__MAIN_TEXT__

Page 1

WILSON LI

ARCHITECTURE PORTFOLIO SCHOOL OF ARCHITEC TURE

|

SYRACUSE UNIVERSIT Y

|

2018


WILSON LI Phone No. | (401) 573-2672 | Email | wilsonli126@gmail.com | 150 Henry Street, #103, Syracuse, NY 13244

WKDA | Summer Intern | Hong Kong JUNE - AUGUST 2015, 2017, 2018 \\ \\ \\ \\ \\

Designed external facade schemes for two residential renovation projects Interior Design for a private residential renovation project Prepared Construction Drawings and Documents Constructed 3D models & designed external facade schemes for a food factory Meetings with clients and contractors / on-site visit

SYRACUSE UNIVERSITY BACHELOR OF ARCHITECTURE

CLASS OF 2018 LONDON STUDIO : Syracuse University London Center

SPRING 2016 NYC STUDIO : Fisher Center, Syracuse University

FALL 2016 10 DESIGN | Architectural Assistant | Hong Kong JULY 2013 & JUNE - AUGUST 2014 \\ \\ \\ \\

Prepared Construction drawings & documents Digital modelling for multiple developments Physical Site/Building Modelling Organized client presentations

HANDI ARCHITECTS LIMITED | Summer Intern | Hong Kong JUNE - JULY 2013 \\ Prepared Construction Drawings and Documents \\ Digital modelling for multiple developments \\ Participated in client meetings / on-site vist

SING WAY INSTRUMENTS COMPANY | Apprentice | Hong Kong MAY - AUGUST 2012 \\ Piano Assembly \\ Piano Repair \\ Service Tuning

Design Project - Renovation | China SUMMER 2009 - 2012 \\ Designed exterior facade for a nursery school in Liannan, Guangdong \\ Organized a renovation project at nursery school

Community Center Construction/Renovation | Philippines MARCH 2011 + 2012 \\ Participated in two construction projects for two primary schools \\ Renovated worn out structures in two slums in Bacolad and Dagupan City

Commmunity Center Construction | Mongolia MAY 2013 \\ Constructed/Renovated exterior walls of a community center in Ulan Bator \\ Organized classes for a local orphanage and community center

HONG KONG INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHOOL HIGH SCHOOL DIPLOMA

CLASS OF 2013 Software Rhinoceros, AutoCAD, Revit, 3ds Max, Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign, Vray, SketchUp, Office(Word/Ppt/Excel)

Physical \\ Drafting \\ Hand-modeling \\ Laser Cutting

\\ 3D Printing \\ CME Printing \\ Woodshop

\\ English : Native or Trilingual Proficiency \\ Mandarin : Native or Trilingual Proficiency \\ Cantonese : Native or Trilingual Proficiency

The American Institute of Architecture Students (AIAS) 2013 - 2018 SYNERGIE | NGO | Hong Kong Co-Founder SYNERGIE | Fashion Show, Hong Kong 2013 ORBIS Ambassador Campaign | School Organizer 2012 - 2013 Hong Kong Music Festival 2011 Inter-School Piano Competition - Advanced Level Solo – 3rd Place 2011


ACADEMIC ARCHITECTURE FOLDED FABRIC | MICRO HOTEL | MIXED USE BUILDING WILLIAMSBURG, BROOKLYN

THE NEW GROUND | URBAN EXTENSION SHOREDITCH, LONDON

FLUIDITY | FITNESS CENTER SYRACUSE, NEW YORK

1 2 3

|4|

| 12 |

| 22 |

GRAPHIC DESIGN REPRESENTATION

| 29 -33 |

DRAWINGS URBAN SKETCHING | UCL - LONDON

| 35 -39 |

ARTWORKS | THE BEAN . REMINISCE . GIN-GER . THE STRUGGLE

| 40 - 49 |

PROFESSIONAL WORK WKDA | PRIVATE RESIDENTIAL BUILDING RENOVATION | INT. + EXT.

| 52 |

15 MAGAZINE GAP ROAD, HONG KONG

10 DESIGN | MIXED USE TOWER

| 58 |

ZHUHAI, CHINA

HANDI ARCHITECTS | RESIDENTIAL TOWER | INT.

| 62 |

HONG KONG

|3|


1

|4|

FOLDED FABRIC | MICRO HOTEL | MIXED USE BUILDING WILLIAMSBURG, BROOKLYN, NY

Situated between two grids at different orientations, the site sits next to the metropolitan avenue which acts as the boundary line between the old and new neighborhoods of Williamsburg, Brooklyn. Drawing from the inspiration of the formation of mountains resulting from two tectonic plates colliding and pushing up a folded floor plate, the building form replicates the effect of folding on the facade as well as the public space that unfolds toward the metropolitan avenue to bring the collision of these two neighborhoods to reality.


|5|


The alleyways that are created from these folds perform as light wells that provide natural daylighting for the hotel rooms above and commercial spaces below, as well as a breathing spaces between different programs, alleviating the density of the programs on site. Due to T-shpaed site configuration with only two street facing facades as well as the number of hotel rooms required, the folded form maximises the amount of hotel rooms receiving natural daylighting in comparison to enclosing the entire site.

G/f

Scale 1Õ- 0Ó = 1/16Ó

Parking Garage

Scale 1Õ- 0Ó = 1/16Ó

|6|


Not only do the exterior building fins appear as a folded steel fabric from the public, conveying the reality of two coinciding grids, these fins also perform as sun shading devices to protect the interior glass boxes from direct solar radiation while simultaneously provide shading for people walking along the exterior commercial streets on the first floor.

1/F - 3/F

Scale 1Õ- 0Ó = 1/16Ó

Roof Plan Scale 1Õ- 0Ó = 1/16Ó

4/F

Scale 1Õ- 0Ó = 1/16Ó

|7|


|8|


PROGRAMMATIC SECTION

ELEVATION

|9|


| 10 |


| 11 |


2

| 12 |

THE NEW GROUND | URBAN EXTENSION SHOREDITCH, LONDON

After investigating the history of how Shoreditch has changed and what the change agents were, it was apparent that the investigation was mostly social. (i.e. Massive increase in population, multi faith, markets of trade, and businesses) We expect waves of a high density migrants to the area to continue so we decide to accelerate the secular neighborhood by expanding available space for businesses, institutions, residences & public space. So we build up. We build up but eliminate the sky scraper typology. The First shot with a controlled datum.


50’ 25’

| 14 |

200’ 100’


In order to break down its enormous size, we created a set of rules to dictate how these platforms are placed, shaped, and organized. The overall sizing for the elevated platforms are taken from a combination of building blocks with rooftop conditions that allow the construcution of these platforms, which comes from our study of pre-existing roof and strucutral conditions of the buildings in our site in Shoreditch. Circulation vestibules to the elevated platforms are placed in areas that can provide easy access to the platforms while avoiding the possibility of obstructing views from existing building facades. Moreover, from studying the effects of shading from these mega structures floating above city blocks, as well as looking for the best placement and orientation of these platforms to provide natural daylighting to people on the streets, the platforms are placed to minimize intrusions to the already existing urban fabric of Shoreditch while maximising the additional spaces that the elevated community can offer. Due to the scale of the development, the structural systems have to be more pre-fabricated and address the site on a intimate level in the development. The current roof scape and the proposed nex roof scape were reanalyzed repetitively so that the elevated new ground could get a closer to the existing urban fabric.

| 15 |


SECTION |TYPE A

SECTION | TYPE A

SECTION |TYPE B

SECTION | TYPE B

SECTION |TYPE C

SECTION | TYPE C

Considering the wide variety of building typologies with different site conditions, different structural systems were created to react specifically to three main site conditions: Open site, Slot site and Corner site. From these unique conditions, three organizations of circulation were assigned to match the appropriate buildings to maximize the efficiency of accessing the elevated communities. Programmatically, the new ground will consist of public spaces and “rooftop� gardens, offices, residential housing units, commercial spaces as well as other public programs such as libraries and museums. All these programs come together to expand the city vertically, thus creating a NEW GROUND.

| 16 |


REACTION

REACTION

REACTION

SITE CONDITION

SITE CONDITION

OPEN SITE

SITE CONDITION

SLOT SITE

CORNER SITE

| 17 |


| 18 |


| 19 |


| 20 |


| 21 |


3

| 22 |

FLUIDITY | FITNESS CENTER SHOREDITCH,SYRACUSE

The project aims to construct a fitness center next to Onandaga Creek in Syracuse, providing the people of Syracuse a place to exercise in a natural surrounding. The canal travels through different neighbourhoods, cutting through urban areas and eventually opens up to the Onandaga Lake. Other than being one of the the two natural tributaries that provide 70% of total water flow to the Onandaga lake, the creek also provides a natural walkway for the public. Drawing from the inspiration of the fluidity of the creek and the benefits that it brings to the city, the fitness center proposed here aims to continue the fluidity of the creek on the site and provide an environment that encourages healthy living styles.


| 24 |


| 25 |


| 26 |


3rd Floor

2nd Floor

2/f

1st Floor

GLAZING

1/f

LAYERING

PLANAR SURFACE

G/f | 27 |


2

6

1 8

3

4

1

5

7


GRAPHIC DESIGN

| 29 |


Figural Projection Wilson Li Professor Louie, TA Son Arc 182 Spring 2014

| 30 |

Figure Projection


D

Graphic Field Wilson Li Prof Louie TA Son Arc 182 Spring 2014

E

A

A

B

B

C

C

Graphic Field Wilson Li Prof Louie TA Son Arc 182 Spring 2014

D

E

| 31 |


Top

Side

Section

Project 3A

| 32 |

Wilson Li Professor Louie, TA Son Arc 182 Spring 2014


3/f 36'-48' 2/f 24'-36' 3/f 36'-48'

1/f 12'-24' G/f 0'-12'

2/f 24'-36' D

E

1/f 12'-24'

G/f 0'-12'

Graphic Field Wilson Li Prof Louie TA Son Arc 182 Spring 2014

Graphic Field Wilson Li Prof Louie TA Son Arc 182 Spring 2014

A

A

B

B

C

C

D

E

| 33 |


DRAWINGS

| 35 |


| 36 |


| 37 |


| 38 |


| 39 |


The Bean - Distorted Cityscape | Medium: Ink Pen Size: 54.6 X 79.2cm

| 40 |


Reminisce | Home Medium: Ink Pen + Water Color + Graphite Size: 54.6 X 79.2cm

| 42 |


Gin-ger | Medium: Charcoal + Eraser Size: 38.2X 58.4cm

| 44 |


| 45 |


The Struggle | Nature vs. Cities Medium: Ink Pen Size: 34.4 X 54.7cm

| 46 |


Bicyle | Negative to Positive Medium: Graphite Size: 41 X 51cm

| 48 |


PROFESSIONAL WORK

| 51 |


WKDA | PRIVATE RESIDENTIAL BUILDING RENOVATION | INT. + EXT. | MODELING, RENDERING, CONTRUCTION DRAWINGS 15 MAGAZINE GAP ROAD, HONG KONG

| 52 |


15 Magazine Gap Road | My work in this private residential tower renovation project includes the design of ground floor landscaping and outdoor furnitures. The wooden sidewalk that leads into the entrance of the tower and the parking lot below transforms into an outdoor seating area that provides leisure spaces for residents. The pre-existing wall surrounding the development was lowered to open up the view towards Central and to allow the greenery on the exterior of the development to “peep� into the ground floor to provide a natural enclosure to the building.

Sketch of design concept

| 53 |


WKDA | PRIVATE RESIDENTIAL BUILDING RENOVATION | INT. + EXT. 15 MAGAZINE GAP ROAD, HONG KONG

| 54 |


| 55 |


WKDA | PRIVATE RESIDENTIAL BUILDING RENOVATION | INT. + EXT. 15 MAGAZINE GAP ROAD, HONG KONG

| 56 |


15 Magazine Gap Road | Other than the redesign of ground floor amenities, my work also includes the design of external side facades of the residential tower to disguise the pre-existing exposed machineries. The design was in respond to the clients preference of an irregular fin facade that can accomadate exposed machineries in between irregular fins, which all have different dimensions that protrude out of the facade at different distances. Moreover, my work also includes the design of the elevated swimming pool facade adjacent to the tower. The design of the swimming pool facade was to deliver an elegant facade to cover the exposed concrete behind as well as to accomadate a number of vertical green walls.

| 57 |


10 DESIGN | OFFICE TOWERS DEVEOPMENT | RENDERING, MODELING, DIAGRAMS, CONSTRUCTION DRAWINGS ZHUHAI, CHINA

| 58 |


10 DESIGN | OFFICE TOWERS DEVEOPMENT | RENDERINGS, DIAGRAMS ZHUHAI, CHINA

| 59 |


10 DESIGN | OFFICE TOWERS DEVEOPMENT | RENDERINGS, DIAGRAMS ZHUHAI, CHINA

| 60 |


10 DESIGN | OFFICE TOWERS DEVEOPMENT | RENDERINGS, DIAGRAMS ZHUHAI, CHINA

| 61 |


HANDI ARCHITECTS | RENDERINGS - RESIDENTIAL: BATHROOM HONG KONG

| 62 |


| 63 |


| 64 |

Profile for Wilson Li

Wilson Li | Architecture Portfolio  

Wilson Li | Architecture Portfolio  

Advertisement