Veilig en verantwoord werken in de warmte

Page 1

VEILIG EN VERANTWOORD WERKEN IN DE WARMTE

Een optimale voorbereiding op zomerse temperaturen

WHITEPAPER

Met de zomer in zicht, komen ook de discussies rondom veilig en verantwoord werken bij hoge temperaturen weer op gang. Werken in de warmte kan immers leiden tot minder goede prestaties en gezondheidsklachten. Nu het aantal warme dagen door klimaatverandering alleen maar toe lijkt te nemen, wordt het onderwerp steeds actueler. Maar hoe gaat u hier als werkgever mee om? Kunnen uw medewerkers eigenlijk wel veilig (blijven) werken onder extreme weersomstandigheden?

En welke voorzorgsmaatregelen kunt u nemen om ervoor te zorgen dat uw medewerkers verantwoord, comfortabel en optimaal voorbereid aan de slag kunnen?

In deze whitepaper leest u er alles over.

TIP

Een laagjessysteem in de zomer? Zeker een goed idee!

Bij thermokleding denkt u waarschijnlijk aan de winter, maar wist u dat een laagjessysteem ook bij uitstek geschikt is voor de zomer?

De Pro Dry Nanoweight collectie van Craft is speciaal ontwikkeld voor de warmere dagen. Gemaakt van een superlicht mesh-materiaal voor optimale ventilatie en het versneld afvoeren van warmte en transpiratievocht.

U leest er alles over op pagina 13 van deze whitepaper.

Bekijk de volledige collectie

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Wat zegt de wet

Het Arbobesluit (artikel 6.1)

bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van een werknemer. Hoewel geen specifieke temperaturen worden genoemd, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen (bron: ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid). Er staat niet precies beschreven wanneer er sprake is van ernstige en onmiddellijk gevaarlijke hitte.

Risico’s zijn namelijk niet alleen afhankelijk van de temperatuur, maar ook van de luchtvochtigheid, het gebruik van beschermende kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

De verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met - en beschermen tegen – hitte, ligt bij de werkgever en werknemer waarbij de term ‘gezond verstand’ vaak gebruikt wordt. Het RIVM geeft wel tips zoals de zon vermijden, vaker pauzeren en voldoende drinken.

FUNCTIONAL SPORTSWEAR
>>

HyperKewl™ koeling cap

Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden moet de werkgever volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

• nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is;

• de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten;

• werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;

• koele dranken aanbieden;

• persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.

TIP

Deze koeling cap van polyester mesh-materiaal bevat Hyperkewl; een uniek gepatenteerd meerlaags absorberend materiaal dat langzaam het water laat ontsnappen door verdamping. De cap is eenvoudig en snel te activeren met water, geeft verkoeling voor 5-10 uur en beschermt tegen UV-straling. Hij is eenvoudig te verstellen middels klittenbad en zorgt met zijn hi-viz kleur en reflectie voor hoge zichtbaarheid.

Klik & bestel

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Er is veel informatie te vinden en te lezen over hittestress, echter is weinig van deze informatie werkgerelateerd. Werkomgevingen of -processen hebben vaak nog een extra component die van invloed is op de warmteontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan:

• fysieke inspanning door zwaar werk

• de benodigde beschermende kleding en PBM

• het ontbreken van schaduwrijke werkplekken

• externe hittebron als lassen of stralingswarmte uit de omgeving

De risico’s In de praktijk: hittestress

Werken bij hoge temperaturen kan zoals eerder aangegeven leiden tot minder goede prestaties of gezondheidsklachten. Daarom is het voor u als werkgever belangrijk om te boordelen wat de warmte-risico’s zijn op de werkplek zodat er tijdig actie kan worden ondernemen.

Het menselijk lichaam is redelijk goed in staat om de lichaamstemperatuur constant te houden en werken in warme omgevingen is daarom ook niet direct schadelijk voor de gezondheid. Tenminste, als de warmtebelasting niet te groot wordt! Wanneer dit wel het geval is, gaat het lichaam zichzelf proberen te koelen door:

• Verwijding van de bloedvaten: de huid kan zo meer warmte afgeven

• Zweten: door verdamping van zweet wordt warmte aan het lichaam onttrokken waardoor de lichaamstemperatuur daalt >>

Er is sprake van hittestress wanneer het lichaam door warmtebelasting de warmte niet meer kwijt kan en dus niet zelfstandig meer kan koelen.

Gevolgen van hittestress kunnen zijn: verminderde concentratie en alertheid, uitputting, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kan extreme hitte ook zorgen voor gedragsveranderingen, bijvoorbeeld sneller geïrriteerd raken, agressiever gedrag en verminderde arbeidsproductiviteit. De kans op fouten maken wordt hierdoor groter en kan leiden tot onveilige werksituaties en zelfs ongevallen. Hittestress kan echter ook tot serieuze hitte gerelateerde klachten en ziekten leiden: huiduitslag, krampen, oververmoeidheid, beroertes, nierfalen en ademhalingsproblemen.

Een lichaamstemperatuur van 37°C is normaal. Bij extreme temperaturen, zware werkomstandigheden, het dragen van veiligheidskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kan de lichaamswarmte gemakkelijk stijgen tot 40°C. wat gelijk staat aan hoge koorts.

Indien niet tijdig maatregelen worden genomen, kunnen eerdergenoemde symptomen optreden.

Naar schatting wordt bij 12% van alle bedrijven gewerkt onder warme omstandigheden. Zowel in de landbouw, horeca, bouw, industrie en in de dienstverlening. Beroepen die regelmatig met hitte te maken hebben zijn bijvoorbeeld: bakkers, hoveniers, mijnwerkers, bouwvakkers, stratenmakers, postbodes, vuilophalers, werknemers in de papier-, metaal-, staalen glasindustrie, brandweer, politie, hulpdiensten en werkers aan de weg.

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Meten is weten

Wiltec heeft in samenwerking met Senson (een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verrichten van metingen en het verzamelen van diverse soorten data) lichaamstemperatuurmetingen verricht bij medewerkers in verschillende werkomgevingen op een piekdag waarbij de temperatuur tot boven de 30°C steeg. De metingen werden uitgevoerd in de lies, de werkelijke lichaamstemperatuur. De metingen geven belangrijke en heldere inzichten in hoe het menselijk lichaam reageert op warmte en hitte. Noodzakelijke informatie om goed advies te kunnen geven.

De belangrijkste conclusies op een rijtje

Het heeft weinig zin om na een periode van inspanning in de hitte, in een geconditioneerde koele ruimte te gaan zitten. Gevoelsmatig lijkt men af te koelen. Echter: uit de metingen blijkt dat de lichaamstemperatuur nauwelijks naar beneden gaat. Sterker nog: wanneer men weer aan het werkt gaat, stijgt de lichaamstemperatuur nóg sneller naar het niveau van ‘koorts’.

Wat kunt u dan wél doen:

1. Preventief koelen: een koelvest dragen voor de werkzaamheden starten, zodat de lichaamstemperatuur tijdens de werkzaamheden minder snel oploopt.

2.Koelen tijdens de werkzaamheden: het dragen van koelingsproducten tijdens de werkzaamheden (dit is echter niet altijd wenselijk gezien de extra laag kleding).

3.Koelen in de rustperiodes: dit wordt ook veel toegepast in de sportwereld om sneller te kunnen herstellen. Uit de test blijkt dat in de rustperiode met een koelvest de lichaamstemperatuur na 8 minuten weer ‘normaal’ 37°C is! De testpersoon gaf zelfs aan na de koelperiode van slechts 8 minuten weer hetzelfde gevoel te hebben als aan het begin van de werkdag.

Voorkomen is beter dan genezen

Met de juiste voorbereiding zorgt u er als werkgever voor dat u medewerkers straks, wanneer de temperraturen ineens omhoog schieten, veilig en verantwoord aan het werk kunnen blijven. Met deze voorzorgsmaatregelen bereid u uw medewerkers optimaal voor op werken in de warmte én voorkomt u onnodige risico’s en gedoe achteraf.

Deze maatregelen kunt u als werkgever doorvoeren:

• Stel een hitteplan of hittebeleid op (work heat action plan : biedt handvatten bij het opstellen van een hitteplan)

• Zorg voor geschikte werkkleding

• Zoek naar oplossingen om blootstelling aan hitte te vermijden:

- Pas werktijden aan en biedt extra pauzes aan

- Zuig vrijgekomen warmte van machines en apparatuur af

- Vermijd direct zonlicht door de werkplek af te schermen, het creëren van schaduw en/of luchtstroom

• Kijk naar de fysieke gesteldheid van een medewerker: zijn er extra risico’s bijvoorbeeld bij hartproblemen, zwangerschap, overgewicht, suikerziekte, een longaandoening of bij het gebruik van medicijnen

• Zorg voor gekoelde dranken

• Plaats warmteproducerende apparaten zoveel mogelijk afgezonderd

• Laat medewerkers niet in de volle zon werken en zorg ervoor dat zij hun huid zoveel mogelijk bedekt houden. Draag een cap, pet of helm met nekflap en gebruik antizonnebrandcrème.

• Train medewerkers: bereid uw medewerkers voor en geef uitleg over de risico’s

• Gebruik koelkleding en koelingsproducten

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Draag uv-werende kleding

Hoewel het niet vanzelfsprekend is het om kleding te dragen die beschermt tegen schadelijke UV-straling, is dit wél superbelangrijk. Kies daarom voor kleding die voldoet aan de EN 13758-2 normering met een minimale beschermingsfactor (UPF) van 40 om verzekerd te zijn van de juiste bescherming. De kleding van SYNQ bijvoorbeeld, is zo geweven of gecoat dat zij zelfs een UPF 50+ bescherming bieden. Met andere woorden: deze kleding beschermt tegen 98 procent van de zonnestralen. Lees meer op pagina [14]

Bekijk de nieuwe collectie

TIP

Houd het hoofd koel

Koelingsproducten worden al jaren succesvol toegepast in de sportwereld, door nationale voetbal- en hockeyelftallen, internationale wielerploegen, Formule 1-coureurs en zelfs het Amerikaanse leger is uitgerust met koelingsproducten. Deze producten zijn ook perfect toepasbaar in de werkomgeving.

Koeling door luchtcirculatie: HyperKewl

HyperKewl is een uniek gepatenteerd meerlaags absorberend materiaal dat na activering het water langzaam laat ontsnappen door verdamping en zo de drager koel houdt. Het voordeel is dat deze techniek gelijk is aan hoe het lichaam zichzelf koelt: door vocht te laten verdampen.

Eigenschappen:

• Lichtgewicht

• Duurzaam

• Snel en eenvoudig te activeren

• Geeft direct voor een aantal uren verkoeling

• 3-4 minuten activeringstijd

Zó werkt het

1. Dompel het koelingsproduct onder in water

2. Knijp het overtollig water er voorzichtig uit (niet wringen)

3. Het koelingsproduct is klaar voor gebruik en geeft een aangename verkoeling

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Koeling door fase overgangsmateriaal: CoolPax

Dit is koeling door middel van vloeibare elementen die bevriezen bij 14°C en die deze temperatuur 2 tot 3 uur blijven houden. Deze koeling werkt zeer goed bij extreme hitte, doordat de elementen een constante temperatuur hebben van 14°C. Deze koelingsproducten kunnen prima onder beschermende kleding worden gedragen, omdat er geen sprake is van verdamping.

Eigenschappen:

• De elementen blijven 2 tot 3 uur constant 14°C

• 30 tot 40 minuten koeltijd

• Zwaarder dan HyperKewl, maar ongeveer 30% lichter dan ijsvest producten

Hybride koeling

Dit is een combinatie van de beschreven koelingstechnieken HyperKewl en CoolPax en is ideaal voor vochtige, hete werkomstandigheden en geschikt voor koeling voor- of na fysieke inspanning.

Deze combinatie wordt veel gebruikt in de sportwereld en kan worden ingezet in zeer extreme omstandigheden. Naast de bekende koelingsvesten zijn ook tal van koelingsaccessoires leverbaar, zoals caps, nekbanden, beanies en bandana’s, inlays voor helmen en polsbanden.

Bekijk alle koelproducten

Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte

Licht, luchtig, laagjes

Bij thermokleding denkt u waarschijnlijk aan de winter, maar wist u dat een laagjessysteem ook bij uitstek geschikt is voor de zomer? De Pro Dry Nanoweight collectie van Craft is speciaal ontwikkeld voor de warmere dagen.

De onderkleding is gemaakt van (gerecycled) mesh-materiaal. Licht van gewicht en nauwsluitend, maar mét behoud van bewegingsvrijheid door de elasticiteit van de stof. De mesh structuur zorgt voor een optimale ventilatie en doordat de kleding een sluitende pasvorm kent, kan transpiratievocht direct door de stof worden opgenomen en razendsnel naar buiten worden afgevoerd. Zo ondervindt u geen hinder van transpiratie én behoudt de huid de juiste temperatuur.

Voordelen Craft Pro Dry Nanoweight sportondergoed:

• Lichtgewicht sportondergoed

• Gemaakt van gerecycled polyester

• Strakke pasvorm

• Raglan-naden

• Verkoelend

• Nanoweight mesh

Bekijk de volledige collectie

UV-werende kleding

Het is vanzelfsprekend om kleding te dragen die beschermt tegen regen en kou. Veel minder vanzelfsprekend is het om kleding te dragen die beschermt tegen schadelijke UV-straling terwijl dit minstens zo belangrijk is. Textiel biedt tot op zekere hoogte bescherming, maar de beschermende factor van kleding varieert. Alle (polo)shirts met korte en lange mouwen (de Tackler uitgezonderd) van SYNQ zijn gecertificeerd volgens de EN 13758-2 normering en bieden door de breistructuur óf een speciale coating bescherming tegen schadelijke UV-stralen. De UPF 50+ markering garandeert zelfs een UV-blokkering van 98%.

En verder… Werken uw medewerkers buiten? Dan is het van groot belang dat zij hun huid goed insmeren. Onbeschermd in de zon werken leidt niet alleen tot verbranding, maar kan op langere termijn huidkanker veroorzaken. Werkgevers zijn, volgens de CAO Bouw & Infra, verplicht om werknemers te beschermen tegen de risico’s van UV-straling. Wiltec en Carelyn helpen u hierbij met een zonnebrandcrème (SPF 30) die niet alleen beschermt, maar ook wordt geleverd inclusief handige dispenser. Hygiënisch, gemakkelijk te doseren en eenvoudig te bevestigen op plekken waar mensen buiten aan het werk zijn.

Klik & bestel
Whitepaper Veilig en verantwoord werken in de warmte
Klik & bestel

De Showa 381 is een ultralichte en megasterke allround werkhandschoen, die perfect is voor de warmere dagen. De microvezels (bekend vanuit de sportkleding) zorgen voor een hoog absorptievermogen, stimuleren de dampdoorlaatbaarheid én maken de handschoen 20 procent meer ademend met drogere handen als resultaat.

Wanneer u niet ontkomt aan het dragen van veiligheidsschoenen, biedt de keuze voor de juiste sok verlichting tijdens warme dagen. Deze duurzaam geproduceerde, lichtgewicht sok van Bata, met zeer goed vochttransport door de speciale Bata Pro-Cool EcoMade vezels, zorgt ervoor dat uw voeten droog en fris blijven tijdens het dragen van uw werkschoenen. Zelfs als het warm is.

Klik & bestel Klik & bestel

Wilt

u meer

heeft u vragen over veilig en verantwoord werken in de warmte?

Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

Wij denken graag met u mee over een oplossing op maat. Bel 0413 – 24 44 44 Mail ons

Afspraak maken

informatie of
24045WIL WILTEC LEVERT VOORUITGANG

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.