Page 1

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, B-2140 Antwerpen - zeswekelijks tijdschrift van Scouts en Gidsen Vlaanderen (uitgezonderd juli & sept) - Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

zeswekelijks tijdschrift VOOR LEIDING & jins

APRIL 2019

JRG 43


FOTO: Jef Deyaert

Vooraf Scouting da,s durven Expressie en gevoelens uiten. Iets zeggen zonder woorden. Een scouts- of gidsengroep is de ideale plek om daarmee te experimenteren. Als een tegenwicht in een wereld waar het accent vaak ligt op feiten, ratio en al of niet juiste informatie. De veiligheid van de groep maakt het mogelijk om je ook op een andere manier te tonen: speelser, tederder, menselijker. En daar zijn mooie voorbeelden van. In welke scoutsgroep wordt er niet gezongen op tocht of geen jaarthematoneeltje gespeeld?

Samen ongegeneerd onnozel doen op een podium of breekbaar zingen aan het kampvuur. Stomme mopjes uitproberen of je hoogsteigen versie van de junglefiguren op de muur van het taklokaal tekenen. Op plekken waar dat kan, durf je meer. Daar ontdek je kanten van jezelf die je nog niet kende. Jezelf kunnen zijn omdat het veilig is om te proberen, te mislukken en te schitteren. Het doet leden groeien en maakt scouting sterker. Ik hoop dat daar plaats voor is in jouw vorm van scouting. In deze Over & Weer staan honderd-en-een ideeĂŤn. Tijd voor een uitdaging. Anton Smagghe Verbondscommissaris

2


Beperkingen maken je creatief. Een interview.

6

Hoe bedenk je een fantastisch kampthema?

8

Doe gewoon eens anders

Haal de artiest in je jins boven.

Samen zot doen, schept een band

Fantasietocht

Sierpionieren en een drijvend podium

22

Hoe hou je zicht op het geld?

4

Kampbrochure of kampvoorstelling? Doe het creatief.

Laat de show beginnen.

20

11 apps waar je bij de scouts iets aan hebt

24

Maak van je lokaal een echt scoutslokaal

26

10 12 14 16 18

28

Haal het maximum uit je buitenlands kamp

29

De zingende zeescout

30 32 33 34

Vier persoonlijke vragen. Vier antwoorden van vorming.

GroepsT-shirts en -truien: hoe hou je het mens- en milieuvriendelijk?

Totemaandenkens

Krak?Boem! plooit zich dubbel

3


Beperkingen maken je creatief Hoe prikkel je de fantasie van jonggivers? Hoever kan je als leiding gaan met een thema? We interviewden Kevin De Wael, scout in hart en nieren en theatermaker, over creativiteit, talent en over hoe een gang een origineel podium kan zijn. TEKST: Mieke Heymans, Nele De Brabanter | FOTO: Lotte Eilers overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Stel: een jongverkenner vindt dansen en zich verkleden maar niets. Hoe kan je hem toch betrekken bij het verhaal? Als je een toneeltje maakt, komt er vaak meer bij kijken dan enkel het toneeltje. Er is ook een podium nodig, inkleding, decor, enzovoort. Iedereen kan een rol opnemen, op of naast het toneel. Dat kan ook een valkuil zijn, bijvoorbeeld als altijd dezelfde mensen het podium sjorren. Veel scoutsgroepen voeren maar één keer per jaar een toneel op, namelijk voor hun groepsfeest of aan het einde van het kamp. Als dat je enige ervaring is met toneeltjes, dan gaat dat moment vaak gepaard met stress en dat is jammer. Als toneeltjes vaker aan bod komen, aan het einde van de vergadering of op momenten dat het niet zo belangrijk is, gaat het meer over plezier maken dan over prestatiedruk. Hoe kan je als leiding je kampthema inkleden? Als je wil dat je je leden helemaal meehebt in het verhaal, zorg er dan voor dat het kampthema helemaal verankerd zit in je kamp. Verkleed je zowel bij de aankomst als het vertrek en kleed alle spelen in het thema. Begin al bij de kampuitnodiging. Zo stuurden we ooit, als kampboekje, rekruteringsbrieven voor een sekte naar onze leden, waarbij je niet meteen kon zien dat het van de scouts kwam. Eén moeder had de brieven zelfs weggegooid, omdat ze het zo vreemd vond. Zo werden niet enkel de givers, maar ook de ouders meegetrokken in de fantasiewereld. Voor een kampthema moet je als leiding superver durven gaan.

4

Kevin De Wael

Dus het is de truc om er zelf zo hard in mee te gaan en het thema door te trekken? Ja, het is door zo’n dingen te doen, dat de leden het zelf ook normaal vinden om creatief te zijn. Creatief zijn zit in het scouting-DNA, het hoort er keihard bij. Ik hou bijvoorbeeld van technieken en ook dat wordt leuker als je dat combineert met inkleding en verkleden. Laat je leden op dagtocht of tweedaagse onderweg bijvoorbeeld dingen zoeken die je op voorhand verstopt hebt. Ook het eten op kamp kan in thema zijn. Het gaat hand in hand. Hoe kan je creatief omgaan met activiteiten? Wel, zelf zat ik in een scoutsgroep waar alles kon en mocht qua activiteiten en waar geen enkele activiteit hetzelfde was. Om een activiteit creatief te maken, moet je out-of-the-box denken. Als leiding deed ik ieder jaar één nooit


eerder geziene vergadering, iets wat onze groep nog nooit had gedaan. Zo heb ik ooit een breakdancer uitgenodigd en met de jonggivers een hele namiddag gebreakdancet. Superwijs! We zijn ook ooit met de verkenners een dag naar musea gegaan. Daar werd de groep in twee gesplitst en bedacht de ene groep opdrachten voor de andere. Ze moesten dan in het museum op zoek gaan naar bepaalde dingen en daar foto’s van nemen. Dat ligt misschien ver van gewone scoutsactiviteiten, maar creativiteit en expressie zit ook in de gewone werking. Je kan een klassieke activiteit op een nieuwe manier herwerken. Hoe kan je creatief zijn op een doorsnee scoutsnamiddag? Je kan bijvoorbeeld creatief omspringen met de ruimte die je hebt. Ik heb bijvoorbeeld ooit een dansvoorstelling gemaakt in de gang van een school. Het is een lange ruimte, dus dat is een beperking. Een turnzaal heeft geen

beperkingen, daar kan alles en dan is het vaak moeilijker om keuzes te maken. Beperkingen, zoals de locatie, maken dat je creatief kan zijn. Je moet je afvragen: ‘Hoe kan je hier nu een dansvoorstelling maken?’ De dansjes moeten dan bijvoorbeeld niet in de breedte, maar wel in de diepe gemaakt worden. Een gang is een ruimte waar je echt creatief kan zijn. Om in de scoutsvibe te blijven: je kan je leden bijvoorbeeld een kunstwerk laten maken met maar vijf voorwerpen. Zo moeten ze een creatieve oplossing vinden. Als je je leden een toneeltje laat maken, wees dan specifiek. Zeg niet alleen: ‘Maak een toneeltje’. Dat is vaak te weinig om leden echt met plezier een opdracht te laten uitvoeren. Koppel enkele criteria aan het toneel, zoals bepaalde zinnen, personages of voorwerpen die zeker moeten voorkomen. Door die criteria trek je hun fantasie open, want ze moeten verbanden leggen tussen absurde dingen die jij voorstelt. Daar begint de creativiteit.

5


Expressief je kamp voorstellen De leukste tijd van het jaar? Het scoutskamp natuurlijk! Veel kapoenen gaan voor het eerst op kamp. Dat betekent naast alle praktische voorbereidingen ook je leden enthousiast maken, ouders informeren en hen misschien ook wat geruststellen. Hieronder vind je do’s-and-don’ts om van je kampvoorstelling een topmoment te maken. TEKST: Lotte Pynaerts | FOTO: Jente Van Pelt kapoenen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/PloegKapoenenZeehondjes

DO: Stippel de tocht naar het

kampterrein uit op een (schat-) kaart. Vertel waar en wanneer jullie afspreken en vanaf welke etappe de ouders afscheid moeten nemen van hun kapoen.

DON’T:

✘ ✔

Vergeet de praktische kant niet. Hoe creatief je routekaart ook is, vermeld zeker ook alle data en uren. Ouders en kapoenen zullen je dankbaar zijn!

DO: Stel het kamp voor in

thema. Haal je beste acteerkunsten boven en laat je kapoenen via een knotsgek toneel kennismaken met het kampthema. Uiteraard kan je ook de ouders laten genieten van het schouwspel.

DON’T:

Verplicht de stillere, verlegen leider niet om tegen zijn zin de hoofdrol in het toneel te spelen, enkel omdat zijn lichaamsbouw het best bij het Tarzanpersonage past. Iedereen heeft zijn eigen talenten, ook binnen je leidingsploeg. De kwaliteit van je toneel zal verbeteren als iedereen zijn rol graag speelt. Sommige mensen spelen nu eenmaal liever een boom.

6

DO: Betrek je kapoenen actief in je

kampvoorstelling. Improvisatie verwerk je gemakkelijk in je toneel: vraag bijvoorbeeld aan je kapoenen welke dieren er allemaal leven in de jungle of laat ze zingen als een jodelende tijger.

DON’T: Laat je kapoenen niet voor

een lange tijd stilzitten en toekijken. Dat is nu eenmaal niet hun sterkste kant. Interactie tijdens de voorstelling zorgt er niet alleen voor dat je kapoenen alles beter onthouden, het maakt het ook gewoon leuker!

DO: Elke musical eindigt met een

dansnummer, dus waarom zou dat niet zo zijn voor een kampvoorstelling? Laat iedereen alles losgooien en je hebt meteen je kampliedje te pakken!

DON’T: Vergeet de ouders niet!

Geef hen ook een (onverwachte) rol tijdens je voorstelling. Betekent scouts net niet spelen in alle mogelijke vormen?


DO: Maak van je kampbrochure een echt

pareltje. Zo kan je je als leidingsploeg uitleven en een stempel drukken op het jaar. Grapjes die al het hele jaar worden gemaakt? Foto’s van die techniekenvergadering waar je je kapoenen geleerd hebt om hun rugzak in te pakken? Of doe eens iets helemaal anders met je kampbrochure: maak een pizzadoos voor je kamp d’Italia of instructies op elke pagina over hoe je er de beste vlieger van maakt! Of blik je kampboekje in en ‘verkoop’ het in een plaatselijke winkel.

DON’T: Maak je kampbrochure niet enkel

voor de kapoenenouders, het zijn uiteindelijk de kapoenen zelf die op kamp gaan. Spoor hen aan om hun rugzak mee in te pakken of laat hen tekeningen meenemen zodat je op kamp meteen de kamers in thema kan versieren.

7


Beestige kampthema,s Op kamp gaan is altijd een avontuur. Het is een tijd van spelletjes, fantasie en samen gekke dingen doen. En een kampthema geeft er extra pit aan. TEKST: Marijke Petit | FOTO: Stien Van Kerckhoven, Floor Bruggeman, Wouter Van Espen kabouterswelpen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/kabouterswelpen

Alles is mogelijk Een kampthema bij kabouters/welpen is echt een aanrader. En je kan het zo zot niet bedenken of het wordt een geschikt onderwerp. Zorg dat het aansluit bij de leefwereld van je leden. Dat kan een scoutsgerelateerd thema zijn zoals het Jungleboek of de geschiedenis van de scouts. Of laat je inspireren door thema’s uit strips, boeken, mythologie, televisieprogramma’s of gewoon de locatie waar je verblijft: Robin Hood, het oude China, SpongeBob, draken, Kulderzipken, ruimtevaart, safari, kartonnen dozen, superhelden, uitvinders of de slag om Moerkensheide. Kampthema’s kunnen alle kanten op gaan. Laat je inspireren en kneed het thema tot het helemaal op maat van jullie kabouters en welpen is: gebruik typische uitdrukkingen, zoek voor de naam van een figuur inspiratie bij een zot moment met jullie tak of introduceer typische groepsgebruiken.

8

Fantasie Kabouters en welpen hebben veel fantasie, maar er komt ook meer realiteit voor in de plaats. Kabouters en welpen kunnen beter dan kapoenen een onderscheid maken tussen wat waar is en wat niet waar is. Dat zorgt ervoor dat ze je als leiding soms midden in een spel uitdagen met uitspraken als: “Gij zijt niet écht een heks. Heksen bestaan niet.” Laat je daar niet door afschrikken, maar maak net gebruik van die schemerzone tussen realiteit en fantasie. Bedenk in plaats van een typische heks met bezemsteel, bijvoorbeeld een lerares Magie in een knalroze mantelpakje die op haar smartphone de vreemdste foto’s en formules heeft staan en af en toe compleet onbegrijpelijke woorden mompelt.


Tips

Als je al een heel jaar werkt met Jungleavonturen van Shanti en Mowgli, kan je daar ook het kampthema van maken. Of je kan het verwerken in een ander thema als natuur of de tijdmachine. Het boek is te koop bij Hopper Winkel.

Een kampthema kan ook dienen als rode draad tijdens het jaar. Je kan op voorhand tips of puzzelstukken geven en zo opbouwen naar het kampthema. Of op weekend of tijdens een activiteit al een voorproefje geven van wat ze op kamp kunnen verwachten.

Laat je ook voor het kampaandenken en de uitnodiging inspireren door het kampthema: een cape van de superhelden, een ooglapje van het piratenkamp of een reisbrochure en reispas met stempels van reis rond de wereld.

Zorg dat je het thema ook in alle activiteiten van het kamp terugkomt: toverdrank op het Asterixkamp, een zelf uitgevonden zeep-aangeefmachine op uitvinderskamp, afwassen met de liedjes van de Leeuwenkoning, kartonnendozentikkertje of ’s avonds voorlezen uit Geronimo Stilton op detectivekamp.

Verkleed jullie als leiding en foeriers, vraag aan de kabouters en welpen om verkleedkleren mee te brengen en richt ook de eetzaal en slaapzaal in volgens het kampthema. Zo kan je bijvoorbeeld pas gaan aanschuiven aan de gesjorde boeg van het schip voor de foeragetent als de piratenvlag gehesen is.

De mogelijkhede n zijn eindeloos . Veel plezier!

9


Laat de show beginnen! Het is weer zover, het jaarlijkse groepsfeest staat voor de deur. Hoe maak je jonggivers daarvoor warm? Door al spelend samen met elke jonggiver te zoeken naar iets dat bij zijn of haar talent aansluit. TEKST: Gerlinde Meeus | FOTO: Pieter Fillet jonggivers@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/hierleefteenjonggiver

Stap 1: Zoek, graaf en ontdek Organiseer een ladderspel, ganzenbord of één-tegen-allen waardoor je te weten komt waar de jonggivers mee bezig zijn. Laat de jonggivers bijvoorbeeld zelf een kort toneeltje verzinnen, een lijst maken van thema’s, een paspoort van zichzelf maken met ‘likes’ en ‘don’t likes’. Hou je ogen en oren open en verzamel zo ideeën voor het thema en/of de aanpak voor jullie act op het groepsfeest. Zo sluit alles mooi aan op hun leefwereld.

10

Stap 2: Talenten in de kijker Niet iedereen staat te springen om op een groot podium te kruipen. Sommige jonggivers voelen zich meer thuis in een andere rol. Gelukkig zijn er ook decorbouwers, kledijontwerpers, techniekers en kaartjesknippers nodig. Push niemand maar organiseer in de aanloop naar de repetities en de effectieve start van de voorbereidingen een talentennamiddag. Laat de jonggivers zichzelf tekenen en plaatsen op een grote foto van een theaterzaal. In welke rol zien ze zichzelf en waarom zouden ze zich daar comfortabel bij voelen? Zo kan je de taken verdelen en kan je effectief aan de slag met de ideeën. Jonggivers zullen op die manier ook een doel voor zichzelf vinden en minder snel afhaken.


Stap 4: Break a leg Stap 3: Repeteren, repeteren Eenmaal iedereen zijn of haar rol gevonden heeft, kan je aan de slag gaan. Bekijk ook binnen de leidingsploeg wie van jullie zich het liefst met decor, toneel en kledij bezighoudt. Zo kan je als leiding een coachende rol spelen. Begeleid de jonggivers zo goed mogelijk en laat hen allemaal eens uitblinken in iets. Benoem wat goed gaat en laat hen creatief zijn binnen hun eigen taak. Zo blijven de leden gemotiveerd en werken jullie allemaal toe naar een prachtig eindresultaat. Creativiteit zit niet alleen in expressie en muziek, maar in alle taken. Een originele planning maken, het publiek op een leuke manier ontvangen, de programmaboekjes ontwerpen, nieuwigheden ontdekken in de technische ploeg, het hoort er allemaal bij. Laat hen ideeën geven en ontdek een heel nieuwe kant van je leden.

Het is zover: showtime! Iedereen heeft er weken of zelfs maanden naar toegewerkt én geleefd. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen tijdens het optreden. Laat het vooral zijn gang gaan en wees niet te streng. Het is een optreden van de leden voor hun ouders, familie en vrienden. Maak duidelijk dat de leden hard hebben gewerkt. En blik achteraf samen met de jonggivers terug op een geslaagd optreden en een fijne voorbereiding. Die vijfsterrenrecensie, die hebben jullie dubbel en dik verdiend!

In beeld Organiseren jullie een groepsfeest met jullie scoutsgroep? Like onze facebookpagina ‘Hier leeft een jonggiver’ en stuur ons je leukste ideeën, foto’s of momenten.

11


Klassieke activiteiten met een twist Veel activiteiten in ’t weekend of op kamp zijn ‘gewoonte’. Kleine spelletjes tijdens dode momenten, een succesvol bosspel dat jullie al jaren spelen of grotere rituelen zoals de opening. Nooit saai, maar … misschien nog leuker als je je creativiteit erop loslaat! En dat is gemakkelijker dan je denkt. Door bij de leden te beginnen bijvoorbeeld. ORIGINEEL: Leen Hikketik BEWERKT: Mieke Heymans | FOTO’S: Jef Deyaert givers@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/gidsenverkenners

Vraag het je gidsen/verkenners

Losse babbels, toevallige gebeurtenissen, ergernissen of complimenten van de gidsen/verkenners leveren je een hoop interessante info op. Soms kan je er zelfs meteen iets mee doen: een giver die, op zoek naar een voetbal, struikelt over een hoopje verkleedkleren en terugkomt met een bontmuts op zijn hoofd, kan de aanzet zijn voor een bejaarde voetbalmatch. Of - waarom niet - voor een Russische activiteit met roebels, Poetin en Siberische problemen.

Of vraag gewoon aan de gidsen/verkenners waarover ze fantaseren voor het volgende weekend of kamp. Misschien hebben zij wel een idee voor het takweekend of komen ze met een zotte activiteit op de proppen? Fantaseren kan je ook stimuleren. Bijvoorbeeld aan de hand van toevallig gekozen letters van het alfabet, gecombineerd met activiteiten die zeker aan bod moeten komen tijdens het jaar.

Maak een ideeënbox en hang die op in het lokaal. Of laat de Facebookgroep van jullie givertak écht leven. Daag de gidsen/ verkenners ook regelmatig op ludieke wijze uit om iets origineels te posten. Maak zelf een post waarin een zielige postbode een smeekbede houdt.

12

De actualiteit brengt je zeker ook op ideeën. Een spel op basis van die ene serie op Netflix die alle givers gezien hebben of een spel waarin de givers de muur van Trump moeten proberen afbreken.

Twist it

0 rgadering 2. frisTechniekenve uit voor een op n s er nn ke er /v va en ds rm gi fo at je Daag een pl chnieken: sjor rop alle zetels te or sj r de sing waa t ee meter hoog minimum tw En zorg dat he n. aa st en nn ku n al de ka or lo uit het gehesen w ar boven kan l vieruurtje na or uit zijn zete vo ar mand da zonder dat ie . moet komen


Hang het uit! nde en gereseen alom beke je bijvoorZetelhangen, iteit. Die kan iv ct ra ve gi e en. Over de pecteerd a ‘Brexit’ stek em th t he in d beel derhandeld en zetel moet on de ar na de Brexit eg w Eens je givers n. de or w n et een over gestrede , sluit je af m en bb he n ke beklon e. the top tea-tim

catie sTakraad op lo leiding intere voor jullie als k n ee op d aa Maak het oo kr ld elke ta ee rb oo jv bi ng ou sant. H nde omgevi . Een onbeke k andere locatie en zo doorbree ën euwe idee ni t he op in je d gt aa en kr br elijkse ta ek w de n va r je de sleu lokaal.

jasje in een nieuw . Klassiekers … tja, klassiek at jn soms w zi n rs ee ke k ie lij ss la ke K ak ook heel gem Maar je kan ze aanpassing. ne ei kl n ee or n de twist geven do h door één va n nieuwe touc ts ee aa or pl : vo en rg Zo nder enten te vera iaal er at m , ?) zeven spelelem ie w onen (aantal, ?), (waar?), pers tijd (hoe lang , ?) … ts fie , en ol niest ch pi te er n, (wat mpere (sluipspel, ka …?) n da … ls spelconcept (a spelregels , ?) … l pe ess ken, bo ng, YouTub landse campi . en thema (Hol el ander spel he n je krijgt ee crisis…?) en

art en komOp wandel t met enkel ka ch to en en ge n, Nee aan met kral richting eens = de w d au ui D bl s. of r pa oo (rood = rechtd kenis te be n hu aan een touw k el et knopen die bruik oosten) of m chtsaf). Of ge re = k ee st ve al iste (h ju en de bb he eeld . Geef bijvoorb of at ch ap sociale media sn een foto op et m ijs pr g richtin tsApp. catie via Wha deel je live-lo

13


3 x 3 tips om de artiest in je jins naar boven te halen Improviseren, je stembanden gebruiken of smijten met verf. Verlaag de drempels om kunstzinnig uit de hoek te komen, en je jins verleggen grenzen.

Muziek

Voor veel jins is muziek erg belangrijk. Ze zijn er veel mee bezig en praten er vaak over met elkaar. Gebruik die interesse om expressief aan de slag te gaan.

1

Laat elke jin zijn favoriete liedje meenemen op een USB-stick of gsm en maak samen een mix: ideale kampschijven én je leert elkaar weer een beetje beter kennen. Je favoriete muziek zegt soms meer dan duizend woorden.

14

TEKST: Marieke Van Broeckhoven | FOTO’S: Lucas Flies, Wouter Van Hespen, Sabine De Schutter | jins@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/jinguin.scoutsengidsen

2

Je jins zelf aan de slag laten gaan en hen hun muzikaal talent laten ontdekken? Zing dan eens met z’n allen een liedje. Laat je daarbij begeleiden door al dan niet zelfgemaakte instrumenten. Wonderbaarlijk wat je met een flesje en wat rijst kan doen.

3

Wil je hen helemaal uit hun schulp doen kruipen? Daag hen dan uit om zelf een liedje te schrijven over een paar fijne momenten in het jinjaar. Tip: laat iedereen ook een dansmove verzinnen en verwerk die in een jaardans.


Improvisatie Improvisatie

Met improvisatie kan je verschillende kanten uit. Bekijk samen met de jins wat zij zien zitten als groep en respecteer ieders grenzen. In elk geval: grappige momenten verzekerd!

1

Laat je jins ter opwarming rondwandelen in een cirkel. Op een bepaald moment moet elke jin iemand willekeurig beginnen imiteren. Hilarische taferelen gegarandeerd!

2

Organiseer een improvisatiebattle binnen je eigen jingroep. Geef hen situaties of zinnen waarrond ze een toneel of een sketch van één minuut moeten improviseren. Jins tegen jins, jins tegen leiding, meisjes tegen jongens: de mogelijkheden zijn eindeloos!

3

Ga eens ‘next level’: doe de improvisatiebattle opnieuw, maar nu tussen je nietsvermoedende dorpsgenoten of in een winkelstraat. Nog beter wordt het als je de omstaanders ook betrekt. Een toevallige voorbijganger het huwelijksaanzoek van de eeuw geven? Waarom niet!

Action painting

Leef je eens helemaal uit met verf. Wie weet schuilen er wel echte schilders in je jins.

1

Maak een kring en hou een bus verf bij de hand. Iemand stapt de cirkel in, gaat voor een willekeurige jin staan en zegt: ‘Ik (eigen naam) rippel stippel zonder/met x stippels telefoneer naar (naam jin) rippel stippel zonder/met x stippels.’ Wie een fout maakt, krijgt één stip bij. Daarna is het de beurt aan de andere jin en wisselen beide jins van plaats. Variatie: stuur meerdere jins samen op pad of werk met verschillende kleuren stippen, die je dan ook moet benoemen.

2

Vorm minstens twee verschillende ploegen en geef ze elk een andere kleur. Elke ploeg duidt een koning aan die beschermd moet worden door zijn ploeggenoten. Probeer de koning(en) van de andere ploegen met zo veel mogelijk verf in jouw eigen kleur te bekladden. Leng de verf aan met water, want minder blijft nog altijd meer. Gebruik eventueel ook beschermingspakken.

3

Verdeel je jingroep in verschillende ploegjes met elk een andere kleur en speel levende Twister. “Rechterelleboog op de linkerknie van iemand van ploeg Blauw”. Uiteraard kan je dat alleen bewijzen door effectief jouw kleur achter te laten op het genoemde lichaamsdeel.

15


Samen zot doen, schept een band Verkleden, samen zot doen of een gekke act ineensteken, hoort ook bij in leiding staan. Je beleeft er als leidingsploeg niet alleen zelf veel plezier aan, het werkt ook teamvormend. Niets zegt zo hard teambuilding als een verkleedpartij. En dat zijn ook de momenten waar je later naar terugblikt. De Scouts van Eversel, Rumst en Open Kamp Opsinjoor kunnen erover meespreken. TEKST: Ise Kenis | FOTO’S: groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploeggrl

l

verse

ts E Scou

Jaarlijks houden we ook een startshow. Dat kan je vergelijken met de jaarthemashow op Herfstontmoeting. Daar halen we ook onze inspiratie. We tonen dan het jaarthema op een originele en speelse manier voor al onze leden. Het doet iedereen meteen zin krijgen in het nieuwe werkjaar.

Lauren en Jarne, groepsleiding van Scouts Eversel Wij organiseren verschillende verkleedactiviteiten: een jaarlijkse leidings-activiteit, ­een startshow, nachtspelen en een bonte avond op kamp. Tijdens onze jaarlijkse leidingsactiviteit, organiseren we in Leuven een stadsspel. De hele leidingsploeg verkleedt zich dan volgens het thema: marginaal (altijd leuk), business (classy J) of Halloween. Samen met de groep, genieten van het spel. Ons niets aantrekken van de vreemde blikken: het maakt onze leidingsploeg hechter.

16

Er staan bij ons ook nacht- en Halloweenspelen voor heel de groep op het programma. Iedereen komt dan verkleed en we vergeten even de echte wereld. We gaan een nieuwe, wonderlijke, soms enge wereld binnen waarin we de zotste spelletjes spelen. Verkleden geeft daarbij net die extra dimensie en de leden zijn meteen mee met het spel. En dan is er natuurlijk ook nog de bonte avond op kamp. Elke takploeg bereidt een toneeltje of dansje voor, verkleed en in lijn met het kampthema. En we voeren dat ‘s avonds in de leidingstent op voor de andere leiding en kookouders, die ook iets in elkaar steken. De gezelligste avond van het kamp.


Alicia Cannaerts, groepsleiding van Gidsen Rumst Elk jaar gaan wij op leidingsweekend en ‘dopen’ we de eerstejaars. Daarvoor moesten ze dit jaar verkleed zijn als bekende persoon. Hoe ze zich moeten verkleden, blijft top secret voor de rest van de leidingsploeg. Tijdens hun eerste spel moet de andere actieve leiding raden in wat of wie ze verkleed zijn. Daarnaast houden we elk jaar een verklede kroegentocht en herdenken we overleden scouts en gidsen met een feest. De dresscode voor de leiding? Gala.

Gidsen Rumst

Cato van Roeyen, groepsleiding van Open Kamp Opsinjoor Verkleden doen we op Open Kamp op twee momenten. Met een 100-urenfeest als Open Kamp honderd uur bezig is. Ingrediënten van dit feest: muziek, hapjes, drankjes, iedereen mag en kan dansen. Dit jaar hadden we zelfs een heus 100-uren festival, met een grote show waarbij er Oscars te verdienen waren voor beste acteur en beste muzikant. Alle leden moesten samen met de leiding strijden voor de overwinning. Net zoals op een echt festival was er voor elk wat wils. Zo kon je gaan dansen in de dancehall met Just Dance, de kunstenaar in jezelf bovenhalen door een schilderij zo goed mogelijk na te bootsen, aanschuiven aan het dessertenbuffet en in de photobooth gekke foto’s van jezelf en je vrienden maken. Geen Open Kamp zonder 100-urenfeest, dat is zeker.

Open Kamp

Daarnaast houden we ook midnight party’s. Elke avond vergaderen we over hoe de dag verliep en overlopen we de volgende dag. Daarna is het tijd voor ontspanning. En hoe kan dat beter dan met verkleden en muziek? Dat staat bij ons bekend als midnight party. Het woord zegt het zelf: een dansfeestje met de leiding waarbij je je kan verkleden en je je beste dansmoves bovenhaalt. Uiteraard spelen we ook elke dag een toneeltje en daarbij kunnen goeie kostuum en originele attributen niet ontbreken.

17


Fantasietocht Een hele tocht lang toneelspelen? Daar moet je zeker een Meryl Streep-waardige acteur voor zijn. Niets is minder waar, het enige dat je nodig hebt is – hoe kon je het raden – fantasie. En laat dat nu net zijn wat onze kapoenen, welpen en akaberen in overvloed hebben. Zij nemen jou mee naar een wereld waar alles kan. Balanceren op een circustouw of wegspringen voor vleesetende reuzensprinkhanen; geen avontuur is te groot! TEKST: Sanne Baeten | FOTO: Wouter Van Espen, Bert Goyvaerts akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/akabescouts

Hoeda? Een fantasietocht bevat twee delen: de fantasie en de tocht. Hoe logisch is dat? Verzin een absurd verhaal waarin jullie een spannende tocht afleggen en geef de leden inbreng bij de uitwerking. Begin het verhaal klein en laat hun fantasie de rest doen. Toch een duwtje in de rug nodig? Hier zijn enkele manieren om eraan te beginnen:

Blind gespeeld: Verzamel allerlei soorten speelgoed en gooi alles in een doos. Laat iedereen geblinddoekt een stuk speelgoed kiezen waarover je een verhaal verzint. Tip: teveel om met alles tegelijk te beginnen? Verwerk het speelgoed één voor één bij elke hindernis.

Het toeval spreekt: Hetzelfde kan je doen met fantasierijke prenten of foto’s die je op blikken plakt. Schiet ze met katapulten omver en laat het toeval je leiden.

Woordslang 2.0: Zet een aantal wekkers in de komende tien minuten en start een woordslang (bijvoorbeeld koe-egel-lynx). De woorden die het laatst gezegd zijn wanneer de wekkers afgaan, vormen de basis van het verhaal.

Voorwatda? Fantasie speelt een grote rol in de leefwereld van kinderen. Door het in een spel te gieten, geef je hen de kans om hun ongedwongen, zalige zelf te zijn. Je kan er een heel spel aan wijden of er een saaie wandeling mee pimpen. Stappen van de kampplaats naar de zwemvijver? Met een verzonnen avontuur vliegt de tijd voorbij.

18


Voorwieda? In een fantasietocht is niet de weg zoeken het spel, maar wel hoe je de weg aflegt. Beweeg alsof je midden in het verhaal zit en leid de groep over enge hangbruggen en wolkenburchten. Ook hier geldt: laat je fantasie de vrije loop en moedig inbreng van de leden aan. Een beetje inspiratie:

Iedereen! Vooral voor takken waar fantasie een belangrijke rol speelt. Een fantasie­ tocht kan voor sommigen wat absurd overkomen, maar met een concreet doel kan je hen toch betrekken. Spoor de verdwenen scoutstrofee op of begraaf een mythische schat, zo blijf je iedereen motiveren.

Flippers aan, adem inhouden en dan zwemmen we deze wilde chocomelk­ rivier over tot aan die lantaarnpaal.

Een op hol geslagen brievenbus komt mijn das stelen. Snel verstoppen.

Je kan de fantasiewereld ook begrijpelijker maken door extra attributen mee te nemen, het kan sommige leden helpen om zich beter in te leven. Haal je schminkdoos boven, tover kleurrijke trollengezichten en huppakee, iedereen is mee.

We moeten dit drankje drinken om heel klein te worden, anders geraken we niet in de parkietenkooi.

Enwatnog? Zoals je gemerkt hebt, zijn de variaties eindeloos. Vraag een oud-leid(st)er of foerier om zich te vermommen als een slome slechterik die om de zoveel tijd komt aangeslopen en verjaag hem met stoere ninjamoves. Je kan zelfs een groepskreet maken die je de rest van het kamp gebruikt. Niks beter om je groep samen te brengen dan een gemeenschappelijke vijand.

19


Creatief met touw Een constructie maken op kamp, voor het groepsfeest of voor welke gelegenheid dan ook, het wordt zoveel toffer voor de leden als ze er een persoonlijke toets aan kunnen geven.

TEKST: Niek Hoste | FOTO: Bart Bruggeman, Ivo Broucke technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploegtechnieken

Sierpionieren Dat kan bijvoorbeeld met sierpionieren. Je kan heel eenvoudig en zonder ingewikkelde knopen mooie geometrische vormen in een constructie weven. Weef bijvoorbeeld met verschillende kleuren polyprop of sisal tussen de balken van de vierpikkel, die de voet van de vlaggenmast vormt.

Hoe?

Bevestig oogvijsjes of krammetjes op vaste afstanden van elkaar in de balken die je wil verbinden. Hieronder vind je een paar ideetjes over hoe je te werk zou kunnen gaan, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. eenvoudig

EENVOUDIG

eenvoudig eenvoudig

OF COMPLEXER

of complexer

Het resultaat kan je gebruiken als kampbord, om gevonden voorwerpen in op te hangen of gewoon voor de sier. complexer ofof complexer

Tip

(drijvend po

Vergeet niet om bij het afbreken de krammetjes of oogvijsjes uit de sjorbalken te halen. Niet alleen is het veilig (je voorkomt verwondingen bij een volgend gebruik), maar je kan ze de volgende keer gewoon opnieuw gebruiken (en zo meer doen met minder J). (drijvend podium) (drijvend podium)

Je kan het weefwerk ook gebruiken als decorstuk voor een groepsfeest. Een eenvoudig kader, opgevuld met een web in sierpionieren, levert al snel de illusie van een deur, een raam of een muur. Extra voordeel: je decorstukken zijn licht en eenvoudig te verplaatsen (of op te hijsen).

20


Drijvend podium Natuurlijk hoef je niet altijd de decorstukken te verplaatsen, je kan ook het hele podium weghalen en vervangen door een ander podium. Heb je een vijver in de buurt? Dan kan je misschien twee of meer vlotten gebruiken als podium. Op exact dezelfde manier als je een vlot bouwt om een tent op te zetten, kan je ook een podium op een vlot zetten.

Hoe?

Hou rekening met voldoende drijfvermogen en stabiliteit. Ploeg Technieken raadt aan om (lege) olievaten van 200 liter inhoud te gebruiken als drijvers. Hou rekening met het gewicht van de balken en de decorstukken (hoe lichter hoe beter!) en vergeet ook de mensen niet die op het vlot moeten kunnen staan, bewegen of toneelspelen zonder er meteen een waterspektakel van te maken. Een vat van 200 liter zal maximaal 200 kg opwaartse druk leveren. Trek hier 15% veiligheidsmarge en het gewicht van het vat (bv. 30kg) van af en je houdt 140kg draagvermogen per vat over.

Foto’s van jullie eerste drijvende groepsfeest zijn altijd welkom op technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be of op de facebook van ploeg Technieken. Veel succes!

21


Waar is dat geld? Sparen voor nieuwe sjorbalken of eigen tenten? De opbrengst van jullie geldactie goed besteden? Of gewoon weten hoeveel geld er nu eigenlijk in de takkassen zit? Een goed financieel beleid geeft antwoord op al je vragen.

TEKST: Addie Neyt | FOTO: Liselotte Reyntjens beheer@scoutsengidsenvlaanderen.be

De vier pijlers Een goed financieel beleid steunt op vier pijlers:

1 2 3 4

Maak duidelijke afspraken. Wat moet een financieel verantwoordelijke wel en niet doen? Wanneer koppelt hij of zij terug op de groepsraad? Hoe kan de groepsleiding mee het overzicht bewaren?

Zorg voor een duidelijk en georganiseerd kasboek. Wat komt er binnen en wat gaat er buiten? Hou alles goed bij, maar maak het jezelf ook niet tĂŠ moeilijk.

Zorg voor een goede relatie met de bank. Ga bij de wissel van de financieel verantwoordelijke samen naar de bank en luister naar wat die voor jullie kan betekenen.

22

Maak werk van een langetermijnplanning. Het zorgt ervoor dat je binnen een paar jaar de uitdagingen al lang had zien aankomen. Zo kan je je nu al beginnen voorbereiden en sta je dan niet voor verrassingen.

Start van een nieuw scoutsjaar Begin het scoutsjaar met het opstellen van een begroting. Daarin maak je een overzicht van wat je dat jaar verwacht aan inkomsten en uitgaven. Dat helpt je tijdens het jaar om het overzicht over de financiĂŤn te bewaren. Je gebruikt best altijd hetzelfde sjabloon, zo kan je gemakkelijk begrotingen van vorige jaren vergelijken. Aan de hand van de begroting kan je al eens nadenken over hoeveel geld je aan het einde van het jaar zal overhebben, en wat je daar zoal mee kan doen. Dat kan je helpen om een meerjarenplan op te stellen en eindelijk die grote aankoop te kunnen doen. Vergelijk die begroting tijdens het jaar ook af en toe met de echte afrekening. Onderschat het belang daarvan zeker niet, je kan er veel uit leren en verbeteren. Tip: stel ook een begroting op voor grote evenementen.


Groepskas en takkassen Hoeveel centen er naar de groepskas en takkassen gaan, en waar die dan voor moeten dienen, is voor elke groep anders. Maak daarover in het begin van het jaar duidelijke afspraken. Koopt de jonggiverkas zelf een Kubbspel, of betaalt de groepskas dat? Wat is het startbudget van de takkas? Start elke tak met hetzelfde budget of zorg je eerder voor een maandelijkse bijdrage? Je kan er ook voor kiezen om een budget per lid te geven, of zelfs een combinatie van die mogelijkheden. Veel groepen organiseren geldacties voor de groepskas, maar ook takken kunnen dat doen. Hou dan wel het totale aantal geldacties in de gaten, bij de scouts willen we natuurlijk vooral spelen. Om discussies aan het einde van het jaar te vermijden, beslis je best in het begin van het jaar al wat er met de overschotten van de takkassen gebeurt. Stort je het terug naar de ouders, of investeer je in nieuw materiaal?

Grootse plannen? Grote aankopen of verbouwingen gepland? Zorg er dan voor dat je op voorhand goed geĂŻnformeerd bent. Vergelijk minstens drie offertes en informeer zeker eens bij de gemeente of je geen subsidies kan krijgen. Bekijk ook je begroting; waar kan je de kosten wat verminderen of de inkomsten verhogen? Hou daarbij altijd de kwaliteit en de rekening voor de ouders in de gaten. En communiceer duidelijk en op tijd over een eventuele stijging van de prijzen.

23


11elkeAscPouPtS

die

nodig heeft

TEKST: Stijn Goethals | FOTO: Brecht Verstreken ploeg.it@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/InformaticaInScouting

EHBO-app De gratis app van het Rode Kruis geeft je stapsgewijs uitleg over wat je moet doen in noodsituaties, gaande van brandwonden tot een zonnesteek. Je kan met de app ook snel 112 bellen en je locatie meegeven.

Splitwise

Het Jachtseizoen

Ben je op stap of op weekend met je medeleiding en wil je de kosten eerlijk verdelen? Dan is Splitwise een handige app. Je vult eenvoudig de gemaakte kosten in, en duid aan wie van de groep deelt in de kosten. Denk maar aan een etentje waarbij de rekening wordt gedeeld. Je duidt ook steeds aan wie het geld heeft voorgeschoten. Aan het einde van het weekend berekent de app wie bij wie nog schulden heeft.

Deze app is gebaseerd op de populaire YouTube-serie “Jachtseizoen”. Net als in de serie gaat een team van jagers op zoek naar een ontsnapte boef. De boef krijgt enkele minuten voorsprong op de jagers, waarna je smartphone zijn GPS-signaal na enkele minuten doorstuurt naar de jagers. Zij moeten dan proberen de boef in te sluiten voor de tijd om is. Spanning gegarandeerd.

Locatie delen tijdens bosspel Je kan een bosspel met gidsen/verkenners of jins een heel nieuwe dimensie geven door elkaars locatie te delen. Dat kan bijvoorbeeld door in de Google Maps app te tikken op Menu > Locatie delen > Mensen toevoegen. Je kan de app op verschillende manieren gebruiken

leg een tablet in een kamp die een overzicht geeft van wie zich waar bevindt;

deel de locatie van posten of een vlag terwijl die zich verplaatsen in het bos;

laat alle leden van een team elkaars locatie delen.

Praktisch

begin het spel met een volle batterij.

Vergeet na het spel niet om ‘locatie delen’ af te zetten door te tikken op Menu Locatie delen en dan op verwijderen.

Waterpas De perfecte sjorring? Met Waterpas heb je altijd een waterpas bij de hand, zodat je een kaarsrechte tafel hebt waar de leden u tegen kunnen zeggen.


TotemAPP Deze app helpt om voor iedereen een passende en unieke totem te vinden. Je kan kiezen per totem of je kan een aantal eigenschappen aanduiden, waarover de app voorstellen doet. En een handige checklist zodat je niets vergeet? Check!

c:geo Geocaching is een wereldwijd bekende schattenzoektocht op basis van gpscoördinaten. Wat je precies zoekt? Dat is nog een raadsel. Zoek dicht bij jouw kampterrein naar verstopte schatten en laat zelf een boodschap achter. Deze app combineert verschillende geocachingsites zodat je echt overal een schat vindt!

SkyView Deze app bewijst dat je helemaal geen astronoom hoeft te zijn om te weten naar welke sterren je aan het kijken bent. Richt de camera naar boven en SkyView identificeert de hemellichamen voor je, ’s nachts en overdag. Zo, waar kon ik die grote beer vinden, zeg je?

HO-Gids

Recycle!

Deze app heb je nodig om Herfstontmoeting te overleven. Bekijk het programma en vind je slaapplek of vormingsgrond snel terug, zowel online als offline, met behulp van de interactieve kaart. Zin om de app te optimaliseren? Check onze Github (github.com/ScoutsgidsenVL) of mail naar ploeg.it@ scoutsengidsenvlaanderen.be

Recycleren op kamp is niet eenvoudig, maar met Recycle! heb je alle informatie bij de hand. Informatie over containerparken en sorteerpunten, pushmeldingen wanneer het tijd is om het afval buiten te zetten en een handige sorteerwijzer, de app heeft het allemaal.

Maps.me De bospaadjes staan niet op Google Maps maar wel op deze app. Daardoor kan je perfect je trektocht plannen en je weg weer naar huis vinden zonder internet. Liever een echte stafkaart? Die vind je op de website van het NGI (ngi.be) via ‘TopoMapViewer’. Zo hoef je geen stafkaart van heel België te kopen.

25


Hier leeft een scout Weet een vreemde die je lokaal binnenwandelt niet of hij in de sportclub of bij de Chiro is beland? Dan is het hoog tijd om er scouting-DNA aan toe te voegen. Een lokaal mag uitschreeuwen: Hier Leeft Een Scout!

Scouts en Gidsen Vilvoorde

TEKST: Pieter Nuytinck | FOTO: Liselotte Reyntjens, Mira Van de Wouwer, Robbe Van Boxstael, Scouts Steenokkerzeel lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploeglokalen

Scouts en Gidsen De Pinte

Scouting-DNA binnen Scouts Terjoden

Een scoutslokaal moet een warm nest zijn voor leden en leiding en een vrijhaven van scouting. En daarvoor zijn mogelijkheden zat.

Maak een bord met scoutsknopen.

Beschilder het kabouter- en welpenlokaal met afbeeldingen uit Jungle-avonturen van Shanti en Mowgli, of het kapoenenlokaal met tekeningen uit De Steen van Nowan. Tip: projecteer de afbeelding en teken met potlood de contouren over op de muur. Dat is al het halve werk.

Laat de jins hun naam op de muur van het jinlokaal schrijven, zodat jaar na jaar de namen van alle gebruikers van het lokaal verzameld worden. Of zet er alle totemdieren op.

Teken of schilder het gezicht van BadenPowell himself op je muren of een wolk van woorden die je groep typeren.

Laat alle leden met verf een woord vormen op een lokaalmuur en gebruik je handen als verfborstel.

Schilder de taklogo’s op de deuren.

Hang een reusachtig exemplaar van jullie groepsdas op.

Sjor zitbanken of maak ze uit recuperatiemateriaal zoals paletten.

Bekleed een muur met staalplaat waarop je met magneetjes leukigheden kan maken.

Schrijf scouteske zinnen op de muren, zoals Eens scout altijd scout of een andere slogan die bij jouw groep past.

Haal de deuren eruit om ze, na een grondlaag, opnieuw te laten beschilderen door de leden. Of zorg voor panelen aan de muren die de leden elk jaar opnieuw letterlijk in de verf mogen zetten.

26


Scouting-DNA buiten Laat de buurt weten dat achter jullie gevel scouting schuilt. Een scoutslokaal moet herkenbaar zijn, een speels baken in de buurt. Het vertegenwoordigt jouw groep, ook als de leden er niet zijn.

Scouts Steenokkerzeel

IdeeĂŤn

Maak de naam en het logo van de groep zichtbaar. Vermeld ook jullie website en wanneer de wekelijkse activiteiten zijn. Een muurschildering, een groot bord langs de straatkant, transparante stickers op ramen en deuren, het kan allemaal.

Heeft je lokaal een naam? Vraag het na bij enkele generaties oud-leiding of verzin een gloednieuwe naam.

Schilder de jaarkentekens in het groot op de muren. Zo krijg je na enkele jaren een kleurrijke reeks down to memory lane.

Bekleed de buitenkant van je lokaal met hout of sjorpalen.

Zaai het scoutslogo in het gras in of mets het in een nieuwe muur met een andere kleur baksteen.

Laat witte dakpannen op het dak een woord vormen. Bonuspunten als het later zichtbaar is op de luchtfoto van Google Earth.

Laat een standbeeld of monument voor je groep creĂŤren. Jullie groepsnaam kan ongetwijfeld dienen als inspiratie.

Maak een originele brievenbus, zoals een uitgeholde boomstam. Of kleef er toch minstens een grote sticker op.

De stijl van Scouts en Gidsen Vlaanderen met alles er op en eraan vind je op: SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE

huisstijl

Scouts Pulle

27


Steek zoveel mogelijk buitenland in je kamp TEKST: Pieter Goris, Carolien Leysen, Gitta Van Goethem, Frea Van Haperen FOTO: Mathias Lebrun, Carolien Luypaert | internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen

Kamperen aan het Balatonmeer of een stadsspel in Praag, jullie buitenlands kamp wordt ongetwijfeld een onvergetelijke kampervaring. Maar hoe haal je het maximum uit je buitenlandse ervaring? Hier zijn drie manieren om écht in contact te komen met (scouts in) het buitenland.

Burenluren in (internationale) scoutcentra Een van de grootste uitdagingen bij het plannen van een buitenlands kamp is het zoeken naar een goede locatie en een kwalitatief kampterrein. Zoek niet verder dan nodig: ook onze buitenlandse buren hebben scoutsdomeinen, zoals wij Hopper Jeugdverblijven. En je bent er als collega-scouts(groep) meer dan welkom. Die locaties zijn betaalbaar en betrouwbaar én er kamperen waarschijnlijk ook scouts en gidsen uit andere landen. Tip: doe eens iets samen en ontdek hoe scouting er daar aan toe gaat. Zo speelde Scouts Wezel een eigen WK-match tegen hun Franse buren, om de dag erna samen naar de wedstrijd te kijken.

Scouten in het buitenland Studeren, een stage, werk of een taalcursus in het buitenland? Dé perfecte kans om een land in al zijn aspecten te ontdekken. Maar hoe begin je daaraan? Hoe stap je uit die bubbel van ‘buitenlander’ en leer je de inwoners en hun cultuur echt kennen? Daarbij komt je scoutsachtergrond goed van pas, want scoutsgroepen vind je overal. En je zal merken dat ongeacht de persoonlijke en culturele verschillen scouting mensen verbindt. Sluit je aan bij een lokale scoutsgroep en je zal er een bende nieuwe vrienden aan overhouden. Geen plannen om België te verlaten? Misschien kan je groep dan een leid(st)er of lid uit het buitenland verwelkomen? Zo help je iemand het maximum uit zijn of haar verblijf in België te halen en heb je er nadien een vriend(in) én buitenlandse kamplocatie bij.

28

Internationale kampen Je kan er ook altijd alleen op uit trekken om buitenlandse scouts te leren kennen, bijvoorbeeld op internationaal kamp.

Wereldjamboree is waarschijnlijk het bekendst. Dat is een kamp voor 14- tot 17-jarige scouts en gidsen van over de hele wereld.

Roverway brengt dan weer Europese scouts en gidsen van 16 tot 22 jaar samen voor een kamp in twee delen. Eerst verken je 5 dagen met enkele patrouilles uit verschillende landen een deel van het gastland en daarna kampeer je met alle deelnemers vijf dagen op een centraal terrein.

World Scout Moot, voor 18- tot 26-jarige scouts en gidsen, is misschien wel het meest internationale van alle kampen. Je wordt op basis van interesses ingedeeld in een patrouille met maximum 2 mensen uit hetzelfde land. Per patrouille krijg je dan een programma op maat van jullie interesses.

Helpen op een internationaal kamp? Schrijf je in als International Service Team (IST) en help zo, ongeacht je leeftijd, het kamp in goede banen te leiden. Het eerstvolgende, grote internationale kamp waarvoor je je nog kan inschrijven is de Europese Jamboree in de zomer van 2020 in Gdansk, Polen. Hou je van actieve, scouteske en uitdagende activiteiten? Heb je zin om internationaal nieuwe vrienden te maken en het mooie Polen te ontdekken? Kijk dan eens op www.jamboree2020.be of op de Facebookpagina European Jamboree 2020 Belgium. Het thema is act, gewoon doen dus.


Vaar mee kameraad! TEKST: Vincent Schoenaers | FOTO: Lotte Eilers zeescouting@scoutsengidsenvlaanderen.be

Wist jij dat er een zeescoutinglied bestaat? Misschien ken je het zelfs zonder het te beseffen, want het is altijd een populair lied geweest, ook buiten zeescouting. Zowat in alle klassieke liederenboeken van jeugd- en studentenverenigingen kan je het terugvinden.

Een stukje geschiedenis E.H. Karel Dockx, de groepsaalmoezenier van de 2de Zeescouts mag vanaf juni 1941 voor een breder publiek gaan preken. Hij schopt het namelijk tot districtssmoeze van de Antwerpse Zeescouts en neemt zijn taak serieus. Kort na de oorlog woont hij in dezelfde straat als Master Daems van den 2e waar hij ook regelmatig op bezoek gaat. Daar krijgt hij een partituur van de bekende liedschrijver Armand Preud”Homme in handen en hij ziet er een marslied voor zeescouts in. Mevrouw Daems bracht het lied op de piano en Dockx dichtte er prompt volgende tekst op:

ij varen. e riemen. W Trek aan d n lied. maat van ee Flink op de baren. boot door de Klieft onze t. g en verdrie Weg alle zor (refrein) eraad. ad. Ohé kam Ohé kamera kameraad. . Vaar mee d a ra e m a k Vaar mee . al op. Haal op De zeilen ha top. e top. In de De vlag in d eraad. ad. Ohé kam eraad. Ohé kamera ar mee, kam a V . d a ra e am Vaar mee, k . al op. Haal op ha De zeilen top. e top. In de De vlag in d ven. jong en vol le Zijn wij niet zon. regen noch Wij vrezen et beven. ij doen ons ni Stormen, z om. nat, lach er ‘t druipende (refrein)

’t leven. stormen van Dreigen de t. goed opgele Vikings dan ol u gegeven. Volg het paro a je wet.” ta je man, st ‘t Klinkt: “S (refrein) Je vindt verschillende versies op YouTube.

29


,,

,,

Vorming & me ”

Je hebt een vraag over een gênante situatie of je zoekt gewoon inspiratie? Vraag het aan ploeg Vorming!

TEKST: Toon Proost, Eline Van Reeth | FOTO’S: Roel Velkeneers, Sabine De Schutter, Trijn Nyckees vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/VormingInScouting

Dag Vorming,

g Vorming, Allerliefste ploe iteit wil Als ik een activ mijn en beginnen, hang in de zetel. er ev li jonggivers ps voor een ti Hebben jullie aar ik hen actieve start w n? ke bij kan betrek

Afgelopen takweekend heb ik een gênante situatie meegemaakt. Ik

wandelde overdag de slaapkamer binnen en daar stonden drie van mijn jongverkenners elkaars

erectie te vergelijken. Ik heb de deur meteen dichtgeslagen en

verder gedaan alsof er niets aan

de hand was. Ik wist niet goed hoe ik daarop moest reageren. Had ik moeten ingrijpen? Kunnen

jullie mij helpen als ik nog zoiets meemaak?

Een verwarde leidster

Dag verwarde leidster, Ik kan je alvast geruststellen: je reactie was zeker niet fout. Het is begrijpelijk dat je in de war bent, zo’n seksueel gedrag verwacht je niet meteen op een scoutsweekend. Maar de eigen seksualiteit verkennen, is nu eenmaal iets dat 11- tot 13-jarigen doen. Belangrijk daarbij is vooral dat iedereen dat vrijwillig doet. Twijfel je daarover, spreek de jongens in kwestie er dan zeker over aan. Bespreek je graag eens zo’n situaties in je leidingsploeg? Het spel “(N)iets mis mee”, ontwikkeld door Sensoa, kan je daarbij helpen. Je kan het uitlenen in elke Hopper Winkel en elk Hopper Jeugdverblijf. V.

30

xx Amika


Dag Amika,

jonggivers niet willen Wat lastig dat jouw sing kan zijn om je los op meedoen. Een n n met een spel waari activiteit te beginne , an ga en laten ze zich volledig kunn rbeeld. Dat werkt als “Ho- Shi- Wah” bijvoo zich ng en laat iedereen volgt: maak een kri e samoerai ns pa Ja n ee j /zi hij inbeelden dat nden. eldig) zwaard in ha is met een (denkbe rd aa zw zijn t slaat me Persoon A begint en rsoon Pe !’ ‘Ho pt: roe en richting persoon B rd door snel zijn zwaa B weert de klap af i!’Als persoon ‘Sh pt: roe en , len omhoog te ha an zijn hoofd heeft, sla B zijn zwaard boven n hu t me m he n C en D, zijn buren, persone pen: roe en ik bu de in rd denkbeeldig zwaa at B is niet dood: hij sla ‘Wah!’ Maar persoon richting persoon rd aa zw zijn t me onmiddellijk de klap !’ Persoon E weert E en schreeuwt: ‘Ho en len ha te og aard omho af door snel zijn zw ng rond. kri de je ga zo En ‘Shi!’ te roepen.

Dag Anoniempje, No shame here! Knutse len kan echt keicool en scoutesk zijn, maar het is inderdaad de uitdaging om het goed uit te werken. Leren hoe je out-of-the -box daarmee aan de sla g kan? Ga eens mee op een van onze me erdaagse cursussen. En van dozen gesproken, neem eens een kijkje bij “Boxwars” : vechten met je eigen kartonnen constru cties. Da’s echt lit! Vorming out

Dag vorm

ingsmens en, Ik heb een geheimpje . We delen met de C onze terrei hiro en la atst maa nen knutselco k te n nstructie. zij een zott Al hun le e keihard a den werkte an mee. E n d n a ik ar saai was. maar den Nu wil ik ken dat k n graag zel utselen maar ik w f zoiets u eet niet go itwerken, ed hoe era jullie mij an te begin helpen om nen. Kunn dat knuts te maken? en elen wat in teractiever Anoniem pje

Meer spelletjes? ting ming, Herfstontmoe Je ontdekt ze op vor of op senvlaanderen.be/ www.scoutsengid spelendatabank Liefs, Ploeg vorming

ming, en oogje Hey Vor heb ik e d n e k e e lpen. s kerstw bij de we r e id Sinds on le e n med indjes, eera, mij r al die k o o op Bagh v n e in sh eb ik tond te maand h Hoe hij s . Vorige r e e en m t et nie fficieel e zijn we o ik hield h u n n e t en voor gemaak met Pas ik een move g a m P! Nu OEHOE! ers. HEL koppel, W ij zijn oud b n e t e e n en h b t komen gedrage t e het eers o m e ik m niet hoe n. Ik weet e zegge dingen t e t u o f Dag Balou, m schrik o x Balou

, geniet ervan. t met je relatie cia ofi pr rond st er re Alle schoonouders rste keer bij je n je nog ka ig kk En ja, zo de ee lu Ge . vies spannend rfect leert hoe de tafel, dat is rsus, waar je pe cu or at ijk im an mee op e vallen eigenl met ouders. Di n ee et m je b je moet omgaan he . En na die week reuze mee hoor n om over te zalige ervaringe el ap st n weer ee e paastafel. vertellen aan di rming Vo Succes, Ploeg

31


Schone groepskleding TEKST: Pieter Nuytinck | FOTO: Donald Valkaert | ILLUSTRATIE: Sarah Lazarovic ecologie@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/scoutingnatuurlijk

Draag wat je wilt zijn, zeker als scout of gids. Maar weet dat je sommige kleren niet zomaar schoon kan krijgen. Ga dus bewust voor minder is meer. En spring eruit.

Uni-form, niet uni-minder Er bestaan twee soorten scouts en gidsen: de ene wordt opgewonden van een vlekkeloos uniform, de ander maakt van zijn scoutshemd een persoonlijk werkstukje. Met het uniform toon je dat je scout of gids bent, elk met een eigen verhaal. Door een leidingstrui, kamppet of groeps-T-shirt verbind je je met de rest van de groep en onderscheid je je tegelijk van andere takken of groepen.

Minder is meer Zoek op 2dehands.be naar tweedehands T-shirts of shop al fluitend op Macklemore’s ‘Thrift Shop’ in een kringwinkel; zoek op ‘thrift shop online’.

Niet elk T-shirt moet worden gedrukt. Een eigen oud T-shirt en een alcoholstift is nog het meest ecologisch.

Toch kopen? Volg niet zomaar de merkkeuze van jouw drukker. Koop zo mens- en milieuvriendelijk mogelijk. Laat dus de dragers de prijs betalen, niet de makers. De duurzaamheid van elk merk kan je nagaan via www.rankabrand.nl. Stijl is meer dan kledij. Personaliseer je kledij door een gevatte slogan of een sprekend logo en laat dat ecologisch printen. Zoek online op ‘ecologisch textiel bedrukken’ of kijk op www.ecoplan.be. Of maak het je gemakkelijk. Van de kledij die je via Hopper Winkel bestelt en/of laat bedrukken, weet je zeker dat ze ethisch gemaakt is.

32

www.bewustverbruiken.be

We dromen als scouts en gidsen luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld. Overal ter wereld. Dus ook voor de mensen die onze T-shirt en truien effectief maken. Scouting is namelijk overal, het is de grootste jeugdbeweging ter wereld. Dat aan de andere kant van de wereld een lokale scout of gids jouw groeps-T-shirt maakt, maakt ons opeens heel erg verbonden.

Heeft dit kamp écht een nieuwe T-shirt nodig? Of kan je ook oude T-shirts personaliseren? Zoek eens op ‘stockverkoop faling T-shirt’. Want Old is the new New.

Organiseer een tweedehandswinkel in jouw groep, zeker voor groepseigen zaken.

pper tukaan Ho r dat je uniformsn t e h g e o ervo aakt Vraa t l zorgt jk gem

Winke iendeli t draag Hopper - en milieuvr thema-T-shir aars w r n a ken me ld zijn. Het ja zes labels, die met e t m d fs a n e a w verh aar li e tand k beeld m oductie tot s ilieu en eerlijk bijvoor pr m n t e a v e d h t is a d at, as borgen oor het klima . Opdruk op b tv eden h ig respec d n Fairtra omsta toen! t Gots, arbeids a a ity k w il io b je a B s s kt! on lee waterin abelinfo.be , Neutral resp t. w.l 00 ken Op ww olabel, SA80 ex bete Oeko T Ec n U e E xtiel) , y e g d er n van te able en dresse ldrukkers: a r a (renew a n e st xti en geru ische te Vraag h rs en ecolog ie c en aan n be levera ep help ies, r. o e r p g p e o lk h e od winkel@ inkel kan zo , T-shirts, ho W rs Hopper proof sweate elzes lab enzovoort. s g a b tote


Totemaandenkens: souvenir voor het leven TEKST: Pieter Vandenbroucke, Bertrand Goethals | FOTO: Trijn Nyckees zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be fb.com/PloegZingevingScoutsGidsenVlaanderen

Als je het goed aanpakt, is een totem zowel een bevestiging van hoe de anderen jou waarderen in de groep als een aandenken dat je je hele leven trots meedraagt. Daarom geven veel groepen na de totemceremonie een aandenken mee: een gegraveerd mesheft, een houtsblok of een antiek ogende oorkonde waarop je totem wordt verklaard. Vier tips voor top-totemaandenkens.

Tip 1: Maak het persoonlijk! Totems maken ons als scouts en gidsen uniek en geven ons het gevoel dat we ergens bijhoren. Hou jullie groepstradities en -gebruiken dan ook in het achterhoofd als je totemaandenkens maakt. Gaan jullie graag op tocht? Dan kan een stafkaart als achtergrond voor een oorkonde dienen. Sjorkampioenen? Dan wordt een gegraveerde sjormatrak misschien je trouwe kompaan.

Tip 2: Maak het blijvend! Wat is het meest waardevolle kledingstuk in je kast? De kans is groot dat je ‘mijn scoutshemd, duh!’ antwoordt. Veel getotemiseerden kiezen ervoor om hun totem op hun scoutshemd te vereeuwigen met textielstiften of een zeefdrukmethode. Maar nog leuker wordt het als je als leiding zelf een totemkenteken maakt voor elke getotemiseerde. Uiteraard hangt het af van de gewoontes in je groep: doet iedereen zijn eigen ding met zijn hemd of houden jullie de scoutshemden graag sober en uniform?

Tip 3: Maak geen onnodige rommel! Een totemaandenken dat bij thuiskomst in de prullenmand verdwijnt zodra de rugzak is leeggemaakt, is geen goed aandenken. Zorg voor een nuttig aandenken, zoals een gegraveerd kompas, zakmes of drinkbus, of een aandenken met een grote symbolische waarde. Denk maar aan een potje met as van het totemvuur, een grote tak waar iedereen een stuk van krijgt of iets anders waar jullie een sterke verbondenheid mee voelden op kamp.

Tip 4: Maak het ongrijpbaar! Dit verhaal van een scoutsgroep met een leuke totemtraditie willen we jullie niet onthouden. “Onze totems komen overgewaaid uit de NoordAmerikaanse Indiaanse culturen. Van oudsher dansen indianen rond het kampvuur. Ooit was er een totemisatie waarbij leiders en leden gezamenlijk een HOE-WA-HOE-UG dansten rond het kampvuur, om zo hun totemisatieritueel te openen. Voor alle duidelijkheid: de HOE-WAHOE-UG is een zelf verzonnen dansje voor klein en groot, bedacht door de toenmalige takleiding. Iedereen die met zijn totemproeven bezig was, kon tijdens de ceremonie zijn totemdier en de voornaamste eigenschappen van zijn totemdier in de vier windstreken roepen. Daarna verwelkomde iedereen het nieuwe dier. Nadat alle leden het ritueel hadden ondergaan, was het weer tijd voor de HOE-WA-HOE-UG om de ceremonie af te sluiten. Jaren later kent ieder lid het dansje nog uit het hoofd!”

33


P.S.: het is iets met vouwen.

Binnenkort valt Krak?Boem! bij jouw leden in de bus. Ontdekken zij de geheime vraag?

Trots op jullie zelf ingerichte (jong)giverlokaal of iets dat je zelf maakte? Stuur foto's naar krakboem@scoutsengidsenvlaanderen.be en toon het aan 80.000 andere scouts.

Lidgeld 2018-2019: 32,90 euro

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45 | 2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 | Fax 03 232 63 92 info@scoutsengidsenvlaanderen.be

Over & Weer is een tijdschrift voor leiding en jins die lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Iemand van je groep heeft Over & Weer niet ontvangen? Bel tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20. Wil je een extra Over & Weer? Bel dan tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20 of mail naar secretariaat@scoutsengidsenvlaanderen.be

Hoofdredactie: Mieke Heymans Eindredactie: Sabine De Schutter, Nele De Brabanter V.U.: Anton Smagghe, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie: Joris Claus, Alexandre Bazelaire Opmaak: volta | vormgeving Drukkerij: Druk in de Weer Foto kaft: Thomas De Paepe

Adreswijzigingen geef je door aan de persoon die zich in jouw groep met de administratie bezighoudt (‘de verantwoordelijke groepsadministratie’). Het heeft geen zin om adreswijzigingen door te geven aan het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Al wat wij nationaal aanpassen, wordt vroeg of laat overschreven met informatie uit de groepen.

Werkten mee aan dit nummer: Anton Smagghe, Lotte Pynaerts, Marijke

De persoonsgegevens van alle leden worden verwerkt door Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw. We gebruiken die gegevens voor het ledenbeheer en om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Raadpleeg ons volledige privacybeleid via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/privacy. Je kan je gegevens altijd opvragen of veranderen via info@scoutsengidsenvlaanderen.be of per brief bij Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Informatie, verzoeken of klachten over de verwerking van persoonsgegevens? Mail naar privacy@scoutsengidsenvlaanderen.be

Petit, Gerlinde Meeus, Marieke Van Broeckhoven, Ise Kenis, Sanne Baeten, Addie Neyt, Vincent Schoenaers, Toon Proost & Eline Van Reeth Pieter Goris, Carolien Leysen, Gitta Van Goethem, Frea Van Haperen, Pieter Nuytinck

Missie: Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Ook als je geen lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen, kan je een abonnement nemen op Over & Weer voor 8 euro voor zes nummers. Bel daarvoor naar Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen, 03 231 16 20. De betaling van het abonnement wordt per factuur geregeld.

Schenkingen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen kunnen steeds gestort worden op rekeningnummer BE55 4096 5041 4144. Giften van minimum 40 euro zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Papier: Over & Weer wordt gedrukt op Cyclusprint, honderd procent gerecycleerd en chloorvrij. Onze drukker gebruikt zo ecologisch mogelijke producten en procedures zodat we dit blad zo milieuvriendelijk als kan produceren.


Hoe meer je schminkt, hoe vlotter het gaat. Dus hanteer spons en penseel, en volg de stappen. Zo help je – hetzij tijdelijk – het tijgerbestand op te krikken. Want tijgers zijn er nooit teveel.

STAP 1 Begin met witte schmink. Met een sponsje breng je deze aan op het gebied boven de ogen, de wenkbrauwen en nog wat hoger. Ook de gehele breedte van de bovenlip tot aan de neus ‘kleur’ je wit. STAP 2 Breng goud of geel aan tussen deze witte vlakken. Het wit en het goud (of geel) mogen niet in elkaar overgaan. Hier komt (later) een zwarte lijn over.

(1)

Van (on)gevaarlijke tijger tot gewonde prooi. Van glitterprinses tot vuurspuwende draak. Alles om je fantasie tot leven te brengen, vind je in de grote schminkkoffer. €

Art. 2050096

149,00

STAP 3

Aan de rand van het gezicht breng je oranje aan. Probeer niet te veel in de haarlijn te werken. Hier probeer je het oranje en het goud (of geel) wel mooi in elkaar over te laten lopen.

STAP 4

Maak de volledige onderlip rood. Laat je model de mond even openhouden totdat het rood droog is.

STAP 5 Neem extra veel zwarte schmink op een fijn rond penseel. Zet je pink net op de haarlijn als steunpunt en probeer van daaruit de lijnen te trekken. Begin bij de ogen. Zorg ervoor dat deze gesloten blijven totdat de schmink droog is. Probeer alle lijnen symmetrisch te doen. Als je de bovenkant van de lip zwart maakt, ook weer even laten drogen alvorens te sluiten. Voor de lijntjes aan de neus, vertrek je vanuit de mondhoeken en trek je een zwierige streep naar boven. De stipjes zet je met het puntje van je penseel. Kleur de neus in met een breed penseel. STAP 6

De tijgerstrepen zet je met een breed penseel. Neem hiermee voldoende zwarte schmink. Zigzag met de breedte van je penseel en werk zo naar buiten, eindig door je penseel te draaien om zo een punt te verkrijgen. Klaar!

(2)

Back to basic(s). Graag dezelfde kwaliteit, maar minder kwantiteit? Dan is de kleine schminkoffer perfect! Hierin zit al het basismateriaal om aan de slag te gaan. €

Art. 2050095

89,00

Als lid van Scouts & Gidsen Vlaanderen krijg je

8% korting op het creatieve materiaal in je aankoop!


KLEEF HIER JE GROEPSFOTO

Deze pagina is van?

Scouts en Gidsen

Nieuwland uit Hansbeke

Wie vult dit in? Jules, Lise, Kobe, Lotje en Pieter. Allemaal leiding. Hoeveel leden en leid(st)ers telt jullie groep? Een interessant geschiedkundig feit?

212 leden en 24 leid(st)ers.

We zijn vernoemd naar pater Julius Nieuwland,

een Hansbekenaar die het synthetische rubber uitvond. Oprichtingsdatum? 1985 Oudste leiding / jongste leiding? Khchonvong (John voor de vrienden) is 22 jaar, Dieter is 18 jaar. Bijnamen van leiding of leden?

Lamboke, LDB, Bibi Fish, Schledde Van Nieuwjaar, Tochske, Boogie,

Pietje, Grijperke De gekste totem in je groep? Opge(k)wekte Tuimelaar. Aantal koppels onder de leiding? 2,5. Welke activiteit maakt je groep uniek? Wij hebben twee leefweken en twee leidingsweekends per jaar. Wat is jullie beste verkoopstruc op een financiële activiteit? Spaghettisaus pikant maken zodat we veel drank verkopen. Het stiekemste kusplekje in/rond de lokalen? Het zotste kampthema ooit bedacht?

De zolder.

Toen we 30 jaar bestonden, hielden we een heus groepsweek-

end in FC De Kampioenenstijl waarmee ons promotiefilmpje maar liefst 35.000 views had. Wat zou je kiezen als je één ding zou mogen veranderen aan je groep? Onze givertak is momenteel wat klein in vergelijking met de andere takken, dus nieuwe givers zijn altijd welkom. Wat is de beste kampmaaltijd ooit klaargemaakt? De stoverij van Boogie met zelfgemaakte frietjes. Wat is de langste discussie ooit geweest op de groepsraad? De logoverandering van onze welbekende Oerwoudfuif. Wat is een domme traditie binnen jullie groep? Van de keuken een slagveld maken tijdens leefweken en leidingsfeestjes. Waar zijn jullie niet zo trots op?

Op onze twee rokers binnen de leidingsgroep.

Wat wens je je groep toe tegen 2030?

Dat we nog allemaal even goede vrienden zijn en dat er veel

scoutsbaby’s zijn. Elke Over & Weer laat een scouts- en gidsengroep het achterste van zijn tong zien. Zelf invullen? overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Profile for Scouts en Gidsen Vlaanderen

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Over&Weer, Jaargang 43, nr 5, Minder is Meer  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins.

Profile for website3