London Wandelroute

Page 1

Deze gratis reisgids bevat de eerste wandeling van onze reisgids van Londen, met in totaal 3 volledig uitgewerkte wandelingen.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigeheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 54 blz A4) reisgids van Londen, met meer dan 100 bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS LONDEN
- 2 -
Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

Inleiding

London is altijd één van de toeristische toppers geweest en ze doen er ook alles aan om dit zo te houden. Nagenoeg jaarlijks zijn er nieuwigheden en grootschalige renovatieprojecten. Weet je dat een bezoek aan London helemaal niet duur hoeft te zijn?

Niet minder dan 13 van de grootste musea bieden je gratis toegang, zonder voorwaarden, waaronder Tate Modern, National Gallery en het British Museum.

In deze reisgids nemen we je mee op drie wandelingen. Zo hoef je niets te missen. Zowel in het stadsdeel 'City' als in 'Westminster' zijn er lange wandelroutes die je perfect kan opdelen. Telkens verkennen we een stukje London met aandacht voor details en onbekende plekjes. Zo kom je alles te weten over de Beefeaters en de zwarte raven van de Tower maar geven we je ook mee wat dat kleine torentje is naast het kassagebouw. Velen lopen er achteloos langs maar het was ooit de startplaats van een tunnel onder de Thames die je in 70 seconden naar de overkant bracht. Tienduizenden per dag lopen langs een haag in Hyde Park, achteloos, maar daarachter ligt een zeer oud dierenkerkhof. Weinigen weten dit maar wij brengen je er heen.

Onze shoppingroute brengt je dwars door de belangrijkste winkelstraten, grote warenhuizen en marktpleinen. We geven je tips mee, ook om op zondag te winkelen. Je hoeft je geen minuut te vervelen zelfs niet op een zondag. Fervente shoppers doen minstens twee volle dagen over die wandelroute.

Wat je zeker niet mag missen

➢ Attracties: Madame Tussaud's

➢ Pleinen en parken: Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Kensington Gardens

➢ Gebouwen bezichtigen van buitenaf: Buckingham Palace, Big Ben met Houses of Parliament

➢ Gebouwen bezoeken: Tower

➢ Kerken: Westminster Abbey, St.Paul's Cathedral

➢ Shopping: Oxford Street, Harrods en Covent Garden

➢ Musea: is volledig afhankelijk van je interessesfeer, wellicht vind je reeds je gading bij de vaste collecties in de gratis musea.

Aandacht voor de eindejaarsperiode

De solden starten op 26 december (tweede kerstdag), beter bekend als Boxing Day. Net zoals bij ons geniet je van de grootste kortingen een tweetal weken na de startdatum van de solden.

Op kerstdag 25 december is Londen een vrije doodse stad: horeca is grotendeels dicht, winkels én musea zijn gesloten. Het openbaar vervoer is ook heel beperkt op 25 december.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 3 -
➢ Wandelroute Londen Westminster 3 ➢ Wandelroute Londen City 20 ➢ Shoppingroute 37 ➢ Te zien buiten de wandelroutes 51 ➢ Gratis musea en bezoek aan een pub 52 ➢ Vervoer in Londen 53 ➢ Disclaimer 53
Inhoud

Londen Westminster, hoogtepunten in een groen jasje

Met deze wandelroute brengen we je in Londen Westminster, het deel van Londen dat het meest tot de verbeelding spreekt. Hier bevinden zich de topattracties van de Britse hoofdstad zodat je van het ene hoogtepunt naar het andere stapt. Big Ben, Buckingham Palace, Westminster Abbey, de populairste pleinen, de overbekende winkelstraten en grote warenhuizen, de grootste musea… We komen er overal langs.

En toch zal je dikwijls eventjes weggeleid worden van de mensenstroom omdat we je ook laten wandelen door het groene Londen met zijn vele parken. In LondenWestminster vormen de parken een zeer belangrijke groene long doorheen dit stadsdeel.

Af en toe komen we door straatjes om dan plots oog in oog te staan met verborgen plekjes waar je nauwelijks een toerist zal tegenkomen. Ooit al gehoord van Pickering Place, de mews? En wil je de meest stille plek van Londen ontdekken?

Kortom, dit is een mix van de meeste toeristische trekpleisters, het chique Londen, het groene Londen, de koninklijke kwartieren en hier en daar een onbekend stukje Londen. Je zal merken dat we soms in of vlakbij bekende winkelstraten van Londen komen (Oxford Street, St James’s Street Piccadilly, …) maar voor méér info daarover verwijzen we graag naar onze wandelroute ‘London shopping’.

Wandeling in drie delen?

Je zal al begrepen hebben, wie alles rustig wil bewandelen en hier en daar een kerk, museum wil bezoeken voorziet het best 2 of 3 dagen.

1. Van punt 1 op de kaart (metro Westminster) tot punt 4 (metro St.James’s Park): 4,9 km.

2. Van punt 4 (metro St.James’s Park) tot punt 8 bij Harrods (metro Knightsbridge): 5,2 km.

3. Van punt 8 bij Harrods (metro Knightsbridge) tot einde bij metro Marble Arche: 6,7 km.

Hou het veilig:

Het verkeer rijdt hier links. Hou daar rekening mee. Uit gewoonte kijk je automatisch dus naar de verkeerde kant om te zien of de weg vrij is. Op de grond zal je ook aanwijzingen zien hoe te kijken.

➢ Afstand: van 5 tot 17 km

➢ Vertrek: Westminster (metro Westminster)

➢ Einde: Marble Arch (metro Marble Arch)

➢ Aard: stadswandeling

Opmerking:

Tijdens deze wandeling door de parken komen we langs voldoende openbare toiletten, die zijn steeds in de groene zones gelegen. Sterven van de honger moet je ook al niet want er zijn veel stalletjes met broodjes en we komen ook langs een paar restaurants. Recht tegenover Harrods zijn er veel luxueuzere broodjeszaken en taverne's.

> Legende: = wegwijzer = bezienswaardigheid

Routebeschrijving

Van Whitehall naar Trafalgar Square

Neem het metrostation 'Westminster' en daar aangekomen neem je 'exit 4 Houses of Parliament'. Dan kom je boven de grond pal aan de voet van de Big Ben met daarachter de Houses of Parliament.

Wij laten de Big Ben aan de overkant en stappen naar rechts. Al na enkele meters krijg je aan je linkerhand zicht op een witte sokkel met daarop het standbeeld van Winston Churchill. Wij slaan op het kruispunt rechts af in de Parliament Street. Het enorme gebouw op de hoek is een overheidsgebouw zoals we er nog vele zullen zien op deze wandelroute.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 4 -

Big Ben en Houses of Parliament

Voor een mooi zicht op Big Ben en Westminster Hall of The Houses of Parliament moet je de Westminster Bridge op, dus even de andere richting uit van het traject op deze route. Big Ben geeft het exacte uur aan met een 14-ton wegende klok. In Westminster Hall zetelen de twee Kamers. The House of Commons staat voor de Kamer en The House of Lords staat voor de Senaat. Je kunt dit prachtige gebouw bezoeken met een rondleiding al dien je wel vooraf te reserveren en de keuze van uren en dagen is heel beperkt.

Website: www.parliament.uk

Wat verder wordt onze aandacht getrokken door een standbeeld in het midden van de weg, de Cenotaph. Vooraleer we er langs wandelen, laten we je eerst kort kennismaken met de pub de Red Lion, aan onze rechterzijde op de hoek. De Parliament Street gaat hier over in Whitehall.

Red Lion

Op het eerste zicht een pub zoals er honderden zijn in Londen, maar het speciale van de Red Lion is dat er een soort verbinding is met de Kamer (House of Commons) waardoor de parlementariërs die zich hier ophouden de ‘division bell’ horen luiden … Het kan dus gebeuren dat je hier parlementariërs ziet voorbijrennen om op tijd in het parlement te gaan stemmen.

Cenotaph

Deze zuil midden in de straat eert de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Het is de centrale plaats van Remembrance Day, ook wel Poppy Day genoemd. Op die dag herdenkt Het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog maar ook die van de andere oorlogen.

Als je net voorbij de Cenotaph bent, moet je de straat aan je rechterzijde eens inkijken om een blik te krijgen op London Eye.

Draai dan meteen het hoofd naar links en je zal een streng bewaakte straat zien achter een zwart hekken. Hier ligt Downing Street.

‘Downing Street, number 10’

Een voordeur die wereldwijd bekend moet zijn. Het is in deze straat, afgesloten met een hek en strenge politiebewaking, dat op huisnummer 10 de Eerste Minister zijn ambtswoning heeft. Dat is al zo sinds 1732. Vele officiële toespraken worden van hieruit gefilmd. De ‘Prime Minister’ moet tijdens de werkuren zijn huis wel delen met een paar honderd werknemers die het hier moeten stellen met enge lokaaltjes i.p.v. ruime kantoorruimtes. De straat werd aangelegd door Sir George Downing en bevat nog een aantal huizen van belangrijke ministers.

The Women of World War II

Dit opmerkelijke monument toont een reeks vrouwen. Het staat er pas sinds 2005. Het is een eerbetoon aan het vele werk van de vrouw tijdens de oorlogsperiode. Elk belangrijk land had al een nationaal vrouwenmonument gelinkt aan de oorlogen behalve Groot-Brittannië. Dus kon Londen niet afzijdig blijven.

Je zal hier trouwens nog veel meer oorlogsmonumenten aantreffen. Het zijn standbeelden van veelal veldmaarschalks die naam maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog (Montgomery, William Slim, ...). Rechts kom je voorbij de Banqueting House. Aan de overzijde zie je het gebouwencomplex van de Horse Guards.

Banqueting House

Vroeger maakte dit deel uit van een vorstelijk paleis, nu kan je er de plafondschilderingen zien van Rubens maar daarmee is het belangrijkste over het gebouw ook gezegd.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 5 -

Horse Guards Parade

Recht tegenover het Banqueting House heb je de Horse Guards. Iedere dag is er hier een officiële plechtigheid met de wissel van de wacht, de ‘Horse Guards Parade’. Sjiek uitgedoste Leden van de Household Cavalry verzorgen dit schouwspel. Op werkdagen is dit om 11 uur, op zondag om 10 uur (onder voorbehoud).

Een tip?

De voorbereiding van de parade gebeurt aan de achterzijde van de plaats waar je nu voorbijkomt. Daar staan de toeristen dus niet in rijen dik te wachten en krijg je ook een uniek zicht op de prelude van de parade.

Wist je trouwens dat voor zo één van de opzichtelijke berenmutsen die de militairen dragen de vacht van één beer nodig is. Liefst dan nog ‘n Canadese beer. Omdat de populatie van de zwarte beren drastisch daalt én door veelvuldig protest van dierenactivisten, is al geprobeerd om te zoeken naar synthetische alternatieven.

Aangekomen op het plein Trafalgar Square steek je ter hoogte van de grote zuil aan de verkeerslichten over en stap je centraal naar het plein. In de uiterste rechterhoek van het plein net achter de trappentoegang tot de metro staat een onopvallend rond gebouwtje met een grote lantaarnlamp. Dit is ooit het kleinste politiecommissariaat van Groot-Brittannië geweest.

Trafalgar Square

Trafalgar is de naam van de plaats waar Napoleon door admiraal Nelson werd verslagen (1805). Nelson zelf liet hierbij zelf ook het leven. Ter ere van deze overwinning werd er een monument opgericht met het brons van de kanonnen van Napoleon en op de top van de 46m meter hoge zuil het beeld van Nelson. In de 20ste eeuw werd op dit plein ook nog een fontein gebouwd. Deze laatste is het centraal punt van de oudejaarsavondviering.

Kleinste politiecommissariaat van Groot-Brittannië

Zonder vermelding op deze pagina was je er allicht achteloos voorbijgewandeld.

Trafalgar Square is al immer de plaats waar activisten en demonstranten samenkomen. Om die wat in de gaten te houden, richtte Scotland Yard dit ronde gebouwtje op om hen in de gaten te kunnen houden. In geval van nood kon men met een directe telefoonlijn naar Scotland Yard letterlijk hulp inroepen. Nu doet het geen dienst meer als commissariaat.

Routemaster Loop je een tijdje rond op Trafalgar Square, dan is de kans groot dat je ze nog ziet, de Routemaster. De rode dubbeldekbus met achteraan een open instapmogelijkheid of eerder opsprongmogelijkheid want voor vele Londenaars is/was het een koud kunstje om lopend op het achterbalkon van de bus te springen Sinds 2005 zijn ze uit het stadsbeeld verdwenen, behalve dus op twee lijnen (9 en 15) die dus o.a. langs Trafalgar Square passeren.

Op Trafalgar Square bevindt zich het museum National Gallery. In de rechterhoek staat de beroemde kerk St. Martin-in-the-Fields. Het is een neoclassicistische kerk gebouwd in het begin van de 18de eeuw. Hier vinden jaarlijks meer dan 350 concerten plaats, bijna dus één per dag. Naast de kerk kan je naar het café via het glazen gebouw de Crypte.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 6 -

National Gallery

Het is niet zo'n groot museum als het British Museum maar toch zeer waardevol. Hier kom je om de werken van internationale kunstschilders te bewonderen. Er zijn werken van Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci, Vermeer en vele andere beroemdheden, vanaf de 15de eeuw tot heden. Meer dan 2 300 werken zijn verzameld in de collectie. Sluitingsdag: geen. Gratis toegang. Meer info: www.nationalgallery.org.uk

De achterkant van de National Gallery huisvest een ander museum, het National Portrait Gallery.

National Portrait Gallery

In dit museum, grenzend aan de National Gallery, moet je zijn voor werken over Britse beroemdheden. Dit zijn veelal portretschilderijen, maar soms vind je er ook beeldhouwwerken, foto's, gravures, spotprenten enz. Wie het Engelse koningshuis doorheen de loop der eeuwen wil volgen, is in de National Portrait Gallery op de juiste plaats. Sluitingsdag: geen. Gratis toegang, behalve voor de tijdelijke tentoonstellingen. Meer info: www.npg.org.uk

Van Trafalgar Square naar Westminster Abbey

We wandelen vervolgens langs de voorzijde van de National Gallery en lopen zo vanzelf de Pall Mall in. Links zie je aan een groot gebouw de Canadese vlaggen wapperen. Hier is het gebouw van de High Commission of Canada.

We stappen voorbij een ruiterstandbeeld van King George III (aan onze linkerhand), steken wat verder aan de verkeerslichten de rijweg over. Bij het eerste grote kruispunt, daar waar je aan je rechterzijde een groot monument ziet ‘Crimea’ met twee standbeelden op een sokkel net er voor, sla je links af in de Waterloo Place. Achter een ruiterstandbeeld van King Edward VII zie je een indrukwekkende zuil. Bovenop staat de Duke of York, een vrij onbekende voormalig aanvoerder van het Britse leger uit begin 19de eeuw. Voorbij de zuil stappen we langs de Waterloo Gardens en dalen daarna de trappen af en belanden we op een roodgeschilderde straat, de bekende Mall.

Bij het oversteken zie je rechts in de achtergrond een glimp van Buckingham Palace waar we later nog zullen komen.

The Mall

Het is de rode loper naar Buckingham Palace. Voor alle verkeer gesloten ’s zondags. Historische gebouwen sieren de laan.

Meteen gaan we ons eerste park van de wandeling in, het Sint-James’s Park. Stap rechtdoor. Bij een eerste kruising van paden gaan we naar links en dan meteen rechts. Blijf dit pad dicht bij het water volgen. Als je naar links kijkt, zie je de achterkant van de Horse Guards Parade. Zoals eerder vermeld vinden daar de voorbereidingen plaats van de parade en wachtwissel. Bij de eerste T-splitsing gaan we links het park uit. Meteen zie je vóór je de ingang tot de Churchill War Rooms.

Saint-James’s Park

Het St-James’s park is het oudste koninklijke park van Londen en stamt uit de tijd van Hendrik VIII (18de eeuw), net zoals het gelijknamige paleis. Het is in de loop der eeuwen wel eens van uitzicht gewijzigd. Het meertje in deze Engelse tuin maakt het tot een van de meest idyllische plekjes van het stadscentrum. Broodrestjes hoef je niet mee te brengen voor de vele zwanen, eenden e.a. want de diertjes worden elke middag officieel gevoederd.

De parken in Londen zijn zeer veelzijdig. Je kan er fietsen, sporten, bootje varen, zwemmen, terrasje doen, een museum of paleis bezoeken.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 7 -

Alle parken waar we tijdens deze wandeling komen zijn koninklijke parken. Deze zijn onderhouden door de Royal Parks Agency en zijn steeds vrij toegankelijk. Vroeger hadden deze groene zones in de stad hun eigen politie. Nu nog steeds valt de bewaking onder een speciale afdeling van de Metropolitan Police, die ook de andere parken bewaken. Die andere parken worden onderhouden door de stad Londen of de gemeentelijke overheden.

Churchill War Rooms

De Cabinet War Rooms is de plaats waar Winston Churchill samen met zijn naaste medewerkers de verdediging van GrootBrittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geleid. Je kunt deze ondergrondse bunkers of kantoren nog bezoeken zoals ze na de Tweede Wereldoorlog zijn achtergelaten.

Sluitingsdag: geen. Meer info www.iwm.org.uk

Op het einde van de Horse Guards Road komen we op de Birdcage Walk. Daar ga je naar links en neem de eerste straat rechts, Storey’s Gate. Deze straat loop je tot op het eind en dan kom je uit bij één van de meest toeristische toppers van Londen, de Westminster Abbey.

Maar vooraleer je de drukke Broad Sanctuary oversteekt en links naar de Abbey toestapt, kan je aan je rechterhand nog een andere, véél minder gekende kerk binnenstappen, de Central Hall Westminster.

Het is een methodistenkerk opgetrokken in de Weense barokstijl. Methodisme is een Angelsaksische godsdienstleer verwant met het protestantisme. Als je in de fraaie trappenhal komt, zie je rechts de bezoekerstoegang, links de kapel. Ga de trappen op naar de Great Hall. Je kan er even binnenkijken in een grote conferentiezaal. Bemerk de metershoge orgelpijpen. Het is de grootste conferentiehal van Londen waar ook regelmatig allerlei evenementen plaatsvinden, concerten, tentoonstellingen, uitreikingen van awards, enz. Gratis toegang Meer info www.c-h-w.com

Na een eventueel bezoek aan de Central Hall Westminster geven we je de mogelijkheid om één van de pareltjes van het toeristische Londen te bezoeken, Westminster Abbey. Hou er wel rekening mee dat de toegangsprijs best hoog is maar wat je ervoor in de plaats krijgt, overtreft werkelijk alle superlatieven. De audiogids is inbegrepen (niet in het Nederlands) en je krijgt ook een plannetje, volg best de nummers. Afhankelijk hoe vroeg je hier bent, zal je mogelijks een tijdje moeten aanschuiven in de wachtende rij. Je kan een bezoek brengen aan de abdijkerk, de kloostergang en de tuinen.

Westminster Abbey

Dit is een Anglicaanse kerk, in tegenstelling tot Westminster Cathedral een beetje verderop (Victoria Street) die katholiek is. Westminster Abbey was de plaats waar de Engelse vorsten gekroond werden en in het huwelijk traden. Alleen het huwelijk van Lady Diana en Prins Charles ging in St.-Paul's door.

Het is eerder een groot beeldenmuseum met plaatsgebrek en tegelijkertijd een chique begraafplaats vol immense praalgraven. Je komt ogen tekort, ook voor de afwerking van de kerk: prachtige glasramen, gewelven van kant en rijkelijk aangeklede koorgestoelten. Rust vind je in de kloostertuinen, spijtig genoeg zijn die slechts geopend van dinsdag tot donderdag. Website: www.westminster-abbey.org

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 8 -

Van Westminster Abbey naar Westminster Cathedral

Verlaat de kerk aan de hoofdingang en stap dan naar rechts. Je komt nu voorbij de St Margaret’s Church, letterlijk in de schaduw van de majestueuze Abbey. De Margaret’s Church is gotisch van stijl. Opmerkelijk zijn de blauwe zonnewijzers op elke zijde van de toren. Sla rechtsaf in St. Margaret Street. Aan de overkant een fraai uitzicht op de Houses of Parliament.

Aan je rechterhand zie je de Jewel Tower. Het is een 14de eeuws overblijfsel van het originele Palace of Westminster dat door de opeenvolgende vorsten steeds werd gebruikt als opslagplaats voor kostbare stukken uit de schatkist. Er huist een klein museum (betalend) over de werking van het parlement vroeger en nu. Gesloten tussen november en maart.

Stap recht op het grote bakstenen gebouw af met de vele vensters. Ga vóór het gebouw naar rechts en neem dan de eerste straat links (Little College Street). Je komt voorbij de Sloveense Ambassade. Op het einde van de straat naar rechts (Great Peter Street).

We zullen nu deze lange Great Peter Street volledig afwandelen. Aan je rechterzijde zal je plots een toegang zien van de neo-gotische St. Matthew’s Church (katholiek), die wel erg geprangd staat tussen een flatgebouw en een gewoon huis. Oorspronkelijk uit halfweg 19de eeuw maar een brand in mei 1977 vernielde een groot deel. In 1984 opende de kerk opnieuw haar deuren. In de hal vind je een mooie triptiek. Kijk ook eens binnenin de kerk. Je vindt er o.a. een bijzonder mooi tabernakel met heiligen en engelen. Dagelijks geopend en vrije toegang. Meer info: www.stmw.org

Nu even opletten.

Aan het eind van de Great Peter Street gekomen, kom je uit op een rond punt. Ga daar naar rechts (Greycoat Place) en blijf rechts meevolgen (Artillery Row).

Neem dan de eerste straat links, Howick Place, ter hoogte van een lelijk betonnen gebouw. Je hebt al een zicht op de 100 m hoge toren van de Westminster Cathedral. Na een flauwe bocht passeer je een postgebouw. Dwars de straat en stap de Ambrosden Avenue in. Zo beland je op het plein voor de Westminster Cathedral. Onderweg zal je al gemerkt hebben dat vele gebouwen een opmerkelijke rood-wit versieringselement hebben in de bakstenen gevels.

Westminster Cathedral

Dit kerkgebouw is niet alleen het boegbeeld van het katholicisme in Londen maar tevens ook de hoofdkerk van de rooms katholieke godsdienst in Engeland en Wales. De opvallende rode en witte baksteen is een typisch kenmerk van de vroegchristelijke Byzantijnse stijl. In 1895 begon men te bouwen en in 1903 waaiden de deuren wagenwijd open. De vele zijkapellen, het priesterkoor, de apsis, … de kathedraal is echt wel een bezoek méér dan waard. Toegang gratis. Een folder in het Nederlands vind je vooraan bij het binnenkomen.

Als je uit de hoofdingang van Westminster Cathedral komt, ga je rechtdoor over het plein. Steek de Victoria Street over naar het glazen gebouw toe en stap 50 m naar links. Aan het eerste verkeerslicht sla je linksaf in de Palace Street. Voorbij de Westminster City School en enkele oude huizen met een trapingang sla je rechtsaf in de Castle Lane. Ook nu zie je huizen met een toegang via een trap. Je komt langs de zijkant van de Westminster Chapel. Zo beland je op de Buckingham Gate. Dwars deze straat en loop rechtdoor de Petty France in (een naambordje vind je 10 m verder op de rechterzijde van het bruine gebouw)

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 9 -

Naar St-James’s Park en Palace

Net voorbij de Ministry of Justice (ter hoogte van de Underground toegang van St. James’s Park Station) sla je links af in de Queen Anne’s Gate.

Op het eind stap je rechtdoor in een nauwe doorgang door het zwarte hekken om na de oversteek van de Birdcage Walk voor een tweede maal op deze route het St James’s Park in te wandelen. Ga het brede pad op (er is er maar één) en volg dit tot over het brugje (Blue Bridge). Terwijl je de brug oversteekt heb je aan je linkerzijde opnieuw een beeld op Buckingham Palace. Dat krijg je ook als je bij het buitenkomen van het park op de Mall komt. Maar je geduld wordt nog even op de proef gesteld.

Je dwarst nu immers de rode weg en gaat de Marlborough Road in. Het lijkt alsof men in deze omgeving flink zijn best doet om je zo weinig mogelijk te laten zien. Zowel links als rechts ontnemen hoge muren het zicht. Je bent hier omringd door optrekjes die vroeger werden bewoond door leden van het koninklijke Britse hof. Koningin Mary woonde tot ze stierf in 1953 in het rechtsgelegen Marlborough House. Nu wordt er plechtig vergaderd o.a. door afgevaardigden van de Gemenebestlanden. Je stapt voorbij de onopvallende Queen’s Chapel. Aan je linkerhand de gebouwen van de Ambassador’s Court met daarachter het Clarence House.

Clarence House

Het is de voormalige residentie van Queen Elisabeth. Sinds 2003 wordt het bewoond door kroonprins Charles. Je kan het alleen maar bezoeken tijdens de zomermaanden als de Prins van Wales op vakantie is. Het ligt naast het Saint-James’s Palace.

Saint-James’s Palace

St-James's Palace werd gebouwd in de 16de eeuw in opdracht van Hendrik VIII. Behalve het poortgebouw zijn de andere delen van begin de 19de eeuw. Het is ooit koninklijke residentie geweest vanaf 1698 tot 1820 wegens verwoesting van het Whitehall Palace. Daarna nam Buckingham Palace deze functie over. Niemand van de koninklijke familie heeft er tegenwoordig nog zijn officiële verblijfplaats. Het is vooral in gebruik als administratief centrum van het koninklijk hof. Soms is het gebruikt voor officiële plechtigheden.

Met het St-James’s Palace in de rug stappen we rechtdoor de prestigieuze St. James’s Street in waar we langs de etalages van enkele historische winkels stappen en een bizar plekje gaan verkennen.

St James’s Street

Het schouwspel begint al bij de zwarte gevel op huisnummer 3. Hier is de wijnhandelszaak Berry Brothers & Rudd gevestigd, de oudste wijnhandel in Groot-Brittannië.

Er zou een geheime tunnel geweest zijn die toegang gaf tot St James’s Palace. Koninklijke hofleden kwamen er een glas drinken. Of kwamen zij eerder voor de meisjes van plezier die welig tierden in de nabijgelegen Crown Passage?

Tussen de twee gevels van de zaak is er een onooglijk kleine doorgang. De gang leidt naar een open plekje, Pickering Place. Een curiosum op zich.

Pickering Place

Een nauwe doorgang geeft toegang naar het kleinste plein van Londen. Let op de grote gaslamp. Tijdens de 18de eeuw was Pickering Place een plek waar werd gegokt, berengevechten plaatsvonden, duels werden uitgevochten, … het was een plek goed verborgen zodat alles wat niet mocht hier eigenlijk wel kon. Volgens de overleveringen zou hier het laatste duel op leven en dood zijn uitgevochten.

Tot 1845 bevond zich hier de ambassade van de Amerikaanse staat Texas.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 10 -

Als je uit het ‘obscure’ gangetje komt, vervolg je naar rechts. Op huisnummer 6 bevindt zich Lock’s & Co. Het is de oudste hoedenmakerszaak ter wereld (1676). Hier zou de bolhoed zijn uitgevonden. Lock & Co Hatters volgen wel alle nieuwe trends want ze bezitten een online shop op www.lockhatters.co.uk

Het houdt niet op. Ernaast kan je schoenen kopen bij John Lobb (huisnr 9). Bekende mensen als Frank Sinatra, Lady Di, Calvin Klein, Winston Churchill e.a. kwamen ze hier ook kopen.

Het is ook in deze straat dat enkele Gentlemen’s Clubs hun ‘clubhuis’ hebben.

Je vindt Gentlemen’s Clubs op huisnummer 37-38 White, 28 Boodle’s, 60 Brooks’s en 69 Carlton. In tegenstelling met wat de naam doet vermoeden, zijn er wel degelijk clubs die vrouwen toelaten. Om toegelaten te worden vraagt een brede kenniskring en een beetje goodwill van het bestuur die moet oordelen over het lidmaatschap. Wat de ‘gentlemen’ zoal doen in de club? Beetje drinken, beetje eten, beetje gokken, beetje gewoon niksen.

Je zal al wel gehoord en gelezen hebben over het veilinghuis Christie’s. Je kan het vinden in een zijstraat op je rechterhand in de King Street op nummer 8.

Maar we blijven rechtdoor wandelen tot aan een sigarenzaak van het betere merk Davidoff. Daar slaan we rechtsaf de wat smallere Jermyn Street in.

Nog zo'n bijzonder straatje. Daardoor kan je hier winkels zien met scheermateriaal, naast een zeldzame overgebleven barbier. Het zijn dus vooral zaken die heren aanbelangen en toch kan je er voeding vinden.

Loop deze af tot waar je op de Regent Street komt. Daar gaan we naar links en zijn we op één van de bekendste pleinen ter wereld, Piccadilly Circus.

Piccadilly Circus

Dit plein trekt vooral jongeren aan en ligt centraal in de veelzijdige uitgaansbuurt (met o.m. Trocadero). Op dit pleintje staat het beroemde beeldje Eros. Het was absoluut niet de bedoeling van de kunstenaar om hier een beeldje van Eros te maken, maar wel van een engeltje. Dit als eerbetoon aan lord Shaftesbury, De gelijkenis is natuurlijk groot met de beroemde boogschutter. Circus is een oud Engels woord voor ‘kruising van wegen’. Piccadilly komt van Pickadilly Hall, een kleermakerszaak uit de 17de eeuw toen het mode was om ‘pickadils’ te dragen (kanten kragen). Nadat je het zo wel allemaal gezien hebt op Piccadilly Circus gaan we de Piccadilly straat in.

We lopen voorbij de St James’s Church. Eén van de vele bouwwerken in Londen van architect Christopher Wren. Deze kerk is uitermate populair omwille van de vele nevenactiviteiten: concerten, culturele activiteiten, kunstmarkten, …

Aan de winkels te zien, moet je het al merken. We zijn aanbeland in het chiquere Londen. Zeg maar de habitat voor zij die het geld kunnen laten rollen Enkele handelszaken en een wat afgeborstelde plek voor een theekransje illustreren dit.

Fortnum en Mason

Een warenhuis zoals zovelen, zou je kunnen denken maar dan wel één met een koninklijke strik. Ook één van de oudste. Begonnen als ‘traiteur’ voor het koninklijk hof, nadien steeds veel groter geworden en exquiser. Hier kan je bv. met de kerst een mand bestellen vol lekkers waaraan een prijskaartje hangt van enkele duizenden ponden.

Burlington arcade

Hier zal je niet zomaar wild even doorhollen. Daar zal de ‘beadle’, de wachter bij de ingang, wel streng op toezien. Die is er niet om gure types buiten te houden maar wel om misschien wel nette heren of dames die teveel lawaai maken op hun plaats te wijzen.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 11 -

Bij de ingang van Piccadily Arcade zou je bijna voorbij het standbeeldje van Beau Brummell wandelen. Toch is het moment om hier even stil te staan. Beau Brummell was een vrouwenversierder en zwaar gokker die zich altijd in de hogere kringen begaf. Hij is echter de man die als voorbeeld stond voor de middenklasse die zich goed kleedde, zelfs op weekdagen. Daarom ook dat hij in Jermyn Street aan de ingang van een shoppingarcade staat. Zijn leven was echter niet zo netjes als zijn maatpakken. Hij stierf zo arm als job aan syffilis in 1840. In de jaren '50 verscheen er zelfs een film over zijn leven. Begin deze eeuw heeft de BBC zelfs nog een mini-reeks gemaakt met de figuur van Beau Brummell in de hoofdrol: www.beaubrummell.com

The Ritz

Het is het grote gebouw met de arcade. Wil je er een thee drinken in de namiddag moet je een drietal maand vooraf reserveren. Kledijregels zijn erg streng. Naar het schijnt krijg je bij de thee enkele zoetigheden geserveerd.

Green Park

Tussen The Ritz en de toegang tot de Underground Green Park gaan we links het gelijknamige park in. Bij een kruising van wandelwegen nemen we het pad dat recht voor je uit ligt. Blijf dit volgen om zo in de richting van Buckingham Palace te stappen. Toegegeven, we stelden je geduld op de proef, maar nu kan je ten volle genieten van het koninklijke paleis. Vergeet niet om na je verkenning terug te keren naar het punt waar je nu staat, want we vervolgen onze wandeling immers zijwaarts van het koninklijke domein. Waar je een paal ziet met een aantal zwarte pijlen kies je voor de richting van Hyde Park Corner. Je zal dus tussen de weg Constitution Hill en de rand van het Green Park in rechte lijn naar de Wellington Arch (triomfboog) toestappen.

Buckingham Palace

Op het rond punt staat een blinkend standbeeld ter ere van koningin Victoria. Dit is de Londense residentie van de koningin en ze beschikt achter het paleis over een tuin van ongeveer 16 hectaren. Het paleis werd gebouwd in de 19de eeuw door de beroemde architect John Nash. Als bezoeker hoef je zich hier zeker niet te vervelen. Je kan bepaalde delen van het paleis bezoeken tijdens de maanden augustus en september, toegang links van het rond punt. Zie daarvoor hun website: www.royal.gov.uk

Nog meer over Buckingham Palace en omgeving: Changing of the Guard (aflossen van de wacht) gebeurt van januari tot en met september dagelijks om 11.30 uur (onder voorbehoud).

The Royal Mews of koninklijke paardenstallen zijn te bezoeken, je ziet er heel wat koetsen, zoals de officiële gouden koets. De stallen zijn nog in gebruik en meestal kan je ook tot bij de paarden zelf. Queen’s Gallery, met het aangezicht naar het paleis naar links, bevat de schilderijen die toebehoren aan de koningin of haar familie.

Net voor de oversteek te maken naar de Wellington Arch is er de mogelijkheid om wat dichter tot bij een imposant oorlogsmonument onder een zuilengalerij te komen. Het RAF Bomber Command Memorial. Het is een eerbetoon aan de 55 573 omgekomen manschappen van de Britse luchtmacht, de Commonwealth landen en geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 12 -

Hyde Park Corner

Hyde Park Corner is een groot verkeersplein met in het midden Wellington Arch. Dit is een triomfboog van begin de 19de eeuw ter ere van de hertog van Wellington. Hij was de opperbevelhebber van de Britse en Nederlandse troepen bij de Slag van Waterloo. Doordat hij er Napoleon overwon kreeg hij deze triomfboog die origineel eerst op een andere locatie stond. Je kan met de lift tot boven op deze boog, daar staat de grootste bronzen vierspan.

Rechts van de toegangspoorten tot het park staat het Apsley House, ooit de residentie van de Hertogen van Wellington. Nu is het een museum en kunstgalerij (o.m. Rubens en Velazquez). De kamers worden door de English Heritage in een zo goed mogelijke staat onderhouden en zijn daardoor de moeite waard voor een bezoek. De grootste attractie is echter het meer dan 3 meter hoge standbeeld van een naakte Napoleon, afgebeeld als de god Mars. Een deel van het gebouw is niet toegankelijk omdat een van de afstammelingen er nog steeds woont.

Als je onder de boog door bent, volg je aan een oorlogsmonument rechts mee. Stap vervolgens door een grote toegangsboog. We moeten nog even een straat oversteken, ga dan naar rechts en meteen links Hyde Park binnen langs de brede laan op een asfaltweg (dus niet het smallere pad en tegelijk fietspad aan je linkerhand). Laat het standbeeld van de koene krijger Arthur Wellesley aan je rechterhand.

Hyde Park

Hyde Park is het grootste van de parken (140 ha). Het was vanaf de regeerperiode onder Hendrik VIII een jachtdomein. Daarvoor was het eigendom van de abdij van Westminster. Reeds in de 17de eeuw werd het opengesteld voor het publiek. Zo'n 100 jaar later werd het 11 hectaren grote meer, de Serpentine, aangelegd. Stilaan werd het domein waar vele festiviteiten plaats hadden. In 1851 was het de locatie van een grote internationale tentoonstelling georganiseerd door koningin Victoria, ter ere van de industriële revolutie. In 1872 ontstond Speaker's Corner en vanaf dan werd het park verder uitgebouwd als de ontspanningsplaats bij uitstek voor de Londenaars. Meer info: www.royalparks.org.uk

Je blijft deze brede asfaltweg een hele poos volgen tot je bij het water, The Serpentine, uitkomt. Net voor het water ga je linksaf ter hoogte van een restaurant. Je neemt dan het rechterpad, lichtjes hellend, en krijgt een mooi panoramisch zicht over de Serpentine. Op het einde van dit pad ga je rechtsaf, The Serpentine nu dus aan je rechterhand. Na ongeveer 150 m neem je een doorsteek naar links die je tot bij een speelpleintje brengt. Je zal nu Hyde Park even verlaten en de straat dwarsen (Sth Carriage Drive). Nu moet je naast een appartementsgebouw (Park Lodge) door een smalle doorgang. De doorsteek is te herkennen aan een smeedijzeren boog Park Close.

Zo kom je op de straat Knightsbridge Road. Ga deze straat rechtdoor over opnieuw door een doorgang en dan beland je op de Brompton Road. Daar ga je naar rechts en meteen zie je al het opvallende gebouw van Harrods, hét luxe warenhuis van Londen.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 13 -

Harrods

Inderdaad Harrods moet je bezocht hebben, vooral de afdeling verse voeding is een ware revelatie. Je hoeft niets te kopen, beschouw het als een bezienswaardigheid zoals veel bezoekers. Je kunt er alles kopen wat je nodig hebt in je leven, vanaf de geboorte tot aan je begrafenis. Zelfs de meest extreme zaken zoals een olifant of een vliegtuig. Uiteraard is het prijskaartje niet mals. Harrods bestaat bijna 200 jaar en was tot vrij recent eigendom van Mohamed Al-Fayed, bekend als de vader van de vriend van prinses Diana. Momenteel is het in handen van een holding uit Qatar, een oliestaatje. Website: www.harrods.com

Als je even de tijd hebt moet je halt houden voor de etalages van de real estate shops in Bromptonn Road. Gewone huizen kan je hier niet kopen, de goedkoopste stulpjes beginnen vanaf 1 miljoen euro. We zijn momenteel in de betere, lees 'duurdere' buurt van Londen. Tijd om even een paar bijzondere straten door te lopen.

Voorbij Harrods stap je rechts de Montpellier Street in en dan vervolgens de tweede naar links, Montpellier Place. Hier zie je de betere huizen van Londen waar vroeger de dienstingang kon bereikt worden via een smalle trap naar beneden. Nu is het even oppassen geblazen om de weg niet te verliezen. Ga Montpellier Place af tot het einde. Ga dan naar links, Montpellier Walk, en neem dan onmiddellijk naar rechts, Rutland Street.

Nog vooraleer deze straat een bocht naar links maakt, heb je rechts in het midden van een muur een poortje. Stap door het poortje en onmiddellijk links (Rutland Mews East). Blijf dit straatje volgen maar vergeet zeker niet om bij het voorbijlopen van de eerste straat op je rechterzijde het hoofd naar rechts te wenden. Je ziet chique herenhuizen staan, gegroepeerd rond een parkje. De fraaie gevels laten zien dat dit geen gewone huizen zijn in een gewone wijk. Hier ben je in de wijk van Ennismore Gardens. Stap je wat verder, dan zie je kleinere huizen, de zogenaamde ‘mews’ die dus aan de achterzijde liggen van de statige herenhuizen die je daarnet kon zien.

Mews is het Engels voor 'stallen'. Hier stonden de stallen van de herenhuizen gelegen aan het Ennismore park. Waar nu garagepoorten zijn, bevond zich vroeger de paardenstal en daarboven verbleef de koetsier met zijn familie. Vergis je niet, nu zijn dit peperdure huizen omdat ze veelal rustig gelegen zijn en in de beste wijken van Londen.

Op het einde zie je twee statige zuilen. Loop er onderdoor en dan meteen links langs de rand van een parkje. Je komt zo automatisch voorbij de kerk Holy Trinity Brompton. Vlak daarachter zie je Brompton Oratory opdoemen.

Brompton Oratory

Je herkent meteen de eenvoud van de Italiaanse barok. Deze kerk was de belangrijkste katholieke kerk tot Westminster Cathedral die rol overnam. Het schip is breder dan dat van St. Paul’s. Je komt uit op de Thurloe Place. Daar naar rechts voorbij de toegang van Brompton Oratory. Je kan de kerk vrij in en uit.

Enkele meters verder kom je langs de hoofdingang van het indrukwekkende Victoria and Albert Museum. Neem om de hoek van het museum de eerste straat rechts, de Exhibition Road. Dan zie je links eerste het Natural History Museum en dan het Science Museum.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 14 -

Victoria Albert Museum

In dit museum kan je terecht voor toegepaste kunst. Je ziet er allerhande gebruiksvoorwerpen dat gaat van volledig ingerichte kamers tot schilderijen die tonen hoe men vroeger zijn ambacht uitoefende. Het museum is zo uitgebreid dat je een selectie moet maken. Reeds bij de ingang zal je hierbij geholpen worden door allerlei panelen. Sluitingsdag: geen. Meer info: www.vam.ac.uk

Natural History Museum

Dit is zowat het grootste Natuur Historisch Museum ter wereld. Alles wat je wilt weten over het ontstaan van de wereld en zijn geschiedenis kan je hier terugvinden. Het werd onlangs nog aangepast aan de moderne tentoonstellingsmethodes want het dateert van eind 19de eeuw. Het museum is onderverdeeld in verschillende afdelingen zodat je gemakkelijk een selectie kan maken. Sluitingsdag: geen. Meer info: www.nhm.ac.uk

Science Museum

Alles over de evolutie van wetenschap en industrie, van de stoommachine tot de meest vernuftige meetapparatuur. Sluitingsdag: geen. Meer info: www.sciencemuseum.org.uk

Stap de Exhibition Road helemaal tot het einde. Bij de verkeerslichten eventjes rechtdoor voorbij hekkens en bij een volgend verkeerslicht ga je naar rechts, South Carriage Drive. Blijf op deze straat voor zo’n 250 m en ga dan linksaf. Wandel dit pad tot op het einde, ga dan naar rechts en neem de eerste doorsteek links. Je stapt nu naar het water dat je links meevolgt. Zo kom je uit bij het Diana Memorial Fountain.

Diana Memorial Fountain

Het enige monument ter ere van Diana op Brits grondgebied. Het water stroomt in een cirkel en is soms woelig en soms rustig, uiteindelijk botst het tegen de andere stroom in en verdwijnt in de diepte. Nogal een cynische voorstelling van het publieke leven van prinses Diana.

Voorbij het monument volg je links mee en kom je bij een hellend pad. Steek dan de straat over (West Carriage Drive) en je komt dan in Kensington Gardens. Volg in het park het pad naar links. Het eerste wat je ziet is de Serpentine Gallery.

Kensington Gardens

Je bent nu in Kensington Gardens. Eigenlijk vormen deze twee parken één groot geheel, vroeger heette dit deel ook Hyde Park. Toen de koninklijke familie in de 18de eeuw verkoos om in Kensington Palace te wonen, werd Kensington Gardens afgesloten voor bezoekers. Het grote meer dat een verlengde is van de Serpentine kreeg hier de naam 'The Long Water' mee. Er is nog een tweede meer aangelegd, de Round Pond, in het begin van de 18de eeuw.

Bijna zeker zie je hier kindermeisjes lopen die met ouderwetse kinderkoetsjes de kindjes van rijken even ‘uitlaten’. Meer info: www.royalparks.org.uk

De Serpentine Gallery was een voormalig teehuis uit het begin van de 20ste eeuw. Sedert 1970 is het een museum met moderne en hedendaagse kunst. Het bezit een vaste kunstcollectie maar is vooral geliefd voor zijn tijdelijke en soms gewaagde tentoonstellingen.

Vrije toegang. Maandag is sluitingsdag. Meer info: www.serpentinegalleries.org

Blijf het pad volgen. Bij een kruising hou je de richting aan van Albert Memorial, volg de pijl.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 15 -

Albert Memorial

Albert van Saksen-Coburg was de echtgenoot van koningin Victoria (regeerde van 1837 tot 1892). En wie het belletje hoorde rinkelen, er is inderdaad een verwantschap met het Belgisch koningshuis. Hij stierf in 1861 en was zeer geliefd. Hij had de grote tentoonstelling van 1851 georganiseerd en ondersteunde vele kunstprojecten. Koningin Victoria liet dit monument ter ere van haar prins Albert oprichten, het werd ingehuldigd in 1872 en ongeveer dezelfde periode als de opening van de Royal Albert Hall (aan de overkant). Deze evenementenhal verwierf bekendheid door de Proms sedert de Tweede Wereldoorlog.

Ga naar de voorkant van het monument met recht voor je de Royal Albert Hall en kies dan rechts. Wandel nu steeds rechtdoor tot je aan een heel brede boulevard komt. Daar ga je nu naar rechts, volg de pijl Round Pond. Links van je zie je Kensington Palace.

Kensington Palace

Wellicht doet Kensington Palace je herinneringen oproepen aan prinses Diana. In dit gezellige paleis had zij haar privé-appartementen. Maar deze plaatsen krijg je natuurlijk niet te zien. Kensington Palace is nog altijd een verblijfplaats voor leden van de koninklijke familie. De State Apartments (staatsievertrekken) en een uitzonderlijke collectie koninklijke klederdracht kan je wel bewonderen.

Kensington Palace werd in de 17de en de 18de eeuw door de beroemde architect Sir Christopher Wren omgebouwd tot een koninklijke verblijfplaats. Meer dan een eeuw lang werd Groot-Brittannië vanuit dit paleis bestuurd. De beroemde koningin Victoria werd hier in 1819 geboren. Later in de 19de eeuw kwam dit paleis eerder in verval. Meubels, tapijten en schilderijen waren verhuisd. In 1898 werd de restauratie aangevat. Het parlement heeft deze restauratie gefinancierd op voorwaarde dat de State Apartments zouden opengesteld worden voor het publiek.

Het loont werkelijk de moeite om een bezoek te brengen aan de State Apartments. Dit zijn de ruimten waar vroeger de gasten en genodigden van de koninklijke familie werden ontvangen. Het is niet alleen de koninklijke traphal of galerij die een grote indruk zal nalaten. Vooral de gezellige, leefbare en warm ingerichte ruimtes zullen je een goed gevoel geven. Een ander aspect van een bezoek aan Kensington Palace is de permanente tentoonstelling van koninklijke klederdracht. Met o.m. de trouwjurk van koningin Victoria. Op regelmatige tijdstippen wisselen deze tentoonstellingen. In de toegangsprijs is steeds een audiogids en bezoek aan de tentoonstelling en de State Apartments inbegrepen. Website: www.hrp.org.uk/kensingtonpalace

Ter hoogte van de grote vijver ga je naar rechts naar het water toe en blijf je links van de vijver volgen tot je aan de overkant bent. Daar ga rechtdoor tot je aan de The Long Water, zoals eerder vermeld een verlengde van The Serpentine. Aan het water gekomen sla je linksaf. Wat verder zal je een klein beeldhouwwerk zien van Peter Pan. Stap verder door en je komt aan de Italiaanse tuin met fonteinen. Het is prins Albert, echtgenoot van koningin Victoria, die dit liet bouwen. Daar ga je naar rechts, tot aan het kruispunt met verkeerslichten waar de voertuigen het park kunnen in- en uitrijden, Victoria Gate.

Dierenkerkhof

Hier wacht je een verrassing maar het is niet zo eenvoudig om het te zien. Achter het huisje aan het hekken ligt een eeuwenoud dierenkerkhof met honderden kleine zerkjes, kriskras door elkaar. Daarvoor moet je naar het hekken stappen dat aan de zijkant ligt van het huisje. Ga ook even de straat links in want dan kan je door de haag nog beter de omvang zien van dit kerkhofje. Niet alleen nu maar ook in de 19de eeuw, tijdperk van koningin Victoria, waren de Londenaars gehecht aan hun huisdieren. Deze begraafplaats zou dateren van 1880 en werd gesloten in 1915 omdat er reeds meer dan 300 dieren werden begraven. Honden, katten, vogels en zelfs een aap kregen hier een laatste rustplaats.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 16 -

Vervolg nu je weg naar rechts op een pad aan de rand van het park, parallel met Bayswater Road. Bij de tweede doorsteek aan verkeerslichten steek je de Bayswater Road over en ga dan naar rechts. Wat verder serveren we een tweede verrassing van formaat, het Tyburn Convent.

Kleinste huisje van Londen

Het meet amper 1m 06 en maakt deel uit van Tyburn Convent. Toch heeft het een eigen huisnummer, nl. 10. Op de begane grond is het niet meer dan een gang maar op eerste verdiep is er toch een badkamer. Gebouwd in 1805.

Tyburn Convent

Tyburn Convent is toch de moeite om er bij stil te staan. Trouwens, heel veel pelgrims en overtuigde toeristen bezochten dit speciale klooster al voor jou. De kerk staat wat geprangd tussen de gewone huizen. Achter de muren wonen nog een 20-tal kloosterzusters (benedictijnenorde). Hun dag bestaat uit bidden in stilte en 7 maal per dag is er een gezongen mis. In een rollenpatroon en dit 24 op 24 houdt elke zuster de wake in een kapel. Onwaarschijnlijk maar waar. De wissel van de wacht gebeurt bijna geruisloos op de tonen van een gong na. Véél groter met de wissel van de wacht aan Horse Guards kan het verschil niet zijn.

Het klooster werd opgericht in 1901 ter ere van de 105 katholieken die werden opgeknoopt op deze plek tijdens de Protestantse Reformatie (16de – 17de eeuw). De crypte met de grafsteen van de 105 slachtoffers is te bezichtigen evenals relikwieën, beenderen, bebloede kleren, … Je doet de deur open en je krijgt de biddende zuster te zien. Absolute aanrader wie het drukke Londen even laat voor wat het is. Geleid bezoek driemaal daags (10u30 15u30 17u30). Meer info www.tyburnconvent.org.uk

Wie zin heeft om met eigen ogen eens Speaker’s Corner te zien, volgt bij de verkeerslichten eventjes naar rechts. De anderen lopen gewoon rechtdoor tot bij het volgende kruispunt met verkeerslichten.

Speaker's Corner

Als er geen sprekers zijn dan kan je deze plaats aan niets herkennen. Het is gewoon een graspleintje. Iedereen kan hier zijn zegje komen doen over wat hem of haar dwarsligt of commentaar geven op recente gebeurtenissen. Het is als het ware een uitlaatpijp van de bevolking, tenminste zolang het proper blijft. De toehoorders mogen ook kritiek geven op de commentaren van de sprekers. Soms gaat het er zeer levendig aan toe. Alhoewel dit doorgaat op zaterdag en zondagvoormiddag is het op zondag wel het drukst.

Aan het kruispunt met de Edgware Road kom je op een vluchtheuvel in het midden van het kruispunt. Als je goed kijkt kan je op de grond een verwijzing vinden naar een lugubere historische periode.

Site of the Tyburn Tree

Een eenvoudig opschrift op het voetpad herinnert aan de 50.000 veroordeelden tussen 1198 en 1783. Gedurende zes eeuwen werden er hier mensen opgehangen. Kan je zich inbeelden dat er hier een houten driehoek stond opgesteld waarop tot 24 mensen aan een koord hingen, sommigen nog snakkend naar adem? Hieronder lees je het luguber verhaal.

De veroordeelden werden per paard en kar aangevoerd uit de gevangenis van Newgate. Ze hadden veelal hun beste kleren aangetrokken. Het laatste rechte stuk was Oxford Street. Bij Marble Arche werden ze overgeladen op een speciale paardenwagen die hen naar de galg bracht. Ze kregen de strop rond hun nek en de paarden trokken de kar verder. De veroordeelden vielen van de kar maar braken niet meteen hun nek en stierven soms traag een verstikkingsdood. Familieleden en kennissen trokken soms aan hun benen om hun lijden te verkorten.

Dat gebeurde onder massale publieke belangstelling. De toeschouwers moesten betalen om deze executies in massa te kunnen zien. Er waren luxe plaatsen op een tribune of ze volgden de executies vanop een balkon van aanpalende huizen. De dode lichamen werden soms gebruikt voor medisch onderzoek maar er was ook een bijgeloof die vertelde dat delen van die lichamen een sterk genezende kracht hadden.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 17 -

Enkele meters verder zie je op je linkerzijde de boog van Marble Arch. Daar start ook de bekende winkelstraat Oxford Street. Wist je trouwens dat dit shopping walhala ontstaan is naar aanleiding van … ophangingen in stijl? De veroordeelden mochten immers hun beste pak aantrekken en voor de knoop zijn werk deed nog een afscheidsspeech geven. Vele kijklustigen kwamen hier op af. Handelaren zagen hier brood in, zetten er een kraampje op. Kraampjes werden winkels en zo ging de bal aan het rollen.

Aan Marble Arch ligt de toegang van het gelijknamige metrostation.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 18 -
Foto: Monument Queen Victoria bij Buckingham Palace - © fred34560 - Fotolia

Deze gratis reisgids bevat de eerste wandeling van onze reisgids van Londen, met in totaal 3 volledig uitgewerkte wandelingen.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigeheid.

Koop nu de volledige, digitale (pdf – 54 blz A4) reisgids van Londen, met meer dan 100 bezienswaardigheden en boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

REISGIDS LONDEN Koop
- 21 -
de volledige gids op shop.themediabay.be

Disclaimer

AT-Europe bvba haalt zijn informatie uit betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Doch kan AT-Europe bvba niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en zijn eventuele nadelige gevolgen.

Wij zouden het ten zeerste op prijs stellen indien je eventuele opmerkingen, aanvullingen of foutieve gegevens zou doorgeven via geert@at-europe.be

Fotoverantwoording: © Images AT-Europe bvba, tenzij anders vermeld.

Dit is een uitgave van AT-EUROPE BVBA. Redactie: Geert Van de Voorde.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, online publicatie, databanken of op welke wijze ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgeverij. Alle rechten voorbehouden.

REISGIDS LONDEN Koop de volledige gids op shop.themediabay.be - 22 -

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.