Route des Vins Sittard

Page 1

Wijngaard

Fort Sanderbout

Vereniging wijngaardfortsanderbout.nl

Wijngaard

Wijngenootschap Sint Rosa www.rosawijn.nl

Wijngoed Wanenberg

Stichting wijngenootschap ‘Notre Reine’ www.notrereine.nl

Weten waar je terecht kunt onderweg?

Scan de

Tips op en langs de route!

Sittard

QR code: Route des Vins ⟶ 10 km

Deze wijngaard lag eerst aan de voet van de Wal en is aangeplant in de jaren ‘80. In 2012 is deze verplaatst naar de huidige, hoger gelegen locatie om plaats te maken voor de gracht. In 2021 is de wijngaard uitgebreid met het perceel aanpalend aan de parkeerplaats.

Druivenrassen

In totaal staan op beide velden 125 Pinot Noir, 175 Pinot Gris en 100 Auxerrois druivenstokken.

De druivenstokken staan op een onderstam, die is gekozen op basis van de vocht en zuurtegraad van het terroir.

Terroir

De wijngaard is gelegen in de Roerdalslenk, een bodemsoort met een deklaag van 1,5 tot 3 meter loss. De ondergrond bestaat voornamelijk uit grove

zand en grind. Deze bodemsamenstelling zorgt voor een goede waterhuishouding.

Landschap en klimaat

Het microklimaat van de wijngaard kenmerkt zich door meer regen en hogere temperaturen. Beide percelen lopen af in de richting van de gracht, wat zorgt voor een goede afwatering en een natuurlijke windstroom.

Wijnproces

In de wijngaard wordt met bio-middelen gewerkt. De wijnbereiding vindt plaats in roestvrijstalen tanks onder de stadswal in Fort Sanderbout.

Dat levert een optimale frisheid en zuiverheid van de wijnen op.

De resten van de wijnbereiding worden hergebruikt als bemesting van de wijngaard.

De wijngaard, uniek gelegen op de Windraak tussen Sittard en Doenrade, is aangeplant in 2008. Tot 2019 werden de wijnen gevinifieerd door wijnboer Landsmann uit de Moezel, daarna is het maken van de wijn overgedragen aan Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus te Vijlen.

Druivenrassen

De wijngaard telt 737 ranken, waarvan 95% Pinot Blanc en 5% Pinot Gris. Van deze laatste druif is in 2020 een zeer beperkte oplage succesvolle “Spätlese” (late pluk) gemaakt.

Terroir

De wijnranken staan op een 4 meter dikke bodem van bruine en kalkhoudende löss met daaronder tot een diepte van 13 meter grof zand, kiezel en klei.

Landschap en klimaat

Door de zeer gunstige ligging boven op een heuvel is de wijngaard minder gevoelig voor voorjaarsvorst en in natte periodes droogt deze sneller dan wijngaarden die beschut of in een dal liggen. Wel moet er een goede snoeimethode worden toegepast om zonnebrand tegen te gaan.

Wijnproces

De wijnbereiding wordt verzorgd door Wijndomein St. Martinus. Vergisting en opvoeding van de wijn vindt plaats op roestvrijstalen tanks. Dat levert een optimale frisheid en zuiverheid van de wijnen op.

Er worden jaarlijks tussen de 1200 en 1400 flessen geproduceerd.

In 1997 is gestart met de aanleg van Wijngoed Wanenberg aan de Hoddelsley te Munstergeleen. In 1998 zijn de eerste van de inmiddels 650 wijnranken Pinot Gris aangeplant. 150 Pinot Gris ranken zijn onderdeel van de educatieve wijngaard, die in 2022 is ingericht. Hierin worden op ruim 20 bijzondere manieren hybride druiven en eetdruiven gekweekt en gesnoeid.

Terroir

Voor de Pinot Gris heeft de wijngaard een haast ideaal terroir. Op een hoogte van circa 100 meter boven NAP groeit de druif op een bodem die bestaat uit een mix van klei, kiezel, löss, zand en stuifmergel.

Landschap en klimaat

De Zuid-Limburgse heuvels zijn in feite een opgestuwd

dalenlandschap, ontstaan door erosie. Door de hellingen kent de regio vele microklimaten. Het gunstige microklimaat van Wijngaard Wanenberg met hogere temperaturen en minder vorst is door de manier van inrichten nog verder versterkt.

Druivenrassen

Voor de wijnproductie wordt uitsluitend de Pinot Gris druif gebruikt. In de aangrenzende educatieve wijngaard worden hybride druivenrassen op bijzondere manieren gekweekt als eetdruiven. De unieke snoeimethoden laten zien hoe op enkele plekken in Europa en elders in de wereld wijnbouw plaatsvindt.

Wijnproces

De vinificatie wordt uitbesteed aan een professionele wijnboer in de Moezel.

Historische binnenstad

De gezellige historische binnenstad van Sittard met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein geniet je van het bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere winkeltjes.

Experience SittardGeleen

Bij de Visit Zuid-Limburg

Traditie van St. Rosa Onderweg beklim je de Kollenberg met bovenop de Sint Rosakapel ter ere van Rosa, patroonheilige van Sittard. In 1668 brak in Sittard een dysenterie-epidemie uit die veel slachtoffers eiste. Op voorspraak van Rosa hield de besmettelijke ziekte op. Het stadsbestuur beloofde daarop om elk jaar een processie te houden naar de Sint Rosakapel. Visit Zuid-Limburg

Experience in het historische Kritzraedthuis (Rosmolenstraat 2) ontvang je toeristische informatie en maak je op unieke wijze kennis met het leven in Sittard-Geleen en omstreken.

Ontdek de levensverhalen van de inwoners of verken het groene buitengebied in het wandelrad. De experience is het ultieme startpunt van je bezoek aan de stad en regio!

Proeven!

Tijdens de wandeling passeer je genoeg horecazaken waar je een glaasje van de wijngaarden langs deze route kunt nuttigen. Ook leuk: Koop een fles van eigen bodem en geniet van een heerlijke picknick.

visitzuidlimburg.nl #visitzuidlimburg
Fort Sanderbout Wijngoed Wanenberg Domaine de Winteraecke Domaine de Winteraecke

Route des Vins Sittard

Een reis langs onze

Zuid-Limburgse wijn

⟶ Startpunt: Wijngaard Fort Sanderbout, Fort Sanderbout 10, Sittard Volg de druifjes

Sittard

Bekijk de route ook online op visitzuidlimburg.nl/ routedesvins-sittard

Wijn in Sittard

Wijnregio Zuid-Limburg

De wijnen die in Zuid-Limburg geproduceerd worden hebben een bijzondere kwaliteit door het voor Nederland unieke samenspel van druivenrassen, bodemsamenstelling, geografie en klimaat. Niet voor niets dat wijnboeren internationaal prijswinnende wijnen leveren.

Tradities en activiteiten

Ook leuk om mee te maken: de druivenpluk. Help vrijwillig een handje mee met het binnenhalen van de oogst tijdens de plukdagen eind september en oktober.

Lees er alles over op wijnregiozuidlimburg.nl

Bekijk alle wijnroutes op: visitzuidlimburg.nl/ wijnroutes

Volg ons

Deel jouw mooiste wijnmoment met #visitzuidlimburg en volg ons op Facebook en Instagram via @visitzuidlimburg

Meer wijnwandelen?

Kollenberg

Eeckerweg Akerveldweg Middenweg Stads park

Wanneer je aan Sittard denkt, dan zijn het vooral de markante monumentale gebouwen, de gezellige markt, Toon Hermans en de historische stadswal, die al snel naar voren komen. Maar wist jij dat er in en rondom Sittard ook wijngaarden liggen?

Leyenbroekerweg Steingraafpad

Domaine

Munstergeleen Windraak Watersley

Wijngoed

Wanenberg

Zuid-Limburg brengt door de eeuwen heen uitstekende wijnen voort. De Romeinen legden al wijngaarden aan in deze contreien, en later waren ook de monniken in de Middeleeuwen ervan overtuigd: Zuid-Limburg is gemaakt voor de wijnbouw.

De wijnbouw in Sittard-Geleen is bijzonder te noemen. Zo ligt er direct naast het historische centrum van Sittard, tegenover het voormalig bastion Fort Sanderbout, de gelijknamige wijngaard waarbij de wortels van de druivenranken hun voeding halen uit de eeuwenoude schootsvelden. De wijngaarden van wijngenootschappen St. Rosa en Notre Reine bevinden zich in Windraak en rondom de Wanenberg met een hoogte van 100 meter boven NAP, die zorgen voor een mooi panorama.

Maak kennis met deze bijzondere wijnranken in en rondom Sittard met de bewegwijzerde route van ongeveer 10 km. Ga op pad, proef, leer en geniet!

Aan veel van deze wijngaarden kun je een bezoek brengen. Ontdek bijzondere verhalen tijdens een rondleiding en proef de passie van de wijngaardenier tijdens een wijnproeverij.

Bekijk visitzuidlimburg.nl/ wijnactiviteiten voor meer info.

De wijngaarden in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn de bewegwijzerde wijnroutes volop in ontwikkeling. Meer wijnroutes vind je rondom Eys-Wahlwiller, Noorbeek, Ubachsberg, Winthagen, Meerssen, Berg en TerblijtHouthem St. Gerlach en VijlenHolset. Volg de druifjes langs de weg en passeer verschillende wijngaarden met verbluffende uitzichten en leuke wijnweetjes.

Kies je route, wandel en geniet!

• Route des Vins Wahwiller-Eys → 10 km

• Route des Vins Ubachsberg → 12 km

• Route des Vins Winthagen → 8 km

• Wijngaarden wandeling Noorbeek → 7 km

• Wijngaardwandeling Meerssen → 8 km

• Route des Vins Berg en Terblijt

– Houthem St. Gerlach → 12 km

• Route des Vins Vijlen-Holset → 11 km

Bezoek de Visit Zuid-Limburg Shops in Sittard, Heerlen, Valkenburg of Gulpen voor tips over de regio, de leukste routes en heerlijke streekproducten.

Sittard, Rosmolenstraat 2 Gulpen, Dorpsstraat 27 Heerlen, Spoorplein 40 Valkenburg, Th. Dorrenplein 5

Colofon

Deze brochure is samengesteld door Visit Zuid-Limburg en Stadslab Sittard-Geleen.

© Visit Zuid-Limburg 2024

Voor toeristische informatie over Zuid-Limburg en Sittard-Geleen kun je contact opnemen met Visit Zuid-Limburg: 0900 - 555 9798 (€1,- p.g.)

info@visitzuidlimburg.nl visitzuidlimburg.nl

vvvsittard-geleen.nl

Bekijk de route ook online ⟶

Visit ZuidLimburg Shops
de Winteraecke
Start
Fort Sanderbout Wijngaard Fort Sanderbout
Route des Vins
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.