Bourgogne Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door de Bourgogne.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 115 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 3 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

De historische, Franse regio Bourgogne (Bourgondië) heeft heel erg veel te bieden. Je doorkruist er prachtige landschappen en verkent karaktervolle steden. De wijn vloeit er rijkelijk en je kan er uitstekend uit eten gaan. De talloze historische en culturele bezienswaardigheden in de regio maken het plaatje compleet. Eén ding staat vast: je zal hier veel langer dan gepland willen blijven hangen.

Deze 10- tot 14-daagse tocht is bedoeld om je een overzicht te geven van de regio en je kennis te laten maken met de mooiste en boeiendste plekjes. Deze tour begint in Sens en eindigt in Montargis. De historische steden en idyllische dorpjes worden afgewisseld met prachtige stukken natuur en ijverige wijnboeren die je aan de slag kan zien langs de beroemde wijnroutes van deze streek.

Als je ervoor kiest om langer dan 2 weken op avontuur te gaan, kan je ook een aantal routes door het natuurpark Morvan nemen. Je kan natuurlijk niet alles zien in slechts 14 dagen, maar deze route moet je in staat stellen om het beste te ontdekken van wat de Bourgogne te bieden heeft.

Totale afstand: 1.099 km (route van 10 dagen) of 1.791 km (route van 14 dagen)

Je reis naar de Bourgogne voorbereiden? Boek je hotels snel online via deze link bij Booking.

Inspiratie nodig? Bekijk onze favoriete hotels hier.

Tickets of georganiseerde tours boeken in de Bourgogne? Boek je tickets online bij GetYourGuide.

Wijnproeverij doen? Kijk hier voor één van de vele tours en rondleidingen in de streek

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 5
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

DAG 1: SENS NAAR CHABLIS

Deze eerste dag van de roadtrip begint in Sens en vandaar rijd je naar Chablis, een uitstekende plek om kennis te maken met de beroemde wijnen van de streek.

• Afstand: 83 km

• Beginpunt: Sens

• Eindpunt: Chablis

• Bezienswaardigheden:

• Sens

• Auxerre

• Pontigny (optioneel)

• Chablis

Sens was een van de eerste gebieden waar het Senones-volk zich vestigde, een van de oudste Keltische stammen die in Gallië leefden. In de 1e eeuw v. Chr. werd hier een Romeinse nederzetting gebouwd en enkele eeuwen later werd de stad ommuurd. Hoewel er nog weinig elementen van de Romeinse periode te zien zijn, bleef het typische Romeinse stratenplan wel bewaard

De opvallendste bezienswaardigheid is de kathedraal. De bouwwerken begonnen in 1135 en duurden tot 1176. Sla dit bijzonder stukje geschiedenis zeker niet over, want de kathedraal van Sens was de eerste kathedraal die in de gotische bouwstijl werd opgetrokken. Tot de 16e eeuw werd de kathedraal nog verschillende keren gerenoveerd en uitgebreid.

De klokken in de klokkentoren van de kathedraal waren beroemd in de middeleeuwen. Vandaag zijn er nog 2 oorspronkelijke klokken bewaard gebleven. Let ook op het portaal aan de noordzijde van het bouwwerk, het is een van de mooiste voorbeelden van Franse 16e-eeuwse beeldhouwkunst. Daarnaast zijn de opmerkelijke glas-in-loodramen, die dateren van tussen de 12e en 16e eeuw, nog steeds intact. Je kan er ook het graf van Lodewijk, dauphin van Frankrijk (de zoon van Lodewijk XV) en het graf van Marie Josèphe van Saksen, zijn gemalin, zien. Oorspronkelijk lagen de 2 begraven in een mausoleum, maar dat werd vernietigd tijdens de Franse Revolutie. De schatkamer van de kathedraal is een van de waardevolste van Frankrijk. Het bevat een vermeend fragment van het echte Jezus-kruis dat door Karel de Grote aan de kathedraal geschonken werd en je kan er ook een gewaad van aartsbisschop Thomas Beckett

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 7
1

bewonderen. Die aartsbisschop van Canterbury zocht zijn toevlucht hier in Sens tijdens zijn ballingschap in 1164. Ook paus Alexander III werd hier ondergebracht

Hoewel de kathedraal ongetwijfeld het hoogtepunt van Sens is, zijn er nog een aantal andere bezienswaardigheden: het Aartsbisschoppelijk Paleis, de kerken van Saint-Maurice en SaintPierre le Rond, het huis van Abraham (een 16e-eeuws vakwerkhuis vol prachtig houtsnijwerk), het stadsmuseum en de Serres municipales de Sens (gemeentelijke serres).

 Sens, Place de la République, 89100 Sens, Frankrijk // GPS: 48.198029, 3.283981

Als je eenmaal de kathedraal hebt bekeken en misschien wat andere bezienswaardigheden van Sens hebt verkend, neem dan de D606 in zuidelijke richting om Auxerre te bereiken.

Auxerre is een beschermde, Franse stad en ook een zogenaamde 'Franse Stad van Kunst en Geschiedenis'. Auxerre ligt aan de rivier de Yonne en werd dankzij zijn strategische ligging een belangrijk handelsknooppunt tussen de Noordzee en de Middellandse Zee. De binnenstad is een interessante plek om te bezoeken. Je wandelt er tussen heel wat historische gebouwen en bezienswaardigheden die de geschiedenis van de stad vertellen.

In het hart van het stadscentrum torent de kathedraal boven de omliggende gebouwen uit. Het is de indrukwekkendste van de vele kerken waar de stad bekend om staat. We raden je zeker aan om enkele andere kerken in de historische kern te bezoeken.

Om de kerken van Auxerre te bekijken, wandel je over de hoofdbrug (Pont Paul Bert) die de rivier overspant. Vandaar heb je bovendien een goed zicht op de skyline van de stad en kan je een aantal mooie foto's maken. Van zuid naar noord zie je: de Sint-Pieterskerk, de SaintÉtienne-kathedraal en de Saint-Germain-abdij.

Saint-Étienne is een kathedraal in gotische stijl die tussen de 11e en 16e eeuw werd gebouwd en uitgebreid. Deze kathedraal heeft enkele van de mooiste gebrandschilderde ramen van Frankrijk en een crypte uit de 11e eeuw In deze crypte kan je ook een erg oude fresco bewonderen en de overblijfselen zien van een eerdere kathedraal die op deze plek heeft gestaan.

De Saint-Germainabdij is ook zeker een bezoekje waard. Dit kloostergebouw is nu opengesteld voor het publiek, deels als een museum dat de geschiedenis van Auxerre en de omliggende regio Yonne belicht. Als je hier niets anders gaat bezoeken, maak dan zeker even de tijd om de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 8
2

fresco's in de crypte van de abdij te bekijken. Die dateren uit de 9e eeuw en zijn de oudste bekende kerkfresco's van het land.

Hoewel de kathedraal en de kerken hier zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, heeft de oude stad nog veel meer te bieden. Het is de moeite om rond te kuieren in de smalle, middeleeuwse straatjes en op de charmante pleinen en om de historische vakwerkhuizen te zien. Het mooiste deel van de stad is het gebied rond de 15e-eeuwse klokkentoren en het stadhuis

Als je meer tijd hebt, overweeg dan om de 2 musea in Auxerre binnen te gaan: het Museum LeBlanc-Duvernoy met zijn wandtapijten en historisch meubilair en het Natuurhistorisch Museum. Je kan ook een van de parken en tuinen van de stad verkennen zoals het Arboretum Darnus-Rantheaume of het Parc de l'Arbre Sec, naast de rivier. Ook kan je een wandeling maken naar de 'zeewijk' van de stad waar heel wat boten aangemeerd liggen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 9
 Auxerre, Bourgogne, Frankrijk // GPS: 47.797823, 3.572337 Auxerre - © Shutterstock

Als je tijd hebt, overweeg dan de korte reis ten noordoosten van Auxerre naar Pontigny.

Pontigny ligt op ongeveer 15 km van Auxerre in de Serein-vallei. Veel mensen komen naar dit kleine dorpje om de Abdij van Pontigny te bezoeken, de grootste cisterciënzerabdij van Frankrijk. De abdij werd gesticht in 1114 en er werden heel wat Franse koningen ontvangen tussen de 12e en 14e eeuw. De kloostergebouwen werden tijdens de Revolutie verwoest, maar de grote abdijkerk is bewaard gebleven en verkeert in zeer goede staat. Ook iets recenter speelde de abdij een belangrijke rol in de Franse cultuur. Tussen 1922 en 1939 kwamen hier namelijk jaarlijks grote Europese intellectuelen bijeen, waaronder TS Eliot, Thomas Mann en Jean-Paul Sartre.

 Pontigny, Frankrijk // GPS: 47.909834, 3.713750

Ga vervolgens naar het oosten vanuit Auxerre (of zuidoostelijk van Pontigny) om Chablis te bereiken.

Wijncultuur in Bourgondië

Bourgondië is beroemd om zijn terroir. De topologie, de aarde en het weer vormen hier samen de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. De wijnbouwers van de regio zwoegen er op de pittoreske hellingen tussen hun wijnstokken en zijn trots op hun harde werk. Het resultaat mag er zeker wezen, want in Bourgondië worden enkele van 's werelds beste wijnen geproduceerd. De wijnboeren zijn blij om bezoekers te verwelkomen en hen meer te leren over wat er nodig is om de druiven te verbouwen en hoe de buitengewone Bourgondische wijnen gemaakt worden.

De wijngaarden in de Bourgogne zijn meer dan 2000 jaar geleden, ten tijde van de Romeinen, ontstaan. Tijdens de middeleeuwen waren het vooral monniken en hertogen die wijn maakten. In de eeuwen daarna bleven de wijngaarden evolueren en in de 19e eeuw bloeide de lokale wijnteelt dankzij nieuwe ontdekkingen en wetenschappelijke kennis. Helaas drongen er in het midden van de 19e eeuw phylloxera-insecten (vergelijkbaar met bladluizen) binnen in Bourgondië, een catastrofale plaag die bekend staat als de Grote Franse Wijnziekte. De plaag kwam naar Europa via wijnstokken die uit Noord-Amerika geïmporteerd waren. Door het enten

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 10 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A

van wijnstokken op resistente onderstammen maakten de wijnbouwers een einde aan deze crisis.

In 1935 werden de benamingen van gecontroleerde oorsprong (appellation d'origine contrôlée, of AOC) geïntroduceerd. Wijnen met dit label voldoen aan strenge voorwaarden en garanderen dat de wijn effectief uit een gerenommeerde wijnstreek komt. Wanneer je je een weg baant door dit stukje Frankrijk, zal je verschillende wijngebieden doorkruisen die bekend staan om hun eigen specifieke smaak. Het is ontzettend leuk om je te verdiepen in wat elk van deze wijnen precies zo bijzonder maakt.

Elk jaar brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor de wijnbouwers in de Bourgogne, maar telkens opnieuw bieden ze een antwoord op de problemen die de kop op steken. Dat moet ook, want de wijnbouw is hier erg belangrijk voor de economie. De sector biedt werk aan meer dan 45.200 mensen. 49% van de wijn wordt geëxporteerd, 29% wordt rechtstreeks verkocht via traditionele routes en 22% wordt verdeeld via grootschalige handel (supermarkten, enz.). In totaal worden er jaarlijks 183 miljoen flessen wijn uit de regio verkocht.

Om de Bourgogne en zijn wijnen te begrijpen, is het nuttig om te begrijpen hoe de druiven worden verbouwd. Druivenranken zijn vaste planten. Elk jaar maken ze een natuurlijke cyclus door en die cyclus dicteert wanneer er gewerkt wordt.

De winter is de slapende fase van een wijnstok. Toch houdt het werk van de wijnbouwers dan niet op. In de winter, terwijl de wijnstokken 'slapen', wordt er gesnoeid en wordt de grond verrijkt. Ook in het voorjaar moeten de handen uit de mouwen gestoken worden. Bij onderhoudswerkzaamheden worden dode of beschadigde wijnstokken verwijderd en de wijnboer blijft de grond bewerken. Als de wijnstokken weer tot leven komen en de bladeren beginnen groeien, maken de telers de nieuwe takken vast aan frames en doen ze eventueel fytosanitaire behandelingen. Na de bladeren komen de bloemen en na de bestuiving beginnen de vruchten te groeien. De hele zomer lang blijft de wijnbouwer de wijnstokken verzorgen en indien nodig worden er behandelingen uitgevoerd. De druiven veranderen van kleur en rijpen tot ze vol suikers en aroma's zitten. Zodra de druiven het perfecte rijpingsstadium hebben bereikt, in de herfst, is het oogsttijd. Daarna gaan de wijnstokken opnieuw de rustperiode in.

Drinken en rijden is zeker niet de bedoeling. Geniet dus 's avonds na het rijden van de heerlijke wijnen die deze streek te bieden heeft. Chablis is de eerste belangrijke wijnstad op je route.

Wijnproeverij in Chablis doen? Kijk hier voor een tour of rondleiding in de regio

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 11

Chablis staat vooral bekend om zijn wijngaarden die je zeker zal zien als je vanuit Pontigny naar het zuidoosten rijdt. Chablis is het noordelijkste wijndistrict van Bourgondië. Het koele klimaat van deze regio produceert wijnen met een hogere zuurtegraad die minder fruitig zijn dan de chardonnays die in warmere klimaten worden geteeld. De wijnen van Chablis worden vaak omschreven als 'staalachtig' of 'flinty', hoewel ze ook van de Chardonnay-druif worden gemaakt.

De beste wijngaarden van het gebied liggen allemaal op een enkele, kleine, zuidelijk gelegen helling net ten noorden van de stad Chablis. De cisterciënzermonniken (waaronder die van de abdij van Pontigny) waren cruciaal voor de ontwikkeling van de wijnbouw in dit gebied. Ze plantten lang geleden wijnstokken langs de rivier de Serein.

Naast het verkennen van de wijngaarden van Chablis, kunnen bezoekers ook genieten van de prachtige, middeleeuwse lanen en huizen en enkele historische bezienswaardigheden. Je komt het historische centrum binnen via de Porte Noël. Tegenwoordig is dit geen echte stadspoort meer, maar 2 ronde torens.

Binnen de oude stad zijn de kerken van Saint-Pierre en Saint-Martin een van de hoogtepunten. Die laatste dateert uit de 13e eeuw (hoewel de klokkentoren pas in de 19e eeuw werd toegevoegd). Op de deur zie je hoefijzers die in het verleden door pelgrims zijn achtergelaten. Achter deze kerk staat een huis uit de 15e eeuw in de typische Bourgondische stijl van die tijd. Er is ook een synagoge aan de Rue des Juifs die dateert uit ongeveer dezelfde tijd. Een andere populaire trekpleister is de traditionele wijnpers van het dorp.

Wandel zeker bergaf naar de plek waar het dorp de oevers van de rivier de Serein ontmoet. Daar kan je het versterkte gebouw Tour Mirau d'Aval zien. Steek de brug over, sla linksaf en wandel dan verder naar het Parc de la Liberté voordat je de brug in het park oversteekt om de Promenade du Pâtis te bereiken. Op die promenade sla je dan weer linksaf om opnieuw naar het dorpscentrum te gaan.

Als je de wijngaarden van Chablis wil bezoeken, raden we je aan om naar de plaatselijke toeristische dienst te gaan. Zij kunnen je verschillende routes voorstellen die je zou kunnen volgen. Je vindt in heel Chablis tal van plaatsen waar je de beroemde lokale wijnen kan proeven of kopen.

 Chablis, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.815070, 3.800453

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12
3

 Zoek je een hotel in Chablis? Klik dan hier voor de beste aanbiedingen!

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 13
Chablis - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 15

DAG 2: CHABLIS NAAR SEMUR-EN-AUXOIS

Vandaag ga je van Chablis naar Semur-en-Auxois en reis je in zuidoostelijke richting door de Bourgogne. Je bezoekt verschillende mooie kastelen en andere historische bezienswaardigheden.

• Afstand: 161 km

• Beginpunt: Chablis

• Eindpunt: Semur-en-Auxois

• Bezienswaardigheden:

• Tanlay

• Ancy-le-Franc

• Châtillon-sur-Seine wandeling

• Vix

• Abbaye de Fontenay

• Bussy-Rabutin

• Flavigny-sur-Ozerain (optioneel)

• Semur-en-Auxois

Neem de D965 ten oosten van Chablis om het dorp Tanlay te bereiken.

Toeristen komen vooral naar Tanlay om het Château de Tanlay te bezoeken. Dit beroemde kasteel werd gebouwd in de 16e en 17e eeuw, maar de eerste fundamenten dateren uit de 13e eeuw. Het kasteel is opgetrokken uit kalksteen en heeft hoge, schuine daken van leisteen. 4 cilindervormige torens sieren elke hoek en omringen een mooie, centrale binnenplaats. Het hele kasteel wordt omgeven door een rechtlijnige gracht.

Het kasteel van Tanlay staat bekend om zijn perfecte symmetrie en het lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. Het kasteel behoort al sinds 1700 tot dezelfde familie.

Binnenin het kasteel kan je de beroemde trompe-l'œil-galerij zien en op zoek gaan naar de fresco's in de Toren van de Hugenotenbond. Op het terrein bevinden zich ook stallen, een decoratief kanaal en een nymphaeum (een Romeins-geïnspireerde fontein die de Romeinen bouwden ter ere van de waternimfen) dat ontworpen werd door Pierre Le Muet (1591-1669). Elke zomer worden in het kasteel hooggewaardeerde hedendaagse kunstwerken

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 16
4

tentoongesteld. Het kasteel is voor het publiek geopend van half maart tot eind oktober, elke dag behalve op dinsdag.

 Kasteel van Tanlay, 2 Grande Rue Basse, 89430 Tanlay, Frankrijk // GPS: 47.849120, 4.085155 // https://www.chateaudetanlay.fr/welcome/

Ancy-le-Franc is een van de indrukwekkendste kastelen van de regio. Het werd gebouwd tussen 1542 en 1550 en was een van de eerste renaissancekastelen in Frankrijk. Het is dan ook een schoolvoorbeeld van die stijl. Het is ruwweg vierkant van vorm en staat rond een centrale binnenplaats. Rond het kasteel ligt een uitgestrekte tuin

De witte, sobere gevel mag dan wel nogal bescheiden zijn, binnenin mag je je aan net het omgekeerde verwachten. De grote binnenplaats werd aangelegd in Italiaanse stijl en je kan er enkele prachtig gedecoreerde kamers binnenwandelen. Je zal ook indrukwekkende fresco's en

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17
Château de Tanlay - © Shutterstock Neem vervolgens de D905 om Ancy-le-Franc te bereiken.
5

muurschilderingen opmerken Dit kasteel heeft de grootste collectie renaissanceschilderijen in Frankrijk, voornamelijk werken uit de 16e en 17e eeuw. Let in het bijzonder op de fraaie parketvloer en de uitvoerig beschilderde muren en plafonds van de Chambre des Arts. Ook de vloer- en muurschilderingen van de Galerijen van Médée en de schilderijen in de kamers 'Judith' en 'Flowers' mag je zeker niet missen. Je kan het kasteel enkel bezoeken met georganiseerde rondleidingen.

 Ancy-le-Franc, 18 Place Clermont-Tonnerre, 89160 Ancy-le-Franc, Frankrijk // GPS: 47.774907, 4.163132 // https://www.chateau-ancy.com/en/

Ga verder naar het oosten over de D953 en de D965 om Châtillon-sur-Seine te bereiken.

Châtillon-sur-Seine is de hoofdstad van 'le pays Châtillonnais', het Châtillonland. Het is de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een combinatie van rustige natuur en historische monumenten. In de straten van het historische centrum wandel je langs mooie gevels uit de 16e, 17e en 18e eeuw en je zal ook heel wat opvallende bouwwerken zien opduiken die getuigen van het middeleeuwse verleden van de stad. Cultuurliefhebbers moeten ook zeker de kostbare relikwieën in het Musée du Pays Châtillonnais bezoeken.

 Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.861298, 4.574643

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
6

Stadswandeling in Châtillon-sur-Seine

• Afstand: 2.5 km

• Beginpunt: Maison Philandrier

• Eindpunt: Musée du Pays Châtillonnais

Je kan gratis parkeren achter de Sint-Niklaaskerk, op de kruising van de Rue Thurot en de Rue du Bourg (GPS : 47.857409, 4.573667).

De wandeling begint in de Rue du Bourg, bij de toeristische dienst

Het toerismebureau is gevestigd in het Maison Philandrier, een 16e-eeuws gebouw van de hand van architect Guillaume Philandrier. Vroeger was het Musée du Pays Châtillonnais er gevestigd, maar dat museum verhuisde naar het huidige, grotere gebouw in de Rue de la Libération.

 Maison Philandier, 1 Rue du Bourg, Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.857618, 4.573259 // www.chatillonnais-tourisme.fr

De Église Saint-Nicolas, recht tegenover Maison Philandrier, is een kerk uit de 12e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de cisterciënzerabdij van Fontenay (die je binnenkort zal bezoeken). Wanneer de kerk open is, moet je zeker binnenstappen. Er is een gotisch koor en je ziet er enkele prachtige gebrandschilderde ramen. Mis zeker het raam van de Arbre de Jessé (Boom van Jesse) niet

 Sint Niklaaskerk, 2 Rue Saint-Nicolas, 21400 Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.857388, 4.572926

Met het Maison Philandrier voor je sla je rechtsaf en neem je de eerste straat links, de Rue du Recept. Na de eerste bocht en net voor de tweede zie je aan de rechterkant een lage doorgang.

Wandel door die doorgang in de Rue des Evolots. Iets verderop zie je links een trap uit de 18e eeuw die je moet nemen. (De trap is niet altijd bruikbaar. Als je de trap niet kan betreden, wandel dan nog even verder rechtdoor om aan het einde van de straat de andere trap omhoog te nemen.) De trap brengt je naar de kerk van Saint-Vorles waar je kan genieten van een werkelijk prachtig uitzicht over de stad.

Deze kerk werd gebouwd op een rots naast een kasteel van een van de hertogen van Bourgondië.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 19
A B

De kerk van Saint-Vorles torent boven de stad uit. De kerk werd opgetrokken in romaanse stijl en kan wel 1000 jaar oud zijn, maar van het oorspronkelijke gebouw is weinig overgebleven. Vooral de monumentale trap die naar de kerk leidt, is interessant, net als het grafmonument uit de eerste helft van de 16e eeuw. Volgens de legende zou de jonge SintBernardus in deze kerk aangesterkt zijn met enkele druppels moedermelk van een zwart madonnabeeld in de kapel.

Saint-Vorles was een priester uit Marcenay die in de 6e eeuw leefde en die zich hier in 868 vestigde om de kerk te beschermen tegen de Normandische indringers. Er werd vaak tot hem gebeden tijdens de opkomst van verschillende ziekten waaronder pest en cholera, maar ook in tijden van hongersnood.

Met de kerk voor je, wandel je nu naar links waar een pad is. Rechts zie je een overblijfsel van het kasteel voor je opduiken. Volg het pad naar een camping.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20
 Saint-Vorles (kerk), 4 Espl. Saint-Vorles, 21400 Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.858295, 4.576198 Kerk van Saint Vorles - © Shutterstock
C

De Bourgondische hertogen en graven wisten de beste locaties uit te kiezen om hun kastelen te laten bouwen. Vandaag zijn er enkel ruïnes van het kasteel Châtillon-surSeine overgebleven, maar ooit was het een indrukwekkend kasteel op een strategisch interessante plek. Châtillon-sur-Seine dateert uit de periode dat het Franse koninkrijk en het autonome hertogdom Bourgondië vreedzaam naast elkaar leefden.

 GPS: 47.858878, 4.577326

Neem het smalle pad naar beneden net voor de camping. Je daalt nu af om de Source de la Douix te bereiken.

De volgende halte is de bron van een zijrivier van de Seine, de Douix. Je vindt de Bron van de Douix op de bodem van een steile rotswand. Vooral in de winter, wanneer het waterpeil hoger is, kan het hier behoorlijk turbulent worden. Deze bron is al sinds de prehistorie een plaats van aanbidding. Men geloofde dat het water een geneeskrachtige werking had en de mensen gooien hier daarom nog steeds munten in het water om een wens doen. De bron wordt erkend als een van de oudste waterreserves van Europa en staat bekend als een van de mooiste bronnen van Frankrijk. Het is heerlijk om wat tijd door te brengen in deze groene omgeving.

 Source de la Douix, Rue de la Douix, 21400 Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS:

Niet veel verder komt dit water in de Seine terecht die als een slang door de stad kronkelt. Met de bron achter je, ga je nu links naar de Rue de la Douix. Dan neem je de eerste straat rechts, de Rue Ernest Humblot. Ga rechtdoor over de Seine (die soms droog staat) op het wandelpad Allée des Boulangers. Dit pad brengt je via een andere brug over de Seine naar een plein, de Jardin de la Mairie et du Souvenir Français.

Het plein Jardin de la Mairie et du Souvenir Français is het eigenlijke hart van Châtillon-sur-Seine. De voormalige abdij is nu omgetoverd tot het stadhuis. Er staat ook een kiosk en, zoals in elke Franse stad, vind je er een monument ter ere van de gesneuvelde Franse soldaten.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 21
47.859900, 4.579352
D E F
 Jardin de la Mairie et du Souvenir Français, Châtillon-sur-Seine, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.860919, 4.574460

Wandel nu naar de rotonde als je het museum wil bezoeken. Op de rotonde staat een fontein die oorspronkelijk in Dijon stond. Daar neem je de Rue de la Libération en iets verder, net voorbij de Eglise Saint-Pierre, zie je het museum aan je rechterkant

Om een goed beeld te krijgen van de rijke Bourgondische geschiedenis, die teruggaat tot het prechristelijke tijdperk, mag je een bezoek aan het Musée du Pays Châtillonnais niet missen. In deze voormalige abdij zijn heel wat waardevolle collecties ondergebracht. Je kan er archeologische vondsten uit de Gallo-Romeinse periode bewonderen. De meeste artefacten werden aan de bron van de Douix-rivier gevonden die je net hebt bezocht. In het gebied rond de bron werden juwelen, beeldjes, aardewerk en allerlei andere voorwerpen gevonden waarvan de oudste volgens archeologen uit de 8e eeuw v.Chr. dateren.

Een van de meest in het oog springende voorwerpen is een Griekse vaas die werd gevonden in het dorp Vix, net buiten Châtillon-sur-Seine. Op de kruik staan strijdende figuren afgebeeld waarvan sommigen voortgetrokken worden door een span paarden. De "Trésor de Vix" is een prachtig bronzen kunstwerk van 1,64 meter hoog dat meer dan 200 kg weegt. Het werd vermoedelijk gemaakt rond 530 v. Chr en het is de grootste bronzen kruik uit de oudheid. De vaas werd begraven naast het lichaam van een Keltische prinses op de Mont Lassois. De vergulde diadeem en de juwelen die samen met de prinses begraven werden, zijn ook tentoongesteld.

 Musée du Pays Châtillonnais, Rue de la Libération, 14, Châtillon-sur-Seine, Bungundy, Frankrijk // GPS: 47.863864, 4.574863 // www.musee-vix.fr

Ga nu terug naar de rotonde met de fontein en wandel langs het park naar het stadhuis (la Mairie).

Nu moet je goed opletten, want op de parkeerplaats aan je linkerhand kom je in de winkelstraat Rue Maréchal Leclerc. Volg deze straat tot vlak voor de brug over de Seine.

Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht. Als je nu links de Rue Ernest Humblot inslaat, kom je bij een romantische brug over de Seine. Steek deze sierlijke, gebogen brug over en ga verder in de Rue du Sonsois. Deze straat gaat naadloos over in de Rue du Perthuis. Op het einde ga je naar links en je keert terug naar het vertrekpunt bij de Sint-Niklaaskerk.

Nog één ding: het was hier in Châtillon-sur-Seine dat generaal Joffre, de opperbevelhebber van het Franse leger, zijn hoofdkwartier installeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hier bereidde hij de aanval van 5 september 1914 voor die leidde tot een overwinning op de Duitsers in de Slag om de Marne. Een monument op het kruispunt van de Route de Dijon en de Route de Montbard eert de generaal.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 22
G

Het Office du Tourisme is te vinden op de Place Marmont. Algemene informatie vind je op www.payschatillonais.fr.

Hiermee eindigt de wandeling van Châtillon-sur-Seine. Neem de D971 naar het noorden om Vix te bereiken.

Vix ligt ongeveer 6 km ten noorden van Châtillon-sur-Seine. Het dorp wordt "bewaakt" door de Mont Lassois (306 meter). Het is aan de voet van deze berg dat de archeologen in 1953 op de Trésor de Vix zijn gestoten. Die kruik werd, zoals daarnet vermeld, samen met andere onschatbare archeologische vondsten ontdekt in een grafheuvel. De romaanse, 12eeeuwse Saint-Marcel-kerk is hier ook zeker een bezoekje waard.

 Vix, Bourgogne, Frankrijk // GPS: 47.904021, 4.530885

Neem vervolgens de D980 in zuidwestelijke richting om de abdij van Fontenay te bereiken.

De abdij van Fontenay wordt beschouwd als het ideologische centrum van de cisterciënzerorde en staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze abdijgebouwen vind je alles waar de orde van de cisterciënzers voor staat: eenvoud, soberheid, gebed en werk. De abdij is zo gebouwd dat er veel licht binnenkomt en alles is er strak afgemeten en heeft mooie proporties. Om de abdij te vinden, moet je een flink stuk over landelijke wegen slingeren, maar dat is precies wat de cisterciënzers wilden. De abdij ligt goed verstopt in een vallei, afgezonderd en omgeven door een bos, langs de D32 tussen Marmagne en Touillon.

Genesis, bloei, verval en heropleving

De abdij van Fontenay is opgericht door de cisterciënzers. Zij predikten een eenvoudig en simpel kloosterleven. In 1098 bouwden ze hun eerste abdij, in Cîteaux, en in 1118 besloot SintBernardus van Clairvaux om de abdij van Fontenay op te richten. Die oorspronkelijke abdij bevond zich op een andere plaats tot de monniken in 1130 verhuisden naar de huidige site. Dat maakt van de abdij van Fontenay de oudste nog bestaande cisterciënzerabdij ter wereld. Er zijn nog veel meer oude kloosters in de wereld, maar Fontenay is sinds haar ontstaan in de 12e eeuw bijna volledig intact gebleven.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 23
7 8

De religieuze gemeenschap bloeide meer dan 400 jaar op tot de 16e eeuw toen oorlog en economische tegenspoed ertoe leidden dat het vuur van de abdij van Fontenay langzaam uitdoofde. De abdij werd economisch gereanimeerd toen een afstammeling van de bekende familie Montgolfier (die van de heteluchtballonnen) er papier begon te produceren vanaf 1820, een onderneming die tot 1905 voortduurde. Een jaar later kocht de familie Aynard uit Lyon de hele abdij en restaureerde de gebouwen in de sobere stijl die de abdij altijd heeft gekenmerkt. De werken duurden meer dan 5 jaar. Het is nu de derde generatie van die familie die de gebouwen beheert en in goede staat onderhoudt.

Wat is er te zien?

Zowel de kerk als het klooster zijn te bezichtigen. De kerk werd voltooid in 1147 en is een typisch voorbeeld van een Romaans gebedshuis bestaande uit 3 schepen. In één ervan vind je het sobere beeld van de Madonna van Fontenay met kind. Het dateert uit de 13e eeuw. Het altaar, uit diezelfde periode, valt op dankzij de eikenhouten kapconstructie in de vorm van een omgekeerde scheepskiel. Ook het dormitorium (slaapgedeelte), de refter en het gastenverblijf verkeren in uitstekende staat, net als de kapittelzaal waar 2 schoorstenen verraden dat dit de plaats was om zich op te warmen (de enige van de hele abdij). De gasten kunnen ook de kruidentuin, de voormalige smederij (waar de monniken de kracht van de rivier gebruikten om de machines draaiende te houden), de bakkerij en de ziekenboeg bezoeken. Je ziet ook een duiventil en een kennel. De abdij is het hele jaar door te bezoeken. Trek daar bij goed weer minstens 2 uur voor uit. Meer dan 100.000 bezoekers komen elk jaar naar deze plaats van toewijding, stilte en spiritualiteit.

Wandelen in de abdij

Je hoeft je bezoek niet te beperken tot een bezoek aan de abdij. Je kan ook genieten van de natuur en de rust die de priesters zouden hebben ervaren tijdens hun wandelingen op de nabijgelegen paden. Onderweg zie je ook de visvijvers die het nodige geld opbrengen waarmee de orde kan blijven bestaan. In bijna elke cisterciënzerabdij zal je een viskwekerij vinden De kortste wandeling duurt ongeveer 45 minuten in normaal tempo, de langste 3 en een half uur.

 Abdij van Fontenay, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.639618, 4.389339 // https://www.abbayedefontenay.com

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 24

Neem de D905 en de D954 om een ander kasteel te bereiken dat je kan bezoeken voordat je naar Semur-en-Auxois gaat, je eindbestemming van de dag.

Het Château de Bussy-Rabutin, ook wel Château de Bussy-le-Grand genoemd, werd in de 12e eeuw opgetrokken. Het oorspronkelijke kasteel werd daarna in de 14e eeuw herbouwd en in de jaren 1520 werden er galerijen in renaissancestijl aan toegevoegd. Tijdens de regeerperiodes van Henri II (1547-1559) en Lodewijk XIII (1610-1643) onderging het kasteel nog verdere verbouwings- en verbeteringswerken.

Het kasteel was de thuisbasis van een nogal beruchte figuur tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV. Roger de Rabutin, Comte de Bussy, viel in ongenade omdat hij zou hebben deelgenomen aan een orgie in een kasteel in de buurt van Parijs tijdens de Goede Week. Hij kreeg daarop van de koning de opdracht zich hier terug te trekken op zijn landgoederen. Daar bracht hij zijn tijd door met het schrijven van zijn Histoire amoureuse des Gaules, een verslag van verschillende hoofse liefdesaffaires dat nog meer ophef veroorzaakte. Uiteindelijk werd hij naar de Parijse gevangenis Bastille gestuurd waar hij meer dan een jaar vastzat. Hij werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich 17 jaar lang in ballingschap in Château de Bussy-Rabutin zou terugtrekken. Hoewel hij in de jaren 1680 kortstondig terugkeerde naar het hof, keerde hij

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25
Fontenay -abdij © Shutterstock
9

al snel terug naar het château. Hij stierf er uitiendelijk in 1693. Je kan vandaag nog steeds zijn verzameling portretten bewonderen binnenin het kasteel.

 Château de Bussy-Rabutin, 12 Rue du Château, 21150 Bussy-le-Grand, Frankrijk // GPS: 47.561431, 4.523407 // http://www.chateau-bussy-rabutin.fr

Neem tenslotte de D954 om Semur-en-Auxois te bereiken.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Als je tijd hebt, overweeg dan om een korte afstand naar het zuiden te rijden voor een bezoek aan het charmante middeleeuwse dorpje Flavigny-sur-Ozerain.

Flavigny-sur-Ozerain staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. Naast mooie huizen en straten vind je in Flavigny ook enkele religieuze gebouwen waaronder de abdij van Saint-Pierre en de kerk van Saint-Genest. Flavigny staat vooral bekend om zijn

op shop.themediabay.be 26
© Koop de volledige gids
Château de Bussy-Rabutin - © Shutterstock
A

anijssnoepjes en je kan een fabriek bezoeken om te zien hoe ze worden geproduceerd. Hoewel het niet een van de bekendste Bourgondische dorpjes is en enigszins buiten het toeristische circuit ligt, herken je dit dorpje misschien wel. De populaire film Chocolat werd hier namelijk in 2000 opgenomen.

 Flavigny-sur-Ozerain, Frankrijk // GPS: 47.511396, 4.529697

Semur-en-Auxois is een van de populairste toeristische trekpleisters van de regio. Als je dit charmante stadje binnenwandelt, zie je meteen waarom. Het is een prachtige plek die gebouwd werd op een uitloper van roze graniet boven een rivier en het wordt bewaakt door de 4 ronde, stevige torens die overblijven van wat ooit een kasteel was. Onder die torens strekt de oude, historische stad zich uit. Je wandelt er tussen oude huizen, gezellige winkeltjes en achter elke hoek liggen historische monumenten verstopt

Begin je verkenningstocht bij de klokkenpoort bovenaan de stad. Wandel eronder en je komt uit op een aangenaam, open plein. Van hieruit kan je je makkelijk een weg banen door de historische kern. Daar mag je zeker de 4 torens niet overslaan. Die torens zijn alles wat nog overblijft van een kasteel dat in de 17e eeuw werd afgebroken. Let tijdens je bezoek op het traditionele houten schaakborddak van de toren uit het renaissancetijdperk. Een ander belangrijk monument in de oude stad is de kerk van Notre Dame op het hoofdplein. Deze kerk uit de 13e eeuw is een indrukwekkend voorbeeld van de Bourgondische gotiek. Het bouwwerk werd in de loop der eeuwen opnieuw ontworpen en aangepast, maar heeft zijn oorspronkelijke karakter weten bewaren. Je kan ook de tijd nemen om meer te leren over de geschiedenis van de stad in een klein museum in het 17e –eeuwse Jacobijnenklooster.

Als je de oude stad eenmaal verkend hebt, moet je zeker de tijd nemen om rond de oude stadswallen te kuieren langs de rivier de Armançon. Je hebt er een prachtig uitzicht. Wandel ook bergafwaarts naar de rivier naar de mooie oude brug Pont Joly. Je kan de rivier eventueel even verder volgen om het washuis (lavoir) uit de 19e eeuw te zien.

 Semur-en-Auxois, Bourgondië, Frankrijk // GPS: 47.490602, 4.332208

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 27
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 28
Semur-en-Auxois - © Shutterstock  Zoek je een hotel in Semur-en-Auxois? Klik hier voor de beste aanbiedingen!
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 29
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 30

DAG 3: SEMUR-EN-AUXOIS NAAR DIJON

Vandaag maak je een korte reis naar het zuidoosten langs de A6 en de A38 om je dag in de stad Dijon door te brengen.

• Afstand: 80 km

• Beginpunt: Semur-en-Auxois

• Eindpunt: Dijon

• Bezienswaardigheden:

• Dijon stadswandeling

Dijon is de hoofdstad van Bourgondië en een leuke stad die je op enkele uren kan verkennen. Je kent Dijon waarschijnlijk als de geboorteplaats van de mosterd, maar wist je dat het ook de thuisbasis is van de apéritif Kir? Natuurlijk zijn die lokale specialiteiten niet de enige reden om de stad te bezoeken. Dijon wordt namelijk wel eens de stad van de 1000 torens genoemd. Dat is ietwat overdreven, maar het grote aantal kerktorens zal je zonder twijfel opvallen. Daarnaast heeft de stad nog heel wat andere troeven die we hieronder voor je op een rijtje zetten.

De stad Kir

Iedereen kent de populaire apéritief Kir. Dit lekkere drankje is één van de succesvolste exportproducten van Bourgondië. Het exacte recept kunnen we je niet meedelen, maar Kir bestaat traditioneel uit een vijfde crème de cassis en vier vijfde witte Aligoté-wijn. Je kan de aperitief zelf maken, maar de Kir uit Dijon is het échte werk.

Félix Kir, een wat vreemde man, was de burgemeester van Dijon tussen 1945 en 1967. Hoewel hij het apéritief niet heeft uitgevonden, heeft hij er wel zijn naam aan gegeven. Indertijd werd champagne traditioneel elk jaar geserveerd op stadhuisrecepties. Om het budget te drukken kwam de burgemeester echter op het idee om een witte Bourgondische Aligoté-wijn te serveren gemengd met crème de cassis uit Dijon. Toen de priester en politicus Félix Kir de functie van burgemeester overnam, zette hij die kostenbesparende gewoonte voort en omdat hij een eigenzinnige en charismatische figuur was, werd de apéritief naar hem vernoemd. Zo is de Kir geboren.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 31
11

De stad van de mosterd

Schrijven over Dijon zonder de "moutarde de Dijon" te bespreken is bijna heiligschennis. Maar wat is er zo bijzonder aan die delicatesse? Het is niet zo dat de mosterdzaadjes uit Dijon moeten komen om van Dijon-mosterd te kunnen spreken. Integendeel, ze komen meestal uit Canada of Oost-Europese landen. De mosterd moet zelfs niet in Dijon gemaakt worden, want moutarde de Dijon is geen zogenaamde appellation d'origine contrôlée. Je kan de beroemde Dijonmosterd in principe dus in je eigen keuken maken.

De oorsprong van de naam zou iets te maken hebben met het feit dat men in Dijon het sap van onrijpe druiven gebruikte om mosterd te maken in plaats van het gebruikelijke ingrediënt azijn Er werd indertijd een gilde opgericht om de productie nauwlettend in de gaten te houden. Niet veel later schoten de mosterdfabrieken als paddenstoelen uit de grond en ging de bal aan het rollen.

Een andere lokale delicatesse: Bœuf bourguignon

Zoals de naam verraadt, komt ook dit gerecht uit de Bourgogne en je zal het op elke menukaart in Dijon zien verschijnen. Bœuf bourguignon is rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in Bourgondische wijn en waar spekreepjes aan toegevoegd worden Het smoren van vlees werd in de 19e eeuw gebruikelijk om taai vlees zo mals te maken. Tegenwoordig is het een klassieker uit de Franse haute cuisine.

Tip: Bij de Bistrot Chez Leon in het hart van Dijon smelt de bœuf bourguignon in de mond. De Kir wordt hier ook bereid zoals het hoort: http://www.restochezleon.fr

De stad van de gratis musea

In 5 musea in Dijon kan je permanente collecties gratis bezoeken. Daar moet je alleen betalen om de tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken. Let op: alle musea zijn op dinsdag gesloten. Meer informatie over de openingstijden en de gratis musea vind je op https://musees.dijon.fr/horaires-tarifs.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32

Stadswandeling in Dijon

Op deze stadswandeling passeer je langs tal van tastbare getuigen van het bewogen verleden van de stad. Je zal onder andere overblijfselen uit de middeleeuwen en de renaissancetijd kunnen bewonderen. Dijon is bovendien erg leuk om te voet te verkennen. Veel pleinen zijn autovrij en de musea behoren tot de beste van het land.

Ons uitgangspunt voor deze stadswandeling is de jardin Darcy. Als je parkeert in de ondergrondse parkeergarage op de Place Darcy (DiviaPark Darcy-Liberté, Rue du Dr Chaussier, GPS: 47.323386, 5.033942) is dit park het perfecte startpunt. Vanuit het park is de triomfboog, de Porte Guillaume, goed te zien. Meer info over de parkeerplaats en de tarieven vind je op www.divia.fr/page/diviaparkdarcy-liberte-parking-dijon

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33
Jardin Darcy - © Shutterstock

• Afstand: 4.8 km

• Beginpunt: Jardin Darcy

• Eindpunt: Archeologisch Museum

Jardin Darcy was de eerste openbare tuin in Frankrijk, aangelegd in 1888. Het park werd vernoemd naar Henry Darcy (1803-1858), een ingenieur die de stad van drinkwater voorzag. Een opvallende "bewoner" van het park is een witte stenen ijsbeer bij de ingang. Het is een kopie van de beroemde "l'Ours Blanc" van de Dijonse beeldhouwer François Pompon.

 Jardin Darcy, Faubourg Nord, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.324453, 5.031997

In de middeleeuwen stond op deze plek al een stadspoort, maar de huidige versie van de Porte Guillaume dateert uit de 18e eeuw. Aanvankelijk heette de stadspoort echter

Porte de Condé, als eerbetoon vernoemd naar de toenmalige gouverneur van Bourgondië, prins van Condé. Tijdens de Franse Revolutie werd het bouwwerk vervolgens omgedoopt tot Porte de

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 34
Porte Guillaume - © Shutterstock
A B

la Liberté. Pas later kreeg het de naam Porte Guillaume, naar Saint-Guillaume de Volpiano, een 1e-eeuwse kloosterhervormer uit Dijon. De 4 beelden van de poort zijn van de hand van ClaudeFrançois Attiret. Het monument wordt sinds 1938 beschermd.

 Porte Guillaume, 13 Place Darcy, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.323274, 5.034844

Wandel nu door de poort en je komt aan in de Rue de la Liberté, een van de belangrijkste winkelstraten van Dijon.

Ga verder langs deze straat tot je de Rue des Godrans aan de linkerkant kan nemen. Neem vervolgens de eerste straat rechts, de Rue Musette, en dan de eerste straat links om zo bij de markthallen uit te komen.

Elke dinsdag-, donderdag-, vrijdag- en zaterdagochtend komen de lokale handelaars naar Les Halles om hun fruit, groenten, vleeswaren, kazen, enz. aan de man te brengen De gietijzeren constructie is een prachtig overblijfsel van de belle-epoque-periode. Bekende producenten van delicatessen uit Dijon hebben ook hier hun marktkramen.

 Les Halles, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.323572, 5.039768

Verlaat de markthallen en ga rechtdoor tot de Place François Rude. Daar ga je linksaf de Rue des Forges op. Na ongeveer 200 meter zie je de toeristische dienst aan je rechterkant. De route gaat verder naar links naar de Notre-Dame kerk.

De Notre-Dame kerk werd in relatief korte tijd (1230-1250) gebouwd in de Bourgondische gotische stijl. Op de gevel boven het portaal bevinden zich 2 booggalerijen met veel waterspuwers in de meest bizarre poses. Kort na de voltooiing van de kerk stortte een van de waterspuwers naar beneden en doodde daarbij een voorbijganger. De waterspuwers werden daarop verwijderd, maar in de 19e eeuw werd beslist om de beelden te vervangen. In de rechtertoren prijkt een jacquemart-klok met geautomatiseerde figuren die uit Kortrijk werden meegenomen na de overwinning op de Vlamingen in 1382 onder leiding van Filips de Stoute. Als je goed kijkt, zie je dat er een hele familie automatische figuurtjes in de klok verstopt zit die de tijd aangeven met hamerslagen. In de 15e eeuw was er enkel het mannetje in het midden van klok. Later werd hij vergezeld van een vrouwelijk beeldje. Het paar kreeg later nog 2 kinderen: in 1714 hun zoon Jacquelinet en in 1884 hun dochter Jacquelinette.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35
C D

Binnenin de kerk zijn hoge bogen en prachtige glas-in-loodramen uit de 13e eeuw te zien. Ook het 11e-eeuwse houten beeld van de zwarte Madonna (Notre-Dame-de-Bon-Espoir), een van de oudste houten beelden in Frankrijk, is een belangrijke trekpleister.

 Eglise Notre-Dame, 2 Place Notre Dame, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.322714, 5.041356

Wanneer je de kerk verlaat, volg je de Rue de la Chouette tot het einde. Sla linksaf in de Rue Verrerie en let op de unieke huizen. Keer vervolgens terug en wandel rechtdoor tot je een groen plein bereikt, de achterkant van het Palais des Ducs. Op de binnenplaats bevindt zich de ingang van het Musée des Beaux-Arts.

Het Musée des Beaux-Arts is gevestigd in een vleugel van het indrukwekkende Palais des Ducs, een paleis van de hertogen van Bourgondië. Je kan er collecties bekijken van de Romeinse periode tot de 15e-eeuwse Italiaanse schilderkunst en van de Franse renaissance en de barok tot hedendaagse kunst

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 36
Eglise Notre-Dame - © Shutterstock
E

In de Salle des Gardes, aanvankelijk een feestzaal, kan je de extravagante graven van de hertogen Philips de Stoute, Johannes de Onbevreesde en Margaretha van Beieren zien. Het graf van Filips de Stoute werd tussen 1385 en 1410 gemaakt door de Franse kunstenaar Jean de Marville en de Nederlandse kunstenaars Klaas van de Werve en Claus Sluter. Neem even de tijd om de figuren onderaan te waarderen. Ze hebben een rouwende houding, dragen rouwkleding en hun hoofden zijn gesluierd. Het andere graf (1443-1470) toont de beelden van Johannes de Vrees en Margaretha van Beieren. Jean de la Huerta en Le Moiturier hebben aan die grafsteen gewerkt. De graven zijn al sinds 1827 in deze zaal te zien. We raden je ook aan om de toren te beklimmen. Na 316 treden bereik je een platform met een prachtig uitzicht over de stad. De toren maakte deel uit van het huis van hertog Filips de Goede (1396-1467).

 Musée des Beaux-Arts, 1 Rue Rameau, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321449, 5.042407 // Meer info : https://beauxarts.dijon.fr/

Wanneer je de binnenplaats van het museum verlaat (door dezelfde poort waarlangs je binnengegaan bent), ga je naar links. Op de andere hoek van dit plein ga je linksaf door de poort en via de binnenplaats kom je op het mooie Place de la Libération.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 37
Place de la Libération - © Shutterstock

Place de la Libération werd aangelegd op het einde van de 17e eeuw toen Dijon het hoogtepunt van zijn parlementaire macht bereikt had. Jules Hardouin-Mansart, hofarchitect in Versailles, ontwierp het plein. De bouw van Place de la Libération maakte deel uit van de herinrichting van de hele wijk rond het hertogelijk paleis. Het plein heeft een halfronde vorm en wordt omzoomd met arcades en huizen van zandsteen.

 Place de la Libération, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321306, 5.041354

Steek het plein over en ga naar de Rue Vauban. Aan het einde zie je aan de rechterkant prachtige huizen staan. Sla linksaf naar de Rue Amiral Roussin en neem de tweede straat links, de Rue du Palais. Voordat je deze straat inslaat, zie je een groot gebouw met een toren op het kruispunt staan. Dat is de bibliotheek. Volg de Rue du Palais en je komt bij het justitiepaleis.

Het justitiepaleis werd in de 16e eeuw voltooid en valt op dankzij een prachtige renaissancegevel. Hier zetelde vroeger het parlement van Bourgondië. De deur in het portaal, ondersteund door roze zuilen, is prachtig gedecoreerd. De originele houten deur werd vervangen door een nieuw exemplaar, maar je kan de oorspronkelijke deur wel nog bewonderen in het Musée des Beaux-Arts. De must-see in het justitiepaleis is de Salle des Pas Perdus (zaal van de verloren trappen), een lange galerij met een houten gewelf dat lijkt op de romp van een omgekeerd schip. In de chambre dorée (vergulde kamer) vind je dan weer een heel mooi caissonplafond

 Justiitiepaleis, 8 Rue Amiral Roussin, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.320463, 5.041793

Blijf de hoofdweg volgen (rechtdoor in de voetgangerszone) om terug te keren naar Place de la Libération. Of, als je het Musée Magnin wil bezoeken, ga dan terug naar de Rue du Palais, ga vervolgens links naar de Rue Philippe Pot en sla opnieuw linksaf om het museum aan je linkerhand te vinden in de Rue des Bons Enfants.

Het Musée Magnin, gevestigd in het privé-eigendom Lantin, huist de private kunstverzameling van Maurice Magnin (1861-1939) en zijn zus Jeanne (1855-1937), Ze waren gepassioneerde kunstliefhebbers tot aan hun dood. Ze slaagden er in de loop van hun leven in om ongeveer 1500 werken te verzamelen. Maurits liet de collectie en het barokke 17eeeuwse paleis in 1938 na aan de stad Dijon. Je kan er kunst bewonderen die dateert uit de 16e tot de 19e eeuw. Er hangen verschillende topwerken van Italiaanse, Franse, Vlaamse en Nederlandse kunstenaars en er worden ook meubels, tekeningen, beeldhouwwerken en andere

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 38
F G
H

kunstvoorwerpen tentoongesteld. De collectie is inmiddels uitgebreid tot ongeveer 2000 werken.

Let op, dit museum is niet gratis toegankelijk, maar de toegangsprijs is erg laag. We raden kunstliefhebbers dan ook zeker aan om het Musée Magnin aan te stippen.

 Musée Magnin, 4 Rue des Bons Enfants, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.320942, 5.042260 // Meer info : http://museemagnin.fr

Ga terug naar de Place de la Libération. De route gaat verder naar rechts via de Rue Rameau, langs de gevel van het Palais des Ducs. Even verderop zie je links het theater en in de verte duikt de kerk SaintMichel op. Voor het plein Place François Rude zie je een kerk waarin tegenwoordig het Musée Rude gevestigd is.

François Rude (1784-1855), naar wie het Musée Rude is genoemd, werd geboren in Dijon. Hij is vooral bekend als de kunstenaar van het beeld "Départ des Volontaires" op de Arc de Triomphe in Parijs. In dit kleine museum, in een zaal van de voormalige SaintEtienne-kerk, kan je afgietsels van dat beroemde beeldhouwwerk zien. Ook de fundamenten van een koor uit de 11e eeuw en de restanten van een castrum uit de Gallo-Romeinse periode verdienen je aandacht

 Musée Rude, 8 Rue Vaillant, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321046, 5.044175 // https://beaux-arts.dijon.fr

De bouw van de Sint-Michielskerk werd aangevat aan het einde van de 15e eeuw. Na een onderbreking van bijna 80 jaar was de kerk pas klaar in 1570. Daardoor is de gevel een mix van laatgotiek en renaissancestijl. Let zeker op de 2 vergulde bollen bovenop de tweelingtorens.

Het interieur bevat verschillende gotische elementen waaronder het koor, de apsis en het schip. Er hangen ook 4 doeken van de Duitse schilder Franz Krause.

 Eglise Saint Michel, 5 Place Saint-Michel, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321112, 5.044821

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 39
I J

Ga terug naar de Place du Théâtre en volg de hoofdweg, Rue Chabot Charny, aan de rechterkant tot je rechtsaf de Rue du Petit Potet in kan slaan. Deze straat brengt je naar een plein: de Place des Cordeliers.

Om het Musée de la Vie Bourguignonne en het Musée d'Art Sacré te bezoeken, ga je naar de Rue Victor Dumay en sla je linksaf in de Rue Sainte-Anne. Je vindt beide musea aan het einde van die straat. Vervolgens keer je weer terug naar het plein.

Het Musée de la Vie Bourguignonne Perrin de Puycousin is gevestigd in een voormalig klooster van de Bernardijnen (Cisterciënzers) uit de 17e eeuw. Binnenin kom je alles te weten over het dagelijkse leven in de 18e eeuw aan de hand van een gerepliceerde laat-middeleeuwse straat. Je leert er over de Bourgondische folklore en tradities en wandelt rond in nagebouwde 18e-eeuwse winkels, een woonkamer en een keuken. Ben je benieuwd hoe mensen zich in die tijd vermaakten en hoe kunstwerken toen gemaakt werken? Bezoek dan zeker dit museum.

 Musée de la Vie Bourguignonne Perrin de Puycousin, 17 Rue Sainte-Anne, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.317529, 5.037968 // https://vie-bourguignonne.dijon.fr

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 40
Eglise Saint-Michel - © Shutterstock
K

Het Musée d'Art Sacré stelt liturgische voorwerpen tentoon uit de 12e tot de 19e eeuw. Je vindt het museum in een voormalige kloosterkerk gewijd aan Sainte-Anne van de Bernardines (Cisterciënzers). Je vindt er een reeks kelken, kruisbeelden, priestergewaden, houten beelden en nog veel meer. Het pronkstuk is het marmeren hoofdaltaar (1672) gemaakt door Jean Dubois. Het beeldt het bezoek van de heilige Maria aan Elisabeth uit. De Bernardijnen vestigden zich in 1623 in Dijon en drukten hun stempel op de stad.

 Musée d'Art Sacré, 15 Rue Sainte-Anne, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.317907, 5.037756 // https://artsacre.dijon.fr/

Het wandelpad loopt verder via de Rue Charrue, die overgaat in de Rue Piron, en brengt je naar een plein met aan je linkerkant een theater. Ga rechtdoor in de Rue Michelet naar de kathedraal.

Wat je vandaag ziet van de Cathédrale Saint-Benigne dateert uit de 13e en 14e eeuw. Het is een knap staaltje architectuur en een uistekend voorbeeld van de Bourgondische gotiek. De crypte van deze kerk maakte zelfs deel uit van de romaanse basiliek uit de 11e eeuw

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 41
Cathédrale Saint-Benigne - © Shutterstock
M L

die hiervoor op dezelfde plek stond. Het was de abt Hugues d'Arc die de nieuwe kerk liet bouwen en ze inwijdde als een kathedraal. De hoofdingang bevat een portaal dat uit de 12e eeuw dateert Een deel van het dak is bedekt met geglazuurde tegels, iets wat vaker voorkomt in de 16e - en 17e-eeuwse herenhuizen van Dijon. Het was een uiting van prestige. Het interieur van de kerk ziet er somber en eenvoudig uit. Dat komt omdat een groot deel van de inhoud van de kerk tijdens de Franse Revolutie gestolen werd. Wat je vandaag de dag ziet, is een verzameling voorwerpen uit andere kerken in Dijon.

Beneden in de crypte, waarvan een deel dus ongeveer duizend jaar oud is, zie je verschillende sarcofagen waaronder die van de heilige Bénigne. Er staat ook een opmerkelijke dodenkapel, een kapel die verwijst naar het graf van Christus in Jeruzalem waar een gelijkaardig bouwwerk stond. Tegenwoordig zijn er maar 8 dodenkapellen in deze vorm te vinden Dit exemplaar is echter extra bijzonder omdat je er de oudste romaanse kapitelen in Bourgondië kan bewonderen. De kapel bestaat uit 3 concentrische cirkels met zuilen waarvan sommige nog de oorspronkelijke kapitelen hebben. Het is een unieke verzameling pre-romaanse beeldhouwkunst die de tand des tijds uitstekend doorstaan heeft.

 Cathédrale Saint-Benigne, Pl. Saint Bénigne, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321243, 5.034418

Wanneer je de kathedraal verlaat, ga je naar rechts in de Rue du Docteur Maret. Iets verderop rechts bevindt zich de ingang van het Musée Archéologique.

In het Archeologisch Museum, binnenin het voormalige klooster van Saint-Bénigne, worden artefacten en kunstwerken tentoongesteld. De oudste voorwerpen dateren uit de prehistorie, maar je vindt er vooral veel middeleeuwse werken. De collectie omvat onder andere aardewerk, middeleeuwse huishoudtoestellen, beelden, ex voto's, overblijfselen van grafmonumenten en nog veel meer.

 Archeologisch Museum, 5 Rue du Dr Maret, 21000 Dijon, Frankrijk // GPS: 47.321648, 5.034855 // https://archeologie.dijon.fr

Dit is het einde van de wandelroute door Dijon. Wanneer je de Rue du Docteur Maret volgt, kom je terug bij de triomfboog waar de wandling vertrokken is.

Verken de straten van Dijon zelf nog een beetje en kies een restaurantje uit om te genieten van de heerlijke delicatessen.

 Zoek je een hotel in Dijon? Ontdek hier onze beste aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 42
N
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 43
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 44

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door de Bourgogne.

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 115 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 3 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 45

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het erg als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be

Laatste update: Juli 2020

© Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

op shop.themediabay.be 46
© Koop de volledige gids
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 47

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.