Page 1

PREVIOUS WORK SAMPLES


info@wauoffice.com 116 Nassau St, Suite 802 New York, NY 10038 917-754-4581


WHO ARE WE? WAU is an interdisciplinary architecture and design practice based in New York City. The firm was established in response to the widening gap that exists between great design firms and great executive firms with a view to spanning both areas of practice. With prior experience working with some of the world’s most established offices in both spheres, WAU has experience in providing innovative design solutions whilst meeting budget constraints and rigorous construction schedules. ‍ WAU’s design approach is driven by a curiosity for new organizational typologies and aesthetic experiences that offer new ways of living, working, and interacting with one another. WAU’s interests are not defined by a particular project typology, but by the potential to create environments with cultural resonance. Frequently expanding the role of the architect, WAU’s approach spans between strategic thinking and material experimentation from the city to the artifact.


IAN WATCHORN AIA | RIBA | RIAI

Ian Watchorn is a Licensed Architect in both the US & Europe with over 10 years of experience working at internationally renowned offices. Educated in Ireland he has worked with two separate Pritzker Prize winning architects in OMA and Grafton Architects and has experience spanning Ireland, The Netherlands, Norway, and for the past 7 years; New York. Ian’s experience is one that recognizes the distinct skills required to both design and execute architectural projects. With this in mind, Ian spent his formative years working on high profile competitions, most notably with OMA (Office for Metropolitan Architecture) where he developed a critical approach to design. Post OMA, Ian then refined this design thinking leading a number of design commissions in the years that followed. With a desire to see projects through to completion Ian then completed his educational arc by joining Cooper Robertson, working extensively on the later phases of project development, documentation and delivery. With experience in leading all stages of architectural projects at the highest level Ian founded WAU (Watchorn Architecture & Urbanism) in 2020.

Professional Experience 2020 2016 2016 2014 2013 2012 2012 2011

WAU Watchorn Architecture & Urbanism Cooper Robertson HWKN Hollwich Kushner Studio Link-Arc Grafton Architects OMA Office for Metropolitan Architecture OG Arkitekter VMX Architects

Education 2011

Waterford Institute of Technology, Ireland Master of Architecture


ALAN SONG

Alan Song is an architectural designer with 6 years of experience working at internationally renowned offices in North America, Europe, and Asia. Educated in Canada at the University of Waterloo, he has had the pleasure of working with award winning offices in Canada, China, Japan, The Netherlands, and the United States. Alan spent his formative years at high-profile design offices such as OMA, Neri&Hu Design and Research Office, and Junya Ishigami + Associates where he developed a critical process and eye for design. These opportunities provided him with wide ranging experiences working across all project typologies and sizes. With the understanding that projects did not simply end after the design phase, Alan joined Cooper Robertson where he worked extensively on project documentation and delivery as the project architect for a hotel and masterplan. While at Cooper Robertson, he met Ian and discovered a mutual interest and curiosity for a future collaborative practice. Alan joined WAU in 2021.

Professional Experience 2021 2019 2015 2015 2014 2014 2013

WAU Watchorn Architecture & Urbanism Cooper Robertson OMA Office for Metropolitan Architecture Neri&Hu Design and Research Office Junya Ishigami + Associates Diamond Schmitt Architects UDG United Design Group China

Education 2018

University of Waterloo, Canada Bachelor of Architectural Studies


GENESIS GANGNAM Client Hyundai Motor Company Date of completion 2018 Program Retail/Office Project Size + Location 15,200 sf | Seoul, South Korea Firm OMA Office for Metropolitan Architecture

For its design of the Genesis Gangnam Store, we re-visited the conventional norm of dealership in the automotive industry. Typically, the design of an automotive retail and office space includes large window shops that disclose the interior in one glance. By contrast, the Genesis Space is a space of gradual discovery, enhanced by the selection of a muted palette of colors and materials for its interior design. Furthermore, to mute the distracting presence of sales activities, the purchasing process is placed in a sequence of independent rooms. Furniture is blended into the separate rooms by using the same color and material as the space.

Genesis Gangnam entrance

The store is designed to be attentive to visitors’ needs and provide them with an authentic, analogue experience that cannot be substituted with digital technology. The design of the Genesis Gangnam Store has resulted in a set of guidelines for a global roll out strategy; the Genesis Gangnam store in Seoul is the first application of a new automotive retail concept.

PROJECT

GENESIS SPACE IDENTITY 1005 DAECHI 2 DONG, GANGNAM-GU, SEOUL, REPUBLIC OF KOREA CLIENT

HYUNDAI MOTOR COMPANY

12, Heolleung-ro, Seocho-gu, Seoul, South Korea T +82 2 3464 1114 ARCHITECT

OMA

Heer Bokelweg 149 3032 AD Rotterdam The Netherlands T +31 10 243 8200 / F +31 10 243 8202

X1

X3

X2

X5

X4

X1

X2

LOCAL ARCHITECT

X3

X5

X4

INNOCEAN WORLDWIDE

Landmark Tower 20F 837-36, Yeoksam-dong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea T +82 2 2016 2300

* Dimension to be verified on site

Y5

ST-1

Y5

ST-2 LOCKERS

BATHROOM (F)

ST-1

ST-2 LOCKERS

BATHROOM (M)

CAR PIT +0.20

DN

OFFICE

CAR PIT DN

UP

PANTRY

TEST DRIVE/DELIVERY

Y4

STORAGE

UP

PANTRY

JANITORIAL LOCKERS

STORAGE

Y4 +4.40

Y3

Y3 +0.20

Y2

Y2

Y1

Y1

KEY MAP

S2

S1

1st floor plan

N

2nd floor plan

6

PLAN LEVEL 1 DRAWING TITLE

DESIGN DEVELOPMENT STATUS

1:100 PROJ. NO.

SCALE

A1 FORMAT

DATE

09.06.17


Configuration room

Access corridor

Showroom

Meeting room

Library

Lounge 7


NEW MUSEUM EXPANSION Client New Museum Date of completion Est. 2022 Program Museum/Office/Education Project Size + Location 61,700 sf | New York, USA Firm OMA Office for Metropolitan Architecture + Cooper Robertson

The New Muesum Expansion will occupy a seven story, 60,000 square foot building and include three floors of galleries, doubling the Museum’s exhibition space. The form is designed to complement and respect the integrity of the adjoining SANAA-designed flagship building, while asserting its own distinct identity. Along with additional space for the Museum’s many community and education programs, the expansion will provide a permanent home and office space for NEW INC, as well as increased public amenities and improved vertical circulation.

New Museum expansion

The new building will improve vertical circulation with the addition of an atrium stair, which will offer views over the surrounding neighborhood. The stair and new entry align to the terminus of Prince Street, opening up the museum to the city. The building will also provide additional public spaces and services, including an expanded lobby and bookstore, an upper level forum connecting to the existing Sky-room, and a new 80-seat restaurant.

5th floor plan 8


Lounge

Auditorium

Meeting rooms

Auditorium

Open office workspace 9


673 5th AVENUE RETAIL & GALLERY Client King Fook Company Date of completion Ongoing Program Retail, Gallery Project Size + Location 5,200 sf | 5th Avenue, New York Firm Studio Link-Arc

The design of this retail flagship scheme for a major Chinese retailer is inspired by the concept of a bamboo forest. This allows a unified architecture that connects all three floors and allows flexible retail space. The project site exists in a unique location at the intersection of commerce and culture as 5th Avenue meets 53rd Street. Adjacent to both major cultural institutions such as MOMA (53rd Street) and High-End 5th Avenue Retail Flagship Store brought us to view the design as a hybrid of retail and Chinese cultural institution that could capitalize on its striking location.

5th avenue facade

First floor

Ground floor 10


5th avenue corner

Bamboo screen to unify floors

Mazimized volume

53rd street facade

Retail gallery 11


TOGETHER RESTAURANT Client Together Date of completion 2018 Program Food & Beverage Project Size + Location 2,360 sf | Shanghai, China Firm Neri & Hu Design & Research Office

Located on historic Yuyuan Road in Shanghai, the Together Restaurant offers contemporary Asian and French cuisine. Conceptualized by Neri&Hu, the restaurant celebrates the social aspect of dining and is rooted in the idea that great food is what brings people together. The interior and exterior spaces of the restaurant, consisting of a main dining area, a bar dining area, and one private dining room, are designed by Neri&Hu. As a core design element of the building complex, red bricks can be seen extending from the exterior to the interior. The unique patterns and textures of the brickwork gives the rustic feeling of dining in the urban streetscape. At the same time, the custom designed Viabizzuno pendants, classic Thonet chairs and Stellar Works dining tables add a layer of relaxed refinement that echoes the essence of Together Restaurant’s culinary vision.

Main entrance

Street view

Courtyard 12


Main dining room entrance

Street view

Bar dining area

Main dining area

Brick detail 13


MoMA 15th FLOOR OFFICES Client Musem of Modern Art Date of completion 2019 Program Office Project Size + Location 6,200 sf | New York, USA Firm Cooper Robertson

As part of an overall $450 million expansion and renovation of MoMA, Cooper Robertson were tasked with the renovation of the 15th floor of the MoMA office tower. The task was to provide a new home for MoMA’s in-house graphic design team which works alongside the curatorial, marketing and PR teams within the museum. Key features of the design include a central open plan communal workspace, surrounded by perimeter meeting rooms, private office spaces and various breakout spaces for collaboration.

1

1.7

16'-10"

2

7'-9"

Renovated MOMA exterior by DS+R

3

4

26'-0"

5

26'-0"

6

26'-0"

26'-0"

2'-6"

F.2 CL

1'-3"

15'-2"

F

1'-3"

6'-4"

CL

6'-2"

11'-0"

7'-6"

5'-321 "

6'-4"

4'-383"

E.8

11 WEST

4'-3"

OWNER:

8'-4"

THE MUSEU 11 WEST 53 NEW YORK

5'-821 "

10'-11"

1'-11"

ARCHITECT:

123 WILLIA NEW YORK 212 247 17

2'-6"

E.6

MEP/FP/FA:

13'-9"

17'-4"

CL

JAROS BAU 80 PINE ST NEW YORK 212 530 93

OUT OF SCOPE

20'-4"

CL

2'-6"

6'-7"

E

5'-821 "

10'-11"

1'-11"

11'-8"

C.4

2'-9"

8'-2"

D

15th Floor plan 14 NO.

-

POWER AND DATA PLAN - LEVEL 15 Scale: 1/4" = 1'-0"

ISSUANCE

D


Library

Meeting area

Open office workspace

Open office workspace 15


THE EDIBLE ACADEMY Client New York Botanical Garden Date of completion 2016 Program Education, Office 24

Project Size + Location 5,300 sf | New York, USA 24

Firm Cooper Robertson

1 20

3

24 edible gardening, To meet a growing interest in urban particularly for New York City’s young learners, we were1 20 commissioned to design 21 an expansion to The New York 24 22 Garden’s Ruth Botanical Rea Howell Family Garden. The new2 facility, called The Edible Academy, will 1 expand programs 21 for children as well as teachers, families, and adults into a 19 24 year-round teaching center focusing on 2 the fundamental relationships between plants, gardening, sustainability, 1 nutrition, and health. 18 19

20 22 21

OOR 12 PLAN

21

23 17 16

3 4

3

2

19

3

17

The Edible Academy includes a new 5,300 square foot10 1 classroom building and propagation greenhouse as 11 well 16 18 12 23 3 as 2 expanded garden areas to serve up to 100,000 program 15 17 13 participants annually. It is sited to highlight its magnificent9 10 setting with 16 views down a steep wooded slope to the 12 11 14 7 8 Bronx River. A terraced lawn amphitheater and two outdoor 15 9 13 pavilions will provide flexible spaces for activities, cooking 10 4 demonstrations, and outdoor events. 12

15 10

11

14 9

13

4 7

6

4 6

Edible5 Academy entrance

86

7

5

4

1114

1. ENTRY PLAZA PAVILION 11. CLASSROOM 7 6 8 6. OVERLOOK 2. MEADOW GARDEN 7. DEMONSTRATION CLASSROOM 12. OFFICE 3. GREENTHUMB GARDEN 8. CORRIDOR 13. MECHANICAL ROOM 9 13 4. CHILDREN’S GARDEN 9. ELECTRIC ROOM 14. STAFF ROOM 0 5 5. OVERLOOK 10. STORAGE / PANTRY 15. MEN’S TOILET TRY PLAZA 11. CLASSROOM 16. STAFF TOILET 7 6 PAVILION 86. OVERLOOK EADOW GARDEN 7. DEMONSTRATION CLASSROOM 12. OFFICE 17. WOMEN’S TOILET EENTHUMB GARDEN 8. CORRIDOR 13. MECHANICAL ROOM 18. SERVICE YARD HILDREN’S GARDEN 9. ELECTRIC ROOM 14. STAFF ROOM 19. STORAGE SHED 5 ERLOOK 10. STORAGE / PANTRY 15. MEN’S TOILET 20. NURSERY 20 LOOK 11. CLASSROOM 16. STAFF TOILET 21. PROPAGATION GREENHOUSE 8 PAVILION NSTRATION CLASSROOM 12. OFFICE 17. WOMEN’S TOILET 22. AMPHITHEATER RIDOR 13. MECHANICAL ROOM 18. SERVICE YARD 23. SERVICE DRIVE TRIC ROOM 14.5STAFF ROOM 19. STORAGE SHED 24. MAGNOLIA WAY RAGE / PANTRY 15. MEN’S TOILET 20. NURSERY 22 21. PROPAGATION GREENHOUSE CLASSROOM 16. STAFF TOILET 20’ 0 22. AMPHITHEATER OFFICE 17. WOMEN’S TOILET 23. SERVICE DRIVE MECHANICAL ROOM 18. SERVICE YARD 24. MAGNOLIA WAY STAFF ROOM 19. STORAGE SHED 19 20. NURSERY MEN’S TOILET 16. STAFF TOILET 21. PROPAGATION GREENHOUSE 20’ 0 17. WOMEN’S TOILET 22. AMPHITHEATER 18. SERVICE YARD 23. SERVICE DRIVE 18 19. STORAGE SHED 24. MAGNOLIA WAY 20. NURSERY

16. STAFF TOILET 17. WOMEN’S TOILET 18. SERVICE YARD 19. STORAGE SHED 20. NURSERY 21. PROPAGATION GREENHOUSE 22. AMPHITHEATER 23. SERVICE DRIVE 24. MAGNOLIA WAY

21. PROPAGATION GREENHOUSE 22. AMPHITHEATER 24 23. SERVICE DRIVE 24. MAGNOLIA WAY

0

20’

20’

0

1

21

3

20’

0

2

4

17 10

23

16

12 15

13

11

7

6

9 8

14

5

Floor plan FLOOR PLAN

1. ENTRY PLAZA 2. MEADOW GARDEN 3. GREENTHUMB GARDEN 4. CHILDREN’S GARDEN 5. OVERLOOK

6. OVERLOOK PAVILION 7. DEMONSTRATION CLASSROOM 8. CORRIDOR 9. ELECTRIC ROOM 10. STORAGE / PANTRY

11. CLASSROOM 12. OFFICE 13. MECHANICAL ROOM 14. STAFF ROOM 15. MEN’S TOILET

16. STAFF TOILET 17. WOMEN’S TOILET 18. SERVICE YARD 19. STORAGE SHED 20. NURSERY

21. PROPAGATION GREENHOUSE 22. AMPHITHEATER 23. SERVICE DRIVE 24. MAGNOLIA WAY

0

20’

16


Demonstration Classroom

Entrance and corridor

Greenhouse classroom

Demonstration classroom 17


WATER GARDEN Client Art Biotope Date of completion 2018 Program Cultural/Landscape Project Size + Location 107,700 sf | Tochigi, Japan Firm Junya Ishigami + Associates

The project is located in a meadow near the site of a new hotel in the natural setting of Nasu in Tochigi. Due to the construction of the nearby hotel, the existing forest was entirely relocated to its new adjacent setting to be the location of the Water Garden. The ponds and trees are spread across the entire site at a density that is never found in nature. Trees from the adjacent forest are rearranged on the site and water is drawn in from the existing sluice gate to fill countless ponds, which are all connected to the existing irrigation system with water flowing continuously at different rates. By using the natural slope of the terrain, each of the 160 ponds flows seamlessly down to the next, creating a continuous passage throughout the garden. Landscapes that were originally on site, but never met, are now superimposed upon each other to create a new environment.

Water Garden Ponds

Landscape plan 18


Bird’s eye view

Winter garden

Physical model

Summer garden 19


TORANOMON HILLS STATION TOWER Client Mori Building Date of completion Est. 2023 Program Office, Retail, Hotel Project Size + Location 2,700,000 sf | Tokyo, Japan Firm OMA Office for Metropolitan Architecture

The Toranomon Hills Station Tower is a unique mixed-use high rise in Tokyo, offering an innovative mix of office, hotel, and retail that highlights public amenities, including a new Hibiya Line subway station. Located at the junction of Toranomon Hills (the business cultural center) and Ark Hills (a lifestyle cultural center), the Toranomon Hills Station Tower responds to the ambitions of both neighborhoods, incorporating an elevated park that links to the surrounding green network, extending the newly configured pedestrian boulevard of Shin Tora Dori. The new tower will serve as a key node that connects the new station to the other towers and the surrounding district. A continuous central amenity band, sandwiched by flexible office spaces, runs through the building, offering office workers on every floor a designated amenity space for their use.

Aerial view

Typical office floor plan layouts 20


Office lobby

Office amenity lounge

Flex workspace

Library lounge

Open office workspace 21


ALILA BANGSAR Client Alila Hotel Group Date of completion 2018 Program Hospitality Project Size + Location 161,460 sf | Kuala Lumpur, Malaysia Firm Neri&Hu

Located between Brickfields, a former colonial neighborhood, and Bangsar, an up-and-coming area of Kuala Lumpur, the project is situated at the junction between these two districts, old and new, a conceptual linkage between the past and the present. The hotel occupies the ground floor and the top eight floors of a new tower, with five levels of guest rooms and three levels of public areas, with us responsible for both architecture and interior design. A rigid structural grid defines the project from outside to inside, signaling its presence on the façade, while acting as a framework within which each function of the hotel is contained. In the guestrooms, the concept was to define the layout with two different elements: “the hut” and “the indoor courtyard”. Following the analogy of a small village the hut is the indoor space where the functions of daily living are enclosed. The bathroom is inserted as a floating box in the hut structure and allow for free-flowing circulation around the space.

Lobby

Courtyard

Pool level floor plan 22


Entry

Poolside deck

Suite

Wet room

Living space 23


CHINA RESOURCES ARCHIVE LIBRARY Client China Resources Group Date of completion 2018 Program Library, Office, Education Project Size + Location 97,000 sf | Shenzhen, China Firm Studio Link-Arc

Located on the campus of Xiaojingwan University, a private educational institution in Shenzhen, the CRLand Archive Library has a dual program. The building’s primary function is to serve as an archive for the client, holding all of its physical and digital records in a subterranean vault built into the hillside that serves as the project site. Atop the archive, the project functions as a gallery space and lecture hall that serves the adjacent campus, adding a civic and cultural dimension to the project.

Library entrance

Exterior terraces

2nd floor plan 24


Office workspace

Reception

Facade detail

Exhibition hall 25


info@wauoffice.com 116 Nassau St, Suite 802 New York, NY 10038 917-754-4581


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.