De Brug Onderwijsbijlage 2022

Page 1

Kies een

School Die het beste bij je past

“Van groep 8 naar de brugklas”

“Talenten ontplooien”

ONLINE OPEN DAG “Werken aan je toekomst”

VANAF 11 JANUARI 2021,

Uitnodiging voor

leerlingen in groep 8

Kom online sfeer proeven!

ELKE

WOENSSOL DAAmbacht G/VR IJDhetAGverschil maakt 15.00 - 16.00 uUR Kinderen zijn de toekomst

H.I.Ambacht - Het is eerder regel dan uitzondering wanneer naast onderwijs ook kinderopvang wordt aangeboden in een schoolgebouw. Voor ouders en kinderen is het namelijk heel prettig wanneer een peuterspeelgroep of vooren naschoolse opvang op dezelfde locatie gehuisvest zijn als waar de kinderen naar school gaan. In veel gevallen is dit aanbod puur faciliterend en praktisch van aard en werken twee teams -de leraren van de basisschool en de pedagogisch medewerkers van een professionele kinderopvangorganisatie- naast elkaar. En dat is jammer, want er liggen namelijk allerlei kansen om onderwijs en opvang veel meer op elkaar te laten aansluiten.

samenwerking met WWW.DELAGEInWA ARD.NL/opendag Speel-, Ontwikkel- en Leerpleinen Al jaren werkten Stichting Kinderopvang Hendrik-Ido-Ambacht en Stichting Openbaar Onderwijs Hendrik-IdoAmbacht samen en de wens om de schotten tussen de twee organisaties te halen, groeide met de dag. In 2020 heeft er een bestuurlijke fusie plaatsgevonden en vanaf dat moment kwam de beoogde samensmelting en integratie in een stroomversnelling terecht.

kozen voor een nieuwe naam: SOL CSG De Lage Waard biedt We Ambacht. SOL staat voor Speel-, leerli ngen een Ontwikkel- Leerplein, want over ‘scholen’ stevige basis met álle praten we niet meer. Momenteel verzormogelijkhe den gen we het aanbodom op vier locaties: SOL zichzelf te ontwikkelen. Admiraal, SOL Krommeweg, SOL De Bij ons haalen je Watervlinder SOL niet Villa Ambacht. Met alleen je diploma, maar een marktaandeel van meer dan 60%, ontwheeft ikkel je jezel SOL Ambacht een toonaangevende f als leerling én als mens en stevige positie in de gemeente. . Van vmbo tot en met vwo, van extra begeleidin 5 puzzelstukken g tot Onsen logo bestaat 5 puzzelstukken die metuitextra uitdaging: samen gaan samen een ring vormen. De betekenis we voor groei!

van die 5 stukken kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Eén daarvan is wat we in een SOL willen samenbrengen: onderwijs, opvang, ouders, opvoeding en ontspanning. We noemen dit 5 x O. De stukjes passen in elkaar wat de eenheid aangeeft waar we naar streven. Onderwijs en opvang gebeurt niet naast elkaar en er is sprake van een doorgaande ontwikkellijn waarbij iedere medewerker aan doelen werkt die elkaar aanvullen en versterken. Door een samenhangend dagprogramma waarin samen spelen, ontwikkelen en leren centraal staan, willen we dat kinderen optimale kansen krijgen om te groeien tot zelfstandige, succesvolle, verantwoordelijke en positieve persoonlijkheden. Dat is de missie van SOL Ambacht.

etaleren en te ontwikkelen, ze beter in hun vel zitten en vaardigheden verfijnen waar ze in hun verdere leven bij gebaat zijn. In het aanbod van SOL Ambacht, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten in onder meer ‘talentenlabs’ waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken.

Kinderen krijgen hier de

ruimte om hun talenten open dag Download de te ontwikkelen app voor meer info

Iedereen heeft talent Om onze missie te bereiken, speelt talentontwikkeling een nadrukkelijke rol. We geloven er in dat wanneer kinderen de ruimte krijgen om hun talenten te

Maar onze collega’s hebben ook de nodige talenten in huis en we vinden het belangrijk om deze optimaal te benutten. We zien dan ook unieke activiteiten ontstaan, zoals fotografie, astronomie en tuinieren. Het allermooiste is wellicht dat we het werkplezier zien toenemen, want hoe inspirerend is het immers wan-

neer je kinderen iets extra’s kunt meegeven door jouw talent in te zetten? Corona en de toekomst De bestrijding van het coronavirus heeft forse gevolgen gehad op zowel onderwijs als opvang. De landelijke maatregelen hebben veel gevraagd van beide sectoren en het was voor iedereen pionieren om zaken als thuisonderwijs of noodopvang van de grond te krijgen. Juist in deze fase bleek hoe stevig de puzzelstukken van SOL Ambacht in elkaar steken! De samenwerking tussen het personeel van onderwijs en opvang intensiveerde en er ontstond dagelijks heel veel waardevols. Daar zijn we trots op. Ondanks de crisis hebben we steevast naar de toekomst gekeken en hebben we niet stilgestaan. SOL Ambacht blijft in beweging en we hebben genoeg plannen en ideeën om onze leerpleinen nóg beter te maken.

ONLINE OPEN DAG 29 JANUARI

Locatie vmbo/mavo Burgemeester Keijzerweg 5, Papendrecht Locatie havo/vwo Vijzellaan 4, Papendrecht

MELD JE AAN OP DAVINCI-OPEN.NL

mavo havo vwo

MBO-OPLEIDINGEN

Wij helpen je kiezen op de

Iedereen heeft talent! SOL Ambacht is ervan overtuigd dat iedereen talent heeft. Talentontwikkeling speelt bij SOL Ambacht dan ook een nadrukkelijke rol.

open

130449_DaVinci_OpenDag_ADV_130x161.indd 1

In ons aanbod, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken. We onderscheiden hierin 5 talent-domeinen. De domeinen zijn: wetenschap en wiskunde (SOLve|IT), creativiteit (CREAte|IT), techniek en bouwkunde (DO|IT), sport en beweging (MOVE|IT) en zorg voor mens en natuur (CHANge|IT). Bij ieder talent zoeken we naar uitdagende en prikkelende opdrachten. We geloven dat deze aanpak opvang en onderwijs nog boeiender en bijzonder maakt.

TIKTOK

VRAGENUURTJE met meneer Priester @sanderpriester

14 januari 17:00 uur

Kijk voor meer informatie op www.solambacht.nl

OPEN HUIS OP MAAT vanaf 21 januari

16-12-2020 13:31

dagen WEBINAR VOOR OUDERS 28 januari 20:00 uur

OPEN DAG APP

Download de open dag app in de app of play store en selecteer onze school. Zo blijf je extra goed op de hoogte!

ONDERWIJSBIJLAGE JOUW KEUZES | JOUW TALENTEN | JOUW TOEKOMST | JOUW SCHOOL

26 - 30 januari

Walburg College | Norderstedtplein 6, 3332 GK, Zwijndrecht | www.walburgcollege.nl | info@walburgcollege.nl

eveneens, zorg dat je daarbij bent en stap aan Kinderen zijn de toekomst Produceren, boord! iteit & Transn, Wonen en Aan boord leer en je over ‘de hoed en de rand’ van scheepvaart, jou visie en betrokkenheid vinden waardering. Trots blijft achter, je werkt aan jezelf, misschien wel aan een droom. Mate en betekent is een learning organisation, jou ambitie krijgt appelijke uit- de ruimte. Op zoek naar een toekomst? Kom het kruisen langs en overtuig je! adezwart@loketzwijnd’ reeds een recht.nl n dichterbij! logen leven Nieuwsgierig geworden? even wordt Kijk op loketzwijndrecht.nl voor alle info over Deze revo- de Open Dag. uwe technieigitalisering. Loket Zwijndrechtse Waard vanzelfspre- Laurensvliet 2R rbodig maar 3331 HW Zwijndrecht erminderen. Tel. 078 625 6100 digitaliseert E-mail: info@loketzwijndrecht.nl Iedereen heeft

We helpen je ook op andere momenten

SOL Ambacht maakt het verschil

Het duurt niet lang meer en dan mogen de huidige leerlingen van groep 8 een keuze maken over het vervolg van hen opleiding. Weekblad De Brug presenteert Meer info vind je op albeda.nl een groot aantal scholen deze week. Om ze op weg te helpen met de keuze. Het zal een hele verandering worden. Niet meer iedere dag met dezelfde juf of meester, maar per vak een andere docent. Een nieuw gebouw, misschien wel een stukje fietsen of zelfs met openbaar vervoer. We wensen alle leerlingen succes bij het zoeken van een school. H.I.Ambacht - Het is eerder regel dan uitzondering wanneer naast onderwijs ook kinderopvang wordt aangeboden in een schoolgebouw. Voor ouders en kinderen is het namelijk heel prettig wanneer een peuterspeelgroep of vooren naschoolse opvang op dezelfde locatie gehuisvest zijn als waar de kinderen naar school gaan. In veel gevallen is dit aanbod puur faciliterend en praktisch van aard en werken twee teams -de leraren van de basisschool en de pedagogisch medewerkers van een professionele kinderopvangorganisatie- naast elkaar. En dat is jammer, want er liggen namelijk allerlei kansen om onderwijs en opvang veel meer op elkaar te laten aansluiten. Speel-, Ontwikkel- en Leerpleinen Al jaren werkten Stichting Kinderopvang Hendrik-Ido-Ambacht en Stichting Openbaar Onderwijs Hendrik-IdoAmbacht samen en de wens om de schotten tussen de twee organisaties te halen, groeide met de dag. In 2020 heeft er een bestuurlijke fusie plaatsgevonden en vanaf dat moment kwam de beoogde samensmelting en integratie in een stroomversnelling terecht.

We kozen voor een nieuwe naam: SOL Ambacht. SOL staat voor Speel-, Ontwikkel- Leerplein, want over ‘scholen’ praten we niet meer. Momenteel verzorgen we het aanbod op vier locaties: SOL Admiraal, SOL Krommeweg, SOL De Watervlinder en SOL Villa Ambacht. Met een marktaandeel van meer dan 60%, heeft SOL Ambacht een toonaangevende en stevige positie in de gemeente.

5 puzzelstukken Ons logo bestaat uit 5 puzzelstukken die samen een ring vormen. De betekenis

van die 5 stukken kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Eén daarvan is wat we in een SOL willen samenbrengen: onderwijs, opvang, ouders, opvoeding en ontspanning. We noemen dit 5 x O. De stukjes passen in elkaar wat de eenheid aangeeft waar we naar streven. Onderwijs en opvang gebeurt niet naast elkaar en er is sprake van een doorgaande ontwikkellijn waarbij iedere medewerker aan doelen werkt die elkaar aanvullen en versterken. Door een samenhangend dagprogramma waarin samen spelen, ontwikkelen en leren centraal staan, willen we dat kinderen optimale kansen krijgen om te groeien tot zelfstandige, succesvolle, verantwoordelijke en positieve persoonlijkheden. Dat is de missie van SOL Ambacht. Iedereen heeft talent Om onze missie te bereiken, speelt talentontwikkeling een nadrukkelijke rol. We geloven er in dat wanneer kinderen de ruimte krijgen om hun talenten te

etaleren en te ontwikkelen, ze beter in hun vel zitten en vaardigheden verfijnen waar ze in hun verdere leven bij gebaat zijn. In het aanbod van SOL Ambacht, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten in onder meer ‘talentenlabs’ waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken.

Kinderen krijgen hier de ruimte om hun talenten te ontwikkelen

Maar onze collega’s hebben ook de nodige talenten in huis en we vinden het belangrijk om deze optimaal te benutten. We zien dan ook unieke activiteiten ontstaan, zoals fotografie, astronomie en tuinieren. Het allermooiste is wellicht dat we het werkplezier zien toenemen, want hoe inspirerend is het immers wan-

Open dagen

Keuzecafé

Chat

Studie info punt

neer je kinderen iets extra’s kunt meegeven door jouw talent in te zetten?

Corona en de toekomst De bestrijding van het coronavirus heeft forse gevolgen gehad op zowel onderwijs als opvang. De landelijke maatregelen hebben veel gevraagd van beide sectoren en het was voor iedereen pionieren om zaken als thuisonderwijs of noodopvang van de grond te krijgen. Juist in deze fase bleek hoe stevig de puzzelstukken van SOL Ambacht in elkaar steken! De samenwerking tussen het personeel van onderwijs en opvang intensiveerde en er ontstond dagelijks heel veel waardevols. Daar zijn we trots op. Ondanks de crisis hebben we steevast naar de toekomst gekeken en hebben we niet stilgestaan. SOL Ambacht blijft in beweging en we hebben genoeg plannen en ideeën om onze leerpleinen nóg beter te maken.

Het team van Weekblad talent!

SOL Ambacht is ervan overtuigd dat iedereen talent heeft. Talentontwikkeling speelt bij SOL Ambacht dan ook een nadrukkelijke rol.

In ons aanbod, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken. We onderscheiden hierin 5 talent-domeinen. De domeinen zijn: wetenschap en wiskunde (SOLve|IT), creativiteit (CREAte|IT), techniek en bouwkunde (DO|IT), sport en beweging (MOVE|IT) en zorg voor mens en natuur (CHANge|IT). Bij ieder talent zoeken we naar uitdagende en prikkelende opdrachten. We geloven dat deze aanpak opvang en onderwijs nog boeiender en bijzonder maakt.

Kijk voor meer informatie op www.solambacht.nl

Lees de bijlage online of stuur door naar een klasgenootje.


open

Wij helpen je kiezen op de

dagen OPEN DAG

21 en 22 januari

28 JANUARI

We helpen je ook op andere momenten

Open dagen

Keuzecafé

Chat

15.00 - 20.00 UUR

Studie info punt

MELD JE AAN OP DAVINCI-OPEN.NL

MBO-OPLEIDINGEN

Meer info vind je op albeda.nl

134874_Adv OPEN DAG jan. 2022_diverse formaten_V1.indd 6

13-12-2021 13:10

werken en leren - betaalde opleiding - direct salaris - baangarantie - individuele coaching

BBL+

mbo m bo opleidingen

MBD Drukwerk.ind

d 1

28-09-2021

20:21

metaalTECHNIEK SERVICE & ONDERHOUD precisietechniek MECHATRONICA metalent.nl/advies


Volg ons ook op:

Scholenbijlage 25

Woensdag 12 januari 2022

Je mbo-opleiding starten in februari? Kies uit ruim 100 opleidingen! Het nieuwe jaar goed starten: dat kan bij Albeda. Op 1 februari kun je bij Albeda starten met een van de ruim 100 verschillende mbo-opleidingen. Bij een entreeopleiding kun je zelfs starten wanneer jou dat uitkomt! Niet wachten tot september? Switchen naar een andere opleiding of overstappen van havo naar mbo? Meld je direct aan voor een opleiding of bezoek onze (online) open dagen! Worden wat je wilt Of je nu een opleiding wilt volgen in de stad of in de regio, bij Albeda is er keuze uit bijna twintig locaties. Zowel in Rotterdam als in de regio. Heb je ambities voor het ambachtelijke vak bakker? Denk dan aan de Bakery innovation academy in Vlaardingen: een splinternieuwe en hypermoderne opleidingsbakkerij waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid met elkaar samenwerken. Interesse in de zorg? Volg dan één van de 36 praktijkgerichte zorgopleidingen en word zo van onschatbare waarde. Meer zakelijk ingesteld? Kijk

Een mbo-studie kiezen is ontdekken wat bij jou past

dan eens naar de mogelijkheden van het Economisch oriëntatietraject. Van commercieel medewerker tot intercedent, van marketing & communicatie tot office assistant: met het economisch oriëntatietraject pak je voorsprong door al in februari te starten. Zo kun je straks extra snel doorstromen. En er is nog veel meer. Travel & Leisure, Kappen, Muzikant/Producer, Beveiliging, Pedagogisch werk, Horeca. Er is een opleiding voor iedereen. Albeda helpt je kiezen Er is ontzettend veel te kiezen en we begrijpen dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken. Wil je meer informatie of hulp bij je keuze? Kijk dan eens naar deze activiteiten: Albeda online keuzecafé 13 januari Kom bij ons proefstuderen of meelopen Bezoek onze (online) open dagen op 21 en 22 januari Online informatieavond voor ouders/verzorgers 27 januari

Nederland staat te springen om praktisch geschoold personeel, om vakmensen afkomstig uit het mbo. Wie kiest voor het mbo zal merken dat er een wereld aan studiemogelijkheden en leerwerkbanen open ligt: van apothekersassistent tot installateur en van kok tot software developer. De vraag is waar ligt je talent en je interesse?

Ga op onderzoek uit! Bezoek open dagen of kies voor meelopen met een opleiding. Het Da Vinci College helpt je graag je kansen te pakken en je talenten te ontdekken. Ga kennismaken en bekijk welke opleiding bij je past. Dat kan op de open dag op vrijdag 28 januari van 15.00 – 20.00 uur op diverse Da Vinci locaties in Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld en Wijk en Aalburg. Je kunt dan sfeer proeven, informatie verzamelen, kennismaken met de docenten en je vragen stellen aan onze studenten. Liever online kennismaken? Dat kan ook. Er zijn diverse opleidingsvoorlichtingen die online gegeven worden die dag. Meld je wel even aan via www.davinci-open.nl.

Misschien weet je al precies wat je wil doen; hou je heel erg van kinderen of van auto’s of van uiterlijke verzorging. Of je vindt het belangrijk om iets bij te dragen aan de maatschappij. Dan wil je bijvoorbeeld werken in de zorg of bij een advocatenkantoor, bijdragen aan een schoner klimaat of een app ont29 JANUARI wikkelen die helpt om corona te bestrijden.

ONLINE OPEN DAG MELD JE AAN OP

Weet je het nog helemaal niet en vind je zo DAVINCI-OPEN.NL veel dingen leuk, dat je moeilijk kunt kiezen. Of weet je wel een beetje wat je wil worden, maar je weet niet welke studie je daarvoor moet volgen? MBO-OPLEIDINGEN

130449_DaVinci_OpenDag_ADV_130x161.indd 1

16-12-2020 13:31

Kijk voor meer informatie op albeda.nl. Tot snel!

Lentiz | MBO Barendrecht: in het hart van de Freshport! Wij helpen je kiezen op de

Lentiz | MBO Barendrecht is een school die in de omgeving staat van de Dutch Fresh Port in Barendrecht/Ridderkerk, op loopafstand van het station.

open

wijs voordat we plannen voor de toekomst maken”. Dat levert heel veel informatie op. Zoveel, dat de school al een paar jaar aan het groeien is. “Toekomstige studenten weten ons steeds beter te vinden. niet alleen studenten uit de 26 - 30 En januari directe omgeving, maar ook uit Rotterdam, de We helpen je ook op andere momenten Hoeksche Waard en de overige Zuid-Hollandse eilanden”, aldus Laroo.

dagen

We bieden de volgende opleidingen; Business & Management, Groen, grond en Infra (loonwerk), Hovenier en Dierverzorging. Bij de laatste hebben de studenten de keuze om zich te verdiepen in Dier en Zorg, Dierentuindieren of Paard. Uiteraard hebben we in deze richtin- Lentiz | MBO Barendrecht gen ook stageplaatsen beschikbaar voor de Dierensteinweg 2 studenten. 2991 XJ Barendrecht Meer info vind je op albeda.nl T: (0180) 54 75 28 We leiden studenten op voor een diploma in I: www.lentiz.nl/mbo-barendrecht het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en werken hiervoor nauw samen met het regi- Nieuwsgierig naar onze school? Je bent van onale bedrijfsleven. Eygje Laroo, teamleider harte welkom op onze Open dag op vrijdag 14 van de school: “We luisteren heel goed naar januari 2022 van 16.00 uur – 20.30 uur. Check de wensen en verwachtingen van het bedrijfs- de website voor actuele informatie over onze leven, jongeren, ouders en voortgezet onder- Open dag. Open dagen

Keuzecafé

Chat

Studie info punt

Aan het oriënteren op een mboopleiding niveau 2, 3 of 4? Wil je vrijblijvend advies over welke opleiding bij jou past en/of over een specifieke opleiding in de (metaal)techniek? En spreekt géén studieschuld en baangarantie je aan? Dàn ben je bij ons aan het juiste adres! Metalent is jouw talentontwikkelaar!

daarbij horen? En wat Metalent aan extra’s voor je doet tijdens je opleiding? Je kunt ons ‘gewoon’ bellen, maar we maken ook graag een (video)afspraak met je op een ander moment. Er zijn ook opendagen/ bedrijvendagen waarvoor je je bij ons kunt inschrijven. Allès om je vragen te beHeb jij gevoel voor techniek, lijkt het lezen antwoorden én conform de RIVM Covid-19 van werktekeningen je wat? Wil jij graag richtlijnen. met metaal en (computergestuurde) machines werken? Vind je het leuk om allerlei Ook kun je kiezen voor een Corona proof producten te maken volgens nauwkeurige rondleiding, samen met je ouders/verzoropdrachten? Dan past metaaltechniek bij gers, in één van de bedrijfsvakscholen waar jou! De metaalbranche is volop aan het de technische praktijklessen plaatsvinden. ontwikkelen en heeft grote behoefte aan Tijdens deze rondleiding maken jullie kentoekomstige vakmensen zoals jij! Wil jij nis met je toekomstige leerwerkomgeving coaching, betaald werken, leren en een en vertelt onze consulent over jouw mogepraktijkgerichte training? Dan is de BBL+ lijkheden als BBL’er in de techniek en met opleidingsvariant van Metalent jouw vol- welke bedrijven Metalent samenwerkt. gende stap! Wij maken dus graag een afspraak met julMaar hoe weet je welke opleiding het bes- lie voor een vrijblijvend adviesgesprek om te aansluit bij jouw talent? Metalent helpt jullie alles te vertellen over jouw mogelijkje bij het vinden van de opleiding die bij je heden en direct al jullie vragen te beantpast. Ook gaan we op zoek naar een leer- woorden. Graag zelfs! We kunnen afsprewerkplek waar jij het naar je zin hebt. Een ken op ons kantoor in Barendrecht, in onze plek waar je jouw talent kunt ontdekken én nieuwe bedrijfsvakschool MTEC+ in Schieontwikkelen! dam of op het Da Vinci-college in Dordrecht. Waar jullie voorkeur naar uit gaat. Wil je in deze Corona tijd meer informatie over leren en werken in de (metaal)techniek en welke opleidingen en beroepen Neem snel contact op via 0180 645455 (keuze 2), info@metalent.nl of WhatsApp 06 30230462. Jezelf aanmelden via de QR code of www.metalent.nl/advies kan natuurlijk ook. Wij zien in ieder geval uit naar je reactie!


mavo havo vwo

VANAF 24 JANUARI

virtueel ! u o j m OPEN HUIS Het draait o kijk op www.walburgcollege.nl

Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor ons Open Huis op Maat. Aanmelden hiervoor gaat via de Open Dag App. volg onze tiktokleraar en stel hem vragen over het Walburg

download de app in de app store of play store

Walburg College Zwijndrecht | Norderstedtplein 6 | 3332 GK | Zwijndrecht 078 - 620 56 56 | info@walburgcollege.nl | www.walburgcollege.nl

Op Loket werk je aan je toekomst!

We hebben ook veel leuke extra’s zoals Lego League, extra sporten en excursies. vmbo voor basis en kader

Open dag

Houd in Januari onze website in de gaten voor activiteiten voor ouders en leerlingen.

Speel onze Game! www.loketzwijndrecht.nl/game

Op Loket ga je met plezier naar school! Je leert niet alleen theorie, maar ook veel in de praktijk.


Volg ons ook op:

Scholenbijlage 27

Woensdag 12 januari 2022

TikTok-meneer Priester beantwoordt live al jouw vragen over de middelbare school.

Talenten ontplooien op het Walburg College Twijfel je nog welke school het beste bij je past? Beleef dan vooral de sfeer in school! Ik hoor je denken: ‘Lastig in coronatijd’, maar via de virtuele tour krijg je toch de kans om een kijkje in school te nemen. Brugklasleerlingen vertellen jou hoe het is om een Walburger te zijn. En TikTok-meneer Priester beantwoordt live al jouw vragen over de middelbare school. Je weet pas welke school bij je past als je er binnen bent geweest. Misschien was je al bij Alvast Walburg aanwezig. Misschien waren je ouders al bij de informatieavond. Maar hebben jullie dit gemist? Kijk dan vanaf 24 januari naar de virtuele rondleiding. Of meld je via de Open Dag app aan voor Open Huis op Maat. Dan mag je samen met een van je ouders alsnog onder persoonlijke begeleiding kijken of dit dé school is die jou aanspreekt.

Talenten ontdekken en ontplooien Op schoolgebied zijn er veel verschillende richtingen te kiezen, met specialismes in techniek, ondernemen en tweetalig onderwijs. Als hoogbegaafdheidsprofielschool kan je ook bij ons terecht. Maar er is meer… Ben je artistiek, sportief of misschien een cultuurbeest? Je

bent hier op je plaats om je talenten te ontdekken en te ontplooien. We werken met een flexrooster. Tijdens de kernlessen krijg je alle verplichte vakken. In de flexuren heb je, naast o.a. mentorlessen, een enorme keuze uit extra vakken die jou interesseren. Van mindfulness, yoga, toneel of atelieruren tot debatteren en musiceren. En wie weet kom je in het SportTalentTeam terecht! Natuurlijk is het spannend om naar een middelbare school te gaan, en heb je veel vragen. Hoe ziet een dag eruit, waar is de aula, wat is een Bètalab, krijg ik hulp met plannen en leren? Onze docent Nederlands, meneer Priester, is inmiddels een heel bekende TikTokker. Schrijver Kluun en artiest Kraantje Pappie weten hem ook te vinden. Meneer Priester beantwoordt op dinsdag 18 en 25 januari al jouw vragen. Van 16.00 tot 16.30 uur gaat hij live. Stel gerust je vraag! Hopelijk heb je al veel zin om het Walburg College te ontdekken. Wist je trouwens al, dat je vanaf 2024 op de mavo een verplicht praktijkvak krijgt? Het Walburg College is deze nieuwe leerweg nú al ingeslagen. Wij zijn een pilotschool en erg enthousiast over het nieuwe examenvak. Maar ook op de havo en het vwo maak je kennis met nieuwe uitdagingen.

Houd onze website en de Open Dag app goed in de gaten voor de laatste nieuwtjes. Je kan je via die app ook opgeven voor de meeloopdagen voor het Tweetalig onderwijs op 22 februari en het Technasium op 15 maart. Mis deze ook niet! Heb je nu al vragen? Mail dan naar info@walburgcollege.nl. mavo havo vwo

Werken aan je toekomst

Loket Zwijndrechtse Waard

TIKTOK

VRAGENUURTJE met meneer Priester @sanderpriester

14 januari 17:00 uur

OPEN HUIS OP MAAT vanaf 21 januari

Je eigen coach Op Loket heb je je eigen coach. Je coach helpt OPEN DAG je met van alles. Dat kan met leren te maken WEBINAR APP VOOR OUDERS hebben, maar ook als het met iets anders niet Download de open dag app 28 januari in de app of play store en zo lekker loopt kun je bij je coach terecht. selecteer onze school. Zo blijf 20:00 uur je extra goed op Jouw coach is er voor je! de hoogte! Opleidingen

JOUW KEUZES | JOUW TALENTEN | JOUW TOEKOMST JOUW Aan het eind van klas 2| kies je eenSCHOOL opleiding Loket Zwijndrechtse Waard is voor alle leerlin- Samenwerking In de eerste week gaan we op brugklaskamp. Walburg College | Norderstedtplein 6, 3332 GK, Zwijndrecht |die www.walburgcollege.nl info@walburgcollege.nl bij je past. Er |valt gelukkig genoeg te kiegen die op de bassischool het advies vmbo ba- Onze school is een samenwerking tussen De- Daarna starten de lessen. Je krijgt theorie, zen: sis of vmbo kader hebben gekregen. Dus heb velsteinCollege en Walburg College. Dankzij maar ook lekker veel praktijk. Voordat je het Zorg en Welzijn (Z&W) je een BB of KB advies? Kom dan naar Loket. deze samenwerking kunnen leerlingen in de weet is de dag voorbij! Economie en Ondernemen (E&O) Je bent van harte welkom! bovenbouw kiezen voor een breed aanbod Produceren, Installeren en Energie (PIE) aan beroepsgerichte opleidingen. Kleine klas, eigen tempo Bouwen, wonen en interieur (BWI) Kleinschalig Je komt in een kleine klas met 20 tot 24 leerMobiliteit en Transport (M&T) Loket Zwijndrechtse Waard is een kleinschali- Jouw start op Loket! lingen. Heb je lwoo? Dan zit je in een klas met Bij Z&W leer je over gezonde leefstijl, hoe je ge vmbo-school met ongeveer 550 leerlingen. Voordat je eerste schooldag begint, heb je maximaal 16 leerlingen. Zo kunnen we je de EHBO toepast, uiterlijke verzorging en organiDe leerlingen van klas 1 en 2 hebben een ei- al kennisgemaakt met jouw klasgenoten en aandacht geven die je verdient. seer je activiteiten. gen verdieping. Zo voelen ze zich snel thuis op jouw coach. Zo ken je iedereen al als je na de Loket! vakantie begint. Je werkt bij ons zoveel mogelijk op je eigen Bij PIE leer je installaties aanleggen (bijvoorniveau en tempo. Daarom gebruiken we naast beeld centrale verwarming) en omgaan met We hebben ook veel leuke lesboeken ook laptops en digitaal lesmateriextra’s zoals Lego League, draaibanken, freesmachines en gereedextra sporten en excursies. aal. Je docenten houden bij het lesgeven reschappen. vmbo voor basis en kader kening met verschillen tussen leerlingen. Als je goede prestaties haalt, kijken we of je misBij M&T leer je aan motoren, auto’s en fietsen sleutelen. Wil je meer weten over het leven schien naar een hoger niveau kunt.

Op Loket werk je aan je toekomst! Open dag

Houd in Januari onze website in de gaten voor activiteiten voor ouders en leerlingen.

Op Loket ga je met plezier naar school! Je leert niet alleen theorie, maar ook veel in de praktijk.

Sporten Wil je graag extra sporten? Dan kun je in klas 1 en 2 kiezen voor Loketsport. We gaan tennissen, fitnessen, skiën, klimmen en nog veel meer. In jaar twee gaan we ook nog op sportkamp. Kom ook naar Loket!

Speel onze Game! www.loketzwijndrecht.nl/game

Voordat je eerste schooldag begint, heb je al kennisgemaakt met jouw klasgenoten en jouw coach. Zo ken je iedereen al als je na de vakantie begint.

Kleinschalig Eigen niveau en tempo Kleine klassen Je eigen coach Afwisseling en lekker veel praktijk Veel opleidingen waar je uit kunt kiezen Je bent van harte welkom!

aan boord van een schip, dan kun je voor Maritiem kiezen.

Bij E&O leer je veel van administratie, commercieel en logistiek. Je kunt later in een winkel gaan werken, op kantoor of in het toerisme. Misschien droom je wel van een eigen bedrijf! Bij BWI leer je van alles over bouwen, hout- en meubelverbindingen en design en decoratie. Leerlingen met gevoel voor design en art kunnen kiezen voor het onderdeel Media en Design. Activiteiten voor groep 8 Hou onze website www.loketzwijndrecht.nl in de gaten voor activiteiten voor leerlingen uit groep 8 (open dag, proeflessen, rondleidingen).


Ons logo bestaat uit 5 puzzelstukken die samen een ring vormen. De betekenis

We geloven er in dat wanneer kinderen de ruimte krijgen om hun talenten te

dat we het werkplezier zien toenemen, want hoe inspirerend is het immers wan-

plannen en ideeën om onze leerpleinen nóg beter te maken.

Iedereen heeft talent! SOL Ambacht is ervan overtuigd dat iedereen talent heeft. Talentontwikkeling speelt bij SOL Ambacht dan ook een nadrukkelijke rol.

In ons aanbod, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken. We onderscheiden hierin 5 talent-domeinen. De domeinen zijn: wetenschap en wiskunde (SOLve|IT), creativiteit (CREAte|IT), techniek en bouwkunde (DO|IT), sport en beweging (MOVE|IT) en zorg voor mens en natuur (CHANge|IT). Bij ieder talent zoeken we naar uitdagende en prikkelende opdrachten. We geloven dat deze aanpak opvang en onderwijs nog boeiender en bijzonder maakt.

Kijk voor meer informatie op www.solambacht.nl

Kinderen zijn de toekomst

SOL Ambacht maakt het verschil H.I.Ambacht - Het is eerder regel dan uitzondering wanneer naast onderwijs ook kinderopvang wordt aangeboden in een schoolgebouw. Voor ouders en kinderen is het namelijk heel prettig wanneer een peuterspeelgroep of vooren naschoolse opvang op dezelfde locatie gehuisvest zijn als waar de kinderen naar school gaan. In veel gevallen is dit aanbod puur faciliterend en praktisch van aard en werken twee teams -de leraren van de basisschool en de pedagogisch medewerkers van een professionele kinderopvangorganisatie- naast elkaar. En dat is jammer, want er liggen namelijk allerlei kansen om onderwijs en opvang veel meer op elkaar te laten aansluiten. Speel-, Ontwikkel- en Leerpleinen Al jaren werkten Stichting Kinderopvang Hendrik-Ido-Ambacht en Stichting Openbaar Onderwijs Hendrik-IdoAmbacht samen en de wens om de schotten tussen de twee organisaties te halen, groeide met de dag. In 2020 heeft er een bestuurlijke fusie plaatsgevonden en vanaf dat moment kwam de beoogde samensmelting en integratie in een stroomversnelling terecht. We kozen voor een nieuwe naam: SOL Ambacht. SOL staat voor Speel-, Ontwikkel- Leerplein, want over ‘scholen’ praten we niet meer. Momenteel verzorgen we het aanbod op vier locaties: SOL Admiraal, SOL Krommeweg, SOL De Watervlinder en SOL Villa Ambacht. Met een marktaandeel van meer dan 60%, heeft SOL Ambacht een toonaangevende en stevige positie in de gemeente. 5 puzzelstukken Ons logo bestaat uit 5 puzzelstukken die samen een ring vormen. De betekenis

van die 5 stukken kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Eén daarvan is wat we in een SOL willen samenbrengen: onderwijs, opvang, ouders, opvoeding en ontspanning. We noemen dit 5 x O. De stukjes passen in elkaar wat de eenheid aangeeft waar we naar streven. Onderwijs en opvang gebeurt niet naast elkaar en er is sprake van een doorgaande ontwikkellijn waarbij iedere medewerker aan doelen werkt die elkaar aanvullen en versterken. Door een samenhangend dagprogramma waarin samen spelen, ontwikkelen en leren centraal staan, willen we dat kinderen optimale kansen krijgen om te groeien tot zelfstandige, succesvolle, verantwoordelijke en positieve persoonlijkheden. Dat is de missie van SOL Ambacht. Iedereen heeft talent Om onze missie te bereiken, speelt talentontwikkeling een nadrukkelijke rol. We geloven er in dat wanneer kinderen de ruimte krijgen om hun talenten te

etaleren en te ontwikkelen, ze beter in hun vel zitten en vaardigheden verfijnen waar ze in hun verdere leven bij gebaat zijn. In het aanbod van SOL Ambacht, zowel gedurende de onderwijstijd als tijdens de opvang, organiseren we activiteiten in onder meer ‘talentenlabs’ waarin kinderen heel gericht aan hun talenten werken.

Kinderen krijgen hier de ruimte om hun talenten te ontwikkelen Maar onze collega’s hebben ook de nodige talenten in huis en we vinden het belangrijk om deze optimaal te benutten. We zien dan ook unieke activiteiten ontstaan, zoals fotografie, astronomie en tuinieren. Het allermooiste is wellicht dat we het werkplezier zien toenemen, want hoe inspirerend is het immers wan-

neer je kinderen iets extra’s kunt meegeven door jouw talent in te zetten? Corona en de toekomst De bestrijding van het coronavirus heeft forse gevolgen gehad op zowel onderwijs als opvang. De landelijke maatregelen hebben veel gevraagd van beide sectoren en het was voor iedereen pionieren om zaken als thuisonderwijs of noodopvang van de grond te krijgen. Juist in deze fase bleek hoe stevig de puzzelstukken van SOL Ambacht in elkaar steken! De samenwerking tussen het personeel van onderwijs en opvang intensiveerde en er ontstond dagelijks heel veel waardevols. Daar zijn we trots op. Ondanks de crisis hebben we steevast naar de toekomst gekeken en hebben we niet stilgestaan. SOL Ambacht blijft in beweging en we hebben genoeg plannen en ideeën om onze leerpleinen nóg beter te maken.


Volg ons ook op:

Scholenbijlage 29

Woensdag 12 januari 2022

Op het gebied van extra mogelijkheden en begeleiding heeft de school een breed aanbod.

Van groep 8 naar de brugklas

Voor leerlingen in groep 8 en hun ouders breekt een spannende periode aan. Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar krijgen leerlingen hun advies voor de middelbare school. Maar waar moet je op letten bij de keuze van een middelbare school? Nu het open huis en de kennismakingslessen wegens corona zijn vervallen, heeft het DevelsteinCollege de website groep 7/8 weer gevuld met zoveel mogelijk online voorlichtingsmateriaal. Een virtuele tour, een speciale Open Dag app en verschillende informatiebrochures. “Hiermee willen we leerlingen in groep 8 en hun ouders toch alvast een beeld geven van de school,” vertelt conrector Marc van Riet. “En,” vervolgt hij, “we hopen leerlingen met een ouder binnenkort te mogen ontvangen voor individuele rondleidingen door onze school.” Wat kan en mag, hangt af van de corona-maatregelen. Op de website develsteincollege.nl/ Groep_7/8 staat actuele informatie over de mogelijkheden om kennis te maken met de school.

Iedereen is anders en het zijn juist die verschillen die wij waarderen!

Dankzij juniorcollege is stap niet zo groot

is de overstap van groep 8 naar de brugklas niet zo groot. “Leerlingen maken gebruik van een eigen fietsenstalling, een eigen ingang, schoolplein en aula met kluisjes. Ook de lessen voor de onderbouw vinden grotendeels in het juniorcollege plaats. Leerlingen uit groep 8 komen terecht in een kleinschalige omgeving tussen hun eigen leeftijdgenootjes waar zij lekker zichzelf kunnen zijn,” vertelt Marc.

wijs met Cambridge Certificate, Delf Junior en Goethe Deutsch) en beduidend meer keuze in examenvakken dan standaard, zodat leerlingen een gericht pakket kunnen samenstellen voor hun vervolgopleiding. Denk aan examenvakken als kunst, sport, informatica, Design & Technology, wiskunde D en elementair boekhouden. De exacte leerling vindt zijn uitdaging in het moderne bètalab.

Brugklassen Het DevelsteinCollege biedt maar liefst vijf verschillende brugklassen: de homogene brugklassen vmbo-t (ook wel mavo genoemd), atheneum en gymnasium en de dakpanklassen vmbo-t/havo en havo/atheneum. “De dakpanklassen zijn bedoeld voor leerlingen waarJuniorcollege Dankzij het juniorcollege, een apart deel van van nog niet zeker is welk niveau het beste bij de school voor de eerste- en tweedeklassers, hen past. In deze klassen krijgen leerlingen les op het eerstgenoemde niveau en als zij bovengemiddeld presteren, kunnen zij doorstromen naar het hoogste niveau,” licht Marc toe.

Tijdens hun schoolcarrière staan de leerlingen er niet alleen voor. Al vanaf de brugklas worden leerlingen begeleid door de mentor en juniormentoren; leerlingen uit de bovenbouw die brugklassers begeleiden bij de start op hun nieuwe school. Voor specialistische begeleiding, bijvoorbeeld voor dyslexie of dyscalculie, kunnen leerlingen terecht bij leerlingbegeleiders, decanen, remedial teachers, schoolmaatschappelijk werk en de zorgcoördinator.

Een leerling zit op zijn plek binnen een school waar hij zich veilig voelt, waar de sfeer goed is en waar hij zijn talent kan ontwikkelen, maar ook kan rekenen op goede begeleiding wanneer dit nodig is. Bij het DevelsteinCollege in Zwijndrecht weten zij dat als geen ander. Met een apart juniorcollege voor de onderbouw, een uitgebreid pakket aan extra mogelijkheden en ondersteuning op elk vlak, ontwikkelen leerlingen zich hier in een vertrouwde leeromgeving.

Breed aanbod: extra uitdaging en begeleiding Ook op het gebied van extra mogelijkheden en begeleiding heeft de school een breed aanbod, vanaf de brugklas tot en met het examenjaar. Leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging kunnen in de onderbouw kiezen voor het sportpakket of het kunstpakket Art & Performance en voor de cognitief meerbegaafde leerling, het verrijkingsprogramma Obelisk. Na de onderbouw biedt het DevelsteinCollege verrijking met het VTO (versterkt talenonder-

ICT Op het DevelsteinCollege maken leerlingen in de onderbouw al kennis met ICT via ICTskills en Design & Technoloy. Bij Design & Technology gaan leerlingen aan de slag met vormgevingsprogramma’s, programmeren, ontdekken zij de mogelijkheden van 3D-technieken en kunnen zij hun digitale en creatieve nieuwsgierigheid gebruiken om fantastische dingen te maken! Bovendien werken alle leerlingen sinds dit schooljaar vanaf de brugklas met een laptop waarmee zij hun skills meteen kunnen toepassen en waar zij hun hele schoolcarrière profijt van hebben.

Jij bent flex! Flex Iedereen is anders en het zijn juist die verschillen die wij waarderen! Daarom werken wij op het DevelsteinCollege met starturen, flextijd en in de onderbouw met een bandbreedte. Daarmee bepaalt de leerling steeds meer zelf voor welke vakken hij of zij juist meer of minder begeleiding nodig heeft. Wat houdt dat in? In de onderbouw beginnen leerlingen met een lesrooster dat voor de hele klas hetzelfde is, meestal is dat van 09.10 tot 14.30 uur. Zo komen leerlingen er vanzelf achter welke vakken

zij makkelijk vinden en waar zij wat extra hulp bij kunnen gebruiken. Leerlingen die een vak lastig vinden, kunnen zich inschrijven voor extra uitleg tijdens het startuur van 08.25-09.10 uur. Ook als leerlingen behoefte hebben aan meer uitdaging zijn er speciale programma’s zoals Obelisk, het sportpakket of Art & Performance. Deze lessen volgen zij buiten het lesrooster; oftewel in de bandbreedte.

Als leerlingen wat langer op school zitten, weten zij precies hoe zij vakken het beste kunt aanpakken en waar hun talenten het beste tot z’n recht komen. Naast het startuur werken we in de bovenbouw met flextijd die leerlingen zelf kunnen indelen. Zij kunnen bijvoorbeeld extra uitleg krijgen van de docent, aan opdrachten voor dat of voor een ander vak werken of aan de slag gaan met een project. Dat scheelt ook meteen weer werk voor thuis. Houd de website in de gaten! Meer weten over onze school en de kennismakingsmomenten? Kijk op www.develsteincollege.nl/Groep_7/8.


r e e f s kom n e v e pro

voor leerlingen groep 8 en hun ouders

ONLINE

OPEN DAGEN Download de open dag app voor meer info en aanmelden! 1. Download de Open Dag app in de Appstore (OIS) of Play Store (Android) 2. Zoek op CSG De Lage Waard en selecteer onze school.

18/01/22 Locatie vmbo/mavo 19/01/22 Locatie havo/vwo Meld je aan! www.delagewaard.nl CSG De Lage Waard biedt leerlingen een stevige basis met álle mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. Bij ons haal je niet alleen je diploma, maar ontwikkel je jezelf als leerling én als mens. Van vmbo tot en met vwo, van extra begeleiding tot en met extra uitdaging: samen gaan we voor groei!

Locatie VMBO/MAVO Burgemeester Keijzerweg 5 Papendrecht Locatie HAVO/VWO Vijzellaan 4 Papendrecht

www.delagewaard.nl