Innehåll Kinda nr 2 April 2024

Page 1

NUMMER 2 - 2024

• Extraknäcket blev en livsstil

• Färgsprakande vintagesamling

• Riggad för fiskesäsong

• LRF Ungdomens nya ordförande

• Fornfela förmedlar historiska berättelser

• Utställningen Färgstoft

• Earth Hour Rimforsa

• invigning av räddningsstationen

Rumnebo Gräf AB

2
46 63
vår besiktningsman Janne 076-107 67 53 för mer informa琀on.
21 39
magnus@mjt-tjanst.se www.mjt-tjanst.se Facebook: MJT Tjänst Storgatan 5, 590 38 Kisa
83 74
info@borgel.nu
18, 590 42 Horn
53 32
Rumnebo, 590 46 Rimforsa
TOTALENTREPRENAD UNDER ETT TAK RIMFORSA PLÅTSLAGERI 0708-66
E-post: henric@ryda.se • www.byggwang.se Industrivägen 20, 590 44 Rimforsa Ring
0705-59
E-post:
070-591
www.borgel.nu E-post:
Gamlebyleden
070-569
Utdala
E-post: rumnebo@gmail.com
83 74
18, 590 42 Horn TOTALENTREPRENAD GÖR BYGGET ENKELT & TRYGGT!
Stenis 070-591
www.borgel.nu E-post: info@borgel.nu Gamlebyleden

Välkommen våren...

Trodde vi ja! Vädrets nyckfulla gudar tröttar aldrig på att spela oss spratt. Efter att igår vaknat upp till ett vinterlandskap singlar det i skrivande stund återigen vita små flingor från skyn. Vi hoppas, tror och håller alla tummar och tår att detta var sista bakslaget innan våren på allvar gör sin rätta entré. Eller rättare sagt, nu bestämmer vi det, vi vänder blad!

I detta nummer av Innehåll Kinda finner du som vanligt trevlig och matnyttig läsning tillsammans med erbjudande och information från våra annonsörer.

God Läsning önskar vi på Innehåll!

/Annelie, Nina och Tom

Redaktion och produktion:

Happify Oskarshamn. www.happify.se

Ansvarig utgivare: Fredrik Nilarp

Adress: Hantverksgatan 33, Oskarshamn

Tel: 0491-822 12, 070-304 24 12

E-post: oskarshamn@happify.seI www.innehall.se

Upplaga: 6 000 ex. Distribution: Hushåll och företag i

Kinda kommun. Distributör: PostNord

Tidningen tryckt på Svanenmärkt papper och tryckeri. Nästa nummer: I brevlådan med utdelningsstart torsdag 13 juni 2024.

Bokning: Senast torsdag 30 maj 2024.

Text och foto: Happify Oskarshamn (där inget annat anges)

Framsidesfoto: Inger Borén berättar om extraknäcket som blev en livsstil.

Copyright: Innehåll är skyddad av Upphovsrättslagen § 49, för texter, konstnärliga bilder samt fotografier. Om du kopierar detta utan tillstånd begår du ett brott mot Upphovsrättslagen. Ett enkelt sätt är att helt enkelt fråga om du får publicera bilden/ textutdrag, samt att vara noga med att uppge källan, när du publicerar. Vid källhänvisning ange namn på Tidningen, namn på fotograf, namn på skribent. Innehåll ansvarar inte för fel orsakade av otydliga underlag, manuskript eller annonstexter. Innehåll förbehåller sig rätten att avböja olämpliga annonser, t ex av främlingsfientlig, sexistisk eller stötande natur.

DU KAN GÖRA

Skillnad

Det finns barn som lever under trassliga hemförhållanden, vilket gör att barnen inte kan bo kvar hemma. Skälen till detta kan variera. Det kan bero på sjukdom, missbruk eller andra problem.

Socialtjänsten är skyldig att erbjuda barnen ett hem att växa upp i. Det är brist på familjehem, därför söker Kinda kommun efter stabila familjer som har tid, plats och engagemang för barn och ungdomar.

Välkommen att anmäla ditt intresse till: Louise Lindberg Caspersson eller Gretha Björklund louise.lindberg‐caspersson@kinda.se, gretha.bjorklund@kinda.se 0494‐191 30, 072‐554 25 41 Anmäl ditt intresse via formulär på kinda.se/stodochomsorg

A different Kinda life

3
Inger delar ut den absolut sista tidningen

Extraknäcket som blev en livsstil

I över 45 år har Inger Borén delat ut tidningar i Horn. Oavsett väder har hon under gryningens första timmar försett samhällets invånare med nyheter redo att läsas tillsammans med morgonkaffet. –Trots att det stundtals varit jobbigt har jag alltid älskat det, säger Inger som torsdagen den 29 februari delade ut den sista Kinda-Posten.

Inger Borén är en handlingens kvinna och när hon i slutet av 1970-talet var i behov av ett extraknäck ringde hon helt sonika upp Vimmerby Tidning och undrade om det inte var dags att dela ut tidningen direkt till alla de brevlådor som nyligen ersatt postkontorets postfack.

–Övrig post delades ut direkt till adressatens brevlåda och jag tyckte det var en bra idé att göra samma sak med tidningen, förklarar Inger. Initialt fick jag inget gehör angående mitt förslag men en tid efteråt ringde de upp mig och frågade när jag kunde börja!

Inledningsvis delades tidningen ut i Horns tätort under eftermiddagarna men från och med hösten 1979 blev KindaPosten en morgontidning och i samband med detta tillkom tidningen ÖC.

EXTRAKNÄCKET SOM BLEV EN LIVSSTIL 4
Foto: Sven-Olof Nestor

–Sex mornar i veckan vid klockan 03.45 levererades tidningsbuntarna hem till mig och så fort jag lastat min cykel trampade jag iväg, gata upp och gata ner, säger Inger. Lika vackert och rofyllt som det var att höra vårens fågelsång från sadeln, lika besvärligt var det under vintern med snö, halt väglag och bitande kyla. Under en synnerligen kall treveckorsperiod i början av 80-talet låg temperaturen mer eller mindre konstant runt 30 minusgrader och då kändes det verkligen tufft. Mirakulöst nog har jag aldrig cyklat omkull under mina många morgonturer.

Inger var ensamstående mor och så snart morgonrundan var avklarad skyndade hon hem för att få iväg barnen till skolan för att själv vara på arbetsplatsen klockan 07.00.

–Jag arbetade som vårdbiträde och senare som undersköterska vid Stångågården och även om det var en utmaning att dubbelarbeta så var det just då en nödvändighet för att få ekonomin att gå ihop, förklarar Inger.

–Oavsett färdmedel är det magiskt att möta gryningen alldeles

Både sträckan samt antal tidningar ökade markant när Inger år 2005 började dela ut tidningar även på landsbygden och i samband med detta bytte hon ut sin cykel mot bil. Som mest delade hon ut 15 olika tidningar och sista året körde hon även ut paket.

–Jag avverkade ungefär 19 mil per natt och den frihetskänsla jag tidigare upplevt från cykeln fortsatte jag känna även bakom ratten, berättar Inger. Oavsett färdmedel är det magiskt att möta gryningen alldeles ensam i naturen. Jag har sett så otroligt många vilda djur under mina åkturer och efter att ha stött på älgar, rådjur, vildsvin, rävar och harar i mängder såg jag äntligen efter 33 år som tidningsutdelare mitt första lodjur. Det var fortfarande natt när det

www.nordwaystore.se

Cirkulär IT

Utvalda produkter i våra butiker. Se hela sortimentet i vår webbshop.

majestätiska djuret släntrade nerför branten och sakta passerade min bil för att sedan fortsätta uppför den motsatta kullen och försvinna ner bakom den. Mina tårar föll tyst under detta magiska ögonblick som utspelade sig mitt på en öde landsväg precis innan solen gick upp.

År 2012 gick Inger i pension från kommunen men fortsatte att dela ut tidningar ytterligare i tolv år tills Kinda-Posten lades ner. Även om Inger därmed delat ut sin sista tidning är hon knappast sysslolös.

– Jag har alltid tyckt om att lära nytt och jag sitter gärna inte stilla hemma. För mig är det viktigt att ständigt utvecklas och jag vill också bidra till vårt samhälle på de sätt jag kan. Därför är jag engagerad i en rad olika föreningar såsom till exempel

Hemträdgårdsföreningen, Väntjänsten, arbetet med Hälsans Stig, Marknadsföreningen och många, många fler, säger Inger avslutningsvis.

Text: Nina Sabel

Information om öppettider och kontakt: www.avite.se

I Kisa tar vi foto när ni ska förnya ert körkort.

Boka din annons genom att kontakta

Tom Walle på

073‐671 11 96 eller tom@happify.se Vill

5 EXTRAKNÄCKET SOM BLEV EN LIVSSTIL
Sport
2starka Tillvåren! Provahemsidan:www.skonvidbron.se
Walking Jogging
ha en
i
du
annons

Riggad för fiskesäsong!

Det är en vecka kvar till premiäröppningen av Rimforsas nya fiskebutik Riggad och Innehåll hälsar på för att stämma av läget med Erik Almlöf Ljungberg och Kristoffer Grönqvist som tillsammans med Carl Andersson utgör affärens ägartrio.

–Hur kom det sig att ni bestämde er för att satsa på en fiskebutik här i Rimforsa? –Vi är tre väldigt sportfiskeintresserade barndomsvänner som alla länge har känt att det finns ett behov av en lokal affär med fiskeutrustning här i trakten, säger Kristoffer. Kinda har många fina fiskevatten där både lokala och mer långväga gäster gärna provar fiskelyckan året om i jakten på främst abborre, gädda eller gös.

–När den perfekta lokalen blev ledig här i Rimforsa bestämde vi oss för att förverkliga våra planer, berättar Erik. Intresset för sportfiske är just nu rekordstort och det finns inget som tyder på att trenden är på väg att avta så vi vet att det finns en marknad och en efterfrågan. Förhoppningen är att vi inom ett år ska kunna ha Riggad öppen på heltid men eftersom vi tre delägare har våra ordinarie jobb börjar vi med ett par dagar i veckan.

–Berätta lite om ert utbud.

–Vår ambition är att kunna erbjuda våra kunder rätt slags fiskeutrustning oavsett om de är nybörjare eller mer erfarna fiskare. Vi

startar med ett brett sortiment som vi sedan önskar utveckla vidare med hjälp av våra kunders önskemål och idéer, säger Erik. Det vi inte har i butik beställer vi gärna hem och som komplement till vårt utbud har vi näthandeln som gör att vi kan nå ut till en ännu större kundkrets.

–Vi vill hjälpa varje kund att optimera sin fiskeupplevelse genom att vara rätt utrustad för den typ av fiske som de önskar ägna sig åt, menar Kristoffer. Här i vår butik kan

Vi har ett stort urval av olika fiskespön, rullar, drag, jiggar samt håvar men vi kan också erbjuda tillbehör som kläder, gasolkök, flytvästar och annan typ av kringutrustning.

kunderna titta runt, klämma och känna på produkterna och rådfråga oss. Vi har ett stort urval av olika fiskespön, rullar, drag, jiggar samt håvar men vi kan också erbjuda tillbehör som kläder, gasolkök, flytvästar och annan typ av kringutrustning.

–Fredagen den 29 mars är det dags för invigning av Riggad, vilka förväntningar har ni?

–Vi har satsat helhjärtat på detta och hoppas att många kommer hit för att se vår fina butik och det breda sortimentet, säger Erik. Nu har vi en vecka på oss att färdigställa det sista och sedan slår vi upp portarna och önskar alla varmt välkomna att förbereda fiskesäsongen med oss här på Riggad!

Veckan efter premiären kontaktar Innehåll Kristoffer för att höra hur öppningsdagen förlöpte.

–Premiären gick jättebra och vi uppskattar att det kom ungefär 350 personer under dagen. Stundtals var det ordentligt högtryck och då ringlade kön lång inne i butiken. Vi fick väldigt fin respons av besökarna och dagen överträffade våra förväntningar. Nu ser vi fram mot en härlig säsong med fint fiske och många drömfångster.

Text och foto: Nina Sabel

6 RIGGAD FÖR FISKESÄSONG!
Erik och Kristoffer i de fina lokalerna.

Nya helt elektriska EX30

Privatleasing 4 995 kr/mån

Vår minsta SUV har gjort stor entré

Helt elektriska EX30 bjuder på stor prestanda i ett litet paket. Det ger dig smart teknik, toppmoderna säkerhetsfunktioner och skandinavisk design. Med Volvo Inclusive Privatleasing får du dessutom en attraktiv månadskostnad där både finansiering, serviceavtal och vägassistans ingår. Välkommen in eller upptäck mer på skobes.se

Volvo Inclusive Privatleasing

•Serviceavtal

• Fri Volvo Assistans

•Finansiering via Volvofinans

• Privatleasingskydd i 3 månader

• 500 kronor att ladda bilen för*

*Gäller nya kunder som skaffar CarPay.

Pris avser Volvo EX30 Core Single Motor, standardutförande med Volvo Inclusive Privatleasing via Volvofinans. 36 mån, 1 000 mil /år, 0 kr kontantinsats & garanterat restvärde. Mån.kostn baserad på Stibor 90 (03/2024). Serviceavtal + 3 mån privatleasingskydd ingår. Volvia försäkring & Transportstyrelsens avgifter tillkommer. Ändrad körsträcka, ränta, tillval etc. påverkar mån.kostn. Ev. övermil & onormalt slitage debiteras vid avtalets slut. Gäller begr. antal, 2/4-17/5. Se villkor på skobes.se. WLTP EX30 bl. körning: Räckvidd upp till: 337–476 km. Elförbr fr.: 17,0–17,6 kWh/100 km. Inga CO₂-utsläpp under körning. Faktisk räckvidd varierar beroende på körbeteende och yttre omständigheter.

www.skobes.se

KISA Kalmarvägen 20 Tel: Björn 0494-153 02

Öppettider: Mån-tor 9-18

• fre 9-17

7

Färgsprakande vintagesamling med en historia

Allt började under en semester i Norrland då Bo Lindberg som 7-åring hittade en ölburk slängd i diket på en campingplats. –Av någon anledning plockade jag upp den, tyckte att den var fin och bestämde mig för att spara den, säger Bo. Det var nog där i Norrland mitt intresse för att samla på vackra saker började.

–Som du ser har det tillkommit ett par ölburkar sedan den där dagen i början av 70-talet, ler Bosse och sveper ut med handen mot en vägg fylld av burkar i varierande mönster och färger.

Från golv till tak har Bo radat upp sammanlagt 500 ölburkar i fyra hemmasnickrade hyllor.

–Burkarna är alla olika och kommer från hela världen, berättar Bo. Många av dem är från svenska bryggerier som numera är nedlagda.

Bo fascineras av äldre ting som förr hörde till vardagen men som nu är svåra att få tag på. I sin lägenhet har han inrett ett retrorum som förutom sängen uteslutande är försett med föremål från 50- och 60-talet. Här hittas en utsökt blandning av dekorativa emaljskyltar, kaffeporslin med tidstypiskt mönster, livsmedelsförpackningar, termosar och möbler som alla var vanligt förekommande i samhället för cirka 70 år sedan.

–Tidsepoken intresserar mig då färgerna, utformningen och designen tilltalar mig, säger Bo. För mig kan verkligen ett föremål ha en själ och en historia att berätta. Speciellt när det kommer till äldre objekt uppskattar jag hantverket från grunden till färdig produkt. Maskintillverkade massproduktioner ger inte samma känsla av finlir som det omsorgsfulla engagemang en snickare lade ner i sina skapelser. Riktigt gamla hantverk som består än idag talar för en arbetsprocess med hög kvalitet och stolthet för yrket.

Bo kan inte bara visa upp många retroprylar, han kan även berätta stor mängd kuriosa om varje föremål.

–Jag vill så klart veta mycket om saker -

na jag samlar på, det är del av hela grejen, säger Bo och visar en vackert stormönstrad klänning från tidigt 60-tal. Varje föremål berättar något värdefullt om sin samtid och jag vill bevara den kunskapen. Jag tror att folk mår bra av att ha en hobby och utanför arbetet är samlandet min avkoppling. Jag åker på auktioner och mässor

men handlar mest över nätet där jag också har kontakt med andra personer med liknande intresse. Att samla vackra föremål som gör mig glad har blivit en livsstil och bevarandet av kulturarvet är mitt livsverk.

Text och foto: Nina Sabel

FÄRGSPRAKANDE VINTAGESAMLING MED EN HISTORIA 8

På väggen hänger en vackert stor mönstrad klänning från tidigt 60-tal tillsammans med dekorativa emalj skyltar.

Välkommen till ditt pålitliga val för VVS-lösningar!

Vi erbjuder allt inom VVS! • Värme • Kyla • Badrum • Kök • Tvättstuga örmokeri • Installation av luft/luft värmepumpar Försäljning & installation av värmepumpar från Bosch, Nibe, Panasonic och CTC och Daikin.

Vi har samarbete med Wasa Kredit med möjlighet att få räntefri avbetalning upp till 36 månader, vid köp av en värmepump.

Tel. 0709-66 34 00

Mail. eldskotts@outlook.com

Eldskotts rörservice AB Följ och gilla oss på Facebook!

Vi är stolta över att vara ett auktoriserat Säker Vatten-företag och vår breda expertis inom VVS säkerställer att vi kan möta alla dina behov. Vi strävar efter att erbjuda högsta kvalitet och pålitlighet i vårt arbete och att hålla humana priser på både produkter och tjänster.

Vi är din lokala rörmokare i Kinda och åtar oss alla jobb inom VVS.

Vi jobbar lokalt i Kinda – Kisa, Tidersrum, Ydre, Björkfors, Hycklinge, Horn, Rimforsa men självklart även i resterande Östergötland!

9
Vimmerbyvägen 6B. Kisa info@dackservicekinda.se Däckservice 0494-10990 Bilverkstad 072-57 109 90 vet vilka däck du behöver Snart är det vår!
äckbytet närmar sig!
ar ute i god tid och b
ka
c
.
i är anslutna till MECA och utför service och reperationer på alla typer av bilar.
i har drop-in på däckskifte!
D
V
o
kbyte hos oss på Däckservice i Kinda
V
V
10 Renault Grand Scenic 7 Sits Drag Årsmodell: 2018 Miltal: 11700 179.000kr De här och runt 120 bilar Fråga oss innan du byter! Opel Astra Plug in Hybrid Aut Årsmodell: 2023 Miltal: 950 Ort: Kisa 384.900kr Opel Astra Kombi Drag Årsmodell: 2013 Miltal: 19400 79.900kr Opel Corsa Årsmodell: 2022 Miltal: 2330 179.900kr Opel Crossland X Aut Årsmodell: 2019 Miltal: 6000 179.900kr Opel Grandland X 180Hk Aut Årsmodell: 2019 Miltal: 9500 229.900kr Opel MOKKA-E Elbil Aut Årsmodell: 2023 Miltal: 600 365.000kr Peugeot 208 Aut Årsmodell: 2022 Miltal: 1800 204.900kr Peugeot 308 5D GT Automat Årsmodell: 2022 Miltal: 1800 Ort: Kisa 295.000kr Peugeot e-2008 Elbil Aut Årsmodell: 2023 Miltal: 700 349.000kr Peugeot 5008 7-Sits Aut Årsmodell: 2019 Miltal: 11700 269.900kr Peugeot 3008 130hk Aut Årsmodell: 2022 Miltal: 1800 364.900kr
11 KISA 0494-79310 TRANÅS 0140-18095 Mån-fre 9-18 Lör 10-13 grahnsbilar.se Volvo V90 D4 Aut Nav Årsmodell: 2020 Miltal: 9800 279.000kr Subaru Forester 4x4 Aut Drag Årsmodell: 2020 Miltal: 6200 314.900kr i lager hos Grahns Bilar! Subaru Outback 4WD Aut Drag Årsmodell: 2020 Miltall : 4500 289.900kr Subaru Outback 4x4 Aut Drag Årsmodell: 2021 Miltal: 3850 349.900kr TOYOTA C-HR Hybrid Aut Årsmodell: 2018 Miltal: 6500 224.900kr Subaru Forester 2.0 4x4 Drag Årsmodell: 2015 Miltal: 25000 129.900kr VW GOLF 1.6 TDi 4motion Årsmodell: 2020 Miltal: 9800 139.900kr VW Passat 4WD Aut Drag Årsmodell: 2015 Miltal: 28500 109.000kr VW Passat 4WD Aut Drag R-line Årsmodell: 2018 Miltal: 13700 229.000kr VW T-Cross Årsmodell: 2020 Miltal: 4500 179.900kr Mazda 6 4WD Aut Årsmodell: 2015 Miltal: 8300 189.000kr Nissan Qashqai Aut Drag Årsmodell: 2017 Miltal: 2017 179.900kr 4X4 4X4 4X4 4X4 4X4 4X4 4X4 4X4

Katarina från Rimforsa är LRF Ungdomens nya ordförande

På riksstämman den 6 mars valdes Katarina Wolf till ordförande för LRF Ungdomen.

–I strävan efter en fungerande livsmedelsförsörjning är det för mig viktigt att lyfta frågor som rör unga lantbrukare eftersom det är vi som kommer att möta samt finna lösningar på branschens framtida utmaningar, säger Katarina.

Katarinas engagemang i LRF började år 2021 då hon blev aktiv inom lokalavdelningen. Förra året valdes hon till vice ordförande i riksstyrelsen och sedan i mars 2024 kan Katarina titulera sig ordförande i LRF Ungdomen.

–Det känns jättefint att få förtroendet att företräda våra medlemmar och bli en röst utåt för unga lantbrukare, säger Katarina.

Tillsammans med sina två bröder tog Katarina för några år sedan över familjens mjölkgård som ligger utanför Rimforsa. Generationsskiftet innebar en tioårig lång process och Katarina har därmed egen praktisk erfarenhet kring hur komplicerat ett övertagande av ett lantbruksföretag kan vara. –Medelåldern på befintliga lantbrukare är i

dagsläget cirka 60 år och en av mina hjärtefrågor är att underlätta för den yngre generationen som önskar ta över eller starta lantbruksföretag, säger Katarina. Jag tror inte att det saknas ungdomar som vill arbeta inom branschen, jag tror snarare att det är en mängd olika faktorer som försvårar för dem att kunna förverkliga sina ambitioner. De yngre lantbrukarna har till exempel sällan de ekonomiska muskler som initialt krävs och vi driver därför just nu frågan om kapitalanskaffning i form av ett statligt etableringslån. En annan fråga som jag vill belysa är den stora administrativa bördan lantbrukare har att förhålla sig till. Ett allt större regelverk med dess många lagar och bestämmelser påverkar ständigt vår förmåga att producera

–Det är ett otroligt stort ansvar att driva lantbruk...

mat samt nå lönsamhet. Detta måste lyftas och få förankring i verkligheten.

Katarinas starka engagemang kommer från att hon lever i samt är verksam inom lantbruket. Genom egna erfarenheter hittar hon ständigt nya sakfrågor som behöver dryftas för att skapa bättre, hållbara förutsättningar för lantbruksföretagare.

–Det är ett otroligt stort ansvar att driva lantbruk och det är mängd olika faktorer såsom lönsamhet, regelverket, klimatfrågan samt det dagliga vädret som påverkar denna bransch enormt mycket, förklarar Katarina. Inom klimatfrågan intar lantbrukarna en väldigt central roll och är kopplade till flest antal mål som sätts upp angående minskad klimatpåverkan. Jag vill byta fokus från inställningen att det är vi som bidrar mest till miljöpåverkan till att det är vi som har störst potential att ställa om och på så sätt kompensera för klimatförändringarna. Med rätt ekonomiska investeringar skulle vi till exempel kunna producera bioenergi, både från skogen och jordbruket, och på så sätt bidra till att minska fossilberoendet. Klimatanpassningsåtgärder såsom bevattning, är också en åtgärd som kräver stora investe-ringar och det blir svårt för lantbrukarna att finansiera det själva med den lönsamhet som råder nu.

En lantbrukares vardag är fylld av krav samt hårt arbete men det är inte bara den fysiska arbetsmiljön som det behöver pratas öppet om menar Katarina.

–Ofta ligger den privata bostaden och lantgården i nära anslutning till varandra men lite längre ifrån övriga samhället. Detta kan leda till känsla av ensamhet och isolering, säger Katarina. Vi måste prata om vikten av att må bra i sitt företagande och att hitta förutsättningar för en social hållbarhet med en fungerande balans mellan jobb, privatliv, familjeliv och fritid.

Katarina poängterar att det är dags för konkreta åtgärder som gör skillnad.

–Det handlar om Sveriges livsmedelsförsörjning och vi måste öka både lönsamheten och attraktionskraften för lantbruksföretagandet, menar Katarina. Jag vill uppmuntra alla att rösta i det nära förestående EU-valet eftersom vi påverkas otroligt mycket av det som bestäms i Bryssel. Sist men inte minst vill jag uppmana konsumenter att köpa svenska produkter att lägga på tallriken.

Text: Nina Sabel

12 KATARINA FRÅN RIMFORSA ÄR LRF UNGDOMENS NYA ORDFÖRANDE
Foto: Privat

Val 琀ll Europaparlamentet 2024

Söndagen den 9 juni är det val 琀ll Europaparlamentet.

På valdagen kan du rösta i din vallokal klockan 08.00-21.00.

Di琀 röstkort får du med posten senast den 22 maj. På röstkortet framgår vilken din vallokal är. Röstkorten skickas ut av Valmyndigheten. Har du inte få琀 e琀 röstkort kan du beställa e琀 ny琀 via www.val.se. För a琀 rösta i din vallokal behöver du inte ha med dig röstkortet men om du vill för琀dsrösta behöver du ha med dig di琀 röstkort. I för琀dsröstningslokalerna 昀nns i vissa fall möjlighet a琀 få e琀 ny琀 röstkort utskrivet.

Under perioden 22 maj-9 juni kan du för琀dsrösta på biblioteken i Kisa, Rimforsa och Horn. Du kan även för琀dsrösta i röstningslokaler i hela landet, förteckning 昀nns på www.val.se. För琀dsröstningen är öppen under bibliotekens ordinarie öppeder samt y琀erligare 琀der som framgår enligt nedan:

klockan 10-18

klockan 10-18

klockan 10-16

klockan 10-12

klockan 13-19

klockan 10-18

klockan 10-18

klockan 10-18

klockan 10-16

klockan 10-12

klockan 13-18

klockan 10-18

klockan 10-18

klockan 10-16

klockan 10-16

klockan 14-19

klockan 10-13

klockan 10-14

klockan 14-18

klockan 10-13, 14-18

klockan 10-13

klockan 10-13

klockan 14-19

klockan 10-13, 14-20

klockan 10-18

klockan 10-13

klockan 14-19

klockan 10-12, 13-18

klockan 10-12

klockan 10-12, 13-18

klockan 10-15

Du som på grund av ålder, sjukdom eller funk琀onsnedsä琀ning inte kan ta dig 琀ll en vallokal kan rösta med hjälp av ambulerande röstmo琀agning. Kontakta valadministra琀onen för 琀dsbokning. Du kan också rösta med bud eller med hjälp av lantbrevbärare om du bor längs en lantbrevbärarlinje.

Har du frågor om valet? Du är välkommen a琀 kontakta Valmyndigheten via 020-825 825 eller kommunens valadministra琀on som nås via 0494-190 80. De琀a telefonnummer är bemannat vardagar samt de dagar/琀der då för琀dsröstningslokaler och vallokaler är öppna. Se även aktuell informa琀on på www.val.se och www.kinda.se

13 A di昀erent Kinda life
bibliotek, Torggatan 2 22 maj 23 maj 24 maj 26 maj 27 maj 28 maj 29 maj 30 maj 31 maj 2 juni 3 juni 4 juni 5 juni 6 juni 7 juni Rimforsa bibliotek, Järnvägsgatan 8 22 maj 24 maj 25 maj 27 maj 29 maj 31 maj 1 juni 3 juni 5 juni 7 juni 8 juni
bibliotek, Stångågatan 2: 23 maj 28 maj 1 juni 4 juni 7 juni
Kisa
Horns
Valet2023annons2.indd1 2024-03-2514:17:22

Nya räddningsstationen i Kisa invigd

Torsdagen den 4 april var det äntligen dags att inviga Kisas nya räddningsstation.

Projektet inleddes redan år 2007 och efter många års utredningar står nu den ändamålsenliga byggnaden redo att användas.

Donny Johansson som varit brandman i två år är imponerad av den nya slangtvätten.

i sex år.

Vid en bilbrand kan man få på sig över 1000 giftiga ämnen, den nya tvätten av arbetskläderna är därför bra för arbetsmiljön. Efter ett uppdrag stoppas kläderna i på ena sidan väggen och tas ut rena på andra sidan.

Conny Forsberg, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, konferencier Torbjörn Lindqvist, kommunalråd Christer Segersteén, Carolina Hedberg, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen och Thomas Blixt, räddningschef talade vid invigningen.

Ulf Lago förbundsdirektör i Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) gratulerade till de nya lokalerna.

Projektledare Ida Härnström är glad att det mesta är klart, nu saknas bara lite asfaltering där snövädret satte stopp. Budgeten på 43 miljoner höll.

Text och foto: Per Svensson Borrud

14 INVIGNING AV DEN NYA RÄDDNINGSSTATIONEN I KISA
En glad räddningschef Thomas Blixt med en gammal brandspruta för att visa den tekniska utvecklingen under årens lopp. Mattias Minostedh har varit brandman

Skolvägen 6 D i Rimforsa

Nu står Kindahus nybyggda

flerfamiljshus i Rimforsa färdigt!

16 fina lägenheter med inglasad balkong, parkettgolv, tvätt/tork, micro och diskmaskin. Hiss är installerad så man enkelt tar sig till alla våningsplan.

Tisdagen den 16 april mellan kl 14.00 – 16.00 håller vi öppet hus och öppnar upp ett par av lägenheterna för visning.

Det finns i dagsläget ett fåtal lägenheter lediga så passa på att komma och titta!

Är du intresserad av en lägenhet?

Kontakta uthyrningsansvarig

Anna‐Lisa Ring på 0494‐792 66 www.kindahus.se

15

Fornfela förmedlar historiska berättelser genom folkmusiken

– Lördagen den 13 april gästar skönsjungande Kristin ”Fornfela” Svensson vår hembygdsgård och jag råder alla som vill se och höra ett musikaliskt fullblods-proffs att komma och lyssna, säger Kisa-Västra Eneby Hembygdsförenings ordförande Emil Thuresson.

Kristin Svensson uppträder under artistnamnet Fornfela som inom folkmusiken är ett mycket välkänt namn. Hennes huvudinstrument är fiolen och fiddlan men hon spelar dessutom ofta moraharpa som är den äldsta formen av nyckelharpa i Sverige samt sälgflöjt som är en slags övertonsflöjt utan fingerhål.

–Fornfela är en otrolig musikkännare och hon har en fantastisk förmåga att läsa av och interagera med sin publik, säger Emil. Hon trollbinder åhörarna då hon med hjälp av sång och musik berättar folkvisans spännande historier från olika tidsepoker. Ibland gör hon egna tolkningar av lokala spelemän från sekelskiftet, som till exempel Mannerberg och Lindqvist.

Fornfela inspireras av den västgötska folkmusikmyllan samt den litterära visan och hon uppträder gärna i ett historiskt återskapande sammanhang, såsom på marknader, festivaler, gästabud, kyrkor och gillen. Emil ser nu fram mot att välkomna sångerskan till Kisa Hembygdsgård.

–Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening är en stark förening med många väldigt engagerade personer. Några av dessa eldsjälar kommer att se till att det bjuds på kaffe och gott hembakat fika i pausen, säger Emil.

Föreningens ordförande hoppas att många kommer för att njuta av en stunds musikunderhållning i härlig gemenskap.

–Fornfela älskar verkligen folkmusik och det är nästan omöjligt att inte smittas av hennes innerliga glädje. Jag tycker det sammanfattar hennes otroliga artisteri på ett talande vis, summerar Emil.

Text: Nina Sabel

16
FORNFELA FÖRMEDLAR HISTORISKA BERÄTTELSER GENOM FOLKMUSIKEN
Foto: Johan Lundberg

HUSQVARNA AUTOMOWER 310 MARK II

Ett perfekt klipp

19.900:KAMPANJPRIS

17.900:1 000 m²

TEGELBRUKSVÄGEN 1, KISA. TEL. 0494-128

50. INFO@KISAMOTORSERVICE.SE

WWW.KISAMOTORSERVICE.SE I ÖPPET VARD: 08.00 – 18.00. LÖRD 10.00 – 13.00.

– Jag vill ju träffa folk och då är kontaktpersonen viktig så att jag kommer ut och inte isolerar mig. ” ”

Kinda kommun söker kontaktpersoner till unga vuxna/vuxna

Som kontaktperson är du en medmänniska med uppgift att skapa en god relation till en ung vuxen eller vuxen person. Kontaktpersonen bidrar till att bryta social isolering genom regelbundna träffar.

För att bli kontaktperson krävs ingen särskild utbildning, men däremot ett stort engagemang, förståelse och intresse för andra människor.

Har du/ni frågor och funderingar kring hur det går till att bli familjehem kontakta familjehemssekreterare

Louise Lindberg Caspersson eller Gretha Björklund louise.lindberg‐caspersson@kinda.se, gretha.bjorklund@kinda.se 0494‐191 30, 072‐554 25 41 Anmäl ditt intresse via formulär på kinda.se/stodochomsorg

Earth Hour Rimforsa

– Vi är många som oroar oss för framtiden med klimathotet hängande över oss, och det är frustrerande att känna att man ingenting kan göra. Men ikväll samlas vi här för att göra något konkret!

Det sa Astrid Hultman från Equmeniakyrkan Rimforsa när Earth Hour uppmärksammades på torget i Rimforsa den 23 mars kl 21:00.

Ett 80-tal personer i alla åldrar var med vid klimatmanifestationen Earth Hour i Rimforsa den 23 mars.

Från fem olika samlingsplatser i Rimforsa kom människor vandrande med facklor för att sammanstråla på torget. Initiativtagare till manifestationen för klimatet var kyrkorna i Rimforsa – Brokyrkan, Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan - med stöd av Björkfors GoIF, Friluftsfrämjandet, PRO, Rimforsa IF, RPG och Tjärstad hembygdsförening. Och uppslutningen var god med ett 80-tal personer i olika åldrar.

Astrid Hultman inledde med ett kort tal där hon bland annat sa: – När vi samlas här visar vi att vi vill nå förändring och vi uppmanar våra politiker och tjänstemän i riksdag, regering och kommunen att ta ansvar och agera för att uppnå klimatmålen i Parisavtalet till år 2030 och att ta bättre hand om vår fantastiska planet.

Tanken med Earth Hour är enligt Världsnaturfonden att man genom att släcka ner under en timme sänder en signal till alla makthavare att det nu är dags att agera om det ska gå att vända de negativa trenderna och få en bra framtid för kommande generationer. Släckningen är en symbol för detta. Det viktigaste är inte släckningen, utan att man faktiskt tar sig denna timme som en funderare på hur man själv också kan agera mer hållbart för vår planet.

Kören Motvalls sjöng medryckande sånger och korta tal hölls av Claes Brandén och Anders Eriksson från Skrivargruppen i Rimforsa samt pastor Sören Johansson från Equmeniakyrkan.

Manifestation avslutades med att alla på torget sjöng Evert Taubes Änglamark.

Fakta Earth Hour

Världsnaturfondens Earth Hour är världens största klimatmanifestation som 2024 arrangerades för artonde året. Earth Hour 2024 inföll den 23 mars kl 20.30-21.30 och uppmärksammas i hela världen. Syftet är dels att skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för en mer hållbar livsstil.

Earth Hour har lett till en rad goda naturvårdsresultat, t ex: att skapa ett skyddat havsområde i Galapagos på 3,5 miljoner hektar, att plantera 17 miljoner träd i Kazakstan och att ge massor med hem i Indien och Filippinerna solenergi.

Text och foto: Jan Hultman

17 EARTH HOUR RIMFORSA A different Kinda work

– Jag samlar in vackra färger i själen och resultatet blir min konst, menar Marie.

Utställningen Färgstoft av Marie Johansson

–Jag önskar visa ett smakprov på hur jag ser världen och alla jordens färger, säger konstnären Marie Johansson som under en månads tid visar upp sina konstverk i Kisa Konsthall.

Det är dagen innan vernissage och Marie arrangerar omsorgsfullt sina målningar inne i konsthallen när Innehåll kommer på besök. Rader av färgrika tavlor hänger längs med väggarna och i mitten av rummet finns stolar utplacerade där besökarna i lugn och ro kan sitta ner och studera konstverken.

–I mitt konstnärskap experimenterar jag med färgstoft och oavsett teknik söker jag efter oväntade möten mellan färg, struktur och material, säger Marie. Med utställningen hoppas jag kunna bjuda på ögonblick av färg och form där betraktaren tillåter sig själv att känna in konsten och bilda sin egen unika upplevelse.

Inspiration finner Marie ute i naturen

samt i de olika årstiderna men hon hittar även motiv från nyhetssändningar och från vardagens alla intryck.

–Jag har målat sedan jag kunde hålla i en krita och att måla har blivit mitt sätt att bearbeta och kanalisera alla kroppens tankar och känslor. Jag samlar in vackra färger i själen och resultatet blir min konst, menar Marie. När jag skapar utgår jag ofta från en mening, ett bokstavligt meddelande, som målas in i tavlans motiv. På så sätt innehåller konstverket ett hemligt viktigt budskap som jag känner måste finnas med i alstret men som jag kanske inte öppet vill skriva ut.

Marie använder i sitt skapande många olika material såsom akryl, akvarell, tusch, krita samt kol.

–Utställningen är brett nischad med något för alla. Kom hit och använd dina sinnen för att njuta av moder jords färgstoft, välkomnar Marie.

Text och foto: Nina Sabel

18 UTSTÄLLNINGEN FÄRGSTOFT AV MARIE JOHANSSON

Stopp i avloppet, ring oss vi har lösningen! 0494‐31900

Vi u琀ör:

•spolning av avloppsstopp

•rengöring av dricksva琀enbrunnar

•slamsugning

•transport av farligt avfall

• rörinspek琀on med kamera Jour dygnet runt!

19
www.kindaelteknik.se PAKETERBJUDANDE NYCKELFÄRDIG SOLCELLSANLÄGGNING
Kinda Solenergi – 0494-102 02 info@kindasolenergi.se www.kindasolenergi.se Kinda Elteknik – 070-545 82 95 info@kindaelteknik.se
installation Från
teknikavdrag
Från
Kisamors
Service
Apoteksombud Postombud Spelombud Systembolagsombud
erbjudande!
• 20 st 410W svarta solceller • Huawei 8Klt växelriktare • Smartmätare • Huawei Luna 2000 10KW/ batteri • Montering och installation Nyckelfärdig solcellsanläggning 8,2 Kwp Från 129 000 kr efter grönt teknikavdrag Nyckelfärdig solcellsanläggning 8,2 Kwp • 20 st 410W svarta solceller • Huawei 8Klt växelriktare • Smartmätare • Montering och
99 000 kr efter grönt
Huawei Smart Charger 22KW/32A • Installation
9 995 kr efter grönt teknikavdrag
väg 2, 590 42 Horn. Tel: 0494-300 08 Öppettider: Mån - Fre 09.00-20.00 Lör - Sön 09.00-18.00
i butiken
Välkomna in till oss /Jimmy med personal Titta in på vår facebooksida för senaste nytt och aktuella
Scanna QR-koden med din telefon. rInG oSs vI tAr sKiT

Missa inte lördagen den 18 maj kl 10-13 i Kullaparken!

Då går startskottet för Bankvarvet 2024 i en ny tappning!

Förutom det klassiska motionsloppet kommer vårt lokala föreningsliv vara på plats och visa sina verksamheter.

Scenframträdanden, matstånd och många andra aktiviteter gör dagen till en familjefest för alla åldrar!

Sugen på att röra på dig? Anmäl dig, sambon, barnen, kollegorna nu: www.bankvarvet.se Läs mer här!

20
Produktion:
Happify Oskarshamn. www.happify.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.