Page 1

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw, Wilrijkstraat 45, 2140, B-2140 Antwerpen - zeswekelijks tijdschrift van Scouts en Gidsen Vlaanderen (uitgezonderd juli & aug) - Afgiftekantoor: Antwerpen X • P409371

P. 18 P. 22 P. 28

KLAAR VOOR HET GROEPSLEIDINGSCONGRES? SPELEN MET EEN RODE DRAAD GRENZELOOS GROEIEN OP GILWELL

zeswekelijks tijdschrift VOOR LEIDING & jins

FEBRUARI 2017

JRG 41


Vooraf Zonder camouflagenet Het moet 7 oktober 1989 geweest zijn, toen ik voor het eerst als kapoen op het scoutsterrein van Scouts en Gidsen Sint-Gerulfus Drongen stond. Ik droeg een scouts-T-shirt dat ik van een buurjongen had gekregen en de bottines die voor mijn broer te klein waren geworden. Waar de ribfluwelen scoutsshort vandaan kwam, weet ik niet meer, maar ze was niet nieuw. Voor mij was het een grote dag en achteraf gezien één van de belangrijkste dagen uit mijn leven. Ik keek er al jaren naar uit. De verhalen van mijn broer en buurjongens hadden mij heel nieuwsgierig gemaakt. De kapoenenleiding (toen ook al Toto en Kerri) was al bij ons thuis op bezoek geweest en ik wist dat er ook een paar van mijn vriendjes zouden zijn. Toch had ik moeite om mijn knikkende spilleknietjes onder controle te krijgen. Het hoogtepunt van de dag was “de overgang”. Ik moest even al mijn moed bij elkaar rapen om over een enorme waterbak te springen en onder een gigantisch camouflagenet te kruipen. Achteraf was het een pak minder spannend dan het leek. Na die heldhaftige daad mochten mijn nieuwe vriendjes en ik onze overwinning vieren met een kop chocolademelk en een suikerwafel. Vanaf dat moment mochten we onszelf kapoen noemen. Wat ik niet wist, was dat er enkelen onder hen, nu 26 jaar later, nog altijd een belangrijk deel van mijn leven zouden uitmaken. Ik kon mij toen ook niet voorstellen wat we allemaal samen zouden meemaken. Kampen en weekends, plezier en verdriet, overwinningen en nederlagen. 28 november 2016, geen knikkende knieën, geen afgedragen uniform, geen Kerri en Toto, maar wel met veel goesting zette ik een nieuwe stap in mijn scoutscarrière. Mijn eerste werkdag als verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen. De waterbak en het camouflagenet waren mijn nieuwe collega’s jammer genoeg vergeten. Maar ik voelde mij onmiddellijk even welkom als onder de warme vleugels van Kerri en Toto. Het zal een enorme uitdaging zijn, maar alles wat ik geleerd heb sinds de kapoenen, stelt mij gerust. Blij dat ik me vanaf nu verbondscommissaris mag noemen. Op mijn manier, met vallen en opstaan, maar vooral voor jullie. En voor al die kapoenen die nog veel jaren de eerste stap in hun scoutscarrière mogen zetten. En dat er nog oneindig veel andere stappen en stapjes mogen gezet worden, klein en groot, jaar in jaar uit. Als gids, als scout, als mens. Ik hoop ook hieraan mijn steentje te kunnen bijdragen, samen met jullie.

Anton Smagghe

Verbondscommissaris

2


Bloemetjes, beestjes en kapoenen

4

Spelen met de wereld

6

22

Aankleden, inkleden, verkleden

8

24

Pimp het programmablad

10

25

Een spel van The Woodcraft Indians

12

26

Jinspraak voor het jinkamp

14

28

Grenzeloos groeien op Gilwell

16

30

Happy birthday Baden en Olave

18

32

Groepsarchieven

20

34

Ik was erbij

Spin een netwerk

Klaar voor het Groepsleidingscongres Stage bij Scouts en Gidsen Vlaanderen

Tafelvuren

De rode draad van Charlepoenje Scouteske geldactiviteiten Zeilregatta’'s

3


Daar is de lente, daar is de zon Het is nog even wachten op de lente. Maar we kunnen er alvast van proeven. Bloemetjes, bijen, jonge dieren en een moestuin. Het zijn allemaal thema’s waarover je leuke activiteiten kan bedenken voor kapoenen. TEKST: Zanna Wynants & Robbe Michielsen | FOTO: Liselotte Reyntjens & Jasna Schramme | kapoenen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/PloegKapoenenZeehondjes

Dierenvergaderingen · Zorg dat alles veilig is voor mens én dier. · Zoek op voorhand op wat de behoeften zijn van het dier. Handel daarnaar. Zorg er ook voor dat de kapoenen het dier goed behandelen. · Vraag vooraf bij de ouders na of er geen kinderen zijn met allergieën. · Het welzijn van het dier gaat boven het plezier van de kinderen.

Kinderboerderij In de lente is het fijn om een kinderboerderij te bezoeken met de kapoenen. Zoek eens uit of er een in de buurt is. Jonge dieren bekijken en een spel spelen dat hen van het geitenhok, langs de kippen naar de pony’s leidt. En wie weet, misschien kunnen jullie de lammetjes wel melk geven. Wel vooraf best even bellen.

Dierenvergadering met twee honden

Een hele tijd geleden hielden we een dierenvergadering met onze kapoenen. We namen twee honden mee naar de vergadering. Dat waren honden dat we goed kenden en waarvan we wisten dat ze goed met kinderen om konden. We speelden met de honden in de wei en onderweg kwam er zogezegd een dief en die iets stal van de leiding. We gebruikten de honden als speurhonden om het gestolen voorwerp terug te vinden. Veel voorbereiding, maar wel een supervergadering. (Bart, Scouts Jobertus, Brasschaat)

4

Schildpadvergadering

Tijdens de schildpadvergadering gaven we alle kapoenen een kippenei. We vertelden hen dat er een schildpad in zat. De kapoenen moesten de hele middag goed zorg dragen voor hun ei en ervoor zorgen dat de schildpadden een kleurrijk schild kregen. Elke kapoen kon de kleur van zijn of haar schildpad kiezen door het ei te beschilderen. Wanneer alle schildpadeieren mooi geverfd waren, begroeven we ze in de buurt van het lokaal, in één groot nest. Een week later bleken de eieren onvindbaar. Ah ja, ze waren uitgekomen en dus zwierven er ergens in het bos een heleboel bonte schildpadden. (Zanna, Gidsen Maria Regina, Edegem)


Moestuinieren De lente is ook het ideale moment om te beginnen met moestuinieren.

In bakken

Zoek samen met de kapoenen wat oude potten en plantenbakken bij elkaar en plant daarin kruiden en snelgroeiende groenten zoals radijsjes, tuinkers of kikkererwten. Je kan heel veel verschillende voorwerpen (petflessen, oude laarzen maar ook een oude zandbak of een oud zwembadje) vullen met potgrond. Maak een gaatje in de bodem en leg er een potscherf op, zo kan het overtollige water weglopen. En beschilder ze met mooie tekeningen. Of zoek een stukje grond en spit het om. Je kan ook planken rond de ‘ribben’ van een pallet timmeren om zo verschillende bakjes te maken. Zet de pallet rechtop tegen de muur en vul de bakjes met potgrond. Zo heeft elke kapoen zijn eigen bakje. Zet bij elk bakje de naam van de kapoen en welke zaadjes je geplant hebt.

Op papier of in een nylonkous

Wil groenten laten groeien op je kamer of in het kapoenenlokaal? Maak een velletje keukenrol nat, plooi het eventueel dubbel en bedek het met zaadjes van tuinkers of radijs. Leg het op je vensterbank en bedek het met een donkere doek. Geef het eventueel af en toe wat water. Laat het enkele dagen kiemen, en verwijder dan het doek zodat de kiemen kunnen groeien. Of vul een nylonkous met watten en zaadjes, teken er een gezichtje op en laat de kiemen groeien als de haren van het mannetje. Keuze genoeg! Staat er over enkele weken een kookvergadering gepland? • Plant dan op voorhand enkele plantjes waarvan je snel kan plukken zoals bv. trostomaatjes, pluksla of kruiden. • Je hoeft trouwens ook niet altijd groenten of kruiden te planten, een zonnebloem of andere bloemetjes zijn ook mooi.

5


Haal het buitenland naar hier Ook kapoenen en kabouters/welpen kunnen het buiten­land ontdekken. Ploeg Internationaal verzamelde een massa scouts- en gidsenspelletjes uit andere landen in ‘Op reis rond de wereld in 80 spelen’. Om spelenderwijs iets bij te leren over verre landen en andere scoutsgewoontes.

TEKST: Nisse Van Dessel, Maarten Michels | FOTO: Nisse Van Dessel en Sara Van Ruysvelt | internationaal@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/internationaal.scoutsengidsenvlaanderen

Je kan de spelletjes apart spelen of meerdere spelletjes combineren voor een reis rond de wereld-activiteit. Maak daarvoor een spelbord van een wereldkaart. Kies op voorhand met de leidingsploeg van welke landen jullie een spelletje gaan spelen op basis van de locatie, de leden of het materiaal. Zet een neutrale pion in al die landen en verdeel je leden in twee ploegen. Probeer de wereld te veroveren door zoveel mogelijk spelletjes te winnen. Als een spel afgelopen is, mag de ploeg die won, de neutrale pion vervangen door een pion in zijn kleur. Op die manier proberen beide ploegen de wereld te veroveren.

6

Uiteraard kan je als leiding beslissen dat de teams elkaar in een eventuele tweede fase kunnen uitdagen, om een bepaald land te veroveren. Wie weet heeft zelfs de leiding een aantal landen die veroverd kunnen worden. Je kan ook vakjes op zee creëren waar ze een raadseltje moet oplossen of een quizvraag moeten beantwoorden. Zo zorg je voor genoeg afwisseling tussen de spelletjes. Wees creatief en amuseer jullie. Verkleed je, leef je in en leer je leden dat er ook in andere landen scouts en gidsen zijn die maar wat graag spelen.


Matching Matches Peru Lucifers

Wij spelen vaak Matching Matches op dode momenten, je kan het overal spelen en je hebt er bijna niets voor nodig. Juan- Peru

Min. 2 • Maak een constructie met lucifers. • Laat de spelers enkele minuten kijken naar de constructie en ze dan proberen namaken. • Je kan er ook een estafette van maken: om beurten loopt een speler tot aan het voorbeeld en maakt daarna de versie van zijn ploeg verder af met zijn lucifer(s). • De ploeg die het eerst het voorbeeld identiek heeft nagemaakt, is gewonnen.

Wina Oeganda 2 plastic flessen, 2 ballen, zand Min. 8 • Speel dit spel in de buurt van een zandbak.

Mijn favoriete spel is Wina, e moet samenwerken én je kan de andere ploeg een beetje pesten. Altijd leuk ;-) James- Oeganda

Blinde Boeddha Thailand Krant of knuppel, blinddoek, kurk Min. 5 • Laat alles spelers in een kring zitten met één iemand in het midden, de Blinde Boeddha. • Voor de Blinde Boeddha ligt een kurk, zijn heiligdom. De andere spelers mogen proberen om de kurk te stelen. • De Blinde Boeddha kan dit proberen voorkomen door metzijn opgerolde krant op de dieven te slaan. Hij mag welalleen maar slaan als hij iemand in de buurt hoort. • Wie geraakt wordt, wordt de nieuwe Boeddha.

• Verdeel de groep in twee ploegen. Duid in elke ploegeen ballenwerper aan. • Geef elke ploeg een plastic fles en een bal. Zorg dat de fles minstens 30 meter van de zandbak staat. • Elke ploeg moet proberen om die fles zo snel mogelijk vol te stoppen met zand, door al lopend handjes zand over te brengen naar de fles. • Als de tegenstanders iemand raken met de bal, moet de ploeg de fles leegmaken. De ballenwerper mag niet binnen een straal van vijf meter rond de fles komen. • De ploeg van wie de fles het eerst vol is, is gewonnen.

Blinde Boeddha is zo spannend, vooral als ik de Boeddha mag zijn, gieren de zenuwen door m’n keel. Pha - Thailand

Zin om met de 80-spelen aan de slag te gaan? Je kan de spelbundel voor 2 euro kopen in Hopper winkel of downloaden op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/internationaal/jonge-takken. Daar vind je ook de bijhorende wereldkaart om het grote spel te spelen. Veel plezier.

7


De geheimen van een goeie inkleding Een tof scoutsspel staat of valt met een leuke inkleding. Wie verliest zich niet graag in een spel dat wat om het lijf heeft, letterlijk en figuurlijk. Een zoektocht naar een geheime schat met Kapitein Zeemeeuw aan het roer of een heus infiltratiespel, onder het wakende oog van de FBS (Federal Bureau of Scouting). Maar hoe begin je eraan? Tips & tricks. TEKST: Ellen Loobuyck | FOTO: Sabine De Schutter | kabouterswelpen@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/kabouterswelpen

And action

INKLEDING ... • daagt de kabouters en welpen uit, • maakt het spel aantrekkelijk, • stimuleert de fantasie, • raakt moeilijke of minder voor de hand liggende thema’s aan, • scherpt de sociale en logische vaardigheden aan,

8

Eénmaal je een thema en een verhaal gekozen hebt, is het tijd voor een brainstormen met de leidingsploeg. Schrijf alles op wat in je opkomt zonder je al meteen af te vragen hoe haalbaar het is. Laat je inspireren door voorwerpen, bekende figuren, tijdperken, landen of mythes. Of begin met iets minder voor de hand liggend: ontdekkingsreizen, badeendjes of de pruikentijd. Je kan ook vanuit de activiteit vertrekken en die linken aan een bepaalde persoon, locatie of sfeer. Kies het thema democratisch en laat het aansluiten bij de leefwereld van je kabouters en welpen. Pols zeker ook naar wat ze graag eens willen doen. Een thema kan ook dienen voor een heel kamp: • Maak het verhaal niet te moeilijk, hou het bij één verhaallijn met eventueel enkele logische zijsprongen. • Bespreek welke personages er zijn, wat ze doen en hoe ze dat aanpakken.

• maakt emoties bespreekbaar,

• Stel een duidelijk doel op, zodat iedereen weet waar het verhaal heen moet en welke rol zij daarin spelen.

• helpt bij het inlevingsvermogen voor zowel leden als leiding.

• Bespreek ook decor, verkleedkledij, grime en stemmetjes.


Take 1 Als alles grondig is voorbereid, kan je het thema uitwerken. • Ga op zoek naar een leuk decor. Met kleine dingetjes en een beetje creativiteit kan je het lokaal al heel snel ombouwen tot dé perfecte locatie voor je spel. Je kan natuurlijk ook de omgeving gebruiken als decor, bijvoorbeeld het bos voor een spel over een duistere tovenaar of de lokale speeltuin voor een spel datzich afspeelt in luilekkerland. • Je kan ook heel snel verkleedkledij maken met materiaal dat rondslingert in de scouts­ lokalen, zowel kledij als knutsel­materiaal: oude kleren in combinatie met een oude keuken­handdoek, een stuk vuilniszak, touw en papiertape bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je gemakkelijk kan bewegen in de kleren die je draagt. Nog wat schmink en een beetje inlevingsvermogen en je bent er helemaal klaar voor.

And cut Nog enkele laatste tips om ervoor te zorgen dat je inkleding zijn effect zeker niet mist. • Je kan nooit beter zijn dan het origineel, een nieuw personage is dus vaak leuker dan een bestaand. Een parodie op een gekend verhaal kan dan wel weer leuk zijn: Doornroosje kan niet slapen, Batman heeft vliegangst. • Spreek goed af wanneer je in en uit je rol stapt, want hoe beter je je personage vertolkt, hoe beter je de groep meekrijgt. Ook omgekeerd kan het soms nodig zijn om even uit je rol te stappen, als de kinderen bijvoorbeeld bang worden en de scheiding fantasie- realiteit niet meer aanvoelen. • Ten slotte hangt een geslaagde spelinkleding vooral af van hoe hard de leiding zijn best doet om zich volledig in te leven in het verhaal. Kortom: zet je in, maar leef je vooral heel hard uit!

9


Seks, body en 't maandbladje Voor het eerst in leiding bij jonggivers? Of ervaren jonggiverleid(st)er? Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Of je wel juist reageerde op een jonggiver die kwam vertellen dat zijn oma is gestorven. Of het spel van komende week wel goed in elkaar steekt? Dit jaar volgen we met ploeg Jonggivers vijf beginnende leidsters die niet alleen hun onwaarschijnlijke topmomenten met iedereen willen delen, maar ook hun bezorgdheden en twijfels. We stellen ze kort aan jullie voor in deze Over & Weer. TEKST: Muriel Van der Haegen, Jo Verstreken, Shiraz Brepoels | jonggivers@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/hierleefteenjonggiver

Lief Over & Weertje, Ik ben 14 jaar en zit bij de jonggivers. Ik zag bij mijn vriendje, hij zit bij de jongensscouts, dat de leiding daar elke maand een graaf maandblad maakt. Wat is dat juist? Wij krijgen dat nooit. Lieve Over & Weer, Vorige maand kreeg ik weer een boze mail van de groepsleiding, omdat ik het maandblad niet had gemaakt. Waarom moet ik het maken? Ik vind het zinloos. Xxx jongverkennerleider Dag jongverkennerleider, Een maandblad maken is zeker niet zinloos. Daardoor weten leden welke activiteiten er hen te wachten staan. Bovendien is het ook een communicatiemiddel tussen leiding en ouders. Ouders weten graag waar hun kinderen mee bezig zijn. En het maandblad is iets waar jullie als leiding en organisatie mee naar buiten komen. Het maandblad is ook een teaser voor leden. Je kan er zo voor zorgen dat ze nog gemotiveerder zijn om te komen. Als laatste brengt het structuur voor de leidingsploeg: het herinnert je aan zaken die je nog in orde moet brengen.

10

Groetjes Katrien Dag Katrien, Je bent zeker niet alleen. Er zijn veel scoutsgroepen die geen maandblad hebben. Wat je bij je vriendje zag, is een boekje waarin de leiding informatie geeft over de komende vergaderingen. Bij elke scouts heeft dit een andere naam.

JAMMER! Lief over & weertje, Er zit sleur in ons maandblad. Er is geen passie meer, ik mis de spanning van vroeger. Wat kan ik er aan doen? Xxx opgewondengibon Gibon, Jammer om te horen dat je in een sleur zit. Maar de eerste stap is gezet, tijd voor verandering! Soms kunnen kleine aanpassingen een wereld van verschil zijn: andere lay-out, afbeeldingen, ander lettertype. Hoor eens buiten je eigen groep, bijvoorbeeld bij je district of gouw, zij hebben vaak originele en leuke ideeën. ’t Over & Weertje somde er al een paar op: Kranten­ artikels, affiches van festivals, Facebook-lay-out, filmpjes maken, sms-berichten, smurfentaal, p-taal, Zweudse teule, ganzenbord, tekening.


11 TIPS DIE WERKEN! Elf tips voor een haalbaar en boeiend groepsblad.

Woordzoeker

NIEUW

Hebben jullie al jaren een programmablaadje of willen jullie graag met één beginnen: het is altijd goed om na te denken over:

!

1. Hoe vaak verschijnt het: om de veertien dagen, elke maand, tweemaandelijks? 2. Wanneer komt het bij de lezers? Net op het nippertje of een week voor de eerste activiteit? 3. Hoe zorgen jullie ervoor dat alle takprogramma’s op tijd binnen komen en volledig zijn? • Tip: Maak een spiekbriefje met wat er zeker in moet: de drie w’s: wat, waar, wanneer? En eventueel: wat ze moeten meebrengen? 4. Hoe geraakt het bij de lezers? Deelt de leiding het uit (en wat met diegenen die er niet zijn?) of sturen jullie het op? Mailen jullie het door? Zetten jullie het ook op jullie website of facebook? En wie zorgt daar dan voor? 5. Een apart programmaboekje voor elke tak of één groepsblaadje? 6. Reclame of niet? Als je reclame maakt voor Hopper, krijg je een aankoopbon: meer info op ww.hopper.be/winkel.

uur plaats benodigdheden fiets

geld datum thema verkleedkleren

rugzak drinkfles 4-uurtje

Heeeeeeeeeelp, Over& Weertje! Ik ga het binnenkort voor de eerste keer moeten doen, ! Hebben jullie tips? Xxx onzekermolletje Dag molletje, Begin er pas aan als je je er echt klaar voor voelt. Doe het niet alleen, er zijn veel mensen in je omgeving met meer ervaring dan jij, zij willen je zeker helpen. Hier vind je al vast nog wat tips. Wees niet bang! JE KAN HET!

7. Goede afspraken, maken goede vrienden! Spreek in het begin van het jaar af wat jullie als leidingsploeg verwachten van elkaar voor het programmablaadje! Ondersteun beginnende leiding hierin. 8. -- --- .-. ... . - .- .- .-.. is leuk, maar zorg ervoor dat niet elk maandblad een zoektocht is naar informatie. 9. Maak een jaarplanning en verdeel de taken eerlijk over de hele leidingsploeg. Vind niet altijd het warm water opnieuw uit. Leiding van de andere takken of andere scoutsgroepen hebben vaak al leuke voorbeelden. Zo spaar je veel werk uit. 10. Een maandprogramma voor kapoenen ziet er helemaal anders uit als een voor jins. Werk op maat van de leeftijd. 11. Het is altijd leuk om een wedstrijdje in je maandblad te zetten. Zo weet je ineens wie het allemaal gelezen heeft.

WIN WIN WIN!

Dit was ons maandblad, heb je zelf een goed/ leuk/creatief voorbeeld? Post het op facebook.com­/ Hierleefteenjonggiver - #Sharingiscaring! Op 15 maart verloten we een jonggiverpret­pakket onder de deelnemers


BACK TO THE ROOTS Grenzeloos groeien, van het eerste zaadje tot het vegetatierijk woud waar scouting nu voor staat. Scoutsgroepen heb je in alle soorten, maten en gewichten, verspreid over alle uithoeken van de wereld. Scouting heeft een lange weg afgelegd en is, gelukkig maar, mee geëvolueerd met zijn tijd. Maar het kan ook leuk zijn om eens te graven in het rijke verleden. Voor het plezier van het snuisteren tussen de scouteske memorabilia én om inspiratie op te doen voor nieuwe activiteiten. TEKST: Pieter Serwir | FOTO: Pieter Ysebaert, Marc Demeyer | givers@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/gidsenverkenners

Heb je je bijvoorbeeld ooit al afgevraagd wat scouting met indianenstammen heeft? Daarover bestaan verschillende versies. Wellicht gaat het om een combinatie. Eén anekdote, over het totemritueel, luidt dat Baden Powell dat gebruik overnam tijdens zijn ervaringen in de Boerenoorlog. In het Koninkrijk Mthwakazi, het huidige Zimbabwe kreeg hij van de Matabelestam, nota bene de stam waartegen hij vocht, de bijnaam Impeesa (Onvermoeibare Hyena). Een waarschijnlijker oorsprong is toe te schrijven aan een andere scoutingpionier: Ernest Thompson Seton. Deze hopeloze romanticus, schrijver, kunstenaar en tevens peetvader van de Amerikaanse boyscouts publiceerde in 1906

The birchbark roll of the woodcraft Indians. Een handleiding voor de zogenaamde “Woodcraft Indians” of “Seton Indians”: een jeugdbeweging gebaseerd op het sterk geïdealiseerde leven van Amerikaanse indianenstammen. The birchbark roll staat boordevol veronderstelde indianengebruiken die veel scouts bekend in de oren zullen klinken. Voor Baden Powell was het één van de grote inspiratiebronnen bij het schrijven van Scouting for boys. Tradities zoals het totemritueel en de belofte zijn hieraan ontleend. Je vindt er ook spelen en technieken in terug. En veel daarvan zijn tijdloos. Bijvoorbeeld De Berenjacht:

Uit The birchbark roll of the woodcraft Indians (vrij vertaald en licht aangepast aan hedendaags gebruik): Het boek is gratis online raadpleegbaar via: http://etsetoninstitute.org

12


De Berenjacht of De jacht op Mischi-Mokwa

Speel het spel met minstens zes givers. Laat hen allemaal een knuppel maken van opgerold krantenpapier en tape ter grootte van een kleine baseballbat. Zorg dat elke giver ook een hoedje heeft, eventueel van papier, behalve één speler. Dat is de beer. De beer krijgt een rugzak stevig op zijn rug bevestigd met daarin een opgeblazen ballon. Dat is zijn hart. In zijn nek krijgt hij een berenklauwketting gemaakt van houten parels en berenklauwen. Hij heeft drie berenholen. Ze liggen in een driehoek op zo’n goede negentig meter van elkaar. In zijn hol is de beer veilig. Als zijn hol een boom of rots is, dan is hij veilig wanneer hij die aanraakt. De beer moet zijn hol verlaten als de hoofdjager tot honderd heeft geteld. De beer loopt roteert tussen de holen zolang de jacht duurt.

SCOUTS- EN GIDSENMUSEUM Meer interesse in de wortels van onze pracht van een jeugdbeweging? Ga eens een kijkje nemen in de Sint-Geertruiabdij in Leuven. In het abdijtuintje te midden van de pittoreske oude gewelven vind je, in de kapel, het scouts- en gidsenmuseum terug. Laat je meevoeren op een wolk van nostalgie langs vlaggen, kentekens en uniformen uit lang vervlogen tijden. Blader door een van de illustere voorlopers van onze geliefde Over & Weer of gluur eens naar de (oude) werking van onze Belgische zusterverenigingen. Misschien doe je er wel inspiratie op voor een leuke activiteit. Meer info: www.scoutsmuseum.be

De jagers (de andere givers) moeten proberen om de ballon te laten ploffen, zo vernietigen ze zijn hart en doden ze de beer. De beer valt dood van zodra zijn ballon geploft is. De jager die hem doodt krijgt de ketting. De beer heeft ook een knuppel om zich te verdedigen. Als de beer erin slaagt om de hoed van een jager af te slagen, valt die meteen dood neer. Tackelen is verboden. De beer wint als hij alle jagers heeft gedood. zie ook p. 32-33

13


Jinspraak voor het jinkamp Tijdens de afgelopen maanden namen de jins waarschijnlijk al af en toe de touwtjes in handen. Ze staken zelf een activiteit of weekend ineen of gingen mee op zoek naar de ideale kampbestemming. Nu de lente nadert, wordt het tijd om hen ook het kamp mee vorm te laten geven. Wil je weten hoe je de groep inspraak kan geven in de organisatie, de speelse inhoud en de kasboek van het kamp? Lees dan vooral verder. TEKST: Eline Neels, Marieke Van Broeckhoven, Cato Van Roeyen & Laura Van den Brande | FOTO: Liselotte Reyntjens | jins@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/jinguin.scoutsengidsen

Jins organiseren er op los

De bestemming van jullie kamp staat vast. Tijd om het jinkamp meer vorm te geven en de groep aan het werk te zetten. • Laat iedereen informatie zoeken over de regio en die meebrengen naar de scouts. • Ga met de groep rond een grote landkaart van jullie kampbestemming zitten en leg alle gevonden informatie erbij. • Laat de jins nu met post-its aanduiden welke plekken ze graag willen bezoeken. Aan de hand van die post-its kan je een definitieve planning maken. Sommige post-its zullen verdwijnen, anderen misschien verplaatst worden. • Uiteindelijk blijft er een goede mix over met voor ieder wat wils! Voordeel? De jins speken hun kampverlangens uit in de groep en werken samen om een planning op te stellen die iedereen volledig ziet zitten.

14

• Maak nu twee groepjes. • Eén groepje gaat op zoek naar de verschillende manieren waarop je je kan verplaatsen tussen de verschillende kampplekken en probeert een logische route uit te stippelen. • Een ander groepje gaat op hetzelfde moment op zoek naar slaapplekken. Voor deze stap is een laptop met internet voor elke groep een must. Je kan de groepjes inspireren door verschillende sleutelwoorden aan te reiken: camping, budget, lokale scouts, trein, hostel, bus of boot. Duid alles achteraf aan op de landkaart. Laat hun creativiteit hierbij grenzeloos groeien! Voordeel? De jins voelen zich betrokken bij de organisatie van het kamp. De kampkaart fleurt het lokaal op en doet bij elke aanblik de goesting in het kamp toenemen.


Spelletjes voor tussendoor

Tijdens een jinkamp is er altijd wel tijd voor een spel. Of het nu in het bos, in de stad of tijdens het wachten in het trein- of busstation is. Tijd voor de jins om de handen uit mouwen te steken.

Spel met de inhoud van je rugzak

Geef je jins een aantal voorwerpen die je bij zal hebben op jinkamp (een slaapzak, een braadslee, een stafkaart, een zaklamp). Vraag hen om een spel te bedenken met al deze voorwerpen. Voordeel? Jins gooien al hun creativiteit in de strijd en je moet geen extra spelmateriaal meesleuren in je rugzak.

RODEDRAAD-SPEL

Daag je jins echt uit door hen een leuk rodedraad-spel in elkaar te laten steken. Maken ze een spel dat jullie elke dag tien minuten spelen? Of kiezen ze voor een spel dat het hele kamp lang stiekem gespeeld wordt (een variant van Gotcha bijvoorbeeld).

Wat kost dat?

Met de leidingsploeg heb je al een idee van de kostprijs van het jinkamp. Hoog tijd om je eens te buigen over de financiën. Hoeveel centen heb je al verdiend? Hoeveel kampgeld betaalt iedereen? Hoeveel heb je nog nodig?

In elk land kom je wel bepaalde plaatsen tegen: een plein met een standbeeld, een meer of rivier, een trap, een (verlaten) kapel,… Zet de jins aan het we rk om voor drie locaties een spel in elkaar te steken.

Waarschijnlijk kan je nog wel wat euro’s gebruiken. Bepaal met de groep welke acties jullie nog willen doen om aan het totale bedrag te geraken. Willen jullie nog een festival organiseren of liever een quiz? Laat de jins nadenken over hoeveel de actie kost en hoeveel ze zou kunnen opbrengen. De organisatie kan je misschien ook wel al grotendeels overlaten aan hen.

Voordeel? Spelplezier op een mooie kamplocatie verzekerd. Misschien kan je ook wel wat dode momenten opvullen.

Voordeel? De jins krijgen veel verantwoordelijkheid en dat kan hen motiveren om met z’n allen de tanden in een financiële actie te zetten.

Spel op locatie

Weetje

Inspraak werkt het best als de hele groep meedoet. Zorg ervoor dat alle meningen gehoord worden en dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.

15


Spin een netwerk Netwerken is geven en nemen. Helpen jullie de gemeente een handje op de jaarmarkt of een oud-leider bij een verhuis, dan doen zij in de toekomst ook iets voor jullie. TEKST: Ise Kenis, Quinten Quartier, Els Van Hove | FOTO’S: Sabine De Schutter | groepsleiding@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploeggrl

Als groep is het belangrijk om je netwerk goed uit te bouwen en te onderhouden. Oud-leiding, ouders, de parochie, andere jeugdbewegingen en de gemeente kunnen je namelijk helpen met je werking. Betrek hen dus zoveel mogelijk en investeer in je netwerk.

De rol van groepsleiding

Als groepsleiding heb je een belangrijke rol. Jij bent namelijk het gezicht van de vereniging en jullie netwerk zal dan ook jou aanspreken. Je draagt als groepsleiding de verantwoordelijkheid voor de groep en hun daden. Laat je leidingsploeg dan ook weten dat je klachten kreeg over dronken leiding op de jaarmarkt of vuilnis op het terrein. Scouts in uniform die goede daden stellen, veilig aan technieken doen in een propere omgeving en een mooi lokaal. Een goed imago schept vertrouwen. Ouders vertellen positieve verhalen over jullie, buren komen gemakkelijker naar jullie toe. Jullie imago bepaalt mee hoe hard jullie netwerk een handje wil toesteken.

Partners van een scouts- en gidsengroep

Ouders zijn betrokken bij de groep omdat ze hun kinderen aan jullie toevertrouwen. Met de groep­ sraad bepaal je in hoeverre je de ouders betrekt. Een oudercomité oprichten heeft voor- en nadelen. Weeg ze tegenover elkaar af en vraag je op voorhand af welke meerwaarde jullie eruit willen halen. Vergeet ook de oud-leiding niet. Misschien zetten ze zelf een werking op of helpen ze jullie als er leiding te kort is of komen ze pintjes tappen op de fuif.

16

Andere groepen kennen dezelfde obstakels als jouw groep. En misschien heb jij wel een oplossing voor de issues waarmee andere groepen te maken hebben. Districtsraden vormen de link tussen jouw groep, andere groepen en het verbond. Je krijgt informatie over acties, het pedagogisch beleid en je kan hier ook je mening kwijt aan je districtscommissaris. Hij of zij vertegenwoordigt jullie ook op de verbondsraad. Ga als scoutsgroep naar de jeugdraad in je gemeente. Zo kan je wegen op het lokaal jeugdbeleid en meebeslissen over alles waar de jeugd in jouw gemeente baat bij heeft. Op de jeugdraad worden ook beslissingen genomen over subsidies. Op het Groepsleidingscongres verzamelen honderden groepsleid(st)ers van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Dé kans om je mening te geven over de werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen, uit te wisselen met andere groepen, te leren van de talenten van andere groepsleiding en om het pedagogische beleid van de ploegen van Scouts en Gidsen Vlaanderen te leren kennen. Dit jaar op zaterdag 22 april 2017 in Antwerpen. zie ook p.18

Hoe ver reikt het netwerk van jouw groep?

Vul eens een netwerkspin in. Een eerste aanzet vind je op de volgende pagina. Vul de gegevens voor jouw groep aan en vervolledig je netwerk.


Ouders

De gemeente jeugddienst

District en gouw

Oudleiding

17


Ben jij klaar voor het Groepsleidingscongres? TEKST: Els Van hove | groepsleiding@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploeggrl

BEN JE GRL?

JA!

NEE,

Weet je wat het Groepsleidingscongres is?

Als leiding heb je op de groepsraad jouw input kunnen meegeven tijdens de methodiek van het Groepsleidingscongres. Heb je nog extra vragen? Geef ze mee aan je groepsleiding.

JA! NEE,

Ken je het thema van het volgende groepsleidingscongres al?

Het Groepsleidingscongres is een driejaarlijks evenement waarop alle groepsleiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen wordt uitgenodigd. Elk congres heeft een ander thema waarover groepsleiding kan discussiĂŤren en uitwisselen. Met tussendoor een portie ontspanning en vorming op maat.

JA! NEE,

Het volgende congres is op zaterdag 22 april 2017. Staat het al in jouw agenda?

Scouting Rules! Hoe zit het met de regels voor scouts- en gidsengroepen? Is spelen regelbaar? Regelen jullie of worden jullie geregeld lastiggevallen door regels? Vormen de regels nog een houvast om veilig aan scouting te doen?

JA! Super!

NEE

Weet jij waar het congres plaatsvindt?

18

NEE,

JA!

Zaal Elckerlyc in Antwerpen

Jij bent klaar voor het congres. Tot dan!

Plan het nu in! (een persoonlijke uitnodiging volgt nog).


Stage bij Scouts en Gidsen Vlaanderen? Scouts en Gidsen Vlaanderen, dat zijn niet alleen dan 486 groepen, 80.000 leden en honderden nationale vrijwilligers. Maar ook net geen honderd mensen die werken op het nationaal secretariaat, Hopper Winkel en Hopper Jeugdverblijf. TEKST: Janina Maes | solliciteren@scoutsengidsenvlaanderen.be

Wil jij graag eens proeven van werken bij de scouts, dan kan dat zeker. Elk jaar ontfermen de diensten Administratie, Informatica, Communicatieproducten of Evenementen of de pedagogische stafmedewerkers zich over een aantal stagiairs. Moet je geen stage doen, maar wel een bachelor – of masterproef maken? Ook daarvoor kan je bij ons terecht. Wat kan je van ons verwachten? Je komt terecht in een fijne omgeving met een open bedrijfscultuur. Je kan rekenen op een stagebegeleid(st)er die je de nodige ondersteuning geeft en tijd neemt voor

Bram Scheerder

Scouts en Gidsen Were Di in Latem 3e jaar Bachelor Elektronica – ICT, afstudeerrichting ICT. Stage op de Dienst Informatica, onderwerp: de nieuwe Groepsadministratie

Mike Staes Chiro Rauw in Mol Sociaal werk, optie sociaal cultureel werk

Jolien Legrand Gidsen Hemiksem Sociale en arbeidspedagogiek Stage bij de pedagogische staf, dienst Structuren

feedback. Omdat Scouts en Gidsen Vlaanderen ook nationaal veel met vrijwilligers werkt, hoort avondof weekendwerk er soms bij. Maar dat is uiteraard altijd in samenspraak met jou als student. Kan iedereen stage doen bij Scouts en Gidsen Vlaanderen? Er zijn geen speciale voorwaarden om hier stage te mogen doen. Je moet bijvoorbeeld geen lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het moet wel klikken tussen de stagiair en zijn begeleid(st)er, en stage moet voor beiden zinvol zijn.

Was het niet raar om van je hobby je ’beroep’ te maken? Het was heel leuk om iets te doen ten voordele van alle leden en niet alleen van mijn eigen leden. Wil je nog iets kwijt over je stage? Naast de aangename collega’s, de open bedrijfscultuur en de inside information ;) kan ik een stage bij Scouts en Gidsen aan iedereen aanraden. Geen enkel bedrijf kan hieraan tippen. Was het niet raar om van je hobby je ‘beroep’ te maken? Omdat ik zelf nooit bij de scouts heb gezeten maar wel bij de Chiro was het extra raar. Zo werken bij de ’vijand’. Wil je nog iets kwijt over je stage? Scouts en Gidsen Vlaanderen is een erg leerrijke stageplaats waar je erg veel leerkansen kan grijpen. Er hangt een toffe sfeer maar je mag niet vies zijn van avondwerk. Wat is de grappigste opmerking die je kreeg over je stageplaats? - Van mijn kabouters: ”Moet je dan alle dagen uw uniform aandoen? En wanneer moet uw mama dat dan wassen?” Wil je nog iets kwijt over je stage? Omringd zijn door heel gedreven mensen met een visie, die ook nog eens voor je zorgen,dat inspireert geweldig; de collega’s en veel vrijwilligers bij de scouts waren op dat moment een groot stuk ‘thuis’.

Geïnteresseerd in een stage of eindwerk bij Scouts en Gidsen Vlaanderen? Neem dan contact met op ons via solliciteren@scoutsengidsenvlaanderen.be of 03 231 16 20.

19


Tafelvuren Tijdens de jaarlijkse kampentoer van ploeg Technieken bleek er, naast een groeiend aantal uitstekend ingerichte kookruimtes, nog ruimte voor verbetering. Daarom: tips voor veilige en stevige tafelvuren.

TEKST: Niek Hoste, Erwin De Blanger | FOTOS: Liselotte Reyntjens, Erwin De Blanger | technieken@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/ploegtechnieken

Op de juiste hoogte

Bescherm de constructie tegen vuur

De meest gebruikte vuren op kamp zijn variaties op tafelvuren. Je maakt een platform met daarop het vuur en daarbovenop het rooster voor potten en pannen. Soms worden er nog wel eens grondvuren gebruikt, maar dat raden we echt af, omdat ze snel vol water lopen bij regen en omdat je er ongemakkelijk (gebukt) aan werkt.

Aangezien een kookvuur meestal met hout gestookt wordt en ook het tafelvuur van hout gemaakt is, moet je het vuur weghouden van de constructie, anders heb je binnen de kortste keren toch een grondvuur. De beste isolatie is gewoon zand, zorg er wel voor dat je laag zand dik genoeg is. Een kribbevuur heeft het grote voordeel dat je in het midden, waar je vuur het warmst is, ook het meeste zand hebt. Sjorbalken inpakken in aluminiumfolie is zeker niet voldoende en raden we af.

Zet de basis van je tafel op kniehoogte van de kleinste van je patrouille. Zo voorkom je dat iemand ‘boven zijn of haar macht’ moet werken om een pot van het vuur te halen. Eén van de meest voorkomende ongevallen op kamp is nog steeds een pot hete soep of kookwater die over iemand kantelt. • Een ketelkraan kan helpen om zware potten veilig van of op het vuur te zetten. Hang de pot altijd op aan een ketting of stevige ijzerdraad, in ieder geval iets dat niet kan doorbranden en een zware pot kan houden. • Gebruik stenen om je rooster voldoende hoog te zetten. Kies daarvoor droge stenen, zeker niet recht uit een beekbedding. Vocht in de steen gaat koken en door de stoom kan de steen ontploffen. Best gevaarlijk.

20


Zorg dat je potten stabiel staan Kies zelf maar welk van de twee vuren er het stevigst en betrouwbaarst uitziet. Een constructie die er mooi en ordelijk uitziet, is meestal ook stevig en veilig.

Hou het ordelijk Orde en veiligheid gaan meestal hand in hand. Een vuurshelter moet ruim genoeg zijn om je vrij onder te kunnen bewegen. Zorg dat je niet telkens vlak langs het vuur moet lopen als je daar eigenlijk niet moet zijn. Een opgeruimde werkvloer voorkomt dat je struikelt. En als je je keukenspullen op een vaste plek bewaart, kan je altijd meteen pakken wat je nodig hebt. Ook in de foeragetent is orde een mooie deugd. Etenswaren op de grond trekken ongedierte aan. En al heb je een goede hudo, je zit er liefst toch niet de hele dag op.

EXTRA TIPS • Smeer je potten langs de buitenkant in met groene zeep. Zo kan je het roet er na het kamp eenvoudig afkuisen. Stapel de ingesmeerde potten nooit ineen ! • Vul de eerste pot (die van de soep bijvoorbeeld) van zodra die leeg is, meteen weer met water en zet hem op het vuur. Zo heb je warm water voor de afwas.

21


De rode draad van Charlepoenje Zondagnamiddag, leiders Joris en Bert zijn aan het ruziën. Bert heeft een oude vaas gevonden maar Joris claimt dat hij ze eerst zag. Plots neemt hij de vaas vast en probeert ze uit de handen van Bert te trekken. Maar de vaas valt -pats- op de grond in duizend stukken. Plots ziet iemand van de leden of de leiding iets tussen de brokstukken liggen. Een oud stuk perkament! Er staat: TEKST: Freddo De Loose | FOTO’S: Bert Goyvaerts | akabe@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/akabescouts

Locatie x, 25 januari 1785.

Mijn naam is Charlepoenje. Zestig jaar lang heb ik de zeven zeeën bevaren, schepen overvallen ende beroofd.

Mijn piratenschat heb ik in de buurt van de vaas begraven. Ze bestaat uit geld, juwelen en gi-gan-tisch veel chocolade. Enkel wie dapper, slim ende sterk genoeg is, zal ze ooit kunnen vinden. Ga op zoek naar mijn oude vriend, de dwerg van Palagos, vlakbij de plek waar je deze vaas gevonden hebt. Spreek de magische woorden krinkarakeel en hij zal je zeggen wat je moet doen. Veel succes,

Charlepoenje

Uiteraard is de leiding onmiddellijk de lelijke oude vaas vergeten en vragen ze of de akabeleden mee op schattenjacht willen. Ze gaan naar de plek waar ze de vaas vonden en spreken samen de magische woorden uit. Plots klinkt uit een gat in de grond een stem die hen vertelt dat ze elke week een korte of lange opdracht moeten uitvoeren voor de dwerg. Alleen als ze x aantal weken terugkomen en zijn missies uitvoeren, krijgen ze extra informatie over de plaats waar de schat begraven ligt.

22


Grenzeloos groeien

Dat is een voorbeeld van hoe je een rode draad in je scoutsjaar zou kunnen verwerken. Een rode draad werkt heel goed bij akabeleden: het geeft hen een gemeenschappelijk doel en je kan er alle leden een keer mee laten schitteren. Een teambuildingsactiviteit over een langer periode, kortom. Je stelt de wekelijkse opdrachten zo op dat elke akabeër zijn of haar sterke kanten eens kan tonen. Tom zit bijvoorbeeld in een rolstoel en kan niet erg veel, maar hij kan wel heel luid roepen. Dan kan zijn opdracht zijn dat hij de vrouw van de dwerg van Palagos moet wekken met een luide brul, of de anderen moet waarschuwen als er gevaar dreigt. Bij een rode draad benadruk je wat je leden kunnen, er wordt al genoeg benadrukt wat ze niet goed kunnen. Stel de rode draad dan ook zo op dat ze veel inspraak hebben. Je kan verschillende verhaallijnen uitdenken die anders evolueren, afhankelijk van de keuzes die de leden zelf maken.

Inkleding

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat de inkleding is van de rode draad, hoe moeilijk het verhaal is en wat de leefwereld is van je leden. Een schattenjacht werkt goed bij jongere takken. Bij oudere takken kan je bijvoorbeeld elke week kort je giverlokaal verder inkleden omdat op het einde van het jaar een voetbalheld op bezoek komt. Verder kan je de rode draad laten doorlopen buiten de wekelijkse activiteit. Het stopt niet op zondag om vijf uur, maar soms kunnen ze er in de week nog mee bezig zijn. Zo kan je hen een opdracht meegeven voor thuis :een brief die ze pas woensdag mogen openen -spannend- en waar een korte persoonlijke opdracht in staat. Of je laat hen om beurten een week zorgen voor de tak-knuffel of het tak-plantje. Denk goed na hoe je leden opvangt die er de vorige activiteit(en) niet waren. Laat hen door de andere leden inlichtten zodat ze volledig betrokken blijven bij het verhaal. Zorg er ook voor dat het slot van je rode draad spetterend is! Je kan de rode draad laten eindigen met een weekend, een knallend feestje, een kamp of en spannende avondactiviteit.

Bedenktips

Hoe verzin je nu zo’n rode draad? Een handig trucje is om tijdens de takraad effectief een (rode) draad omhoog te hangen. Vervolgens verzin je een verhaal en probeer je dat verhaal in verschillende delen te splitsen. Elk deel hang je met een wasknijper aan de draad. Zo kan je makkelijk delen verwisselen, toevoegen en vervangen.

Checklist rode draad ü Dicht bij de leefwereld/fantasie van de leden, ü inspraak van de leden, ü het maakt hen enthousiast om elke activiteit te komen, ü spetterend einde, ü elke akabeër krijgt de kans om te schitteren, ü het hoeft niet beperkt te blijven tot zondag, ü het maakt de groep hechter,

P.S. De dwerg Palagos kan je laten spreken door een pvc-buis in de grond te steken. Op de bodem ligt een walkietalkie. Het geluid van de walkietalkie wordt door de buisvorm versterkt en het lijkt alsof er echt iemand diep in de aarde verborgen zit.

23


Scouteske geldactiviteiten Een kamp organiseren, nieuwe lokalen bouwen, nieuwe sjorbalken kopen: scouting kost geld. En om geld in het laatje te krijgen, horen geldactiviteiten er nu eenmaal bij. Maar hoe hou je geldacties fris, origineel én scoutesk en hou je de leiding en leden gemotiveerd? TEKST: Stefan Gyselaers | FOTO’S: Justine Lambrecht, Liselotte Reyntjens | beheer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Wat en waarom?

Een geldactiviteit organiseren alleen omdat het traditie is, is geen goede reden. Elk jaar dezelfde marsepeinslag organiseren, heeft weinig inhoudelijke meerwaarde voor de groepswerking. Wordt er gemopperd over de geldactiviteit? Grijp die kans met beide handen en ga met je leden op zoek naar een andere geldactiviteit. Als ze zelf kunnen kiezen wat jullie doen en hoe, zal de inzet én opbrengst eens zo groot zijn. Niet alleen voor de groepskas, maar ook voor de groep. Met givers en jins kan je ook een project opzetten. Naast centen inzamelen, versterkt dat ook je groep. Zet ieder zijn talenten in op de juiste plaats, geef inspraak, en laat de leden boven zichzelf uitstijgen. Meer info Meer info over projectwerking vind je in het takboekje In)GiverLeiding. Te koop in Hopper Winkel voor 3 euro, gratis downloadbaar. SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE ingiverleiding

24

Denk na waarvoor je centen nodig hebt. Disneyland bezoeken op buitenlands kamp is geen echte scoutsactiviteit. Je givers verrassen met een langlauftrip in de Ardennen of je kabouters en welpen een fictieve tocht naar de noordpool laten maken met warme chocomelk met alles erop en eraan, is dat wel. Sta er ook bij stil of jullie wel echt zoveel centen nodig hebben. Soms wordt er ook gewoon geld opgepot, zonder dat het ooit gebruikt wordt. Je spaarrekening uit gewoonte aanspekken heeft ook geen zin. Maak een jaar- of zelfs meerjarenplanning op. Zo heb je een overzicht van wat jullie jaarlijks nodig hebben, maar ook voor welke kosten jullie binnenkort staan. Sta ook even stil bij het doel van de geldactie: wil je de ouders van je leden een fijne avond bezorgen? Hou dan de prijzen zo laag mogelijk , je wil daar immers geen winst op maken. Is het dak van je lokaal dringend aan vernieuwing toe? Dan kan je een massafuif overwegen.


Buitensporige geldactiviteiten

Er zijn geldactiviteiten die niet thuishoren in de context van scouting. Met buitensporige geldactiviteiten bedoelen we ‘betaald worden’ voor prestaties op grote evenementen van andere organisaties op regelmatige basis. Een typisch voorbeeld daarvan is ‘gaan tappen in Het Sportpaleis’. Scouts- en gidsengroepen kunnen als feitelijke vereniging immers geen facturen opmaken omdat je daar een btw-nummer voor nodig hebt. Bij zulke activiteiten verkoop je eigenlijk een dienst wat specifiek voorbehouden is voor btw-plichtigen zoals bedrijven. Scouts en Gidsen Vlaanderen verbiedt dit soort geld­ activiteiten omdat ze niet-scoutesk zijn.

Eens een avondje gaan tappen op een trouw­­feest of een keert tenten verhuren aan een andere groep, beschouwen we niet als buitensporig. We gaan er dan wel vanuit dat dat af en toe gebeurt en niet systematisch. Een heuse materiaal- en tentenverhuur opzetten met bijhorende reclamecampagne kan dan weer niet.

Meer info Meer info over goede en minder goede geldactiviteiten vind je in de brochure Projecten en begroting. Te koop in Hopper Winkel en gratis downloadbaar. SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE begroting

25


Zeilregatta's Niks leuker dan eens alles te geven tijdens een zeilwedstrijd of regatta. Of je nu wint of niet, het is ideaal als teambuilding. Uiteraard als alles sportief verloopt. Tips voor grenzeloos groeien tijdens zeilwedstrijden. TEKST: Vincent Schoenaers | FOTO: Thomas Vugts | zeescouting@scoutsengidsenvlaanderen.be

Een korte historie

Het wedstrijdzeilen ontstond uit de gewoonte van de Europese handelsvloot om als eerste hun goederen in de havens binnen te krijgen. Met de opkomst van de pleziervaart kwam het wedstrijdzeilen stillaan los van het economische en werd het aan regels onderworpen. Bekende oude wedstrijden zijn de America’s Cup en Cowes Week. Ook bij zeescouting organiseren we vanaf het ontstaan regatta’s.

De start

Voor de start is er voor de schippers/bootslui een briefing over de reglementen, het parcours en alle procedures. Op het water bestaat de start uit een denkbeeldige lijn. Meestal tussen twee boeien of een wedstrijdschip en de kant. Op een meer of als er genoeg plek voor is, is de start scherp aan de wind, om elke boot gelijke kansen te geven bij het eerste rak. Het startsein geeft men door om de 5, 4, 1 minuut en start een vlag te hijsen. Een vlag is altijd het officiële sein en nooit een hoorn. Die kan je namelijk met andere hoornsignalen verwarren.

26

Tijdens het varen

• Respecteer de vaarreglementen. Als je op een kanaal of rivier vaart, hebben de bestaande vaarregels voorrang op de wedstrijd. • Daarnaast kent de zeiler een grondprincipe: zo help je een zeiler in nood en hou je je aan het goede zeemanschap. Vaar geen tegen­ strevers klem en lok geen aanvaringen uit. Wees sportief! • De wedstrijdleiding kan beslissen om het traject in te korten en behandelt de protesten en straffen voor overtredingen volgens het wedstrijdreglement. • Iedereen, ook een derde, kan een protest indienen door de (rode) protestvlag te hijsen. • De wedstrijd kan bestaan uit één of meerdere klassen. Maar je kan ook elk schip laten deelnemen met een eigen meting.

Na de wedstrijd • Wees ook na de wedstrijd sportief. Feliciteer elkaar met de goede vaart. En laat de wedstrijdleiding eventuele conflicten behandelen. • Zorg dat alle deelnemers op voorhand weten voor welke trofee ze strijden.


Legende voor landrotten • Een rak is een afstand die een boot aflegt tussen twee manoeuvres in. In wedstrijden ook wel tussen twee boeien. • Een kapitein heeft een officiële functie aan boord vanwege zijn opleiding (stcw) en de bevoegdheid die hij van de reder heeft. • Een schipper is iedereen die het gezag voert over een (eigen) boot.

Tips voor de zeiler

• Bemanning: Spreek op voorhand af wie welke rol op zich neemt. Zorg dat iedereen kennis heeft van de gebruikte termen. Sfeer is heel belangrijk aan boord. Agressie helpt geen enkel manoeuvre vlotter verlopen. Geef elkaar tips of help een handje en luister aandachtig.

• Bootslui zijn (bij de zeescouts) de kwartiermeesters, bootsmannen (patrouilleleiders en hulppatrouilleleiders) en bootmeesters, wat iets tussenin lid en leiding is bij de zeeverkenners. • Een stuurman is een rang van leiding, onder de schipper (takleider). • Een roerganger is eender wie het roer hanteert.

• Uitrusting: Een wedstrijdreglement bevat meestal ook een verplichte uitrusting. Zorg ervoor dat alles wat verder aan boord is, niet stoort en maak tijdens het varen ook schoon schip als dat nodig is. • Het varen: Bij het zeilen geldt altijd: vaar je eigen koers. Wind, tij, andere vaartuigen, jouw situatie is anders als die van de rest. Concentreer je op elk moment en denk op voorhand na over elke zet die je doet en deel ze mee aan de anderen in je boot. Durf de volledige verantwoordelijkheid te dragen voor je acties.

Veel wedstrijdplezier!

27


Grenzeloos Groeien op Gilwell We schrijven 1919. Baden-Powell organiseert de allereerste scoutscursus, met als doel jonge scoutsleiding te laten groeien. Gilwell is geboren! TEKST: Lucas Flies, Wouter Verhoeven & Litchi Simons | FOTO: Wouter Verhoeven | vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/vorming

Wat leer je op een Gilwell?

Wist-je-dat … eld - Gilwell bijna overal ter wer rmee daa en , erd wordt georganise is? sus cur ale tion rna inte de meest ell- de eerste Gilwell in het Giw je en , erd nise rga geo d wer park den Lon dit park in de buurt van nog altijd kan bezoeken? ell - je op het einde van je Gilw gt? krij n rale je Gilwellk - alle scouts ter wereld dit ell? symbool herkennen als Gilw (in het Engels “Woodbadge”) Gilwell - je na het voltooien van je t van aak uitm automatisch deel 1? op Gilwell Tro he - de eerste Gilwell op Belgisc per Hop op d von ats pla bodem 4? Jeugdverblijf de Kluis in 193

Net zoals onze andere vormingen leer je op Gilwell heel veel door learning by doing in plaats van op een schoolse manier. Tijdens groepsopdrachten of op tocht leer je jezelf beter kennen en krijg je een antwoord op volgende vragen: • Welke rol neem ik in een groep op? • Hoe communiceer ik en wat is het effect daarvan op anderen? • Wat heb ik nodig om in groep goed samen te werken? • Hoe geef ik op een respectvolle manier feedback aan iemand? • Wat zijn mijn sterke en zwakke kanten? En hoe kan ik daarmee aan de slag? • Waarom heb ik het zo moeilijk met die bepaalde leid(st)er? Wat kan ik hier aan doen?

Wanneer mag ik op Gilwell? Omdat Gilwell zo ervaringsgericht is, moet je al wat leidingservaring hebben om deel te nemen aan een Gilwell. Minimum drie jaar leidingservaring of het jaar dat je 21 jaar wordt, dat zijn dan ook de criteria Nog maar net in leiding of jonger dan 21? Dan kan je alvast op Animatorcursus of op Basisweekend Hoofdanimator.

28


“Gilwell is een week genieten, fantastische vrienden maken en grenzeloos grenzen verleggen. Maar ook je zelfbewustzijn aanscherpen én een betere leid(st)er worden! Iets wat iedereen zou moeten doen in zijn of haar scoutscarrière!“

“Op Gilwell heb ik geleerd om de verschillende karakters binnen een groep te analyseren en te linken aan kwaliteiten. Dat is heel handig om als groepsleidster om te gaan met de leidingsgroep.”

Emelie De Smedt

Cedric Heremans

jongverkennerleider bij Scouts Pijpelheide

Groepsleiding Scouts Ardu

“Ik ben vertrokken met een rugzak vol kleren en thuisgekomen met een rugzak vol kennis en tools. Ik ben een week op tocht geweest en ben sindsdien onderweg.”

Dimitri "Flappy" De Hert DC Morckhoven

Drie versies, drie keer Gilwell Er bestaat een Gilwell voor iedereen: drie verschillende Gilwells, inhoudelijk hetzelfde, maar in een andere vorm. • Gilwell onderweg heeft geen vaste locatie, je bepaalt met je groep waar je naartoe gaat. Je zoekt zelf een slaapplaats en zorgt voor je eigen eten. - Een speciale versie van Gilwell onderweg is de internationale editie in samenwerking met Nederland. Met een mix van Vlamingen en Nederlanders is de uitwisseling des te groter. • Bij Gilwell onder dak hoef je je geen zorgen te maken over eten of slapen; alle maaltijden en een bed worden voor jou voorzien op één van onze Hopper jeugdverblijven. De groep kan er natuurlijk wel voor een dagje op uit trekken. • Gilwell tenten volg je op Hopper jeugdverblijf De Kluis. Je slaapt in tenten en foeriers maken voor jou eten klaar. Voor de rest lijkt het op een gewoon tentenkamp, en zal een gezellige avond aan het kampvuur zeker niet ontbreken.

KALENDER Paasvakantie

Zomervakantie

Gilwell onderweg

1 tot 7 april

Gilwell onder dak

9 tot 15 april

Gilwell onderweg

1 tot 7 juli

Gilwell tenten

1 tot 7 juli

Internationale Gilwell onderweg 1 tot 8 juli + mix van Vlamingen en Nederlanders 8 tot 10 december September

Gilwell onderweg

NIEUW!

9 tot 15 september

Inschrijven doe je via www.scoutsengidsenvlaanderen.be/vorming ten laatste drie weken voor de cursus. Vragen? Contacteer het Gilwellteam@scoutsengidsenvlaanderen.be

29


Happy birthday Baden en Olave D’er is er een jarig hoera, hoera! 22 februari is de geboortedag van Lord and Lady Baden-Powell, de oprichters van de Scouts en de Gidsen. Olave en Baden zijn zelfs getrouwd op die dag, zot hé. Die speciale scoutsverjaardag wordt over de hele wereld gevierd op verschillende manieren: World thinking day, BP-day of founders-day En als cadeautje hebben Robert en Olave geen bloemetje of nieuwe game nodig, maar wel: (tromgeroffel) jullie scouts-engagement. TEKST: Britt Mertens | FOTO: Liselotte Reyntjens, Justine Lambrecht | zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be | fb.com/PloegZingevingScoutsGidsenVlaanderen

Op Thinking Day staat ons engagement centraal. Het engagement naar onszelf, onze groep en de samenleving. Omdat wij ons ook willen inzetten op 22 februari hebben wij enkele challenges bedacht. Voor alle challenges geldt: laat je zien! Stuur foto’s door, zwier het op Snapchat. Instagram, en al die andere kanalen. #HBDBPO (Happy Birthday Baden Powell & Olave)

Challenge

Proud to be a scout: Draag stiekem je das als je naar school of naar je werk gaat. Op Thinking Day staan we stil bij scouting & guiding als wereldbeweging. We hebben scoutsbroers en -zussen over heel de wereld en zijn gewoonweg de grootste jeugdbeweging over heel de wereld. We hebben zelfs een secret handshake en al.

Challenge

Verbroeder eens met een scout/gids van een andere groep. Tijd om nieuwe vrienden te maken! Je kan je engagement op veel manieren tonen, niet alleen door paraat te staan voor elke scoutsactiviteit. Maar ook door bijvoorbeeld een goede daad te doen. De wereldbewegingen zetten zo bijvoorbeeld in op de millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties. Wij pakken het iets kleiner aan.

De geschiedenis van Thinking Day

Heel lang geleden in 1932, op de zevende Wereldconferentie in Polen, stelde een Belgische deelnemer voor om – aangezien verjaardagen meestal gevierd worden met cadeautjes – niet enkel wensen rond te sturen, maar om scouts en gidsen een vrijwillige bijdrage te laten geven aan de wereldbeweging. Olave herself stuurde een brief naar alle scouts en gidsen om hen te vragen om die beweging te steunen door één penny te geven. Op die manier werd gestart met het World Association’s Thinking Day Fund. Met die centen wordt tot op de dag van vandaag veel goeie dingen gedaan. Niet slecht bedacht van die Belgische dame.

Challenge

Doe je goede daad. En nee, een bommaatje helpen oversteken is niet langer origineel, al vinden bom­maatjes dat nog altijd leuk.

30


Thema 's

Elk jaar wordt er door de wereldorganisaties een nieuw thema gekozen voor World Thinking Day. De voorbije jaren was dat bijvoorbeeld: 2012: Het milieu “We can save our planet” 2013: Kindersterfte 2014: Universele toegang tot basisonderwijs 2015: Partnerschappen ontwikkelen voor globale ontwikkeling 2016: Verbondenheid Dit jaar is het thema van World Thinking Day ‘Groeien’. In 2017 willen de wereldorganisaties de festiviteiten rond Thinking Day zien groeien. Ze willen meer scouts en gidsen van over heel de wereld uitnodigen om te ervaren hoe het voelt om een deel uit te maken van de wereldbeweging. En om die vriendschap te vieren vragen ze je om een boom te planten en daarvan een foto online te delen met #LetsGrow. Meer info op www.wagggs.org/en/what-we-do/world-thinking-day/

Challenge

Maak een foto van jouw groep als ze Thinkingday vieren en gebruik de #Letsgrow of onze eigen #GrenzeloosGroeien als je hem online post.

31


De tijd van toen Bestaat je groep vijf, dertig of honderd jaar? Wil je al je (oud)-leden uitnodigen voor het groepsfeest in de nieuwe lokalen? Of wil je graag een archief aanleggen? Het kan allemaal. TEKST: Janina Maes | FOTO: Liselotte Reyntjens, Monique O Steyaert, Bea vdH | documentatiecentrum@scoutsengidsenvlaanderen.be

Groepsarchief

Een groepsarchief opstarten en beheren, vraagt zorg en tijd. Maar een beetje inzet levert op termijn een schat aan informatie op. Verslagen van groepsraden, het groepstijdschrift, ledenlijsten, kampboekjes, affiches van de jaarlijkse fuif en foto’s. Ze vertellen jullie verhaal aan de volgende generaties. Een goed archief zorgt ook voor informatieoverdracht en continuïteit. Nieuwe groepsleiding kan snuisteren in de recente geschiedenis van de scouts- en gidsengroep. En als er discussie ontstaat binnen je leidingsploeg, kan je in de groepsraadsverslagen bekijken hoe dat weer ineen zat. Ook bij een jubileumfeest valt er met het archiefmateriaal altijd wel iets leuks te doen. En heb je even geen inspiratie meer voor een activiteit, een kampthema of weekendplek? Duik dan eens in het archief. Misschien kom je zo wel op ideeën. Wil je graag dat jullie groepsarchieven professioneel beheerd worden in het nationaal archief van Scouts en Gidsen Vlaanderen? Mail dan naar documentatiecentrum@scoutsengidsenvlaanderen.be Handige tips over archiveren vind je in de brochure Jeugd­ bewegingen en erfgoed. Je vindt er info over: Hoe bewaren en waarom? Wat kan je digitaal bewaren? En hoe orden je de stukken? Tot slot geeft de brochure nog heel wat bruikbare tips voor een geslaagd jubileum: van een boeiende tentoonstelling tot subsidiemogelijkheden zoeken. Je kan de brochure gratis downloaden via. https://www.scoutsengidsenvlaanderen. be/publicatie/jeugdbewegingen-en-erfgoed Bij deze publicatie hoort ook een spel dat je met de groep kan spelen. Je kan het ontlenen op het documentatiecentrum van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

32 30

Lijsten van oud-leiding en oud-leden

De gegevens van alle oud–leden van je groep na 1 januari 2000 kan je ophalen via een filterinstelling in de Groepsadministratie. Voor alle gegevens van voor 2000 heeft Scouts en Gidsen Vlaanderen een papieren archief. We kunnen je ledenen leidingslijsten bezorgen vanaf 1977-1978. • Vraag de lijsten drie weken voor je ze nodig hebt aan, zo kunnen we je alles zeker op tijd bezorgen. • Enkel groepsleiding kan de lijsten opvragen, om misbruik tegen te gaan en de privacy te beschermen. • Denk vooraf ook goed na wat je er precies mee wil doen, en wie je wil bereiken. Het is niet altijd nuttig om al de lijsten op te vragen. Soms is het efficiënter om enkele oud-leiding aan te spreken. Je kan de lijsten opvragen bij de dienst Administratie via info@scoutsengidsenvlaanderen.be

Heemkunde Vlaanderen

Heemkunde Vlaanderen houdt zich bezig met de lokale en regionale geschiedenis in Vlaanderen en Brussel. Ben je op zoek naar informatie over het ontstaan v an je scoutsgroep of bepaalde personen die een belangrijke rol speelden? Dan is het best mogelijk dat zij je kunnen helpen. Ook jeugddiensten, gemeente - en stadsarchieven hebben soms informatie over de geschiedenis van je groep. Vragen staat vrij. Meer informatie: http://www.heemkund-vlaanderen.be/ ondersteuning/jeugdbewegingen-en-erfgoed


Het archief van Scouts en Gidsen Vlaanderen

Het Scouts en Gidsen Vlaanderen-archief beheert archief­stukken, verbonden met de werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen, sinds 1916. Wil je meer weten over nationale thema’s van lang geleden of zoek je informatie over scouts voor een werk voor school? Neem zeker eens een kijkje op www.scoutsengidsenvlaanderen.be – zoek op geschiedenis voor een beknopte beschrijving van onze nationale geschiedenis. Of stel je vraag aan onze archivaris: documentatiecentrum@scoutsengidsenvlaanderen.be of 03 231 16 20. SCOUTSENGIDSENVLAANDEREN.BE geschiedenis

33


Ik was erbij

Foto: Wouter Verhoeven

Foto: Pieter Fillet

Instructeurscursus 2: 9 tot 11 december 2016, De Brink Herentals

Buitenlands Kamp Cafe: woensdag 7 december 2016, Antwerpen

Bizon, Alpaca, Pieter, Lise en Jasper: Zelfs al hebben we al een aantal Animator- of Jintrocursussen begeleid, we kunnen nog altijd bijleren en beter worden. Daarom zijn wij mee geweest op IC2, om onszelf te overstijgen. #grenzeloos groeien

Vincent Van Dijck, jinleider Scouts Wezel: Voor zij die naar het buitenland trekken: het Buitenlands Kampcafé is een aanrader om inspiratie op te doen en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

Lidgeld 2016-2017: 32,40 euro

Afzender: Scouts en Gidsen Vlaanderen Nationaal Secretariaat Wilrijkstraat 45 | 2140 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 | Fax 03 232 63 92 info@scoutsengidsenvlaanderen.be

Hoofdredactie: Mieke Heymans Eindredactie: Sabine De Schutter V.U.: Anton Smagghe, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen Taalcorrectie: Joris Claus, Tine Lassuyt, Alexandre Bazelaire Opmaak: volta | vormgeving Drukkerij: Druk in de Weer Foto kaft: Joke Van der Maelen Werkten mee aan dit nummer: Anton Smagghe, Zanna Wynants, Robbe Michielsen, Nisse Van Dessel, Maarten Michels, Ellen Loobuyck, Muriel Van der Haegen, Jo Verstreken, Shiraz Brepoels, Pieter Serwir, Eline Neels, Joris Schoeters, Marieke Van Broeckhoven, Laura Van den Brande, Janina Maes, Freddo De Loose, Niek Hoste, Erwin De Blanger, Stefan Gyselaers, Vincent Schoenaers, Lucas Flies, Wouter Verhoeven, Litchi Simons, Britt Mertens, Hannelore De Smet.

Missie: Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij. We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is onze troef. We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer. We spelen een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is. Met groot plezier en kleine daden komen we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen. Zo dromen we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

Over & Weer is een tijdschrift voor leiding en jins die lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Iemand van je groep heeft Over & Weer niet ontvangen? Bel tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20. Wil je een extra Over & Weer? Bel dan tussen 9 en 17 uur naar het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen: 03 231 16 20 of mail naar secretariaat@scoutsengidsenvlaanderen.be Adreswijzigingen geef je door aan de persoon die zich in jouw groep met de administratie bezighoudt (‘de verantwoordelijke groepsadministratie’). Het heeft geen zin om adreswijzigingen door te geven aan het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Al wat wij nationaal aanpassen, wordt vroeg of laat overschreven met informatie uit de groepen. Ook als je geen lid bent van Scouts en Gidsen Vlaanderen, kan je een abonnement nemen op Over & Weer voor 8 euro voor zes nummers. Bel daarvoor naar Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen, 03 231 16 20. De betaling van het abonnement wordt per factuur geregeld. De persoonsgegevens van alle aangesloten leden werden opgenomen in het ledenbestand van Scouts en Gidsen Vlaanderen, conform de bepalingen van de wet van 8 december 1992 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Ze zullen alleen gebruikt worden om je op de hoogte te houden van de activiteiten van de organisatie. Je hebt bovendien het recht jaarlijks je persoonlijke gegevens op te vragen en te laten verbeteren wat eventueel fout is. Meer informatie kan je verkrijgen bij het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wilrijkstraat 45, 2140 Antwerpen. Schenkingen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen kunnen steeds gestort worden op rekeningnummer (BE 55) 409-6504141-44 BIC KREDBEBB. Giften van minimum 40 euro zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Papier: Over & Weer wordt gedrukt op Cyclusprint, honderd procent gerecycleerd en chloorvrij. Onze drukker gebruikt zo ecologisch mogelijke producten en procedures zodat we dit blad zo milieuvriendelijk als kan produceren.


®

®

®

® ® ®

®

l ®

®

®

®

® l ® ®

l ®

8 JEUGDVERBLIJVEN: OP KAMP BINNEN OF BUITEN

6 WINKELS, 6 AFHAALPUNTEN, 1 WEBWINKEL HOPPER IN 2017 • Tweede editie nieuw Hopper magazine bij je volgende Over & Weer • Spot ons op het groepsleidingcongres (22 april) en op Herfstontmoeting (25-27 augustus)

www.hopper.be


KLEEF HIER JE GROEPSFOTO

Deze pagina is van?

Beurm city Scouting Bornem

Wie vult dit in? Groepsleiding Thuur & Hannelore Hoeveel leden en leid(st)ers telt jullie groep?

34 leiding en 227 leden.

Een interessant geschiedkundig feit? Onze oude gebouwen waren de vroegere kippenhokken van de abdij. Oprichtingsdatum? 1949.

Oudste leiding / jongste leiding? De oudste leider is Steven (26 jaar) en de jongste leider is Cel (18 jaar).

Bijnamen van leiding of leden? Pepsi-pips, Thibzzz, den Damièn, Goety, den Genius, Piteco, Bowie, Hein, Lizéle, Lesly, Didie. De gekste totem in je groep?

Frivole Flicka..

Aantal koppels onder de leiding? Drie. Welke activiteit maakt je groep uniek? Camping Dodentocht: elk jaar tijdens de wandeltocht van 100km toveren wij voor een week lang ons scoutsterrein om tot een heuse camping. En ja, we trekken Hollanders aan

.

Het stiekemste kusplekje in/rond de lokalen? De witte zetel. Wat is de beste kampmaaltijd ooit klaargemaakt? Volledig varken aan het spit, knor knor Wat is de langste discussie ooit geweest op de groepsraad? De prijs van de pintjes. Wat is een domme traditie binnen jullie groep? Zingen voor elke maaltijd. Wat is het strafste verhaal van jullie groep?

In 2007 zijn we begonnen met het bouwen van nieuwe

lokalen, komend jaar ronden we de werken af. We hebben er tien jaar over gedaan omdat al het werk door vrijwilligers en sympathisanten gebeurde. Waar zijn jullie niet zo trots op? De rommel die we soms durven achterlaten na een vergadering, maar hé, af en toe een beetje rommel kan geen kwaad. Wat wens je je groep toe tegen 2025?

Tablets voor iedereen (en dat de groep nog even goed,

misschien zelfs beter, loopt als nu).

Elke Over & Weer laat een scouts- en gidsengroep het achterste van zijn tong zien. Zelf invullen? overenweer@scoutsengidsenvlaanderen.be

Over&Weer - Jaargang 41 nr4, 2016-2017 Grenzeloos Groeien  

Zeswekelijks tijdschrift voor leiding en jins

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you