Visit Zuid-Limburg > Jouw Wegwijzer 2023-2024

Page 1

Jouw wegwijzer visitzuidlimburg.nl #visitzuidlimburg ⟶ 2023 / 2024 1
Ontdek de leukste tips & inspiratie voor je bezoek aan Zuid-Limburg!
3
Psst... lees je mee?
4 #visitzuidlimburg

Voel het verschil

Daar waar de heuvels langs de Maas oprijzen, de kerkklokken luiden, de aardbodem haar schatten onthult en de natuur tegelijk lieflijk en wild kan zijn, dat is Zuid-Limburg!

Zo afwisselend als het landschap, zijn ook de belevingen: van spirituele bezinning tot spectaculaire attracties. Laat je inspireren door de bourgondische cultuur waar moderne bewegingen en eeuwenoude tradities opbloeien. Een stukje Nederland dat zo verschilt van de rest, dat wil je ontdekken!

In ‘Jouw Wegwijzer’ vind je alle informatie die je nodig hebt om met volle teugen te genieten van Zuid-Limburg, buitenland in eigen land!

In de Bron van Europa

Duizenden jaren geschiedenis vol grote verhalen of kleine gebeurtenissen, millennia of decennia geleden hebben Zuid-Limburg gemaakt tot de plek – en de bron van Europa – die het vandaag de dag is. Hier tref je nog eeuwenoude sporen van beschaving aan en hebben de vruchtbare heuvels, rivieren en ondergrondse schatten het karakteristieke landschap van Zuid-Limburg door de jaren heen getekend.

Zuid-Limburg is niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het hart van Europa. De Europese gedachte heeft hier altijd geleefd. Dat merk je aan alles: aan de mensen, de bourgondische gewoontes en het dialect dat overal net iets anders klinkt. Wanneer je jezelf onderdompelt in de verhalen van Zuid-Limburg, en de Limburgse mentaliteit, gastvrijheid en het unieke landschap op je laat inwerken, dan weet je precies wat we bedoelen!

5
DUITSLAND BE LG IË Grensmaasvallei Parkstad Selfkant Duitsland Heuvelland Maastricht Sittard Smalste stukje van Nederland Historisch centrum van Sittard Kasteel Hoensbroek GaiaZOO Drielandenpunt Vaals 5-sterren landschap Mergelgrotten Cauberg Vrijthof Bonnefanten museum Gulpen Heerlen Valkenburg De regio Zuid-Limburg Zuid-Limburg 8 Valkenburg aan de Geul 12 Heuvelland 18 Parkstad 24 Grensmaasvallei 32 Maastricht 38 Noord- en Midden-Limburg 40 6 #visitzuidlimburg
Inhoud Visit Zuid-Limburg Experiences 10 & 140 Wakker worden in Zuid-Limburg 42 Wandelen en fietsen 44 Heuvels en dalen 54 Rivieren, beken en bronnen 64 Parken, tuinen en natuurgebieden 68 Land van krijt, mergel en kalk 70 Oerboeren in de prehistorie 74 Romeins Zuid-Limburg 76 Het Zuid-Limburgs oorlogsverleden 78 Het Zuid-Limburgs mijnverleden 80 Nieuw Elan 82 Bruisende evenementen 84 Verrassende activiteiten 86 Musea, galerieën en ateliers 88 Uitjes voor de hele familie 93 Attracties in Zuid-Limburg 94 Actief, sport en avontuur 104 Wellness en onthaasten 108 Religieus erfgoed 110 Camini’s in Zuid-Limburg 112 Onze cultuur en tradities 113 Zóveel lekkers in Zuid-Limburg 114 Wijn uit de streek 116 Een rijke biercultuur 118 Bourgondisch genieten 122 Veelzijdig shoppen 128 Op pad in de Euregio 132 Kortingsbonnen 136 7

8x must do’s in Zuid-Limburg

Op pad in dé wandelen fietsregio

Ontdek het

'Nationaal Landschap'

In Zuid-Limburg kun je genieten van het groene golvende Heuvelland, de vele vakwerkboerderijen en holle wegen, maar ook de rijke Limburgse cultuur en tradities. Niet voor niks heeft Zuid-Limburg het predicaat 'Nationaal Landschap' ontvangen.

Wij begrijpen maar al te goed dat Zuid-Limburg als het wandelen fietsparadijs wordt gezien. Het glooiende landschap is uniek voor Nederland. Met het uitgebreide routenetwerk ontdek je altijd weer iets nieuws!

Bezoek een

lokale bierbrouwerij

1 2 8 #visitzuidlimburg

De hoogte in bij het Drielandenpunt

De Vaalserberg is met 322,5 meter het hoogste punt van Nederland. Hier bevindt zich ook het Drielandenpunt, waar de grenzen van Duitsland, België en Nederland samenkomen.

3 4

Zien ‘where the magic happens’ en hop verandert in een heerlijk biertje? De vaak ambachtelijke settings in de Zuid-Limburgse brouwerijen maken een bezoekje erg bijzonder.

Struin door de wijnranken

Gewoon in Zuid-Limburg! Dankzij de vruchtbare lössbodem en de hellingen is Zuid-Limburg uitermate geschikt voor wijnbouw. Geniet van onze wijnregio met een van de bijzondere wijnroutes.

Laat je verrassen door dé attractieregio!

Zuid-Limburg en dan vooral Parkstad zit vol internationale topattracties. Er valt heel veel te beleven! Ontdek alle historische en ook hedendaagse bezienswaardigheden die Zuid-Limburg rijk is!

Duik terug in de tijd van de krijtzee

Neem een moment om te onthaasten

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen, maar juist bewust genieten en rust toelaten, waardoor je intenser gaat leven!

7 8

5 6 9

Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek hoe de subtropische krijtzee het Zuid-Limburgse landschap bepaalde. Als resultaat van de mergelwinning kronkelt er onder Zuid-Limburg een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 km lang.

Het leukste startpunt van je bezoek!

Visit Zuid-Limburg Experiences

Hier word je op z’n Limburgs gastvrij ontvangen en maak je kennis met al het moois dat Zuid-Limburg te bieden heeft. Op een interactieve manier leer je meer over de rijke historie van de regio, ontrafel je insidertips van locals en word je geïnspireerd om Zuid-Limburg verder te gaan ontdekken!

De lekkerste streekproducten shoppen? ⟶ Check pagina 140!

Experience Heerlen-Parkstad

De Visit Zuid-Limburg Experience in het Maankwartier in Heerlen is hét begin van je reis langs de vijf tijdlijnen van Heerlen en Parkstad. Van films kijken in de mini-cinema en luisteren naar podcasts, tot aan je eigen (digitale) graffiti spuiten en wisselexposities bewonderen.

10 #visitzuidlimburg

Experience Sittard-Geleen

Bij de Visit Zuid-Limburg Experience in Sittard maak je op unieke wijze kennis met het leven in Sittard-Geleen en omstreken. Ontdek 7.000 jaar aan levensverhalen, haal de hoogste score voor de veelzijdige cultuurquiz of verken binnen al wandelend het groene buitengebied. Een inspirerende belevenis!

Experience Valkenburg

Bij de Visit Zuid-Limburg Experience in het Spaanse Leenhof val je van de ene belevenis in de andere en ontdek je van alles over boven- én ondergronds Valkenburg! Duik diep in de geologie en leer over het krijt en mergel dat in Valkenburg zo een grote rol speelt. Loop ook de wauwelkamer binnen, waar historische Valkenburgers je vertellen over de vroegere tijden en beleef nog veel meer leuks!

Experience Gulpen

Leer de regio op een bijzondere manier kennen in de Visit Zuid-Limburg Experience in Gulpen. Maak een spannende reis door de tijd via onze unieke virtual reality film ‘Zuid-Limburg, de bron van Europa’, ontdek de lekkerste streekproducten en ga op pad in Gulpen en omgeving met tips van echte locals op zak.

Breng ons een bezoekje ⟶
11

Valkenburg aan de Geul

Vestingstad tussen de heuvels

Ontdek het zelf!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ valkenburg

Verscholen tussen de mosgroene heuvels, in het hart van het Heuvelland, schittert het mergelstadje

Valkenburg, aan de kabbelende rivier de Geul. Rondom de indrukwekkende kasteelruïne en boven de eeuwenoude gangenstelsels ligt de charmante stadskern vol gezellige terrassen en winkeltjes.

Omringd door een 5-sterrenlandschap zijn rust en natuur nooit ver weg.

In Valkenburg is er altijd wat te doen! Vroeg in het jaar trapt het seizoen af met carnaval, waarna kunst-, muziek-, wieler- en wandelevenementen elkaar opvolgen met in oktober jaarmarkt de Bokkemèrt en de internationale trekpleister Kerststad Valkenburg als feestelijke afsluiter.

Te veel voor één dag?

Blijf slapen. Morgen is er nog veel meer te beleven.

12 #visitzuidlimburg

Wandelen en fietsen in Valkenburg

Valkenburg is zeker een wandel-, maar ook een fietsgemeente te noemen. Je geniet van goed gemarkeerde paden, ongeëvenaard natuurschoon en jaloersmakende uitzichten.

Start jouw ontdekkingstocht met de 'Hoogtewandeling Valkenburg aan de Geul' of ga aan de wandel met de plattegrond 'Op pad in Valkenburg aan de Geul'. Ook als mountainbike- of wielrenliefhebber ben je in Valkenburg, oftewel Tour de France Cycle City, aan het goede adres. Met sportieve routes, flinke kuitenbijters en het belevingscentrum Par’Course is Valkenburg de perfecte uitvalsbasis voor een dagje fietsen.

Meer weten over Valkenburg?

Bezoek de Visit Zuid-Limburg

Experience in het Spaanse Leenhof!

Wandel langs

het gele goud

Het mergelstadje Valkenburg kent een bijzondere geschiedenis, waarin de lokale kalksteen een belangrijke rol heeft gespeeld. Wandel langs mergel en groeves met de Krijtwandeling in en om Valkenburg. Met de drie uitdagende lussen ontrafel je de geheimen van deze geologische periode.

13
Tip!

Klim naar de Kluis op de Sjaasberg

Beleef het verleden in de Kasteelruïne

Ga in de Kasteelruïne terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen! Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht!

Met een schitterend panorama over het Geuldal, was dit gebouw lange tijd het onderkomen van kluizenaars. Bekijk de 360-graden tour voor een kijkje achter gesloten deuren.

1 2

Ga op een ondergronds avontuur

Als resultaat van de mergelwinning kronkelt er een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 km onder Zuid-Limburg en voornamelijk Valkenburg. In deze bijzondere mergelgrotten kun je grotbiken, lasergamen en nog veel meer!

Kom een dagje kuren

Boven op de Cauberg ligt het enige kuurpark van Nederland. Kom tot rust in Thermae 2000, waag een gokje in Holland Casino of bewonder het prachtige uitzicht over één van de mooiste landschappen van Nederland.

3 4

8x must do’s in Valkenburg 14 #visitzuidlimburg

Struin door de winkelstraatjes

Knusse winkels, restaurants en historische gebouwen typeren het straatbeeld van Valkenburg. Shop de hipste fashion items, pimp je huis met de leukste accessoires en laat je verleiden door de heerlijkste delicatessen.

Maak een stadswandeling

Maak tijdens de wandeling kennis met het oude vestingstadje; kuier door de romantische straatjes, langs Middeleeuwse stadswallen en door oude stadspoorten. Onder begeleiding van een stadsgids kom je nog meer te weten over Valkenburg!

Treed in de wielsporen van de profs

De Cauberg is onlosmakelijk verbonden met de Amstel Gold Race. Hier wordt ieder jaar de strijd gestreden. Wat doe jij? Moedig je ze aan, of kruip je zelf in de huid van een prof?

Bezoek dé Kerststad van Nederland

Naarmate de dagen korter worden, verandert Valkenburg in een sfeervol kerststadje. Duizenden lichtjes, kerstmarkten, de kerstparade en soms een onverwacht pak sneeuw, dompelen Valkenburg helemaal in de kerstsfeer.

5
15
6 7 8

Hotspots! Valkenburg aan de Geul

Ingendael Château St. Gerlach

Par'Course

Ronald McDonald Kindervallei

Rotswoningen

Berg en Terblijt

Romeinse Katakomben

Gemeentegrot

Holland Casino

Cauberg

Bemelen

Tip!

Bezoek de regio tijdens

Kerststad Valkenburg en geniet van het onvervalste kerstgevoel!

Cadier en Keer

Valkenburg Adventure

Margraten

16 #visitzuidlimburg

Geulpoort

Museum Valkenburg

Grendelpoort

Kasteelruïne & Fluweelengrot

Centrum Valkenburg⟶

Openluchttheater

Valkenburg

Valkenburg

Thermae 2000

Kasteel Oost

Station Valkenburg

Visit Zuid-Limburg

Experience

Mystery House Valkenburg

Berkelpoort

Attractiepark Kabelbaan

Wilhelminatoren

Kluis op de Schaesberg

Kasteel Schaloen

Geulpark & visvijver

Sprookjesbos

Steenkolenmijn

MergelRijk

Sibberhuuske

Sibbe

Margraten

Schin op Geul

Gerendal

Online

Wijlre

Gulpen
A79
op
in Valkenburg ⟶ 17
pad

Het Heuvelland

Een stukje buitenland in eigen land

Ontdek het zelf!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ heuvelland

Gemeente Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Vaals. In dit met vijf sterren bekroonde landschap liggen nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden.

De Geul en Gulp, die eeuwen geleden het landschap vormden, kabbelen nu rustig voort.

Geniet van de prachtige panorama’s, zie de Geuldal lammeren grazen en rust uit op één van de vele terrasjes.

Wil je liever wandelend of fietsend het gebied verkennen? Dan biedt het uitgebreide netwerk van fiets- en wandelroutes uitkomst.

18 #visitzuidlimburg

Het leven op z'n mooist

Het Heuvelland. Daar is écht alles anders! 'Het leven op z'n mooist'. En dat is zichtbaar gemaakt in het Heuvelland Magazine. Een magazine vol inspirerende plekjes. Maak kennis met de meest zuidelijke gemeenten van Nederland en ontdek het landschap, de cultuur en de heerlijkheden. Het magazine is gratis verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg Experiences en online in de webshop.

Binnen het Heuvelland zijn de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals bekroond met het internationale Cittaslow keurmerk. Hierbij draait het om het bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving, waarbij het landschap, infrastructuur, streekproducten, milieu en cultuurhistorie hoog op de agenda staan.

Het Heuvelland is het groene hart van Zuid-Limburg en draagt vol trots de titel Nationaal Landschap. De streek zit vol unieke landschapselementen die de regio kenmerken, zoals de maretakken, holle wegen en hoogstamboomgaarden. Start je ontdekkingstocht bij de Visit Zuid-Limburg Experience in Gulpen.

Wil je niet alle bezienswaardigheden in één dag proberen te stoppen?

Neem dan de tijd om het Heuvelland te ontdekken. Blijf slapen, morgen is er nog veel meer te beleven!

19

8x must do’s in het Heuvelland

Wandel langs vakwerkhuizen

De witte huizen met het houten raamwerk liggen als parels verspreid tussen de heuvels. Deze bouwconstructie was tot 1850 de manier waarop men in het Heuvelland huizen bouwde.

Laat je verrassen door het 5-sterren landschap

Denk je aan het Heuvelland, dan denk je aan wandelgebieden, vakwerkboerderijen en prachtige uitzichten. In dit 5-sterren landschap kun je tot rust komen langs het kabbelende water van de Geul en de Gulp.

Proef producten van eigen bodem

Dwaal over het Drielandenpunt

1 2 20 #visitzuidlimburg

3 4

Bij Zuid-Limburg denk je al snel aan vlaai, asperges en zuurvlees, maar er zijn nog zoveel meer mooie streekproducten die deze regio op smaak brengen. Deze zijn rechtstreeks van het land, de wijngaard en de producent te proeven!

Op de Vaalserberg komen de grenzen van Duitsland, België en Nederland samen. Hier bevindt zich ook het Labyrint, waar je eindeloos kunt (ver)dwalen en voor de kinderen is er zelfs een speeltuin!

Sta even stil op de Amerikaanse Begraafplaats

Op deze enige Amerikaanse

Begraafplaats in Nederland zijn

ruim 8.000 militairen begraven. De begraafplaats is tot ver in de omtrek zichtbaar door een 30 meter hoge toren en is onderdeel van de internationale Liberation Route.

Geniet bewust

tussen de heuvels

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in het Heuvelland. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor elkaar, pelgrimstochten en vele andere faciliteiten, is dit dé ideale plek om te onthaasten.

Sla een balletje op de golfbaan

Sla een hole in one op de mooiste

golfbanen van Nederland! De heuvels van Zuid-Limburg bieden een prachtig decor voor professionele

golfbanen midden in de natuur met verschillende moeilijkheidsgraden voor beginners én echte golfliefhebbers.

Leef je uit op de Maas

Het waterrecreatiegebied aan de Maas in Eijsden beschikt over de grootste grindplas van ZuidLimburg met drie jachthavens en tal van watersportmogelijkheden. Bezoek het dagstrand van Fun Valley of maak een oversteek naar België met het veerpontje.

5 6 7 8 21

Meerssen

Basiliek Meerssen

Valkenburg

Maastricht

Short Golf Het Rijk van Margraten

Rederij Stiphout

Fun Valley Maastricht

Eijsder Beemden

Oostmaarland

Veerpontje

EijsdenLanaye

Prehistorische Vuursteenmijn

Rijckholt

Ursulinenconvent

Cadier en Keer

Mergelgroeve 't Rooth

Margraten

Kasteel Eijsden

Beschermd Dorpsgezicht

Eijsden

Amerikaanse Begraafplaats

Reijmerstok

Icoonlandschap Noorbeek

Noorbeek

Eijsden
22 #visitzuidlimburg

Hotspots! Het Heuvelland

Tip!

Wandel langs de opnamelocaties van Dagboek van een Herdershond in het beschermde dorpsgezicht van Eijsden.

Online op pad in het Heuvelland ⟶

Heerlen

Brand Bierbrouwerij

Kasteel Wijlre Hedge House Visit Zuid-Limburg Experience

Gulpener Bierbrouwerij en Brouwlokaal

Wijlre

Shortgolf Eyserhof

Eys

St. Cunibertuskerk

Gulpen

Mosaqua

Klooster Wittem

Mechelen

Epen Bronnenland

Schaapskooi Mergelland

Slenaken

Volmolen

Wijndomein St. Martinus

Vijlen

Simpelveld

Miljoenenlijn

Powerarea Lemiers

St. Catharinakapel

Domein Holset

Epen

Museum Vaals

Vaals

Outdoor Karting Vaals

Kasteel Vaalsbroek Labyrint en Drielandenpunt

HopOn HofOff CityTour Aachen Heimansgroeve

Teuven

23

Parkstad

Een dynamisch gebied vol contrasten

Ontdek het zelf!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ parkstad

Gemeente Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.

Parkstad is de moderne, energieke en dynamische regio van ZuidLimburg. Hier vind je het grootste indoor skidorp ter wereld, de hoogste ‘wandeltrap’ van Nederland, de grootste woonboulevard van Europa, de innovatiefste dierentuin van Europa,

het mooiste kasteel van Nederland, de grootste Romeinse opgraving, het oudste gebouw van Nederland en komt ook de Nederlandse mijnhistorie tot leven.

In de Visit Zuid-Limburg Experience

Heerlen-Parkstad in het Maankwartier begint jouw reis door Parkstad!

24 #visitzuidlimburg

Heerlen bruist!

In Heerlen kun je rekenen op de nodige dosis kunst, cultuur en architectuur. Laat je tijdens een stadswandeling verbazen door nationale en internationale street art kunstenaars of graaf dieper in het verleden van Heerlen en ontdek de vijf indrukwekkende tijdlijnen. Geniet van bijzondere evenementen zoals Park City Live of Schrit_tmacher. Beleef een avondje uit in het Parkstad Limburg Theater of aanschouw de bijzondere architectuur, zoals het Maankwartier (Huisman), Glaspaleis (Peutz), en Royal Theater (Peutz en Bongaerts).

Van zwart naar groen

Niet alleen cultuursnuivers vermaken zich uitstekend in deze regio. In Parkstad geniet je ook volop van de natuur.

Maak een heerlijke wandeling over de Brunssummerheide of door de nog onontdekte Schinveldse Bossen. Ga op ontdekkingstocht naar het zwarte goud en beklim de Wilhelminaberg in Landgraaf of waag jezelf aan een fietstocht die herinnert aan vervlogen tijden van de mijnbouw.

Parkstad is ook een echt MTB-mekka.

Zowel stedelijk als landelijk, zowel technisch als conditioneel, van skylines tot groene heuvels: deze routes word je nooit beu.

25

8x must do’s in Parkstad

Spot natuurpracht op de Brunssummerheide

Bruis in tal van topattracties

Parkstad barst van de topattracties, met o.a. het grootste indoor skidorp van Europa – SnowWorld Landgraaf, de innovatiefste dierentuin van Europa – GaiaZOO en –de meest nostalgische trein van Zuid-Limburg – De Miljoenenlijn.

Het grootste aaneengesloten heidegebied van Zuid-Limburg bestaat uit bossen, heidevelden en het bronnengebied van de Roode Beek. De Brunssummerheide kent vele tientallen bijzondere plantenen dierensoorten.

Zet de bloemetjes buiten op Pinkpop

1 2 26 #visitzuidlimburg

Shop de nieuwste items

Parkstad heeft een aanzienlijk winkelaanbod. Ga een gezellig dagje shoppen bij de grootste woonboulevard van Europa, het centrum van Heerlen of de Roda Boulevard.

3 4

Pinkpop is het oudste onafgebroken georganiseerde popfestival ter wereld. De 1e editie vond plaats in 1970 in Geleen. Voor de 52ste editie in 2023 wordt flink uitgepakt op het evenemententerrein Megaland in Landgraaf.

Ga op zoek naar Romeinse vondsten

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Steden als Heerlen (Coriovallum) floreerden tot bruisende handelscentra. Het Romeins verleden is nog altijd terug te zien in de vele Romeinse vondsten uit de regio.

Stap in de interessante wereld van musea

In Parkstad zijn een aantal bijzondere (kidsproof) musea, zoals Discovery Museum; een museum met tal van interactieve elementen, en Kasteel Hoensbroek; waar je een (virtueel) kasteelavontuur beleeft.

Start jouw jacht naar verrassende street art

Ga te voet door Heerlen en ontdek de mooiste murals tijdens een Street Art wandeling. Kijk goed om je heen en je ziet ze overal! Van kleine, verstopte minischilderijtjes tot enorme muurschilderingen van internationale kunstenaars!

Herbeleef de periode van het zwarte goud

Vandaag de dag herinneren slechts

enkele monumenten, zoals Schacht

Nulland of het Oranje Nassau

Schachtgebouw, nog aan het zwarte goud. In het nieuwe Nederlands Mijnmuseum duik je dieper in het mijnverleden dan ooit!

5
27
6 7 8

Hotspots! Parkstad

Beek

Kasteel Terborgh

Schinnen

Mulderplas

Relimarkt

Alfa Bierbrouwerij

Kasteel Wijnandsrade

Nuth

Kasteel Hoensbroek

Meerssen

De Reusch

Hulsberg

Kinderstad Heerlen

Kasteel TerWorm

Parkstad Limburg Theaters

Valkenburg

Tip!

Klimmen

Land van Kalk

Ga op pad in Heerlen en laat je verrassen door dé street art hoofdstad van Nederland!

Sibbe

Margraten

Gulpen

28 #visitzuidlimburg

Gangelt

Schinveld

Nonke Buusjke

Schinveldse Bossen

Clemensdomein

Schutterspark

Brunssum

Woonboulevard

BloteVoetenPark

Park het Plateau

Brunssummerheide

Maankwartier

Landgraaf

Geilenkirchen

Slot Schaesberg

Visit Zuid-Limburg Experience

SCHUNCK

Heerlen

Nederlands

Mijnmuseum

Thermenmuseum

Wijngoed Fromberg

Simpelveld

Mondo Verde

Pinkpop

Artland

Wilhelminaberg

GaiaZOO

SnowWorld

LeisureDome

Kerkrade

De Botanische Tuin

Abdij Rolduc

Herzogenrath

Discovery Museum

Schacht Nulland

Miljoenenlijn Museum de Schat van Simpelveld

Online op pad in Parkstad ⟶

29

Dit is Parkstad

Ontdek Parkstad via 5 indrukwekkende verhalen

⟶ ditisparkstad.nl

Geen enkel gebied heeft een

verhaal als dat van Parkstad: Romeinen die wegen en badhuizen bouwden, kerken en kastelen die verrezen in de Middeleeuwen, de vurige goudkoorts rondom steenkool en de val van de allesomvattende mijnindustrie. Als een groene feniks rees Parkstad op en bloeide uit tot een toeristische bestemming van formaat.

Romeins Knooppunt

Parkstad als Romeins Knooppunt

Bewandel de eeuwenoude wegen van de Romeinen en bewonder onderweg o.a. het Thermenmuseum, de grootste Romeinse opgraving van Nederland.

Ridders en Rovers

De Middeleeuwen

Ontdek de kerken en kastelen in het land van koene ridders, landheren en de mysterieuze Bokkenrijders.

75 VC – 500 NC 500 – 1800
30 #visitzuidlimburg

1900 – 1965

Mijntijd

Steenkool en koempels

Driekwart eeuw stond Parkstad volledig in het teken van de steenkool. Ga op zoek naar het 'zwarte goud' en kom meer te weten over het zware mijnwerkersleven.

Nieuw Elan

Toerisme en de culturele lente

Maak kennis met de nieuwste parels van Parkstad. Van het gedurfde Maankwartier, de buitengewone street-art scene tot het verrassende uitzicht vanaf de Wilhelminaberg.

Het leukste startpunt van je bezoek aan Parkstad

De Visit Zuid-Limburg Experience

1965 – 2000

Transitiejaren

De sluiting en de sloop van de mijnen

Verdiep je in de tijd na de mijnsluiting, toen de streek door de vele veranderingen een eigen identiteit ontwikkelde.

Heerlen-Parkstad in het Maankwartier (Spoorplein 40, Heerlen) is hét begin van je ontdekkingsreis door Parkstad. Aan de hand van vijf tijdlijnen, die je meenemen langs de attracties en tips van lokale ambassadeurs, beleef je Parkstad op z’n best. Bekijk gratis de film ‘Parkstad door de tijden heen’ in onze kleine cinema en spuit je eigen (digitale) graffiti!

2000 – NU
31

Grensmaas vallei

Een unieke regio in het smalste stukje Nederland

Ontdek het zelf!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ grensmaasvallei

Beek, Echt-Susteren, SittardGeleen, Stein en Selfkant (D). Hier, in het zacht glooiende noordelijke deel van Zuid-Limburg tref je, op het smalste stuk van Nederland in het weidse uiterwaardenlandschap van de Maas, een unieke regio aan. In de Grensmaasvallei proef je de échte couleur locale en smelten natuur en cultuur perfect samen.

Wil jij Sittard-Geleen gaan ontdekken?

In deze gemeente staat veelzijdigheid centraal. In de Visit Zuid-Limburg

Experience Sittard-Geleen maak je kennis met de regio en ontdek je de vijf levensaders van deze streek. Ook de brochure ‘Dit is Sittard-Geleen’ voorziet je van de nodige tips om op pad te gaan in het centrum van de Grensmaasvallei!

32 #visitzuidlimburg

Tip!

Sint Rosa Festival in Sittard

Binnen de contouren van een kermis uit lang vervlogen tijden, vindt in augustus een van de muzikaalste en theatraalste festivals van Nederland plaats!

RivierPark Maasvallei

Rivier de Maas vormt een natuurlijke verbinding tussen Nederland en België, en nérgens is deze duidelijker zichtbaar dan in Rivierpark Maasvallei. Ontdek dit grensoverschrijdende en gevarieerde landschap met een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden.

Het RivierPark met al je zintuigen beleven? → rivierparkmaasvallei.eu

Wandelen & fietsen

De Grensmaasvallei ontdekken kan het beste te voet of met de fiets. Geniet onderweg van de meanderende Grensmaas, glooiende Zuid-Limburgse heuvels, historische steden en dorpjes, of hop met een van de veerpontjes even snel de grens over naar België of Duitsland.

Bekijk alle routemogelijkheden via → visitzuidlimburg.nl/routes

33

8x must do’s in de Grensmaasvallei

Prikkel je zintuigen bij groene hotspots

In het natuurgebied RivierPark

Raak geïnspireerd in historisch Sittard

Sittard is een historisch pareltje met prachtige oude kerken en kloosters, Middeleeuwse stadswallen en geheime tuinen. Op de levendige markt geniet je van een ‘culinaire wereldreis’ in een van de vele restaurants of terrasjes.

Maasvallei ervaar je de bijzondere flora en fauna van het Maaslandschap. Maar ook langs de Geleenbeek en in het Stadspark van Sittard kom je tot rust door het kabbelende geluid van het water.

Ontdek het Smalste Stukje Nederland

1 2 34 #visitzuidlimburg

Er is een plek in Limburg waar je binnen een uurtje van België naar Duitsland wandelt. Daar, in het smalste stukje Nederland, ligt

Struin door veelzijdige shopwalhallas

Lekker shoppen doe je in de autoluwe, pittoreske binnenstad van Sittard. In Beek vind je het grootste overdekte winkelcentrum Makado en net over de grens shop je dé topmerken van Europa in Maasmechelen Village.

3 4

gemeente Echt-Susteren. De gemeente met het meeste buitenland van Nederland.

Hop de grens over naar Selfkant

De meest westelijke grensstreek van Duitsland was ooit 14 jaar lang een extra stukje Zuid-Limburg. In Selfkant beleef je een ontspannen dag, terwijl je de pittoreske dorpjes en cultureel erfgoed door het ongerepte, licht glooiende landschap verkent.

Kom in hogere sferen

Dit gebied is rijk aan religieus erfgoed. Hier vind je enkele van de oudste kerken van ons land, zoals het 11e eeuwse Salviuskerkje in Limbricht. De regio heeft ook een grote heiligendichtheid met o.a. Edith Stein en pater Karel Houben.

Ga los in de veelzijdige attracties

Er is hier zóveel te doen én te zien! Sfeervolle familieparken, bijzondere musea en vele kleinschalige pareltjes die soms minder voor de hand liggen, zoals een rondleiding door Brouwerij de Fontein.

Maak de sportieveling in jezelf wakker

Hier ligt de enige schaatsbaan van Limburg, Sportzone Sittard, het Tom Dumoulin Bike Park, Pumptrack Watersley, de enige atletiek B-baan van Limburg en een geweldig internationaal fietsknooppuntennetwerk.

5 6 7 8 35

Hotspots! Grensmaasvallei

Maaseik

Het Smalste Stukje Nederland

Veerpont 't Veerke

RivierPark Maasvallei

DilsenStokkem

Kasteelpark

Born

Born Kasteel Limbricht

Toon Hermans Theater

Maasmechelen Village Outlet

Steinerbos

Stein

Fortuna Stadion

Pinkpop Expo

Woodhenge

Brouwerij de Fontein

Tip!

Wandel door het beschermd

Kasteel Elsloo

Vliegveld Beek

Geleen

Geleenbeekdal

Makado Beek

Beek

St. Hubertusmolen

dorpsgezicht van Elsloo. 36 #visitzuidlimburg

Valdeludo

All-in Echt

Edith Stein Cultuurhuis

Kasteel Montfort

Echt

Susteren

Amelberga Basiliek Susteren

Maria Hoop

Abdij Lilbosch

Koningsbosch

Meest westelijke puntje van Duitsland

Museum

De Domijnen

Selfkant, Duitsland

Basiliek O.L.V. van het Heilige Hart

Historische Markt Sittard

Sittard

Visit Zuid-Limburg Experience

Pater Karel Kapel

Brunssum

Gangelt

Heinsberg

Online op pad in de Grensmaasvallei ⟶ 37

Maastricht

Stad van het goede leven

Het beste van beide. Van verleden en heden. Van lokale charme en internationale allure. Historische panden en hippe designwinkels. Statige kerken en avontuurlijke grotten. Terrassen vol gezelligheid en uitgestrekte wijngaarden.

Booming festivals en spraakmakende exposities. Dat alles en meer maakt van Maastricht een geliefde bestemming voor een dagje shoppen, een weekendje samen of een wereldse vakantie (dicht bij huis).

⟶ visitzuidlimburg.nl/ maastricht

In de grote stad

Tip!

Maastricht geen plek voor mountainbikers?

Zeker wel!

Ontdek de pittige stukken natuur van de Sint Pietersberg tijdens een Rondje d’n Observant of Rondje Riemst.

Ontdek het zelf!
38 #visitzuidlimburg

4x must do’s

Dwaal door het rauwe Sphinxkwartier

Maastricht koestert haar historische schatten en steekt ze in een nieuw jasje. Dit zie je duidelijk terug in het ongepolijste en eigenwijze Sphinxkwartier en aangrenzende Frontenpark. Het rijke industriële verleden is nog steeds aanwezig. Ondertussen bruist het volop in het Sphinxkwartier met hotspots als Loods 5, de Muziekgieterij en Lumière Cinema.

Ontdek ondergronds Maastricht

Stap terug in de tijd, treed het donker tegemoet en ga op ontdekkingsreis in ondergronds Maastricht. Een Official Maastricht Guide vertelt je de rijke verhalen en historie van Fort St. Pieter, Grotten Noord, Grotten Zonneberg en de Kazematten.

Shop bijzondere items in lokale boetieks

De kwaliteit van Maastricht vertaalt zich o.a. in het diverse winkelaanbod. Onderscheidend door haar lokale boetieks en authentieke speciaalzaken die unieke ‘musthaves’ aanbieden op het gebied van mode, lifestyle, accessoires en design. Tip: wandel maar eens door de Rechtstraat, de Sint Pieterstraat of de Stokstraat.

Bewonder de indrukwekkende cultuur

Cultureel kun je in Maastricht eindeloos op ontdekking gaan. De musea presenteren het hele jaar door verschillende memorabele expo’s en tentoonstellingen, zoals het Bonnefanten, Marres, Fotomuseum aan het Vrijthof en het Natuurhistorisch Museum.

39

Noorden MiddenLimburg

Gastvrij en verrassend waterrijk

In tegenstelling tot de heuvels in Zuid-Limburg is het landschap in Noord- en Midden-Limburg waterrijk en vlak te noemen. Het is heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige ‘Big Five’ natuurgebieden in Limburg zoals GrensPark Kempen~Broek, het hoogveen in Nationaal Park De Groote Peel en het terrassenlandschap van Nationaal Park De Meinweg. Maar er is nog veel meer te ontdekken!

Meer weten?

⟶ visitzuidlimburg.nl/ noordenmiddenlimburg

Tip!

Een dagje uit vol plezier

In Noord- en Midden-Limburg beleef je een leuk dagje uit bij Mind Mystery, Kasteeltuin Arcen of Museum W.

40 #visitzuidlimburg

4x must do’s

Duik in het verleden

In de mooie oude dorpen en markante steden zoals bisdomstad Roermond, kastelendorp Baarlo, het witte stadje Thorn en het vestingstadje Stevensweert waan je je terug in de tijd. Het rijke Roomse verleden is terug te zien in de vele kerken. Bekijk ook de vele oude molens en kastelen met prachtige tuinen of ontdek de verhalen achter de archeologische vondsten met de Archeo Route Limburg.

Proef de kleurrijke cultuur

Ook op cultureel vlak is genoeg te beleven. Limburgers zijn een kunsten cultuurminnend volk en dat zie je ook in Noord- en Midden-Limburg

terug in diverse musea, theaters, muziekcentra en bioscopen.

Shop ‘till you drop

Speciaalzaken, leuke boetiekjes, winkelketens, gezellige pleinen vol terrassen; in de winkelcentra van Panningen, Roermond, Venray en Weert bruist het. En voor de echte shopping queens is er natuurlijk het Designer Outlet Roermond.

Spetter er op los

bij de Maasplassen

Wist je dat de Maasplassen het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland is? Iedere watersporter; van zeiler, surfer, waterskiër, kanoër tot visser, kan hier zijn hart ophalen. En natuurlijk horen daar gezellige havens, dagstranden, loungebars en restaurants bij.

41

Wakker worden in Zuid-Limburg

Blijf jij slapen?

visitzuidlimburg.nl/overnachten Je wordt wakker van het fluiten van de vogels, je trekt de gordijnen open en ziet dat de zon langzaam het Zuid-Limburgse Heuvellandschap verwarmt. Je ruikt de koffie en vers gebakken broodjes. Dit is geen droom, maar Zuid-Limburgse gastvrijheid.

Kom overnachten in een echt kasteel, ontwaak midden in de natuur op een van de vele campings, geniet van een vijfsterrenuitzicht vanuit een luxe hotel of beleef een warm welkom in een huiselijke bed and breakfast. Na zo’n nacht ben je weer helemaal opgeladen voor een nieuwe dag vol avontuur!

42 #visitzuidlimburg

Droomplekjes

Hotels

Van designhotel tot klein familiehotel, midden in een historisch centrum of juist in een bos: in welk hotel je ook slaapt, in Zuid-Limburg ben je verzekerd van het ultieme vakantiegevoel.

Kasteelhotels

Vroeger was dit het optrekje van een rijke baron of een invloedrijke graaf, nu overnacht jij in stijl in een van de majestueuze hotelkamers van zijn oude kasteel.

Bed and breakfasts

In onze B&B's ben je even helemaal weg, maar ervaar je toch de warmte en het comfort van thuis. Start de dag met een bourgondisch ontbijt met liefde bereid door de gastvrouw of gastheer.

Vakantiewoningen en appartementen

Lekker op vakantie met het hele gezin in een van de gezellige vakantiewoningen of comfortabele appartementen. Geniet van volop ruimte, volop vakantiegevoel en veelal gezelligheid.

Bungalowparken

Gelegen op de mooiste plekjes van Zuid-Limburg vind je sfeervolle en verzorgde bungalowparken voor de hele familie. De perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke vakantie.

Campings / Camperplaatsen

De ultieme manier om het ZuidLimburgse Heuvellandschap te beleven is door er middenin te slapen met je (luxe) tent of caravan. Dat kan in alle rust. En midden in de natuur.

Slapen bij de boer

Een feest voor de kinderen en een oase van rust voor de ouders: slapen bij de boer is echt een unieke ervaring. Kalfjes aaien, geitjes voeren en schaapjes tellen, daar slaap je vast goed van.

Groepsaccommodaties

Even helemaal weg met z’n allen?

Neem je collega’s, familie, vrienden of je vereniging mee en kom samen overnachten voor een heerlijk ontspannen of juist lekker actief uitstapje.

43

Hier raak je nooit uitgewandeld

⟶ visitzuidlimburg.nl/wandelen

Het landschap van Zuid-Limburg is uniek voor Nederland. Eeuwenoude holle wegen, open plateaus en bosrijke gebieden wisselen elkaar af met pittoreske dorpen en authentieke steden. Er is een uitgebreid aanbod aan wandelroutes van diverse afstanden en thema’s: van grensoverschrijdende en culinaire wandelingen, tot aan de leukste stadswandelingen.

Tip!

Ga je mee op pad?

Iedere maand gaan verschillende bloggers en vloggers op avontuur door het prachtige Zuid-Limburgse landschap. In deze blogs en vlogs maak je kennis met de mooiste wandelroutes. De regio is een waar paradijs voor iedere wandelaar!

→ visitzuidlimburg.nl/wandelblogs

Eindeloos verkennen
44 #visitzuidlimburg

De mooiste routes

De

Geul van Mechelen naar Epen

Code wandelkaart: Wi20

5,9 km

Zuid-Limburg ten top! De kabbelende Geul is een van de sieraden van Limburg. Op deze wandelroute volg je de loop van deze beek van Mechelen naar Epen. Een échte dalwandeling met weinig hoogteverschillen en gezellige cafeetjes onderweg voor een goed glas Limburgs bier!

Schinveldse Bossen

Code wandelkaart: RR10

Wil je ook heuvel op, heuvel af?

Bezoek dan een van onze Visit Zuid-Limburg Experiences of bestel je wandelkaart in onze webshop: → visitzuidlimburg.nl/webshop

Bekijk de mooiste routes op → visitzuidlimburg.nl/routes

8,8 km

Deze veelzijdige route is een aanrader voor de echte natuurliefhebber!

Je wandelt door het dal van de Roode Beek, waar je echte stilte kunt ervaren en misschien wel een Schotse Hooglander tegen het lijf loopt. Onderweg kom je ook voorbij de historische vakwerkhuizen bij Nonke Buusjke.

Kidsproof wandelroutes

Wat is er nu leuker dan het prachtige Zuid-Limburg al wandelend te ontdekken? Nou, het is nóg toffer als er langs de route van alles te doen en beleven valt voor de kinderen. Wandel samen met je gezin over spannende paadjes langs kastelen, beleef de natuur tot in je tenen en ga samen op ontdekkingstocht! → visitzuidlimburg.nl/ kidsproofroutes

45

Ontdek Zuid-Limburg op de fiets

Kies je eigen route uit!

⟶ visitzuidlimburg.nl/fietsen

Bij fietsen in Zuid-Limburg denk je in eerste instantie aan het beklimmen van de vele heuvels die de regio rijk is. Maar de meest zuidelijke provincie van Nederland is ook voor recreatieve fietsers de ideale fietsregio. Zuid-Limburg heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen deze heuvels.

Tip!

Fietsroute ‘Het Heuvelland door de ogen van een kunstenaar’

Zet tijdens deze fietsroute van 35,2 km je kunstenaarsbril op en beleef de glooiende heuvels en het authentieke boerenleven in Eijsden-Margraten op een nieuwe manier!

46 #visitzuidlimburg

Samen de mooiste plekjes ontdekken

Fietsknooppuntennetwerk

Je fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het andere. Verdwalen is dan ook haast onmogelijk! Op onze website kun je je eigen route samenstellen. Klik op het knooppunt waar je wilt vertrekken en stippel vervolgens een route uit door op volgende knooppunten te klikken. Heel eenvoudig!

→ fietsrouteplannerzuidlimburg.nl

Fietsverhuur

Je fiets thuis gelaten? Geen probleem! Het hele jaar door kun je bij verschillende verhuurbedrijven een (elektrische) fiets huren. Bekijk het aanbod, haal hem op of laat hem bezorgen op je vakantieadres.

→ visitzuidlimburg.nl/fietsverhuur

De fietsknooppuntenkaart is verkrijgbaar bij de Visit Zuid-Limburg

Experiences of te bestellen via → visitzuidlimburg.nl/webshop

Oplaadpunten elektrische fiets

Je fietstocht in Zuid-Limburg voert je regelmatig heuvel op, heuvel af. Onderweg is niets zo vervelend als een lege accu van je e-bike. Daarom hebben wij een uitgebreid overzicht van oplaadpunten in Zuid-Limburg voor je samengesteld.

→ visitzuidlimburg.nl/oplaadpunten

47

Mountainbiken & wielrennen

Zuid-Limburg kent meer dan 500 km bewegwijzerde off-road trails, verpakt in 22 mountainbikeroutes. De routes variëren niet alleen in afstand maar ook in niveau, zodat zowel beginners als gevorderden mountainbikers aan hun trekken komen. De routes zijn door middel van verbindingstrajecten met elkaar verbonden. Dit geeft je de mogelijkheid om de hele regio per MTB te verkennen.

Ontdek alle trails!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ mountainbiken

MTB toertochten

Het Limburgse Heuvelland telt veruit de meeste MTB-toertochten van Nederland. Wat denk je van Limburgs Mooiste in juni, de Mergelheuvelland 2-daagse in september en de Bart Brentjens Challenge in oktober?

Met het hele gezin op de trappers Tip!

Stap met het hele gezin op de trappers en ga op pad over de MTB-routes speciaal voor kinderen. Ideaal om de beginselen van het mountainbiken onder de knie te krijgen!

48 #visitzuidlimburg

Nergens is er zoveel internationale wielerhistorie geschreven als op het Zuid-Limburgse asfalt. De heuvels, hoogtemeters en hellingspercentages hebben al jaren een magnetische aantrekkingskracht op elke wielrenner.

Elk jaar in april vormt het Heuvelland het decor van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race, waarbij mythische hellingen zoals de Kruisberg en de Cauberg als hoofdrolspelers fungeren.

Klassieke kuitenbijters

Het is terugschakelen, afzien en doorzetten, want afstappen is geen optie. Beroemde beklimmingen zoals de onverbiddelijke Eyserbosweg en de Keutenberg (21%, auw!) zijn zowel berucht als geliefd onder duizenden wielerliefhebbers.

Fiets de Amstel Gold Race 365 dagen per jaar!

Er zijn drie verschillende lussen bewegwijzerd in Zuid-Limburg. Samen vormen ze het parcours van de Amstel Gold Race wedstrijd. Ga jij de uitdaging aan?

Bedwing de beroemdste hellingen!

⟶ visitzuidlimburg.nl/wielrennen

49
Tip!

Lange afstandsroutes

Heb jij graag flink wat kilometers in de benen en ga je met gemak heuvel op, heuvel af? Dan zijn onze lange afstandswandelingen of fietsroutes iets voor jou! Met een meerdaagse fiets- of wandelvakantie kun je met volle teugen van de ZuidLimburgse heuvels genieten.

Lange afstandswandelingen

Dutch Mountain Trail → 100 km

De Dutch Mountain Trail is een ruige wandeltocht die de Seven Summits (bergtoppen) met elkaar verbindt. Loop van Eygelshoven naar Maastricht over een route waar het berggevoel nooit ver weg is. → visitzuidlimburg.nl/ dutchmountaintrail

Krijtlandpad → 91,4 km

Het Krijtlandpad is misschien wel de koning onder de Zuid-Limburgse wandelroutes. De route voert je in zes etappes over onverharde wegen langs de mooiste plekjes die Zuid-Limburg te bieden heeft.

LAW RivierPark Maasvallei → 160,5 km

Deze grensoverschrijdende tocht verbindt 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs mooie landschappen en gezellige dorpjes. In 2021 werd de route zelfs verkozen tot ‘Beste wandelroute van de Benelux’.

Via Belgica → 69 km

Stap in de voetsporen van de Romeinen en wandel een van de vijf Via Belgica

trajecten over de oude Romeinse wegen. Je beleeft de hoogtepunten van Romeins Zuid-Limburg en bewondert de restanten van de Romeinse nederzettingen.

50 #visitzuidlimburg

Nog meer routes voor jouw fietsvakantie!

→ visitzuidlimburg.nl/lf-routes

Lange afstandsfietsroutes

Fietsen over de zeebodem

→ 117,3 km

Kruip in de trappers en fiets over een oeroude zeebodem. De vier geschakelde fietslussen nemen je mee op geologische reis door Zuid-Limburg en vertellen elk een ander verhaal over het Krijt-tijdperk, waardoor je steeds een nieuwere en diepere kijk op de omgeving krijgt.

→ visitzuidlimburg.nl/krijtfietsroute

Beekdaelenroute → 52,4 km

Fietsen door Beekdaelen is genieten van de prachtige natuur, vergezichten, kastelen, cultuurhistorie en uitrusten bij de gezelligste horeca. Onderweg

vertellen de locals in de vorm van videoboodschappen waarom Beekdaelen zo bijzonder is! → beekdaelenroute.nl

Route vol verwondering

→ 104 km

Deze fietsroute van twee lussen door de Grensmaasvallei laat je bij meer dan 30 verwonderplekken luisteren naar bijzondere verhalen via audio-visuele 360 gradentours. Deze tours nodigen uit tot rust en bezinning én geven je een kijkje achter deuren die normaal gesloten blijven. → visitzuidlimburg.nl/ routevolverwondering

Mergelland Fietsroute → 155 km

De Mergelland Fietsroute slingert dwars door het glooiende landschap van Zuid-Limburg. De totale route is een lekkere kluif voor racefietsers.

Voor recreatieve fietsers zijn er drie deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. → visitzuidlimburg.nl/

mergellandfietsroute

51

Meer dan 500 routes!

Met liefde voor je uitgezocht

Lekker snel op pad?

⟶ visitzuidlimburg.nl/routes

Een uitgebreid netwerk van routes neemt je mee naar plekken die je nooit eerder zag. We hebben meer dan 500 routes met liefde voor je uitgezocht, want als het om actief genieten gaat, dan kent Zuid-Limburg geen grenzen.

Met de filter ‘Bij jou in de buurt’ zie je meteen welke routes dichtbij jouw locatie liggen. Op het kaartje zie je ook waar langs de route gezellige horecapunten, leuke attracties en bijzondere bezienswaardigheden liggen.

Ga zorgeloos op pad met de routes van Visit Zuid-Limburg. Geen heuvel die jou nog tegenhoudt!

52 #visitzuidlimburg

Kies jouw ideale route

Jouw perfecte route vinden gaat eenvoudig met de uitgebreide zoekfuncties. Filter op afstand, moeilijkheidsgraad, plaats of thema. Er is speciale aandacht voor gebruikers van openbaar vervoer of rolstoel en kinderwagen. Favoriete routes sla je op voor een volgende keer en deel je gemakkelijk met familie of vrienden.

Op pad met live-route navigatie

Op de website van Visit Zuid-Limburg kun je met één klik navigeren. Dus je kunt meteen de route volgen zodra je deze hebt uitgekozen! Bevind je je nog niet op de route, dan helpt een stippellijntje op de kaart je op weg. Andere navigatieopties, zoals het downloaden van GPX of het printen van een PDF, zijn ook beschikbaar.

Stadswandeling Kerkrade

beleefkerkrade.nl

De stadswandeling ‘Beleef Kerkrade in 90 minuten’ verrast je met een mix van cultuur, historie, prachtig groen en de gezelligheid van het centrum. De route start in het hart van de stad bij HuB Kerkrade, en eindigt op de Markt, waar je heerlijk kun nagenieten op een van de terrassen!

Archeo-Route Limburg

Geheel Limburg / archeoroutelimburg.nl

Ontdek de verhalen achter archeologische vondsten in Limburg. Sta oog-in-oog met onze archeoloog. Hij laat je zien wat zich in de geschiedenis op diverse plekken in Limburg heeft afgespeeld. Stap in de virtuele wereld met de techniek van vandaag om de verhalen van vroeger te beleven. App download: Archeo Route Limburg 2.0

53

Heuvels & dalen

Welkom in ons stukje 'buitenland in eigen land’. Althans zo wordt het Zuid-Limburgse landschap vaak

genoemd. Het ziet er niet alleen

heel anders uit, het voelt ook echt anders! Hier draagt het beminnelijke landschap elk

seizoen een ander jasje, kun je

eindeloos wandelen en worden

fanatieke fietsers verrast door

de nodige kuitenbijters en spannende afdalingen.

Heuvel op, heuvel af!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ heuvels-dalen

Beklim echte kuitenbijters Tip!

• Heuvelland fietsroute ⟶ 41,1 km

• Heuvelroute

Parkstad Limburg ⟶ 28,9 km

• De Vergezichten fietsroute

Heuvelland ⟶ 30,7 km

• De Mergellandfietsroute West-lus ⟶ 63,1 km

54 #visitzuidlimburg

Dalenlandschap

Het Zuid-Limburgse Heuvelland was niet altijd het heuvellandschap zoals we dat nu kennen. Heel lang geleden waren de Eifel en de Ardennen een groot plateau en Zuid-Limburg was daar een deeltje van. Naast een ondergronds zetje, sleten de Maas en de vele beekjes duizenden jaren lang dalen uit, waardoor er heuvels ontstonden.

Waar het water niet kon komen, daar bleven de heuvels over of zelfs nog delen van het oorspronkelijke plateau, zoals het plateau van Margraten. Het Limburgse Heuvelland is dus eigenlijk een ‘dalenlandschap’.

Tip! Meer leren over het ontstaan van de heuvels? Lees het interview met Edmond Staal in ons magazine ‘Zuid-Limburg lonkt’.

Wandelroute tips

Om op en top te genieten van de Zuid-Limburgse heuvels en dalen:

→ Dutch Mountain Trail → 100,7 km

→ Geologische schatten in het Geuldal → 10 km

→ Drielandenpunt SBB38 Vaals

→ 4,8 km

Bekijk de routes op

→ visitzuidlimburg.nl/routes

Hoogste punt

Het Heuvellandschap wordt dus gevormd door uitlopers van de Ardennen en de Eifel. Het voor Nederlandse begrippen sterke reliëf springt onmiddellijk in het oog. Het landschap varieert van 60 tot 322,5 meter boven NAP. Het hoogste punt, de ruim driehonderd meter hoge Vaalserberg, ligt op het Drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland, en is zeker een bezoek waard. Daarbij is Bergdorpje Vijlen met een hoogte van 195 meter boven NAP het hoogstgelegen dorpje van Nederland.

55

Vakwerk op z’n mooist

Ze steken prachtig af tegen de glooiende heuvels. De typische zwart-wit gekleurde vakwerkboerderijen in ons groene landschap. Tot in de vorige eeuw bouwden boeren de witte vakwerkhuizen met houten raamwerk. Deze vorm van architectuur is zo typisch voor dit stukje Nederland dat het iconisch is geworden.

De bouw, waarbij het skelet is gemaakt van hout, stenen, stro en leem, was tot 1850 de wijze waarop veel huizen in het Heuvelland gebouwd werden. Bakstenen waren in die tijd onbetaalbaar en hout en leem waren er in overvloed.

Bewonder de iconische architectuur van dichtbij!

⟶ visitzuidlimburg.nl/vakwerk

Tegenwoordig kijken we vol bewondering naar deze prachtige witte pareltjes in het groene landschap en kun je zelfs overnachten in één van de gezellige vakwerkhuizen!

Tip!

Proef de nostalgie in Nonke Buusjke

Aan de rand van de Schinveldse Bossen ligt Nonke Buusjke. Hier bewonder je een verzameling authentiek ingerichte vakwerkhuizen en ervaar je hoe het leven in Zuid-Limburg er rond 1900 uitzag.

56 #visitzuidlimburg

Cittaslow in het Heuvelland

Zuid-Limburg is uniek in de wereld. Het is de enige plek met drie aaneengesloten gemeenten die het keurmerk van Cittaslow dragen: Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals, waar de menselijke maat leidend is! Gelegen in een mooi landschap, met lokale tradities en kleine dorpjes vol gemeenschapszin en natuurlijk met heel mooie (streek)producten en de link met duurzaamheid.

De drie gemeenten werken samen en zetten zich met elkaar in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, milieu, cultuurhistorie, kwaliteit van leven, bewustzijn en gastvrijheid.

Beleef het Heuvelland

→ visitzuidlimburg.nl/ cittaslow-heuvelland

Daarbij worden ze geholpen en ondersteund door diverse ondernemers en organisaties die zich Cittaslow ambassadeur mogen noemen en het gedachtengoed mee uitdragen. De ambassadeurs zijn herkenbaar door het Cittaslow slakje bij de deur.

Cittaslow

Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken en dát biedt het Heuvelland.

Wandelen & fietsen
57

Welkom in Beekdaelen!

In Beekdaelen is veel te zien, veel te doen en veel te genieten. We nodigen daarom iedereen van harte uit om al wandelend, fietsend of te paard op ontdekkingsreis te komen. Trek er op eigen gelegenheid op uit of volg één van de vele routes die onze gemeente doorkruisen.

Bijtanken kunt u in één van de talrijke bourgondische eetgelegenheden. Of blijf wat langer en overnacht ook in Beekdaelen. In een luxe suite, een gezellige B&B of gewoon lekker op de camping. De keuze is ruim en er is voor ieder wat wils. Zo wordt u uitgerust wakker voor een volgende dag vol nieuwe avonturen.

Neem de uitnodiging aan en laat u verrassen! Geniet van prachtige natuur, vergezichten, bijzondere monumenten, kastelen, cultuurhistorie en unieke activiteiten. Wij weten zeker dat als uw wandelschoenen thuis weer op hun plek staan, uw paard weer op stal staat of uw fiets weer in de berging, u met veel plezier terugkijkt op uw bezoek aan Beekdaelen.

Beekdaelen is ook een rustige uitvalsbasis om de rest van Zuid-Limburg en de Euregio Maas-Rijn te ontdekken.

Volg de Beekdaelenroute!

Beekdaelen ontdekken per fiets kunt u het beste via de Beekdaelenroute. Een fietsroute die iedere fietser onderweg zal verrassen en inspireren. Meer informatie vindt u op www.beekdaelenroute.nl. Hier kunt u de route ook direct downloaden.

Laat u inspireren en overtuig u zelf! → www.visitbeekdaelen.nl 58 #visitzuidlimburg
Wandelen & fietsen 59

Welkom in Stein. Het Hart van de Maasvallei!

In het hart van het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei, ligt de groene gemeente Stein. Ontdek verscholen pareltjes, bijzondere beschermde dorpsgezichten, de schoonheid van de Maas en unieke monumenten, landschappen en natuur! De inwoners van Stein heten iedereen van harte welkom.

De groene gemeente Stein is een waar wandel- en fietsparadijs. Je vindt hier diverse knooppunten van het uitgebreide Nederlandse fietsroutenetwerk, die via de Europabrug en het veer in Berg aan de Maas, naadloos aansluiten op de Belgische fietsroutenetwerken. De rivier de Maas vormt hier de natuurlijke grens tussen Nederland en België.

Wandelen in Stein

Een van de unieke wandelingen door Stein is de Gedichtenroute. Onderweg kom je op toepasselijke plekken in het landschap gedichten van Jack Jacobs tegen. De route voert je onder andere door een feeëriek bronnenbos, over een Engels landschapspark rondom Kasteel Elsloo en langs de meanderende Maas.

Een onontdekt stukje

Zuid-Limburg

Stein is een onontdekt stukje Zuid-Limburg waar je even weg bent van alle drukte. Stein biedt kwaliteit i.c.m. kleinschaligheid. Stein is authentiek, veelzijdig en verrassend en onderscheidt zich door zijn eigen unieke, stille belevingswereld

60 #visitzuidlimburg

binnen het drukbezochte Zuid-Limburg. Verder kent de omgeving van Stein vele mooie parken en bossen, zoals het als Natura 2000 aangemerkte Elsloërbos bij Elsloo en de kasteelparken in Stein en Elsloo. Bezoek zeker ook het museum voor Grafcultuur en het Streekmuseum. In het Steinerbos kunnen kinderen zwemmen of ouderwets ravotten in de (binnen) speeltuin.

Op, over en langs de Maas

Steek in Stein de Maas per fiets, auto of te voet over naar België via het veerpontje Hoal Euver ll in Berg aan de Maas. Ben je een avonturier?

Laat je dan meevoeren door de stroomversnelling van de Maas met een kajak of raft. Bezoek zeker ook het museum voor Grafcultuur en het Streekmuseum. Of wat dacht je van een heerlijke wandeling door de prachtige natuur langs de meanderende Maas. Misschien kom je wel grote grazers tegen!

Tot ziens in Stein, Hart van de Maasvallei!

Brochure Hart van de Maasvallei

Download de gratis wandelen fietsbrochure via www.hartvandemaasvallei.nl en geniet van de mooiste routes in Stein.

Wandelen & fietsen 61

Onthaasten en genieten in een gevarieerd landschap met een rijke historie!

Als bezoeker van Meerssen val je van de ene verrassing in de andere. Het begint al met de Basiliek, de wonderen die zich hier voltrokken brachten pelgrims als de eerste stroom bezoekers. Maar Meerssen is ook een plaats waar veel kunstenaars wonen en zich thuis voelen. Meerssen heeft cultuur, historie, natuur en gezelligheid. Wat wil je nog meer!

Bij een bezoek aan Meerssen horen de gezellige terrassen, mooie winkels, het rijke culturele erfgoed, de eindeloze wandel- en fietsroutes en de prachtige natuur vol beken en bossen. Meerssen is een plek van rust en bezinning maar bruist ook van de evenementen. De groene omgeving van Meerssen nodigt uit om op de fiets te stappen of je wandelschoenen aan te trekken. Zo ontdek je een landelijk gebied waar je zomaar een klein kasteel ontdekt in de bossen, waar je uitkijkt over een

waterrijk gebied vol bewonderingswaardige flora en fauna en waar gezellige terrassen in de kleine dorpskernen gelegenheid bieden voor een verkwikkende pauze. De vele wandel- en fietsroutes waaronder een wijn- en kunstroute nemen je mee langs de mooiste plekjes en haar verrassende omgeving.

Voor ieder iets wils

Gemeente Meerssen is een duurzame toeristische trekpleister en ligt op het schakelpunt tussen de historische stad Maastricht, het heuvelland van Zuid-Limburg en Rivierpark Maasvallei. In 2021 stond Meerssen in de Top 100 van ‘Green Destinations’.

het beleven en ontdek het zelf. www.toerismemeerssen.nl 62 #visitzuidlimburg
Meerssen www.toerismemeerssen.nl Kom
Wandelen & fietsen 63

Rivieren, beken en bronnen

Op ontdekking langs het water

⟶ visitzuidlimburg.nl/ rivieren-beken-bronnen De Maas en de andere riviertjes zoals de Geul, Gulp en de Geleenbeek in Zuid-Limburg zijn zeer bepalend voor de regio. Deze rivieren hebben namelijk door de tijd heen de dalen uitgeslepen, waardoor het zo herkenbare heuvellandschap is ontstaan. Als wandelaar of fietser geniet je van het geluid van het kabbelende water en de serene rust tijdens een van de mooie wandelen fietsroutes.

Epen Bronnenland

Het dorpje Epen staat bekend om het feit dat er overal in de omgeving bronnen ontspringen. Drie wandelingen door dit ‘bronnenland’ laten je de mooiste bronnetjes en bronbeken zien. Op sommige plaatsen liggen zelfs 6 tot 7 bronnen in een brongebiedje bij elkaar. Hiermee kent de regio de hoogste dichtheid aan bronnen in Nederland!

64 #visitzuidlimburg

Ontdek de kracht van de natuur bij de monumentale watermolens in Zuid-Limburg. Je proeft hier de noeste arbeid van vroeger!

Op ontdekking langs de Maas

Verken de omgeving langs de Maas eens op een andere manier. Neem het veerpontje op de Maas. Je kunt buurland België bereiken via de bruggen, maar via één van de veerpontjes is natuurlijk veel leuker. Kijk op rivierparkmaasvallei.nl voor de locaties en actuele vaartijden.

Of wat dacht je van een heerlijke fietstocht langs de Maas? De Maasfietsroute loopt langs de hele Maas, van begin tot einde. Tijdens het vlakke Limburgse deel rol je van het ene hoogtepunt in het andere. Je vindt karakteristieke Maasdorpjes, gezellige terrasjes en de mooiste natuur in het Maaslandschap. Onderweg neem je rustpauzes bij de kolossale kunstwerken die speciaal zijn ontworpen voor de Limburgse Maasroute!

→ visitzuidlimburg.nl/maasroute

De Mulderplas

Wandel of fiets langs dit verrassend en natuurrijk recreatiegebied in het Geleenbeekdal. Langs het water wordt je vergezeld door reigers, kikkers en libellen. Langs de kant bloeit de gele lis en genieten vissers van de rust. Over de Geleenbeek scheert het ijsvogeltje en houten vlonderpaden leiden je over de kwetsbare natuur.

65

RivierPark Maasvallei

Het RivierPark Maasvallei is een grensoverschrijdend landschapspark langs beide oevers van de gemeenschappelijke Maas tussen Maastricht en Thorn (Smeermaas en Kessenich in België). Over een lengte van 45 km vormt deze regenrivier de fysieke grens tussen de beide Limburgen. Tegelijk is ze ook een belangrijke verbinding tussen de bewoners en de natuur langs de twee oevers. Dit landschap, waarin wilde natuur weer kansen krijgt en terrein wint, is uniek in de Benelux. Een verrassend paradijs, het ontdekken waard. Wandelen, fietsen, kajakken, vogels spotten of gewoon genieten van de mooie natuur… Waar je ook voor kiest, de Maas is nooit ver weg.

Te voet

Deze wilde riviernatuur leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Maak je keuze uit een van de uitgestippelde wandelroutes langs Nederlandse of Belgische oever. Of ga op avontuur tijdens een struintocht, weg van de vaste paden. In verschillende Nederlandse gemeenten is er ook een knooppuntensysteem uitgewerkt waarmee je zelf aan de slag kunt

om je ideale wandelroute samen te stellen. Geniet onderweg van bijzondere soorten zoals de ijsvogel, de bever en wilde marjolein. Ook konikpaarden of gallowayrunderen kom je onderweg zeker tegen.

Altijd droge voeten

Op voorhand controleren of een wandelroute of wandelgebied in het RivierPark Maasvallei onder water staat door een stijgende Maas? Dat kan met de 'Droge Voeten tool'. Op deze digitale kaart vind je een overzicht van de verschillende meetpunten en hun huidige toestand (droog, net overstroomd, onder water). Zo voorkom je natte voeten onderweg!

Op verkenning! www.rivierparkmaasvallei.eu 66 #visitzuidlimburg

Spetterende activiteiten

We hebben dan wel geen zee in Zuid-Limburg, maar ook bij ons kun je terecht voor eindeloos veel waterpret. De Maas biedt volop vertier voor echte waterratten en watersporters.

Voel je als een vis in het water in een van de (buiten) zwembaden. Hou je van serene rust en een kopje koffie met een adembenemend uitzicht, dan is een boottochtje over de Maas een absolute aanrader. Mag het wat avontuurlijker? Wat dacht je van kajakken, kanoën of zelfs raften!

Subtropisch

Zwemparadijs Mosaqua

Landsraderweg 11, Gulpen 043-4507400 / info@mosaqua.nl www.mosaqua.nl

Een spetterend dagje uit voor jong en oud! Wat leuk dat je binnen duikt bij zwembad Mosaqua. Onze subtropische beleving verdient zeker een plekje op jouw activiteitento-do lijst. Jouw batterij staat op het punt om volledig opgeladen te worden. Lekker plozen in een van onze verschillende binnen- of buitenzwembaden.

Zin in een dagje strand?

Bij Fun Valley Maastricht vind je een echt strand, waar je lekker kopje onder kunt gaan in de natuur.

Tip!

Wat kies jij?

⟶ visitzuidlimburg.nl/ waterpret

Je relaxmomentje pakken in een whirlpool of belevingsdouche. Een potje beachvolleybal op de ligweide. Het kan allemaal bij Mosaqua. En de kids? Die testen enthousiast een van onze vele glijbanen, die wagen zich aan onze beroemde wildwaterbaan of zoeken de schat van Kapitein Kid. Heb jij al zin om je bezoek te plannen?

67

Parken, tuinen & natuurgebieden

Op pad langs het groen

⟶ visitzuidlimburg.nl/ natuurgebieden

De glooiende heuvels, de prachtige vergezichten, de unieke holle wegen, de spectaculaire plateaus en de ongerepte bosgebieden. Nergens anders in Nederland vind je een gevarieerder mozaïek van landschapselementen. Ook de aangelegde ‘natuur’ zoals de parken en tuinen zijn zeker een bezoek waard.

Bovendien heeft iedere regio zijn bijzondere karakteristieke eigenschappen waardoor je binnen een straal van 30 kilometer steeds weer wordt verrast. Ieder seizoen opnieuw!

Picknicken in het Proosdijpark Tip!

Zoek een leuk plekje in het prachtige park in Meerssen, met glooiende parkweides, een fraaie vijver en theekoepel, en geniet van een gezellige picknick.

68 #visitzuidlimburg

Kasteeltuin Oud-Valkenburg

Oud Valkenburg 1, Schin op Geul 043-4592684 / kasteeltuinoudvalkenburg.nl

Kasteeltuin Oud Valkenburg bij kasteel Schaloen is een tuin vol verrassingen. Landbouwgewassen uit vervlogen tijden, een ouderwetse moestuin met vergeten groeten, kruidentuin, imkerij, waterpoel en de oude watermolen. Een tuin met het karakter van een Natuur-leertuin.

Natuurmonumenten in Zuid-Limburg

www.natuurmonumenten.nl

Van harte welkom in de mooiste natuurgebieden van Zuid-Limburg. Ga zelf op ontdekking via een uitgezette wandelroute of ga met de boswachter op pad tijdens een van de vele activiteiten.

Tips van de boswachter!

♥ Sint-Pietersberg en Groeve, het fort aan de Luikerweg 80 of de groeve aan de Lage Kanaaldijk 117, te Maastricht.

♥ Brunssummerheide

Schaapskooiweg 99, Heerlen

♥ Geuldal en De Volmolen, Plaatweg 1, Epen

♥ Schinveldse Bossen

Leiffenderhofweg 3, Schinveld

♥ Geleenbeekdal

Biesenweg 1, Geleen

De mooiste natuurgebieden in Selfkant

Net over de Duitse grens in Selfkant kun je heerlijk dwalen door prachtige natuurgebieden, zoals

Tüdderner Venn, het Rodebachtal, of natuurreservaat Hohbruch.

→ visitzuidlimburg.nl/selfkant

Scan en bekijk de agenda! ⟶

Download de route-app van Natuurmonumenten. Voor de mooiste uitgestippelde routes en de leukste weetjes van de boswachter.

69

Land van krijt, mergel en kalk

Ga je mee ondergronds?

visitzuidlimburg.nl/krijt

Ga terug in de tijd in het karakteristieke krijtlandschap van Zuid-Limburg, een van de weinige plekken ter wereld waar het Krijt zichtbaar is. Reis door de geologische periode van het gesteente. Laat je via steengoede wandel- en fietsroutes meevoeren langs prachtige kalkwanden, dagbouwgroeves en duik in het ondergrondse mysterie van Zuid-Limburg. Ontdek ruim 70 miljoen jaar geschiedenis!

Proef al het lekkers van de Zuid-Limburgse mergelbodem Löss is de meest vruchtbare grondsoort in Nederland. Een geschenk van de natuur! Kenmerkend voor het ZuidLimburgse landschap zijn de steile kalksteenwanden, mergelgroeves en bloemrijke kalkgraslanden. Op deze smakelijke bodem ontstonden traditionele streekproducten zoals stroop en wijn.

70 #visitzuidlimburg

Wat is er zo bijzonder aan deze gele steen?

Het Zuid-Limburgse krijtlandschap zit vol bodemschatten waar de mens al vanaf het prille begin dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Zo zijn de groeves ontstaan zoals je ze nu verspreid in de regio terugvindt. Zuid-Limburg is wereldwijd uniek door de manier waarop de inwoners van Zuid-Limburg de mergel, krijt en kalk – vanaf 250.000 jaar geleden tot heden – intensief hebben gebruikt op steeds nieuwe wijzen.

Ontdek de mysterieuze mergelgrotten

Onder de oppervlakte kronkelt een eeuwenoud gangenstelsel van meer dan 250 kilometer lang! Dit labyrint en zijn ondergrondse mergelgroeven kun je nog steeds bewonderen. Leer hoe deze door de eeuwen heen verbonden zijn met het dagelijks leven in de omgeving. Ontdek de ondergrondse geheimen op je gemak tijdens een rondleiding, of juist op een speciale mountainbike terwijl de adrenaline door je lijf giert.

Diep in de subtropische krijtzee Stap 70 miljoen jaar terug in de tijd en ontdek Zuid-Limburg, toen een subtropische krijtzee het landschap bepaalde. In de bodem vind je mergel: een bijzonder geel kalkgesteente, opgebouwd uit de kalkskeletjes van kleine diertjes, dat tekenend is voor de regio. Tegenwoordig lopen we op en zelfs in een oeroude zeebodem!

Land van Kalk

www.landvankalk.com

Welkom in het gebied van Kunradersteen dat loopt van Aken via Simpelveld tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen. Die Kunradersteen is een rijke voedingsbodem, maar ook een duurzaam bouwproduct dat al door de Romeinen werd toegepast. Ga eens mee op Safari of ga zelf op pad, het Land van Kalk is er om ontdekt te worden!

71
Land van Krijt, Mergel en Kalk
Hoi,mijnnaamisKaja. SamenIkbeneenGroeveRanger.metmijnvrienden:Klep, Bout,KorrieenKnotshelpik jouomookRangerteworden. ...alleendanben jeGroeveRangeren krijgjejetrofee. Voordat vertrekt... Nogevennaar hettoilet! Debeantwoordchallenge: de vragen vind hetgeheime Rangerwachtwoord Ranger tools: stevige boots, jas, zaklamp, pen, Ranger Challenge Stoere bij het Pak erbij. 72 #visitzuidlimburg

Ontdek de mergelgeheimen

Laat je leiden door één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. De vluchtgangen van de grot leiden naar de Kasteelruïne, Nederlands enige hoogteburcht. Hoor de verhalen over de ridders en jonkvrouwen, blokbrekers en mensen die zich er in oorlogen schuil hielden.

27 6301 BJ Valkenburg a/d Geul www.kasteelvalkenburg.nl

Daalhemerweg
van krijt, mergel en kalk 73
GRATIS toegang met een museumkaart
Land

Oerboeren in de prehistorie

Meer prehistorie ontdekken?

⟶ visitzuidlimburg.nl/ prehistorie

Zo’n 7000 jaar geleden vond er een revolutie plaats. Jagers en verzamelaars gingen toen over naar een boerenbestaan en vestigden zich in Zuid-Limburg. Deze eerste boeren van Nederland waren de bandkeramiekers en vestigden zich op de vruchtbare lössgrond van de Maasvallei tussen Beek en Maastricht. Op het eerste gezicht is daar misschien niet meer veel van te zien, maar de sporen zijn er wel degelijk.

Zelf op prehistorische schattenjacht!

Deze wandel- en fietsroutes nemen je mee naar 5000 BC en vertellen het verhaal van onze voorouders:

→ Wandelroute Bandkeramiek in Beek. Ontdek meer over de sporen van oude boerderijen en resten van het typisch bandkeramische aardewerk die archeologen vonden. → visitzuidlimburg.nl/ bandkeramiekroute

→ De ‘Oerboeren-fietsroute’ (voorjaar 2023). Deze fietsroute neemt je in twee lussen mee naar 7000 jaar geleden.

74 #visitzuidlimburg

Tip!

Vuursteen, het staal van de prehistorie

Vanaf 4000 v. Chr. werd vuursteen door de eerste boeren gebruikt. Zij gebruikten dit niet zozeer om vuur te maken, maar om werktuigen van te maken, zoals messen. De vuursteenmijnen waren de eerste industrie van Nederland.

Nergens anders sta je zo dicht met je neus op de prehistorie als hier:

→ Prehistorische Vuursteenmijn in Rijckholt: verborgen in het Savelsbos ga je onder de grond voor een unieke ervaring in de werkplaats van onze voorouders.

→ Vuursteenmijnen in Valkenburg: in dit kleine openluchtmuseum kijk je langs de balustrade zo’n 5000 jaar terug in de tijd.

Meer weten over de prehistorie?

Lees het interview met Joep Orbons over de Europese revolutie in de prehistorie in ‘Zuid-Limburg lonkt’.

→ Langs Vuursteen (voorjaar 2023): deze wandelroute van 5 km leidt je van het diepe Maasdal naar het bijna 100 meter hoger gelegen plateau. Laat je fantasie de vrije loop over de eerste mensen die hier in dit landschap verbleven.

Sporen ontdekken uit de prehistorie!

→ Museum voor Grafcultuur, Stein

→ Historiehuis van de Maasvallei, Elsloo

→ Erfgoedcentrum De Domijnen, Sittard

→ Infocentrum Mijn Rijckholt, Rijckholt 75

Romeins Zuid-Limburg

Nieuwsgierig?

visitzuidlimburg.nl/romeinen

Vier eeuwen lang maakte het huidige Zuid-Limburg deel uit van het Romeinse Rijk. Terwijl keizers en patriciërs hier de dienst uitmaakten, floreerden steden zoals Maastricht (Mosae Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) tot bruisende handelscentra.

Dwars door Zuid-Limburg liep namelijk een belangrijke hoofdweg, de Via Belgica (www.viabelgica.nl). Deze weg kruiste bij Maastricht de Maas en in Heerlen bouwden de Romeinen een groot badhuis. Dit badhuis is de grootste Romeinse opgraving en het oudste gebouw van Nederland! Door heel Zuid-Limburg bewandel je de eeuwenoude wegen van de Romeinen. Loop je met ze mee?

76 #visitzuidlimburg

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Tijdens deze (bescheiden) voettocht komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Vindplaatsen, kunst, architectuur en Romeinse opgravingen nemen je mee naar de tijd van de Romeinen.

Een kijkvenster

naar het verleden Tip!

Bij verschillende ondernemers in het Romeins Kwartier vind je een vitrinekastje met een object uit de Romeinse tijd.

Ontdek het Romeins

Kwartier!

visitzuidlimburg.nl/ romeinskwartier

Fietsen door het Romeins verleden

Zowel Voerendaal als Simpelveld zijn gemeentes in Zuid-Limburg waar de Romeinen zich bijzonder thuis voelden en dat is aan bepaalde overblijfselen nog steeds te zien en te merken!

Tijdens de fietsroute ‘Fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal’ (43,6 km) ontdek je niet alleen ZuidLimburg als fietsparadijs, maar ook dat het Romeinse erfgoed hier gewoon 'op straat ligt'.

77

Herdenk je met ons mee?

Zuid-Limburg is vaak van eigenaar gewisseld, en niet zonder slag of stoot… Na de Romeinen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en de Duitsers kregen uiteindelijk de Nederlanders het gebied in handen. Die turbulente oorlogsgeschiedenis voel je op sommige plekken nog steeds.

Middeleeuws oorlogsgeweld komt tot leven in Kasteel Hoensbroek, het best bewaarde kasteel van Europa. Tijdens de strijd tegen de Fransen ontstond de Kasteelruïne in Valkenburg. In de mergelgrotten liggen schuilkapellen en zelfs atoombunkers.

Duik in het oorlogsverleden!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ oorlogsverleden

Het meest indrukwekkende uit de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Verdieping vind je bij Fort Eben-Emael of met een van de bevrijdingsroutes.

Bevrijdingsroutes

Ontdek indrukwekkende plekken die te maken hebben met oorlog en bevrijding. Volg de oorlogssporen in Kerkrade en ontdek de belevingsroute in Valkenburg. Beleef ook de routes ‘Fietsen naar Vrijheid’ in EijsdenMargraten, het bevrijdingspad van de Liberation Route of de Herdenkingsmonumenten route in Eys en Mechelen.

78 #visitzuidlimburg

Liberation Route Limburg

Zuid-Limburg maakt met de themaroute ‘Bevrijding van Limburg’ deel uit van het internationale wandelnetwerk van de Liberation Route Europa. Van Mesch tot Mook sta je als wandelaar stil bij belangrijke plekken en verhalen over (het einde van) de Tweede Wereldoorlog, aangewezen door de zogenaamde Vectors of Memory.

Om niet te vergeten

Gemeente Gulpen-Wittem was het toneel voor vele heldhaftige en tragische oorlogsgebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee wandelingen van 10 en 12 km nemen je mee langs herdenkingsmonumenten om even stil te staan. Hier beluister je via een audiofragment het verhaal over alles dat er is voorgevallen.

Op Middeleeuws avontuur in Voerendaal

Wandel over spannende paadjes en bewonder de prachtige Voerendaalse kastelen tijdens een mooie wandeltocht van 8,4 km. Onderweg duik je met een avontuurlijke audiotour en speurtochtopdrachten dieper in het Middeleeuws verleden. Voor de jongste wandelaars is de route opgesplitst in twee lussen (4 & 4,4 km). Bestel de route in de webshop of haal hem bij een van de Visit Zuid-Limburg Experiences.

De legende van de Bokkenrijders

Het zuiden van Limburg was in de 18e eeuw een staatkundig versnipperd gebied. Het behoorde deels bij de Nederlandse republiek en deels tot Oostenrijk. Vanaf 1734 werd er geroofd uit de kerken en boerderijen door een grote goddeloze bende: de Bokkenrijders! In Valkenburg en Beekdaelen herleef je de geschiedenis van de Bokkenrijders.

79

Het Zuid-Limburgs mijnverleden

Het winnen van steenkool was zo’n lucratieve bezigheid, daar ging een groot deel van Zuid-Limburg voor ondersteboven. In de jaren 50 werkte bijna iedereen in ‘de koel’. Met een wervelende snelheid

schoot je in een smalle liftschacht zo’n 700 meter diep in de grond. Het was aan jou om samen met je koempels het zwarte goud naar boven te halen, zodat heel

Nederland er lekker warm bij zat. Zware explosies en krappe ruimtes... het werk in de mijnen was ontzettend zwaar.

Ga op zoek naar het zwarte goud!

⟶ visitzuidlimburg.nl/mijnen

Fietsroute ‘In het spoor van de Mijnen’ Tip!

Ontdek een groot deel van de voormalige Oostelijke Mijnstreek per fiets! Tijdens deze route van 58,6 km langs bekende en onbekende plekken gaat er een wereld voor je open, want de sporen uit het mijnverleden zijn goed verborgen.

80 #visitzuidlimburg

Het mijnverleden op

straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. De steenkoolindustrie zorgde voor een explosieve groei van de regio. Na de mijnsluiting in 1974 veranderde alles. Nog steeds kun je met deze wandelroute van 3,3 km zien en voelen dat het mijnverleden hier gewoon op straat ligt. → visitzuidlimburg.nl/ heerlensmijnverleden

Steenkolenmijn Valkenburg

Daalhemerweg 31, Valkenburg / 043-6012491 www.steenkolenmijn.nl

Op zoek naar Het Zwarte Goud! Gefascineerd door verhalen van vroeger en nu over het werken in een mijn? Wil je zien hoe het leven van een mijnwerker in werkelijkheid was en in het buitenland nu nog vaak is? Ontdek die wereld van de mijnbouw! Echte koempels (mijnwerkers) vertellen je hun sterke verhalen, en hoe dat allemaal ging. Eigen parkeerplaats.

Nederlands Mijnmuseum

Dr. Poelsstraat 29, Heerlen / 045-5713707 info@nederlandsmijnmuseum.nl www.nederlandsmijnmuseum.nl

In het nieuwe Nederlands Mijnmuseum in de binnenstad van Heerlen ontdek je alle facetten van het kleurrijke mijnverleden. Bewonder de eigentijdse presentatie van de collectie, waar je luistert naar zwarte verhalen, proeft van gouden tijden, kennismaakt met de grauwe keerzijde van de steenkoolindustrie en een blik werpt op een kleurrijke toekomst.

Het museum is gehuisvest in een monumentaal warenhuis uit de jaren veertig, gebouwd door de ondernemersfamilie Kneepkens naar een modernistisch ontwerp van architect Peutz. De sfeer van het warenhuis is nog steeds voelbaar in het museum. Hier staan de vele facetten van het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage.

81

Nieuw Elan

Een vernieuwend tijdperk volop in beweging

Contrast en creativiteit

De steden van Zuid-Limburg zijn broedplekken van cultuur, met elk hun eigen karakter. De ruwe kantjes van de stad krijgen steeds meer waardering. Niet alles is af en dat geeft ruimte voor creativiteit. Zo ontstaan street art en kunstzinnige gebouwen.

Bruis mee met flitsende events

Proef de urban sfeer tijdens Cultura

Nova, een van de grootste cultuurfestivals van het land, of het urban dansevenement Notorious IBE, dat internationaal danstalent naar Heerlen haalt.

Laat je verbazen en verrassen!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ nieuwelan

Dé street art hoofdstad van Nederland

Heerlen staat bekend als dé street art hoofdstad van Nederland! Bewonder niet alleen de vele murals, waaronder de grootste mural van Europa, maar ontdek ook de kleine straatkunst, zoals de tafereeltjes van mexicaan Pablo Delgado. Start je street art wandeling bij de Visit Zuid-Limburg Experience Heerlen-Parkstad en spuit hier je eigen digitale mural!

82 #visitzuidlimburg

Bewonderenswaardige

architectuur

Laat je verbazen door de bewonderenswaardige architectuur die deze regio rijk is.

Bonnefantenmuseum

Maastricht

Stap binnen in het door Italiaanse architect Aldo Rossi ontworpen gebouw en bewonder de architectuur. Geniet ook van een unieke combinatie van oude en hedendaagse kunst.

Ligne Sittard

Dit knap staaltje architectuur sluit naadloos aan op de stedenbouwkundige structuur van de binnenstad van Sittard. Dit kunst- en onderwijscluster is ontworpen door de architecten: Jeanne Dekkers, Anton Zoetmulder en Elise Zoetmulder.

Maankwartier Heerlen

Het Maankwartier is niet van deze wereld. Dat voel je meteen als je door een van de grote poorten het complex binnenloopt. Het complex zit vol verrassingen, hoogteverschillen, doorgangen, poorten, trappen en pleinen. Het is één groot kunstwerk, ontworpen door de Heerlense kunstenaar

Michel Huisman.

Moderne kunst

Waar moet je als moderne kunstliefhebber zijn in Zuid-Limburg? Deze 3 beeldende plekjes inspireren tot een zinnenprikkelende invulling van je dag.

SCHUNCK

Multidisciplinair instituut SCHUNCK, met kunst en cultuur voor iedereen, pakt in 2023 uit met een tentoonstelling rondom Bertien van Manen.

Museum Hedendaagse

Kunst De Domijnen

Het museum is nieuwsgierig naar ontwikkelingen in hedendaagse kunst en de manier waarop kunstenaars zich uitspreken over de wereld.

Buitenplaats Kasteel Wijlre

Hedendaagse kunst in het Koetshuis en Hedge House komen samen in een sereen parklandschap met de architectuur op de buitenplaats.

83

Bruisende evenementen

Bij welk evenement zien we jou?

De evenementen en activiteiten in Zuid-Limburg zijn zo gevarieerd als ons landschap. Van actief, kunst, culinair, historisch, cultureel tot zen. You name it, het is er! Ervaar de bourgondische gastvrijheid, voel die passie en leef je uit!

De leukste evenementen in Zuid-Limburg van vandaag, morgen en binnenkort staan online voor jou op een rij.

Check de actuele evenementenkalender op visitzuidlimburg.nl/ agenda

Tickets voor evenementen bestel je heel gemakkelijk bij onze eigen Ticketshop Limburg! → tickli.nl

Alle evenementen in deze Wegwijzer zijn onder voorbehoud.

84 #visitzuidlimburg

Een sprookjeskerst in Zuid-Limburg

Daar waar de kerstmarkten een echte beleving zijn. Daar waar je eindeloos kunt wandelen in unieke wonderschone winterlandschappen. Daar waar de kerstliefde door de maag gaat. Daar waar de lichtparades magisch zijn en zóveel leuks is te beleven. Daar in Zuid-Limburg strijk je neer, voor een kerst in magische sfeer. Kom en beleef het zelf!

Kerst must-do’s

Bezoek Kerststad Valkenburg

Laat je meevoeren door de betovering van (ondergrondse) kerstmarkten, kerstgrotten die het kerstverhaal vertellen, smakelijke kerstwandelingen, en een spectaculaire kerstparade.

In Valkenburg ervaar je het onvervalste kerstgevoel! Kom al in de sfeer op kerststadvalkenburg.nl

Ho-Ho-Ho de heuvels in Hup die wandelschoenen aan en word één met ons unieke glooiende heuvellandschap. Vooral de ‘kribkes’ (=kerststal) wandelingen zijn een absolute aanrader! Check: visitzuidlimburg.nl/ winterwandelingen

Ambachtelijke amusetochten

Lekker happen en stappen doe je tijdens één van de amusetochten. Je volgt een wandelroute, waar je onderweg bij verschillende horecagelegenheden een klein verwarmend hapje krijgt. Kijk op visitzuidlimburg.nl/amusetochten voor alle ambachtelijke routes.

85
Beleef de magie!
visitzuidlimburg.nl/kerst

Verrassende activiteiten

Zuid-Limburg: de streek van de bourgondiërs, de wandelaars en de natuurliefhebbers. Er is zoveel te zien en te beleven dat je zonder moeite elke dag opnieuw iets leuks kunt doen. Laat je verrassen door onze gidsen: zij tonen je een streek vol verhalen van trots, plezier en passie.

Ga je mee op ontdekkingstocht?

⟶ visitzuidlimburg.nl/ activiteiten

Deze regio is de perfecte plek voor bijzondere stadsbezoeken, rondleidingen en excursies. Ontdek bijvoorbeeld de geheimen van het Maankwartier in Heerlen of maak kennis met Sittard, de geboortestad van Toon Hermans!

Boek alle activiteiten via onze ticketshop: tickli.nl

86 #visitzuidlimburg

De leukste stadswandelingen

Stadswandeling Valkenburg

Zodra je Valkenburg binnenrijdt, zie je de historische gebouwen, unieke stadspoorten en bijzondere kasteelruïne al pronken. Wil je de stad nu echt goed leren kennen? Ga dan op pad met onze ervaren gidsen!

Stadswandeling Sittard

In de binnenstad van Sittard duik je met onze stadsgids in de geschiedenis van o.a. de stadswallen, kerken, Fort Sanderbout en bekende stadsfiguren. Samen ontdek je hoe historie en moderne ontwikkelingen hier hand in hand gaan.

Stadswandeling Vaals

Verken de spannende geschiedenis van Vaals met een gids. Laat je alles vertellen over het smokkelverleden tijdens een wandeling door de historische binnenstad langs mooie monumenten, zoals Kasteel Bloemendal en Huis von Clermont.

Stadswandeling Heerlen

Heerlen is dé urban hotspot van Zuid-Limburg! Experimenteel, creatief, cultureel en met een rijk verleden! Wandel samen met een gids door de stad, bewonder de street art en ontdek hoe de historie de bruisende stad van nu heeft gevormd.

Stadswandeling Meerssen

Ontdek Meerssen; een bourgondische gemeente tussen het groen die je zal verrassen, verwonderen en doen stilstaan. De route van 3 km laat je zien hoe de geschiedenis het Meerssen van nu gevormd heeft.

Visit Zuid-Limburg Experiences zijn hét
startpunt van jouw stadswandeling! → visitzuidlimburg.nl/ stadswandelingen Tip! 87
De
ideale

Musea, galerieën & ateliers

Kom je ook cultuursnuiven?

visitzuidlimburg.nl/ musea-kunst

Van inspirerende evenementen en bijzondere tentoonstellingen tot boeiende musea. In cultureel

Zuid-Limburg is altijd iets te beleven. Laat je inspireren in de galerieën en ateliers die verscholen liggen door heel het Heuvelland en daarbuiten of word zelf creatief tijdens een van de vele kunstzinnige workshops.

Het hele jaar door kun je cultuur snuiven in de diverse musea of geniet je van een avondje op de rode pluche in een van onze theaters.

Tip!

Breng een bezoek aan het Openluchttheater Valkenburg, het oudste natuurlijke theater van Nederland.

88 #visitzuidlimburg

SCHUNCK

Bongerd 18, Heerlen / 045-5772200

info@schunck.nl / www.schunck.nl

Bekijk het bij SCHUNCK

In een inspirerende omgeving als SCHUNCK heb je alleen je verbeelding nodig. Talent ontwikkelen kan bij de bieb en muziek- en dansschool. Talent bewonderen doe je in het museum. Hier verlies je jezelf even in een andere wereld.

SCHUNCK zit op een iconische plek in hartje Heerlen: het Glaspaleis – één van de belangrijkste gebouwen uit de 20e eeuw. De metershoge wandschilderingen en imposante architectuur vormen een fraai decor voor werk van nieuw talent, gevestigde kunstenaars en grote iconen. Sluit je dag af op het dakterras en laat je indrukken bezinken terwijl je geniet van het beste uitzicht van de stad.

Thermenmuseum

Coriovallumstraat 9, Heerlen 045-5605100 / info@thermenmuseum.nl www.thermenmuseum.nl

2023 – het laatste jaar om een spectaculaire tijdreis te maken naar het Romeinse leven van 2000 jaar geleden. Bezoek nu het oudste stenen gebouw van Nederland en beleef de wereld van de Romeinen. Met als absolute blikvanger de 100m2 grote projecties. De unieke, 2000 jaar oude opgraving die bewaard ligt in het Thermenmuseum, kun je bekijken via een looppad. Loop letterlijk door de tijd.

Er is nog veel meer te zien in het Thermenmuseum; de expositie 400 jaar baden, een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen en een Romeinse audiotour. Ontdek samen de Romeinse familietocht ‘Lucius & Amaka en het verloren fresco van Coriovallum’ (kinderen tot 18 jaar gratis entree).

SCHUNCK biedt voor ieder wat wils. Check het actuele programma op schunck.nl

Het Thermenmuseum is in 2023 voor het laatste jaar geopend. In 2024 vervolgen we de reis met de bouw van het nieuwe museum.

137 89
Korting! p.

Bonnefanten is hét kunstmuseum van Limburg en de Euregio en is de place-to-be waar je je thuis voelt voor een verrassende en inspirerende kunstbeleving. Het museum staat bekend om zijn permanente collectiepresentaties van oude, moderne en hedendaagse kunst, samen met unieke tijdelijke tentoonstellingen van buitengewone (internationale) kunst en kunstenaars. Het herkenbare museumgebouw aan de oever van de Maas is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Naast tentoonstellingen biedt het Bonnefanten ook een publieksprogramma voor jong en oud, leuke familieactiviteiten, een museumshop met een bijzonder assortiment en museumcafé Ipanema.

Kinderen t/m 18 jaar gratis entree.

Voor meer informatie en tickets ga je naar onze website: www.bonnefanten.nl

+ = // B
90 #visitzuidlimburg
ONNEFANTEN

Ontdek Landgraaf

14-045 / www.ontdeklandgraaf.nl

Ontdek Landgraaf laat je kennis maken met het rijke verleden van de gemeente Landgraaf. Ieder tijdperk heeft zijn eigen schatten en verhalen nagelaten, die je op Ontdek Landgraaf terug kunt vinden. Vanuit je luie stoel of tijdens een fiets- of wandeltocht die je zelf uitstippelt. Ga het ontdekken en laat je verrassen.

Discovery Museum

Museumplein 2, Kerkrade

045-5670809 / www.discoverymuseum.nl

In Discovery Museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Dé plek bij uitstek om in het verleden te duiken, het nu te ervaren en te leren hoe de toekomst eruit kan zien. Hier heb je niet alleen een dag plezier, maar word je ook een ervaring rijker over hoe we samen onze wereld mooier kunnen maken.

Voor jong en oud is er van alles te beleven in Discovery Museum. Ga op ontdekkingstocht in de Expeditie, waar je kan experimenteren met voeding, gezondheid, technologie en meer. Of laat je meenemen door André Kuijpers in het Aarde theater, waar je op spectaculaire wijze het overview effect kan ervaren.

Museum De Domijnen

Ligne 5, Kapittelstraat 6, Sittard

088-5995544, www.dedomijnen.nl

Dit museum voor hedendaagse kunst én erfgoed is dé plek die je laat zien wie we zijn, wie we waren en wie we kunnen zijn. Hier kun je inspiratie opdoen en je verwonderen. In de wisselende programmering komen thema's zoals ecologie, religie, rituelen, zingeving en migratie aan bod. Kijk op de website voor het actuele aanbod.

De handen nog niet genoeg uit de mouwen gestoken? Doe dan mee in een van de Science shows of ga zelf aan de slag in het Science lab.

Musea, galerieën & ateliers
Korting! p. 139 91

Fietsen langs kunst en cultuur in EijsdenMargraten

Stap in de inspirerende wereld van kunst in de openbare ruimte van EijsdenMargraten. Laat je verrassen door deze fietsroute van 47,1 km, maak kennis met lokale tradities en bewonder de vele kunstwerken die elk het verhaal van de streek vertellen.

Museum Romeinse

Katakomben

Plenkertstraat 55, Valkenburg / 043-6012554 www.katakomben.nl

Beleef Rome in 1 dag! Daal af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. De rijk versierde crypten zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven.

Museum Valkenburg

Grotestraat Centrum 31, Valkenburg 043-6016394 / info@museumvalkenburg.nl www.museumvalkenburg.nl

Historie en Limburgse kunstenaars. In een Reis door de Tijd beleef je de geschiedenis van Valkenburg. Een unieke combinatie van archeologie en geologie. Daarnaast biedt het museum exposities van bekende Limburgse kunstenaars. Kijk op museumvalkenburg.nl voor een actueel aanbod.

Kunst- en Verzamelhuis Wijlre

Parallelweg 9, Wijlre / 06-12930118

www.kunstenverzamelhuis.nl

In de vorm van twintig museumkamers wordt 100 jaar geschiedenis wederom zichtbaar. Spullen die door modernisering aan de kant zijn gezet en door ons opnieuw zichtbaar worden gemaakt. Voor de oudere generatie een soort thuiskomen, voor de jongeren een schoolboek dat tot leven komt!

Korting! p. 139
92 #visitzuidlimburg

Uitjes

Samen erop uit!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ familie-uitjes

In voor een beetje actie en avontuur voor het hele gezin?

Bekijk elke maand onze familievlogs met de leukste tips voor een onvergetelijke dag uit!

Een gezellig dagje erop uit is samen altijd leuker dan alleen. In Zuid-Limburg begrijpen we dat heel goed. Er valt heel veel te beleven voor jong en oud… Bezoek adembenemende attracties, sprookjesachtige pretparken of maak een ritje met de stoomtrein.

Na je dagje uit ook blijven logeren?

In Zuid-Limburg raak je hoteldebotel op de kindvriendelijke accommodaties, waar je kids lekker kunnen ravotten, ongedwongen tafelen en smullen van lokale streekgerechten in de kindvriendelijke smulstekkies. Een feestje voor het hele gezin wordt het vast en zeker!

voor de hele familie 93

Attracties & fun!

Wat ga jij vandaag doen?

⟶ visitzuidlimburg.nl/ attracties

Zuid-Limburg staat niet alleen bekend vanwege het prachtige landschap en de bourgondische gastvrijheid, maar ook vanwege al haar internationale topattracties. Kom aapjes kijken in de dierentuin, lekker je schoenen uit op het blotevoetenpad of eindeloos verdwalen in het spannendste én hoogstgelegen labyrint van Nederland.

Slecht weer? Breng een bezoek aan de vele musea, bind je latten onder en waan je even op je favoriete skipiste of kom lekker ravotten in een indoor speeltuin. Maak gebruik van het veelzijdige aanbod aan uitgaansmogelijkheden, beproef je geluk in het casino of swing op de dansvloer van een discotheek!

94 #visitzuidlimburg

Kasteelpark Born

Kasteelpark 38, Born / 046-4851950 www.kasteelparkborn.nl

Ga mee op avontuur in het gezelligste dierenpark van Limburg. Voor ieder wat wil(d)s! Wandel door het park en maak kennis met de grote kamelen, ondeugende apen, wijze uilen en bontgekleurde papegaaien. Even uitgekeken? Geniet van een hapje en een drankje op het terras. Kinderen kunnen ravotten in de speeltuin ‘t Aepke.

Slot Schaesberg

Slot Schaesberg-Laan 100, Landgraaf 045-2011222 / www.slotschaesberg.nl

Midden in Zuid-Limburg, in een waterrijk beekdal, staan de restanten van het 16e eeuwse kasteel ‘Slot Schaesberg’.

Met inzet van eeuwenoude ambachten door vrijwilligers en re-integranten, wordt Slot Schaesberg de komende decennia weer tot leven gebracht. Momenteel wordt de imposante 17e eeuwse poorttoren herbouwd.

Het kasteel is toegankelijk voor publiek en men kan deelnemen aan archeologisch onderzoek. Het kasteelpark biedt een prachtige historische nuts-tuin, met een veerpont over de slotgracht komt u bij een boerderij met historische dierrassen met een picknickplek en natuurspeeltoestellen. De ambachtelijke werkplaatsen zijn publiekstoegankelijk.

Relimarkt Hoensbroek

Akerstraat Noord 232, Hoensbroek 06-53814523 / www.relimarkt.nl

Relimarkt, unieke winkel in een markrachtige sfeer, met kerk- en kloosterkunst. De ruimte waar u religieus kunt kijken en kopen is maar liefst 800 m2. De collectie bestaat uit zo’n duizend heiligenbeelden (tot wel 2 meter hoog), veel kerstgroepen en veel andere religieuze kunst. Een unieke mogelijkheid voor de liefhebber.

Gidsen leiden u graag rond langs de bijzondere attracties. Slot Schaesberg, een bijzondere attractie waar erfgoed letterlijk tot leven komt!

Korting! p. 137 Korting! p. 137 95

Ganzepool 15, Brunssum, 06-38206303 / info@blotevoetenpark.nl www.blotevoetenpark.nl

Een unieke 4 km lange wandeling op blote voeten, leuk voor jong en oud! Open van 25 maart 2023 t/m 27 oktober 2023. De horeca is geopend van 22 februari t/m 7 januari 2024. Trek je schoenen uit en beleef de natuur met al je zintuigen. De BloteVoetenWandeling leidt je door een doolhof, modderpoelen, over hindernisbanen en naar een speelcirkel. Sla je liever een hindernis over? Niks moet, ervaren mag! Regenachtig weer? Dat maakt het uitje nóg avontuurlijker. De regenplassen voelen heerlijk aan je voeten.

Naast de BloteVoetenWandeling zijn er regelmatig workshops en evenementen waarin je JOUW natuur leert ontdekken en de verbinding aangaat:

Kasteel Hoensbroek

Klinkertstraat 118, Hoensbroek 045-5227272 / info@kasteelhoensbroek.nl www.kasteelhoensbroek.nl

Breng een bezoek aan het allermooiste kidsproof kasteel van Nederland! In dit enorme slot met meer dan veertig authentiek ingerichte kamers komen avonturen uit verre verledens tot leven. Aanschouw een heus riddergevecht, maak een dansje in de prachtige balzaal en beklim de Middeleeuwse toren. Zoek de geheime kamer, bibber in de eeuwenoude kerker en speel de spellen uit de tijd van ridder Hoen. Neem een selfie in de schandpaal op de binnenplaats en aanschouw een heus 'kotsgat' in de eetzaal.

Volg de route uit de kasteelbrochure of kies voor een van de spannende kasteeltochten. Tijdens vakanties worden er met regelmaat activiteiten georganiseerd.

NatuurSaunaAvond, HalloweenWandeling, Reflectortocht en nog veel meer. Volg ons & 'Discover your nature!' Bij onze BloteVoetenHut kun je heerlijk lunchen en avondeten. 96 #visitzuidlimburg

Korting!

p.

En weer of geen weer: Een bezoek aan het allermooiste kidsproof kasteel van Nederland (ANWB 2022) & winnaar van de VriendenLoterij Museumprijs 2021 valt bij iedereen in de smaak. 137
BloteVoetenPark
Korting! p. 137

GaiaZOO

Gaiaboulevard 1, Kerkrade 045-5676070 / www.gaiazoo.nl

In GaiaZOO ervaar je hoe bijzonder onze aarde is. In de Zuid-Limburgse dierentuin maak je een complete wereldreis in één dag en sta je oog in oog met 's werelds mooiste dieren zoals neushoorns, giraffen, leeuwen, gorilla’s en flamingo’s.

GaiaZOO is meerdere malen gekroond tot ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’!

Nieuw: betreed het park via het prachtige, nieuwe entreegebouw, bezoek de gloednieuwe GaiaSHOP en bewonder vanaf grote hoogte het heuvellandschap vanaf de nieuwe Toren van Gaia. Beleef ook de magie van ZuidAmerika in het vernieuwde Pampa-gebied met vicuňa's, tapirs en nandoes.

Rederij Stiphout

Maaspromenade 58, Maastricht 043-3515300 / www.stiphout.nl

De 5 passagierschepen van Rederij Stiphout bevaren dagelijks de Maas en het Albertkanaal en tonen u de mooiste plekjes van onze streek. U kunt een keuze maken uit het uitgebreide lijndienstprogramma of een eigen boot charteren voor uw gezelschap. Voor meer informatie zie website: www.stiphout.nl

Lijndienstprogramma

• Rondvaart op de Maas

• Rondvaart in combinatie met de mergelgrotten

• Historische vaarroute door de binnenhaven van ‘t Bassin

• 4-Sluizentocht (tocht om Maastricht incl. Passage 4 sluizen)

• Dagtocht naar Luik (incl. 2,5 uur in Luik)

• Saturday Night Dinner Cruise (duur 2,5 uur)

En voor de kids biedt GaiaZOO een waar speelparadijs met Europa’s grootste indoor dinospeelpark DinoDome, de speeltorens van de TreeTopTour of één van de andere speeltuinen.

• Pannenkoekencruise (duur 2 uur)

• Brunchboottocht (2 uur durende boottocht met uitgebreid brunchbuffet).

Voor actuele afvaartijden kunt u kijken op www.stiphout.nl of bellen.

Attracties & fun!
97
Korting! p. 139

Familiepark Mondo Verde

Groene Wereld 10 Landgraaf 045-5350161 / www.365mondoverde.nl

Mondo Verde, ontdek jouw wereld

Wil jij ook een leuke uitstap maken met de kinderen? Bezoek Mondo Verde met plezierige attracties en bewonder de bijzondere dieren en prachtige wereldtuinen. De pasta, de broodjes en vele andere producten zijn inbegrepen in de prijs.

Wandel en geniet samen van de prachtige wereldtuinen. Ontdek nieuwe culturen zoals de verschillende Theehuizen in Japan. Ooit een typische Engelse Cottage gezien? Kom samen tot rust. Tijdens jullie bezoek, staan jullie ook nog oog in oog met de Ringstaartmaki’s. Jullie zien voor het eerst een Zwarte Panter in het echt en nog vele andere unieke diersoorten. Na zoveel indrukken, nemen jullie een verfris-

Kinderstad

Parallelweg 4, Heerlen / 045-5717252 www.kinderstad.nl

Kinderstad Heerlen, het leukste overdekte attractiepark van Nederland!

Zin in superleuke dag met het hele gezin, waar je met een glimlach aan terugdenkt?

Beleef samen een geweldige dag met Max Majoor en de plezierige attracties. De kinderen vermaken zich op een superlange glijbaan. Wie haalt er als eerste de finish? Ga samen in één van de Draaimolens. Op zoek naar adrenaline? Val naar beneden met de Freefall. Een kick gegarandeerd! Of ga in de Wildwaterbaan. Pas op dat jullie niet nat worden… Draai erop los in de 8-vormige Spinning Coaster. Wij zeggen: “Gillen maar!” Kinderstad Heerlen heeft nog onwijs veel leuke andere attracties.

sende roetsj in de Pirate Splash, zweven jullie rond met de Mondo Volare en beleven jullie nog vele andere leuke momenten.

Van al dat gespeel krijgen jullie natuurlijk zin in een versnapering. Even bijkomen op één van de overdekte terrassen met frietjes, snacks en slush-ijs.

98 #visitzuidlimburg

Sprookjesbos

Sibbergrubbe 2a, Valkenburg 043-6012985 / info@sprookjesbos.nl www.sprookjesbos.nl

Sprookjesbos Valkenburg, de plek waar fantasie en werkelijkheid elkaar ontmoeten. Kom genieten van onze speeltuinen en tijdloze sprookjes zoals Hans en Grietje, Doornroosje of Sneeuwwitje. Ga op avontuur in de bootjes van Jolly Roger, vlieg in de paradijsvlucht of bedwing de oceanen met het Schommelschip van Kapitein Haak.

De Miljoenenlijn

Stationstraat 22, Simpelveld

045-5440018 / www.miljoenenlijn.nl

De Miljoenenlijn is een prachtige spoorlijn dwars door het Zuid-Limburgse Heuvelland. Stap in de meer dan 100 jaar oude stoomtrein en beleef een onvergetelijke reis terug in de tijd.

Laat je meevoeren door het betoverende landschap, beleef de romantiek van het reizen uit lang vervlogen tijden en droom weg in het luxe pluche van onze 1e klasse rijtuigen... Bezoek onze website voor een ruim aanbod aan bijzondere arrangementen en evenementen.

De Miljoenenlijn, een ijzersterke beleving!

HopOn HopOff CityTour Aachen

Opstapplaats Drielandenpunt: Viergrenzenweg 97, Vaals

043-6098500 / www.citytour.de

De ca. 2 uur durende stadsrondrit gaat vanuit Vaals of het Drielandenpunt door en rondom het centrum van Aken. U kunt de hele stadsrondrit meerijden of u stapt uit bij een van de bushalteplaatsen om bezienswaardigheden zoals de Dom en het Rathaus en de Elisenbrunnen te bezichtigen. Vervolgens kunt u weer instappen om de tour te vervolgen.

Attracties & fun!
99

Labyrint Drielandenpunt

Viergrenzenweg 97, Vaals / 043-3065200 www.drielandenpunt.nl

Op het hoogste punt van Nederland vindt u niet alleen het Drielandenpunt, maar ook het Drielanden-labyrint! Kunt u het middelpunt vinden? Elke bezoeker, groot en klein, krijgt een Drielandenpaspoort. Los de raadsels op, open de geheime deur en krijg een stempel in je paspoort als beloning voor het vinden van het middelpunt! Pas wel op voor de tientallen spontaan spuitende waterfonteinen!

In de souvenirwinkel, met een dak in de vorm van een reusachtige vlinder, zijn niet alleen unieke souvenirs te verkrijgen, maar ook wandelingen en speurtochten voor alle leeftijden. Voor nog meer speelplezier moet je in de gratis toegankelijke speeltuin zijn! Grenzend aan de speeltuin vindt u het terras van het Frietkot, het IJsboerke, de Duitse Herberg en het Hollandse poffertjeshuis voor de grote en de kleine honger.

Tot slot kunt u terecht bij Taverne de Grenssteen; een restaurant met een bijzondere ambiance met haar Jeneverstokerij en Douanedepot. Proef ons eigen bier van de tap genaamd ’t Paolke of kies een lekkernij van de euregionale lunchkaart zoals flammkuchen, een stuk Limburgse speltvlaai of reserveer de unieke Highest Tea!

Het is zelfs mogelijk om uw feest te vieren in deze bijzondere ambiance. Voor groepen zijn er verschillende binnen- én buitenactiviteiten. Zo wordt een bezoekje aan het Drielandenpunt opeens een dagvullend, actief, leuk en informatief programma met onbegrensde mogelijkheden!

100 #visitzuidlimburg

Wandelend in de heuvels van Zuid-Limburg, vergeet u bijna dat u in Nederland bent. Een verblijf op één van onze vier parken nodigt uit tot mooie boswandelingen en uitdagende fietstochten.

Landal Hoog Vaals

Dineer op het terras met uitzicht over het heuvellandschap, ga zwemmen of kom gezellig bowlen. Tijd voor elkaar, daar draait het om.

• 355 vernieuwde bungalows

• Compleet vernieuwde faciliteiten

• Interactieve bowlingbaan

• Overdekt zwembad, ook voor dagrecreatie

Landal Kasteeldomein De Cauberg

Op de top van de Cauberg geniet u van een verblijf op niveau. Ontdek de natuur, wandel naar Valkenburg of bezoek de mergelgrotten.

• 146 villa’s en 51 appartementen

• Perfecte uitvalsbasis voor sportieve fietstochten

• Naast Thermae 2000 en 10 autominuten van Maastricht

Landal Reevallis

Vier vakantie op het hoogstgelegen park van Nederland, op steenworp afstand van Duitsland en België.

• 69 vrijstaande bungalows

• Uitzicht over het glooiende landschap

• Diverse restaurants en winkels op loopafstand van het park

Landal De Waufsberg

Het pittoreske Noorbeek ligt op de grens van Nederland en België en biedt daarmee oneindig veel mogelijkheden tot het maken van leuke uitstapjes.

• 62 moderne vrijstaande villa’s

• Restaurant met overdekt terras

• Fietsverhuur

• In de omgeving van Maastricht, Aken en Valkenburg

Interesse?

Kijk op landal.nl/limburg, bezoek de Landal App of bel 0900 - 8842 (€ 1,- per gesprek)

Ontdek wat groen kan doen

Attracties & fun!
101

5x tips voor een avondje uit!

In Zuid-Limburg kun je heerlijk ontspannen. Heb je zin om lekker uit te gaan? Neem plaats op het terras of ga het café binnen in Heerlen, Sittard, Valkenburg of Maastricht. Of je nu alleen, met zijn tweetjes, of met een groep collega’s, vrienden of familie bent: in het zuiden is uitgaan een feestje!

Proef van het ZuidLimburgse uitgaansleven

1 Ontsnap uit de escaperoom

Heb je stalen zenuwen en hou je wel van een uitdaging? Dan mag je de spannende escaperooms in Zuid-Limburg niet missen! Werk samen, kraak de codes en zorg dat je zo snel mogelijk buiten komt. Het lijkt zo makkelijk, totdat de deur achter je in het slot valt!

→ visitzuidlimburg.nl/escaperooms

2 Urenlang filmplezier

Vergeet jij graag even de wereld om je heen? Zak dan lekker onderuit in een van de vele bioscopen in Zuid-Limburg. Hier geniet je van wat lekkers en verdwaal je in het verhaal op het grote scherm. Van filmhuis tot grote bioscoop, van nieuwste blockbuster tot aan arthouse film, in deze filmhuizen en bioscopen zit je helemaal goed!

→ visitzuidlimburg.nl/bioscopen

3 Plezier voor tien met de leukste groepsuitjes

Heb je binnenkort een vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje of familiedag?

In Zuid-Limburg vind je te gekke workshops, activiteiten en teambuildingsprogramma’s voor elke smaak!

→ visitzuidlimburg.nl/groepsuitjes

102 #visitzuidlimburg

4 Gooi een strike op de bowlingbaan

Bowlen is gezellig, sportief en goed voor de teamspirit! Ga jij voor de strike of heb je toch nog een oefenrekje nodig?

Bowlen in Zuid-Limburg geeft in ieder geval een gezellige twist aan je avond uit! → visitzuidlimburg.nl/bowlen

5 Een avondje AAN in het theater

Licht uit, spot aan! Ben je klaar voor een onvergetelijk theaterbezoek?

Waar je ook van houdt: muziek, cabaret, musical, toneel of dans, in het theater beleef je magie!

→ visitzuidlimburg.nl/theaters

Openluchttheater Valkenburg

Plenkertstraat 51, Valkenburg / 043-6015044 www.openluchttheater-valkenburg.nl

Tussen de mergelrotsen van Valkenburg ligt het oudste en mooiste openluchttheater van Nederland. Hier kun je elke zomer genieten van pop- en wereldmuziek, klassiek, familievoorstellingen en heel veel meer. Vanaf mei open! Kijk op de website voor ons programma.

Casino Peppermill

Beitel 90, Heerlen

www.casinopeppermill.nl

Casino Peppermill, een begrip in de Euregio! Spanning en ambiance, dát is wat u aantreft tijdens uw bezoek. Een hypermodern casino met ruim 180 kansspelautomaten en roulettes, voor elk wat wils. In Casino Peppermill zijn verschillende niveau’s en etages waar de automaten staan opgesteld en er is een moderne bar alsmede een lift.

Attracties & fun!
103

Actief, sport & avontuur

Actievelingen en sportievelingen halen hun hart op in Zuid-Limburg!

Nergens kun je fijner actief de deur uit dan hier. Het glooiende heuvellandschap is een lust voor het oog van de recreatieveling die onderweg van het uitzicht wil genieten, maar ook voor de sportieveling die gaat voor spanning en sensatie.

Ontdek het!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ actief-sport-avontuur

Wat dacht je van een potje golf op een van de mooiste golfbanen van Nederland met het prachtige Heuvelland als decor? Van survival-, wandelof fietstochten tot spectaculaire in- en outdoor games, deze regio heeft het allemaal.

104 #visitzuidlimburg

Hardlopen door een glooiend landschap

Lekker je hoofd leegmaken in de natuur of trainen voor die (halve) marathon: hardlopen is inspannen en ontspannen tegelijk. De hardlooproutes in Zuid-Limburg zorgen voor extra veel sportplezier, mede vanwege de mooie uitzichten. ⟶ visitzuidlimburg.nl/hardlopen

Adventure Park het Plateau

Ganzepool 17, Brunssum

045-2084882 / info@parkhetplateau.nl

www.parkhetplateau.nl

Avontuurlijk genieten midden in de natuur. Klimmen onder de boomtoppen in het klimbos, doelgericht concentreren op de boogschiet- en bijlwerpbaan, mountainbiken, heerlijk wandelen & genieten van Oostenrijks/ Limburgse hapjes, drankjes & gezelligheid op het prachtige buitenterras of in de Almhütte.

Valkbike Verhuur

Plenkertstraat 14-B, Valkenburg

06-45061000 / contact@valkbike.nl

www.valkbike.nl

Wil je het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland verkennen zonder je helemaal in het zweet te werken? Kies voor een innovatieve tweewieler bij Valkbike. Bij Valkbike huur je het hele jaar door de hoogste kwaliteit tweewielers. Elk jaar de nieuwste E-bikes, E-Scooters en E-Mountainbikes. Neem een kijkje op onze website.

Paradijsvogels Boerengolf & Schapendrijven

Cottessen 12, Vijlen / 06-46432582

www.paradijsvogels.nl

Bergboerengolf in het 5 sterren landschap van het Geuldal. De meest heuvelachtige baan van Nederland. Veel verrassende groepsactiviteiten voor jong en oud. Pret gegarandeerd. Schapendrijven, huifkartocht, heuvellandgames, mergelcarving, vlaaienbakken, bbq etc. Reserveren noodzakelijk.

Tip! Korting! p. 137 Korting! p. 139 105

Valkenburg Adventure

Oud-Valkenburg 2a, Valkenburg 043-6040675 / valkenburgadventure.nl

Grotbiken & Meer! Valkenburg Adventure (voorheen ASP Adventure) neemt je mee op avontuur om het Heuvelland op unieke wijze te ontdekken; onder- én bovengronds! Grotbiken, Grotklauteren, onze Wandeloriëntatietocht… Hoe ga jij met ons mee op avontuur?

Gaan we Grotbiken diep onder de grond in de Sibbergroeve? Samen op ontdekkingstocht in het mystieke gangenstelsel. Of kies je voor onze Grotklautertocht? Een klimmend avontuur op en onder de enige hoogteburcht van Nederland. Durf jij te abseilen in de eeuwenoude waterput?

Natuurlijk is het ook mogelijk om het Heuvelland boven de grond te verkennen. Zo kun je de Wandeloriëntatietocht beleven.

Cycle Center Tweewielerverhuur

De Leeuwhof 21, Valkenburg 043-6015338 / www.cyclecenter.nl

Zuid-Limburg is een waar paradijs... Een stukje buitenland in Nederland. Het idyllische vijfsterrenlandschap, met haar rijke tradities en Bourgondische charme. Het Heuvelland leeft! Heerlijk genieten van het Heuvelland doe je natuurlijk op een fiets of scooter van Cycle Center. Topkwaliteit materiaal in de beste staat van onderhoud. Cycle Center heeft een breed assortiment met onder andere de volgende types: E-bikes, E-Choppers, E-Solexen, (E-)ATB's, 29'ers, racefietsen, toerfietsen en Vespa's.

Vanuit de splinternieuwe Par'Course vestiging nabij het centrum Valkenburg stapt u makkelijk op.

Zelf op pad gaan en de weg vinden met o.a. kompas en landkaart. Waar zullen jullie uitkomen? Bekijk onze website voor al onze activiteiten en meer info!

Er zijn prachtige routes beschikbaar en u kunt ook een leuk actief of culinair arrangement bijboeken. Het is zelfs mogelijk de tweewielers op uw logeeradres te laten leveren! Info op de website.

106 #visitzuidlimburg

FIETSEN VANAF

27,95

VISSEN VANAF

5,00

Loop binnen in de wereld van fietsen en vissen en ontdek al het moois dat de mooie natuur van Zuid-Limburg te bieden heeft. Ontdek de wereld van het fietsen en vissen in het Shimano Experience Center, geniet van een dagje vissen aan onze Shimano visvijver of ga erop uit met een van onze nieuwste stads-, e-bikes, (e-) mountainbikes, (e)-gravelbikes of racefietsen.

Wist je dat er vanuit het Experience Center vele routes –waaronder de Amstel Gold Race routes – starten? Ook voor de MTB, Gravel en E-bike zijn er prachtige routes die je door het prachtige Heuvelland leiden. Na je fietsrit is het zelfs mogelijk om je op te frissen in onze uitgebreide douche faciliteiten; even bijkomen doe je in onze coffee corner of Amstel Gold Race Experience met een van onze heerlijke versnaperingen van de borrel- en lunchkaart.

Bij het Shimano Experience Center kan het allemaal! Het Experience Center bezoeken is gratis. Ga je er liever op uit met een van onze high-end fietsen of wil je komen vissen aan onze visvijver? Reserveer dan via www.shimano-ec.com En als je er dan toch bent... vergeet dan vooral niet op de foto te gaan met de fiets van Mathieu van der Poel, Tom Dumoulin, Wout van Aert en nog veel meer wielerhelden.

Wil je meer weten over het Shimano Experience Center? Onder het genot van een kop koffie informeren wij je graag nader over onze mogelijkheden en faciliteiten.

0031 43 - 744 0171

info@shimano-ec.com

www.shimano-ec.com

Actief, sport & avontuur
EN DOMPEL JE ONDER IN EEN TOTAALBELEVING
BEZOEK GRATIS HET SHIMANO EXPERIENCE CENTER
CONTACT
107

Wellness & onthaasten

Als je ergens écht de tijd voor jezelf kunt nemen, dan is dat in Zuid-Limburg. Door de indrukwekkende natuur, inwoners die tijd en aandacht hebben voor anderen en de vele faciliteiten is dit de ideale plek om te onthaasten. En dat betekent zeker niet stilzitten en niks doen. Maar juist bewust genieten en rust toelaten waardoor je intenser gaat leven.

Kom helemaal tot rust

Tip!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ wellness-onthaasten Het enige Kuurpark van Nederland

Boven op de Cauberg, als schakel tussen Thermae 2000, Holland Casino en het oude centrum, ligt het enige kuurpark van Nederland. Het is een heerlijke ervaring om vanaf hier rustig uit te kijken over het bruisen van vestingstad Valkenburg. Het kuurpark is vrij toegankelijk vanuit Holland Casino of via de trap in de Plenkertstraat.

108 #visitzuidlimburg

Even weg van alle drukte

De mogelijkheden om te onthaasten in deze regio zijn eindeloos. Kies je voor een saunabezoek, een massage of een heilzaam thermaal bad?

Doet een frisse neus jou beter? Ga dan bijvoorbeeld op pad voor een boswandeling met een kudde alpaca’s, ezels of pony’s.

Thermae 2000

Cauberg 25-27, Valkenburg 043-6092000 / info@thermae.nl www.thermae.nl

Thermae 2000 – Spa, Resort & Hospitality. Op de top van de Cauberg, ligt Thermae 2000 verscholen in het groen. De plek is magisch.

Vanuit de baden met (warm) thermaal water kijk je uit over het Limburgse Heuvelland. Het water is heilzaam en wordt opgepompt uit drie eigen bronnen in de Cauberg. Naast de ruim 1.300 m³ aan water, is er een uitgebreid landschap met sauna’s en rustruimtes en kom je volledig tot rust in de terrasvormige ligweide. Hier ervaar je echt een stukje buitenland in eigen land. Goed voor jezelf zorgen doe je hier: mentale rust, bourgondisch eten en drinken en een ruime keuze in massages en schoonheidsbehandelingen. Thermae 2000 is letterlijk een bron van goed leven.

Op de fiets langs de basiliek

Geniet van een moment van bezinning op de fiets. Twee ‘pelgrimsfietstochten’ voeren je langs de basilieken van Sittard, Susteren, Meerssen en ander bijzonder religieus erfgoed. Bestel de routes in de webshop.

109
Tip!

Religieus erfgoed

Neem even plaats op de banken van het oudste abdijencomplex in Nederland of bezoek een van de vele kloosters. Steek een kaarsje aan in een kerkje of ontdek unieke ondergrondse kapellen. Eén ding is zeker: in Zuid-Limburg ben je niet lang op zoek naar religieus erfgoed. Deze regio herbergt namelijk nog bijzonder veel kerken, kapellen, kloosters en basilieken.

Ontdek de bijzondere verhalen

⟶ visitzuidlimburg.nl/ religieus-erfgoed

De religieuze sieraden van Zuid-Limburg hebben vrijwel allemaal een roomskatholieke oorsprong en de meeste kerken, kloosters en basilieken zijn zelfs nog in gebruik.

Ook niet te missen zijn de honderden wegkruisen. Deze spirituele schatten hebben elk hun eigen verhaal. Als je er eenmaal op gaat letten zie je ze overal!

110 #visitzuidlimburg

Pater Karel Kapel

Pater Karelweg 1, Munstergeleen

046-4525242 / www.paterkarelkapel.nl

Aan de rand van Munstergeleen, de geboorteplaats van de Heilige Pater Karel Houben, komen vele bezoekers naar de Pater Karel Kapel, om even stil te worden, een kaarsje op te steken of om hun intenties of gebeden achter te laten. Een plek waar mensen een bron van kracht en hoop vinden. Ook is er het Pater Karel museum, de beeldentuin en een winkel.

Pelgrimsoord Klooster Wittem & Kloosterboekwinkel

Wittemer Allee 34, Wittem

043-4501741 / info@kloosterwittem.nl

www.kloosterwittem.nl

Elke dag inspirerend... Gastvrij en veelzijdig pelgrimsoord. Ingebed in het glooiende Heuvelland, op steenworp afstand van Gulpen, ligt het monumentale Klooster Wittem. Een plek om even tot rust te komen, verwonderd rond te kijken of de kloosterboekwinkel te bezoeken. Kom een kaarsje opsteken of een viering bijwonen. In kerk en klooster zijn er rondleidingen, ontmoet je mensen, is er ruimte voor een gesprek met aandacht of om van hieruit een minipelgrimage te houden. Er is bovendien een bijzondere kloosterboekwinkel met wereldwinkel, een pelgrimshoek, een kinderhoek, een solidariteitstafel en een gevarieerd

Museum de Schat van Simpelveld

Kloosterstraat 68, Simpelveld

045-2031099 / info@deschatvansimpelveld.nl www.deschatvansimpelveld.nl

Ontdek de schitterende collectie kunstschatten in Museum de Schat van Simpelveld. Het museum is gehuisvest in een monumentaal kloostergebouw. Het toont een riante verzameling borduurwerk uit de negentiende en twintigste eeuw, schilderijen, gouden kelken, wassen beelden en middeleeuwse sculpturen.

aanbod van lezingen, meditaties, boekpresentaties en culturele- en bezinningsactiviteiten. We zijn elke dag open, voel je welkom!

111

Camini’s in Zuid-Limburg

Wandel en bezin

⟶ visitzuidlimburg.nl/camini

Wil je de ervaring van de Camino voelen, maar is het hele Jacobspad in Zuid-Limburg net iets te veel van het goede? Je kunt de klassieker naar Santiago de Compostela gelukkig ook beleven door een van de 11 camini’s te wandelen. Deze korte pelgrimservaringen van 5 tot 15 kilometer zijn elk gekoppeld aan een eigen levensles en speciaal ingericht op bezinning en bewustwording. Gun jezelf een momentje om stil te staan tijdens een kleine bedevaart.

Voor elke camini is een stempel te verkrijgen. Deze kun je laten verzilveren op het stempelblad in het boekje ‘Bezin in Zuid-Limburg’.

Heb je alle routes gelopen?

Op vertoon van je volle stempelkaart

krijg je bij een van de Visit Zuid-Limburg Experiences een cadeautje!

112 #visitzuidlimburg

Onze cultuur & tradities

Het rijke verleden van Zuid-Limburg blijft springlevend door het koesteren van bijzondere tradities.

Mei-den

Voor het begin van de zomer wordt vruchtbaarheid over het vee en de akkers afgeroepen door het planten van een mei-den. Midden in het dorp wordt een hoge, kale den rechtop gezet en versierd met de traditionele krans. De plaatselijke schutterij of de jonkheid (een vereniging van ongetrouwde mannen) organiseert, vaak samen met de harmonie, een folkloristisch feest rondom de planting van de mei-den.

De schutterij

Oorspronkelijk beschermden de Zuid-Limburgse schutterijen in de Middeleeuwen de regio tegen oproer en calamiteiten, onder ‘toeziend oog’ van de patroonheilige. Vandaag de dag vormt de schutterij een uniek stukje Limburgse cultuur.

Dompel jezelf onder!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ tradities

Carnaval

Tijdens carnaval beleef je Zuid-Limburg op haar best: de hele regio viert feest! Traditioneel zijn het drie dolle dagen, van oudsher aan de vooravond van een periode van vasten, maar eigenlijk staat Limburg een week lang op z’n kop.

Processies

Eeuwenoude tradities komen jaarlijks weer tot leven tijdens de religieuze processies. Als je witgele vlaggetjes langs de weg ziet hangen en straten versierd met prachtige bloemenpatronen, dan bewandel je de route van een processie.

113

Zóveel lekkers in Zuid-Limburg

Genieten met hoofdletter 'G'!

In Zuid-Limburg, de meest bourgondische streek van Nederland, vind je tal van streekproducten. Waarschijnlijk denk je meteen aan vlaai, asperges en zuurvlees, maar er zijn nog veel meer verfijnde ingrediënten en typische streekgerechten die de regio op smaak brengen. Ze zijn rechtstreeks van het land, uit het weiland en uit de wijngaard te proeven. Hier is het genieten met hoofdletter ‘G’!

Proef de verfijnde smaken!

⟶ visitzuidlimburg.nl/ streekproducten

Typisch Zuid-Limburg Tip!

Zuid-Limburg is trots op haar smaakvolle producten. Dat zie je niet alleen, dat proef je ook! Met het keurmerk ‘Zuid-Limburgs Streekproduct’ worden deze heerlijke producten herkenbaar op menukaarten, in etalages van verkopers of op de gevel van producenten. Kom ook proeven! → rvszl.nl

114 #visitzuidlimburg

Wat maakt de Zuid-Limburgse bodem zo bijzonder?

De löss uit de ijstijd gecombineerd met de laag kalksteen uit de Krijttijd heeft geleid tot een smakelijke en vruchtbare combinatie. Dit ontdekten de eerste boeren ruim 7000 jaar geleden al toen ze zich vestigden in de Maasvallei tussen Sittard en Stein. Er ontstond een boerencultuur die nooit meer verloren ging. Tot op de dag van vandaag verbouwen de boeren hun gewassen met veel passie. Dat leidt tot smakelijke streekproducten en geeft vorm aan het Zuid-Limburgse landschap.

Bijzondere streekproducten

Een ritje door het Heuvelland voert je al snel langs glooiende fruitboomgaarden, akkers en boerderijen. Van die soms zeldzame plekken waar verbouwd, geteeld en geplukt wordt. Maar al te graag openen de producenten hun deuren om je hun domein te laten zien, producten te laten proeven en je de kans te

Ontdek het bourgondische karakter van de streek tijdens een wandeling of fietstocht.

→ Bekijk in het voorjaar met eigen ogen hoe de vulling van onze heerlijke vlaaien aan de bomen groeit tijdens een van de bloesem wandelen fietsroutes: visitzuidlimburg.nl/ bloesem

→ Medio 2023 is de nieuwe fietsroute beschikbaar die je langs heerlijke streekproducten én passievolle producenten voert. Houd voor meer informatie onze sociale media kanalen en visitzuidlimburg.nl/streekproducten in de gaten.

bieden ze rechtstreeks vanaf het land in hun (boerderij)winkel te kopen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het fruit van fruittelers in Bemelen en omstreken. Het Livar kloostervarken dat met liefde wordt verzorgd. Of de stroop die ambachtelijk gestookt wordt.

115
Tip!

Wijn uit de streek

Proost op het goede leven!

⟶ visitzuidlimburg.nl/wijn

Voor een unieke wijnbelevenis

hoef je niet naar het buitenland. Limburg is namelijk dé wijnprovincie van Nederland. Wel 32% van alle Nederlandse wijndruiven wordt op deze bodem geteeld. Hier in Zuid-Limburg vangen we de zon in onze druiven. Dit samen met de vele hellingen, de rijke bodems én het ambacht van de wijnbrouwer proef je terug in de Zuid-Limburgse wijnen.

Niets voor niets heeft wijn uit het Mergelland en Vijlen een beschermde status (BOB) gekregen en leveren de wijnboeren internationaal prijswinnende wijnen.

Tip!

Doe mee met de druivenpluk

Help als vrijwilliger een handje mee met het binnenhalen van de oogst tijdens de plukdagen eind september en oktober.

116 #visitzuidlimburg

Bekijk de routes op visitzuidlimburg.nl/ wijnroutes

Wijnroutes

Genieten van wijn kan ook prima wandelend. Ontdek de wijnroutes rondom Eys-Wahlwiller, Noorbeek, Ubachsberg, Winthagen en Meerssen of ga op pad langs de Routes des Vins in Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach, Vijlen-Holset en Sittard. Onderweg word je getrakteerd op verbluffende uitzichten over de wijngaarden en leuke wijnweetjes.

Kies je route, volg de druifjes, leer en geniet!

• Route des Vins Wahwiller-Eys → 10 km

• Route des Vins Ubachsberg → 12 km

• Route des Vins Winthagen → 8 km

• Wijngaarden wandeling

Noorbeek → 7 km

• Wijngaardwandeling Meerssen → 8 km

• Route des Vins Berg en Terblijt –

Houthem St. Gerlach → 12 km

• Route des Vins Vijlen-Holset → 11 km

• Route des Vins Sittard → 10 km

Proef de passie van de wijngaardenier

Aan veel Zuid-Limburgse wijngaarden kun je een bezoek brengen. Ontdek bijzondere verhalen tijdens een rondleiding en proef de passie van de wijngaardenier tijdens een wijnproeverij.

117

Plan een bezoek aan een brouwerij!

Een rijke biercultuur

⟶ visitzuidlimburg.nl/bier

De winderige en zonnige heuvels van Zuid-Limburg blijken de perfecte plek te zijn waar hop goed gedijt. En hoewel het gewas een tijd lang niet meer in eigen land werd geteeld, groeit er sinds decennia weer hop in Zuid-Limburg én is het brouwen van, en experimenteren met eigen biersoorten populairder dan ooit! Maak kennis met de echte Limburgse bierbrouwerijen.

Voor elk wat pils!

Bier en ontspanning tijdens een aantal jaarlijks terugkerende evenementen:

→ De Gulpener Bierfeesten (augustus)

→ Leeuw Bier Oktoberfest Sibbe (september)

→ Brunssumse Oktoberfeesten (oktober)

→ Oktoberfeest Sittard (oktober)

Fiets in 53,8 km langs de Zuid-Limburgse brouwerijen Tip!

118 #visitzuidlimburg
119

BEZOEK DE ALFA BIERBROUWERIJ

Limburgse Familiebrouwerij. Waan je in de wereld van Meens Bier en ontdek de geheimen van de bron.

PROGRAMMA:

• Ontvangst met Meens Bier in het proe okaal anno 1870;

• Alfa Bier pubquiz;

• Rondleiding door de Alfa Brouwerij;

• Bierproeverij Alfa Bieren;

• Attentie.

Thull 15, 6365AC Schinnen | info@alfabier.nl | +31(0)46 44 32 888 120 #visitzuidlimburg
BEZOEK HET BRAND PROEFLOKAAL GROEPSRESERVERINGEN Info@brandproeflokaal.nl ONLINE BOEKEN Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol. 113BRN1087 Adv proeflokaal_114x176mm_WT.indd 1 21-12-2022 12:15 121

Bourgondisch genieten

Schakel een tandje terug en je voelt je al snel thuis in Zuid-Limburg. Het enige wat de allerhoogste prioriteit heeft, is genieten van het leven. De gemoedelijke sfeer en een glaasje rode wijn op een zonnig terras zorgen ervoor dat je al je zorgen vergeet.

⟶ visitzuidlimburg.nl/ zoveellekkers

Echte genietplekjes zijn overal verspreid en soms een beetje verstopt. Dat rustige plekje vlak langs de meanderende Geul, dat stadsterras waar het altijd gezellig is of dat ene restaurantje met authentieke gerechten uit de regionale keuken: wij helpen je deze plekjes te vinden. In Zuid-Limburg ervaar je het echte ‘la dolce vita’!

Proef Zuid-Limburg!
122 #visitzuidlimburg

Saillant Hotel Kasteel Doenrade

Limpensweg 20, Doenrade

046-4424141 / www.kasteeldoenrade.nl

Verscholen tussen de Limburgse bossen en landerijen ligt Kasteel Doenrade. Het 12e eeuwse kasteel biedt een unieke uitvalsbasis voor zowel toeristen als locals. Wees van harte welkom in ons vernieuwde restaurant of op ons ruime terras en geniet van een goede lunch, kop koffie met vlaai of een culinair diner.

Herberg De Zwarte Ruiter

Markt 4, Gulpen / 043-4504635

www.dezwarteruiter.com

Een begrip in het Limburgse Heuvelland: Thuis voor dorpsbewoners, wandelaars, fietsers en toeristen. Kom ook genieten van die goede sfeer en de heerlijke bieren en streekgerechten. Open: dagelijks vanaf 10.00 uur m.u.v. dinsdag (rustdag). Keuken open: vanaf 11.30 tot 21.00 uur.

Hotel Heerlen & Kasteel TerWorm

Terworm 10, Heerlen / 045-5601800 www.hotelheerlen.nl / www.terworm.nl

Eerlijk, gezond en lekker eten bij Valk Exclusief op of nabij Landgoed Terworm. Bij Hotel Heerlen vindt u verschillende mogelijkheden om in een ontspannen sfeer te dineren of deel te nemen aan één van de buffetten. Geniet bij Kasteel TerWorm in een sfeervolle ambiance van de beste streek- en seizoensproducten en begeleidende wijnen.

Wijnrestaurant Mes Amis

Tongersestraat 5, Maastricht 043-3257866 / www.mesamis.nl

Patriek Doelen verzamelt regionale seizoensproducten en creëert daar fine dining gerechten mee. Moeder Annaline zoekt vervolgens de Limburgse wijnen uit bij deze kunstwerkjes. Bij Wijnrestaurant Mes Amis word je de hele avond verrast en verwend met Limburgse gastvrijheid!

Bourgondisch genieten
123

De Reusch

De Bockhofweg 1, Schimmert 045-4042110 / www.dereusch.nl

De iconische 38 meter hoge watertoren van Schimmert uit 1927, bekend als De Reusch, is in 2021 getransformeerd tot een belevingscentrum voor streekproducten met als motto: ‘Eten en drinken van zover je kunt kijken’.

Vanuit De Reusch wordt het verantwoord gebruik van onze bodem gestimuleerd door het verbouwen, telen, maken en verkopen van lokale producten in een straal van 60 kilometer.

Beleef de acht thematische verdiepingen: Euregionaal uitzichtpunt: Genieten van eten en drinken van zover je kunt kijken. 4D Smaaktheater: Het verhaal van De Reusch en streekproducenten in 4D. Brouwerij: Proef zelf gebrouwen bieren en 'Frisch'. Microproducties: marktplaats met microproducties.

Proeflokaal: Inspirerende rondleidingen, workshops en proeverijen. Restaurant: De lekkerste gerechten van zover je kunt kijken. Met onze audiotour leer je meer over dit prijswinnende monument.

IJsparadijs

Zuid-Limburg

De vogels fluiten en het zonnetje schijnt! Zulk lekker weer vraagt om een heerlijk ijsje. Van hippe ijssalons tot ambachtelijke ijsboerderijen: de ijsmakers in Zuid-Limburg doen er altijd een schepje bovenop! → visitzuidlimburg.nl/ijsjes

De Vief Heringe

Molenweg 56, Sittard / 046-4585993 www.deviefheringe.nl

In de watermolen van Ophoven kunt u in de sfeer van weleer genieten van bourgondische gerechten, speciaal bieren en goede wijnen. In de watermolen zelf, de molenaarswoning, de oude werkplaats van de molenaar en de twee terrassen aan de waterkant bieden, ouderwets gezellig, een gastvrij en warm welkom voor iedereen.

124 #visitzuidlimburg
Tip!

De Limbourg Sittard, Wine & Dine

Markt 22, Sittard / 046-4518151

www.delimbourgsittard.nl

TOP-locatie op de Markt in Sittard!

Limburgse gastvrijheid met streek- en seizoensgerechten, duurzaam overnachten, loungen, dineren, lunchen. Kijk op onze website voor onze arrangementen. Tot snel.

Bilderberg

Kasteel Vaalsbroek

Vaalsbroek 1, Vaals / 043-3089308 www.bilderberg.nl/vaals/kasteel-vaalsbroek

Bilderberg Kasteel Vaalsbroek – Hotel & Kasteel gelegen in een oase van rust en luxe aan de voet van de Vaalserberg.

• 130 luxe hotelkamers met o.a. balkonkamers, juniorsuites en luxe suites

• 23 unieke ruimtes en zalen op het Landgoed voor succesvol vergaderen, romantisch trouwen of een geweldig event voor kleine en grote groepen tot wel 1500 personen

• Euregionaal specialiteiten restaurant 'In de Oude Watermolen' met sfeervolle bistro aan de kasteelvijver

• Volledig vernieuwde en gerenoveerde Spa & Wellness Vaalsbroek met zwembad, jacuzzigrot, saunalandschap en beautysalons

Proef de lekkerste vlaai!

Het bourgondische hoogtepunt voor lekkerbekken is absoluut de beroemde Limburgse vlaai. Ouderwets gebakken in een houtgestookte oven, gevuld met lokaal geteeld fruit en gemaakt van vers gistdeeg. Wij zetten de lekkerste plekken om Limburgse vlaai te proeven voor je op een rij. → visitzuidlimburg.nl/vlaai

• Kasteeltuinen met unieke flora & fauna –hoogstamboomgaard en leuk ook om actieve outdoor programma's te organiseren

• Kasteeldiners met rondleiding (op aanvraag)

• Unieke uitvalsbasis voor uw ontdekkingstocht in het Limburgse Heuvelland

Bourgondisch genieten
125
Tip!

Welkom in Sittard. Een stad om lief te hebben!

Daar waar je vanuit het noorden de eerste Zuid-Limburgse heuvels ziet, tref je Sittard aan: een van Nederlands oudste steden, grenzend aan het RivierPark Maasvallei en de ideale verblijfplaats voor het verkennen van Zuid-Limburg en de Euregio. Bewonder de historische binnenstad, ontdek authentieke winkeltjes en geniet van de gezellige horeca en de leukste evenementen. Het hele jaar door is er van alles te beleven.

Op pad door vestingstad Sittard Sittard staat sinds 2021 in de ANWB top 5 lijst van Nederlands mooiste vestingsteden. De vestingstad ontdekken kan het beste via een stadswandeling. Wandel over de unieke middeleeuwse aarden omwalling met grachten, ontdek verborgen stadstuinen en tal van eeuwenoude monumenten boordevol verhalen.

Historische markt

Geniet van een hapje en drankje op de historische markt. Een van de leukste pareltjes van Limburg. Wist je dat bijna iedere keuken is vertegenwoordigd op de Markt? Kortom, bourgondisch genieten in Limburg op zijn best!

Funshoppen in Sittard

In de pittoreske binnenstad vind je tal van speciaalzaken op het gebied van mode, interieur en exclusieve designermerken. Hier is winkelen echt een dagje uit!

⟵ Download de stadswandeling 126 #visitzuidlimburg

Cultuur & vertier

Sittard staat bekend om een groot aantal top evenementen zoals het Oktoberfeest, de gezellige Sint Joep markt en curiositeiten tijdens het Sint Rosa festival. Voor de cultuurliefhebber biedt De Domijnen voor ieder wat wils. Van het Toon Hermans Theater en poppodium Volt tot hedendaagse kunst, stedelijke historie en archeologie.

Grenzeloos verkennen

In en rondom de gemeente Sittard-Geleen zijn vele mooie wandel- en fietsroutes, die zowel door de historische kernen als de prachtige buitengebieden gaan. Je kan zelfs grensoverschrijdend gaan genieten in het Duitse Selfkant of middels een veerpontje in het RivierPark Maasvallei over de Maas naar België.

Altijd wat te doen in Sittard!

Benieuwd wat er te doen is in Sittard?

→ sittardgenietenvoorop.nl

→ visitsittardgeleen.nl

In uw agenda

→ Weekmarkt Sittard

Donderdag van 09.00 tot 13.00 uur

→ Versmarkt Sittard

Zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur

Koopzondagen

Vanaf maart is elke laatste zondag van de maand een koopzondag.

Visit Zuid-Limburg

Experience Sittard-Geleen

(Rosmolenstraat 2, Sittard)

De ideale plek om Sittard en omstreken te ontdekken. Ontdek 7.000 jaar aan levensverhalen, speel en win de cultuurquiz, wandel in het wandelrad en luister naar de tips van de locals.

127

Veelzijdig shoppen

Shop 'till you drop

⟶ visitzuidlimburg.nl/shoppen

Een nieuwe fashion outfit shoppen of gewoon heerlijk slenteren langs kleine boetiekjes. In deze bourgondische streek houden we van meer dan enkel lekker eten. Ook winkelen is een ware belevenis. Zuid-Limburg biedt de allure van de stad met de grootste woon- en modemerken, maar herbergt ook historie, vakmanschap en authenticiteit in knusse winkelstraatjes.

Hier vind je smakelijke streekproducten, leuke hebbedingen of een apart stukje kunst. Bezoek een van de authentieke dorpjes waar je kunt struinen langs gezellige (week)markten, maar ook kunt flaneren langs exclusieve shops en bekende winkels.

128 #visitzuidlimburg

Shopplezier op zondag

Een dagje shoppen is altijd gezellig. Ook op zondag heb je volop keuze! Op deze plekken zijn de winkels op koopzondag geopend voor urenlange winkelpret!

→ visitzuidlimburg.nl/koopzondag

Winkelcentrum Makado Beek

Wethouder Sangersstraat 314, Beek www.makadobeek.nl

Al 50 jaar het leukste rondje winkelen? Dat is Ronduit Makado!

Met meer dan 80 winkels onder één dak, is Makado het grootste overdekte winkelcentrum in Limburg. Een geweldige mix aan grote retailers en lokale ondernemers maken Makado zo bijzonder compleet. Naast de ruime keuze op het gebied van mode, lifestyle en beauty kun je bij ons terecht voor verrassende horeca, vers- en speciaalzaken en de dagelijkse boodschappen. Makado Beek is 7 dagen per week open, parkeren is altijd gratis en bij kinderopvang Maki kunnen de allerkleinsten (gratis) naar hartenlust spelen.

Sittard, genieten voorop!

www.sittardgenietenvoorop.nl

De historische binnenstad staat bekend om haar grote hoeveelheid unieke shopadresjes. Struinend door de winkelstraten vind je er maar liefst honderd! Van exclusieve modezaken tot charmante curiosawinkeltjes. Maak je bezoek af met een hapje en een drankje op het welbekende marktplein. Sittard heeft alles voor een geslaagd dagje uit!

In 2023 vieren we het 50-jarig jubileum van Makado Beek. Jij komt toch ook? Kom langs en ontdek wat Makado jou te bieden heeft! Zien we je snel?

Volg ons op Facebook via @makadobeek en Instagram @winkelcentrummakadobeek

Tip! 129

Van alle markten thuis!

Als een markt maar een keer per jaar plaatsvindt, maakt hem dat extra bijzonder. Velen kijken er ieder jaar opnieuw naar uit. De Zuid-Limburgse jaarmarkten en braderieën zijn geliefd en zeker een bezoekje waard! Er is altijd genoeg te beleven, te eten en te drinken.

Bokkemèrt Valkenburg

Ieder jaar aan het begin van de herfst staat het gezellige Valkenburg in het teken van de Bokkenweken. Op de Bokkemèrt vind je ruim 350 kramen vol streekproducten, kleding, leuke cadeaus en nog véél meer!

De leukste markten om niet te missen

⟶ visitzuidlimburg.nl/markt

Sint Joepmarkt Sittard

Bij velen staat de Sint Joepmarkt in Sittard op 20 maart met grote letters in de agenda. Tientallen kramen met leuke spulletjes, lekkere streekproducten en kleding vormen een slinger door het centrum van Sittard.

Hubertusmarkt Gulpen

Begin november kun je ieder jaar in Gulpen genieten van de Hubertusmarkt. Bekijk de oude ambachten, knuffel met dieren en shop bij de vele kramen met onder andere kleding, accessoires en streekproducten.

130 #visitzuidlimburg
Veelzijdig shoppen 131

Op pad in de Euregio

Wie naar Zuid-Limburg komt, bezoekt het hart van Europa! Dit wervelende gedeelte van Limburg wordt aan alle kanten omsloten door het buitenland. Denk aan de prachtige Duitse keizerstad Aken of het authentieke ‘Selfkant’. Of wat dacht je van de Belgische Voerstreek met de noordelijke delen van de Ardennen aan de oostkant en de typisch Franse stad Luik aan de zuidwestkant?

Ontdek het hart van Europa

⟶ visitzuidlimburg.nl/omgeving

Grenzeloos fietsen met de Drielanden Ronde → 48,5 km Tip!

De Euregio is een waar fietsparadijs. Tijdens deze fietstocht kun je nostalgisch genieten bij onze Oosterburen in Duitsland én de Zuiderburen in de Voerstreek. Met het heuvelachtige terrein en de kleine nostalgische dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan.

132 #visitzuidlimburg

Der Selfkant

Selfkant is de meest westelijke gemeente van Duitsland en grenst aan de Nederlandse gemeenten Beekdaelen, Echt-Susteren en Sittard-Geleen. Hier bevindt zich het meest westelijke puntje van Duitsland, dat aansluit op het smalste stukje van Nederland. Selfkant heeft een bijzondere band met Nederland, omdat het van 1949 tot 1963 Nederlands gebied was als schadevergoeding voor de Tweede Wereldoorlog. Selfkant staat bekend om de idyllische beekdalen en pittoreske oever- en moerasbossen met talloze fiets- en wandelpaden. Wandel langs Rodebach of ontdek de Tüdderner Fenn in het Bachtal. Je kunt hier ook goed tot rust komen met verschillende fietsroutes of het meditatiepad ‘Blick.Weite’. Meer weten over Selfkant?

⟶ www.selfkant.de

Fietsen door historisch Sittard en Selfkant

Met deze grensoverschrijdende fietsroute van 31,5 km geniet je van de historie en prachtige natuurlijke omgeving van Sittard én het Duitse Selfkant. Bestel de route in de webshop.

↑ Wist je dat?

Vierlandenpunt

Ooit had Zuid-Limburg geen Drielandenpunt, maar zelfs een Vierlandenpunt. Tussen 1839 en 1919 stond het gebied rondom het huidige Kelmis (bij Vaals) namelijk bekend als Neutral Moresnet, een land van z’n 344 hectare. Tot in de jaren ’60, was dit een populair smokkelgebied!

Zo werden hier vooral koffie, boter, cacao, suiker en sigaretten stiekem ingevoerd.

133

VRIJETIJDSPLEZIER BIJ DE INDEMANN

Ontdek de aantrekkelijke sport-, vrijetijds- en recreatiemogelijkheden op de Goltsteinkuppe! Het fantasierijke, gecultiveerde terrein in de schaduw van de Indemann biedt een verscheidenheid aan vrijetijdsactiviteiten voor het hele gezin.

Niet alleen de zesendertig meter hoge, begaanbare Indemann zelf biedt ontspanning en recreatie, ook aan zijn voeten vind je een vrijetijdsaanbod dat ongeëvenaard is! Er is voor ieder wat wils:

• Minigolf en midgetgolf

• Bungee-trampoline

• Parcours met elektrische voertuigen

• Jeu-de-boules baan

• Wandelroutes

• Nordic walking routes

• Fietsroutes

• Speeltuin

• Speeltuin voor de allerkleinsten

• Voetbalgolf …

… en in het restaurant Indemann 1 met twee heerlijke buitenterrassen is iedereen welkom. Kom ons bezoeken!

Kijk voor de openingstijden van het Infopoint op www.indemann.de indemann@gemeinde-inden.de

Ketz Anzeige ToDo Pocket_Indemann_nl_2023_RZ.indd 1 30.11.22 10:08 134 #visitzuidlimburg
Foto:
© Dominik
Op pad in de Euregio 135

Súperleuke plekjes voor een dagje uit mét voordeel!

Korting op een toegangskaartje

maakt een dagje uit nog leuker. Wij bieden je volop voordeel op veel leuke uitjes.

Wat ga jij morgen doen?

Knip de bon uit en neem hem mee!

Alleen de originele bonnen uit deze brochure zijn geldig.

136 #visitzuidlimburg

Kasteelpark Born

15% korting op de entree

Max. 4 personen per bon. Niet geldig i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024.

BloteVoetenPark Brunssum

10% korting bij een minimale besteding van €15,- in onze horeca. Niet geldig op ijs. Geldig t/m 1 maart 2024.

Adventure Park het Plateau

15% korting op o.a. klimmen, boogschieten, bijlwerpen. Niet i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024. Gebruik de code: VZL15APHP en boek via parkhetplateau.nl.

Thermenmuseum Heerlen

20% korting op de entree via een code. Max. 4 personen. Niet i.c.m. andere acties. Geldig t/m 30 december 2023. Gebruik de code: tmvisit2023 en boek via thermenmuseum.nl.

Kasteel Hoensbroek

20% korting op de entree via een code. Max. 4 personen. Niet i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024. Gebruik de code: khvisit2023 en boekvia kasteelhoensbroek.nl.

Relimarkt

50% korting op de entree. Max. 4 personen. Niet geldig i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024.

137

Zuid-Limburg lonkt…

In het magazine ‘Zuid-Limburg lonkt’ nemen zeventien bekende en minder bekende locals je mee in hun verhalen over de regio en vertellen over hun band met Zuid-Limburg.

Bekende Limburgers als journalist

Twan Huys en bestseller auteur Marcia Luyten vertellen op beeldende wijze wat hen zo fascineert aan ZuidLimburg. Ook André Rieu, zonder twijfel ’s werelds bekendste Limburger, treedt maar wat graag op als ambassadeur voor deze streek.

In het magazine word je niet alleen meegevoerd door verhalen van de locals, maar ben je ook heel wat tips en weetjes rijker. Overal proef je de typische Limburgse leefstijl: ‘Geneet van ’t laeve zolang este kins’.

Ervaar de aantrekkingskracht van Zuid-Limburg

⟶ visitzuidlimburg.nl/ meetthelocals

Wanneer je het magazine leest, weet je precies wat we bedoelen.

Het magazine is verkrijgbaar bij

alle Visit Zuid-Limburg Experiences. Of bestel hem via visitzuidlimburg.nl/ webshop. Kun je niet wachten? De interviews met de locals staan ook op visitzuidlimburg.nl/meetthelocals.

138 #visitzuidlimburg

Rederij Stiphout

15% korting op de Maas rondvaart, 4-sluizentocht of de boottocht

Maastricht-Luik. Max. 4 pers. per bon. Alleen geldig bij ticket-loket van Rederij Stiphout. Geldig t/m 1 maart 2024.

Museum De Domijnen

Gratis kop koffie of thee na aanschaf van een entreebewijs. Per entree 1 gratis consumptie, niet i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024.

Paradijsvogels

10% korting op koffie en vlaai. Vanaf 8 personen. Geldig t/m 1 maart 2024.

Kunst- en Verzamelhuis Wijlre

15% korting op de entree. Max. 4 pers. per bon. Geldig t/m 1 maart 2024.

Ontdek de verhalen van Zuid-Limburg

Maak een spannende reis door de tijd moet onze unieke Virtual Reality film ‘Zuid-Limburg, de bron van Europa’. Bekijk de film online → visitzuidlimburg.nl/vr

Visit Zuid-Limburg

Experiences

10% korting op de brochures en kaarten van Visit Zuid-Limburg. Max. 1 bon per aankoop, niet i.c.m. andere acties. Geldig t/m 1 maart 2024.

139

Kom je langs?

Wij helpen je graag op weg

Onze medewerkers geven je graag persoonlijk advies over de mooiste plekjes en de leukste activiteiten! De handige plattegronden, wandelen fietsbrochures maken je wegwijs in de regio, zodat je zelf op pad kunt om Zuid-Limburg te gaan verkennen.

Tip!

Een souvenirtje voor thuis

Neem een kijkje in ons uitgebreid assortiment aan streekproducten, cadeauartikelen en VVV cadeaukaarten en neem een blijvende herinnering aan Zuid-Limburg mee naar huis.

Ontdek de regio

visitzuidlimburg.nl/vestigingen

Visit Zuid-Limburg

Experiences

Gulpen, Dorpsstraat 27

Heerlen, Spoorplein 40 Sittard, Rosmolenstraat 2

Valkenburg, Th. Dorrenplein 5

Bezoek ook een van de Visit ZuidLimburg Servicepunten in Beek, Born, Brunssum, Echt, Eijsden, Kerkrade, Landgraaf, Meerssen, Noorbeek, Schinveld, Simpelveld, Stein, Vaals of Voerendaal.

140 #visitzuidlimburg

Ultieme voorpret voor jouw bezoek aan Zuid-Limburg!

Jouw Zuid-Limburgse favorieten

Zoek in heel Zuid-Limburg en check de leukste routes, accommodaties, attracties, bezienswaardigheden, restaurants, evenementen, activiteiten en shopadressen. Met de uitgebreide filtermogelijkheden stel jij in een oogwenk je bezoek of dagje uit in Zuid-Limburg samen.

Verzamel jouw persoonlijke favorieten op visitzuidlimburg.nl/favorieten en deel jouw lijstje met familie of vrienden! Aan de slag!

Neem een kijkje in onze webshop

Met onze kaarten uit de webshop ontdek je de mooiste plekjes en plan je gemakkelijk en overzichtelijk de meest bijzondere routes en avonturen. Thuis dus al een geschikte wandel- en of fietskaart bestellen? Ga dan naar onze webshop!

141
Bezoek de webshop ⟶

Colofon

Deze brochure is een uitgave van Visit Zuid-Limburg. Wij hebben deze brochure met de meeste zorg samengesteld. Visit Zuid-Limburg staat er niet voor in dat de verstrekte informatie juist, volledig en actueel is. Visit Zuid-Limburg aanvaardt geen aansprakelijkheid voor welke schade dan ook, direct of indirect, die op enige wijze ontstaat door of voortvloeit uit het gebruik van de brochure of daarin verstrekte informatie.

© Visit Zuid-Limburg 2023

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, scan of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Visit Zuid-Limburg.

Coördinatie, algemene tekst: Visit Zuid-Limburg, Marketing & Evenementen.

Coverfoto: John Kreukniet Fotografie

Fotografie: Annemie van Dorst • Beleef

Limburg • Combi Fothal • Cuno de Bruin

• Dick Holthuis • Eighty8things • Eleven Media, Jasper Kroese • Etienne van Sloun • Fons

Verhoeve • Fotosearch, Edward Frederiks

• Frits Schmitz • George Deswijzen • Gerlach

Delissen Photography • Gert Lammer

• Groovypat • Guy van Grinsven • Happy B’s

• Hay Heuts • Hugo Thomassen • Keizer

• Koen den Os • Marc de Fotograaf • Marc

Schols, MCM Productions • Mart Huls

• Matheusz Kosz • Mistral Photo Limburg

• Nas-Raddine Touhami • Pascal Moors

• Photography Limburg • Ralph Hoffman

• Rekker BV • Remo Jacobs • Riet Vermeeren

• Romy Finke • ®Rn • Sanne Creuels Photography • Sanne Gijsberts • Sascha Teschner

• Staatsbosbeheer, Brunssum • Visit ZuidLimburg • Vlinderlin • Willy Opreij • Wouter

Roosenboom

Vormgeving: Het Vormlab, concept –ontwerp – communicatie, Heerlen

Drukwerk: Drukkerij Comar BV, Margraten

Jouw Wegwijzer Zuid-Limburg is gedrukt op papier van verantwoorde herkomst.

142 #visitzuidlimburg
Deel jouw mooiste Zuid-Limburg moment met #visitzuidlimburg Volg ons op Facebook & Instagram @visitzuidlimburg 143

In GaiaZOO ervaar je hoe bijzonder onze aarde is…

De mooiste ZOO van Nederland

Der schönste ZOO der Niederlande

Most beautiful ZOO in the Netherlands

Ontmoet 400 flamingo’s: de grootste groep in een Europese dierentuin!

Sta oog in oog met meer dan 1500 dieren

Klim en klauter in de verschillende (overdekte) speeltuinen

Elke dag geopend vanaf 10.00 uur

Gaiaboulevard 1 Kerkrade | GaiaZOO.nl

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.