Welkomer #1

Page 1

Welkomer

‘Waar een wil is, is een weg’

NIEUW IN BELGIË

Vechters en steunpilaren

AGENDA

Leuk in Leuven, zomer 2023

OUAFAE
JUNI 2023

VECHTERS EN STEUNPILAREN

Meestal liepen hun levenspaden ver uit elkaar. Dankzij verschillende gelegenheden ontmoetten zij elkaar hier, in België. Mensen uit elke regio van het wereld en mensen die altijd paraat staan om hen te helpen.

Nieuwe thuis en familie

Iedereen benadrukt dat mogelijkheden om met Nederlandstaligen te praten het allerbelangrijkst is. Meestal hebben ze in het begin geen kennissen hier die samen met anderstaligen Nederlands willen praten. Dus vinden ze praatgroepen en gesprekken met vrijwilligers-begeleiders het best. Daar kunnen ze veel dingen over België leren, nieuwe mensen leren kennen en hun taalkennis verbeteren. Zoals Cinzia zegt: “In het begin was ik als een kind, dat start met praten”. De eerste paar maanden waren heel frustrerend voor haar. Volgens Yullia spelen de begeleiders een grote rol in het proces van integratie. Maar een hartsvriendin is ook nodig. “Ze helpt me om me niet eenzaam te voelen”. Yullia heeft nog steeds behoefte aan studeren, studeren…

In Palestina was Ahmed tandarts in de praktijk van zijn broer. In België moest hij helemaal opnieuw beginnen. Hij is veel mensen dankbaar die hem hebben geholpen bij het

Ik zal kort hun verhalen vertellen, beginnend met de vechters: hun herinneringen, ervaringen, meningen over verschillende onderwerpen. Hier, in een heel ander land en vaak een andere cultuur, vechten zij voor een betere toekomst voor zichzelf en hun families. Ik stel je deze mensen voor: Yullia uit Oekraïne (23 jaar; 8 maanden in België), Cinzia uit Italië (36 jaar; 4 jaar in België) en Ahmed uit Gaza Palestina (35 jaar; 4 jaar in België).

Zij kwamen naar België vanwege oorlog of een verrassende ontmoeting in het leven. Bij Ahmed was de reden om een veiliger land, een betere toekomst en een goede school voor zijn autistische zoon te vinden. Voor iedereen is de taal het grootste probleem en tegelijkertijd de grootste uitdaging. Ze volgen verschillende cursussen, studeren en slagen voor examens. Ze willen hun diploma laten erkennen en hun droomjob vinden en uitoefenen.

2
TEKST: EWA SZOC-WILEWSKA / FOTO’S: YELENA ILIC-ENGELEN. YULLIA
■ NIEUW IN BELGIË ■
CINZIA

zetten van de eerste stappen. Vooral collega’s uit “De Nomade” en “Roots”. Nu kan hij vlot met andere mensen praten. Samen namen zij deel aan verschillende evenementen en feesten. Zij zijn vaak zoals een familie, zonder grenzen in communicatie met elkaar. Voor Ahmed betekent integratie niet alleen een goed taalniveau. Kennis van geschiedenis van België hebben en het volgen van de politiek en actualiteit zijn ook relevant. Het leven van Cinzia is vol van verschillende activiteiten: er is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, leiderschap van een theatergezelschap, deelname aan verschillende projecten,… . Hier, in Leuven, voelt het eindelijk als thuis. Nu, op basis van taalkennis, kan ze dezelfde dingen doen als in Italië. Zij heeft modeontwerp gestudeerd.

WIST JE DAT?

… er elke woensdag en vrijdag leuke activiteiten worden georganiseerd door ROOTS. Breng een bezoekje aan De Nomade en kom het allemaal ontdekken!

… er op verschillende plaatsen en verschillende dagen leuke praatgroepen worden georganiseerd. Het heet Kom Binnen en het is een goede manier om Nederlands te oefenen. Meer info op leuven.be/nederlands-leren

Ik vroeg mijn gesprekspartners wat ze missen en waaraan ze denken na een lange dag. Natuurlijk missen ze allemaal hun families en contacten met vrienden uit hun kindertijd die niet vervangen kunnen worden. Yullia maakt zich vooral zorgen over haar familie die achtergebleven is in een land waar oorlog is. Cinzia mist ook het eten: “Ik heb een regel: geen Italiaans eten buiten Italië”. Voor Ahmed is zijn land een caleidoscoop van beelden: strandgezichten, zonnig weer, kaarten of voetballen met vrienden. De volgende dag in België betekent nieuwe taken en een goede organisatie.

Een goed mens zijn

Ik was ook benieuwd wat voor mijn gesprekspartners de grootste waarde is. Ik heb heel boeiende meningen gehoord. Laat me citeren.

Ahmed: “Godsdienst is het belangrijkst. Dat is de basis om goede dingen te doen en om goed te kunnen slapen. Daarna: anderen respecteren. Verder om voor het gezin en familie te zorgen en in vaste, positieve contacten met hen te blijven.”

Yullia: “Het is erg belangrijk voor me om altijd een goed mens te zijn. Respecteer zowel je eigen belangen als de belangen van anderen. Daarnaast is het relevant om te proberen de vreugde van het leven niet te verliezen. Er zullen altijd veel slechte dingen in het leven zijn, maar dat betekent niet, dat je niet gelukkig kan zijn”.

Cinzia: “Mijn ouders zijn mijn helden. Zij leerden me waarden zoals familie, respect voor elkaar en eerlijkheid, discipline en standvastigheid. Iedereen moet hard werken om zijn dromen waar te maken. Het leven is fantastisch en vol liefde”.

Drie vechters met een positieve blik op hun leven hier. In ons volgend nummer vertel ik jullie over enkele Belgen die belangrijk waren voor hen: de steunpilaren. ■

… Leuven 166 verschillende nationaliteiten telt.

… je met de uitpas punten kan verzamelen en dat je met die punten korting krijgt voor heel veel activiteiten in Leuven?

Meer info: www.leuven.be/uitpas

… ongeveer 40% van de kinderen in Leuven in een meertalig gezin worden geboren?

3
AHMED

Op bloemen tocht

Na een lange winter komt eindelijk zonneschijn. Vergeet niet dat om te bloeien, de bloemen ook de regen moeten doorstaan. Wij wensen jullie een fijn seizoen waar je kan bloeien!

TEKST EN FOTO’S: YELENA ILIC-ENGELEN

“Stel dat het bestond. Geluk kwam ‘s zomers uit de tuin, de volle grond. Geluk was onkruid in een bak op het balkon. Liet je het groeien als het kon?”

4 ■ LENTE IN LEUVEN ■

Deze gedichten over de lente en de zomer werden geschreven door deelnemers aan een praatgroep van Kom Binnen op 2/3/’23. Eerst hadden ze uitgebreid gepraat over de seizoenen en typische activiteiten per seizoen, lenterituelen in sommige landen, hun lievelingsseizoen, enz.

Vanmorgen

Zonnige dag

Merel werd wakker

Hij wil ons groeten

Gele forsythia buigt ertegen

Vogel kust gevoelig

Ernaar kijken

Liefde

EWA

Lente liefdesseizoen

vogels, mieren, bloemen

lopen, springen, huppelen, sporten gelukkige, opgewekte mensen

iedereen buiten

feest

DIEGO EN IDRIS

Lente Vogels fluiten

Bloemen gaan bloeien

Warm weer zal komen

Mensen worden gelukkig

Leuke tijd

Begonnen!

JULIIA

Na de lente komt de zomer

-De zon schijnt

-De vogel zingt

-Het kind speelt

-Zoals je weet:

het is een feit

dat de zomer het beste seizoen blijft.

AHMED

5 ■ POËZIE ■
LENTE!

Leuke activiteiten in Leuven tijdens de zomer 2023

Juni : maand van de nieuwkomer

Info: www.leuven.be/nieuwkomers

1 juni: Infosessie buddy

 Locatie: De Nomade

 18u30 – 20u30

 Meer info en inschrijven: www.leuven.be/buddy

2 juni:

VERNISAGE FOTO-EXPO + LANCERING ‘WELKOMER’

 Locatie: De Nomade

 Openingsuren: www.leuven.be/de-nomade

2 juni tot 1 juli:

Doorlopend foto-expo

 Locatie: De Nomade

 Openingsuren: www.leuven.be/de-nomade

2 juni tot 1 juli:

Audiowandeling ‘Burengeluk’

 Startpunt: De Nomade

6 juni en 13 juni: Omstandertraining

 Locatie: De Nomade

 18u – 22u

 Inschrijven: www.leuven.be/omstanders

19 juni:

COMMUNITY-AVOND

 Locatie: Hal 5

 18u – 22u

 Meer info: www.leuven.be/ community-diversiteit

20 juni: Radio-uitzending op Radio Scorpio

 19u – 20u

 Te beluisteren op 106 FM en www.radioscorpio.be

23 juni: Nomadecafé

 Locatie: De Nomade

 17u – 21u

29 juni: Praatgroep ‘Kom Binnen’

 Locatie: De Nomade

 13u30 – 16u30

 Meer info: www.leuven.be/kom-binnen

Juli / Augustus

1 juli:

NOMADEFEEST

 Locatie: De Nomade

 14u – 23u

 Groot feest aan onthaalhuis De Nomade!

9 juli: FOLK Parkfestival (concerten en wandelingen)

 12u-21

 Abdij van Park

 Gratis

ROOTS-activiteiten: doorlopend Leuven.be/roots

Kom Binnen praatgroep in de Nomade:

 Elke donderdag van 13u30 tot 15u30

22 juli & 29 juli: Buurtkoor: samen zingen (WISPER)

Zin om samen te zingen met je buren uit de wijk? In het buurtkoor is iedereen welkom!

 14u-16u

 Gratis

 Meer info op www.wisper.be

GROOT VERLOF

 Van 7 juli tot en met 12 augustus

Het Groot Verlof is het zomerprogramma van Leuven. Met muziek, lekker eten en fijne voorstellingen beleef je een hele zomer lang vakantiegevoel in onze stad. Meer informatie op www.leuven.be/ het-groot-verlof-2023

BELEUVENISSEN

Muziekoptredens op de mooiste pleinen van Leuven met onder meer Noordkaap en STIKSTOF.

 Wanneer: Vrijdag 7, 14 en 21 juli

 Grote Markt, Oude Markt, Vismarkt en Hogeschoolplein

LEUVEN ZINGT

In de zomerse buitenlucht de beste nummers uit het collectieve muziekgeheugen meezingen.

 Wanneer: Zaterdag 22 juli

 Waar: Oude Markt

HAPJE-TAPJE

Gastronomische hoogdag in Leuven met hapjesparcours, biermarkt en optredens.

 Wanneer: Zondag 6 augustus

 Waar: In en rond Muntstraat, Oude Markt en Grote Markt

HALF OOGST

Urban weekend vol soul, hiphop en dansmuziek met onder meer Sister Sledge.

 Wanneer: Vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus

 Waar: Oude Markt en Grote Markt

M-IDZOMER

Festival in het prachtige decor van M Leuven.

 Wanneer: Donderdag

27 tot zondag 30 juli

 Waar: Binnentuin

M - Museum Leuven

Meer info over M-idzomer: www.m-idzomer.be

Neem zeker ook een kijkje op de website van Uit in Leuven: www.uitinleuven.be.

Op die website worden vaak nieuwe activiteiten gepost.

6 ■ AGENDA ■

Heel fijn dat je onze krant leest! Wij zijn het redactieteam. Waarom zijn we mee gestart met dit project? Onze belangrijkste reden is dat we kunnen samenwerken met mensen uit allerlei culturen. We leren elkaar kennen, wisselen ervaringen uit en ontdekken

andere waarden en normen. Zo kijken we verder dan onze eigen referentiekaders. Dat is interessant en verrijkend. Bovendien prikkelt dit krantje onze creativiteit én onze hersens: we krijgen er zo veel positieve energie van! Tot slot zijn we op een leuke

manier bezig met taal: we helpen elkaar om tekst op papier te zetten, om na te denken over goede zinnen en de juiste woorden, om bepaalde thema’s uit te diepen,… Hopelijk betekent dit krantje evenveel voor jou als voor ons. Veel leesplezier!

7 ■ REDACTIETEAM ■
Yelena Ilic-Engelen Ewa Szoc-Wilewska Ouafae Ait El Houjaj Ann De Schryver Leen Jongbloet Etienne Beel

Waar een wil is, is een weg

Ben je nieuw hier in België? Vind je dat de Nederlandse taal moeilijk is? Heb je een droom of zoek je je weg maar vind je dat de taal een obstakel is? Wil je tips om Nederlands te oefenen en jouw weg te vinden? Lees dan mijn verhaal. Het kan je iets bijleren.

TEKST: OUAFAE AIT EL HOUJAJ / FOTO’S: YELENA ILIC-ENGELEN

“Ik ben Ouafae, van Marokkaanse afkomst, alleenstaande mama van vijf kinderen.

In 2002 kwam ik naar België en toen sprak ik geen Nederlands. Ik sprak alleen Frans en Arabisch. Ik verstond geen enkel woord Nederlands. In 2015 ging mijn jongste kind naar de eerste kleuterklas , dus ik besliste dat ik ook naar school zou gaan om Nederlands te leren.”

“Toen ik in niveau 2.1 zat, wilde ik Nederlands oefenen, dus heb ik vrijwilligerswerk gezocht en was ik buddy

NIEUW IN BELGIË

bij de afdeling diversiteit en gelijke kansen. Ik werkte aan het project “Bijt je in je vrije tijd”. Het was een project voor nieuwkomers, dus de meesten van hen begrepen geen Nederlands. Je zou je kunnen afvragen of het wel een juiste plaats is om Nederlands te leren. Maar ja hoor, ik heb nog veel meer dan de taal geleerd.”

Van vrijwilligerswerk naar opleiding

“Ik heb vrijwilligerswerk gekozen om mijn problemen te vergeten en tegelijkertijd Nederlands te oefenen, maar zoals ik heb gezegd, waren de

 Laat een taal je er nooit van weerhouden om door te gaan of je doel te bereiken. Probeer altijd te leren en schaam je er niet voor de taal niet goed te spreken. Durf vragen te stellen of om hulp te vragen. Maak een doel voor je leven en bereik het. Ik weet zeker dat als je iets wilt, je het kunt. Of je nu 18 of 60 jaar oud bent, het is nooit een probleem om je doel te bereiken of te dromen. Leeftijd is slechts een getal. Als je het wil, kan je het.

De Nomade is een onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers (18+) met een vluchtverleden. Het wordt gecoördineerd vanuit Afdeling diversiteit en gelijke kansen van stad Leuven. Nieuwe Leuvenaars en hun steunfiguren kunnen er terecht voor informatie, dienstverlening en activiteiten.

Informatie en hulp

meesten van de deelnemers nieuw in België en konden ze nog geen Nederlands spreken. Maar ik heb naar hun verschillende verhalen geluisterd en daardoor heb ik veel geleerd.”

“Ik heb geleerd dat elke persoon zijn eigen bagage heeft. En toen ik mijn problemen met hun problemen vergeleek, voelde het alsof ik kleinere problemen had.”

“Tijdens mijn vrijwilligerswerk heb ik veel nieuwkomers geholpen door ze informatie te geven. Het vroeg niet veel van mij , maar voor hen was het echt belangrijk en een grote hulp. Ik heb veel berichtjes gekregen waarin die mensen zeiden dat ze dankbaar waren. Het maakte me heel blij en verwarmde mijn hart. Hun dankbaarheid gaf mij energie om dit

te blijven doen. Dus heb ik beslist om mensen te helpen, en heb ik de opleiding intercultureel bemiddelaar gevolgd om mensen beter te helpen.”

Klik in het hoofd

“Het eerste semester van mijn opleiding was door de taal echt moeilijk voor mij. Ik begreep alles, maar ik kon geen correcte zinnen maken. Dit frustreerde mij. Het maakte mij triest. Op een bepaald moment wilde ik met de opleiding stoppen: het werd mij te druk. Ik herinner me dat ik huilde in de bus omdat ik de opleiding echt wilde doen, maar de taal erg moeilijk was.”

“Na een paar minuten nadenken, maakte ik een klik. Ik zei: “Nee, ik ga de taal geen obstakel laten zijn”. Mijn fout was dat ik alleen Frans gebruikte om te communiceren. Dus besloot ik om Nederlands te durven spreken, ook al maakte ik fouten. Ik heb me voor extra avondlessen ingeschreven. Elke dag had ik dus mijn opleiding en twee avonden per week Nederlandse les. Ik las boeken van mijn kinderen of boeken uit de schoolbibliotheek. Ik probeerde geen Frans te gebruiken en probeer, tot nu, altijd Nederlands te spreken.”

“Ik studeerde af. En op dezelfde plek waar ik vrijwilligerswerk deed, op de afdeling diversiteit en gelijke kansen stad Leuven, liep ik stage. Ik heb tweedekans secundair onderwijs gevolgd. Nu werk ik voor een organisatie waar ik eerst deelnemer was, daarna vrijwilliger en nu werknemer. Door vrijwilligerswerk heb ik mijn weg gevonden en mijn dromen gerealiseerd." ■

Door samen te werken met mensen van verschillende organisaties is er heel veel kennis in huis. Deze mensen zijn aanwezig van dinsdag tot vrijdag, van 12u – 18u. Bij hen kan je vragen stellen over leven in Leuven: opleiding, werken, wonen, gezondheid en hobby’s. En ook met moeilijke brieven ben je bij hen welkom.

Activiteiten

Nieuwe en oude Leuvenaars ontmoeten elkaar in De Nomade. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals samen koken, Nederlands oefenen, leren werken met je smartphone,…

Een bezoek

De Nomade is een open huis. Je bent er welkom om nieuwe mensen te leren kennen, koffie of thee te drinken, te studeren of te werken op een laptop.

Je bent welkom tijdens de openingsuren. Je hoeft geen afspraak te maken. Alles is gratis

Openingsuren en meer info vind je op www.leuven.be/nieuwkomers

Contact: denomade@leuven.be

9
■ DE NOMADE ■
“Hun dankbaarheid gaf mij energie om dit te blijven doen”

3 X GEMAKKELIJKE TAAL

Alle boeken staan in De Bib Leuven. Locaties in Leuven, Kessel-Lo, Heverlee, en Wilsele. U kan meer informatie vinden op de website leuven.bibliotheek.be

Een Tien voor Taal?

Henk Hokke

NIVEAU: 1.2 / THEMA’S: Eerlijkheid, behoren, schuld

Een leuk kinderboek met eenvoudige woorden. Er is een club van drie in de klas van Koen. Koen wil ook graag bij de club. Maar ze willen dat hij eerst iets doet. Iets stouts! Koen ging akkoord. Maar hij heeft een raar gevoel in zijn buik...

*Dit boek is goed voor dyslectische mensen. Het gebruikt verschillende technieken om het lezen gemakkelijker te maken.

De Geheime Tuin

Frances Hodgson Burnett

NIVEAU: 2.1 / THEMA’S: Vriendschap, geluk, familie

Een klassieker in de Britse kinderliteratuur. Mary is een eenzaam en verdrietig kind. Haar ouders zijn overleden. Ze moet verhuizen naar het huis van haar oom. Het huis is heel groot en mysterieus. Dan vindt ze in het huis een geheime tuin en een geheim familielid. En alles verandert voor Mary en de inwoners van het huis…

Het Rosie Project

Graeme Simsion

NIVEAU: 2.2 / THEMA’S: Liefde, autisme, aanvaarding

Een echt grappig en hartverwarmend verhaal. Don is een bijzondere man. Hij heeft veel gewoontes in zijn leven. Hij vindt andere mensen vaak vreemd en vice versa. Dus heeft hij problemen om een vrouw te vinden. Maar dan heeft hij een idee: het Partner Project. Maar dingen gaan nooit zoals verwacht...

10 ■ STRIP ■ GEMAAKT DOOR YELENA ILIC-ENGELEN ■ BOEKENCLUB ■
1 2 3 ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Heerlijk makkelijk vegetarisch

Afrikaans stoofpotje

Ingrediënten voor 4 personen Aan de slag!

 1 el olijfolie

 1 ajuin fijngehakt

 1 groene paprika zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden

 1 teentje knoflook geperst of fijngehakt

 2 tl agavesiroop

 1 tl vers geraspte gember

 1/2 tl komijn

 1/2 tl kaneel

 1/4 tl cayennepeper

 750 gr zoete aardappelen geschild in blokjes

 2 blikken tomaten (van 400gr)

 +/- 100 ml groentebouillon

 1 blik rode bonen uitgelekt en gespoeld

 2 el pindakaas

 1/2 kopje pinda’s geroosterd en in stukjes

 zout naar eigen voorkeur

 rijst of couscous

 Verwarm de olijfolie in een kom. Bak de ui tot die glazig is en voeg dan look en paprika toe.

 Laat een 5-tal minuutjes samen bakken.

 Voeg dan de agavestroop, gember, komijn, kaneel en cayennepeper toe en roer even mee.

 Voeg de blokjes zoete aardappel toe en roer goed.

 Voeg de tomatenstukjes toe. Zet het vuur wat lager en laat het geheel een halfuurtje sudderen, tot de zoete aardappel zacht is.

 Voeg een tiental minuutjes voor het einde van de kooktijd de rode bonen toe.

 Meng de pindakaas met de groentebouillon.

 Giet dit mengsel bij het stoofpotje en laat nog even pruttelen.

 Breng op smaak met wat zout.

 Serveer met rijst of couscous en garneer met de gehakte nootjes.

11 ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■
RECEPTEN
Bron: www.evavzw.be/recept/afrikaans-stoofpotje-met-zoete-aardappel-en-pindakaas

Colofon

De Welkomer werd gemaakt door Yelena Ilic-Engelen (coverfoto), Ouafae Ait El Houjaj, Ewa Scoz-Wilewska, Diego Obi, Sara Debicka, Etienne Beel, Ann De Schryver, Leen Jongbloet, Jan Goossens (vormgeving).

Wil je meer weten of heb je interesse om mee te werken aan de krant?

Stuur een mailtje naar diversiteit@leuven.be

Meer info over het aanbod voor anderstalige nieuwkomers in leuven: www.leuven.be/nieuwkomers

@welkomerleuven

12
V.U.: Lalynn Wadera, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.