Westvoornaer_03 september2016

Page 1

WestvoornĂŚr 1e jaargang - #03 - september 2016

Uit de brand

Blijf bewegen...

Muziek met Merel Reis naar Verona

Boeken & platen Midgetgolf

Kunst van Ans

Lifestylemagazine gemeente Westvoorne


DELI-DEUX ELI-DEUX DE EU UX UX Deli-Deux x staat bekend als de speciaalzaak peciaalzaak op het gebied d van verse groenten, oenten, fruit, kaas, traiteur teur en delicatessen in Oostvoorne. Met twee winkels onder één dak, vullen ze elkaar aan en zorgen zij ij voor een mooi en breed d assortiment aan heerlijk jk eten. Kom g gezellig langs of bel voor or meer informatie of voor or het p laatsen van een bestelling. ing. plaatsen

Klaar ar voor de herfst? Vanaf af september hebben we weer een groot assortiment ortiment aan paddenstoelen, denstoelen, heerlijke paddenstoel gerechten en in het weekend importeren wij truffels uit Italië. Kom langs en geniet e van dit mooie izoen. culinaire seizoen.

GROENTE, FR GROENTE, FRUIT, UIT SALADES S ALADES & TR TRAITEUR RAITEUR Wij bieden nie niett alleen een br breed eed !9938ধ1'2;; !! !9938ধ1'2 !!2 2 +83'2;' +83'2;' '2 (8<-; !!2T maar hebben ook o salades en een traiteur vol met heerlijke gerechten. Vers bereid uit onze keuken.

Onze herfst bonbons zijn er weer vanaf 5 september. Met heerlijke j paddenstoelen p van marsepein, in, chocolade egeltjes. Kom snel kijken.

WIJN, KAAS & DELICA DELICATESSEN ATESSE TESSEN EN Mooie wijnen, bonbons, Mooie onbons, heerlijk heerlijke e vleeswaren, vleesw l aren, kaas, k s, delicatessen delica d li tessen t en leuke gezellig leuk e cadeau-ideeën. eeën. Kom Kom g ezellig langs en laa laatt je v verleiden erleiden door al onze onz e smaakvolle smaakvolle e producten. producten. t voordat je het weet. Het is kerst O Onze kerst chocolade & bonbons onbons afdeling staat er vanaf 6 december Ook voor kerstpak kerstpakketten bent u bij de juiste adres.

T Һ GR GROENTE, OENTE, FRUIT FRUIT, IT, SALADES SALADES & TRAITEUR VV ¥ Һ ¥ ¥ Һ ¥ WIJN KAAS & DELICA DELICATESSEN ATESSEN V V ¥ Һ ¥


voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoorwoordvoorwoordvoor voorwoordvoorwoordvoorwoord woordvoor woordmaar voorwoord voor Laat de herfst komen... voor woord voorwoordmaar voor woord of laat de paddenstoelen komen! voorwoordvoorwoordvoorwoord 3

Het mooie van werken in een groentezaak is dat je werk viermaal per jaar compleet verandert. In het winterseizoen zien we mooie koolsoorten, veel citrusfruit en maken we heerlijke stamppotten. In de lente genieten we van prachtige voorjaarsgroente en niet te vergeten de asperges. Een keur aan vers zacht fruit, frambozen, aardbeien en nog veel meer zoetigheid ligt in de zomer voor ons klaar.

En uiteindelijk komt de herfst weer met de heerlijkste druiven, pompoenen en najaarsfruit en niet te vergeten de hoeveelheid aan paddenstoelen. Sinds ik vorig jaar met een echte truffeljager in Piëmont (Italië) op stap ben geweest, is het zoeken naar bijzondere paddenstoelen mijn hobby geworden.

Eerst een beetje geschiedenis Paddenstoelen zijn een bijzonder verschijnsel in de natuur. Er verschijnen vaak heel snel veel soorten zonder dat het duidelijk is waar ze vandaan komen. Dit is dus ook de reden waarom er vroeger veel rare verhalen de ronde deden. Als er op een ochtend ineens paddenstoelen in een hele cirkel groeiden, moesten daar ‘s nachts wel heksen gedanst hebben. De mensen noemden zo’n cirkel dan ook een heksenkring. Ook de kabouters en elfen woonden, zoals wij allemaal weten, in paddenstoelen of ze gebruikten ze om erop te zitten. Dat resulteerde in de naam elfenbankje. Zelfs de naam van de paddenstoel is op een dergelijke manier ontstaan. Mensen dachten vroeger dat padden de huisdieren waren van heksen en tovenaars. En die padden zaten altijd op de paddenstoelen. Let maar eens op als je een film over heksen kijkt die een

Colofon

Uitgave Dit is een uitgave van Bastion X in nauwe samenwerking met gemeente Westvoorne.

toverdrank gaan brouwen. Wat gaat er altijd in zo’n drank? Paddenstoelen natuurlijk! Dat sommige paddenstoelen vreemde ziekteverschijnselen veroorzaakten kon vroeger volgens de mensen maar op één manier verklaard worden. Ja, dat hadden de heksen weer gedaan. Als de mensen het vroeger niet konden verklaren, fantaseerden ze er flink op los! Tegenwoordig weten we gelukkig beter.

Paddenstoelen bekijken dicht bij huis In de herfst organiseert IVN afdeling VoornePutten-Rozenburg paddenstoelen wandelingen op het landgoed Mildenburg. Het bos biedt elk jaar een zeer grote diversiteit aan paddenstoelen. Zeker als het net heeft geregend komen ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Maar ook als het niet regent, heeft dit mooie bos veel bijzonders te bieden. Tip: neem een klein zakspiegeltje mee om ook de onderkant van een paddenstoel te bekijken. Ook in de winkel weer volop verkrijgbaar Natuurlijk maken we onze winkel weer prachtig ‘herfstproof’ en richten we een hele tafel in met elke dag de mooiste paddenstoelen en aanverwante artikelen. Vanuit de keuken verwennen we u met de lekkerste paddenstoelengerechten. Last but not least, we gaan in het weekend weer verse truffels importeren uit Italië. Dus, laat de herfst maar komen!

Bon appetit... Adrie! Bladmanagement Jan Wolters

Uitgever Bastion X Communicatie Partners Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

Copyright Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder vooraf gegeven toestemming van de uitgever. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Tevens is nadrukkelijk toestemming gevraagd aan de verstrekker van de foto’s voor het plaatsen. Het is nooit de intentie van de redactie geweest om bewust zonder toestemming van de maker, foto’s waarop copyright rust, (ongevraagd) te publiceren.

colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo colofoncolofoncolofoncolofon foncolofoncolofoncolofoncolo colofoncolofoncolofoncolofon Redactie Regina Eggink Caroline van Kooten Miranda Kievit Esther Kreukniet Meta Snijders Jan Wolters

Verspreiding Huis-aan-huis bezorgd in Tinte, Rockanje en Oostvoorne door RVE Verspreidingen.

Art Direction Jerry de Jong

Acquisitie Dennis van der Zalm

Fotografie Bianca Rijkenbarg Gemeente Westvoorne Bastion X Stockfotografie

Disclaimer De geplaatste foto’s zijn afkomstig van vele bronnen. De redactie heeft getracht de exacte herkomst van de foto’s te achterhalen.


In zijn optiek kan Hugo alles meten Nou ja, bijna alles dan.. Als kind haalde Hugo al radio’s en televisies uit elkaar om te zien hoe de boel in elkaar stak. Vandaar ook zijn passie voor klein gepriegel en het bijstellen van brillen tot in de meest minutieuze details. Hij maakt nooit een verkeerde inschatting en aan de nauwkeurigheid van de oogmeting hoeft u niet te twijfelen. Hij laat zich niet snel uit het veld slaan door een missend onderdeel of een lastige bouwtekening. Maar zo’n bouwpakket van Ikea gaat ook Hugo’s technische capaciteiten te boven. Zelfs met zijn 25 jaar ervaring. Gelukkig weet Hugo wel alles van de laatste optische technieken. Zijn -op het oogmeetkundige inzicht en de aller modernste apparatuur zorgen voor een uiterst deskundig advies. En omdat het oog ook wat wil, helpen wij u ook met de keuze van een montuur dat bij u past. Scherp zien en er mooi uitzien gaan bij ons hand in hand. Althans dat vinden 26763 vaste klanten al 25 jaar. Dat zullen ze toch niet allemaal verkeerd zien?

H


Inhoud 06

Gemeente Westvoorne

08

Gemeente Westvoorne

11

Gemeente Westvoorne

13

Column van Peter

14

Actief met Swins

18

Ambacht

22

Verzamelbeurs

Plastic soep... Verbeteren doen we samen! Dorpspark Oostvoorne Blijf bewegen, maar... Ballen slaan in de duinen De chocolademan Boeken & platen!

5

Rood met witte stippen Er zijn mensen die nu het liefst drie maanden naar het buitenland gaan. Alleen om aan de herfst te ontsnappen. De vallende bladeren, de dagen die steeds korter worden, de mist die voor problemen op de weg zorgt, de overvloedige regenval die de tuin verandert in een sompig stuk aarde, de wind die tot stormkracht aanwakkert en de alsmaar dalende temperaturen die soms voorbij het vriespunt reiken. Genoeg redenen om het land te ontvluchten. Tenminste voor de pessimisten onder ons. Het najaar heeft zeker ook zijn charme en is het helemaal niet nodig om Nederland, Westvoorne, tijdelijk de rug toe te keren. Onze gemeente verdient het ook niet. Westvoorne is altijd mooi; of het nu winter, lente, zomer of herfst is.

24

Muziek ...met Merel Huysman 28

Historie

32

Gezond

35

Vraag ’t aan...

36

Reizen...

41

Mode

44

Kunst

46

Goed om te weten!

Modder... Bad Walesteijn Healthflow ...de brandweer Stad van de liefde... Verona! Kleine mode, herfstmode van Ans Kramer

Er zijn zelfs mensen die juist in de herfst naar Westvoorne komen. De kust heeft ook in dit jaargetijde namelijk zo zijn voordelen. We kennen allemaal het spreekwoord: een dag is nooit zo nat of de zon schijn altijd wat (of variaties daarop). En aangezien het weer in ons land meestal uit het zuidwesten komt - in de herfst is dat nog meer het geval - klaart het hier altijd het eerste op. Terwijl het binnenland nog onder een grijze deken ligt en het hemelwater gestaag naar beneden komt, kunnen wij al volop genieten van het zonnetje. En wat denkt u van een uurtje uitwaaien op het strand. Inderdaad, het wil wel eens waaien in de herfst en aan de kust waait het in de regel harder dan in de rest van het land. Maar wind gaat echt niet altijd gepaard met regen. En als de temperatuur ook meewerkt, is het zeker geen straf om in de wind te lopen.

Op zo’n mooie herfstdag, of het zonnetje nu schijnt of niet, is het heerlijk om de natuur in te gaan. En laat die nu in ruimte mate aanwezig zijn in Westvoorne. Het Mildenburgbos, het Annabos, het Geuzenbos, het bos bij de Groeneweg, de Strypse Wetering,

het prachtige polderlandschap en natuurlijk het unieke duingebied van Voorne. Keus genoeg. En het is allemaal even mooi.

De natuur ondergaat nu een duidelijke gedaantewisseling. Het lijkt wel of het er elke dag weer anders uitziet. Het zonlicht krijgt een zachtere gloed. De bladeren aan de bomen veranderen in de prachtigste kleuren. Groen maakt langzaam maar zeker plaats voor geel, oranje en bruin. De bomen raken hun bladeren kwijt en bedekken het groen op de grond.

Toch ontstaat er ook nog nieuw leven in het najaar. Paddenstoelen steken hun kop op. In allerlei soorten en maten en op de meest bijzondere plaatsen. Soms ook in verrassende kleuren: rood met witte stippen. En wie er oog voor heeft, kan het nieuwe voorjaar al zien. De knoppen zijn namelijk al aangemaakt. Ze vormen het nieuwe leven dat de komende lente weer uitbundig tevoorschijn komt. Want ook al is het najaar en moet de winter nog komen, het wordt altijd weer lente. De herfst is verre van deprimerend en is zeker geen reden om weg te vluchten. Je moet al het moois van Westvoorne natuurlijk wel (willen) zien.

En in deze editie laten we zien wat onze gemeente nog meer te bieden heeft. Leuke en interessante verhalen van inwoners en over Tinte, Rockanje en Oostvoorne. Veel leesplezier.


6

Plastic soep Teksten: Esther Kreukniet Fotografie: Gemeente Westvoorne

Top tien zwerfaval 1. Touwen en netten 2. Stukjes plastic 3. Plastic zakken 4. Doppen 5. Snoepverpakkingen 6. Ballonnen 7. Plastic drank flessen 8. Hout 9. Plastic voedsel verpakking 10. Industrieel Plastic Ballonresten staan op nummer zes in de top tien van meest gevonden zwerfafvalitems op stranden. Tijdens tellingen worden 13 (!) stukken ballon en daarbij behorende ventielen en touwtjes gevonden per 100 meter strand. Dat vraagt om actie! Een groeiend aantal gemeenten onderneemt nu al stappen en minder ballonoplatingen bij inwoners en ondernemers is alvast een eerste stap. In Amsterdam is er zelfs een verbod in de evenementenvergunning ingevoerd en we hopen dat iedereen goed denkt over de ecologische gevolgen voordat men een ballon oplaat.

Westvoorne staat bekend en is geliefd om haar prachtige stranden waar we met z’n allen van kunnen genieten. Niets is zo lekker om na het werk even uit te waaien op het strand of in je vrije tijd te genieten van natuur, strand, duinen en zee. Het instant gevoel van vrijheid - dát is rijkdom in de Randstad. De gemeente is constant bezig om het woonen leefklimaat in Westvoorne te verbeteren, samen met vrijwilligers. Er zijn een aantal mooie initiatieven en opruim- en schoonmaakacties die onze brede stranden schoon houden. Maar wist je dat als iedereen elke dag iets opraapt van straat en in de vuilnisbak gooit, je er ook voor zorgt dat de ‘plastic soep’ niet wordt gevoed? Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een beter milieu, een klein gebaar met een groot gevolg.

“Erwordtgeschatdaterzo’n 100miljardkiloplasticafvalin onzezeeënenoceanendrijft.”

100 miljard kilo plastic Het plastic afval in zeeën en oceanen neemt nog steeds toe. Het afval breekt heel langzaam af tot microplastic en hoopt zich op in de oceanen tot de zogenoemde ‘plastic soep’. Op dit moment wordt er geschat dat er zo’n 100 miljard kilo plastic afval in onze zeeën en oceanen drijft. Per jaar komt er wereldwijd zo’n 4,7 miljoen ton plastic afval bij, dat is gemiddeld 12.000 ton per dag! Dit plastic clustert niet alleen rond in verre oorden ter grote van een land als Spanje, ook de Noordzee zit vol met allemaal kleine plastic deeltjes, wat daar ook voor enorme problemen zorgt. Door het plastic raken veel zeezoogdieren, vissen en vogels verstrikt in het afval en sterven hierbij een langzame en pijnlijke dood. Maar niet alleen de grote stukken plastic zorgen voor problemen. Door verwering, golfslag en zonlicht valt het plastic uiteen in kleine stukjes. Hierbij komen giftige stoffen vrij die in het zeemilieu terecht komen. Daarnaast worden de stukjes plastic, van groot tot minuscuul klein, door vissen, vogels en zelfs plankton aangezien voor voedsel. Zo komen de toxische stoffen die vrijkomen ook in hun lichaam en in onze voedselketen.

“Als we nu allemaal ons steentje bijdragen aan een schoon strand en dus een schonere zee, kunnen de generaties na ons ook nog van het natuurschoon genieten.”


7

UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zee afval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost. Oorzaak en gevolg De oorzaak ligt veel dichter bij huis dan we denken. Daarom ontwikkelen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Ministerie van Economische Zaken samen met bedrijven en andere overheden, natuurbeheerders en maatschappelijke organisaties uit verschillende sectoren maatregelen voor een schone, gezonde kust. Denk daarbij aan verbeteren van afvalinzameling en recycling, gezamenlijk onderzoek en beheerafspraken. Ze hebben verschillende ‘Deals’ met elkaar gemaakt. Schone stranden doen we samen! Met de Green Deal Schone Stranden spreken alle partijen met elkaar af actief te werken aan het schoonmaken en schoonmaken van de Nederlandse stranden. Green Deal maakt het mogelijk alle acties nog beter op elkaar af te stemmen en onderling kennis uit te wisselen. Heel veel organisaties doen al veel goed werk op onze stranden. De strandpaviljoenhouders, de gemeente, vrijwilligers ruimen volgens het concept MyBeach samen met bezoekers zelf hun stukken strand op. Geen enkele partij kan het probleem van zwerfafval op het strand alleen oplossen. Er zijn vele partijen die samenwerken om het strand schoner te houden: gemeenten, paviljoenhouders, aannemers, KIMO, verenigingen, vrijwilligers, Strand Nederland, Stichting De Noordzee, NederlandSchoon, RWS Noordzee, Horeca Nederland, NBTC, JTI, Droppit, Barkadera, Blauwe vlag, de overheid met Green Deal, etc. Schone stranden zijn van belang voor een schone zee, voor toerisme; kortom voor ons milieu en onze economie. Een schoon strand trekt meer bezoekers en blijft langer schoon. En nu wij! Zaterdag 9 juli werd de jaarlijkse Dag van de Zee gehouden op het strandplein bij de Eerste Slag in Rockanje met het thema “Geen plastic in zee”. De gemeente Westvoorne haalde in 2015 160.000 kilo aan kunststof verpakkingsafval op.

Burgemeester Peter de Jong rekende uit: “Stel, je zet elke maand drie vuilniszakken met plastic buiten en die wegen tezamen één kilo, dan heb je 3.000 zakken nodig voor duizend kilo. Dat is een strandplein vol met vuilniszakken.” De berg plastic die de gemeente jaarlijks ophaalt, komt overeen met 160 volgestouwde strandpleinen. Onvoorstelbaar!

Goedbezig! De stranden van Westvoorne zijn zeer schoon en zowel in het bezit van de Quality Awards (internationaal keurmerk voor duurzame kustgemeenten) als de Blauwe Vlag (een internationale milieu-onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden die schoon en veilig zijn). Ook niet onbelangrijk: de stranden van Westvoorne zijn goed te bereiken, er is voldoende parkeergelegenheid, voldoende gelegenheid om te overnachten en mooie routes door de duinen naar het strand om te wandelen en te fietsen. Als we nu allemaal ons steentje bijdragen aan een schoon strand en dus een schonere zee, kunnen de generaties na ons ook nog van het natuurschoon genieten.

Tips We genieten allemaal van het strand en daardoor hebben we ook de verantwoordelijkheid om het strand zelf schoon te houden en dat begint simpel en klein. Wat kunnen wij doen om het strand schoon te houden? 1 Neem je eigen producten mee en ruim op! Plastic flesjes, zakjes, blikjes, pakjes – prima dat je etenswaren en andere artikelen meeneemt naar het strand maar deponeer afval het in de vuilnisbakken. 2 Werk samen aan een schoon strand. Zie je een plastic flesje of vuilnis rondzwerven? Denk niet na en gooi ’t gelijk weg. Niet perse voor een ander maar voor ’t milieu. 3 Gooi peuken in de vuilnisbakken. Zwerfafval bestaat uit een groot deel uit peuken die zich lastig laten verwijderen uit het zand en moeilijk verteren. Het loont daarom mensen erop te wijzen dat ze peuken in DropPits of asbakken moeten deponeren. 4 Werk samen! Meld je aan bij een van de stichtingen of bij MyBeach voor een schoon en mooi strand en gezond milieu. Ze kunnen je hulp goed gebruiken!

Innovatie technieken waarmee plastic uit zee wordt gehaald • Boyan Slat (19) heeft een concept ontwikkeld waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereld oceanen opgeruimd kan worden. Het concept zou uitgezet kunnen worden over de hele wereld, en bestaat uit twee drijvende armen en een aantal verzamelplatforms. Het systeem drijft op de oppervlakte van de oceaan met de waterstroming mee. Frequent kan het plastic vervolgens in de verzamelstations worden gescheiden van overige afval en vervolgens plastic afval kan bijvoorbeeld worden gerecycled. Het systeem van Boyan Slat is effectief, omdat er anders met gewone schepen het opruimen van afval in de zee of oceaan miljarden euro’s kost en het zou naar verluid ruim 79.000 jaar duren voordat we huidige afval opgeruimd hebben... • De oprichters van Seabin projects hebben ook als doel om onze oceanen schoon te

maken. Bij het Seabin project zijn er drijvende prullenbakken ontworpen die afval, olie en wasmiddelen opvangen. Het is een soort van bak die alles uit de zee kan zuigen. • Ook de Protei-robot is oorspronkelijk ontworpen om olie in de zee op te ruimen, maar kan bij uitstek ook worden gebruikt om afval op te ruimen in de ocean.

Weetje... Een simpel plastic flesje in de oceaan kan bijvoorbeeld pas na gemiddeld 450 jaar worden afgebroken! Om deze redenen is het nood-zakelijk dat oceanen en zee schoongemaakt worden.

Informatie van de gemeente over Rockanje, Tinte & Oostvoorne.

Gemeente Westvoorne


8

Verbeteren doen we samen!

Begin van dit jaar is het traject Samen Doen gestart waarin iedereen zijn idee mocht inleveren om samen met de gemeente Westvoorne het woon- en leefklimaat in Westvoorne te verbeteren. Op deze manier raken gemeente en de inwoners niet alleen beter met elkaar verbonden maar werken ze ook sneller aan een gezamenlijk doel waar iedereen trots op kan zijn. En het resultaat is er inmiddels - van vaste vlaggenmasten op de Hofwei tot en met negen kilometer verbonden ruiterpaden en sneller internet. Alhoewel hier en daar ook een kritische noot voor gezond tegenwicht zorgt, heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen: zo fijn mogelijk wonen, recreĂŤren en werken in ons geliefde Westvoorne.

Een paar initiatieven nader toegelicht...

Het dit jaar gestarte traject Samen Doen heeft als doelstelling om samen met de inwoners van Westvoorne en gemeente het woon- en leefklimaat in Westvoorne te verbeteren.


9

Piet Roskam (77 jaar) Actief gepensioneerd en onder andere in het bestuur van de Bos & Burchtfair

Vaste vlaggenmasten een mooi gezicht!

“De afgelopen twaalf jaar moesten we bij elke Bos en Burchtfair gaten boren om de elf vlaggenmasthouders op de Hofwei neer te zetten. Dat was altijd een heel gedoe en tijdens de bijeenkomst voor burgerinitiatieven begin dit jaar, heb ik het voorgelegd of we geen permanente vlaggenmasten konden plaatsen. Daarna was het eigenlijk zo gepiept, de vergunningenvereisten werden door de gemeente verzorgd en vervolgens konden de voorzieningen getroffen worden.”

Piet Slingerland (62 jaar) Gepensioneerd docent

Ruiterpaden... één geheel

“Omdat het budget nul euro was, ben ik zelf op pad gegaan om sponsoren te zoeken en die heb ik gevonden bij loodgietersbedrijf Vroegh en Hobbel. Zij hebben mooie plastic hulzen gemaakt met een deksel erop en met een beetje arbeid samen met Gerard Stoeve konden we ze eind mei op de Hofwei plaatsen. Samen met wethouder Blok- van Werkhoven hebben we de vlag gehesen op 28 mei tijdens de Bos en Burchtfair. Een vlotte samenwerking waar ook andere verenigingen profijt van hebben: tijdens Jacoba van Beierendag of andere activiteiten kunnen de vlaggen zo gehesen worden, en dat is toch een mooi gezicht voor onze gemeente.”

“Zelf maak ik al een aantal jaren heerlijke buitenritten op mijn paard in de mooie natuur van Westvoorne maar ik merkte dat bepaalde zaken niet goed op elkaar afgestemd waren. Zo liet de bewegwijzering van de routes nogal wat te wensen over, waren veel paden niet met elkaar verbonden en was er uit praktische overwegingen best wel vaak onbegrip bij andere recreanten. Zo moesten we soms illegaal over fietspaden en wandelroutes en konden we praktisch gezien slecht in- en uitladen om op een bepaalde route te komen. Dat moet beter kunnen, dacht ik en toen ik de oproep van de gemeente zag voor het project Samen Doen, heb ik meteen gereageerd. En dat werd goed opgepakt, want in je eentje bereik je niet zo veel. De gemeente dacht gelijk aan het grotere geheel en regionale verband, schakelde alle instanties in, regelde de technische zaken en nam het voortouw in overleg met belangengroeperingen als het Zuid Hollands landschap, Rijkswaterstaat, grondeigenaren enzovoort. Met de steun van de gemeente komt een project veel beter van de grond, ben je krachtiger. Westvoorne is natuurlijk een prachtige gemeente om te wonen en te recreëren en

door in de behoefte te voorzien van mooie ruiterpaden, trekken we ook veel mensen aan van buitenaf. Dit in combinatie met het initiëren van faciliteiten bij campings en bed and breakfast voor paardenliefhebbers worden de ondernemers op ons eiland er ook bij betrokken.

Werkgroep Onze werkgroep heeft drie partijen verbonden om samen te werken: zowel de menners, de paardenliefhebbers en de ondernemers. Er komt nu een ronde rondom het Oostvoornse Meer, een mooie route door de duinen naar het strand van Oostvoorne en een doorsteek vanaf Rockanje (Rondeweidebos) naar de Haringvlietdam. En het allerbelangrijkste: in overleg en in samenspraak met de belangen van wandelaars, fietsliefhebbers en paardensportbeoefenaars zodat iedereen van de mooie natuur kan genieten. Het plaatje wordt steeds completer.’

Informatie van de gemeente over Rockanje, Tinte & Oostvoorne.

Gemeente Westvoorne


10

Michel van der Hoeven (52 jaar) Eigenaar industrieel uitzendbureau

Snel internet is een basisvoorziening Dorpspark

De Ruy Dorpspark De Ruy is onderdeel van het bouwplan De Ruy. In de hoek van De Ruy-Brielseweg wordt door het gemeentelijk woonbedrijf een (huur)appartementencomplex gebouwd. “Ik woon al 24 jaar met veel plezier aan de Voet- of Kraagweg in Rockanje. Dat is een stukje buiten de dorpskern van Rockanje waar het internet ontzettend traag is en een groot probleem vormt.

In de huidige tijd van digitalisering zijn er hier geen toepassingen waar we gebruik van kunnen maken. In de polders is geen glasvezelkabel aanwezig of een kabelprovider vanwege de lage dekkingsgraad en de hoge financiële kosten om het aan te leggen. Je moet je voorstellen dat langzaam internet niet alleen onhandig is maar ook voor grotere problemen kan zorgen, denk aan agrarische bedrijven en campings die gebruik moeten maken van het internet, kinderen die online hun huiswerk moeten maken of beveiligingscamera’s die hun werk niet kunnen doen. Snel internet is inmiddels een basisvoorziening geworden, niet alleen een luxe. Toen ik hoorde over het project Samen Doen, ben ik direct naar de gemeente gestapt om een oplossing te zoeken. Ik heb het initiatief genomen om samen met alle belangstellenden en telecom-partijen een moderne infrastructuur voor elkaar te krijgen. Facebookpagina Na diverse gesprekken met de gemeente is er veel gebeurd. Inmiddels wordt er in opdracht van de gemeente door Eurofiber een glasvezel-

kabel aangelegd. Mijn suggestie is om gebruik te maken van deze aansluiting. Veel inwoners en bedrijven zijn bereid om een stukje zelf te betalen. Zolang we laten zien dat het ons ernst is en we in gesprek blijven, is er heel veel mogelijk. We wonen en werken hier echt heel prettig maar we moeten wel met onze tijd meegaan. Snel internet is inmiddels een basisbehoefte en het zou heel fijn zijn om ook in de buitengebieden normaal internet te hebben en niet alleen om een Netflix filmpje te kijken maar ook uit veiligheidsoverwegingen en om werkvoorzieningen te optimaliseren.

Woon je ook in een buitengebied? Ga naar de Facebookpagina Snel Internet Buitengebieden Westvoorne en teken de petitie voor Snel Internet. We hebben je stem hard nodig! Bijeenkomst Op 29 september vindt er in het gemeentehuis een bijeenkomst plaats voor ondernemers over de mogelijkheid om aan te sluiten op de glasvezelkabel die inmiddels is aangelegd in Westvoorne.

Andere initiatieven Duurzame Energie, Akoestiek De Man, Zwerfafval en Store 5.

De bouwlocatie tussen het Elisabethhof en het nieuw te bouwen appartementencomplex wordt voorlopig niet bebouwd. Om de kwaliteit van de omgeving te verhogen en niet enkele jaren tegen een braakliggend terrein aan te kijken, wordt dit gebied ingericht als dorpspark.


11

Dorpspark inOostvoorne! Voordat fase twee van het nieuw te bouwen appartementencomplex eind 2017 wordt gerealiseerd, wordt er momenteel hard gewerkt aan de inrichting van een mooi Dorpspark. De gemeente vond het belangrijk om samen met de omwonenden de inrichting en sfeerimpressies van het Dorpspark te bepalen onder voorwaarde dat als er later gebouwd wordt, de infrastructuur en beplanting gehandhaafd wordt. Zo wordt het braakliggende stuk grond alvast omgevormd tot een mooie aanblik als je Oostvoorne binnen komt rijden. Inrichting park Voor de inrichting van het park wordt er aan iedereen gedacht en zal er uiteraard aandacht worden besteed aan toegankelijkheid voor mindervaliden. Hierbij is er ook gekeken naar de ontsluiting van zowel de ondergrondse parkeergarage onder De Ruy als naar de ontsluiting van het bovengrondse parkeerterrein. Voor de verharding van de paden in het park is gekozen voor een structuur met een strakke en natuurlijke uitstraling. Binnen het park komen er diverse soorten bomen met solitaire heesters en een mix van vaste beplanting.

In het midden van het park worden twee beplantingsvakken aangelegd met vaste planten, siergrassen en meerstammige bomen. Het assortiment bestaat uit verschillende hoogtes en bloeikleuren, wat veel vlinders, bijen en vogels aantrekt. Door de verschillende kleursilhouetten van de beplanting zal het

park er in de wintermaanden ook aantrekkelijk uitzien. Meedenken... Uit alle aanmeldingen op de informatieavond hebben 9 deelnemers zich opgegeven om in een werkgroep het Dorpspark verder uit te werken. De heer van Diggelen is zo’n enthousiaste deelnemer van het burgerpanel.

“Samen met de gemeente hebben wij meegedacht over de inrichting van het park. Zo hebben we nagedacht over waar de lichtpalen en bankjes moeten komen. Wij als bewoners vinden het heel belangrijk dat er voldoende parkeergelegenheid is en een goede toegankelijkheid voor de bewoners van Elisabethhof. Om de verkeersveiligheid te garanderen zal er een verkeerslicht geplaatst worden. Automobilisten, die de parkeerplaats af willen rijden zullen moeten stoppen voor rood licht als er verkeer uit de parkeergarage

komt, die hebben namelijk voorrrang in deze verkeerssituatie. Ook vond ik de twee oversteekplaatsen heel belangrijk, want er komen steeds meer bewoners bij en daar moeten goede en veilige voorzieningen voor komen.

Qua inrichting van het Dorpspark heb ik me verder niet echt mee bemoeid, dat was meer zaak voor de dames van het burgerpanel, zij waren met de kleuren van de beplanting bezig en de sfeerimpressie van het park. Als het eenmaal af is, denk ik dat veel mensen die invalide of slecht ter been zijn, volop gaan genieten van dit mooie stukje natuur midden in het dorp.”

Informatie van de gemeente over Rockanje, Tinte & Oostvoorne.

Gemeente Westvoorne


Bezo ek oo www.h k onze w eb ipenh appy.c shop! om

Reserveer een tafel via:

0181-284853 of info@cuisinedamis.nl

De collectie van Hip & Happy Kindermode is opgebouwd uit de volgende merken: BakerBridge / Feetje / Jubel / LTB / McGregor / Nik & Nik Noppies / Petrol Industries / Porto Azul / Retour / Sturdy / Vingino

(SVTWTPIMR ˆ %( 6SGOERNI ˆ 8IPIJSSR MRJS$LMTIRLETT] GSQ ˆ [[[ LMTIRLETT] GSQ

Burg. Letteweg 6 ] 3233ag Oostvoorne ] facebook.nl/cuisine-damis


13

Blijf bewegen (ook in de herfst en winter), maar voel je iets, doe dan iets! Deze gelukshormonen staan bekend als bestrijders van stresshormonen en zorgen ervoor dat je, je lichamelijk veel prettiger voelt.

In de zomer bewegen wij allemaal meer, maar in de herfst en winter schakelen we vaak weer over naar minder doen. Ons advies is om het vol te houden. Ga naar een sportschool, blijf wandelen, dikke jas aan en hup naar buiten, ga zwemmen. Je voelt je namelijk niet alleen stukken fitter en gezonder, maar je verkleint ook de kans op allerlei blessures. Elke dag een half uurtje. Fiets bijvoorbeeld naar je werk, wandel tijdens je lunch, ga joggen. Zolang je maar doet wat je fijn vindt.

Als je fysiek ergens last van hebt, denk dan niet “ach dat gaat wel weer weg”. Zeker niet als het al enige tijd duurt. Je hoeft niet voor elk wissewasje naar de dokter of fysiotherapeut te gaan, want het lichaam is goed in staat zichzelf te herstellen. Wij zien echter ook (sport) blessures waarvan gedacht werd: dat gaat vanzelf wel weer over, maar die uiteindelijk resulteerden in een chronische blessure. Dat is jammer en nergens voor nodig. Ons inloopspreekuur is juist daarvoor bedoeld. Wij kijken graag even en beoordelen of je behandeld moet worden, of sturen je weg met een (ander) beweegadvies of verwijzen je door naar/overleggen met de huisarts. Door de nauwe samenwerking in het Medisch Centrum Oostvoorne kan veel blessureleed worden voorkomen. Beweeg je nog niet voldoende, ga het dan zeker doen, want bewegen is gezond! Wij noemen dat de High 5 van bewegen, lees maar en je weet waarom:

1. Je vermindert stress Bewegen is gezond. Zeker als je last van stress hebt, want als je beweegt dan focus je op de ademhaling en de bewegingen die je maakt. Dat zorgt voor rust in je hoofd. Tegelijkertijd maakt je lichaam tijdens matig tot intensief bewegen o.a. endorfines aan.

2. Je houdt je hart gezond Ben je in beweging? Dan heeft dat een gunstig effect op je harten bloedvaten, want geregeld bewegen maakt je hart sterker. Het gevolg, je bloed wordt efficiënter door je lichaam gepompt. Dat bloed zorgt vervolgens voor de toevoer van zuurstof naar je spieren en organen. Des te meer je beweegt, des te beter neemt je lichaam zuurstof op, daardoor kun je uiteindelijk weer beter functioneren. Eveneens voorkomt bewegen het dichtslibben van je aderen, het heeft een gunstig effect op je bloeddruk en het verkleint de kans op diabetes en een verhoogd cholesterol.

3. Je slaapt beter Heb je moeite met slapen? Ga dan meer bewegen. Niet alleen val je sneller in slaap, maar je slaapt ook beter. Bijkomend voordeel? Je bent overdag meer uitgerust en dat komt je concentratie en productiviteit ten goede, maar sport niet kort voor je naar bed gaat, want dan ben je te energiek om in slaap te vallen.

4. Je versterkt je botten Naarmate je ouder wordt, worden je botten brozer. Dat is een feit. Wil je die zogenaamde botontkalking tegengaan? Sport dan regelmatig voor een gezonde botdichtheid. Vooral beweegactiviteiten waarbij je botten je gewicht moeten dragen zijn goed. Denk aan stevig wandelen, hardlopen, steps of fitnessen. Die beweegactiviteiten dragen bij aan een gezonde botmassa. Een sport als zwemmen is minder geschikt, omdat je dan juist je botten niet belast.

5. Je krijgt meer energie Ben je moe na een lange werkdag? Dan denk je er waarschijnlijk niet aan om te gaan sporten. Jammer, want, ga je wel sporten, dan geeft dat een boost voor je energiepeil. Wanneer je beweegt werken je hart en longen om het bloed door je lichaam te laten circuleren en krijg je meer zuurstof binnen. Gevolg? Je krijgt meer energie. Probeer het eens, ga enkele weken regelmatig meer bewegen. En nogmaals, voel je iets, doe dan iets, wij staan voor je klaar.

Peter van Duyne Fysiotherapie Oostvoorne Praktijk voor fysio- en manuele therapie


14

Grandcafé Swins...

Tekst: Ursula Hoogendoorn

Ballen slaan in de duinen! Wie heeft er vroeger geen midgetgolf gespeeld? Dit oudHollandse spelletje roept bij velen nostalgische gevoelens op, niet in de laatste plaats omdat menigeen zelf nog een balletje geslagen heeft op de midgetgolfbaan bij ’t Golfie aan de Eerste slag in Rockanje. Helaas kwam er met het faillissement van het restaurant ook meteen een einde aan de midgetgolfbaan. Even moesten we het zonder stellen, maar nu zijn de baan én het restaurant weer geopend!

Wist je dat... ...midgetgolf in sommige landen minigolf genoemd wordt, omdat het woord ‘midget’ als een belediging opgevat kan worden? ...het WK midgetgolf in 1999 in Arnhem plaatsvond? ...er zo’n 9.000 verschillende soorten minigolfballen zijn?


15

Bourgondisch genietenaan deEersteSlag... Nadat het restaurant aan de Eerste Slag twee jaar lang leeg heeft gestaan, kan er tegenwoordig weer heerlijk gegeten, gedronken én gemidgetgolfd worden aan Swinsedreef 22 in Rockanje. Kevin Makkus en Sjoerd van Wolferen hebben het voormalige Golfie omgetoverd tot het gezellige Grandcafé Swins. Als een feniks die uit de as, of in dit geval het puin, is herrezen.

Oké, voordat we nu meteen met z’n allen naar de midgetgolfbaan sprinten, is het misschien tijd voor een opfriscursus. Hoe zat het ook alweer? Wat is het verschil tussen midgetgolf en het gewone golf? Hoeveel holes zijn er? Wat zijn de regels? En waar komt het eigenlijk vandaan…? Een ‘echte’ sport Midgetgolf is een populaire vakantiebezigheid. Het is de bedoeling om een parcours van 18 holes met zo min mogelijk slagen af te leggen. Bijna elke hole heeft een hindernis in de vorm van een looping, heuvel of bocht. Het spel is een variant op golf, met dit verschil dat bij golf grote afstanden moeten worden overbrugd en met midgetgolf slechts enkele meters. Daarom is deze sport ook meer geschikt voor kinderen, hoewel volwassen zich er evenzeer prima een middagje mee kunnen vermaken. Midgetgolf wordt ook in competitieverband gespeeld, in de Verenigde Staten zelfs professioneel. De regels Elke baan heeft een cirkelvormige, rechthoekige of vierkante afslagplaats. De meeste banen zijn gemaakt van beton, zodat ze niet snel beschadigen en weinig onderhoud vergen. Er zijn ook banen van gravel of bedekt met (kunst)gras. Deze mogen echter niet voor officiële wedstrijden gebruikt worden. Maar daar merk je natuurlijk niets van tijdens een recreatief potje midgetgolf! Verder speel je met een putter, die in de meeste gevallen bij de huur van de baan inbegrepen is. Deze putter mag voorzien zijn van een rubber laagje waardoor je meer controle over de bal hebt.

Puntentelling Per slag krijgt een speler één punt. Het is dus de bedoeling dat je zo min mogelijk punten scoort. Als de bal de hole niet in één keer bereikt, speel je verder vanaf de plaats waar de bal is blijven liggen. Een bal die dichter dan 20 centimeter bij de rand of hindernis ligt, mag je 20 centimeter bij het obstakel vandaan leggen voor de volgende slag. Als de bal buiten de baan terecht komt ná een hindernis, dan krijg je een strafpunt. Gaat de bal eerder van de baan af, dan worden er geen strafpunten toegekend. Haal je de hole niet binnen zeven slagen? Dan noteer je het maximum van acht punten. Krijg je de bal niet in drie slagen langs of over een hindernis, dan mag je de bal erachter leggen. Dit geldt alleen als de hindernis niet ook de hole is. Je schrijft dan één extra punt op. Wie na 18 holes de minste punten heeft behaald is de winnaar!

De basis van de keuken is een houtskooloven waar niet alleen het vlees, maar juist ook verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren en zelfs groenten op worden bereid. Deze grill geeft de gerechten een authentieke smaak. Zonder dat er allerlei smaakmakers aan toegevoegd worden, want de bereiding zorgt juist voor de bijzondere smaak. De keukenbrigade werkt zoveel mogelijk met lokale producten, maakt vrijwel alles zelf en per seizoen zijn er buiten de kaart om verschillende specials te bestellen. Grandcafé Swins bestaat uit vier verschillende ruimten, elk met een eigen, karakteristieke uitstraling. Een uitgebreid diner, een relaxte lunch, gezellige borrel of groot feest; het kan allemaal aan de Eerste Slag. Daarnaast kun je twee à drie keer per maand genieten van live muziek en zijn er al plannen voor cocktailavonden, wijnproeverijen en nog veel meer. Hou je ervan om echt bourgondisch te genieten, kom dan vooral een keertje sfeer proeven bij Grandcafé Swins.Medisch pedicure & pedicure FHG van Itersonlaan 51 | 3233 EJ Oostvoorne 0181-484612 | 06-11749561 www.hetloo-oostvoorne.nl

Communicatie met de x-factor!

Ook adverteren in Westvoornaer? Stuur dan een e-mail of bel!

Ontwerp & Dtp I Webdesign I Reclame I Advertentie I Drukwerk I Uitgeverij I Marketing & Strategie Fotografie I Artwork & illustratie I Tekst & redactie

Nauwe Sloopje 1b 3231 BW Brielle T 0181 417 111 info@bastionx.nl www.bastionx.nl

Voor de allerbeste kwaliteit moet u bij Schrijvershof zijn!


18

De bikini’s gaan weer in de kast, het plan om af te vallen komt op een lager pitje te staan en we gaan de komende maanden weer genieten van de herfst en wintermaanden mét... chocolade. Na grootverbruiker België kent ook Nederland genoeg chocoladeliefhebbers. Inmiddels staan we op nummer twee. Tekst: Regina Eggink. Foto’s: Paul Roebroek

We storten ons weer op...

...chocolade! Paul Roebroek van Taste of Chocolate in Rockanje neemt ons mee in de wereld van de chocolade. “Chocolade is een prachtig product en kent vele smaken”, vertelt Paul. “Mits er alleen chocolade in zit is het ook wel tot maximaal drie jaar houdbaar. Puur is het langst houdbaar. Bonbons met een vulling zorgt ervoor dat de houdbaarheid weer aanzienlijk korter is. In de praktijk zie je dat kinderen voornamelijk van witte chocolade houden. Hoe ouder je wordt, des te meer je liefhebber wordt van écht pure chocolade.

Veel mensen denken dat hagelslag, vlokken en de koetjesrepen ook van chocolade zijn, maar niets is minder waar. Dit is namelijk cacaofantasie en dat bevat minder dan 35% vaste cacaobestanddelen. Daarom mag je het geen echt chocolade noemen. Chocolade die je koopt in een warenhuis is eigenlijk een 'blend'. De producenten nemen verschillende bonen uit diverse streken en maken daar een soort basischocolade van”, verduidelijkt Paul. Hoe ontstaat chocolade eigenlijk? Chocolade komt eigenlijk uit de pit van de vrucht van de cacaoboom. Het vruchtvlees wordt weggegooid en de pitten worden eruit gehaald. De pitten worden eerst onder

bananenbladeren gelegd, tot een vliegje ze doet gisten en de suikers van de pit omzet. Als het kleine vliesje dat rond de boon zit verschrompeld is, worden de bonen vervolgens te drogen gelegd. Daardoor worden de bonen bruin, maar op dat moment smaken ze nog niet echt naar chocolade, wel naar aarde en kurk. Pas wanneer ze geroosterd worden, krijgen ze hun specifieke smaak. Door de hitte van het roosteren springt er een ander vliesje rond de cacaoboon open, dat je tegenwoordig in tuincentra kan kopen als cacaodoppen. De uiteindelijke chocolade wordt gemaakt door de overgebleven kern, de nibs, te breken. In de boon komen zo cacaopoeder, cacaoboter en een klein beetje natuurlijke suiker vrij. Dit zijn die drie componenten die de basis vormen van chocolade.

Beetje vertroetelen Chocolade is om iemand te vertroetelen, maar wil ook graag zelf vertroeteld worden. Chocolade is namelijk heel gevoelig en niet alleen voor hoge temperaturen. Chocolade in de koelkast bewaren is voor de echte liefhebber ‘not done’. “Wanneer chocolade te koel bewaard wordt, gaat het wit uitslaan”, weet Paul. “De beste bewaartemperatuur is maximaal 19 graden. Bij hogere temperaturen

(vanaf 25 graden Celsius) is het zelfs zo dat we geen chocolade maken omdat het niet ten goede komt aan het proces. Ook een hoge luchtvochtigheid en veel licht zijn niet goed voor de chocolade. Het beste kun je chocolade dus op een donkere plek bewaren, bij kamertemperatuur.”

Chocolade maken “Chocolade maken we ook zelf. Dit proces duurt wel een uurtje of zes. We zijn al vier tot vijf uur bezig met het smelten van de chocolade. Dit moet langzaam gebeuren op een temperatuur van 45 graden. Daarna verlagen we de temperatuur naar 31 graden. We gieten het in verschillende vormpjes en trillen de chocolade. Dit voorkomt luchtbelletjes. De chocolade die na het leeggieten blijft hangen, stolt en is de buitenkant van de bonbon.” De wereld van chocolade Wie denkt dat de lat binnen de chocoladewereld niet zo hoog ligt, heeft het mis. “Er worden geweldige creaties gemaakt, waar ook wedstrijden aan gekoppeld worden. Een paar jaar geleden was ik op een beurs in Parijs waar een levensgrote leeuw van chocolade stond. Die zag er zo super echt uit. ‘Om op te vreten’ wordt dan wel heel letterlijk.”


19

Leuke weetjes! • De meest waardevolle chocoladereep werd in 2001 verkocht voor ruim 500 euro. Wat de reep zo speciaal maakte? Hij was begin 1900 mee op ontdekkingstocht naar Antarctica geweest... • Op Valentijnsdag kopen Amerikanen het liefst chocolade voor hun lief. Zo’n 26 miljoen kilo, om precies te zijn. • Chocolade heeft meer dan 600 smaakcomponenten. Rode wijn ‘slechts’ 200. • Je hart gaat sneller kloppen van chocolade, dan van zoenen. • De meeste chocolade wordt verkocht op het vliegveld van Brussel. Ruim 80.000 (!) kilo chocolade gaat hier elk jaar over de toonbank. • Boeken kopen in een winkel die naar chocolade ruikt? 40% meer kans dat je thuiskomt met een kookboek of roman. • Voor tien standaard chocoladerepen heeft een cacaoboom bijna een jaar nodig om genoeg vruchten te geven.

Paul Roebroek neemt ons mee in de wereld van chocolade!


Bruiloft

á övyĠò

Diner

ã é è ī

uît qĠvo

!""#$%#"&' (""#$()*"+,-./"0"&1

Lunch

Kitesurfen

de dag van Betaal met hout op op 10-10-2016! de duurzaamheid

Praktijklocaties:DĞĚŝƐĐŚ ĞŶƚƌƵŵ Telefoon: 0181 - 485454 WƌĂŬƟũŬůŽĐĂƟĞƐ͗ KŽƐƚǀŽŽƌŶĞ !"#$$%&%'(()**'+,-.+/0,+1'234-5+67866+.+69866+**' Medisch Centrum Oostvoorne :$("&4-5,244-5+;<866+.+;=866+**' Gerard van Voorneweg 2, Oostvoorne

Restaurant Aan Zee Oostvoorne Strandweg 1 I 3233 CW Oostvoorne 0181 820990 www.aanzeeoostvoorne.nl info@aanzeeoostvoorne.nl

Fysiotherapiepraktijk Dirk van Leydenweg 2, Oostvoorne

>2')+1-"+?(@4("A(5+B++.++<B<<+CD++.++E$&/1$$'"(++.++C(#8+6;7;+=7F=F=

2223456,)7/"#89,"))67:))#&"3&+

Tapas in ’t Wapen van Marion

Stel uw eigen Tapasplank samen! Vanaf € 22,50 voor 8 gerechtjes

Heijndijk 17, 3233 LE, Oostvoorne

Tel: +31 181 482327

info@tuincentrumvoorne.nl

Fax: +31 181 484361

www.tuincentrumvoorne.nl

Like ons op

Informeer naar onze leuke ideeën voor Kerstmis!

Zeeweg 60 3233 CV Oostvoorne T 0181-489399 I info@wapenvanmarion.nl W www.wapenvanmarion.nl


Ambacht...

Kwaliteit...

Aandacht...

7 dagen in de week geopend van 9:00 tot 18:00! Kom de hele week genieten van een heerlijk vers ontbijtje of lunch

Dorpsplein 18 - 3235AD Rockanje - T. 0181-853544 - www.lunchroomdejongens.nl - info@lunchroomdejongens.nl


22

Wanneer? Za. 8 okt. ’16 Za. 26 nov. ’16 Za. 28 jan. ’17 Za. 25 mrt. ’17 Van 10.00 tot 15.00 uur.

Boeken Maarten Cok, de organisator van de boeken- en platenmarkt in de Welkomkerk in Rockanje is een echte boeken- en platenverzamelaar. “Zelf lees ik zo goed als nooit, maar het verzamelen van boeken en platen en die weer aan de man of vrouw brengen is wel mijn passie geworden”.

Tekst en fotografie: Regina Eggink

platen!

Boekenwurmen, boekenverzamelaars en sinds een paar jaar ook platenverzamelaars bezoeken deze markt. Een aantal keren in het jaar wordt de markt gehouden waar alles keurig per thema geselecteerd, te bekijken is.

Maarten Cok verzorgt al jaren deze boeken- en platenmarkt in de Welkomkerk in Rockanje en hij kent inmiddels de regelmatige bezoekers goed. Voor Maarten is het al jaren zijn lust en zijn leven om boeken en platen te verzamelen. “Het verzamelen van boeken is echt mijn ding. Ik plak ze, seal ze en zorg ervoor dat de boeken er goed uitzien om weer door te verkopen. Sommige boeken bewaar ik wel drie jaar. Als er dan echt geen belangstelling voor is gaan ze uiteindelijk toch naar het oud papier. Weggooien zal ik nooit doen”, zegt Maarten stellig. “Daarnaast merk je dat de platenmarkt echt weer aan het terugkomen is. Uit allerlei hoeken krijg ik boeken, maar tegenwoordig ontvang ik ook veel platen. Daar heb ik dan weer te weinig verstand van en daarom heb ik een deskundig platenverzamelaar in Hellevoetsluis zitten die mij vertelt wat ik kan vragen voor bepaalde platen. De opbrengst van de boeken- en platenmarkten komt ten goede aan Kinderen in de Knel van Kerk in Actie.”

Sommige boeken zijn voor echte liefhebbers. “Pas kreeg ik van een man een verzameling over Star Trek van de jaren ‘70. Dit waren eerst kleine boekjes en later kreeg je grotere exemplaren. Hij gaf wel 1.500 boekjes. Dit wil je eigenlijk graag bij een echte liefhebber hebben en dan wel alle 1.500 bij elkaar. Ze hebben drie jaar bij ons gestaan. Elke keer dacht ik er moet toch iemand komen zijn. Uiteindelijk bleek hij in Heerlen te wonen. Via internet had ik een aanbod gedaan. Een ander wilde de helft hebben maar ja het mooist is om het bij elkaar te houden.” Streekboeken Aangezien de hoeveelheid boeken enorm is in Rockanje wordt er nu ook via internet verkocht. “Ik vind het altijd weer een sport om de boeken toch verkocht te krijgen”, glundert Maarten.“ Daarnaast krijgt hij vaak verzoeken van mensen die echt boeken over deze streek willen hebben, zoals Rozenburg, Oostvoorne of De Beer. “Je ziet ook steeds dezelfde gezichten op de beurs. Er komen altijd twee heren die alleen maar boeken verzamelen over Rotterdam. Als ik weet dat ik een verzamelaar krijg die iets specifieks zoekt, hou ik het altijd even apart.”


23

Maarten Cok... ...verzamelaar voor de verzamelaars van de Boeken- en Platenmarkt in Rockanje.


24

Merel Huysman kon volgens haar moeder eerder zingen dan praten. Ze heeft dan ook de opleiding muzikant/ producer aan het Albeda College glansrijk afgerond. Als wandelende muziek encyclopedie vertelt ze vol vuur en passie over hoe je zelf muziek schrijft en componeert en dat ze graag mensen begeleidt om liedjes te schrijven. Maar het liefst staat ze als zangeres achter de microfoon met haar band Temporary Roads of zingt ze de sterren van de hemel als jazz – easylistening zangeres bij restaurant Eus. “Als het publiek op mijn muziek reageert, krijg ik een stoot adrenaline.”

Tekst en fotografie: Esther Kreukniet

MEREL HUYSMAN

Z d


25

Merel is geboren en getogen in Oostvoorne. Velen kennen haar opa en oma, die vroeger een winkel hadden waar nu de Emté is. Zingen zit in haar bloed en vanaf haar zevende zat ze op muziekles. Het was Merels vader die haar inspireerde om eens goed naar bluesmuziek te luisteren. “Ik vergeet het moment nooit meer, ik zat in de metro onderweg naar huis en luisterde naar muziek van Eric Clapton. Dat kwam zo ontzettend binnen dat ik zeker wist, dit is mijn muziek : blues. Ik zocht al een tijdje naar mijn eigen geluid en richting en toevallig waren er een paar medestudenten op school die ook met blues bezig waren. Onze band Temporary Roads was een tijdelijk schoolproject maar dat gaat zo goed, dat we nu ons tweede album gaan uitbrengen.” Het eerste album Bluesolution doet het goed op iTunes en Spotify en ze krijgen een steeds grotere schare vaste fans. Eerst in de regio, en nu steeds meer landelijke bekendheid. Het is een droom om op internationale festivals te spelen. “Het is de omgekeerde wereld. In het buitenland is blues nooit weggeweest: ongeveer 80 procent van ons publiek is onder de dertig jaar en 20 procent boven de 50 jaar. Hier is dat precies andersom.” Het grote publiek denkt altijd dat blues om verdriet gaat maar dat is een misverstand. “Authentieke blues gaat om gevoel, je vertelt een verhaal met zowel je stem als je instrument. John Mayer is een goed voorbeeld van moderne blues en BB King is natuurlijk mijn oude bluesheld. Het is meer dan alleen muziek maken, het is je verhaal vertellen en gevoel in je stem leggen.”

Opleidingen Merel heeft na haar tweetalige middelbare school aan het Jacob van Liesveldt de opleiding muzikant/producer gevolgd aan het

Albeda College. “Daar leer je de basis van alle instrumenten en hoe het in een studio werkt. Muziek componeren, schrijven maar ook produceren en de geschiedenis van muziek. Er is een studio waar je je werk kunt opnemen en je leert hoe belangrijk het is om te weten wat je aan het doen bent. Je leert zowel voor de muzikanten als voor de producer helder te communiceren hoe je muziek precies moet klinken. Bovendien is het een inspirerende omgeving met andere muzikanten die de opleiding volgen. Je motiveert elkaar steeds beter te worden. Ik wist al heel vroeg dat ik in de muziek wilde en als singer/songwriter ben ik niet afhankelijk van anderen om mijn inspiratie kwijt te kunnen.”

Idols of Voice Zou Merel dan nooit mee willen doen met een Idols of een Voice om bekend te worden bij het grotere publiek? “Misschien wel, al is het alleen maar om te kijken wat ze van me vinden of voor de tips die ik krijg. Het is zeker geen verborgen ambitie. Wat ik veel leuker zou vinden is om mensen te helpen met hun zoektocht in de muziek. Ik zou ze willen begeleiden met het schrijven van liedjes, het vinden van de juiste sfeer, toonsoort, enz. Of ik zou zelf muziek willen schrijven voor anderen, dat lijkt me ook geweldig.” Gelukkig is Merel ook nog regelmatig te vinden in Oostvoorne waar ze soms in het weekend in restaurant Eus optreedt met jazzeasylistening muziek. “Ik zing voor mensen die van muziek genieten, de reacties uit het publiek zijn altijd zo mooi. De energie die ik daarvan krijg is ongekend, ik kan na zo’n optreden dan ook niet meteen slapen. Muziek verbindt mensen en neemt je mee. Als ik met mijn ogen dicht zing, dan ben ik echt even helemaal in een andere wereld.”

Temporary Roads

Zingen is meer dan alleen muziek maken...


Voor de mooiste herfstboeketten moet u bij Floweraction zijn! ...m ook vooar aurw Tuin Binnenpplalanten, Bruidswernten, Rouwwerkk & . Stationsweg 3 I 3233 CR Oostvoorne T 0181 - 506215 Wij bezorgen aan huis.28

BadWalesteijn

Moddereni Heerlijk Rockanje, Krom kwam ik an je, Recht ga ik van je, Tooveren kan je. Proost! Met Champagne.

01

Dit gedichtje in het gastenboek van Bad Walesteijn drukt het enthousiasme uit van een van de patiënten die hier een modderbadkuur ondergingen. En hij was niet de enige. Talloze mensen die leden aan jicht, reumatiek of huidproblemen kwamen begin twintigste eeuw naar Rockanje om verlichting van hun kwalen te zoeken. Een modderkuur duurde weken of zelfs maanden en was dus alleen weggelegd voor gefortuneerde lieden. Wat bracht hen ertoe om de reis naar dit kleine, afgelegen dorpje te ondernemen?

Tekst: Meta Snijders

Meertje de Waal In 1903 koopt Jacob Trouw (geboren 1859) op een veiling ‘de kapitale bouwmanswoning’ genaamd Walesteijn, met boomgaard, tuin, dijk, hooi-, weide- en rietland. Trouw is een belangrijk man in het dorp. In 1887 komt hij in bezit van Meertje de Waal en dan wordt als zijn beroep korenmolenaar vermeld. Later wordt hij eigenaar van de molen en bekleedt hij allerlei maatschappelijke functies in de gemeente, onder meer die van wethouder. Met Meertje de Waal is iets bijzonders aan de hand. In dit meertje - een deel van het riviertje de Strype, dat door de aanleg van de Vleerdamsedijk in de dertiende eeuw werd afgesloten van de zee – groeien als vanzelf stenen en zelfs een heuse rotspartij. Al in de achttiende eeuw wordt melding gemaakt van dit wonderbaarlijke verschijnsel. Zijn hier mosdiertjes aan het werk, is het korstachtig hoornwier of aaneen klonterende klei- en

slibdeeltjes? In de negentiende eeuw storten wetenschappers zich op het fenomeen. Uiteindelijk houdt men het erop dat blauwwieren een steenachtige korst produceren in het brakke milieu van het meertje. En dat heeft weer te maken met de kalkhoudende modder die uit een wel van vijfentwintig meter diepte wordt opgestuwd. Geneeskrachtige modder Met die speciale modder moet wat te doen zijn, denkt Jacob Trouw. Aan het eind van de negentiende eeuw komen - vooral in Duitsland - bronbadplaatsen in zwang. Rijke lieden laten zich voor allerlei kwalen behandelen met water- of modderbaden. Waarom zou Rockanje niet mee kunnen profiteren van die rage? Samen met dokter Van der Sluys, huisarts in Nieuwenhoorn, laat Trouw onderzoeken of de modder van het meertje een heilzame werking heeft.


29

n

inRockanje 02

04

03

Fotobijschriften: 01 Walesteijn (ca. 1914) voor de verbouwing 02 Walesteijn (ca.1920) met het kenmerkende torentje 03 Walesteijn (ca.1920) met de aangebouwde serre 04 Modderschuit waarmee de modder werd aangevoerd 05 Personeel buiten met houten badkuip 06 Verzorgster helpt patiënt in badkuip 07 Badmeisjes bij de badkuip

Verschillende onderzoekers gaan aan de slag en uiteindelijk komt dr. Sommerfeldt van de Universiteit van Tübingen in 1903 met het verlossende woord: uit de analyse blijkt dat, vergeleken met modder elders in Europa, de modder van Rockanje minstens gelijkwaardig is aan die van vele buitenlandse modderbadplaatsen. Dokter van der Sluys weet genoeg en brengt de uitslag van het Tübinger onderzoek

onder de aandacht van zijn Nederlandse vakgenoten. Trouw gaat samen met een zakenpartner - de Rotterdammer J. Walburg de geneeskrachtige modderbron van Meertje de Waal exploiteren. Ze beginnen de modder verpakt in zakjes te verkopen voor thuisbehandelingen. Al gauw wordt boerderij Walesteijn ingericht om op sobere wijze patiënten te ontvangen.

08 Stoker bij verwarmingsketel voor de modder 09 Advertentie voor radiumhoudend modderpoeder 10 Sloop van het gebouw in 2007 (Foto: © Andeweg-bv) Bronnen: H. van der Graaf, Rockanje Allerhande Westelijk Voorne. Land achter de Zee. Uitgave Historische Vereniging Westelijk Voorne. Illustraties/foto’s: Streekarchief VPR, tenzij anders vermeld.


30

05

Behandeling Dan, in 1913, overlijdt Trouw plotseling. Zijn weduwe sluit een overeenkomst met een enthousiaste ex-patiënt, de industrieel Adrianus Hubertus Chamot. Hij koopt Walesteijn om er een complete modderbadinrichting van te maken. De weduwe Trouw levert de modder uit het meertje. Chamot organiseert het bedrijf, neemt personeel in dienst, een badjuffrouw, badknecht en kok en er komt een inwonend geneesheer. De modder wordt met een schuitje vanuit Meertje de Waal naar het gebouw gebracht waar het verwarmd wordt tot ongeveer 38 graden. Dan wordt het in een houten kuip gestort waarin de patiënt zich een halfuurtje mag ontspannen. Daarna afdouchen en een uurtje rusten. De rest van de dag maken de kuurders wandelingetjes in de tuin, trekken de duinen in of vermaken zich op het strand of met een rijtoertje naar Brielle. In Walesteijn worden koffie- en theeuurtjes gehouden, spelletjes gedaan en muziekavonden georganiseerd. Verbouwing In 1916 richt Chamot met anderen de N.V. Maatschappij tot Exploitatie der Geneeskundige Badinrichting Walesteijn te Rockanje op. Er wordt een raad van beheer ingesteld, waarvan dr. W.S. Ruysch - lid van de centrale gezondheidsraad te Den Haag - prominent lid is. Met Ruysch zal Chamot al gauw problemen krijgen. Maar in 1916 en 1917 wordt er nog flink verbouwd en uitgebreid.

08

Het schuurgedeelte van de voormalige boerderij wordt badbedrijf, eetzaal en logeergelegenheid. Aan de zuidzijde wordt een dwarsvleugel gebouwd met logeerkamers. Er komt een royaal trappenhuis met torentje en een watertoren, alles ontworpen door de Haagse architect W.G. Eberson. In de folder lezen we hoe we ons het interieur moeten voorstellen: “Aan beide zijden van de vestibule liggen langs de gehele voorzijde van het gebouw zich uitstrekkende ruime gesloten waranda’s, waarop de openslaande deuren van de daarachter gelegen lokalen uitkomen. Op de linkervleugel is een grote serre uitgebouwd, die tevens als tearoom dient en waar na tafel de koffie wordt gebruikt en die ’s avonds tevens als recreatiezaal dienst doet. Een brede, gemakkelijke trap voert naar de eerste verdieping, waar aan beide zijden van de gang een twintigtal logeerkamers gelegen zijn. Hier vindt men ook de billardkamer en een kamer voor de badarts. Alle kamers en gangen zijn ruim en goed verlicht. Het gehele gebouw kan centraal verwarmd worden, is electrisch verlicht, van waterleiding voorzien en ziet er vrolijk uit.” Nu stromen de gasten toe.

Uit het gastenboek blijkt hoe tevreden ze zijn; sommigen komen zelfs jaarlijks terug. De pensionprijzen per dag voor vol pension, inclusief gebruik modder-baden, zijn hoger dan het weekloon van een arbeider. Een verblijf in Walesteijn was dus zeker niet weggelegd voor Jan met de pet.

09 02


31

06

07

Dicht bij Brielle ligt een dorpje, Dat Rockanje wordt genoemd. Door het radiumhoudend meertje, Zelfs in ’t Buitenland beroemd. Was men vroeger rumatiekig, Dan ging elk naar ’t Buitenland. Nu stroomt alles naar Rockanje, Met zijn meertje, bosch en strand. Bij Walestein heerscht groote drukte, Telkens bouwt men er nog bij. En er blijft gebrek aan ruimte, ’t Is reusachtig, ‘k zeg dat vrij. Wie had zoo iets kunnen droomen, Tien of twintig jaar geleên. Naar Rockanjes modderbaden, Komen duizenden straks heen. ’t Is rendeerend hoor ik zeggen, En dat neem ik heusch wel aan. Radium-actief is ’t meertje, Modder heeft wonderen gedaan. Ingezonden mededeling Nieuwe Brielsche Courant, 5 oktober 1916

zoekers die de aanwezigheid van radium in de modder juist hevig ontkennen. Er komt een stroom artikelen op gang die de aanwezigheid van radium benadrukken of betwisten. De Raad van Bestuur heeft problemen met de koppeling van Walesteijn aan RoRa en vooral Ruysch wil als lid van de gezondheidsraad terughoudend zijn en niet pochen met radium die er wellicht helemaal niet is. Uiteindelijk vertrekt Chamot als directeur van Walesteijn en wordt hij vervangen door een arts. Het meningsverschil doet het bedrijf geen goed en inmiddels is ook de situatie in Europa danig veranderd omdat in 1919, na het einde van de Eerste Wereldoorlog, de grenzen weer open gaan. Buitenlandse kuuroorden worden weer bereikbaar en daarmee is de glorietijd van ons modderbad voorbij. In 1921 komt er een definitief einde aan de exploitatie van de modderbadinrichting in Rockanje.

10

Radium Vlak na de ontdekking in 1898 wordt radium als een soort radioactief wondermiddel beschouwd. Het krijgt toepassingen in lichtgevende verf, maar ook in tandpasta en andere producten en voedingswaren die dankzij het radium goed zouden zijn voor de gezondheid. Het duurt een kwart eeuw voordat de gevaren ervan algemeen bekend

zijn. In 1913 is het nog niet zover en ontstaat er groot enthousiasme als verschillende geleerden aantonen dat de modder uit Meertje de Waal radium bevat. Chamot is hier zo verrukt van dat hij buiten N.V. Walesteijn om de maatschappij RoRa (Rockanje Radium) opricht. Hij begint poeder en compressen te ontwikkelen die RoRa aan apotheken in heel Nederland levert. Er zijn echter ook onder-

Andere bestemmingen Na de modderbadperiode krijgt de boerderij nog diverse andere bestemmingen: RoomsKatholiek rustoord met kwekerij voor land- en tuinbouwonderwijs, rusthuis Vredeheim van het diaconaat van de Nederlands Hervormde Kerk, pension voor gastarbeiders van Doken Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord in Schiedam, werkruimte Evangelische Organisatie Jong en Vrij en tenslotte centrum voor opvang van asielzoekers. In 2007 wordt het gebouw gesloopt om ruimte te maken voor appartementencomplex Residentie Walesteijn.


32

HealthFlow... personal training met resultaat! Tekst: Esther Kreukniet Fotografie: Renee Streefkerk

Persoonlijk en alles op maat Fabian Dijkgraaf is een van de drie trainers van HealthFlow. Iedereen die hier komt trainen is resultaatgericht en komt met een bepaald doel. Fit worden, afslanken, sterker worden of gewoon over het algemeen beter in je vel komen te zitten, letterlijk en figuurlijk. “Vaak komen er mensen hier die er al langer mee bezig zijn en waarbij het niet lukt in een reguliere sportschool. Bij ons voelen ze zich op hun gemak en kunnen zichzelf zijn. Samen werken we naar een doel en daar is geduld en begeleiding voor nodig. Wij zijn no nonsens jongens die weten wat er moet gebeuren om doelen te bereiken. We moeten mensen vaak uit hun comfort zone trekken. Er is dus vertrouwen nodig en een klik. Onze klanten hebben vaak een drukke agenda en wij zijn de welbekende stok achter de deur. Dat personal training duur is, berust vaak op een misverstand. Het is maar net wat het je waard is en waar je prioriteiten liggen. Als je echt resultaat wilt halen en met persoonlijke begeleiding aan je zelf wilt werken, dan helpen wij jou je doel te bereiken.�


33

Betty Geefshuysen [57] Administratief rechercheur in Spijkenisse.

Rick Jendrusch [21] Professional windsurfer freestyle, jeugdwereldkampioen, een plek in de top 20 volwassenen windsurf freestyle. “Als professioneel windsurfer freestyle moet je heel fit en sterk zijn om blessures te voorkomen. Freestyle windsurfen is een dynamische en explosieve sport waarbij je in acht minuten veertien trucs moet laten zien aan de jury. Daarom is het heel fijn om te trainen met iemand die veel verstand heeft van sport en die me goed kan begeleiden. Met Rowdy Monster train ik minimaal twee of drie keer per week en als ik op reis ben, geeft hij me schema’s mee. Ik ben ongeveer zes maanden van huis en reis de hele wereld over: van Spanje tot Afrika en van Mauritius tot Frankrijk. Eigenlijk overal waar het goed surfen is. Ik heb echt een enorme liefde voor de sport en van mijn hobby mijn beroep kunnen maken maar daar moet je wel wat voor doen. Rowdy geeft me iedere keer weer de motivati , ook al heb ik soms even geen zin. In het begin trainde ik fanatiek zes dagen in de week, maar hij heeft me ook geleerd dat rust nemen net zo belangrijk is. Spieren moeten kunnen herstellen om te groeien. Ik wil wedstrijden winnen en de beste allround surfer worden. Daarom is goede begeleiding zo ontzettend belangrijk om tot goede resultaten te komen.”

“Ik kamp mijn hele leven al met overgewicht en heb echt van alles gedaan om af te vallen. Diëten, operaties, trainen en van alles en nog wat totdat de psycholoog zei dat ik het gewoon moest leren accepteren dat ik nooit slank zou zijn. Toen ik na een zware periode weer was aangekomen, wilde ik het nog één keer proberen en wel met een personal trainer. Ik ging in 2011 voor een kennismakingsgesprek naar Richard en heb gelijk betaald zodat ik een stok achter de deur had om te gaan. Vanaf die tijd heb ik zeker een keer in de week personal training en train ik twee keer in de week zelf. En ik voel me super! Ik heb nooit een off-day. In het begin werd ik zelfs zo fanatiek dat ik zes keer in de week trainde! Ik heb zelfs de motor verkocht en het geld gebruikt voor personal training, zo fijn vind ik het. Je krijgt zoveel begeleiding en je ziet zoveel resultaat dat het echt meer dan waard is. Je leert je eigen lichaam goed kennen en Richard verzint steeds iets nieuws. In totaal ben ik 65 kilo afgevallen en hoewel ik nooit een slanke den zal zijn, heb ik daar nu vrede mee. Ik blijf op gewicht en ik ben fit, ik pas twee keer in de week op mijn drie kleinkinderen en ik heb weer energie. Voor mij is het heel duidelijk: als ik niet kan sporten, ben ik niet gelukkig!”

Mark Kwak [46] Registerloods in de Rotterdamse haven... Overgewicht... in een half jaar van 111 naar 88 kilo. “Tijdens de zeevaartkeuring kwam naar voren dat ik veel te dik was en een veel te hoge bloeddruk had. Ik had de keuze: of een pilletje voor mijn hart of flink afvallen. Ik maakte voor mezelf een plan en ben koolhydratenvrij gaan eten en zag bij de fysio een foldertje van HealthFlow over personal training. Ik was al jarenlang sponsor bij de sportschool en dacht dat personal training wel goed in mijn strijd tegen de kilo’s zou passen. Daarbij heb ik hele zwakke schouders en wilde sterker worden om volgende winter te gaan telemarkskiën. Ik zocht goede begeleiding in het sporten en die heb ik gevonden – ik val gemiddeld een kilo per week af. Ik merk enorm aan mijn lijf dat ik wat doe, ik ben veel sterker, ik heb een betere conditie en ik heb veel minder slaap nodig. Ik train met zowel Richard als met Fabian en ik voel me heel prettig bij ze; je geeft alles in een uur. En dat is het grote verschil met de normale sportschool: doordat je een uur lang intensieve training krijgt, ga je wel drie keer helemaal stuk in zo’n uur. Ze verzinnen altijd andere oefeningen en je verlegt iedere keer weer een grens, spierpijn gegarandeerd. Maar het is zeker geen straf, ik sport een of twee keer in de week, afhankelijk van mijn werksschema. Meer sporten is ook niet nodig, want hoe ik met mijn personal trainer werk, is bijzonder effectief.


Aan- en verkoop van uw woning

Voorweg 31a, Oostvoorne Tel. 0181 - 48 33 02 www.dubufmakelaardij.nl

Personal training voor zichtbaar resultaat!

gel

'RUSVZHJ ‡ $* 5RFNDQMH WHO ‡ ZZZ KHDOWKIORZ QO

Noordoever Oostvoornse Meer 1 3233 NC Oostvoorne (0181) 263959 info@paviljoen-stormvogel.nl www.paviljoen-stormvogel.nl

n stormvo ljoe

pav i

Paviljoen Stormvogel

sin

ds 1981


35

‘’

Brandweerman? Mogen we heel even in uw brandweerwagen zitten?

‘’

Het is een vaak voorkomende jongensdroom en wellicht dat er anno 2016 ook genoeg meisjes zijn die diep in hun hart passie hebben voor het werk van de brandweer. Het is in elk geval de belevenis van de broertjes Jordy en Mitchel Naaktgeboren en Lenthe de Brons om een bezoek te brengen aan de brandweerkazerne in Oostvoorne. Ze mogen hun vragen stellen en zelfs even in zo’n mooie brandweerwagen zitten. Peter Heijndijk en Henk Klok geven antwoord op hun vragen. Werken er bij jullie ook vrouwen? “Jazeker, maar helaas niet veel. Wij hebben hier maar één vrouw op deze kazerne en zij hoort al jaren bij ons team.” Mag je lenzen dragen? “Je mag zeker lenzen dragen. Er zijn er die ook een bril hebben, maar je moet wel goed de brand kunnen zien”, zegt Peter gekscherend. Met hoeveel man moeten jullie uitrukken? “Een hele goede vraag, die bij ons ook wel tot discussie leidt. Het zijn er eigenlijk zes, maar dat aantal is ook lastig om te kunnen waarborgen. Onze kazerne bestaat uit vrijwilligers en iedereen heeft nog een eigen baan, dus ze staan niet altijd allemaal paraat. Daarnaast is het ook zo dat er een bepaald budget is, waar we ons aan moeten houden. We mogen ook met vier mensen uitrukken, maar zes heeft de voorkeur.” Mag je ook bekenden helpen bij een brand of een ongeluk? “Ja zeker mag je dan helpen. Het is alleen de vraag hoe je er zelf mee om gaat. In de praktijk gebeurt het en ik heb het zelf ook een keer meegemaakt dat een goede collega betrokken was bij een ongeluk. Dat is heftig en aan de andere kant ook fijn dat je wat kunt doen.”

Mag de brandweer altijd de sirene aan? “Nee, niet altijd. We hebben prio 1, 2 en 3 en alleen bij prio 1 mag dat. Dan moet het écht spoed zijn. Stel dat er iemand in de lift vast zit, dan hoeven we niet zo snel te zijn. Maar als dat nu voor iemand met een hartaanval in de lift is, dan is het echt prio 1.” Voor welke zaken moeten jullie uitrukken? “Dat zijn er heel veel; je zou eigenlijk moeten vragen: waarvoor niet? We rukken niet alleen uit voor brand, maar ook bij een auto-ongeval, stormschade, dieren in nood, een ongeluk met gevaarlijke stoffen en wanneer er iets mis gaat met de treinen van de Betuwelijn op bijvoorbeeld de Maasvlakte.” Moeten brandweermensen ook trainen? “Elke woensdagavond hebben we een training. We trainen dan ook bijvoorbeeld op de Maasvlakte of soms zelfs een paar dagen in het buitenland. Vaak wordt er een oefening uitgezet in een woning of we hebben een oude auto op de kop getikt. Het wordt als ‘echt’ gepresenteerd en de klus moet zo goed en realistisch mogelijk geklaard worden.”

Tegen welke warmte is de kleding van de brandweer beschermd? “Het materiaal is bestand tegen 500 graden Celsius, maar je moet je afvragen of je bij zo’n temperatuur nog wel binnen moet zijn. Het gaat heel goed met dat pak, tot een bepaald moment en dan kom je in ademnood. Het belang moet wel heel groot zijn, wil je bij deze temperaturen nog daar binnen zijn.”

Na het vragenuurtje kregen de drie nog een uitgebreide uitleg bij de brandweerwagen. Nog helemaal onder de indruk van alle verhalen kon Mitchel de prangende vraag van het drietal niet meer binnen houden: “Mogen we nú in de brandweerauto zitten?” Kort daarna zien we drie glunderende gezichten; wat een belevenis!

Vraag ’t aan... Tekst & fotografie: Regina Eggink


36

Italiaanse stad met ‘passione’... ...en onze brief aan Giulie:a!

Verona Deze Italiaanse stad, net over

de Alpen, is een bezoek meer dan waard. Omdat wij maar

een paar dagen gaan, hebben we een goedkope vlucht vanaf Amsterdam geboekt. Vrienden van ons, die Peter al veertig jaar kent, hadden wel weer eens zin om ons te zien, en wat is er nu leuker om een gezellige citytrip te maken zo kort van te voren gepland... Het najaar is een ideaal moment om naar het noorden van Italië te gaan. De talloze toeristen die de campings en bungalowparken rondom het Gardameer bevolken zijn na de zomer weer vertrokken en de rust keert een beetje

terug in dit gebied. Alhoewel duizenden, vaak Amerikaanse, toeristen dagexcursies maken vanuit Venetië waar hun cruiseschip aankomt, om deze parel van het noorden het hele jaar door te bezoeken. Omdat we de eerste vlucht vanaf Amsterdam naar Verona hebben, slapen we in een hotel met uitzicht op de runway van Schiphol, spectaculair om de vliegtuigen om de paar minuten op te zien stijgen. We vliegen over de Dolomieten met mooi besneeuwde toppen, een machtig gezicht, en wanneer we het Gardameer onder ons zien weten we dat we gaan landen. Het is een heel korte vlucht; voor je het weet ben je er. We komen aan op het officiële vliegveld van Verona, in Villafranca, Aeroporto Valerio Catullo. Een kleine 20 minuten van de stad, van daar kan je een ticket kopen voor de bus naar het centrum van de stad. Onze vrienden staan al klaar en het is een fijn weerzien. Hun tweede huis staat in de wijk Borgo Venezia, een groene buurt, vijftien minuten lopen van de oude stad, of vijf minuutjes met de bus.

Pijnbank Mensen zullen Verona wellicht kennen van de Arena, waar ’s zomers bekende operavoorstellingen plaatsvinden. Nabucco, Aida, de Barbier

van Sevilla… ze beginnen veelal al in juni en in augustus is het de moeite waard om die overvolle Arena met al die drukke Italianen te zien en te horen, maar tijdens de opera is het muisstil. En rondom Piazza Bra is het één groot feest. Eén zomer, jaren geleden, was ik met Ruya, een goede vriendin, op bezoek in de stad. We werden uitgenodigd om de opera Nabucco bij te wonen… Magisch! Maar wat de Italianen wel wisten, en wij toen niet, is dat het raadzaam is om een kussentje mee te nemen of te huren. Want na een zit van wel drie uur op eeuwenoude stenen banken van de Arena, in de brandende zon, sta je op met een doorweekt en zeer pijnlijk achterwerk. Wat hadden wij toen graag een kussentje gehuurd...

Lunch We worden heerlijk verwend met een pastalunch en prosecco. Deze immens populaire bubbel komt overigens uit deze regio, Veneto. De bekendste prosecco vindt men in de provincie Treviso. Tussen de dorpen Conegliano en Valdobbiadene vind je verschillende bekende wijnhuizen. Na het eten hebben we even een kleine pauze en gaan we de stad in, langs de oevers van de Adige, waar het heerlijk weg mijmeren is. Hier parkeren we de auto. Over de Ponte Navi, een oude brug, lopen we


Venetië! Uitstapje naar

Een reis naar noord-Italië gaat natuurlijk gepaard met een bezoek aan de stad van water en bruggen. We zijn hier al vaak geweest, maar het is altijd weer een belevenis om met de trein aan te komen op het station van Santa Lucia. Het is nog vroeg en de ochtendmist hangt als een mysterieuze deken over de lagune. Bekende films Ook hier zijn bekende films opgenomen. Wat te denken van The Italian Job, waarin de talloze grachten van deze heerlijke stad te zien zijn en de spannende achtervolging in de speedboot. En ook The Tourist met Angelina Jolie en Johnny Depp, die geheel gefilmd is in Venetië en Parijs. Wij lopen vanaf het station een van de bruggen over waarna we ons in het doolhof van deze Italiaanse parel werpen. Het is een prachtige dag aan het worden, en de stad is geelgoud gekleurd door de zon. Onze eerste stop is dan ook voor een overheerlijke cappuccino in één van de zijstraatjes, waar het zomaar twee a drie euro scheelt per consumptie! Richting Rialto komen we van alles tegen, de kleine groente- en fruitmarkt en de vismarkt, waar je vroeg moet zijn voor heerlijk verse vis. Op de Rialto brug zijn winkeltjes met Venetiaans glas en sieraden gevestigd. We kopen er een prachtig kruis van Muranoglas voor aan de muur. Italianen zijn erg kien op het leveren van een echtheidscertificaat, omdat het glas in China wordt nagemaakt en voor écht wordt verkocht.

Waterwegen Bij elk bezoek zien we toch steeds weer andere dingen, en geen enkele foto is hetzelfde. Wanneer je door de enorme wirwar van straatjes uiteindelijk op het San Marco plein aankomt, het belangrijkste plein van Venetië, is dat wel even overweldigend. Hoe hebben ze dit kunnen bouwen, het Dogepaleis, de Basiliek van San Marco, de mooiste van Europa, en achter de brug der zuchten schuilt een verdrietig verhaal. Het is het overdekte bruggetje tussen het Dogepaleis en de daarachter gelegen gevangenis. Werd je veroordeeld, dan kon het zomaar eens zijn dat je door de kleine raampjes voor de laatste keer enig licht zag... er werd dan ook diep gezucht wanneer men er over heen liep... We staan nu aan de kade van het Canal Grande, de grootste rivier van Venetië. Het is hier een enorme drukte, wat een bedrijvigheid met gondels en vaporetto’s (waterbussen), zelfs de post en de bevoorraading worden door de kanalen vervoerd. In deze ‘waterstraten’ zijn ook gewoon verkeersborden op de huizen aangebracht. Wel eens een waterambulance gezien op weg naar het ziekenhuis? Net als op de weg, andere boten, en gondels wijken ervoor. En zo kunnen we een apart artikel alleen over Venetië schrijven. We zien dat de tijd gewoon doortikt, we besluiten via het Guggenheim museum en Galleria dell’ Accademia terug naar het treinstation Santa Lucia te lopen en onderweg voor een laatste bubbel en wat heerlijke hapjes te stoppen, voor we weer terug naar Verona gaan...

37 één van de oude stadsdelen van Verona in. Omdat onze vrienden natuurlijk precies de plekjes weten, worden we gewezen op verschillende filmlocaties uit het romantische bioscoopsucces Letters to Juliet. Een heerlijke romantische film, en lopend door de stad, zo herkenbaar. Ook werd de videoclip, ‘Ti Voglio Tanto Bene’ van de Italiaanse zangeres Gianna Nannini hier opgenomen. En de Italiaanse wielrenner Damiano Cunego werd hier geboren. Even over sport gesproken, ook in Verona is het voetbal, zoals in heel Italië, erg belangrijk voor de bevolking. En bij Verona hoort Hellas Verona met die fanatieke ‘tifosi’. Het goede leven Bij Café Coloniale, een café in koloniale stijl, met tearoom en wine bar, zitten we heerlijk buiten op het plein en drinken een glas prosecco met wat olijven en pasticci, de Italiaanse variant op de Spaanse tapas. Heerlijke hapjes met prosciutto, garnalen, artisjokken etc. 21.30 uur, oktober en nog zonder jas op straat, heerlijk... Viva La Buena Vita! Lopend richting de Dom van Santa Maria Assunta, komen we langs de oude overdekte vismarkt, waar tegenwoordig een lokale supermarkt in gevestigd is. Natuurlijk lopen we even naar binnen, Mark is dol op buitenlandse supermarkten. En dan ineens lopen we door de videolocatie van de clip van de Gianna Nannini, waar we al eerder over spraken. Het is een oud gedeelte van de stad, Sottoriva, en onder de bogen van weleer zijn verschillende restaurants gevestigd. Het verhaal speelt zich af in het Verona van 1867. Twee verliefde kinderen van verschillende arbeidersklassen komen elkaar tegen, maar, hoe kan het ook anders in Verona, lijkt het verhaal erg op dat van Romeo en Giulietta. De stad is ‘s avonds prachtig verlicht en de Arena ligt er door de felle schijnwerpers als een grote diamant bij. We nemen nog een laatste glas Aperol Spritz en inmiddels is het tijd om naar bed te gaan. Letters to Juliet De volgende morgen zijn we al vroeg weer in de stad. Het is er druk. We zien een horde Franse toeristen een dagtrip doen. Alsof de paraplu van de reisleidster is besprenkeld met zoetigheid wordt ze gevolgd door een lange stoet mensen, al slingerend langs de bezienswaardigheden. Snel schieten we voor die menigte langs de poort van het huis van Giulietta door. We hebben het balkon, de holtes in de muren voor de brieven en haar standbeeld al zo vaak gezien, maar we kunnen het niet laten om op de binnenplaats de rechterborst van het bronzen beeld te strelen… hahaha… Een grapje voor degenen die de film Letters to


38

Juliet hebben gezien. Het brengt namelijk geluk in de liefde... En onze brief met de vraag of 2015 ons jaar gaat worden... tja... we denken niet dat Amanda Seyfried er antwoord op gaat geven... Langs de toren van Lamberti, waar je met een lift naar boven gaat en geniet van een schitterend panorama over de stad, lopen we over het middeleeuwse plein, Piazza delle Erbe, waar allerlei marktkraampjes staan met allerhande souvenirs en lekkernijen. En langs het standbeeld van de Italiaanse dichter Dante Alighieri op Piazza dei Signori gaan we richting Arche Scaligere, een herdenkingsgraf in Gothische stijl van de vooraanstaande Scala familie. Langs de Arena over Piazza Bra nemen we bus nummer 33 terug naar ons verblijf. Met de auto het achterland verkennen... Wanneer je vanuit Verona de Autostrada richting Valpolicella neemt en dan de afslag naar Monte Lessini pakt, kom je door een prachtig gebied vol met appel- en wijngaarden. Je rijdt door ‘le strade del vino’, de wijnroute zogezegd. Hier komen de Pinot Grigio’s, Chardonnays en tal van andere heerlijke wijnen vandaan. We klimmen naar een hoogte van rond de 800 à 900 meter en je voelt dat het hier koeler is. We komen aan in de gemeente

Vestenanova, waar Bolca ligt met haar bekende fossielenmuseum. We doen een tour en we begrijpen dat miljoenen jaren geleden hier de zee was, dus staan we nu op de zeebodem! Een raar idee eigenlijk. Bij een lokale bar in de bergen nemen we een glas heerlijke wijn, waarna we beginnen aan een tocht naar het dal. Daar kunnen we zelfs nu nog fossielen vinden. Een onbegaanbaar pad gaat naar beneden... we haken af en eindigen wederom in eerder genoemde bar! Bij een pizzeria verderop genieten we van heerlijke pizza’s en lokale huiswijn. Ook deze dag zit er weer op. De volgende dag gaan we naar Soave, een ander wijndorp. We krijgen een rondleiding en een wijnproeverij, geregeld door een vriend. Roberto heeft een wijn- en delicatessenwinkeltje in Borgo Venezia, een buitenwijk van de stad. De topwijnen van Soave Classico behoren tot de bekende wijnen van de wereld. Voordat we naar het wijnhuis gaan, lopen we door het eeuwenoude Soave. Dit wijndorp ademt nog haar middeleeuwse geschiedenis. Vanaf het kasteel Rocca Scaligeri op de heuvel van Tenda, heb je een prachtig uitzicht op de wijngaarden en heuvels in de omtrek. In het oude centrum vind je verschillende leuke restaurantjes, winkeltjes en osteria’s waar je de lekkerste wijnen kunt proberen. En bij de

ijssalon van Mattieli vind je het goddelijkste, zelfgemaakte ijs van de omgeving. Onze tour in wijnhuis Rocca Sveva begint. De Cantine di Soave maakt al sinds jaar en dag de bekende Soave-wijnen, die ook in Nederland te koop zijn. Lokale boeren brengen hier hun druiven heen. Ze worden door een keurmeester bekeken, gewogen en de boeren worden betaald. Metershoge wijnvaten en lange rijen flessen die wachten om gevuld te worden. Interessant om weer te zien. We naderen het einde van de tour en belanden in een van de ondergrondse ruimtes voor het leukste deel van deze excursie... de wijnproeverij! Gelukkig drinkt onze chauffeur geen druppel, want we moeten weer terug naar Verona. Cucina Locale We komen op tijd aan in Verona, waar we door onze vrienden worden opgehaald. Zoals gebruikelijk in Italië beginnen we met wat antipasti, vers ovengebakken brood en natuurlijk een fantastische rode wijn erbij. En daar komt de rest: Roberto met zijn vrouw, die van dat delicatessenwinkeltje, en de buren van onze vrienden. Roberto komt van Sardinië, dus heeft specialiteiten van zijn Italiaanse eiland meegenomen. Wijn, Pane Carasau en


Reistip! 39

Ben jij ’n Romeo of Julia?

Boek dan een romantisch tripje met een Personal Touch naar de stad van de liefde... Verona!

een zeer sterke kaas. Direct wordt ons maar medegedeeld dat hier géén wormen in zitten! Voor diegene met een zwakke maag, sla gerust de volgende regels over. Een echte heerlijkheid van Sardinië is namelijk kaas met wormen. Casu Marzu, extreem lang gerijpt, zodat de larven van de kaasvlieg er zich heerlijk in gaan nestelen. Een soort van rottende pecorino. Maar genoeg, we laten ons de rest smaken. De crostini’s gaan er in als koek. En de spaghetti carbonara is fenomenaal. Italianen zijn druk en kijken altijd TV wanneer er gegeten wordt. De wijn vloeit rijkelijk en er word gelachen. Er is een soort van soundmixshow aan de gang en ineens is Mark met de vrouw van Roberto ‘I Will Survive’ aan het zingen, gevolgd door wat liedjes van Edith Piaf en het gebruikelijke Italiaanse repertoire met hits van weleer… Heerlijk om zo de avond af te sluiten! Het zit er op voor ons, morgenochtend hebben we de eerste vlucht terug naar Nederland. Wederom genoten van dit heerlijke land, de mensen, het eten, de wijnen, de steden en de muziek. We zeggen daarom graag: tot de volgende keer. Het is ons opgevallen dat er in dit verhaal de nodige drank vermeld wordt... maar we zijn dan ook in Italië, toch? Viva La Vita zeggen we tegen de lezers van dit heerlijke magazine! Peter & Mark

De romantische stad Verona is wereldberoemd om de opera én om Romeo en Julia. Vlakbij het Lago di Garda, ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua, is Verona een geliefde stad voor een korte stedentrip.

goede indruk op me achter. Goede restaurants, de muziek van het theater en natuurlijk het beroemde balkon van Giulietta. Wil jij Verona ook eens bezoeken? Laat het mij weten... ik stel een leuke trip voor je samen!

Het Romeinse amfitheater, de Arena, is het op twee na grootste amfitheater in de wereld. De Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de eerste eeuw voor Christus en het Castel San Pietro, een middeleeuws kasteel, zijn belangrijke bezienswaardigheden. De mooiste pleinen zijn het Piazza Bra, het plein waar de Arena staat, het middeleeuwse Piazza delle Erbe en het Piazza dei Signori. Langs de oude Romeinse Cardo Maximus, de huidige Via Cappello, vind je een middeleeuws torenhuis. De muren van het steegje dat naar de binnenplaats van het huis loopt, zijn beplakt met liefdesverklaringen, korte berichtjes, foto’s en andere uitdrukkingen van de liefde. De liefdesbrieven verklappen het al een beetje. Het is het beroemde Casa di Giulietta, het huis van Shakespeare’s Julia. Aan je rechterkant zie je direct een balkon dat herinnert aan een van de beroemdste scènes uit de literatuur. Voor het balkon, op de binnenplaats, verdringen toeristen en liefhebbers zich om een bronzen beeld van Giulia. Het aanraken van de rechterborst van het bronzen standbeeld van Julia zou geluk brengen in de liefde. Een tijdje terug bezocht ik Verona! Hoewel klein, liet deze romantische stad een

• Geschikt voor een korte stedentrip. • De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. • Maak eens een leuke fietstocht door de stad. • Voordelige vluchten met Transavia vanaf Amsterdam (2 uurtjes vliegen). De luchthaven ligt slechts 12 km van de stad. • Goed te combineren met het Gardameer, slechts half uurtje rijden • In de zomermaanden zijn er veel operavoorstellingen in de Arena, deze voorstellingen zijn ook via Personal Touch Travel te reserveren, ook al voor 2017!

Personal Touch Travel Oostvoorne Lilian Braber - 06 229 132 17 lilian.braber@personaltouchtravel.nl www.personaltouchtravel.nl/lilian-braber


Italiaanse wijn is onze passie: de speciale wijnbar is onze trots!

Makkelijke PVC vloer

de échte binnenhuis adviseur

T h e rd e x r (42 serie) e lo v C PV

All-in-p

rijs

95

49,

leuren aar in 6 k m2 . leverb prijs per

! !

! !

*Kijk voor deze actie, alle deelnemende collecties en overige voorwaarden op: www.bergenberg.nl Berg&Berg Rockanje BV Molendijk 2 3235 XG Rockanje Tel. 0181 402146 Mob. 06 54384099 E-mail. rockanje@bergenberg.nl E-mail. gversluis@bergenberg.nl

PER 1 OKTOBER OOK GEVESTIGD IN: Middelharnis Voorheen Het Binnenhuis Gedempt Kanaal 105 3241 DB Middelharnis Tel. 0187 482784 Mob. 06 43539464

High Tea in ’t Wapen van Marion Ieder jaar bezoeken wij een aantal keren het prachtige Noord-Italië om zelf de heerlijkste wijnen te ontdekken en te importeren. ‡ ‡ ‡ ‡ ‡

&DGHDXSDNNHWWHQ RS PDDW RRN PRRLH NHUVWSDNNHWWHQ *UDWLV EH]RUJLQJ ELQQHQ :HVWYRRUQH SHU GRRV RI SHU IOHV

:H OHYHUHQ RRN DDQ GH KRUHFD 6QHOOH VHUYLFH 9HUKXXU YDQ RQ]H ELM]RQGHUH HQ ULMGHQGH ZLMQEDU ELM IHHVWHQ HQ SDUWLMHQ

.LMN RRN RS ZZZ ZLMQLPSRUWHYHQWV QO HQ ZZZ LWDOLDQZLQHEXEEOHV QO :LOW X DGYLHV" 1HHP GDQ FRQWDFW RS PHW ZLMQ OHYHUDQFLHU 6HEDVWLDDQ 5LRV

Sunday Bubbles & Tea Goed gezelschap, genieten, thee en veel lekkers!

Elke zondag is er een uitgebreid High Tea buffet 13.00-16.00 uur - € 22,50 p.p. Kinderen 4-12 jaar 50% korting Kinderen tot 4 jaar gratis

Ben je met meer dan 10 personen? Dan 10% korting! Reserveer online via www.wapenvanmarion.nl

Zeeweg 60 | Oostvoorne T 0181-489399 I info@wapenvanmarion.nl W www.wapenvanmarion.nl


41

herfst MODE


42

Modellen Martijn Verwoert Valérie Kohrt Phileine Kohrt Frederique Mustert Olivier Hobbel Locatie Grandcafé Swins Rockanje Fotografie Bianca Rijkenbarg Fotografie Haar De moeders van de kinderen Kleding Hip & Happy Kindermode Rockanje Kleding Valérie 1 Gestreepte top van NIK&NIK Leren rokje van Retour Jeans 2 Blouse van Petrol Industries Skinny jeans van LTB jeans Kleding Frederique 1 Trui van NIK&NIK Tregging van Vingino 2 Rokje van McGregor Shirt van Petrol Industries Kleding Phileine 1 Rokje en sweater van Vingino 2 Jurk en legging van BakerBridge Kleding Martijn 1 Slim fit jeans en trui van NIK&NIK 2 Broek en trui van BakerBridge Kleding Olivier 1 Chino van McGregor 2 Overhemd van BakerBridge T-shirt van McGregor


43


44

Uit de

De oudere inwoners van Rockanje en zeker de oud-patiënten van dokter Van Erkel, zullen haar ongetwijfeld kennen. Ans Kramer werkte jaren bij deze huisarts. Daarnaast is ze een van de actieve kunstenaars in Westvoorne. Ze heeft nog steeds een passie voor haar vak.

“Verwonderingen vastleggen in mijn kunst, vind ik fantastisch”.

“Een uit de hand gelopen hobby, kun je wel zeggen”, vindt Ans. Nog werkend vanuit haar hobby, werd ze in 1971 gevraagd om een kunstwerk te maken in opdracht van het personeel van Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR. in Schiedam. “Het moest een toepasselijk schilderij worden ter gelegenheid van de opening door minister Vorrinck. Het was heel treffend voor die tijd en dat gebouw. De directeur was een bewonderaar van mijn werk. Mijn kunst heeft altijd een uitleg nodig; ik wil er echt een boodschap mee afgeven. Ik had een ruïne geschilderd, symbool van de Apocalyps, waarbij de laatste bloeiende boom stond, die bewaakt werd door soldaten. Dit paste natuurlijk heel goed bij waar de milieudienst voor staat.” “Nu ik alles zo de revue laat passeren heb ik eigenlijk best veel gedaan. Zo had ik een

expositie samen met Anton Hoornweg, die bronzen beelden maakte, in Olaertsduyn.” Ans mocht uiteindelijk ook in 2000, voor Voorne-Putten-Rozenburg Cultuurregio een speciaal kunstwerk over verworvenheid en onbehagen ontwerpen. Het communicatieve kunstwerk met een raam, luiken en daaroverheen een golf heeft twee jaar op het Dorpsplein in Oostvoorne gestaan. De inwoners konden er hun wensen en ideeën op prikken.

Het gaat om het mysterie van het leven “Het mysterie van het leven uitbeelden is toch wel mijn ding”, vertelt Ans. “Ik gebruik daarvoor mijn eigen foto’s, teksten of ander beeldmateriaal en laat deze samenkomen. Daarna pak ik mijn verf en penseel en ga al dat beeldmateriaal samenvoegen tot één geheel. Ik werk hiervoor het liefst met panelen, maar er

Kunstenares AnsKramervertelt overhaarpassie enhaardoelen. komt ook acrylverf aan te pas. De mystieke en filosofische elementen hebben me aan het denken gezet. Ik hoop dat er ook iets gebeurt bij mijn toeschouwers.”

Na de opdracht bij DCMR volgde de expositie bij drogisterij De Man in Oostvoorne, het pand waar nu Bruna is gevestigd inclusief het momenteel lege pand ernaast. In deze toenmalige koffiecorner hield eigenaar Henk Swank regelmatig exposities. “Ik was een van de eerste kunstenaars in Westvoorne en heb daar, in de coffeecorner van de drogist, bijna alles verkocht. Daarna ging het alleen maar sneller; ik heb in het World Trade Centre in Rotterdam gestaan en ben zelfs uitgenodigd om naar Noorwegen te komen om er workshops collages te geven”, geeft Ans trots aan. Kunst moet doorgegeven worden Sinds 1992 bestaat de Kunstkring Voorne. Ans is één van de oprichters, samen met de inmiddels overleden initiatiefnemer Bep Hofland. “Ik vind het belangrijk dat kunstenaars van elkaar leren, maar ook dat er bij de jeugd een liefde ontstaat voor kunst. Ik heb veel op lagere en middelbare scholen kunstlessen gegeven. Ze moesten dan bijvoorbeeld een wiskundestoel uitbeelden of een biologiestoel. Daar heb ik echt van genoten! Verwondering vastleggen in kunst is mijn stijl”, glundert Ans. “Wat ik nog in de toekomst wil doen? Een boek schrijven.”


45

De kleurige Ouroboros De slang die zichzelf in de staart bijt is het symbool voor het ĂŠĂŠn worden, helen, van alles wat ooit gesplitst is.

Uit de serie vrouw en religie (6 stuks) De eerste vrouw draagt de last van religie als een steen op haar rug. De bijbel in haar hand, de appel en de slang naast haar. De tweede vrouw wordt gestenigd. Bovenaan handen die naar haar wijzen en stenen gooien. Haar kinderen waar geen rekening mee wordt gehouden onder zich.

Collage met acryl op masonite Venster op de eeuwigheid.

Tekst: Regina Eggink Fotografie: Ans Kramer www.anskramer.nl


46

Uitbreiding Medisch Centrum RockanjeZorg

Goed om te

weten! Agenda 25 september Rondleiding Biberbunker 25 september Laatste openingsdag De Duinhuisjes 1-29 oktober Expositie Oudheidskamer 8 oktober Boeken- en platenmarkt Welkomkerk 15 oktober Slotfeest beachclub Havana 30 oktober Herstwandeling 26 november Intocht Sint-Nicolaas Evenementen in Tinte, Rockanje & Oostvoorne voor u uitgelicht!

Gemeente Westvoorne

Schatten van Voorne

In de Oudheidkamer Oostvoorne is tot en met 26 november de expositie Schatten van Voorne te zien. De expositie laat oude foto’s met Oostvoorne in zijn gloriejaren als badplaats, tekeningen en schilderijen met verdwenen landhuizen, vondsten van het strand die teruggaan tot de prehistorie en twee vitrines unieke souvenirs uit een periode waarin de fotografie nog niet echt ontwikkeld was en afbeeldingen met de hand geschilderd of getekend op de voorwerpen moesten worden aangebracht. De expositie is het voormalige gemeentehuis van Oostvoorne aan de Hoflaan is op vrijdag en zaterdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Het is alweer drie jaar geleden dat Medisch Centrum RockanjeZorg is geopend. Hierin zijn gevestigd de apotheek, huisartspraktijk Olieslagers, fysiotherapie Ymke Goudswaard, afnamelaboratorium van de Star-MDC, pedicurepraktijk De VoetVilla, Buurtzorg, podotherapie Danielle Hoenen en een diëtiste van Careyn. Het centrum is zo'n succes dat inmiddels de uitbreiding in volle gang is. Huisartspraktijk Olieslagers gaat één extra spreekkamer in gebruik nemen. En eind september/begin oktober gaat tandartsenpraktijk Betke en Betke-Leeuwenburg zich er vestigen. Ook de fysiotherapiepraktijk gaat uitbreiden. Onderhandelingen met andere zorgverleners zijn in volle gang. Het Medisch Centrum RockanjeZorg is te vinden aan de Groene Kruisstraat in Rockanje.

Jubileum Jaco Toledo

Laatste openingsdag Duinhuisjes

Dit seizoen zijn De Duinhuisjes op zaterdag 25 september voor het laatste bezoeken. Bent u er nog niet geweest, dan kan dat alsnog. Het openlucht museum in het duingebied tussen Oostvoorne en Rockanje is het zonder meer waard. In de duinen stonden ooit typische duinboerderijtjes. De Historische Vereniging Westelijk Voorne heeft drie duinhuisjes gered van de ondergang en verplaatst naar het openluchtmuseum. Hier zijn ze verenigd met het bestaande duinhuisje en in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd. De huisjes zijn ingericht in de stijl zoals gebruikelijk was rond 1900-1930. In een van de huisjes huisje worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Dit jaar met als thema ‘Van opstaan tot uitgaan’.

Jaco Toledo zit 40 jaar lid in de kleindiersport. Hij meldde zich in 1975 aan bij de toenmalige Kleindiervereniging in Rockanje, die later is opgegaan in Faunasport. In Rockanje was hij vele jaren tatoeëerder en penningmeester. Bij Faunasport was hij een aantal secretaris. Jaco fokt al vele jaren dwergkonijnen. Zowel nationaal als internationaal wordt Jaco in de wereld van de dwergkonijnen bijzonder gerespecteerd met topdieren die voor de nodige prijzen hebben gezorgd.

Blue Diamond Rien de Wolff in Oostvoorne

Niemand minder dan Blue Diamond Rien de Wolf treeft op zaterdag 1 oktober op in Westvoorne op de Dag van de Ouderen. Het feestelijke programma in Cultureel Centrum De Man aan de Burg. Letteweg 30 in Oostvoorne begint om 14.00 uur. Kaarten zijn op woensdag 21 september om 11.00 uur gratis af te halen in het gemeentehuis, de Leemgaarde en bij mevrouw C. Langendoen, Colinslandsedijk 39 in Tinte. Er is ook een optreden van het Shantykoor 3xNiks. Bij vertrek is er een leuke verrassing voor alle aanwezigen.


VPVERHUUR.NL • NIJVERHEIDSWEG 8, 3225 LL HELLEVOETSLUIS • 0181 400012


“Aandacht maakt het verschil.” Actief, persoonlijk en betrokken mét de service van vroeger. Al generaties lang zijn we makelaars van alle tijden. En dat verschil is merkbaar, tastbaar. Zullen we snel kennis maken?

Ilse Willemsen Assistent Makelaar

e r va r e n i n n ie uwe wo onwa a rd e n

Voorweg 2 | Oostvoorne | T. 0181 - 484000 | www.vanderhoekmakelaars.nl