ÖP (Österbottniska Posten) nr.1 2022

Page 1

Osterbottniska Posten Svenska Österbottens Ungdomsförbunds tidning • 1-2022

Bli aktiesparare på en kväll! Sven-Eric Holmström

Advokater & antihjältar Jens Lapidus

Mån 11.3 kl kl 18.30-20.30

Ons 13.4 kl 18.30-20.00

Häng med på en inspirerande föreläsning i aktiesparandets fascinerande värld!

Jens Lapidus är advokaten som med "Snabba Cash" blev en av Nordens mest kända författare. Med spännande och roliga anekdoter önskar han att ge publiken en tankeställare och insyn i en annan värld som kanske finns närmare än vi vill tro.

Aktiecoachen Svenne Holmström berättar vad aktiesparande handlar om och vad som behövs för att komma igång på allvar.

Biljetter: arbis.jakobstad.fi eller 06 786 3264


GRATIS LEVERANS PÅ ALLA ORDRAR ÖVER 50€

norm. 529€

Roborock S7

469€

Wilfa Classic Tall

149€

• Roborock S7 är nästa generations städrobot, med en sonisk moppfunktion, en ultraljudssensor för avkänning av mattor och en flytande borste helt i gummi. • 4 gånger bättre rengöring än tidigare standarder • Finns i vit och svart färg

• Kapacitet på 1,25 liter • Optimal vattentemperatur mellan 92 och 96 grader på bara några sekunder • Godkänd av European Coffee Brewing Centre • Automatisk avstängning efter 40 minuter

2853430

2664520

p

o sh eb W

2890€

249€

4990€

Samsung Tab A8 - 10.5 WIFI 32GB grå

Philips Viva Collection

• 3 temperaturinställningar • Ergonomiskt handtag • 1800W med 1,7m sladd

• Den 10,5” breda skärmen, med ultratunn ram på 10,2mm, gör att du blir helt uppslukad av allt från episka filmer, till instruktionen för en hobby du älskar. Galaxy Tab A8 ger dig större upplevelser genom en riktigt vidsträckt vy.

• Brödrost helt i metall med självcentrerande extra brett rostningsfack för jämn rostning oavsett tjocklek på brödskivan. Med olika rostningsalternativ och integrerat uppvärmningsställ kan du få perfekt rostat bröd, varma bakverk, frallor och bullar.

2664913

3042364

2378712

Soocas H3S

2938399

2938399

Mer erbjudanden hittar du på multitronic.fi

Multitronic Jakobstad

Alholmsgatan 3 68600 Jakobstad Mån - Fre: 09 - 17, Lör: 10 - 14

2938399

Multitronic Vasa

Hovrättsesplanaden 18 65100 Vasa Mån - Fre: 10 - 18, Lör: 11 - 15


NR

01

2022

VÄLKOMMEN PÅ DIN FÖRSTA DANS Jonas "Josip" Rönnqvist Verksamhetsledare

De senaste två åren har varit minst sagt tröstlösa. Pandemin har hållit samhället i ett hårt grepp. När vi så småningom började se en ljusning kom nästa katastrof. Krisen i Ukraina. Oberoende av om du öppnar en tidning, sätter på din TV eller dator fylls den nu med hjärtskärande bilder och berättelser från ett land som känns nära oss. Ibland skrämmande nära. Trots att det ser mörkt ut måste vi ändå se framåt. Hoppet lär vara det sista som överger människan. Vi har i legat i dvala länge nu. Alla aktiviteter har varit på sparlåga. Danser, revyer, möten och barnverksamhet. Kort sagt, de saker som vanligen får oss att må bra. Vi människor är sociala varelser. Vi behöver träffas, vi behöver stimulans. Även om digitala hjälpmedel levererar innehåll är det inte samma sak som att dela en upplevelse med andra. Oberoende av hur bra en film är hemma på din TV ger den inte samma upplevelse som att se en revyföreställning tillsammans med andra. I kontakt med ungdomsföreningarna nu märks en febril aktivitet. En del är på slutrakan med sina revyer, premiären hägrar. De så kallade dansföreningarna släpper sina program inom kort, datum spikas för sommarens händelser. Oberoende av föreningstyp ser vi att ivern är stor att arrangera olika evenemang. I denna tidning längre fram listas ett femtiotal, och det är bara för de kommande två månaderna. Drivkrafterna till att mycket händer nu är primärt två. Dels att föreningsfolk och kulturutövare brinner för vad de gör. Att roa folk. Att arbeta tillsammans, på talko. Att engagera sig. Den andra orsaken är betydligt krassare. Det handlar om pengar. Kassorna är tomma. Två år har gått utan intäkter. Trots det har föreningarna klarat sig relativt bra. Inga större kriser har uppstått ännu. Man

har anpassat sig, levt på gamla besparingar och minimerat utgifterna. Den största osäkerheten inför våren och sommaren 2022 är inte längre covid. Pandemin är på avtagande. En större oro finns gällande folks vanor och beteende. Både besökare och funktionärer. Låt oss säga att du fyllde 14-15 år sommaren 2020. Du slutade nian. Du konfirmerade dig. Men du fick aldrig besöka din "första dans". Hur fort bryts en tradition och en vana? Samma frågeställning gäller besökare och funktionärer. Lämnar de på soffan? Har ens vana och tradition att delta och förverkliga evenemang brutits dessa två år? Ett faktum är att samhället blir vad vi gör det till. De flesta som läser denna tidning bor på det som kallas landsbygd. Det är relativt glest mellan husen. Vill vi att något ska hända, ska vi, eller rättare sagt våra föreningar, arrangera det. Likaså är det kunderna som på sikt väljer vad som ordnas. Utan publik upphör verksamheten. För att vi ska få äta klimpsoppa tillsammans med andra, sjunga allsång, skratta och gråta på teater, dansa och lyssna på musik krävs tre saker. En förening med människor som vågar och orkar, funktionärer och ett närsamhälle som stöttar föreningen samt betalande besökare. Den som säger att ingenting händer i Österbotten borde stå längst fram i biljettkön med en tjugolapp i handen eller genast ställa sig till förfogande i sin lokala förening. Det är så man får saker att hända. Välkommen på din "första dans". Detta oberoende om du aldrig tidigare besökt en dans, tänkt pensionera dig antingen som kund eller funktionär.

TRE RÖSTER I DETTA NUMMER

Jesper Ahlvik om vikten av att ha hjärtstartare i lokalen.

"Normala år lyser det i huset i princip varje vardagskväll då någon är här och tränar, har möte eller något evenemang i lokalen."

LEDARE Jag vet att man vill se dig på dansgolvet i både Fagerö och Forsby. Lika gärna tar man mot dig som funktionär. Lika välkommen är du snart på revy till Pörtom, Österhankmo och Jakobstad. Och till 300 andra evenemang i olika föreningar som förmodligen avverkas innan hösten kommer. Bryt inte traditioner, var istället en del av dem och var med och utveckla nya.

"Jag vet att man vill se dig på dansgolvet i både Fagerö och Forsby."

Trots att världen inte ser ut som vi vill ännu betyder det inte att vi ska sluta roa oss eller sluta umgås. Det är kanske speciellt i tider som dessa vi behöver få koppla bort vardagen en stund och känna gemenskap. Och genom det ladda batterierna för att orka med tyngre saker. Stanna inte på soffan. Den finns kvar även när dansen är slut.

Österbottniska Posten SÖU:s medlemstidning

Annonsförsäljning: CJ-center

Chefredaktör: Caroline Mård (caroline@sou.fi)

Tryck: Botnia Print

Ombrytning & layout: Jonas Rönnqvist

Upplaga: 40.500, utdelas till svenska hushåll i

Pärmfoto: Jonas Bergqvist

Österbotten

Där fotograf eller författare ej anges har materialet i

Ansvarig utgivare: Jonas Rönnqvist/Ab Sidwill Oy

första hand producerats av SÖU.

ISSN 1455-111X (print) • ISSN 2737-1077 (online)

Maria Tokou är engagerad i politiken och UF-rörelsen.

"Det är viktigt att människor med olika erfarenheter och perspektiv är med och beslutar om frågor som berör oss alla."

Cosimo Galiano brinner för dockteater.

"Varje gång någon ny kommer med bidrar den personen samtidigt med sin kunskap och dockteatern växer och utvecklas."


Sjösäkra finska båtar.

AKTUELLT

willys boats www.willysboats.com

Försäljning och tillverkning Willysboats Ab Jakobstad Tel. 040 7536 359 Återförsäljare, Åland. Vårdö Båtvarv

Jonas Bergqvist fick en pratstund med Martin Enroth och Joel Johansson från Svenska kulturfonden i det senaste avsnittet av Österbottniska Podden.

HÖGAKTUELLA ÄMNEN I ÖSTERBOTTNISKA PODDEN DE SENASTE AVSNITTEN AV ÖSTERBOTTNISKA PODDEN BEHANDLAR TVÅ VIKTIGA INGREDIENSER I FÖRENINGSLIVET: ENGAGEMANG OCH BIDRAGSANSÖKNINGAR.

Natursköna och stora tomter till salu i Korsnäs kommun

Temat för poddavsnittet som utkom i januari var engagemang, något som Isabel Flemming har i mängd och massor. I podden berättar hon om hur man i Övermalax UF har utvecklat verksamheten till att bli mer inkluderande

och hållbar genom att till exempel ordna jämställdhets- och välgörenhetsevenemang, starta rekoring och hissa Prideflaggan. Hon är nyligen hemkommen från norra Frankrike där hon i några veckor arbetade som volontär. I avsnittet berättar Isabel om varifrån drivet kommer och om hur man som förening eller privatperson kan hjälpa till där det behövs. I FEBRUARI LIGGER fokus på bidragsansökningar. Martin Enroth och Joel Johansson från Svenska kulturfonden delar med sig av

sina bästa tips. Vad kan man söka pengar för i föreningen, och vad ska man skriva för att ha störst chans att få positivt svar? När lönar det sig att söka och är det positivt eller negativt att ha flera finansiärer? Stark rekommendation att man lyssnar på avsnittet innan man skriver föreningens nästa ansökning! Österbottniska Podden produceras av Jonas Bergqvist och utkommer en gång per månad. Alla avsnitt finns på soundcloud.com. Man hittar också till podden geom en länk på SÖU:s hemsida sou.fi.

- egnahemstomter 10 €/st - radhustomter 1000 €/st För mera information: info@korsnas.fi

i f

i

Båtar och motorer direkt från oss!

Söderfjärdsv. 136, Sundom Vasa, 050 585 0888 ronnqvistveneet.fi

Dags att lämna in föreningsstatistiken Nu är det igen dags för alla medlemsföreningar i SÖU att lämna in statistik över föregående verksamhetsår (2021). Uppgifter som ska redovisas är föreningens medlemsantal, föregående års verksamhet, sittande styrelse och uppdaterade kontaktuppgifter. Vänligen lämna in statistiken på desky.fi senast söndagen den 3 april. Instruktioner för hur man använder det interna systemet Desky och lämnar in statistiken finns på SÖU:s hemsida sou.fi. Kontakta Malin på malin@ sou.fi eller tfn 040 143 1012 om du har frågor.

PIDROFINALEN FRAMFLYTTAD

VAD KOSTAR DRIFTEN?

På grund av coronarestriktionerna pausades SÖU:s pidroturnering i januari. Nu är ringkvalen i full gång igen och uppdaterade resultattabeller finns på SÖU:s hemsida. De lag som klarat sig bäst i ringkvalen möts i finalen lördagen den 9 april på Bridgeklubben i Vasa.

VAD KOSTAR DET ATT HÅLLA IGÅNG FÖRENINGSHUSEN? SÖU UNDERSÖKER VART FÖRENINGARNAS PENGAR GÅR.

9.4

Är nytt datum för pidrofinalen.

Den största gemensamma nämnaren för SÖU:s 130 medlemsföreningar är att de flesta har en fastighet. Lika bekant är det att det är till just fastigheterna som det mesta av föreningarnas intäkter går. För att få lite klarhet i vilka summor det rör sig om kommer SÖU nu att kartlägga nivåerna. Genom att samla in info om försäkringspremier, elförbrukning, uppvärmning med mera fås underlag för lobbyverksamhet men

även för att ge en enskild förening chans att jämföra sina kostnader mot snittvärden för samma post. RESULTATEN LEDER förhoppningsvis till att föreningarna kan granska och optimera en del av sina utgifter. Finns det stora kast i exempelvis försäkringspremier mellan likartade lokaler borde varningsklockor börja ringa. Likaså väntas intressant statistik kring skillnader i uppvärmningskostnader mellan olika system. Ett formulär kommer inom kort att skickas ut till alla föreningar. Från SÖU:s sida poängteras vikten av att alla fyller i enkäten så korrekt och heltäckande som möjligt.


Nätverksträff för kassörer i mars TISDAGEN DEN 15 MARS BJUDER SÖU IN FÖRENINGARNAS KASSÖRER TILL EN NÄTVERKSTRÄFF. Temat för träffen är bidragsansökan och föreningens ekonomistadga. SÖU:s ekonom Jenny Nyman berättar vad man behöver tänka på då man söker bidrag och gör upp en budget för en projekt- eller verksamhetsplan. Deltagarna får också tillgång till SÖU:s mall

för ekonomistadga som beskriver vem som sköter vilka uppgifter gällande ekonomin i föreningen, hur inköp och beställningar ska hanteras och vilka summor som kräver styrelsebeslut. Genom att följa en ekonomistadga minskar man risken för förskingring och man undviker också ogrundade misstankar. Nätverksträffen hålls digitalt på Zoom tisdagen den 15 mars klockan 18. Anmäl dig senast dagen före på SÖU:s hemsida sou.fi.

Svenska samskolan i Tammerfors 1895-2022 Grundskola och gymnasium Trivsel Tradition Trygghet Tillförsikt Adress: Koulukatu 14, 33200 Tammerfors Tel. 050-432 71 89 E-post: kansli@samskolan.fi www.samskolan.fi

GEMENSAM ANSÖKAN 22.2–22.3.2022

Robert Teirfolk med sopborsten i högsta hugg i Skaftung UF på talkodagen ifjol.

Stora talkodagen i repris Den stora talkodagen hålls i vår för tredje gången vid föreningshusen i Österbotten. Föreningsaktiva och talkointresserade kan redan nu pricka in lördagen den 7 maj i kalendern. Evenemanget ordnas av SÖU för att uppmärksamma det otroliga arbete som görs av frivilliga föreningsaktiva: allt från renoveringar och underhåll av föreningshus till skapande av evenemang och övrig föreningsverksamhet. UNDER TALKODAGEN uppmanas alla SÖU:s medlemsföreningar att ordna talko och bjuda in allmänheten att delta. Dagen är en möjlighet för föreningarna att visa upp sin verksamhet för allmänheten och en chans för nya intresserade att testa

på talko. Föreningar som vill delta i dagen genom att ordna ett talko kan anmäla sig på SÖU:s hemsida sou.fi senast den 30 april.

7.5

Hålls stora talkodagen

YRKESINRIKTAD GRUNDEXAMEN HUX

(Utbildning som handleder för examensutbildning)

2022. SÖU bjuder på kaffe i

YRKESUTBILDNING MED KRÄVANDE SÄRSKILT STÖD

hela Österbotten.

Jakobstad, Nykarleby, Vasa, Pargas, Helsingfors, Borgå

www.optimaedu.fi/guide


GRÄVSKOPOR Tillverkas i olika modeller enligt kundens önskemål. Reparationer och slitstål

BR Bäcklund Tel. 364 3140 Gruvvägen 5, 66200 Korsnäs

Leverans av bergskross och grusprodukter från Malax och Pörtom * Kalkförsäljning

Björn 0400-442 483 Marcus 0400-362 185

Styrelsen i Forsby på Toppen träffas regelbundet på möten, men håller desto tätare kontakt i Whatsappgruppen.

FORSBY

HÖG TID FÖR ÅRSMÖTE

En sak som alla föreningar har gemensamt är att de en gång om året har ett årsmöte då verksamhetsberättelsen och bokslutet godkänns och en ny styrelse väljs. ÖP var en fluga på väggen då Forsby på Toppen samlades.

BESTÄLL FESTMATEN FRÅN OSS! CATERING & BESTÄLLNINGAR Vi ordnar catering för både större och mindre fester, allt enligt dina önskemål GRILLBUFFÉ MED ONEIL Även denna sommar erbjuder vi Oneils populära grillbuffé Vi grillar på plats för den allra bästa upplevelsen. Ta kontakt för mer info

ONEIL´S

KITCHEN

Simhallsvägen 4, Närpes Tel. 06 224 1933, Lotten 040 960 5028 040-960 5028 eller info@oneils.fi

Styrelsemedlemmarna och suppleanterna i Forsby på Toppen har samlats i bystugan. Matts Joskitt är ordförande i föreningen och han klubbar igång årsmötet tio över två då alla har hunnit förse sig med kaffe och mockaruta. Mötets ordförande, sekreterare, protokolljusterare och rösträknare väljs i snabb takt och snart når vi punkt nummer fem som innebär att verksamhetsberättelsen presenteras. – Coronan har påverkat verksamheten mycket, tractorpullingen den 4 juli var vårt enda evenemang ifjol, säger Joskitt. Evenemanget genomfördes i strålande sommarväder inför 800 inbetalda besökare, 40 deltagare och 80 funktionärer. Flera andra evenemang planerades under fjolåret men de ställdes in på grund av restriktionerna och det osäkra smittoläget. Paviljongen var uthyrd endast fyra gånger och föreningen har passat på att ta itu med olika renoveringsprojekt medan paviljongen har stått tom, bland annat har fönsterkarmarna målats. NÄSTA PUNKT PÅ föredragningslistan är bokslutet och det är Gun Inborr som är kassör utanför sty-

relsen som presenterar siffrorna. – Tack vare att vi fick en del olika bidrag så har vi klarat oss trots att inkomsterna har varit betydligt lägre än vanligt, säger Gun Inborr. Fastän verksamheten är på paus så slutar inte räkningarna att komma, och föreningen har funderat på om det är möjligt att dra ner kostnaderna på någon post. – Omsättningen ifjol var en fjärdedel av omsättningen år 2019, säger Joskitt. PÅ ÅRSMÖTET ska styrelsen för detta år fastställas och Joskitt får förtroende att fortsätta på posten och de allra flesta som är samlade meddelar att de vill fortsätta i styrelsen. Verksamhetsplanen och budgeten för detta år presenteras och mötesdeltagarna godkänner planerna. Mötesdeltagarna fastställer medlemsavgiften i föreningen och medlemmar till de olika sektionerna utses. En halvtimme efter det att mötet klubbades igång så är alla punkter avklarade. Efter en liten bensträckare är det dags för ett konstituerande möte. På den nya styrelsens första möte blickar man fram mot sommaren

då en hel del evenemang finns inprickade i kalendern. I maj blir det tractorpulling och i slutet på juli är det dags för pickuppulling. MI kommer att hålla en zumbakurs och flera bröllop och andra fester kommer att hållas i paviljongen. – Jag tror inte att vi slipper coronan ännu i år så det är nog säkrast att inte ställa till med stora danser, säger Emilia Högkulla. Styrelsen är enig om att i stället fokusera på pubkvällar som kan ordnas med kortare varsel och som medför mindre ekonomiska risker då man i första hand bokar lokala artister och trubadurer. Föreningen håller också koll på vad grannföreningarna planerar så att evenemangen inte krockar. FORSBY PÅ TOPPEN utsågs till årets förening på Johannesgalan i Molpe år 2019, men på grund av pandemin har Johannesgalan i Forsby skjutits upp två gånger. Nu håller föreningen och SÖU tummarna för att galan går att genomföra i oktober.

TEXT & FOTO CAROLINE MÅRD

Eloria efterlyser lajvplats NÄSTA ÅR FIRAR FINLANDS SVENSKA ROLLSPELSFÖRENING ELORIA 20-ÅRSJUBILEUM OCH DET SKA FÖRSTÅS FIRAS MED ETT JUBILEUMSLAJV. Nu efterlyser föreningen tips på var lajvet som utspelas under vikingatiden kunde ordnas. Föreningen har några önskemål. Man söker en avsides plats utan modern bebyggelse någonstans i

Österbotten där lajvdeltagarna får vara ostörda under några dagar i juli nästa sommar. Lajvet som går under namnet Korpkvädet utspelas under 900-talet så platsen ska helst vara så orörd som möjligt, men med tanke på transporterna skulle det vara bra om det finns en väg i närheten. Om lajvplatsen ligger nära ett vattendrag är det också en stor bonus. – Platsen måste vara tillräckligt stor så att alla 50 deltagare och

funktionärer ryms, säger Johanna Granvik som är ordförande i Eloria. Deltagarna kommer att övernatta i tält och all mat tillreds över öppen eld. – Det måste alltså vara tillåtet att gräva eldgropar på området, vi återställer förstås allt efter lajvet. Om man känner till en plats som skulle lämpa sig för rollspelet eller vill ha mer information så kan man kontakta Granvik på e-postadressen ordforande@eloria.fi.

O


MALAX

ÅMINNE SÖKER NY KRÖGARE SOMMARSÄSONGEN NÄRMAR SIG MED STORMSTEG. PLANERINGEN AV PROGRAMMET ÄR PÅ SLUTRAKAN MEN FÖRENINGEN SÖKER FORTFARANDE EN KRÖGARE. I Åminne Folkpark är man på jakt efter en ny krögare. Avtalet med den tidigare upphörde kring årsskiftet. – Vi söker någon för ett långsiktigt samarbete. Någon som vill driva restaurangen och som vill vara en samarbetspart när vi bygger våra evenemang för att få en bra helhet, berättar Jenni Ahlbäck, ordförande i Åminne Folkpark. För föreningen är restaurangen viktig, likaså för området i övrigt. De olika aktörerna i Åminne drar nytta av varandra. – För turismen är restaurangen en viktig pusselbit. Vi ser gärna en säsong från tidig vår fram till julsäsongen även om föreningens verksamhet i första hand riktar sig till sommarhalvåret. Här i Åminne finns stora möjligheter och fria ramar. Det finns en chans att skapa det man vill och alla tidigare krögare har drivit det på sitt sätt. Det enda vi förutsätter från föreningen är att restaurangen håller öppet under våra evenemang. EN DEL FÖRFRÅGNINGAR och kontakter har funnits men ännu har

Jenni Ahlbäck hoppas hugade krögare ringer. Foto: Åminne Folkpark ingen nappat. – Restaurangbranschen har lidit hårt de senaste två åren, det finns en viss rädsla efter pandemin. Hittar kunderna tillbaka till restaurangerna och hittar restaurangerna personal? Förutsättningarna i Malax bedöms ändå som goda. – Det finns en tradition kring folkparken och restaurangen och sommarjobbare brukar söka sig hit. Dessutom finns närheten till Vasa med många studeranden, tidigare har det även funnits olika samarbeten med skolor. – Sedan kommer vi naturligtvis att göra allt vi kan från föreningens sida för att hjälpa till, genom smidiga och flexibla avtal första året exempelvis. SOMMAREN 2022 är snart spikad. Under de kommande veckorna sluts de sista avtalen med artisterna. Arbetet har dock varit lite trö-

gare än vanligt. – En viss osäkerhet märks, framförallt i kontakten med artister utanför Finland, därför blir det kanske lite mera inhemska artister än vanligt. Vi försöker planera för en normal säsong med våra mått mätt. Vi vill behålla vår bredd med program för alla smaker utan att glömma det traditionella, dansbanden och allsång. PANDEMIN KOMMER att påverka även sommaren 2022. – Vi kommer att behöva bygga upp vår grund igen, både vad gäller publik och funktionärer. Allt ska arbetas upp tillbaka, till det som blir det nya normala. Nu om någonsin behövs alla krafter, säger Ahlbäck. – En del av de funktionärer som varit med länge kanske hoppar av nu efter en paus på två år och det finns en risk att det blir ett glapp med för många nya. Bäst är det med en mix av nya och gamla, av tradition och förnyelse. Föreningen ser ändå positivt på den kommande säsongen. – Många har visat stor glädje och tacksamhet över det program vi kunnat ordna de senaste åren. Det finns ett sug efter evenemang men vi får lov att låta saker ta lite tid och hitta sina former, avslutar Ahlbäck.

Vörå

Elservice Ab

Vöyrin

Sähköhuolto Oy

Mårten Helsing 050 - 524 1976 vora.elservice@gmail.com

Allt inom jordbyggnads

Grävmaskiner 1,5-26 tn band & hjul 3D-maskinstyrning Transporter, Materialförsäljning Lavett, Krokbil Borrning, Sprängning, Bergkilning

TEXT JONAS RÖNNQVIST

Andra Ungdomsringens stuga Pedesi Pörtti i Ylläs lockar fler besökare än på länge.

PEDESI PÖRTTI ÄR POPULÄRT ÄR MAN SUGEN PÅ SKIDSEMESTER ELLER RUSKARESA SÅ KAN MAN BOKA IN SIG PÅ PEDESI PÖRTTI I YLLÄS. Pedesi Pörtti ägs av Andra Ungdomsringen som är en centralorganisation för föreningar i Pedersöre. Stugan har åtta sovplatser, men fler ryms om man bäddar på golvet. Det finns bastu, kök och öppen spis. – Pedesi Pörtti är inget lyxhotell men är perfekt för större gäng som söker förmånlig övernattning, säger Jessica Påvall som är kassör

i Andra Ungdomsringen och den som sköter uthyrningsverksamheten. Stugan ligger fem kilometer från slalombacken. Butiken och skidbussen finns 500 meter bort och skidspåret dras precis runt knuten. Gästerna ska städa efter sig och man ska komma ihåg att ta med sig handdukar, wc-papper och annat som behövs under vistelsen. INTÄKTERNA FRÅN uthyrningen täcker driftskostnaderna och renoveringsprojekt. Sedan Andra Ungdomsringen fick en nystart 2014 har stugan renoverats i omgångar.

– Nu skulle vi behöva få med oss en VVS-person på nästa talko, säger Påvall. Det är främst Pedersörebor som känner till stugan och ofta är det samma personer som år efter år står på gästlistan. I år är bokningskalendern för februari, mars och fram till påsk så gott som full. Beroende på tidpunkt varierar priset per dygn från 50 till 70 euro. Om man vill läsa mer om stugan och se om det finns lediga datum ska man besöka andraringen.sou.fi.

TEXT CAROLINE MÅRD

JAKE Rakennus•Bygg


Cosimo Galiano, Anna Kargu och Anna Roos är tre av eldsjälarna i Dockteatern Lilla Åsnan som är SÖU:s senaste medlemsförening.

VASA

DOCKTEATER SÖKER SVENSK PUBLIK Dockteatern Lilla Åsnan är SÖU:s nyaste medlemsförening. Föreningen består av eldsjälar som brinner för konstformen och av nästan 200 dockor med unika personligheter. Cosimo Galiano hade dockteater som hobby redan innan han flyttade från Italien till Finland år 2004. I Vasa hittade han andra som var intresserade av den klassiska konstformen och våren 2006 bildades Dockteatern Lilla Åsnan. Föreningen är nu inne på sitt sjuttonde verksamhetsår och har under den här tiden skapat 34 pjäser, varav 23 kan framföras på både finska och svenska. Dessutom spelas en del pjäser på engelska och italienska, eller helt utan tal. – Redan vid de första kontakterna med publiken märkte jag att man inte klarar sig med enbart finska. Ibland är det möjligt att kombinera flera språk i en och samma föreställning, men när det är många repliker blir det svårare, säger Galiano. Ifjol ansökte Lilla Åsnan om medlemskap i SÖU med förhopp-

ning om att nå ut till fler svenskspråkiga. UNDER FÖRENINGENS FÖRSTA år höll teatern till i en gammal källare och fungerade endast som en turnerande teater för barn. Idag är gruppen en professionell dockteater som har en lokal vid kasernen i Vasa. – Dockteater är en konstform som kombinerar många olika områden som bland annat skådespel, sömnad, snickeri, målning och marknadsföring. Men en person behöver inte kunna allt. Varje gång någon ny kommer med i verksamheten bidrar den personen samtidigt med sin kunskap och dockteatern växer och utvecklas, säger Galiano. FÖRESTÄLLNINGENS FORM bestäms till stor del av vilka dockor och

material som används. Ofta väljer man teknik och material först och dockornas personlighet formas av dem. Sammanlagt har föreningen nästan 200 dockor. – Vi använder många olika tekniker och vi tillverkar handdockor, käppdockor, marionetter, skuggdockor och olika blandningar av dem, till exempel en käppdocka där ens egna hand fungerar som karaktärens hand, säger Galiano. BERÄTTELSERNA, DOCKORNA, scenografin och musiken är i huvudsak utformade och förverkligade av en arbetsgrupp i föreningen. Utöver Galiano består gruppen av Anna Roos som är musiker, Anna Kargu som syr och skapar dockor, Lasse och Janne Hjelt är skådespelare vid olika projekt och Sofia Hjelt hjälper till vid workshoppar. Maria Lindeman har fungerat som

regissör, Susanne Keinonen-Galiano hjälper till med översättningar och Ida Galiano är grafiker. Övriga deltagare varierar beroende på projekt. MUSIKEN UTGÖR EN viktig del av dockteatern och gruppen har ofta anlitat olika kompositörer som har skapat musik till föreställningarna. – Jag jobbar som pianolärare och har också samarbetat med dockteatern som musiker då vi har ordnat konserter där vi kombinerar livemusik och skådespel med dockor, säger Anna Roos. Utöver föreställningar ordnar föreningen olika workshoppar, barnkalas, festivaler och evenemang. Föreningen turnerar både i Finland och utomlands. Under pandemin har man även streamat föreställningar online.

– Vi har nu fem pjäser som man kan streama på vår hemsida. Det här är en ny erfarenhet för oss och vi har lärt oss mycket. Till exempel fungerar inte samma ljus på teater som då man filmar, säger Galiano. I sin lokal på kasernområdet i Vasa har föreningen också en liten verkstad där de bygger och reparerar dockor och kulisser. Enstaka dockor köps, men ofta byggs de ändå om för att passa föreställningarna. Många av pjäserna som spelas är original skrivna av gruppen eller nytolkningar av gamla berättelser. Teman som behandlas är vänskap, kärlek och respekt för människor och naturen.

TEXT MALIN ANDTBACKA FOTO JONAS BERGQVIST


SATSA PÅ

DIG OCH DITT INTRESSE!

#FOLKISÅRET Kom på ett motivationshöjande mellanår till Kredu i Nykarleby. Vi erbjuder studier med intressanta inriktningar - en möjlighet för dig att stärka dina studiefärdigheter tillsammans med ditt intresse.

#SPRÅKLINJEN #GRAFISKA- OCH KREATIVA LINJEN #HÄSTLINJEN #VERKSTADSLINJEN #BIBELLINJEN I lokalen på kasernområdet har föreningen en verkstad där man bygger och reparerar dockor och kulisser till föreställningarna.

www.kredu.fi

Dockteatern använder sig av många olika tekniker som handdockor, käppdockor, marionetter och inte minst skuggteater.

Det mesta inom verkstadsutrustning • Billyftar • Däckmaskiner • Pelarborrmaskiner med mera

Föreningen har nästan 200 dockor och de flesta har gruppen tillverkat själva.

www.toolhouse.fi info@toolhouse.fi 0401970208


Betongelement Väggar Balkar Pelare Specialelement Mats: 0505259118 Mats.lindborg@jesika.fi www.jesika.fi

Häggman G&J Transport

Fullständig rostskyddsbehandling på personoch paketbilar

Tfn 0400 162 282 haggmanjohan@hotmail.com Roy Kronholm, tel. 050-438 5874 Helsingby www.autorost.fi

Skur´s Däck & Maskinservice Slitna Däck?

Drop in Däckbyte alla dagar

Vardagar 9:00 – 20:00 ° Lör & Sön 10:00 – 15:00 RING: Tobias Skur 050 330 97 54 / Lallastået 21, Solf

BYGG & RENOVERING - FRÅN GRUND TILL TAK Vi är en bygg- och renoveringsfirma från Korsholm som utför mångsidiga arbeten åt både små och stora kunder. Läs mer: timbergs.fi

• grundarbeten, tak, murning och nybyggen • köks- och badrumsrenoveringar (VTT:s våtrumscertifikat) • målning och tapetsering, kakelarbeten • montering av inredningar • VVS-arbeten • cellulosaisolering som lösull och skiva • även större projekt t.ex. industrihallar och radhus

Linda Högbäck i högform inför premiären i Pörtom. Foto: Camilla Pitkänen

ÄNTLIGEN REVY! PANDEMIN HAR SATT STOPP FÖR REVYERNA UNDER DE SENASTE ÅREN. NU DÅ RESTRIKTIONERNA LÄTTAR ÄR FLERA FÖRENINGAR REDO ATT ROA PUBLIKEN IGEN. Pörtom UF är först ut med premiär för "Öppna dörrarna den 26 mars. Sju föreställningar är inplanerade och mer info och biljettbokning finns på www.portomuf.fi. Karleby UF har ett nytt premiärdatum för "Intehenaa". Den 1 april spelas den första föreställningen

på Jungsborg. Mer information på karlebyuf.fi. Den 9 april går ridån upp för Österhankmo UF:s revy "Selavillon". Föreningen planerar att ge sex föreställning. Biljetter finns på NetTicket. I Jakobstad bjuder Teater Jacob in till "Goja 23 - tappar masken" i maj. Premiären äger rum den 7 maj och ytterligare sju föreställningar är inplanerade. Biljetter fås från NetTicket och från Bokhandeln.

Hultvägen 180, 65630 Karperö Ring 040 910 4166 eller 050 525 6673 dennis@timbergs.fi, www.timbergs.fi

VIKINGARNA TILL FAGERÖ OCH NYKARLEBY Köpmansgatan 16, Jakobstad Tel. 06-723 0672

Vikingarna med Christer Sjögren i spetsen bjuder upp till en sista dans fredagen den 6 maj i Nykarleby och lördagen den 7 maj i Fagerö. – Vi är så taggade på att få ta emot danspublik igen, säger Jessica Söderman som är ordförande i Rangsby ungdomsförening Fagerö.

Med på Vikingarnas avslutningsturné är Donnez. Som konferencier fungerar programledaren och dansbandsprofilen Thomas Deutgen. Biljetter kan köpas via Netticket. – Vi håller tummarna för att vi får en normal danssommar i år!


Ravintolakoneet.fi Nya och begagnade restaurangmaskiner.

Är du trött på att vänta på att din diskmaskin aldrig blir klar eller diskar för länge? Inget problem, nu kan du köpa en proffsdiskmaskinsom diskar på 180 sekunder!

Ring oss på 044-317 1522 Skidbacksvägen 2, 66600 Vörå

2500€

Lizette Ahlvik, Jesper Ahlvik, Jonathan Joensuu, Sebastian Nybacka och Rickard Nybacka från Överesse UF är glada över att Essegården har en hjärtstartare.

ESSE

VIKTIGT ATT REGISTRERA LOKALA HJÄRTSTARTARE

När en människas hjärta slutar slå behövs hjälp snabbt. Hjärtstartare kan rädda liv och det är därför viktigt att informera om var de finns. På webbplatsen defi.fi kan man se var det finns publika defibrillatorer eller hjärtstartare i landet. För tillfället har endast tre av SÖU:s 130 medlemsföreningar meddelat att det finns hjärtstartare i deras lokaler, nämligen Fagerö folkpark, Åminne folkpark och Överesse UF. Troligtvis finns det fler hjärtstartare i lokalerna och den låga siffran kan bero på att man inte känner till registret, att registreringen är frivillig och att den endast kan göras på finska. För två år sedan fick Essegården där Överesse UF verkar en hjärtstartare. – Det var Röda korset i Esse som tog initiativet och flera föreningar gick samman och köpte en hjärtstartare. Vanligtvis rör det sig mycket folk i Essegården, år 2019 hade vi mellan 200 och 250 uthyrningar, och därför är det bra att apparaten finns, säger Rickard Nybacka. – Normala år lyser det i huset i princip varje vardagskväll då någon är här och tränar, har möte eller något evenemang i lokalen, säger Jesper Ahlvik. REGISTRERINGEN PÅ DEFI.FI är frivillig och ligger på enhetens ägares ansvar. I registret fyller man i var hjärtstartaren finns och när den är tillgänglig. Hjärtstartaren i Essegården hänger i aulan och är tillgänglig då lokalen används. Den som äger en hjärtstartare bör informera allmänheten om att den finns och gärna ordna återupplivningsträning. I samband med att hjärtstartaren överräcktes i Essegården hölls en kort utbildning i hur man använder den. – Det var bra, för även om det är en enkel apparat så vet jag med mig själv att jag inte skulle ha vågat öppna den innan skolningen.

Jag visste inte ens vad som fanns i lådan, säger Rickard Nybacka. Tanken var att det skulle ordnas flera skolningstillfällen för bybor och andra föreningar, men så kom coronan och det blev inget av planerna. Nu kan föreningen äntligen börja planera nya tillfällen. DEN SOM ÄGER en hjärtstartare ska se till att apparaten är i funktionsdugligt skick, att den är registrerad och att uppgifterna i registret är aktuella. Platsen där hjärtstartaren placeras bör märkas ut tydligt med den officiella symbolen för hjärtstartare. – Jag har tagit ansvar för att hålla

3

Endast tre av SÖU:s medlemsföreningar har hjärtstartare registrerade på defi.fi

Hjärtstartaren har tydliga instruktioner om hur den ska användas.

koll på att den fungerar. Jag granskar batterier och att alla saker finns i lådan, det kommer bland annat med en sax och en rakhyvel. Jag kollar också att elektroderna finns på plats, att de inte är öppnade och att utgångsdatumet inte är passerat. Och så kvitterar jag på en lista över datum för senaste kontroll, säger Lizette Ahlvik. VEM SOM HELST får och kan använda hjärtstartare då nöden är framme. Apparaten har bildanvisningar för hur elektroderna ska fästas och instruerar hjälparen med röstanvisningar. – Då man trycker på den gröna on/off-knappen så säger apparaten vad man ska göra steg för steg, säger Rickard Nybacka. – Den här hjärtstartaren kan användas på både vuxna och barn, det finns en knapp för att ändra läge. Den är normalt inställd på vuxenläge och rösten som ger instruktioner är förinställd på svenska, säger Lizette Ahlvik. HJÄRTSTARTAREN I Essegården har finansierats av Röda korset i Esse, Esse pensionärsförening, Esse lantmannagille, ÖSP Esseavdelning, Armsport Esse, Essegården och Överesse UF. För tillfället finns det 5639 registrerade hjärtstartare i det nationella registret, men många saknas troligtvis fortfarande. Alla som äger en publik hjärtstartare uppmanas att registrera den på defi.fi. Är apparaten inte registrerad så kan det i värsta fall leda till att ett liv inte kan räddas.

TEXT & FOTO MALIN ANDTBACKA

www.eekab.fi KONTAKTANNONS

tt och hungrig, dåliga Sökes: DU BIL, BILIST, Trö ck, smutsig bil och tom vindrutetorkare, slitna dä tank rvicestation invid RiksHär finns: Traditionell se t du behöver. Bränsle, väg 8 i Kvevlax. Vi har de tvätt mat och kaffe. biltillbehör, nya däck, bil der, alla är välkomna. Barn och famlij inget hin så träffas vi och diskuKom in efter en kopp kaffe något mera? terar. Kanske det leder till gar. Eventuellt ett byte av rin

ST1 KVEVLAX, KARLEBYV. 1134, 66530 Kvevlax 06-3460 151 / info@st1kvevlax.fi ÖPPET VARJE DAG


Hur är det att vara ung på 2000-talet? HUR FÖRESTÄLLER DU DIG FRAMTIDEN? HUR ÄR DET ATT VARA UNG PÅ 2000-TALET? HUR SKULLE DU BESKRIVA SAMTIDEN? HUR KÄNDES DET ATT FYLLA 18? Just nu söks personer mellan 18 och 25, bosatta i Finland, som vill bidra till forskning. Forskningsmaterial i form av intervjuer samlas in i februari och mars. Intervjun tar ca 1 timme och görs via videolänk. Studien är en del i ett större forskningsprojekt om tid samt barn- och ungdomskultur som genomförs vid Åbo Akademi. Forskaren som samlar in och arbetar med materialet är Lotta (Ann-Charlotte) Palmgren (docent vid ÅA). Intervjumaterialet arkiveras vid Svenska litteratursällskapets arkiv. Om du vill bli intervjuad eller vill veta mer, mejla apalmgre@ abo.fi. Du får gärna ställa frågor innan du bestämmer dig för om du vill vara med.

SÖU UTBILDAR UNGA LEDARE

Inom ramarna för projektet Unga ledare kommer SÖU att utbilda ungdomar i ledarskap. Tanken är att föreningarna kan engagera dessa ungdomar till att leda barnverksamhet i föreningarna. Om det fungerar är det en solklar vinn-vinn-situation. Ungdomarna får nyttiga färdigheter och eventuellt studiepoäng, föreningarna kan erbjuda kvalitativ barnverksamhet och både barnen och de unga ledarna knyts till föreningen. SÖU:s nya projekt Unga ledare är en fortsättning på projektet Kompetenshöjning inom barnverksamhet som genomfördes 2021. Den gången var målgruppen främst arrangörer av barnverksamhet, och fokus låg på vad föreningsaktiva behöver kunna om till exempel säkerhet, administration, planering och program. – Vi märkte att det finns ett behov av kurser specifikt riktade till unga ledare med fokus på ledarrollen, konflikthantering och mera praktiska övningar. Föreningarna efterlyste också hjälp med att hitta unga som är intresserade av att leda barnverksamhet i en förening, säger projektledare Malin Andtbacka. SYFTET MED fortsättningsprojektet är att skapa en kurshelhet för att utbilda ungdomar i högstadie- och

Malin Andtbacka ansvarar för SÖU:s nya projekt. Foto: Jonas Bergqvist gymnasieåldern till ledare inom barnverksamhet och sammanföra dem med intresserade föreningar. Tanken är också att utbildningen kunde räknas till godo vid olika utbildningsenheter i form av studiepoäng. – Många föreningar har svårt att få med ungdomar i föreningsverksamheten, samtidigt som unga har

lidit av ensamhet och social isolering under coronapandemin och behöver hitta sammanhang och gemenskap. Målet är att skapa förutsättningar för en kvalitativ barnverksamhet i föreningarna och samtidigt främja ungas delaktighet och förutsättningar att verka i samhället. Ungdomarna aktiveras, föreningarna kommer i kontakt med och kan samarbeta med de unga ledarna, och barn får ta del av den nya verksamheten som skapas. Samtidigt kan projektet bidra till en tryggad återväxt av kompetenta ledare för barnverksamhet i regionen. – Fokus kommer att ligga på pedagogiska metoder, det egna ledarskapet och konflikthantering. Övriga teman som behandlas under utbildningen är bland annat gruppdynamik, kommunikation och säkerhet. Arbetslivets avtal, rättigheter och skyldigheter, planering, ekonomi och marknadsföring ingår också i utbildningen. FÖR ATT NÅ UT till intresserade ungdomar kommer projektet att

samarbeta med skolor och utbildningsanstalter. Målet är att hålla utbildningen på tre orter i Österbotten, en i norr, en i söder och en i de centrala delarna av Österbotten. Utbildningens omfattning planeras till cirka tio lektioner samt praktik i en förening. – Kurserna planeras under våren i kontakt med intresserade skolor, föreningar och kursledare och presenteras till ungdomarna under en skolturné tillsammans med medverkande lokala föreningar. Utbildningen av unga ledare inleds under hösten och deltagarna involveras också i praktisk barnverksamhet ute i föreningar. FÖRENINGAR SOM är intresserade av att ordna barnverksamhet under hösten och vill ha hjälp av utbildade ungdomar uppmanas ta kontakt med projektledare Malin Andtbacka på e-post malin@sou.fi eller telefon 040 143 1012. Projektet finansieras av Regionförvaltningsverket.

TEXT JENNY NYMAN

TA TA II BRUK BRUK SPARBANKENS SPARBANKENS E-TJÄNSTER! E-TJÄNSTER! MOBILBANKEN MOBILBANKEN Där du är 24/7.

IDENTIFIERING IDENTIFIERING

Sköt dina ärenden snabbt med PIN-kod. Inloggning, bekräftelse, Sköt dina ärenden snabbtidentifiering. med PIN-kod. Inloggning, bekräftelse, identifiering.

AktieDäroch du fondaffärer. är 24/7. Marknadsuppföljning: Aktieoch fondaffärer. Marknadsuppföljning:

NÄTBANKEN DagligaNÄTBANKEN bankärenden bekvämt. Öppet dygnet runt. Dagliga bankärenden bekvämt. Öppet dygnet runt.

NÄTMÖTE NÄTMÖTE

Alla bankärenden med bild- och ljudförbindelse direkt från egen Alla bankärenden meddin bildochdator. ljudförbindelse direkt från din egen dator.

TIDSBOKNING TIDSBOKNING PÅ WEBBSIDAN PÅ WEBBSIDAN Personligt möte på kontoret.

Tidsbokning direktpåi kalendern. Personligt möte kontoret. Tidsbokning direkt i kalendern.

CHATT CHATT

Fråga och vi svarar. Vardagar på webbsidorna Fråga och vi svarar.kl. 8–22. På nätbanken kl. 8–19. Vardagar på webbsidorna kl. 8–22. På nätbanken kl. 8–19.

EN FRÅGA OM VILJA. EN FRÅGA OM VILJA.

Närpes Sparbank Ab Kaskö – Kristinestad – Närpes | Tfn 010 423 9000 Närpes Sparbank Ab | www.sparbanken.fi/narpes Kaskö – Kristinestad – Närpes |Kvevlax Tfn 010Sparbank 423 9000 | www.sparbanken.fi/narpes Korsholm - Vasa - Vörå | Tfn 06 346 2111 | www.sparbanken.fi/kvevlaxsb

Scanna QRkoden med din smarttelefon !

KOM MED I SFP OCH JOBBA FÖR ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND


Solpaneler o. batterier till villan från oss!

TA Elektriska Kb

Elinstallationer och Service | Elplanering | Lagerbutik tommy.andtsjo@pp.malax.fi tel. 050 592 3478

Stort urval billiga inomhuspaneler i lager T.ex. 14x120 STV vitmålad furu, B-klass 18,50€/m2 Fingerpanel 15x95 vitlackad furu, B-klass 18€/m2

Eva-Marie Backnäs och Maria Smeds Engström som leder projektet Kulturresiliens hjälper kulturarbetare och föreningar att bli vän med den digitala kulturen. Foto: Caroline Mård

VÅGA TESTA DIGITAL KULTUR Projektet Kulturresiliens i det nya normala hjälper föreningar och kulturarbetare att hitta nya metoder för att producera och marknadsföra digitala kulturtjänster. På Yrkeshögskolan Novia och KulturÖsterbotten föddes en projektidé om hur man kan stöda kulturaktörer att ta steget in i det digitala och klara av ”det nya normala”. Det gemensamma projektet Kulturresiliens finansieras av Österbottens förbund. Resiliens betyder den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta utvecklas. – När pandemin slog till jobbade en del aktörer inom kulturbranschen redan digitalt, men för de flesta var det en ny sak att lära sig, säger Eva-Marie Backnäs som är projektledare vid KulturÖsterbotten. UNDER PROJEKTETS gång ordnas skräddarsydda föreläsningar och kurser där målet är att öka synligheten och intresset för digitalt producerad kultur. – Vi har tänkt projektet som en resa där det första steget är att fundera på hur man kommunicerar och paketerar sin produkt. Därefter fokuserar vi på innehållet, upphovsrätten och tekniken, och till sist går vi in på hur man tar betalt

för sin digitala verksamhet, säger Maria Smeds Engström, projektledare vid Yrkeshögskolan Novia. FÖRENINGSAKTIVA, kulturarbetare, och anställda på olika förbund och organisationer har deltagit i kurserna och bekantat sig med olika digitala tjänster. – Man behöver inte gå in för att allt man gör ska vara digitalt, utan det handlar mer om att ta in vissa digitala element som kan komplettera den fysiska upplevelsen, säger Smeds Engström. Det viktigaste är att definiera vem som är målgruppen och vilken kanal man ska använda för att nå den. – Ofta brukar man slarvigt säga att man riktar sig till alla, men det fungerar inte i praktiken. Redan då man väljer var man marknadsför sig, till exempel på Facebook, så har man ganska långt bestämt sin målgrupp, säger Backnäs. – Det är viktigt att planera innehållet och öva på framförandet. Fundera på hur ni presenterar programmet och vilket avtryck ni vill lämna hos deltagarna. Tänk på

hela upplevelsen och hur ni bygger upp scenen med rekvisita och kläder. Självklart är det viktigt att tekniken fungerar med bra ljud och ljus, men fastna inte på det tekniska utan kom ihåg att mycket annat också bidrar till helhetsupplevelsen, säger Smeds Engström. – Det handlar om att bygga upp ett digitalt värdskap där deltagaren känner sig välkommen. Det här är jätteviktigt om man vill ta betalt för sina produkter, säger Backnäs.

Östra linjen 692, Yttermark Mån.-Fre. 8.00-17.00 Lör. Stängt Jan 050-561 1701, Kaido 050-437 2410 Strandvägen 93, Närpes Mån.-Fre. 9.00-17.00 Lör. Stängt Janne 0400-160 357 info@granlidenstra.fi www.granlidenstra.fi

GENOM ATT HÖJA produktionsvärdet för den digitala kulturen ökar också motivationen hos konsumenterna att betala för den. Under våren ordnas inom projektet bland annat digitala föreläsningar om hur man bygger sitt varumärke och en digital marknadsföringskampanj. Projekt pågår till slutet av september och mer info om kommande kurser hittas på projektets hemsida via kulturosterbotten.fi.

TEXT MALIN ANDTBACKA

Badbryggor Rörpontonbryggor Betongbryggor Småbåtshamnar Transportflottar

www.hfbryggan.fi +358 6 3476 100

ÄCK! D R A M M SO

Besiktning i Ny besiktningsstation Övermark öppnad i Övermark i anslutning till Röös Verkstad Kb Vi besiktar alla fordon under 3500 kg

Pris från 45 € Boka tid via nätet, ring eller skicka e-post www.cpt.fi • info@cpt.fi 050-307 8098

Ab CPT Besiktning-Katsastus Oy Källmossvägen 109, Övermark

info@femek.com www.femek.com

Storåvägen 20 64320 Dagsmark +358(0)40 82 13 129

ESSPART Leif Rådmans

Essevägen 312, 68820 Esse

GSM 050-562 2491 GSM 040-703 9164 VÄLKOMMEN!


Äntligen finns det möjlighet att lyssna på livemusik igen! Flera intressanta konserter är inplanerade under våren, till exempel kommer La Riippa Group att uppträda på The Doo-Bop Club den 8 april. Foto: Ulla Nikula

FULL FART I FÖRENINGARNA

Nu då restriktionerna har lättat passar många föreningar på att ordna allt från konserter och skattjakter till loppisar och discon. Besök föreningarnas sidor på sociala medier för senaste nytt om evenemangen. 27.2–6.3 Rönnvik HF: Sportlovscafé vid Mälsorspåret kl. 12–15. 28.2–6.3 Malax UF: Sportlovsskattjakt med 11 uppdrag som utförs utomhus. Skattjakten startar på parkeringen vid Bygdegården och kartan hittas på malaxuf.fi och i Facebookevenemanget, smarttelefon behövs. Bland deltagarna utlottas ett presentkort till Minettes Kök. 5.3 The Doo-Bop Club: Five Steps Acoustic Band kl. 20. Inträde 10 €. 5–6.3 Dockteatern Lilla Åsnan: Föreställningen ”My namne is Charlie” lördag och söndag kl. 15 vid Kasern 13. En föreställning för hela familjen med endast visuellt språk. Biljetter 5 euro. 5–6.3 Ritz: Ritz Film Fest. Under två fullspäckade dagar ses åtta biografaktuella filmer kl. 13–22. Utöver filmerna utlovas mingel samt servering mellan filmerna. Enkelbiljett 11 € per film eller 8 € vid köp av biljetter till minst tre filmer. 6.3 UF Hoppet: Pulkaskoj kl. 12–14. Grillkorv, kaffe, bullar samt varm choklad finns att köpas. 6.3 Fagerö folkpark: Sportlovssöndag kl. 12–14 med tipsrunda, bollkastning, tremannaskidning, stövelkastning, målning i snön och innebandy. Grillkorv och servering. Restaurang Seaside serverar amerikansk buffé kl. 13–15.

6.3 Sundom UF: Söndagsdans med dansbandet Replay kl. 18–20. Inträde 15 €, kaffe och smörgås ingår. 9.3 Musikcafé After Eight: Culture Club med konsert av Ida Alanen Trio kl. 20. Gratis inträde. 11.3 Ritz: Konsert med Jesse Markin kl. 20. Biljetter 18 € via Netticket. 11.3 The Doo-Bop Club: Tuomo Uusitalo Trio kl. 20. Inträde 10 €. 11.3 Purmo UF: Minidisco för åk 3–6 i Purmogården kl. 19–21.30. 12.3 The Doo-Bop Club: Ida Alanen Trio kl. 20. Inträde 10 €. 12.3 Purmo UF: Loppis i Purmogården kl. 10–14. Boka bord för 10 € via Ida på tfn 045 232 6787 senast 9.3. Café med försäljning av både sött och salt tilltugg. 12.3 Lappfjärd UF: Vinterfest med trerätters middag av Rent a chef och musik av 4Music Band kl. 18. Pris 45 €, sista anmälningsdag 6.3 via formulär som finns länkat i Facebookevenemanget. 12.3 Rollspelsföreningen Eloria: Vårmöte och en workshop i att lajva inkluderande hålls vid Årvasgården från klockan 12. Mera information och anmälan via föreningens webb eloria.fi. 13.3 Malax UF: Söndagsdans i Bygdegården med Replay kl. 18–20. Inträde 15 €, kaffe och smörgås ingår. 14.3–5.5 Sundom UF: Akrylmålning

för vuxna med grunderna för måleri, komposition och färglära kl. 18. 16.3 Musikcafé After Eight: Culture Club med konsert av Philip Järvenpää Blues Experience kl. 20. Gratis inträde. 17.3 Ritz: West Coast Fab Fest 2022 presents Erik Söderlind plays McCartney kl. 19. 18.3 Ritz: West Coast Fab Fest 2022 presents The Wall Experience kl. 19. 18.3 Juthbacka Teater: Konsert med Henrik Åberg, Helene Nyberg och Thomas Enroth på Scala kl. 19. Biljetter 30 € via Netticket. 18.3 The Doo-Bop Club: Rebecka Sretenovic album release concert kl. 20. Inträde 10 €. 19.3 Petalax UF: Supé på Lokaalin med trerätters middag och underhållning av Dennis Rönngård kl. 18–23. Boka plats via e-post puf@ petalax.fi eller sms till tfn 040 555 4075 senast 13.3. Pris 50 €. 18.3 The Doo-Bop Club: Mathias Sandberg Trio kl. 20. Inträde 10 €. 19–23.3 Övermalax UF: Loppis i lokalen, lör–sön kl. 12–16 och mån–ons kl. 17–20. Bord bokas för 15 € av Isabel på tfn 050 521 3269. 20.3 Solf UF: Söndagsdans med Replay kl. 18–20. Inträde 15 €, kaffe och smörgås ingår. 23.3 Musikcafé After Eight: Culture Club Studio Gibli filmkväll med

visning av den japanska animerade filmen Det levande slottet (Howl's Moving Castle) från 2004 kl. 19.30. Gratis inträde. 25.3 The Doo-Bop Club: Soul What? feat. Joonatan Rautio kl. 20. Inträde 10 €. 26.3 Ritz: Knipi kl. 20. Biljetter 25 € via Netticket. 26.3 The Doo-Bop Club: Wasa Groove Unit Big Band kl. 20. Inträde 10 €. 26–30.3 Yttermark UF: Vinterloppis på lokalen lör–sön kl. 11–16 och mån–ons 17–20. Bordshyra ett bord 25 €, två bord 40 €, två klädställningar 25 €. Boka ditt bord på Facebook eller per e-post yttermarkuf@ gmail.com. 27.3 Petalax UF: Söndagsdans med Replay kl. 18–20. Inträde 15 €, kaffe och smörgås ingår. 30.3 Musikcafé After Eight: Culture Club med konsert av Elias Kovanko kl. 20. Gratis inträde. 31.3 Ritz: Agnes - Monolog av och med Maria Påhls kl. 19. Biljetter 20 € via Netticket. 1.4 The Doo-Bop Club: Classical Club: The best of Finnish Folk Fiddling! Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala kl. 20. Inträde 10 €. 2.4 Juthbacka teater: Agnes – en monologföreställning av och med Maria Påhls kl. 19 på Scala. Biljetter 20 €, ring eller sms:a tfn 041 3182 581

kl. 15–21 eller boka via Juthbacka teaters Facebooksida. 2.4 Rökiö BF: Teaterresa till föreställningen Agnes på Kulturhuset Scala i Nykarleby. Biljett och buss kostar 30 €/person. Resan betalas kontant i bussen. Anmälan till Kurt Svenlin senast 20.3 på tfn 050 5306 600. Bussen startar kl 17.30 vid Vörå kommungård och kör via Kvarnstugan till Nykarleby. 2.4 The Doo-Bop Club: Benjamin Faconnier 4tet kl. 20. Inträde 10 €. 8.4 The Doo-Bop Club: La Riippa Group kl. 20. Inträde 10 €. 9.4 The Doo-Bop Club: Simon Zion kl. 20. Inträde 10 €. 13.4 Musikcafé After Eight: Culture Club med konsert av Synthbart kl. 20. Gratis inträde. 14.4 Ritz: Ursus Factory kl. 20. Biljetter 25 euro via Netticket. 15.4 Petalax UF: Påskdans med Guns Rosor kl. 22–03. Inträde 15 € eller 10 € för de som är under 30 år. 15.4 The Doo-Bop Club: DÀIEN5 (ITA) kl. 20. Inträde 10 €. 16.4 Härkmeri UF: Påskäggsjakt och påskbrasa vid lokalen. 16.4 Sundom UF: Välgörenhets pubkväll. 16.4 The Doo-Bop Club: IdKa Jazz (SWE/FIN) kl. 20. Inträde 10 €.


Det är inte raketforskning – men nästan

Den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna har nyligen haft premiär. Varför inte visa den i lokalen? Foto: SF-Studios

FIXA FILMKVÄLL I LOKALEN SÖU:S MOBILA BIOGRAF RULLAR IGEN OCH KAN HYRAS AV FÖRBUNDETS MEDLEMSFÖRENINGAR SOM VILL FÖRVANDLA FÖRENINGSHUSET TILL BIOGRAF FÖR EN KVÄLL. Grundpriset för en filmvisning ligger kring 400 euro och då ingår arbets- och resekostnader. Sedan tillkommer kostnader för filmen som är cirka 45 procent av biljettintäkterna, men minst 100 euro. Det lönar sig ofta att visa två filmer för att öka biljettintäkterna. Föreningen sköter försäljningen av biljetter och kan också sälja

snacks för att öka intäkterna. Från föreningens sida behövs en till två personer som hjälper till att bygga och ta ner utrustningen. Föreningen ansvarar också för att eventuella restriktioner följs. VID BOKNINGEN meddelar man önskat datum, tid och adress för filmvisningen, samt vilken film man vill visa. Man kan också be om förslag på aktuella filmer. Berätta också om det finns en ramp eller trappor vid lokalen som utrustningen måste transporteras över, och beskriv hur det ser ut där fil-

På Gymnasiet i Petalax kan du välja mellan den allmänna linjen eller vår säregna tvärvetenskapliga linje, en utbildning som formas av problemlösning och forskande. Upplev våra moderna undervisningsmetoder, ta del av lärorika utlandsresor och utvecklas i skolans nybyggda lokaler.

men ska visas. Bifoga gärna bilder. FILMCENTRUM BOTNIA som sköter visningen har en egen bioduk som är 6,5 meter bred, men om det redan finns en duk i föreningshuset som kan användas sparar det både tid och arbete. I anläggningen ingår också en projektor, högtalare och förstärkare. Projektorn kan visa en upp till tio meter bred bild och rymmer max tio filmer samtidigt. Biografen bokas en månad före visningen via e-post till bio@ elokuvakeskusbotnia.fi.

gymnasiet.malax.fi

SPELKORT OCH BLOCK

INSAMLING FÖR UKRAINA SÖNDAGEN DEN 6 MARS KLOCKAN 12–14 SAMLAS SAKER TILL HJÄLP FÖR UKRAINA IN VID FAGERÖ FOLKPARK. Saker som kan doneras är bland annat vinterkläder som skor, kängor, stövlar, jackor, mössor, halsskydd och termounderkläder. Även medicinska produkter som första hjälpen-kit, plåster, förstärkt tejp, hygienprodukter och smärtstillande läkemedel tas emot. Sovsäckar, filtar och täcken samt barnkläder och blöjor uppskattas.

Ficklampor och batterier, kikare, armbågsskydd och knäskydd kan också skänkas. Närpes församling för de insamlade sakerna vidare till en uppsamlingsplats.

6.3

Saker till hjälp för Ukraina samlas in nu på söndag.

Saknas det kort i kortleken? Då kan du köpa SÖU:s högklassiga spelkort. Priset är fem euro per kortlek och de kan beställas via ett formulär på SÖU:s hemsida sou.fi. På hemsidan kan man också klicka hem resultatblock specialgjorda för pidrospel. I de 50-sidor tjocka blocken kan man bokföra sina spel i praktiska tabeller. Blocken kostar 3 euro styck och postkostnad tillkommer.

NÄSTA ÖP KOMMER I JUNI Nästa ÖP delas ut lördagen den 18 juni och i den kan man läsa allt om sommarens evenemang i föreningarna. Finns det något vi absolut inte får missa att skriva om? Kontakta caroline@sou.fi med era bästa tips. Alla nummer av ÖP finns tillgängliga digitalt på issuu.com/ webbop.

Plåtslageri • Maskinfalsade plåttak Fönsterplåt/Plåtlister Taksäkerhetsprodukter Inplåtning av skorstenar Skräddarydda lösningar enligt kundens behov Lagervägen 9 A7, 65610 Korsholm • Kenneth: 050 572 1214 / Mikael: 050 568 9549 • www.kmroofing.fi


STUDERA ETT ÅR PÅ VNF! Förbered dig för inträde och fortsatta studier. Prova något nytt och hitta din väg. VNF-året ger dig nyttiga färdigheter oberoende av framtida studier och jobb.

Studier för läropliktiga också!

Studielinjer 22–23:

 NATUR & MEDICIN  PSYKOLOGI & DIALOG  JURIDISKA PROGRAMMET  CREATE – konst & design  PERFORM – teater & dans info & ansökan: WWW.VNF.FI

VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

NYHET

BIOGAS

Nu kan Ni tanka vår biogas i Jeppo, Jakobstad och Storkyrö

Naturligtvis! Västra Jeppovägen 288 (längs med Riksväg 19)

www.jeppobiogas.fi

- Tvättning och målning av tak - Service och underhåll av tak - Taksäkerhetsprodukter Kostnadsfri offert

044-9392417 / Nicklas www.takservice.fi

För renare luft & miljö


KRONOBY

"MAN MÅSTE INTE KUNNA ALLT" Maria Tokou har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och på hennes meritlista finns en lång rad förtroendeuppdrag. Det senaste av dem är fullmäktigeplatsen i Österbottens välfärdsområde.

Trots att kalendern är fylld av möten och politiska uppdrag så tar sig Maria Tokou alltid tid för föreningslivet. Hon är uppvuxen i Terjärv där hon under några år medverkade i ungdomsföreningens revy. Under uppväxten var hon engagerad i elevkåren, och det intresset fortsatte under studietiden i Vasa då hon var aktiv i Noviums studerandekår. Nu bor hon i Kronoby där hon är engagerad i Kronoby Ungdoms- och Nykterhetsförening. ‒ Jag hade i ett skede funderat på om jag borde dra ner på föreningsuppdragen, men det slutade med att jag valdes till vice ordförande i Kronoby UF i stället, säger Maria Tokou. Hon är också medlem i SÖU:s styrelse där hon representerar föreningarna i första ringen. POLITIKEN är ett stort intresse och hon är styrelse- och fullmäktigemedlem i Kronoby kommun. Att ta steget vidare och kandidera i välfärdsområdesvalet kändes självklart och hon ställde upp som SU:s kandidat. De frågor som Maria särskilt lyfte fram i sin kampanj är vikten av att få service på landsbygden, att vården fungerar på både svenska och finska, och möjligheten till samarbete mellan olika välfärdsområden. ‒ Ingen annan kommun har debatterats så flitigt inför valet som Kronoby. Jag tror och hoppas att vi kan hitta en lösning som möjliggör att man även i fortsättningen kan få vård i Karleby, trots att vi hör till olika välfärdsområden. MED SINA 26 ÅR är Maria en av de yngsta som valdes in i Österbottens välfärdsområdesfullmäktige. Fullmäktigemedlemmarnas medelålder ligger på 50 år, och

Maria är en av tre invalda under 30-strecket. ‒ Pandemin har varit utmanande för ungdomarna och det är viktigt att deras röster blir hörda i beslutsfattningen. Nu måste hela samhället arbeta för att förbättra ungas mående; tredje sektorn och föreningarna, välfärdsområdet och kommunerna har en viktig uppgift här. PANDEMIN har också ställt till det för valkampanjen. Maria hade hoppats på en mer traditionell kampanj jämfört med senaste kommunalval, men hon insåg snabbt att sociala medier skulle vara hennes främsta verktyg att nå ut till potentiella väljare även denna gång. ‒ Jag är väldigt nöjd med mitt resultat. På valdagen hade jag en känsla av att jag inte skulle komma in, så när jag såg att jag hade fått 571 röster blev jag glatt överraskad. Maria uppmanar unga att engagera sig i samhället och politiken. ‒ Man måste inte kunna allt då man börjar, man lär sig under arbetets gång. Jag tycker att det är viktigt att människor med olika erfarenheter och perspektiv är med och beslutar om frågor som berör oss alla. Maria säger också att kommunala uppdrag inte behöver ta så värst mycket tid. ‒ Jag fokuserar på att föra en människonära politik utan fina ord. Jag försöker sätta mig in i folks vardag. Jag har ingen utbildning inom vården, men jag tror ändå att mina erfarenheter som ung och som patient är värdefulla. MARIAS BÄSTA TIPS är att omge sig med människor som stöttar en, då är det lättare att våga räcka upp

Maria Tokou Ålder: 26 år. Hemort: Född i Terjärv, bor i Kronoby. Arbete: Förvaltningssekreterare på Pedersöre Kommun. Förtroendeuppdrag:  Medlem i Österbottens välfärdsområdesfullmäktige. Medlem i Kronobys kommunstyrelse och -fullmäktige, samt medlem i bildnings- och fritidsnämnden. Fullmäktigeledamot i Österbottens landskapsförbund. Partipolitiskt aktiv inom SFP och Svensk Ungdom i Österbotten. Vice ordförande i Kronoby Ungdoms- och Nykterhetsförening. Medlem i SÖU:s styrelse.

handen och ställa sig till förfogande. I välfärdsområdets fullmäktige ingår 59 ledamöter från hela landskapet, och det förutsätts att de hela tiden ser till hela regionens bästa och inte enbart till hemortens intressen. ‒ Jag sitter redan i landskapsfullmäktige och i SU:s kretsstyrelse så jag är redan inne på att arbeta för hela regionen. Mandatperioden inleds den 1 mars och sträcker sig fram till den 31 maj 2025. Fullmäktiges viktigaste uppgift är att sätta vårdreformen i verket. Från att tidigare ha ordats i kommunernas regi ska den offentliga hälsovården, sjukvården, socialvården och räddningsverksamheten skötas av välfärdsområdet.

TEXT CAROLINE MÅRD


www.eksentro.fi Tel. 06 385 0940

patrik.kulla@eksentro.fi

Vi tillverkar och levererar kundanpassad inredning för hela hemmet. Vi har specialiserat oss på; - Köksinredningar - Badrumsinredningar - Grovköksinredningar - Garderober/Skjutdörrar

SÖU:s medlemsföreningar äger cirka 100 lokaler. De flesta är befriade från fastighetsskatt. Foto: Jonas Bergqvist

HUR BESKATTAS FÖRENINGSHUSEN? VEM BESTÄMMER ÖVER FASTIGHETSSKATTEN OCH HUR TOLKAS FÖRENINGARNAS ALLMÄNNYTTIGHET? ÖP REDER UT SAKEN.

Bergvärme? Fråga oss om pris på borrning av energihål och vattenbrunnar ... då vet du att du gjort en bra affär.

044-525 9143 info@drilltec.fi www.drilltec.fi

Fastighetsskatt ska årligen betalas till kommunen där fastigheten ligger. Kommunfullmäktige bestämmer storleken på fastighetsskattesatsen och har rätt att bestämma att skattesatsen för byggnader som ägs av ett allmännyttigt samfund är lägre än det som anges i fastighetsskattelagen. Man kan alltså bestämma att fastighetsskattesatsen är 0,00. – En förutsättning för tillämpandet av en särskild fastighetsskattesats för allmännyttiga samfund är att byggnaden på fastigheten huvudsakligen är i allmänt eller allmännyttigt bruk, säger Charlotta Långström på Sydvästra Finlands företagsskattebyrå. FÖR ATT ETT SAMFUND ska vara allmännyttigt krävs att det verkar endast till det allmännas fördel, att verksamheten inte gäller begränsade personkategorier och att verksamheten inte ger de som är delaktiga i samfundet ekonomiska förmåner. Alla dessa förutsättningar måste uppnås, både i verksamheten och i stadgarna. Allmännyttigheten fastställs skilt för varje skatteår i samband med verkställandet av beskattningen. – Med allmännyttig användning menas att samfundets egen allmännyttiga verksamhet bedrivs i fastigheten eller att fastigheten hyrs ut för annan allmännyttig användning. Allmän användning avser att fastigheten används för samhälleliga behov, till exempel som skola, kyrka, bibliotek eller statligt ämbetsverk. Verksamhet som inte är allmän eller allmännyttig är bland annat privata tillställningar och fester, näringsverksamhet och boende, säger Långström. DET ÄR KOMMUNERNA som besluter om fastighetsskattesatsen för allmännyttiga samfund och Skatteförvaltningen som bedömer en

0%

märkt att deras definition på allmännyttiga samfund skulle skilja sig från Skatteförvaltningens. – I Närpes har vi inte haft föreningar som bett om skattelindringar de senaste åren. Vi utgår från att Skatteförvaltningen kan göra bedömningen av skattefriheten på ett rättvist sätt för alla föreningar inom kommunen utgående från de kriterier som finns, säger Kent-Ole Qvisén, ekonomidirektör i Närpes.

fastighets allmänna eller allmännyttiga användningsgrad. – Det är Skatteförvaltningen som verkställer fastighetsbeskattningen utifrån de uppgifter som finns i Skatteförvaltningens register, annan utredning som fåtts i ärendet och de uppgifter som den skattskyldige har lämnat in. Ändring av verkställd fastighetsbeskattning kan sökas genom skriftlig begäran om omprövning hos skatterättelsenämnden, säger Långström.

NYKARLEBY HAR årligen ett antal föreningar som Skatteförvaltningen inte anser är allmännyttiga. – Tidigare meddelade vi Skatteförvaltningen vilka dessa är och de fick ingen skattelapp. Detta system har inte fungerat så bra de senaste åren så nu kommer vi att övergå till ett förfarande där föreningarna betalar skatten och sedan anhåller om ett bidrag på samma summa från staden. Ansökan prövas från fall till fall och år till år, beroende på föreningens verksamhet, säger Gunilla Lillbacka, ekonomidirektör i Nykarleby. Även i Malax har föreningar möjlighet att söka bidrag för fastighetsskatten. – Det är Skatteförvaltningen som tar ställning till vilka fastigheter som är skattepliktiga och det är upp till samfundet att vara i kontakt med Skatteförvaltningen om man anser att fastighetsskatten har verkställts felaktigt. För de föreningar eller andra allmännyttiga samfund som beskattas kan kommunen i vissa fall ge ett bidrag för att lindra fastighetsskattens effekter, säger Markus Norrback, förvaltningsdirektör i Malax. I Larsmo är fastighetsskattesatsen 1,30 för allmännyttiga samfund. – Vi har alltid uppburit fastighetsskatt av föreningar, men föreningarna kan istället ansöka om bidrag av kommunen för fastighetsskatten. Utgående från ansökningarna betalar vi varje år ut bidrag motsvarande fastighetsskatten åt allmännyttiga föreningar, säger Yvonne Thodin, ekonomichef i Larsmo.

13 av 14 kommuner i Österbotten har skattesatsen 0% för allmännyttiga samfund.

TRETTON AV FJORTON kommuner inom SÖU:s verksamhetsområde har beslutat att fastighetsskattesatsen år 2022 är 0,00 för allmännyttiga samfund. Det betyder inte att alla föreningar i dessa kommuner nödvändigtvis är befriade från fastighetsskatt. Beroende på Skatteförvaltningens bedömning av föreningens allmännyttighet och fastighetens allmänna eller allmännyttiga användning kan en förening hamna att betala fastighetsskatt. De flesta kommuner som svarat på vår enkät anser att det är mest rättvist för föreningarna att Skatteförvaltningen verkställer fastighetsbeskattningen utifrån sina kriterier och information. – Vi har bestämt att fastighetsskatteprocenten är noll för allmännyttiga föreningar eftersom vi tycker det är en viktig signal. Samtidigt har vi också bestämt att det är Skatteförvaltningen som fastställer beskattningen enligt sina principer som jag förutsätter är jämlika i hela landet och vi har inte övertagit rätten att avgöra den här typen av frågor, säger Malin Brännkärr, kommundirektör i Kronoby. Flera kommuner har inte heller

TEXT JENNY NYMAN


Vi erbjuder: ✓Service och reparationer av bilar, traktorer och övriga fordon ✓Rökgasmätning för dieselbilar Sommardäck Vinterdäck ✓OBD-test, övrig besiktningsservice förmånliga tilltillförmånliga priser! ✓Brännoljeförmedling priser! ✓Däck- och fälgförsäljning Välkommen!

RUNE: 0500-560974

TONY:

Pörtom Bil & Traktor Öb

040-5646334

Velkmossv. 4

Purmo UF:s ordförande Ida Lillqvist belönas för sitt engagemang.

0500-884 833 (Sami), 050-360 1447 (Marika)

PEDERSÖRE

BESÖKARE ÄR ALLTID

GRATTIS IDA OCH MATTS

MATTS JOSKITT OCH IDA LILLQVIST ÄR TVÅ ORDFÖRANDEN SOM BRINNER FÖR FÖRENINGSLIVET OCH NU BELÖNAS DERAS ENGAGEMANG. Ungdomsföreningsrörelsens jubileumsfond förvaltas av Svenska kulturfonden och det här är första gången som stipendiet delas ut till engagerade föreningsaktiva i hela

Svenskfinland. De nominerade skulle vara i åldern 16 till 25, och landskapsstyrelserna utsåg vinnarna genom slutna omröstningar. Stipendierna ligger på 550 euro per person. Matts Joskitt är ordförande i Forsby på Toppen och Ida Lillqvist innehar samma post i Purmo Ungdomsförening. Bara coronasituationen lättar kommer de att få resa till Helsingfors och ta emot sina stipendier.

Mottagare Matts Joskitt, Forsby Victoria Sahi, Esbo Sören Eklund, Eckerö Axel Mattsson, Pargas Julia Karlsson, Pargas

Julia Snällström, Mariehamn Milou Sederlöf, Esbo Felix Lönnström Ida Lillqvist, Purmo Malin Sinkko, Vanda

Beställ kött direkt av producenten inför påsken!

VÄLKOMNA, men ring gärna före!

KOM SOM DU ÄR - Och sök när du vill.

Hos STEP-utbildning kan du bli: • barnledare* • ledare för ungdomar och gemenskaper* • handledare i skolgång och eftisledare • kyrkvaktmästare • arbetstagare på begravningsbyrå

BÅTSERVICE

* ANSÖKAN OCKSÅ I GEMENSAM ANSÖKAN 22.2.–22.3.

All vår utbildning är arbetslivsnära, en stor del av lärandet sker i arbetslivet. I utbildningen ingår även närstudier, antingen så att du är på plats hos oss eller deltar via webben. Vi värdesätter den personliga handledningen och vägleder dig på din utbildningsresa mot examen.

Reparationer, service, tvätt, transport och sjösättning av båtar

BILVERKSTAD Avgastest • Reparationer Besiktningstjänst • Däckförsäljning Småmaskinservice

Auktoriserad Tohatsu servicepunkt

Reklamtejpningar och lasergravering

Jonas: 045-1333678 Strandvägen 1677, 66100 Malax www.ostmansmaskinservice.fi

För mer information och kontaktuppgifter, se step-utbilning.fi

MATJORD FYLLNADSJORD KROSSGRUS SAND

#nästasteg #söknärduvill

STEP-utbildning Seminariegatan 19 66900 Nykarleby

Matts Joskitt är ordförande i Forsby på Toppen.

Projektfinansiering på programmet HAR DU ELLER DIN FÖRENING FUNDERAT PÅ ATT SÖKA PROJEKTFINANSIERING FRÅN EU ELLER FONDER OCH STIFTELSER? DÅ SKA DU PRICKA IN DEN 25 MARS I KALENDERN. KulturÖsterbotten, Landsbygdsnätverket och Svenska kulturfonden bjuder in österbottniska aktörer till en eftermiddag där olika finansieringsmöjligheter presenteras. Evenemanget äger rum fredagen den 25 mars på Folkhälsanhuset i Vasa. Det första passet inleds klockan 12.30 och fokus ligger på EU-finansiering. Ann-Sofi Backgren på Landsbygdsnätverkstjänster/ Livsmedelsverket, Petri Svanbäck på NTM-centralen och Mathias Högbacka på Aktion Österbotten berättar om det nya CAP-programmet och dess möjligheter ur en österbottnisk synvinkel. En timme senare presenteras de europeiska strukturfonderna och

möjligheterna till projekt över regionsgränserna. Niklas Ulfvens på Österbottens förbund, Jouni Kytösaari på Mellersta Österbottens NTM-central och Susanne Ehrs på Österbottens förbund har ordet. EFTER EN KAFFEPAUS inleds dagens sista pass som handlar om självfinansiering och projektfinansiering. Martin Enroth och Joel Johansson från Svenska kulturfonden berättar om hur fonden kan stöda EU-projekt med självfinansieringsandelar, samt ge bidrag för fastighetsprojekt och för renovering av föreningshus. Anna-Karin Öhman presenterar Svenska folkskolans vänners bidragsformer. Informationsmötet avslutas med att Åsa Blomstedt informerar om KulturÖsterbottens verksamhet och bidragsformer och delar med sig av konkreta tips kring projektplanering. Man kan delta på plats eller via skärmen. Anmälningar tas emot fram tills den 22 mars. Mer info på KulturÖsterbottens hemsida.

Måleritjänst - Maalauspalvelu

Hans-Göran Österblad tel. 050 355 3088

65520 HELSINGBY Tel. 050-594 3090

obsmalerivasa@gmail.com Korsholm

Lokalproducerade sängar från Närpes.

Oiva kudde

Vi gör städning, handlar, fönstertvätt, trädgårdsarbete, vedarbete, byggen, renovering, flytthjälp, mm. Hur kan vi hjälpa dig?

59 € norm. 79 €

Marknadsvägen 1, 65610 Korsholm Må-Fre kl 12-18 , Lö kl 11-16. www.bedinvest.fi Tel. 0500-162 423

050 58 99 741

MALAX www.enhjalpandehand.fi


JNT FIBER

Vi tror på ett livskraftigt och framgångsrikt Österbotten där privatpersoner kan bo och företag verka. Därför investerar vi stort i regionen och jobbar aktivt för att bygga ut vårt fibernät. Vi ansluter både egnahemshus, bostadsbolag och företag till vårt fibernät, och sköter inkoppling och installation från början till slut!

internet

kabel-tv & IPTV

Telefoni

Företagstjänster

Karleby

Larsmo Jakobstad

Nyhet!

Snart ansluts även Replot till JNT Fiber!

Kronoby

Pedersöre Nykarleby Evijärvi

Korsholm Vasa

Vörå

Storkyro Ylistaro

Malax Korsnäs Närpes

I dessa kommuner kan JNT leverera vissa tjänster genom andra operatörers fibernät.

Anmäl fiberintresse på www.jnt.fi/fiber Din intresseanmälan hjälper oss att kartlägga behovet av JNT Fiber runt om i Österbotten. Tipsa även dina grannar – ju fler som anmäler intresse, desto större chans att JNT Fiber kommer till er ort!

Här finns JNT:s fibernät tillgängligt i stora eller vissa delar av kommunen/staden.

Kristinestad

Många områden i Österbotten är redan färdigt utbyggda med JNT Fiber och där är anslutningen bara ett telefonsamtal ifrån och leveranstiden kort. I andra områden jobbar vi aktivt för att bygga nya fibernät.

Kontakta oss ifall du Har frågor eller vill beställa en fiberanslutning!

Privatkunder fiberteam@jnt.fi 06 786 8210 www.jnt.fi

Företagskunder foretagslosningar@jnt.fi 06 786 8200 www.jnt.fi/foretag


VILKA FÖRSÄKRINGAR BEHÖVER FÖRENINGEN? Då olyckan är framme är det viktigt att vara försäkrad. För en förening med tajt budget är försäkringarna en stor utgift och därför är det bra att se över vilka försäkringar man har. Malin Ström från Föreningsresursen har rett ut vilka försäkringar som behövs för olika typer av verksamhet och vad prisnivån ligger på. – Börja med att gå igenom vilka försäkringar föreningen har och kontrollera om behoven är de samma som tidigare. Om ni är osäkra på om det behövs en försäkring eller inte, kontakta ert försäkringsbolag. De berättar om innehållet i en försäkring och sedan är det upp till styrelsen att besluta om en försäkring behövs. Det kostar inget att fråga så begär offerter från flera olika försäkringsbolag, säger Malin Ström. NÄR KASSÖREN BYTS eller den person vars adress försäkringsbreven och fakturorna kommer till slutar i föreningen är det viktigt att meddela det till försäkringsbolaget eftersom de inte får informationen automatiskt. Försäkringsbolaget behöver också ett protokollsutdrag över att den person som vill göra ändringar i försäkringarna faktiskt har rätt att göra det. – En förening som äger en fastighet gör klokt i att försäkra den. Brandförsäkringen är vanligast och prisnivån varierar beroende på husets byggår, renoveringsår, rör och uppvärmning. INVENTARIER KAN FÖRSÄKRAS med en lösöresförsäkring och då behövs en uppdaterad inventarielista. Dessutom finns det möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar

som stöld-, inbrotts-, skadegörelse-, läckage- och bräckageförsäkringar. Har föreningen ett café eller annan försäljning kan även varulagret försäkras. Hyr man ut en gårdskarlslägenhet i anslutning till föreningshuset bör hyresgästen ha en egen hemförsäkring. EN ANSVARSFÖRSÄKRING täcker person- och sakskador för tredje part som kan uppstå om exempelvis snö på taket faller ner på förbipasserande eller om någonting går sönder då föreningen byter däck på talko. En fortlöpande ansvarsförsäkring kostar cirka 100 euro per år. – Fundera på vem som står för försäkringen vid olika evenemang. Vid till exempel en ponnyridning, är det då hästägaren, arrangören eller föräldern till barnet som rider på ponnyn som har försäkring? Ibland kan den som rider till och med vara trippelförsäkrad, men i värsta fall kan det vara så att det inte finns någon försäkring alls. MÅNGA FÖRENINGAR ordnar talko och då är det bra att ha en gruppolycksfallsförsäkring eller talkoförsäkring som den också kallas. Den gäller oftast för mellan 1 till 1000 personer som är under 80 år. De som är över 80 år och deltar i talko behöver ha en egen olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller på väg till talkot, under själva talkot och på väg hem från talkot. Prisnivån ligger kring 77 euro per år. – Vid läger kan föreningen teck-

na en lägerförsäkring som också gäller för till exempel en resa till Lappland. Lägerförsäkringen täcker vårdkostnader, bestående skador och dödsfall och prisnivån ligger kring 2 euro per barn för en grupp på 30 barn som är på läger en vecka. Alternativt kan föreningen informera om att barnen inte är försäkrade och att en egen försäkring förutsätts. Viktigast är att man informerar om huruvida deltagarna är försäkrade eller inte. OM FÖRENINGEN ÄGER ett skogsskifte eller vandringsled går de att försäkra. Anställer föreningen personal är det obligatorisk med en arbetsgivarförsäkring och arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring. Ifall budgeten är tajt kan man välja att dela upp försäkringen i flera rater eller höja självrisken så att premien blir mindre. – Om pengarna är slut då försäkringen ska betalas kan man kontakta försäkringsbolaget och fråga om man kan få tilläggstid tills ett eventuellt verksamhetsbidrag utbetalas eller annan inkomst kommit in. Det är viktigt att kontakta försäkringsbolaget innan den första påminnelsen eller brevet från indrivningsbolaget kommer. Försäkringsbolaget har rätt att avsluta en försäkring om den lämnat obetald.

Malin Ström från Föreningsresursen har rett ut vilka försäkringar som behövs för olika typer av föreningsverksamhet.

TEXT MALIN ANDTBACKA

BILVERKSTAD

BILVERKSTAD

Dricks- och hushållsvatten direkt ur havet www.juomavesi.fi

Mikael Hjort 040 520 1899

John Oiling

P.g.a stor efterfråga är vår leveranstid nu mellan 6 - 8 veckor

050 540 9337

Mäkipäävägen 13, Vörå Tel. 045-632 7202 www.skoterdelar.fi

• installation • elmaterialförsäljning • planering

JORDBYGGNAD ronny.osterlund@netikka.fi Oravais

Snöskotrar, Utombordare, Båtservice, Mopeder, Bilverkstad, Svetsarbeten, Reservdelar, Småmaskiner, Fyrhjulingar, Service

ELfirma Antell Leif

ÖSTERLUNDS 044-0123 943

Välkommen in!

050-5235391

ALLT INOM JORDBYGGNAD.

• även 3D maskinstyrning och sprängningsarbeten

leif.antell@pp.malax.fi

B


Lindholms Entreprenad Kb

Grävmaskins & Traktor Entreprenad Tel. 040 715 0411 / 0400 449 298

Firma K.Rusk - Gräsklippning

-Städning - Byggstädning -Fastighetsskötsel

046-5743685 rusk.kristoffer@gmail.com Molpe

• Hus- och villagrunder • Dräneringar, gårdsplaner, avlopp m.m. • Grävmaskiner 2 t, 15 t, 25 t med 3D • Olika materialtransporter

Evangeliska folkhögskolan

Linje

X

Vasa Campus

Folkhögskoleår för läropliktiga!

Ett kreativt mellanår med fokus på dig och din framtid i en inspirerande miljö! GRATIS! film foto teamwork uteliv

IT musik

form färg

jag & framtiden

www.efo.fi • info@efo.fi Korsholmsesplanaden 2, 65100 VASA, tfn: 010 327 1610

SÖKER DU TOMT?

Vi erbjuder stadsnära landsbygd då den är som bäst.  06-327 7111 www.korsholm.fi

Kållby Samlingshus fick ett hedersomnämnade för sin renovering år 2018.

LYCKADE RENOVERINGAR BELÖNAS KÄNNER DU TILL NÅGOT VÄLRENOVERAT FÖRENINGSHUS? FINLANDS HEMBYGDSFÖRBUND BELÖNAR RENOVERINGSPROJEKT SOM HAR ÖKAT LOKALENS ANVÄNDNING OCH SOM KAN FUNGERA SOM ETT EXEMPEL FÖR ANDRA. Föreningshusdelegationen delar vartannat år ut ett hederspris till en förening som har åstadkommit en väl utförd renovering som förbättrar husets funktionalitet. I ett välrenoverat föreningshus har renoveringarna genomförts med metoder och material som passar den gamla byggnaden. En bevarande renoveringsmetod är ett mer hållbart alternativ än att bygga nytt, ur såväl ekologisk som ekonomisk

Fakta Föreningshusdelegationen är ett samarbetsorgan som grundats av centralorganisationerna för föreningar som äger föreningshus.  I delegationen deltar även representanter för undervisnings- och kulturministeriet, miljöministeriet, Museiverket och Kommunförbundet.  Delegationen har utsetts av styrelsen för Finlands Hembygdsförbund.  Nomineringar tas emot fram till den 31 mars.  Nomineringsblanketten finns på adressen: https://kotiseutuliitto.fi/foreningshus/hederspris-bra-renovering/.

synvinkel. I prismotiveringarna betonas det traditionella byggandets särdrag och värnandet av byggnadens historia. Även funktionsmässiga förbättringar, såsom tillgänglighetslösningar och utbyggnader, har planerats så att de passar den gamla byggnaden. Föreningshusen är medborgarsamhällets byggstenar och i nomineringen lönar det sig att betona hur renoveringen ökat användningen av huset samt stärkt gemenskapen och talkoandan. Renoveringen får vara högst fem år gammal det år då priset delas ut. FÖRENINGSHUS KAN nomineras av privatpersoner eller föreningar som känner till huset och dess renoveringar. Nomineringarna ska lämnas in senast den 31 mars 2022 med en elektronisk blankett. En expertjury bedömer nomineringarna och Föreningshusdelegationen fattar beslut om vilket föreningshus som vinner. Prisjuryn består av byaombud Tauno Linkoranta, arkitekt Ulla Rahola och byggnadskonservator Kalle Virtanen. Föreningshusen som belönas offentliggörs i samband med Föreningshusdagen och Europeiska kulturmiljödagarna i början av september. Hederspriset för bra renovering är en bronsskulptur. Dessutom kan hedersomnämnanden delas ut. Mer information och nomineringsblanketten finns på Finlands Hembygdsförbunds hemsida.

TERJÄRV UF PLANERAR PÅSKPROGRAM Den 9 april klockan 13–16 är det pysseldag på lokalen. Deltagarna pysslar äggskyltar som kommer att användas i samband med äggjakten som äger rum på påsklördagen den 16 april. Skyltarna sätts upp längs en bestämd rutt i byn, och barnen kan hämta en karta från lokalen och gå ut på äggjakt. Barnens uppgift är att räkna hur många äggskyltar de hittar längs rutten.

Evenemanget ordnas till förmån för Project Liv. Företag i kommunen kommer att få e-post av Terjärv UF:s styrelse där det förklaras hur de kan vara med och hjälpa. Företagen kan donera en valfri summa för evenemanget och Terjärv UF donerar sedan alla insamlade medel till Project Liv.


405 445 475 520

DEMOKRATIPROJEKT INLEDS I VÅR

från 2.325,Återförsäljare och demofilmer

JEPPES FISK

Projektet Unga har ordet sammanför ungdomar och föreningar och målet är att inkludera de unga i den demokratiska beslutsprocessen. Unga har ordet är ett samarbetsprojekt mellan Åbolands Ungdomsförbund och Svenska Österbottens Ungdomsförbund. Under projektets gång bjuds ungdomar in till lokala föreningar där de får möjlighet att påverka verksamheten. Projektet leds av Nora Möller i Åboland och Malin Andtbacka i Österbotten. – Vi kommer att välja ut fem föreningar i respektive landskap och tillsammans med dem ordna träffar dit ungdomar bjuds in under våren och hösten. Under träffarna bjuder vi på lättsamt och trevligt program och uppmuntrar ungdomarna att föreslå vilken typ av verksamhet de vill att föreningarna ordnar för dem, säger Nora Möller. Målet är att engagera ungdomarna och göra dem mera delaktiga i den demokratiska beslutsprocessen. Tanken är att lyssna på de unga och ge dem ett enkelt forum för påverkan som inte strävar efter att välja in personer i olika beslutsfattande organ, utan som ger möjlighet att med låg tröskel få säga vad man tycker och tänker. HÖRANDET AV DE unga kan ordnas på olika sätt under träffarna beroende på vad som känns bekvämt och ändamålsenligt med tanke på deltagarna. Det kan handla om diskussioner, frågeformulär eller någon digital lösning. Ungdomarna får på detta sätt möjlighet att påverka beslutsfattandet i föreningarna, samtidigt som föreningarna får kontakt med unga och kunskap om vad de vill ha. – För att få ungdomarna att delta i träffarna bör programmet vara lockande. Det kan beroende på orten och föreningen till exempel handla om en filmvisning, en mindre konsert eller workshop. Programmet planeras i samarbete med medverkande föreningar och i kontakt med ungdomar eller ungdomsledare på orten. Träffarna bekostas av projektet och innebär inga kostnader för föreningarna som medverkar i projektet, säger Malin Andtbacka. UNGDOMSFÖRENINGARNA ÄR en bra kanal för unga att påverka det

JEPPEN KALA

Arholmsvägen 64a, Sundom

044 4916565

Jeppe’s Fisksoppa

...SOM TAKE AWAY VARJE ONSDAG

FRÅN KVEVLAXNEJDENS EGEN FISK- OCH DELIKATESSBUTIK!

- Färsk, gravad och rökt fisk - Inläggningar och röror - Skaldjur och andra delikatesser Ti 10-16, On-Fr 10-18 Kvevlaxvägen 2, KVEVLAX 0400-174949 , info@jeppesfisk.fi

Resa till Oberammergau Passionsspel 18. – 22.8.2022 Pris 1970€/person I priset ingår:

- Finnairs flyg Helsingfors – München t/r - busstransport enligt programmet - guidad tur i Innsbruck - inkvartering i dubbelrum inkl. halvpension - biljett till Oberammerammergau Passionsspel inkl. mat - programblad Passionsspiele 2022 - reseledarens tjänster

Nora Möller är projektledare i Åboland för samarbetsprojektet Unga har ordet.

lokala utbudet av verksamhet. Beslutsprocessen är ofta kortare och snabbare än till exempel vid kommunala beslut. Både föreningarna och ungdomarna har nytta av en fungerande dialog och verktyg för att möta varandra. Efter de fem första träffarna i respektive landskap under våren sammanställs resultaten åt föreningarna som medverkar i projektet. Under hösten ordnas sedan nya träffar utgående från ungdomarnas önskemål för att fortsätta och fördjupa dialogen. Målet är att de deltagande föreningarna och ungdomarna ska kunna fortsätta samarbetet på ett naturligt sätt, så att de unga blir mera delaktiga i föreningarnas beslutsfattande och att föreningarna har möjlighet att erbjuda verksamhet som svarar på och utgår från de

ungas verkliga behov. MÅNGA FÖRENINGAR vill gärna erbjuda ungdomar en möjlighet att vara med i beslutsfattandet men de har svårt att få kontakt med dem och locka dem till lokalerna. Nu kan intresserade föreningar ta kontakt med projektledarna för att få hjälp med att ordna lyckade evenemang för unga och samtidigt höra dem gällande deras önskemål. Föreningar i Österbotten uppmanas kontakta projektledare Malin Andtbacka på e-post malin@ sou.fi eller telefonnummer 040 143 1012 för mer information. Projektet finansieras av Regionförvaltningsverket.

TEXT MALIN ANDTBACKA

Välkommen till vår nya webbshop! shop.nyja.fi Här kan du smidigt beställa ventilationsrengöring, -injustering, -filter mm till ditt egnahemshus!

NY-JA Ab Oy

Fabriksgatan 10, Nykarleby Tel. 06 723 0839, nyja@nyja.fi, www.nyja.fi


Mångsidig yrkesutbildning Våra utbildningar ras kan även gö l med läroavta

Kontinuerlig ansökan till alla våra svenskspråkiga utbildningsprogram! Sök nu till utbildningar som börjar på hösten 2022: Yrkesinriktad grundexamen • Kock • Kosmetolog • Merkonom • Närvårdare • Programutvecklare • Servitör • Säkerhetsvakt • Utövare av medietjänster

VamiaGuide

hjälper i frågor om yrkesval för dig som vill söka en studieplats vid V amia vamiaguide@va mia.fi

Examensdelar • À la carte-matlagning 30kp • Försäljning och servering av drycker 25kp Vårdbiträde Yrkesexamen i affärsverksamhet Yrkesexamen inom rengöring- och fastighetsservicebranschen, anstaltsvårdare eller lokalvårdare

Mera information och ansökningar https://vamia.fi/sv/hakijoille/sok-till-vara-utbildningar/

@vamiavaasa

www.vamia.fi

Studera på Norrvalla

Alla har en plats i livet

– hos oss är alla stjärnor!

– vi hjälper dig att hitta din!

• Grundexamen i idrott på Norrvalla eller Solvalla - GEA via www.studieinfo.fi 22.2–22.3, studiestart 15.8

Föregångarna

• Yrkesexamen i massage - Ansökan via www.studieinfo.fi 24.1–15.5, studiestart 15.8

• studerar inom yrkesutbildning, gymnasium eller på 3:e stadiet och behöver stöd i studier/livshantering

• Reseledarutbildning - Ansökningstid 1.2–31.5, studiestart 15.8

• har kört fast i studierna eller har avbrutit dina studier

• Folkhögskoleår för läropliktiga, Warm Up - GEA via www.studieinfo.fi 22.2–22.3, studiestart 15.8

• söker en nystart med livshantering, hälsa och rutiner

• Yrkesexamen i idrott och träning – auktoriserad personlig tränare - Studiestart 1.9 Frågor? Rektor Anna Pensar-Kuivamäki, 050 577 2548, anna.pensar-kuivamaki@folkhalsan.fi

Läs mer på folkhalsan.fi/utbildning Norrvalla eller Solvalla idrottsinstitut folkhalsannorrvalla, folkhalsansolvalla

Resurscentret Föregångarna erbjuder stöd till dig som:

• är utan studieplats eller är osäker på vad du vill studera Hos oss blir du alltid personligt bemött. Vi utgår ifrån din nuvarande situation och funderar tillsammans över nya vägar framåt. Alla våra tjänster är kostnadsfria. Tveka inte att ta kontakt! Frågor? Enhetschef Petra Bengs, 050 913 1133, petra.bengs@folkhalsan.fi

Läs mer på folkhalsan.fi/foregangarna Resurscentret Föregångarna foregangarna


KOLUMN

Varför valde du IB-linjen? Det var en fråga jag ofta fick under min första tid i gymnasiet och jag får den också nu på mitt andra år. Jag brukade svara att jag ville studera på engelska, tyckte att en internationell utbildning lät intressant och för att ett IB-diplom är bra om man vill studera utomlands i framtiden. Alla de orsakerna är sanna, men när jag svarar på den frågan vet jag ändå inombords att det fanns en djupare och kanske mer irrationell orsak till mitt val. Under grundskolan fick jag med jämna mellanrum av lärare höra att jag var begåvad. Under mina tidiga tonår var bekräftelsen från lärare och mina goda betyg i skolan en av de få sätten för mig att känna mig tillräcklig, tragiskt kan jag tycka idag.

NÄR JAG SKREV Vasa Övningssko-

"Att vara bra i skolan blev en del av min identitet och något jag inte kunde se mig själv utan. Att misslyckas i skolan skulle vara som att förlora mig själv. " las IB-linje på första plats i min ansökan till andra stadiets utbildning, handlade det om att jag ville studera utomlands i framtiden och att jag tyckte om engelska? Eller handlade det om att definiera mig

MITT VAL VAR ganska långt baserat på ett behov av att känna mig tillräcklig. Även fast jag trivs som fisken i vattnet på IB-linjen så skulle ändå många se en problematik i hur jag kom till mitt val. Själv tror jag att jag säkert skulle ha trivts på vilken som helst av vägarna som låg framför mig efter högstadiet. Jag tror att ett misstag jag gjorde var att skapa en onödig existentiell oro inför mitt val. I efterhand har jag insett att min utbildning inte bestämmer ifall jag är bra eller inte, den bekräftelsen måste komma inifrån. Vad du än väljer för andra stadiets utbildning så finns ändå många vägar att ta i framtiden. Det går också alltid att byta väg. Jag har lärt mig att så länge man kan vara trygg i sig själv så finns det kraft för att jobba sig runt hinder. Och ingen skam i att vända sig om.

Tarvitsetko vuokra-asunnon ?

Vi har radhus- eller våningshus lägenheter i Smedsby, Kvevlax, Solf, Petsmo, Jungsund och i Replot.

Meillä on rivi- tai kerrostalo asuntoja Sepänkylässä, Koivulahdessa Sulvalla, Petsmossa, Jungsundissa sekä Raippaluodossa,

Fastighets Ab Korsholms Bostäder Centrumv 4 / Keskustie 4, 65610 Korsholm / Mustasaari Tel / Puh 06-3277123 , 0400 188 083 www.korsholmsbostader.fi

Tegelbruksgatan 47,

REPARATIONER AV Persienner Rullgardiner Fönstertätningar

• Markiser / tygbyten • Vi utför reparationer på plats, allt från det lilla till att byta hela.

TILDA CEDERBERG ANDRAÅRSSTUDERANDE VID VASA ÖVNINGSSKOLAS IB-LINJE

ETT ÅR DÅ TANKARNA FÅR MOGNA ENLIGT DEN UTVIDGADE LÄROPLIKTEN MÅSTE ALLA UNGA GENOMGÅ EN UTBILDNING PÅ ANDRA STADIET, MEN LÅNGT IFRÅN ALLA NIOR VET VAD DE VILL. #FOLKISÅRET ERBJUDER ETT ALTERNATIV. Den största fördelen med att söka till Kredus nya linje #Folkisåret är enligt rektor Kerstin Storvall att man då får tid att stanna upp och tänka igenom vad man själv vill göra i framtiden. – Då man är 15–16-år är det lätt hänt att man följer strömmen och söker samma utbildning som ens vänner. Det skulle vara viktigt att alla kommer fram till egna beslut. Den utvidgade läroplikten sträcker sig fram tills det att man fyller 18. Målet är att alla ska avlägga en student- eller yrkesexamen, och utbildningen är kostnadsfri för den som är läropliktig. I höst startar Kredu i Nykarleby upp ett antal nya linjer som förhoppningsvis kan intressera de som behöver tid att fundera på framtiden eller som helt enkelt är skoltrötta. Man kan välja mellan

Utvidgad läroplikt  Målet är att alla unga avlägger en examen på andra stadiet.  Varje ung person som avslutar den grundläggande utbildningen har skyldighet att söka till en utbildning på andra stadiet eller till en utbildning i övergångsskedet.  Läroplikten pågår tills den studerande har fyllt 18 år. Läroplikten kan avslutas tidigare om den studerande avlägger studentexamen eller en yrkesinriktad examen.  Det är avgiftsfritt för den läropliktiga att avlägga den första examen. Den avgiftsfria utbildningen kan pågå fram till utgången av det år då den studerande fyller 20 år.  Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man i den nya gemensamma ansökan på studieinfo.fi. Ansökningstiden är 22.2–22.3. Källa: oph.fi.

specialinriktningar såsom häst-, grafisk-, verkstads-, språk- eller bibellinje. Alla har även gemensamma ämnen som till exempel modersmål och matematik på läsordningen, och man har möjlighet

Kerstin Storvall är rektor på Kredu i Nykarleby.

att förbättra sina grundskolevitsord. Storvall betonar att det finns möjlighet att skräddarsy studierna och att man kan välja om man bor på internatet eller inte. – Även de som inte berörs av den utvidgades läroplikten kan söka till folkisåret, men då är utbildningen inte kostnadsfri. Även andra folkhögskolor erbjuder liknade möjligheter till ett annorlunda år efter nian.

TEXT CAROLINE MÅRD

www.siggpac.fi

ATT VARA BRA i skolan blev en del av min identitet och något jag inte kunde se mig själv utan. Att misslyckas i skolan skulle vara som att förlora mig själv. Pressen jag kände kring skolarbetet handlade inte bara om en siffra på ett papper utan också om att leva upp till min självbild. Det var också vanligt att personer på min klass drev med mig och mina bedrifter i skolan. Det kunde förstås såra men i längden ökade det bara ännu mera på pressen att vara bäst i klassen. Det gjorde ont att någon gjorde narr av mig men innerst inne kände jag mig sedd. De förstod att jag var bra på något. Jag var bäst. Men jag var inte bara bäst, jag var också sedd.

själv som bra? IB-linjen är ju dit de ambitiösa och smarta studerandena far, IB-linjen är krävande och för att komma in på IB-linjen måste man vara bra. Det kan vara många saker som snurrar i huvudet när man ska välja vägen att ta för andra stadiet. Det kan vara ett behov att bevisa något för sig själv men också ett bristande självförtroende för att kunna klara av en viss utbildning. Det kan också finnas yttre faktorer som drar en till ett eller annat håll, som andras förväntningar eller vännernas val.

Behöver du en hyreslägenhet ?

Var trygg i dig själv


045-78 333 488

545FXT Autotune™ 45,7 cm3 • 2,2 kW • 8,4 kg

949€

(norm. 1049 ¤)

TORR- OCH VÅTDAMMSUGARE WDC220 (norm. 199 ¤)

HÖGTRYCKSTVÄTT PW350

AUTOMOWER 315X AUTOMOWER® 315X

VERKTYGSBÄLTEPRICERUNNER

139€

HUSQVARNA 550XPG

339€ AUTOMOWER 430X AUTOMOWER® 430X

®

199€

2018-2020 PRICERUNNER (norm. 179 ¤) 2018-2020

(norm. 369 ¤)

179€

SKYDDSKLÄDER JACKA OCH BYXA

®

50,1 cm3 • 3,0 kW • 5,3 kg (norm. 979 ¤)

HUSQVARNA SNÖSLUNGA ST124

FRÅN

899€ AUTOMOWER® 435X AWD AUTOMOWER® 435X AWD

HUSQVARNA.COM

Husqvarna motor 212 cm , bredd 61 cm, elektrisk start. 3

879€

Industrivägen 1, Jakobstad Tfn 06-789 8570 www.erikssons.fi

Kvartsgatan 2, Vasa Tfn 06- 357 7850 www.konenygard.fi

husqvarna.fi husqvarna.fi

Tegelbruksv. 7 A, Närpes Tfn 06- 224 1020 www.soderman.fi

FÖRSÄLJNING OCH SERVICE AV MASKINER ÅTERFÖRSÄLJARENS ADRESS

Magnesiumram, lång serviceintervall, utmärkt vibrationsdämpning och accleration gör dessa till dina drömsågar!

Stihl MS 201 CM

Erbj.

699 €

• Volym 35,2 cm • 1,8 kW/2,4 hk • 4 kg 3

Världens lättaste proffssåg M-TRONIC styrsystem Ingen shoke och inga justeringar.

Erbj.

Stihl MS 241 CM motorsåg • Volym 42,6 cm3 • 2,3 kW/3,1 hk • 4,5 kg

Stihl MS 261 CM

599 €

SERVICE AV Lantbruks- och entreprenadmaskiner, reservdelar, tillbehör, oljor m.m. Auktoriserad Valtra, Fendt, Sampo Rosenlew, Huddig och Lännen -service

Erbj.

• Volym 50,2 cm3 • 3,0 kW/4,1 hk • 4,9 kg

699 €

Cirkelv. 15, tel. 06-3182950 65100 Vasa 0500-364688 www.marander.fi • email: marander@maskin.netikka.fi

Snabb och pålitlig service!


Resor

KURSER & BIDRAG

på svenska

UTBILDNING I DIGITAL ARKIVERING Hur ska föreningen komma i gång med systematisk och genomtänkt digital arkivering? Vilken information ska sparas, hur och varför? Detta får du svar på under utbildningen Föreningens arkivering – nu och för framtiden. Utbildningen ordnas av Svenska folkskolans vänner och riktar sig till anställda och frivilliga inom föreningar och förbund. Utbildningen ordnas i två delar. Under den första delen går arkivchef Lena Karhu från Svenska centralarkivet igenom det mest centrala om arkivering. Under den andra delen som är en frivillig workshop hjälper Lena med konkreta frågor som gäller just din förening eller ditt förbund. Det första tillfället hålls den 16 mars klockan 13–15, och det andra tillfället äger rum den 31 mars klockan 9–10.30. Under utbild-

16.3

Startdatum för kurs i digital arkivering.

ningen får du lära dig varför det är viktigt att arkivera, hur traditionell arkivering ser ut och hur den digitala arkiveringen kan ordnas i föreningen. Den information och det material som uppstår i ett förbund eller förening består av värdefull kunskap om föreningens verksamhet. Informationen stöder kontinuiteten i verksamheten, är viktig för kommande föreningsaktiva och är dessutom samhälleligt värdefull. Utbildningen hålls via Zoom. Anmäl dig senast den 11 mars genom ett formulär på www.sfv.fi.

TEATRARNA KAN SÖKA OM STÖD TEATER- OCH REVYFÖRENINGAR KAN NU ANSÖKA OM PRODUKTIONS- OCH MARKNADSFÖRINGSSTÖD FRÅN FSU. Nu kan föreningar ansöka om stöd för vår- och sommarpjäser som uppförs under perioden 1 mars till 31 augusti. Ansökan för vår- och sommarpjäser bör inlämnas senast den 4 april. Pjäser som kommer att streamas online kan också få understöd. Ansökan sker elektroniskt genom att fylla i blanketterna som finns på adressen teater.fi/understod/. Till ansökan bifogas en noggrant uppgjord budget. Observera att FSU kräver att föreningar som söker bidrag bör ha lämnat in föregående års teaterstatistik, om föreningen/gruppen har spelat något, för att ansökan ska beaktas.

KURS I FÖRENINGSTEKNIK ÄR DU NY I FÖRENINGSLIVET ELLER VILL DU REPETERA FÖRENINGSKUNSKAPENS GRUNDER? DÅ SKA DU ANMÄLA DIG TILL SFV:S KURS I FÖRENINGSTEKNIK.

Diskussionstillfälle för sommarteatrar

Onsdagen den 13 april klockan 11 arrangerar FSU ett digitalt diskussionstillfälle för de som arbetar inom administration och koordination av en sommarteater. Under tillfället får man chans att möta andra som arbetar med liknande uppgifter och tanken är att teatrarna ska kunna stödja varandra och erbjuda lösningar och idéer till varandra. Anmäl ert deltagande till sofia@fsu.fi.

Teaterföreningar fick bidrag PÅ SVENSKA DAGEN IFJOL MOTTOG FSU BOJAN SONNTAGPRISET. HELA PRISSUMMAN PÅ 10 000 EURO GÅR TILL REVYOCH TEATERFÖRENINGAR SOM HAR HAFT DET KÄMPIGT UNDER CORONAPANDEMIN. Svenska Finlands folktings garanter rf premierade FSU med Bojan Sonntag-priset. Motiveringen var att uppmärksamma den svåra situation som amatörteatrarna befinner sig i efter coronapandemin. Hela prissumman delas ut till

revy- och teaterföreningar. Alla teaterföreningar som har varit tvungna att kämpa på grund av coronapandemin kunde ansöka om understöd. Detta gällde både de föreningar som stött på ekonomiska motgångar, samt de vars utmaningar handlat om ökad arbets-

Mottagare  Småbönders ungdomsförening  Österhankmo hembygds- och ungdomsföreningen  Nordstjärnan  Taklax ungdomsförening  Korpo ungdomsförening

mängd och svårigheter att orka i en tung situation. FSU mottog 25 ansökningar och 10 föreningar, varav 5 från Österbotten, delar på prissumman på 10 000 euro.

 Prästkullanejdens hf  Järsö ungdomsförening  Teatergruppen Qvinnoröster (Esbo Västra UF)  Rampfeber  Koskö hembygdsförening  Terjärv Ungdomsförening

Grundkursen i föreningsteknik leds av Malin Ström från Föreningsresursen och den hålls digitalt torsdagen den 10 mars klockan 18. Föreläsningen ger kunskap om styrelsens uppgifter, hur man förbereder och genomför styrelse- och föreningsmöten, organiserar arbetet i en förening och når ut till och engagerar medlemmar. Kursen hålls digitalt via Zoom och man får länken per e-post genom att anmäla sig senast den 6 mars på adressen sfv.fi/sv/evenemang/.

Hotellresor till Tallinn

15-17.4 Påsken i Tallinn 26-28.5 Kristi Himmelsfärdshelgen

Spa-resor till Pärnu

En skön och avkopplande vecka i förmånliga och välkända Pärnu 8 dagar: 15-22.4, 30.4-7.5

Türi blomsteroch trädgårdsmarknad 20-22.5

Trädgårdsmässan i Stockholm Hotellresa 31.3-3.4

Nolia trädgård i Umeå Hotellresa 23-24.4. Kryssning 23.4

Shoppingkryssningar till Umeå Med nya Aurora Botnia Lördagar: 12.3, 23.4...

Konsert-/ hotellresor till Umeå

30.4-1.5 Mando Diao 7-8.5 Bo Kaspers Orkester

Teaterresa till Stockholm Saturday Night Fever med bl.a. David Lindgren och Andreas Lundstedt. 31.3.-3.4

GES nya krogshow på Cirkus i Stockholm Hotellresa: 31.3-3.4 Kryssning: 22-24.4

Danskryssning med Viking Grace 6-7.4

Guns Rosor och Titanix bjuder upp till dans! Bussrutter både längs Riksåttan och Strandvägen!

NYA VIKING GLORY

En dag i Stockholm -kryssningar: 1-3.5 och 15-17.5

Musikalen Grease i Helsingfors Hotellresa: 30.4-1.5

Åland grönskar

LÄR DIG GÖRA BÄTTRE VIDEO NU HAR FÖRENINGAR SOM VILL BLI BÄTTRE PÅ ATT ANVÄNDA VIDEO I MARKNADSFÖRINGEN MÖJLIGHET ATT DELTA I EN WORKSHOP. Att filma högklassig video med smarttelefonen är ingen omöjlighet bara man kan de rätta knepen. En video blir proffsigare genom lätt editering och det lär man sig på några timmar. Workshoppen ordnas den 9 mars med start klockan 18 i Campus Allegro och den leds av Mathias Nylund. Kursen är kostnadsfri för föreningsrepresentanter. Workshoppen ordnas av projektet Ung i Förening (Centria-Novia). Anmäl dig senast måndagen den 7 mars till mona. groop-sjoholm@centria.fi

Två nätters hotellresa: 27-29.5

Gardasjön Norditaliens smycke 21-27.4

Franska rivieran med Barcelona och Andorra 7-14.5

Irland vandringsresa 9-14.5

Varanger ord & Nordkap 30.6-7.7

Boka tryggt och res säkert med oss!

oravaistrafik.fi

06 318 4000 må-fre 9-16


. N E R Å V A L E H , A S S Y R K R E T T Ä V I FO RT S

AV ANN-LUISE BERTELL URPREMIÄR: 17.9.2022

BILJETTSLÄPP 18 MARS WASA TEATERS BILJETTKASSA Mån-lör kl 12-14 & 15-18 tfn +358 (0) 6 3209 330


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.