Westvoornaer 13apr2019

Page 1

WestvoornĂŚr

BOS-&BURCHTFAIR

Motorgek... Peter...Heupofknie Dierenvriend Vliegveld

4e jaargang - #13 - april 2019

Lifestylemagazine voor Westvoorne


Aan- en verkoop van uw woning

Voorweg 31a, Oostvoorne Tel. 0181 - 48 33 02 www.dubufmakelaardij.nl

Haarwerken - Haarstukken - Pruiken - Haardelen Praktijk Brielle en Rotterdam (Ikazia Ziekenhuis) Hilde Kloosterman Haarwerken info@hildekloosterman.nl www.hildekloosterman.nl 06 - 24153241 (ook Whatsapp) Contracten met alle zorgverzekeraars. Consult, i.v.m. privacy, enkel op afspraak!


voorwoord 3

COLOFON UITGAVE Een uitgave van Bastion X Communicatie Partners

REDACTIE Caroline van Hilten Mirjam de Neeff Niels Fieggen Bob Benschop Jan Wolters Febe Prins Liesbeth Klee-Kok

VERSPREIDING Huis-aan-huis bezorgd in Rockanje, Tinte en Oostvoorne door RVE Verspreidingen en Bouman Verspreiding.

ARTDIRECTION Jerry de Jong

EINDREDACTIE Bastion X

ADVERTENTIES Dennis van der Zalm

FOTOGRAFIE Jessie Koekendorp Gemeente Westvoorne Bastion X Stockfotografie

COVER Meindert van Buuren Junior Fotograaf: Lorenzo Concari

UITGEVER Bastion X Communicatie Partners Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

Mijn nieuwe thuis Bijna zeven jaar geleden hoorde ik voor het eerst de plaatsnaam Rockanje. Ik woonde nog in mijn toen huidige plaats Eindhoven en droomde weg bij de gedachten aan zee en kustlijn. Mijn nieuwe liefde woonde er. Ik reed de eerste keer vanuit Brabant richting het Zuid-Hollandse eiland. Langs de rokende fabriekspijpen die ik tegenkwam op de A15 richting het westen. Onder water door en erboven langs. Plots waande ik mij op een eiland, industrie vervaagde en er kwam groen voor terug. Ik zag de Brielse klokkentoren statig boven al dat weids en groen. Ik sloeg rechtsaf de dijk op.

COPYRIGHT Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

DISCLAIMER De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen. Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

editie

13

Iets wat ik later nog veel vaker ging doen, want sinds die dag heb ik mijn nieuwe roots gevonden. Verslavend over het strand langs de zee wandelen. Al dat groen wat er is in en om het dorp. Ik zou het niet meer willen weg denken. Ruim vijf jaar geleden heb ik de kans gehad om een winkel te kunnen beginnen in dit mooie dorp. Ik startte op een hoek waar ik chocolade ging verkopen en een aantal maanden later in het voorjaar ook ambachtelijk schepijs. Ik kreeg een supersnelle inburgeringscursus in Rockanje en leerde al heel snel vele mensen kennen. Ik voelde me gelijk thuis en zeer op mijn plek. Nu ruim vijf jaar later heb ik inmiddels twee zaken op het Dorpsplein in Rockanje. Mijn hart ligt in de horeca. Iets wat ik met heel veel passie en liefde doe.

Tweeëneenhalf jaar geleden begon ik daarom ook Lunchroom de Jongens. Een kleine maar gezellige horecaonderneming pal op het plein in het dorp. Er kwam een terrasje aan de voorzijde waar menig kopje koffie en broodje genuttigd kan worden of in het zonnetje een heerlijk ijsje kan worden gegeten. Inmiddels zijn de contouren van ons nieuwe pand al aardig zichtbaar. Het moment diende zich aan om van de twee zaken een heel nieuw geheel te maken. Ik ben er druk mee bezig om alles in goede banen te leiden en de voorzieningen te treffen om open te kunnen gaan. Naar verwachting ergens eind mei. Ik kijk er heel erg naar uit en begrijp van menig dorpsgenoot dat ik daar niet de enige in ben. De reacties zijn namelijk erg hartverwarmend en mensen leven heel erg met de plannen mee. Iets wat ik en mijn partner enorm waarderen. We gaan er iets heel moois van maken, voor jong en oud, dorpeling en toerist. Iedereen is welkom bij de Jongens. Paul Roebroek


Vraag online GGN OėGRěG aan!

Cleaning & Protection! CarGuys, CarGuy s, he hett adr adres es v voor: oor: (krasherstel) asherstel) W assen- & schoonmaken n buiten en binnen U Polijsten (kra WassenWaxen U Coating (Per Waxen (Permanente ma anente bescher bescherming) ming) U Leerbehan Leerbehandeling ndeling V Velgenbescherming elgenbescherming U Ram Ramen men tinten U Auto ophaalser ophaalservice vice Pascalweg 23 U 3225 LE Hellevoetsluis H robert@carguys.nl rober t@carguys.nl U 06 123 3 7878 1 www www.carguys.nl .carguys.nl


inhoud + uitgever 5

Trotsop...

Inhoud

13

Historie Vliegen boven Oostvoorne

24

Bekende... Dierenvriend Rick Mulder

38

EVENEMENTEN

GIDS

A evene lle op eenmenten Alles inrijtje... een overzic htelijke gids!

2019 2020 WESTVOORNE

Vakwerk Alles over motoren 06 Gemeente Dorpsplein, slager, zand...

17 Column Peter Heup of knie

18 Op stap met... Ab

20 Reis en reistip(s) Bon Bini Curaçao

30 Goed om te weten Nieuws, tips en feiten

Evenementen gids 2019-2020 Informatie Evenementen 2019 Column Niels Groene vingers Mode

PRIJZEN... We mogen trots zijn op onze woonplaats, op Rockanje, Oostvoorne en Tinte. Misschien is niet iedereen zich ervan bewust,maar we wonen in een bijzondere gemeente. Welke plaats sleept nu met enige regelmaat prestigieuze prijzen en onderscheidingen in de wacht? En welk dorp ziet in de zomer in een paar dagen tijd kans om vele malen grotere aantallen bezoekers te trekken dan dat er dorpsgenoten zijn. Sinds kort voert Westvoorne zelfs een wereldranglijst aan; de Green Destinations top 100. KUST... Als kustgebied en onderdeel van de Nederlandse Delta is Westvoorne samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot ’s werelds beste duurzame toeristische natuurbestemming. BLAUW... Vorig jaar was er een vergelijkbare uitverkiezing en de Blauwe Vlag wappert natuurlijk al jaren op onze stranden. Al voor de veertiende keer op rij heeft zowel de Eerste als de Tweede Slag deze internationale erkenning voor een schoon en veilig strand gekregen. DUIN... En dan kan in dit verband natuurlijk niet onvermeld blijven dat Voornes Duin vanwege zijn grote soortenrijkdom al tientallen jaren een vermaard duingebied is. Internationaal geroemd en gewaardeerd om zijn unieke flora en fauna. VLIEGEN... Wist u trouwens dat Oostvoorne ooit een vliegveld heeft gehad? Het is weliswaar bijna honderd jaar geleden, maar toen landden er echt vliegtuigen. Eerst op het strand en later op een heus vliegveld. De initiatiefnemers zagen wel brood in het nieuwe in (lucht)toerisme. Bob Benschop, onze expert op het gebied van de streekhistorie, heeft er een prachtig verhaal over geschreven. Het toeristenseizoen staat weer voor de deur. Vandaar dat in deze eerste editie van het jaar de Evenementengids is opgenomen. De opsomming laat zien dat er de komende maanden in Westvoorne weer van alles te doen en te beleven valt. MUZIEK... Bijvoorbeeld het Tintefeest in de eerste week van juli. Het dorp staat dan een week lang helemaal op z’n kop. Het muzikale evenement trekt elk jaar van heinde en verre drommen mensen. In deze editie ook een artikel over een heel ander evenement, de Bos & Burchtfair. Ooit begonnen als een eenmalig experiment en uitgegroeid tot het grootste evenement in de regio voor groene vingers. EN VERDER... Verder in deze Westvoornaer vertelt Adrie Winkel van Deli-Deux over de nieuwe inrichting van het Dorpsplein van Oostvoorne dat er straks nog mooier uitziet dan het ooit is geweest. Richard en Gert-Jan Zuiderwijk zijn elke dag met een grootste hobby bezig, motoren. En het is toevallig ook nog hun werk; wat wil je nog meer. Ab Vermeulen gaat op stap naar het verleden. Rick Mulder is niet alleen een grote dierenvriend, maar is ook nog veel bij zijn oude liefde te vinden, een zeesleper. De mode komt dit keer van Van de Ven Fashion. Het voorwoord is van horecaondernemer Paul Roebroek die trots is op zijn Rockanje waar hij zeven jaar geleden nog nooit van had gehoord. Veel leesplezier.


6 gemeente

Nieuwe inrichting Dorpsplein Oostvoorne

Rustiek... Voor het centrum van Oostvoorne is begin 2016 een visie vastgesteld. Het Dorpshart is een van de projecten die uit deze visie is voortgekomen. Het project richt zich op het Dorpsplein van Oostvoorne. Hoe kan de sfeer verlevendigd en het gebruik verbeterd worden? Een werkgroep van enthousiaste burgers en ondernemers dacht samen met gemeente Westvoorne over deze vragen na.

De eerste inspiratieavond over het Dorpsplein eind 2016 werd goed bezocht en leverde vijf eerste schetsen op voor de herinrichting van het plein. Zestien enthousiaste burgers en ondernemers vormden vervolgens een werkgroep. Door vervolgsessies en een goede samenwerking tussen de bewoners, ondernemers en de gemeente lag er uiteindelijk een zeer goed doordacht, weloverwogen en onderbouwd plan, waar de gemeenteraad haar besluit op kon baseren. Inmiddels wordt er op het plein hard gewerkt aan de transformatie en kijken alle betrokkenen uit naar de dag dat het project opgeleverd wordt.

WERKGROEP

Adrie Winkel van het aan het Dorpsplein gevestigde Deli-Deux is lid van de werkgroep die speciaal voor de aanpassing van het plein in het leven is geroepen. “In 2016 zijn we voor het eerst door de gemeente uitgenodigd voor een soort klankbordgroep over het plein”, vertelt Adrie. “De gemeente vertelde wat de ideeën waren over het plein; upgraden en verbouwen. Daarom is een werkgroep samengesteld van bewoners en ondernemers en met mensen van de Stichting Culturele Evenementen. Zij organiseren heel veel op het plein en hadden er dus ook belang bij om mee te praten over de toekomstige aanpassingen.”

BETROKKEN

“Op de allereerste bijeenkomst lagen er vellen papier waarop we onze ideeën over het plein mochten tekenen”, vervolgt Adrie. “Dat was heel erg leuk en daardoor voelden we ons echt betrokken bij het plan. Vanaf het begin was duidelijk dat de ondernemers de parkeergelegenheid op het plein heel belangrijk vinden. Geen parkeermogelijkheden zou voor ons namelijk grote problemen opleveren. Mensen gaan gewoon niet een heel stuk lopen met volle boodschappentassen.”

OUDE BOMEN

“De bomen waren eveneens echt een issue. Zowel de bewoners als de ondernemers op het plein wilden de hele oude bomen graag behouden.


gemeente 7

“Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. Er zijn zelfs boomchirurgen aan te pas gekomen om alles te beoordelen. Een van de uitkomsten is dat het plein iets verhoogd wordt. De wortels van de bomen krijgen zo meer lucht. In het midden van het plein, daar waar de meeste wortels zitten, komt een soort rasterwerk dat volgestort wordt met split. De bomen komen dus niet in gevaar.”

MATERIAALKEUZE

“Door de materiaalkeuze krijgen we een beetje de look and feel van de Stationsstraat. Maar de oude bomen zorgen wel weer voor een heel aparte uitstraling. Zeker als de bomen in de zomer 's avonds van onderaf ook nog eens worden aangelicht.

“Wat ik ook heel leuk vind, is dat de oude keitjes, die voorheen op het parkeergedeelte lagen, worden schoongemaakt en vervolgens worden hergebruikt voor Cultureel Centrum De Man. Daar komen dus alleen maar van die oude keitjes te liggen.”

“En dat zou mooi zijn, want dan kunnen we de fair gelijk combineren met de feestelijke opening van ons geheel vernieuwde plein. Een plein waar we straks met z’n allen heel erg trots op kunnen zijn.”

TERRASJE

Een enorm pluspunt is volgens Adrie ook dat ondernemers de mogelijkheid krijgen om in de zomer terrassen in te richten. “Zo krijg je echt een heel levendig plein.” Over het uiteindelijke ontwerp zijn de ondernemers allemaal bijzonder te spreken. “En dat is unaniem”, weet Adrie. Volgens planning zijn de werkzaamheden nog voor de komende Bos & Burchtfair klaar.

Gemeente Westvoorne


8 gemeente

Digitaal sociaal verbondenzijn...

Fijn je te zien draait om meedoen, ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. Het gaat hierbij vooral om plezier hebben, je talent ontwikkelen, maar ook om een helpende hand te bieden en een helpende hand aan te nemen als je die nodig hebt. Fijn je te zien is een digitaal platform met als doel het realiseren van een participatiesamenleving.

Fijnjetezien.nl biedt heel veel mogelijkheden. Het is een interactieve website van, voor en door bewoners. Je kunt elkaar er op een leuke en ongedwongen manier ontmoeten, elkaar helpen of iets met elkaar delen. In Brielle en Hellevoetsluis ging het platform een jaar geleden al van start. Gemeente Westvoorne sluit zich binnenkort aan.

BUURTVERBINDERS

De buurtverbinders van Fijnjetezien.nl zijn enthousiaste inwoners van de gemeenten.

Deze vrijwilligers hebben een opleiding gehad om bewoners te helpen en eventueel te verbinden met andere bewoners. Zij maken verbindingen tussen mensen en de vele maatschappelijke initiatieven die er zijn. Want samen bereik je meer dan alleen. Betrokkenheid, dat is waar het allemaal om draait.

HOE WERKT HET?

Op Fijnjetezien.nl kunnen alle inwoners uit de drie gemeenten informatie en nieuws delen. Het gaat om activiteiten, nieuws,


gemeente 9 hulp gevraagd/aangeboden, het aanbod van Centrum Vrijwilligerswerk, maar het gaat ook om buurtverhalen en foto’s, buurtverbeteringen en nog veel meer. De buurtverbinders helpen bij het gebruik van de site en stimuleren bewoners en organisaties om ook mee te doen.

BEWONERSAVOND

Anja Hollanders is coördinator vrijwilligerswerk voor Brielle en Westvoorne. Voor Brielle houdt ze zich al bezig met Fijn je te zien. Westvoorne komt daar dus bij.

“Op 26 maart was er een bewonersavond in Cultureel Centrum De Man in Oostvoorne, georganiseerd door Gemeente Westvoorne”, vertelt Anja. “Er was iemand van de landelijke organisatie die eenzelfde platform heeft opgericht om erover te vertellen. Ook waren er vanuit Brielle en Hellevoetsluis buurtverbinders van Fijn je te zien aanwezig. Zij vertelden over het project en er konden aan hen vragen worden gesteld. We hopen zo mensen te kunnen enthousiasmeren om zich voor Westvoorne als buurtverbinder aan te melden.”

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR BUURTVERBINDER?

“We zoeken vier of vijf personen en dan het liefst uit alle kernen”, vervolgt Anja. “Het belangrijkste is dat mensen kunnen doen wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn. Ze zijn daarbij ook vrij om te bepalen hoeveel uren ze erin willen steken. Een paar keer per jaar wordt er iets leuks georganiseerd. Ook vanuit de landelijke organisatie is dat het geval. Dit is niet alleen gezellig, maar ook nuttig, omdat je andere mensen ontmoet en zo ook de kans krijgt om te zien hoe het bij hen gaat.”

De buurtverbinders in Brielle en Hellevoetsluis organiseren ook Fijn je te zien-terrassen. Dit zijn inloopmomenten met een kopje koffie of thee voor een praatje en het stellen van vragen. “Dat gaan we ongetwijfeld ook proberen in Westvoorne op poten te zetten. Het platform is een hulpmiddel bij het versterken van de sociale verbinding in de gemeente. Met Fijn je te zien kan je bijvoorbeeld andere inwoners makkelijker vinden en overzichtelijk alle buurtinformatie opvragen. Hiermee maken we dus samen beter gebruik van de lokale kracht! Het doel? Een sociaal verbonden gemeente waar mensen elkaar kennen en dingen samen doen.”

Droge worst LEKKERBIJDEBORREL! Westvoorne heeft een aantal unieke eigen streekproducten, zoals Strandjutters, de Duindoorn bonbon en het Rockanjese Molenkoekje. Uniek is ook de alom bekende Rockanjese droge worst, die hier al sinds jaar en dag wordt gegeten. De overheerlijke worst wordt vooral met Kerst en oud en nieuw gegeten, maar de echte liefhebbers eten deze lekkernij gewoon het hele jaar door. Vol trots vertelt Cor Sommeling, chefslager van Plus Slingerland, zijn verhaal. De Rockanjese ambachtelijke slagerij produceert wekelijks een ruime portie van deze droge worst.

Wat is droge worst?

Leuk verhaal

“Elk jaar met oud en nieuw gaat de productie van de droge worst flink omhoog tot wel tien keer de normale weekhoeveelheid. Op nieuwjaarsochtend wordt dan de nog verse droge worst gebakken en op de nuchtere maag gegeten. Het schijnt dat de kater van oudejaarsnacht dan snel vergeten is”, besluit Cor lachend zijn verhaal.

“Droge worst wordt van speciaal geselecteerd varkensvlees gemaakt”, vertelt Cor. “Magere spekplaten met het Beter Leven keurmerk zijn de grondstof voor dit streekproduct. Daarnaast gaan er naar eigen recept zeven soorten specerijen doorheen. Onder andere zout, witte muntok peper en kruidnagel. De droge worst krijgt hierdoor een specifieke smaak: zacht, goed gekruid en na het rijpingsproces een prettige bite.”

Hoe eet je droge worst?

“De droge worst kun je na productie rauw eten, maar de worst wordt ook veel gebakken in de koekenpan”, vervolgt Cor. “Mensen hangen de worst thuis ook op aan een spijker of een haak op een donkere plek, zoals de kelderkast, zolderbalk of schuur. Het proces van rijpen komt zo volledig tot zijn recht. De Rockanjese droge worst wordt elke dag droger en harder en smaakt daardoor heerlijk bij de borrel.”

Gemeente Westvoorne


10 gemeente

Zon,zee, strandrace! Dit jaar was de race extra bijzonder, omdat het Nederlands Kampioenschap er een onderdeel van was. Het NK is gewonnen door Coen Vermeltfoort uit het Belgische Vlijmen en Eduard Reitsema was de beste deelnemer uit Westvoorne. De Oostvoornaar eindigde in het open kampioenschap van Westvoorne, dat 's morgens in het voorprogramma van het NK werd gehouden, als vierde.

SNELLE VROUWEN

In Ines Klok had Rockanje in de vrouwenrace van de toppers die om de Nederlandse titel reden, een heuse thuisfavoriet. Ze behaalde een overtuigende achtste plaats en werd zelfs tweede in het Open Kampioenschap Westvoorne. Nathalie van Gogh uit NieuwVennep werd Nederlands kampioen. Met 1.21.52 was Concietta Piechierri de snelste vrouw in het Westvoorns kampioenschap.

Jubileum strandrace zonnigste editie ooit! Niet alleen in de zomer, ook in de winter is het genieten geblazen op de stranden van Westvoorne. Zo ook afgelopen februari, toen de jaarlijkse Farm Frites & CCN Sportswear Strandrace weer werd gereden. Het werd de zonnigste race ooit in de twintigjarige geschiedenis van dit geweldige evenement.

PELOTON AMBTENAREN

Ook reed er een peloton mee van ambtenaren uit Westvoorne om het open kampioenschap. Zij werden door tal van collega's, onder wie burgemeester Peter de Jong, bij de doorkomsten bij start en finish luid toegejuicht.

VADER EN ZOON NEDERLOF

Oostvoornaar Adri Nederlof is niet alleen de bedenker van de jaarlijkse strandrace; hij is ook al die jaren de drijvende kracht erachter. Adri deed lange tijd de organisatie alleen, maar de laatste jaren is daar verandering in gekomen. Gelukkig heeft Adri aangegeven er voorlopig nog mee door te gaan. Wel heeft hij de eindverantwoording en coรถrdinatie overgedragen aan zijn zoon Lex. De strandrace in Rockanje heeft in de loop der jaren een hele goede naam opgebouwd. Elk jaar staan er dan ook veel grote namen uit de top aan de start.


gemeente 11

e 1 inTOP100 Westvoorne is als onderdeel van de Nederlandse Delta bij de verkiezingen van de meest duurzame bestemmingen wereldwijd als winnaar uit de bus gekomen. Het gaat om de Green Destinations top 100, georganiseerd door ITB Berlijn, Green Destinations en TravelMole’s Visie op het gebied van duurzaam toerisme.

Bij de verkiezing is gekeken naar bestemmingen die aantrekkelijk zijn door hun toeristische mogelijkheden, hun ligging en omgeving, maar die daarbij ook nog eens veel aan duurzaamheid doen.

De vier QualityCoast gebieden in de Nederlandse Delta (Goeree-Overflakkee, Schouwen Duivenland, Veere en Westvoorne) zijn door de organisatoren van de Green Destination top 100 benoemd tot de beste duurzame natuur-bestemming wereldwijd. De juryprijs is een van de onderscheidingen binnen de verkiezing van de meest duurzame bestemmingen van de Green Destinations top 100. De prijs is woensdagmiddag 6 maart uitgereikt tijdens de internationale beurs ITB in Berlijn, de grootste toerismebeurs ter wereld.

WAT MAAKT WESTVOORNE UNIEK?

Westvoorne is trots op internationale waardering en erkenning.

Westvoorne is bekend om haar internationaal gewaardeerde natuurgebieden met de mogelijkheid voor iedereen om ervan te genieten. Wel is het een constante uitdaging de gebieden goed te beschermen en ze tegelijkertijd toegankelijk te houden voor het publiek. In de afgelopen jaren zijn er structurele maatregelen genomen in de duinen om beschermde leefgebieden verder uit te breiden. Ook is er in 2018 een app ontwikkeld waarmee mensen over de natuur kunnen leren, terwijl ze een wandeling door de duinen maken. Niet alleen

leerzaam, maar het vergroot ook de bewustwording. Naast het reguliere dagelijkse strand opruimen in de zomer, neemt Gemeente Westvoorne ook deel aan extra initiatieven voor het schoonhouden van de stranden en duinen, zoals 'Doe mee, Verlos de Zee' en 'Schoon Haringvliet'. Gemeente Westvoorne heeft de ambitie om in 2040 volledig energieneutraal te zijn.

WAARDERING

Gemeente Westvoorne is erg trots op de internationale waardering en erkenning. Vorig jaar werd de Zuidwestelijke Delta nog benoemd tot beste duurzame kustbestemming wereldwijd. De benoeming tot beste en mooiste natuurgebied sluit naadloos aan bij de positionering van het gebied. De vier onderscheiden gemeenten zetten de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en natuurbehoud en -ontwikkeling samen met de natuurbeheerders dan ook door.

Gemeente Westvoorne


Is uw bedrijf online vindbaar? Marketingmadame helpt u er graag bij!

Als bewegen moeizaam gaat... bij ons bent u in goede handen!

www.marketingmadame.nl Praktijklocaties:DĞĚŝƐĐŚ ĞŶƚƌƵŵ Telefoon: 0181 - 485454 WƌĂŬƟũŬůŽĐĂƟĞƐ͗ KŽƐƚǀŽŽƌŶĞ !"#$$%&%'(()**'+,-.+/0,+1'234-5+67866+.+69866+**' Medisch Centrum Oostvoorne :$("&4-5,244-5+;<866+.+;=866+**' Gerard van Voorneweg 2, Oostvoorne Fysiotherapiepraktijk Dirk van Leydenweg 2, Oostvoorne

>2')+1-"+?(@4("A(5+B++.++<B<<+CD++.++E$&/1$$'"(++.++C(#8+6;7;+=7F=F=

2223456,)7/"#89,"))67:))#&"3&+


historie 13

Vliegen boven Voorne

Het vliegveld bij Oostvoorne heeft slechts tien jaar bestaan, maar leeft in naam nog altijd voort als het terrein waar in de winter geschaatst kan worden. Het was een speeltje voor de happy few, maar bood de inwoners van Voorne ook een kans om hun eiland vanuit de lucht te aanschouwen.

Tekst: Bob Benschop Foto’s: Streekarchief Voorne-Putten

AANLEG

De realisatie was een initiatief van de NV Maatschappij tot Exploitatie van Voorne’s Duin, die sinds de oprichting in 1903 een terrein van 1.500 hectare in ontwikkeling bracht. De helft ervan kwam in eigendom van Natuurmonumenten, maar andere gebieden waren bestemd voor tuinbouw, villa’s en recreatieve doeleinden. In 1926 vond bijvoorbeeld de opening plaats van een 18-holes golfbaan. Met name de leden van de Rotterdamsche Aero Club wilden nog wel eens graag een balletje slaan en bezochten Oostvoorne door hun vliegtoestel op het harde zand langs de vloedlijn te laten landen. Toenemende afslag en aanslibbing maakten het strand als landingsbaan echter steeds minder aantrekkelijk. Het vormde bovendien een gevaar voor de badgasten. Daarom diende de RAC het verzoek in om een vliegterrein in te richten. Voorne’s Duin vroeg een vergunning aan bij het Departement van Waterstaat en verzocht het Hoogheemraadschap om het terrein te

mogen draineren. Met een zanddam van een meter hoog, twee drainagebuizen en een kleine watermolen kon het drassige gebied voldoende worden afgewaterd om een stevige ondergrond te realiseren. Het Hoogheemraadschap gaf tevens toestemming voor de aanleg van een toegangsweg: de huidige Sipkesslag. De ambitieuze plannen van de Amsterdamse Amstel Brouwerij om naast het vliegveld een hotel te bouwen werden nooit verwezenlijkt.

OPENING

Op zaterdag 16 augustus 1930 vond de feestelijke opening plaats. Het was helaas een druilerige dag en diverse leden van de RAC besloten vanwege de ongunstige wind verstek te laten gaan: er landden die dag slechts vier sportvliegtuigjes. Een Fokker van de KLM maakte nog enkele rondjes boven het nieuwe terrein, maar keerde toen terug naar het vliegveld bij de Waalhaven. De overige aanwezigen betreurden het slechte weer, maar lieten zich de sherry en champagne goed smaken.


14 historie Voorzitter C. Kolff van de RAC verrichtte de opening en voorspelde een veelbelovende toekomst voor het vliegveld: het luchttoerisme zou de komende jaren flink groeien.

De interesse was inderdaad groot. De KLM zag wel wat in een vliegveld op Voorne - als uitwijklocatie bij ongunstige windrichtingen en voor noodlandingen – maar ook als tussenstop in recreatieve vluchten tussen Waalhaven en zuidelijker gelegen luchthavens in Souburg en het Belgische Knokke. Als een van de eerste klanten meldde zich de Marine Vliegdienst, die de locatie wilde gebruiken voor het uitvoeren van manoeuvres. Er werd ook al gefantaseerd om kwetsbare en bederfelijke tuinbouwproducten, zoals rozen en druiven, met verkeersvliegtuigen naar de stad te vervoeren.

POPULAIR

De reistijd tussen Rotterdam en Oostvoorne was per auto, veerboot of tram al gauw twee uur, maar duurde met het vliegtuig slecht een aangenaam kwartiertje. Een frequente gebruiker was M.A.G. van der Leeuw, bestuurslid van de RAC en lid van de Raad van Bestuur van de NV Erven Weduwe Van Nelle. Hij huurde een deel van het vliegveld, waar hij een hangar liet bouwen voor zijn eigen toestel. Daarmee vloog hij vanaf zijn woonplaats Rockanje naar zijn werk in Rotterdam en maakte zakenreizen naar het buitenland. Op 3 december 1936 ging het mis: tijdens een terugvlucht uit Engeland werd hij geconfronteerd met dichte mist. Hij moest uitwijken naar het vliegveld in Rotterdam, waar het vliegtuig in de Waalhaven crashte en Van der Leeuw omkwam.

In februari 1934 gingen de werkzaamheden van start om het vliegveld te vergroten. Dit gebeurde in het kader van de werkverschaffing. Op 30 april beproefde de KLM de nieuwe landingsbaan met een zwaar vrachtvliegtuig, zodat vanaf dit moment ook goederen vervoerd konden worden. Dit kwam echter nooit van de grond.

RONDVLUCHTEN

In de zomer van 1936 stond de krant vol advertenties: ‘Wie nog nooit gevlogen heeft, kan een verzuim goed maken!’ De KLM verzorgde voor slechts vier gulden met een Fokker rondvluchten boven Voorne. Wie in zijn exemplaar van de Nieuwe Brielsche Courant één van de honderd bonnen had aangetroffen, mocht mee voor het gereduceerde tarief van f 2,50. Tijdens het eerste weekend op 25 en 26 juli maakten tweehonderd mensen gebruik van deze unieke gelegenheid. Tijdens het weekend van 8 en 9 augustus vonden opnieuw rondvluchten plaats. Die dagen was het prachtig, helder weer en vele honderden belangstellenden keken vanaf de duinen toe hoe de Fokker zijn vluchten maakte met wederom ruim honderd inwoners die het bedrag grif betaalden om te ervaren hoe het eiland er van boven uitzag.

In mei 1935 verzocht de Briellenaar G. Peters of zijn zieke vrouw met een toestel van de KLM van Soesterberg naar Oostvoorne mocht worden vervoerd, omdat een urenlange autorit voor de patiënt te zwaar was. De vlucht duurde een half uur, waarna de vrouw met de ambulance van garage Toekomst naar Brielle werd overgebracht.

EINDE

Voorne’s Duin verkocht begin 1939 het duingebied met het vliegveld aan het Administratiefonds Rotterdam, dat de exploitatie aanwendde om de Stichting Bevordering van Volkskracht te financieren. Het vliegveld paste niet in de doelstellingen van de nieuwe eigenaar, zodat de vergunning op 25 februari 1939 werd ingetrokken. In de daaropvolgende jaren lag het terrein er verlaten bij en de verwaarlozing gaf de natuur weer vrij spel.

De afwatering en het zand zorgden ervoor dat de zeldzame Parnassia er welig tierde. Later is de afwatering weer in oude staat hersteld, zodat het terrein zijn moerassige milieu terugkreeg. Dat bleek tijdens koude winters een uitstekende schaatsbaan op te leveren, zodat het oude vliegveld een nieuwe bestemming als ijsbaan kreeg.


historie 15

VOGELVLUCHT

Op een mooie zondag in augustus 1934 landden maar liefst 15 sportvliegtuigen op het vliegveld, als tussenstop tijdens een rondvlucht boven Nederland. Het internationale gezelschap vliegers kwam uit Duitsland, België, Frankrijk, Hongarije en Oostenrijk. Nadat ze gastvrij waren ontvangen door M.A.G. van der Leeuw, vertrok de groep weer.

In de zomer van 1935 vonden vanaf het vliegveld van Oostvoorne diverse rondvluchten plaats. Met advertenties in de Nieuwe Brielsche Courant werd veel aandacht besteed aan de unieke mogelijkheid om Voorne vanaf boven te aanschouwen.

Nadat het toestel is gestart taxiet het een eind over het vliegveld, waarna het zich van den grond verheft. Men vliegt dan over het duin en heeft een prachtig gezicht op de rijkbegroeide duinen van Oostvoorne. Daarna vliegt men tusschen het duinmeer het Breede Water en het bosch het Windgat door. Dit bosch, de kweekerij van den heer Verschoor en de buitenplaats ‘Olaertsduin’, alles is even mooi. Het Breede Water, hoewel het tientallen H.A. groot is, gelijkt slechts een flinke waterplas. Men krijgt daarna een prachtig idee van den vorm van de kust van Voorne op de punt bij mp. 10 en 11. Dan is reeds Rockanje, het eigenlijke dorp, in het gezicht, duidelijk is de mooie molen te onderscheiden. Dan vliegt men over de polders tusschen Rockanje en Nieuwenhoorn, waar de velden met het rijpe koren en de groene weiden elkander afwisselen als waren er gele en groene tapijten naast elkander uitgespreid. Daarna komt de Rijksstraatweg in het gezicht, met duidelijk zichtbaar Hellevoetsluis. De straatweg schijnt een smal straatje, met aan weerszijden speelgoedhuisjes; de koeien en paarden in de weiden, zijn niet grooter dan zeer jonge geitjes. Het Voornsche Kanaal is een helder lint tusschen de diverse kleuren van de aanliggende landerijen. Aan onze rechterzijde zien wij recht onder ons de machtige toren van Brielle. Wij hebben een fraai gezicht op de oude Geuzenstad. Het duurt maar kort en dan vraagt het tentenkamp op de Kruininger Gors onze aandacht. Wat leuk zijn die tientallen tentjes in vogelvlucht gezien! Daar zien wij de buitenplaats ‘Het Reigersnest’ en dan is de pret reeds bijna uit, want het volgende oogenblik zijn wij al boven het vliegveld. De piloot stuurt nog even zijn machine boven zee en geeft zijn dankbare passagiers gelegenheid, het rustige kabbelende water van boven af te bekijken. Daarna nog een draai boven de kolonie ‘Naar Buiten’, de kop in de wind en het vliegtuig is weer aan de grond, waar het rustig zijn oude plaats nabij de hangar weer inneemt.


EXQUIS & DELICAAT

DELI-DEUX!

Het oud g wittbeinnen! is eerlijke H rges! aspe

GROENTE, SALADES & TRAITEUR Dorpsplein 2c • OOSTVOORNE • T 0181 484200

’t Is voor tijd vers ! F zome ris lekke rfruit & r groeenlentete.

Deli-Deux voor de lekkerste culinaire specialiteiten. Exquis en delicaat voor het weekenddiner, maar ook gewoon voor klant-en-klare lentestamppotjes. Dus kom even langs en neem de verse producten direct mee of bestel alvast voor het weekend de fijnste ingrediënten voor een smakelijk diner.


EVENEMENTEN

gids 2019 2020 WESTVOORNE


Writing Girl is dé webshop voor schrijfwaren en kantoorartikelen • Notitieboekjes • Kantoorstyling • Laptoptassen • Bureau-accessoires • Pennen • Phone chargers & High Tech Nieuwbouw

Renovatie

Verbouwingen

Onderhoud

www.iesbouwenadvies.nl 0181 - 72 72 22

Take a look @ www.writinggirl.nl T 0181 35 65 60


3

Inhoud

Voorwoord

Informatie

Pg 5

Evenementen april 2019

Pg 6

Evenementen mei 2019

Pg 7

Evenementen juni 2019

Pg 9

Evenementen juli 2019

Pg 11

Evenementen augustus 2019

Pg 13

Evenementen september 2019

Pg 15

Evenementen oktober 2019

Pg 17

Evenementen november 2019

Pg 18

Evenementen december 2019

Pg 19

Evenementen 2020

Pg 19

Column Niels

Pg 21

Groene vingers...

Pg 22

Mode

Pg 27

Colofon Vormgeving & Uitgave de evenementengids Westvoorne is een uitgave van Bastion X Communicatie Partners in samenwerking met gemeente Westvoorne (t 0181 - 408 124). de gids wordt h-a-h bezorgd in Rockanje, Tinte en Oostvoorne. Copyright Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Disclaimer de evenementen in deze gids zijn met de grootst mogelijke zorgvuldigheid verzameld en opgenomen. Dank Aan de sponsors en aan de fotografen voor het beschikbaar stellen van hun foto’s.

Westvoorne... het hele jaar genieten! Het hele jaar door heeft Westvoorne voor recreanten, toeristen en dagjesmensen heel veel te bieden. En uiteraard ook voor de eigen inwoners. in Westvoorne kunt u altijd genieten van de schitterende natuur van de duinen, de bossen, het fraaie open polderlandschap, de karakteristieke dorpen, en natuurlijk van de vele evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. Natuur, sfeer en genieten gaan in Westvoorne hand in hand. dag in dag uit, jaar in jaar uit. Westvoorne bestaat uit drie unieke dorpen, Oostvoorne, Rockanje en Tinte. Pittoresk, kleinschalig en vooral gezellig. Elk dorp heeft zijn eigen specifieke karaktertrekken. de natuurlijke omgeving, Voornes duin, het Mildenburgbos en de Tenellaplas bij Oostvoorne. Het schitterende zandstrand met het aangrenzende duin- en bosgebied van Rockanje. En Tinte dat de weldadige rust uitstraalt van het polderlandschap en mooie vergezichten te bieden heeft. Westvoorne heeft een uniek en zelfs internationaal vermaard natuurgebied; Voorne’s duin. Het zout van de zee kan hier ver de duinen indringen waardoor een bijzondere flora en fauna is ontstaan. Mede door de aanleg van de Maasvlakte zijn op het strand van Oostvoorne nieuwe duinen ontstaan. Voorne’s duin behoort tot de meest waardevolle duingebieden van West-Europa. Wandelend of fietsend op de vele paden kunt u er volop van genieten want het overgrote deel van het gebied is vrij toegankelijk. de evenementengids laat zien dat Westvoorne ook op een andere manier nog bijzonder is. Het is een heel actieve gemeente wat is af te lezen aan de vele activiteiten en evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. inwoners, verenigingen en tal van andere organisaties steken graag de handen uit de mouwen. Voor de eigen inwoners, maar zeker ook voor de recreanten, toeristen en dagjesmensen. Ze vinden het leuk om te doen en gunnen anderen ook graag een pleziertje. in Westvoorne zijn meer dan voldoende mogelijkheden voor een of meer overnachtingen te vinden. Er is een ruime keus aan hotels, campings (groot en klein), bed and breakfast en airbnb. Zo kunt u genieten en alles mee beleven van wat Westvoorne te bieden heeft.


DÉ SPECIALIST IN PANKLARE GROENTEN, RAUWKOST, MAALTIJDSALADES ͙ EN GESNEDEN FRUIT

Koken met vrienden? De Kokerij in Oostvoorne verzorgt de lekkerste kookworkshops!

www.tuinderij-vers.nl

Wij heten je van harte welkom om samen met familie of vrienden een menu samen te stellen en te bereiden! Dat smaakt net even beter. Meld je aan, geniet van onze kookworkshops én laat het je smaken!

• Kookworkshops • Catering op locatie • Big Green Egg • Private dining • Luxe lunch en broodjes De Kokerij | Langeweg 16 | 3233 LM Oostvoorne info@de-kokerij.com | www.de-kokerij.com


5

Informatie Algemeen

Apotheek

Marketing OP Voorne Putten industriehaven 8, 3221 Ad Hellevoetsluis T (0181) 312318 E info@opvp.nl i www.opvoorneputten.nl VVV Rockanje dorpsplein 24, 3235 Ad Rockanje T (0181) 401600 E rockanje@opvp.nl i www.opvoorneputten.nl Openingstijden April/mei/sept vr/za/ma ma/di/wo/vr en za Juni Juli/aug ma/di/wo/vr en za

Apotheek Oostvoorne gerard van Voorneweg 2, 3233 TM Oostvoorne T (0181) 483824 Openingstijden 08.00 - 18.00 uur Ma. t/m vrijdag 10.00 - 12.00 uur Zaterdag Zon- en feestdagen gEsLOTEN Apotheek Rockanje groene Kruisstraat 19, 3235 AJ Rockanje T (0181) 402503

10.00 - 14.00 uur 10.00 - 14.00 uur 10.00 - 16.00 uur

Openingstijden 08.00 - 18.00 uur Ma. t/m vrijdag Zaterdag 12.30 - 14.00 uur Zon- en feestdagen gEsLOTEN

Groepsarrangementen Ook voor info en boekingen van groepsarrangementen op Voorne-Putten kunt u bij ons terecht. Zoekt u iets leuks voor bijvoorbeeld een familiereünie, vrijgezellenfeestje, personeelsuitje, om uw zakenrelaties kennis te laten Centrale Huisartsenpost maken met deze regio, neem dan eens een kijkje op Ruwaard van Putten ziekenhuis onze website www.opvoorneputten.nl Ruwaard van Puttenweg 500, 3201 gZ spijkenisse T (0181) 62 70 55 Informatie Voor meer informatie en boekingen van groepsOpeningstijden arrangementen kunt u contact opnemen met Werkdagen 17.00 - 08.00 uur Marketing Op Voorne-Putten, telefoon (0181) 312318 Weekeinde open tot maandagochtend 08.00 uur of via e-mail arrangementen@opvp.nl Huisartsen Oostvoorne VVV-service MC Oostvoorne • VVV Cadeaubonnen gerard van Voorneweg 2 • dinercheque 3233 TM Oostvoorne • Podiumcadeaukaart • Bioscoopbonnen P.R. Spreij en S.W. den Haan • Bol.com bonnen T (0181) 482470 • Fiets-, wandel- en autoroutes P.J.F. de Kok en F. van Luxemburg • Toeristisch recreatieve kaarten T (0181) 483200 • Plattegronden • souvenirs Huisartsenpartijk C.A.A. Bansraj • Kaartverkoop regionale evenementen Burg. Letterweg 40, 3233 Ag Oostvoorne T (0181) 486000 Huisartsen spoed T 0181-483400

Huisartsenpost

Gemeentehuis

Gemeentehuis Rockanje Raadhuislaan 6, 3235 AP Rockanje, (0181) 14 0181 Openingstijden van het servicePunt: Ma./di./do. 08.00 - 17.00 uur Woensdag 08.00 - 18.30 uur Vrijdag 08.00 - 12.30 uur

Overnachten Hotels/Motel Oostvoorne Hotel ’t Wapen van Marion Zeeweg 60 T (0181) 489399 Motel Oostvoorne Hoflaan 3 T (0181) 482339 Pension Centraal stationsweg 2 T (0181) 483176 Bed & Breakfast van Marion Zeeweg 23 T (0181) 489399 Hotels Rockanje Hotel ’t Anker van Rockanje Raadhuislaan 60, Rockanje T (0181) 403903 Badhotel Rockanje Tweede slag 1, Rockanje T (0181) 401755

Huisartsen Rockanje MC Rockanje duindoornlaan 1 3235 AH Rockanje Huisartsenpraktijk F. Broere T (0181) 401574 Huisartsenpraktijk M. Tack T (0181) 403691 Huisartspraktijk Olieslagers T (0181) 40 15 25 Rockanje Zorg groene Kruisstraat 19, 3235 AJ Rockanje

Fietsen Fietsenverhuur Oostvoorne F. van der Velden FHg van itersonlaan 1 T (0181) 483598 Fietsenverhuur Rockanje Bike Sport Centre Steven Zoon bv, Raadhuislaan 12, Rockanje T (0181) 401326

Alarm Algemeen alarmnummer Spoed 112 Geen spoed 0900 - 8844

Tandartsen Tandartsen Oostvoorne Tandartsenpraktijk Goedhart & Heijnsbroek de Ruy 2a, 3233 AH Oostvoorne T (0181) 482401 Tandartspraktijk Hofsted Burgemeester Letteweg 4, 3233 Ag Oostvoorne T (0181) 48 36 88 Avond en weekend 0900-7773222 Tandartsen Rockanje Tandartsenpraktijk Betke en Betke-Leeuwenburg groene Kruisstraat 21, 3235 AJ Rockanje T (0181) 402262 Tandartsenpraktijk Klok dirk van Voornelaan 2, 3235 AC Rockanje T (0181) 402210 Avond en weekend 0900 - 7773222

Dierenartsen Dierenkliniek het Overbosch Heveringseweg 41, 3233 sB Oostvoorne T (0181) 480360 • Spoed (06) 158 334 42 Dierenartspraktijk Westvoorne Langeweg 6, 3233 LM Oostvoorne T (0181) 484906 Vroonweerde 7, 3235 RC Rockanje T (0181) 402507

Kerken Kerken Oostvoorne Prtotestante Gemeente Oostvoorne Dorpskerk Kerkplein 1, zondag 09.30 uur T (0181) 484718 Kerken Rockanje Protestantse Gemeente Welkomkerk i.w. Hoogvlietlaan 23, zondag 09.30 uur T (0181) 402016 Ned. Hervormde Kerk dorpsweg 27 T (0181) 483678 Zondag 09.45 uur en 1 x per 14 dgn zondag 16.45 uur. Kerken Tinte Gereformeerde Kerk strijpsedijk 50, Zondag 09.30 uur Telefoon: (0181) 417523 Rooms Katholieke Kerk Nobelstraat 24, Brielle Zondag 09.30 uur Parochiehuis maandag t/m vrijdag 09.30-11.30 uur T (0181) 412142

Openbare gelegenheden Bibliotheek Oostvoorne Cultureel Centrum de man Burg. Letteweg 30, 3233 Ag Oostvoorne Bibliotheek Rockanje Cultureel Centrum de Merel dwarsweg 23, 3235 CE Rockanje Markt Oostvoorne: Wo 08.00 - 15.00 uur, dorpsplein Markt Rockanje: Vrij 09.00 - 15.00 uur, dorpsplein


6

Evenementen 2019 Kom in de Kas

za 6 apr

Voorne Putten Tijd: 10.00-16.00 uur Entree: gratis P.R.commissie Land- en Tuinbouw Voorne-Putten Maak kennis met de agrarische sector op VoornePutten. Ontdek hoe paprika's, aardappelen, sla en aardbeien worden gekweekt. Bekijk de mooiste bloemen en planten. www.boerenentuinders.nl

Draaidag Korenmolen

za 6 apr

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. de molen draait en is geopend voor publiek www.molenoostvoorne.nl

Reeën spotten Mildenburgbos zo 7 apr Oostvoorne Tijd: 16.00-18.00 uur Prijs: € 8,00 Het Zuid-Hollands Landschap Reeën in het Mildenburgbos, je weet dat ze er zijn, maar hoe vaak zie je ze nou echt?! samen met onze gids ga je op zoek naar reeën in het Mildenburgbos in Oostvoorne. www.zuidhollandslandschap.nl/ activiteiten/copy-reeen-spotten-in-het-mildenburgbos-1

Vriendendag

za 13 apr Oostvoorne Tijd: 16.30-19.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Bijeenkomst voor de vrienden van de molen met een hapje en drankje. www.korenmolenoostvoorne.nl

Openingsdag de Duinhuisjes

za 13 apr

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne dit seizoen is het tentoonstellingsthema `Trouwen is houwen`. www.hvwv.nl

Lente Speurtocht Hofweide

za 13 apr

Oostvoorne Tijd: 13.00-16.30 uur Entree: gratis Scouting Geysendorffer Een speurtocht voor kinderen van 6 tot 14 jaar, met allerlei spellen en uitdagende activiteiten! www.scoutingwestvoorne.nl

Rockanje Live Kidsday

wo 17 apr

Rockanje Tijd: 14.00-17.30 uur Entree: € 5,00 VP Events BV de Molecaten Kidsday 2019 staat in het teken van muziek... Rommelen & Trommelen! deze toffe muziekdag heeft een aantal onderdelen waar kinderen zich voor kunnen aanmelden. www.rockanjelive.nl

Rockanje Live Dorps-BBQ

do 18 apr

Rockanje Tijd: 18.00-00.00 uur Prijs : € 12,50 VP Events BV Alvast een ‘voorproefje’ voor het evenement Rockanje Live? dat kan op de dorps bbq! gezellig met je familie en vrienden bbq’en, lekker eten en een drankje doen onder het www.rockanjelive.nl

Rockanje Live Hollandse avond vr 19 apr Rockanje UiTVERKOCHT VP Events BV Hollandse kanjers in de feesttent... Weer helemaal uit je dak gaan op de klanken van de hollandse artiesten! www.rockanjelive.nl

Paaseieren zoeken

za 20 apr

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Op zaterdag voor Pasen verlaat de paashaas in alle vroegte zijn warme holletje om her en der op het terrein van de duinhuisjes eieren te verstoppen. Kom je zoeken? www.hvwv.nl

Zintuigenspeurtocht

za 20 apr

Rockanje Tijd: 10.00-16.30 uur Entree: € 4,50 Het Zuid-Hollands Landschap Voel, kijk, hoor en ruik de natuur! Met-al-je-zintuigenaan-speurtocht. Op avontuur in de natuur tijdens de meivakantie (20 april t/m 5 mei). www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/ copy-de-vogels-zingen-weer-kom-je-mee-speuren

FoodMarket, paasbrunch

20 en 21 apr

Oostvoorne Tijd: 12.30 uur Prijs : € 34,50 ’t Wapen van Marion struin langs diverse marktkramen en geniet van de vele gerechten tijdens de paasbrunch. Als afsluiting een chocoladefontein! www.wapenvanmarion.nl/pasen


7

Evenementen 2019 Rockanje Live Helemaal Los

za 20 apr

Levende Geschiedenis

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Enkele medewerkers van de Duinhuisjes gaan gekleed in klederdracht en verrichten authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling. www.hvwv.nl

Rockanje Tijd: 21.00-02.00 uur Prijs : € 22,50 VP Events BV Helemaal LOs! Jaja ook de zaterdag gaan we weer knallen, letterlijk en figuurlijk! Ook dit jaar weer heuse confetti-kanonnen en koolzuur-explosies. www.rockanjelive.nl

Muziek Pasenduinen

za 21 apr

Oostvoorne Tijd: 09.30 uur Vertrek vanaf de stationsweg te Oostvoorne. Entree: gratis Muziekvereniging Volharding Opening Pasenduinen.

Kinderspelen Koningsdag

za 27 apr

Oostvoorne Tijd: 09.30-15.30 uur Entree: gratis Oranjecomité Oostvoorne www.facebook.com/koningsdagoostvoorne

zo 5 mei

Tentfeest

za 11 mei Rockanje Tijd: 21.00 - 02.00 uur Prijs: € 10,00 Plattelands Jongeren Voorne Tentfeest voor jong en oud! www.pjvoorne.nl

Nationale Molendagen

za 11 mei

Oostvoorne Tijd: 10.00 -17.00 uur Gratis: gratis Korenmolen Oostvoorne Draaidag molen. Er worden pannenkoeken gebakken op de molen. Gecombineerd bezoek mogelijk met boerenkar naar de Duinhuisjes. www.molenoostvoorne.nl

Voorne Cross

zo 12 mei

Rockanje Tijd: 12.00 - 18.00 uur Prijs: € 5,00 Plattelands Jongeren Voorne NK gazonmaaierracen, boerenbrommercross, poldercross en trekkerbrekken, demonstraties trailbiken. Er is een horecaplein met eetgelegenheden en voor de kinderen is er een kinderplein met vertier. www.pjvoorne.nl

Draaidag Korenmolen

za 4 mei

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 5 mei

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12j. tot 8j gratis. Stichting Biberbunker oostvoorne Uitgebreide rondleiding incl. film door indrukwekkende Commandobunker van de Luftwaffe in periode 40/45. www.biberbunker.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 12 mei

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12j. tot 8j gratis. Stichting Biberbunker oostvoorne Rondleiding incl. film door Radar Commandobunker van de Luftwaffe periode 40/45. www.biberbunker.nl

Nationale Molendagen

zo 12 mei

Oostvoorne Tijd: 10.00 -17.00 uur Gratis: gratis Korenmolen Oostvoorne De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl


8

Evenementen 2019 Orchideeën Heemtuin

zo 12 mei

Rockanje Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap In mei en juni ontdek je de prachtigste orchideeën en andere planten in de Heemtuin Tenellaplas. www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/copy-ontdek-de-orchideeen

Avondvierdaagse

di 14 tm vr 17 mei

Rockanje Tijd: 18.30-20.30 uur Prijs: € 5,50 Avondvierdaagse Westvoorne Wandelen via prachtige uitgezette routes over 5, 10 of 15 km. Feestelijke slotavond met muzikale optredens van muziekkorpsen. www.avondvierdaagsewestvoorne.nl

Vogels, strand en schorren za 18 mei Oostvoorne Tijd: 15.00 - 17.00 uur Prijs: € 8,Het Zuid-Hollands Landschap Excursie over het leven op de Slikken van Voorne. www.zhl.nl

Kindermiddag strand

za 18 mei

Rockanje Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 4,00 Het Zuid-Hollands Landschap Leuke activiteiten voor kinderen op het strand. www.zhl.nl

Duin/Bunkertour (Biber)

zo 19 mei

Oostvoorne Tijd: 13.30 -16.00 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind tot 2 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Duin/bunkertour door de Radarstelling Biber met kennismaking met diverse bunkers en hun functie. www.biberbunker.nl

Rondje Voorne 2019

zo 19 mei

Voorne Tijd: 09.00 - 17.00 uur Prijs: € 17,50 Vierpolders Voorne Atletiek 50 km langs de contouren van Voorne Putten, als sololoper, wandelaar of als team in de vorm van run-bike-run. Speciale actie voor deelnemende Roparun Teams. www.voorneatletiek.com

Rondleiding Biberbunker wo 22 mei Oostvoorne Tijd: 19.30 - 22.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding incl. film door Radar Commandobunker van de Luftwaffe periode 40/45. www.biberbunker.nl

Walking Dinner

vr 24 mei

Oostvoorne Tijd: 17.00 -18.00 uur Prijs: € 39,50 ‘t Wapen van Marion Wandel mee door de duinen van Voorne en geniet van diverse gerechten op verschillende locaties! www.wapenvanmarion.nl/walking-dinner

Defilé Rockanje Classis Races vr 24 mei Rockanje Tijd: 19.00 - 20.30 uur Prijs: gratis Stichting Historische Motorrace Rockanje De opwarmer van de Rockanje Classic Races, het defilé op vrijdag 24 mei 2019. Door Rockanje met een tussenstop op het Dorpsplein, alwaar een trialshow en de motorkeuring. www.rockanjeclassic.nl

Vleermuizen ontdekken

za 24 mei

Oostvoorne Tijd: 21.00-23.00 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap Weleens een vleermuis gehoord? Nee? Ga dan mee op pad met de boswachter en ontdek het nachtleven van de vleermuizen op landgoed Mildenburg. Let goed op en spits je oren! www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/ copy-vleermuizen-mildenburgbos

Open dag Maria Rust

za 25 mei

Rockanje Tijd: 10.00 - 15.00 uur Prijs: gratis Maria Rust Het thema van de week is: ‘Een plek vol verhalen… ‘ De leden van de werkgroep zullen u die dag een aantal van die verhalen graag vertellen. www.begraafplaatsmariarust.nl

Nationale Bunkerdag

za 25 mei

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: € 6,- volw. en € 3,- kinderen tot 12 j. Stichting Biberbunker Oostvoorne U kunt tickets kopen via de website Bunkerdag, maar ook aan de deur van de Biberbunker. Het bandje geeft ook recht en toegang tot bunkerorganisaties. www.biberbunker.nl


9

Evenementen 2019 Bos en Burchtfair

za 25 mei

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne De molen draait en is geopend voor publiek. We staan met een kraam op de Bos- en Burchtfair. www.molenoostvoorne.nl

Rockanje Classic Races

za 25 mei

Rockanje Tijd: 09.15 - 18.00 uur Prijs: € 7,50 Stichting Historische Motorrace Rockanje Herleef de sfeer van motorraces uit de jaren ‘50 tot ‘70 op het historische “Duincircuit Rockanje”. Een dag lang genieten van motorrace historie in ons mooie Rockanje. www.rockanjeclassic.nl

Natuurlijk bunkers

zo 26 mei

Oostvoorne Tijd: 13.30 -15.30 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap We starten bij de vleermuizenbunker en al wandelend steken we het ‘kale’ gebied over tussen Sipkesslag en de Biberbunker met interessante plantengroei. www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/ copy-natuur-bunkers-historie

Zaterdagborrel aan Zee

za 1 juni

Oostvoorne Tijd: 18.30 - 01.30 uur Prijs: € 15,00 VerFraaiers Dineren, borrelen, dansen en sjansen bij Aan Zee Oostvoorne. 6-gangen Walking Diner van 18.30 tot 21.00 uur en daarna feest met verschillende dj’s www.verfraaiers.nl

Rondleiding Biberbunker wo 29 mei

Draaidag Korenmolen Oostvoorne za 1 juni

Oostvoorne Tijd: 19.30 - 22.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding incl. film in de Radar Commandobunker van de Luftwaffe uit de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Oostvoorne Tijd: 10.00 -17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Dauwtrappen in Oostvoorne do 30 mei Oostvoorne Tijd: 05.30 - 07.00 uur Prijs: € 5,00 St. Sportieve Evenementen Oostvoorne Vroeg uit de veren voor een heerlijke wandeling door het duingebied van Westvoorne en hierna een lekker ontbijt. Kosten: 5 euro met ontbijt, 1 euro zonder ontbijt. www.probaro.nl

Opoe Jaantje en opa Bram do 30 mei Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Opoe Jaantje en opa Bram zijn aanwezig bij de Duinhuisjes. U kunt opoe Jaantje alles vragen over het leven in de duinen. Opa Bram speelt op zijn accordeon. www.hvwv.nl

Levende Geschiedenis

zo 2 juni

Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Enkele medewerkers gaan gekleed in klederdracht en verrichten authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling. www.hvwv.nl

Voorne in Stelling

za 8 juni

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: Vrij toegankelijk Stichting Biberbunker Oostvoorne Vrij toegankelijk met rondleidingen door Biberbunker, en de direct omliggende bunkers en het Luchtafweeergeschut. www.biberbunker.nl


10

Evenementen 2019 Boekenmarkt

za 8 juni

Rockanje Tijd: 10.00 - 15.00 uur Prijs: gratis Welkomkerk Rockanje We houden een boeken- en platenmarkt in de kerk ten bate van Kinderen in de Knel. www.welkomkerk-rockanje.nl

Voorjaarsmarkt

zo 9 juni

Rockanje Tijd: vanaf 11.00 uur Prijs: gratis Cyri Events Jaarlijkse voorjaarsmarkt op het Dorpsplein en de Dorpsweg in Rockanje www.cyrievents.nl

Orchideeën Heemtuin

zo 9 juni

Rockanje Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap In mei en juni ontdek je de prachtigste orchideeën en andere planten in de Heemtuin Tenellaplas. www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/copyorchideeen-en-zoveel-meer

Workshop schilderen

ma 10 juni

Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Deze middag is er een workshop schilderen en tekenen. De workshop is gratis, u betaalt alleen uw eigen doek. Deze workshop is voor volwassenen en kinderen. www.hvwv.nl

Buytenlust Festival

za 15 juni

Oostvoorne Tijd: 12.00 - 20.00 uur Prijs: gratis Culturele Evenementen Oostvoorne Voor het 4e jaar op rij worden de bezoekers verrast met een diversiteit aan food-trucks, lifestyle markt, kinderactiviteiten, oldtimers en live music. www.evenementenoostvoorne.nl

Kindermiddag waterdiertjes za 15 juni Rockanje Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 4,00 Zuid-Hollands Landschap Kinderen gaan in de natuur op zoek naar alles wat in het water leeft. www.zhl.nl

Bosconcert

za 15 juni Oostvoorne Tijd: 19.30 uur Prijs: gratis Muziekvereniging Volharding Aansluitend aan het Buytenlustfestival geeft de muziekvereniging haar jaarlijkse Bosconcert op deze uniek locatie in het Mildenburgbos. www.volhardingoostvoorne.nl

Duin/Bunkertour

zo 16 juni

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding inclusief film in de Biberbunker, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in periode 40/45. www.biberbunker.nl

Minimarkt en Kleedjesmarkt zo 16 juni Rockanje Tijd: 11.00 - 16.30 uur Prijs: gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne De jaarlijkse minimarkt en kleedjesmarkt op het terrein van het openluchtmuseum de Duinhuisjes, Duinstraat 18. www.hvwv.nl

Openluchttheater

zo 16 juni

Oostvoorne Tijd: lokatie en tijd via site Prijs: niet bekend Theater groep pOOsitivOOs Na het succes van Zus en Zo bij Aan Zee, presenteren de Poositivoos opnieuw een bijzondere voorstelling: Eva komt... Eet, drink en aanschouw hoe het heden wordt ingehaald door het verleden. www.poositivoos.nl

Open dag Maria Rust

di 18 juni

Rockanje Tijd: 10.00 - 15.00 uur Prijs: gratis Maria Rust In de zomer zijn er op elke derde dinsdag van de maand leden van de werkgroep Maria Rust aanwezig en bezoekers kunnen informatie vragen over familieleden die op Maria Rust begraven liggen. www.begraafplaatsmariarust.nl

Rondleiding Biberbunker wo 19 juni Oostvoorne Tijd: 19.30 - 22.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding biberbunker inclusief film. Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl


11

Evenementen 2019 Ringsteken & Braderie

zo 23 juni

Oostvoorne Tijd: vanaf 11.00 uur Prijs: gratis Cyri Events Jaarlijkse ringsteekwedstrijden met braderie op en rond het Dorpsplein in Rockanje. www.cyrievents.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 23 juni

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 jaar gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding incl. film, door Biberbunker, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45 www.biberbunker.nl

Opoe Jaantje leest voor

zo 23 juni

Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Opoe Jaantje is in huisje Huttendijk waar ze alles over vroeger vertelt. Voor de kinderen leest opoe Jaantje graag voor uit haar lievelingsboek Piggelmee. www.hvwv.nl

Rondleiding Biberbunker wo 26 juni Oostvoorne Tijd: 19.30 - 22.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding biberbunker incl. film. Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45 www.biberbunker.nl

Kunstwerkroute Westvoorne vr 28 juni Westvoorne Tijd: 11.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Kunstwerk Westvoorne Kunstwerk Westvoorne organiseert voor de 14e keer een Kunstroute in de gemeente Westvoorne. Kunstenaars exposeren in eigen atelier, bij bedrijven en particulieren. www.kunstwerkwestvoorne.nl

Duin/bunkertour

zo 30 juni

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.00 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Duinwandeling langs diverse bunkers in de Radarstelling Biber o.l.v. deskundige gids. www.biberbunker.nl

Openstelling Biberbunker

wo 3 juli

Oostvoorne Vrije inloop vanaf 13.30 uur tot 16.00 uur € 8,- volw. € 4,- kind. tot 12 jr. tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Elke woensdagmiddag open van 3 juli t/m 21 augustus. Betalen aan de ingang (aanmelden niet nodig). www.biberbunker.nl

Zomerfeest Tinte

wo 3 tm za 6 juli

Tinte Tijd: 13.00-02.00 uur Entree: € 20,Stichting Tinte 400 a.hoeven385@upcmail.nl Met 35 acts en activiteiten voor jong & oud is stilstaan geen optie. Op woensdag en zaterdag is er ook een middagprogramma! www.tinte.nl

Huis aan huis verkoopactie

za 6 juli

Rockanje Tijd: 09.30-13.00 uur Prijs: € 2,50 Muziekvereniging Ons Genoegen Verkoopactie ten bate van Ons Genoegen die dit jaar 115 jaar bestaat. www.onsgenoegenrockanje.nl

Draaidag Korenmolen

za 6 juli

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Braderie Raadhuislaan

zo 7 juli

Rockanje Tijd: Vanaf 11.00 uur Entree: gratisgratis CYRI EVENTS Gezellige braderie aan de Raadhuislaan in Rockanje. www.cyrievents.nl

Rondleiding Biberbunkerzo

7 juli

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Entree: € 8,- volw. €4,- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis. Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding en film in Biberbunker, Het Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl


12

Evenementen 2019 Levende Geschiedenis

zo 7 juli

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Enkele medewerkers gaan gekleed in klederdracht en verrichten authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling. www.hvwv.nl

Rondleiding Biberbunker

wo 10 juli

Oostvoorne Tijd: 19.30 - 22.30 uur Prijs: € 8,- volw. € 4,-- kind tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding, en film, Radarstelling Biber, Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Boerenrommelmarkt

za 13 juli

Rockanje Tijd: 09.00- 16.00 Entree: gratis Boerderij familie Arkenbout Al jaren stelt de familie Arkenbout de boerderij open voor publiek, met een grote rommelmarkt; er is van alles te zien op het gebied van oude voertuigen. Er zijn geen kramen te huur. Facebook: Boerenrommelmarkt

Opoe Jaantje en opa Bram

za 13 juli

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Opoe Jaantje en opa Bram zijn bij de Duinhuisjes. U kunt Opoe Jaantje alles vragen over het vroegere leven in de duinen. Opa Bram speelt gezellig op zijn accordeon. www.hvwv.nl

Braderie Hoflaan

zo 14 juli

Oostvoorne Tijd: vanaf 11.00 uur Entree: gratis CYRI EVENTS Gezellige braderie aan de Hoflaan in Oostvoorne www.cyrievents.nl

Duin-Bunkertour

zo 14 juli

Oostvoorne Aanvang 13.30 uur € 8,- volw. €4,- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Duinwandeling langs en soms in de diverse bunkers o.l.v. een deskundige gids. www.biberbunker.nl

Open dag Maria Rust

di 16 juli

Rockanje Tijd: 10.00- 15.00 Entree: gratis Maria Rust In de zomer zijn er op elke derde dinsdag van de maand leden van de werkgroep Maria Rust aanwezig en bezoekers kunnen informatie vragen over familieleden die op Maria Rust begraven liggen. www.begraafplaatsmariarust.nl

Creamarkt de Duinhuisjes

za 20 juli

Rockanje Tijd: 11.00-16.30 uur Entree: gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne De jaarlijkse Creamarkt op het terrrein van de Duinhuisjes. Er zijn allerlei kraampjes aanwezig met zelf gemaakte artikelen. Kinderen kunnen zich vermaken inde knutselhoek. www.hvwv.nl

Boekenmarkt

za 20 juli

Rockanje Tijd: 10.00-15.00 uur Entree: gratis Welkomkerk Rockanje Boeken, platen, cd's, dvd's , legpuzzels en wenskaarten te koop. De opbrengst is altijd voor Kinderen in de Knel. www.welkomkerk-rockanje.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 21 juli

Oostvoorne Tijd: 13.30 uur Prijs: € 8,- volw. € 4,-- kind tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding door en film over de Biberbunker. Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

VPR Molendag

za 20 juli

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Aanmelden via de website. www.molenoostvoorne.n

Zomermarkt Rockanje

wo 24 juli

Rockanje Tijd: vanaf 10.00 uur Entree: gratis Vereniging Zomermarkt Rockanje De 10de editie van de Zomermarkt Rockanje www.zomermarkt-rockanje.nl


13

Evenementen 2019 Viswedstrijd

wo 24 juli Rockanje Tijd: 18.30-20.15 uur Prijs: € 1,00 Evangelisatie Commissie Rockanje Voor de jeugd tot 14 jaar vindt op 24-07 de jaarlijkse EC viswedstrijd plaats aan de Singel Middeldijk in Rockanje. www.welkomkerk-rockanje.nl

Rondleiding Biberbunker

za 27 juli

Oostvoorne Tijd: 13:30 Prijs: € 8,- volw. € 4,- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding en film. door Biberbunker. Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Boerenboeldag de Duinhuisjes za 27 juli Rockanje Tijd: 13.00-16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne De Boerenboeldag kan het publiek de collectie voorwerpen uit grootmoederstijd en curiosa die onder de hamer komt bekijken. De veiling start om 14.00 uur. www.hvwv.nl

Schatgraven Oostvoorne

zo 28 juli

Oostvoorns Tijd: 14.00-15.00 uur Entree: gratis St. Sportieve Evenementen Oostvoorne Schatgraven voor de kinderen tot 12 jaar die wonen/vakantievieren in en om Oostvoorne. 100 blokken en 80 prijzen. Aan het einde gaat iedereen met wat lekkers naar huis. www.evenementenoostvoorne.nl

Kindermiddag Duinhuisjes

wo 31 juli

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de kinderen is er weer van alles te doen; knutselen, spelletjes voor alle leeftijden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling en kinderen kunnen zich verkleden. www.hvwv.nl

Vlotbouwen en vlotvaren

wo 31 juli

Rockanje Tijd: 10:00 - 15:00- uur Entree: gratis Stichting Probaro Bouwen vlot met vaten, autobanden en pallets. Na de luch aangeboden door Plusmarkt Slingerland wedstrijd met vlot in de singel. Voor kinderen basisschool met zwemdiploma www.probaro.nl

Draaidag Korenmolen

za 3 aug

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Braderie Hoflaan

zo 4 aug

Oostvoorne Tijd: vanaf 11.00 uur Entree: gratis CYRI EVENTS Gezellige braderie aan de Hoflaan in Oostvoorne. www.cyrievents.nl

Music Night Rockanje

za 3 aug

Rockanje Tijd: 17.00-02.00 uur Entree: gratis VP Events BV Zaterdag 3 augustus klinkt er weer muziek in allerlei hoeken van het dorp. Met live-muziek bij Nickies, Badhotel, Café Alardus Badlust en wat leuks op het Dorpsplein. www.musicnight-rockanje.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 4 aug

Oostvoorne Aanvang: 13.30 uur Prijs: € 8,- volw. € 4,- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding door en film over de Biberbunker, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Levende Geschiedenis

zo 4 aug

Rockanje Tijd: 13.00-16.30 uur Entree: € 3,00, kinderen tot 12 jr. € 1,50, tot 4 jr. gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne Enkele medewerkers gaan gekleed in klederdracht en verrichten huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. De boer komt dorst vlegelen en kinderen kunnen erbij helpen. Oud-hollandse spelletjes voor de kinderen. Zuurkool te koop volgens grootmoeders recept. www.hvwv.nl


14

Evenementen 2019 Kindermiddag Duinhuisjes

wo 7 aug

Duin-Bunkertour

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00, kinderen tot 12 jr. € 1,50, tot 4 jr. gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de kinderen is er weer van alles te doen; knutselen, spelletjes voor alle leeftijden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling en kinderen kunnen zich verkleden. www.hvwv.nl

Jeugdbrandweerwedstrijd

wo 7 aug

Oostvoorne Tijd: 13.30-16.00 uur Entree: € 8,- volw. € 4,- kind . tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Duinwandeling langs diverse bunkers van de Radarstelling Biber o.l.v. deskundige gids. www.biberbunker.nl

Muziekvoorstelling Risoluto

Rockanje Tijd: 14.00 uur, inschrijven vanaf 13.00 uur Entree: € 1,00 Brandweer Rockanje i.s.m. Stichting Probaro Behendigheid met de brandweerspuit voor kinderen basisschool. www.probaro.nl

Profwielerronde Oostvoorne

do 8 aug

za 10 aug

Rockanje Tijd: 10.00-15.00 uur Entree: gratis Welkomkerk Boeken, platen, cd's, dvd's , legpuzzels en wenskaarten te koop. De opbrengst is altijd voor Kinderen in de Knel. www.welkomkerk-rockanje.nl

Streekwarenmarkt

za 10 aug

Rockanje Tijd: 11.00-16.30 uur Entree: gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne Op de streekwarenmarkt van de Duinhuisjes worden diverse verse en geweckte waren verkocht, eigengemaakte advocaat, honing van eigen bijen, boerenkaas, biologische groenten en nog veel meer. www.hvwv.nl

Braderie Raadhuislaan

zo 11 aug

Rockanje Tijd: vanaf 11.00 uur Entree: gratis CYRI EVENTS Gezellige braderie aan de Raadhuislaan in Rockanje www.cyrievents.nl

zo 11 aug

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Muziekvoorstelling van accordeonvereniging Risoluto. Heerlijke muziek om naar te luisteren en mee te zingen. Bij de Duinhuisjes, Duinstraat 18. www.hvwv.nl

Kindermiddag Duinhuisjes

Oostvoorne Tijd: 13.00-23.00 uur Entree: gratis Stichting Profronde Oostvoorne Het grootste wielerspektakel van het eiland! www.profrondeoostvoorne.com

Boekenmarkt

zo 11 aug

wo 14 aug

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de kinderen is er weer van alles te doen; knutselen, spelletjes voor alle leeftijden.Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling en kinderen kunnen zich verkleden. www.hvwv.nl

Schatgraven

wo 14 aug Rockanje Tijd: 14.00 uur, inschrijven vanaf 13.30 uur Entree: gratis Stichting Probaro Aan ieder opgegraven blokje is een prijsje verbonden. www.probaro.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 18 aug

Oostvoorne Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 8,- volw. €4,-- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting biberbunker Oostvoorne Rondleiding door en film over Biberbunker, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in periode 40/45. www.biberbunker.nl

Opoe Jaantje Duinhuisjes

zo 18 aug

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Opoe Jaantje is vandaag druk bezig om haar huisje Huttendijk op orde te brengen. Liever leest ze voor aan de kinderen uit haar lievelingsboek Piggelmee. www.hvwv.nl


15

Evenementen 2019 Open dag Maria Rust

di 20 aug

Zomer Fair

Rockanje Tijd: 10.00-15.00 uur Entree: gratis Maria Rust In de zomer zijn er op elke derde dinsdag van de maand leden van de werkgroep Maria Rust aanwezig en bezoekers kunnen informatie vragen over familieleden die op Maria Rust begraven liggen. www.begraafplaatsmariarust.nl

Rondleiding Biberbunker

zo 25 aug

Rockanje Entree vanaf € 12,50 p.p. en er zijn passe partouts verkrijgbaar. Reserveren via www.olaertsduyn.nl Landgoed Olaertsduyn Luxury & Outdoor Fair. Exclusieve lifestyle Fair voor het hele gezin. Lekker eten, kijken, voelen en beleven. En dat op een prachtig landgoed in Westvoorne, op de grens van Oostvoorne en Rockanje, Landgoed Olaertsduyn, Windgatseweg 2, Rockanje. www.olaertsduyn.nl

Burchtfeesten

Oostvoorne Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 8,- volw. € 4,-- kind. tot 12 jr. en tot 8 jr. gratis Stichting biberbunker Oostvoorne Rondleiding door en film over Biberbunker, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in periode 40/45. www.biberbunker.nl

Kindermiddag Duinhuisjes

wo 21 aug

za 31 aug

Oostvoorne Tijd: 10.00-23.00 uur Entree: gratis Stichting Culturele Evenementen Oostvoorne Een feest aan het eind van de zomer, met veel muziek, markt en eten. Dit jaar als thema Kunst en Cultuur. Circus Rotjeknor, ringsteken, rondleiding op de Burcht. www.evenementenoostvoorne.nl

Burchtfeesten molen

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de kinderen is er weer van alles te doen; knutselen, spelletjes voor alle leeftijden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling, kinderen kunnen zich verkleden. www.hvwv.nl

Kindermiddag

vr 30 aug tm zo1sept

za 31 aug

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: gratis Korenmolen Oostvoorne Draaidag molen. Er worden pannenkoeken gebakken bij de molen. Ook staan we deze dag met een kraam op de Burchtfeesten. www.molenoostvoorne.nl

wo 28 aug

Rockanje Tijd: 13.30-16.30 uur Entree: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de kinderen is er weer van alles te doen knutselen, spelletjes voor alle leeftijden.Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling, kinderen kunnen zich verkleden. www.hvwv.nl

Jeugdbrandweerwedstrijden wo 28 aug Oostvoorne Tijd: 19.00-22.00 uur Entree: € 1,50 Brandweervereniging Oostvoorne In 2 leeftijdscatagoriën (6 t/m 8 en 9 t/m 12) strijden koppels om felbegeerde bekers. Hierbij moet een parcours afgelegd worden met doeltjes en een waterbak. www.evenementrenoostvoorne.nl

Burchtfeesten

za 31 aug

Oostvoorne Tijd: gehele dag Entree: gratis Muziekvereniging Volharding Optreden gedurende de gehele dag, tijdens de Burchtfeesten voor St Cultureel Centrum De Man Oostvoorne, bij slecht weer in de grote zaal van De Man. Voor actuele tijden zie de mededelingen in krant en social media. www.volhardingoostvoorne.nl

Zomer Fair

vr 30 aug tm zo1sept Rockanje Entree vanaf € 12,50 p.p. en er zijn passe partouts verkrijgbaar. Reserveren via www.olaertsduyn.nl Landgoed Olaertsduyn Luxury & Outdoor Fair. Exclusieve lifestyle Fair voor het hele gezin. Lekker eten, kijken, voelen en beleven. En dat op een prachtig landgoed in Westvoorne, op de grens van Oostvoorne en Rockanje, Landgoed Olaertsduyn, Windgatseweg 2, Rockanje. www.olaertsduyn.nl

Braderie Dorpsplein

zo 1 sept

Rockanje Tijd: vanaf 11.00 uur Prijs: gratis Cyri Events Gezellige braderie op en rond het Dorpsplein in Rockanje www.cyrievents.nl


16

Evenementen 2019 Rondleiding Biberbunker

zo 1 sept

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding door Biberbunker inclusief film, Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Levende Geschiedenis

zo 1 sept

Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Enkele medewerkers gaan gekleed in klederdracht en verrichten authentieke huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden. Om 14.30 uur is er een poppenkastvoorstelling. www.hvwv.nl

Natuur en bunkers

zo 1 sept

Oostvoorne Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap We starten bij de vleermuizenbunker en al wandelend steken we het ‘kale’ gebied over tussen Sipkesslag en de Biberbunker met interessante plantengroei. www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/ copy-natuur-en-bunkers-een-rijke-historie

Straattekenen

ma 2 sept

Oostvoorne Tijd: 19.00 - 20.00 uur Prijs: gratis Stichting Culturele Evenementen Oostvoorne Tekenen op straat voor kinderen van de basisscholen. Er zijn leuke prijzen te winnen. Lokatie is onder voorbehoud. Kijk hiervoor op onze site. www.evenementenoostvoorne.nl

KIDS survival

do 5 sept

Oostvoorne Tijd: 19.00 - 20.30 uur Prijs: gratis Cultevo Sportieve avond voor kinderen. Meerdere survival activiteiten. www.evenementenoostvoorne.nl

Straattekenen Rockanje

vr 6 sept

Rockanje Tijd: 18.15 - 19.30 Prijs: gratis Stichting Probaro Alle kinderen van de basisschool leeftijd. Locatie Dwarsweg, ter hoogte van de Zeewinde. Inschrijven kan vanaf 18.00 uur. www.probaro.nl

Vleermuizen Mildenburgbos vr 6 sept Oostvoorne Tijd: 19.45 - 21.45 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap Welleens een vleermuis gehoord? Nee? Ga dan mee op pad met de boswachter en ontdek het nachtleven van de vleermuizen op landgoed Mildenburg. www.zuidhollandslandschap.nl/activiteiten/ copy-vleermuizen-mildenburgbos-1

Draaidag Korenmolen

za 7 sept

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Walking dinner

vr 6 sept

Oostvoorne Tijd: 17.00 uur Prijs: € 39,50 ‘t Wapen van Marion Wandel mee en geniet onderweg van heerlijke gerechten bij diverse locaties én in de natuur. www.wapenvanmarion.nl/walkingdinner

Lampionoptocht

za 7 sept

Oostvoorne Tijd: 19.00 uur Prijs: gratis Stichting Culturele Evenementen Het thema voor de 99e optocht en versierde tuinen is: Ter land ter zee en in de lucht. www.evenementenoostvoorne.nl

Draaidag Korenmolen

za 14 sept

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Zaterdagborrel aan Zee

za 14 sept

Oostvoorne Tijd: 18.30 - 01.30 uur Prijs: € 15,00 VerFraaiers Dineren, borrelen, dansen en sjansen bij Aan Zee Oostvoorne. 6-gangen Walking Diner van 18.30 tot 21.00 uur en daarna feest met verschillende dj’s. www.verfraaiers.nl


17

Evenementen 2019 Open Monumentendag

za 14 sept

Rockanje Tijd: 09.00 - 15.00 Prijs: gratis Maria Rust Begraafplaats Maria Rust doet mee aan de Open Monumentendagen. Iedereen is welkom op de historische begraafplaats. Het thema van Open Monumentendag 2019 is: ‘Plekken van plezier’. www.begraafplaatsmariarust.nl

Open Monumentendag

za 14 sept

Rockanje Tijd: 10.00 - 16.30 uur Prijs: gratis Histroische Vereniging Westelijk Voorne Het thema voor dit jaar is Plekken van Plezier. Wij gaan er net als voorgaande jaren weer een heel gezellige dag van maken voor jong en oud. www.hvwv.nl

Lampionoptocht

Nationale Burendag

za 28 sept

Oostvoorne Tijd: 15.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Koffietafel voor omwonenden van de molen. www.molenoostvoorne.nl

Laatste openingsdag

zo 29 sept

Rockanje Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 3,00 Historische Vereniging Westelijk Voorne Voor de laatste keer dit seizoen kunt u nog genieten van ons mooie museum aan de Duinstraat 18. www.hvwv.nl

za 14 sept

Rockanje Tijd: 20.15 - 22.00 uur Prijs: gratis Stichting Probaro Thema is vrij. Optocht door het dorp. Inschrijving/ start bij Stuifakker. Einde bij het gemeentehuis. Categorieën: lopers, fietsen/karren, wagens. Inschrijven vanaf 19.00 uur www.probaro.nl

Open Monumentendag

za 14 sept

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Draaidag molen. Er worden pannenkoeken gebakken op de molen. Gecombineerd bezoek mogelijk met Duinhuisjes. www.molenoostvoorne.nl

Open dag Maria Rust

di 17 sept

Rockanje Tijd: 10.00 - 15.00 uur Prijs: gratis Maria Rust In de zomer zijn er op elke derde dinsdag van de maand leden van de werkgroep Maria Rust aanwezig en bezoekers kunnen informatie vragen over familieleden die op Maria Rust begraven liggen. www.begraafplaatsmariarust.nl

Rondleiding Biberbunker zo 22 sept Oostvoorne Tijd: 13.30 - 16.30 uur Prijs: € 8,- volwas. € 4,- kind. tot 12 j. tot 8 j. gratis Stichting Biberbunker Oostvoorne Rondleiding door biberbunker inclusief film. Radar Commandocentrum van de Luftwaffe in de periode 40/45. www.biberbunker.nl

Draaidag Korenmolen

za 5 okt

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Kabouterspeurtocht

za 12 okt

Rockanje Tijd: 10.00 - 16.30 uur Prijs: € 4,50 Zuid-Hollands Landschap Herfstvakantie! Ga op pad als kabouter en speur naar paddenstoelen en andere leuke dingen in de natuur. www.zhl.nl

Herfst in de duinen

zo 27 okt

Rockanje Tijd: 14.00 - 16.00 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap Genieten van de kleuren en geuren van de herfst. www.zhl.nl


18

Evenementen 2019 Vogeltentoonstelling vr 25-zo 27 okt Oostvoorne Tijd: vrijdag 20.00 - 22.00 uur zaterdag 10.00 - 22.00 uur zondag 10.00 - 16.00 uur Entree: gratis Vogelvereniging De Siervogel Vogeltentoonstelling in De Remise, Pinnepot 9. www.siervogel.eu

Boekenmarkt

za 26 oktober

Rockanje Tijd: 10.00 - 15.00 uur Prijs: gratis Welkomkerk Rockanje We houden een boeken- en platenmarkt in de kerk ten bate van Kinderen in de knel. www.welkomkerk-rockanje.nl

Herfst in de duinen

zo 27 okt

Rockanje Tijd: 14.00 - 16.00 uur Prijs: € 8,00 Zuid-Hollands Landschap Genieten van de kleuren en geuren van de herfst. www.zhl.nl

Jubileumconcert

za 2 nov

Rockanje Tijd: 20.00 - 22.30 uur Prijs: € 12,50 Muziekvereniging Ons Genoegen Jubileumconcert in verband met 115- jarig bestaan Ons Genoegen met gastoptreden (definitieve prijs en tijd worden tezijnertijd bekend gemaakt). www.onsgenoegenrockanje.nl

Reeën spotten

za 9 nov

Oostvoorne Tijd: 15.30 - 17.30 uur Prijs: € 8,Zuid-Hollands Landschap Reeën in het Mildenburgbos, je weet dat ze er zijn, maar hoe vaak zie je ze nou echt?! Samen met onze gids ga je op zoek naar reeën in het Mildenburgbos in Oostvoorne. www.zuidhollandslandschap.nl

Kindermiddag

za 9 nov

Rockanje Tijd: 13.30 - 15.30 uur Prijs: € 4,Zuid-Hollands Landschap Lekker in de natuur bezig zijn met wat de herfst te bieden heeft. www.zhl.nl

Schoenzetten

do 14 nov

Rockanje Tijd: 14.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Stichting Probaro Inleveren schoen door jeugd t/m 12 jaar. Ophalen op zaterdag 16 november tussen 09.30 en 12.00 uur in SCC De Merel. www.probaro.nl

Reeën spotten

za 2 nov

Rockanje Tijd: 14.00 - 16.00 uur Prijs: € 8,Zuid-Hollands Landschap Reeën in het Mildenburgbos, je weet dat ze er zijn, maar hoe vaak zie je ze nu echt? Samen met onze gids ga je ernaar op zoek. www.zhe.nl

Natuurwerkdag

za 2 nov

Oostvoorne Tijd: 10.00 - 17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Samen werken aan de natuur tijdens de Nationale Natuurwerkdag. www.molenoostvoorne.nl

Zaterdagborrel

za 16 nov

Oostvoorne Tijd: 18.30 - 01.00 uur Prijs: € 15.Verfraaiers Dineren, borrelen, dansen en sjansen bij Aan Zee Oostvoorne. 6-gangen Walking Diner van 18.30 tot 21.00 uur en daarna feest met verschillende dj’s. www.verfraaiers.nl

Sinterklaasintocht

za 16 nov

Rockanje Tijd: 14.30 uur Prijs: gratis Stichting Probaro Ontvangst Sinterklaas door burgemeester De Jong op het bordes gemeentehuis. Rondrit door het dorp eindigend op het Dorpsplein. www.probaro.nl


19

Evenementen 2019 Sinterklaasintocht

za 23 nov

Oostvoorne Tijd: 10.00-13.00 uur Prijs: gratis Cultevo Sinterklaas komt aan bij cultureel centrum De Man. Gevolgd door een optocht naar De Meander waar de kinderen deel kunnen nemen aan het Pietencircus. www.evenementenoostvoorne.nl

Verkoopactie

za 30 nov

Rockanje Tijd: 09.30-13.00 uur Prijs: € 2,50 Muziekvereniging Ons Genoegen Verkoopactie van speculaaspoppen ten bate van muziekvereniging Ons Genoegen die dit jaar 115 jaar bestaat. www.onsgenoegenrockanje.nl

Draaidag Korenmolen

za 7 dec

Oostvoorne Tijd: 10.00-17.00 uur Prijs: gratis Korenmolen Oostvoorne Eerste zaterdag van de maand. De molen draait en is geopend voor publiek. www.molenoostvoorne.nl

Kerstfair

za 14 dec Oostvoorne Tijd: 11.00-18.00 uur Prijs: gratis Stichting Culturele Evenementen Oostvoorne Een gezellige kerstfair op het dorpsplein met rondom 40 kramen in kerststijl. Met veel muziek, kerstman op zijn arrenslee, een hapje en drankje. www.evenementenoostvoorne.nl

Kerstmarkt Duinhuisjes

za 14 dec

Rockanje Tijd: 10.00-16.00 uur Prijs: gratis Historische Vereniging Westelijk Voorne Kom gezellig naar de kerstmarkt bij de Duinhuisjes, u kunt genieten van de sfeervolle omgeving en de gezellige kramen. www.hvwv.nl

Kindermiddag braakballen

za 14 dec

Rockanje Tijd: 13.30-15.30 uur Prijs: € 4,00 Zuid-Hollands Landschap Kom braakballen pluizen en zie wat de dieren allemaal eten! www.zhl.nl

Kerstspeurtocht

za 21 dec

Rockanje Tijd: 10.00-16.30 uur Entree: € 4,50 Zuid-Hollands Landschap Kom de hele kerstvakantie lekker speuren in de duinen! www.zhl.nl

Overige evenementen 2019 APRIL 6 Jan Tukrit (autopuzzelrit) Truckrun Spijkenisse rijdt door de 6 gemeente Lenterit Trekpaardenteam 7 Rockanje 12-13 Blijspel Blind Date in het Gooi, in De Man 19-22 Kermis in Oostvoorne Koningsmarkt 27 bij de Formido Oostvoorne Koningsdag in Oostvoorne 27 27 Koningsdag in Rockanje Koningsdag in Tinte 27 MEI 2 Kinderknutseldag (4 tm 16 jr) in en rondom de Dorpskerk Rockanje 4 Rondrit met legervoertuigen 11 Bloesemrit (autopuzzelrit) 12 Koffieconcert in De Man 18 ZH Eilanden Tour 19 Rondje Voorne loopspektakel met route door de gemeente 19 Enjoy The Ride (georganiseerde rit met paarden) 24-26 Historische Motorraces Rockanje JUNI 8 Welkom Fair bij de Welkomkerk Rockanje 15 Bosconcert Volharding in Mildenburgbos Oostvoorne 18-22 Expositie Oostvoorne in vroeger tijden 23 Baardmannetje Triatlon Noordoever Oostvoornse Meer

Boekenmarkt

27 Potrozenloop van Voorne Atletiek 28-30 Kunstwerkroute Ringsteekevenement met 30 Trekpaarden JULI Viswedstrijd jeugd tm 14 jaar 24 singel Middeldijk Rockanje AUGUSTUS 24 Nazomerrit (autopuzzelrit) SEPTEMBER Schuurfeest Tinte 21 21 Chrysantenrit (autopuzzelrit) OKTOBER 25 Versierde fietstocht Rockanje NOVEMBER 2 Wijnrit (autopuzzelrit) 3 Snertrit Trekpaardenteam Rockanje 14 Schoen zetten in De Merel 23 Sinterklaasintocht Tinte 30 Voorne's Duin Walk DECEMBER 1 Voorne's Duin Trail 7 Boutrit (autopuzzelrit) 14 Plaatsen kerststal en ontsteken kerstverlichting Tinte 14 Boutavond vv Rockanje 15 Kerstmarkt Rockanje 31 Oliebollenloop Voorne Atletiek 31 Vuurwerkshow Rockanje 31 Vuurwerkshow Oostvoorne

za 25 jan 2020

Rockanje Tijd: 10.00-15.00 uur Prijs: gratis Welkomkerk Boeken, platen, cd's, dvd's , legpuzzels en wenskaarten te koop. De opbrengst is altijd voor Kinderen in de Knel. www.welkomkerk-rockanje.nl

Snertwandeling

zo 9 feb

Oostvoorne Tijd: 10.30 - 11.30 uur Prijs: € 5,00 Stichting Sportieve Evenementen In wintersesferen dwalen door de duinen van Westvoorne. Wandeling met snert 5 euro, zonder snert 1 euro bij Restaurant AanZee. Aanmelden hoeft niet. Honden aangelijnd kunnen mee. www.evenementenoostvoorne.nl


Met de kippen op stok

Bed & Breakfast t &SWBBS EF SVTU WBO IFU XBUFS t )FFSMJKL POUCJKUFO BBO IFU #SJFMTF .FFS

Theetuin t (FOJFUFO WBO FFO LPQKF UIFF LPGmF PG XBU GSJT .FU FFO PWFSIFFSMJKL [FMGHFCBL LFO TUVLKF UBBSU t &WFO VJUSVTUFO WBO FFO NPPJF mFUTUPDIU MBOHT IFU #SJFMTF .FFS JO EF [PO PG JO EF TDIBEVX

Aanlegsteiger t 0PL CFSFJLCBBS WBOBG IFU XBUFS WBO IFU #SJFMTF .FFS t 7PPS FFO NPNFOU WBO SVTU

gel

de Bonte Kip .BBTEJKL B I -# ;XBSUFXBBM I JOGP!EFCPOUFLJQ OM I XXX EFCPOUFLJQ OM

Noordoever Oostvoornse Meer 1 3233 NC Oostvoorne (0181) 263959 info@paviljoen-stormvogel.nl www.paviljoen-stormvogel.nl

n stormvo ljoe

pav i

Paviljoen Stormvogel

sin

ds 1981


21

Niels en nieuws. Qua uitspraak zijn deze woorden nagenoeg identiek. Mensen die mij slechts oppervlakkig kennen vinden mij soms nieuwsgierig. Dat vind ik mezelf bijna nooit. Wel belangstellend. Er zit een significant verschil tussen beide woorden; denk daar maar eens over na. Maar daar gaat deze column niet over. Waar het wel over gaat? Over een belangstellende uitvaartverzorger die niks van een overlijden wilde weten.

Beste vrienden

Daarover later meer. Eerst een korte introductie. Het nieuws; ja, het nieuws heeft mij altijd al bovenmatig geïnteresseerd. In de tijd dat mijn leeftijd nog slechts uit één cijfer bestond, besteedde ik al veel tijd aan het lezen van nieuws. Met name het sportkatern van het Algemeen Dagblad werd dagelijks goed onder de loep genomen. Vroeg geleerd is oud gedaan. Bijna drie decennia later is er weinig veranderd. Het papieren katern heeft weliswaar plaatsgemaakt voor een digitaal exemplaar, maar eigenlijk gaat er nog steeds nooit een dag voorbij zonder dat ik het journaal zie of aandachtig het AD op internet lees. Mijn interessegebied is wel wat groter geworden. Waar ik vroeger met name de sportpagina’s aandachtig bestudeerde, is er anno 2019 vrijwel geen enkele categorie waarvoor ik geen belangstelling heb. Er is nog iets veel groters veranderd in de loop der jaren. Het is een verandering waar ik de vinger niet op kan leggen. Met frisse tegenzin moet ik concluderen dat ik steeds vaker mijn ogen sluit voor een met toewijding gefabriceerd bericht. Is het zelfbescherming? Is het een verandering die gepaard gaat met het ouder worden? Ik moet het antwoord schuldig blijven. De verandering merkte ik voor het eerst op 6 december 2018. Het is de dag dat voor- en tegenstanders rollebollend over straat gaan na een uitspraak van de voorzieningenrechter in Lelystad. De rechter gaf die dag definitief toestemming voor het afschieten van bijna tweeduizend edelherten in de Oostvaardersplassen. Het was groot nieuws, waarvoor ik - uitgesproken tegenstander schaamteloos mijn kop in het zand stak. Als ik er niet over lees, bestaat het niet. Toch? Mezelf verdiepen in dit dierenleed leidt alleen maar tot boosheid en onbegrip. Mijn (in dit geval ongenuanceerde) mening; de mensheid plaatst de dieren in dit gebied, de mensheid plaatst hekken om de Oostvaardersplassen zodat er van vrij grazen geen sprake is, de mensheid weigert verantwoordelijkheid te nemen om de dieren bij te voederen en de mensheid besluit vervolgens dit zelfgecreëerde probleem ‘op te lossen’, door die dieren gewetenloos af te knallen. Doorgaans

probeer ik wél genuanceerd te zijn, maar in dit specifieke geval voel ik die behoefte niet.

Was het een incident, dat ik het nieuws niet onder ogen wilde komen? Nee, zo ontdekte ik op 3 januari van dit jaar. Als uitvaartverzorger heb ik meer dan duizend families mogen begeleiden sinds de lente van 2008. Mensen denken soms dat de dood voor mij – letterlijk – doodgewoon is geworden, maar dat is niet waar. Alleen al de kop boven het artikel raakt me diep; Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden. Hoe belangstellend ik ook ben, het lukt me niet om met mijn rechterwijsvinger op dit artikel te drukken. Het lukt me niet het Achtuurjournaal aan te zetten. Het lukt me niet dit nieuwsfeit tot me te nemen. Ik vind het te aangrijpend; iets wat ik nooit eerder heb meegemaakt met het overlijden van een bekend iemand.

“Erg hè van die Paulien”, ontvang ik later op Whatsapp van mijn beste vriend, met wie ik elke dag wel contact heb. “Ja”, antwoord ik. “Ik kan er echt niet naar kijken. Ik blokkeer volledig.” Hij heeft hetzelfde. Als Ireen Wüst ruim een maand later schaatsgoud wint op de WK afstanden en deze zege opdraagt aan haar hartsvriendin Paulien, vlucht ik snel de straat op. Nog steeds wil ik niet met deze gebeurtenis geconfronteerd worden. Bij thuiskomst vraag ik me af waarom. Is het omdat Paulien en ik vrijwel even oud zijn? Is het vanwege haar spontaniteit? Is het iets anders? Ik kan de puzzelstukjes niet leggen. Met uitvaarten is er vaak heel veel aandacht voor de partner van een overleden geliefde. Er is vaak ook veel aandacht voor de kinderen en kleinkinderen. Broers en zussen worden ook vrijwel altijd nauw betrokken bij een afscheid. Maar voor beste vrienden? Daar is meer dan eens veel minder aandacht voor. Terwijl zij vaak heel intensief omgaan met de overledene. Terwijl zij hun beste vriend of vriendin op sommige punten soms beter kennen dan wie dan ook. Ireen Wüst liet heel sportminnend Nederland zien hoe intens het verdriet om een goede vriend of vriendin kan zijn. Het raakte me. Zo zeer, dat dit het onderwerp moest worden van deze column. Ik had ook mijn woorden kunnen wijden aan het feit dat ik vanaf 17 maart niet meer onder de naam Monuta werk, maar onder eigen label verder ga (hou de advertenties maar in de gaten). Dat is nieuws. Maar deze column is Niels. Niels Fieggen Uitvaartondernemer


22

Groene

Frits Rip is samen met Marian Klok en nog vijf anderen verantwoordelijk voor de organisatie van de Bos & Burchtfair. Eigenlijk bedoeld als eenmalig experiment, bestaat de Bos & Burchtfair inmiddels vijftien jaar. “Het viel die eerste keer gewoon ontzettend in de smaak en nu zijn we al zoveel jaar verder”, geeft Marian trots aan. De afdeling Voorne van Groei & Bloei en Stichting Culturele Evenementen hebben ervoor gezorgd dat het evenement op eigen benen is komen te staan. Frits is, evenals Marian, ontzettend graag bezig met alles wat met tuinieren te maken heeft. Maar trouwe

Bos & Burchtfair bezoeker Ria Moerman is misschien wel de fanatiekste van de drie. “Ik was altijd al ontzettend gefascineerd door de schitterende tuinen in Schotland. Ik dacht meteen; dat wil ik ook. Nu kan ik wel zeggen dat het aardig is gelukt. Als het regent en ik kan de tuin niet in, voel ik me rot, lekker buiten aan de slag gaan is voor mij echt therapie. De Bos & Burchtfair is dan ook mijn favoriete evenement waar ik altijd weer naar uitkijk”, geeft ze aan.

Plantencrèche

Behalve Ria zijn er natuurlijk nog veel meer geïnteresseerden in de Bos & Burchtfair.

Op zaterdag 25 mei kun je je auto dan ook bijna niet meer kwijt in het dorp. “Er is natuurlijk niet alleen veel groens te zien en te beleven, maar je komt ook andere onderwerpen tegen, zoals promotie van nuttige insecten, recycling en slimme tools als een robotgrasmaaier. Maar je kun er ook terecht voor de lekkerste delicatessen zoals jam en kaas”, vertelt Marian over de fair. “Hoveniers, de kinderboerderij en de jaarlijkse muziekuitvoering ontbreken evenmin”, voegt Frits eraan toe. Het scoren van bijzondere bloemen en planten op de Bos & Burchtfair is en blijft uiteraard het belangrijkste. De paradijs-


23

B O S & B U R C H T FA I R Z AT E R D A G 2 5 M E I O O S T V O O R N E . A L V I J F T I E N J A A R H é T PA R A D I J S V O O R G R O E N E V I N G E R S . E L K JAAR WEER VERZORGEN ZE MET VEEL PLEZIER HET W E L B E K E N D E O O S T V O O R N S E E V E N E M E N T; D E B O S & B U R C H T FA I R . E E N P L E K W A A R D E A A N D A C H T U I T G A AT N A A R A L L E S W AT T E M A K E N H E E F T M E T T U I N P L A N T E N E N -BLOEMEN. “HET IS EIGENLIJK GEWOON EEN HEEL SOCIAAL E V E N T. H A P J E , D R A N K J E , M U Z I E K E N V E E L G E Z E L L I G H E I D O P D E H O F W E I D E ; A LT I J D O N S G R O T E S T R E V E N . ”

Groei & Bloei Rosa Elk jaar licht Groei & Bloei een bloem uit op de Bos & Burchtfair. Vorig jaar was dat de fuchsia en dit jaar staat de Groei & Bloei Rosa in de spotlights. “De Groei & Bloei Rosa is een witte bloem die heerlijk geurt, goed bloeit, klimt en honingbijen aantrekt”, vertelt Frits. Bij de ingang van de fair aan de Hoflaan voeren de Poostivoos een bijzonder act op. “Deze artiesten bedenken bij het desbetreffende thema (de bloem) altijd weer iets leuks en weten dat met veel enthousiasme over te brengen. De bezoekers komen op deze manier meteen in de juiste stemming voor onze kleurrijke fair”, vult Marian aan. Groei & Bloei zet zich graag in voor evenementen als de Oostvoornse Bos & Burchtfair. Zelf organiseert Groei & Bloei op het landgoed van Kasteel Ophemert in Gelderland van 15 tot en met 19 mei het buitenevent Gardenista, een echte groene hotspot voor de liefhebber. vogelbloem, wie heeft er ooit van gehoord, alpine planten en hosta’s. Er wordt de nodige voorlichting over gegeven en vragen staat daarbij vrij. Gelukkig kun je je aankopen gratis stallen in de zogenoemde plantencrèche. Frits lacht als de uitvinding ter sprake komt. “Ideaal. Je hoeft dan niet de hele dag met je spullen over de fair te sjouwen.”

Paradijsje

Dit jaar is er een nieuw aspect toegevoegd aan de fair in de vorm van een kunstenaarspaviljoen. Er zijn kunstenaars uit de omgeving uitgenodigd die hun werk laten zien.

Voor de kinderen is er ook van alles te doen. Ria straalt als ze vertelt over haar favoriete evenement. “Voor een echte liefhebber zoals ik is dit natuurlijk een echt paradijsje. Lekker wat eten, een optreden van een bandje en met een wijntje in de lentezon kan ik het niet laten even een dansje te doen.” Vaak laten andere bezoekers zich dan niet onbetuigd en wagen het erop. “Er heerst gewoon een fantastische sfeer”, vat Ria het kort samen. En de Bos & Burchtfair kost helemaal niets, afgezien dan van de aankopen natuurlijk. “De entree is gratis, wat door onze bezoekers zeer wordt gewaardeerd”, weet Ria.

Het is een feestje

Het mogen en kunnen verzorgen van de Bos & Burchtfair vinden de organisatoren al een feestje op zich. Frits: “Het contact met de mensen en de deelnemers vind ik erg leuk. Eigenlijk is het organiseren van de fair helemaal mijn ding.” Marian geeft aan dat ook zij veel voldoening haalt uit haar werkzaamheden voor de Bos & Burchtfair. “Het is mooi om te zien dat veel vrijwilligers zich zo inzetten voor het evenement. Onze fair betekent al vijftien jaar lang een enorme aanwinst voor Oostvoorne en omgeving; het is het paradijs voor groene vingers.”Vertrouw jij je collega’s? Kom erachter tijdens het uitdagende spel Cuba Libre. Je gaat samen met collega’s de strijd aan. Je voert zenuwslopende opdrachten uit en je wordt zelfs een volleerd smokkelaar.

Zoek je wat leuks voor een groepsof bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest? Wij hebben een ruime keus uit activiteiten, waarmee altijd een gezellig en actief arrangement is samen te stellen. www.outdoorwestvoorne.nl

www.dbfuture-events.nl


Je vakantie begint al vóór de reis! Wist jij dat je met één muisklik een afspraak kunt maken met mij, de meest ervaren reisspecialist bij jou in de buurt? Boeken via Personal Touch Travel: persoonlijk, deskundig en makkelijk! • jouw agenda is leidend, boek waar en wanneer je wilt, via telefoon, mail, bij jou thuis of op kantoor • goede adviezen en handige tips voor zakelijke en particuliere reizigers • 24/7 service, waar je ook bent! Dat is mijn Personal Touch! Lilian Braber Voor al je reiswensen! +31 (0)6 22913217 lilian.braber@personaltouchtravel.nl Gravenlaan 25 3233 DG Oostvoorne www.personaltouchtravel.nl/lilian-braber

Tapas in ’t Wapen van Marion Stel uw eigen Tapasplank samen! Vanaf € 24,95 voor 8 gerechtjes

Zeeweg 60 | 3233 CV Oostvoorne T 0181-489399 I info@wapenvanmarion.nl W www.wapenvanmarion.nl


27


28

WINKEL VAN DE VEN FASHION FOTOGRAFIE JESSIE KOEKENDORP MODEL TIES (6) MERKEN CARS RAVAGGIO UNLOCKED MODEL SOPHIE (2) MERKEN PERSIVAL D-ZINE

MODEL THERA (38) MERKEN CITY LIFE RED BUTTON SO SOIRE MODEL KITTY (35) MERKEN ELVIRA RED BUTTON CITY LIFE GAFAIR MODEL BRITTA (15) MERK CITY LIFE


29


ç æ ãĠèá HIGH TEA

LUNCH

WiJN & DINER

ReGIONALE PRODUKTEN

Restaurant Aan Zee Oostvoorne Strandweg 1 I 3233 CW Oostvoorne 0181 820990 www.aanzeeoostvoorne.nl info@aanzeeoostvoorne.nl

Diner Lunch Ontbijt High Tea Overnachtingen Ambachtelijk ijs gŠDžĐ ŠĦ ĐĐŕ āŠƅƅĐŌ

Dorpsweg 10 3235 AG Rockanje -www.dejongensrockanje.nl-Telefoonnummer: 0181-853544


Doe de oogcheck... Dat zie je goed goed… d… de oogzorgweken oogzorgwek ken komen er aan

Tijdelijk

€ 35,47,50) (i.p.v. €

Boven de 50 jaar neemtt het risico op oogaandoeninge oogaandoeningen en aanzienlijk toe. Een visuele beperking is vaak vermijdbaar vermijdbaar, r,, maar wordt zorgen wordt vaak te laatt of helemaal niet herkend. Om m ervoor te zor gen dat uw ogen n in topconditie blijven is een regelmatig oogzorgwekenweken regelmatig oogonderzoek oogonderzo oek daarom daarom aan te raden. De oogzor o gwekenweken bij Hugo Lens Optiek zijn hier het ideale e moment voor voor.. Maak sne snel door el een afspraak om uw ogen do oor een van onze optometristen/orthoptisten en/orthoptisten te laten onderzoeken. Dat kan alleen a op afspraak, bel 0181-482493. 0181-48 82493.

Het onderzoek be bestaat estaat uit de volgende onderdelen: onder d rdelen: d l ö " } iÌ }

ö " }`ÀÕ iÌ }

ö 6 6>ÃÌÃÌi i >ÃÌÃÌi i }iâ V Ì }iâ V ÌÃÃV iÀ«Ìi ÌÃÃV iÀ«Ìi

ö " `iÀâ i Û ÀÃÌi i }i`ii Ìi Û> iÌ }

ö " `iÀâ i L i L i ÃÌi ÃÌi }i`ii Ìi Û> iÌ } ö Õ `ÕÃ v Ì i "

" /

/ ÃV>

Het advies is om ook bij kinder kinderen deren rregelmatig egelmatig de ogen te laten onderzoeken. Oogschade door oor langdurig kijken op een mobiel mobieltje tje e komt steeds vaker voor voor.. Door or ttijdig ijdig ingrijpen kan schade echter voor een gr groot oot deel worden worden beperkt of zel zelfs fs voorkomen.

Stationsweg 34 | Oostv Oostvoorne oorne | 0181-482493 2493 | www www.hugolensoptiek.nl .hugolensoptiek.nl iek.nl


DENHAM LES FAVORITES CLOSED DANTE 6 SECOND FEMALE GUSTAV MOS MOSH YAYA BY- BAR CIRCLE OF TRUST SELECTED FEMME NEO NOIR M Labels Mildenburglaan 20 3233 AS Oostvoorne

Tel: 0181 769 121 E-mail: info@mlabels.nl www.mlabels.nl

M.Labels


column 17

Wanneer is het tijd voor een nieuwe heup of nieuwe knie? In de praktijk krijgen we regelmatig patiënten die problemen hebben met hun heup of knie. Enerzijds kunnen de klachten worden veroorzaakt door overbelasting of een sportblessure. Met de juiste behandeling kunnen we hier vaak iets aan doen. Anderzijds kan het komen door artrose of artritis. Daar kunnen we zeker ook iets aan doen, maar wel tot op zekere hoogte. Een nieuwe heup of knie kan uitkomst bieden en hierover wil ik u dit keer iets vertellen.

Een aantal jaar terug meldde zich een patiënte met pijn in de heup. De pijn was niet constant, bij vlagen soms heel heftig, maar de mobiliteit was goed. De pijn belemmerde haar echter danig in haar dagelijkse bezigheden. Röntgenfoto’s lieten enige vorm van artrose zien (versmalling van de tussenruimte in het gewricht), maar dit kon de klachten niet veroorzaken.

Wij zijn begonnen met het mobiel houden van de heup en hebben de patiënte geadviseerd goed in beweging te blijven door o.a. te wandelen, zwemmen en te fietsen. Dit alles gaf enigszins verlichting, maar in verloop van een paar jaar namen de klachten toe. Ook met pijnstilling werd het op een bepaald moment onhoudbaar. Contact met de orthopeed werd gelegd. In eerste instantie waren zowel hij als ik terughoudend om bij deze patiënte tot een nieuwe heup over te gaan, omdat zij relatief

nog jong was (net 50). Zij gaf echter aan dat het echt niet langer ging en de ‘total hip repair’ werd gepland.

Na overleg mocht ik zelf de operatie bijwonen. Uiterst leerzaam. Door middel van een frontale (voorste) benadering werd de nieuwe heupprothese geplaatst. Twee uur na de operatie liep de patiënte met krukken door het ziekenhuis en ook traplopen was geen enkel probleem. Ik heb haar intensief begeleid tijdens de revalidatieperiode en het herstel was boven verwachting. Het feit dat zij in goede conditie was en nog jong, speelde hierin zeker mee. Dit heeft mijn visie over dergelijke operaties absoluut veranderd.

Natuurlijk moeten we terughoudend zijn en niet te snel een nieuwe heup of knie plaatsen bij relatief jonge mensen. Deze protheses zijn namelijk aan slijtage onderhevig en men kan deze niet onbeperkt blijven vervangen, maar ik zou zeker in overleg met uw fysiotherapeut, huisarts en orthopeed de mogelijkheden bespreken. In onze praktijk zijn we goed geïnformeerd over de diverse specialismen in de ziekenhuizen en klinieken en in een aantal gevallen hebben wij ook direct contact met het team van orthopeden. Als u last heeft, blijf niet langer tobben en vraag advies. Wie weet loopt u dan over enige tijd weer blij en pijnvrij rond. Fysiotherapie Oostvoorne Peter van Duyne Fysio- en Manueel Therapeut


op stap

Op stap met... Ab Vermeulen! Vrijheid als rode draad! Tekst: Niels Fieggen Foto’s: Jessie Koekendorp

Rockanjenaar Ab Vermeulen (1952) kan gerust worden omschreven als een wandelende encyclopedie. Alleen al over zijn woonhuis aan de Panneweg, waar ook zijn geboortewieg heeft gestaan, heeft hij zoveel anekdotes te vertellen, dat er een speciale uitgave van de Westvoornaer aan kan worden gewijd. Vol passie vertelt de nieuwbakken opa - in januari werd zijn eerste kleinkind geboren over zijn drie favoriete plekken in de gemeente Westvoorne. Op steenworp afstand van zijn woonhuis staat een hagelwitte reiger vol geduld te wachten tot hij een lekkere kikker- of vismaaltijd tot zich kan nemen. Waar menigeen Google nodig heeft voor wat extra informatie over deze vogel, hoeft Ab nauwelijks met zijn ogen te knipperen. “Dat is een zilverreiger”, weet de natuurliefhebber meteen. “Een grote zilverreiger om precies te zijn. Je ziet ze niet vaak, maar hun populatie groeit sterk in Nederland.”


op stap

jonge, nieuwsgierige ventje een bijbaantje aanbiedt. Sipkes neemt de levenslustige Rockanjenaar onder zijn hoede. Het verandert alles. “Ik kom uit een gewoon, eenvoudig gezin. Door dit contact kwam ik plots met een heel ander milieu in aanraking”, herinnert hij zich. “Ik ontmoette hoogopgeleide mensen met een hele andere levenswijze. Dit heeft mijn leven veranderd. Het heeft me geïnspireerd om veel te lezen en het rationele denken te ontwikkelen. Ik heb geleerd om zaken goed te onderzoeken en zo tot kennis en een mening te komen. Niet geheel toevallig ben ik als volwassene gaan werken op het laboratorium van het Dijkzigt ziekenhuis.”

Duinen 5 De eerste locatie die Vermeulen heeft uitgekozen, is Duinen 5. Thans café-restaurant De Duinkip. Duinen 5 was in de jaren zestig van de vorige eeuw een populaire ontmoetingsplek voor de regionale jongelui. Glunderend: “Ik koester hele fijne herinneringen aan dit pand. We hadden een bar, we konden dansen, er was ruimte voor literatuur, muzikaliteit en gedichten. Geweldig. Het enige wat hier niet kon was alcohol kopen.” En juist dat maakte het zo’n fijne plek om te zijn. “De sfeer was altijd goed. Nooit bonje, nooit vechtpartijen. Deze plek heeft ons zoveel vertier gebracht. Het strand was op loopafstand, we werden omringd door duinen, we konden geluidsboxen neerzetten om muziek te luisteren. Je ontmoette er bekenden, maar ook jonge toeristen wisten de weg hiernaartoe goed te vinden. In de wintermaanden zaten we er met een mannetje of twintig bij de open haard, maar in de zomer stond dit hele terrein afgeladen vol.” Het is hier dat Ab zijn grote liefde ontmoet; de Rotterdamse Adri. De destijds langharige tiener - ‘ik had er altijd al een hekel aan om naar de kapper te gaan, dus voor mij was het een gouden tijd toen lang haar bij mannen in de mode was’ - voelt zich meteen aangetrokken tot het Rotterdamse meisje met die lange, donkere haren, lichte ogen en opvallende kledingstijl. Alleen… hij is niet zo initiatiefrijk op het gebied van vrouwen. Gelukkig durft Adri wel de stoute schoenen aan te trekken. De vlam die overslaat tijdens de ontmoeting in Duinen 5 zal nooit meer doven.

Tenellaplas “De wereld die ik hier leerde kennen was zo anders dan de wereld die ik kende”, mijmert de vader van twee kinderen, turend over de grote vijver bij het bezoekerscentrum van de Tenellaplas, de tweede plek die bezocht wordt. Sleutelfiguur tot deze transformatie is Cees Sipkes, de Oostvoornse landschapsarchitect die zich na de oorlog als een natuurvader ontfermt over het gebied dat later bekend werd als de Tenellaplas. Als tiener komt Ab in contact met Sipkes. Ondanks het grote verschil in leeftijd ontstaat er een bijzondere band tussen de twee. Het duurt dan ook niet lang voordat de architect het

Stenen Baak Een paar minuten later verraadt de glimlach rond zijn mond dat Ab fijne herinneringen koestert aan het Stenen Baken langs het Brielse Meer. In zijn jeugd kropen toeristen en buurtbewoners als mieren bij elkaar op het aangrenzende grasveld om te genieten van de zonnestralen en het veilige zwemwater. Veilig ja, want de Brielse Maas stond er op dit gedeelte om bekend nauwelijks over stroming te beschikken. Het was een tijd dat zwemdiploma’s even zeldzaam waren als de zilverreiger die hij eerder vandaag zag. “De eerste jaren kwam ik hier vaak met mijn ouders. Mijn ooms en tantes troffen we er ook dikwijls aan. Later ging ik vanuit de Overbosschool met klasgenootjes richting deze plek”, zegt Ab, met ergernis kijkend richting de N15 waar vrachtwagens en autoverkeer tegenwoordig het uitzicht bepalen. Het valt op dat alle bezochte locaties symbool staan voor vrijheid, onafhankelijkheid en onbezorgdheid. “Ja, dat kan wel kloppen. Vrij willen zijn is wel de rode draad in mijn leven. Misschien komt het door mijn vader. Hij heeft na de oorlog – uitgezonden als dienstplichtig militair veel meegemaakt in Nederlands-Indië. Gelukkig had hij onze moeder die drie jaar op hem heeft gewacht. Mijn vader heeft meegemaakt hoe het is om geen vrijheid te hebben. Wellicht ben ik daarom zo geworden. Vrijheid is voor mij ontzettend belangrijk. Alle plekken waar we net zijn geweest staan voor mij synoniem voor onbezorgdheid, onafhankelijkheid en de zoektocht naar het vrije gevoel.”


reizen

Island time... Bon Bini, dushi!


reizen

Al een paar zomers lang horen we in Westvoorne de enthousiaste verhalen van een flink aantal bewoners dat bijna jaarlijks naar Curaçao afreist. De gastvrijheid, het heerlijke weer en de culinaire mogelijkheden worden regelmatig genoemd en geroemd. Voeg daar nog eens de heerlijk relaxte sfeer aan toe en je hebt een heerlijke mix van ingrediënten voor een geslaagde vakantie! Dit is niet tegen dovemans oren gezegd en willen we zelf ook weleens ervaren. Dus op naar Schiphol, de Caribische eilanden tegemoet... We are on Island time! Na een vlucht van negen uur arriveren we op Hato, waar vrienden klaarstaan om ons op te halen. Na het wegbrengen van onze koffers rijden we door naar Zanzibar op Jan Thiel en genieten we van een zwoele zomerse avond. Met de voetjes in het zand en genietend van een overheerlijke tonijnmoot met salade, is dit een gedroomd begin van de vakantie. Natuurlijk mag het eerste Polar biertje niet ontbreken. Als kers op de taart worden we vervolgens meegenomen naar Pietermaai, het lokale uitgaansgebied van Curaçao. Bij Mundo Bizarro, een van de gezellige kroegjes in de Nieuwstraat, worden we verrast met live salsamuziek en nog meer bekenden die daar al bezig zijn om een feestje te bouwen. De vakantie is nu echt begonnen, we are on island time!

Relaxed Na een uitstekende nachtrust in onze goed verzorgde bed & breakfast worden we door Diana en Martin verwend met een overheerlijk ontbijtje. Door ons meteen aan het tijdsverschil aan te passen (het werd laat de eerste avond) hebben we gelukkig geen last van jetlag. Omdat onze koffer niet was meegekomen, rijden we met onze huurauto naar Willemstad om wat eerste benodigdheden te kopen. De beroemde Pontjesbrug ligt te schitteren in de zon. We verkennen de hoofdstad en sluiten in de namiddag af met een happy hour bij strandtent Chill op Mambo Beach. Wederom lopen we veel bekende gezichten tegen het lijf. Het moet gezegd worden: Curaçao bruist van het leven en ja, het is er echt super relaxed!

Idyllische strandjes Het hebben van een huurautootje is een echte aanrader als je het eiland in al zijn schoonheid wil ervaren. Elke dag kiezen we een ander baaitje uit, waarbij het ene hagelwitte strand nog mooier is dan het andere. Elk plekje heeft zo zijn eigen troef. Bij de een zie je tientallen kleurrijke waterplantjes en visjes, bij de ander schildpadden waar je zomaar tussendoor zwemt. Er zijn baaitjes die bekend staan om hun varkentjes en op andere strandjes scharrelen de kippetjes vrij rond. Je ziet suikerdiefjes, leguanen, flamingo’s, pelikanen en vliegende vissen. En soms heb je zelfs het geluk om dolfijntjes uit het water te zien springen. Het heerlijke eten tijdens de lunch en het snorkelen hebben alle baaitjes wel gemeen. Je kunt er geen genoeg van krijgen!

Klauteren als een klipgeit Tijd voor wat actie! De Sint-Christoffelberg is het hoogste punt van Curaçao. Met een hoogte van 372 meter vraagt de berg om een beklimming! We zitten al om half zeven in de auto om nog voor het te warm wordt naar de top te klauteren. De klim van een uur is pittig, maar absoluut de moeite waard. Vanaf de top van de berg worden we beloond met een adembenemend 360 graden zicht op de Caribische Zee en enkele van haar eilanden. Na deze inspannende klim rijden we door om het natuurgeweld van Wata Mula te zien. De Westpunt met haar blowholes is een van de prachtige


reizen

hoogstandjes die het eiland te bieden heeft. Met grof geweld slaan hier de golven van de knalblauwe oceaan op de ruige rotsen, met soms metershoge witte pilaren van zeewater. Vol van alle indrukken en trots op onszelf rijden we als beloning naar Karakter bij Coral Estate om wederom te genieten van een overheerlijke lunch.

Blauw, blauwer, blauwst Een aanrader is verder een boottrip naar Klein Curaçao en snorkelen bij de Blauwe Kamer. Boven water is het oogverblindend blauw, maar ook onder water is er genoeg te zien! Of je nu puur voor zon, zee en strand komt, een natuurliefhebber bent, actief de wereld op en onder water wilt verkennen of juist avond aan avond wil dansen. Of je nu geniet van een zonsondergang op Jan Tiel of proeft van de sfeer tijdens een van de vele muziekfestivals. Of een betoverende avondwandeling maakt als de bandjes livemuziek spelen in de straten van de hoofdstad Willemstad… Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, het eiland Curaçao heeft het werkelijk allemaal. We kunnen niet ontkennen dat we boven verwachting verrast zijn! Het zonovergoten Nederlands sprekende Caribische eiland op de Antillen is geweldig, we komen er graag nog een keertje terug!


Reistip! Echt iets voor jou: Happy Curaçao! Boek nu jouw reis naar Curaçao en voel de warmte van de zon, voel je happy en voel je welkom! Curaçao is een van de benedenwindse eilanden in de Caribische Zee en ligt voor de kust van Venezuela. Het is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland behoort al jarenlang tot de favorietste vakantiebestemmingen van Nederlanders in het Caribisch gebied. Dat heeft het eiland onder andere te danken aan de rechtstreekse vluchten van luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en TUI tussen Hato Curaçao en Schiphol Amsterdam. Het eiland ligt in de tropen en heeft daardoor het hele jaar door een warm en zonnig klimaat. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 27 graden Celsius kan het vrij warm zijn en kan een verfrissende duik in zee zo af en toe geen kwaad. In de lentemaanden waaien er koele passaatwinden over het eiland, waardoor het minder warm aanvoelt. ACTIVITEITEN Naast genieten van zon, zee en strand kun je golfen, zeilen, fietsen/mountainbiken, surfen, paddle boarden, duiken, snorkelen en diepzeevissen. TIPS 1. Bezoek landhuis Chobolobo, de thuisbasis van de originele Curaçao-likeur. Leer alles over het ontstaan van de wereldberoemde Blue Curacao. 2. Vaar naar het onbewoonde eiland Klein Curaçao met de mooiste witte zandstranden.

Vanaf € 46,p.p.

LAST MINUTE AANBIEDING Acoya Curacao Resort, Villa's en Spa Fantastisch, luxe, rustig gelegen resort met prachtige kamers, appartementen, villa’s (ook met privé-zwembad) • centrum van Willemstad op ca. 6 km (gratis shuttle) • strand op ca. 3 km (gratis shuttle) met gratis ligbed op Mambo Beach • 2 x à la carte restaurants op het resort • diverse bars op het resort • zwembad met handdoekservice • activiteitenprogramma • fitnessruimte

2 persoons kamer de luxe v.a. € 850 p.p. o.b.v. logies met vertrek op bepaalde data in de maand mei 2019* 3 kamer villa v.a. € 846 p.p. op basis van bezetting met 4 volwassenen op basis logies met vertrek op bepaalde data in de maand mei 2019* *Beperkte beschikbaarheid/prijs o.v.v. wijzigingen. Voor andere data/accommodatie vraag Lilian Braber Personal Touch Travel naar de prijzen/mogelijkheden!

Personal Touch Travel is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds

Lilian Braber - +31 (0)6 229 132 17 lilian.braber@personaltouchtravel.nl www.personaltouchtravel.nl/lilian-braber


4 bekende

Bekendste dierenvriend RICK MuLDER (58) IS EEN BEKEND GEZICHT IN ROCKANJE, VOORAL ONDER DIERENLIEFHEBBERS. HIJ STAAT ALTIJD OPEN VOOR EEN VERTROuWELIJK ADVIES EN EEN GEZELLIG PRAATJE. IN ZIJN VRIJE TIJD HOuDT RICK WEL VAN EEN GOED FEESTJE EN VERKENT HIJ HET WESTVOORNSE GEBIED OOK GRAAG OP ACTIEVE WIJZE. “HET WONEN IN ROCKANJE VIND IK PRETTIG, IK KAN LEKKER M’N DING DOEN EN IK HEB EEN WARM GEVOEL BIJ DE SFEER ONDER DE INWONERS”, VERTELT RICK ENTHOuSIAST. Tekst: Febe Prins Fotografie: Jessie Koekendorp

Rick Mulder is tegenwoordig vooral bekend van Pets&Co Mulder. Als je hem zo bezig ziet in de winkel, denk je misschien dat hij nooit iets anders heeft gedaan. Hij heeft echter wel degelijk een heel andere achtergrond. “Ik heb achttien jaar op een zeesleper gevaren. Langzamerhand werd dat steeds minder en dan moet je toch over iets anders gaan nadenken. Ik heb altijd wel wat met dieren gehad en eigenlijk wilde ik al langer wat voor mezelf gaan beginnen. En met die combinatie kwam ik hier op uit. Ik vind dieren en alles wat daarmee te maken heeft heel interessant. Ik ben er

zelf niet alleen helemaal gek op, maar ik wil er ook graag wat over leren”, licht Rick toe. Hij heeft dan ook aardig wat dierenvriendjes om zich heen. Een slang, twee katten, een prachtige bobtail en zijn paard. “Ik heb altijd graag gemend, maar jammer genoeg is mijn paard daar te oud voor geworden. Hij is met pensioen en slijt zijn dagen in een rusthuis voor paarden op leeftijd waar hij goed verzorgd wordt.”

DIVERSITEIT uit zijn liefde voor paarden is de specialisatie


bekende

voor de ruitersport ontstaan. In de winkel l iggen alle benodigdheden voor paard en ruiter. Rick kan zich zelfs tuig- en zadelmaker noemen. “De diversiteit vind ik juist zo leuk, we zijn soms echt een vertrouwenspersoon voor veel mensen. Kinderen moeten niet alleen weten dat het hebben van dieren heel leuk zijn, maar ook veel verantwoording vraagt”, vertelt Rick in zijn winkel die een en al gezelligheid uitstraalt. Ondertussen loopt er zwart-witte een kat voorbij. “Dat is Karel, onze huiskat. Hij werkt ook in de winkel. Om zes uur gaat hij weer mee naar huis. We hebben er nog één, maar die is wat schuw.”

ELBE Rick is sinds kort aardig wat afgevallen en daardoor heeft hij meer plezier gekregen in allerlei buitenactiviteiten, waar hij nu weer met volle teugen van kan genieten. “Ik ga graag de duinen in, lekker wandelen met de honden. En in de zomermaanden vind ik het leuk om met zijn zoon te windsurfen”. En soms kun je hem in een flits voorbij zien komen, terwijl hij in het prachtige natuurgebied van Westvoorne aan het mountainbiken is. De scheepvaart is echter altijd in zijn bloed blijven zitten. Dat blijkt duidelijk op het moment dat Rick met groot enthousiasme over de Elbe begint te praten. Een zeesleper waar hij als vrijwilliger met heel veel plezier alle voorkomende werkzaamheden aan boord verricht. “Elke dinsdag reis ik af naar Maassluis om daar mee te helpen aan dat prachtding. Veel oud-collega’s waar ik veertig jaar geleden mee gevaren heb, zie ik hier terug. Ik vind het prachtig om met elkaar te werken aan iets waar

je allemaal dezelfde grote voorliefde voor hebt. Ik heb er weliswaar jaren weinig of geen bemoeienis mee gehad, maar als ik zo op de Elbe bezig ben, merk ik dat het gevoel eigenlijk nooit is weggeweest.”

ROCKANJE LIVE De tickets liggen al klaar. Elke jaar kijkt Rick er weer naar uit; Rockanje Live. “We gaan er altijd met een grote groep vrienden naar toe. Met evenementen zit het wel goed in Rockanje.” Over het woningbouwbeleid in zijn woonplaats maakt hij zich echter wat zorgen. Met name voor jongeren mag er wat hem betreft wel wat meer worden gedaan. “Bij de Drenkeling wordt nu wel gebouwd, maar als het aan mij ligt mag er meer gebeuren. Onze jongeren willen graag in Rockanje blijven wonen, maar daar zijn jammer genoeg niet altijd mogelijkheden voor”, geeft Rick aan. Als groot supporter van zijn woonplaats wil hij graag dat zijn zoons en de rest van de Rockanjese jeugd de kans krijgt zo lang mogelijk in het dorp te kunnen blijven wonen, daar waar hij het altijd zo naar zijn zin heeft.


6 wonen

DECOKAy HELLEVOETSLuIS

SAMEN MAKEN WE VAN UW HUIS, UW THUIS!

MOOI THuIS IN HuIS


wonen 27

RAAMDECORATIE Raamdecoratie is bepalend voor de sfeer van je huis. Er zijn veel mogelijkheden en toepassingen voor elk type raam. Laat u daarom altijd inspireren en informeren in onze winkel.

VOUWGORDIJNEN

HOUTEN JALOEZIEËN

Vouwgordijnen staan ook wel bekend als blinds. Het zijn doeken die door middel van vouwen van beneden naar boven opgetrokken kunnen worden. Vouwgordijnen hebben baleinen om ervoor te zorgen dat het opvouwen strak gebeurt. Onze kleurrijke collectie heeft gordijnstoffen met schitterende en uiteenlopende dessins. Door de baleinen en de keuze van de stof kan een vouwgordijn in elke woonstijl toegepast worden; van industrieel, landelijk tot strak modern. Meer tips/inspiratie over raamdecoratie: www.decopedia.nl of kom langs in onze winkel.

Houten jaloezieën zijn net wat luxer of juist robuuster dan aluminium jaloezieën. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lamelbreedtes 35, 50, 70 of zelfs 75 mm. Houten jaloezieën kunnen worden afgewerkt met een ladderband in een bijpassende of juist in een afwijkende kleur. De trend is om voor houten jaloezieën met ladderkoord te kiezen waardoor het effect van het brede houten lamel meer tot zijn recht komt en het product meer rust in de ruimte brengt. Wist je dat er naast hout ook bamboe jaloezieën geleverd kunnen worden. Deze hebben een net wat natuurlijkere en stoerder uitstraling.

RIVIÈRA MAISON

VAN GOGH

De nieuwe collectie van Rivièra Maison zit vol met verrassende elementen, geïnspireerd op invloeden en materialen uit verschillende delen van de wereld. Een collectie die ‘inspiration is everywhere’ laat zien. Van metrotegels in wereldstad New York tot natuurlijke bamboe en planten uit de Oriënt. Elementen die terugkomen in details van de collectie. De sterke accenten van de designs zijn perfect te combineren met de op onze homecollectie geïnspireerde subtiele, linnen achtergronden. Een unieke collectie die de inrichting van elk huis compleet maakt en zorgt voor een perfecte sfeer.

Voor deze Van Gogh Museum collectie doken we dieper in het werk van de bijzondere schilder. De keus is gevallen op schilderijen waarin de liefde van Vincent van Gogh voor de Japanse kunst duidelijk naar voren komt. Een kunstvorm die hem, in zijn eigen woorden, gelukkiger en blijer maakte en waardoor hij op een andere manier naar de wereld ging kijken. In de collectie staan verschillende werken centraal, zoals de bloeiende pruimenboomgaard (naar Hiroshige), het bloeiend amandeltakje in een glas en de vaas met Chinese asters en tuingladiolen. Kleurrijke werken vol schitterende details en gemaakt met veel passie, die de basis vormen van deze collectie.


28 vakwerk

Richard en Gert-Jan Zuiderwijk

Elke dag genieten van frames, uitlaten en tandwielen Tekst: Niels Fieggen Foto’s: Jessie Koekendorp


vakwerk 29

Verder scheuren op het ingeslagen pad. Dat is het devies van MotoPort Rockanje na het feestjaar 2018, waarin het familiebedrijf haar veertigjarig bestaan uitgebreid vierde. Achter het stuur van dit succesvolle bedrijf zitten de gebroeders Zuiderwijk, Richard en Gert-Jan. Een willekeurige woensdagavond. Waar menig ondernemer na een drukke werkdag snel in zijn pantoffels schiet en zich op de bank stort om met vrouwlief knuffelend naar een spannende Spaanstalige serie op Netflix te kijken, hebben Richard (47) en Gert-Jan (44) Zuiderwijk elkaar maar weer eens opgezocht. Zo gaat het verschillende avonden in de week. Onder het genot van een koud pilsje wordt de afgeronde werkdag uitgebreid geanalyseerd. “We hebben altijd genoeg te bespreken”, luidt het excuus van Richard. Om zich daarna snel te verbeteren. “Te overleggen bedoel ik hè. Ik zie Gert-Jan vaker dan mijn eigen vrouw, ja. We kunnen het hartstikke goed met elkaar vinden. We gaan ook vrij geregeld met elkaar op vakantie.”

Gouden tijden De gebroeders Zuijderwijk is het ondernemen en de wereld van motoren met de paplepel ingegoten. Hun ouders richtten in 1978 aan de Molendijk Rockanje Motors op. Ingegeven uit liefde voor deze tweewielers. “Het waren gouden tijden”, herinnert Richard zich, wijzend naar een antieke foto waarmee de muur in zijn kantoor is behangen. “Vroeger was alles basic. Je had nog geen elektronica waarmee de motor gestart kon worden, je had nog geen internet waarop je de verkoopprijzen in motorwinkels uit het hele land met elkaar kon vergelijken. Het was de tijd dat je alles zelf moest doen. Mijn vader kon dat, ja. Hij kon alles.” Vader Harry heeft anno 2019 geen bemoeienis meer met zijn geesteskindje. Zijn enige verbintenis is dat zijn drie kinderen hun boterham verdienen in het bedrijf dat hij zelf uit de grond heeft gestampt. Behalve Gert-Jan en Richard werkt ook zus Ingrid bij MotoPort Rockanje. Zij zwaait de scepter over de afdeling kleding. Harry hoort regelmatig de verhalen van zijn kinderen. Gert-Jan - met de rappe tong vertelt dan in geuren en kleuren over het wel en wee van het vijftienkoppige personeel. Richard die meer van de plannen is, laat vol trots zien hoe het bedrijf met hulp van Google en Google Translate een speciale charger (turbo, red.) op de kop heeft getikt via een website uit Estland. Ingrid showt met enthousiasme de nieuwste creaties van de modeontwerpers in motorland.

Rotlocatie “We proberen altijd de verwachtingen van de klant te overtreffen”, zo verklaart Richard het succes van MotoPort. “Klantvriendelijkheid is de essentie van

alles. We willen een laagdrempelige winkel. Dat moet ook wel, want eigenlijk zitten we op een rotlocatie. Rockanje is net te ver voor Rotterdammers. En aan de buitenkant verwacht je niet dat het binnen zo groot is. Zeker na de aanbouw van het achtergedeelte in 2017. Dus moet je iets bieden waardoor de stedelingen toch hierheen komen. Wij onderscheiden ons met een zeer groot aanbod van topmerken. We bieden liefst tien merknamen aan, waar de andere winkels zich doorgaans beperken tot twee of drie. We behoren tot de drie grootste motorwinkels in de Randstad.” Mooi gesproken, maar wie het immense pand aan de Moolhoek in Rockanje betreedt, kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat het geheim van MotoPort iets heel anders is. Dat het niet gezocht moet worden in de zojuist door Richard gegeven opsomming van krachtpunten. De goede verstandhouding tussen de broers is misschien wel de grootste sleutel tot succes. De vriendschappelijke sfeer voel je meteen zodra je de voordeur opentrekt. Het lijkt alsof de 320 keurig opgestelde motoren net iets meer glimmen dan in vergelijkbare zaken. Het lijkt alsof het rubber van de banden net wat lekkerder ruikt dan elders. Je merkt het als je je oor te luisteren legt bij de werkplaats, waar het personeel keihard werkt, maar ook alle tijd neemt om dolletjes te maken met elkaar.

Daytona De kwaliteit van een winkel is vaak af te lezen aan het verloop van personeel. Een goede ondernemer is vaak ook een goede werkgever. Hij kent immers als geen ander deze gouden regel; zorg goed voor je kippen, dan komen de eieren vanzelf. Motoport Rockanje kent nauwelijks medewerkers die de deur definitief dichttrekken. Toen het bedrijf in 2018 veertig jaar bestond, mocht het voltallige personeel mee op ‘werkweek’ in Daytona. In deze Amerikaans plaats aan de oostkust is jaarlijks de beroemde Bike Week, het grootste motorsport evenement ter wereld. De medewerkers beleefden hier de mooiste week uit hun werkzame carrière. Dat in het bedrijf alles verkrijgbaar is wat met motorsport te maken heeft (scooters, kleding, oldtimers, motoren, onderhoud, financiering, verzekering, etc.) is dan eigenlijk nog maar een bescheiden voetnootje. Het plezier waarmee er gewerkt wordt, geeft het bedrijf iets unieks. Voor Gert-Jan en Richard (én zeker ook de monteurs) zijn de krenten in de pap de bijzondere opdrachten die één of twee keer per jaar voorbijkomen. Soms vragen klanten – ‘de echte ‘diehards’ - om een gepersonaliseerde motorfiets. Het zijn de klussen waardoor de werkdagen tijdens de rustigere wintermaanden net wat minder lang duren. Richard: “We proberen dit echt wel te promoten. Voor ons is dit fantastisch om te mogen doen. Dan maakt het eigenlijk ook niet uit hoeveel uren je erin steekt. De frames, de uitlaatdelen, het tandwiel; alles maken we zelf. Dat is zo leuk om te doen. Wij genieten elke dag, van het werk, van het team en van de klanten.”


30 goed om te weten

Goedom teweten! kunstwerk

Kunstwerk Westvoorne organiseert in het weekend van 28 tot en met 30 juni voor de veertiende keer de kunstwerkroute. Het aanbod is interessanter dan ooit. Hout, beelden, schilderijen, sieraden, keramiek en ontwerpen in textiel zijn op diverse locaties te zien en de kunstenaars zijn aanwezig om uitleg te geven over hun manier van werken en hun bronnen van inspiratie. De kunstwerken zijn te zien op een flink aantal privéadressen. Open van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Zie voor de fietsroute www.kunstwerkwestvoorne.nl

Komen alle

kwallen uit het oosten? FORKIDSONLY

Volgens traditie zijn er diverse activiteiten en spelletjes te doen zoals boogschieten, klimmen en klauteren voor kleine en grote kinderen. Tevens wordt onder leiding van muziekvereniging De Volharding het volkslied ‘Oostvoorne aan Zee’ gezongen. De Kinderspelen beginnen om 11.00 uur.

De paashaas legt eieren... Zoekplaatje #13

Onze huisfotograaf is weer op stap geweest. Weet jij waar deze foto is genomen? Stuur je antwoord naar de Westvoornaer en maak kans op een leuke prijs... info@bastionx.nl

Winnaar #11

Het zoekplaatje heeft geen winnaar opgeleverd. Helaas ontvingen we geen goede oplossingen.

Reacties #12

Een aantal reacties... • Het oude Gemeentehuis gelegen aan de Hoflaan te Oostvoorne. L. Zoetemeijer • Het torentje van het oude gemeentehuis van Oostvoorne. Jan Warbout. • Oude gemeentehuis van Oostvoorne. Erwin vd Polder...

Kwallen komen in grote scholen bij elkaar in ondiep water om zich voort te planten. De kans op bevruchting is dan namelijk groter. Ze verzamelen zich niet ver van de kust. In Nederland gebeurt dit vaak als de wind van land naar zee waait, dus bij oostenwind. De bovenste laag water stroomt dan van de kust af terwijl de onderste laag juist naar het strand wordt gezogen. Zodra dit gebeurt heb je al snel een kwallenplaag. Let daarom bij oostenwind extra goed op en blijf uit de buurt van kwallen!

De paashaas vindt zijn oorsprong bij de Teutonen, een Germaanse stam uit het Deense waddengebied. De stam aanbad de weergodin Ostara. Eén verhaal gaat over een meisje dat aan het begin van de lente een gewond vogeltje vond. Ze vroeg Ostara om hulp. De godin zag dat het vogeltje er slecht aan toe was en veranderde het in een haas en vertelde het meisje dat de haas één keer per jaar zou terugkomen om gekleurde eieren te leggen. Het Engelse Easter en het Duitse Ostern verwijzen nog steeds naar de Germaanse godin. De benaming Pasen is afkomstig van het Joodse paschafeest.

Facebook

Op de hoogte blijven van Westvoornaer? Volg ons...

v gels

spotten

Vlakbij de Haringvlietdam is een heel bijzondere natuurbeleefplek gerealiseerd. In het natuurgebied Scheelhoek bij Stellendam staat een uniek vogelobservatorium in de vorm van een reuzenei. Je hebt zo een fantastisch uitzicht over het weidse Haringvliet en haar vogelrijkdom. Het vogelobservatorium is te bezoeken met een vogelkenner van Vogelbescherming Nederland of Natuurmonumenten. Ook voor inwoners en bezoekers van Westvoorne een prima idee. De Scheelhoek, Meester Snijderweg 4, Stellendam.Uw keuken...

Daar zorgen wij persoonlijk voor! AnCor design ontwerpt fraaie, passende, sfeervolle keukens en levert tevens apparatuur en equipment, volledig afgestemd op uw wensen en uw persoonlijke (gezins)situatie. Ons vakkundige team luistert en adviseert. Bent u geĂŻnteresseerd? Bezoek onze showroom in Oostvoorne voor een nadere kennismaking en bekijk onze keukendesigns en accessoires.

Heveringseweg 20 | 3233 SC Oostvoorne T 0181 356 219 | E info@ancordesign.nl www.ancordesign.nl Showroom Open wo/do/vr 10.00 -17.00 uur za.10.00 -16.30 uur | Gesloten ma/di/zo