Reisgids Parijs met 6 wandelingen - Citygids 100% Parijs

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de 1ste stadswandeling uit onze praktische citygids naar Parijs.

Goesting in meer Parijs?

Koop dan nu voor minder dan een koffie op de Champs-Elysées de volledige, digitale (pdf – 61 blz A4) reisgids van Parijs, met 6 uitgewerkte wandelingen en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

REISGIDS PARIJS
- 2 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Cultuur, couture en cuisine

Parijs als de wereldstad, de lichtstad, de historische stad, de cultuurstad, superlatieven zijn er niet voldoende om deze stad te beschrijven. Maar in elk geval staat het als een paal boven water dat het de meest bezochte stad is van Europa. Parijs heeft ook heel veel te bieden, zowel op historisch als op hedendaags vlak. Dit uit zich in allerlei grote en kleine musea en talrijke evenementen. Ook voor de bezoeker die graag winkelt of gastronomisch geniet, een cabaret wil bezoeken of genieten van het nachtleven is Parijs een must.

De uitstraling van deze stad is uniek. Wie eenmaal geproefd heeft van Parijs wil altijd terug want deze metropool trekt je aan als een vlieg naar een suikerkoek. In deze gids geven we je heel wat tips om van deze wereldstad en cultuurpaleis optimaal te genieten. We doen dit aan de hand van drie wandelingen en een voorstelling van de andere bezienswaardigheden.

REISGIDS PARIJS
3 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
-
➢ Niet te missen bij een verblijf van 3 dagen 3 ➢ Stadswandeling ‘Het hart van Parijs’ 4 ➢ Bezoekfiche Opéra Garnier 10 ➢ Stadswandeling ‘De heuvel van Montmartre’ 12* ➢ Stadswandeling ‘Van Eiffeltoren tot Concorde’ 19* ➢ Bezoekfiche Invalides 24* ➢ Bezoekfiche Eiffeltoren 26* ➢ Stadswandeling ‘Vieux Paris: 2000 j. geschiedenis’ 28* ➢ Shoppingroute diversiteit troef 36* ➢ Shoppingroute door unieke winkelstraten 45* ➢ Bijzondere tips 53* ➢ Bezienswaardigheden buiten wandelroutes 53* ➢ Uit eten in Parijs 56* ➢ Groene longen van Parijs 57* ➢ Vervoer in Parijs 58* ➢ Met de fiets in Parijs 59* ➢ Geschiedenis van Parijs 60*
Inhoud van deze reisgids Parijs
* Volledige versie

Niet te missen bij een verblijf van 3 dagen

Als het voor de eerste maal is dat je Parijs bezoekt is het moeilijk om een keuze te maken. We willen je hierbij helpen en je een paar tips meegeven.

➢ Tip 1: de meeste musea zijn dicht op maandag!

➢ Tip 2: bij de voorgestelde dagen gebruik je hooguit 2x per dag een metro, dan ben je goedkoper af als je een 'carnet' koopt van 10 tickets. Deze koop je aan de kassa bij de grote metrostations.

➢ Tip 3: voorzie tijdens je citytrip een bezoek aan één van de drie grootwarenhuizen.

DAG 1:

Je eerste kennismaking met Parijs doe je het best via een boottocht. In Parijs staan een belangrijk deel van de hoogtepunten langs de Seine. Uitleg krijg je aan boord in meerdere talen. De bekendste maatschappijen liggen in de omgeving van Trocadero en de Eiffeltoren, daarom stellen we voor om het vervolg van je bezoek te doen aan de hand van de wandeling in deze omgeving.

➢ Tip 1: de Eiffeltoren tot de 3de verdieping nemen (dit is de top) neemt ong. 3 uur in beslag!

➢ Tip 2: is de drukte je te veel dan kan je even 'ontsnappen' in het rustige 'Musée Rodin'

➢ Tip 3: niet te missen hoogtepunt is een bezoek aan het Hôtel des Invalides (Dôme)

DAG 2:

Een volle dag om het hart van de stad te bezoeken is zeker niet te veel. Daartoe hebben we een wandeling opgemaakt. Je start aan de unieke kerk La Madeleine, dichtbij de Place de la Concorde. In dit gedeelte van de stad liggen ook de grootwarenhuizen, misschien kan je er eentje meepikken? Als je een groot museum wil bezoeken zal je moeten kiezen: het Louvre of Musée d'Orsay, voor beiden is er te weinig tijd.

➢ Tip 1: drie kerken moet je bezocht hebben: La Madeleine, Sainte-Chapelle en de Notre-Dame

➢ Tip 2: ga zeker binnen in de piramide van het Louvre, zelfs als je het museum niet bezoekt

➢ Tip 3: Mis zeker het unieke panorama niet: de rechte lijn van La Défense tot het Louvre

DAG 3:

Als afsluiter van je eerste citytrip naar Parijs eindigen in de omgeving van Montmartre is beslist een aanrader. Met onze wandeling op de 'Butte' (heuvel) kom je langs de belangrijkste plaatsen.

➢ Tip 1: beklim de heuvel via de trappen, het heeft iets speciaals.

➢ Tip 2: uiteraard bezoek je de basiliek, maar voorzie ook een uurtje voor de Place du Tertre.

➢ Tip 3: het kerkhof van Montmartre moet je bezocht hebben, kleinschaliger en 'gezelliger' dan het grootse Père Lachaise, maar het heeft ook monumentale grafzerken.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
4 -

PARIJS centrum, van Madeleine tot Pompidou

Met deze wandeling in het hartje van Parijs maak je kennis met de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de kathedraal NotreDame, het stadhuis, de beroemde Champs-Elysées, Concorde en de musea van het Louvre en Musée d'Orsay. Hou voor deze stadswandeling in Parijs minstens een ganse dag vrij, je zal tijd tekort komen.

➢ Afstand: 8,5 km

➢ Vertrek: Place de la Madeleine

➢ Einde: Centre Pompidou

➢ Aard: stadswandeling

➢ Wegdek: verharde wegen

➢ Reliëf: vlak

➢ Toegankelijk voor rolwagens: ja

➢ Bewegwijzering: geen

➢ Hoe te bereiken: start aan de metrohalte ‘Madeleine’

Copyright foto’s (in volgorde van verschijnen):

> Notre-Dame de Paris © iStockphoto.com

> Opéra Garnier © AT-Europe bvba

> Musée d'Orsay © AT-Europe bvba

> Musée du Louvre © Holidayline bvba

> Sainte-Chapelle © iStockphoto.com / David Pedre

> Legende:

= wegwijzer

= bezienswaardigheid

Routebeschrijving

Kerk La Madeleine

We starten aan het metrostation 'Madeleine' en brengen meteen ook een bezoek aan deze bijzondere kerk. Via de Boulevard des Capucines gaan we naar de Opéra Garnier. Op je weg zal je links het bekende theater Olympia zien. Hier begonnen de meeste zangers in de tweede helft van de vorige eeuw hun carrière.

La Madeleine is één van de bekendste kerken van Parijs en ook meteen deze die het minst gelijkt op een kerk. Men begon met de bouw in de 18de eeuw. De kerk werd evenwel tijdens de Franse Revolutie volledig afgebroken. Napoleon wou er een tempel bouwen ter ere van zijn soldaten. In 1806 werd de bouw hervat en beëindigd in 1842. Maar toen had ze geen bestemming meer. Het werd uiteindelijk dan opnieuw een kerk. Het gebouw is als een Griekse tempel omringd door een rij van 52 Corinthische zuilen van 20 meter hoog. Het is vooral de rijkere bevolking die hier naar de hoogmis komt. Het plein rond deze kerk is ook het centrum van de rijkere buurten. Het is omgeven door dure restaurants en exclusieve winkels.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS PARIJS
5 -
-

Opéra Garnier

Langs de buitenzijde moet je zeker via de rue Auber de prestigieuze ingang voor koetsen bekijken. We vervolgen onze weg via de rue de la Paix naar het Place Vendôme. In deze straat zijn heel wat gerenommeerde diamantairs gehuisvest.

Voor alle duidelijkheid, er zijn twee grote opera's, dit is de Opéra Garnier. De bouw van dit prachtige bouwwerk werd aangevangen in de glorieperiode van Napoleon III en Baron Haussmann, ter vervanging van het oude operagebouw. Het moest een groots gebouw worden die alle andere overtrof en de thuisbasis worden van de Académie Nationale de Musique. Het werd geopend in 1875 en was bedoeld voor het hof en de hogere kringen. Getuige hiervan is de overweldigende luxe van de door marmeren geschraagde entreehal met zijn brede staatsietrap. Op het podium kunnen niet minder dan 500 acteurs plaatsnemen. Deze opera kan je vrij of met gids bezoeken, een aanrader! Info: www.operadeparis.fr

Raadpleeg onze ‘bezoekfiche’ na de wandelkaart voor meer informatie.

Place Vendôme

Dit plein heeft geschiedenis geschreven door de aanwezigheid van het Hotel Ritz. Daar verbleef immers Prinses Diana toen ze vertrok voor de fatale rit door de tunnels van Parijs. Maar dit plein is vooral beroemd door zijn eigenheid. Het werd gebouwd in de 18de eeuw in de stijl van Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Origineel stond hier dan ook een ruiterstandbeeld van deze beroemde figuur, maar in 1810 werd dit vervangen door een zuil van 43 meter hoog. De zuil stelt Napoleon voor als Romeinse Keizer en is gemaakt uit brons van 1200 buitgemaakte kanonnen tijdens de slag van Austerlitz. De afbeeldingen op de zuilen stellen de hoogtepunten van Napoleons carrière voor.

Op het Place Vendôme ga je rechtdoor en neemt de eerste straat rechtsaf. Je bent nu in de rue du Faubourg St.-Honoré. Hier zijn de meeste Haute-Couture winkels gelegen. Met wat geluk zie je ook veel exclusieve wagens met een wachtende chauffeur. We blijven rechtdoor lopen, kruisen de rue Royale en zullen dan links het Palais de l'Elysée zien. Je kunt het presidentieel paleis herkennen aan zijn lijfwachten.

Palais de l'Elysée

Dikwijls zien wij beelden van de President die buitenlandse gasten ontvangt. Dit is meestal vanuit dit paleis dat de officiële presidentiële verblijfplaats is. Het is gelegen aan de achterkant van de belangrijkste ambassades. Het werd gebouwd in 1720 en is nog steeds bewaakt door wachters met pluimen op de hoed, zoals in 1873, het jaar dat de eerste Franse president werd aangesteld.

Na het Palais de l'Elysée slaan we linksaf naar de Avenue Champs-Elysées. We kiezen de rustige wandelweg door een groene zone. Aan de andere kant van het plein zie je het Grand et Petit Palais liggen. We steken de Champs-Elysées niet over en gaan naar links via de groene zone in de richting van het Place de la Concorde. Zo wandelen we o.m. langs de Amerikaanse ambassade. Uiteindelijk komen we uit op het Place de la Concorde, aan het superluxueuze Hotel Crillon.

Neem rustig de tijd om naar de overkant van de Concorde te wandelen. We nemen de brug over de Seine en zijn zo aan het Assemblée Nationale. Over de Seine gaan we naar links tot aan het Musée d'Orsay. Heb je interesse voor kunst dan mag een bezoek zeker niet ontbreken in je agenda. Dit is één van de topmusea van Frankrijk. Door de enorme oppervlakte is een bezoek van twee uur alleen mogelijk door een selectie te maken. Na het bezoek wandelen we een eindje verder langs de Seine tot aan de Pont Carrousel.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
6 -

Place de la Concorde

Als je het woordje Concorde leest denk je misschien aan dat supersonische vliegtuig. Maar dit plein is al eeuwen ouder en betekent in het Nederlands 'Plein van de Eendracht'. Het is het grootste en indrukwekkendste plein van de stad en was een geschenk aan Lodewijk XV. Hier moest zijn ruiterstandbeeld komen, maar dit werd reeds in 1792 vernield. Erger nog, in 1793 werd hier een guillotine gedurende twee jaar geplaatst en rolden 1300 hoofden over de straatstenen.

In 1836 werd hier de 23 meter hoge obelisk geplaatst. Deze dateert van 1250 v.Chr. en werd gemaakt in Luxor. Het duurde twee jaar vooraleer deze 230 ton wegende obelisk in Parijs aankwam. Het nam nog eens drie jaar in beslag vooraleer ze recht stond. De zuil is bedekt met hiëroglyfen van de farao die deze zuil liet bouwen. Aan elke zijde van het plein staan ook grote fonteinen. Deze aan de kant van de Seine zijn opgedragen aan de zeeën en oceanen, de andere aan de rivieren.

Musée d'Orsay

Ooit was dit een spoorwegstation. Het werd gebouwd in de 19de eeuw. Maar reeds in het begin van de 20ste eeuw bleek het niet langer houdbaar om de treinen tot de kern van de stad toe te laten. Na een periode van verval was het president Pompidou die het initiatief nam om hier een museum te maken. De renovatiewerken werden begin de jaren '80 aangevat.

Het Musée d'Orsay is één van de drukst bezochte musea van Frankrijk. De lange wachttijden aan de kassa's zijn hiervan de getuige. Er is evenwel een aparte ingang voor de houders van een Museumkaart of op voorhand aangekocht toegangsticket. In dit museum kan je terecht voor kunstwerken vanaf de 19de eeuw. De bekendste en meest bezochte werken zjin deze van de impressionisten. Naast schilderwerken vind je er ook beeldhouwkunst, fotografie en andere kunstvormen. Aan de ingang word je verwelkomd door grote bronzen beelden. Deze moeten de verschillende wereldcontinenten voorstellen. Info: www.musee-orsay.fr .

Steek hier opnieuw de Seine over. We gaan door de toegangspoorten van het Louvre. Aan de linkerkant zien we het Jardin du Carrousel en daarachter het Jardin des Tuileries. Aan de rechterzijde zien we de Cour Napoleon van het Louvre met de bekende piramide, de hoofdingang van het grootste museum ter wereld. Een bezoek moet steeds bestaan uit een zware selectie en dat is niet altijd eenvoudig. Als je alles wil zien dan zal je niet voldoende hebben aan een volle week.

Musée du Louvre

Alleen al rond het Louvre wandelen kost je 45 minuten. Alles bezoeken in het museum is eveneens onmogelijk. Het is dan ook terecht het grootste museum ter wereld. Het eerste gebouw was een versterkt fort uit het begin van de 13de eeuw. Het werd later door de koningen vernieuwd en het was Karel V die er een 'moderne' woonplaats van maakte. François I liet het afbreken, want het had geen officiële functie meer. Op de Cour Carré kan men de oorspronkelijke muren uitgeplaveid zien.

Stilaan werd het nieuwe Louvre opgebouwd. Er werd dan zelfs een paleis voorgebouwd in 1564. Het Louvre was af in 1870 toen het één jaar later bijna afbrandde samen met het Palais des Tuileries. In 1989 werd de glazen piramide verwezenlijkt. De breedte bedraagt 35 meter en de hoogte 21 meter, dit is nu de hoofdingang van het Louvre. De collectie kunstschatten hier aanwezig is uniek en telt meer dan 200.000 stuks. In het Louvre kan je terecht voor Griekse, Romeinse en Oud-Egyptische voorwerpen, Oosterse kunstschatten, beeldhouwwerken, schilderijen en meubilair vanaf de Middeleeuwen.

-

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
7

De grote verbouwingswerken aan het Louvre

Sedert mei 1989 is de hoofdingang van het Grand Louvre de glazen piramide op de binnenkoer van het museum. Voor velen een vloek van modernisme in een historische omgeving. Maar dit bouwwerk is slechts een onderdeel van zeer uitgebreide werken die het Louvre tot het grootste museum ter wereld moest omvormen. De kelders lagen immers vol met waardevolle kunstwerken die men niet kon tentoonstellen door plaatsgebrek. Tevens ontbrak er een echt waardevolle ingang.

In 1981 vertrok het Ministerie van Financiën uit het Louvre. Het moment voor President Mitterrand om het Louvre zijn grandeur te geven die het verdient. Men begon eerst met de as vanaf de Arc de Triomphe naar het Louvre te herwaarderen. Zo kwam l'Avenue Gen. Lemonnier ondergronds te liggen en werd de binnenkoer gerestaureerd.

Het was de architect Pei die het idee opperde om de binnenkoer volledig te onderkelderen en daar de hoofdingang te maken. Die ingang zou een kunstwerk van lichtinval zijn, gerealiseerd door een grote pyramide en twee kleinere. De grote piramide is 21 meter hoog en vergroot zijn lichteffect door de 7 vijvers rondom. Deze hoofdingang vervangt 40 verschillende ingangen en ontvangt ca. 20.000 bezoekers per dag. Alle info op www.louvre.fr

Na het bezoek keren we terug op onze stappen en gaan terug naar de Seine tot aan een prachtige stenen brug, de Pont Neuf. We nemen deze brug en na het eerste deel gaan we onmiddellijk naar links (Quai de l'Horloge). We bevinden ons nu op Ile de la Cité waar Parijs ontstaan is.

Je wandelt langs de Conciergerie, een onderdeel van het Palais de Justice. In de Conciergerie kan je nu nog de cel bezoeken waar Marie-Antoinette verbleef in afwachting van haar terechtstelling. Vele bekende en minder bekende mannen en vrouwen hebben hier hun dood afgewacht in de eerste jaren van de Revolutie.

Aan de Boulevard du Palais gaan we naar rechts en stappen rechts een hekken binnen voor een bezoek aan de beroemde en buitengewoon mooie Sainte-Chapelle.

Sainte-Chapelle

Deze unieke en prachtige kerk ligt verstopt in de gebouwen van het Palais de Justice op Ile de la Cité, op een boogscheut van de kathedraal Notre-Dame. Hier liet Lodewijk de Heilige een paleis bouwen in de 13de eeuw. Alleen de kapel is overgebleven. Door de eeuwen heen werd ze niet gewijzigd en toch vormt ze een tegenstelling met de andere Parijse kerken uit diezelfde periode: ze telt namelijk twee verdiepingen. De lage benedenverdieping is minder rijk aangekleed dan de bovenste verdieping die bestemd was voor de hoogsten in rang en klasse. Een bezoek aan de Saint-Chapelle is zeker een aanrader.

Na het bezoek en terug op de Boulevard du Palais ga je naar links. Via de Marché Neuf kom je aan de kathedraal Notre-Dame. Een bezoek overwaard.

Sainte-Chapelle

Deze unieke en prachtige kerk ligt verstopt in de gebouwen van het Palais de Justice op Ile de la Cité, op een boogscheut van de kathedraal Notre-Dame. Hier liet Lodewijk de Heilige een paleis bouwen in de 13de eeuw. Alleen de kapel is overgebleven. Door de eeuwen heen werd ze niet gewijzigd en toch vormt ze een tegenstelling met de andere Parijse kerken uit diezelfde periode: ze telt namelijk twee verdiepingen. De lage benedenverdieping is minder rijk aangekleed dan de bovenste verdieping die bestemd was voor de hoogsten in rang en klasse. Een bezoek aan de Saint-Chapelle is zeker een aanrader.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

-

REISGIDS PARIJS
8

Na het bezoek en terug op de Boulevard du Palais ga je naar links. Via de Marché Neuf kom je aan de kathedraal NotreDame. Een bezoek overwaard.

Notre-Dame de Paris

Bisschop Maurice de Sully besloot in 1163 met de bouw van een vroeg-gotische kathedraal. Bijna 170 jaar later was ze af. Er gebeurden weinig veranderingen sindsdien. Zelfs niet bij de grote restauratiewerken in 1850 door Viollet-le-Duc. Deze architect was nochtans gekend voor zijn grote architecturale wijzigingen tijdens restauratiewerken. Alleen het interieur onderging een kleine wijziging omwille van de belofte van Koning Lodewijk XIII. Indien hij na 23 jaar huwelijk een zoon had zou hij het altaar laten vernieuwen en een beeld van de H.-Madonna laten plaatsen. Dit beeld beheerst nog steeds het koor.

De kerk is alle dagen open van 8 u. tot 18u45 en gratis toegankelijk. Laat je niet afschrikken door lange rijen wachtenden. Het gaat zeer snel vooruit. Je kan een audiogids huren vanaf 9u30. Dat is ook het tijdstip waarop de schatkamer in de kathedraal open is. De toren kan je beklimmen (387 treden en geen lift). De entree (betalend) bevindt zich op de zijkant (kant rijbaan). De toren is open elke dag vanaf 10 u. tot ca. 17 u. Info: www.notredamedeparis.fr

Met je rug naar de hoofdingang van de kathedraal wandel je rechts de rue d'Arcole in, steek je de Seine over en kom je zo aan het Hôtel de Ville of stadhuis van Parijs. De Parijse burgemeester woont in de rechtervleugels.

Stadhuis of Hôtel de Ville

Het huidige stadhuis dateert van 1874, het vorige werd evenals het Palais des Tuileries in brand gestoken in 1871 door de Communarts. Het voorplein uit graniet is evenwel nieuw (1982).

Aan de andere kant van het plein ga je links in de rue de Rivoli. Een paar stappen verder zie je links de Tour St.-Jacques.

We gaan dan naar rechts in de Boulevard de Sebastopol. Daar ga je rechts in de rue de Aubry le Boucher om deze wandeling te eindigen aan het cultureel mekka van Parijs, het Centre Pompidou.

Centre Pompidou

De echte naam is Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou. Dit gedrocht lijkt meer op een fabriek dan op een cultureel centrum. Op deze plaats stond er een krottenwijk en het was president Pompidou die opdracht gaf om dit gebouw neer te planten. Het werd in 1977 geopend. De bezoeker kan hier een zeer uitgebreide en gevarieerde collectie bewonderen met betrekking tot hedendaags design, schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, film, multimedia, grafische kunst, enz … Info: www.centrepompidou.fr

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS PARIJS
- 9 -

Bezoekfiche: Opéra Garnier

Metro:Opéra

Ingang: als je op de Place de l’Opéra naar het operagebouw kijkt dan bevindt de ingang zich op de linker zijgevel, op de hoek van de Rue Scribe en Rue Auber. Het is duidelijk aangegeven.

Website: www.operadeparis.fr

Openingsuren 2017:

➢ Alle dagen: 10 tot 17 uur

➢ Er is geen algemene sluitingsdag, behalve 01/01, 01/05 en 25/12.

➢ Kassa's sluiten 30 min. voor sluitingstijd

➢ Als er namiddagvoorstellingen dan is een bezoek alleen mogelijk in de voormiddag.

➢ Bij pannes of ernstige voorbereidingswerken is het mogelijk dat de toegang tot de operazaal niet toegelaten is.

➢ Kijk de website na of er geen uitzonderlijke sluitingen zijn.

Basistarief 2017: 11€ per persoon ter plaatse

Kortingen mogelijk, raadpleeg hiervoor hun website. Tickets kunnen vooraf online geboekt worden. Er zijn ticketautomaten tegenover de kassa voor wie geen recht heeft op kortingen (kredietkaart vereist).

Inleiding op je bezoek

Voor alle duidelijkheid, er zijn twee grote opera’s in Parijs, dit is de Opéra Garnier, de oudste. Vooraleer de allereerste opera hier kon gebouwd worden moest eerst een heuvel worden afgegraven. Op die heuvel werden vroeger grote misdadigers opgehangen en valsemunters in kokend water gegooid. De bouw van dit prachtige bouwwerk werd aangevangen in de glorieperiode van Napoleon III en Baron Haussmann, ter vervanging van het oude operagebouw. Het moest een groots gebouw worden die alle andere overtrof en de thuisbasis worden van de Académie Nationale de Musique.

Maar het moest ook een veilig gebouw zijn. Napoleon III had hier een bloedige aanslag overleefd bij het oude operagebouw dat volledig ingesloten stond. Daarom dit grote plein voor de Opéra Garnier, de brede wegen ernaast en de aparte inritten die de keizerlijke koets tot in het gebouw bracht. Het werd geopend in 1875 en was bedoeld voor het hof en de hogere kringen. Getuige hiervan is de overweldigende luxe van de door marmeren geschraagde entreehal met zijn brede staatsietrap. Op het podium kunnen niet minder dan 500 acteurs plaatsnemen.

Bezoektips:

➢ De entreeprijs is inderdaad niet goedkoop maar wat je te zien krijgt is onovertroffen.

➢ Bij de ingang kan je een gratis plannetje meenemen, doe dit, zo mis je niets. Het is verleidelijk om zomaar wat rond te wandelen, maar dan mis je misschien wel de mooiste galerij.

➢ Eén van die zalen die je moet gezien hebben is het Salon du Glacier (cirkelvormige zaal).

➢ Er zijn drie niveau’s: doe elk niveau apart zo vergeet je geen ruimtes.

➢ Niveau ‘Orchestre’ is een tussenverdiep: naar links voor de tijdelijke tentoonstellingen via een grote toegangsdeur. Daar neem je in het bovenste niveau en na de tentoonstellingsgang ga je meteen rechts voor de overweldigende foyer. Daar is er ook mogelijkheid om op het balkon te gaan. Zeker doen!!!

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
11 -

Opéra Garnier?

Deze opera is genoemd naar de architect, Charles Garnier. Hij was pas 35 toen hij met zijn plannen naar het hof stapte. Een van zijn concurrenten was o.m. de bekende architect Violet-le-Duc. Toch heeft hij de competitie gewonnen. De bouwwerken hebben 15 jaar geduurd en enorm veel geld opgeslorpt.

Het gebouw werd grondig gerestaureerd in de jaren 2000, zowel binnen als buiten. Daardoor kregen de foyers opnieuw hun vroegere glorie terug. Ze zijn zeer rijk gedecoreerd en je waant zich in een kasteel. Spiegels doen de ruimte groter lijken. De decoraties in Le Grand Foyer (foto hiernaast) staan in het teken van de muziek. In diezelfde foyer staat het borstbeeld van de architect.

Theaterzaal

Deze zaal is wel heel bijzonder. Aan het plafond, geschilderd door Marc Chagall, hangt een 8 ton zwaar wegende kristallen luchter. Rood en goud zijn de twee kleuren die in deze 1900 zitplaatsen tellende zaal domineren. Deze zaal is als een vierkant van 32 op 32 meter, door de rondingen zie je dit natuurlijk niet. De hoogte in de zaal bedraagt 20 meter maar het podium heeft een vrije hoogte die dubbel zo hoog is. Je kan het zich moeilijk voorstellen maar achter die 16 meter brede gordijn is er een ruimte met een breedte van net geen 50 meter, een diepte van 27 meter, 45 meter hoog en onder de vloer is er nog eens 27 meter diepte beschikbaar. In de zaal kijk je dus als het ware door een venster op een immense werkruimte. Technisch gaf dit toen immense mogelijkheden.

Waarom dan een nieuwe opera?

In 1990 is de nieuwe opera geopend aan de Place de la Bastille. Die kreeg de vanzelfsprekende naam Opéra de la Bastille. Technisch voldeed Opéra Garnier niet meer, het moest gerestaureerd worden, de brandveiligheid stelt hogere eisen, de akoestiek kon beter, gebrek aan reptitieruimtes, er zijn te weinig zitplaatsen om dure opvoeringen rendabel te houden … Dus redenen genoeg voor een nieuwbouw. Ook dat operagebouw kan je bezoeken.

Gebeurt er dan niets meer in Opéra Garnier

Toch wel. Opéra Garnier heeft niet meer zo’n druk programma maar voorstellingen die passen in dit historisch kader vinden hier nog plaats. Na de grondige restauratie is de akoestiek fel verbeterd, technisch zijn er heel wat aanpassingen uitgevoerd en de brandveiligheid werd grondig aangepakt zonder te raken aan de originele plannen.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
12 -

Deze gratis reisgids bevat de 1ste stadswandeling uit onze praktische citygids naar Parijs.

Goesting in meer Parijs?

Koop dan nu voor minder dan een koffie op de Champs-Elysées de volledige, digitale (pdf – 61 blz A4) reisgids van Parijs, met 6 uitgewerkte wandelingen en meer dan 100 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

REISGIDS PARIJS
- 13 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Disclaimer

Laatste update: mei 2017

AT-Europe bvba haalt zijn informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Doch kan AT-Europe bvba niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be

Fotoverantwoording: © Images AT-Europe bvba, tenzij anders vermeld.

Dit is een uitgave van AT-EUROPE BVBA. Redactie: Geert Van de Voorde.

© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, online publicatie, databanken of op welke wijze ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgeverij. Alle rechten voorbehouden.

Koop de volledige gids op shop.themediabay.be -

REISGIDS PARIJS
14
-

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.