Reisgids Groothertogdom Luxemburg, Complete rondreis

Page 1


Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door GH Luxemburg.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 155 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes, 22 wandelingen en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

3


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

4


INLEIDING Alhoewel het Groothertogdom Luxemburg maar de afmetingen heeft van een provincie vind je er toch een heel divers aanbod. Het is vooral bekend om zijn prachtige natuur en uitstekende wandelpaden. De Éislek Trail en de Mullerthal Trail zijn de bekendste lange afstandswandelroutes. Wie het nog lastiger wil kan de kortere Lee Trail kiezen. Maar geen nood voor wie het wat rustiger aan wil doen, er zijn veel korte routes om de wonderbaarlijke creaties van de natuur te verkennen. Met deze reisgids heb je een keuze uit 16 natuurwandelingen . Van korte tot langere routes, van zware tot gemakkelijke. We hebben ook aan de kids gedacht met een Geluidenwandeling en een Blotevoetenpad. Maar ook zij zullen zich vergapen aan de unieke rotsformaties en weidse

uitzichten. Zelfs wie moeilijker kan stappen hoeft niets te missen. Met onze autoroute brengen we je telkens dichtbij de niet te missen locaties. Zoals steeds krijg je heel wat praktische informatie voor parking, duur van de wandeling, hoogtemeters en nog veel meer.

Mullerthal Trail - © MGOR

Op het einde van deze gids geven we aandacht aan de mogelijkheden om dit land met de fiets te

ontdekken. Maar laat ons duidelijk zijn, het is voor de recreatieve fietser geen walhalla. Er zijn weinig fietspaden, behalve langs de Moezel, en waar je denkt op rustige wegen te fietsen komen de auto's langs je geraast. Het Groothertogdom heeft heel wat kastelen, vooral in het noorden en het westen. De tweede dag van onze autoroute staat zelfs volledig in het teken van de kastelen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5


Cultuur en geschiedenis kan je opsnuiven in zijn gezellige steden. In deze reisgids zijn er 6

stadswandelingen opgenomen en ze zijn divers. In Diekirch staat de wandeling in het teken van de ezel, in Esch-sur-Alzette hebben we aandacht voor architectuur en street-art, in Luxemburg-stad vind je dan weer de klassieke ingrediënten terug. Zelfs onze stadswandelingen laten je steeds genieten van de prachtige natuur waarmee de stad is omgeven. Zo maak je in Luxemburg-stad een wandeling door de vallei Pétrusse tot boven op de Kirchberg, in Vianden en Esch-sur-Sûre wandel je via de heuvels rond de stad met onvergetelijke panorama's.

Voor alle wandelingen (stad en natuur) hebben we een GPS-track gemaakt. Je kan deze downloaden via deze link (enkel in de betalende versie) of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken. Deze GPS-tracks kan je inladen in de apps van Komoot, OSM AND, AllTrails en andere.

Totale afstand: 410 km  Op zoek naar een hotel in GH. Luxemburg? Klik hier voor onze favoriete verblijven.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

6


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7


DAG 3: LUXEMBURG-STAD 10

Met twee stadswandelingen krijg je van Luxemburg-stad een compleet beeld. De

wandeling 'centrum' brengt je langs alle bezienswaardigheden zoals de stadswallen

met zijn talrijke poorten. Daar kan je ook genieten van een uniek uitzicht. Het Groothertogelijk paleis zal ook niet aan je aandacht ontsnappen. We wandelen dan door de winkelstraten om te eindigen aan de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Meteen heb je ook kennis gemaakt met het heuvelachtige karakter van de stad. Onze tweede wandeling 'Pétrusse - Kirchberg' neemt je mee in de vallei van de Pétrusse, via de originele vestingen stap je naar de bovenstad, de Kirchberg. Daar zijn er twee musea en de Europese instellingen. Via een voormalig fort met dito vestingen daal je terug af naar je vertrekplaats. Dat is voor beide wandelingen de Place de la Constitution, in de schaduw van de kathedraal.

PARKEREN Er zijn heel wat ondergrondse parkings maar die zijn heel duur. Een zeer goed alternatief is Parking Glacis. Dat is een grote vlakte in de stad met zo’n duizend parkeerplaatsen. Er zijn zo’n 30-tal plaatsen om EV’s op te laden. Nadat je geparkeerd bent moet je een ticket gaan halen aan de automaat. Je dient dus op voorhand te weten hoelang je er ongeveer wilt verblijven. Het tarief bedraagt 1 euro/uur van maandag tot vrijdag tussen 8 en 18u. Dus ’s avonds en in de weekends is het ook gratis op deze parking. Om naar het centrum te stappen is het heel eenvoudig: begeef je naar het stadspark en volg de rode stippellijn op de kaart. Parking Glacis: All. Scheffer, 2520 Limpertsberg Luxembourg // GPS: 49.617253, 6.122955

Gratis parkeren met P+R Bouillon (2440 plaatsen). Tijdens de weekdagen kan je hier gratis parkeren gedurende 24 uur (daarna 10€/dag). In het weekend is dat onbeperkt. Er zijn niet minder dan 70 plaatsen om EV's op te laden. Je neemt daar de bus, ook gratis, om naar het hart van de stad te rijden (10’). Er hangt een busplan uit aan het busstation. Nu is het best buslijn 17 te nemen tot aan de terminus en dat is bushalte Monterey. Die bushalte ligt in een zijstraat van de Boulevard Royal, op een boogscheut van de startplaats van de wandelingen. De bushalte is aangeduid op de kaart met de centrumwandeling. P+R Bouillon: Rue de Bouillon 63, 1248 Luxembourg // GPS: 49.599294, 6.105513

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8


Stadswandeling Luxemburg-stad centrum Luxemburg-stad is een oude vestingstad gebouwd bovenop een steile rots. Op een paar plaatsen kan je dit nog duidelijk zien. Op de Pont Adolphe en in de Chemin de la Corniche heb je een prachtig zicht op het ravijn. Een andere getuige van de strategische ligging van de stad zijn de kazematten. De “Casemates du Bock” en de “Casemates de la Pétrusse” kun je bezoeken; ze bestaan uit een stelsel van onderaardse gangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze gebruikt om de stad te verdedigen en als schuilplaats. Luxemburg-stad is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg en is ook één van de drie belangrijke locaties van de Europese instellingen. Dit brengt met zich mee dat zowat een derde van de totale bevolking in de stad woont. De stad heeft dan ook belangrijke winkelstraten. Het centrum is voor een groot deel autovrij en heeft naast warenhuizen ook exclusieve modezaken.

• • • •

Afstand: 2,5 km Vertrek- en eindpunt: Place de la Constitution, Luxemburg (zie locatie op de kaart) Bewegwijzering: Geen Openbaar toilet: bij het vertrekpunt van 07u tot 20u30

Je kan deze route ook wandelen met GPS. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Liever Luxemburg-stad verkennen met een stadsgids en wijnproeverij? Boek je tour hier met een lokale gids. Liever een bustour door de stad? Boek je bustour Luxemburg-stad hier.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9


Benedenstad met zicht op de bovenstad © Shutterstock

We starten onze wandeling onmiddellijk aan de kathedraal. Eindigen doen we dan op de Place de la Constitution en geef ik jullie hierover nog wat informatie mee.

A

De Cathédrale

Notre-Dame-de-Luxembourg is van origine een 17de eeuwse

Jezuïetenkerk maar kreeg begin 20ste eeuw een grote uitbreiding en vernieuwing. Het

is pas bij de oprichting van de Luxemburgse staat in 1870 dat dit kerkelijk gebouw kathedraal werd. Daarnaast is het ook een bedevaartskerk voor het beeld van O.L.Vrouw, de beschermheilige van het Groothertogdom. Het beeld is zo bijzonder omdat ze met haar voet op een slang duwt. Maar dat is niet de reden waarom ze naar hier op bedevaart komen. Dat zou liggen aan een wonderbaarlijke genezing van een priester in de 17de eeuw. Veel bezoekers komen echter voor de crypte waar de groothertogen begraven liggen. De crypte is open van april tot oktober. De kerk kan je bezoeken van 8 tot 18u30 behalve op zondagvoormiddag of tijdens kerkdiensten.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

10


Kathedraal © Shutterstock

Na je bezoek aan de kathedraal ga je naar rechts in de rue de l’Ancien Athenée. Daarna terug naar rechts in de Rue Notre-Dame. Wat verder zal je aan de rechterzijde een zeer mooi portaal zien, dat is de hoofdingang van de kathedraal. Ga dan naar rechts en je komt de Place de Clairefontaine met een

fontein ter ere van Groothertogin Charlotte . Op het plein ga je rechtdoor en neemt de straat die naar beneden loopt (Rue de la Congrégation). Je ziet al de richting ‘Corniche’ op het paneel onder de wegwijzer. Aan een T-kruispunt ga je naar rechts: Rue du Saint-Esprit.Als je bij dat kruipunt naar links stapt kom je bij de glazen gevel en ingang van het museum van de stad.

Musée d’Histoire de la Ville de Luxemburg In grote lijnen loopt de geschiedenis van Luxemburg samen met de Belgische. Beide landen kenden dezelfde bezetters: te beginnen bij de Romeinen tot en met de Nederlanders. Het museumbezoek is als het ware ook een opfrissing van onze eigen geschiedenis. Interessant zijn in de benedenzaal de maquettes die de geografische en militaire geschiedenis (vestingen, kazematten) op een interactieve wijze van Luxemburg-stad verklaren. 14 Rue du St Esprit, 1475 Ville-Haute Luxembourg // 49.610084, 6.133475 // https://citymuseum.lu

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11


Wat verder in de Rue du Saint-Esprit heb je links een terras met uitzicht. Daar beneden zie je al de weg lopen die je moet volgen om de Corniche af te wandelen. Dus wat verder ga je naar links en naar beneden. Aan een Y-splitsing ben je aan punt ‘B’ aangekomen. Bij een nieuw uitzichtplatform volg je de asfaltweg. Toch raden we je aan om ook eerst het uitzichtspunt te doen, even de trappen af dus en daarna terug naar de asfaltweg.

B

Je wandelt nu langs de bekende Chemin de la Corniche . Bij mooi warm weer kan het hier bloedheet zijn maar het uitzicht is onvergetelijk. De tuintjes zijn onbesproken

mooi. Heel ver, op een helling gelegen, zie je reeds de moderne gebouwen van de Kirchberg. Als je naar beneden kijkt dan zien je de abdij van Neumünster. Deze werd opgericht in 1606 nadat de oude gebouwen werden vernield in 1542. Momenteel doet dit gebouw dienst als cultureel centrum en er zijn een aantal instituten in gehuisvest. Doch tot 1980 was het een gevangenis. Toen het Groothertogdom Luxemburg onafhankelijk werd beschikte het niet over een eigen gevangenis. De Luxemburgse gevangenen werden dan vanuit Antwerpen en Vilvoorde overgebracht naar deze abdij. Tijdens WO II was het een belangrijk transitkamp van krijgsgevangenen.

Abdij van Neumünster vanaf de Chemin de la Corniche © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

12


Op het einde van de Corniche stap je even naar rechts, op de brug, voor de toegang tot de Casematten.

C

Hier kan je naar de kazematten van Bock afdalen. Deze maken deel uit van de verdedigingsgordel rond de stad. Kazematten zijn ondergrondse gangenstelsels

waarvan de oudste dateren uit de 17de eeuw. Ze hebben dienst gedaan tot 1867. Van de origineel 23 km gangen blijven er nu nog 17 km over. Waarvan een deel toegankelijk zijn via de Casemates de Bock et de Pétrusse. Beide kazematten behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco. Deze site is het gemakkelijkst te bezoeken in tegenstelling tot deze van de Pétrusse (450 treden). De grootste hal in de Casemates du Bock heeft een lengte van 110 meter en een breedte van 7 meter. De laatste renovatie dateert van 2008. In het hoogseizoen bestel je best je tickets op voorhand. Mnt de Clausen, 1343 Grund Luxembourg // 49.611820, 6.136944 // https://www.luxembourg-city.com/en/things-to-do/sights/underground/bock-casemates

Casemates de Bock vanaf de Chemin de la Corniche © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13


Ga nu even terug naar het kruispunt van waar je kwam als je de Corniche verlaten hebt. Daar moet je nu naar rechts. Het klimt een beetje: Boulevard Victor Thorn. Je stapt door tot je rechts even kan uitwijken op een bastion. Vanaf deze plaats heb je nu twee opties. Heb je veel tijd dan kan je naar een panoramische lift. Daarvoor moet je altijd maar verder rechtdoor stappen, na ca. 800 meter zie je de lift. Na je bezoek keer je terug naar dit bastion.

D

Wil je Luxemburg-Stad van bovenaf bezichtigen? Neem dan de panoramische

Pfaffenthal Lift en geniet van een adembenemend zicht over de omgeving. De lift

brengt je op een hoogte van 71 meter hoogte en verbindt het bovenste stadscentrum in de Alzettevallei. Bovendien is een ritje met deze lift gratis! 2 Rue du Pont, 2344 Pafendall Luxembourg // 49.615604, 6.131069 // https://www.luxembourg-city.com/en/place/monument/panoramic-elevator-of-the-pfaffenthal

Pfaffenthal lift © Shutterstock

Bij het bastion kruis je de rijbaan en zie je een pad voor je. Neem dat en dan kom je boven uit op stadspoorten, zowel rechts als links van je.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

14


E

Toegangspoort van Pfaffenthal of ‘Trois Tours’, de ‘drie torens’ worden ze genoemd in de volksmond. Ze maakten deel uit van de verdedigingsgordel van de stad. Het begon

allemaal met één toren langs de stadsmuur van de 11de eeuw. Rond 1500 werden de twee ronde torens toegevoegd. Ze hebben dienst gedaan als gevangenis, logies voor reizigers en ook als kantoor. Net zoals op de Kirchberg dateren de laatste versterkingen van de hand van Vauban.

Buitenste toren van de ‘Trois Tours’ © Shutterstock

Ga nu naar links en stap onder de dubbele poort door. En daarna onmiddellijk naar rechts. Na de bocht zie je links een smalle doorgang. Neem die doorgang of Passage Geille Klack. Op het einde naar links en stap dan door tot aan de Marché-aux-Poissons. Daar is er een ander belangrijk museum.

F

Musée National d’historie et d’art is het belangrijkste museum van de stad. Het heeft verschillende afdelingen, van een préhistorische tot een museum voor Schone

Kunsten. Er zijn in de omgeving nogal wat succesvolle opgravingen geweest waardoor de afdelingen archeologie rijk gevuld zijn. Het museum heeft ook een afdeling die je wat meer vertelt over het leven in het Groothertogdom. Uiteraard mag de geschiedenis van de vestingen rond de stad niet ontbreken want Luxemburg-stad werd ook wel het Gibraltar van het noorden

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

15


genoemd. Schilderwerken van lokale kunstenaars en ook internationale kunstcollecties van het Groothertogdom vind je in de afdeling ‘Beaux-Arts’. Marché-aux-Poissons, 2345 Luxemburg // 49.611481, 6.133880 // https://www.nationalmusee.lu/ Luxemburg-stad telt 7 musea op een totale afstand van 1 mijl. Alle informatie over die musea kan je vinden op een overkoepelende website: www.museumsmile.lu

Musée National d’historie et d’art © Shutterstock

Keer nu even terug op je stappen en stap links de Rue du Rost in, die straat verandert dan in Rue de l’Eau. Algauw kom je bij een plein rechts: Marché-aux-Herbes. Eerst zie je de Kamer van Volksvertegenwoordigers en daarnaast staat het Groothertogelijk Paleis.

GF

Het Groothertogelijk paleis (Palais Grand Ducal) is alleen in de zomermaanden (half juli tot eind augustus) beperkt opengesteld, rondleidingen kan je reserveren bij de

toeristische dienst. Het paleis ziet er niet spectaculair uit en de wachten zijn er alleen maar als de Groothertog in het land is. Het uiterst rechtse deel van het gebouw is voorbehouden voor

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

16


het parlement. Het is pas sedert 1890 dat dit de verblijfplaats is van de Groothertog, daarvoor was dit het stadhuis van de stad. Het uitzicht dat je nu ziet dateert van net voordat de Groothertog er zijn intrek nam. De wachten aan de achterzijde en voorzijde van het paleis behoren tot het leger dat ongeveer een duizendtal manschappen telt. Hun laatste militaire opdracht dateert van de Koreaanse Oorlog (1950-1953). Nu worden ze ingezet voor humanitaire missies.

Groothertogelijkj Paleis © Shutterstock

Aan de overkant van het paleis zie je ‘Chocolate House’, is een hype door internet, maar chocoladewinkels zijn er nu overal in de grootsteden. Wat verder kan je linksaf in de Rue de la Reine en zo kom je op een groot plein: Place Guillaume II.

H

Place Guillaume II is genoemd naar de Nederlandse en Luxemburgse koning Willem II. Het bronzen standbeeld werd opgericht omdat hij ervoor gezorgd heeft dat het

Groothertogdom één van de meest liberale grondwetten kreeg van Europa. Op dit plein gaan de markten en openluchtconcerten door.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

17


Net voor dit plein ga je naar rechts en kom je in de winkelzone terecht. De tweede straat links, dat is eerst een pleintje met een Y-splitsing, neem de rechtse straat, de Grand Rue. Dit is dé winkelstraat van het Groothertogdom. Deze wandel je nu door tot aan de tweede straat links: Rue Philippe II. In de Rue Philippe II neem je de eerste straat links: Rue de la Poste. Die brengt je naar een ander plein, veel gezelliger dan het vorige: Place d’Armes.

I

Place d’Armes maakt deel uit van de voetgangerszone en is de plaats bij uitstek voor een hapje of culinaire maaltijd. Dit plein beschouwen de Luxemburgers als ‘het salon

van de stad’ door de vele terrassen.

Place d’Armes © Shutterstock

Op de Place d’Armes wandel je naar de rechterhoek en ga je rechts de Rue de Chimay in. In deze straat zal je links een pijl zien naar de toeristische dienst. Volg deze en wandel door de ‘passage’ naar het grote plein Place Guillaume II. Als je op dit plein bent heb je onmiddellijk de toeristische dienst aan je linkerkant. Je kan vervolgens terugkeren via de ‘passage’ en dan naar links, zo kom je op het plein van de start van de wandeling: Place de la Constitution.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

18


J

Vanop Place de la Constitution heb je een prachtig zicht op de ravijn met de Pont

Adolphe. Deze brug werd gebouwd van 1900 tot 1903 en werd ook wel de Pont Neuf

genoemd. Het was de grootste spanbrug van Europa met een spanwijdte van 85 meter. De brug is meer dan 150 meter lang en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Op het plein, de Place de la Constitution, werd een monument opgericht ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het beeld aan de voet stelt de overwinning voor en bovenaan de obelisk prijkt een vergulde vrouw, Gëlle Fra. Doch dit is een copy van het origineel want het monument werd vernield in de Tweede Wereldoorlog. Nu is dit het symbool van de Luxemburgse weerstand tijdens diverse militaire conflicten. Je zal ook een klein huisje opmerken op dit plein. Dit is de toegang tot de Casemates de

Pétrusse (alleen toegankelijk met gids). Soms worden in deze kazematten intieme concerten georganiseerd. Beneden is de Valleé de la Pétrusse, die je kan verkennen met onze volgende wandeling.

Place de la Constitution en de Gëlle Fra © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

19


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20


Stadswandeling Luxemburg-stad: vallei Pétrusse tot Kirchberg Je gelooft je ogen niet. Midden in het hart van de stad ligt een diepe vallei. Een oase van rust en groen. Hinderen een aantal trappen en hellingen je niet? Dan hebben we voor jou een unieke wandeling waar je amper nog de auto's hoort. Bij warme dagen vind je er verkoeling onder de talrijke bomen. Er zijn veel bankjes en onvergetelijke uitzichtspunten. Er staan infoborden waar er iets te zien valt. Je ontdekt het 'andere' Luxemburg. Nergens kan je midden in de stad een groene wandeling maken van zes kilometer. In Luxemburg-stad kan dit wel. Deze route is volledig bewegwijzerd met de pijl zoals hiernaast afgebeeld. Maar die pijlen zijn niet altijd zo duidelijk geplaatst. Daarom dat we jullie helpen met extra tips in de tekst en op de kaart.

• • •

Afstand: 6,6 km Vertrek- en eindpunt: Place de la Constituion, Luxemburg (zie locatie op de kaart) Bewegwijzering: nr. 1, zie routebeschrijving

Pont d’Adolphe over de vallei van de Pétrusse © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21


Je kan deze route ook wandelen met GPS. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

De trap naar beneden, de start van de wandeling, bevindt zich bij de rijbaan op de rechterhoek van het plein, bij het verkeerslicht. Vanaf nu volg je de pijl met het nummer één maar neem zeker ook de kaart mee en de beschrijving want de pijlen staan niet altijd duidelijk. In twee fasen daal je af naar beneden en wandelt langs de vestingmuur van het plein waar je vertrokken bent. Die driehoekige uitstekende punt noemt men een ‘bastion’. Op het einde van die hoek van het bastion, staat de pijl links op de boom om links af te slaan. Eenmaal de laatste fase afgedaald zie je een pijl, je moet naar links. Wat verder brengt de blauwe pijl je wel over een brug. Je volgt het nieuwe wandelpad langs de Pétrusse tot je een nieuwe brug ziet. Je gaat die over en dan naar rechts langs het skatepark, onder de viaduct. Even voorbij de viaduct zie je links een kapelmuur tegen de rotswand.

A

Tegen de rotsen zie je een gevel van een kapel, de Chapelle Saint-Quirin. Op deze locatie werden er al erediensten gehouden door de Romeinen, heidense erediensten.

Het heeft allemaal te maken met een bron die uit de rotsen stroomt. Dat bronwater zou zeer goed zijn voor de ogen en al gezorgd hebben voor wonderbaarlijke genezingen. Deze kapel is van halfweg de 14de eeuw maar al 200 jaar eerder werd Saint-Quirin op deze plaats vereerd. Het dak en het torentje werden ongeveer 150 jaar geleden bijgebouwd. Saint-Quirin was een Romeins officier in het begin van de 2de eeuw. Hij kreeg als opdracht om Hermes op te sluiten in zijn woning en hem te bekeren tot de heidense goden van Rome. Maar dat lukte niet, integendeel, de vastberadenheid van Hermes inspireerde Quirin en hij begon ook te twijfelen. Een wonderbaarlijke genezing deed Quirin bekeren tot het Christendom. Hij wordt hiervoor gevangen genomen en moet zijn geloof afzweren maar dat weigert hij. Hem wacht dan niets anders dan een gruwelijke marteldood. Zelfs tijdens de martelingen gaf hij geen krimp. Zijn lichaam werd tenslotte op straat gegooid als voedsel voor de dieren. Zijn dochter nam zijn lichaam ’s nachts mee en begroef het in de Via Appia in Rome. Hij werd daar opgegraven in 758

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22


door de paus en begraven in een nieuwe kerk in Rome. Hij werd heilig verklaard en zijn feestdag is 30 april. Hij werd aanbeden voor heel wat ziekten: hoofdpijn en oorpijn, bof, reuma, koorts en huidziekten.

Chapelle Saint-Quinrin © MGOR

Je komt wat verder op een parking terecht en vervolgens bij de rijbaan. Daar is het naar rechts en over de brug naar links. Je verlaat nu de vallei van de Pétrusse. Wat verder neem je de trappen links (smalle doorgang) en komt zo terecht op de ‘Chemin de Wenzel’.

B

De ‘Chemin de Wenzel ’ is een traject langs de versterkingen van Luxemburg-stad. Er staan heel wat infoborden. Je maakt nu een mooie wandeling op een gerestaureerde

vestingmuur. Gelegen langs het viaduct ‘La Passerelle’ of ‘Vieux Pont’ genoemd. Ze werd gebouwd in 1861 en bereikt een hoogte van 45 meter en telt 24 bogen. Net voor de kleine watertoren heb je een mooi zicht op de citadelle van Saint-Esprit. Nu staan er gebouwen van justitie maar vroeger stond daar een klooster (13de – 14de eeuw). Het klooster maakte zelfs deel uit van de verdediging van de stad. Vanaf de 16de eeuw en ook met Vauban werd dit een belangrijk verdedigingswerk, uiteraard waren de kloosterlingen toen al verhuisd.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

23


De watertoren werd gebruikt om het garnizoen dat hier op het plateau van Rham gekazerneerd was van het nodige drinkwater te voorzien. Wat verder kom je aan een slagboom. Tien meter voorbij die slagboom stap je naar links, volgt de pijl en zo kom je bij de Tour Jacob.

C

De ‘Tour Jacob ’ werd gebouwd in de 15de eeuw en was veel uitgebreider dan wat je nu te zien krijgt, het had zelfs een ophaalbrug. Het maakte deel uit van de stadsmuur

‘Wenceslas’ waarvan je straks rechts nog delen kan zien met heel wat torens. De Tour Jacob werd ook gebruikt als opslagplaats voor munitie.

Stadsmuur nabij de Tour Jacob © Shutterstock

Voorbij de toren kom je op de rijbaan en ga je naar rechts. Nu is het even wandelen langs de Rue de Trèves met links zicht op de Europese wijk. Wat verder langs deze brede rijbaan moet je naar de overkant van de weg. Nog wat verder moet je linksaf in de Kosakestee. Een heel mooi pad (met groot niveauverschil) dat je naar de benedenstad Grund brengt.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

24


Beneden, op de grote rijbaan stuurt de blauwe pijl je naar rechts. Je wandelt rechtdoor onder een doorgang. Terug op de rijbaan moet je wat verder naar links. Een stevige klim wacht nu op je. Halfweg wandel je door en langs een toren. Na een haarspeldbocht blijf je een eindje doorwandelen tot aan de volgende haarspeldbocht waar je scherp naar links gaat. Terug een felle klim die je uiteindelijk boven bij Hotel Melia brengt.

De Europese wijk op Kirchberg is geen saai administratief centrum. Zetels van Europese instellingen, van internationale banken, en kunsttempels zijn architectonische parels. Gepland in veel groen en parken zijn zij voor zowel ambtenaren en bezoekers een aangename leefwereld. Veel administratieve wijken zijn ’s avonds of in de weekends verlaten. Door de inplanting van musea, een muziektempel, een imposant sportcomplex, winkelcentra en hotels blijft dit altijd een levendige buurt.

CENTRE EUROPEEN KIRCHBERG Het agrarisch plateau van Kirchberg werd uitgekozen om de Europese instellingen in Luxemburg-stad te centraliseren. In 1951 werd de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) opgericht en Luxemburg werd aangeduid om de voorlopige administratieve diensten te huisvesten. Bij de oprichting van de EEG in 1957 werd Brussel aangewezen als standplaats van de Europese commissie. In Luxemburg werden hoofdzakelijk de juridische en financiële instellingen gevestigd. De indrukwekkende metalen “pont rouge” of “Pont Grande-Duchesse-Charlotte” verbindt het centrum van Luxemburg met Kirchberg. Op Kirchberg vestigden zich een achttal Europese instellingen. In grote open ruimten komt hun architectuur mooi tot ontplooiing, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot Brussel waar alles compact volgebouwd is in de Europese wijk. Enkele voorbeelden: het Europees Hof van Justitie huisde in een bruine geverfde stalen constructie, maar met de uitbreiding van de EEG werd de oppervlakte vergroot van 50.000 naar 150.000 m2. Er werd niet zomaar aangebouwd. Het oude paleis kreeg een nieuwe aankleding en twee torens van 24 verdiepingen verbonden met een gaanderij huisvesten nu deze administratie. Op een terras prijken beelden van Henry Moore en Lucien Wercollier. Tegenover het Europees Hof van Justitie vind je de ecologisch gebouwde Europese Investeringsbank met glazen gevel. Voor het gebouw staat een monumentale massiefhouten “Stuhl” die de duurzaamheid van het financieel systeem symboliseert. In 1990 ontdekte Deutsche Bank Kirchberg als vestigingsplaats voor hun hoofdzetel. Dra volgden tientallen anderen. BNP Paribas imponeert door zijn grote landoppervlakte. Het

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

25


gebouw werd ontworpen als een bastion, refererend naar de vestingstad Luxemburg. De grote parktuin werd ontworpen door de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz. Internationale zetels van banken wedijveren hier met elkaar om architecturale schoonheid. Misschien het meest opvallende in vernieuwde architectuur is de Hypo-Vereinsbank Luxemburg met zijn witte gevels. De economische en bankencrisis hebben schijnbaar niet veel invloed gehad op hun aanwezigheid in Luxemburg-stad, men telt er momenteel nog meer dan honderd. Hun talrijke aanwezigheid heeft wel een invloed op de werking van musea en theaters, hier hoort men niet klagen over een gebrek aan sponsoring Her en der vind je ook moderne sculpturen. Voor de Deka-Bank staat: “Lange Bänker” een 8 meter hoge bankier in donkergrijs pak met regenscherm en dossiers onder de arm. Bij een gebouw van Université de Luxembourg vind je “Sarreguemines”: een sculptuur met recupmateriaal dat refereert naar de rookpluimen gemaakt door Luxemburgse staalindustrie (sommigen beweren dat het eerder de sigarenrook is van kunstenaar Frank Stella). De eerder kleine “Université de Luxembourg” (3 faculteiten) werd opgericht in 2003 en telt 5000 studenten, het merendeel uit het buitenland. Belangrijker qua studentenpopulatie is de “Ecole Européenne” waar 21.000 kinderen van de Europese functionarissen en andere internationale instellingen

lessen

volgen

in

hun

eigen

moedertaal

en

volgens

hun

nationaal

schoolprogramma. Het nabijgelegen Olympisch zwembad heeft een imposante schelpvormige dakstructuur. Ook tref je er een winkelcentrum aan met restaurants, boetieks en zelfs een Auchan gehuisvest in een modern torengebouw en eveneens de “Chambre de Commerce” aan en de paviljoenen van de “Luxexpo” Groen is er opvallend aanwezig op Kirchberg. Zo werd het “Parc du Réimerwee” aangelegd langs de Romeinse heirbaan die liep van Reims naar Trier. Je vindt er een bomenarboretum. Bijna alle bouwprojecten op Kirchberg werden toegewezen na een internationale wedstrijd. Zelfs voor het ontwerp van een “Kyosk” (eettent) in het “Parc Central” werd een wedstrijd uitgeschreven. Op de gevel van het gebouw waar de administratie van Kirchberg gevestigd is prijkt een kleurrijke met led-verlichting “Horloge Publique”.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

26


D

De Philharmonie werd ontworpen door Christian de Portzamparc, in 1994 winnaar van de Pritzer Prijs (zowat de Nobelprijs van de architectuur). Hij ontwierp ook het

Hergémuseum in Louvain-la-Neuve. Hij won de internationaal uitgeschreven competitie voor het ontwerpen van dit concertgebouw dat in gebruik genomen werd in 2005. De gevel heeft een ritmische structuur en telt 823 slanke zuilen (de ultieme droom van de architect was een concertzaal in een bos op te trekken, de bomen werden dan maar vervangen door zuilen). Het groot auditorium met een indrukwekkend orgel (6768 pijpen!) geeft een warme indruk doordat de zijloges aangekleed zijn in warme tinten zijn van een Italiaanse piazza. De zaal voor kamermuziek en jazz is ontworpen als een oorschelp en een kleine, multifunctionele zaal leent zich voor interactieve workshops. 1 Pl. de l'Europe, 1499 Clausen Luxembourg // 49.618562, 6.142126 // https://www.philharmonie.lu

Philharmonie © MGOR

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

27


E

Het MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean) werd ontworpen door Ieoh Ming Pei, die ook de glazen piramides van het Louvre op zijn palmares heeft. Gebouwd

tegen de overblijfselen van Fort Thüngen, volgt het de lijnen van de vesting. Het licht valt binnen door grote glaspartijen en geeft door het zonlicht verschillende kleurnuances aan de honingkleurige kalksteen. Het museum, geopend in 2006, herbergt een permanente collectie van hedendaagse kunst (in ruime betekenis) en wisselende thematentoonstellingen. In het omringende “Parc des Trois Glands” vind je ook een beeldencollectie uit het museum en heb je een prachtig uitzicht op de oude stad. Bestel je ticket voor MUDAM hier online 3 Park Drai Eechelen, 1499 Clausen Luxembourg // 49.617392, 6.140877 // www.mudam.com

MUDAM © MGOR

Je wandelt rond het museum MUDAM en op de achterkant kom je zo bij Fort Thüngen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

28


F

Toch wel een bijzonder gebouw om een museum in onder te brengen: Dräi Eechelen

(Fort Thüngen). Het is een vesting gebouwd door de Oostenrijkers in 1732-33. De naam

van het fort is afgeleid van de eikels die op de drie ronde torens staan. Het fort is gerestaureerd en in de onderaardse galerijen (kazematten) werd in 2012 een in hoofdzaak militair museum ingericht. In Luxemburg is Vauban gepasseerd en zijn bijdrage aan de versterking van Luxemburg wordt duidelijk aangetoond. Als je de Vauban wandeling doet kom je trouwens langs dit museum. Rives de Clausen, 1499 Clausen Luxemburg // 49.616657, 6.138986 // https://m3e.public.lu/fr.html

Drâi Eechelen © Shutterstock

Voorbij het Fort Thüngen moet je rechtsaf en volg je verder de pijl. Zo kom je in een fort terecht.

G

Fort Haut-Grünewald werd eind 17de eeuw gebouwd door de beroemde Franse vestingbouwer Vauban. Aan het einde van de 19de eeuw werden ze ontmanteld en

verdwenen onder een uitgestrekt park. Uiteindelijk werd alles terug

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

opgegraven,

29


gereconstrueerd en geconsolideerd. Nu is het een groot landschapspark tot aan Place de l'Europe.

Uit het fort volg je de pijl, maak je een zware afdaling en kom je op de rijbaan maar die moet je algauw verlaten (Rue du Fort Olisy). Je wandelt langs een jeugdhotel en komt uiteindelijk op een bastion terecht. Daar zie je de ‘Trois Tours’. We gaan er evenwel niet naartoe. Toegangspoort van Pfaffenthal of ‘Trois Tours’, de ‘drie torens’ worden ze genoemd in de volksmond. Ze maakten deel uit van de verdedigingsgordel van de stad. Het begon allemaal met één toren langs de stadsmuur van de 11de eeuw. Rond 1500 werden de twee ronde torens toegevoegd. Ze hebben dienst gedaan als gevangenis, logies voor reizigers en ook als kantoor. Net zoals op de Kirchberg dateren de laatste versterkingen van de hand van Vauban. Bij het bastion staat er geen pijl hoe het verder moet. Het is heel eenvoudig, met je rug naar het bastion stap je naar links op de rijbaan (Boulevard Victor Thorn) tot bij een kruispunt met een plein. Daar staat terug een pijl die je naar de Chemin de la Corniche brengt en vervolgens door het complex met de justitiegebouwen.

H

Je wandelt nu langs de bekende Chemin de la Corniche . Bij mooi warm weer kan het hier bloedheet zijn maar het uitzicht is onvergetelijk. De tuintjes zijn onbesproken

mooi. Heel ver, op een helling gelegen, zie je reeds de moderne gebouwen van de Kirchberg. Als je naar beneden kijkt dan zien je de abdij van Neumünster. Deze werd opgericht in 1606 nadat de oude gebouwen werden vernield in 1542. Momenteel doet dit gebouw dienst als cultureel centrum en er zijn een aantal instituten in gehuisvest. Doch tot 1980 was het een gevangenis. Toen het Groothertogdom Luxemburg onafhankelijk werd beschikte het niet over een eigen gevangenis. De Luxemburgse gevangenen werden dan vanuit Antwerpen en Vilvoorde overgebracht naar deze abdij. Tijdens WO II was het een belangrijk transitkamp van krijgsgevangenen.

Bij de drukke rijbaan is het naar rechts, richting kathedraal en het vertrekpunt van deze wandeling.

 Op zoek naar een hotel in Luxemburg-stad? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

30


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

31


DAG 8: VAN LAROCHETTE TOT DIEKIRCH We verlaten nu het Mullerthal en rijden na Larochette terug richting noorden van het Groothertogdom.

• • • • •

38

Totale afstand: 34 km Vertrekpunt: Müllerthal (zie locatie op de kaart) Eindpunt: Diekirch (zie locatie op de kaart) Bewegwijzering: Geen Highlights: •

Natuurwandeling in Larochette

Blotevoetenpad in Larochette

Beaufort kasteel

Diekirch: stadswandeling in de ezelstad

Het stadje Larochette wordt beheerst door burchtruïnes, oorspronkelijk uit de 12de eeuw. De burcht en zijn ruïnes zijn te bezoeken. Larochette is ook de stad waar Victor

Hugo verschillende malen verbleef, tussen 1862 en 1871.

Panorama vanaf de Verlorenkost toren © MGOR

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

32


 Op zoek naar een hotel in Larochette? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

Natuurwandeling Larochette • • • •

Afstand: 8,5 km Duur: 2u15 Hoogtemeters: 150 m stijgen Vertrek- en eindpunt: parking bij nr. 18 Place Bleech, 7610 Larochette (zie locatie op de kaart), GPS: 49.783425, 6.218806

• • •

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Bewegwijzering: Volg L2 Parkeren: Bij het vertrekpunt

Je kan deze route ook wandelen met GPS. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

A

De Sint-Donatuskerk in het centrum, tegenover de kiosk, heeft muurschilderingen in zijn koorruimte. De kerk is vrij recent (1862) en de muurschilderingen zijn van de eerste

helft van vorige eeuw.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

33


B

Vanaf het plein heb je een mooi zicht op de ruïnes van burcht Fels. Dit kasteel dateert uit de 11de eeuw en werd in de 16de eeuw deels verwoest door een grote brand. Ondanks

deze tragedie is er toch nog veel authentieke architectuur bewaard gebleven. Voor jaren lag het kasteel er vervallen bij tot het kasteel in 1979 staatsbezit werd, waarna het deels gerestaureerd werd. Het kasteel is te bezoeken via een wandelpad vanuit het centrum van Larochette.

Panorama op Burcht Fels © Shutterstock

De parking die we voorstellen ligt net achter het marktplein, aan een straatje naast het stroompje de Ernz Blanche. Bij de parking zijn ook openbare toiletten. Op het kruispunt ligt het gebouw van de toeristische dienst. De wandelroute volgt de ganse tijd de pijl L2. Daarvoor verlaat je de parking en blijf je in het straatje de Ernz Noir aan je linkerkant houden. Daarna volg je de L2 gedurende de ganse wandeling. Je stapt daarvoor een stukje langs de rijbaan. Bij een rotsmassa en parking stuurt de L2 je het bos in voor de rest van de wandelroute.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

34


Dit is de plaats waar je bij het begin van de wandeling de rijbaan verlaat © MGOR

Kasteel Meysembourg © Dreamstime

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

35


C

Bij een kruispunt van boswegen zie je het kasteel Meysembourg . Wat je nu ziet werd gebouwd in 1880 door de Prins van Arenberg. In 2011 werd het gekocht door de huidige

eigenaar die het binnenin verbouwde tot een luxe woning. Enkel nog de gracht en een deel van de beschermmuur verwijzen nog naar het eerste bouwwerk van de 12de eeuw.

D

Net voor je terug aan de afdaling naar de parking start kom je nog langs de toren met de ronkende naam ‘Verlorenkost ’. De toren is nu een uitkijkpunt die je vooral in de

winter en het voor- en najaar prachtige beelden toont. Volgens de legende zou de kok met het middageten voor de metselaars gestruikeld zijn. Daardoor braken de potten met het eten (kost) en het middageten was verspild (verloren). Een ander verhaal zegt dat de toren nooit kon worden gebruikt als een wachttoren omdat hij op de verkeerde plaats staat. Het gebouw was dus een "verloren kostenpost".

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

36


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

37


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Het lokale toerismekantoor stelt een Blotevoetenpad open. Op minder 1 km krijg je allerlei belevingen onder je blote voeten. Je stapt op zand, boomschors, grind, gras, hout, stenen en kiezels. Het is open van mei tot en met september. Kengert 1, 7661 Larochette // GPS: 49.801482, 6.199132 // https://www.medernach.info/nl/ontdekken/natuur-excursies/het-blotevoetenpad

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kasteel van Beaufort © Shutterstock

39

Beaufort is een klein plaatsje vlakbij Echternach dat bekend staat om de 2 kastelen aan de rand van de stad. Het kasteel Beaufort werd aan het begin van de 11de eeuw

gebouwd op een rotsrichel. Het kasteel werd over de jaren uitgebreid, waardoor er tegenwoordig 2 verschillende bouwstijlen te zien zijn, romaans en gotisch.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

38


Tijdens de Dertigjarige Oorlog in de 17de eeuw raakte het kasteel flink beschadigd en werd het verkocht, waarna er een extra gebouw aan het kasteel gebouwd werd in de renaissancestijl. Het oude kasteel bleef echter in verval, tot de overheid van Luxemburg het kasteel in 1850 als cultureel erfgoed verklaarde. Het kasteel werd grotendeels gerestaureerd vanaf 1981, toen het kasteel ook eigendom werd van de staat. Rue du Château 24, 6313 Beaufort // GPS: 49.833247, 6.287535 // www.beaufortcastles.com

40

Diekirch ligt net op de grens tussen de Luxemburgse Ardennen en het vruchtbare Gutland en is beschermd aan de noordkant door een bergrug. Deze ideale locatie

hadden de Romeinen ook al ingezien en ze bouwden hier een nederzetting met villa's. Ooit had Diekirch (Dikrech in het Duits) het eerste hotel van Noord-Luxemburg (tweede helft 19de eeuw), maar dat is nu verdwenen. Het is nog steeds een toeristisch centrum met vele autovrije winkelstraten en talrijke bewegwijzerde wandelpaden langs de Sûre. Ook fietspaden zijn er voorzien met afstanden van 35 tot 88 km. En natuurlijk kun je kano varen op de Sûre.

Stadswandeling Diekirch • •

Afstand: 1,4 km Vertrek- en eindpunt: Pl. Guillaume, 9237 Diekirch (zie locatie op de kaart), GPS: 49.869450, 6.157402

• •

Bewegwijzering: Geen Parkeren: Bij het vertrekpunt

Je kan deze route ook wandelen met GPS. Installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Bij het verlaten van de parking ga je naar links en terug naar links, zo kom je bij de Eglise St.-Laurent.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

39


A

Dit is de nieuwe kerk St.-Laurent. In het centrum staat eentje van veel oudere datum, de pre-romaanse “Eglise St.-Laurent”, die in de 7de eeuw gebouwd werd op de restanten

van een oude Romeinse villa. Je komt er straks langs.

Ga nu verder rechtdoor, zie kaartje op de volgende pagina’s. Tot bij het militair museum.

B

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Diekirch veel te lijden, net als talrijke andere plaatsen in het groothertogdom: in 1944 - '45 werd hier bijzonder hard gevochten in de

Slag der Ardennen. In het “Musée National d’Histoire Militaire ” verneem je er alles over. Het meesterstuk van het museum is een reconstructie van de doortocht van de Sûre door Amerikaanse infanteriesoldaten op 18 januari 1945. Rue Bamertal 10, Diekirch // GPS: 49.870954, 6.158984 // https://www.mnhm.net/mnhm/index.php

Keer op je stappen terug en sla de eerste straat links in: Rue du Moulin. Neem dan na iets meer dan 100 meter rechts een voetgangersstraatje die je tot bij de ring brengt. Daar ga je rechtdoor de autovrije Rue de Brabant in. Zo kom je op een marktplein waar je linksaf moet en je bent dan bij punt C, een ezelfontein.

C

Diekirch staat ook wel bekend als de Ezelstad. Er bestaan twee theorieën die verklaren waarom Diekirch die bijnaam kreeg. Zo zou de stad een belangrijk kruispunt worden op

de spoorlijn Luxemburg-Troisvierges. De inwoners van Diekirch zagen dit niet zitten: de stoom van de locomotieven zou de lucht vervuilen en het geraas van de treinen zou hun rust verstoren. Als reactie op hun halsstarrig protest werden zij ‘groene provinciale ezels’ genoemd. De tweede verklaring – die iets meer voor de hand ligt – vertelt dat de boeren uit Diekirch ezels gebruikten om hun landbouwgrond te onderhouden. Doordat die tussen de hellingen lagen, was de ezel het enige dier dat hiervoor in aanmerking kwam. Intussen worden die velden door machines bewerkt maar de ezel heeft als stadsmascotte een nieuwe functie gekregen. Op deze locatie staat er een ezel die dukaten poept, dit staat voor het gezegde ‘een ezel dat geld schijt’. M.a.w. ik heb het geld niet voor het rapen.

Stap bij de ezelsfontein de Rue du Marché in en verder rechtdoor in de Rue du Curé. Daar zie je links het historisch museum, plaats D op de kaart.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

40


D

Het Musée d’histoire(s) Diekirch is ingedeeld in vijf thematische zalen waarin elk onderwerp wordt gepresenteerd volgens een chronologische ontwikkeling, van de

prehistorie tot heden. Zo krijg je niet alleen een overzicht van de geschiedenis van de stad, maar ontdek je de oorsprong en gevolgen ervan. Rue du Curé 13, 9280 Diekirch // GPS: 49.868805, 6.161599 // https://www.mhsd.lu/

Keer even op je stappen terug en stap links de Rue Deschensgaard in. Op het einde van de straat rechtsaf in de Rue de l’Etoile. Op het einde van die straat kom je bij de twee volgende musea.

E

Ontdek honderd jaar geschiedenis van de automobiel in het Conservatoire National

de Véhicules Historiques. Gesloten op maandag.

Rue de Stavelot 20-22, 9280 Diekirch // GPS: 49.868532, 6.158351 // https://www.cnvh.lu/

De stad Diekirch is bekend omwille van het bier dat dezelfde naam draagt. Bij de brouwerij hoort overigens ook een historisch museum over het bier: Musée d’Histoire de la Brasserie

Diekirch. Gesloten op maandag. Rue de Stavelot 20-22, 9280 Diekirch // GPS: 49.868532, 6.158351 // https://www.visit-diekirch.lu/fr/culture-loisirs/art-culture/musees

Voorbij het museum van de brouwerij neem je de eerste straat rechts en op het einde van die straat ga je naar links. Bij een Y-splitsing volg je de middelste straat: Rue Vieille, op het einde naar links en je ziet opnieuw een ezelsfontein.

F

Het beroemdst is de Ezelfontein in het voetgangersgebied, met vier vrolijke dansende ezels. Tijdens bijzondere gelegenheden komt er geen water, maar bier uit de fontein.

Ook is er jaarlijks een grote optocht die in het teken staat van de ezel.

Nu rechtdoor, de ringweg kruisen en je bent terug bij het straatje naar de parking.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

41


Ezelfontein met dansende ezels © Shutterstock

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

42


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

43


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

44


Deze gratis reisgids bevat 2 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door GH Luxemburg.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid. Koop nu de digitale (pdf – 155 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes, 22 wandelingen en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

45


DISCLAIMER We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl. Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids? Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: februari 2024 © Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

46


© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

47


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.