Innehåll Kinda september 2023

Page 1

• 20-årsjubileum hos KisA Floristen

• Pia och Hannes på Kinda kommun

• 100-årsjubileum hos sandströms

• Torsdagsrundan

• och mycket mer...

NUMMER 5 - 2023

Plåtarbeten

–NYA Rimforsa plåtslageri

Gräv- och entreprenadarbeten – Rumnebo Gräf

Bygg och takläggning

–Byggwång

Solcellsenergi – Borg

Solenergi

Måleri – MJT-Tjänst

Elarbete – Borgs

Elektriska

TOTALENTREPRENAD GÖR BYGGET ENKELT & TRYGGT!

RIMFORSA PLÅTSLAGERI

0708-66 46 63

E-post: henric@ryda.se • www.byggwang.se

Industrivägen 20, 590 44 Rimforsa

0705-59 21 39

E-post: magnus@mjt-tjanst.se

www.mjt-tjanst.se

Facebook: MJT Tjänst Storgatan 5, 590 38 Kisa

Ring vår besiktningsman Janne 076-107 67 53 för mer informa琀on.

070-591 83 74

www.borgel.nu

E-post: info@borgel.nu

Gamlebyleden 18, 590 42 Horn

Rumnebo Gräf AB Stenis

070-569 53 32

Utdala Rumnebo, 590 46 Rimforsa

E-post: rumnebo@gmail.com

070-591 83 74

www.borgel.nu

E-post: info@borgel.nu

Gamlebyleden 18, 590 42 Horn

2

Tack Kinda!

Redaktion och produktion: Happify Oskarshamn. www.happify.se

Ansvarig utgivare: Mathias Sabel

Adress: Hantverksgatan 33, Oskarshamn

Tel: 0491-822 12, 070-304 24 12

E-post: mathias@happify.se www.innehall.com

Upplaga: 6 000 ex

Distribution: Hushåll och företag i Kinda kommun.

Distributör: PostNord Tidningen tryckt på Svanenmärkt papper och tryckeri

Nästa nummer:

Utdelningsstart torsdag 9 november. Bokning: Senast måndagen den 30 oktober.

Text och foto: Happify Oskarshamn (där inget annat anges).

Framsidesfoto: Bild 1: Amanda Daun, Pia Schedenborg, Marie Svensson och Jennifer Johansson – Kisa Floristen.

Foto: Per Svensson Borrud

Bild 2: Susanne Pettersson, Johanna Turesson och Ann-Charlotte Andersson – Sandströms.

Foto: Innehåll

Vilken härlig sommar vi fick tillsammans!

Alla ni företagare som ser till att bidra till överlevnad. Alla ni som väljer att handla lokalt för att stötta våra butiksägare. Alla ni som går man och kvinna ur huse för att stötta lokala evenemang. Stort tack till er alla, utan er stannar bygden!

Det är ni tillsammans som gör att vi i månadens nummer får den stora äran att kunna skriva om både 100-års- samt 20-års jubilarer. Det är ni som möjliggör att våra läsare får ta del av allt det som händer i vår vackra bygd. Häng med oss på en tur genom Innehåll nummer fem och läs om allt mellan himmel och jord. Vad sägs bland annat om artiklar kring Sandströms Mode och Kisafloristen, bara för att nämna några.

Det finns mycket mer att läsa om här i vårt septembernummer, trevlig läsning där ute! /

Copyright: Innehåll är skyddad av Upphovsrättslagen § 49, för texter, konstnärliga

3 Krönika
bilder samt fotografier. Om du kopierar detta utan tillstånd begår du ett brott mot Upphovsrättslagen. Vid källhänvisning ange namn på Magasinet, namn på fotograf, namn på skribent. Innehåll ansvarar inte för fel orsakade av otydliga underlag, manuskript eller annonstexter. Innehåll förbehåller sig rätten att avböja olämpliga annonser, t ex av främlingsfientlig, sexistisk eller stötande natur.

Florist - skapar konst av blomma, blad och kvist

Att kliva in i Kisa Floristens affär vid Stora Torget är som att ta ett steg in i en färgsprakande värld av väldoftande blomster, fantasifyllda kreationer och smakfulla inredningsartiklar.

– Nu väntar en fantastisk tid och här hos oss händer det mycket spännande denna höst, berättar ägaren Pia Schedenborg glatt.

Kisa Floristen firar 20 år 4
Fotot: Privat

När Innehåll Kinda hälsar på är humöret på topp och det råder full aktivitet inne i den ljusa butiken. Pia och hennes kollegor Amanda Daun och Jennifer Johansson håller som bäst på att omdekorera vid en nytapetserad vägg samtidigt som de fyller affären med mängder av alldeles nya fräscha blommor i alla möjliga färger och former. Hyllorna är fyllda med ett stort sortiment av krukor, lampor, vaser, ljuslyktor och andra inredningsartiklar som passar utmärkt till det egna hemmet eller som uppskattade presenter till nära och kära.

20-årsfirande

Den charmiga blomsterbutiken i Kisa slog upp portarna i oktober år 2003 vilket innebär att det i år vankas stort 20-årsjubileum.

– Vi vill så klart fira detta tillsammans med våra fina kunder och de som besöker oss fredagen den 29 september får ta del av fördelaktiga specialerbjudanden, säger Pia. Vi bjuder även på fika, är det kalas så är det!

Kisa representerat i Nationella

Floramästerskapen

Floramästerskapen är en nationell tävling i floristik där florister från hela landet deltar och tävlar i par om två. I slutet av augusti hölls den tredje upplagan av tävlingen där 16 par medverkade och ett av dessa var Kisa

Floristens Amanda och hennes vän

Ellen Andersson som jobbar i Linköping.

– Det var så otroligt roligt att få vara med om detta igen, säger Amanda som förra året tävlade som debutant. Det

är en spännande skara florister med stor variation vad gäller stil, erfarenhet och antal år i branschen som blir uttagna och det är verkligen inspirerande att få ta del av de andras skapelser och installationer.

Tävlingen består av två delmoment som båda ska arbetas fram och presenteras inför publik. Deltagarna får vetskap om den ena uppgiften i förväg vilket innebär möjlighet att planera och förbereda sig, medan det andra uppdraget är hemligt och avslöjas först en halvtimme innan det ska verkställas.

– Detta år var den kända uppgiften att skapa en “Bukett Bonanza” med ledorden fest och firande. På ett sätt är det bra att kunna förbereda sig men det är också lätt att övertänka, så egentligen passade det hemliga momentet oss bättre då vi gick på magkänsla. Alla deltagare hade tillgång till likadant tekniskt material som i år bestod av en piedestal med betongblock och armeringsjärn. Sedan var det bara att under tidspress låta fantasin och kreativiteten flöda, skrattar Amanda.

Tjejernas blomsterskapelser blev väldigt väl mottagna och genom deras fantastiskt fina insats slutade de på en imponerande femteplats.

Varierat kursutbud för blomsterälskaren

Intresset för blommor och växter ökar hela tiden och allt fler vill idag lära sig tillverka egna blomsterarrangemang.

Vi har haft god uppslutning till våra tidigare kurser och därför fortsätter vi nu våra kvällsträffar då vi samlas för att fika tillsammans och lära oss binda kransar, göra snittblomsterarrangemang, buketter och installationer av olika slag, säger Pia. De medverkande deltar efter egen förmåga på sin nivå och därför passar dessa kurser alla. Om du älskar blommor är du välkommen hit!

Höstens trender

Nu väntar en tid då vi tillbringar mer tid inne och därför ligger mycket fokus på inredning som skapar mysfaktor inomhus.

– Trenden är överlag jordnära färger och vad gäller inredning är trä och återbruk helt rätt, berättar Amanda. Snitthortensian är en magnifik blomma som finns i många olika färger och den är också lämplig att torka och kan då användas i härliga höstarrangemang. Oavsett om du söker den trendiga eller traditionella blomsterupplevelsen är du välkommen till oss för att hitta det som passar just dig!

5 Kisa Floristen firar 20 år
Jennifer, Pia och Amanda med famnarna fulla av vackra blomster. Fotot: Privat

Sandströms

århundradets familjesaga

Sandströms är sagan om familjeföretaget som under ett sekel lyckats bevara sin position som modehus i hela fyra generationer. De senaste 100 åren har bjudit på stora samhällsförändringar samt många svåra år men Sandströms framgångsrecept har överlevt bankkriser, världskrig och nu senast en pandemi.

– Nöjda kunder är det absolut viktigaste för oss, berättar Susanne Pettersson som är butikschef på Sandströms i Kisa. Målet är alltid att erbjuda våra kunder den bästa personliga servicen och ett stort varierat utbud av moderiktiga kvalitetskläder.

Det var alltså här i knutpunkten Kisa det hela började den 1 oktober 1923 då “vackre Malcolm” Sandström tillsammans med sin fru Mathilda öppnade kläd- och manufakturbutiken Fabriksboden. Affärerna gick strålande och idag kan verksamheten stoltsera med hela tio butiker på nio orter varav den senaste etableringen i Jönköping

skedde mitt under pågående pandemi år 2020.

Det unika med Sandströms är att ägarna under 100 år i rakt nedåtstigande led tillhört samma familj, säger Susanne. Det har krävts imponerande drivkraft, idérikedom och mod att hela tiden utvecklas med sin samtid och ligga steget före vad gäller trender och mode.

Jubileumsfirande

– Vi har alltid kalas för att uppmärksamma Sandströms födelsedag men i år blir det 100-årsfest, berättar Susanne. Våra kundklubbsmedlemmar kommer få en speciell inbjudan till vårt heldagsfirande men alla är naturligtvis välkomna att besöka butiken för att ta del av våra fina erbjudanden och rabatter. Vi bjuder även på mat med något gott att dricka och vi hoppas att våra kunder vill komma och fira tillsammans med oss.

Livskraftig kundklubb

Sandströms har en stor aktiv kundklubb och genom den får medlemmarna kvartalsvis utskick om modenyheter, klubbdagar och erbjudande. Ett populärt arrangemang är tjejkvällarna då det bland annat hålls modevisningar samt föreläsningar om mode och trender.

– Under våren startade vi liveshopping via Facebook på onsdagarna,

Sandströms firar 100 år 6
Susanne Pettersson, Johanna Turesson och Ann-Charlotte Andersson utanför butiken i Kisa.

säger Susanne. Det visade sig verkligen bli lyckat och vi märker en markant säljökning på webshopen efter varje sändning. Fler och fler känner sig bekväma med att handla över nätet. Detta möjliggör shopping från hemmet i lugn och ro under dygnets alla timmar.

Höstens modevindar

Susanne är inköpschef för hela Sandströms damkollektion och detta kräver att hon noggrant bevakar trender och influenser från modevärldens alla aktörer. Framförhållningen är så klart av yttersta vikt då trenderna idag förändras allt snabbare och mer överlappar varandra än tar vid.

– När det gäller höstens färger ser vi många olika nyanser av brunt, grönt och rött men även grått dyker upp som en spännande bubblare. Det är mycket fokus på ärmar där det ska vara volym både upptill och nertill. Stickade tröjor och klänningar i mjuka, härliga, fluffiga material passar hösten och paljetter samt glitter är inte längre bara för fest utan bärs även till vardags. Cargobyxor med benfickor är helt rätt liksom enkla preppy kavajer som passar både killar och tjejer. Och sist men inte minst – ytterplagg! Olika kappor, jackor och pälsar i en mängd olika färger och material kommer att göra det svårt för kunderna att välja endast en favorit bland ytterplaggen denna höst och vinter, avslutar Susanne.

VI FIRAR20 å 20 år den

29/ en 29/9

Kom och fira med oss! Flera fina erbjudande under dagen.

Pizzakväll med författarbesök

Fredag 29/9 kl 18.30

Möt ydre profilen Anna-Karin Karlsson som skrivit spänningsromanen Dacke lever. Ett stycke svensk historia med lokal anknytning. Om en av 1500-talets mest omtalade personer.

Vi fortsätter med Våra populära pizzakvällar sista torsdagen i månaden kl 17-20

Mobil: 070 - 25 66 747 • Tel: 0494 - 465 062

E-post: brittmarie_wiren@live.se • Besöksadress: Torp, Kisa

Skillnad DU KAN GÖRA

Det finns barn som lever under trassliga hemförhållanden, vilket gör att barnen inte kan bo kvar hemma. Skälen till detta kan variera. Det kan bero på sjukdom, missbruk eller andra problem.

Socialtjänsten är skyldig att erbjuda barnen ett hem att växa upp i. Det är brist på familjehem, därför söker Kinda kommun efter stabila familjer som har tid, plats och engagemang för barn och ungdomar.

Välkommen att anmäla ditt intresse till:

Louise Lindberg Caspersson eller Gretha Björklund louise.lindberg‐caspersson@kinda.se, gretha.bjorklund@kinda.se 0494‐191 30, 072‐554 25 41 Anmäl ditt intresse via formulär på kinda.se/stodochomsorg

7 A different Kinda life
KISA
TORP RUSTHÅLL I
Ett uppslag ur Sandströms fina jubileumsskrift.

Pia och Hannes vill bidra till fortsatt positiv utveckling av Kinda kommun

Fortsatt positiv utveckling av Kinda kommun 8

I kommunhuset i Kisa händer det mycket i höst! Kindas nya kommundirektör Pia

Ragnardotter hälsas välkommen till gänget och ny i rollen som kontaktperson för näringslivsfrågor blir kommunsekreterare Hannes Tomasson.

Kommundirektören som vill göra skillnad

Pia har en lång och gedigen erfarenhet från offentliga sektorn och kommer senast från Ekerö kommun där hon arbetade som verksamhetschef inom kommunikation och samverkan. Tidigare har Pia även arbetat inom de statliga myndigheterna Arbetsmiljöverket, Trafikverket och Brottsförebyggande Rådet.

– Jag är en nyfiken person som älskar att prova på nya saker vilket medfört en bred erfarenhet både när det kommer till arbetslivet och på det privata planet, säger Pia. Min ambition är att jag i min nya roll som kommundirektör ska fungera som en klok, kreativ och stabil brygga mellan politiken och tjänstemännen. Jag vill göra skillnad och ser fram mot att bidra till samhällsutvecklingen i kommunen. På frågan vad hon helst gör på sin fritid svarar Pia snabbt:

Förutom att umgås med nära och kära tränar jag mycket och helst utövar jag då yoga. Ett annat väldigt stort intresse är vintage, second hand, återbruk samt att besöka loppisar.

Pia har ingen tidigare koppling till Kisa men varje gång hon rest igenom samhället har hon reagerat på hur vackert Kisa med omnejd är.

– Och tänk, nu är jag här! I veckorna ska jag jobba och bo i Kisa och det ska bli så roligt att lära känna hela Kinda kommun och dess invånare, avslutar Pia.

Ny näringslivskontakt söker nya kontakter

Hannes började sin karriär som undersköterska och har arbetat inom gruppbostäder samt daglig verksamhet. Då han alltid varit väldigt samhällsintresserad bestämde han sig snart för att studera vidare och tog efter tre år sin kandidatexamen i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Efter ytterligare två år med studier inriktade på offentlig förvaltning vid Linköpings Universitet fick han direkt efter examen anställning som kommunsekreterare i Kinda kommun i juni 2022.

– Eftersom jag är uppvuxen utanför Linköping kändes sista studietiden samt anställningen här i Kisa som att äntligen komma hem igen, säger Hannes som nu är bosatt i Linköping.

Som kommunsekreterare fungerar Hannes som en länk mellan politiken och förvaltningen. Hans uppgifter är bland annat att samordna, administrera samt kvalitetssäkra ärendeberedningsprocessen genom att granska underlag, sammanställa handlingar och protokollföra sammanträden.

– Arbetsuppgifterna för en kommunsekreterare är många och av väldigt varierande slag, berättar Hannes. Jag är mer en generalist än specialist och det är verkligen en del av charmen när man jobbar i en mindre kommun där man får förståelse för samtliga delar av verksamheten.

Numer är Hannes också kontakt gentemot näringslivet vilket innebär att han deltar i näringslivsrådet och gör företagsbesök.

Min nya roll innebär att jag får arbeta mer med externa kontakter och eftersom jag är väldigt social passar det mig perfekt, ler Hannes. Jag välkomnar nya företagsbesök så tveka inte att höra av er så bokar vi in ett möte för att diskutera framtiden i vår vackra kommun Kinda.

Fortsatt positiv utveckling av Kinda kommun
9
Dramatiska moln vid Åsundabadet i Rimforsa sista torsdagen i augusti. Fotot: Privat

Lyckad Torsdagsrunda lever vidare

Under den sista torsdagen i juni, juli samt augusti har deltagarna i Torsdagsrundan haft kvällsöppet med syftet att visa upp sina verksamheter för allmänheten.

– Det har varit en spännande sommar med många nya besökare, säger Karoline Broo som driver Hitta Hem Stengodskeramik och är en av initiativtagarna till rundan.

Det är verkligen ett varierat och blandat utbud som Torsdagsrundan bjudit på under denna sommar. Den som valt att besöka alla de fem medverkande verksamheterna har kunnat njuta av allt ifrån alster i stengodskeramik, fotokonst samt loppis, museum och stenugnsbakade pizzor.

Det är Hitta Hem Stengodskeramik, Torp Rusthåll, Studio Karolina Germundsson, Björkforts Arthouse samt Bjärkstugans Muséum och Kuriosa som gjort detta tillsammans, förklarar Karoline. En del av oss har haft väldigt många gäster medan andra har haft färre, men gemensamt för oss alla är att vi har fått stifta nya

bekantskaper med människor som hittat ut till våra gårdar, ateljéer och studios för första gången.

Britt-Marie Wiren på Torp Rusthåll berättar att starten i juni gick lite trögt men att besöksantalet i det närmaste exploderade i juli.

Många av områdets sommargäster kom hit för att prova våra pizzor och passade sedan på att köpa med kött från gården hem till grillen, berättar Britt-Marie.

Både Karoline och Britt-Marie är positivt överraskade över den fina responsen och även om det är osäkert hur stor del av hantverkskvintetten som önskar fortsätta så ser de båda två tillsammans med Karolina Germundsson gärna en fortsättning på Torsdagsrundan året ut.

– Hösten är en härlig tid för utflykter och snart kommer tiden för julklappsinköp, menar Karoline. Vi hoppas kunna inspirera våra gäster lika mycket som de ger oss energi och kraft.

– Det vore härligt om fler hantverkare anslöt till vår runda. Samarbetet stärker oss alla och lockar än fler besökare till vår vackra bygd. Deltagarna i rundan är inte konkurrenter, vi kompletterar istället varandra på ett spännande sätt, avslutar Britt-Marie.

10 Lyckad Torsdagsrunda
Foto: Privat Studio Karolina Germundsson Karoline Broo, Hitta Hem Stengodskeramik Britt-Marie Wirén vid pizzaugnen. Lena Blom och Anita Andersson hjälper till med pizzabaket. Nygräddade läckerheter.

Nu

är Bea tillbaka i salongen måndag-fredag.

Kom och bli höst昀n i håret hos oss, Vi gör även lashlift, browlift och fransförlängning!

Boka gärna din tid på

eller ring oss på 070-455 97 11. Varmt välkomna hälsar Mona & Bea

Kalmarvägen 28, 590 43 Rimforsa

Suzuki KingQuad 500 & Suzuki Kingquad 750

Suzuki KingQuad Power

Steering - förenar kraft och komfort på ett helt nytt sätt!

Suzuki Kinquad är en otrolig maskin som klarar alla de arbeten som behöver utföras på gården eller i skogen! Det är även en perfekt maskin som klarar av de allra tuffaste terrängerna tack vare den avancerade servostyrningen, den individuella hjulupphängningen och de uppgraderade bromsarna. Du kan känna dig säker oavsett hastighet och terräng!

Nevada Goretexkänga

Passa på! Nu 1 595:-

ord pris 2295:(gäller endast lagerkängor)

JAKTSÄSONG

Vi har ammunition från NORMA och Sako.

Kläder från Swedteam. Albecom och Lafayette jaktradio samt stövlar, kängor och mycket övriga tillbehör.

Välkommen in!

AB KISA MOTORSERVICE, TEGELBRUKSVÄGEN 1, 590 39 KISA

TEL. 0494-128 50. info@kisamotorservice.se

ÖPPET VARDAGAR: 08.00 – 18.00. LÖRDAG 10.00 – 13.00.

WWW.KISAMOTORSERVICE.SE

11
Elon Kisa Elbyrå I Stora torget 4 I 59037 Kisa Tel: 0494-102 33 I E-post: kisa@elon.se Öppettider: Måndag–Fredag 09:00 - 18:00
I Lördag 10:00 - 13:00 I Söndag Stängt
12 Skor för nästan alla... Skor för alla väder! Kollahemsidan:www.skonvidbron.se KISA & VIMMERBY Ett kvalitets- och miljömedvetet företag 070-591 23 17 Vi har personal i Kisa och Vimmerby! Vi sätter färg på tillvaron! • In- och utvändig målning • Tapetsering • Sprutlackering av köksluckor, dörrar, möbler mm • Golvslipning • Fönsterrenovering • Glasmästeri • Försäljning och montering av markiser Beställ invändigt jobb inför vintern 2023/2024 och få 20% rabatt på materialet. Tänk på att utnyttja 30% rotavdrag för arbetskostnad. Jobbet måste BOKAS innan den SISTA OKTOBER* *Jobbet kan utföras efter bokat datum ända fram till den sista mars 2024. Behöver du hjälp med design av en broschyrer, flyers, annonser eller kanske tryck av visitkort, foldrar, kuvert eller en rollup. Vi löser det mesta inom tryck och design. Vi är en komplett kommunikationsbyrå med digitaltryck. EN DEL AV Hantverksgatan 33, Oskarshamn I 0491-822 12 I oskarshamn@happify.se

– Jag vill ju träffa folk och då är kontaktpersonen viktig så att jag kommer ut och inte isolerar mig.

RIMFORSA STRAND –EN PLATS ATT STANNA TILL PÅ

Kinda kommun söker kontaktpersoner till unga vuxna/vuxna

VANDRINGSPAKET

Naturen i Kinda lockar till upplevelser. Ha Rimforsa Strand som utgångspunkt och ge dig ut till fots eller med cykel. Bokningsbart tom 20/12 2023. Pris från 1 725 kr/person (beroende på rumstyp och ankomstdatum).

FLY VARDAGEN EN STUND

Checka ut från jobbet och koppla av och återhämtar dig efter en hektisk dag/vecka. Pris från 1 050 kr/person (beroende på rumstyp och ankomstdatum)

WEEKENDPAKET

Allt för en lyckad helg. Paket för vår, höst och vinter. Vi har en mängd olika paket att välja mellan. Utbudet varierar beroende på vilken dag och säsong du vill komma. Ring oss så berättar vi mer eller så hittar du tillgängliga paket på vår on-linebokning.

SE ALLA VÅRA PAKET PÅ WWW.RIMFORSASTRAND.SE

Fredrika Bremers Allé 590 46 Rimforsa

Telefon 0494-792 90 I E-post info@rimforsastrand.se I www.rimforsastrand.se

BOKA PÅ RIMFORSASTRAND.SE I FÖLJ OSS GÄRNA SOCIALA MEDIER facebook.com/RimforsaStrand instagram.com/rimforsastrand

SUBARU OUTBACK

Alla säkerhetssystem och fyrhjulsdrift ingår alltid

Som kontaktperson är du en medmänniska med uppgift att skapa en god relation till en ung vuxen eller vuxen person. Kontaktpersonen bidrar till att bryta social isolering genom regelbundna träffar.

För att bli kontaktperson krävs ingen särskild utbildning, men däremot ett stort engagemang, förståelse och intresse för andra människor.

Har du/ni frågor och funderingar kring hur det går till att bli familjehem kontakta familjehemssekreterare

Louise Lindberg Caspersson eller Gretha Björklund louise.lindberg‐caspersson@kinda.se, gretha.bjorklund@kinda.se 0494‐191 30, 072‐554 25 41

Anmäl ditt intresse via formulär på kinda.se/stodochomsorg

A different Kinda work.

Vi servar din bil!

OUTBACK med ADVENTURE-paket

fr. 399.900:–

Alltid med automat som standard.

VINTERHJUL & DRAGKROK utan extra kostnad!*

Fast dragkrok. Kompletta hjul på aluminiumfälg.

Värde: 32.000 kr

3 ÅRS FRI SERVICE

KISA 0494-79310 grahnsbilar.se

Mån-fre 9 -18 Lör 10-13

Bränsleförbr. 8,6 l/100 km, CO2-utsläpp 193 g/km (WLTP). Bilen i annonsen är extrautrustad. *Erbjudandet gäller t o m 2023-10-31 vid köp av en ny Subaru Outback. Det går ej att kombinera med andra erbjudande, rabatter eller avtal. ** Eller vid 1500, 3000 och 4500mil.

Assistansförsäkring ingår vid service och vi lämnar minst 3 års garanti på reservdelar.

Alla välkomna och vi hjälper er också gärna med reparation och underhåll av släpkärror, hästtransporter och mopedbilar.

Alla märken & årsmodeller Däck,

Tegelbruksvägen 3 KISA

Bokning & frågor: 0494-79321

kisa@mekonomenbilverkstad.se

Öppet mån-fre 7-16, lunch 13-14

13
Mekonomen
extraljus och motorvärmare.
pris.
Till fast
” ”

29 föreningar får del av lokala Idéfonden

Nu är det klart hur den stora potten på 1,8 miljoner kronor i Kinda-Ydre Sparbanks utvecklingsfond – Idéfonden – ska fördelas.

– Vår unika fond riktar sig framför allt till det lokala föreningslivet. Det känns väldigt roligt och stimulerande att på detta vis kunna tillföra positiv energi och skapa nya möjligheter för utveckling av bygden, säger vd Johan Widerström.

Idéfonden startade 2018 på initiativ av huvudmännen, som representerar kunderna i Kinda-Ydre Sparbank. 2023 är sjätte året som pengar fördelas ur Idéfonden, som fått ett stort genomslag lokalt.

– Satsningen ligger helt i linje med vårt breda samhällsengagemang. Det betyder mycket för invånarna att leva i en bygd som utvecklas på ett positivt sätt. Vi är en lokal bank som kan och vill göra skillnad genom att gynna utvecklingen och möjliggöra nya spännande projekt, säger Johan Widerström.

Totalt skickades ett 50-tal ansökningar på sammanlagt nära fem miljoner kronor in till Kinda-Ydre Sparbank. 29 av de sökande tilldelas bidrag ur Idéfonden. Det är betydande belopp som fördelas, fler större belopp jämfört med tidigare år. Åtta föreningar får vardera 100 000 kronor eller mer. Dessa är: Veteranmotorklubben Ydre 150 000 kronor, Asby Alpina 150 000, Equmeniakyrkan Torpa 140 000, Södra Kinda Jaktskytteklubb 120 000, Ydre Ridklubb 100 000, Kinda Ridklubb 100 000, IFK Österbymo 100 000 och Rydsnäs Småbåtshamn 100 000.

Fördelningen har varit ett gediget jobb för fondkommittén, med representanter för den 157-åriga bankens huvudmän, styrelse och medarbetare. Bedömningen av ansökningarna har gjorts utifrån tre kriterier: Det ska vara för ett specifikt ändamål. Det ska vara till allmännytta och utan personligt vinstintresse. De som ansökt ska kunna genomföra projektet själva.

– De projekt som beviljats pengar handlar till stor del om att utveckla ideella verksamheter och dess anläggningar. Jag ser fram emot att följa många nya och spännande projektarbeten, som kommer att märkas och sätta fart på bygden. Det kommer att hända mycket inom hela vårt verksamhetsområde, som omfattar Kinda, Ydre och Linköping, säger Johan Widerström.

Fondpengarna delas ut i

samband med att projekten genomförs. De 1,8 miljoner kronorna i Idéfonden är pengar utöver Kinda-Ydre Sparbanks vanliga sponsring av löpande aktiviteter under året med drygt en miljon kronor.

De sammanlagt 8,7 miljoner kronor som fördelades från Idéfonden de fem första åren har bidragit till att en mängd projekt genomförts. Lägg till Jubileumsfonden 2016, så har ytterligare fem miljoner delats ut till olika projekt inom det lokala föreningslivet.

Så fördelas de 1,8 miljonerna i Idéfonden:

Veteranmotorklubben Ydre 150 000 kronor, Asby Alpina 150 000, Equmeniakyrkan Torpa 140 000, Södra Kinda Jaktskytteklubb 120 000, Ydre Ridklubb 100 000, Kinda Ridklubb 100 000, IFK Österbymo 100 000, Rydsnäs Småbåtshamn 100 000, Brokinds IF 85 000, Kisa BK 75 000, Asby Sockenförening 75 000, Indianstigens Byalag Ydre 75 000, Svanaortens Bygdegårdsförening 50 000, Hycklinge JUF 50 000, Linköpings Skidklubb 40 000, Rimforsa Equmeniascout Equmeniakyrkan 40 000, Ekparkskyrkans Scoutkår – Scout i Asby 40 000, Björkfors GOIF 38 000, Hembygdsföreningen Ydregården 34 000, Hägerstad IF 31 000, Vårdnäs Hembygdsförening 30 000, Sommens Fiskevårdsområde 30 000, Kinda Pistolskytteklubb 30 000, Norra Vi Idrottssällskap 22 000, Ydrebygdens Biodlarförening 20 000, Västra Ryds Hembygdsförening 20 000, Skeda IF 20 000, Hulta Kretsloppsförening 20 000 och BRF Åsunden Rimforsa 15 000 kronor.

Text och foto: Stefan Holgersson

Fondkommittén har haft ett gediget jobb med att fördela pengarna i Idéfonden. Från vänster ses huvudmännen Pontus Kilebrand och Lotti Andersson, vd Johan Widerström, huvudmännen Tomas Johansson och Emma Eriksson-Rinlid samt Martina Isaxon, personalrepresentant.

Så fördelas de 1,8 miljonerna i Idéfonden 14

Matts

Gun Björeman, Rimforsa

Allan Svensson, Kisa

15 Pressinformation SKEDE KOMMER MED FÖRSTA VÄRMEN 0141 KALLAS BÄRET I JÄMTLAND? DANSKÖ ORGANISM PACKVÄNLIGA JALUSI SKVALLRADE STICKS VISSET SKOLBETYG TIDIGARE VALUTA OXFORD GREPPA I FRISYR GJORDE VATTNET AV FÖR OFFRAT LÅG VALÖR MJÖL FRÅN ASKEN AVLAGT PROV LÄCKER FILTRERAR BLAD OCKSÅ ETT BÄR ÄR HJORTRONEN REST INFOENHET PUHKOMPIS VAR TJOCK FÖRR BÖNEORD SKÄR DETALJ UR BILD HANDLING DÅLIG VANA SÖNDER FAS MYLTA ANGAV RPU PTESILEN SKOGENSGULD HALLONOGB KÖLDTÅLIGA AVEAKOART UTSNITTARAV VINNARE
grattis till nedan vinnare G
skickar vinsterna via brev. Lycka till!
HJORTRONKRYSSET Stort
Vi
Järgården, Kisa

När hjärtat slår för Kinda!

Vi tror på dig och alla de som har sitt liv vår region. Det är för er det finns en sparbank i Kindabygden, det är för er vi engagerar oss i samhället och det är för er vi investerar av vår vinst här.

Som sparbank har vi inga ägare men ett stort ansvar i att bidra till den lokala utvecklingen.

– En bank för livet i Kinda helt enkelt!

kindaydresparbank.se/samhallsengagemang

16
Produktion: Happify Oskarshamn. www.happify.se

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.