Vechtrijk 4 Magazine BPD/Adriaan van Erk

Page 1

4

STEL JE EENS VOOR…

GENIETEN AAN DE VECHT

WONEN IN GRACHTENPAND

PITTORESK WEESP

POWERED BY


2

VECHTRIJK 4


INHOUD

4 Knusse straatjes, pittoreske huizen en groene oevers; wonen in Vechtrijk voelt als wonen in een vestingstadje langs de Vecht. Met een haven en sluis, strandje aan het water, visplekken en een groen park is dit een prachtige plek om buiten (of binnen) te zijn.

INHOUD Vestigingstad met roerige geschiedenis................4 Genieten van het goede leven................................6 Maak kennis met Weespersluis..............................8 Vaarroute...............................................................10 Plattegrond Weespersluis.....................................12 Architect aan het woord........................................14 Wonen in Vechtrijk................................................16 Colofon..................................................................23

3


4

Vestingstad met roerige geschiedenis VAN VUURLINIEWONINGEN TOT LUXE WONEN AAN DE VECHT Het is mei 1355 als Willem van Beieren, de graaf van Holland, stadsrechten verleent aan het dijkdorp ‘Wesepe’. De stad ligt op een strategisch punt aan de belangrijke vaarroute de Vecht, op de grens van het machtsgebied van de graven van Holland en de bisschop van Utrecht. Er volgt een lange periode van welvaren voor Weesp, tot in 1508 de stad wordt geplunderd door Gelderse troepen. Weesp wordt herbouwd - waarbij de aarden en houten omwalling plaatsmaakt voor een stenen muur - en groeit uit tot een bolwerk voor alcoholische dranken. Op grote schaal wordt er bier en brandewijn gebrouwen en gebrand.

VECHTRIJK 4


HISTORIE

Hoe dijkdorp Wesepe uitgroeide tot pittoreske vestingstad

Na de Franse belegering van 1672 besluit het stadsbestuur om van Weesp een vestingstad te maken, om het rijke Amsterdam te kunnen beschermen, samen met Naarden en Muiden. Er wordt een gracht gegraven, waardoor in de Vecht het eiland ‘de Ossenmarkt’ ontstaat, en er is een ambitieus plan om acht bolwerken te bouwen. Onder leiding van Johan Maurits van Nassau wordt een viertal bastions aangelegd; twee op de Ossenmarkt en twee aan de zuidkant van de oude stad. De overige vier bastions worden wel ontworpen, maar door geldgebrek nooit gerealiseerd. Aan de vorm van de Herensingel en de Singel is wel nog altijd te zien waar deze vier bolwerken gebouwd hadden moeten worden. In 1861 wordt, na twee jaar, de bouw voltooid van een bomvrije toren op de Ossenmarkt. Het Torenfort aan de Ossenmarkt is een van de laatste forten waarmee de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt versterkt en maakt vanaf 1892 ook deel uit van de Stelling van Amsterdam. Aan het Molenpad en de Utrechtseweg liggen nog de kenmerkende ‘vuurliniewoningen’, de houten huizen in de kleine kring rondom de vestingwerken, die platgebrand konden worden om het schootsveld snel vrij te kunnen krijgen.

Er is nog altijd veel terug te zien van de prachtige historische vestingwerken

5


6

Genieten van het goede leven “ Hep is niep liperair, wap u hier leesp Maar rijmp dan poch maar smeppeloos op Weesp” Dichter Drs. P

VECHTRIJK 4


WEESP

Een wandeling door Weesp is de moeite waard!

Stadse allure met het karakter van een schilderachtig dorp: dat is Weesp. Midden tussen het groene waterlandschap, met Amsterdam om de hoek, vind je rust, ruimte en knusheid in een schitterend historisch vestingstadje aan de Vecht. Rijk aan water, omringd door groen, volop gezelligheid en bijzondere architectuur. Wonen in Weespersluis is genieten van het goede leven.

7


8

Maak kennis met Weespersluis Even lekker bijkomen op een sfeervol terras aan het water, genieten van een filmpje in het knusse filmtheater, een rondje varen of een stukje hardlopen langs de kade. Of pak je nog even je hengel? Er is genoeg te doen om je zinnen te verzetten na een dag hard werken. En in het weekend geniet je met je gezin op of aan de waterplas, het strandje aan de Gouw of in een van de stadsparken. Weespersluis, het groene woonlandschap aan de oever van de Vecht.

NAAR HET PARK? In Weespersluis spelen de natuur en water een belangrijke rol. Je hebt straks de keuze uit drie parken waar je veilig kunt spelen, sporten, wandelen en fietsen. Het Gouwpark in Vechtrijk, een brede groene laan met bomenrijen die uitkomt bij het strandje aan De Gouw, en het Weespersluispark in Lanenrijk, tegenover de Brede School. Het derde park is het Muiderslotpark. Dat wordt een groene oase met een doorgaand fietspad door bijna heel Lanenrijk. Nog niet genoeg keuze? Ten noorden en aan de westkant van Waterrijk komt tot slot een natuurlijk landschapspark met ruigtes (natuur en recreatiegebied ‘t Breedland) van maar liefst 100 hectare (200 voetbalvelden), waar een fijn struinpad en een fiets- en hardlooproute doorheen lopen.

VECHTRIJK 4


HOTSPOTS VERTOEVEN OP OF AAN HET WATER Een van de mooiste eigenschappen van Weespersluis is dat er zoveel ruimte is voor water. Een groot aantal woningen in Weespersluis staat zelfs direct aan het water en krijgt een eigen aanlegsteiger. Zo stap je op een zonnige dag vanuit je tuin snel in je roeiboot of sloep voor een tochtje! Niet de luxe van een eigen steiger? Geen probleem: er komen in Weespersluis diverse openbare aanlegplaatsen en je mag als bewoner je bootje aanleggen aan je privé oever, maar ook aan openbare oevers zolang je de doorvaart maar niet belemmert.

Genieten aan de waterplas, het strandje aan de Gouw of een van de stadsparken

POOTJEBADEN AAN HET STADSSTRAND Je hoeft niet naar de kust voor een middagje ‘strand’. Het prachtige zandstrand van Muiderberg, met een sfeervol strandpaviljoen, ligt in de buurt. Maar let op, voor wie dichter bij huis wil pootje baden: Weespersluis krijgt ook een eigen strandje aan de Gouw, bij het Gouwpark. Ook komt er mogelijk een strandtent op dit toekomstige stadsstrand van Weesp.

VOOR GROTE EN KLEINE KIDS In Weespersluis is genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden. Voor de kleintjes, die nog niet mogen bootje varen op De Gouw, komen er speelplekken in de verschillende woonbuurten. Ook komt er een speelbos. De grotere kids kunnen zich ook goed vermaken op het standsstrandje of het avonturenveld. En wat dacht je van een balletje trappen op het schoolplein van de Brede School, die begin 2021 de deuren opent? Buiten schooltijden is het schoolplein toegankelijk voor iedereen! IN NO TIME IN AMSTERDAM Wil je even Weespersluis uit en je onderdompelen in de dynamiek van Amsterdam? Met de trein of bus ben je er zó! Aan de noordzijde van Weespersluis is namelijk een nieuwe op- en afrit van en naar de A1 gerealiseerd. Via deze verbindingsweg rijd je met de auto in circa 10 minuten naar de hoofdstad. En met de trein ben je er net zo snel! Vanaf station Weesp rijdt er elk kwartier een trein naar Amsterdam en Amsterdam Zuid en Schiphol.

9


10

MUIDEN NAAR OUD-ZUILEN, AFZAKKEN OVER DE VECHT

„

Vaarroute

Molen’t Haantje, Weesp

38 KM VAREN

Weesp ligt aan een schitterende vaarroute, centraal in Nederland. Je kunt vanuit Weesp varen richting Muiden en het IJmeer of slingerend afzakken naar Loenen aan de Vecht en OudZuilen. Kies je voor het laatste dan vaar je met links en rechts uitzicht op gezellige oude huizen, molens en restaurants, aangevuld met groen. Tijdens jouw tocht zal je authentieke landhuizen zien, met mooi aangelegde tuinen.

ˆ

Â

†

Â? Â?Â?

Ome Ko, Muiden

Langs de Vecht

VECHTRIJK 4

Â?

Œ

… ‚


VAARROUTE

11

ˆ‰

Of zet koers naar Amsterdam!

‡ �

Â?

  Â?Â

‰ � Muiderslot

Tips

ˆ „

Â?Â?

� „

ƒ

OUD-ZUILEN Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. In Slot Zuylen ervaart u het dagelijks leven van de bewoners van het kasteel.

LOENEN AAN DE VECHT In Loenen aan de Vecht krijg je het idee in het verleden beland te zijn. Bezoek de voormalige korenmolen De Hoop en de mooie, oude ophaalbrug over de Vecht.

†

‹

Š

MUIDEN Geniet van koffie met appelgebak op het gezellige terras van het beroemde cafĂŠ Ome Ko, bij de sluis.

Slot Zuylen

Je vaart via Weesp langs Hinderdam, Nigtevecht, Vreeland, Loenen aan de Vecht, Breukelen, Maarssen en zo kom je uiteindelijk in hartje Oud-Zuilen. Een prachtige klein dorpje met het schitterende Slot Zuylen. Leg je boot aan, pak een terrasje en geniet!


12

Ams terd a

m

In Vechtrijk 4 komen 155 zeer diverse woningen; vrijstaande notariswoningen, grachtenpanden, 2-onder-1-kapwoningen en vestingwoningen. Op de kaart zie je waar in Weespersluis Vechtrijk 4 komt.

VECHTRIJK 4


PLAN

Vechtrijk 4

13


14

Vechtrijk EEN VECHTS DORPJE MET EEN RIJKE UITSTRALING ‘Vechtrijk gaat lijken op een typisch Vechts dorpje, zoals bijvoorbeeld Loenen aan de Vecht en Nigtevecht. Wat de Vechtse dorpen onderscheidt van andere Hollandse dorpen, is dat ze een rijkere uitstraling hebben. Dit komt doordat welgestelde Amsterdammers hier in vroegere tijden hun ‘buiten’ vestigden. Die sfeer willen we ook creëren in Vechtrijk,’ vertelt architect Kok Mulleners trots als hij het over dit deel van Weespersluis heeft. Hij gaat verder: ‘We creëren hier het gevoel van een dorpje dat door de eeuwen heen organisch gegroeid is. Met statige grachtenpanden langs een kade, intieme straatjes met doorkijkjes, typisch Hollandse herenhuizen en royale woningen op ruime kavels langs de randen. De architectuurstijl van de woningen refereert aan meerdere stijlperiodes; zowel aan de 17e- en 18e-eeuwse Oudhollandse classicistische stijl als aan de 19e-eeuwse Fin de Siècle stijl, die we al kennen van Lanenrijk.’

Kok Mulleners richtte dit jaar 30 jaar geleden samen met zijn broer Ton het architectenbureau Mulleners + Mulleners Architecten op. Vanaf het begin is hij betrokken bij Weespersluis. Samen met Heren 5 Architecten is hij verantwoordelijk voor de rijke uitstraling van dit nieuwe woonlandschap in Weesp.

VECHTRIJK 4

INDIVIDUALITEIT EN DIVERSITEIT ‘In Vechtrijk ervaar je de sfeer van Vechtse dorpen door de aandacht en ruimte voor individualiteit en diversiteit. Elk huis onderscheidt zich. Onder andere in kleur, detaillering en sierlijsten. De huizen krijgen een rijke uitstraling met fraaie versieringen in de gevel, zoals kroonlijsten, spekbanden en roedeverdelingen in de ramen. Onderbrekingen in de rijtjes door terugspringende woningen met een voortuin met fraai hekwerk creëren een divers straatbeeld. Een gootlijn loopt nooit over meer dan drie woningen, dan volgt automatisch weer een dwarskap. Bijvoorbeeld zo’n mooi stijl Frans trapezium dak. Ook heel handig om zonnepanelen uit het zicht op te lossen.’


ARCHITECT AAN HET WOORD ZOALS AMSTERDAMSE GRACHTENPANDEN ‘De fase van Vechtrijk die nu in verkoop gaat, bestaat uit een groot aantal grachtenpanden, herenhuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa’s. Aan de ene kant komen woningen op royale kavels met uitzicht over het breedste deel van het Gouwmeer. Hier kijk je vanuit je tuin straks heerlijk ver en vrij van je af! Aan de andere kant komen prachtige grachtenpanden aan een brede kade. Hier leg je straks je bootje aan én heb je een prachtig uitzicht: over de gracht kijk je naar het Gouwpark en het strandje. Hier komen huizen die refereren aan Amsterdamse grachtenpanden met hoge verdiepingen en enorme raampartijen. Typisch Hollandse statigheid met rustige straatjes en onverwachte doorkijkjes. We creëren vanuit verschillende hoeken contact met het landschap. De connectie met de natuur is heel direct, en dat geeft een rijke beleving aan Vechtrijk.’

CHIQUE INGETOGEN KLEUREN ‘Ter voorbereiding op Vechtrijk hebben we ons uitgebreid verdiept in het kleurgebruik in Vechtse dorpen. Eind van de 18e eeuw was donkerblauw bijvoorbeeld heel chic. Veel villa’s uit die tijd zijn wit met donkerblauwe dakpannen. Heel Hollandse kleuren. Als we het daarover hebben, mag de typisch Hollandse rode baksteen uiteraard niet ontbreken. Ook gaan we in Vechtrijk huizen bouwen in een heel donkere baksteen. Heel chic in combinatie met kozijnen in andere kleuren. We gebruiken een stijlvol gedempt kleurpalet gecombineerd met zachte natuursteen tinten, zoals een warm oker. Voor de deuren kijken we naar de kleuren van het herfstblad: elegant en ingetogen donkergoen of -rood.’ PARKEREN IN GROENE HOFJES ‘Voor het parkeren van de auto’s ontwerpen we groene hofjes achter de woningen die je bereikt via een fraai vormgegeven poortje. We kiezen ervoor om in het hele plan bomen aan te planten, zodat je sneller de sfeer van een oud dorpje ervaart. Zo ontstaan intieme straten zonder auto’s in het zicht. Dit past bij de historische stijl van de woningen en zorgt direct voor een enorme woonkwaliteit.’

Vechtrijk komt naast het levendige hart van Weespersluis te liggen. Hier worden de winkeltjes, de supermarkt, het gezondheidscentrum, het haventje én het strandje met horeca gerealiseerd.

15


16

Wonen in Vechtrijk

VESTINGWONINGEN Charmant, dat is een goede omschrijving van de vestingwoningen van Vechtrijk. Het zijn woningen met een woonoppervlakte tussen de 115 en 145 vierkante meter en markante kenmerken, zoals een imposant dakkapel, een Frans balkon of een mooi torentje. De variatie van top- en trapgevels en verschillende kleuren baksteen en metselwerk, zorgt voor een speels straatbeeld. Er komen 46 vestingwoningen in Vechtrijk, gesitueerd in korte rijen rondom het groen in het binnengebied van de wijk. De vestingwoningen hebben allemaal een ruime achtertuin met schuur, gelegen op het noorden, zuiden, oosten of westen. Woningen met een charmant karakter, die past bij de karakteristieke vestingstad Weesp!

VECHTRIJK 4


WONINGEN

TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN XL Op zoek naar een twee-onder-een-kapwoning met extra veel ruimte? Vechtrijk heeft ook XL tweekappers! In totaal worden er acht van deze royale woningen gerealiseerd. Met een woonoppervlakte van maar liefst 170 vierkante meter heb je hier alle ruimte voor jouw woonwensen ĂŠn die van het de rest van het gezin! Deze royale woningen staan verspreid over Vechtrijk en hebben mogelijkheid tot een aangebouwde garage ĂŠn een riante achtertuin op het noorden of zuiden. De architectuur is wederom fraai, met topgevels en sierlijk metselwerk. Net als het uitzicht van deze statige tweekappers. Een gezellig straatje, water of groen; welk uitzicht wil jij?

17


18

Tweekappers en meerzichtwoningen met bijzondere architectuur

TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN Verspreid door Vechtrijk staan 22 prachtige tweekappers met veel variatie in architectuur. Zo zijn er woningen met kolossale raampartijen of met een charmant torentje en is er veel afwisseling in de sierlijke details, de kleuren baksteen en type metselwerk. De twee-onder-een-kapwoningen, met woonoppervlaktes tussen de 140 en 150 vierkante meter, liggen op ruime percelen en kijken uit over de haven, het water of het groen in de wijk. De tweekappers zijn er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met de woonkamer aan de voor- of achterzijde, met privéparkeerplaats(en) en/of de mogelijkheid tot een garage of carport, en de ligging van de tuin; op het noorden, zuiden of westen. Keuze genoeg! MEERZICHTWONINGEN De vroegere Vechtse dorpen hadden een rijkere uitstraling dan andere Hollandse dorpen. Dat is ook de sfeer die de architect wil creëren in Vechtrijk. Het meest verbeeldend voor deze sfeer van ‘welgesteldheid’ zijn de riante Meerzichtwoningen op royale kavels aan de westzijde van Vechtrijk. De naam verklapt het eigenlijk al: deze woningen hebben prachtig uitzicht op het Gouwmeer. Vanuit de woonkamer aan de voorzijde kijk je heerlijk ver en vrij van je af, naar het breedste deel van het nieuwe water. Er zijn acht Meerzichtwoningen, met riante woonoppervlaktes vanaf ongeveer 155 vierkante meter. Ook de kavels zijn royaal, de grootste is bijna 200 vierkante meter. Hier woon je ‘op stand’!

VECHTRIJK 4


WONINGEN

Grote raampartijen, charmante torentjes en veel sierlijke details

19


20

VRIJSTAANDE NOTARISWONINGEN Vrijstaand met een statige uitstraling, een riante woonoppervlakte, royale tuin, parkeren op eigen terrein ĂŠn vrij zicht op water of groen. Als dat is wat je zoekt in een woning, dan is een notariswoning in Vechtrijk iets voor jou. Er komen slechts acht van deze royale vrijstaande woningen beschikbaar; met een woonoppervlakte van maar liefst 180 vierkante meter de grootste woningen in Vechtrijk. De notariswoningen liggen door de wijk verspreid op ruimtelijke locaties, met landelijk uitzicht op groen en/of water. De kaveloppervlakte begint bij circa 315 vierkante meter. De notariswoningen hebben een statige allure met sierlijk metselwerk, en een aantal van de woningen heeft een prachtige witte gevel.

VECHTRIJK 4


WONINGEN

GRACHTENPANDEN Aan de oostelijke, zuidelijke en westelijke kant van Vechtrijk komen 39 prachtige grachtenpanden langs een brede kade, waar je straks je bootje kunt aanleggen. Je geniet hier van een prachtig uitzicht op de omliggende gracht die uitkomt in de Vecht. Over de gracht heen kijk je naar het Gouwpark. De riante grachtenpanden hebben royale woonoppervlaktes tussen de 150 en 160 vierkante meter en een statige allure, met hoge verdiepingen en raampartijen, sierlijke details en metselwerk, een trap- of topgevel of een Frans balkon. Er zijn grachtenpanden met een achtertuin op het zuiden en woningen met een privéparkeerplaats. Bij sommige woningen behoort ook een garage of carport tot de mogelijkheden. KADEWONINGEN Aan de noordzijde van Vechtrijk liggen de kadewoningen, met een fraaie architectuur. Variatie in kleuren baksteen en gedetailleerd metselwerk zorgt voor een afwisselend en sfeervol straatbeeld. Ook de kadewoningen hebben aan de voorzijde vrij uitzicht op het water dat uitkomt in de Vecht. De woonoppervlaktes variëren van circa 135 tot 150 vierkante meter. Ook de percelen zijn ruim, de grootste kavel is maar liefst circa 300 vierkante meter. Alle woningen hebben een ruime achtertuin met een schuur, met een gunstige ligging op het zuidwesten. En wat kies jij: een Frans balkon en/of een dakkapel - voor meer licht en een ruimtelijk gevoel in huis - de woonkamer aan de voor- óf áan de tuinzijde?

21


22

Vechtrijk: wonen in een pittoreske vestingstad tussen het groen

VECHTRIJK 4


COLOFON

Colofon Tekst De Firma Stek Ilja Kraaier Susan Blanken Vormgeving Scrambled Ads Artist impressions Woning Media Fotografie Maarten van der Wal Brian Elings en andere Voor meer informatie, ga naar: www.nieuwbouw-weespersluis.nl/waterrijk

DISCLAIMER Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend.

23


Verkoop:

4

Vechtrijk 4 is een samenwerking van:

nieuwbouw-weespersluis.nl/vechtrijk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.