Page 1

Việt Nam A

J

O

U

R

Dansk Vietnamesisk Forening · Hiệp Hội Hữu Nghị Đan-Việt · Nr 3 · 2015 · 40 årgang

"DU SKAL TRO PÅ DIG SELV" BANG BLIVER PROFESSOR PÅ DTU

Efter sejren

:

Nye udfordringer venter

Landbruget

:

Den store, syge arbejdsgiver

DVF-projekt

:

Kortlægnig af gadebørns vilkår


DVF SØGER FRIVILLIGE KOMMUNIKATIONSMEDARBEJDER

Med interesse for at skrive nyhedsbreve, måske artikler til vores blad, og gerne hjælp med korrekturlæsning.

EVENTMANAGER

Vi mangler en person med interesse, erfaring og flair for at arrangere events. Fx har vi Kulturdag en gang om året, og vi bestræber os på løbende at afholde foredrag, filmforevisninger eller lignende. Det er vigtigt man kan arbejde selvstændigt og er god til at være/blive tovholder.

REDAKTIONSSEKRETÆR

Kan du lide at skrive referater, være tovholder på artikler og kan du holde en lille redaktion i ørerne og sikre at produktionsplanen overholdes? Så hører vi gerne fra dig. Har du flair for journalistik og redigeringsarbejde er det kun en fordel men ikke et krav.

KONSULENT TIL UDVIKLINGSPROJEKT

Frivillig med erfaring fra arbejde med socialt udsatte børn og unge søges som medlem af projektgruppe. Gruppen arbejder sammen med en lokal partner på et projekt til fordel for underprivilegerede migrantbørn (overvejende gadebørn) i Ho Chi Minh City. Din opgave bliver at yde faglig sparring og bidrage til udvikling af aktiviteter for denne målgruppe.

KONTORHJÆLP

Vi kunne godt bruge en stabil person med interesse for kontorarbejde et par timer om ugen, torsdage kl. 16-18 på Amager. Det er forefaldende kontorarbejde og på sigt hjælp med vedligeholdelse af vores kartotek samt diverse udsendelser med post, bl.a. vores blad.

ALLE VORE JOB ER FRIVILLIGE OG ULØNNEDE. OM DU ER PENSIONERET KONTORASSISTENT, ELLER UNG OG MÅSKE KOMMUNIKATIONSSTUDERENDE ER LIGEGYLDIGT. BLOT DU HAR INTERESSE FOR OMRÅDET OG EN ENERGI DU GERNE VIL DELE. VI VÆRDSÆTTER STABILITET OG SELVSTÆNDIGHED. DET KAN BLIVE EN PLATFORM FOR DIG TIL AT FÅ MERE ERFARING, OG SAMTIDIG STØTTER DU EN GOD SAG. SKRIV OM DIG SELV, GERNE MED CV TIL INFO@DAVIFO.DK ELLER RING TIL OS HVIS DU VIL HØRE MERE.


Việt Nam A

J

O

U

INDHOLD

R

Redaktion: Inger V. Johansen Morten Rasmussen, Ingeborg Rasmussen, Jonas W. S. Andersen (ansv.) mailadresse: jonas@vnajour.dk Oversættere: Leny Landegent, Heidi Senderovitz, og Majbrit Sunesen Grafisk tilrettelæggelse og billedredaktion: Lasse Jesper Pedersen Forsidebillede: Maleri af Dang Duong Bang

• • • • • • •

Talentet førte ham til Danmark_________________________________ 4 Landbrugets rolle i vietnamesisk økonomi _______________________ 6 Nyt fra Hospitalsindsamligen__________________________________ 8 Rettighedsprojekt undersøger migrantbørns vilkår ________________ 9 TEMA om Vietnamkrigen: Efter sejren _________________________ 10 Restaurantanmeldelse: Kowloon _____________________________ 22 Kort nyt__________________________________________________ 23

Redaktionen er afsluttet 1. september Deadline nr. 4-2015: 1. november 2015

Dansk Vietnamesisk Forening Lærdalsgade 7, 2300 København S Kontortid: Kontortid torsdage kl. 16-18, og efter aftale Tlf. tid hverdage kl. 9-19.00: 38 86 07 01 ellers telefonsvarer der aflyttes dagligt www.davifo.dk Foreningens formål er at befordre samarbejde og forståelse mellem Danmark og Vietnam og fremme venskabet mellem danskere og vietnamesere. 1 årigt medlemsskab: 215 kr. inkl. blad 160 kr. for unge under uddannelse, pensionister og andre ubemidlede. Yderligere medlemmer af samme husstand: 60 kr. hver 600 kr. for organisationer.

Følg DAVIFO på Facebook for at være opdateret på de seneste aktiviteter og arrangementer!

Abonnement uden medlemsskab: 110 kr. årligt Giro: Reg. nr. 1551 konto 229-18 00 Foreningens formand: Jørgen Prag: tlf. 23 23 17 03 Forslag til foredrag og andre aktiviteter modtages gerne Annoncepriser: 5 kr pr spalte mm bagsiden og side 3, 5 & 7: +1 kr, fast indrykning: -1 kr Tryk: Christensen Grafisk Oplag: 600

SHELTER INDSAMLINGEN

Hjælp udsatte børn i Vietnam

Ved at yde et bidrag til shelterindsamlingen støtter du det pædagogiske abejde med udsatte børn og unge i Ho Chi Minh City. De indsamlede midler går ubeskåret til at dække udgifterne ved blandt andet at drive Litte Rose Warm Shelter. Gennem en tryg og kompetent indsats får omsorgssvigtede og misbrugte piger og drenge en ny start på livet.

ISSN · 1902-4428 3 · 2015

WWW.SHELTERCOLLECTION.ORG · SHELTERCOLLECTION@HOTMAIL.COM FACEBOOK: THE SHELTER COLLECTION

Side 3 A

J

O

U

R


Talentet førte ham til Danmark VIETNAMESISKE DR. DANG DUONG BANG, BLEV I FORÅRET PROFESSOR PÅ DTU. DETTE ER DEN FORELØBIGE KULMINATION PÅ EN LANG OG USÆDVANLIG REJSE, DREVET AF TALENT, VEDHOLDENHED OG ET UKUELIGT, POSITIVT SIND.

TEKST JONAS WS ANDERSEN

H

istorien om dr. Bang hører til i kategorien af de mere usædvanlige, når det gælder historier om vietnamesere, som er kommet til Danmark. Han er hverken bådflygtning eller kommet hertil på grund af familiebånd. Det var derimod hans kvaliteter som forsker, der førte Dr. Bang til landet. Udnævnelsen til professor på DTU er den foreløbige kulmination på denne historie. Begivenheden blev fejret med en forelæsning d. 22. maj på DTU. Her præsenterede Dr. Bang sin nyeste forskning i teknologiske løsninger i kampen mod salmonella og andre bakterier i vores fødevarer.

Professor med gnist Selvom dr. Bang er i den tunge halvdel af 60’erne, lever han på ingen måde op til det stereotype billede af en grå og støvet professor. Med et levende kropssprog og ivrige øjne fik dr. Bang formidlet svær forståelig forskning med en energi, som ledte tankerne hen på en rockstjerne. Besøger man ham i hans hyggelige Kartoffelrækkehjem –domineret af kunst, et stort flygel og en racercykel, der dagligt bringer ham til og fra DTU -, går der heller ikke langt tid, før man indser, at man står overfor et usædvanligt menneske med en usædvanlig skæbne.

Opvokset under krigen Vejen til Danmark og DTU har været lang og uforudsigelig. Ligesom alle andres liv er også dr. Bangs blevet formet af historiske omstændigheder og skæbnens tilfældigheder. Men i dr. Bangs tilfælde har et ekstraordinært talent kombineret med en stolt tro på egne evner spillet en afgørende rolle. ”Jeg voksede op under krigen (Vietnamkrigen, red.), og jeg tog min studentereksamen imens Nixon bombede Vietnam ” fortæller dr. Bang. Det blev dog ikke krigen som satte aftryk på dr. Bangs karrierevej, men derimod en konstant kamp med myndighederne, som igen og igen stillede sig i vejen for den unge Bangs studiedrømme. Bang ville

D. 22. maj blev Dr. Bang udnævnt til professor på DTU. Dette blev fejret med en forelæsning på dagen, hvor Dr. Bang præsenterede sin nyeste forskning.

Side 3 · 2015 4

Việt Nam A A

J J

O O

U U

R R

3 ·Side 20154


ARTIKEL | DR. BANG være læge, men fordi Bang var fra en velstående familie, mente de kommunistiske myndigheder ifølge Bang, at han skulle læse noget, som havde med landbrug at gøre. Løsning blev, at Bang fik lov at læse biokemi på betingelse af, at han fik topkarakterer til den adgangsgivende eksamen. Og det fik han! Modstanden Der ventede dog stadig Bang megen modstand. Trods sit åbenlyse talent og topkarakterer blev han forbigået i kapløbet om attraktive studiejob. Der blev set skævt til ham, fordi han ikke talte rosende om kommunisterne. ”Jeg var dum og forstod mig ikke på politik”, fortæller han. For Bang var det forskningen, der var det afgørende, og han ville ikke tale rosende om kommunismen, når han ikke selv var kommunist. En af de største skuffelser kom, da Bang var blevet udvalgt til et studieophold i Tjekkoslovakiet. I sidste øjeblik blev hans plads taget fra ham på grund af hans ”familie CV”, som Bang kalder det. I stedet var det en søn af en højtstående kommunist, som kom afsted. ”Jeg græd og græd”, fortæller dr. Bang. Men Bang viste sig fra sin vedholdende side og med hjælp fra en forsker, som så Bangs talent, lykkedes det Bang efter seks måneder som forskningsassistent at få job som leder af Pasteur-instituttet i Ho Chi Minh City. Senere fulgte lignende stillinger i Dalat og Nha Trang. Der kom så småt hul på Bangs karriere, som førte ham til Australien til studier i bakterielle vacciner. Men tilbage i Vietnam voksede kollegernes misundelse, og en dag afbrød de strømmen til hans laboratorium.

Forskning i Holland Til dr. Bangs forelæsning dukkede ikke kun danske kolleger og venner op. Flere hollændere var blandt tilhørende, heriblandt professor Piet van de Putte,. Van de Putte og dr.Bang mødte hinanden første gang i 1995. Herefter tog Bangs liv en ny drejning. Professor van de Puttefrygtede, at Bangs talent skulle gå til spilde i Vietnam, og i 1998 fik han Bang overbevist om at tage til Holland. Her tog Bang sin PhD. ”Om aftenerne arbejdede jeg i laboratoriet, og om dagen tog jeg rengøringsjob og passede gamle mennesker”, mindes han. Senere begyndte dr. Bang at arbejde med menneskelig afføring for at finde en screeningsmetode for cancer. Da det lykkedes blev det en kommerciel succes, og i taknemmelighed for sin PhD forærede dr. Bang sine aktier i virksomheden til universitetet. De danske kokosnødder Men i 1998 tog karrieren på ny en uventet drejning for dr. Bang, som af en tidligere dansk udvekslingsstudent blev lokket til Danmark for at forske i salmonella. Noget han ikke hidtil havde beskæftiget sig med. Ikke desto mindre faldt han hurtigt til i landet, og professoratet vidner om, at han også indenfor dette forskningsområde har opnået stor anerkendelse. ”Danskerne er som en kokosnød” siger dr. Bang, som indrømmer det kan være svært som udlænding at komme til Danmark. ”Den er hård på ydersiden, og man skal gøre en indsats og klatre højt op i træet få at få fat i den. Men når først man får slået hul på nødden, er den fuld af sødme indeni.” Han fortæller med

strålende øjne, hvordan hans naboer i gaden overraskede ham med en lille fejring, da han blev professor. ”Jeg ved ikke engang, hvor de ved det fra” siger han tydeligt rørt. Tro på dig selv Når man har hørt dr. Bangs lange rejse fra forbigået studerende i Hanoi til anerkendt professor i Danmark, og har forstået den stålsatte tro, som har båret ham frem, kommer det ikke som en overraskelse, at han ikke er begejstret for janteloven. ”Du skal tro på dig selv” slår han fast. ”Som videnskabsmand er du nødt til at tro på dig selv. Du kan ikke bare gå i den retning vinden blæser” Alligevel fornægter den vietnamesiske ydmyghed på tilværelsen sig ikke. Hans vej op ad karriererangstien har været fuld af mennesker, som har set hans talent og hjulpet ham videre. Det har han ikke glemt. Til sin forelæsning på DTU sluttede dr. Bang af med mantraet ”Det er rart at være vigtig, men vigtigere at være rar”. ”En leder er ikke noget uden sit folk”, siger han, da jeg beder ham uddybe. Meget sigende takkede dr. Bang ikke kun sit institut for professoratet, men også en lang række gamle kolleger og ikke mindst nuværende studerende, han har tilknyttet sin forskning. ”I sidste ende, fortsætter han, er det ikke vigtigt, hvad man er – om man er professor eller arbejdsløs – men hvad man huskes for.” Det er derfor næppe nogen tilfældighed, når det, der står stærkest tilbage efter et møde med dr. Bang, er hans ivrige imødekommenhed og ukuelige positive sind.

Ved siden af sin forskning er 65-årige dr. Bang også en anerkendt kunstmaler. Han har en lang række soloudstillinger i lande over det meste af kloden bag sig. DVF har haft fornøjelsen af at udstille hans malerier på Vietnam Kulturdag 2012, og i 2014 forærede dr. Bang et maleri til DVFs ’silent auction’. Pengene fra salget gik til Hospitalsindsamlingen. Find flere informationer om hans kunst på http://dangduongbang-art.com

3 · 2015

Việt Nam A A

J J

O O

U U

R R

Side 5


LANDBRUG i vietnamesisk økonomi Forfatter til artiklen er: Hoang Thi Phuong Hoang er medlem af Forretningsudvalget i AACVF - Venskabsforeningen for samarbejde mellem Vietnam og Frankrig.

Hvert stykke jord, er sin vægt værd i guld

- vietnamesisk slogan fra 1945

Side 6

Việt Nam A

J

O

U

R

3 · 2015


ARTIKEL | LANDBRUGETS ROLLE

ETS ROLLE Landbruget har spillet en ledende rolle i opbygningen af det socialistiske Vietnam fra 1945. Selvom landbrugets andel af BNP har været under 20% siden 2012, er det stadig i dag en vigtig økonomisk aktivitet for landet, idet mere end to ud af tre vietnamesere stadig lever på landet, mens den primære sektor (landbrug, skovbrug og fiskeri) stadig beskæftiger over 50% af de erhvervsaktive (63% i 2010).

TEKST HOANG THI PHUONG FOTO LASSE JESPER PEDERSEN

V

ed slutningen af Anden Verdenskrig, var der hungersnød i Vietnam, og sulten rasede også i den nordlige del af landet! Det er derfor ikke overraskende, at umiddelbart efter den højtidelige uafhængighedserklæring den 2. september 1945, erklærede Ho Chi Minh, at af de seks mest presserende opgaver for det vietnamesiske folk var kampen for at stoppe hungersnøden den vigtigste. Alle lag i befolkningen blev inddraget, og alle dyrkbare områder, herunder også i byerne, blev opdyrket under sloganet "Tác đất, tac vang " som man kan forsøge at gengive på dansk med formlen "Hvert stykke jord er sin vægt værd i guld" . Faktum er dog, at den første kollektivisering af jord i det nordlige Vietnam og derefter i Syd, efter landets genforening i 1976, førte til at bønderne gradvist mistede deres engagement. Derved blev bønderne blot udøvere af en rent statslig politik, som de næppe nød nogen direkte gavn af. Samtidig førte det til en generel nedgang i produktionen, til trods for at myndighederne foretog betydelige investeringer i renovering og modernisering af landbruget.

Vietnam storeksportør af ris

Beslutningen om at indføre "Đổi moi" ("ny

kurs", dvs. reform af økonomien) på det vietnamesiske kommunistiske partis 6. plenum i december 1986, medførte i 1988 en afkollektivisering i landbrugsdistrikterne og til en hurtig bedring af produktionen: Fra at være rismportør i de "sorte" år med tvungen kollektivisering (450.000 ton i 1988), blev Vietnam hurtigt riseksportør (1.370 mio. ton i 1989), og eksportør af mange andre landbrugsprodukter. Trods hurtig urbanisering og industrialisering er landbruget fortsat en meget vigtig økonomisk sektor i Vietnam, som stadig i begyndelsen af det enogtyvende århundrede er et landbrugsland, og med et landbrug af væsentlig betydning: Landbruget er en garanti for nationens fødevaresikkerhed, og eksporten af landbrugsprodukter repræsenterer i værdi 30% af den samlede nationale eksport. Resultaterne af risdyrkningen er særligt bemærkelsesværdige: Med en produktion på 43,7 millioner ton i 2012, blev Vietnam den femtestørste risproducent i verden, og med en eksport på 8 millioner ton er Vietnam nu den næststørste riseksportør, lige efter Thailand. Landet har også en stærk position, når det gælder kommercielle afgrøder primært til eksport. Dette drejer sig primært om kaffe,

3 · 2015

hvor Vietnam er den andenstørste producent i verden med 1,3 mio. ton i 2012 og den tredje største eksportør i verden, men også naturgummi, hvor landet er den femtestørste producent (med 0,8 mio. ton) og den fjerdestørste eksportør. Vietnam er dominerende i verdens produktion af cashew nødder og peber. Landet er ligeledes den sjettestørste producent af te, hvoraf ⅔ eksporteres. Trods udbrud af epidemier, er der en stabil vækst inden for svineavl med en produktion på 4,3 millioner ton i 2012. Der er også en betydelig vækst indenfor dambrug og rejeopdræt. På trods af en meget hård global konkurrence forbliver landbrugseksporten på et højt niveau. Den samlede landbrugseksport nåede et beløb på 27,5 milliarder amerikanske dollar i 2012, hvilket genererede et overskud på mere end 9,2 mia. dollar, og således bidrog til at reducere landets handelsbalanceunderskud. De nuværende problemer i det vietnamesiske landbrug På trods af resultaterne både hvad angår produktion og eksport, ses også i dag mange dårligdomme i vietnamesisk landbrug. Der er flere årsager til dette:

Side 7 A

J

O

U

R


ARTIKEL | LANDBRUGETS ROLLE Fravær af en fysisk masterplan, for de foretrukne afgrøder og husdyr, uden hvilken landbruget snarere udvikler sig empirisk, med ukoordinerede individuelle initiativer Det betyder følgende: - At det er næsten umuligt at skabe store produktionsområder, hvor de finansielle midler er til stede til at sikre et passende investeringsniveau, og hvor der er en passende produktionsplan, sådan at der kan udvikles sektorer med slutprodukter med høj værditilvækst, der samtidig genererer større indkomster til gavn for bønderne, og sikrer, at der uddannes en arbejdskraft på højt niveau, - At afgrøder, der er etableret et år erstattes kort derefter med andre, som vi har observeret i Ben Tre, hvor bønderne har fældet kakaotræer der var plantet for få år siden, og som var spækket med kokospalmer over store områder, for at erstatte dem med grapefrugt eller citrontræer efter et fald i kakaopriserne. - At væsentlige finansielle investeringer i den økonomiske og sociale infrastruktur i opbygningen af det nye program for landdistrikterne (hydrauliske værker, veje og broer, skoler, sundhedsnetværk) bliver ubrugelige næste dag! De ofres som følge af nye beslutninger om rekvisition af jorden til brug for andre projekter (oprettelse af en ny industriel zone, en ny byzone eller endda en golfbane). Lavt investeringsniveau i forhold til de andre produktionssektorer Ifølge det økonomiske tidsskrift "Tap chí tài chinh" reddede landbruget med et bidrag på 22% af BNP, statsbudgettet i 2012! Alligevel modtog landbrugssektoren, som i forvejen kun fik en andel af de offentlige investeringer på i alt 13,85% for ti år siden, kun højst 6,45% i 2010 og kun lidt over 6% i 2011 og 2012. Som følge af de manglende investeringer, kan man bl.a. konstatere, at: – Den økonomiske og sociale infrastruktur er utilstrækkelig. – Investering i forskning og udvikling (F&U) er utilstrækkelig. Dette er trods alt en væsentlig aktivitet for genoplivning af landbruget – Tilrettelæggelse af produktionsstyring, organisering af forholdene i landdistrikterne er fortsat svag og usikker. Beskæftiger en omfattende del af den nationale arbejdsstyrke, men desværre af ringe kvalitet. Data citeret i tidsskriftet Økonomi og Prognose, organ for Ministeriet for Planlægning og Investering, viser, at i 2012, ud af en befolkning på 88.78 millioner mennesker (90 mio. pr. 1.11. 2013), var der 53.098.000 personer i den beskæftigelsesdygtige alder på 15-60 år, hvoraf 52.114.000 havde et arbejde, næsten halvdelen af disse i landbruget, mens kun 9% af disse havde en uddannelse (niveauet for denne uddannelse er usikker.). Vietnam meget stærkt afhængig af vejrforholdene Landet er desuden placeret i en tropisk område, der er stærkt påvirket af naturkatastrofer

- storme, tyfoner, oversvømmelser, tørke. Vietnam er også et af de lande, der er mest sårbare over for klimaændringer. Ifølge oplysninger fra WHO’s kontor for det Vestlige Stillehav, har Vietnam i en periode på over 50 år (1954-2006), været udsat for mere end 380 storme og lavt atmosfærisk tryk - hvert år i gennemsnit fra 1989 til 2011.

indkomster fordi de er tvunget til at låne udenlandske varemærker. Belært af erfaringen og for at kunne sælge deres frugt på de udenlandske markeder, har bønderne i Mekong-deltaet efterhånden lært at acceptere reglerne og følge de strenge retningslinjer for produktion af frugt ifølge GAP standarder - god landbrugspraksis (Good Agricultural Practices).

Det vietnamesiske landbrug har kun fået lidt gavn af fordelene ved de fremskridt, som har revolutioneret landbruget globalt.

En rapport fra Ministeriet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter har fundet frem til, at fra 1. januar til 18. november 2013, har 15 orkaner og 4 perioder med lavt atmosfærisk tryk påvirket Det Østlige Hav (også benævnt Det Sydkinesiske Hav), herunder 12 orkaner, der har ramt Vietnam; 264 mennesker er døde eller savnede, 800 sårede, næsten 12. 000 huse er blevet skyllet væk eller beskadiget af oversvømmelser, og over 300.000 ha rismarker og afgrøder blev ødelagt . I gennemsnit skønnes tabene årligt at andrage omkring 1,9 milliarder dollar eller 1,3% af BNI. Skønt epidemier bliver stadigt hyppigere, er sikring af landbrugsproduktionen stadig i sin vorden. Det gælder sygdomme som bl.a. mund- og klovsyge, der ødelægger besætningerne. Der er fortsat delte meninger om produktionskvalitet for sunde og rene produkter, fordi bønderne stadig henholder sig til traditionelle metoder iblandet nye metoder, som de har lært via opsøgende oplysningskampagner. Således har det vietnamesiske landbrug kun fået lidt gavn af fordelene ved de fremskridt, som har revolutioneret landbruget globalt. På den anden side, har den ringe styring af kvaliteten af gødning, insekticider, medført, at produkter af lav kvalitet , herunder farlige produkter - også for miljøet - sælges på det nationale marked og forårsager ulykker. Vietnam burde skabe sine egne varemærker Etablering af egne varemærker er et stort problem for vietnamesiske landbrugsprodukter. Selvom de er talrige og værdsat af oversøiske forbrugere, er produkterne med varemærkerne ikke anerkendt som vietnamesiske. Ris, kaffe, peber f.eks. Dette er til stor skade for bønderne, der får lavere

Side 8

Tilsvarende er sket for ris af høj kvalitet dyrket i Can Tho, An Giang, Kien Giang der er tilpasset kvalitetsstandarden GAP eller VietGAP. Ligeledes er der et problem med oprindelsesbetegnelsen. Et endnu beskedent antal produkter har opnået dette, heriblandt fx grøn te fra Moc Chau, Buon Ma Thuot kaffe, stjerneanis fra Lang Son, osv. Forskning og udvikling F & U er langt mindre udviklet Nogle hævder, at vores land synes afhængig af udlandet hvad angår frø til afgrøder (fx er denne afhængighed på 70% med hensyn til ris). Hvilke afgrøder kan man dyrke for at opfylde nationale behov, når man tager kampen mod virkningerne af den globale opvarmning i betragtning, hvis det er sådan, at 40% af ris-arealet i Mekong-deltaet, og 11% af arealet i den Røde Flods delta vil befinde sig under havets overflade i slutningen af dette århundrede? Uanset hvor veldokumenterede disse oplysninger er, tvinger de os til at tænke over situationen, idet de direkte ville kunne påvirke ikke kun forholdene for bønderne, men for hele det vietnamesiske folk. Produkter sælges med tab For større produkters vedkommende som ris, kaffe, peber, pangasius (malle), og rejer er producenten afhængig af de handlende, og af eksportvirksomheder. Der mangler en overordnet politik og markedsundersøgelser for at fastlægge et program for bæredygtig udvikling af landbruget. Vores landbrug er fortsat en aktivitet for "amatører", de eksporterede produkter er primært rå, uforarbejdede, umærkede og små mængder. Også her er der et presserende behov 3 · 2015

A

J

O

U

R


ARTIKEL | LANDBRUGETS ROLLE for, at ansvarlige statslige organer påtager sig en rolle for at sikre bønderne en anstændig indkomst. Staten har fremsat et mål om at garantere bønderne en fortjeneste på 30%. Det er dog ikke nok til at lancere målet, det vigtigste er at organisere produktionen og salget for at nå målene. I den nuværende situation, er det sådan, at hvis vi indregner alle omkostninger i kostprisen for den vietnamesiske bonde, vil mange produkter sælges med tab. Mangel på jord For en bonde er jorden et produktionsmiddel af primær betydning, men den vietnamesiske bonde mangler jord. Det vanskeliggør tilstedeværelsen. Ifølge rapporter fra Verdensbanken i 2009 har den vietnamesiske bonde i gennemsnit kun et areal på 1.560 m2 landbrugsjord, mindre end en tredjedel af det areal, der dyrkes af thailandske og cambodjanske bønder. Samtidig med at dele af jorden ofte henligger uudnyttet, eller der er områder afsat til statsbrug, eller til statslige virksomheder, som ofte ligger brak. Manglende investeringsfonde For at kunne holde landbruget i gang er bønderne sædvanligvis tvunget til at sælge deres produkter, ris og/eller andre landbrugsprodukter, umiddelbart efter høsten for at kunne afvikle deres gæld. Størsteparten af bønderne har ingen kapital og har måttet ty til låntagning. Og generelt set kan de ikke henvende sig til bankerne, da de mangler at kunne fremlægge beviser for den krævede solvens. De henvender sig derfor til enkeltpersoner, hovedsageligt pengeudlånere. For lav værditilvækst Værditilvæksten kommer kun fra udnyttelsen af de eksisterende ressourcer og billig arbejdskraft, dvs. ressourcer der hurtigt tørrer ud.

Der mangler næsten helt industrielt tilvirkede slutprodukter, der giver højere værditilvækst. Uden for selve landbruget, har vi også hele branchen af skovbrug og fiskeri, to brancher med stort potentiale, som vores forfædre omtalte som "rung vang, bien bac" ("skove af guld, hav af sølv"). Takket være sin mangfoldighed af jord, sit klima, har Vietnam en stor rigdom af levende ressourcer og naturlige landskaber. Tæppet af vegetation i skovene er af en stor variation. Det er det samme med hensyn til det vietnamesiske hav - levende ressourcer, mineraler, energi. Men bortset fra olieudvinding, der er af nyere dato, har hverken skovene eller det vietnamesiske hav endnu fået al den opmærksomhed, de fortjener at få. Alt er stadig forholdsvis rudimentært. Så vi skal tænke på at organisere os for for eksempel at opmuntre udenlandske investorer, især franske, der anses for at have gode erfaringer indenfor såvel husdyravl som i fiskeri, for at få dem til at etablere sig i Vietnam for at drage fordel af lokale ressourcer, men først og fremmest for at udveksle erfaringer, herunder i uddannelse af lokale unge i: – avl af østers, muslinger, fisk, især på det åbne hav; – bearbejdning af akvakulturprodukter, fiskeri

levestandard, b) landdistrikterne vil ændre udseende, de vil blive moderne, grønne, venlige, miljøet vil blive respekteret, beskyttet, holdt under opsyn, c) landdistrikternes bønder og arbejdere vil have et højt fagligt niveau, de vil få en sund, ren, sikker tilværelse, d) en del af arbejdsstyrken i landdistrikterne vil være beskæftiget i ikke-landbrugsmæssige erhverv, industrielle sektorer og tjenesteydelser,

Fra denne oversigt har vi set, at i udviklingen af Vietnam spiller landbruget stadig en meget vigtig rolle, og vil gøre det i lang tid fremover. For at sikre en god overordnet udvikling, er det vigtigt at tage nogle gode skridt: - At behandle brancherne ens, således at landbruget har den rang det fortjener i økonomien, således at der kan ske en hurtig industrialisering, samtidig med en modernisering af landdistrikterne, som vil a) forbedre bøndernes

- fra ”Perspectives France - Vietnam” - No. 91 - december 2014 - et særnummer om det vietnamesiske landbrug af Venskabsforeningen for samarbejde mellem Vietnam og Frankrig.

3 · 2015

- Landbruget vil blive i stand til at tilbyde forbrugerne egne produkter, produkter der har en større værditilvækst, samtidig med at de sikrer vietnameserne fødevaresikkerhed og jager invaderende udenlandske produkter af lavere kvalitet på flugt, og så de samtidig kan tilbyde verdensmarkedet produkter af høj værdi; vi vil øge BNP, udrydde fattigdom, og deltage i at sikre den globale fødevaresikkerhed; - Vietnamesisk landbrug vil være i stand til at hævde de originale produkter, rent vietnamesiske - ligesom produkter fra det vietnamesiske køkken, som udenlandske gourmeter sætter så stor pris på, og vil således dele sin kulinariske skat fra forskellige vietnamesiske regioner med hele verden samtidig med vi bevarer den nationale kulturarv. Oversat - og let forkortet - af Inger V. Johansen

Side 9 A

J

O

U

R


nyt fra:

Hospitalsindsamlingen Af Annette Winther Den sidste pengeoverførsel til hospitalet i Bao Loc betød reparation af vigtigt udstyr – efterset og godkendt af Preben Byberg, medlem af Indsamlingens bestyrelse og med stor ekspertise i netop hospitalsudstyr, og desuden materiale til igangsættelse af sproglig genoptræning af patienter, der efter blodpropper, trafikulykker o.l. har mistet den sproglige kompetence. Nu venter vi på nyt om det nye hospital, der er under opførelse i en smuk dal

i udkanten af Bao Loc. Det menes, at det kan indvies i februar. Jeg glæder mig til at bringe nyt om dette. Og mens vi venter, har jeg ønsket at bringe nyt om byen, som jeg holder så meget af, og igen har min veninde, Pham Thanh Huong skrevet – denne gang om en af de etniske minoritetsgrupper, som Vietnam er så rig på. Der er 54 forskellige folkegrupper i Vietnam, den største (86 % af befolkningen) er den gruppe, vi kender som vietnameserne,

Kinh-folket. Blandt de øvrige 14% er Ma-gruppen, som netop i Bao Loc er rigt repræsenteret. Den lille pige på billederne er den pige, der i sin tid reddede livet, da hospitalet efter hendes for tidlige fødsel behandlede hende med CPAP-udstyr, betalt med midler indsamlet af Hospitalsindsamlingen – i tidligere udgaver af Vietnam Ajour har hendes liv og familiens tilværelse været beskrevet.

Ka og hendes mor

TEKST PHAM THANH HUONG

E

n del af Ma-folket bor nu i byen og lever som de fleste dér, men en gruppe har bibeholdt deres oprindelige bo-form en bo-form, der kan synes ret så vanskelig, i de bjergrige områder langs floden La Nga, hvor det kan være vanskeligt at dyrke jorden, hvilket er, hvad de lever af – med nogle enkelte grise, geder, køer, en bøffel og fjerkræ, men disse dyr er ofte i højere grad til ofringsritualer end til supplement i dagligdagen.

Hjælp provinshospitalet i Bảo Lộc Send dit bidrag til Landsindsamlingen Hospitalsudstyr til Vietnam Giro (1551) 7 00 84 30

Ma-folket er meget dygtige til forarbejdning af rattan-møbler og vævning af høj kvalitet med meget smukke mønstre. På grund af nærheden til vandet bor de i huse på ”stylter” – ofte flere generationer sammen, og disse huse får en forlængelse, når et familiemedlem bliver gift og familien dermed udvidet. Vigtig for dagligdagen er de naturknyttede guddommeligheder såsom risguden, skovguden, bjergguden, ildguden etc.

”bøffel-ofringen” nok den største (eksisterer også blandt andre etniske minoriteter). Der danses omkring en stang, bøflen er bundet til, og en mand, udvalgt som den stærkeste og dygtigste, kaster fra en vis afstand en kniv og dræber derved bøflen. Udover at knytte kulturværdier til bestemte objekter bevarer Ma-folket også en rig kulturskat i deres legender, myter, fortællinger, sprog og unikke instrumenter lavet af bambus. De, der har ønsket det, integreres let i det moderne samfund, og fortsætter deres liv som farmere, som offentlige ansatte eller på fabrikker. De dyrker som alle andre farmere i Bao Loc kommune te og kaffe. Deres børn går i skole, og bevidstheden om betydningen af uddannelse, et godt helbred, biler og gode boliger er stor. - oversat af Annette Winther

Blandt forskellige festligheder er

Side 10

3 · 2015 A

J

O

U

R


Gadebørn i Vietnam: "En rapport fra 2006 fra Human Rights Watch vurderede at 23,000 børn lever på gaden i Vietnam. Brosowski [Forfatteren bag rapporten, red.] fortæller at han ofte møder børn - nogle helt ned til 6 år - som sover under broer og i træer" - oversat fra CNN, Juni 2011

TEKST LISE MALLING OLSEN

Rettighedsprojekt undersøger migrantbørns vilkår Med en undersøgelse af gadebørns adfærd og udfordringer er DVFs Børnerettighedsprojekt for alvor kommet i gang i Ho Chi Minh City.

V

anskeligheder med at få licens og tilladelser fra de vietnamesiske myndigheder har forsinket opstarten af DVFs nye rettighedsprojekt. I november sidste år lykkedes det dog endelig at få trykket på startknappen, og her et lille år senere foreligger resultaterne af de første projektaktiviteter. Projektet implementeres over tre år af DVFs mangeårige partner, Ho Chi Minh Welfare Association (HCWA) med det formål at hjælpe gadebørn i fire distrikter i Ho Chi Minh City. (HCMC). Kortlægning En af de første og større aktiviteter i projektet har været at gennemføre en kortlægning af gadebørnenes generelle adfærd herunder familieforhold/problemer, skole/uddannelse, sundhedstilstand, arbejde, tiggeri, vold og seksuelle overgreb. Der kan være forskellige definitioner på gadebørn. Men i dette projekt har man valgt at fokusere på: * børn, der lever og arbejder på gaden uden regelmæssig kontakt til et hjem * børn, der arbejder på gaden og i perioder overnatter på gaden og i hjemmet * børn, der arbejder på gaden, men med regelmæssig kontakt og overnatning i hjemmet. Socialrådgiverne har taget kontakt til børnene på steder i de fire projektdistrikter, hvor man erfaringsmæssigt ved, at de holder til, som f.eks. i parker, markeder, busstationer

Nguyen Thi Bich Lieau fra HCWA interviewer gadedreng

og ved jernbaner. På denne baggrund har man interviewet 55 gadebørn, 23 piger og 32 drenge. Derudover han man yderligere interviewet 389 børn, som HCWA har fået navnene på af de sociale myndigheder. Børnene kommer sandsynligvis fra fattige migrantfamilier, men er altså ikke gadebørn, da de allerfleste af dem går i skole, hvilket kunne tyde på, at de ikke tilhører det allerfattigste segment af migrantsamfundet. Familier, der flytter til HCMC kan være legale eller illegale migranter, men hvis de er registreret med en adresse, opholder de sig lovligt i byen. Nyt for HCWA Formålet med denne ret omfattende undersøgelse var at få mere og flere akkurate data om, hvorfor børn bliver gadebørn. Det har undersøgelsen desværre ikke kunne besvare, da kun 55 børn ud af i alt 444 børn, er gadebørn. De 55 gadebørn er for lille en gruppe til at give et repræsentativt billede af gadebørnenes situation. Projektgruppen har derfor bedt HCWA om ’at finde’ og interviewe yderligere 50 børn med henblik på netop at give et mere nøjagtigt billede af gadebørnenes situation. Det er første gang, at HCWA foretager en så omfattende analyse af børns situation i HCMC. Det har været et stort og til tider vanskeligt arbejde, hvilket også skyldes medarbejdernes manglende erfaring med at gennemføre sådanne undersøgelser, - lige fra udvikling af spørgeskemaer, analyse af data og til at skrive en afsluttende rapport. Men der er ingen tvivl om, at HCWA og medarbejderne, som er tilknyttet dette projekt har

fået mange og nye erfaringer, hvilket også var et af formålene med at iværksætte undersøgelsen. Efterfølgende aktiviteter Senere, når hele analysefasen og rapporteringen er gennemført, starter HCWA på det reelle arbejde med at hjælpe børnene med at få adgang til uddannelse, sundhedspleje og generel rådgivning og hjælp vedrørende deres rettigheder. Der vil også være et tilbud til nogle af børnene om at deltage i en kortlægning af deres sundhedsstilstand. Hvis det viser sig, at børnene har behov for behandling kan den enten foregå på et af distriktets sundhedscentre eller alternativt på børnehospitalet nr.1. HCWA har ansat en projektstab, som udover de fire socialrådgivere består af en projektleder, Ms. Luong Thi Thuan, som desuden er forkvinde for HCWA, en projektkoordinator, Mr. Nguyen Phuc. Derudover er Mr. Long ansat som oversætter, og Ms. Dung som regnskabsmedarbejder. DVF har nedsat en projektgruppe, som er ansvarlig for at følge projektet tæt gennem hele dets levetid. Alle gruppens medlemmer er også medlemmer af bestyrelsen.

3 · 2015

Side 11 A

J

O

U

R


TEMA | VIETNAMKRIGEN

EFTER SEJREN TEKST OG BILLEDER THOMAS BO PEDERSEN

FYRRE ÅR EFTER VIETNAMKRIGENS SLUTNING STÅR LANDET OVERFOR NYE ENORME UDFORDRINGER

40 år efter Saigonregimets sammenbrud, markerer Hanoi fortsat sejren massivt med monumenter som denne skrotbunke af nedskudte amerikanske fly.

Side 12

Việt Nam A A

J J

O O

U U

R R

3 · 2015


Tema: 40 år efter krigen Den 30. april 1975 kunne tropper fra Den nationale front for befrielsen af Sydvietnam (FNL) hejse deres flag over præsidentpaladset i Saigon, og det sydvietnamesiske styre kapitulerede. Dermed er det i år 40 år siden Vietnamkrigen sluttede. Samtidig er det også 50-året for krigens officielle start, da de første regulære tropper fra den amerikanske hær sattes i land ved Danang den 8. marts 1965. Vietnam Ajour vil med forskellige vinkler og emner markere 40-året for krigens afslutning som et gennemgående tema i dette års fire numre af bladet. I dette nummer har vi overladt ordet til Thomas Bo Pedersen, som reflekterer over de udfordringer vietnameserne stod med efter krigen.

3 · 2015

Việt Nam A A

J J

O O

U U

R R

Side 13


TEMA | VIETNAMKRIGEN

D

en 30. april er det 40 år siden, at den første tank i rækken af nordvietnamesiske larvefødder tog fejl af bykortet over Saigon. Den sovjetisk byggede T54 tank fra den 203. brigade skrumlede videre i den gale retning på vejen mod den sydvietnamesiske præsident ’Big’ Minh’s palads. Minh selv var blevet indsat en uge forinden, efter den egentlige præsident Nguyen Van Thieu var flygtet over hals og hoved til London – ifølge forlydender med 14 tons guld om bord i flyet. Så i stedet blev det tank nr. 2, der som den første bragede gennem præsidentpaladsets porte. Om bord var en nordvietnamesisk seniorjournalist, oberst Bui Tin fra Hærens dagblad. Han blev som den højest rangerende officer skubbet frem i forreste række for at modtage præsidentens kapitulation. ”Jeg vil gerne overdrage Dem magten,” sagde præsidenten til Bui Tin, der bistert bed ham af: ”Det kan De ikke, De kan ikke overdrage noget, som De ikke har,” lød svaret. Bui Tin selv var dybt bevæget bag den barske mine. Han var draget i krig som purung soldat og deltog i det sidste afgørende slag mod franskmændene i 1954 i Dien Bien Phu-dalen. For ham var Saigon ikke faldet – den sydvietnamesiske hovedstad var befriet efter 25 år i krig for Bui Tin’s vedkommende. Det var med en klukkende latter, at Bui Tin fortalte os historien i Hanoi i 1985, mens han endnu var krigshelt og blandt den håndfuld fra Hanois inderkreds, der talte med vestlige journalister. Bui Tin havde også et par kornede fotos fra det berømte intermezzo i præsidentpaladset, og senere blev selve ordvekslingen da også bekræftet af den sydvietnamesiske præsidents tidligere adjudant, der også var til stede i præsidentens arbejdsværelse. Vi mødte den tidligere adjudant nogle uger senere i Saigon, hvor han på Folkekomiteens foranledning stillede op som et synligt bevis på, at man viste overbærenhed overfor det tidligere regimes topfolk. Han var sluppet med at tilbringe nogle år på den hårde skolebænk i en af genopdragelseslejrene, hvor mange af Saigon-regimets embedsmænd var havnet, fordi de ikke havde nået at flygte, inden Hanoi tog magten i hele landet. Fra helt til forræder Bui Tins status som krigshelt ændrede sig brat til forræder, da han et par år senere kastede sig ud i et voldsomt opgør med kommunistpartiets ledelse i bogen ’Following Uncle Ho’. Hans påstand var, at partiledelsen under partisekretær

Le Duan havde forrådt revolutionens udgangspunkt, ja Onkel Ho selv. Siden da har Bui Tin levet i eksil i Paris. Når hans gamle fædreland har noget at fejre, er Bui Tin kendt for at dukke op i et af de store internationale vestlige medier med et svidende angreb på Hanoi’s nuværende magthavere. Skulle Bui Tin fare i blækhuset igen, vil det næppe skabe mange krusninger på vandet. Kun meget få vietnamesere aner, hvem han er. I dag er det kun et mindretal af de 95 millioner vietnamesere, der er gamle nok til at huske det vi kalder Vietnamkrigen. Magthaverne i Hanoi synes at sidde sikrere i sadlen end nogensinde før. De vietnamesiske eksil-organisationer er stort set ophørt med at eksistere, bortset fra nogle die-hard grupperinger i ’Little Saigon’ (Garden Grove) i det sydlige Californien og i Paris. Selv topfolkene fra det tidigere sydvietnamesiske regime rejser i vore dage uden problemer til Saigon for at fejre det traditionsrige vietnamesiske nytår med slægtninge. Der er ikke megen klangbund tilbage for de eksilerede, antikommunistiske aktivister at hente i selve Vietnam, selvom forsøgene stadig bliver gjort, ofte gennem kontakt til frustrerede vietnamesiske bloggere her i Vietnam. De får sjældent skrevet mange linjer, før de bliver standset og stillet for en dommer. I vore dage er der heller ingen hjælp at hente hos de vestlige regeringer, der tidligere støttede eksil-grupperingerne med både penge, logistik og endda våben, når der ellers var nogen, der var naive nok til at kaste sig ud i Rambo-aktioner ind over den vietnamesiske grænse. USA er ikke længere blot Vietnams største eksportmarked, men også en uhyre vigtig strategisk allieret i Vietnams forsøg på at holde Den Store Nabo mod nord, Kina, stangen i de skærpede stridigheder om havrettighederne i ’Østhavet’, som Vietnam kalder Det Sydkinesiske Hav. I 2014 leverede USA endog inspektions-skibe til Vietnam som gavebistand – tankevækkende i betragtning af, at det faktisk var Hanois påståede angreb på amerikanske flådefartøjer i Tonkinbugten, der blev brugt som forklaring på landsættelsen i 1965 af de første amerikanske tropper i Da Nang. Vietnam ifølge Hjortlund Som min gode ven Preben Hjortlund altid siger med sit nordjyske lune, der stadig er intakt efter næsten 25 år i Vietnam: ”Da jeg kom hertil, kunne Vietnam ikke gøre noget rigtigt i Vestens øjne. Nu kan de ikke gøre noget forkert!” En herværende vestlig ambassadør er dog ikke helt enig i den betragtning. “Der foregår skam stadig en kri-

tisk dialog med vietnameserne om bl.a. menneskerettighedssituationen i Vietnam,”siger han. Vietnam er forlængst sluppet ud af rollen som pariastat og betragtes nu som en på alle måder agtværdig partner i det internationale samfund, og ikke mindst som et godt investeringsland og et løfterigt marked for alverdens virksomheder. Så det vietnamesiske regime – og de 95 millioner vietnamesere – har faktisk en hel del at fejre her i 40-året for Vietnam-krigens slutning. Først og fremmest en gevaldig social og økonomisk fremgang, der har løftet millioner af mennesker ud af den dybeste fattigdom. Intet andet udviklingsland har som Vietnam formået at reduceret antallet af absolut fattige i FNs definition fra 80% til under 10% – først og fremmest ved egen kraft. Vietnams evne til at til at tiltrække udenlandske investeringer synes umiddelbart ganske imponerende i lyset af den benhårde konkurrence om at tiltrække investorer i det asiatiske vækst-drøn. De hastigt stigende lønomkostninger – også i Vietnam – skræmmer ikke investorerne helt væk, fordi Vietnam i dag også kan konkurrere på andre investeringsparametre som kvalitet og effektivitet. Mens Japan i dag er den største investor, er USA i dag Vietnams største eksprtmarked med det samlede EU som en tæt nr. 2. Trade not aid Efter 15 år med massiv udviklingsbistand, er de udenlandske donorer i fuld gang med at afvikle deres programmer – fordi Vietnam kan selv på næsten alle områder. ”Trade – not aid” er ikke en kliché i Vietnam – det er selve dagsordenen. Det afspejler sig også i det dansk-vietnamesiske forhold, hvor hvor to årtiers Danida-strategier er lagt endeligt på hylden til fordel for en ny sammenhængende dansk linje, der giver førsteprioritet til kommercielt og kulturelt samarbejde. Tidligere tiders omfattende danske bistandsprogrammer til en halv milliard kroner om året, er nu reduceret til klima-området. Der er tale om en næsten utrolig udvikling – i hvert fald for os, der oplevede Vietnam i de første årtier efter krigen, hvor det så ud som Hanoi var i fuld gang med at tabe freden. ”Amerikanere uden dollars” En flyvetur fra Hanoi til Moskva i 1985 står stadig som et lyslevende symbol for mig. Jeg var gået om bord i en nedslidt Aeroflot-maskine, som hostede sig op over den Røde Flods delta sammen nogle hundrede radmagre vietnamesiske gæstearbejdere i plasticsandaler på vej mod Sovjetblokkens stålværker

Side 14

og kulminer som billig arbejdskraft. Her og der i maskinen klemte nogle store russiske brød sig ned i sæderne på vej hjem til en hårdt tiltrængt orlov fra sliddet som sjakbejser på den gigantiske Thang Long bro og Hoa Binh kraftværket – to monumentale demonstrationsprojekter, der skulle vise brodersolidariteten i den socialistiske lejr. Det var tydeligt for enhver, at der ikke var mange venlige følelser mellem broderfolkene – heller ikke på dette meget personlige plan i et lille, overfyldt fly. I virkelighedens verden var frustrationerne mange og gensidige. Dengang i 10-året for krigens afslutning var udviklingsprocessen aldrig rigtigt kommet i gang. De østeuropæiske venner var som andre før dem forbandede over vietnamesernes evindelige insisteren på selv at træffe de afgørende beslutninger uden indblanding. Vietnameserne på deres side var også skuffede. Godt nok fik titusinder af vietnamesere sig nogle på den tid brugbare uddannelser på tekniske skoler og universiteter i Moskva, Østberlin, Prag og Budapest. Men vietnameserne så også østblokken tage sig godt betalt for den broderlige bistand ikke bare med billig arbejdskraft, men også med råvarer, ris og alt, hvad det forarmede Vietnam ellers kunne byde til gengæld. Da russerne så samtidig krævede flåderettigheder på den gamle amerikanske base i Cam Ranh Bay, ramte det Vietnam der, hvor det gjorde mest ondt. Frustrationerne blev krystalliseret i et sviende øgenavn til de sovjetiske venner: ”Nguoi my khong co do la” – ”Amerikanere uden dollars”. ”Hvordan skal de nogensinde få et land ud af det her,” tænkte jeg i flyvemaskinen, mens vi krydsede henover Laos, endnu et sønderbombet land i regionen efter USA’s meningsløse krig. Oven på den militære fiasko havde USA stor succes med at videreføre krigen med diplomatiske og økonomiske midler. Vietnam betalte en høj pris for den militære tilstedeværelse i Cambodia – straffen for opgøret med Pol Pots Khmer Rouge var en total vestlig blokade, som ramte hårdt, meget hårdt. Nogle kaminpassiarer i ugerne forinden med Vietnams legendariske premierminister Pham Van Dong og udenrigsminister Nguyen Co Thach havde kun bidraget lidt til min forståelse med deres umådeligt venlige overbærenhed overfor en vestlig journalist, der stillede alle de forkerte spørgsmål. Jeg på min side fandt det ufatteligt, at de vietnamesiske militære sejrherrer havde så lidt begreb om at bygge et samfund i fred op. Det er egentlig også tankevækkende, at det i dag er udenrigsminister Co

3 · 2015 A

J

O

U

R


TEMA | VIETNAMKRIGEN Thach’s egen søn Pham Binh Minh, der sidder i faderens stol og repræsenterer Vietnams pragmatiske diplomatiske balanceakt i den nye verdensorden. Så sent som den 18. april deltog han som vicepremierminister i det amerikanske handelskammer’s AMCHAM galla-middag i anledning af 20-året for etableringen af diplomatiske forbindelser mellem Washington og Hanoi. Minh afleverede en særdeles imødekommende tale, hvor han fremhævede den vitale økonomiske og strategiske betydning, som USA i dag har for Vietnam. Den amerikanske ambassadør Ted Osius kvitterede med en tale helt uden hentydninger til amerikanske forbehold i samarbejdet med den tidligere fjende. I stedet udtrykte han helt konkrete forventninger om øget samhandel og flere amerikanske investeringer i Vietnam. Der faldt også nogle klokkeklare ord om den strategiske betydning, USA tillægger Vietnam i lyset af Kina’s stadigt mere offensive regionale politik. Miraklet i Vietnam Efter dette lange historiske svinkeærinde stiller vi straks om til det nye buldrende Vietnam, der med fuld ret har slået omverdenen med beundring. Siden Vietnam med afsæt i Doi Moi-processen sadlede om og gradvist slap de dengang 75 millioner vietnamesere løs i en slags markedsøkonomi, er landet som forvandlet. Vækstrater på 6-7% år ud og år ind, kun overgået af den store nabo mod Nord. Millioner af nye arbejdspladser er skabt i den private sektor, og de udenlandske investorer er rykket ind i stort tal. Ved årtusindskiftet var de udenlandske investeringer på under 2 mia. USD. I 2009 satte de en foreløbig rekord med 66.7 mia. USD i investeringstilsagn. I de senere år er det også væltet hertil med magtens mænd og kvinder, der alle er kommet for at se det vietnamesiske mirakel: Statschefer fra alle lande af betydning, topchefer fra verdens største koncerner, Hollywood stjerner, rock’n roll-ikoner, sportsstjerner – listen er meget lang.

med verdensgennemsnittet og langt foran Kina. Selv om Vietnam fortsat er en klassisk kommunistisk etpartistat, er det ubestrideligt, at parlamentet har fået en reel rolle i den politiske proces. Ministre – inklusive premierminister Nguyen Tan Dung – bliver jævnligt grillet af de ’folkevalgte’. Den vietnamesiske presse sætter i stigende grad fokus på korruption og magtmisbrug. Vietnamesiske journalister siger nu med et grin: ”Tidligere var vores læber syet sammen med ståltråd – nu har vi fået en lynlås i stedet, så systemet kan lukke for os igen, hvis vi går for vidt.” Så ja – meget er forandret og det meste til det meget bedre i de over 30 år, som jeg har kendt Vietnam. Også jeg bøjer mig i respekt for dette hårdt prøvede land og ikke mindst for vietnameserne selv for deres kraftpræstation. De har om nogen fortjent den fremtid, som mange generationer af deres forfædre kæmpede og døde for uden at efterlade andet end nye uafhængighedskrige til deres børn og børnebørn.

Pressefrihed med lynlås Selv ærkekonservative tænketanke som amerikanske Heritage Foundation giver Vietnam meget høje karakterer for ’business freedom’ – nu på højde

Ba Dinh pladsen i det centrale Hanoi. Ho Chi Minh ligger fortsat i mausolæet i baggrunden – betalt og designet af Sovjet i de år, hvor Vietnam var tæt allieret med Sovjet og næsten totalt isoleret fra den vestlige verden.

3 · 2015

Det store MEN Og nu kommer så det meget store MEN – som er sagt ud fra en helt grundlæggende sympati med vietnameserne. I hele Vietnams udviklingsproces gennem de sidste årtier har svaghedstegnene været tydelige. Og der er også blevet talt om det i årevis: Den manglende konsistens i den social-økonomisk livsvigtige reformproces, den udsigtsløse klamren sig til de store tabsgivende statsejede virksomheder, manglende udvikling af

nøglesektorer som uddannelse og sundhed, den systemiske korruption, de tikkende miljøbomber under både vand, land og by – senest er Hanoi kommet på den tvivlsomme liste over Verdens 10 mest luftforurenede byer. Det bliver heller ikke bedre af, at den vietnamesiske økonomiske elite slår sig løs på et surrealistisk højt og meget synligt niveau: En søndag formiddag overhørte jeg i Hanoi Club en slående udveksling af indkøbstips, hvor to viet-


TEMA | VIETNAMKRIGEN

Dan-Viet 1-færgen, en af de 16 færger som Danida har finansieret i Mekong-deltaet. Nu afvikler Danmark og mange andre donorer sine bistandsprogrammer, fordi Vietnam med sine økonomiske vækstrater ikke længere har brug for udviklingsbistand.

namesiske kvinder diskuterede shoppingmulighederne. Den ene fremviste en rødt indfarvet krokodilleskindstaske, købt på udsalg for DKK 100.000 (ja hundrede tusind) hos Serrangano i Ly Thai To-gaden, den anden havde udskiftet sit outdatede Rolex ur med en ny model til dobbelte. Imens hundsede de utålmodigt med den svedende servitrice, der formentlig tjener omkring DKK 400 om måneden. Hanois mest udsøgte restaurant Beau Lieu på det gamle kolonihotel Metropole har vine på kortet til DKK 35.000 (Ja fem-og-tredive-tusind) flasken. Diamant-besatte Vertu-mobiltelefoner bliver solgt i Hotel Melias butiksarkade for over en halv million kroner stykket. De vietnamesiske dollarmillionærer kæmper en forgæves kamp for at få udgifterne til at slå til. Senest har Rolls Royce åbnet en salgsafdeling i Hanoi. Her troner en forgyldt en af slagsen sig lige indenfor vinduerne. Den er ikke til salg, men importeret til formanden selv. Hvis man kan nøjes med en sort RR i den ’lille’ Ghostversion i stedet, skal man væbne sig med tålmodighed. I skrivende stund er der over 100 på venteliste til biler, der koster fra fem millioner kroner og opefter. Til dem som måtte ane smålig misundelse i denne beretning bør det tilføjes, at excesserne og den manglende styring af samfundsøkonomien samlet

har udløst et uhyggeligt dræn i Vietnams valutareserver og i perioder store underskud på handelsbalancen. Vinashin-skandalen Rolls Royce’rne, urene og vinene er trods alt for småpenge at regne, hvis man ser på, hvordan de store statsvirksomheder lænser landet for ressourcer. Skandalen omkring skibsværfts-koncernen VINASHIN er det mest groteske eksempel. Ledelsen har på ganske få år skabt en kortfristet gæld på næsten 30 mia. DKK, og efter flere års undersøgelser er det fortsat ganske uklart, hvor pengene er blevet af. Koncernledelsen er fornylig blevet stillet til ansvar med fængselsdomme på 20 år til VINASHIN-formand Pham Thanh Binh og knap så hårde straffe til hans kumpaner. Men det er en ringe trøst for landet, hvis kreditværdighed er blevet nedgraderet som en direkte følge af VINASHIN-kollapset. Og VINASHIN er blot ét eksempel. Rækken af skandaleramte statsvirksomheder vokser støt. Det vejer selvsagt tungt den anden vej, at myndighederne med nogen forsinkelse nu er begyndt at skride dramatisk ind. Vinashin-opgøret har fået sin parallel indenfor vietnamesisk skibsfart – Vinalines – hvor formanden er blevet dømt til døden for omfattende korruption. Hans bror står til livstid efter at have

forsøgt at smugle ham til USA. Stifteren af en af Vietnams største banker, Asia Commercial Bank, Nguyen Duc Kien har fået 30 års fængsel for mandatsvig. Den ordførende direktør for Ocean Bank, Ha Van Tham og en stribe andre ledende bankfolk er varetægtsfængslet, mens omfattende anklageskrifter er under udarbejdelse. Den tidligere chefinspektør for det statslige anti-korruptions-kontor, Tran Van Truyen, er blevet klædt af i fuld offentlighed og tvunget til at tilbagelevere en håndfuld offentlige ejendomme, som han og familien havde ranet til sig. Formanden for det nationale energiselskab EVN, Dao Van Hung, er blevet fyret på gråt papir – efter EVN under hans ledelse har formøblet USD 2 mia. i såkaldte non core investments – dvs. ejendomsspekulation. Og sådan kan man blive ved. Vietnamesisk presse bidrager næsten dagligt med nye eksempler, ikke mindst onlineudgaverne af de Ho Chi Minh City-baserede aviser Than Nhien og Tuoi Tre fører an med nye afsløringer. Også Planlægnings- og Investeringsministeriet (MPI) går til makronerne via sit officielle talerør Vietnam Investment Review. Meget tyder på, at der omsider er sat en egentlig kampagne i gang for at dæmme op for det hæmningsløse spild af knappe ressourcer og den systemiske korruption, der ofte er forbundet her-

Side 16

med. Det er på høje tid. I de senere år er det blevet smerteligt tydeligt, at det store flertal af landets befolkning efterhånden betaler en meget høj pris for magthavernes synder – så høj at partisekretær Nguyễn Phú Trọng offentligt har advaret imod, at korruptionen er en tikkende bombe under partiets troværdighed. Norge trak stikket Det dystre billede gør også indtryk på de udenlandske investorer, som Vietnam har så hårdt brug for. Det er godt nok kun hver femte vietnameser, der er ansat i en udenlandsk ejet virksomhed, men de udenlandske virksomheder tegner sig faktisk for 60% af landets eksport, så Vietnam har kun dårligt råd til at skuffe udenlandske investorer. Blandt dem der har trukket stikket, er det norske statsejede energiselskab SN power, som i december 2014 lukkede sit Vietnam-kontor i frustration over investerings-vilkårene efter mere end tre års resultatløse forhandlinger om norske milliardinvesteringer i vandkraft. Danske op- og nedture Også danske virksomheder har brogede erfaringer. Generelt har der været betydelig succes med sourcing af produktion i bred forstand til Vietnam. Det gælder f.eks. møbelvirksomhederne Scancom og Tropic Dane, smykke-

3 · 2015 A

J

O

U

R


100 HJÆLP OS MED AT NÅ

BIDRAG I ÅR!

MED 100 DONATIONER ÅRLIGT A MIN. 200 KR. VIL DONATIONER TIL VORES INDSAMLINGER FORTSAT VÆRE FRADRAGSBERETTIGEDE. FOR AT NÅ DE MAGISKE 100 HAR VI BRUG FOR BIDRAG FRA ALLE DERUDE, SOM KAN UNDVÆRE 200 KR. TIL ET GODT FORMÅL. DER ER STADIG MENNESKER I VIETNAM SOM HAR BRUG FOR HJÆLP! UDEN FRADRAGSBERETTIGELSEN BLIVER INDSAMLINGSOPGAVEN BETYDELIGT SVÆRERE. DERFOR HÅBER VI PÅ DIN HJÆLP.

På PROVINSHOSPITALET i BAO LOC er der langt til det økonomiske boom i storbyerne. Hospitalet mangler stadig moderne udstyr. Med en donation til Hospitalsindsamlingen bidrager du til en bedre behandling af syge vietnamesere i et fattigt landdistrikt. Hospitalsindsamlingen giro (1551) 7 00 84 30 LITTLE ROSE WARM SHELTER i HO CHI MINH CITY skaber trygge rammer for seksuelt misbrugte eller misbrugstruede piger. Her får pigerne den omsorg, de har brug for. Med en donation til Shelterindsamlingen, bidrager du til en fremtid med håb for disse piger. Shelterindsamlingen reg. nr. 2290 - kontonummer 6448 4356 85

3 · 2015

**Husk at anføre cpr. nr. – ellers tæller dit bidrag ikke med i statistikken til Side SKAT. 17 A

J

O

U

R


TEMA | VIETNAMKRIGEN virksomheden Jule Sandlau og arbejdstøjsproducenten Mascot, som jeg selv arbejder for. Kombinationen af dygtig vietnamesisk arbejdskraft, moderne maskinpark og ledelsessystemer kan give rigtigt gode resultater, men det er ikke nogen given ting. Aalborg Industries valgte således at lukke og slukke for deres kedelfabrik i Hai Phong, nogle få år efter at deres nye fabrik var taget i brug. Danske virksomheder, som satser på det vietnamesiske marked, har også meget blandede erfaringer. F.L. Smidth havde i mere end tre årtier betydelig succes med at sælge store produktionsanlæg i skarp konkurrence med tyske og kinesiske leverandører. Men nu er markedet for nye anlæg mættet, og det er langt vanskeligere at gøre en god forretning på grundlag af serviceaftaler og dyre miljøfiltre, uanset at der er hårdt brug for dem. ARLA har drejet nøglen om i Vietnam med store frustrationer efter et kostbart forsøg på at trænge ind på det vietnamesiske marked. Entreprenørvirksomhederne Per

Aarsleff og MT Højgaard trak sig efter nogle kostbare satsninger indenfor vandforsyning, kloakering, rensningsanlæg og brobyggeri. Ingeniørfirmaet Grontmij-Carl Bro gav op efter mere end 10 års forsøg på at skabe forretning for konsulent-ydelser. Selv Danmarks største koncerner som Carlsberg og A.P. Møller gruppen har haft store vanskeligheder i Vietnam. I Carlsberg har skiftende koncerndirektører underskrevet hensigtserklæringer over næsten 20 år med vietnamesiske bryggerier om at bane vej for større investeringer og dermed indflydelse til Carlsberg. Men processen kommer ikke rigtigt ud af stedet, fordi vietnameserne måske nok er stærkt interesserede i Carlsbergs moderne teknologi, men ikke vil aflevere bestemmende indflydelse til en udenlandsk investor. Carlsberg har haft langt større succes med den model i nabolandene Laos og Cambodia. Der sælges ikke meget Carlsberg øl, men opkøbet af de lokale ølmærker og distributionsaftaler med bl.a. Pepsi er blevet en guldgrube af de

helt store for den danske bryggerikoncern. APM terminals har haft en smertefuld oplevelse til mange hundrede millioner kroner med koncernens havneterminal i Cai Mep, primært fordi partneren Vinalines ikke har overholdt aftalerne om at levere meget væsentlige dele af forretningsgrundlaget, herunder at få lukket de gamle utidssvarende terminaler, som Cai Mep efter planen skulle have afløst med moderne kraner og en langt bedre placering ved Saigonflodens udmunding. Den nye terminal vil formentlig blive en fantastisk forretning – men først den dag hvor godsmængderne er tilstrækkeligt store. Andre danske virksomheder ser mere positivt på tingene. Novo er blandt de nyere investorer, der satser meget på Vietnam. Novo ser også de skarpe vietnamesiske medarbejdere som en meget væsentlig, ny rekrutteringsbase. På uddannelsesområdet har en stribe danske uddannelsesinstitutioner fået blod på tanden, efter Niels Brock med

en vis mængde dødsforagt har været pionerer i et samarbejde med Vietnams Foreign Trade University. Danske/europæiske virksomheder skeler nok også til den succes, som store asiatiske investorer har haft i Vietnam. Samsung stormer frem Det hører selvfølgelig også med i billedet, at andre investorer er mere end tilfredse. Koreanske Samsung tegner sig nu for mere end 11% af Vietnams samlede eksport fra koncernens fabrikskompleks i Bac Ninh, tæt ved Hanoi. Det går så godt, at Samsung har endnu to fabrikker på vej – en under opførelse i Thai Nguyen provinsen og en på tegnebrættet tæt ved Ho Chi Minh Byen. Projekter til 15 milliarder kroner – stykket Japanerne er også i gang med en ny bølge af investeringer i både nord og syd. Japan er derfor også blevet langt den største investor i Vietnam – og iøvrigt også den største yder af bilateral udviklingsbistand. Den franske direktør for det regionale Airbus selskab fortæl-

Hanois største sø Ho Tay (Vestsøen) er stærkt forurenet – en del af prisen for Vietnams voldsomme økonomiske vækst.

Premierminster Nguyen Tan Dung ses ofte i selskab med verdens mægtigste mænd. Han er favorit til at overtage posten som partisekretær i 2016. Dung’s datter er iøvrigt gift med en vietnamesisk-amerikansk venture-kapitalist.

VINASHIN formand Pham Thanh Binh i sine velmagtsdage, mens han viser en dansk marine-delegation rundt på Bach Dang skibsværftet i Hai Phong. Han afsoner nu en dom på 20 års fængsel for ‘økonomiske forbrydelser’, som det hed i dommen.

Det nye Vincom Center i Saigon dominerer total bybilledet. Et af de mange mega-projekter i det moderne Vietnam. I forgrunden ses det gamle rådhus, som stammer tilbage fra kolonitiden.

Side 18

3 · 2015 A

J

O

U

R


ler med stolthed, at Vietnam Airlines som de første i verden har skrevet kontrakt om leverancer af selskabets nye generation af mere energivenlige fly. Dette understøtter Vietnams erklærede drøm at blive Asiens næste hightech-nation ved at tiltrække de store udenlandske koncerner, som har de ressourcer, Vietnam ikke selv har. Men den vej bliver lang. Mere end to tredjedele af de udenlandske investeringer i Vietnam er fortsat i de lowtech brancher, der som de første rykkede ind, fordi Vietnam havde én ting at byde på: Billig arbejdskraft. For at fortsætte sin udviklingsproces har Vietnam et næsten desperat behov for at modernisere alle sine sektorer, og det vil kræve megainvesteringer, hvis Vietnam skal blive i stand til at erobre en mere rimelig andel af værdikæden i moderne produktion. Dertil skal der på det politiske niveau skabes nogle ordentlige rammebetingelser for at styre denne udvikling. Det sidste bliver i sig selv en kæmpe opgave for regering og myndigheder. Det

er ikke bare et spørgsmål om at få lavet disse lovkomplekser, de lokale myndigheder får ofte og med rette meget lave karakterer for at implementere de allerede vedtagne reformer. Investorerne står ikke længere i helt så lang en kø for at opfylde Vietnams drøm. Kampen for at fastholde og tiltrække nye investorer bliver hårdere og hårdere, og de mere udviklede økonomier i Asien kaster alle deres ressourcer ind i kampen. Uanset at Vietnam ikke bærer hele skylden selv for at sakke bag ud på det felt, så skal landet slås endog meget hårdt i de kommende år i skarp konkurrence med Asiens mere udviklede økonomier for at tiltrække investeringer. På en måde kan man sige, at Vietnam i dag står næsten lige så alene med gigantudfordringerne, som de gjorde i 1975 – denne gang ikke på grund af politisk isolation eller manglende erfaringer med at opbygge et samfund i fred eller krigens enorme ødelæggelser. Ensomheden skyldes nu, at der under de nuværende globale forhold næppe bliver tale

Tema: 40 år efter krigen

Coca-Cola har satset massivt på Vietnam med både produktion og storstilet afsætning. Efter en årrække med store underskud har Coca Cola nu fået en skattesag på halsen i Vietnam, fordi koncernen er mistænkt for at fuske med de interne afregningspriser i koncernen. De vietnamesiske skattemyndigheder har valgt at procedere sagen i medierne uden at fremlægge nogen dokumentation for mistanken.

om håndsrækninger af større omfang. Ganske vist vil der stadig være en 8-10 mia. USD om året fra Verdensbanken, ADB og de bilaterale donorer. Det vil utvivlsomt også være en kæmpe vitaminindsprøjtning til Vietnams økonomi, når frihandelsaftalen med EU falder på plads, forventeligt allerede i år. Vietnam står også til at få stor nytte af den kommende Transpacific Partnership aftale (TPP) sammen med USA, Japan og de andre store vækst-økonomier i Asien. Men i alt væsentligt bliver det vietnameserne selv, der skal løse opgaven – sådan som Ho Chi Minh skal have sagt dengang, nogle ledende partikammerater forsøgte at overtale ham til at sige ja tak til massiv kinesisk bistand for at smide fransk kolonialisme på porten. Og for at gøre det endnu mere dystert her til sidst: En afgørende forskel på dengang-og-nu er så også, at Vietnam i dag er fuldt eksponeret til verdensøkonomien og alle dens brutale elementer via sin internationale integration. Derfor kan Vietnam meget vel komme til at opleve et stigende antal udefra kommende

økonomiske problemer skylle ind over landet. Så der er ingen vej uden om for det Vietnam, som i de kommende uger skal have lov at fejre 40-året for Sejren. I begyndelsen af 2016 skal partikongressen vælge ny ledelse. I skrivende stund skal et tyst opgør om magten i fremtidens Vietnam være i fuld gang. Hvis man skal tro kyndige iagttagere, kan Vietnams nuværende magtfulde premierminister Nguyen Tan Dung se frem til at blive ny partisekretær – den suverænt mest magtfulde post i det vietnamesiske hierarki. Hermed vinder han også retten til at skulle tackle nye og skræmmende store udfordringer.

Artiklen og billeder stammer fra Thomas Bo Pedersens blog, april 2015 https://thomasbopedersen. wordpress.com

TEMAET OM VIETNAM KRIGEN FORTSÆTTES I NÆSTE NUMMER ..

“Vilje til at kæmpe – vilje til at vinde,” hedder det på denne plakat fra Nha Trang i det centrale Vietnam. Plakater som denne præger gadebilledet i alle vietnamesiske byer, også i vore dage.

3 · 2015

Side 19 A

J

O

U

R


RESTAURANTANMELDELSE

Den gode smag af Vietnam V

ietnamesisk, thailandsk eller kinesisk? Restaurant Kowloon har det hele. Med inspiration fra den multietniske bydel Kowloon i Hong Kong serverer Kowloon simpel, velsmagende og autentisk asiatisk mad i dejlige store portioner.

meget lækkert, - og her skal jeg måske tilføje, at min medspiser ikke kendte meget til det vietnamesiske køkken, men det faldt absolut i hendes smag. De friterede rejer, synes vi dog begge, var lidt domineret af dejen, så rejesmagen ikke fik nok karakter.

Den dag vi spiste på Kowloon startede Aarhus Festuge så småt med en stor koncert lige i nærheden af Rådhuset, hvor også Kowloon ligger. Dette fik mig til at bestille et bord, og det viste sig at være en rigtig god ide, for ellers havde vi måttet gå forgæves. Flere der kom uden reservation måtte opgive at få bord, og køen til take away var lang. Selv om der var en ganske hektisk stemning fik vi hurtigt vores bord, som vi venligst havde fået stillet til rådighed i 1 time og 30 min. Og jeg kunne forstå, at det var en speciel imødekommenhed, da den venlige person, hos hvem jeg reserverede bordet, gerne ville have, at vi klarede spisningen på 1 time.

Der var ikke så mange vietnamesiske hovedretter, men man kunne naturligvis få de gode vietnamesiske nudelsupper med henholdsvis kylling, oksekød eller svinekød og tilhørerende urter. Måske kan jeg her nævne, at supperne har jeg smagt på Kowloon i Banegårdsgade, og alle kan absolut anbefales.

Asiatisk udvalg Restauranten kalder sig asiatisk og kommer som allerede nævnt gastronomisk lidt omkring. Min medspiser og jeg valgte af gode grunde ’kun’ de vietnamesiske retter. Spisekortet var meget overskueligt, og det var let at vælge disse retter, da de alle havde et vietnamesisk flag, ligesom Thai-retterne og henholdsvis de kinesiske også havde deres respektive flag på kortet. Vi valgte til deling tre forskellige forretter. Forårsruller, friske med rejer, salat og krydderurter og de friterede med hakket svine – og krabbekød. Derudover bestilte vi friterede rejer med basilikum og salat. Til de friterede ruller var der som tilbehør en sød chilisauce og til de friske ruller peanutsauce med noget lækkert fintskåret hvidkål, som havde ligget i en lage af en slags. Alt var

Portioner der mætter Da supper er lidt vanskelige at dele, og vi gerne ville smage så meget som muligt valgte vi to retter, som var til at dele, - nemlig Bún Bó, tørrede runde nudler med stegt oksekød og friske grøntsager og stegt and i østerssauce med ingefær og grøntsager. Portionerne var store og veltillavede, - efter min smag kunne de begge godt behøve lidt mere chili, men min medspiser synes, at de var tilpas krydrede. Grøntsagerne var dog lidt fraværende i nudlerne med oksekødet. Anden smagte også rigtig godt og havde en god smag af ingefær, og grøntsagerne var helt tilpas stegte, - altså ikke for meget. Vi fravalgte at spise dessert, da vi var mætte. Men kortet bød på de sædvanlige desserter, bananer og frugt med is.

betjene os på allerbedste måde. Kowloon er en restaurant, hvor de levede op til at kunne rumme mange forskellige mennesker, så som unge studerende, børnefamilier og modne mennesker, som os, og det er derfor helt forståeligt og fortjent, at gæsterne står i kø for at spise der. Kowloon serverer ikke raffineret vietnamesisk mad, men i forhold til priserne er madens kvalitet helt i top. Afslutningsvis bør det nævnes at restauranten i Frederiksgade har eksisteret i knapt fire år, og drives af et ægtepar, hvor konen, som er en vietnamesisk kvinde fra Saigon, styrer køkkenet. Den første restaurant Kowloon i Banegårdsgade startede i 1999. Den ejes nu og drives af et familiemedlem.

Restaurant Kowloon Frederiksgade 78 8000 Aarhus C Ttlf. 86181998 www.kowloon.dk Den oprindelige Kowloon findes: Banegårdsgade 33,, 8000 Aarhus C Tlf. 86194211 Åbningstider: onsdag-mandag, kl. 12-20

En anbefaling værdig Alt i alt var det en ganske fin middag og ikke mindst prisen, da regningen lød på kr. 250 inklusiv to Saigon øl. Udover prisen vil jeg også fremhæve den særdeles venlige betjening, som trods travlheden formåede at

Side 20

32··2015 2015 A

J

O

U

R

Kulturcenter Limfjord. i øjenhøjde, da breakdansere fra S.I.N.E. Crew i Hanoi gav w Hundredevis af skoleelever fra Skive mødte ung vietnamesisk st

USA LEMPER VÅBENEMBARG


workshop i treet-kultur

GO MOD VIETNAM

Vietnam | KORT NYT HANOI EMBEDSMÆND FYRET ELLER DEGRADERET EFTER TRÆFÆLDNINGSSKANDALE

VIETNAM BRUGER 463 MIO. DOLLAR PÅ IMPORT AF PESTICIDER I de sidste syv måneder importerede Vietnam insekticider og materialer til fremstilling af pesticider til en værdi af mere end VND 9.000 mia.(463 mio. dollar), rapporterer Ministeriet for Industri og Handel. Trods en veludviklet gødningsindustri importerer landet stadig op til 2,4 mio. tons gødning til en samlet værdi af 789 mio. dollars i denne periode.

Fem højtstående embedsmænd fra forskellige departementer er blevet straffet, herunder nogle fyret, for deres roller i en træfældningsskandale, og mange andre har fået påtaler. Straffene er blevet tildelt efter en inspektion har fastslået, at lederne af projektet ikke har kommunikeret klart, at nogle træer var gamle og rådnende og skulle udskiftes af sikkerhedsmæssige årsager, hvilket har ført til en udbredt misforståelse om at Hanoi var i færd med at fælde alle sine træer. Det kontroversielle træfældningsprogram blev lanceret i marts, men stoppet blot et par dage senere efter voldsom offentlig kritik. En Facebook-gruppe "6.700 mennesker for 6.700 træer" blev oprettet i protest mod planen og bliver bakket op af kendte undervisere, forskere og arkitekter. Den har i dag over 60.000 likes.

Tusindevis deltog i demostrationerne mod nedskæring af 1/3 del afHanois gamle træer FOTO: Voanews.com

Før programmet blev stoppet, erklærede byens bygningsafdeling, at mange af hovedstadens 29.600 træer var døende eller allerede døde, og at de udgjorde en sikkerhedsrisiko for chauffører i regntiden og hindrede infrastrukturprojekter. På trods af dette opfordrede mange af byens borgere myndighederne til at revidere deres "hensynsløse" plan, eftersom mange af træerne er over hundrede år gamle og i fin stand. Saigoneer, 24. juli 2015

STATSEJEDE FIRMAER I VIETNAM VIL SÆLGE OBLIGATIONER TIL UDLANDET, MENS RISIKOEN FOR BUDGETOVERSKRIDELSER STIGER

Den vietnamesiske regering er i gang med at udarbejde en plan for salg af obligationer til udlandet fra nogle af de største statsejede virksomheder i et forsøg på at slå bro over budgetunderskuddet, lyder det fra en embedsmand i finansministeriet. "Vi forventer, at firmaerne vil sælge obligationer til udlandet for at finansiere deres udviklingsprojekter og lette presset på statsbudgettet", siger Dang Quyet Tien, vicegeneraldirektør i fi3 · 2015

Vietnam Airlines er et af de statsejede selvskaber der forventes at sælge obligationer til udlandet FOTO: Vietnamairlines.vn

nansministeriets selskabsøkonomiafdeling, i et interview i Hanoi torsdag. "Statsbudgettet er i underskud og under hårdt pres". Vietnams økonomi giver grund til bekymring, og landets gældsomkostninger kan blive en stadig større byrde for

Nguyen Xuan Hong, direktør for Institut for Plantebeskyttelse som hører til Ministeriet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, talte den 17. juni ved en konference og sagde at 80% af plantebeskyttelsesmidlerne importeres fra Kina. Herbicider udgør 45-47%, efterfulgt af svampemidler med 23%. På en international konference den 4. maj, sagde viceministeren for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter, Le Quoc Doanh at pesticider og kunstgødning ikke kun forårsager en stigning i produktionsomkostninger, men også gør landbrugsproduktionen ustabil. Derfor er det af største vigtighed at finde erstatninger for disse produkter for at opnå et bæredygtigt landbrug. Ifølge tal fra Sundhedsministeriet var der i første halvdel af 2011 over 3.000 tilfælde af pesticidforgiftning og over 100 mennesker døde. Forskere har fundet 43 giftige kemikalier i 286 kommercielle lægemidler som står på listen af begrænset brug i Vietnam. Disse farlige kemikalier kan forårsage hormonforstyrrelser, svække reproduktionsevnen hos dyr, ændre køn og forårsage kræft.

af disse kemikalier i 2005, mens tallet steg til 50.000 tons i 2014. Der er 20.000 pesticidsælgere og 97 kemikaliefabrikker der producerer 40.000 tons pesticider om året. Mængden af gødning er steget med 500% siden 1985. På årsbasis bruges der 10 mio. tons gødning. En FAO-rapport viser at det effektive gødningsforbrug i Vietnam er lavt, det ligger på 45-50%, hvilket betyder at gødningen faktisk absorberes af jorden. Den resterende 50% skylles væk, og dette skader jorden. Nogle former for gødning har syrerester, som gør jorden sur og fører til lavere udbytter og en højere forurening. Forskere siger at landbrugssektoren bør bremse dette misbrug, som forurener miljøet og nedsætter omkostningseffektiviteten af landbrugsproduktionen. De understreger at en effektiv anvendelse og kontrol af pesticider er afgørende for landbrugssektoren hvis den skal sætte skub i eksporten i 2015. VietNamNet Bridge, 28. juli 2015

Det er enorme mængder pesticider der hvert år sprøjtes ud over de vietnamesiske afgrøder, men effektiviteten af enormt lav til skade for både sundhed og miljø FOTO: Voanews.com

Ifølge Ministeriet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter er importen af plantebeskyttelsesmidler steget dramatisk. Vietnam importerede 20.000 tons statsbudgettet, udtaler Verdensbanken i denne måned. Finansministeriet har i denne uge anmodet centralbanken om et lån på 30 billioner dong (1,5 mia. USD) til at finansiere underskuddet og offentliggjorde i slutningen af juli navnene på omkring 600 virksomheder, der skylder penge i skat i et forsøg på at få dem til at betale deres gæld. Vietnams nationalgæld kan ifølge nogle vurderinger stige rekordhøjt til 64% af bruttonationalproduktet ved udgangen af 2015. Premiereminister Nguyen Tan Dung begyndte tidligere i år at advare om "stort betalingspres", samtidig med at han har givet tilsagn om at investere yderligere i infrastruktur for at fremme økonomisk vækst. Virksomheder som Vietnam Airlines,

A

J

O

U

R

Vietnam Garment & Textile Co. og Vietnam National Coal & Mineral Industries Corp. vil begynde at udnytte de udenlandske markeder fra næste år, udtaler Tien. Regeringen vil ikke udstede nogen garantier for firmaernes obligationer, som den har gjort tidligere, siger han. "Disse virksomheder har alle et stort behov for kapital til at finansiere deres projekter", siger Tien. "De er nødt til at forbedre styringen af selskaberne og blive mere transparente, hvis internationale kreditevalueringsfirmaer skal give dem ratings, der er gode nok til at tiltrække købere". Thanh Nien News, 31. juli 2015 Side 21


KORT NYT | Vietnam BESKIDTE ISTERNINGER I HCMC Mere end halvdelen af prøverne af is fra producenter i Ho Chi Minh City indeholdt forskellige typer bakterier, heriblandt E. coli, ifølge byens Organisation for Fødevaresikkerhed. "Kvaliteten af isen er foruroligende", udtaler Huynh Le Thai Hoa, der er formand for organisationen, på et seminar onsdag. "Tolv ud af 22 prøver indeholdt E. coli, fækale streptokokker og pseudomonas aeruginosa". Ifølge læger kan disse baktier føre til en

række sygdomme lige fra diarré til lungebetændelse. Nguyen Thi Huynh Mai, næstformand i organisationen, siger, at mens 114 ud af 193 isproducerende fabrikker i byen bruger vand fra brønde, udfører 64 af dem ikke de obligatoriske prøver af mikroorganismer. Der konsumeres omkring 500 tons is i byen hver dag på restauranter og caféer. Thanh Nien News 24. juli 2015

KÆLEDYR OG SKOVTURE ER BLEVET FORBUDT PÅ SAIGONS GÅGADE Ho Chi Minh City's kommunalbestyrelse har udstedt en liste over "do's and don't's" for fodgængere på Ngyuen Hue, byens nyåbnede gågade, herunder også et forbud mod alle kæledyr. Salg af kaffe, rulleskøjteløb og at sidde på picnictæpper på gaden er også strengt forbudt. Gågaden Nguyen Hue, som har kostet 19,7 mio. US $, er blevet en ny turistattraktion i Ho Chi Minh City's centrum. Den åbnede for offentligheden den 29. april som del af byens festligheder for at

Akutmodtagelsen på Co To øen i Quang Ninh provinsen, behandlede Nguyen Van Tuan, 23, som var blandt de syv mennesker som var ombord på en fiskekutter, der sank i nærheden af øen dagen før, rapporterer de lokale medier. Lægerne siger at Tuan havde slugt for meget havvand og var kommet til skade på klipperne. Tuan siger at han og seks andre fra Thanh Hoa provinsen var taget ud og fiske for to uger siden. På grund af høje

Side 22

bølger og kraftig regn sank båden omkring kl. 14.00 d. 27 juli, 20 km fra Co To øen. Han formåede at holde sig oven vande ved at klamre sig i 20 timer til en plastikdunk og ved at svømme i land. "Jeg er ok nu, men jeg er virkelig bekymret for de andre", citerede VnExpress ham for. Co To's kystvagt har sendt redningsfolk ud for at lede efter de andre. Den 27. juli sank en anden fiskerbåd med syv personer om bord ud for byen Hai Phong på Cat Ba øen. Nærliggende både formåede at redde de seks, men den syvende fisker savnes stadig. Redningsbrigaden fra Quang Ninh rapporterer at sytten mennesker var blevet

Thanh Nien News 29. juli 2015.

I løbet af et døgn faldt der tæt på 260 millimeter regn flere steder i Quang Ninh provinsen. Flere steder stod vandet så højt, at det nåede helt op til 2. sals højde. FOTO: Vietnamnem.vn

REGN OG OVERSVØMMELSER I QUANG NINH DRÆBER SYTTEN PERSONER, MENS SYV FISKERE SAVNES Et langvarigt lavtryksområde har udløst oversvømmelser, jordskred og kraftig storm i det nordlige Vietnam og dræbt mindst sytten personer i Quang Ninh, mens to fiskerbåde er sunket tæt på Ha Long Bay.

markere 40-års dagen for afslutningen af Vietnam-krigen. Den 17. maj indviedes en ny statue af præsident Ho Chi Minh i gågaden for at fejre hans 125 fødselsdag. Der installeres også 160 træbænke langs med gaden. De er blevet lavet af de store hundredårige gamle træer som stod foran Saigons Opera. Disse blev fældet i juli sidste år for at gøre plads til byens første metrostation.

dræbt om tirsdagen, da voldsomme regnskyl søndagen inden havde udløst oversvømmelser og jordskred. Fjorten ofre var fra byen Ha Long og de øvrige fra byen Cam Pha. Blandt de omkomne er en kvinde og to børn - de blev fundet druknede i et oversvømmet hus i Ha Long. Mindst 1.500 turister er strandet på øen Ca To, og siden den 26. juli har ingen båd måtte forlade havnen på grund af det hårde vejr. I tirsdags fandt redningsfolk liget af en 14-årig dreng, den sidste af en familie på ni som omkom i et jordskred i Ha Long, mens en 37-årig mand bliver be-

A

J

O

U

R

handlet for alvorlige skader. Mere end 3.500 mennesker er blevet evakueret i det det kaldes for Quang Ninh's værste oversvømmelse nogensinde: I nogle områder steg vandet over 4 meter. Tusinder af soldater er blevet mobiliseret for at hjælpe de lokale beboere i de oversvømmede områder og de lokaliteter som er blevet ramt af jordskred. Næsten 3000 huse er blevet oversvømmet og det samlede tab anslås til 1 bio. VND (46 mio. dollars) Than Nien News 29. juli 2015

3 · 2015


Vietnam | KORT NYT INGEN GRATIS ISTE TIL DE FATTIGE I HANOI Det hele startede som en gestus af venlighed. Enkelte forretninger i Giai Phong gaden i Hanoi indsamlede nogle penge, så de kunne tilbyde gratis iste til fattige, der tilfældigvis kom gennem deres gade på varme sommerdage. Der var tale om en lille isoleret beholder på omkring 20 liter, fyldt med iste og placeret "pænt" ud for et træ mellem kl. 8 og 17 hver dag. Men nogle politifolk kom for at beslaglægge beholderen 27. juli med en begrundelse om at den blokerede for trafikken. Ifølge politimesteren er det en overtrædelse at sætte boksen på fortovet. Vi har mange gange bedt folk om at fjerne boksen fra fortorvet og placere den andre steder, men uden resultat, så derfor måtte vi gribe ind. På spørgsmålet om at mange gadesælgere stadig besætter nærliggende fortove, sagde politimesteren at hans betjente ikke tolererer eventuelle overtrædelser, og vil behandle alle lige. Kritikere har brugt Facebook til at afvise myndighedernes beslutning som "barnlig" og "skamløs". Mange, herunder advokater, har givet udtryk for at iste boksen ikke skader nogen, og at politiet ikke burde være så rigide. En journalist har fortalt at efter at den første boks blev beslaglagt, anbragte beboerne på Giai Phong gaden en ny. Fattige mennesker er tørstige, og det gratis vand betyder meget for dem. Hun refererede til eksempler i Ho Chi

Minh byen, som var først med at indføre kulturen med gratis vand på gaden for flere år siden. Byens myndigheder har hidtil tilladt vandflasker og beholdere stående på sine fortorve. Alle ved, at det bedste sted at sætte en gratis boks med vand til fattige mennesker er på fortorvet. Hvorfor kan politimesteren ikke se det? Politimesteren har dog mindst een tilhænger. En anden journalist mener, at folk, der kritiserer politiets beslutning beskytter de fattige "på den forkerte måde." Love er for civilisationen, og der bør ikke være nogen undtagelse, selv for de fattige. Folk forsøger at bevise, at de er civiliserede ved at vise deres kærlighed til de fattige. Men når man bruger fattigdom som en undskyldning for at ødelægge de sociale discipliner, er man ikke civiliseret, og man skal notere sig, at velgørenhedspolitikker i mange lande, herunder USA og Norge er strenge, og folk må bede om tilladelse, når de ønsker at hjælpe andre på gaden. Hans argument er blevet kritiseret af mange Facebook brugere, der mener, at Vietnam er forskelligt, og at folk ikke skal vente på tilladelse til at være venlige over for fremmede. Thanh Nien News, 3. august 2015

BILSALGET I VIETNAM ER STEGET 58% INDEN FOR DET SIDSTE ÅR Ifølge den seneste rapport fra de vietnamesiske bilproducenters forbund, er bilsalget i Vietnam steget 58% i forhold til sidste år. Salget steg over hele linjen fra små biler (45% stigning) og erhvervskøretøjer (75% stigning) til specialkøretøjer (136% stigning). Tendensen ser ud til at fortsætte eftersom der i juni var en stigning på 9,2% i salget af personbiler i forhold til maj. Toyotas helt nye Vios var særligt populær handelsvare med 1106 solgt i juni - 42% mere end i samme periode sidste år. De stigende indkomster gør, at vietnameserne har flere disponible midler til rådighed til store indkøb som biler. Sidste år importerede Vietnam mere end 66.025 biler, næsten det dobbelte af

3 · 2015

i 2013. Tendensen forventes at fortsætte, især da flere billige biler som Tata Nano (pris 2500-5000 dollars) bliver tilgængelige og afgifterne på køretøjer bygget i ASEAN landene falder til 50% i henhold til ASEAN handelsaftalen (ATIGA) senere på året. Dette tal vil falde til 40% i 2016, til 30% i 2017 og ender med nul i 2018. Saigoneer, 24. juli 2015

Det hele startede af ren venlighed, da et par forretninger på Giai Phong Street i Hanoi skrabede lidt penge sammen, for at tilbyde gratis iste til de fattigste i vietnams varme sommermåneder. Den 27 Juli blev den fjernet af politiet med begrundelsen, at den "blokerede for trafikken" FOTO: Thanhniennews.com

KINESISK SKIB BESKYLDES FOR AT ANGRIBE VIETNAMESISKE FISKERBÅDE UD FOR DEN CENTRALE KYST Fiskere i Binh Dinh-provinsen siger, at deres både blev angrebet af et kinesisk skib, da de fiskede i vietnamesisk farvand i slutningen af juli. Den 53-årige kaptajn, Nguyen Nhat Ngoc, fortalte den lokale kystvagt, at hans båd med tre mand ombord befandt sig mere end 15 sømil fra Spratlyøerne tirsdag, da de blev forfulgt af et kinesisk militært fartøj. Det kinesiske skib ramte hans båd tre gange fra begge sider og ødelagte alle lanterner og skorstenen. Ngoc siger, at det kinesiske skib derefter fulgte efter hans båd i mere end 30 minutter. En anden lokal fisker, Bui Thanh Ninh, siger, at hans båd med 13 besætningsmedlemmer torsdag morgen var ude for

samme type angreb i det samme område af det samme kinesiske skib med ID-nummer 994. Fiskerbåde fra kystprovinserne i det centrale Vietnam har rapporteret om flere angreb fra kinesiske fartøjer, efter at Kina i maj måned sidste år ulovligt tog en boreplatform til 1 mia. USD i brug i vietnamesisk farvand. Boreplatformen blev fjernet efter to måneder. Den vietnamesiske regering har lovet at stille en fond på 4,5 billioner VND (211,5 mio. USD) til rådighed til at hjælpe de lokale med at bygge bedre fiskerbåde for at beskytte sig mod angrebene. Thanh Nien News, 25. juli 2015

statsautoriserede revisorer

En ny verden kan ses fra mange sider… Med 8 afdelinger og 215 medarbejdere, heraf ca. 30 statsautoriserede revisorer, dækker vi hele Danmark. På kontoret i Vordingborg beskæftiger vi 20 medarbejdere. Og med en række specialafdelinger – blandt andet egen skatteafdeling og it-afdeling – kan vi servicere de fleste virksomheder inden for revision og økonomisk rådgivning.

RSM plus kommer hele vejen rundt. Vi tilbyder kompetent sparring, specialiseret indsigt og fremsyn. Kontakt os og kig med.

RSM plus er et selvstændigt medlem af RSM International, en uafhængig kæde af selvstændige revisions- og konsulentfirmaer med kontorer i 94 lande.

www.rsmplus.dk

A

J

O

U

R

statsautoriserede revisorer Vordingborg: Algade 76 4760 Vordingborg Tlf. 5536 5000

Side 23


Afsender: Dansk Vietnamesisk Forening · Lærdalsgade 7 · 2300 København S

Følg DAVIFO på Facebook for at være opdateret på de seneste aktiviteter og arrangementer!

DAVIFO's Facebookside

Støt Provinshospitalet i Bao Lôc Vi støtter med udstyr og uddannelse

Støt vores indsamling til Bao Lôc General Hospital i den fattige provins Lam Dong Send dit bidrag til Landsindsamlingen Hospitalsudstyr til Vietnam: Giro (1551) 7 00 84 30 Skattefradrag: Bidrag til indsamlingen kan trækkes fra i skatten. Det højeste beløb man kan fratrækkes er 14.500 kr. pr. person. CPR-nr skal indberettes

SHELTER INDSAMLINGEN

Hjælp udsatte børn i Vietnam

Ved at yde et bidrag til shelterindsamlingen støtter du det pædagogiske abejde med udsatte børn og unge i Ho Chi Minh City. De indsamlede midler går ubeskåret til at dække udgifterne ved blandt andet at drive Litte Rose Warm Shelter. Gennem en tryg og kompetent indsats får omsorgssvigtede og misbrugte piger og drenge en ny start på livet.

WWW.SHELTERCOLLECTION.ORG · SHELTERCOLLECTION@HOTMAIL.COM FACEBOOK: THE SHELTER COLLECTION

Frivillig i Dansk Vietnamesisk Forening?

Kan du lide at skrive historier, og vil du gerne være frivillig? Så send en mail til katrine@davifo.dk

Afhængig af dine interesser og erfaring, kan du få mulighed for at udfolde dine talenter indenfor udarbejdelse af nyhedshistorier og reportager til Vietnam Ajour, hjemmesider og Facebook om alt fra udviklingsarbejde til vietnamesisk politik og kulturstof.

Vnajour0315 smallpages  

Vietnam Ajour 3-2015 DANSK

Vnajour0315 smallpages  

Vietnam Ajour 3-2015 DANSK

Advertisement