Lyon Stadswandeling

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste 9 bladzijden van onze reisgids van Lyon.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 15 blz A4) reisgids van Lyon, met meer dan 30 uitgewerkte bezienswaardigheden, en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

REISGIDS LYON
- 2 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Lyon verrast in veel opzichten

We gaan Lyon verkennen met twee stadswandelingen. Eentje van bijna 4 kilometer in de wijk Vieux-Lyon en een tweede van exact 4 kilometer op het schiereiland Presqu’ile. Overigens, het schiereiland dient als buffer om de rivieren de Saône en de Rhône van elkaar gescheiden te houden, althans tijdelijk toch want ze vloeien in Lyon effectief ook samen. Lyon heeft nog zoveel meer wijken. Croix-Rousse bijvoorbeeld, waar de nostalgie nog hangt van de zijdecultuur of de hypermoderne wijk La Part Dieu waar de treinreizigers met de TGV arriveren. Maar het mooiste van Lyon vind je in Vieux-Lyon en Presqu’ile. Dáár nemen we je wél mee voor een wandeltraject. Hierdoor willen we het beeld bijstellen dat velen zonder voorkennis over Lyon hebben. Wie er op de autoroute du Soleil (A7) met de auto doorzoeft, als er geen file staat in de tunnel van Fourvière, ziet de Rhône passeren, een vreemdsoortig blinkend bouwcomplex maar vooral oude lelijke huizen. Jammer dat je bij die passage géén beeld krijgt van de middeleeuwse wijk Vieux-Lyon, van de Romeinse theaters, de pleinen, de muurschilderingen, de mooie gebouwen die in de binnenstad er wél staan, en zo kunnen we nog even doorgaan. Wie Lyon beter wil leren kennen en vooral ontdekken, die zal het zich niet beklagen een citytrip Lyon te boeken.

De wandeling in Vieux Lyon is er één waarbij je eerst de ‘biddende’ heuvel van Fourvière verkent met twee kerken die ‘vechten’ om je aandacht. Je kan flaneren in de middeleeuwse straatjes, kiezen uit vele terrasjes. Lekker eten kan je bijna overal want is Lyon niet een hoofdstad van de gastronomie? Paul Bocuse kent iedereen wel. Deze kok is van Lyon. Even waan je je in Parijs al is de Eiffeltoren hier niet zo hoog. En op heel wat plaatsen word je getrakteerd op fabuleus mooie ‘belle vue’s’ of uitzichtpunten. Met behulp van de kaarten kan je gemakkelijk zoveel je wil de route inkorten en opnieuw inpikken op de hoofdroute. Beetje conditie is wel vereist als je gaat voor de ‘long way’, maar je hoeft de trappen niet te doen. We zorgen voor goede alternatieven. De andere wandeling situeert zich op het schiereiland Presqu’ile met een klein zijsprongetje naar de oude stadswijk. Op deze wandeling hoef je geen trappen te nemen. Je loopt langs kerken, leuke pleintjes en grote pleinen, komt voorbij prachtige gevels, kan naar eigen believen enkele musea meepikken. Variatie troef dus in Lyon. Wedden dat je na je bezoek je mening over Lyon bijstelt. Alons-y, c’est parti?

Praktisch: Start en einde van beide wandelroutes: Place Bellecour

Onder dit plein is er eveneens een betalende parking.

Afstanden: 3,8 km (Vieux Lyon) en 4 km (Presqu’Ile)

De troeven en curiositeiten van Lyon

➢ De schitterende vele uitzichtpunten (belle vue’s): het mooiste is de picknickplek bij de Jardin du Rosaire.

➢ Twee rivieren (Saône en Rhône) vloeien door de stad met het schiereiland Presqu’ile als buffer. Bij het Musée des Confluences is er inderdaad de samenvloeiing van beide rivieren.

➢ De immense muurschilderingen op gevels

➢ De ‘traboules’: bizarre overwelfde gangen die twee straten verbinden en leiden naar privé-woningen.

➢ Twee kerken die ‘wedijveren’ met elkaar om de mooiste te zijn, Fourvière (boven op de heuvel) en St-Jean (onderaan).

➢ Les Montées, de trappenstraten: je wint heel vlug hoogte (of laagte) door de trappenstraten te nemen, vereist wel wat conditie.

➢ Vriendelijkheid van horecapersoneel, ook van de gewone Lyonnais man, vrouw in de straat.

➢ Ongelofelijk veel restaurants en andere eettentjes, Lyon is de thuisstad van de bekende kok Paul Bocuse.

➢ Parc de la Tête d’Or, de groene zuurstoflong van Lyon.

➢ Drie duidelijk te onderscheiden wijken: Vieux-Lyon, Presqu’ile en Croix-Rousse wat het stadsbeeld overzichtelijk houdt.

➢ Fietsvriendelijkheid: veel en veilig afgezonderde fietspaden en het goed ingeburgerde systeem van huurfietsen Vélo’v.

➢ Niet echt het gevoel dat je in een grootstad vertoeft, de gezelligheid blijft overal aanwezig.

➢ Weinig tot geen nerveus autogetoeter.

➢ De makkelijke en vlotte manier om zich te verplaatsen: tram, metro, fiets, bus, tandradtreintje, toeristisch treintje.

➢ Vlotte bereikbaarheid vanuit Brussel, in minder dan vier uur bereik je met de TGV het treinstation Part Dieu.

➢ Een Lyon City Card is handig in gebruik en biedt vooral heel wat voordelen. Meer info

REISGIDS LYON Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 3 -
REISGIDS LYON - 4 -

Stadswandeling Vieux Lyon

We starten op de Place Bellecour, het immens grote plein van Lyon (met 310 x 200 meter op twee na grootste in Frankrijk). De Dienst Toerisme is er gevestigd én het is een gemakkelijk herkenningspunt vanop hoogte en laat dat nu net één van de troeven zijn die Lyon heeft: de schoonheid van de stad vanop de vele ‘belle vue’ plaatsen op de beide heuvels van Fourvière en Croix-Rousse. Let eens op de hoge schouwen van de huizen rondom het plein. Hou het kantoor van Toerisme in de rug, ga naar de linkerhoek van het plein voorbij het ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV. Mocht je je afvragen wat de sculpturen voorstellen aan beide zijden van het standbeeld, het zijn de rivieren de Saône en de Rhône. Wandel de rue du Col. Chambonnet in. In de hoogte ‘blinkt’ de witte basiliek van Fourvière. Stap over de brug Bonaparte en ga tot het eind van de straat. Aan je rechterzijde de kathedraal St-Jean. Pal voor je bevindt zich het ingangsgebouw van het tandradtreintje (finiculaire). Het is ook de toegang tot de metro. Tickets koop je aan de automaten, tenzij je een Lyon City Card aanschafte want dan reis je gratis.

Je kan nu kiezen. Er zijn twee richtingen (Fourvière en Saint-Just). Wie direct naar de basiliek wil, die kiest Fourvière. Zij die eerst nog het Romeinse amfitheater (gratis) en eventueel het museum (betalend) willen bezoeken, nemen de richting Saint-Just/Theatre Romaine. Wie niet al te best te been is of liever trappen vermijdt, die raden we aan direct naar Fourvière te gaan. De toegang tot het Romeins theater loopt immers over grote plaveien omhoog en je moet trappen nemen om tot naar de hoogste tribune te komen.

De ‘finiculaire’ brengt de Fourvière bestemmeling in een mum van tijd op het platform naast de basiliek waar je meteen kan genieten bij de balustrade van een fantastisch uitzicht over de stad.

Wie de bestemming Romeins theater neemt, stapt uit bij de halte ‘Minimes’. Neem bij de uitgang naar rechts en ga naar de toegang van de Romeinse site. Ga helemaal tot boven in de tribune en ga in de richting van de basiliek. Behalve het zicht op de twee theaters krijg je al een eerste keer een blik op een deel van de stad beneden, maar er volgen nog veel mooiere uitzichtpunten. Ga dan in de richting van de basiliek. Naast de basiliek ligt een parkeerplaats en een platform. Bij de balustrade krijg je een fantastisch mooi uitzichtpunt. Punt 3 op de kaart.

Funiculaire de Lyon

Ooit waren er vijf lijnen in Lyon, nu resten er nog twee. Deze kabelspoorbaan van Lyon was de allereerste wereldwijd die in gebruik is genomen in 1862.

Musée Gallo Romain en Théatre Romain

Na de toegang via heel grote kasseistenen krijg je een zicht op twee Romeinse theaters, wat op zich al een unicum is voor overblijfselen van de Gallische periode. Links het Odeon en rechts het grotere antieke theater. Een odeon werd in de Romeinse tijd ook gebruikt voor muziekopvoeringen, zang en voordrachten, maar een odeon was overdekt en een groter amfitheater niet. De capaciteit bedroeg ook maar een 3000 tal plaatsen. Lyon heette in die tijd overigens Lugdunum. Het moet in de 2de eeuw v.C. gebouwd zijn. Aan de andere zijde ligt het grotere theater, althans wat er van overgebleven is. Het dateert uit het begin van onze jaartelling. Na een uitbreiding begin 2de eeuw moeten hier ca. 10000 toeschouwers de voorstellingen hebben kunnen bijwonen. Jaarlijks vinden in beide theaters nog muziekoptredens plaats

REISGIDS LYON Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 5 -

tijdens het zomerfestival Nuits de Fourvière. Beide theaters zijn gratis te bezoeken, het museum is betalend. Let op de twee vensters in de rots, het zijn doorkijkramen van het Musée Gallo Romain dat grotendeels ondergronds ligt. De toegang ligt boven de rots waar we straks langskomen. In het museum staat een maquette met de reconstructie van beide theaters in zijn originele vorm. Het bevat een verzameling Gallo-Romeinse vondsten: beelden, siervoorwerpen, mozaïeken, gebruiksvoorwerpen, sarcofagen, inscripties op stenen met onder meer een rede van keizer Claudius die overigens in Lyon (toen Lugdunum) werd geboren op 1 augustus 10 v.C. Meer info vind je op www.museegalloromain.grandlyon.com

Basiliek Notre Dame de Fourvière

Absoluut één van de hoogtepunten van de Fourvère wijk van Lyon en niet alleen letterlijk bedoeld. Jaarlijks komen zowat 1,5 miljoen bezoekers over de vloer. Je kan de basiliek op vele plekken zien opduiken in de stad en is daarom alleen al een aantrekkingspool. Het is een bedevaartsoord ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw dat nog vrij ‘jong’ van datum is (na Frans-Pruisische Oorlog 1870). De basiliek werd gebouwd tussen 1872 en 1884 als dank omdat de Pruisische legers de stad Lyon niet zijn binnengevallen. Hetzelfde gebeurde trouwens in Parijs met daar de bouw van de basiliek op Montmartre.

Eerst werd er voor Onze-Lieve-Vrouw een kapel gebouwd (12de eeuw). In de 16de eeuw komt er een nieuwe en de pelgrimskapel met het vergulde Mariabeeld die nu rechts van de basiliek staat, dateert van halfweg de 18de eeuw. Sinds 1643 toen de stad getroffen werd door een pestepidemie werd Maria als beschermheilige aanbeden. De ‘blinkende’ Maria werd er geplaatst op 8 december 1852. Daarom is 8 december een feestdag in het bedevaartsoord. Normaal was voorzien om de inhuldiging te laten doorgaan op 8 september, maar de Saöne rivier was toen spelbreker en zorgde voor een te hoge waterstand. Het feest werd daarom verlaat naar 8 december. Dan vindt ook het Fête des Lumières plaats. De wijk Fourvière wordt dan verlicht met kaarsen, lichtjes en is er een processiestoet vanaf de kathedraal St-Jean naar de hogerop gelegen basiliek van Fourvière.

Op het pleintje vóór de hoofdingang herken je vast en zeker paus Johannes Paulus II die er een groot standbeeld kreeg. Hij bezocht de basiliek op 5 oktober 1986. Merk op dat de zuilen boven het portaal de vorm hebben van acht engelen. De torens hebben een hoogte van 48 meter en bovenaan de voorgevel zijn de twee beloftes aan Onze-Lieve-Vrouw uitgebeeld: links na de pestepidemie en rechts na de Frans-Pruisische oorlog. De basiliek Notre-Dame de Fourvière is niet alleen een zeer imposant bouwwerk geworden maar het interieur doet bijna pijn aan de ogen. Wat meteen opvalt zijn de grote mozaïeken op de muren. Ze handelen over drie thema's: geschiedenis van de kerk, van Frankrijk en van Onze-Lieve-Vrouw. Het plafond is prachtig gedecoreerd. Ook de glas-in-loodramen verdienen de aandacht net als het houtwerk, het marmer, de vergulde versieringen, …

Crypte

Halfweg de kerk kan je via een monumentale ingang naar de crypte. De crypte werd in dezelfde periode gebouwd en is ter ere van de Heilige Jozef. Aan de rechtermuur hangt een moderne mozaïek van 23 m² van Larissa Perekrestova, een kunstenares uit Odessa, over de bedevaart naar Santiago de Compostela. Deze basiliek ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In de basiliek mogen tijdens misvieringen geen foto’s worden genomen.

Chapelle de la Vierge

Zoals al vermeld was deze pelgrimskapel het eerste kerkgebouw op dit plein. Rond het vergulde altaar en op de zijmuren hangen tientallen bedankingsplakkaten. Links in de kapelgang kan je via trappen ook naar de crypte. Handig omdat tijdens misvieringen je immers niet via de ingang ín de kerk naar de crypte kan.

Alle beschreven kerkgebouwen zijn gratis te bezoeken. Enkel het museum, naast de pelgrimskapel, is betalend. Tussen de pelgrimskapel en het museum kan je naar een ander fantastisch mooi uitzichtpunt over de stad. Links bevindt zich de kapel gewijd aan Saint Thomas uit Canterbury. Dagelijks te bezoeken tussen 8.00-18.00 u.

REISGIDS LYON
- 6 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Musée d'Art Religieux de Fourvière

In dit museum verneem je meer over de bouw van de basiliek en de verering van Onze-Lieve-Vrouw. Er staan heel wat kunstvoorwerpen en herinneringen aan de vele bedevaarders. Er worden ook tijdelijke tentoonstellingen gebracht. Op zondagvoormiddag gesloten. Meer info www.fourviere.org

Belle Vue uitzichtpunt

Je hoeft niet lang te zoeken naar het uitzichtpunt naast de basiliek (aangezicht naar hoofdingang). Richt je op de massa bij de balustrade. Bekijk misschien eerst de bronzen maquette even onder de bomen.

Voor het vervolg van de wandeling heb je nu vanaf het uitzichtpunt basiliek Fourvière de keuze.

Keuze 1: met tandradtreintje terug naar beneden (blauwe lijn)

Keuze 2: zigzag traject naar beneden (groene lijn)

Keuze 3: volledig traject met o.a. 798 treden naar beneden (rode lijn)

Keuze 1: Met tandradtreintje terug naar beneden (blauwe lijn op de kaart): route zonder trappen en met passage traboule

Met het tandradtreintje daal je terug af. Kom je uit het gebouwtje, neem dan links de rue Tramassac en ga die af tot bij het kruispunt met de rue de la Bombarde. Steek rechtdoor over wat je in de rue du Boeuf brengt, één van de middeleeuwse straten van Vieux-Lyon. Ga nu tot bij huisnummer 27 (aan je rechterzijde). Druk op de bel en tegelijk duw je de bruine deur open. Je belandt zo in de traboule. Ga door de gang tot bij de deur, opnieuw even op die bel drukken en je kan de deur openen. Je bent nu plots in een andere straat (Rue St Jean). Eenmaal buiten ga je naar rechts, tenzij je nog even wil kennismaken natuurlijk met deze straat. Ga je meteen rechts, dan kom je langs het Musée Miniature et Cinema. Kruis de rue de la Bombarde, ga verder in de rue Saint Jean. Je komt voorbij de kathedraal Saint Jean. Nog even rechtdoor en je bent opnieuw aan het gebouw van de metro en het tandradtreintje. Neem naar links om de weg terug naar Place Bellecour in te zetten.

Keuze 2:

Zigzag traject naar beneden (groene lijn op de kaart): route met trappen en passage twee traboules

Wie het zigzag traject naar beneden neemt, die kan naar een ongelooflijk mooie picknickplek. Volg daartoe de pijl les Jardins du Rosaire Er staan bankjes om extra goed te kunnen genieten van het schitterende panorama dat zich voor je ogen ontvouwt.

Rechts van de balustrade bij het uitzichtpunt ligt de trap die je naar een asfaltpad leidt. Zigzaggend onder de bomen wandel je naar beneden tot bij een hek. Onderweg in een haarspeldbocht staat een pijltje die je naar les Jardin du Rosaire brengt. Niet alleen voor de rozen tijdens de bloeiperiode de moeite maar zeker ook voor de eerder aanbevolen picknickmogelijkheden. Daarna daal je verder af langs het zigzag pad tot bij het hekken. Voorbij het hekken ga je links op de weg (Montée St. Barthélemy) verder naar beneden tot je bij de trappenpartij komt Montée Garillan (224 treden met een bocht erin). Die daal je af.

Opgelet, je passeert eerder nog een andere Montée (Chazeaux, 228 treden) maar die neem je dus niet, kijken in de diepte mag wel uiteraard. Als je de Montée Garillan (met een bocht) hebt afgedaald, kom je uit net naast het Musée Gadagne. Ga daar naar rechts. Hier pik je in bij de wandelaars die het volledige traject stappen. Lees daarom verder bij de beschrijving vanaf cijfer 5.

REISGIDS LYON
- 7 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Keuze 3: volledig traject met o.a. 798 treden naar beneden (rode lijn op de kaart)

Verlaat het plein bij het uitzichtpunt in de richting van de ‘Eifeltoren’. Zo kom je helemaal tot bij de voet van de Tour metallique van Lyon.

Wie dat wil kan net ervoor links naar de Passerelle des Quatre-Vents (rode stippellijn op de kaart) in het Parc des Hauteurs die geroemd wordt als een ideale ‘belle vue’ over de stad. Onze ervaring leerde dat je behalve een ander zicht op de toren en de basiliek hier weinig te zien krijgt van de benedenstad zelfs als je het groen wegdenkt tijdens de wintermaanden. Het is meer een nostalgische plek omdat over deze passerelle een treintje reed (1 richting) die de wijk Fourvière verbond met de begraafplaats Loyasse die hier achter ligt. In 1807 bood deze begraafplaats een oplossing. De kerkhoven bij de kerken konden wegens plaatsgebrek niet langer de doden begraven.

Achter de Tour métallique gaapt de diepte van de trappenstraat Montée Nicolas de Lange (560 treden). Doe het toch maar voorzichtig aan. Je komt op een geplaveid steegje uit. Ga hier naar rechts, over de kasseitjes en je kan de tweede trappenstraat afdalen, Montée des Carmes-Déchaussés (nog eens 238 treden). Je belandt bij het treinstation Lyon Saint-Paul. Punt 4 op de kaart.

Tour metallique

De toren lijkt sprekend op de beroemde ‘broer’ de Eiffeltoren van Parijs. Maar deze van Lyon is dus niet zo hoog, ‘slechts’ 85 meter, weegt ruim 200 ton. De Eiffeltoren weegt iets meer dan 10 000 ton. Hij is evenmin genoemd naar de ontwerper zoals in Parijs. Het was de architect Gay die de opdracht aanvaardde van een privé persoon. Er werd amper twee jaar aan gebouwd (1892-1894). De toren kan niet beklommen worden. Sinds 1953 doet hij dienst als televisiemast. ’s Avonds schittert hij met de belichting erop.

Les Montées

Heel typisch in Lyon zijn de vele trappenstraten, les montées. Dat zal je snel merken en wie ze effectief op de route meeneemt, ook wel voelen. Al valt het afdalen wel mee, andersom is het heel wat lastiger uiteraard ook al beschik je over een goede conditie. We willen enkel waarschuwen. Les Montées brengen je mits wat inspanning wel meteen heel hoog of omlaag dus. De moeilijkste is de Montée des Chazeaux die 228 treden telt. Het zicht van boven naar beneden is hier wel héél erg diep. In de andere richting kan je ze in één keer nemen maar dan moet je boven toch enkele momenten bekomen van de fikse inspanning.

Andere montées (tussen haakjes het aantal treden) in Vieux Lyon zijn de Montée des Carmes-Déchaussés (238), Montée Nicolas-de-Lange (560), Montée du Garillan (224), Montée du Change. De Ruelle Punaise is de kleinste en ook meest verloederde en daarom ook afgesloten. Die bevindt zich in de Rue Juiverie tussen de huisnummers 16 en 18.

Hou het station Lyon Saint Paul in de rug en stap rechts het middeleeuws straatje in, de rue Juiverie. Je belandt nu in het hart van Vieux-Lyon. Op het eind van de rue Juiverie kom je via de rue de la Loge (links) op het knusse plein Place du Change. Neem er de rue de Gadagne. Aan het eind bereik je het Musée Gadagne. Je bent nu bij nummer 5 op de kaart.

REISGIDS LYON Koop
- 8 -
de volledige gids op shop.themediabay.be

Rue Juiverie

De naam zegt het al, hier woonden ooit heel wat Joden tot ze eind 14de, begin 15de eeuw werden verdreven. In deze straat moet je eens kijken naar de stenen uithangborden maar ook natuurlijk naar de huizen. Vooral de nummers 8 en 10 verdienen wat meer aandacht. Tussen 16 en 18 werp je maar eens een blik naar de smalle Ruelle Punaise. In de middeleeuwen liep er een riool door. Aan de overkant op nummer 23 kijken leeuwenkoppen je aan.

Vieux Lyon

De wijk Vieux Lyon is in zijn geheel erkend als Unesco Werelderfgoed. Wat zijn de troeven? De smalle steegjes, veel restaurantjes, cafeetjes, enkele musea, de montées, gezellige pleintjes én de traboules.

Of je dat nu wil of niet, vanaf het moment dat je in de Rue Juiverie belandt en daarna in de Rue St Jean, overvalt je een gevoel van behaaglijkheid. Smalle steegjes, geplaveid, oude huizen, overal eten en drinken te verkrijgen, galerijtjes, enz. Er valt heel wat te zien. We zouden heel erg ver in detail kunnen treden, maar dat doen we niet om het niet té overladen te doen overkomen. Struin rond en geniet. Al kunnen we het niet laten te wijzen op enkele curiositeiten.

Wil je er nog een roze toren bij? Volg dan vanaf het Musée Gadagne de rode stippellijn. De anderen slaan linksaf voorbij de ‘mairie’, in de rue Petite Rue Tramassac. Nu naar rechts in de rue Saint Jean. Zoek hier naar huisnummer 27. Druk op de bel en duw tegelijk de deur open. Je belandt in een traboule. Loop door de gang (eerbiedig de stilte want boven je wonen mensen) tot naar de andere deur. Duw op de bel, steek de deur open en je bevindt je in de rue des Trois Maries. Eenmaal buiten ga je naar rechts en daarna links, rue du Palais de Justice. Je komt bij het water uit en het Justitiepaleis. Sla rechts af, stap om het justitiepaleis heen via de rue de la Bombarde. Bij het kruispuntje ga je rechts de rue Saint Jean in. Voorbij het Musée Miniature et Cinema zoek je naar huisnummer 54. Herhaal het belscenario. Kom je uit de traboule, dan ben je in de rue du Boeuf (nr 27). Punt 6 op de kaart.

Tour Rose (volg rode stippellijn)

Als je na het Musée Gadagne links moet afslaan in de Petite Rue Tramassac, kan je eerst nog naar de Tour Rose gaan kijken. Hiervoor stap je eventjes rechtdoor vanaf het pleintje Place du Petit Collège in de Rue du Boeuf. Bij het huisnummer 16 (Maison du Crible, 17de eeuw) ga je het gangetje in waar je op het eind op een binnenpleintje belandt. Draai je nu eens om. In de toren zie je een rondtrap maar je mag hem niet betreden.

Musée Gadagne

Dit museum is ondergebracht in een renaissancegebouw, het 'Hôtel de Gadagne', waar mogelijk de architecturale herinneringen aan deze periode goed werden bewaard. Het bevat in feite twee musea: musée d'histoire de Lyon en het musée des marionettes du monde. Het gedeelte over de geschiedenis van Lyon doet het hele verhaal vanaf de Gallo-Romeinse nederzettingen tot de 21ste eeuw. In het Marionettenmuseum zijn er meer dan 2000 marionetten te zien van over de hele wereld en is daardoor uniek in Frankrijk. Lyon heeft ook een beroemde marionette: Guignol, die een link heeft met het zijdewerkersmilieu uit Lyon tussen de 16de tot ca halfweg 19de eeuw. De originele pop uit 1808 is in dit museum te zien. Meer info over beide musea op www.gadagne.musees.lyon.fr

REISGIDS LYON
- 9 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Traboules

Wil je een heel aparte beleving dan moet je door een traboule stappen. Het klinkt misschien wat onheilspellend maar er is helemaal niks gevaarlijk aan. Een traboule is een smalle doorgang die twee evenwijdige straten met elkaar verbindt en die je alleen maar kan bereiken door langs een deur in de ene straat de traboule binnen te gaan en buiten te stappen via een deur die uitkomt in de andere straat. In die gang vind je toegangen naar woningen van eenzelfde woonblok. Mogelijks loop je er helemaal alleen. Of misschien laat een bewoner van de woningen zich even zien om de post op te halen.

We leiden je op onze route in Vieux-Lyon doorheen twee van de tientallen traboules. Ook in de wijk Croix-Rousse bevinden zich nog enkele van deze traboules.

Musée des Miniatures et Décors de Cinéma

Een klein museum privaat uitgebaat bevat ongeveer 120 miniatuurdecors. Op zich wel heel interessant en leuk maar de hoge inkomprijs valt wel tegen. Meer info: www.mimlyon.com

Als je de traboule uit bent, ben je plots in de rue du Boeuf. Sla linksaf tot bij het kruispunt. Dáár opnieuw links afslaan, rue de la Bombarde. Bij de rue St Jean rechts afslaan. Verderop kom je uit op het plein Place Saint-Jean en de kathedraal. Ga na je bezoek via de Avenue Adolphe Max naar de Pont Bonaparte om verderop de Place Bellecour te bereiken.

Tip voor een terrasbezoek (honger en dorst)

Vlei je neer waar je wil in Lyon als je honger en/of dorst hebt. Er zijn mogelijkheden zat. Vooral in Vieux-Lyon vindt je de beste eetadressen. Maar probeer dan te vermijden dat je die nood ledigt op de grote pleinen à la Place Bellecour, Place Terreaux. Ze vragen er net iets meer dan op andere terrassen. We maakten het zelfs mee dat vanaf een bepaald uur zomaar extra eurocenten worden aangerekend voor een kop koffie die dus buiten die tijdspanne minder kost.

Kathedraal Saint-Jean

De kathedraal Saint-Jean is gebouwd tussen eind 12de eeuw tot 1480 en is dus veel ouder dan de basiliek van Fourvière. Het buitenaanzicht laat je zowel gotische als romaanse bouwkenmerken zien. Let vooral op de portalen waarvan de bogen die uitlopen naar de frontons heel fijn in detail zijn uitgewerkt. Vele beelden zijn onthoofd. In deze kerk werden twee concilies gehouden en is begin 14de eeuw een paus gekroond.

Het oudste deel binnenin vind je terug in het hoogkoor. Daar zie je trouwens glas-in-loodramen uit de 13de eeuw. Een andere bezienswaardigheid is het astronomische uurwerk uit de 14de eeuw in de linkerkruisbeuk. Het uurwerk geeft meer dan enkel de tijd aan want ook de stand van de maan, zon en aarde en de positie van de sterren. Op bepaalde tijdstippen kan je getuige zijn van een klokkenspel in combinatie met bewegende beeldjes, openklappende deurtjes. Het duurt niet lang maar het is wel leuk. In de kathedraal bevindt zich ook de schatkamer (gratis). In tegenstelling tot vele andere schatkamers in kerken is dit niet een verzameling uit de geschiedenis van de kathedraal maar wel een private collectie van de kardinalen Fesch en Bonald. Zij bevat uiteraard religieuze voorwerpen maar ook wereldlijke kunstvoorwerpen uit de Byzantijnse periode tot de 19de eeuw: gewaden, goud - en zilverwerk, tapijten, …

Vóór de kathedraal op het pleintje Place St-Jean staat een fontein waar je Christus ziet afgebeeld staan tijdens zijn doop.

REISGIDS LYON Koop
- 10 -
de volledige gids op shop.themediabay.be

Deze gratis reisgids bevat de eerste 9 bladzijden van onze reisgids van Lyon.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 15 blz A4) reisgids van Lyon, met meer dan 30 uitgewerkte bezienswaardigheden, en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

REISGIDS LYON
- 11 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be  Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Disclaimer

AT-Europe bvba haalt zijn informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Doch kan AT-Europe bvba niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be

Fotoverantwoording: © Images AT-Europe bvba, cover: iStockphoto.com en tenzij anders vermeld.

Dit is een uitgave van AT-EUROPE BVBA. Redactie: Geert Van de Voorde.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, online publicatie, databanken of op welke wijze ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgeverij. Alle rechten voorbehouden.

REISGIDS LYON
- 12 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.