STADSKRANT WEERT IN BEWEGING APRIL 2016

Page 1

stADskrAnt

weert

in beweging www.beweegnet.nl ZORG WELZIJN

ONDERWIJS

bedrijven

OVERHEID

SPORT

stadskrant weert in beweging | april 2016 | 4e jaargang

gEZonD DrinkEn

5

niEuw! bArrE workout

18

niEuwE gEZonDHEiD

11

JEugD in bEwEging

21

leefstijl & afslank challenge! Duizenden afslankproducten zijn gericht op snel resultaat, geven geen aandacht aan gezondheidsbevordering, met het jo-jo effect meestal als resultaat. Gezond en duurzaam afvallen gaat echter over leefstijl, gezonde voeding, ons lijf goed onderhouden, een actieve leefstijl. Dat is het fundament van de Leefstijl- en Afslank Challenge.

Deelnemers behalen gegarandeerd resultaat, slapen beter, hebben meer energie, vallen de juiste (onderhuids vet) kilo’s kwijt, voelen zich fitter en zekerder en veel deelnemers hebben verschillende medicatie kunnen verminderen door hun aanpassing van de leefstijl. Met kleine stapjes werken de deelnemers toe naar een actiever en gezonder leven.

De Leefstijl- en Afslank Challenge kent 3 pijlers, bewegen (volgens de WHO beweeg- en gezondheidsrichtlijn), voeding (volgens de Gezondheidsraad richtlijn goede voeding), en mentale fitheid. Effectief werken aan duurzame gezondheidsbevordering en een duurzaam gezonder gewicht. Naast de richtlijnen van de WHO en de Gezondheidsraad werd het kennisdossier van Fit!vak en TNO (2014) geraadpleegd waardoor dit het eerste landelijke gezondheid- en afslank programma is dat een NISB erkenning kreeg en als erkende interventie op de sportimpuls menukaart staat.

Cindy Denessen, bij de dokter geweest voor cholesterol, overgewicht en hoge bloeddruk medicatie, koos voor de leefstijl als medicijn en werd door een cameraploeg gevolgd in haar Challenge. In de Youtube serie, te volgen op Youtube kanaal ‘Leefstijl Challenge’ doorloopt ze het gehele programma in 26 weken.

GRIJP

! JE KANS

Gestart met een gezondheid- en fitheid analyse, medische check, volgt Cindy een beweegcoach sessie, een voedingscoach sessie, een intake sport sessie en een mentale fitheid en motivatie sessie, om er sterk gemotiveerd uit te komen.

Gedurende het programma krijgt Cindy de kennis aangereikt om de rest van haar leven haar eigen leefstijl coach te blijven.

DY ’s Vo lg C IN

a fl eve ri

ngen op

l Leefstij ge Challen

www.weerterleefstijlchallenge.nl

GRATIS gezondheidscheck!

In de maanden april, mei en juni 2016 wordt er vanuit de Easy Sportpas een GRATIS Lifestyle & Health Check (twv 75 euro) aangeboden, bedoeld voor mensen die nog te weinig of niet actief leven. Deze check reikt een beweeganalyse aan, een PAR-Q gezondheidsanalyse, er wordt een lichaamssamenstelling analyse gedaan en van hieruit wordt de deelnemer een vrijblijvend leefstijl- en beweegadvies aangereikt. Ook ontvangt de deelnemer inzicht in de nieuwe beweeg- en preventierichtlijn van de World Health Organization en kan men vrijblijvend inhaken op het Nieuwe Gezondheid Programma. U kunt zich aanmelden via info@beweegnet.nl

Leefstijlclub www.colada.nl

Cindy volgen; Youtube kanaal: Leefstijl Challenge. Met Cindy meedoen: kijk op www.weerterleefstijlchallenge.nl

www.landvanantje.eu

www.lifestylevitae.nl

wEErt pAArDEnstAD

22

ZONDAG 24 APRIL

DAG VAN SPORT

EN BEWEGEN Punt Welzijn, Platform Gehandicapten Weert en Centrummanagement presenteren tijdens de Winkelzondag de Dag van Sport & Bewegen. In samenwerking met diverse sportverenigingen uit Weert en omgeving wordt het centrum omgetoverd tot een waar sport-spektakel. Op de pleinen worden velden uitgezet, wedstrijden gehouden en presentaties gegeven. Van 13:00 tot 17:00 kan iedereen weer genieten van een sportief middagje in de binnenstad van Weert. Dit jaar hebben we themapleinen zodat we nog duidelijker kunnen laten zien wat we aan sport- en beweegaanbod hebben voor mensen met een beperking. Uiteraard zijn wij er weer bij met het rolstoelparcours maar we maken hem wel uitdagender en sneller dit jaar! Ook zal er weer een infomarkt zijn met kraampjes waar u alle informatie over het thema sport- en bewegen en gezondheid kunt vinden. Mis het dus niet en kom meegenieten van dit geweldige evenement!!!

uitjes & evenementen www.metonsinweert.nl

www.jansenhermansoptiek.nl

WEERT MEDIA

power to create media


Leefstijlclub

?

Voor een fitter Weert!

FIT DE ZOMER IN!

! kPNI

rt

ee beweegnet.nl/w

2016

klinische Psycho-Neuro-Immunologie klachten die onvoldoende resultaat bij andere therapievormen hebben gehad.

De kPNI is een jonge wetenschap, die ook wel evolutionaire geneeskunde wordt genoemd. Een kPNI-therapeut bekijkt uw klacht niet als een foto maar als een film. Er wordt gekeken naar een totaalbeeld, klachten uit het verleden, ontwikkeling als kind, leefstijl (voeding, vochthuishouding en beweging) worden in de analyse meegenomen. Waar nodig kan aanvullend (o.a. bloed, speeksel)onderzoek worden ingezet. kPNI is vooral interessant bij o.a. chronische aandoeningen, aanhoudende problemen energiehuishouding,

AFSLANKEN!

Leefstijl & Afslank Challenge www.weerterafslankchallenge.nl

kPNI richt zich op: • herstel van het beweeg- en eetpatroon • verbeteren vochthuishouding • reductie van stress • verbeteren energiehuishouding • vebeteren herstelcapaciteit van het lichaam • herstel van het bioritme • het gebruik van supplementen • herstel of versterken van lichaamsbarrières (bv darm, huid, longen)

kPNI wordt uitgevoerd door gespecialiseerd therapeut Olaf van der Zanden, ruim 22 jaar werkzaam binnen de zorg. Olaf begeleidt patiënten uit heel Nederland. Laat u ook informeren over de mogelijkheden!

Judo & Boksfit Junior Bootcamp Junior Streetdance Scholieren Fitness

ze

Check on Site!

W W W. L I F E S T Y L E V I TA E . N L

www.topfysiotherapieweert.nl

www.topzorgweert.nl

Bernhardlaan 8 • 6006 ZP Weert • T. 0495 - 532328 • info@topfysiotherapieweert.nl

TOTAAL IN BEELD

BLAAS UW OUDE FILMS NIEUW LEVEN IN! LAAT ZE DIGITALISEREN UW FILMS VERLATEN

MARKT 2 | WEERT | 0495 - 533 813 INFO@FOTOWEERT.NL | WWW.FOTOWEERT.NL

COLOFON

© copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever worden verveelvoudigd en/of openbaargemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook. De uitgever stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele kleurafwijkingen en/of inhoudelijke onjuistheden, die ondanks een zo correct mogelijke bewerking van de verstrekte gegevens en/of in de tekst van de uitgave toch mochten voorkomen.

UITGEVER: Cindy Denessen-Bastiaans Mobile: 06 - 207 49 885

STADSKRANT

weert

2016

VERSPREIDING Huis aan huis Weert e.o.

THEMA: MENNEN POLO HIPPISCH RECHT

VERSCHIJNING April en Oktober 2016

ONDERWIJS

bedrijven

OVERHEID

SPORT

Stadskrant Weert in beweging - oktober 2015

15

DANS JE SLANK

19

OVERGEWICHT

3

easy sportpas weert Opstarten met meer bewegen of sporten is niet altijd alleen een zaak van willen en doen. Vaak zit het financieel tegen, zeker in deze tijd van crisis, maar velen hebben ook al lange tijd niet gesport en dan is de opstart gewoonweg wat moeilijker. Toch is bewegen en sporten erg belangrijk om gezond en vitaal te blijven, zeker als het even wat minder gaat of je lang niks gedaan hebt. Juist voor deze mensen, die het wat moeilijker hebben of die al geruime tijd te weinig bewegen of sporten, is de Easy Sport Pas Weert ontwikkeld en is hier door VWS subsidie aan toegekend. De Easy Sport Pas is een samenwerkingsverband tussen verschillende sport- en beweegaanbieders en zorgpartijen.

Deelnemende beweeg- en sportaanbieders zijn: • Life Style Vitae Leefstijlclub • Jan van Weert gymnastiekvereniging • AV Weert wandelclub • de Batavierentreffers handboogschieten vereniging • Zwemclub de Rog • Tennisvereniging Lichtenberg • Volleybal Club Weert • Badminton vereniging Weert.

maar liefst 50% voordeel op deze Easy Sport pas voor de eerste 6 maanden.

Gratis Leefstijl beweegadvies! Er zijn per half jaar slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar om gebruik te maken van dit opstart voordeel, namelijk 60, dus 10 per maand. Je start met een Leefstijl Beweegadvies, welke normaal 75 euro kost, maar door de subsidie geheel gratis is. Neem dus snel contact op als je Start met sport voor 50% gebruik wilt maken, mail “InteresHet samenwerkingsverband biedt se Easy Sport Pas” en je naam en nieuwe sporters een laagdrempeli- telefoonnummer naar: ge mogelijkheid om deel te nemen info@beweegnet.nl. aan de activiteiten. Je wordt dan uitgenodigd voor Je kiest een activiteit, doet een inhet Leefstijl Beweegadvies en kan take, krijgt een sport- en beweegdaarna beslissen of en aan welke plan en ontvangt bovendien een PASsport je deel wilt gaan nemen. flink voordeel vanuit SPORT een overheid subsidie. www.beweegnet.nl/weert Nieuwe sporters ontvangen nl

EASY

EASY PAS

SPORT

nu tijdelijk

2015

met

% 50 KORTING

Eric: “Ik heb een zittend beroep en had de laatste tijd erg veel last van concentratieproblemen. Omdat ik mijn tijd zelf wil indelen en altijd van water gehouden heb, ben ik met het 50% voordeel van de easy sport pas weer gaan zwemmen! Ik zwem nu twee keer per week en ik voel met fitter dan ooit en dat uit zich ook in mijn werk. Kom ook in beweging en kijk op beweegnet.nl/weert voor alle sportmogelijkheden. Yust do it!”

beweegnet.nl/weert

Eric: 56 jaar, accountant

www.colada.nl

REDACTIE Weert Media en samenwerkende partners. DRUK Senefelder Misset GRATIS verspreiding • Ook rechtstreeks te bestellen bij de uitgever via: www.weertmedia.nl 3e jaargang, 5e editie, april 2016

www.antjevandestatie.eu

27 NOV VEILING

20

SAMENLOOP VOOR HOOP

www.lifestylevitae.nl

Kelly Weekers & Sjeng Schalken, Ambassadeurs SamenLoop voor Hoop 2015

5

SamenLoop voor Hoop 10 en 11 oktober Eindelijk is het dan zover! Na de pech van een hittegolf in juli, is de eerste SamenLoop voor Hoop in Weert een feit. Op 10 en 11 oktober kleurt Weert paars, in elk geval rondom de atletiekbaan aan de Parklaan waar in 24 uur geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek van KWF en voor het Toon Hermans Huis Weert. Meer dan 1000 deelnemers wandelen of lopen hard in estafettevorm. Maar er is veel meer te doen… Een braderie, een horecaplein, optredens van vele Weerter artiesten en bands, een kinderplein… iedereen werkt belangeloos mee om er een grote happening van te maken. Zo worden survivors, mensen die ooit de diagnose kanker hebben gehad, een hele dag in de watten gelegd met een wellnessprogramma, lekker eten en drinken etc. Burgemeester Jos Heijmans is een van de ambassadeurs* van de SamenLoop. Hij loopt de eerste ronde op zaterdag om 14.00 uur. Kom kijken! Op pagina 5 t/m 7 van deze stadskrant vind je het complete programma. Het evenement is opgebouwd rondom 3 ceremonies: de openings-, kaarsen- en slotceremonie. De kaarsenceremonie vindt op zaterdagavond plaats en wordt om 22.00 uur ingeleid door een bijzondere gast. Speciale gast Olympisch kampioen Open Water Zwemmen Maarten van der Weijden, weet als geen ander waar de survivors doorheen gaan, hij is er zelf eentje. Met een enorme wilskracht, een dosis geluk en doorzettingsvermogen heeft hij na de behandeling zijn Olympische medaille gewonnen. Maarten van der Weijden zet zich al jaren in als vrijwilliger voor KWF Kankerbestrijding en SamenLoop voor Hoop. Hij zal op het podium zijn verhaal vertellen, een stuk meelopen en de activiteiten voor de survivors bezoeken.

Special Samenloop voor Hoop Weert 2015

dE WINKEL VOOR MENSEN DIE BETER (W)ETEN!

* Ook Kelly Weekers, voormalig Miss Universe voor Nederland en geboren in Weert is ambassadeur van de SamenLoop voor Hoop Weert. Zij is zaterdag 10 oktober ook aanwezig.

Leefstijlclub

VORMGEVING & ACQUISITIE Weert Media Groep

LifeStyleMagazine

www.beweegnet.nl ZORG WELZIJN

BEDRIJVEN

2017

Weerterland & Cranendonck • Gratis voor jou! www.weertmedia.nl • Zomer 2015 • Zesde jaargang

NATUURVOEDINGsWINKEL UT MUUËLETENTJE

in beweging

NATIONALE

AGENDA

HIPPIQUE Education edition 2014

Suggesties, tips, redactionele informatie en/of foto’s zijn altijd welkom. U kunt zich altijd aanmelden als redactielid, bel of mail ons gerust weertmedia@live.nl Weert Media Groep & Bastiaans Media Support

LifeStyle Magazine FIT:24:7 nr. 1 • 2015

REALISATIE Weert Media Groep • Bastiaans Media Support Tungelerdorpstraat 43 • 6005 RH Weert T +31(0)495 746 011 E weertmedia@live.nl • I www.weertmedia.nl

TOTAAL IN BEELD

ONZE WINKEL NIET!

biologisch

specialist

uitjes & evenementen www.metonsinweert.nl

u krijgt bij ons persoonlijk advies

Leefstijlchallenge Rubriek Fysiotherapie en Mondzorg Rabo Super 5 2015

www.samenloopvoorhoop.nl power to create

media

Wilhelminasingel 145 • 6001 GS Weert • Tel. 0495 524 497 info@muueletentje.nl • www.muueletentje.nl

leefstijl • body • mind • wellness • zorg • sport

21ste editie © 2016 een uitgave van Hippique Media bv stadskrant oktober opzetCindy.indd 1

22-9-2015 16:25:29

Tungelerdorpstraat 43 • 6005 RH Weert Tel. 0495 - 746 011 • Mobile 06 - 207 49 885 kvk Roermond 25788795 • NL05ABNA0409023086 btwnr NL141749581B01

weertmedia.nl


weert

wEErt in bEwEging

in beweging

3 13

OVERGEWICHT IN WEERT

Ruim de helft van de Weerter bevolking heeft overgewicht. Diëten zijn heel populair en allerhande afslankmiddelen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Resultaat; hoge kosten, jojoënde mensen en teleurstelling op teleurstelling. De enige manier om af te vallen is geduldig en heel serieus werken aan leefstijlverandering. Iedereen weet heel goed wat niet goed voor hem is. Gezond verstand gebruiken en eerlijk zijn tegen jezelf.

J

e verliest gewicht als je o.a. weinig snoept, royaal groenten en fruit eet, veel water drinkt. Beperk heel sterk het suikergebruik en andere zoetigheid. Probeer van de zoetbehoefte af te komen. Wat kan helpen is, iedere keer als de hunkering zich aandient, een glaasje water drinken. Suikers zijn overal in verstopt en de voedingsindustrie weet ons verslaafd te maken aan al die bewerkte zoetigheid. Daarom is het verstandig geen kant en klaar producten te kopen, maar zelf eten klaar te maken van verse biologisch geteelde ingrediënten. Dat is veel lekkerder en bovendien goedkoper. Kost wat meer tijd en inzet, maar dat is zeker de moeite waard. Onze westerse keuken dankt zijn aantrekkingskracht aan frituren, grillen, bakken en braden. Overgewicht heeft heel veel te maken met

het voedsel van tegenwoordig. Leg de lat niet te hoog. Aangeleerde gewoonten kun je niet zomaar achter je laten. 3 stappen naar gezonder! In de eerste editie van overgewicht Weert stelde ik voor om iedere keer drie stappen te nemen. 21 Dagen is een goede termijn om resultaat te voelen. Dus begin met drie ingrijpende voedingsveranderingen. 1. Ga veel water drinken. 2 liter zuiver water per dag. 2. 200 gram groenten en 2 a 4 stuks fruit. Liefst van biologische teelt. 3. Beperk heel sterk het zoetgebruik. Snoep af en toe wat noten, gedroogde vruchten of pompoen pitten. Wanneer je deze drie punten al weet in te passen in jouw leefpatroon ben je al lekker bezig. Daar voegen wij nu weer drie veranderpunten aan

toe. Met deze zes punten ga je weer 21 dagen aan de gang. Kijk hoe het voelt na die drie weken. - Sla geen maaltijden over, eet met regelmaat, 6 x per dag kleine maaltijden. Dat houdt de verbranding aan de gang en voorkomt snoepen.

Ons lichaam is een kachel. Wij zijn gewend om dat kacheltje drie keer per dag flink op te stoken. Dan stijgt onze bloedsuikerspiegel en krijgen wij hoge pieken en dalen. Het geheim van goed eten is: de bloedsuikerspiegel constant te hou-

“Gezond verstand gebruiken en eerlijk zijn tegen jezelf” - Eet geen witmeel producten zoals pasta’s, brood, pizza’s, rijst, enz.……. - Van al deze producten zijn er volkoren varianten die wel gezond zijn. - Eet geen rood en bewerkt vlees en vleeswaren (rund- lams- en varkensvlees). Beperk het vleesgebruik tot maximaal 3 x per week (kip, kalkoen of vis).

den. Ons kacheltje moet blijven branden en daarom is het belangrijk dat wij minstens 6 x per dag een eetmoment hebben. Door vaker kleine porties te eten brengen wij onze stofwisseling in balans. En het mooie is dat je mensen na een kuur niet alleen hoort praten over het gewicht dat ze kwijt zijn, ze staan vaak ook helemaal versteld van hoe goed ze zich voelen.

lifestyle magazine weert nieuwe gezondheidstrend! Weert Media Groep is met het LifeStyle Magazine Weert in Beweging, GOUDEN partner geworden van de Stadstriathlon Weert! Het LifeStyle Magazine, dat begin juni zal verschijnen en het programma van de Stadstriathlon bevat, wordt in een verhoogde oplage ook uitgedeeld door het Promotieteam van Weert Media Groep tijdens de Stadstriathlon op 10,11 en 12 oktober a.s.! Hiernaast kent het LifeStyle Magazine nog een toegevoegde waarde! Het magazine zal ter inspiratie en informatie gebruikt gaan worden bij de keukentafelgesprekken door de WMO-consulenten. Ook kan het meegegeven worden door de huisartspraktijkondersteuners. Om mensen vooral aan het bewegen te krijgen en inzichtelijk te maken wat wij allemaal aan aanbod hebben op dit gebied in Weert en omgeving. Maar vooral ook voeding, mentale fitheid en zorg zijn belangrijk.

Belangrijk is dat je weet hoe je eet en kritisch inkoopt. Weten hoe je eet is kien zijn op valse voorlichting van de voedingsindustrie. Als je schijnbaar verse producten koopt, die een jaar houdbaar zijn, dan hoef je niet geleerd te zijn om

Alles op het gebied hieromtrent vind u in het LifeStyle Magazine Weert in Beweging 2016. U vind het magazine overal in wachtkamers, SJG, bibliocenter, Rick, gezondheidscentra, fysiotherapeuten etc. in Weert e.o. De nieuwe beweegmakelaar van Weert maakt inzichtelijk waar men terecht kan met bewegen of sporten voor mensen met een lichamelijke of psychische beperking. Kortom een prachtig zinvol magazine met een boodschap voor ons allemaal. Hou uzelf fit en gezond en beng goed voor uw lijf en voorkom daarme veel chronische aandoeningen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor (redactionele) deelname. Zorg dat ook uw boodschap, product of dienst onder de aandacht komt in dit unieke LifeStyle Magazine voor Weert en omgeving! Neem contact op met Cindy Denessen 06 - 207 49 885.

te weten dat dat niet kan zonder toevoegingen. Jacq Cuijpers Werkgroep Voeding, platform Weert in Beweging

www.beweegnet.nl


“Denkt u dat u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen, heeft u last van stress, van stijve of pijnlijke spieren, regelmatig buik- of hoofdpijn, rug- of nekklachten, voelt u zich futloos of zit u gewoon niet lekker in uw vel? Neem dan eens contact met mij op om te zien wat ik voor u kan betekenen!” Peter Vergroesen

Drink 8 glazen water per dag voor de juiste balans

Voor een allergievrij leven!

Voor een allergie vrij leven! Al 10 jaar een begrip in allergie eliminatie! Denkt u dat u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde

Peter Vergroesen Natuurkundig Therapeut stoffen, heeft u last van •stress, van stijve of pijnlijke spieren, • Gezondheidscentrum Weert Maaseikerweg 45 • 6005 Weert •voelt Tel.u zich 0495 - 760030 of 06 - 13572120 regelmatig buik- of hoofdpijn, rug- ofAA nekklachten, futloos of zit u gewoon niet lekker in uw vel, neem dan eens mail: info@totallybalanced.nl contact met mij op om te zien wat ik voor u kan betekenen.

ww w. t o t a l l y b a l a n c e d . n l Peter Vergroesen

VOOR DE ZAAK

Natuurgeneeskundig Therapeut

Hoens coaching en counseling Gezondheidscentrum Weert Maaseikerweg 45, 6005 AA Weert

“AlsTel. je doet wat je alti00 jd deed, krijg je wat je altijd kreeg” 0495-76 30 of 06-1357 2120 Mijn naam is Hanneke Hoens. Na een lange loopbaan binnen het bankwee-mail: info@TotallyBalanced.nl zen heb ik gekozen om als zelfstandig coach te gaan werken.

Meer info via

Ik heb veel ervaring op het gebied van www.TotallyBalanced.nl gedragsveranderingen, zowel zakelijk

Hanneke Hoens Personal Coach en Stresscounceler Gezondheidscentrum Weert Maaseikerweg 45 6005 AA Weert Tel. 06 - 146 26 789 www.hoenscoaching.nl

als privé. Denk daarbij aan het omgaan met stressgerelateerde klachten, het behouden van de balans tussen werk en privé, herstel na burnout, alleenstaande ouder-gezin, samengesteld gezin, begeleiding Obesitas (samen met fysiotherapeut en dietiste), verwerking van een scheiding en de begeleiding van mensen met hooggevoeligheid (HSP). Ik maak gebruik van diverse technieken, zoals: vitaliteitsmethodieken (met aandacht voor voeding, beweging, zinvol leven), systemisch werken (familieopstellingen), NLP, Mindfulness, Vernieuwend Werken.

Vraagt u zich het volgende wel eens af? • Hoe ga ik beter om met alle stress? • Hoe zorg ik beter voor mezelf? • Hoe doe ik eindelijk eens wat ik al lang wil? • Hoe verander ik telkens terug kerende patronen? • Hoe stem ik mijn privé en werk beter op elkaar af? • Hoe loop ik minder vast in mijn gedachten? • Hoe kom ik meer bij mijn gevoel? • Hoe voel ik me vitaal en niet meer zo moe? • Hoe kijk ik aan het eind van dit jaar tevreden terug? Dit is een greep uit de mogelijke vragen waar u als ‘baas’ van uw eigen leven mijn ondersteuning bij kunt krijgen! Ook voor de ondernemer en uw medewerker en uw bedrijf vitaal wilt houden kunt u bij mij terecht.

ALTIJD VERS GETAPT SPRANKELEND WATER

+31 475 550244 • Gekoeld – gefilterd • Tafelwater • met/zonder bruis • Op de waterleiding • Gezond en besparend • 100% beschikbaarheid • Duurzaam

de kraan voor koel, bruisend water

Powered by Sprankle & WML NATUURVOEDINGsWINKEL UT MUUËLETENTJE Een bewuste manier van boodschappen doen! Dat kan in Ut Muuëletentje. Wij streven naar een winkel met eerlijke voeding zonder toevoegingen van geur-, kleur- en smaakstoffen. Producten van biologische of biologische-dynamische oorsprong. Onbespoten groenten en fruit, fair trade en een fijne, rustige en gezellige sfeer om in alle rust boodschappen te kunnen doen. Wij en ons team staan ook klaar voor al uw vragen op gebied van voeding, kruiden en supplementen. We proberen u daar zo goed mogelijk mee te helpen met alle kennis die wij in huis hebben. De kennis van natuurvoedingsadviseurs, kruidengeneeskunde, drogisterij en ook vanuit de kennis en ervaringen als winkelier van een natuurvoedingswinkel. Graag geven wij advies over voedsel allergieën en/of intoleranties. Denk aan gluten, lactose, koemelk, soja, tarwe en suikers. Zo kunt u op een natuurlijke manier lichamelijke klachten aanpakken. Bij ons kunt ook terecht voor informatie over ontzuren en het reinigen van je lichaam. Of stel je wilt jouw leven over een andere boeg gooien qua voeding, maar je weet niet hoe of waar te beginnen. Natuurlijk helpen wij u dan graag of lopen we met u een rondje door de winkel voor informatie. Tot ziens bij Ut Muuëletentje………!

Wilhelminasingel 145 • 6001 GS Weert • Tel. 0495 524 497 info@muueletentje.nl • www.muueletentje.nl

biologisch

specialist

Nog meer waterpret in Weert!


gEZonD En VitAAl

5

gezond drinken

Werkgroeop voeding geeft advies! Eind 2014 startte Jacqueline de Hoop, Hanneke Hoens, Jacq Cuijpers en John van Heel de werkgroep voeding onder platform Weert in beweging. Doelstellingen, meer duidelijkheid geven over goede en gezonde voeding en hierover de Weerter burgers, bedrijven, zorg en onderwijs informeren. Na een jaar werken aan een voedingsdossier is het eerste artikel geplaatst in de najaarskrant Weert in Beweging. Het tweede stuk, over de gezondheidsinvloeden van suiker, is gepubliceerd in maart 2016, hier is ook een inspiratie poster van gemaakt. In de komende 12 maanden worden verschillende thema’s van het Nieuwe Gezondheid model uitgewerkt in een Factsheet en een inspiratie poster. In deze uitgave komt drinken aan de orde.

Bieren, wijnen, sterke dranken, frisdranken, pakjes drinken, energiedranken, yoghurtdranken, en ga zo maar door. Pas de laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten op ons lichaam van de suikers die veel dranken (en veel voedingsmiddelen) bevatten. Waarom beter geen suikerhoudende dranken? De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat de consumptie van dranken met

toegevoegd suiker het risico op diabetes en overgewicht verhoogt. Onder dranken met toegevoegd suiker worden koude dranken waaraan sucrose, fructose of glucose is toegevoegd verstaan. Voorbeelden zijn vruchtendrank, fruitsap, gezoete zuiveldranken, vruchtennectar, frisdranken, ijsthee, gevitamineerd water en sportdranken waaraan suiker is toegevoegd. Wat Consumptie van een à twee glazen suikerhoudende dranken leidt al tot

“Suiker verhoogt het risico op diabetes en overgewicht” een verhoogd risico op diabetes. Goede alternatieven zijn thee, gefilterde koffie zonder suiker en water. Omdat water geen energie of ongunstige stoffen bevat, is water een ideaal alternatief voor suikerhoudende dranken. Ook is overtuigend aangetoond dat de consumptie van thee het risico op beroerte, diabetes en hoge bloeddruk verlaagt.

Drinken voor een goede gezondheid In den beginne was er alleen maar water om te drinken. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en dus hebben we ook veel water nodig, 1,5 tot 2 liter per dag. Door de tijd heen zijn wij mensen hele andere dranken gaan maken, veel verschillende dranken.

Groene thee is afkomstig van de theeplant, maar heeft in tegenstelling tot zwarte thee geen oxidatieproces ondergaan. Hoe Drink zo min mogelijk, alleen bij hoge uitzondering, of beter helemaal geen suikerhoudende dranken. Het advies is minimaal drie koppen

groene of vijf koppen zwarte thee per dag en minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Doe je lijf en gezondheid dus een groot plezier, drink met name water en groene thee en drink jezelf naar een betere gezondheid!

www.beweegnet.nl

TOTAAL CONCEPT GEZONDE VOEDING! Door passie en liefde gedreven. Wendy (36) en Taco (41) runnen in Weert samen Ut Muuëletentje. Samen met hun bedreven team hebben zij een missie: meer en meer mensen bereiken met gezonde voeding door het hebben van een fijne en gezellige (biologische) natuurvoedingswinkel

B

Beiden hebben aan den lijve ondervonden hoeveel gezonde voeding voor je lichaam en geest kan betekenen. Deze ervaring willen ze nu graag delen met zoveel mogelijk mensen. Wendy heeft een opleiding als natuurvoedingsdekundige en fytotherapie (kruidengeneeskunde) gevolgd en Taco volgt op dit moment een opleiding osteopathie. Samen hebben zij veel kennis en ervaring in huis om hun klanten van goed advies te voorzien.

Wat veel mensen niet weten is dat Ut Muuëletentje een totaal concept aanbiedt: de nadruk ligt op voeding, alle versafdelingen zijn aanwezig evenals een ruim assortiment droogwaren. Verder is er een natuur-drogisterijhoek met kruiden, homeopathie, voedingssupplementen, etherische oliën en cosmetica. Er zijn non-food producten te vinden zoals boeken, wierook, waterzuiveringsapparatuur, edelstenen en leuke cadeauartikelen.

Er is ook speciale aandacht voor mensen met diëten en mensen die om diverse redenen bepaalde voedingsstoffen willen mijden, te denken valt aan: glutenvrij, lactosevrij, melkeiwitvrij, zonder suiker, zonder gist, zonder kleurstoffen, ei-vrij en zonder palmolie en vegan. U vind hier ook een verrassend assortiment aan brood. Ze werken samen met een biologische bakker. Deze bakker maakt gebruik van eerlijke en natuurlijke ingrediënten

zonder toevoegingen. Bovendien zijn de broden 100% biologisch en hoef je niet bang te zijn voor het gebruik van broodverbeteraars. Kom gerust een kijkje nemen in hun pand aan de Wilhelminasingel 145 in Weert! Tot ziens bij Ut Muuëletentje!

www.muueletentje.nl

WANDELEN IN WEERT 2016! Toegankelijke wandelingen voor iedereen! Het wandelseizoen 2015 hadden we afgesloten met een geweldige opkomst, 27 wandelaars, goed weer en veel gezelligheid en een lekkere kop snert bij Vitae. Na dit 2e succesvolle wandeljaar gaan we gewoon weer door met onze wandelingen vanuit Platform Gehandicapten Weert i.s.m. Life Style Vitae. Iedereen kan meedoen, mensen zonder en mensen met een beperking! Start: Life Style Vitae, Houtstraat 10, 6001 SJ Weert. Tijd: 11:00 tot ca. 13:00 uur Wandelseizoen 2016: • 28 februari • 10 april (lentewandeling) • 22 mei • 3 juli (zomerwandeling) • 14 augustus • 25 september (herfstwandeling) • 6 november • 18 december (winterwandeling) Opgave kan via esther.pgw@gmail.com of T: 06-20376890 Het wandelseizoen is ook terug te vinden op www.beweegnet.nl.


Aandacht voor haar FOLLEA®

KnipArt haarwerken is altijd bereikbaar!

Hannelore Fiers, Nederweert M 06 57583970, E info@knipart.nl www.knipart.nl Stadskrant Weert in Beweging 1311 1

Staatsie Vivere Centrum voor lichaam en geest

Een uniek centrum voor complementaire zorg in het Limburgse Kelpen-Oler waar je direct bij binnenkomst een “thuis” gevoel krijgt en juist vanuit dit gevoel direct aansluiting hebt bij therapeuten en weet je dat je op de juiste plek bent! Massages, bodywraps, coaching, homeopathie, alternatieve geneeskunde, hypnotherapie en een breed scala aan (kook)workshops, lezingen en demonstraties.

Kelperweg 23 6037 RL Kelpen-Oler Tel. 06- 5266 8699 www.staatsievivere.com

8-9-2014 11:19:29

Wijnhandel Léon Colaris Importeur van kwaliteitswijnen

Wij leveren al ruim 90 jaar onze wijnen rechtstreeks aan de particuliere klant door heel Nederland. Ga voor actiewijnen naar www.colaris.nl. Verzilver de vouchercode weert10 in het afrekenscherm en u ontvangt een korting van € 10,- op uw bestelling vanaf € 50,-. Franklinstraat 1 - 6003 DK Weert I T 0495 53 24 62 I info@colaris.nl Maandag t/m vrijdag geopend van 8.15 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer aanbiedingen op onze website www.colaris.nl


weert

wEErt in bEwEging

in beweging

7 13

AANDACHT VOOR HAAR “Ik vind het belangrijk dat een vrouw, zich weer op-en-top vrouw voelt.…” Aldus Hannelore Fiers van KNIPART Haarwerken; pure passie en gedrevenheid. Haaruitval door Alopecia, chemokuren of medicijnen is een heftige ervaring. Hannelore Fiers beseft dat en met een gedegen kappersvakkennis van ruim 35 jaar én ANKO certificering, richt ze zich dan ook op het welzijn en uiterlijk van de vrouw. Kort aan het woord: Hannelore Fiers van KNIPART Haarwerken uit Nederweert. “Aandacht voor haar”… is letterlijk de pure passie en gedrevenheid van Hannelore. En die aandacht is niet alleen gericht op haarverzorging en haarwerken, maar ook op het persoonlijke welzijn van de vrouw zelf. “Zodra een dame mijn salon verlaat met een passend (deel)haarwerk, begeleid ik haar nog één jaar lang. Hiermee bied ik een onderscheidend totaalpakket voor alle budgetten (dus ook voor de wat kleinere portemonnee…) inclusief verzorging en het eventueel kleiner maken van een haarwerk. Daarnaast mag ze me altijd bellen! Mijn motto is niet voor niets: “Aandacht voor haar…”, onderstreept Hannelore krachtig Verzorgingsproducten KNIPART Haarwerken is gespecialiseerd in haarwerken en hoofdhuid problematiek bij vrouwen. Haaruitval door chemokuren, medicijnen, Alopecia, menopauze of andere

haaraandoeningen is erg heftig. Hannelore vertelt verder: “In mijn salon neem ik alle tijd om de dames vakkundig te adviseren en keuze te laten maken uit de uitgebreide collectie haarwerken en deelhaarwerken. Bij hoofdhuidproblematiek start ik een behandelplan met de medicinale verzorgingsproducten van Mediceuticals en/of adviseer de haarverzorgingsproducten van Kevin Murphy.

KEVIN.MURPHY product aan de slag ga, zie ik haren verbeteren. Ben ook helemaal blij met de nieuwe REPAIR-ME, een reconstruerende en herstellende lijn voor beschadigd haar!”, vertelt Hannelore enthousiast. ‘Uitstapje’ Het onderhoud van de (deel)haarwerken verzorg ik ook. Overigens wil ik benadrukken dat mijn aanpak een ‘specialistische aanvulling’ is op de kapper.

“Het is mogelijk om 7 dagen per week, een afspraak te maken” KEVIN.MURPHY Al jarenlang heeft KNIPART Haarwerken de productenlijn van KEVIN. MURPHY exclusief in het assortiment. De producten zijn sulfaat & parabeen vrij en dat maakt het huid, haar en ecologisch vriendelijk! De professionele werkwijze van KNIPART haarwerken sluit volledig aan op de filosofie van KEVIN. MURPHY want “aandacht voor haar”, vraagt om een verantwoorde aanpak: “Het doet echt wat het zegt. Met mijn ruime vakkennis, weet en voel ik precies wat een product toevoegt aan het haar. Zodra ik met een

De dames die in mijn salon komen, raad ik altijd aan, terug te gaan naar hun eigen kapper, waarbij ik als het ware een ‘verlengstuk’ van hun kapsalon ben.” KNIPART Haarwerken als dé plek voor specialistische verzorging van hoofdhuidproblemen, haarwerken bij volledig haarverlies door chemokuren en deelhaarwerken voor gedeeltelijk haarverlies door medicijnen, Alopecia, menopauze en andere haarproblemen. “De dames maken als het ware een ‘uitstapje’ naar mijn salon”, zegt Hannelore spontaan. De salon van KNIPART Haarwerk

EASY SPORT PAS www.beweegnet.nl/weert SYS EA RT PA

SPO

E ATSPY AS

is gevestigd in een woonhuis. Het heeft daardoor een huiselijke sfeer en geeft de mogelijkheid om de salon in alle anonimiteit te bezoeken. Hannelore besefte onlangs nog, hoe belangrijk het is voor een vrouw om anoniem naar de salon te komen en dat de persoonlijke aandacht helpt: “Een vrouw die haar haren verliest door chemokuren of medicijnen, Alopecia of andere problemen, wil niets liever dat ik het haarprobleem snel oplos, met behoud van eigen identiteit, zonder dat het zichtbaar is! Het is mooi om te zien, dat een vrouw zich dan weer op-en-top vrouw voelt.”

KNIPART is altijd bereikbaar. Het is mogelijk om 7 dagen per week, een afspraak te maken! Voor meer informatie ga naar de website, stuur een e-mail of neem telefonisch contact op voor een afspraak. Een warm welkom bij Hannelore! KNIPART haarwerken Hannelore Fiers Strateris 2 | 6031 PC Nederweert Mobiel 06 57583970 Mail: info@KNIPART.nl

Lekker Leven Lekker Sporten Voel je Goed!

SPOR

nu tijdelijk

2015

met

5KO0RTIN%G

.nl/weert

beweegnet

Kies ook uit een van de 9 Easy Sportpas sporten en sport 6 maanden met 50 % korting!

Stanley: “Ik heb door omstandigheden een hele slechte periode gehad waarin ik niks met mijn lichaam deed. Ik ben altijd sportief geweest en zocht iets om mijn ei in kwijt te kunnen. Ik ben daarom gestart met de easy sport pas bij de atletiekvereniging en heb me helemaal gevonden in hardlopen. Binnenkort ga ik zelfs mijn eerste marathon lopen. Ik ben trots op mezelf en voel me super in conditie en ik sta beter in de maatschappij weer. Kom ook in beweging en kijk op beweegnet.nl/weert voor alle sportmogelijkheden. Yust do it!”

www.knipart.nl


COLOFON

Bij FeetCare4You heb je tijd voor jezelf worden je voeten verwend is de cliënt koning(in), wordt er naar je geluisterd en met passie gewerkt is er altijd een goede sfeer blijven we ons bijscholen, loop je op wolken en krijg je nieuwe energie gebruikt men de nieuwste technieken Dit al 30 jaar met liefde en plezier! Ook voor u.

FC4Y feetcare4you.nl

N r. 1 van Nederland!

Meer info: Marianne Dignouts Medisch & Oncologisch Pedicure Gespecialiseerd in mycose behandelingen voor nagels en huid, sport- en kindervoeten. Korting indien u lid bent van het Groene Kruis.

aangena am

MarGel pruik & haarwerken

Koolmeeshof 7 • 6005 JT Weert Tel. 0495 - 53 14 22

ACTIE ZONNEBRIL!

www.pruikhaarwerken.nl Om medische of cosmetische redenen een haarwerk nodig?

Om medische of cosmetische redenen een haarwerk nodig? DE OPLOSSING VOOR UW PROBLEEM IS MIJN SPECIALITEIT!

DE OPLOSSING VOOR UW PROBLEEM IS MIJN SPECIALITEIT!

Bij aankoop van een merk zonnebril, gratis glazen op sterkte!

Marjo van Geleuken, al 20 jaar haarwerkspecialist!

Vraag voor meer informatie naar de voorwaarden. Persoonlijk en prettig contact Optimale prijskwaliteit verhouding 20 jaar eigen ervaring Pruik aan huis, ambulant mogelijk

MARGEL PRUIK & HAARWERKEN Marjo van Geleuken Past. Greijmansstraat 1a 6039 GG Stramproy Tel. 06 - 52 82 33 14 of 0495 - 56 22 80 www.pruikhaarwerken.nl

Aangesloten bij Anko & geschillencommissie Haarwerk dat bij uw gezicht, huidskleur en ogen past Snelle service met een natuurlijk mooi resultaat Hulp met zorgpolis van a tot z bij alle zorgverzekeraars

Marjo van Geleuken, al 18 jaar haarwerkspecialist.

Pastoor Greijmansstraat 1a • 6039 GG Stramproy Tel. 0495 - 562280 • 06 - 52823314 • mail: info@pruikhaarwerken.nl


gEZonD&VitAAl

nieuw in weert! de blije mama massage bij balance massagepraktijk De Blije Mama Massage is een 3-daagse behandeling voor optimaal resultaat! Deze unieke massage komt uit Thailand. In Azië zijn massages in het ziekenhuis na een bevalling heel normaal, maar in het Westen is dit nog niet zo bekend. In het Oosten gaat men ervan uit dat de moeder eerst zelf goed in haar vel moet zitten om daarna goed voor haar baby te kunnen zorgen. Bij deze post partum (na de bevalling) massage staat de moeder centraal. De massages worden vanaf de 2e of 3e dag na je bevalling gegeven en bij een keizersnee na ongeveer 4 – 6 weken. De massages vinden in principe bij jou thuis plaats.

Behandeling Je kunt kiezen voor 1 behandeling of 3 behandelingen, 3 dagen achter elkaar. De behandeling begint de eerste 2 dagen met stoomkruiden en daarna een massage met en zonder kruiden stempels en de 3e dag wordt de lichaamspakking of scrub uitgevoerd op de benen en eventueel andere delen van het lichaam. Ook krijg je adviezen over voeding en fysieke oefeningen. Een behandeling met massage duurt 90 minuten. Voordelen en vermindering van klachten De behandelingen kunnen helpen bij een sneller herstel van het bekken, vermindering van pijn na je bevalling, minder infecties, ondersteu-

blije

mama

massage!

ning van borstvoeding, verbetering van de bloedsomloop, minder zwelling en vocht vasthouden, verlichting van rug-, nek- of schouderklachten. En het is gewoon heerlijk om zelf ook even verwend te worden! Voor meer informatie neem contact met ons op! Bernadette van Lierop, Balance Massagepraktijk Tel. 06 - 122 75 950

www.balancemassagepraktijk.nl

natuurlijke voeding DE KRACHTIGSTE BRON VOOR JE GEZONDHEID Christien Gussenhoven-Peters geeft al vijf jaar iedere week kookworkshops in het Toon Hermans Huis Weert. Als oud-verpleegkundige en verpleegkundig docente weet zij als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. “Het wordt steeds duidelijker dat gezonde voeding én een gezonde leefwijze de basis is voor onze gezondheid. Gezonde, natuurlijke voeding geeft ons vitaliteit en fitheid en beschermt ons tegen ziekten. Daarentegen put bewerkte voeding uit de voedselindustrie ons uit”, aldus Christien. We komen steeds meer in aanraking met industriële voeding. Producten afkomstig uit de chemische landbouw, die door de voedingsmiddelenindustrie genetisch gemanipuleerd en bewerkt zijn. In dit soort voeding is nog maar weinig overgebleven van de natuurlijke oorsprong. Er zitten weinig vitale voedingsstoffen

(vitamines, mineralen) in, waardoor we niet de brandstof krijgen die we nodig hebben. Het tegenovergestelde is het geval. Immers, hoe meer bewerkingen ons voedsel heeft ondergaan, hoe meer (onnatuurlijke) afvalstoffen het lichaam moet verwijderen. Dit kost veel energie. Het gevolg is dat we ons vaak moe voelen en meer gaan eten om toch nog wat energie te krijgen. Ongezonde voeding put ons uit! Dit kan op de lange termijn klachten en/of ziekten veroorzaken. Natuurlijke voeding gééft energie We kunnen echter ook kiezen voor natuurlijke voeding. De natuur is een van de krachtigste bronnen om

9

het zelfgenezende vermogen van ons lichaam te activeren. Gezonde, natuurlijke voeding geeft ons dié energie die nodig is om alle biochemische processen in ons lichaam op gang te houden. Natuurlijke voeding ontstaat immers uit een zaadje met levenskracht. Een zaadje dat in echt zonlicht zijn natuurlijk groeiproces heeft volbracht. Als we daarnaast kiezen voor producten uit de biologische teelt weten we zeker, dat ons voedsel geen landbouwgif, hormonen, antibiotica, geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen bevat en ook niet genetisch gemanipuleerd is. Bovendien hebben deze producten hun natuurlijk groeiproces volbracht, waardoor

er meer vitamines en mineralen in zitten. En als we ook nog het ritme van de seizoenen volgen, sluiten we optimaal aan bij de natuur, door te eten wat op dat moment in onze leefomgeving groeit. Tenslotte nog dit; maak je natuurlijke eten met plezier en liefde klaar en eet niet tegen een ziekte maar vóór je leven en gezondheid. Kookboekje “Liefdevol koken” Christien Gussenhoven-Peters heeft op initiatief van het Toon Hermans Huis Weert een handzaam kookboekje uitgegeven “Liefdevol koken”, met meer dan 85 heerlijke en gezonde recepten.

Help ons helpen, word vrijwilliger!

Mail naar maria@toonhermanshuisweert.nl of bel 0495-541 444

Recepten die tijdens de kookworkshops samen worden klaar gemaakt. Wil je ook deelnemen aan de kookworkshops in het Toon Hermans Huis of wil je meer informatie hierover kijk dan op www.toonhermanshuisweert.nl bij Activiteitenaanbod onder Kookworkshop. Of loop eens binnen in het Toon Hermans Huis, Graaf Jacobstraat 1 in Weert. Het boekje, voorzien van een handige ringband, is verkrijgbaar bij het Toon Hermans Huis Weert en kost € 9,95. De opbrengst komt ten goede aan het Toon Hermans Huis Weert.

www.toonhermanshuisweert.nl

“koop ook een boekje liefdevol koken en steun hiermee het toon hermans huis”


54_VitaminStore.qxp_Fit247 16-03-14 16:31 Pagina 1

Muntpassage 73 in Weert, tegenover het Kruidvat

in het straatje van Bakker Bart vlakbij de Albert die Heijn. Vitaminstore is dé moderne gezondheidsspecialist, laat zien hoe een gezonde levensstijl voor iedereen haalbaar is.

Loopt u ook eens binnen?

Kwaliteitsproducten Het Gezond enthousiasmerende concept van Vitaminstore leven staat steeds meer inisde belangstelling en onderverdeeld in Health, Sports, Beauty en Food en omVitaminstore zietvoedingssupplementen, de vraag naar een deskundig advies en een ruim vat hoogwaardige uitgekiende sportvoeding, cosmetica en ‘superfoods’, assorti mentnatuurlijke gezondheidsproducten dan ook sterk toenemen. geleverd door gewaardeerde A-merken en het sterke, Dit zijn Carla Tromp uitgebreide eigen merk. (links), Brigitte Minkenberg (storemanager)

en Petra van Raaij (rechts) van Vitaminstore Weert. Persoonlijk advies Petra is wellicht een gezicht voor Vitaminstore gaat ervan uit bekend dat een gezond lichaam de de mensen uit Weert basis voor een leukZij en heeft gelukkigenkele leven. Zejaren helpt haar en isomgeving. een eigen zaak gehad, klanten graag met het maken van verantwoorde keuzes ‘Het driekleurig viooltje’. en de deskundigegenaamd en vriendelijke medewerkers nemen dan ook graag de tijd om vragen te beantwoorden en persoonlijk advies te geven.

De dames hebben alle drie al jaren ervaring en kunnen u als

Gewaardeerd magazine geen ander wegwijs maken in de wereld van de vitamines, Tevens brengt Vitaminstore vier keer per jaar een maganatuurcosmetica en andere gezondheidsproducten. zine uit vol toegankelijk geschreven artikelen die als leidraad kunnen op die boeiende Ze staan altidienen jd voor uw klaar weg om naar u tevitaliteit. voorzien van uitgebreid, Wordt u lid van Vitaminclub, dan ontvangt persoonlijk advies, want een gezond lichaam is de basis u het gratis magazine automatisch elk seizoen in de brievenbus profiteert van en een leuk uen gelukkig leven. van speciale kortingen en premiums alléén voor ClubCardhouders.

health

sports

beauty

Vitaminstore Weert • Muntpassage 73 (t.o. Kruidvat) t. 0495 52 52 33 • www.vitaminstore.nl

Maak nu kennis met onze succesvolle programma’s! • een beter figuur ? • sporten... ook bij medische klachten • tevens uurtje ontspannen ? • bewegen voor jong en oud ! • persoonlijke en deskundige begeleiding ! • individuele voedingsadviezen !

Sport- en Afslankinstituut

Slender You Fit Uw specialist in sporten en afslanken

Horst • Haelen • Weert | www.slenderyoufit.nl • info@slenderyoufit.nl meer informatie bel met Trix Peeters 06 - 33 17 83 33

www.BOBSADVENTURESTORE.nl

www.mediweert.nl

Wandelplezier

begint met de juiste uitrusting Sport Medisch Adviescentrum Keuring, onderzoek en behandeling voor (Top-)sporters Vogelsbleek 5 • 6001 BE Weert • tel. 0495 - 57 28 50 • www.mediweert.nl • info@mediweert.nl

Vogelsbleek 5, 6001 BE Weert, tel. 0495 - 57 28 50

Een greep uit ons overigWij aanbod: staan voor u klaar: • 4D-Pretecho Sportarts • Orthomanueel arts • Sportpodotherapie • Professionele ondersteuning bij borstvoeding (lactatie) Sportpsychologie • Sportdiëtetiek • Buikwandcorrectie

ook ONLINE

MassagepraktijkHolistic

WANDELEN REIZEN KAMPEREN Maaspoort 6 Weert / +31 495 547434

Voor meer informatie: Miranda van Putten Tel: 06-47765623 Maaseikerweg 131 • 6005 AC Weert • @: info@massageholistic.nl www.massageholistic.nl TOT ZIENS BIJ MASSAGEPRAKTIJK HOLISTIC!


gEZonD&VitAAl

11

doe mee! en geef je gezondheid een boost! De laatste tijd is er extreem veel informatie vrij gekomen over de kwaliteit van de voeding die ons wordt aangeboden. We krijgen steeds meer inzicht welke voedingsstoffen bijdragen aan een goede gezondheid en welke zelfs schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is inmiddels onomstotelijk bewezen dat bewegen, sporten en spieren trainen samen een dermate preventieve werking heeft dat we hiermee het risico op meer dan 40 ziekten significant kan verminderen. Het leefstijl recept is als het ware duidelijk, maar we hebben ons wel een beweeg- en voedingspatroon aangeleerd die ziekmakend is. Nieuwe Gezondheid heeft het leefstijl recept van de WHO (beweging) en de Gezondheidsraad (voeding) vertaald naar 15 leefstijl thema’s, en werkt er elke maand een van uit: waarom is het thema belangrijk, wat is het advies en hoe zou je dat aan kunnen pakken? Van elk thema is wetenschappelijk aangetoond dat deze gezondheidswinst oplevert. Iedereen kan op deze thema’s inhaken via het Leefstijlclub.nl platform en kan boven-

dien een mail advies programma van 30 dagen starten. Nieuwe Gezondheidsbeweging start in Weert We kunnen allemaal blijven klagen over de ongezonde voeding, we kunnen ook allemaal samen een

inspireren en werk samen met ons mee naar een duurzaam gezondere toekomst. Ons lichaam is geen vuilnisbak maar een complex levend organisme, die goed reageert op de leefstijl thema’s in het Nieuwe Gezondheid dossier, maar slechts reageert op veel be-

“Bewegen, sporten en gezonde voeding vermindert ziekten” nieuwe gezondheidsbeweging starten. Dat begint bij mijzelf, bij jou, bij een familielid van jouw, vrienden, collegae. Haak in op de Nieuwe Gezondheid beweging, laat je

schikbare voedingsmiddelen. Laat ons samen een sneeuwbal effect creëren door per deelnemer minimaal 2 mensen uit te nodigen, iedereen die meedoet krijgt er een

gezondheidsimpuls van, bij veel deelnemers heeft het de noodzaak van medicatie al aanzienlijk verlaagd en het aantal ziektedagen al aanzienlijk verminderd. Onder de deelnemers 2016 wordt een sport jaar abonnement verloot, een dinercheck, een sportkleding waardebon en meer leuke prijzen. Vier dubbele winst dus, je kan wat winnen, je voelt je beter, je wordt

gezonder en je inspireert anderen om gezonder te leven. Haak in op: www.nieuwe-gezondheid.nl of rechtstreeks op: www.leefstijlclub.nl

info@leefstijlclub.nl

50 jaar av weert E

en nieuwe naam voor een vereniging die al 50 jaar bestaat ! In september 2016 viert de Atletiek en Wandelsportvereniging Weert haar 50 jarig bestaan. Tot een aantal maanden geleden was de vereniging bekend onder de naam Atletiek Vereniging Weert, kortweg AVWeert. Waarom dan een naamswijziging ? Zoals de oorspronkelijke naam al aangeeft is de vereniging opgericht als atletiekvereniging. Doel was het beoefenen van de atletieksport in al haar facetten, zowel wedstrijd- als recreatieatletiek. De afgelopen jaren groeide het aantal leden dat onder de vleugels

van AVWeert de wandelsport ging beoefenen explosief. Nordic walking, sportief wandelen, maar ook puur recreatief wandelen behoort tot de mogelijkheden. Logisch gevolg is dan dat er werd nagedacht over een naam die zowel de atletieksport als de wandelsport zou dekken. Uiteindelijk is de huidige naam Atletiek en Wandelsportvereniging gekozen.

acht rondlanen . Het aantal leden bedraagt momenteel ca. 800, onder wie ruim 300 wandelaars. Het ledenaantal groeit nog gestaag. De vereniging organiseert een aantal in de regio en ver daarbuiten bekende wedstrijden: de Singelloop, IJzeren Man cross, Oliebollenloop, Trailrun. Daarnaast zijn er de bekende wandeltochten: lentewandeling, winterwandeling en herfstwandeling.

De vereniging is in 2011 verhuisd van Leuken naar een prachtige locatie aan de Parklaan, naast Het College en de velden van de Hockeyvereniging. Als een van de weinige verenigingen beschikt de club over

Het jubileum wordt gevierd op zaterdag 10 september. Om alles in goede banen te leiden is een jubileumcommissie opgericht. In grote lijnen is het programma gereed. Er staan uiteraard een aantal spor-

MASSAGE ontspanning en herstel Personen met nek-, schouder- en rugklachten hebben zeer veel baat bij onze behandelingen. Mensen van middelbare leeftijd zijn sterker, soepeler en fitter geworden. Ouderdomsklachten zoals stijfheid en stramheid zijn goed te behandelen. U hoeft helemaal niet met een stijve nek en een stram lichaam door het leven te gaan.

Daarnaast geven wij adviezen mee voor een betere houding en indien nodig rek- en strekoefeningen of spierversterkende oefeningen.

Wanneer alle spieren schoon en soepel zijn gekneed heeft u letterlijk weer ruimte in uw lijf en kunt u al veel beter bewegen.

Sporters presteren beter, blessures worden eerder opgespoord, waardoor bijvoorbeeld een zweepslag voorkomen kan worden.

Voor schoolgaande jeugd en eindexamenkandidaten is massage geen overbodige luxe. Door het vele studeren en het aannemen van langdurige verkeerde

Nieuw: Bindweefsel Cupping Massage Verjongingskuur voor de huid! Stevige massage die de aanmaak van elastine en collageen stimuleert. houdingen zien wij regelmatig heel wat scheefstanden van de wervelkolom. Jongeren die meer dan drie uur per

tieve evenementen op het programma: estafettemarathon, wandeltochten, spellen voor de jeugd. Daarnaast is er een receptie en een feestavond gepland voor de huidige en oud leden. Alle activiteiten vinden plaats op en rond de accommodatie in

St. Theunishof. Voor alle activiteiten kijk op onze site en kom gerust eens kijken!

www.avweert.nl

Massage Holistic voor: week sporten, met name voetballers, hebben vaak zwaar verkorte spiergroepen. Ook hier zien wij veel onnodige blessures. Door preventief te werken kan men veel klachten voorkomen. Miranda van Putten heeft van haar hobby haar werk gemaakt, is opgeleid tot Massagetherapeut, Acupressuur therapeut, Voetreflexoloog en Wellnessmasseur. Zij is ook docente Wellnessmasseur in Heerlen en Maastricht bij Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten.

ontspanningsmassages: • Klassieke massage • Hotstone massage • Kruidenstempel massage • Stoelmassage s inatie Comb ijk! l moge

maar ook voor: • Therapeutische massage • Voetreflexologie massage • Acupressuur massage • Hoofdpijnmassage • Sportmassage • Cupping massage • Complete gezichtsbehandeling • Magnetiseren

KIJK VOOR MEER INFORMATIE, BEHANDELINGEN EN ACTIES DIE ER REGELMATIG ZIJN OP WWW.MASSAGEHOLISTIC.NL

• •


PRAKTIJK VOOR NEUROFEEDBACK LIANNE BOUWENS BMC ALGEMEEN BioMetrisch Centrum, afgekort BMC, is een netwerk van praktijken waar metingen en trainingen van de hersenen worden verricht. Voor diverse klachten en aandoeningen bieden we een behandelvorm aan die neurofeedback wordt genoemd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze behandelmethode werkzaam kan zijn bij diverse klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, stress en concentratiestoornissen. Ook bij bepaalde ziektebeelden zoals ADHD, autisme, depressie en burn-out kunnen met neurofeedback positieve resultaten worden geboekt.

DAAG ONS UIT! EN BESPAAR MINIMAAL 5 TOT 10% OP JE HUIDIGE DRUKWERK INKOOP!

BEHANDELTRAJECT Indien u zich aanmeldt voor een behandeling wordt u eerst uitgenodigd voor een intake. Tijdens deze intake worden uw klachten in kaart gebracht en wordt de activiteit van de hersenen gemeten. Op basis van de resultaten van de intake wordt samen met u besloten of verdere behandeling zinvol is. Het verdere behandeltraject bestaat dan uit neurofeedbacksessies en wordt afgesloten met een nameting. NEUROFEEDBACK Tijdens een neurofeedbacksessie wordt de activiteit van de hersenen gemeten. Via speciaal hiervoor ontwikkelde software wordt afwijkende activiteit geregistreerd en bekeken of deze samenhangt met de klachten. Deze activiteit wordt vervolgens op een aparte monitor getoond aan de patiënt in de vorm van een animatie. De patiënt ziet dus de activiteit van zijn eigen hersenen en wordt via de animatie telkens beloond wanneer de activiteit verbetert. De trainingen gaan door totdat de activiteit van de hersenen optimaal is en de klachten zijn afgenomen. DUUR, KOSTEN EN VERGOEDING De intake duurt 60 minuten en kost €60,-. De behandelingen duren elk 30 minuten en kosten €40,-. Het totaal aantal behandelingen dat nodig is om maximale verbetering te krijgen, verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van uw klachten. De trainingen worden in de meeste gevallen nog niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Heeft u vragen over de kosten of de vergoedingen? Neem dan contact op met onze centrale administratie in Gulpen: 043 – 450 06 69 of info@biometrischcentrum.nl Indien u graag meer informatie wilt hebben of een afspraak wilt maken, kunt u contact opnemen via:

VOOR MEER INFORMATIE BEL OF MAIL

tel: 06-12470353 mail: weert@biometrischcentrum.nl web: www.biometrischcentrum.nl

WE B D OT S B V | M O L E N S T R A AT 4 | 5550 A X VA L KE N S WA A R D WWW.WEBDOTS.NL | T +31(0)85 7600 151 | INFO@WEBDOTS.NL

BMC WEERT, KRUISSTRAAT 34, 6006 ZL WEERT (FYSIOTHERAPIE VAN DER ZANDEN)

Ergotherapie, advies en ondersteuning

Kunt u uw dagelijkse activiteiten in huis, uw werk of hobby’s niet naar wens uitvoeren? Heeft u advies nodig wat betreft voorzieningen of wilt u hulpmiddelen uitproberen zodat u bijvoorbeeld weer zelfstandig kunt eten of uw steunkousen kunt aantrekken ?

www.ergosolutions.nl

ERGO SOLUTIONS

Heeft uw kind problemen met schrijven, knutselen, spelen of moeite met aandacht en concentratie? Wilt u de regie terug over uw leven?

Neem dan contact op met ons voor ergotherapie of individuele begeleiding

06 - 49 74 75 03 Ergotherapie wordt 10 uur per jaar vergoed door de ziektekostenverzekering op verwijzing van uw huisarts of specialist. Individuele begeleiding wordt op indicatie vergoed door uw gemeente in het kader van de Wmo.

Wij komen bij Wij komen u aan huis!bij u aan huis !

Er is altijd wel een vestiging bij u in de buurt. kijk op www.ergosolutions.nl

Er is altijd wel een vestiging bij u in de buurt, kijk op www.ergosolutions.nl

Ook in 2016 organiseert Let’s Move de Rabo Urban Sport Tour.

Vanaf 30 maart tot en met 14 juli zijn we weer terug te vinden op de grasveldjes bij jou in de buurt! Wij hopen dat jullie ook dit jaar samen met ons komen sporten en bewegen. Of je nu houdt van voetballen in één van de soccerdomes, hockeyen, volleyballen of racen over de opblaasbare stormbaan, alle kinderen uit het basisonderwijs zijn welkom! Wil jij ook langskomen? Kijk dan wanneer we bij jou in de wijk zijn:

OP LIKE ONS K FACEBOO

T SAMEN ME

k STRAATVOETBAL! enakkerpar SAMEN MET AL! ETB AKKER Mol N LE STRAATVO at O ra M st 0 .3 ns Leukerscha /03 13.30-15 je 30 ld g da Ve rg ns be UKEN Woe T Veldje Stal 0-15.30 LE SAMEN ME ETBAL! OSHOVEN 06/04 13.3 straat STRAATVO .30-17.30 B us Woensdag 15 la 4 sc /0 in Pr 07 je ld Ve t OY aa Donderdag MPR aad Abelstr 15.30 STRA TIMA Coenr 20/04 13.30aan .30-17.30 FA Woensdag 15 Maaslandl 4 D /0 U O 21 Donderdag 0 GROENEW dmolen .3 ar 15 da 0.3 an St 27/04 13 KER Veldje K A N Woensdag LE O aat 0-17.30 M je Blekerstr 28/04 15.3 EENT Veld K 0 shof .3 ri Donderdag 15 er G 011/05 13.3 VEN Veldje Woensdag .30 BOSHO eg 17 dw 0el .3 rv 15 pe 5 em 12/0 an GELROY K Donderdag 15.30 TUN raswinkella 0G .3 je 13 ld 5 Ve /0 18 y) ASWINKEL jo R Woensdag G (N 0 at .3 ra 17 st 0Christine 19/05 15.3 .30 MOESEL Donderdag Abelstraat /05 13.30-15 Coenraad 25 A g M da TI ns FA k 0 Woe .3 17 0.3 enakkerpar 26/05 15 AKKER Mol Donderdag nsstraat .30 MOLEN ha 15 sc 0er .3 uk 13 01/06 Veldje Le t Woensdag .30 LEUKEN ectorijstraa /06 15.30-17 02 TBROEK R R ag A rd SW de .30 rg Don 15 be 0al .3 St 13 08/06 VEN Veldje Woensdag .30 BOSHO Frisolaan /06 15.30-17 han Willem 09 Jo ag EL rd ES de O M Don 0 .3 traat rs 15 0ke 15/06 13.3 Veldje Ble Woensdag .30 KEENT dlaan 17 an 0sl .3 aa 15 M 6 UD 16/0 ROENEWO G Donderdag 0 inkellaan .3 15 sw 0ra 22/06 13.3 EL Veldje G K IN SW A Woensdag R 0-17.30 G Abelstraat 23/06 15.3 Coenraad Donderdag .30 FATIMA 15 0Ger rishof .3 je 13 ld 6 Ve 29/0 at OSHOVEN B 0 Woensdag .3 17 0schansstra 30/06 15.3 ldje Leuker Ve olen EN K dm U Donderdag ar 0-15.30 LE ldje Standa 06/07 13.3 NAKKER Ve n LE O aa M ol Woensdag 0 is .3 Fr 0-17 em 07/07 15.3 Johan W ill 0 MOESEL Donderdag kerstraat le 13.30-15.3 B 7 je /0 ld 13 Ve g Woensda .30 KEENT 17 0.3 15 7 14/0 Donderdag www.letsmoveweert.com

E

b

2


JEugD in bEwEging

13

STAY VITAL JONGEREN ACTIEF VOOR JONGEREN! In alle westerse landen, zo ook in Nederland, is het gemiddelde voedingspatroon matig tot slecht, 70% eet onvoldoende fruit en groenten, 87% behaald de nieuwe Europese richtlijn gezond bewegen niet en overgewicht en diabetes worden al pandemieën genoemd door de Europese commissie.

Wie is probleem eigenaar, wie neemt initiatief? Dat doet o.a. de overheid, maar zij kunnen alleen stimuleren en ondersteunen, het initiatief zal mede of misschien wel grotendeels vanuit de markt moeten komen, vanuit de zogenaamde 5 ringen (onderwijs, bedrijven,

sportsector, zorg- en welzijn en overheid) en natuurlijk vanuit de burger zelf. Dan moet men wel over juiste, wetenschappelijk onderbouwde, informatie beschikken. Stay Vital is een idee vanuit Life Style Vitae leefstijlclub, Punt Welzijn,

“Jongeren actief voor jongeren!” KPJ en SMKK en zeker in samenwerking met een aantal jongeren. Achterliggende gedachte is om een community van jongeren te bouwen in de regio Weert, die op het gebied van gezond bewegen en gezond eten, sportieve activiteiten organiseren, voor en door jongeren zelf. De doelgroep is jongeren van het voortgezet onderwijs.

Als de ontwikkelingen op het gebied van onze gezondheid, gemeten vanaf 1980, doorgetrokken worden, dan hebben we in Nederland in 2060 90% overgewicht. Een toekomst die wij onze kinderen niet toewensen en dit is ook een onomkeerbare situatie als dat punt bereikt is.

Informatie? Organisaties en verenigingen die in willen haken kunnen contact opnemen met John van Heel via: info@leefstijlclub.nl. Jongeren die interesse hebben om een bijeenkomst bij te wonen kunnen ook mailen naar dit zelfde adres.

Voor jongeren zitten hier geen kosten aan verbonden en ze zijn vrij om te bepalen in welke mate ze betrokken willen worden.

info@beweegnet.nl

GEZONDE SCHOLEN in weert In Weert hebben tot op heden 5 scholen het landelijke vignet ‘Gezonde School’ behaald. Het vignet ‘Gezonde School’ is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Met het vignet wil de school aan leerlingen en hun ouders laten zien dat zij de gezondheid van leerlingen en leerkrachten erg belangrijk vindt. Het gaat hierbij om: OBS Molenakker, Het Dal, Widdonckschool, Philips van Horne, Gilde Opleidingen Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgen de scholen voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Met het vignet Gezonde School mogen de scholen zich gedurende drie jaar Gezonde School

noemen. Met ingang van het schooljaar 2015-2016 is er ook een beweegcoach (Thomas Witjes) aangesteld die 10 uur per week wordt ingezet om voor alle scholen die vallen onder Meerderweert (gemeente Weert) en Eduquaat sport en bewegen te stimuleren buiten de gymles. Deze persoon zet zich in om scholen te motiveren om het ‘Gezonde School’ vignet te behalen, maar zet zich ook in voor: monitoring en screening, schoolpleinspelen, beweegtussendoortjes en actieve werkvormen tijdens de les, enz. Daarnaast zijn er in het basisonderwijs inmiddels 10 scholen die een vakleerkracht inzetten voor het verzorgen van de gymles. De scholen die dit doen zijn:

GEZONDE SCHOOL Bs. Aan de Bron, B.s. Bredeschool Moesel, Bs. St. Jozef, Bs. Het Dal, Bs. De Kameleon, OBS De Uitkijktoren, Bs. Odaschool, OBS Molenakker, Bs. Leuken en Bs. St. Franciscus. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thomas Witjes (Beweegcoach basisonderwijs Weert): t.witjes@puntwelzijn.nl

www.puntwelzijn.nl

urban culture & sports cOMBINATIEFUNCTIONARIS aNGELO mARTINUS Wat verstaat u onder kunst en cultuur? Misschien denkt u niet direct aan Urban Culture & Sports. Jammer, want Urban Culture bevat werkelijk alle elementen van kunst en cultuur. De graffitiartiest van nu is met recht een beeldend kunstenaar te noemen. De beatproducer is een moderne virtuoos. De rapper kan niet zonder dichterlijke uitingen, kennis van taal en gevoel voor ritme.

Er is wat te

beleven! 23 | 24 april

En denkt u dat breakdance niets te maken heeft met beheersing en choreografie? Juist: Urban Culture is cultuur in de breedste zin van het woord! En wie denkt dat jongeren zich niet interesseren voor kunst en cultuur, heeft het dus bij het verkeerde eind. Het is slechts de beleving die is veranderd. En dit geldt ook voor Urban Sports. Sporten die buiten de traditionele

bonden of verenigingen beoefend worden door een steeds groter wordende groep (jonge) sporters. Als combifunctionaris zal ik de scene in Weert in kaart gaan brengen en deze motiveren en ondersteunen in het organiseren van evenementen, ontwikkelen van een programma op het gebied van cultuureducatie en verzelfstandiging van hun activitei-

B-Boys en B-Girls opgelet! Er komt iets nieuws in de breakdance scene. De Nederlandse B-Boy League, makkelijker gezegd NBL!! NBL richt zich tot dansers t/m 18 jaar in 6 categorieën. - 1on1 Kids t/m 12 jaar: Advanced - 1on1 Kids t/m 12 jaar: Beginner - 1on1 Kids 13 t/m 18 jaar: Advanced - 1on1 Kids 13 t/m 18 jaar: Beginner - Crewbattle: Advanced - Crewbattle: Beginner Inmiddels wordt door heel Nederland breakdance les gegeven en in de wereldtop zijn de Nederlandse dansers niet weg te denken. En zeker niet de breakdancers uit Weert die vorig jaar Nederlands kampioen werden. Door heel Nederland vinden voorrondes plaats waar dansers punten kunnen scoren. En zo ook op 23 april in Weert! Van 12.00 tot 16.00 zullen de coolste dansbattles losbarsten op het Ursulinenhof (achter de HEMA). Bij slecht weer verhuizen we naar de hal van het oude stadhuis. Als extraatje zullen we ook op zondag een “urban” plein inrichten op het Ursulinenhof tijdens de “Week van de Sport”. Meer info over NBL: www.facebook.com/NederlandseBboyLeague

ten. Ik zal de schakel zijn tussen de initiatieven en de gemeente Weert en zal daar waar nodig samenwerking zoeken met partijen in het sociale-, culturele-, economische- en sportdomein. Angelo Martinus

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Angelo Martinus: a.martinus@puntwelzijn.nl


Uw sportf iets in vertrouwde handen!

Wanneer uw financiële situatie verandert, bewegen wij met u mee.

zuiderhuis.nl

W W W. Z U I D E R H U I S . N L Erkens FietsTechniek is een eenmanszaak waar alles draait om reparatie en service aan racefietsen, mountainbikes en trekkingfietsen. Met ruim 10 jaar ervaring in bouwen van, en onderhoud aan fietsen, gespecialiseerd in high end racefietsen en mountainbikes, zowel klassiek als hypermodern. Alle types sportfietsen vragen specifiek onderhoud, of u singletracks rijdt in de Ardennen, de toerversie van Parijs-Roubaix, afdalen in Champéry of een vakantiefietstocht naar Santiago de Compostella. Tijdens de Stadstriathlon Weert 2016 zal Sander bij de SportExpo klaar staan om u van dienst te zijn!

www.fietstechniek.eu

Financiële zekerheid Zo eenvoudig kan het zijn

Louis Regoutstraat 66 • 6006 LL Weert • T: +31(0)6 - 461 430 69 • mail: sander@fietstechniek.eu

juridische zaken?

VOEDEU advertentie 2.indd 1

23-03-16 16:58

Ondernemingsrecht • Hippisch recht Persoons- en Familierecht • Huurrecht Informeer naar onze juridische abonnementen!

Gevestigd in het historische Waaghuisje in hartje Weert Langpoort 1, 6001 CL Weert

Gea

Stibbe

LifeStyle health & prevention Weert is een gezondheidscentrum dat zich gespecialiseerd heeft in fysiotherapie, fysiofitness en bedrijfsvitaliteit. Diverse disciplines hebben zich hier verenigd, waaronder: • fysiotherapie • manuele therapie • sportfysiotherapie • golffysiotherapie • oncologiefysiotherapie • oedeemtherapie • dry needling • fysiofitness • bedrijfsfitness • sportmassage, bandageren • ondersteuning bij gezondheidsmanagement, ziekteverzuim en re-integratie. • fysiotherapie voor specifieke doelgroepen zoals bij COPD, diabetes en hart- en vaatziekten Wij hebben deskundige fysiotherapeuten in dienst. Met een integraal behandelplan bereiken we samen uw doelen. Een individuele, actieve aanpak staat daarbij centraal. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak maken!

Tel. 0495 - 54 37 10

Advocatuur & Juridische Advisering

Bel voor een vrijblijvende afspraak: + 31(0) 6 250 68 987

Houtstraat 12 • 6001 SJ Weert

www.lshp-weert.nl

www.geastibbe.com


bEDriJVEn in bEwEging

Zoals voorgaande jaren is het wederom mogelijk om je bedrijf te laten vertegenwoordigen in de Stadstriathlon Weert en wel op zaterdag 11 juni. Dit jaar wordt het helemaal anders aangepakt! Voor het eerst wordt er een bedrijvencompetitie georganiseerd. Niet zomaar een bedrijvencompetitie maar een zogeheten Relay. De wedstrijd wordt namelijk in estafettevorm afgelegd.

triathlon af, waarna hij/zij de volgende deelnemer aantikt om ook alledrie de onderdelen af te leggen en ten slotte de derde deelnemer. De bedrijvencompetitie is een spannende en compacte wedstrijd in hartje Weert.

Men dien tervoor te zorgen dat het team goed zichtbaar is met herkenbare teamkleding. Supporters zijn natuurlijk ook onmisbaar! Elk team ontvangt drie startnummers, fietssticker, helmsticker en MyLaps tijdsregistratie-chip.

Meedoen aan de bedrijvencompetitie kost €150,- per team. Hiermee wordt de Stichting Stadstriathlon Weert en haar toekomst-

Het parcours Hieronder zijn de verschillende onderdelen van de bedrijvencompetitie in kaart gebracht. Te beginnen met één zwemronde van 200 meter in de passantenhaven, gevolgd door één fietsronde van 5 kilometer langs de Zuid-Willemsvaart richting de sluis en weer terug richting de Stadsbrug. Het derde onderdeel is 1,5 km lopen. Het loopparcours gaat via de Singel, Beekstraat/Hoogpoort en het Bassin. Het rondje van het loopparcours wordt drie keer afgelegd. Geef je dus op voor de spannendste bedrijvencompetitie van Weert!

“Wie wordt het beste bedrijventeam van Weert?” zaterdagavond 11 juni 18.30 uur Op zaterdagavond 11 juni wordt in een zelf samengesteld team van 3 personen gestreden om het beste triathlon team van Weert e.o.! Elk bedrijf kan zich opgeven om in estaferttevorm mee te doen aan de bedrijvencompetitie. Eén voor één legt je teamgenoot zijn/haar mini

plannen gesteund. Inschrijven is heel gemakkelijk en kan via de website van Stadstriathlon Weert. Meer informatie Elk bedrijf strijdt onder een teamnaam. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam of een andere ludieke teamnaam.

www.stadstriathlonweert.nl

15

nieuw! sportexpo

De Sport Expo is helemaal nieuw dit jaar. Er is een speciale, centrale plek gecreëerd voor triathlonteams en daarnaast worden er verschillende triathlon gerelateerde producten aangeboden. De Sport Expo is gesitueerd op het Bassin in Weert, die tijdens de Stadstriathlon Weert 2016 in zijn geheel wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Gedurende dit weekend bezoeken ruim 10.000 toeschouwers en 1.500 atleten de triathlon! Voor meer informatie en aanmelden kijk op: www.stadstriathlonweert.nl

“Het LifeStyle Magazine Weert bevat het complete programma van de Stadstriathlon 2016 en wordt uitgedeeld op 10 t/m 12 juni a.s.”

OPEN CLUB WEERT Als mensen ergens gaan sporten waar ze gezellig met anderen kunnen sporten, waar een leuke trainer voor de groep staat die ze ook nog iets bijbrengt, waar ze op hun eigen niveau kunnen presteren en waar het prettig vertoeven is, dan blijven ze daar heel lang actief sporten. Anders gezegd; sportclubs waarbij de ‘gouden driehoek’ van aanbod-kader-accommodatie continu in balans is en waar de sociale samenhang groot is, slagen er als geen ander in om bestaande leden en sporters langdurig aan zich te binden.

O

mdat we ook niet-leden of niet aangesloten sporters het gunnen om onderdeel te worden van dergelijke clubs, proberen wij sportverenigingen en andere sportaanbieders te triggeren om meer ‘open’ te worden. Voor elke buurt in Nederland een open club! Open club Een open club kenmerkt zich door een open houding van de kartrekkers en betrokkenen bij de club. Een dergelijke club is een ontmoetingsplek waarbij zij eigen leden, andere regelmatige bezoekers van

de club en de buurtbewoners uitnodigt om te sporten en om bij de vereniging betrokken te raken en te blijven. Een open club is ondernemend en richt zich op een langetermijnvisie en staat daarom nooit stil. Zij denkt vraag- en buurtgericht en gaat steeds opnieuw na wat de behoeften zijn en speelt daarop in. De club gaat (mogelijk in samenwerking met andere sportclubs en partijen uit andere sectoren) gericht aan de slag om activiteiten aan te bieden, die haar hoofdactiviteit versterken. Ook voert de club actief en continu beleid op de ontwikkeling, kwaliteit

en opleiding van sporttechnisch, arbitrerend en bestuurlijk kader. En streeft zij naar een betere bezettingsgraad van de accommodatie. Dit alles leidt tot ledenbinding, -behoud en/of -groei, meer ‘reuring’ op de club en continuïteit van het bestaansrecht. Een open club kan een individuele vereniging zijn maar veelal is de open club een samenwerking tussen meerdere verenigingen (bijv. een sportpark) en/of andere (commerciële) sportaanbieders en/ of playgrounds/courts/pleintjes/

buurtwerk (juridische entiteit is niet leidend). Situatie Weert N.a.v. een algemene informatie bijeenkomst zijn er vanuit het NOC*NSF twee ondersteuningstrajecten aan Weert toegezegd. Een ondersteuningstraject zal er rondom Sportpark Boshoven worden ingezet en een traject rondom sportpark St. Theunis. In beide gebieden hebben de startbijeenkomsten plaatsgevonden en diverse partijen (o.a. sport, onderwijs, kinderopvang, jongerenwerk enz) die

actief zijn in de gebieden, hebben uitgesproken te willen onderzoeken in hoeverre de “Open Club gedachte” in deze gebieden toegepast kan worden. In eerste instantie zal rondom sportpark Boshoven de focus liggen op “accommodatie” en bij sportpark St. Theunis op “aanbod”. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Niels Peulen: n.peulen@puntwelzijn.nl

www.puntwelzijn.nl


Dé specialisten voor uw kunstgebit. • Specialist voor alle uitneembare gebitsprotheses. • Gespecialiseerd in protheses op implantaten. • Reparatie klaar terwijl u wacht en gratis parkeergelegenheid! • Bij ons zijn alle specialisten onder één dak aanwezig, waaronder: gediplomeerd tandprotheticus, tandarts, implantoloog en tandtechnisch laboratorium! Vergoedingen vanaf 75 % tot 100 % vanuit de basisverzekering, ook voor implantologie! Wij zijn erkend en gecontracteerd door alle grotere zorgverzekeraars waardoor wij de factuur direct met uw zorgverzekering af kunnen handelen.

Sterkselseweg 28, Maarheeze • St. Maartenslaan 41, Weert

Bel voor een afspraak:

0495 - 592 622

CARDIOVITA.NL Vanaf vandaag kunt u zich beter gaan voelen! Wij willen je helpen vitaler, actiever en sterker te worden en vooral te blijven. We hebben diverse trainingsprogramma’s en werken met een 10-strippenkaart. Proefles is altijd mogelijk. Elke woensdag sporten voor dames. Nieuw: elke vrijdag; sport met je cardioloog!

Come & Stay Fit onder cardiologische begeleiding! Biest 4 • centrum van Weert tegenover het kasteeltje • 6001 AR Weert • Tel. 06 - 487 47 860 • geertjeputs@cardiovita.nl

zet mensen in beweging! Wat kan Werk.Kom voor u betekenen?

Bent u op zoek naar passend personeel? Wilt u gebruikmaken van een zakelijk interessante doelgroep én uw eigen medewerkers efficiënter inzetten? Dan bent u bij Werk.Kom aan het juiste adres! Een greep uit onze mogelijkheden:

Werk.Kom biedt u een passende, flexibele én betaalbare oplossing voor uw personeelsvraag. U benut hierbij het talent van gemotiveerde medewerkers (van laag tot academisch opgeleid) en onderscheidt zich -in het verlengde van de Participatiewet- ook nog eens op mvo-gebied.

Bij Werk.Kom staat ú als werkgever centraal!

arbeidsovereenkomst (eventueel met loonkostensubsidie/tegemoetkoming)

• • • •

Op zoek naar passend personeel?

(groeps)detachering stage- of leerwerkplek

Invulling geven aan garantiebanen

personeelsoplossing of project op maat inzet werkgeversconstructie

Gratis Quickscan voor uw bedrijf Loonwaardemeting Spoor2-trajecten Vacatures invullen Kom

nsten van Werk. De adviseurs werkgeversdie staan voor u klaar!

Meer weten? Onze adviseurs werkgeversdiensten informeren u graag vrijblijvend over de uitgebreide mogelijkheden. Tel.: 0495-584 670, E-mail: info@werkpuntkom.nl

Werk.Kom, hét loket voor alle oplossingen op het gebied van mens & arbeid!

www.werkpuntkom.nl


wEErt in bEwEging

17

SCHOLEN EN PILOT SWIM 2 PLAY Het schoolzwemmen staat in Nederland onder druk. Zo ook in de Gemeente Weert, vanwege gemeentelijke bezuinigingen en door de druk op de onderwijstijd. Anderzijds horen we steeds vaker dat onze kinderen te weinig bewegen en dit is zorgelijk voor de gezondheid. Zwembad De IJzeren Man hecht veel waarde aan het schoolzwemmen. Niet allen in de relatie tot haar bestaansrecht, maar nog meer voor de maatschappelijke waarden die het schoolzwemmen in haar ogen heeft. Het zwemmen is van belang voor de veiligheid en natuurlijk voor het plezier in het water. De betekenis van Swim2Play is letterlijk: ‘zwemmen om te kunnen spelen’. Binnen Swim2Play wordt niet meer uitgegaan van het halen van diploma’s, maar worden er gerichte en ervaringsgerichte beweegactiviteiten in spelvormen aangeboden. De badmeester/juf mag niet instrueren of corrigeren, maar alleen nog coachen en begeleiden. Er worden geen eisen gesteld aan

zwemtechnieken, maar tips gegeven hoe het doel eenvoudiger of sneller bereikt kan worden. Er wordt gewerkt binnen een aantal clusters: Springen en landen, onder water gaan en verblijven, spelen,

derdeel van PUNT Welzijn). Deze zorgt voor de verbindingen tussen het onderwijs, het zwembad en de zwemsportverenigingen. Mede om het schoolzwemmen te behouden voor het basisonderwijs in Weert, heeft Zwembad De IJzeren Man, de

daarmee de zwemvaardigheid en veiligheid worden onderhouden. Scholen die mee hebben gedaan aan de pilot zijn: De Graswinkel, Het Dal, Montessorischool, Koalaschool, De Uitkijktoren en Brede school Moe-

‘De IJzeren Man hecht veel waarde aan schoolzwemmen ’ jezelf en een ander redden en verplaatsen. Een kind kan dus binnen zijn of haar eigen belevingswereld de uitdaging vinden en heeft daarmee altijd succes. Techniek is hierbinnen niet leidend, maar ondersteunend. Wanneer een kind zich veilig voelt om aan een activiteit mee te doen, dan is het veilig, zo is de gedachten. Binnen Swim2Play worden er 3 begrippen gehanteerd: Slootveilig, Meerwaardig en Zwemvaardig. Ieder kind moet aan de activiteit mee kunnen en willen doen. Het project wordt mede gecoördineerd door de combinatiefunctionaris natte sporten van let’s Move (On-

sel. In totaal deden ruim 800 kinderen mee met de pilot Swim2Play. De deelnemende scholen, kinderen en verenigingen zijn enthousiast over het project. Hopelijk besluit de Gemeenteraad dat dit project een vervolg mag krijgen. Dit is in het belang van het welzijn en veiligheid van het kind. Wordt vervolgd….

Gemeente Weert , vertegenwoordigers van de schoolbesturen van Eduquaat, Meerderweert en de Montessorischool, Punt Welzijn een pilot voor een nieuw schoolzwemplan ontwikkeld. De pilot draait nu sinds januari 2016 en zal nog voortduren tot minimaal aan de meivakantie. Dit nieuwe concept, Swim2Play, sluit beter aan bij het bewegingsonderwijs en de visie daarop vanuit school. In plaats van 20 of 40 weken schoolzwemen, komen de kinderen nu slechts 5 weken per jaar naar het zwembad, maar dan wel de groepen 1 tm 8. Wanneer de kinderen ieder jaar naar het zwembad komen, zal

www.zwembadweert.nl

DE ZOMER BEGINT BIJ DE IJZEREN MAN IN WEERT

Ook het leuke

Het zomerseizoen staat voor de deur en zoals altijd staat Zwembad |Waterskibaan De IJzeren Man in Weert dan garant voor geweldig veel waterpret. De uitnodigende locatie beschikt over meerdere binnen- en buitenbaden, is omgeven door prachtige natuur en in de grote waterplas achter het zwembad ligt een uitdagende waterskibaan. Kortom, een moderne accommodatie, voor jong en oud, met een hoge fun factor!

is erg in trek!

Om lekker te zwemmen - binnen en buiten - kom je naar Zwembad De IJzeren Man. Binnen is vooral de 72 meter interactieve glijbaan met stroomversnelling populair, maar ook het golfslagbad. Buiten kun je je hart ophalen in verschillende baden en genieten van de familieglijbaan en springkuil. Nog meer actie is te vinden op het voetbal- en volleybalveld en de diverse speeltoestellen. Ben je sportief aangelegd en hou je van waterskiën, kneeboarden of wakeboarden, dan is Waterskibaan de IJzerman the place to be! Deze (wedstrijd)baan van meer dan 800 meter lang, geschikt voor jong en oud, beginnend en gevorderd, biedt veel uitdaging en is zelfs verslavend. Het is een officiële wedstrijdbaan

waar professionals erg positief over zijn. Kom en ervaar het zelf! De ligweide biedt voldoende ruimte om heerlijk ontspannen te zonnen en te relaxen. Eventueel met uitzicht op de mooie bosrijke omgeving, op de spec-

‘Een accommodatie voor jong en oud met een hoge FUN FACTOR!’ taculaire acties van de waterskibaan of dicht bij de baden om contact te houden met de zwemfanaten. Iedereen kan hier een favoriet plekje vinden. Tussendoor of na alle waterpret kun je bij de Beachclub terecht voor een lekker versnapering of gewoon om even na te genieten. Hier worden zowel binnen als buiten op het

krachtenbundel De gemeente wil graag inzichtelijk maken over hoeveel kracht onze samenleving beschikt, daarom heeft Weert meegedaan aan het project Krachtenbundel. De Krachtenbundel is een verzameling van 14 levensverhalen van jonge en oude kwetsbare mensen uit onze regio. Met het bundelen van deze unieke verhalen laten we zien hoe belangrijk het is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. namen wethouder Paul Sterk, bestuurders uit vijf Midden-Limburgse gemeenten Midden-Limburg, vertegenwoordigers van organisaties én alle verhalenvertellers de Krachtenbundel in ontvangst. De feestelijke uitreiking was in het Creatief Centrum van PSW in Weert. Het was een bijzondere middag met ver-

wakeboarden

loungeterras naast de gebruikelijke hapjes en drankjes diverse broodjes, salades, frites en snacks geserveerd. De buitenbaden gaan (als de temperatuur >20 graden is) op zaterdag 23 april open! Kijk voor actuele informatie, leuke activiteiten en arrangementen op de site: www.zwembadweert.nl

inspirerende levensverhalen

halen die een enorme veerkracht laten zien. Alle aanwezigen waren diep onder de indruk van het feit dat de verhalenvertellers, ondanks hun beperkingen, zo positief in het leven staan. In Midden-Limburg wonen veel op het oog gewone mensen die, als je even luistert, bijzondere verhalen vertellen. Verhalen van vallen, opstaan en doorgaan, ondanks allerlei beperkingen en tegenslagen. Verhalen van hoop. Daarom gingen onder meer wethouders uit Midden-Limburg met een aantal van deze mensen in gesprek. Hun verhalen zijn een voorbeeld voor iedereen: Niet alleen voor mensen met een beperking, maar ook voor professionals, instellingen en overheden. Zij zijn

voorbeelden van hoe mensen hun eigen kracht bundelen om er het beste van te maken. Iets waar iedereen van kan leren. Paul Sterk ging in gesprek met Bonnie Wijnen (33) uit Weert. Haar handicap, een angststoornis, is van buiten niet zichtbaar. Haar beperking heeft een grote invloed op haar leven gehad, maar heeft haar ook geleerd om hulp te vragen. Als ervaringswerker helpt zij nu andere mensen. Dankzij haar boek ‘Ik kom altijd weer boven’ heeft Bonnie veel nieuwe mensen leren kennen. Verspreiding Binnenkort wordt de Krachtenbundel in een oplage van 3.500 via diverse kanalen verspreid via de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roer-

dalen, Roermond, Weert, MEE Noorden Midden-Limburg, CJG Midden-Limburg, PSW, OZOdoeikmee, Daelzicht, Land van Horne, Kracht in Zorg, SGL en AMW Midden-Limburg. Daarnaast ver-

schijnt het magazine in digitale vorm op de website van Reëlle Communicatie: www.reelle.nl/krachtenbundel. De krachtenbundel ligt ook op de leesruimte van de raad.


18

sport,

kunst&cultuur

DE BARRE WORKOUT HIP & HAPPENING! houding en dat laatste is vooral belangrijk voor iedereen die veel achter z’n computer of laptop ‘hangt’. Het beste gecombineerd in één workout De Barre Workout is een slimme combi van verschillende disciplines: • precisie van Pilates, • lenigheid en kracht van yoga, • elegantie, houding en spierspanning van klassiek ballet • en conditie van cardio-training. Maar dat is nog niet alles: het bijzondere aan onze RICK Barre Workhout is De Barre Workout is superhip en happening. Het is de ideale workout voor een strak en lenig lichaam. Het geweldige van deze trendy fitness-methode is dat je hele body een totale workout krijgt. Benen, billen, buik, rug, armen, nek en schouders: echt alle spieren én hun bindweefsel komen aan de beurt. Geen zorgen, je hoeft geen tutu of balletpakje aan en je staat niet alleen aan de barre om oefeningen te doen op klassieke muziek. Nee, de Barre Workout doe je op vrolijke en opzwepende muziek. Dus: ‘bye bye fitnessclub, hello dansschool’. Werken aan

het perfecte lichaam was nog nooit zó leuk. Het allerbeste nieuws: op donderdag 7 april a.s. start de eerste Barre Workout bij RICK in Weert! Bij de Barre Workout staat de ballet barre centraal; dat is die houten ‘leuning’ aan de muur of voor de spiegel die bij klassiek ballet wordt gebruikt voor het doen van oefeningen. Het is een simpel, maar geniaal fitness-concept dat zorgt voor een pittige workout om een fit, sterk en lenig lichaam te krijgen. Bijkomend voordeel, je werkt tegelijkertijd aan een goede

het vormen van je spieren, het verbeteren van je bindweefsel, je balans, houding, uithoudingsvermogen én lenigheid. Vloeiende bewegingen en krachttraining wisselen elkaar daarom af tijdens deze pittige workout. Ook wordt er tussendoor steeds aandacht besteed aan strechen om je lichaam soepel te houden en om ervoor te zorgen dat je spieren steeds opnieuw worden verlengd. Zo creëer je een sterk, maar elegant lichaam zonder opgepompte spieren (dat laatste willen we ook niet, anders waren we wel in de sportschool gebleven). Daarvoor sta je overigens niet alleen

Vanaf april 2016 ook bij RICK! dat er ook elementen uit het sterk in opkomst zijnde Fascial Fitness in zijn verweven. Fascial Fitness is al een mega trend in o.m. Amerika en Duitsland en staat volledig in het teken van het bindweefsel in je lichaam, dat je spieren versterkt en ervoor zorgt dat ze elastisch blijven. Een sterk, maar elegant lichaam is het resultaat! De focus van de Barre Workout ligt op

maar aan de barre. Je doet ook oefeningen met bijvoorbeeld een turnbal, lichte gewichten en een Thera-band. De perfecte totale body-workout Het gigantische succes van de Barre Workout in Amerika en inmiddels ook in ons land is te danken aan het feit dat het naadloos aansluit bij een gezonde levensstijl. Steeds meer mensen zijn hiermee bezig: gezond eten, gezond

leven en bewegen. De Barre Workout is de perfecte totale body-workout om in vorm te komen en te blijven. Zoals gezegd, hip en happening. En boven alles: héél erg leuk. De voordelen van de Barre Workout op een rij:

• Je spieren worden sterker. • Je bindweefsel wordt strak en elastisch. • Je verbetert je flexibiliteit, en je wordt leniger. • Je houding en conditie verbetert. • Je verbrandt zo’n 900 calorieën tijdens één lesje Barre Workout, dus de kans is groot dat je ook nog afvalt.

Sta je al te popelen? Vanaf april start de eerste basiscursus Barre Workout bij Rick! Meld je nu aan! P.S. Nu wil je natuurlijk ook weten wat je aandoet tijdens je eerste Barre Workout. Gewoon lekker makkelijk zittende sportkleding, waarin je goed en vrij kunt bewegen. Omdat je met je voeten moeiteloos over de grond moet kunnen schuiven, zijn balletschoentjes met een zogenaamde ‘gedeelde’ zool ideaal. Je kunt ook kiezen voor anti-slip sokken of blote voeten. De balletschoentjes kun je overigens ook bij ons kopen tijdens de Barre Workout-lessen!

NIEUW JASJE SUPER 5

5 ONDERDELEN RECREATIEPLEZIER IN 1 WEEKEND! De Super 5 zal dit jaar gaan plaatsvinden in het weekende van vrijdagmiddag 30 september en zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2016 en is in een nieuw compacter jasje gestoken. Men kan aan alle 5 onderdelen meedoen of per onderdeel afzonderlijk. De WSR (Weerter Sportraad) en Stichting Super 5 zorgen voor afstemming tussen initiatieven en stellen een programma samen. Verenigingen die deelnemen nemen een deel van de organisatie (een dagdeel) op zich.

Uitvoering zal plaatsvinden voor rekening en onder toezicht van de stichting. Bovendien verzorgt de stichting de promotie. Via de deelnemende aanbieders wordt vanuit de stichting een mediapakket verzorgd om een breed draagvlak te krijgen. Hierbij te denken aan website, posters, flyers, een nieuwsbrief van de Super 5, facebookacties etc. Deelnemers die aan alle 5 de onderdelen mee doen, krijgen zoals ieder jaar een leuke herinnering.

Programma: (onder voorbehoud) Vrijdag namiddag: Wandeltocht langs diverse verenigingen die hun sport kunnen promoten Zaterdag ochtend: Mini triathlon Zaterdag middag: Zwemmen Zondag ochtend: Volksloop (AV Weert) Zondag aansluitend: Gezonde lunch/picknick (aangevuld met kraampjes gericht op bewegen, sporten, gezonde voeding, etc) Zondag middag: Fietsen langs de molens (open molendag)

Afsluiting 16.30 / 20.00 uur Café Dennenoord met optredens, clinics, demonstraties en promotie van sport- en beweegactiviteiten. Vertrekpunt iedere dag is Cafe Zaal Dennenoord aan de Voorhoeveweg

2 te Weert. Een fantastisch weekend vol recreatieve activiteiten! Voor meer informatie zie de website:

www.super-5.nl

SPORTHULDIGINGEN! De Weerter Sportraad roept alle sportverenigingen op om bijzondere prestaties van hun leden, individueel en in groepsverband door te geven. Dit in verband met het nomineren van de Sportman en Sportvrouw van het jaar 2016! Maar ook het sportteam, g-sporter en de aanmoedingingsprijzen.

heus eigen SPORTGALA 2016 organiseren. We gaan er een fantastische avond van maken waar ook de sporters van de stichting Gaan voor Goud allemaal voorgesteld worden. Gecombineerd met muzikale omlijsting door het RICK wordt het een hele happening!

Vorig jaar werden de huldigingen gedaan tijdens de presentatie avond van de Stadsaganda Weert in Beweging 2016. Omdat we vinden dat de sporters nog meer in het zonnetje gezet mogen worden en daar meer tijd voor nodig is dan we die avond hadden, gaan we een

Locatie en datum worden nog nader bekend gemaakt. Belangrijk is dat personen die een bijzondere beweegprestatie geleverd hebben bij ons bekend zijn! Stuur een mail naar weertmedia@live.nl of bel met Cindy Denessen 06 - 207 49 885.

rd enoo Denn l uit 1935 rt a datee estaat al n e b aar! 80 j

Geef talenten de kans die ze verdienen!

• Bruiloften en partijen • (Bedrijfs)feesten • Vergaderingen • Catering • Keuze uit meer dan 70 biersoorten • Bierproeverijen

Iêzere Menke

Dit Weerter vienna is een verfrissend bier van hoge gisting, met nagisting op de fles. Het is gebrouwen met de receptuur van Rob Driessens van Dennenoord. Het lekkerst zeer koel geserveerd!

Onze sporters: Loïs Pagie | Emmie Weekers | Aito Köster | Vera van Pol | Maaike Caelers

www.gaanvoorgoud.nl

Stay in touch

Cafe-Zaal Dennenoord Voorhoeveweg 2, 6006 SV Weert Tel. 0495 - 532 884 www.dennenoordweert.nl


sport, kunst&cultuur

19

dance for health Uniek in Limburg: RICK introduceert beproefd dansconcept ‘Dance for Health’ voor mensen met Cultureel Lint Tijdens bewegingsbeperkingen is tevens onze open dag

BeelDenD!

W

il jij je lichamelijk en mentaal lekkerder voelen? Maar denk dat dit niet (meer) kan omdat je een bewegingsbeperking hebt, bijvoorbeeld als gevolg van Parkinson, reuma, MS, een hartkwaal of iets anders? Vergeet het maar! Het unieke dansconcept Dance for Health zet mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. Je zult verbaasd zijn wat je wél kan en boven alles hoe ontzettend leuk het is om weer te bewegen en te dansen, samen met anderen. En hoeveel fitter en energieker je hiervan wordt! Jij hebt nu de kans om mee te doen, want als enige in Limburg biedt RICK vanaf donderdag 12 mei 2016 de cursus Dance for Health in Weert aan. Parkinson, reuma en MS kunnen het gevoel van contact met je lichaam verstoren De meest eenvoudige dagelijkse bewegingen zoals lopen, schrijven, iets vastpakken - die iedereen als vanzelfsprekend ervaart - worden steeds moeilijker. En dat heeft grote invloed op je dagelijks leven. Marc Vlemmix (voormalig artistiek leider van danshuis Station Zuid en inititor van Dance for Health) ‘mocht’ dit al op 37-jarige leeftijd aan den lijve ervaren toen bij hem Parkinson werd gediagnostiseerd. Een tijd lang probeerde hij het te negeren, maar de symptomen werden van kwaad tot erger: “Er moest wat gebeuren. Het antwoord bleek vlak voor mijn neus te liggen: dansen!”

“Als directeur van een professioneel danshuis werd ik elke dag omringd door professionele dansers, die op een creatieve manier met hun lijf werken. Ik vroeg balletmeester Andrew Greenwood om mij dansles te geven. Dat begon stijf en onwennig, maar het gaf me al sneleen gevoel van vrijheid. Bewegen kon ook gewoon weer leuk zijn. Al snel ontdekte ik dat dansen mij helpt om mijn motoriek te verbeteren en opnieuw vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.” Een nieuw dansconcept was geboren En zo werd in 2012 het idee voor Dance for Health geboren. Marc Vlemmix en Andrew Greenwood ontwikkelden samen een nieuwe dansmethode, gebaseerd op het model van de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York, waarbij mensen met Parkinson zich door dans beter en vrijer gaan bewegen. Inmiddels is het Dance for Health-concept doorontwikkeld voor mensen met reuma en MS. Maar ook iedereen die herstellende is van een operatie, die een hartkwaal heeft of om een andere reden last heeft van een bewegingsbeperking, is gebaat bij deze unieke dansmethode. Sterker nog, ook als je niets hebt, is het een heerlijke ontspannende manier van bewegen, waarna je je de hele dag blij en energiek voelt. Wat kun je verwachten? Dance for Health combineert kennis

en specifieke ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. Met dans, muziek en verbeeldingskracht wordt gewerkt aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. In de fysieke training wordt ook je creativiteit geprikkeld, zodat je

poetsen en veters strikken me gemakkelijker af.” Ook artsen in eigen land onderschrijven de effectiviteit van beweging voor mensen met beperkingen op dit vlak: Professor Thea Vliet Vlieland, Leiden University Medical Center (LUMC),

‘Bewegen op muziek is effectief en zorgt voor een betere kwaliteit van leven’ je eigen kracht en mogelijkheden kunt (her)ontdekken, waardoor je je energieker, fitter en beter gaat voelen. Wetenschappelijk onderzoek bewijst: bewegen op muziek is effectief Dat blijven bewegen voor mensen met bewegingsbeperkingen goed is, is al langer bekend. Recentelijk wetenschappelijk onderzoek naar ‘Parkinson en Dans’ in Duitsland en Zwitserland laat zien dat bewegen in de vorm van dans op vele niveaus bijzonder effectief kan zijn. “Wekelijkse danslessen hebben direct effect op stijfheid, fijne motoriek en gezichtsuitdrukking. Bovendien is de kwaliteit van leven van patiënten en hun verzorgers verbeterd. Kortom, dans is een zeer efficiënte activiteit om de mobiliteit en het welzijn van Parkinsonpatiënten te verbeteren”. Een enthousiaste Dance for Healthdeelnemer bevestigt dit: “Door de wekelijkse danslessen gaan dagelijkse handelingen, zoals lopen, tanden

Departement of Orthopaedics, Rehabilitation and Physical Therapy: “Het wordt steeds duidelijker dat bewegen gezien moet worden als een medicijn, waarmee klachten als pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen bij mensen met reuma kunnen worden verminderd of voorkomen.” Dr. Agnita Boon, neuroloog Erasmus Medisch Centrum Rotterdam: “Er is een positief effect op het sociale leven, gezondheid, lichaamsbeleving, mobiliteit en op alledaagse activiteiten. Ook is er een gunstig effect gevonden van dans op de mantelzorgers. De kwaliteit van leven verbeterde dus voor zowel de patiënten als voor de mantelzorgers.“ Professor Bas Bloem, medisch directeur van het Parkinson Center Nijmegen (ParC), afdeling Neurologie Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum: “Er is een eerste indicatie dat bewegen niet alleen goed is voor de

Fotografie basis

Buiten Schilderen

Tijdens drie lessen maak je kennis met de basistechniek van de digitale opname en leer je omgaan met je eigen camera.

De workshop vindt plaats bij EYNDERHOOF in Nederweert. Tijdens de workshop wordt u door docent Marcel van Hoef geïnstrueerd en begeleid om tot een persoonlijke interpretatie van het landschap te komen.

Buiten Beeldhouwen

Dans Kerneel

Tijdens deze cursus werk je midden in de natuur aan het uitsparren van een vorm door het weghalen van materiaal.

De activiteiten starten in de Week van de Amateur Kunst, op vrijdag 3 juni en duren de hele maand, elke vrijdag na school van 15.30 tot 16.30 uur.

mobiliteit, maar ookBasis het ziekteproces Fotografie mogelijk kan vertragen.“

Doe deze meecursus aan-speciaal Dance Health bij Tijdens voorfor beginnersontwikkelt uw technische U werkt en RICK inu Weert! Wilvaardigheden. jij je ook fitter met kleine gerichte opdrachten om in korte tijd energieker voelen? ervaringen Zet dieopstap en zoveel mogelijk verschillende te doen. U leert hoe uvoor het beste uit uwfor eigen camera Je meld je aan Dance Health! haalt, door gebruik te maken van een aantal mag ook bellen om je aan te melden basisfuncties. (T 0495 / 53 39 54).

Ben niet bang, want je staat er niet alleen voor! Samen in een groepje van 6 tot maximaal 10 mensen neemt onze gediHeb jij altijd al op een podium willen stralen als plomeerde Dance for Health-doceneen echte musicalster? Pak dan nu je kans en te en bewegingsspecialiste Sandra schrijf je in voor een van onze Musicalklassen! InHopfner-Buchnitizki deze cursus leer je alles wat nodig is voor je figuurlijk en musical: acteren, dansen én zingen. Tijdens de letterlijk bij de hand. Haar liefdevolle eindpresentatie krijg je de kans om jouw talent aan te laten zien. begeleiding zorgt erenpubliek professionele voor dat iedereen zich op z’n gemak voelt en vrij om te bewegen binnen zijn of haar mogelijkheden.

Musicalklas

Dansmix De eerste les is altijd een gratis proefnatuurlijk mag je dansstijlen je partner of Inles. dezeEn lessen komen verschillende aan bod, zoals bijvoorbeeld jazz dans, klassieke mantelzorger meenemen! dans, dansexpressie, show, folklore, streetdance. Heb je vragen, dan aarzel niet en bel Ook hier beginnen we nog met een oefening of ons! T de 0495 / 53 39 54. voor techspel door ruimte. De aandacht niek groeit en de passencombinaties worden moeilijker naarmate de lessen vorderen. We doen • De wekelijkse cursus Dance grondoefeningen om soepeler te worden en leren for swingende leuke muziek! 19 mei Health combinaties begint opopdonderdag, van 10.30 tot 11.45 uur. • De introductiecursus van 8 lesen kost 70 euro. • Sportkleding is niet noodzakelijk, draag gewoon gemakkelijke kleding Tijdens deze cursus staat telkens gedurende vijf waarin jij je lekker voelt en waarin je lessen een ander inspirerend thema centraal. vrij kuntvertonen bewegen. De thema’s samenhang en hebben steeds

Tekenen en schilderen

een andere invalshoek. Ze komen bijvoorbeeld uit de waarneming, fantasie of gevoel. Ze kunnen gebaseerd zijn op een materiaal, kunstenaar, herinnering of ervaring. Na een korte inleiding gaat u op uw eigen manier en niveau aan de slag met de thema’s.

www.ricknet.nl

Bekijk het od cursusaanb

l ricknet.n

laat je inspireren en ontdek jouw creatieve talenten. Beekstraat 27, 6001 GG Weert | Collegeplein 5, 6001 HN Weert info@ricknet.nl T 0495 - 533 954 | 27, Beekstraat 6001 GG| www.ricknet.nl Weert

Collegeplein 5, 6001 HN Weert T 0495 - 533 954 | info@ricknet.nl | www.ricknet.nl


20

wEErt in bEwEging

fietsen met een maatje Steeds meer mensen zoeken iemand om iets leuks mee te gaan doen of willen iets voor een ander betekenen. Het maatjesproject van Punt Welzijn biedt mogelijkheden om deze bij elkaar te brengen. Hieronder leest u het verhaal van Piet die graag maatje wilde worden.

H

“In oktober 2014 ging ik met flexpensioen. Veel mensen adviseerden mij zeker een half jaar rustig aan te doen en niet meteen allerlei vrijwilligerswerk te gaan doen. Bang om in een gat te vallen was ik niet, want ik heb gelukkig heel veel hobby’s en vind heel veel dingen leuk. Waaronder wandelen en fietsen. Via de site goedbezigweert.nu heb ik me aangemeld om als maatje met iemand te gaan wandelen of fietsen. Al snel werd ik door Punt Welzijn benaderd. Er had zich iemand

aangemeld die een maatje zocht om wekelijks een stuk te gaan wandelen of fietsen aangezien hij dat niet meer zelf kon vanwege hersenletsel.

aantal uren samen met mijn maatje. Via Marktplaats heeft hij een prachtige tandem op de kop weten te tikken. Bij slecht of koud weer wande-

“We praten en lachen samen heel wat af” Samen met een vrijwilligerscoördinator van Punt Welzijn ben ik gaan kennismaken. Het klikte eigenlijk meteen. Nu wandel of fiets ik iedere maandag een

len we door de uitgestrekte natuur. Inmiddels weten we een aantal adressen die op maandag geopend zijn, zodat we onderweg nog een lekkere kop koffie kunnen drinken.

We praten en lachen samen heel wat af. Het geeft me heel veel voldoening. Had ik vroeger wel eens moeite om na het weekend weer op te starten met mijn werk, nu begint iedere week goed. De wandelingen en fietstochten en de gesprekken onderweg geven me inspiratie en energie. Voor ons bei-

den is het genieten. Ik zeg dan ook “Geniet nooit met mate, wel met maten!” Meer vragen of aanmelden? Mail dan naar goedbezig@puntwelzijn. nll of bel naar 0495-697900. Kijkt u ook eens op www.goedbezigweert.nu!

www.goedbezigweert.nu

kom in beweging via goedbezigweert Kan een website mensen in beweging brengen? “Dat hopen we wel te bereiken met onze website goedbezigweert.nu” vertelt Simone de Back, consulent van het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn. “Niet alleen letterlijk maar vooral figuurlijk hopen we burgers, vrijwilligersorganisaties en ondernemers aan te zetten om in beweging te komen en bijvoorbeeld contacten te leggen, vrijwilligerswerk te gaan doen of kennis te delen”. De website, de sociale marktplaats voor Weert, is nu anderhalf jaar in de lucht en bevat advertenties op divers gebied. Denk daarbij ook aan een aanbod voor mantelzorgers om eens gratis gemasseerd te worden door een massagepraktijk, de vraag naar iemand om te helpen oefenen

volgen van een workshop via het Vrijwilligerscollege Weert. Vraag is of iedereen de website al weet te vinden. “We hebben hier nog wel wat werk te doen”, antwoordt Simone. “Vrijwilligersorganisaties weten ons al goed te bereiken voor het zoeken naar vrijwilligers en we weten ook dat er mooie matches tot stand gekomen zijn. Maar we zouden nu ook graag ondernemers willen uitdagen onze website te bezoeken. In het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen liggen hier, volgens ons mooie kansen. Een bedrijf kan zich aanbieden met een groep personeel om een dagje de handen uit de mouwen te steken bij een vereniging of aanbieden gratis een workshop te organiseren over juridische zaken. Het snoeien van

“De sociale marktplaats voor Weert” voor het brommer rijbewijs of de vraag van een vereniging naar stapelbare stoelen. “Vanaf de meivakantie komt er een nieuwe categorie bij. De VakantiePas gaat dan digitaal, zodat leerlingen uit het basisonderwijs via onze website kunnen zien welke leuke, spannende, sportieve of creatieve activiteiten ze in de vakantie kunnen ondernemen. De website vervangt het uitgebreide boekje dat eerder aan de basisschool leerlingen uit Weert werd uitgedeeld. Dit brengt ook veel nieuwe gebruikers naar onze site. Ouders van de kinderen die misschien ook wel interesse hebben in vrijwilligerswerk of het

struiken of het belang van gezond leven. En zo kan ik nog wel een hele lijst opnoemen. Een bedrijf mag hier natuurlijk ook iets voor terugvragen, zoals bijvoorbeeld een stukje PR. We vinden het belangrijk dat iedereen die iets aanbiedt nadenkt over een tegenprestatie. Als het maar niet commercieel is. In het najaar houden we voor het eerst een heuse beursvloer en daar hopen we buiten de website om, dus ter plekke, bedrijven en vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact te brengen”. Meer weten over de website? Kijk op de website www. goedbezigweert.nu of bel naar het algemene nummer van Punt Wel-

Wat is er te

beleven?

zijn, 0495-697900, en vraag naar de mensen van Goedbezig Weert. Mensen die vrijwilligerswerk zoeken, maar geen computer hebben, of bijvoorbeeld eens met iemand willen praten over alle mogelijkheden, kunnen een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Simone vult aan: “Hiervoor zitten drie dagdelen per week onze 6 vrijwillige consulenten klaar. Zij ontvangen mensen op afspraak op maandag tussen 13.30 en 16.00 uur en op dinsdag en woensdag tussen 9.30 en 12.00 uur”.

Mantelzorgadviseur van Punt Welzijn

Maatjesproject

Veel mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor de ander te zorgen, maar zorg is niet altijd gemakkelijk. Als mantelzorger kunt u wel eens behoefte hebben aan een luisterend oor, informatie, advies of ondersteuning. Bij de mantelzorgadviseur van Punt Welzijn kunt u terecht met vragen rondom mantelzorg. De mantelzorgadviseur kijkt samen met u naar uw vragen, problemen en wensen. In een persoonlijk gesprek biedt zij een luisterend oor en kan zij u voorzien van informatie en advies. Samen met u wordt gezocht naar mogelijkheden en alternatieven. De mantelzorgadviseur is onafhankelijk en werkt voor alle inwoners van de gemeente Weert. De hulp van de mantelzorgadviseur kost u niks.

Wat is een maatje? Een maatje is een vrijwilliger die voor een bepaalde tijd één op één gekoppeld wordt aan een deelnemer. Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die mensen tijdelijk een steuntje in de rug bieden.

Elke 1e woensdag van de maand kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in het Bibliocenter. Deze bijeenkomsten vinden plaats in de ochtend. Een praatje maken met elkaar, ervaringen uitwisselen, informatie krijgen over onderwerpen voor mantelzorgers of ontspanning. Dit kan hier allemaal. Voorop staat dat deze bijeenkomsten voorzien in de behoefte van mantelzorgers. De bijeenkomsten worden dan ook georganiseerd door mantelzorgers zelf. Hierbij krijgen zij ondersteuning van Punt Welzijn en het Bibliocenter. Bezoekers zijn erg enthousiast! Daarom is het tijd om uit te breiden. Vanaf maart 2016 is gestart met bijeenkomsten in de avonduren. Op elke 3e dinsdagavond van de maand van 19:30 tot 21:00 uur in het Bibliocenter (Wilhelminasingel 250). De eerste bijeenkomst in de avonduren is op dinsdag 19 april van 19:30 tot 21:00 uur.

Het Tourist Information Center is geopend

Land van Antje: Benaming voor de grensoverschrijdende regio die bestaat uit de Nederlandse gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Peel en Maas, Cranendonck, Maasgouw en de Belgische gemeenten

Wat doet een maatje? Als maatje ga je, 1x per 1 á 2 weken een aantal uurtjes, in de thuissituatie of in de nabije omgeving met iemand aan de slag. De activiteiten variëren enorm; samen winkelen, wandelen, sporten, film kijken, vissen, musea bezoeken, koffie drinken. Ook het even ontlasten van een mantelzorger kan een taak van een maatje zijn. Iedereen kan wel eens wat hulp, ondersteuning of een luisterend oor gebruiken. Een maatje kan dit bieden! Wat als je maatje wilt worden? Kom dan naar het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn, samen met jou gaan we je interesses, mogelijkheden en ervaringen bekijken. Vervolgens zoeken we naar een zinvolle uitdaging die daarop aansluit. Hiervoor kijken wij ook naar andere vormen van één op één vrijwilligerswerk in Weert. Zo kan je als vrijwilliger je talenten optimaal inzetten en de deelnemer krijgt een maatje op maat. Voor meer informatie over bovenstaande projecten kunt u contact opnemen met goedbezig@puntwelzijn.nl of kijk op de website www.goedbezigweert.nu

Hamont-Achel, Neerpelt, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Een intensieve samenwerking tussen gemeenten, bedrijven, diensten en instellingen met

unieke onderscheidende kenmerken en activiteiten op het gebied van wonen, werken, winkelen en recreëren in de groenste regio van de wereld. Kijk op www.landvanantje.eu of loop binnen aan het Stationsplein 2 win Weert. Tel. 0495 - 58 00 80


wEErt in bEwEging

JEUGD IN BEWEGING

JEUGD in beweging

Het project Jeugd in beweging Weert vond plaats op drie middelbare scholen in de gemeente Weert. Sinds de start is het doel geweest om inactieve leerlingen uit de brugklas te motiveren meer te gaan bewegen door ze onder te brengen bij bestaand sportaanbod. Tijdens het project Jeugd in beweging Weert (Alle leerlingen actief) zijn in het schooljaar 2014-2015 op drie middelbare scholen (Widdonckschool, Philips van Horne en Het Kwadrant) 347 brugklassers getest middels fittesten en vragenlijsten over hun sport en beweeggedrag. Na het testen zijn er aan de hand van drie criteria (intrinsieke

motivatie, overgewicht en inactiviteit) leerlingen uitgekozen om deel te nemen aan motivatiegesprekken. Doel is leerlingen op weg helpen naar bestaand sportaanbod (verenigingen, sportscholen, etc.). Aan de hand van deze motivatiegesprekken is het gelukt om 5,3% van de leerlingen die binnen de doel-

groep vielen onder te brengen bij bestaand sportaanbod (vereniging of sportschool). Uiteindelijk zullen alle drie de scholen door gaan met het testen van de leerlingen. Op Het Kwadrant wordt het project zelfs uitgebreid met extra lessen die betrekking hebben op een gezonde levensstijl.

BEWEEGNET.NL

21

In het schooljaar 2015-2016 neemt het aantal leerlingen die getest worden toe, aangezien de 2e jaars van Het Kwadrant ook getest worden. Het Kwadrant heeft zich tot doel gesteld om de voortgang van de leerlingen te blijven “volgen” tijdens hun gehele schoolcarrière.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Wiermans: b.wiermans@puntwelzijn.nl

www.weertinbeweging.nl

De sport die bij je past

Het Weerter sport- en beweegaanbod in kaart op één website! Beweegnet.nl is een ‘zoek en vind website’ voor beweging en sport. Gemakkelijk om het regionaal beweegaanbod te vinden dat bij u past. De website is tevens bedoeld voor de zorgsector om een passend beweegadvies te kunnen geven, daar waar dat van toepassing is. Beweegnet.nl is ontwikkeld vanuit Platform Weert in Beweging en opgezet om doorverwijzers (huisartsen, praktijkondersteuners, ouderen adviseurs, diëtistes, gewichtsconsulenten, fysiotherapeuten, enz) en consumenten een totaal inzicht te bieden van het Weerter beweeg- en sport aanbod. Op Beweegnet.nl kan men een selectie invoeren op man/vrouw, leeftijd, binnen of buiten, recreatief of competitief, in een groep of individueel en of men een of meerdere chronische aandoeningen/beperkingen heeft. Het systeem achter Beweegnet.nl filtert dan de activiteiten en laat alleen het beweeg- en sportaanbod zien wat voor de desbetreffende persoon geschikt is.

oud is niet out! M

Meneer Jansen* is 85 jaar, vol humor en heeft kunst en geschiedenis als passies. Hij leest hier graag over en is behoorlijk actief. Hij reist vaker met de trein het land door. Ook is hij dol op wandelen! Na het overlijden van zijn vrouw veranderde zijn leven

Deze jongeman is een paar keer met mij komen kletsen. Ik klets ook heel graag. Ik mocht daarnaast ook deelnemen aan feestavonden in de Munt. Heel gezellig! Na enige tijd eindigde dit contact. Ik heb onlangs opnieuw contact opgenomen met Punt Welzijn

“Ik heb mijn huisarts verteld dat ik eenzaam was” behoorlijk. Zijn dochter woont in de buurt en één keer in de week gaat hij bij haar eten. Hij beschouwt haar als zijn mantelzorger. Hij vertelt ons hieronder over het tot stand komen van het contact met Punt Welzijn en zijn ervaringen daarmee. “Ongeveer 3 jaar geleden heb ik aan mijn huisarts verteld dat ik wel eenzaam was. Hij heeft mij toen verwezen naar Punt Welzijn. Ik heb Punt Welzijn direct gebeld en na enige tijd kreeg ik een maatje.

vanwege het feit dat ik nog steeds veel alleen ben en daar iets aan wil doen. Tijdens een uitgebreid telefoongesprek met één van de personeelsleden van Punt Welzijn kwam wederom het maatjesproject ter sprake. Ook werd het Huiskamerproject van de stichting Dagopvang Weert benoemd. Dit zou voor mij misschien ook een leuke wekelijkse activiteit kunnen zijn. Ik heb over deze suggestie nagedacht en de stap genomen om contact :

ents

res ijn p Welz Punt

Sport na school

Rabo Urban Sport Tour 2016 Sportactiviteit op pleintjes en veldjes in Weert. Geschikt voor jong en oud! Neem al je vriendjes en vriendinnetjes mee en kom vrij spelen! kijk voor data op www.letsmoveweert.com

op te nemen met deze stichting. Inmiddels ben ik verscheidene keren bij het Huiskamerproject geweest. Ik vond het contact met de mensen heel leuk. Er worden verschillende activiteiten aangeboden en “Niets moet en alles mag!”. Verder ga ik iedere zaterdagochtend naar dienstencentrum de Roos in

ME LNA DEE ATIS GR en! ij spelbaan, m vr rm en ko lange sto kiest! mee eter ders, jij tjes de 14-mhe el an inne iend vriendjesofopdoe iets vr la tbal jes enmes, versnn avoe do pa vriend ccer , speel al je de so nic Neem Spor ten in n danscli n ee bv. Kom e mee aa do

Aanmelden is niet nodig! Kom gewoon een keertje meedoen! Voor meer informatie kijk op: www.letsmoveweert.com

Sport na School is een programma waarin je een heel schooljaar lang kennis kunt maken met verschillende sporten. In blokken van vier weken maak je kennis met een sport. Het programma is gevarieerd, er komen sporten aan bod zoals atletiek, basketbal, hockey, judo, turnen, tennis, voetbal en volleybal. Als je nog niet weet welke sport je wilt gaan doen, is dit

de stad, daar drink ik dan een kopje koffie en kan ik biljarten. Dit bevalt mij erg goed! De medewerkster die ik sprak was ook de mantelzorgondersteuner van Punt Welzijn en zij attendeerde mij erop dat mij dochter eventueel contact met haar op kan nemen om te praten over haar ervaringen als

mantelzorger. Want wie vraagt de mantelzorger eigenlijk hoe het met hem gaat?”

voor jou een unieke kans! Aan het einde van het schooljaar kun je voor jezelf een goede keuze maken. Bij inschrijving ontvangt u de spelregels van Sport Na School, deze zijn ook te downloaden of te bekijken op de website van Punt Welzijn en op www.letsmoveweert.com. Er zijn 3 locaties waar de activiteiten plaatsvinden (Boshoven, Aan de Bron en

Markeent). Op dit moment kunnen deelnemers zich alleen nog inschrijven voor Boshoven. (maandag 15.30 – 16.30 groep 1 & 2 van de basisschool en donderdag 15.30 – 16.30 groep 3 t/m 6 van de basisschool.

*De namen in dit artikel zijn veranderd wegens privacy omstandigheden.

www.puntwelzijn.nl


22

PAARDENSTAD weert in beweging

TALENT: MENNER TRISTAN tristanVERHEIJEN verheijen Vorig jaar was Tristan Verheijen (24) aanwezig bij het Wereldkampioenschap voor tweespannen in Hongarije. In de wereldtop komen bij het mennen is zijn ambitie. Zijn vader Hans Verheijen is actief in de paardenhandel in Weert en als zoon hiervan heeft hij veel paarden gezien.

Tristan begon in zijn jeugd spelenderwijs al met mennen. Toen hij een pony verkocht had aan de dochter van Riny Rutjes, zijn trainer en steun- en toeverlaat, werd het tijd voor een tweespan paarden. Tristan: “In 2000 ben ik op achtjarige leeftijd begonnen met mennen. Dit was met een Shetlanderhengst (genaamd Falcon), met een stokmaat van maar 90 cm. Na enkele jaren heb ik hem ingeruild voor een tweespan pony’s, zo ben ik begonnen met het tweespan rijden. Met deze pony’s ben ik wedstrijden gaan rijden. Ik heb met de pony’s veel ervaring opgedaan en heel veel geleerd. Maar er kwam een tijd dat de pony’s te klein werden voor mij of ik te groot, dus ik had de keuze: of een grotere maat pony’s of de overstap maken naar een tweespan paarden. Dat laatste heb ik gedaan en we zijn in 2010 van start gegaan met een nieuw tweespan paarden.

De paarden die ik op dat moment had gekocht waren nog jong en onbeleerd, ze moesten nog alles leren toen ze bij mij kwamen. Daarbij was het voor mij ook een hele verandering: twee van die grote paarden is een beetje anders als twee pony’tjes van 1,16m. We hebben hard getraind en zijn na 4 jaar gegroeid tot de hoogste klasse: klasse 4. Daarnaast heb je ook nog internationale wedstrijden over de hele wereld, deze hebben we sinds afgelopen seizoen meegereden.

zig zijn. Dan wordt op donderdag of vrijdag de dressuur gereden. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteiten en gehoorzaamheid van het span. Er worden verschillende onderdelen gereden die vervolgens beoordeeld worden door een jury. Dan moeten we op zaterdag de marathon rijden. De marathon bestaat uit een traject van ongeveer 16 km door de bossen gevold door 8 verschillende hindernissen met allemaal een andere route van A t/m F.

“Mijn amitie is in de wereldtop komen” Als we een internationale wedstrijd hebben zijn we meestal een week van huis, dit ligt eraan waar de wedstrijd is. Op woensdag worden de paarden gekeurd door een dierenarts en door de jury, dus moeten wij ervoor zorgen dat we op tijd aanwe-

Deze hindernissen moeten we de dagen vooraf goed verkennen, zodat we de snelste route kunnen uitstippelen en zo geen tijd verliezen met de weg zoeken in een hindernis. Het is de bedoeling dat we deze 8 hindernissen in een zo hoog mogelijk tempo afleg-

4 en 5 juni concours land van weert In het kader van Paardenstad Weert en de hippische plannen die in Weert leven hebben de Paarden Sport Vereniging Laar (PSV Laar) en de Landelijke Rijvereniging Weert (LR Weert) besloten de handen ineen te slaan en een eerste samenwerking aan te gaan. Op 4 en 5 juni 2016 zal het bekende concours van Laar een ander gezicht gaan krijgen. Het concours heeft een nieuwe naam gekregen; Concours Land van Weert. Het initiatief wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt o.a. door de gemeente Weert en sponsoren. Door onze afzonderlijke krachten te bundelen gaan we elkaar versterken en pakken we groots uit. Concours Land van Weert zal opengesteld worden voor alle disciplines voor Pony’s en Paarden, en voor alle categorieën Springen en Dressuur. Tevens zal er een Kür op muziek gereden kunnen worden. Voor deelnemers is inschrijven reeds mogelijk, houd FB in de gaten voor meer info en noteer alvast de datum.

Natuurlijk zijn sponsoren bij een groot evenement als het Concours Land van Weert belangrijk! Hippique Media BV is een bedrijf dat al meer dan 22 jaar uitgever is van de zeer bekende Nationale Agenda Hippique. Het bedrijf is van Cindy Denessen, is al jaren in Weert gevestigd en heeft grote affiniteit met de paardensport. Met de gedachte Paardenstad Weert heeft dit bedrijf zich met het project Nationale Agenda

Voor bezoekers is dit een unieke mogelijkheid om de paardensport in Weert eens van dichtbij te komen bekijken, mis vooral de prachtige Kur op Muziek niet! De toegang is gratis en de terreinen aan de Rietstraat (tegenover het Wozoco) zijn beide dagen vanaf 8.00 uur geopend. U kunt makkelijk parkeren.

Het evenement staat in het teken van verbinden! Dat hebben LR Weert en PSV Laar nu al samen laten zien. Belangrijk voor het concours Land van Weert is dat er nog meer partijen zich willen verbinden aan dit prachtige evenement. Het zal jaarlijks in een steeds grotere omvang gaan plaatsvinden dus diegenen die nu hierbij aanhaken zullen verzekerd zijn van een mooie plek in de toekomst. Graag bespreken wij mogelijkhjeden met u om ook uw bedrijf, product of dienst hier te promoten en te laten zien dat u hiermee de verbindingen van Weert Paardenstad wilt ondersteunen! Voor meer informatie kijk op facebook of mail naar: concourslandvanweert@gmail.com

2016

Inmiddels rijd Tristan al een paar jaar internationaal en heeft echt helemaal de smaak te pakken gekregen. Tot de wereldtop komen is zijn ambitie. Hij doet dan ook de naam Weert Paardenstad mooie eer aan!

info@handelsstal-verheijen.nl

ang g e o T s i t a Gr r iedereen voo

NATIONALE

Hoofdsponsor:

AGENDA

HIPPIQUE Education edition 2014

DRESSUUR EN SPRINGEN REGIO MIDDEN-LIMBURG PONY’S EN PAARDEN

KUR OP MUZIEK

rubriek nationale agenda hippique

WEERT PAARDENSTAD!

ORGANISATIE IS EEN SAMENWERKING VAN LR WEERT EN PSV LAAR

Locatie: Terreinen aan de Rietstraat (tegenover het Wozoco) zijn beide dagen vanaf 8.00 uur geopend!

PAARDENSTAD

weert

HOOFDSPONSOR:

in beweGing

NATIONALE

AGENDA

HIPPIQUE Education edition 2014

De zoon van Ehrens, Robbert heeft momenteel in Sevenum een spring- en trainingsstal. Deze activiteiten Springstal Ehrens

Springstal Ehrens

Springstal Ehrens

01 De familie Ehrens wil nog dit jaar starten met de bouw. In juli neemt de raad hierover een besluit. Nelissenhofweg Weert

I

4 en 5 JUN

stane tijd word je zwaar gestraft met strafpunten.” Aldus een zeer gedreven Tristan.

SELECTIEWEDSTRIJD

Hippique zich aangemeld als Hoofdsponsor van dit prachtige evenement. Daarbij krijgen de winnaars van alle disciplines en klassen de Nationale Agenda Hippique 2017 op het einde van dit jaar ook nog eens thuisgestuud als kadootje.

Ambitieuze plannen op het voormalig terrein van het Bisschoppelijk College

gen. Tot slot hebben we de vaardigheid, deze wordt op zondag gereden. Hierbij is de bedoeling dat we tussen 2 pionnen doorrijden met de koets. De pionnen staan in koetsbreedte plus 15cm extra uit elkaar en op de pionnen liggen balletjes. Het parcours moet binnen een bepaalde tijd gereden worden en hierbij mogen we de pionnen niet raken want dan valt er een bal af. Voor iedere bal die afgereden wordt, krijg je 3 strafpunten en voor het overschrijden van de toege-

DATUM: SCHAAL:

07-03-2016

gaan naar Weert. De gebouwen moeten volgens Rob Ehrens niet alleen functioneel zijn, maar ook voor 02

Nelissenhofweg Weert

DATUM: SCHAAL:

07-03-2016

Nelissenhofweg Weert

DATUM: SCHAAL:

07-03-2016

De huidige bondscoach van de springstal, Rob Ehrens is ambitieus en wil dat activiteiten van de

het publiek aantrekkelijk zijn om eens langs te wandelen. De commissieleden waren positief en enthou-

springstal/stoeterij in Weert zowel Nationaal en Internationaal naam gaat krijgen.

siast over de plannen. "Het is een verrijking voor Weert"

03


g-wEErt in bEwEging

23

het plezier van g-basketbal training nieuwe stap gezet. Nick: “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging na jarenlang bij A.V. Weert gesport te hebben en tijdens de Week van de Toegankelijkheid heb ik meegedaan aan de proefles bij het G-basketbal en ik had meteen de smaak te pakken.”

Esther Kessel Mijn naam is Esther en ik ben bijna 48 lentes jong. Ik voel me nog 25 ondanks mijn beperkingen en geniet volop van het leven. Met een beetje cynische zelfspot kom ik met een lach door het leven. In 1998 heb ik een auto ongeluk gehad waardoor ik nu fysiek en cognitief beperkter en bewegen wat meer moeite kost. Ik maak daardoor gebruik van een scootmobiel en regelmatig met een stok loop voor extra balans (3e been). Toch waardeer ik het enorm dat ik nog zo gezond ben. Mijn energielevel is wel wisselend per dag en ik kan niet altijd evenveel maar gelukkig was ik wel in goede conditie voordat ik dit ongeluk kreeg waar ik nu van profiteer en merk dat daardoor wel beter kon herstellen. Qua sporten ben ik wel actief gaan zoeken naar een sport die ik met mijn beperking kon doen en heb ook wel het een en ander uitgeprobeerd maar dit bleek toch lastig te zijn, soms te zwaar, soms voelde ik me niet op mijn plek of werd er teveel van me verwacht, tot ik de Bootcamp voor miva’s uitprobeerde.

“Nick Close tijdens zijn training” Al vanaf het begin is Nick Close erbij en volgt hij wekelijks op woensdagavond van 18:15 tot 19:30 de basketball trainingen die gegeven worden door Basketball Academie trainer Dyon van Hugten die ook combinatiefunctionaris basketball is in Weert.

G-basketbal is er voor mensen met een verstandelijke of een fysieke beperking. Basketball Academie Limburg heeft in haar visie staan dat basketball voor iedereen moet zijn, dus voor topsport, breedtesport maar ook voor mensen met een beperking. Met het aanbieden met G-basketball wordt daarmee een

Binnen het PGW zit ik in de werkgroep Toegankelijkheid en samen testen we gebouwen en bedrijven op hun toegankelijkheid en ik help mee aan het bewustwordingsproject voor leerlingen van Zorg & Welzijn op het Kwadrant. Mijn motto: Als het niet gaat zoals het moet dan moet het maar zoals het gaat!!

meer info aangaande platform gehandicapten Weert: Esther van den Bor esther.pgw@gmail.com

De oefeningen worden fysiek steeds zwaarder maar ook mentaal is het een goed uitdaging en elke les ein-

digen we met veel voldoening en een fit gevoel. Voor deze groep G-basketballers is Basketball Academie Limburg nog op zoek naar geïnteresseerden. Iedereen is welkom om te komen kijken en 3 proeftrainingen te volgen. Er wordt getraind in de Multi zaal van het College Parklaan 1 a in Weert van 18.15 uur tot 19.30 uur. Voor meer info mail naar Dyon van Hugten: cm@basketballpromotielimburg.nl

www.basketballpromotielimburg.nl

DE NIEUWE BEWEEGMAKELAAR WEERT BEWEEGMAKELAAR

Dit bleek helemaal mijn sport te zijn, in mijn eigen tempo, werken aan een betere conditie, kracht en stabiliteit en wat heel prettig is, ik voel me vrij om aan te geven tot hoever ik kan gaan, en merk dat ik binnen de grens mijn grenzen verleg! We worden allemaal ouder en daardoor ben ik me er wel bewust van dat het belangrijk is om in beweging te blijven om te zorgen dat ik bovenop mijn beperking niet nog meer beperkingen krijg. Naast het sporten ben ik ook actief bij het SGL. Dit doet me erg goed omdat ik hier mijn creativiteit in kwijt kan en daardoor ook mijn brein stimuleer om in beweging te blijven. Mijn grootste passie is de muziek en ik schrijf wekelijks 2 cd recensies en eens per 3 weken een concertverslag in de Bosuil. De Bosuil is prima toegankelijk, gastvrij en ook de optredens zijn vanuit de scoot prima te zien .

Het is uitdagend, gezellig en Dyon weet iedereen op een positieve manier te prikkelen en beweging te krijgen. De zaal is toegankelijk voor iedereen alleen is het voor rollers wel een hele zware vloer waardoor je niet erg snel kunt. De doelgroep is heel gevarieerd maar dit is geen enkel probleem want Dyon gaat hier erg creatief mee om zodat er voor elke beperking wel een oplossing is. De training is zeer gevarieerd, er wordt altijd vanuit een goede basis met een opbouw naar nieuwe elementen gewerkt.

WEERT

Welkom bij de club! toegankelijke partijen

ESTHER VAN DEN BOR Mijn naam is Esther van den Bor en per 1 maart 2016 ben ik de nieuwe combinatiefunctionaris Beweegmakelaar in Weert. De intentie van deze functie is o.a. het in kaart brengen van het sporten beweegaanbod in Weert en het begeleiden en stimuleren van burgers van Weert naar het bestaande sport- en beweegaanbod. Dit aanbod is terug te vinden op

www.beweegnet.nl. Speciale aandacht gaat uit naar de kwetsbare doelgroep (mensen met een beperking en senioren) en om hun extra te kunnen ondersteunen, ben ik vrijwilligers (maatjes)

van een groot netwerk op het gebied van bedrijfsleven, sport, zorg & welzijn en overheid (4 van de 5 ringen die vertegenwoordigd zijn in platform Weert in Beweging). Iedereen Kan Sporten regisseert activiteiten op regionaal niveau en de

“Iedereen kan sporten en bewegen” aan het werven en starten we weer met het “bewegen op maat” project. Als verbinder maak ik gebruik

Vrijwilligers gezocht Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons bestuur willen komen versterken.

activiteiten van de beweegmakelaar sluiten hier goed op aan en zo versterken we samen de activiteiten

We zoeken iemand die affiniteit heeft met kwetsbare mensen en die zich graag wilt inzetten op het gebied van Toegankelijkheid, Agenda 22, Vervoer of het Voorzitterschap. Om onze werkgroepen te versterken zijn we altijd blij

zodat er een groter draagvlak zal ontstaan. Voor alle sport- en beweegvragen van uzelf of van cliënten kunt u voortaan terecht bij mij en omdat ik ook een doorverwijsfunctie heb, komen de vragen ook bij de juiste personen terecht. Neem gerust eens contact op via: Esther van den Bor: e.vandenbor@puntwelzijn.nl Mobiel: 0654210469

www.beweegnet.nl

met nieuwe vrijwilligers. We hebben een werkgroep Sport & Bewegen, Redactie, Website, Bouw & Verkeer, Toegankelijkheid en Agenda 22. Interesse en wil je graag meer weten over het PGW? Mail dan naar: esther.pgw@gmail.com


REKEN AF MET RUG- EN NEKKLACHTEN!

Chiropractie, echografie en shockwave therapie.

Rugpijn - Hernia - Ischias - Whiplash - Migraine - Nek- Knie-, Groeipijn -- Huilbaby’s Huilbaby’s Rugpijn - Hernia - Ischias - Whiplash - Migraine - Nek-enenhoofdpijn hoofdpijn Knie-, voetvoet- en en enkelpijn enkelpijn -- Scoliose Scoliose -- Groeipijn RSI - Kaakproblemen - Slijtage - Sportblessures arm - Hielspoor SchouderArtrose RSIArtrose - Kaakproblemen - Slijtage - Sportblessures - Tennis/Golf- Tennis/Golf arm - Hielspoor Schouder--en armpijn. en armpijn

Dé rug- en nekspecialisten

OPENvoordelen: DAG VENLO Onze

Een verwijzing is niet nodig, er wordt geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico én behandelingen worden vergoed door de meeste verzekeraars.

3 april van 11:00 tot 16:00 uur.

Onze organisatie is in 30 jaar uitgegroeid tot hét adres voor de behandeling van de meest uiteenlopende klachten ontstaan uit afwijkingen aan de wervelkolom en het zenuwstelsel. Wij onderscheiden ons door het aanbieden van verschillende behandelmethodes onder één dak;

+ Diagnose door rug- of nekscan + Chiropractische behandelingen + Echografie

+ Shockwave therapie + Diverse oefenprogramma’s + Ervaren professionals

Wij openen een nieuwe locatie

• Gratis inloopspreekuur in Venlo. Komt u ook? Zondag

+ Meest geavanceerde apparatuur + Open in weekend en avonduren + Gratis massagebanken

• Vergoed door verzekering • Geen eigen risico • Geen verwijzing nodig OPENINGSAANBIEDING! Iedereen die tijdens de open dag • IDXA Total Bodyscan een eerste afspraak maakt krijgt

• Zaterdag enhetavond de kosten van eerste open onderzoek (t.w.v. € 30,-) gratis.

Wij van met u:u Wijdelen delenmet mettrots trotsdedeervaring ervaring vanonze onzecliënten clienten met

Samantha Hamers

Anita Nijs

Angelina Antic

Heerlen

Weert

Roermond

Ik loop al jaren met nek- en schouderklachten. Ik heb nu twee behandelingen pas gehad en ben sinds jaren nu twee dagen pijn vrij. Dat betekent dat er hoop is en dat het helpt. Mensen ik kan jullie deze topmensen aanbevelen. Hartelijk dank voor jullie luisterend oor.

Wanneer je kind, toen 13, na de eerste behandeling zegt: “dít wil ik later ook doen, echt iets voor andere mensen kunnen betekenen en praktisch met direct goed resultaat, dát is wat ik wil”. Dat wil zeggen dat de behandelingen opvallen en top zijn, zelfs bij kinderen!

Zeer vriendelijke ontvangst. De Chiropractor die míj behandelt, is érg vriendelijk én zéér professioneel. Ik ben met mijn klachten op de juiste plek. Ik zal iedereen dit Chiropractisch Centrum zéker aanraden! Van harte bedankt voor de goede behandeling.

PROBEER HET ZELF EENS! KOM LANGS VOOR EEN GRATIS RUG- EN NEKANALYSE Tijdens inloopspreekuur elke vrijdag van 16:00 - 16:30 uur (of na afspraak)

HEERLEN WEERT

Coriovallumstraat Nassaulaan 3A 32 T 045-5741717 T 0495 - 545345

SITTARD ROERMOND

Brugstraat90 155 Kapellerlaan T 046-4529955 T 0475 - 550700

ROERMOND VENLO

Kapellerlaan 9023 Puteanusstraat T 0475-550700 T 077 - 3030463

WEERT SITTARD

Nassaulaan155 3A Brugstraat T 0495-545345 T 046 - 4529955

EINDHOVEN HEERLEN

Stratumsedijk 18 32 Coriovallumstraat 040-2113600 T T045 - 5741717

www.rugcentrum.nl HELMOND

VENLO

Stationsplein 75 18 Stratumsedijk T 0492-527777 T 040 - 2113600

Puteanusstraat 2375 Stationsplein T 077-3030463 T 0492 - 527777

EINDHOVEN

HELMOND


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.