mijnleuven-magazine #43

Page 1

NR. 43 SEPTEMBER 2023 VOOR & DOOR JONGEREN magazine @MIJNLEUVEN SPORT IN DE KIJKER BREAKDANCE WANNEER HEB JIJ VOOR HET LAATST GEHUILD? DOSSIER DE PIL, TE NEMEN OF TE LATEN? JONG VOLK IN DE VILLA AILEEN, HADEW YCH, TIM, LINDE & PIETER-JAN

VOORWOORD

Ojee, de zomervakantie is gedaan, wat jammer. Maar niet getreurd, er komen nog leuke dingen aan. Zoals het WK breaking eind september bijvoorbeeld! Lees alles over de sport en het aankomende WK in een interview met Jurre op pagina 36.

Of iets helemaal anders: de Europese verkiezingen van 2024, waar jij al mag gaan stemmen, als je ouder bent dan 16 tenminste. Een verandering die natuurlijk niet onbesproken kan blijven volgens Ellen op pagina 20.

Een andere verandering in de maatschappij is het groeiende aantal meisjes dat wil afstappen van de pil. Ontdek alles over de (bij)werkingen en de alternatieven van anticonceptie in het dossier op pagina 16.

Ben je hier eerder voor luchtige onderwerpen, blader dan vooral niet naar pagina 24, waar we aan 20 Leuvense jongeren vroegen wanneer ze voor de laatste keer hadden gehuild.

Pagina 40 is dan meer iets voor jou, want onze redacteurs zochten daar drie luchtige lunches uit die je vanaf nu elke dag kan meenemen in je brooddoos.

Wat je liever niet terugvindt in je brooddoos is Montorollo, want het is helemaal geen eten. Het geweldig leuke maar helaas oneetbare jongerencollectief organiseert hiphop events in Leuven. Ze vertelden alles over hun dromen op pagina 28. Ze stilden daarmee alvast onze honger naar informatie!

Voor diegenen die zich al meteen willen smijten voor het nieuwe schooljaar is er een supermegacoole flowchart die je vertelt welk type jij bent op school. Ontdek het op pagina 44.

Veel leesplezier! Daan

2

MEEWERKEN AAN MIJNLEUVEN?

Ben jij 15 jaar of ouder?

Gepassioneerd door redactie, fotografie of illustratie? Schrijf je dan nu in voor de MIJNLEUVEN media-crew en laat zien wat je in huis hebt! Schrijf artikels, maak fotoreportages of illustraties en maak er je missie van om Leuven, en alle noemenswaardige dingen die er gebeuren, letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen.

DAAN DALEMANS (17)

VRIJE TIJD: Over het algemeen ben ik niet een al te bezige bij, maar te veel thuis zitten gaat me al snel vervelen. Dan wil ik het liefst buiten afspreken met vrienden in Leuven, als het weer meezit. In de zomer werk ik voor Het Groot Verlof en help ik mee op evenementen zoals Hapje Tapje. Ook ben ik actief als leiding in de geweldige Chiro Hiperlie in Korbeek-Lo. Wanneer ik thuis ben, teken of ontwerp ik graag op mijn trage en warme Medionlaptop. Zo heb ik voor de vorige editie van dit magazine illustraties gemaakt , maar meestal doe ik het gewoon voor mijn plezier.

LINK MET LEUVEN: Hoewel ik niet in Leuven zelf woon, is het centrum maar een korte fietsrit verwijderd van mijn huis. Een fietsrit die in mijn dagelijks leven vaak gebeurt, of het nu gaat over ontspanning, werk, of school.

TIPS: Als je een leuke lunch in de stad wilt, maar je wilt niet te veel geld uitgeven, blijft picknicken in een park een uitstekend alternatief. Een baguette met eiersla smaakt zoveel beter in het gras, onder de zon en met vrienden erbij. Een echt vakantiegevoel.

Het resultaat van je harde werk vind je terug op de MIJNLEUVEN website, in het MIJNLEUVEN magazine en alle andere mogelijke MIJNLEUVEN kanalen. Wat je doet en wanneer je dat doet, kies je volledig zelf. Wacht je liever niet tot er opdrachten de deur uit gaan, kom dan gewoon zelf met ideeën.

Eén keer per jaar of elke dag van de week, jij bepaalt je eigen ritme. Ervaring is geen vereiste, goesting wel. Ook interessant: je doet het voor de fun, maar wordt beloond voor je inzet. Heb je het meer voor bewegend beeld? Je kan ook videoreportages maken en je mag schaamteloos onze sociale media-kanalen overnemen.

IEDEREEN WELKOM DUS! WWW.MIJNLEUVEN.BE/MEDIACREW

3
4 IN HOUD 06 Newsfeed 08 Coverinterview: Jong volk in de villa 12 Getuigenis: Negatieve ervaringen in het nachtleven 16 Dossier: De pil, te nemen of te laten? 20 Aan het woord: Stemrecht vanaf 16 jaar 22 Reportage: trapstickers op Don Bosco 24 20 jongeren, 1 vraag: Wanneer heb jij voor het laatst gehuild? 28 Ken je dit al? Montorollo 31 Vraag het aan het JAC 12 24 28

COLOFON

CONCEPT: Jeugddienst Leuven, Brusselsestraat 61A, 3000 Leuven 016 27 27 50, info@mijnleuven.be, www.mijnleuven.be

HOOFDREDACTIE: MIJNLEUVEN

REDACTIE: Daan Dalemans, Younes Mounadi, Maartje Vanagt, Hannah Decock, Ellen Hermans, Nienke op de Weegh, Gwen Van Rillaer, Elisabeth Lahaye, Gabriela Darius, Arne Comhaire, Emily Verachtert, Simon Sterck, Laure Robenek

EINDREDACTIE: Alexander Van den Bosch & Raf Tubbax

GRAFISCHE VORMGEVING: DENKBEELDIG (Karen Demyttenaere)

DRUKWERK: Drukkerij Antilope De Bie

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Dirk Vansina, schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven

Het MIJNLEUVEN-magazine is een gratis uitgave van stad Leuven

5 32 Klasredactie: De zonnewijzer 34 Tips van de maand 36 Sport in de kijker: Breakdancen 40 Koken doe je zo: Lekker lunchen 42 Horoscoop 44 Test: Wie ben jij in de klas? 46 Kruiswoordraadsel 47 Instagramgedichten
36

NEWSFEED

samenstelling: MIJNLEUVEN

VOLG MIJNLEUVEN OP

WK BREAKDANCE

Het weekend van 22 tot 24 september wordt eentje om niet snel te vergeten. De hele stad is dan in de ban van het WK breakdance dat georganiseerd wordt op het Ladeuzeplein. 3 dagen vol met de vetste moves, goeie beats en hopelijk wat medailles voor de Belgen. Overdag kan je gewoon gratis gaan kijken en voor een avondticket betaal je €7,5 (met twee drankjes inbegrepen). Wist je trouwens dat breakdance volgend jaar voor het eerst een Olympische discipline zal zijn en dat de winnaars van het WK automatisch geselecteerd worden voor de Spelen?

Tickets en meer info op worldbreakingchamps.com

Een vaste waarde om het schooljaar op gang te zetten. Woensdag 20 september hoor je op de trappen van het Rector De Somerplein weer jonge Leuvense bands aan het werk. de ideale plek om met je vrienden af te spreken en nieuwe muziek te ontdekken. Tot dan?

LEUVEN KERMIS

@mijnleuven

JAMMIN’ WITH FONSKE

Wat is jouw favoriet? Het spookhuis, de botsauto’s of gewoon het smoutebollenkraam? De kermis is back in town en palmt nog tot 17 september het Ladeuze- en Hooverplein in. Zijn al die toeters, bellen en flitsende lichten er wat te veel aan voor jou? Kom dan op 11 september op de prikkelarme dag, dan staat de muziek minder luid en worden de felle lichten gedoofd.

@mijnleuven

Leuven kermis loopt van 1 tot en met 17 september en is elke namiddag en avond open.

6
Jammin’ with Fonkse gaat door op 20 september van 13u tot 16u, op de trappen van het Rector De Somerplein.

Je ziet het al op de cover van dit magazine. Mijnleuven is verhuisd. Doei Stadhuis, hallo Villa! Dat kunnen we natuurlijk niet ongevierd laten voorbijgaan dus geven we een groot openingsfeest en jullie zijn allemaal uitgenodigd! Op vrijdag 29 september is iedereen welkom vanaf 16u aan de Villa. De tuin staat vol toffe activiteiten, later op de avond volgen er optredens en afsluiten doen we met een DJ. Wij voorzien natuurlijk ook (goedkope ) hapjes en drankjes.

OPENING VAN DE VILLA

Een hele zomer lang hebben 10 jonge artiesten het Stadhuis gebruikt als atelier. Ze werken elk in hun eigen kunstdiscipline samen aan een gedeelde expo rond het thema herbestemming. Het resultaat: Babyshower. Een expo die de wedergeboorte van het Stadhuis en die van de kunstenaars zelf viert. Kom het resultaat vooral zelf bekijken in het weekend van 8 tot 10 september in het Stadhuis.

Meer informatie vind je op mijnleuven.be/atelier

ZOMER RESIDENTIE

OPEK gooit op 16 september de deuren open en toont met een groot feest het resultaat van twee jaar verbouwen. 12 uur lang valt er van alles te beleven van buiten op het plein tot boven op het dakterras. DJ’s, workshops, optredens, foodtrucks… Alle inwoners van het gebouw doen mee: TRILL, fABULEUS, Bazart… Ga dus zeker eens langs en ontdek wat OPEK allemaal te bieden heeft.

Alle info vind je op opek.be

7
8

NEW LOCATION, WHO DIS?

Tekst: mijnleuven

Foto’s: Maartje Vanagt

Vergeet het stadhuis, de villa is de nieuwe place to be. We brachten jongeren uit alle werkingen van mijnleuven samen om het te hebben over de nieuwe locatie, hun ervaringen en hun ambities. Ontdek dus snel samen met Tim, Hadewych, Pieter-Jan, Aileen en Linde de nieuwe villa van mijnleuven.

Wat is jullie eerste indruk van de Villa?

Pieter-Jan: “De tuin is echt zalig.”

Tim: “Ja, zo het grote raam binnen dat uitkijkt op de tuin vind ik heel mooi. Het gebouw valt niet superhard op, maar het is wel supertoegankelijk op het moment dat je binnenkomt. Het heeft zo diezelfde gezellige vibe als het stadhuis. Een positieve upgrade.”

Hadewych: “Ik denk ook dat het voor jullie activiteiten binnen zoals boterhammen in het stadhuis en het blokken een heel goede locatie is. Vroeger had je beneden echt maar één ruimte en kon je niet echt ontsnappen, als er dan veel volk was kon dat wat overweldigend zijn. Hier heb je meer een verdeling en een aparte keuken waardoor de drukte gezelliger gaat voelen denk ik.

Pieter-jan: “En er is een grote

fietsenstalling!”

Stel dat jullie een weekend lang met jullie werking of collectief de villa zouden mogen inpalmen. Wat zouden jullie dan doen?

Tim: “Ik zou zeker de tuin benutten, een open airachtig event doen. Het is hier ook wel gezellig dus ik zou zeker niet te veel mensen uitnodigen zodat het net druk genoeg, maar ook intiem is. Met het gebouw en zeker het balkon boven kan je ook echt wel veel doen voor interactie met het publiek.”

Linde: “Wij hebben het er met Jammin’ ook al eens over gehad dat we wel eens een open jam buiten konden organiseren.”

Hadewych: “Ik zie het heel groot. Ik zie een hele VRT-redactieruimte. Een filmstudio voor TikToks en interviews. Overal laptops en schrijfboekjes om artikels te maken en natuurlijk

ook een ruimte voor de redactievergaderingen vol post-its en whiteboards.”

Wat hebben jullie meegenomen vanuit jullie ervaringen bij mijnleuven?

Aileen: “Ik studeerde dit jaar al kunst, maar zomerresidentie is voor mij een bevestiging dat ik zit waar ik moet zitten en dat mijn studies mooi aansluiten bij wie ik ben en hoe ik wil leven. Door deel te nemen heb ik ook het gevoel dat ik persoonlijk ga groeien omdat ik kansen en ook gewoon ruimte krijg. Voorlopig maakte ik vooral kunst op school, dus ik dacht dat ik in de zomer niet veel ging kunnen doen, maar zomerresidentie is dan echt de perfecte opvulling.”

Tim: “Door met de talks in aanraking te komen word ik wel verder geprikkeld in wat ik doe en studeer. De mensen die ik heb horen spreken hebben iets gelijkaardigs als ik gestudeerd, of hebben

9

dezelfde interesses en die zijn dan terechtgekomen in jobs die mij zeker ook aanspreken. De interactie met mijnleuven is een bevestiging dat ik doe wat ik graag doe en daar verder in wil gaan.”

Heb je in je traject hier al kansen gekregen die echt zijn blijven hangen?

Linde: “We zijn met ons groepje echt zelf met het nieuwe idee van een open jam gekomen en we hebben dat dan helemaal zelf mogen uitwerken. Bij Jammin’ zelf is het ook leuk om de communicatie met de artiesten te doen. Zeker omdat er groepen ook echt wel doorgroeien en later op festivals mogen spelen.”

Pieter-Jan: “Voor mij was dat het dialoogmoment van PACT. Dat moment heeft voor mij bewezen dat er plaats is voor een organisatie als PACT in Leuven, dat er bereidheid is om te luisteren en dat we echt impact kunnen maken op het beleid.”

Hadewych: “Ik vond het echt cool toen mijn naam in een magazine stond en mijn werk echt gepubliceerd werd. Dat was een droom die uitkwam. Daarnaast ging mijn eerste artikel over de football girls en heb ik ook de kans gehad om een column te schrijven over het WK in Qatar. Voetbal is echt mijn ding. Vroeger werd ik daar wat over gepest, maar nu kreeg ik als meisje toch gewoon die kans en kon ik mijn passie er echt in verwerken.”

Aileen: “Ik twijfelde al jarenlang om prints te

verkopen van mijn werk. Dat was echt een grote stap voor mij omdat ik alles zelf moest regelen en uitzoeken. Nu hebben we met zomerresidentie bij Grasse Matinée een standje waar we ons werk kunnen verkopen en dat heeft mij wat over die grens gepusht want nu moet ik wel alles uitzoeken. Het is heel fijn dat ik door zo’n event wel die stap durf zetten.”

Mijnleuven is de plek voor jongeren met plannen en dromen. Wat is jullie droom om nog te verwezenlijken in de toekomst?

Linde: “Ik wil een eigen festival. Een genre dat nu nog niet bestaat. Zo groen mogelijk, een beetje zoals Paradise City, maar dan met een ander genre artiesten die in België nog niet superbekend zijn. Echt wel een eigen identiteit.”

Tim: “Daar sluit ik mij wel wat bij aan. Iets zoals dat Habitat was, vond ik altijd zo interessant. Dat had vanalles: talks, heel verschillende muziekgenres en gewoon gratis. Dat in combinatie met curatie, dat zou ik ook heel cool vinden. Je eigen stempel drukken op een podium of line-up. Dour festival zou daar wel een vette optie in zijn. Ik heb daar dit jaar al gedraaid door een wedstrijd van VIBE. Het is zo vet om te zien dat dat mogelijk is en de drempel soms lager is dan je denkt. Ik denk dat als we daar hard naartoe werken, dat iets op die schaal wel kan.”

Aileen: “Ik zou graag een collectiefje willen starten met mijn vrienden en samen

met hen expo’s organiseren. Het liefst van al zou ik ook echt een ‘bekende’ naam worden in de kunstwereld. Ik hoop gewoon dat ik verder kan komen dan gewoon mijn studies afmaken.”

Pieter-Jan: “Het zou leuk zijn als we met PACT eindelijk echt alle Leuvense scholen samen aan tafel zouden krijgen.”

Hadewych: “Ik heb ergens diep in mij de grote droom om sportjournalist te worden. Maar ik heb soms het gevoel dat ik er te weinig van weet om te kunnen concurreren en ik wil geen plaatsen afpakken van anderen. Ik zou het dan vooral voor voetbal willen doen, maar dat is heel beperkt natuurlijk. We zien wel, dat is nog ver weg.”

Zin gekregen om mee te doen met één van onze projecten of zelf iets te organiseren in onze villa? Laat het ons weten via Instagram @mijnleuven.

10

AILEEN (21)

Link met mijnleuven: Zomerresidentie

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Zomerresidentie is iets dat ik al sinds het middelbaar zag, op school ook. Ik heb nu meegedaan vooral om mijn zomer in een atelier te kunnen vullen en omdat ik het een heel fijn initiatief vond. Dus ik wilde de kans wel grijpen en nieuwe mensen leren kennen.”

HADEWYCH (20)

Link met mijnleuven: Mediacrew

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Ik schrijf heel graag, dat is ook waarom ik bij de mediacrew gegaan ben. Ik ben heel erg gepassioneerd door journalistiek. Ik ben via iemand van het speelplein bij mijnleuven terecht gekomen.”

PIETER-JAN (17)

Link met mijnleuven: PACT3000

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“PACT3000 is een soort overkoepelende Leuvense leerlingenraad, waarbij we met een groep gemotiveerde jongeren kijken wat er beter kan in Leuvense scholen op een constructieve manier. Ik ben dit jaar viavia bij PACT terechtgekomen door iemand in mijn klas die me had meegenomen.”

LINDE (20)

Link met mijnleuven: Jammin’ with Fonske

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Toen ik in het 5de middelbaar zat, hadden jullie een oproep gedaan op Instagram dat jullie concertorganisatoren zochten en ik dacht ‘dat is wel echt iets voor mij’. Ik had tijd vrij en het feit dat we zelf podia leerden opbouwen is iets dat mij superhard interesseert. Uiteindelijk ben ik er zelfs mee verder gegaan in mijn hogere studies.”

TIM (22)

Link met mijnleuven: Collectief Gemak (via projecten- en concertenfonds)

Hoe ben je bij mijnleuven terechtgekomen?

“Ik ben in contact gekomen met mijnleuven via muziek en het nachtleven. Ik ben zelf veel bezig met muziek en mijn vrienden en ik wilden altijd iets organiseren en we hebben dan altijd kunnen rekenen op ondersteuning van mijnleuven. Eerst was dat heel kleinschalig, maar daarna zijn we begonnen met echt een collectief uit de grond te stampen en daarbij hebben we heel veel steun en kennis gekregen.”

11

GETUIGENIS NEGATIEVE ERVARINGEN IN HET NACHTLEVEN

Tekst: mijnleuven

Foto’s: Laure Robenek

“LEUK VOOR ONS, MAAR EEN RANDOM HOMOFOOB WAS DAAR MINDER MEE OPGEZET”

Uitgaan dat is dansen, plezier maken met je vrienden, babbelen aan de toog en vooral zorgeloos genieten. Jammer genoeg verloopt niet elke avond zoals gepland heb je soms ook negatieve ervaringen met anderen. Het is daarom belangrijk dat we in het uitgaansleven werken aan veilige plekken waar iedereen zich fysiek en mentaal goed en op zijn gemak voelt en niemand wordt lastiggevallen of gediscrimineerd.

AHMED (18)

Ik ben Ahmed, 18 jaar en ga ongeveer elke week uit op de Oude Markt. Er gebeuren wel vaak negatieve dingen zoals kleine ruzies, maar die zijn meestal niet zo erg dat ze de hele avond slecht maken. Soms krijg ik jammer genoeg wel te maken met racisme. Een keer was ik eens met een groep van bijna 30 mensen aan het wandelen, tot ik als enige van de groep plots werd tegengehouden door een politieagent. Ik werd helemaal onderzocht, gefouilleerd van kop tot teen en moest ook mijn heuptasje helemaal leegmaken. Er was iemand met een witte pull drugs aan het verkopen in Leuven en ze hadden mij er uit gepikt omdat ik ook een witte pull aan had, terwijl er in onze groep nog verschillende anderen ook een witte pull aanhadden. Ik heb toen wel veel steun gekregen van mijn vrienden want er gingen meteen mensen zeggen dat dit niet oké was tegen de agenten. Dat was ook niet de eerste keer dat ik geviseerd werd. Eerder werd ik al eens tegengehouden omdat ik een leeg blikje cara vasthad en ik niet mocht drinken na 22u, terwijl mijn vriend er naast stond met nog een volle fles wijn in zijn hand. Voor de rest vind ik Leuven wel een veilige plek om uit te gaan.

12
“Er gingen meteen mensen zeggen tegen de agent dat dit niet oké was”
Ahmed

MARGOT (23)

Ik ben Margot, 23 jaar, maar op het moment van het voorval nog een jaartje jonger. We waren uit met vrienden, zoals we wel vaker deden en nu zeker ook nog doen. We waren met heel onze vriendengroep in de Ambiorix beland en ik had al langer een flirty vibe met één van de meisjes die ook mee was. Die avond hebben we voor de eerste keer gekust. Heel leuk voor ons, maar een random homofoob was daar minder mee opgezet. Hij begon ons aan te spreken en lastig te vallen omdat we twee meisjes waren. Gelukkig hadden we een grote groep vrienden mee die het meteen voor ons opnamen en die gast goed op zijn plaats hebben gezet. Daarna heeft hij ons ook wel gerust gelaten. Gelukkig was dat de eerste en voorlopig ook laatste keer dat we zoiets hebben meegemaakt. Leuk weetje: het meisje waar ik toen mee gekust heb is nu mijn vriendin. Ik heb er toen niet echt bij stilgestaan om het voorval ergens te gaan melden ofzo, vooral omdat we goed ondersteund werden door onze vrienden.

13
“Ik heb er niet bij stilgestaan om dat voorval toen te melden.” Margot

Hilke

HILKE (20)

Op een avond was ik aan het dansen in een café op de Oude Markt. Er kwam een hele groep mensen binnen dus was er wat beweging op de dansvloer. Iemand die ik niet kende, pakte mijn hand vast en draaide mij eens rond. Op zich helemaal niet erg. ‘Leuk dansen’ dacht ik. Nadien probeerde hij ook niets anders ofzo, dus geen probleem. Een paar minuten later kwam er een meisje naar mij die ruzie begon te zoeken omdat ik met haar vriend aan het dansen was. Ik probeerde haar duidelijk te maken dat er niets gebeurd was, maar ze wilde niet luisteren en gaf mij een slag in mijn gezicht. Mijn vrienden waren met stomheid geslagen en wisten niet wat ze zagen. Gelukkig ben ik zelf redelijk assertief dus heb ik zelf duidelijk gemaakt dat zoiets niet kan. Haar vriend stond er ook gewoon naast te kijken hoe de ruzie escaleerde zonder in te grijpen. Deze jongen had nu geen foute bedoelingen, maar ik merk wel dat er vaak mensen ongevraagd tegen mij aan komen schuren tijdens het uitgaan. Jammer want ik merk dat ik daardoor soms (oog-)contact vermijd op de dansvloer, terwijl je tijdens het uitgaan daar helemaal niet mee bezig zou moeten zijn.

“Ik merk dat er vaak mensen ongevraagd tegen mij aan komen schuren tijdens het uitgaan. ”
14

We vroegen op Instagram naar jullie belevingen tijdens het uitgaan. deelden tijdens die bevraging hun mening. Hier zijn enkele opvallende resultaten:

> 400 JONGEREN

van de jongeren voelde zich ooit al onveilig tijdens het uitgaan in Leuven.

63% 113

Bij

van hen kwam dat door grensoverschrijdend gedrag. De tweede grootste oorzaak was psychologisch of fysiek geweld.

+50%

van de jongeren wist niet waar ze terecht konden om hun probleem te melden

86%

van de jongeren die heeft geantwoord, vindt dat Leuven meer moet doen om het nachtleven veiliger te maken.

Voor veel jongeren voelt Stelplaats als een veilige uitgaansplek, terwijl de Oude Markt en zeker de straatjes er rond vaak genoemd worden als onveilige plek.

Verschillende jongeren gaven zelfs expliciet aan dat ze nood hebben aan een meldpunt en anderen dat ze het gevoel hadden dat barpersoneel niets deed als ze tegen hen gingen vertellen wat er gebeurd was.

15 BEVRAGING

DOSSIER

DE PIL: TE NEMEN OF TE LATEN

De anticonceptiepil. Wereldwijd gebruiken heel veel mensen de pil. Er zijn veel redenen om hem te nemen, maar de meeste doen het om zwangerschap te voorkomen of omdat hun regels onregelmatig zijn.

Elk lichaam is anders en reageert dus ook helemaal anders op deze pil. Dat is de reden waarom de bijsluiter bij de pil enorm groot is. Die waslijst aan bijwerkingen ligt misschien ook wel aan de basis van waarom er de laatste jaren een heel andere mentaliteit is ontstaan als het gaat om anticonceptie. Steeds meer mensen zijn op zoek naar andere opties dan de ouderwetse anticonceptiepil. Dit komt doordat ze zich zorgen maken over de bijwerkingen en ook ontdekken dat er allerlei andere manieren zijn die veel beter passen bij hun eigen wensen en manier van leven.

VAN WAAR KOMT DEZE NIEUWE MENTALITEIT?

Een grote reden waarom veel jongeren de pil achter zich willen laten, zijn die bijwerkingen. Ondanks dat de pil al heel lang een betrouwbare manier is om niet zwanger te worden, hebben sommige gebruikers last van dingen zoals mood swings, gewichtstoename, minder zin in seks en misselijkheid. Voor veel mensen is dat genoeg reden om te kijken naar andere mogelijkheden die minder invloed hebben op hun welzijn. Ook is elke dag de pil nemen een grote drempel voor veel (vergeetachtige) mensen.

16
ANTICONCEPTIE
Tekst: Hannah Decock / Foto’s: Shutterstock

ANDERE KEUZES?

Het internet en sociale media hebben echt bijgedragen aan het ontdekken van verschillende anticonceptiekeuzes. Informatie over allerlei andere mogelijkheden is veel makkelijker te vinden, zoals methodes zonder hormonen, langdurige dingen zoals implantaten en spiraaltjes, en ook natuurlijke manieren. Hierdoor verandert vaak de kijk op anticonceptie. Iedereen wil iets vinden dat veel beter past bij hun eigen gezondheid en manier van leven.

VOOR IEDEREEN IS ER WEL WAT!

Elke persoon is uniek, en wat voor de een werkt, past mogelijk niet bij de behoeften en levensstijl van een ander. Deze erkenning heeft geleid tot een grotere vraag naar anticonceptiemethoden die meer op maat gemaakt zijn. Hormoonvrije opties, zoals koperspiralen en barrière-methoden, winnen aan populariteit omdat ze de mogelijkheid bieden om anticonceptie te kiezen die minder ingrijpt in onze hormonale balans. Uiteraard werkt dit niet voor iedereen.

17
“Een grote reden waarom veel jongeren de pil achter zich willen laten, zijn de bijwerkingen”

ANDERE ANTICONCEPTIEMETHODES

Welke alternatieven bestaan er dan? Ik som er enkele voor je op.

Lekker Langdurig

Een spiraal werkt langdurig en je hoeft er niet elke dag aan te denken. Een koperspiraaltje kan je zelfs tussen de 5 en 10 jaar laten zitten! Natuurlijk zijn er ook wel wat bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om met je huisarts of gynaecoloog te praten alvorens je een beslissing maakt. Ook een hormonaal implantaat kan je tot 3 jaar laten zitten. Een hormonaal implantaat is een staafje dat onder de huid in je bovenarm wordt geplaatst. In dat staafje zitten hormonen waardoor je niet zwanger kan worden.

Natuurlijke Trucjes

Je kan door middel van verschillende apps je menstruatiecyclus bijhouden om te zien wanneer je vruchtbaar bent. Opgepast! Deze manier is echter niet helemaal betrouwbaar omdat niet elke cyclus even voorspelbaar is en het is aangeraden om zo’n methode te combineren met een andere vorm van anticonceptie (zoals de condoom bijvoorbeeld).

Barrière methodes

Je hebt natuurlijk de condoom. Deze voorkomt dat de spermacellen tot aan de eicel geraken bij een zaadlozing. Dit is zeer betrouwbaar als je het correct gebruikt. Ook heb je een diafragma of een cervicaal kapje dat je in je vagina inbrengt en zo voorkomt dat spermacellen binnendringen.

18

Conclusie: Genoeg alternatieven voor de pil

Dat mensen steeds meer alternatieven willen voor de pil toont aan dat we anders gaan denken over anticonceptie. Met meer kennis over alle mogelijkheden en een verlangen naar keuzes die beter passen bij wie we zijn, gaan we een nieuwe tijd in als het gaat om anticonceptie. Het is belangrijk dat we goede informatie en advies krijgen om beslissingen te nemen die bij hun gezondheid en levensstijl passen. De beste manier om te zien welk anticonceptiemiddel bij jou past is om te praten met je huisarts. Zo kunnen jullie samen op zoek gaan naar wat het beste is.

WIL JE MEER WETEN OVER ANTICONCEPTIE?

Er zijn genoeg websites die je voldoende informatie geven en waar je terechtkan met vragen.

www.sensoa.be

www.jongenvanzin.be

www.cm.be

www.watwat.be

19

STEMRECHT VOOR 16- EN

17-JARIGEN: ZIJN WE ER

KLAAR VOOR?

Reclameborden, conferenties, gesprekken op Terzake, pamfletten in de brievenbus. Het is allemaal stilaan aan het beginnen, op minder dan een jaar voor de verkiezingen. Veel mensen zullen voor de eerste keer hun stem kunnen uitbrengen, voor de eerste keer in zo’n hokje staan en een keuze aanvinken. Ook 16- en 17-jarigen zullen mogen stemmen op Europees niveau. Dat is iets waar velen nog twijfels bij hebben, maar waar ikzelf volledig achter sta. De twijfelaars stellen zich de vraag of jongeren de verantwoordelijkheid kunnen opnemen om een goede keuze te maken. Volgens mij moet dat de vraag niet zijn, maar juist wel of de maatschappij jongeren de tools en vrijheid biedt om dat te doen. Laat me het uitleggen.

Ikzelf mag volgend jaar ook voor het eerst gaan stemmen en kijk er heel hard naar uit, maar het komt ook met veel twijfels en stress. Een stem uitbrengen is een grote verantwoordelijkheid. Zeker als je voor de eerste keer gaat stemmen, kan er veel druk op je liggen, vanuit je omgeving of jezelf. Je moet feiten van gevoelens kunnen scheiden en een grote inspanning doen om jezelf te informeren. En dat terwijl je vrienden, familie, klasgenoten,… je allemaal beïnvloeden, bewust of onbewust. Iedereen heeft een mening en zal je die vertellen. Het is een probleem dat zowel bij volwassenen als jongeren voorkomt, ook al denk ik dat we het wel eens zijn dat jongeren hier veel meer last van zullen hebben. Volg je de mening van je ouders, broer of zus, bij wie je nog

Tekst: Ellen Hermans (17)
20 AAN HET WOORD
“Een stem uitbrengen is een grote verantwoordelijkheid.”

een lange tijd zult blijven wonen of kies je wat je zelf wilt? Is je mening zelfs die van jezelf, of is het gewoon een samenstelling van gedachten van de mensen waar je naar opkijkt? Het zijn twijfels die veel jongeren hebben. Zelf zit ik er ook heel erg mee in. En dan moeten we ook nog eens zorgen dat we onszelf goed genoeg informeren, echt nieuws van nepnieuws onderscheiden en beloften en sentimenten uit elkaar houden. Door de grote druk willen veel leeftijdsgenoten de taak niet eens aangaan. Hoe zou je dat allemaal gedaan krijgen?

Is dat dan ons eigen probleem? Nee, ik vind van niet. Als de maatschappij klaar is om jongeren meer vrijheid te geven en hun eigen keuze laten maken, als scholen en mediakanalen klaar zijn om jongeren op een juiste en

laagdrempelige manier te informeren, als ouders, familieleden, vrienden, klaar zijn om elkaar genoeg plaats te geven om uit te zoeken wat je zelf wilt, als wij jongeren klaar zijn om elkaar te steunen in het keuzeproces, dan zal de taak een stuk minder groot en moeilijk lijken, en dan zijn we klaar om jongeren te laten stemmen.

Er moet dus nog veel veranderen, maar daar zijn we ook al heel goed mee bezig. Daarom is het goed en volledig verantwoord dat jongeren al op Europees niveau mogen stemmen. Hopelijk is dit een aanloop naar stemrecht op federaal, Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau. Want de toekomst is natuurlijk het belangrijkst voor de jongsten in de maatschappij. Laat ze er dan ook hun stem over uitbrengen.”

21
“Is je mening die van jezelf, of is het gewoon een samenstelling van gedachten van de mensen waar je naar opkijkt?”

Kan jij soms ook wel wat aanmoediging gebruiken om de dag verder door te komen als je de trap oploopt tussen twee lesuren? Daar hebben ze in Don Bosco aan gedacht. De leerlingen van mevrouw De Samblanx werkten een eigen concept uit en gingen aan de slag om hun ideeën om te zetten naar stickers die ze daarna zelf op de trappen mochten plakken.

Tekst & foto’s: mijnleuven

EEN TRAP MET

EEN BOODSCHAP

22
REPORTAGE TRAPSTICKERS OP DON BOSCO GROENVELD

DE INSPIRATIONELE

BLOEMENWEIDES VAN LIV, JITSKE EN SERAWIT

Wat is het concept van jullie sticker ?

Liv: “Het concept is om mensen te motiveren om betere versies van zichzelf te zijn en hun grenzen proberen aan te geven.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen ?

Liv: “Door inspiratie op te zoeken op Pinterest en magazines. Op Pinterest vonden we afbeeldingen met motiverende boodschappen en ideeën voor de achtergrond.”

Is het vlot gelukt om de stickers te ontwerpen?

Jitske: “In het begin was het heel frustrerend omdat het best moeilijk was om met het programma te werken, maar uiteindelijk is het ons wel nog goed gelukt!”

Wat vinden jullie ervan dat de stickers nu ophangen op school?

Jitske: “Eerst was ik niet echt onder de indruk van het idee, maar nu ze ophangen vind ik het best wel een eer.”

DE

Wat is het verhaal achter de sticker?

Elias: “Het verhaal achter de sticker is dat er een personage onderweg is. Het begint heel gevaarlijk met draken en doorns, maar op het einde van de weg vindt hij een kasteel met een koning en allemaal panda’s. Daar is hij opnieuw veilig.”

Waarom hebben jullie voor panda’s gekozen?

Elias: “De panda’s zitten er in verwerkt omdat die schattig en lieflijk zijn, een soort beloning voor het harde werk.”

Raisa: “Ze doen ons denken aan samen zijn en op je gemak zijn.”

Welke boodschap willen jullie hierbij geven?

Kristof: “Het pad kan in het begin moeilijk zijn, maar tegen het einde komt alles goed en krijg je er soms zelfs een beloning voor.

Volgen jullie deze boodschap ook zelf?

Elias: “Ik probeer het toch alleszins, ik probeer door te zetten zodat ik er uiteindelijk wel zal komen.”

23
EPISCHE PANDAQUEESTE VAN RAISAN, KRISTOF, ELIAS EN JANA

WANNEER HEB JIJ VOOR HET LAATST GEHUILD?

Huilen doen we allemaal, maar erover praten doen we minder. Daan en Nienke trokken de straten van Leuven op en vroegen jullie: wanneer huilde je voor het laatst?

Tekst: Daan Dalemans / Foto’s: Nienke op de Weegh

Alexander (17)

‘Dat zal bij het overlijden van mijn opa geweest zijn, vorige maand. Dat is hetgeen wat ik me nog kan herinneren. Ik zal misschien nog wel gehuild hebben, maar dan zal ik het niet onthouden hebben. Als je opa overlijdt en je een goede band had met hem, dan is dat wel iets dat je bijblijft.‘

Arwen (15)

‘Een week geleden of zo, maar ik weet niet meer waarom. Ik ween echt om de minste dingen, als dingen niet goed lopen, geplande dingen die op het laatste moment worden afgezegd… En soms ook voor dingen op school.’

Chloe (15)

‘Ik ween iets minder maar een paar weken geleden bijvoorbeeld wel nog door een jongen, door liefdesverdriet.’

Bette (19)

‘Ik weet het eigenlijk echt niet, waarschijnlijk zal er wel

een bui komen later, maar nu is het echt al meer dan twee maanden geleden. Ik ween alleen als het echt erg is. Soms, als het lang geleden is, moet het er wel even uit. Daarna voel ik me beter. Soms kan ik me ook gewoon wat sip voelen maar dan ween ik niet per se.’

Lauren (19)

‘Ik denk vorige week op vakantie, door family problems. Ik ween ook niet snel, maar als het ineens komt, dan moet het eruit. Vooral ook door woede, denk ik.’

Masud (13)

‘Eigenlijk weet ik niet wanneer, dus best al lang geleden. Toen mijn vriend uit België moest weggaan, twee jaar geleden, heb ik voor de laatste keer gehuild. Mijn ouders zijn dan degenen waar ik bij terecht kan.’

Paulina (18)

‘Wacht , wat heb ik vorige week gedaan? Het was mijn verjaardag en toen heb ik gehuild omdat ik een puppy heb gekregen. Dat was niet de bedoeling, want ik ben geen hondenmens. Maar er zit wel een goede betekenis achter. Het was gewoon nogal chaotisch.’

Alexia (18)

Bette (19)

‘Ik weet niet meer wanneer de laatste keer was dat ik gehuild heb. Ik huil vaak, maar vooral door films eigenlijk. We gaan straks naar Barbie kijken, dus misschien ga ik dan huilen.’

“Als het lang geleden is, moet het er soms gewoon even uit”
24 20 JONGEREN, 1 VRAAG

Arwen&Chloe

Paulina&Alexia

Alexander
Masud Bette&Lauren
25
Siebe
Noor & Amelie Elise&Morgan 26
Josephine&Elise Tatjana Lennert&Floris
Louise,

Elise (13)

‘Bij mij is het ongeveer twee weken geleden, omdat mijn lief het had uitgemaakt. Mijn zus kan me dan altijd wel troosten.’

Morgan (17)

‘Bij mij is het ook enkele weken geleden , ik voelde mij totaal niet goed. Het was een beetje te veel geworden, dus dan loopt de emmer vol. Ik heb moeite met huilen, het is oftewel heel veel, oftewel niets, maar het lucht wel altijd op om te huilen.’

Louise (14)

‘Vorige week donderdag, want dan was er een begrafenis. Ik kon dan troost vinden bij mijn ouders of mijn neven.’

Noor (15)

Bij mij denk ik zo’n twee weken geleden, toen ik was gevallen met mijn been op een steen.’

Lennert (15)

‘Drie weken geleden, toen er iemand was gestorven in mijn familie, was dat de laatste keer. Ik huil verder niet om kleine dingen.’

Floris (16)

‘Ik denk dat de laatste keer vorig jaar was. Ah, en ook bijna vorige week, door een vriend. Hij gaat iets gevaarlijk doen, ik mag dat normaal niet weten, maar hij gaat naar een ander land. Normaal gingen we die dag nog afspreken, maar mijn wekker is niet afgegaan dus heb ik hem niet meer kunnen zien. Toen waren de tranen aan het opkomen, maar het was niet echt huilen.’

Tatjana (19)

‘Gisteren nog, ik ben met iemand die 29 is , ik ben zelf 19 dus dat is wat moeilijker. Hij is klaar om zijn leven verder te zetten en meer te doen, en ik kom juist uit een depressie en ben nog bezig met mezelf te zoeken. Hij heeft me toen even een duwtje in de rug gegeven, van ‘komaan, je moet verder doen’. Het was dus eigenlijk positief.’

Josephine (16)

‘Ik denk zaterdag, het gaat altijd over kleine dingen. Ik huil supersnel want ik overreageer snel, maar eigenlijk is het daarna altijd wel oké.’

Elise (16)

‘Ergens vorige week. Ik huil niet zo snel, maar vorige week was het wel door een klein

Alexia (18)

ding. Maar meestal ween ik echt bijna nooit. Het was echt superdom maar er waren schoenen die ik keigraag wou en die waren niet meer in de winkel.‘

Siebe (15)

‘In November, omdat mijn vader is overleden. Ondertussen gaat het wel al terug beter met mij. Mijn familie en mijn vrienden konden mij sowieso opvangen. Mijn leerkrachten waren wel vriendelijk, maar fake.’

Liv (12)

‘Ik denk een week geleden of zo, maar ik weet niet meer waarom. Ik huil vooral als ik moe ben, maar mijn mama kan me dan wel troosten.’

Liv
“We gaan straks naar Barbie kijken, dus misschien ga ik dan huilen.”
27

“MONTOROLLO IS EEN COMMUNITY ONDERSTEUND DOOR MUZIEK, PLEZIER MAKEN EN JE EIGEN

DING DOEN”

Foto’s: Younes Mounnadi

Tekst: Gwen Van Rillaer
28
MONTOROLLO WIL MEER HIPHOP NAAR LEUVEN BRENGEN KEN JE DIT AL?

Ik zat neer met Jente (‘JayM’, 20), Jonas (‘Young V Wii’, 19), Sakari (‘PolarS’, 20), Ilya (‘BillyZjwiif’, 20) en Jonah (‘Shmi’, 20), de leden van muziekgroep HB53. Naast hun muziek houden ze zich ook bezig met het organiseren van een festival dat ze zelf hebben opgericht, genaamd ‘Montorollo’, dat hier in Leuven plaatsvindt.

eigen interesse in het muziekgenre?

zin gekregen om er meer van te horen en zien. Er was al meteen vraag naar volgende evenementen.

Jente : We hebben hier veel uit geleerd en een duw in de rug gekregen om ermee verder te gaan.

Zal het volgende evenement dan ook hetzelfde verlopen?

Wat is Montorollo voor jullie? Hoe zouden jullie het zelf beschrijven?

Jente : Montorollo is begonnen met de muziek die we zelf maakten. Het eerste album dat we maakten samen als HB53 heette ‘Montorollo’ en daarmee zijn we op het idee gekomen om daar een evenement rond te maken, rond de hiphopscene, de community. Montorollo voor ons in het algemeen is dus een community ondersteund door muziek, plezier maken en je eigen ding doen. Jonah : Het is een soort van platform voor beginnende artiesten, om hun art te representeren en om connecties te creëren in de space zelf, om verdere features te kunnen maken. Het is ook voor de hele samenleving, jong en oud. Mensen die niet in hiphop geïnteresseerd zijn zullen op die manier er nu wel interesse in krijgen doordat ze er mee in worden getrokken door hun kinderen. Zo willen we een liefde voor die cultuur creëren.

Wat gaf jullie het idee?

Ik neem aan vooral jullie

Jonas : Ja. Twee jaar geleden al wilden ik en Jente dit opstarten vanuit het jeugdhuis van Oud-Heverlee, Jeugdhuis JooW. We hebben door corona even niks kunnen doen. Ons eerste evenement vond dan plaats in april vorig jaar.

Jente : 11 Augustus hebben we hetzelfde gedaan maar met een nieuwe draai: we hebben nieuwe kleuren gebruikt, maar zijn nog steeds in dezelfde vibe gebleven. Er was een foodtruck, een bar en er vond ook een spiketoernooi plaats.

Hoe was dat verlopen?

Ilya : Dat was een succes, er kwam rond de 200 man.

Jonah : Het was een groter succes dan verwacht qua reacties. Mensen hadden echt

Jente : We hebben besloten om er wel een kleine draai aan te geven door de naam Montorollo meer te beginnen verspreiden en zo het concept meer te verduidelijken. Daarom zijn we ook naar mijnleuven gestapt voor ondersteuning.

Als jullie zouden mogen kiezen, welke andere artiesten zouden jullie vragen om op te treden op Montorollo? Op wie hebben jullie je gebaseerd?

Jonas : Dat gaat bij ons alle vier anders zijn, maar ik persoonlijk zou grote Belgische artiesten kiezen. Ik denk dat als je bijvoorbeeld Stikstof erbij zou kunnen zetten dat dat mensen zou lokken. Als Stikstof de eindact zou zijn, zouden de acts ervoor, die minder bekend zijn, meer exposure krijgen. Natuurlijk, als het ooit lukt, zouden grote Engelstalige artiesten ook supercool zijn, maar ik wil altijd wel het beeld blijven creëren dat Montorollo echt bedoeld is om kleinere artiesten een kans te geven.

29
“Wat wij doen is niet alleen voor lokale artiesten gaan, maar ook voor lokale producten” Jonah

Ilya : Ja, als er bijvoorbeeld net op ons festival een kleine artiest zijn doorbraak zou maken, zouden wij dat als één van de mooiste momenten vinden om van dichtbij te zien. Jente : Het doel is dat een artiest zelf zegt ‘ik wil daar staan’, en of dat nu een grote of kleine artiest is, is voor ons gelijk.

Het is chique dat jullie dit op jullie leeftijd hebben gedaan. Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen om allemaal te organiseren? En hoe gaan jullie dit voor elkaar krijgen bij volgende projecten?

Ilya : Jente heeft absoluut het meeste ambitie en heeft het meeste ‘achter onze kontjes gezeten’ zodat wij onze taken zouden doen. Het was ook een team

effort; iedereen heeft zijn eigen taken, moet er zijn, moet elkaar contacteren, enzovoort. Om zo een sfeer creëren moet je je team samen nemen en consistent input blijven geven.

Zoeken jullie dan naast een groter publiek misschien ook mensen die wat kunnen helpen?

Jonah : Wat wij doen is niet alleen voor lokale artiesten gaan, maar ook voor lokale producten, zodat bijvoorbeeld mini-ondernemingen ook een kans krijgen om daar hun drankjes of eten te verkopen. Jente: Bij het zoeken van sponsoring krijgen we van grote bedrijven meestal het antwoord ‘we doen dat niet voor zo’n kleine dingen’, terwijl we van kleinere bedrijven vaker positieve

reacties krijgen. Die geven nog altijd soms het antwoord ‘bedankt dat jullie aan ons denken, maar we kunnen zelf niet zoveel budget vrijmaken’. Dat maakt voor ons niet uit, we zijn al blij dat er mensen bestaan met hetzelfde denkbeeld, die ook denken dat alles niet altijd groot en overweldigend moet zijn. Het is ook dat idee van elkaar ‘omhoog duwen’ wat ons team zo sterk maakt, we sturen elkaar steeds bij.

Dat is een mooie gedachte. Waar kunnen mensen meer info vinden over Montorollo?

Jonah : Voor Montorollo is er een Instagrampagina aangemaakt waarop alles wordt gedeeld via posts en story’s. Onze muziek is te beluisteren via Spotify, zowel apart als tesamen.

Jente : We hebben ook een playlist van alle artiesten om meer awareness te creëren naar deze artiesten toe.

Jonah : Talenten zijn natuurlijk overal te vinden maar als je niet genoeg exposure hebt voor dat talent kan je die natuurlijk ook niet ontdekken. Die exposure geven is dus het doel van Montorollo.

30
“Als er op ons festival een kleine artiest zijn doorbraak zou maken, zou dat voor ons één van de mooiste momenten zijn” Ilya

MYRTHE (17)

Hey JAC, ik heb best een leuke zomervakantie gehad: met vrienden afgesproken, in Leuven rondgehangen, thuis veel gelezen… Op zich geen grote dingen maar ik vond het wel leuk. Ik ben niet op een verre vakantie geweest met mijn familie maar dat vond ik op zich ook niet zo erg. Ik merk nu wel dat ik een beetje stress heb om mijn vrienden op school terug te zien omdat ik het gevoel heb dat zij wel een heel volgeplande zomer hebben gehad. Ik heb schrik dat ze mij saai en lui gaan vinden. Verder heb ik ook geen hobby meer om volgend schooljaar te doen terwijl al mijn klasgenoten dat wel hebben. Kunnen jullie mij helpen?

JAC

Zoek het niet te ver, het jongerenaanbod van het CAW biedt een luisterend oor, info, hulp en advies aan jongeren van 12 tot 25 jaar. Je kan er gratis en in alle vertrouwen terecht met al je vragen.

Hey JAC, in de vakantie las ik op Instagram dat Angus Cloud is overleden. Hij speelde mee in Euphoria, een serie waar ik heel harde fan van ben. Mijn vrienden zeiden allemaal dat het een zelfdoding was en dat maakt wel wat los bij mezelf. Ik voel me sinds dat nieuws redelijk angstig en ik kan niet stoppen met erover na te denken. Het is een thema dat heel de tijd in mijn hoofd blijft spoken. Ik wil eigenlijk dat dat gepieker over gaat maar ik weet niet hoe ik er iets aan kan doen. Wat is jullie advies?

Hey Myrthe, fijn om te lezen dat je zelf wel hebt genoten van de zomervakantie. Het is belangrijk om te kunnen doen wat je graag doet. Het hoeven niet altijd grote dingen te zijn om het leuk te maken. Wanneer je wat vast loopt in gesprekken met je vrienden of klasgenoten en je op zoek wil gaan naar nieuwe activiteiten of hobby’s, dan kunnen we hier samen wel eens over nadenken. Ze zeggen ook wel vaker: ‘Het gras is altijd groener aan de overkant’. Dat is een gezegde dat ons inderdaad het gevoel geeft dat het leuker is bij anderen omdat je ook alleen maar weet hebt van de leuke aspecten van iemand anders’ leven. Dat is tegenwoordig alleen maar feller door de invloed van sociale media. Misschien zijn er op school wel een paar vrienden waar je apart mee kan praten over de zomervakantie zodat je dit niet in grote groep moet doen als je hier wat angstig voor bent? Als je nog met vragen zit, aarzel dan niet om ons ook eens te contacteren.

Hey Samuel, goed dat je hierover in gesprek wil gaan met andere mensen. Veel mensen voelen zich verbonden met beroemdheden en wanneer er iets met hen gebeurt, kan dat verschillende gevoelens naar boven halen. Het lijkt me goed dat je deze gedachten met iemand kan delen, binnen je eigen netwerk of met iemand van het JAC, als dat voor jou wat veiliger zou aanvoelen. Vaak voelt het al goed aan om dit gevoel niet alleen te moeten dragen door het eens luidop uit te kunnen spreken. Samen kunnen we het hebben over deze gedachten en wat de eventuele mogelijkheden zijn om daar mee om te kunnen gaan. Je kan ons steeds bellen voor een afspraak of je kan op woensdag langskomen in onze open permanentie tussen 12 en 17 uur.

? ? ? ?
VRAAG HET AAN HET
31
Contact: Instagram @jacleuven
door
Redingenstraat 6, 3000 Leuven SAMUEL (15)

DE ZONNEWIJZER

De leerlingen van 10B vormden hun eigen klasredactie en schreven artikels over thema’s die ze zelf interessant vonden. Lees hier de teasers van hun werk.

MET GALA IN BELGIË

Een

paar weken geleden was het weer de Met gala. Dit is het grootste fashion evenement van het jaar waar alleen de bekendste celebrities naartoe komen. Het thema dit jaar was Karl Lagerfeld: a line of beauty. Lus en ik vinden dit allebei een interessant onderwerp en we wouden er onze eigen creatieve spin aan geven. Wij hebben onze eigen Met Gala gemaakt met als thema: Strak in pak.

COMMERCIËLE RUIMTEVAART:

EEN KANS DIE WE NIET MOGEN

LATEN LIGGEN

DE NIEUWE KLEREN VAN DE KONING

Koning Charles is op 7 mei gekroond als nieuwe koning van Groot-Britannië. Zijn kleren bleven niet onopgemerkt. Wij vonden dat het allemaal wat moderner mocht en vroegen ons af of anderen onze mening ook deelden. Na enkele interviews waagden we ons zelf aan enkele nieuwe looks voor de koning en zijn vrouw.

Commerciële

ruimtevaart is niet langer een fantasie, maar een werkelijkheid geworden. Bedrijven zoals SpaceX en Blue Origin hebben al succesvolle lanceringen en bemande ruimtevluchten uitgevoerd. Dit opent de deur naar een opwindend nieuw tijdperk waarin mensen de kans krijgen om de sterren te verkennen en buitenaardse avonturen te beleven.

KLASREDACTIE p1/2
Tekst & illustraties: Lus & Erin HET NIEUWS VANUIT DE STEINERSCHOOL IN WIJGMAAL
32
Tekst: Eppo, Jelle

WAPENGEWELD IN AMERIKA EN BELGIË

Tekst: Juliette & Jesse

Amerikastaat bekend om het wapengeweld. Wapenbezit in Amerika is legaal om jezelf te beschermen, maar daar wordt misbruik van gemaakt. In 2022 zijn ongeveer 20.000 mensen gedood of vermoord door wapengeweld. Iedereen in Amerika kent wel iemand in zijn omgeving die gewond of gestorven is door het gebruik van wapens. In België kennen we dit niet en is het eerder uitzonderlijk. Het feit dat het zo makkelijk is om aan een wapen te raken is een probleem. Dat vinden meerdere Amerikanen, maar de wapenhandel speelt een grote rol in de economie en is dus moeilijk af te schaffen. Wies heeft 4 maanden in Amerika op school gezeten en we praten met haar over haar ervaringen daar.

DE EERSTE SPEELDAG VAN DE UEFA CHAMPIONS LEAGUE

Tekst: Joran & Mauro

Deeerste speeldag is gespeeld en de uitslagen zijn daar. Manchester City pakte toch een punt in Madrid en Inter Milan won tegen stadsgenoot AC Milan. Beide wedstrijden zaten vol energie en spanning. Hieronder een korte analyse van de wedstrijden.

Tekst: Wies

Jasper Dewit is al van jongs af aan fan van lopen samen met zijn papa. Sinds zijn 16 jaar doet hij al mee aan de 20 km door Brussel. Hij is duidelijk echt een kenner, dus we stellen hem wat meer vragen over de wedstrijd en hoe hij zich voorbereidt.

Bedankt aan alle leerlingen van 10B

p2/2 COLOFON
33

TIPS VAN DE MAAND

In elk magazine kiest een mediacrew’er de leukste nieuwe films, boeken, voorstellingen, expo’s of concerten voor jullie uit.

VELODROOMFILMS

Fans van films kunnen tijdens de maand september hun weg vinden naar de Velodroom in Leuven. op 8, 9, 15 en 16 september kan je er terecht voor gratis filmvertoningen. Ideaal voor een gezellig avondje uit. De films staan trouwens allemaal in het teken van de historie van onze stad. Zo staat er onder meer een documentaire over Leuven in 1968 en Leuven als bierstad op het programma.

Check alle andere films en info op https:// www.zomerfilms.be/velodroomfilms/

FILM EXPO

HORIZON-ZOEKER

FILMS IN CINEMA ZED

Het najaar zit boordevol goeie films bij Cinema Zed, hier zijn 3 tips die je zeker moet zien.

‘Der Letzte Mann’ gaat over een portier, die plots zijn luxueuze positie verliest. Hoe zal zijn leven verder verlopen na dit voorval? De film beantwoordt je vragen.

‘La Belle et La Bête’ is een Franstalige verfilming van het gekende ‘Belle en het Beest’. Altijd leuk om een klassieker nog eens te bekijken

In de film ‘Tokyo Story’ krijg je te zien hoe kinderen naarmate ze volwassen worden een heel andere weg inslaan in het leven dan hun ouders. Ze hebben doorheen de jaren hun eigen en inmiddels drukbezette leven opgebouwd in de stad Tokyo. Welke impact zal dit hebben op de familieband?

Alle info op https://www.cinemazed.be/nl

Op zaterdagnamiddag kan je tussen 13:30 uur en 16:30 uur afzakken naar de Dijleterrassen. Daar zetten verschillende leerlingen van de SLAC academie onze stad in een nieuw perspectief, zoals het thema al verklapt. Je krijgt dan de kans om eens voorbij te lopen en een blik van de kunstwerken op te vangen. Geniet van mooie tekeningen en schilderijen. Iedereen kan gratis langslopen.

De Dirkboutslaan is de place to be!

PHOTOTWENS

Het is weer tijd voor de expositie PhotoTWENS. Al voor de elfde keer strijkt deze expo neer in Leuven. Laat je verrassen door een nieuwe lichting aan jonge getalenteerde fotografen. Deze lust voor het oog is volledig gratis en is te bezichtigen aan de Romaanse Poort. De boeiende collectie foto’s werd vooraf geselecteerd door een jury. Je kan deze tentoonstelling komen bezoeken van vrijdag 8 september 2023 tot en met zondag 24 september 2023.

https://www.unexposed.eu/ phototwens-2023 voor extra details.

34
Tekst: Elisabeth Lahaye

INFINITE DANCES

Heb je een passie voor dans, dan is Infinite Dances misschien wel jouw ding. Dankzij dit initiatief kan je elke laatste maandag van de maand op de Grote Markt van Leuven gaan kijken naar dansvoorstellingen. Het thema dat hierbij centraal staat is ‘steun en troost in collectieve herdenkingsrituelen’. Bovendien kan je zelf een dans laten opdragen aan iemand, die je moet missen. Dans is een kunstvorm, die troost kan bieden wanneer we iemand moeten missen, maar je kan er ook net vreugde in ervaren. Met andere woorden kan er veel emotie in gelegd worden. Het kan een verhaal vertellen en tegelijkertijd voor verbinding tussen mensen zorgen.

Alle data en informatie zijn beschikbaar op de website van 30CC Leuven.

THEATER & DANS

BABBELPLATZ

Woorden: we horen ze elke dag, overal en spreken ze zelf uit. Ze zijn een onmisbaar deel van ons leven. Om aandacht te geven aan het woord kan je naar Babbelplatz in de foyer van de Minnepoort. Hier kan je gastsprekers en studenten drama van LUCA aan het woord horen. Zij zetten woorden om in verschillende vormen, zoals het voordragen van theaterteksten en poëzie. Er is ook ruimte voor improvisatie. Dit evenement vindt maandelijks plaats. Voor de maand september is dit op dinsdag 26 september 2023 en in oktober op dinsdag 17 oktober 2023. Je kan het telkens gaan bijwonen vanaf 20 uur en het is volledig gratis.

MUZIEK

CONCERTEN IN HET DEPOT

Nog niets gepland in oktober, dan heb ik goed nieuws voor jou!

Op dinsdag 3 oktober 2023 komt de Amerikaanse Kendra Morris naar het Depot. Deze singer songwriter brengt hits uit het genre soul.

Heb je diezelfde week nog een gaatje in je agenda, dan kan je op donderdag 5 oktober 2023 Pongo live zien optreden. Deze zangeres is onder meer bekend van haar liedjes ‘Doudou’ en ‘Kuzola’.

Is JP Cooper meer jouw ding, houd dan woensdag 18 oktober 2023 vrij. Misschien klinken de hits ‘September Song’ en ‘Perfect Strangers’ jou wel als muziek in de oren.

Last but not least een aanrader van eigen bodem. Op dinsdag 17 oktober 2023 komt Jazz Brak naar het Depot. Je kent hem misschien van de groep STIKSTOF. Nu staat hij alleen in het Depot om in zijn ziel te laten kijken.

OVERDRIVE

Overdrive festival is een indoorfestival dat georganiseerd wordt door het Depot en Inuit. Na een succesvolle eerste editie vorig jaar keert het festival op donderdag 26 oktober 2023 terug naar het Depot Leuven. Het is de ideale gelegenheid om na de zomer nog eens te kunnen genieten van de festivalsfeer. Je kan er Belgische opkomende talenten aan het werk zien en kennismaken met hun muziek. Mis je de zomer en de festivals al, aarzel dan niet en koop je ticket. Tickets kosten tussen de 10 en 13 euro. De artiesten starten om 19 uur. De line-up en het bijhorende tijdsschema worden enkele dagen voor het evenement bekendgemaakt.

Alle info op https://www.hetdepot. be.

35

Op 22, 23 en 24 september wordt het WK breaking in Leuven georganiseerd. Wat is breaking en wat houdt het WK juist in? We vragen het aan Jurre Braes (14), een breakdancer die jammer genoeg nog te jong is om mee te doen aan het WK.

“BREAKING HEEFT MIJN LEVEN VERANDERD”

36
SPORT IN DE KIJKER B-BOY JURRE OVER HET WK BREAKING

Hoelang break je al?

Jurre: “Ik dans al acht jaar en daarvan break ik al zes jaar. Voor ik breaking deed, deed ik streetdance, dat is eigenlijk eerder zoals een traditionele dans, eerder een show. Bij breaking heeft iedereen zijn eigen stijl of zijn eigen dans, terwijl dat niet zo is bij street. Ik zit nu bij een crew, Collision, daar doe ik wedstrijden mee. Eerst zocht ik eigenlijk gewoon een sport, maar daarna ben ik verliefd geworden op de breakwereld. Breaking heeft een beetje mijn leven veranderd. Ik heb veel nieuwe vrienden ontmoet en mijn crewleden leren kennen. Toen ik begon was het eigenlijk nog niet zo’n bekende sport, ondertussen is het al veel bekender, maar nog steeds niet op het level van wielrennen ofzo.

Hoeveel plek neemt breaken in in jouw leven?

Ik doe kunst op de Wijnpers, studeer (niet tijdens de vakantie natuurlijk) en speel videogames. Per week break ik ongeveer twaalf uur, waarvan 8 uur op locatie en 4 uur thuis oefenen. Ik train veel maar de angst die ik altijd heb is om tijdens mijn set (de “dans”, red.), te vallen. Of nog erger: een blessure op te lopen.

Wat is het WK breaking eigenlijk en hoe zit het in elkaar?

Het WK wordt georganiseerd in Leuven. Dit jaar is dat het officiële WK, maar vorig jaar was er ook het officieuze WK ‘Unbreakable’. Dat event hoort niet bij de officiële selectieprocedure van het WK. In Breaking heb je officiële en officieuze wedstrijden, zo’n officieuze wedstrijd kan iedereen organiseren en dan is het open voor heel de wereld. Unbreakable is dus een van de bekendere onofficiële wedstrijden. Dit jaar komt daar dus voor het eerst in Leuven het officiële WK bij.

Elk land mag zijn twee beste B-Boys (mannelijke Breakers) en B-Girls (vrouwelijke Breakers) sturen. Die strijden dan op een driedaags evenement op het Ladeuzeplein. Er is een competitie voor de vrouwen één tegen één en de mannen één tegen één, maar er gaan ook side battles zijn. Zo gaan ze

37

bijvoorbeeld ook crew tegen crew laten battlen. Ook gaan er Kids battles zijn en die gaan een voorronde zijn van het Vlaams Kampioenschap. Voor de Kids league tijdens het WK heb ik nog niet echt een plan, maar ik ga gewoon blijven trainen.

Wie doet er mee van ons land?

Elk land heeft zijn eigen selectiecriteria en er is dan een lijst van wedstrijden die meetellen voor de selectie, dus je kan aan de hand van de wedstrijden waaraan je meedoet (officieuze WK’s, officiele EK’s, enzovoort)

punten krijgen. De Belgen met de meeste punten mogen vervolgens meedoen aan het WK. Cis mag dit jaar sowieso al deelnemen voor ons land. Het is ieder voor zich, dus ze doen elk hun wedstrijd. Het is een heel lang traject, maar het begint met een kwalificatie. Daaruit worden dan de beste 16 gekwalificeerd, daar kunnen die twee Belgen in zitten, maar ook geen. Die worden vervolgens in poules van vier

gezet, een beetje zoals bij het WK voetbal. Maar omdat het ieder voor zich is, kan het zelfs dat je tegen een andere Belg moet battlen.

Wat is je favoriete move en wat is de move die je het liefst zou kunnen?

Head drill is mijn favoriete move. Dat is dat je op je hoofd draait, niet met gebogen maar

38
“Per week break ik ongeveer twaalf uur.”
“Elk land mag zijn twee beste B-Boys en B-Girls naar het WK sturen.”

met gestrekte benen. De airflare zou ik graag kunnen, dat is dat je een draaiende handstandbeweging doet en dan, als je rechtshandig bent, met je rechterhand springt en met je linkerhand opvangt, dus je moet eigenlijk over je hoofd gaan. Dus je maakt een draaiende beweging in de lucht. Een move die vaak wordt gevraagd als ik zeg dat ik break is een flip, maar die kan ik nog niet, dat is een beetje een peoplepleaser move.

Wat zijn je mooiste break herinneringen?

Dat ik op de voorronde van Legacy League in Antwerpen, dat is het Vlaams kampioenschap, tweede ben geworden met mijn duo Siebe. Een andere mooie herinnering is dat ik de uitnodiging van de crew heb gekregen om bij hen te komen. Met mijn crew maak ik ook nog steeds vele mooie herinneringen, dus

shout out naar hen. Je kunt ons trouwens op Instagram volgen. We noemen gewoon @collisioncrewleuven.

Het WK Breaking gaat door op het Ladeuzeplein van vrijdag 22 september tot en met zondag 24 september. Tickets kosten €7,50, waar twee drankjes bij inbegrepen zitten.

“Met mijn crew maak ik ook nog steeds vele mooie herinneringen, dus shout out naar hen.”
39

Beginnen je culinaire vingers te jeuken wanneer je Jeroen Meus aan het werk ziet? Maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Geen nood! MIJNLEUVEN trekt alle registers open en toont je hoe het moet. Verwacht je aan heel wat lekkere gerechtjes. Snel klaargemaakt en goed voor de portemonnee.

Smakelijk!

DOE JE ZO KOKEN

Tekst & foto’s: Emely Verachtert

LUNCHBOXEN

Terug naar school gaan betekent ook terug elke ochtend lunch maken. Buiten die paar mensen bij wie de ouders hun boterhammen nog smeren, is het voor iedereen een dagelijkse struggle. Daarom geven wij je hier drie originele lunchideeën mee die snel, goedkoop en lekker zijn. Gedaan met die saaie boterhammen met kaas en tijd om iedereen in de eetzaal jaloers te maken!

KOSTPRIJS:

DUUR:

KOOKTALENT:

Benodigdheden:

• yoghurt

• vers fruit

• granola

• noten/zaden

• honing of confituur

SMOOTHIEYOGHURTBOWL

Als je op school een koelkast ter beschikking hebt, kan je een lekkere smoothie- of yoghurtbowl maken. Er zijn speciale bekers te koop waar je je lunch makkelijk in kan transporteren en die je toppings apart houden zodat ze lekker vers zijn wanneer je ze wil eten. Neem eens een kijkje in de Action bijvoorbeeld. Hier is een kort receptje dat je als inspiratie kan gebruiken:

1. Neem je favoriete yoghurt en vul je beker er mee.

2. Snijd wat vers fruit en neem het in een apart doosje mee.

3. Neem je favoriete granola, noten of zaden voor vezels en verpak ze ook apart zodat ze lekker krokant blijven voordat je ze eet tijdens de middag.

4. Werk af met wat honing of meng wat confituur onder je yoghurt.

40

ITALIAANSE BOLLEN

KOSTPRIJS: DUUR:

KOOKTALENT:

Om je saaie boterhammen een beetje te pimpen kan je kiezen voor een Italiaanse bol. Dat is een pistolet met Italiaanse kruiden die extra smaak geeft aan je lunch. Gebruik dit recept als inspiratie:

Benodigdheden:

• italiaanse bollen (of andere broodjes)

• rode of groene pesto

• tomaat

• mozzarella

• balsamicoazijn

• peper en zout

• rucola

1. Italiaanse bollen zijn in verschillende winkels ofwel vers te krijgen, of om thuis af te bakken. In het tweede geval bak je je pistolet eerst af volgens de voorschriften op de verpakking.

2. Snijd je Italiaanse bol doormidden en besmeer beide kanten met rode of groene pesto, naargelang je voorkeur.

3. Snijd een tomaat en een bol mozzarella in plakjes en verdeel ze over beide helften.

4. Werk af met wat balsamicoazijn, peper en zout.

5. Optioneel: rucola voor wat meer pit.

KOSTPRIJS: DUUR:

KOOKTALENT:

EBLY GRANEN MET TOMAAT, VELDSLA EN FETA

Een wat onbekende, maar niet minder lekkere graansoort is Ebly. Het is een lekkere afwisseling voor pasta of rijst. Hieronder staat een receptje, maar uiteraard kan je zelf dingen toevoegen die je lekker vindt. Eblygranen zijn zowel warm als koud lekker, dus ideaal om mee naar school te nemen.

1. Breng water met een bouillonblokje aan de kook en kook de Eblygranen volgens de verpakking.

2. Wanneer de granen klaar zijn, giet je het water af en doe je de granen in je brooddoos.

3. Snijd kerstomaatjes in vier en verdeel ze over de granen.

4. Snijd feta in kleine blokjes, doe ze mee in je brooddoos

Benodigdheden:

• bouillonblokje

• Eblygranen

• kerstomaatjes

• feta kaas

• veldsla

en meng alles goed door elkaar.

5. Als laatste voeg je de veldsla toe.

6. Tip: als je de granen in de ochtend kookt om mee naar school te nemen, kan je best de veldsla apart meenemen om te vermijden dat hij te plat wordt doorheen de dag.

Laat het smaken!

41

HORO

SCOOP

BOOGSCHUTTER

Al die nieuwigheden (zoals de verhuis van MijnLeuven) worden je soms wat te veel. Na een wandeling in de natuur voel je je gelukkig beter. Binnenkort komt er meer duidelijkheid.

STEENBOK

Er ligt steeds een grotere prestatiedruk op je. Mensen verwachten moeilijke dingen van je, terwijl je vindt dat niet alles perfect moet zijn.

WATERMAN

De zomer was zo geweldig dat alles nu wat middelmatig aanvoelt. Goede herinneringen geven je energie. Het zomergevoel zal je ook met momenten in de winter krijgen.

Gouden tip: Omarm het onbekende.

Gouden tip: Foutjes maken mag.

Gouden tip: Geniet van de kleine dingen.

TWEELING

Je bruist afgelopen weken van ideeën, maar vindt geen tijd om ze uit te voeren. Durf te ondernemen, de vruchten werpen zich later wel af.

KREEFT

Soms ben je wat op zoek naar wie je nu echt bent. Je hebt het gevoel dat je een ruimte nodig hebt waar je jezelf kan vinden. Als je video’s ziet van hoe het eind vorige eeuw jongeren leefden lijkt je dat wel cool.

LEEUW

In de les praat je veel met je beste vrienden, wat de leerkrachten wel eens storend vinden. Ook durf je wel eens te klagen over wat er op je bord ligt.

Gouden tip: Luister naar je hart, volg je hoofd.

Gouden tip: Ga eens naar een safer space, of omring je met alpaca’s (dat helpt ook soms).

Gouden tip: Wees dankbaar voor wat anderen niet hebben.

42
Tekst: Simon Sterck

VISSEN

Je voelt je vaak niet gehoord, als jongere heb je nochtans een kostbare stem. Je wordt soms eens triest. Da’s niet erg, huilen moet geen taboe zijn.

RAM

Iemand speciaals betekent de laatste tijd superveel voor je. Zonder hem/ haar/ hen stond je vandaag niet waar je nu staat. Bedank met een bloem, een gedicht of een merci.

STIER

Je breakdancet door het leven, alles lijkt vanzelf te gaan. Al ben je geen wereldkampioen in breakdance, je bent wel een wereldkampioen in jezelf zijn. Daar mag je trots op zijn, maar let op, hoogmoed komt voor de val.

Gouden tip: Laat van je horen, of ze het nu willen of niet.

Gouden tip: Dankjewel zeggen is gratis.

Gouden tip: Deel je plezier met anderen.

MAAGD

Je hebt nood aan variatie. Zowel je hobby’s, series, als brooddoos worden wat eentonig. Probeer nieuwe dingen, maar overdoe je niet. Leer van anderen, terwijl je jezelf blijft.

WEEGSCHAAL

Je voelt je de laatste tijd als een kapitein op een wilde zee, met up’s en down’s. Na een tegenvaller probeer je weer bovenop te geraken.

SCHORPIOEN

In een materialistische wereld kan je steeds meer genieten van het immateriële. Cultuur is voor jou een legaal pepmiddel.

Gouden tip: Go with the flow.

Gouden tip: Na regen komt ook sunshine, dat is altijd. ~ Dworfi

Gouden tip: Koester de schoonheid, haal je culttips op p. 34 Illustraties:

43
© Shutterstock

WIE WORD JIJ IN JE NIEUWE KLAS? TEST

Willen of niet, het nieuwe schooljaar is gestart en dat betekent vaak ook: een nieuwe klas. Word jij dit jaar de klasclown, zit jij altijd op de eerste rij klaar om het antwoord te geven of kunnen je klasgenoten je gewoon gestolen worden? Ontdek welk klastype jij bent in onze test.

STREVER

Jouw lievelingshobby is naar school gaan. Die twee maanden vakantie konden niet snel genoeg voorbij zijn. Je bent helemaal klaar om op je vaste plek op de eerste rij te gaan zitten en de leerkrachten te bekogelen met correcte antwoorden en kritische vragen over de leerstof. Geef maar toe… jij heb stiekem al eens in je boeken gekeken om te zien wat je dit jaar allemaal weer mag leren.

LENER

Waarom neem jij zelfs een rugzak of tas mee naar school? Want eerlijk gezegd lijkt het dat daar nooit echt iets in zit. Elke les vraag je wel om van iemand een pen, fluostift of papier te lenen. En je schoolboeken hebben nog niet veel andere plekken gezien dan de binnenkant van jouw locker. Opgepast want de voorraad van je vrienden is ook niet eindeloos.

Tekst: mijnleuven

Jeklasgenoten mogen jou dankbaar zijn voor alle hilarische momenten die jij veroorzaakt in de klas. Soms met de perfect getimede mop, soms gewoon door met je lompe botten over een stoel of bank te vallen. Zonder jou zou het in elk geval een pak stiller zijn in de les.

LAATKOMER

Hetlijkt wel dat de geluidsgolven van de bel net degene zijn die jij niet kan horen. Op tijd komen staat niet in jouw woordenboek en dat heeft ook jouw agenda geweten. Je lijstje met smoesjes is bijna oneindig en je bent op de hoogte van alle persoonlijke levens van de mensen van het secretariaat omdat je daar zo vaak moet passeren.

EENZAAT

School, je klasgenoten, leerkrachten… het eigenlijk allemaal gestolen komt gewoon opdagen om leren zodat je je diploma kan halen met je leven. Die mensen van niet echt best friend material. stel je je stiekem de vraag je ouders niet gewoon thuisonderwijs hebben gekozen.

Jij bent de fixer der fixers. Ze zouden jou zo wat de woordvoerder van de klas kunnen noemen. De leerkracht overtuigen om de herhalingstoets van dag te veranderen, het beste thema kiezen voor jullie verkleedweken of in protest gaan om de kledingregels aan te passen, jij kan het allemaal. Make your class great again!

Als jij het klaslokaal binnenkomt ren jij automatisch naar de achterste rij samen met je beste vriend of vriendin om weer 50 minuten bij te babbelen. Er valt altijd wel iets te bespreken, toch? Jammer genoeg is niet elke leerkracht daar even blij mee en je resultaten vallen soms ook wat tegen aangezien je de helft van de les niet hebt opgelet.

KLASCLOWN PRESIDENT
44
BABBELAAR

KRUISWOORDRAADSEL

Tekst: Elisabeth Lahaye

6. Het jongerencollectief dat hiphopevents organiseert

8. Alternatieven hiervoor kan je terugvinden in het gedeelte ‘Koken doe je zo’

12. Term die meer en meer gebruikt wordt in het uitgaansleven

15. Meisjes willen steeds vaker afstappen van het dagelijks gebruik hiervan

16. Van dit collectief is Tim lid

Verticaal

1. Straat waarnaar MijnLeuven verhuisd is

2. Hier kan je films in openlucht gaan kijken

3. Hiermee wordt het magazine geopend

4. Leerlingen van deze school hebben een artikel gemaakt over trapstickers

5. Expo van fotografie

7. Indoorfestival georganiseerd door het Depot en Inuit

9. In deze rubriek kan je achterhalen welk type je bent in de klas

10. Lievelingsmove van breakdancer Jurre

11. Op dit plein vindt het WK Breaking plaats

13. Voor deze verkiezingen mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen in 2024

14. 20 jongeren worden hierover bevraagd

1 5 8 9 10 11 12 13 14 15 16 6 7 2 3 4
Horizontaal
Oplossingen: horizontaal6. Montorollo 8. boterhammen 12. safer spaces 15. pil 16. Gemak verticaal1. OLV straat 2. Velodroom 3. coverinterview 4. Don Bosco 5. PhotoTWENS 7. Overdrive 9. test 10. headdrill 11. Ladeuze 13. Europese 14. huilen
46

POËZIE

Door: Ferre’s redeloze rijmpjes (19 jaar)

Instagram: ferres_shitposts

47
agenda september openingsuren de villa woensdag in de tuin 12:00-14:00 / gratis ijsjes / spikeball & kubb / bring your own picknick 06.09 woensdag in de tuin 12:00-14:00 / workshop totebags maken met project runway / spikeball & kubb / bring your own picknick 20.09 woensdag in de tuin 12:00-14:00 / gratis croques monsieurs / spikeball & kubb / bring your own picknick expo festivalzomer 20:00-22:00 / vernissage / foto’s door Ben Salaets, Bram De Jaegher, Gabriela Darius, Joenne Spreuwers & Maartje Vanagt woensdag in de tuin 12:00-14:00 / open foto- en podcaststudio met de mediacrew / spikeball & kubb / bring your own picknick 29.09 openingsfeest 16:00-00:00 / live band & dj / bar & hamburgers / leuke activiteiten / rondleidingen 27.09 13.09 > woensdag 11:00-18:00 > donderdag 11:00-18:00 > vrijdag 11:00-18:00 o.-l.-vrouwstraat 46 3000 Leuven 15.09 29.09: openingsfeest meer info op instagram @mijnleuven - www.mijnleuven.be
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.