Page 1

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

Wellant mbo-opleidingen 2012-2013

wellantcollege ll

wellantcollege ll

wellantmbo.nl wellantcollege ll


Wellant = voor jou Dit is een boekje met de mbo-opleidingen van Wellantcollege. We hebben het voor jou gemaakt, zodat je een idee krijgt welke studie je bij ons kunt gaan volgen. En wat je dan met je diploma kunt gaan doen. Ga je een droom najagen, de wereld mooi maken, of lekker geld verdienen? Soms kan het zelfs allemaal tegelijk. Veel plezier en wijsheid met het vinden van jouw studie. Welkom op Wellant mbo.

1


It’s a jungle out there


Wellantcollege helpt je op weg Zo werkt het mbo Je kiest een studie die bij je past. Er zijn studies op verschillende niveaus. Welk niveau je gaat doen hangt o.m. af van je vooropleiding. Als je de opleiding hebt afgerond, bepaalt je niveau hoe zelfstandig je aan de slag kunt. Heb je jouw studie bijvoorbeeld op niveau 4 gedaan, dan kun je binnen jouw vakgebied ook leidinggeven aan anderen. Leerwegen: BOL of BBL Omdat niet iedereen hetzelfde is, kun je op twee manieren je studie doen. Zo’n manier heet een ‘leerweg’. Wil je meer theorie? Dan kies je de leerweg waarbij je op school zit en stage loopt bij een bedrijf. Je kunt ook kiezen om meteen te gaan werken. Dan leer je veel van het beroep in de praktijk en ga je één à twee dagen per week naar school. BOL Beroepsopleidende leerweg: Je leert op school en wisselt de lessen af met stages op verschillende bedrijven. BBL Beroepsbegeleidende leerweg: Je gaat 3 à 4 dagen werken en 1 à 2 dagen naar school.

Opleidingsniveaus Niveau 4+: Specialist/Middenkaderfunctionaris. Je ontvangt een niveau 4 diploma, maar we vragen wel meer van je. Je voert zelfstandig gespecialiseerde en complexe werkzaamheden uit. Je kunt leidinggeven. Niveau 4: Middenkader functionaris. Je werkt helemaal zelfstandig en kunt leidinggeven aan anderen. Niveau 3: Vakbekwaam medewerker. Je voert zelfstandig werkzaamheden uit die een grote vakbekwaamheid vereisen. Niveau 2: Medewerker. Je voert onder leiding werkzaamheden uit die een behoorlijke vakbekwaamheid vereisen. Niveau 1: Assistent. Je voert onder leiding werkzaamheden uit die enige vakkennis vereisen. AKA: Arbeidsmarktgekwalificeerd assistent. Je ondersteunt anderen bij werkzaamheden in alle typen bedrijven of instellingen. Door naar het hbo Als je niveau 4 hebt gedaan, kun je doorstromen naar het hbo. wellant mbo 2012-2013

4

Niveau

Vooropleiding

Opleiding

Leerweg

Duur

Werkzaamheden

Doorstromen naar het hbo

4+

havo of vmbo: theo­retische leerweg, gemengde leerweg

Specialist/ Middenkader­ functionaris

BOL

3 - 4 jaar

Volledig zelfstandig gespecialiseerde werkzaamheden en complexe opdrachten uitvoeren in een context­rijke omgeving die een grote vakbekwaamheid vereisen.

Ja

4

havo of vmbo: theo­retische leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg

Middenkaderopleiding

BOL of BBL

3 - 4 jaar

Volledig zelf­standige uitvoering van werkzaamheden en leidinggeven

ja

3

havo of vmbo: theo­retische leerweg, gemengde leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg

Vakopleiding

BOL of BBL

2 - 3 jaar

Volledig zelf­standige uitvoering van werkzaamheden

2

vmbo: basisberoeps­gerichte leerweg

Basisberoepsopleiding

BOL of BBL

1 of 2 jaar – 2 of 3 jaar

Uitvoerende werkzaamheden

1

Geen diploma vmbo praktijk­ onderwijs

Assistenten-­ opleiding

BOL of BBL

½ - 1 jaar

Eenvoudige uit­voerende werkzaamheden

1

Geen diploma vmbo praktijk­ onderwijs

Assistenten-­ opleiding AKA

BOL of BBL

1 jaar (maximaal 2 voor mensen met leerproblemen)

Eenvoudige uitvoerende werkzaamheden

wellant mbo 2012-2013

5


Transport en logistiek

Voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

groen, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Wellant mbo heeft veel en diverse studierichtingen. In dit boekje hebben we deze opleidingen verdeeld in thema’s. Om je te helpen bij het zoeken.

gezondheid, zorg en welzijn

Thema’s

Nu kiezen voor straks Trots zijn op je werk, dat is een lekker gevoel. Waar wil jij straks aan de slag? Of wil je voor jezelf beginnen? Er is zoveel om uit te kiezen: Schiphol, CenterParcs, Artis... of word jij de nieuwe tv-kok? Ben je iemand die graag buiten is, of zit je liever binnen aan een ontwerptafel? Werk je het liefst rustig op je gemak, of presteer je juist goed onder druk? Wat je droom ook is, je krijgt een vliegende start bij Wellantcollege. De toekomst is groen Het is moeilijk om te voorspellen hoe de toekomst er precies uit gaat zien. Wat we zeker weten is dat duurzaam denken steeds belangrijker wordt. Rekening houden met de wereld om je heen. Het is hard nodig. Overheden en bedrijven hebben het er steeds vaker over, maar weten niet goed hoe. Jij kunt daarbij gaan helpen. Want Wellantcollege helpt jou door ‘groen’ te leren denken. Zodat jij je steentje kunt bijdragen. En als je wilt, verdient het ook nog goed.

Kijk ook op internet!

Op wellantmbo.nl vind je per opleiding aanvullende informatie.

alleen in de lesstof. Het is een mentaliteit. En die mentaliteit dragen wij allemaal uit. Met één been in het echte leven Om te zorgen dat je opleiding goed aansluit op het echte leven, hebben we veel relaties en contacten bij toonaangevende bedrijven en instellingen. Zo weten we precies wat er speelt en wie ze nodig hebben. En passen we onze lessen er op aan. Bedrijven kunnen dan niet wachten tot jij klaar bent met je opleiding.

Hier staan we voor De opleidingen van Wellantcollege worden meer en meer ingericht op dit nieuwe groene denken. En dat merk je niet 8

16

22

28

34

40

44

48

54

60

wellant mbo 2012-2013

7


Een schittering in de ogen. Een kwispelende staart. Dieren zijn net zo dankbaar als mensen. Ze zijn blij als jij zorgt dat ze zich goed voelen. En dat is precies wat jij leuk vindt. De zorg voor dieren of mensen. In een revalidatiecentrum of in een dierenkliniek. Waar je soms onder hoge druk belangrijk werk verricht. Om dieren en mensen zo snel mogelijk weer gezond te maken.

gezondheid, zorg en welzijn

Sabine, Paraveterinair. Vooropleiding: Paraveterinair Doet nu: hbo Veterinair natuurgeneeskunde in Breda

Dieren zijn soms net mensen

Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over medicijnen. Nu specialiseer ik me in de natuurgeneeskunde en begin ik straks voor mijzelf.

Gezondheid, zorg en welzijn

9


Daarom speelt de paraveterinair (dierenartsassistent) ook zo’n belangrijke rol – voor de dieren én voor hun baasjes. Als paraveterinair zit je nooit stil. Je assisteert de dierenarts en voert ook zelfstandig kleine handelingen uit. Denk bijvoorbeeld aan het geven van injecties, het afnemen van bloed of het aanleggen van verbanden. Alles loopt op rolletjes, want jij zorgt ervoor dat de werk­ ruimte op orde is en dat er altijd voldoende aandacht is voor deze speciale patiënten.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paraveterinair, dierenartsassistent Schrijf je hier in Voor Paraveterinair kun je je inschrijven bij Wellant­college Aalsmeer, Dordrecht, Gouda of Houten.

Diploma op zak? Je kunt aan de slag in een dierenartsenpraktijk, maar denk ook eens aan een praktijk voor fysiotherapie voor dieren. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid

Mbo + Paraveterinair ÆÆSuccesvol gestart in september 2011. ++ Deze vierjarige opleiding biedt je naast zeer uitgebreide basis­kennis en -vaardigheden, ook de mogelijkheid om je te specialiseren in één of zelfs meer van deze vak­gebieden: • Paraveterinair Spoed en intensieve zorg • Paraveterinair Anesthesie • Paraveterinair Tandheelkunde • Paraveterinair Beeldvormende technieken • Paraveterinair Diergedrag • Paraveterinair Paard • Paraveterinair Vogels en bijzondere dieren • Paraveterinair Management ++ In ons Paraveterinair opleidingscentrum krijg je de kans om in de praktijk mee te kijken, te leren en te oefenen. Zo ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. ++ In samenwerking met de Universiteit van Utrecht kom je in aanraking met de meest innovatieve apparatuur en behandelingen.

gezondheid, zorg en welzijn

Dieren zijn bijzondere patiënten. Omdat ze zelf niet kunnen vertellen wat ze voelen, moeten de mensen die ze behandelen precies weten wat dieren nodig hebben.

Bas, Paraveterinair. Opleiding: Paraveterinair

Je moet precies weten welke behandeling een dier nodig heeft. Zodat je in acute gevallen snel kunt handelen.

Paraveterinair, dierenartsassistent

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Schrijf je in bij Wellantcollege Houten.

wellant mbo 2012-2013

11


Allemaal hebben ze recht op de beste verzorging. Zo hebben ze eten en drinken nodig in de juiste hoeveelheid en samenstelling. Maar ook iemand die hun vacht en kooi schoonhoudt. Als dierenverzorger weet je dat je werkt met dieren die niet met taal met jou kunnen communiceren. Daarom is het heel belangrijk om oplettend te zijn. Zo kun je aan de hand van gedrag herkennen of dieren medische zorg nodig hebben. Dan zorg je er voor dat ze op tijd bij een dierenarts terechtkomen.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Dier & Zorg Schrijf je hier in Wellant­college Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Houten, Rotterdam of Rijswijk.

Diploma op zak? Je kunt aan het werk op veel plaatsen waar dieren verzorgd moeten worden. Zoals een dierenasiel of dierenpension, maar denk ook aan de dierenambulance, kennel, dierentuin en dierenwinkel.

Wil je hondentrimmer worden, schrijf je dan in bij Wellantcollege Dordrecht of Houten.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid

wellant mbo 2012-2013

Paardenhouderij Paarden zijn je lust en je leven. Daarom wil jij met paarden werken. Paardenhouderijen zijn commerciële bedrijven. Daarom heb je als paardenhouder een ambitieuze en commerciële houding. Je kunt goed met paarden én mensen omgaan. Het verzorgen van paarden is een vak apart. Een goede paardenverzorger let altijd op voeding, beweging en uiterlijk. Het is ook heel belangrijk om een goede band met het paard op te bouwen en het dier perfect gezond te houden.

gezondheid, zorg en welzijn

Dieren die niet in het wild leven, moeten verzorgd worden door mensen. Dat geldt voor kleine huisdieren zoals honden, katten of cavia’s. Maar bijvoorbeeld ook voor meer exotische dieren, zoals reptielen of zeeleeuwen in een dierentuin.

gezondheid, zorg en welzijn

Dier & Zorg

Tijdens je opleiding leer je van alles over voeding, huis­vesting, verzorging en management. Maar ook talen en communi­ catieve vaardigheden. Na een poosje kies je of je op een manege wilt werken of aan de slag wilt als bijvoorbeeld instructeur, fokker of hengstenhouder.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paardenhouderij Schrijf je hier in Voor Paardenhouderij kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gouda of Houten.

12

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je kunt bij een manege, een fokkerij, pensionstal, paardenhouderij of stoeterij aan de slag. Of je eigen bedrijf starten. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid ÆÆ Paard & Recreatie ÆÆ Paard & Sport

13


Werken bij deze bedrijven betekent: goed met paarden om kunnen gaan én weten hoe je mensen plezier kunt laten beleven met paarden. Daar komt heel wat bij kijken. Je werkt als paarden­ verzorger en als activiteitenbegeleider. Je bedenkt ook activiteiten. Als organisator weet jij welke activiteit past bij een persoon of zorgvraag. Die begeleiding is erg belangrijk. Want je wilt natuurlijk dat de paarden en de mensen zich op hun gemak voelen. Hebben zij een zinvolle en leuke dag, dan word jij daar blij van. Jouw werk doet er toe.

Mens, Natuur & Gezondheid Soms hebben mensen extra zorg en begeleiding nodig. Ze gaan gebukt onder stress of ze hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking. Als begeleider of verzorger zorg je ervoor dat de mensen zich weer prettig gaan voelen. Je brengt ze in aanraking met dieren of de natuur. En je organiseert hun werkzaamheden en begeleidt ze daarbij. Dat geeft rust en structuur. Het is ook belangrijk dat je ervan houdt om buiten te werken, planten en dieren te verzorgen, en samen bezig te zijn. Dit werk doet er echt toe. Van mens tot mens. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Mens, Natuur & Gezondheid Schrijf je in bij Wellantcollege Dordrecht.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid Schrijf je hier in Voor Mens, Paard & Gezondheid kun je je inschrijven bij Wellantcollege Dordrecht of Gouda.

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je kunt bijvoorbeeld werken bij een manege of paardenhouderij.

gezondheid, zorg en welzijn

Je ziet het steeds vaker, maneges of recreatiebedrijven met paarden die wat willen betekenen voor mensen die extra zorg of begeleiding nodig hebben. Mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking.

gezondheid, zorg en welzijn

Mens, Paard & Gezondheid

Diploma op zak? Je werkt bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum of op een zorgboerderij, of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Mens, Paard & Gezondheid

Extra diploma! Je kunt deze studierichting makkelijk combineren met de opleiding Medewerker maatschappelijke zorg, richting volwassenenwerk en gehandicaptenzorg, aan het Da Vinci College (ook in Dordrecht). Zo kun je betrekkelijk eenvoudig een extra diploma halen!

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Paardenhouderij ÆÆ Paard & Recreatie ÆÆ Paard & Sport

14

wellant mbo 2012-2013

15


De vrije tijd van anderen is jouw business

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Wilco, hoofd greenkeeper. Opleiding Groen, Recreatie en Toerisme

Je ziet steeds meer mensen uit de stad een groene omgeving opzoeken om te recreĂŤren. Voor mij dus altijd werk genoeg.

Recreatie, toerisme en sport

Iedereen gaat er graag op uit. We genieten van onze vrije tijd door bijvoorbeeld een dagje luieren op het strand, het pretpark, of gewoon lekker fietsen of paardrijden. De vrije tijd van anderen is jouw werkveld als je actief bent in de sector Recreatie, toerisme en sport. Want jij zorgt ervoor dat hun vrije tijd echt leuk wordt. Er is veel te doen, en wij bieden dan ook genoeg opleidingen waar je uit kunt kiezen. Ben jij altijd bezig? Ben je graag buiten? Hou jij van mensen om je heen die samen plezier hebben? Dan kun je bij ons de handen uit de mouwen steken! 17


Voor veel Nederlanders is sportvissen niet zomaar een hobby. De experts in deze branche verdienen hun brood bijvoorbeeld door te werken bij hengelsportzaken, viskwekerijen of (overheids)bedrijven die zorgen voor het waterbeheer. En er is ook genoeg werk in het vistoerisme. Visvakanties worden steeds populairder in Nederland. Er is dan ook behoefte aan mensen met verstand van zaken, sportvissers in hart en nieren. Met jouw kennis van sportvissen, recreatie en toerisme gids je de gasten naar de mooiste stekjes. Je weet precies wat er te vangen valt en welk materiaal ze moeten gebruiken.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paard & Recreatie

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie.

Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem. Diploma op zak? Je kunt alle kanten op. Werken

wellant mbo 2012-2013

Veel mensen komen in hun vrije tijd of op vakantie in aanraking met paardensport. Ze bezoeken bijvoorbeeld een attractiepark waar je kunt paardrijden. Of ze maken dag­ tochtjes langs het strand. Deze mensen moeten goed begeleid worden. Want paarden zijn gevoelige dieren en je moet weten hoe je ermee omgaat. Als instructeur, verzorger of begeleider zorg jij ervoor dat dit alles in goede banen geleid wordt. Wil jij degene zijn die de activiteiten en tripjes bedenkt? Of wil je meewerken aan een hippisch evenement, zoals een springconcours? Dan ben jij beter op je plek als organisator hippische evenementen of als manager. Wat je ook kiest, je kunt je enthousiasme voor paarden zeker kwijt!

Als visgids of organisator van visvakanties of dagtoch­ ten maak je van je passie je beroep.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Recreatie en Toerisme

Paard & Recreatie

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Richting: Recreatie en Toerisme

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Sportvissen

Schrijf je hier in Voor Paard & Recreatie kun je je inschrijven bij Wellantcollege Dordrecht of Gouda.

bij jachthavens, touroperators, reisorganisaties of een eigen bedrijf beginnen. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Watermanagement ÆÆ Groen, Recreatie & Toerisme

Diploma op zak? De mogelijkheden zijn divers: van manege tot paarden­ evenementenbureau. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Paardenhouderij

Extra diploma! Je kunt bij deze opleiding een dubbel diploma halen als je ook de opleiding Recreatie (niveau 3) volgt aan het Da Vinci College. 18

wellant mbo 2012-2013

19


Ben je sportief? In de paardensport zijn er vele beroepen, zoals jockey of instructeur. Als instructeur heb je aandacht voor mens én dier. Je traint mensen om paard te rijden. En je traint een volbloed om een goed wedstrijdpaard te worden. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf wedstrijden te rijden.

Schrijf je in bij Wellant­college Gouda (dressuur, springen en rensport) of Wellantcollege Dordrecht (dressuur en springen).

wellant mbo 2012-2013

Wat doen mensen om er even heerlijk tussenuit te zijn? Lekker sporten, naar de camping of naar een recreatiepark. Vind jij het leuk om ervoor te zorgen dat het recreatiegebied er mooi en verzorgd bij ligt? Als recreatiemedewerker kun jij ervoor zorgen dat mensen vrije tijd echt beleven als ‘vrij’. Als je gaat werken in de recreatiesector maak je kennis met de combinatie van organiseren, contact met klanten en natuur. Je bent een actief type en je houdt van werken in de buiten­ lucht. Wat dacht je bijvoorbeeld van greenkeeper bij een golfbaan of terreinmedewerker bij een pretpark? Je hebt volop ideeën om met groene elementen een pretpark of camping nog mooier te maken. Voor nog meer plezier!

Kortom: ben je gek van paarden en wil je van je sport je beroep maken? Dat kan!

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Paard & Sport

Groen, Recreatie & Toerisme

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Paardrijden is een liefhebberij. Maar voor veel mensen is het ook een passie. De een doet het puur voor de lol. De ander maakt er zijn werk van. Denk maar aan de wedstrijden voor springen en dressuur. Maar ook trainers en jockeys bijvoorbeeld hebben van hun passie voor paarden hun beroep gemaakt. In hun werkveld draait alles om paarden.

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

Paard & Sport

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groen, Recreatie & Toerisme

Diploma op zak? Jouw werk speelt zich af in de sportstal, maar je kunt bijvoorbeeld ook werken in een manege.

Schrijf je hier in Voor Groen, Recreatie & Toerisme kun je je inschrijven bij Wellantcollege in Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem of Houten.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Dier & Zorg ÆÆ Paardenhouderij 20

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je kunt je creativiteit kwijt in vakantieparken, dierentuinen of in het agritoerisme. Maar ook bij sportcomplexen en watersportbedrijven. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer 21


Steeds meer Nederlanders leven in een stedelijke omgeving. Die mag best wat groener. Want groen ziet er niet alleen leuk uit, het maakt je vrolijk en het zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving. De vraag naar meer groen is een uitdaging als je denkt aan de beperkte ruimte. Dat vraagt om innovatieve en duurzame oplossingen. Begroeide daken en gevels zijn een eerste stap. Jij kunt meewerken aan de volgende stap.

Stad en lanDschap

Marinus, adviseur voor groen en integraal natuurbeheer. Vooropleiding: Stedelijk Groen & Natuurbeheer. Vervolgopleiding: Stad & streekontwikkeling, Hogeschool HAS Den Bosch

De stad mag wel wat groener

Groen is een techniek. Door het slim planten op daken en gevels, kan de luchtkwaliteit in de stad verbeteren met 5 tot 30%.

Stad en landschap

23


Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Want groen staat voor een gezonde en veilige leefomgeving. Een park staat voor een potje voetbal, of om de hond uit te laten. De tuin naast een bedrijfspand voor een broodje in de pauze. Maar je kunt er ook gewoon genieten van de zon met vrienden en vriendinnen. Het groen in en buiten de stad heeft dus veel verschillende functies. Voor werken, wonen en vrije tijd. Maar steden en wijken staan ook vol met gebouwen. En er zijn veel wegen. Het is vaak lastig om de natuur de ruimte te geven in de stad of in een dorp. Daar ligt de uitdaging waar groenvoorzieners, hoveniers en tuinontwerpers zich mee bezighouden. Als groenspecialist zoek je steeds naar groene oplossingen in een stedelijke omgeving voor particulieren, overheden en bedrijven. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer Schrijf je in bij Wellant­college in Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Naarden, Oegstgeest, Rotterdam of Rijswijk.

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Schrijf je in bij Wellantcollege Rotterdam. Of stuur een e-mail naar mboplus@wellant.nl.

wellant mbo 2012-2013

Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Stad en lanDschap

De Uitdaging! Wil Nederland in 2040 in de top van moderne steden meedraaien, dan moet het Randstedelijke gebied aantrekkelijker en sterker gemaakt worden. Dat kan door innovatief te bouwen en multifunctioneel in te richten. Urban Green Development is een brede opleiding. Waarbij uitvoering van beleid en advisering belangrijke kerntaken zijn. Binnen het stedelijke gebied is je werkveld zeer breed. Je krijgt te maken met: klimaat, energie, lucht, geluid, infrastructuur, bouw, water en grond. En met veiligheid en duurzaamheid. Deze vierjarige mbo + opleiding (niveau 4) heeft verder nog als pluspunten: ++ Je krijgt de kans om je breed te ontwikkelen op het gebied van technologie. ++ De opleiding geeft je een uitstekende basis met goede doorstroommogelijkheden naar het hbo. ++ Je volgt je mbo + opleiding in een regio waar innovatie belangrijk is.

Stad en lanDschap

Nieuw! M  bo + Urban Green Development

24

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je kunt als groenvoorziener bij gemeenten en provincies aan de slag. Maar ook als daktuinspecialist, gevelbeplanter of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

25


Als bos- of natuurbeheerder heb je met al deze dingen te maken. Het is jouw baan om deze grote gebieden te onderhouden. Maar ook om onderzoek te doen. Daarvoor zijn sterke machines nodig, maar ook computers. Je werkt in natuur-, park- en bosgebieden om te bouwen aan een mooie, veilige en gezonde toekomst voor mens en dier. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- en Natuurbeheer Schrijf je in bij Wellant­college Dordrecht, Gorinchem, Gouda of Houten.

wellant mbo 2012-2013

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer Specialisatie: Boomverzorging Met professionele klimuitrusting een hoge boom in. Of met enorme machines grote, volgroeide bomen planten en verplanten. Het werk van een boomverzorger is spectaculair en geen dag hetzelfde. Als boomverzorger houd je je bezig met het onderhoud van bomen langs straten en wegen, maar ook met de nieuwe aanplant. Je adviseert ook vaak over de veiligheid en gezondheid van oudere bomen in de stad. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer, specialisatie Boomverzorging ÆÆ Deze specialisatie is in samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners ontwikkeld.

Diploma op zak? Je kunt werken bij Staatsbosbeheer, maar denk ook aan werk bij een gemeente of provincie. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Stad en lanDschap

Je hebt in Nederland veel verschillende natuurgebieden. Bossen en meren, graslanden en heidegrond. Maar ook parken en duinen. We maken samen veel gebruik van deze gebieden. Om te wandelen, te kamperen of paard te rijden bijvoorbeeld. Bossen worden ook gebruikt voor houtproductie. En de duinen en stranden zijn belangrijk voor het tegenhouden van de zee. Bovendien leven in deze gebieden ook veel dieren. Daarom zijn er regels en wetten om planten en dieren te beschermen.

Stad en lanDschap

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

Schrijf je in bij Wellantcollege Houten. Diploma op zak? Je kunt werk vinden bij een boomverzorgingsbedrijf of Staatsbosbeheer. Of je start je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Bijzonder! Met je diploma heb je een goede basis om ook het internationale diploma European TreeWorker (ETW) te behalen. Daarmee kun je in heel Europa aan het werk. 26

wellant mbo 2012-2013

27


We weten dat we zuinig moeten zijn met energie. En dat we de natuur om ons heen moeten beschermen. Daarom heeft Wellantcollege zijn blik op de toekomst gericht. Groen, water en energie, daar draait het om. Pak jij je verantwoordelijkheid? Dan zorg je dat bedrijven volgens de regels handelen. Je wijst mensen op hun gedrag. En je maakt plannen zodat we op een verantwoorde manier met de natuur omgaan en ervan kunnen blijven genieten.

groen, water en energie

Stein, adviseur groen- en waterbeheer. Gastdocent opleiding Watermanagement

Strijd tegen de elementen

Als waterdeskundige heb je niet alleen met water te maken. Techniek, kosten en planningen, maar ook politiek spelen een rol.

Groen, water en energie

29


Er zijn veel beroepen waarin je met water te maken hebt. Maar als waterdeskundige of veldmedewerker heb je niet alléén met water te maken. Je hebt ook kennis nodig van het groen en van de natuur, van kosten en planningen, van machines en techniek, van ecologie en politiek, van landmeten en riolering. Allemaal zaken die te maken hebben met water en met Nederland, want die twee horen bij elkaar. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Watermanagement Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Waterschap Rivierenland en wordt ook in samenwerking uitgevoerd.

wellant mbo 2012-2013

Land, Water & Milieu Nederland is land én water. We hebben dus volop te maken met de invloed van het milieu en het weer. Het regent vaker en harder in Nederland. Onze sloten en rivieren hebben moeite om al dat water te verwerken. En ook de bodem heeft het zwaar. Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van land, water en milieu. Als landbeheerder of landinrichter weet je bijvoorbeeld hoe je een terrein klaarmaakt voor bebouwing. Hoe je groenwerken aanlegt en onderhoudt. Of hoe je zorgt voor een goed afwateringssysteem.

groen, water en energie

Nederland en water horen bij elkaar. Rivieren, kanalen, grachten en de zee kenmerken ons landschap. We hebben dan ook veel kennis op het gebied van watermanagement. De mensen in dat vakgebied staan voor complexe vraagstukken. Moeten de dijken hoger of zijn er andere oplossingen? Hoe voorkom je dat een natuurgebied verdroogt? Hoe zorg je voor schoon water en hoe krijg je de zalm weer terug in de Rijn?

groen, water en energie

Nieuw! Watermanagement

Met jouw vakkennis, gevoel voor techniek en je talent voor organisatie sta je dan ook aan de basis van veel projecten. Zoals aanleg en onderhoud van wegen en parken, maar ook van voetbalvelden, golfterreinen of natuurgebieden.

Schrijf je in bij Wellant­college Houten.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Land, Water & Milieu

Diploma op zak? Je kunt werken bij een provincie, maar ook bij een waterschap of aannemer.

Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem of Houten.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Sportvissen, richting Natuur- en Waterbeheer.

Diploma op zak? Je kunt aan de slag als grond-, weg- en waterbeheerder, als cultuurtechnicus, als veld­

30

wellant mbo 2012-2013

medewerker, als landinrichter of terrein- en natuurbeheerder. Bij een bedrijf of de overheid zoals Rijkswaterstaat. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Stedelijk Groen & Natuurbeheer ÆÆ Watermanagement

31


Wie gek is van sportvissen, houdt ook van water. De kwaliteit van ons natuurwater is heel belangrijk. En er is geen betere graadmeter voor de waterkwaliteit dan de visstand. Mens en dier zijn graag in en rond het water, maar dat moet dan wel goed beheerd worden. Als enthousiast sportvisser kun je daar een grote rol in spelen. Binnen de opleiding is er dan ook uitgebreid aandacht voor natuur- en waterbeheer. En kun je later aan de slag als toezichthouder kweekvisstand of landinrichter.

groen, water en energie

Richting: Natuur- en Waterbeheer

Is sportvissen voor jou meer dan een hobby? Maak er dan je beroep van!

Josh, adviseur natuur- en waterbeheer.

Veel van mijn collega’s zijn sportvissers in hart en nieren. Niet zo vreemd eigenlijk, als je kijkt naar de raakvlakken met dit werk.

Sportvissen

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Natuuren Waterbeheer Schrijf je in bij Wellantcollege Gorinchem.

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je werk is heel divers en speelt zich bijvoorbeeld af bij waterschappen en recreatiebedrijven. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Land, Water & Milieu ÆÆ Watermanagement 33


Alles wat we eten en drinken komt ergens vandaan. Een tomaat begint bij een zaadje dat wordt geplant. Een glas melk begint bij een koe. Als je alles weet van deze voedselketens, dan werk je in de teelt en productie. Daar is export het sleutelwoord en zijn we de grootste speler in de wereld. Nieuwe producten bedenken en maken is enorm belangrijk. Want de consument wil toch echt die oranje tulp. Of een boom die niet hoger groeit dan anderhalve meter. Of druiven zonder pitjes.

teelt en productie

Misha, Teler. Opleiding: Green Production

Internationaal toonaangevend

De wereldbevolking neemt toe en de welvaart stijgt. Daarom hebben we kennis nodig om de productie op een duurzame manier op te voeren.

Teelt en productie

35


Bart, ondernemer. Opleiding: Green Production & Business

Als commercieel ondernemer wil je geld verdienen, en dat betekent vaak hard werken. Of het nou in de detailhandel is of bij een internationaal exportbedrijf. Want je hebt veel verschillende taken op je bord liggen. Maar dat maakt je werk juist heel interessant. Je hebt elke dag contact met je klanten en leveranciers. Misschien ga je zelfs naar beurzen in het buitenland voor de inkoop of verkoop van je product. En je houdt je bezig met nieuwe en innovatieve ideeën. Het is heel dynamisch werk in een werkomgeving waar je hart ligt. Want je eigen bedrijf, daar ga je voor!

Hé deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production & Business Schrijf je hier in Voor Green Production & Business kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Rijnsburg of Rijswijk.

wellant mbo 2012-2013

teelt en productie

Ik wilde graag een eigen bedrijf beginnen. Lekker geld verdienen. Mijn vakkennis van bloemenexport komt daarbij goed van pas.

Green Production & Business

Diploma op zak? Je kunt voor jezelf beginnen of gaan werken bij een import­ bedrijf, veiling of winkelketen. Als manager of bedrijfsleider. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production, richting Plant ÆÆ Groothandel & Logistiek

37


Wanneer je met Google Maps naar Nederland kijkt, zie je van bovenaf de verlichte kassen van het Westland. Indrukwekkend. En het laat je meteen zien hoe groot deze sector is. Maar we produceren hier niet alleen voor onszelf. Ons land is de grootste exporteur van bomen en andere (sier)teelt­ producten.

Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Rijnsburg of Rijswijk.

wellant mbo 2012-2013

Richting: (Melk)veehouderij De wereldbevolking groeit. Om de productie van voedsel te laten stijgen, moeten we gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Als basis voor een gezond en duurzaam bedrijf Als moderne veehouder maak je gebruik van bijvoorbeeld melkrobots. Die zorgen ervoor dat op een veilige en hygiënische manier kwalitatief uitstekende melk geproduceerd kan worden. En wat dacht je van de ICT-systemen, waarmee de productie wordt bijgehouden en bijgestuurd?

Of je nu werkt in de tuinbouw, sier-, bloemen- of boomteelt, als kweker of medewerker teelt weet je hoe je duurzaam onderneemt. Hoe je technologie gebruikt om sneller en beter te produceren. Hoe je verkoopt en exporteert. Een veelzijdige branche. Want de ene dag kweek je een product en de volgende dag neem je een bestelling aan uit het buitenland. Als ondernemer doe je zaken met het buitenland. Dus loop je bij ons buitenlandstages. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production, richting Plant

Green Production

teelt en productie

Richting: Plant

teelt en productie

Green Production

Ook kunnen nieuwe producten of diensten het bedrijf een extra impuls geven. Denk aan een winkel of een camping. Het verhuren van ruimtes voor vergaderingen. Of het plaatsen van algenkweekvijvers voor de cosmetische industrie.

Diploma op zak? Je kunt kiezen voor import- en exportbedrijven, maar je kunt ook lokaal aan de slag in de biologische (sier)teelt, bij de veiling of boomkwekerij.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Green Production, richting (Melk)veehouderij Schrijf je in bij Wellant­college Houten.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Business

Diploma op zak? Je kunt bijvoorbeeld werken op melk- en fokbedrijven, bij veehandelaren en in de agri­ business.

Bijzonder! Deze opleiding heeft een buitenlandstage in het laatste jaar. 38

wellant mbo 2012-2013

39


Stef, biotechnologisch onderzoeker.

Zoek jij altijd naar oplossingen in techniek en ICT? Blijf jij graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Ben je altijd bezig met hoe iets werkt – en hoe het beter kan? Geloof je dat technologie kan bijdragen aan een duurzame wereld? Dan liggen voor jou de kansen voor het oprapen. Want mensen met een talent voor techniek hebben de toekomst.

Waarom investeren in techniek? Om beter, sneller en duurzamer te produceren.

Techneuten die groen denken kunnen morgen aan de slag

Techniek, technologie en ICT

Techniek, technologie en ICT

41


Richting: Plant

De uitdaging voor de komende eeuw is om beter, sneller en minder arbeidsintensief te produceren. Met de nieuwste technieken en software kunnen we dat bereiken, want technologie en automatisering hebben de toekomst. En wat minstens even belangrijk is: we moeten ook duur足 zamer werken. Minder belastend voor het milieu en de mens. Als groene technicus mag je dit alles tot je werkterrein rekenen. Of het nu gaat om de productie van groente, fruit, bloemen, planten of bomen. Je zoekt steeds naar nieuwe oplossingen die technisch slim zijn en weet met deze techniek om te gaan. Jij ziet marktkansen in bio-based produceren. Deze opleiding is in ontwikkeling. We willen de opleiding starten in Gouda. Ben je ge誰nteresseerd, mail dan naar: gouda@wellant.nl

Wilco, technisch installateur

Investeren in nieuwe technieken om milieu en kosten te besparen. Zo wordt regenwater gebruikt om de planten te besproeien.

Techniek, technologie en ICT

Nieuw! Green Production & Technology

Je kunt gaan werken als technisch medewerker of beheer足 der bij teelt- of productiebedrijven.

wellant mbo 2012-2013

43


Je eigen baas zijn. Een product lanceren. Slimmer zijn dan de concurrent. Creatief zijn. Tevreden klanten die bij jou terugkomen. Een succesvol bedrijf dat groeit. Gaat jouw bloed sneller stromen als je daaraan denkt? Dan ben je geknipt voor onze opleidingen! Je krijgt een ijzersterke basis om te leren handelen, verkopen en een goed product in de markt te zetten. Je leert hoe je ook op een duurzame manier winst kunt maken. Hoe je kunt bouwen op je eigen succes. Met die stevige basis kun je overal terecht.

handel, ondernemerschap en marketing

Erkan, ondernemer.

Hoe succesvol wil je zijn?

Om winst te maken moet je durven investeren in duurzame technieken. Zo bespaar ik geld met zonne-energie in mijn kassen, maar ook met mijn hybride auto.

Handel, ondernemerschap en marketing

45


Voor sportvissers is hun hobby een serieuze zaak. Ze gaan dan ook naar een gespecialiseerde winkel voor een goed advies en producten van topkwaliteit. Bijvoorbeeld een hengelsportzaak, een hengelsportgroothandel of de betere dierenwinkel. Zoals elke enthousiaste sporter wil een visser ook gedegen advies. Als kenner weet jij ze altijd op weg te helpen. Welke hengel moet je gebruiken? Waarom is deze beter dan die andere? Wat is de beste dobber en welk aas gebruik je? Op deze vragen heb je antwoord zodat je klanten tevreden naar huis gaan. En dat maakt je tot een goede adviseur, verkoper of ondernemer. Je vindt het leuk om met mensen te werken en ze enthousiast te maken voor jouw vak.

Schrijf je hier in Voor Sportvissen, richting Retail en Groothandel kun je je inschrijven bij Wellantcollege Gorinchem.

wellant mbo 2012-2013

Richting: Groene Detailhandel, Dieren- of Bloemen­ speciaalzaak Mensen omringen zich graag met groen, in en om het huis. En ze brengen steeds meer tijd door in de tuin of op het dakterras. Vandaar dat de tuin of het dakterras steeds meer een ruimte wordt om in te wonen en relaxen. Denk maar aan de buitenkeukens, loungebanken en sfeerverlichting. De tuincentra doen het goed. En dat geldt ook voor de winkels die biologische producten verkopen of bloemen- en lifestyleartikelen. En niet te vergeten de dierenspeciaalzaak! Welke vakrichting je ook kiest, jij bent winkelier in hart en nieren. Werken in de (groene) retail is heel divers. Je adviseert klanten, je etaleert producten, je rekent af, je zorgt voor de administratie en je houdt de winkel netjes. Verantwoordelijk werk om trots op te zijn.

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Sportvis Academie. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Sportvissen, richting Retail en Groothandel

Retail/Winkel

handel, ondernemerschap en marketing

Richting: Retail en Groothandel

handel, ondernemerschap en marketing

Sportvissen

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Retail/Winkel

Diploma op zak? Je werkt als eigenaar of medewerker van een sportviszaak. Maar denk ook eens aan werken in een export- en importbedrijf.

Schrijf je hier in Voor Retail/Winkel kun je je inschrijven bij Wellantcollege Aalsmeer, Amsterdam, Dordrecht, Gorinchem of Houten.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Retail/Winkel

46

wellant mbo 2012-2013

Diploma op zak? Je kunt gaan werken in een tuincentrum of winkel zoals een dierenspeciaalzaak, bloemenshop of biologische winkel. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Business 47


Mensen met een oog voor design kijken met een bijzondere blik naar de wereld. Ze zien iets, maar zien er ook meteen iets anders in. Een andere vorm of kleur, een andere functie. Design is vormgeven. Van kleding tot meubels, van binnen- en buitenruimtes. Ja, ook van parken!

design en architectuur

Aisha, 5e-jaars havo leerling

Creativiteit loont altijd

Thuis verschuif ik steeds weer alle meubels in mijn kamer en ik probeer alle designtrends te volgen. De opleiding mbo + Design is echt wat voor mij!

Design en architectuur

49


Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Flower Design Schrijf je hier in Voor Flower Design kun je je inschrijven bij Wellant­college Aalsmeer, Amsterdam, Amersfoort, Dordrecht, Gouda, Gorinchem, Houten, Rotterdam, Rijnsburg of Rijswijk.

Interieurvormgeving is een vak dat altijd in beweging is. Trends volgen elkaar in rap tempo op. Een trend die zeker doorzet is dat we steeds meer natuurlijke en duurzame materialen gebruiken in onze interieurs. In deze opleiding is de natuur en alles om ons heen een belangrijke inspiratiebron, waarbij je leert ontwerpen, creëren en stylen van producten voor binnen en buitenruimtes. Je bent creatief, weet van aanpakken en kunt de wensen van de klant vertalen in je opdrachten. De indoor designers van deze tijd zijn op de hoogte van nieuwe trends en nieuwe materialen. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Indoor Design

Diploma op zak? Je kunt werken bij bloemen­ ateliers en tuincentra of decoratie- en standbouwbedrijven. Of je eigen winkel beginnen.

Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Amersfoort, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Houten, Rotterdam of Rijswijk.

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Indoor Design ÆÆ Outdoor Design ÆÆ mbo + Design

Diploma op zak? Denk eens aan interieurzaken, etaleerbedrijven, standbouwbedrijven en woonmagazines. Of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Flower Design ÆÆ Outdoor Design ÆÆ mbo + Design

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Flower Design en Outdoor Design. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen!

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Outdoor Design en Indoor Design. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen! wellant mbo 2012-2013

Indoor Design

design en architectuur

Bloemen en planten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse interieurs. Ze spelen een belangrijke rol bij het stylen van woonruimtes, bedrijven en stands. Het zijn sfeermakers en zorgen voor de finishing touch. Bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een huwelijk, maar ook een uitvaart, kunnen jouw creaties een persoonlijke en unieke bijdrage leveren. Als bloemstylist volg je de trends en nieuwste ontwikkelingen en je gebruikt jouw creativiteit om dit te vertalen naar het maken van prachtige decoraties en arrangementen. Of je nu bloemstylist of ondernemer wordt, je ontwikkelt je met deze opleiding zowel in creativiteit als zakelijkheid.

design en architectuur

Flower Design

50

wellant mbo 2012-2013

51


Als outdoor designer zoek je steeds naar de beste oplossing. Meer groen in woonwijken? Dan zie jij misschien een dak­terras dat je huis beter isoleert. Wordt er een speeltuin in de wijk geplaatst, dan is veiligheid en het gebruik van de juiste materialen belangrijk. Zo ontwerp jij een omgeving waarin mensen kunnen wonen, werken en recreëren. En houd je rekening met het milieu. Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Outdoor Design Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer, Amers­foort, Dordrecht, Gorinchem ,Gouda, Houten, Rotterdam of Rijswijk. Diploma op zak? Er zijn eindeloos veel mogelijk-

ÆÆWil jij een bijdrage leveren aan een milieu­ vriendelijke, duurzame, maar vooral ook mooie en prettige leefomgeving? Heb je een talent voor design en wil je daar alles uithalen? Denk dan ook eens aan deze mbo + opleiding (niveau 4). Een unieke opleiding die maar in één plaats te volgen is: Amsterdam. Daar starten we op een nieuwe locatie. Onze vierjarige mbo + opleiding Design geeft je mogelijkheden te over. ++ Je kunt je opleiding op maat invullen door Indoor en Outdoor te combineren en je daarna te verdiepen in een specialisme. ++ Ontwikkel je internationaal door stages in het buitenland te volgen. ++ Ontwerpen vanuit vernieuwende visie en een andere kijk op vormgeving. ++ Je krijgt je onderwijs in een inspirerende omgeving – Amsterdam, de designstad van Nederland. ++ Volg gastlessen bij bekende kunstenaars en specialisten uit het vak. ++ Er is de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo (bijvoorbeeld Design Academy of van Hall Larenstein). ++ Geef zelf vorm aan je eigen ambities.

heden. Zo kun je gaan werken bij een tuinarchitectenbureau of word je adviseur bij de gemeente. Of je begint je eigen bedrijf. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Flower Design ÆÆ Indoor Design ÆÆ mbo + Design

Bijzonder! Bij deze opleiding kun je ook meedoen aan vakken in de opleidingen Flower Design en Indoor Design. Zo kun je zelf het design van je eigen opleiding bepalen! wellant mbo 2012-2013

Nieuw! Mbo + Design

design en architectuur

Bijna al het groen dat je in en buiten de stad ziet, is aangelegd volgens een ontwerp. Zo’n ontwerp ontstaat niet zomaar, daar is over nagedacht.

design en architectuur

Outdoor Design

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur dan een e-mail naar: mboplus@wellant.nl 52

wellant mbo 2012-2013

53


We zijn allemaal dagelijks met voeding bezig. En toch staan we niet dagelijks stil bij hoe ons voedsel gemaakt wordt. Hoe het in de supermarkt terechtkomt. Hoe het verwerkt wordt. Welk eten goed voor ons is. Puur en eerlijk. En of ons eten wel van goede kwaliteit is. Als jij precies wilt weten hoe dat allemaal zit, dan ben je bij Wellantcollege aan het juiste adres! Maar ook voor de bijzondere kant van voeding zit je bij ons goed. Want wat dacht je van Food Entertainment en Food Design. Opleidingen om van te smullen.

voeding en horeca

Jasper, Productontwikkelaar, verbonden aan de Food Academy.

Eten en drinken doen we allemaal

De lekkerste ijsjes maken ĂŠn iets betekenen voor de mensen om je heen. Een levensgenieter, dat ben ik.

Voeding en horeca

55


Schrijf je hier in Voor Food kun je je inschrijven bij Wellantcollege Rotterdam en Rijswijk. Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij

wellant mbo 2012-2013

ÆÆAls je echt alles wilt weten op het gebied van voeding, kun je kiezen voor onze bijzondere mbo + opleiding Food (niveau 4), die op een nieuwe locatie in Amsterdam start. ++ Binnen deze opleiding kun je je specialiseren. Je vult dan delen van je lestijden met theorie en praktijk op het gebied van: • Food Entertainment • Food Communication • Food Design • Food Production ++ Topmensen (gastdocenten) uit het bedrijfsleven leren jou de fijne kneepjes van het vak. ++ Wil je nóg een stap verder gaan? Met een mbo + diploma van Wellantcollege kun je naadloos doorstromen naar een hbo-opleiding van INHolland.

Bij Wellant mbo doe je productkennis op, leer je alles over ingrediënten en hoe je daar iets heel lekkers van kunt maken. Je leert bovendien hoe je ervoor zorgt dat de kwaliteit van voeding goed is en blijft. Kortom: een opleiding om van te smullen! Of je nu cateraar, voedingsconsulent of beden­ ker van nieuwe producten wordt. Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Food Academy.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Food

Nieuw! Mbo+ Food

voeding en horeca

Als je iets te eten of drinken ziet, dan denk je: lekker! Of juist niet, natuurlijk. Maar als je het leuk vindt om verder te denken over voeding, dan hebben wij de opleiding voor jou. Want met de opleiding Food leer je alles over het bereiden van voedsel. Maar ook hoe voeding kan bijdragen aan een gezonde levensstijl, en dat is heel belangrijk. Denk maar eens aan het maatschappelijke probleem van overgewicht.

voeding en horeca

Nieuw! Food

een cateringbedrijf of het voedingscentrum, maar ook de levensmiddelenindustrie behoort tot een van de vele mogelijkheden.

Ben je ambitieus? Wil jij echt alles uit je opleiding halen? Stuur een e-mail naar mboplus@wellant.nl. Deze vierjarige opleiding is ontwikkeld in samen­ werking met de Food Academy. Schrijf je in bij Wellantcollege Amsterdam

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ mbo + Food

56

wellant mbo 2012-2013

57


Diploma op zak? Je kunt werken bij een kookstudio, maar ook de levens­ middelenindustrie is een optie.

Het aantal mensen met overgewicht groeit. Vooral in de Randstad. Gezond zijn en gezond eten willen we allemaal. Maar ja, hoe doe je dat? En wat is gezond eten? Dat zijn belangrijke vragen. Wil jij je daarmee bezighouden? Dan past Food Communication heel goed bij jou. Met deze specialisatie leer je helder te vertellen wat gezonde voeding is en hoe je gezond met voedsel om kunt gaan. En word jij de voedingsconsulent van de toekomst. Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij het Voedingscentrum, maar ook een sportschool is een goede mogelijkheid.

Specialisatie: Food Design

Specialisatie: Food Production

Wie bedenkt het nieuwste toetje van de maand? Hoe zet je dit toetje in de markt? Als food designer moet je altijd keuzes maken. Bij voeding is uiterlijk en kleur erg belangrijk. Het bepaalt de smaak. Een voorbeeld: blauwe aardbeienvla is niet zo lekker als de roze. En de verpakking verkoopt! We willen immers ook wat te kiezen hebben. Hierbij spelen trends een grote rol.

Een bord met spinazie à la crème, aardappelkroketjes en vissticks heeft een lange weg afgelegd. De spinazie bijvoorbeeld komt van het land. Hij wordt gekookt en bereid met room en daarna ingevroren in mooie blokjes en verpakt. Al deze stappen samen noemen we een productieproces. Maar zo’n proces gaat niet vanzelf. Als procesontwerper of procesbegeleider zorg jij dat alles op rolletjes loopt en er mooie en gezonde producten gemaakt worden.

Diploma op zak? Je kunt werken bij allerlei bedrijven zoals een ontwerp- en designbureau maar ook een toprestaurant behoort tot de mogelijkheden. wellant mbo 2012-2013

Specialisatie: Food Communication

voeding en horeca

Op een feestje of evenement wordt meestal volop gegeten en gedronken. Dan is er altijd iemand die het klaarmaakt. Je moet dan rekening houden met de smaak van bezoekers. Met het aantal bezoekers. En je moet weten hoe je voedsel leuk kunt presenteren. Als food entertainer zorg je er altijd voor dat jij én het eten dat je klaarmaakt 100% represen­ tatief zijn.

voeding en horeca

Specialisatie: Food Entertainment

Diploma op zak? Je kunt aan de slag als productiechef of procestechnoloog. 58

wellant mbo 2012-2013

59


De wereld staat nooit stil in de branche van transport en logistiek. Dat geldt zeker voor transport en logistiek binnen de groene sector. Want daar werk je met verse producten die bederfelijk zijn. Daarom moeten deze producten altijd heel snel van punt A naar punt B. Of ze moeten gekoeld opgeslagen worden. Je moet dus precies weten wat je doet en alles goed plannen. Dat doe je bijvoorbeeld bij internationale bedrijven zoals Schiphol en de Rotterdamse haven. Spreekt je dat aan? Maak dan een vliegende start bij Wellantcollege op weg naar een carrière in transport en logistiek.

transport en logistiek

Jason, medewerker Schiphol. Opleiding: Groothandel & Logistiek

Van A naar Beter

Wij leven van de export. Of het nu dagverse bloemen zijn, kwetsbaar aardewerk, kostbare diamanten of iets anders, alles moet in perfecte staat aankomen.

Transport en logistiek

61


De voormannen, uitvoerders en chauffeurs die dit allemaal mogelijk maken zorgen er altijd voor dat hun machines, werktuigen en apparatuur goed zijn afgesteld. En dat ze goed onderhouden worden. Als loonwerker bedien je het materieel en pleeg je het onderhoud. En je overlegt altijd met opdracht­gevers en collega’s. Veiligheid en duurzaam werken staan voorop.

Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groen, Grond & Infra Schrijf je hier in Voor Groen, Grond & Infra kun je je inschrijven bij Wellantcollege Gouda of Houten.

wellant mbo 2012-2013

Groothandel & Logistiek De wereld van de handel (nationaal én internationaal) is er een met veel dynamiek. Je moet snel handelen en slim plannen. Onverwachte situaties op kunnen lossen. Producten tegen de juiste prijs inkopen of verkopen. Als medewerker of manager van een handelsonder­ neming of veiling­medewerker krijg je bijna altijd te maken met het buitenland. Want Nederland leeft van de export. Onze bloemen en bloembollen, maar ook bomen, groente en fruit gaan de hele wereld over. Dat is een vak apart, want het zijn producten die beperkt houdbaar zijn. Je moet dus precies weten wat te doen, en meteen actie ondernemen. Daarom is de handel en logistiek in verse producten een fantastische leerschool: als je dat in de vingers hebt, kun je alles aan! Hé, deze opleiding is iets voor mij! ÆÆ Groothandel & Logistiek

Diploma op zak? Je steekt de handen uit de mouwen bij een machinegroothandel of een loonwerkbedrijf.

Schrijf je in bij Wellantcollege Aalsmeer of Rijnsburg. Diploma op zak? Je kunt gaan werken bij

Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer ÆÆ Green Production & Technology

snel de opleiding vinden die je zoekt

Overal in ons land wordt gewerkt aan steden en parken. Met grote machines. Het zijn uiteenlopende klussen. Vandaag grond storten voor de aanleg van een park. Morgen grond afgraven voor de aanleg van wegen.

transport en logistiek

Groen, Grond & Infra

tuincentra, import- en exportbedrijven voor bloemen en planten, of je kiest bijvoorbeeld voor een veiling voor groente en fruit. Een alternatief voor deze opleiding? ÆÆ Green Production & Business

Bijzonder! Deze opleiding is internationaal georiënteerd.

62

wellant mbo 2012-2013

63


Cluster Gezondheid, zorg en welzijn

Pagina 11 11

12

Recreatie, toerisme en sport

Opleiding Mbo + Paraveterinair Paraveterinair, dierenartsassistent

Dier & Zorg

Niveau 2

BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL

12

Dier & Zorg specialisatie: Hondentrimmer

13

Paardenhouderij

BOL/BBL BOL/BBL BOL BOL/BBL

14

Mens, Paard & Gezondheid

15

Mens, Natuur & Gezondheid

18

Sportvissen Richting: Recreatie en Toerisme Paard & Recreatie

19

Cluster Recreatie, toerisme en sport (vervolg)

wellant mbo 2012-2013

Niveau 3

BOL BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL BOL/BBL

Locatie Houten Aalsmeer Dordrecht Gouda Houten Aalsmeer Dordrecht Gouda Houten Rijswijk Rotterdam Dordrecht Houten Aalsmeer Dordrecht Gouda Houten Dordrecht Gouda Dordrecht

BOL/BBL

BOL/BBL

Gorinchem

BOL/BBL BOL

BOL/BBL BOL

Dordrecht Gouda

BOL/BBL BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL BOL/BBL

Niveau 4 BOL BOL BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL/BBL BOL BOL BOL

Stad en landschap

Pagina 20

Opleiding Paard & Sport

Niveau 2 BOL/BBL

21

Groen, Recreatie & Toerisme

BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL

24 25

26

27

64

Nieuw! Mbo + Urban Green Development Stedelijk Groen & Natuurbeheer

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer

BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

Stedelijk Groen, Bos- & Natuurbeheer specialisatie Boomverzorging (ETW)

wellant mbo 2012-2013

Niveau 3 BOL/BBL BOL

Niveau 4 BOL/BBL BOL

BOL/BBL

Locatie Dordrecht Gouda Amsterdam Dordrecht Gorinchem Houten

BOL

Rotterdam

BOL

Aalsmeer Amsterdam Dordrecht Gorinchem Gouda Houten Naarden Oegstgeest Rijswijk Rotterdam Dordrecht Gorinchem Gouda Houten Houten

BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

snel de opleiding vinden die je zoekt

Snel de opleiding vinden die je zoekt

65


Teelt en productie

Pagina 30 31

Opleiding Nieuw! Watermanagement Land, Water & Milieu

33

Sportvissen Richting: Natuur- en Waterbeheer

37

Green Production & Business

38

Niveau 2 BOL/BBL BOL/BBL

Green Production Richting: Plant

39

Green Production Richting: (Melk)veehouderij

Techniek, technologie en ICT

43

Nieuw! Green Production & Technology

Handel, ondernemerschap en marketing

46

Sportvissen Richting: Retail en Groothandel Retail/Winkel Richting: Groene Detailhandel

47

BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL

Niveau 3

Niveau 4 BOL

BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL

Locatie Houten Gorinchem Houten Gorinchem

BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL

Aalsmeer Gouda Rijnsburg Rijswijk Aalsmeer Dordrecht Gouda Rijnsburg Rijswijk Houten

Cluster Handel, ondernemerschap en marketing (vervolg)

Design en architectuur

Pagina 47

Opleiding Retail/Winkel Richting: Dierenspeciaalzaak

Niveau 2

47

Retail/Winkel Richting: Bloemenspeciaalzaak

BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

50

Flower Design

Gouda

BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

wellant mbo 2012-2013

BOL/BBL

BOL/BBL

Gorinchem

BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL

BOL/BBL

Aalsmeer Dordrecht Gorinchem Houten

BOL/BBL

51

66

BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

Indoor Design

wellant mbo 2012-2013

Niveau 3 BBL BOL/BBL BOL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

Niveau 4 BOL BOL/BBL BOL BOL

BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL

BOL BOL/BBL

BOL/BBL BOL

BOL/BBL BOL/BBL BOL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL

Locatie Aalsmeer Dordrecht Houten Aalsmeer Amsterdam Dordrecht Gorinchem Houten Aalsmeer Amersfoort Amsterdam Dordrecht Gorinchem Gouda Houten Rijnsburg Rijswijk Rotterdam Aalsmeer Amersfoort Dordrecht Gorinchem Gouda Houten

snel de opleiding vinden die je zoekt

Cluster Groen, water en energie

67


Cluster Design en architectuur (vervolg)

Voeding en horeca

Transport en logistiek

Pagina 51

Opleiding Indoor Design (vervolg)

52

Outdoor Design

53

Nieuw! Mbo + Design

56

Nieuw! Food

57 58-59

Nieuw! Mbo + Food specialisaties: Food Entertainment Food Design Food Communication Food Production

62

Groen, Grond & Infra

63

Groothandel & Logistiek

Niveau 2

Niveau 3 BOL/BBL BOL

Niveau 4 BOL/BBL BOL BOL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL BBL BOL

Locatie Rijswijk Rotterdam Aalsmeer Amersfoort Dordrecht Gorinchem Gouda Houten Rijswijk Rotterdam Amsterdam

BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BOL/BBL BOL

Rijswijk Rotterdam Amsterdam

BBL BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

BOL/BBL BOL/BBL BOL/BBL

BOL BOL BOL/BBL

Gouda Houten Aalsmeer Rijnsburg

wellant mbo 2012-2013

68


Kijk op www.wellant.nl voor aanvullende informatie op dit boekje.

Marc Driessen, Paul Kipping, Sander Foederer, Willem Jan Ritman Allemaal erg bedankt.

Dit boekje is een uitgave van Wellantcollege. Met zorg samengesteld. Wij hebben er alles aan gedaan om de juiste informatie te geven. Kom je toch iets tegen wat niet klopt, laat het ons dan weten, info@wellant.nl. Je reactie

stellen we zeer op prijs. Aan dit boekje hebben veel mensen meegewerkt: Ahmet Polat, Artis, De Hulp­troepen, Dierenzorggroep Lek & Linge, Enviso, Hein van den Heuvel, Hollandse Hoogte, ID&AD/strategic branding,

Wellantcollege Amsterdam Wellant mbo Boelelaan 1109 1081 HV Amsterdam (030) 634 51 00 mboplus@wellant.nl Wellantcollege Linnaeus Wellant mbo Archimedesplantsoen 87 1098 JZ Amsterdam (020) 692 90 60 linnaeus@wellant.nl Wellantcollege Amersfoort Nieuw te openen locatie mbo.amersfoort@wellant.nl Wellantcollege Dordrecht Wellant mbo Chico Mendesring 825 3315 WX Dordrecht (078) 621 64 00 mbo.dordrecht@wellant.nl

Wellantcollege Gorinchem Wellant mbo Arkelse Onderweg 125A 4206 AG Gorinchem (0183) 62 29 66 (Postadres) IJsbaan 455 4206 VJ Gorinchem mbo.gorinchem@wellant.nl Wellantcollege Gouda Wellant mbo Ronsseweg 555 2803 ZK Gouda (0182) 54 37 43 gouda@wellant.nl Wellantcollege Houten Wellant mbo Randhoeve 2 3992 XH Houten (030) 637 70 24 houten@wellant.nl Wellantcollege Naarden Wellant mbo Tenierslaan 2 1412 JE Naarden (035) 694 36 80 naarden@wellant.nl

Wellantcollege Oegstgeest Wellant mbo Lange Voort 70 2341 KD Oegstgeest (071) 517 32 16 oegstgeest@wellant.nl Wellantcollege Rijnsburg Wellant Chr. mbo Korte Vaart 2 2231 GE Rijnsburg (071) 402 57 03 rijnsburg@wellant.nl Wellantcollege Rijswijk Wellant mbo Huis te Landelaan 2 2283 SG Rijswijk (070) 390 40 16 rijswijk@wellant.nl Wellantcollege Rotterdam Wellant mbo Bosdreef 111 3062 CA Rotterdam (010) 217 59 22 rotterdam@wellant.nl Kijk voor meer informatie op wellantmbo.nl

wellantcollege ll

Š 2011 Wellantcollege

Wellantcollege Aalsmeer Wellant mbo Linnaeuslaan 2 1431 JV Aalsmeer (0297) 32 46 88 mbo.aalsmeer@wellant.nl


techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

techniek, technologie en ICT

teelt en productie

GROEN, water en energie

Stad en lanDschap

RECREATIE, TOERISME EN SPORT

gezondheid, zorg en welzijn

transport en logistiek

voeding en horeca

design en architectuur

handel, ondernemerschap en marketing

Wellant mbo-opleidingen 2012-2013

wellantcollege ll

wellantcollege ll

wellantmbo.nl wellantcollege ll

Wellant mbo-opleidingen 2012-2013  
Wellant mbo-opleidingen 2012-2013  

Overzicht van alle Wellant mbo-opleidingen 2012-2013 in een handige brochure.

Advertisement