VJS-Sanomat 2021

Page 1

SANOMAT

2021 29. vsk

Vantaan Jalkapalloseura ry | Postiosoite: Myyrmäen jalkapallostadion, Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa | Puhelin 040 594 0266

Pimeydestä valoon! - U17poikien EM-karsinta lokakuussa Myyrmäessä

Vantaan Jalkapalloseura tuottaa kuukausittain yli miljoonan euron hyödyt yhteiskunnalle

VJS:n edustusjoukkueiden katse kohti tulevaa


2

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

Sisällysluettelo Pääkirjoitus

3

Vuosi neljä

4

Esittelyssä VJS:n päätoiminen henkilöstö – kausi 2021

5

Peli kuuluu kaikille

8

Vantaan Jalkapalloseura tuottaa kuukausittain yli miljoonan euron hyödyt yhteiskunnalle

9

VJS:n kaltaisella seuralla iso vastuu nuorten futiksen kehittämisessä

10

Pimeydestä valoon! - U17-poikien EM-karsinta lokakuussa Myyrmäessä

12

VJS:n edustusjoukkueiden katse kohti tulevaa

14

Seurayhteistyö kumppanin silmin

16

VJS-joukkueet

19

AKTIA AREENA Martinkyläntie 3 01670 Vantaa varaus.vjs.fi

HISSIKESKUS -KENTTÄ Suvantopolku 1 01600 Vantaa varaus.vjs.fi


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

3

Pääkirjoitus

C

ovid-19 pandemian jatkuminen ja sen mukanaan tuomat yhteiskunnalliset rajoitteet ovat olleet Vantaan Jalkapalloseura ry:n toiminnan haasteena myös kuluvana vuonna. Olemme kuitenkin koko VJS-perheen tuella ja tehokkaalla suunnittelulla sekä suunnitelmiin perustuneilla toimenpiteillä pystyneet pitämään toiminnan käynnissä, maksut kurissa ja ihmiset töissä eli seuran rattaat pyörimässä. Koko Suomen jalkapalloelämää ajatellen olemme yhdessä onnistuneet hyvin! Kiitän koko jäsenistöä, vapaaehtoistoimijoita sekä seuran päätoimisia työntekijöitä venymisestä ja joustavuudesta. Pandemian torjuntatyö ja riskienhallinnalliset toimenpiteet jatkuvat edelleen. Tätä puheenvuoroa kirjoittaessani viisi seuramme juniorijoukkuetta on karanteenissa altistumisten johdosta. Joudumme todennäköisesti vielä jatkossakin sopeuttamaan toimintaamme viranomaisohjeistuksen mukaisesti, mutta selviämme haasteista, kuten olemme tähänkin mennessä tehneet.

Kuten jo aikaisemminkin olemme seuran hallituksen taholta tuoneet esille, on seuran strategian 2025 uudistaminen Covid-19 pandemian takia viivästynyt. Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että olemme nyt edenneet hyvään vauhtiin ja pian voimme tehdä lopullisia päätöksiä seuran uusista strategisista valinnoista. Uuden strategian myötä tulemme selkeyttämään toimintaamme sekä tavoitteitamme ja uudistamaan organisaatiomme. Samalla määrittelemme uudestaan koko operatiivisen henkilöstömme toimenkuvat. Haluamme jatkossa parantaa toimintamme kustannustehokkuutta ja olla selkeästi merkittävämpi organisaatio, josta hyötyy koko VJS-yhteisö. Vantaan Jalkapalloseura on 50-vuotisen historiansa aikana profiloitunut kasvattajaseuraksi. Näin tulee olemaan jatkossakin - siitä tulemme kantamaan vastuumme. Uusien strategisten valintojen kautta haluamme kuitenkin nousta seuraavalle tasolle ja kehittää sekä päivittää toimintaamme enemmän nykyaikaiseksi toimijaksi ja tehokkaasti johdetuksi yhteisöksi. Tahtotilamme on selkeämmin profiloitua kilpapelaajien seuraksi ja olla varteenotettava vaihtoehto kaikille Etelä-Suomen parhaille pelaajille. Pyrimme jatkossa korostetusti olemaan merkittävä toimija huippu-urheilun näkökulmasta myös Suomen nais- ja tyttöjalkapallossa. Panostamme aikaisempaa enemmän huippuyksilöihin sekä -joukkueisiin. Harkitsemme ja pyrimme toteuttamaan aikaisempaa suuremmassa määrin kilpajoukkueiden toiminnan subventointia. Pidämme VJS-perheen ajan tasalla monipuolisella ja avoimella viestinnällä muutosprosessin selkeytyessä.

Seuran hallitus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan tulemme kuluvan kauden päätteeksi eriyttämään seuran miesten ja naisten edustusjoukkueiden toiminnan emoseurasta. Eriyttämiseen liittyvä suunnittelu aloitettiin jo ennen kauden 2021 alkamista. Toiminnan eriyttämisellä pyritään varmistamaan edustustoiminnan monipuoliset mahdollisuudet (tunnettuus ja kumppanuudet) sekä pelaajaputken kehittyminen (uskottavuus ja vetovoima). Eriytymisen tuloksena molemmat edustusjoukkueet siirtyvät perustettavan uuden VJS:n omistaman osakeyhtiön tai ry:n joukkueiksi. Tällä hetkellä eriyttämisprosessi on vaiheessa, jossa selvitetään sopivaa yritysmuotoa ja etsitään sopivia henkilöitä edustusjoukkueiden organisaatioon. Prosessi etenee syyskuun aikana. Käynnissä oleva kausi on loppusuoralla, mutta jo nyt voidaan todeta, että molempien edustusjoukkueiden osalta kausi on ollut haasteellinen. Toivomme tietenkin, että joukkueiden sarjatasot säilyvät ennallaan. Kiitän koko VJS-perhettä aktiivisesta panoksesta siinä yhteistyössä, jota laadukkaalta jalkapallotoiminnalta edellytetään sekä seuran operatiivista henkilökuntaa siitä vaikuttavuudesta, joka on saatu aikaan haasteellisissa olosuhteissa tämänkin vuoden aikana. Vanha afrikkalainen sananlasku, ”If you want to go fast, go alone but if you want to go far, go together”, kuvastaa sitä toimintatapaa, johon pyrimme. Ystävällisin terveisin, Kaj Björkqvist Puheenjohtaja, Vantaan Jalkapalloseura ry


4

VJS-SANOMAT 2021 |

Vuosi neljä

O

tsikon mukaisesti neljäs vuoteni VJS:n toiminnanjohtajana on jo käynnissä. Aika on kliseisesti sanottuna kulunut vinhaa vauhtia, ja kun katsoo taaksepäin, on tuohon nyt jo runsaaseen kolmeen vuoteen mahtunut paljon. Puolikasta tuosta ajasta leimaa totta kai vahvasti koronapandemia, jonka kanssa on jouduttu elämään ja selviytymään. Aika näyttää, millä tavoin tilanne kehittyy ja miten se tulee meidänkin toiminnassamme huomioida, mutta uskon, että tämä organisaatio sopeutuu, mitä tuleva toiminnaltamme sitten vaatiikin.

Kuluvaa vuotta on edellä mainitun lisäksi leimannut vahvasti jo viime vuonna aloitettu strategiatyö, joka niin ikään koronasyistä viivästyi. Olemme käyttäneet prosessiin huomattavasti aikaa, ja siinä on operatiivisen henkilöstön ja hallituksen vahvan panoksen lisäksi osallistettu joukkueiden toimijoita ja vanhempia erilaisten kyselyiden muodossa. Mennyttä ja nykytilaa, palautteita ja huomioita, tilastoja ja raportteja on analysoitu ja tulkittu tarkkaan ja pyritty löytämään VJS:lle toimintaa eteenpäin vievä ja kunnianhimoinen strategia. Tätä kirjoitettaessa prosessi on loppumetreillä, ja aikataulun mukaisesti valmistumassa kokonaisuudessaan syys-lokakuun aikana. Uuteen kauteen pääsemme paitsi uuden strategian, myös osittain uudistuneen henkilöstön voimin. Urheiluseuratoiminnassa vaihtuvuus on luonnollista, ja tälläkin saralla vauhdikkaan ensimmäisen koronavuoden jälkeen olemme, voisi sanoa normaalitilanteessa. Koemme muutamia menetyksiä, mutta saamme toisaalta uutta voimaa viedäksemme VJS-laivaa kohti uuden strategiamme mukaista visiota. Muutoksista tiedotetaan tarkemmin myöhemmässä vaiheessa, jolloin on kiitosten ja tervetuliaistoivotusten aika. Kirjoitin vuoden 2020 VJS-sanomiin kirjoituksen otsikolla ”Me olemme täällä”. Tuo otsikko pitää sisällään sen vahvan sitoutumisen ja kovan työn, jonka ansiosta me olemme täällä, jälleen vahvoina ja jopa vahvempina, valmiina ottamaan jälleen ne seuraavat stepit. Tiedän, että tulevatkin kaudet tulevat näillä rakennusaineilla olemaan vahvoja ja seuraa eteenpäin vieviä. Ja sitä kohti mennään vielä vahvan ja ratkaisujentäyteisen loppukauden kautta. Kiitos VJS-perheelle – vahvoina kohti tulevaa. Kim Ekroos Toiminnanjohtaja, Vantaan Jalkapalloseura ry

www.vjs.fi


VJS-SANOMAT 2021 |

5

www.vjs.fi

Esittelyssä VJS:n päätoiminen henkilöstö – kausi 2021 KIM EKROOS Toiminnanjohtaja Seuran toiminnanjohtaja Kim on toiminut VJS:ssa kohta kolme vuotta. Hänen vastuulleen kuuluu seuran operatiivisen toiminnan johtaminen, yleishallinto, henkilöstöhallinto, kumppanuudet ja sidosryhmäyhteistyö, viestintä, olosuhteiden hallinnointi sekä myynti ja markkinointi. Rauhallisena persoonana tunnettu Kim on päämäärätietoinen ja intohimoinen työntekijä, jolla on vahva koulutustausta (tradenomi YAMK, johtamisen erikoisammattitutkinto, UEFA CFM). Peliurallaan Kim on pelannut muun muassa Ranskassa Strasbourgin riveissä, Veikkausliigassa ja Ykkösessä. Pelaajaura päättyi Kaarinan Pojissa, jossa hän oli toiminnanjohtaja 10 vuotta ennen kuin siirtyi Vantaalle samoihin tehtäviin. Vuonna 2018, kun Kim toimi KaaPon toiminnanjohtajana, sai seura Suomen vuoden urheiluseura palkinnon. Kokemusta löytyy myös Palloliiton työtehtävistä, jossa Kim toimi maalivahtivalmentajana nuorten alue- ja maajoukkueissa. KIMMO ERONEN Tekninen johtaja Kimmo on analyyttinen, ja hyvät vuorovaikutustaidot omaava futismies. Pelaajille Kimmo tarjoaa rajoja ja rakkautta. Hänen rooliinsa kuuluu kentän sisäpuolisten asioiden kehittäminen, mihin lukeutuu VJS-metodi sekä valmentajat. Kimmo on käynyt kasvatustieteiden maisterin opinnot Helsingin yliopistossa, ja jalkapallon puolelta löytyy UEFA B sekä Youth Master Ekkono -koulutukset. Hän on myös työskennellyt EsPa:n sekä Hongan organisaatioissa.

SEBASTIAN SÖDERHOLM Valmennuspäällikkö ”Seba” on yksi pitkäaikaisimmista päätoimisista työntekijöistä, sillä päätoimisena hän on toiminut seurassa kahdeksatta vuotta. VJS-historia on kuitenkin tätäkin pidempi, sillä SPL:n Helsingin piirin kilpailusihteerinä toiminut Seba aloitti Vantaalla oto-valmentajana jo vuonna 2009. Pitkä historia löytyy myös edellisestä seurasta SAPAsta, jossa Seba toimi kymmenen vuoden ajan valmentajana ja muutaman vuoden ajan myös johtokunnan jäsenenä. Yhden kauden mittainen pesti löytyy myös HJK:n organisaatiossa, jossa Seba työskenteli Klubi 04:n huoltajana. Valmentajan ammattitutkintoa ja UEFA A-tutkintoa suorittava Seba on hyvät ihmissuhdetaidot omaava valmentaja, joka on työssään sitoutunut, motivoiva, vaativa, välittävä, tarkka ja yksityiskohtiin paneutuva. Seba on muutenkin tunnettu perfektionistisesta otteestaan, isosta VJS-sydämestään ja heittäytymisestään seuran eri tehtäviin. Tällä hetkellä ydintehtäviin kuuluvat joukkuetoiminnan linjauksista ja rakenteista vastaaminen, valmentajarekrytointi ja valmentajien tukeminen joukkueiden kentän ulkopuolisissa asioissa. Näkyvä osa työtä on myös seuran vuorovastaavan tehtävä, kuten luonnollisesti myös PU17/1-joukkueen valmentajan rooli. TUULA FALENIUS Seurakoordinaattori Kokenut hallinnon ammattilainen Tuula on ollut VJS:n riveissä päätoimisesti elokuusta 2020, tehden jo sitä ennen seuran taloushallinnon tehtäviä oman toimensa ohella. Tuula vastaa tiukalla ja määrätietoisella otteella seuran taloushallinnosta ja jäsenpalveluista, ja on näin avaintekijöitä seurajohtoisen toimintamallin käytännön toteutuksessa hallinnon osalta. Tuulalla on pitkä kokemus urheilujärjestöjen toimistotehtävistä, ja löytyypä vannoutuneen futisfanin historiasta myös vahva VJS-kytkös – vanhemman roolista.


6

VJS-SANOMAT 2021 | ANNA NIEMELÄ Liikuntapalvelupäällikkö

Anna on elokuussa 2020 aloittaneen työskennellyt VJS:ssa nyt reilun vuoden ajan. Omaa futistaustaa pelaajana omaava Anna tuli Vantaalle Suomen Painonnostoliitosta, jossa hän toimi koulutuksen ja valmennuksen asiantuntijana. Huippu-urheilu-uraa Annalta löytyy painonnoston puolelta, jossa hän on toiminut myös valmentajana. Samassa roolissa hän on toiminut myös yleisurheilun puolella, ja löytyypä häneltä myös hallitustyöskentelyn historiaa painonnoston seuratoiminnan puolelta. Iloinen ja helposti lähestyttävä Anna pitääkin uusista haasteista ja niiden ratkomisesta. VJS:ssa jalkapalloliikunnan ryhmien, kuten Perhefutiksen ja Futistiimien, toiminnan organisoinnista, koordinoinnista ja suunnittelusta sekä tapahtumien koordinoinnista ja kehittämisestä vastaava Anna on koulutukseltaan liikunnanohjaaja (AMK). Myös VJS:n pelaajille voimakoulujakin vetäneeltä Annalta löytyy myös valmentajan ammattitutkinto. PEKKA HÄRKÖNEN Olosuhdepäällikkö Erittäin huumorintajuisena tunnetun jalkapalloromantikon päätehtäviin lukeutuu olosuhteiden kunnossapito ja niiden kehittäminen. Pekan vastuualueeseen kuuluu myös harrasteryhmien pyörittäminen. Puusepän ja media-assistentin koulutukset omaava Pekka ei aikaisemmin ole työskennellyt jalkapalloseuroissa, mutta VJS:n puolella on tullut vietettyä jo kolme vuotta. VÄINÖ KUOSMANEN Valmentaja

VJS:n juniorijoukkueessa.

Ahkerana ja motivoituneena työntekijänä tunnettu Väinö nauttii jalkapallon tutkimisesta pelinä, sekä pelaajien kanssa toimimisesta. Hän toimii vastuuvalmentajana poikien U9 Punainen -joukkueessa, ja on valmennus roolissa kolmessa muussa

Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto löytyy Väinön taskusta, ja Uefa C valmentajakoulutus on parhaillaan käynnissä. Ennen liittymistään VJS perheeseen, Väinö työskenteli Palokan Riennossa sekä Holstin Dynamossa.

www.vjs.fi PETTERI NEUVONEN Valmentaja

”Pessu” on päätoimisena uusin VJS-kasvo, mutta omaa seuran valmennustehtävissä jo 2018 tammikuussa alkaneen osa-aikaisen pestin myötä jo usean vuoden VJS-kokemuksen. Päätoimisen pestin rauhallinen ja työteliäs, kasvatustieteiden maisterin tutkinnon ja C+ -valmentajatutkinnon omaava Pessu aloitti kesällä 2021. Ydintehtäviin kuuluvat PU15/1-joukkueen vastuuvalmentajan, PU11 Punaisen-joukkueen valmentajan ja TU11 ikäluokkavastaavan tehtävät. Intohimolla futikseen suhtautuva Pessu siirtyi aikanaan Vantaalle kasvattajaseuransa EsPan organisaatiosta, jossa tämä toimi peliuransa jälkeen kahdeksan vuoden ajan eri valmennustehtävissä ja näiden ohella muutaman vuoden ajan myös seuran hallitustyössä. Intohimoisella tekemisellään Pessu haluaa välittää pelaajilleen viestiä, että välittää heistä, joukkueesta ja pelistä. JOONATAN JÄNNES Valmentaja Neljännen kautensa VJS:ssa aloittava Joonatan on tunnettu voitontahtoisena sekä innostavana valmentajana. Hyvät vuorovaikutustaidot omaava Joonatan toimii ikäluokkavastaavana U10 ikäluokassa. Hänen työnkuvaansa kuuluu vastuuvalmentajana toimiminen, sekä tuki kentällä, suunnittelussa ja muissa asioissa ikäluokan tyttöjen joukkueessa sekä poikien valkoisessa joukkueessa. HIFK:ssa valmentamisen aloittanut Joonatan on oman peliuransa aikana pelannut Puotinkylän Valtissa, PPJ:ssä sekä Helsingin IFK:ssa. Ennen VJS:n organisaatioon siirtymistä hän toimi Etelä-Espoon Pallossa junioripäällikkönä. UEFA C-kurssi sekä liikunnanohjaajan tutkinto löytyvät Joonatanilta.


VJS-SANOMAT 2021 | MIKKO OJANIEMI Valmentaja Mikko vastaa U11 ikäluokasta, toimii valmentajana miesten edustusjoukkueessa ja on A-junioreiden vastuuvalmentaja. Intohimoinen ja kovaääninen valmentaja pyrkii jatkuvasti kehittämään itseään sekä joukkueitaan. Mikko kohtaa pelaajat yksilöinä ymmärtäen, että kaikilla meillä on omat haasteemme. Hän on rento ennen harjoituksia, mutta tiukka kentällä tilanteen vaatiessa. UEFA B-valmentajakoulutuksen omaava Mikko valmensi Tampereen Ilveksessä viiden vuoden ajan ennen Vantaalle siirtymistä. Hän toimi apu- sekä vastuuvalmentajan roolissa Ilveksessä poikien joukkueissa. VELIMATTI HELASTERÄ Valmentaja Jo vuodesta 2007 VJS:ssa valmentanut Velimatti on tunnettu tinkimättömästä työmoraalistaan. Positiivinen ja iloinen “Vellu” toimii muun muassa tyttöjen U14-15/1 joukkueessa vastuuvalmentajana ja naisten edustusjoukkueen valmentajana. Hänet on tunnettu ihmisläheisenä valmentajana, jolla on aina pilke silmäkulmassa. Rauhallisen perusluonteen omaava Vellu ei pelkää heittäytyä kentällä, ja hänestä löytyy myös nopeasti kiihtyvä puoli. Vellu toimii myös VJS-metodin työryhmässä asiantuntijana. Valmennustaustaa Vellulta löytyy myös ringeten ja pesäpallon puolelta. Jalkapallon parissa hän on toiminut PPV:n miesten edustuksen sekä kakkosjoukkueen pelaajavalmentajana, ja PK-35 Vantaan naisten joukkueen kakkosvalmentajana. UEFA B-valmentajakoulutuksen lisäksi Vellulla on opistotason ammattitutkinto siviilipuolella. JUKKA HAARALA Fysiikkavalmennuspäällikkö Seuran fyysisen valmennuksen linjasta ja testauksen suunnittelusta vastaavan Jukan valmennusfilosofiaa kuvaa hyvin sanonta: “fun but not funny”. Hauskaa saa olla, mutta silloin kun harjoitellaan, asiat tehdään mahdollisimman hyvin. Positiivinen ja helposti lähestyttävä Jukka on suosittu pelaajien keskuudessa. Pääosin Jukka vastaa U13 ikäluokasta aina edustusjouk-

7

www.vjs.fi

kueeseen asti joukkueiden fyysisestä harjoittelusta kentällä. Fysioterapeutin koulutuksen käynyt Jukka on toiminut työssään VJS:n leivissä nyt kaksi vuotta. Jatkokoulutuksena Jukka on käynyt urheilufysioterapian erikoistumisopinnot sekä erilaisia liikkumisen arviointiin ja ohjaamiseen liittyviä koulutuskokonaisuuksia. Ennen nykyistä pestiään hän toimi samanlaisessa roolissa FC Espoossa. Omalla peliurallaan Jukka edusti HJK:ta, MPS:aa sekä PK-35:sta. JOHANNES EKONEN Valmentaja Ikävaihevastaavana U6-U8 ikäluokissa toimiva Johannes on kiinnostunut jalkapallon periaatteista. Miehen omin sanoin: “Valmentamisessa hienoa on tehdä monimutkaisista asioista mahdollisimman yksinkertaisia.” Kenttävalmennuksen lisäksi Johannes kehittää VJS:n opetussuunnitelmaa nuorimpien ikäluokkien osalta. Johannes aloitti valmentamisen jo 15-vuotiaana SAPA:ssa, työskennellen ensin apuvalmentajan roolissa ja myöhemmin päävalmentajana. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen Johannes toimi osa-aikaisena valmentajana armeijaan menemiseen saakka. Armeijasta päästyään syksyllä 2019 mies siirtyi VJS:n organisaatioon valmentamaan. AKU JOKINEN Valmentaja Toimii U8-ikäluokan vastuuvalmentajana, U7-ikäluokassa sekä U6-ikäluokassa valmentajana. Hän on myös Myyrmäen alueen vastuuvalmentaja ja TU13-joukkueen valmennustiimin jäsen. Kaiken tämän lisäksi Aku vastaa myös kesän futiskoulujen sisällöstä. Miehen itsensä sanoin hän on joka paikassa mukana. Ahkerana työntekijänä tunnettu Aku uskoo, että ikinä ei voi olla valmis valmentaja vaan aina voi ja pitää kehittyä. Ennen Vantaalle siirtymistä vuonna 2018, Aku toimi kahdeksan vuotta helsinkiläisen SAPA:n valmennuspäällikön tehtävissä. Valmentamisen hän aloitti jo 2000-luvun alkupuolella. Aku opiskeli tradenomiksi Haaga-Heliassa muutaman vuoden, kunnes päätoiminen valmentaminen vei mukanaan. UEFA B sekä liikunnan ammattitutkinto ovat koulutukset, jotka häneltä löytyvät. Siinä kyljessä myös erinäisiä Ekkono- sekä WFA koulutuksia.


8

VJS-SANOMAT 2021 | EDWARD FINCH Valmentaja & huippu-urheiluvaiheen kehittäjä

Edward toimii U17/1 joukkueen vastuuvalmentajana sekä miesten edustusjoukkueen valmentajana. Hänen työtehtäviinsä kuuluu myös edustusjoukkueiden valmentaja sekä pelaajakehityksen valvominen U16 ikäluokasta aina miehiin asti. Edward on motivoitunut tavoitekeskeinen henkilö, joka haluaa kehittää prosessia mahdollistaakseen tavoitteiden saavuttamisen. Häneltä löytyy paljon kokemusta erilaisista ympäristöistä. Valmentajana hän keskittyy joukkueeseen kollektiivina ja sen kurinalaiseen voittoa tavoittelevaan lähestymistapaan. Suomessa Edward on toiminut KäPa:ssa, PK-35:ssä sekä Helsingin IFK:ssa työskennellen vanhempien junioreiden kanssa. Viimeiset pari vuotta hän oli Kolmosen kulttijoukkue Atletico Malmin leivissä. Englannissa hän on valmentanut enimmäkseen yliopisto- ja sunday league joukkueita. Kentän ulkopuolella Edward on ollut vuodesta 2015 toimitusjohtaja urheiluteknologia- sekä analytiikkayritys Kvantiassa. Englannista hankitun UEFA B-koulutuksen lisäksi häneltä löytyy kandidaatin tutkinto filosofiasta, politiikasta sekä taloustieteestä. Helsingin yliopistossa hän suoritti maisterin tutkinnon yhteiskuntatieteistä. AYOZE MENTADO Maalivahtivalmennuspäällikkö Ayoze toimii VJS:n maalivahtivalmennuspäällikkönä. Hänen vastuualueeseen kuuluvat U15,U16,U17 sekä miesten- ja naisten edustusjoukkueiden maalivahtivalmennus. Intohimo on oikea sana kuvaamaan Ayozea. Hän yrittää tuoda Espanjalaista jalkapallokulttuuria esille valmentaessaan. Ayoze itse on aina tunteella mukana treeneissä, kuten espanjalaiseen tapaan kuuluu. Harjoituksissa hän haluaa nähdä tätä samaa intohimoa sekä oppimisvalmiutta pelaajilta. Miehen omin sanoin: Tuloksien parantaminen sekä tavoitteiden saavuttaminen vaatii aikaa, työntekoa ja itsekuria. Ennen Vantaalle siirtymistä Ayoze oli Esport Hongan Veikkausliiga joukkueen maalivahtivalmentaja. Jalkapallon puolelta hän on käynyt UEFA maalivahti B-koulutuksen. Siviilissä Ayozelta taas löytyy urheilutieteiden kandidaatin tutkinto.

Esittelyt on koostanut entinen VJS-pelaaja ja -valmentaja Eetu Puro.

www.vjs.fi

Peli kuuluu kaikille

J

alkapallo on maailman hienoin ja kaunein laji. Jalkapallo on myös maailman suosituin ja harrastetuin laji. Jalkapallo on peli, joka kuuluu kaikille.

Kentillä, ja kenttien ulkopuolella kunnioitamme ja arvostamme kaikkia tässä pelissä mukana olevia. Näytämme sen teoillamme, ja siksi me näytämme myös rasismille punaista korttia – nyt ja aina.


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

9

Vantaan Jalkapalloseura tuottaa kuukausittain yli miljoonan euron hyödyt yhteiskunnalle

E

uroopan jalkapalloliitto UEFA on rakentanut yhdessä eurooppalaisten huippuasiantuntijoiden kanssa SROI (Social Return On Investment) -mallinnuksen, jonka avulla lajiemme toiminnan yhteiskunnallista arvoa ja vaikuttavuutta voidaan mitata luotettavalla tavalla. Jalkapallotoiminnan vuotuinen vaikuttavuus Suomessa on peräti 1,25 miljardia euroa. Suomessa laskelmassa on huomioitu 136 000 rekisteröityä pelaajaa.

Mallinnus lokalisoidaan kuhunkin jäsenmaahan paikallisten asiantuntijaorganisaatioiden tutkimus- ja tilastotiedon avulla. Suomessa mallinnuksen tukena ja taustalla on merkittävä määrä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Tilastokeskuksen, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU), Valtion Liikuntaneuvoston (VLN), Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (LIKES) ja mm. Syöpäjärjestöjen tutkimuksia ja tilastoja. Kansainvälisinä tietolähteinä on käytetty mm. WHO:n, EU:n ja OECD:n tietokantoja. Mallinnus onkin saanut niin meillä kuin muualla runsaasti kiitosta eri asiantuntijoilta ja sitä pidetään erittäin luotettavana liikunnan ja urheilun yhteiskunnallista vaikuttavuutta todentavana menetelmänä. Vantaan Jalkapalloseura oli yksi viidestä seuratason mallinnuksen pilottiseuroista. Yhdessä HJK:n, SJK:n, KuPSin ja Ilveksen kanssa seuratasoinen mallinnus toteutettiin viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun välisenä aikana siten, että tulokset voitiin julkaista helmikuussa 2021. VJS:n vuotuinen vaikuttavuus on peräti 12,55 M€, joka koostuu sosiaalisista (1,38 M€), taloudellisista (7,04 M€) ja terveydellisistä (4,14 M€) hyödyistä. Seuran korvaamattoman arvokas ja arvostettu toiminta tarjoaa merkityksellistä tekemistä lähes 1700 pelaajalle ja 200 vapaaehtoiselle. Pelkästään seuran vapaaehtoistyön

arvoksi mallinnuksessa saatiin melkein 800 000 € vuodessa. Palloliiton näkökulmasta Vantaan Jalkapalloseura tunnetaan rohkeana olosuhteiden kehittäjänä, mikä näkyy myös mallinnuksen tuloksissa. Seura on pystynyt määrätietoisesti kehittämään toimintaympäristöä, joka houkuttelee mukaansa paitsi uusia pelaajia myös seuratoimijoita. Seuran toiminnan laatuun on panostettu pitkäjänteisesti ja VJS on erittäin merkittävä päätoimisten ja osa-aikaisten työllistäjä, minkä ansiosta myös seuran vapaaehtoistoimijoiden rooli ja toiminnan laatu ovat kunnossa. Vantaan Jalkapalloseura tekee erittäin merkittävää lasten, nuorten ja aikuisten jalkapallotoimintaa ja sen rooli vantaalaisten liikuttajana sekä Vantaan kaupungin tärkeänä kumppanina on laajasti tunnettu ja tunnustettu. Seuramallinnusten määrä tätä kirjoitettaessa kesäkuun alkupäivinä 2021 on kasvanut jo noin 40:een eri puolilla maata. Näiden futisseurojen yhteinen vaikuttavuus euroissa mitattuna on noin 300 M€ vuodessa. Kesän ja syksyn aikana mallinnuksia tehdään vielä runsaasti ja uskonkin, että tämän vuoden loppuun mennessä olemme saaneet yhteensä noin 150 seuraa mukaan ohjelmaan. Mallinnusten tavoitteena on paitsi osoittaa jalkapallo- ja futsalseurojen toiminnan yhteiskunnallinen arvo myös osoittaa seuran eri toimijoille, pelaajille ja heidän vanhemmilleen sekä sidosryhmille, kuinka korvaamattoman tärkeää seuratoiminta on suomalaiselle yhteiskunnalle. Haluan toivottaa koko VJS -perheelle parasta mahdollista onnea ja menestystä kaudelle 2021! Timo Huttunen seurapalvelujohtaja, Suomen Palloliitto


10

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

Poikien maajoukkuevalmentaja Erkka V. Lehtola:

”VJS:n kaltaisella seuralla iso vastuu nuorten futiksen kehittämisessä.”

H

JK:n ja VJS:n noin kymmenkesäiset pojat kirmaavat Myyrmäen hallissa. Peli rullaa sekajoukkueilla. Kesken ottelun eräs valmentamani NappulaKlubin juniori laahustaa mielenosoituksellisen hitaasti ohitseni ja heittää: ”Kenen idea tämä VJS-päivä oikein oli.” Kysymys on retorinen ja piilottaa sisäänsä vahvan mielipiteen. Poika tietää minut idean isäksi ja tyrmää kokeilun. Taitavan ja sanavalmiin pelurin mielestä VJS-poikien osaaminen on niin vaatimatonta, ettei yhteisharjoituksessa ole järkeä. Klubilaisen havainto osuu maaliin. Pelaajien väliset taitoerot pistävät silmään. Se ei tue onnistuneen harjoitus- ja pelitapahtuman onnistumista, mutta ei riko isoa kuvaa. VJS-päivän tavoitteena on vahvistaa yhteistä ymmärrystä nuorten futiksesta ja tarkentaa varsinkin vantaalaisvalmentajien näkemystä siitä, mitä heidän pelaajansa osaavat ja mitä eivät, kun vierellä ja vastassa on vielä etevämpiä poikia. Lisäksi haluamme VJS:n energiatykin Veli-Matti Rinnetmäen kanssa levittää yhteistyön sanomaa ja tarjota pienille urheilijoille arkirutiineista poikkeavaa – toivottavasti piristävää – toimintaa huippuoloissa. Yllä kuvattua VJS-päivää vietettiin toistakymmentä vuotta sitten, hataran muistini mukaan talvella 2008. Noista ajoista suomalainen juniorifutis on kehittynyt valtavasti. Samoin VJS. Jo silloin seurasta välittyi kova halu tulla paremmaksi. Aktiivisuus ja yritteliäisyys tekivät vaikutuksen. Muistan hyvin lasten valmennuksen seminaarit kiinnostavine esiintyjineen ja valmennuslinjan punaisen langan ja kehittävät portaat. Ja sen tarmon ja rohkeuden, jolla toimintaa ryhdyttiin potkimaan eteenpäin. Kentällä tuli usein takkiin, mutta oppia karttui.

Odotukset nousevat Viime talvena tein kuukauden mittaisen seurakierroksen. Se päättyi Vantaalle. Aamu alkoi VJS:n omasta hallista, missä fyysisen valmennuksen osaaja Jukka Haarala ja seuran silloinen valmentaja ja poikien maajoukkueistakin tuttu videoanalyytikko Juho Suuperko tarjosivat luksusta viidelle pelaajalle. Aamupalalautaselta löytyi räjähtävyyttä kehittävää fysiikkaa, syöttötaitoa valintojen kera, pelipaikkakohtaista osaamista. Päivällä pureksimme huolellisesti seuran pelaajakehitysstrategiaa Myyrmäen jalkapallostadionilla teknisen johtajan Kimmo Erosen ja valmennuspäällikkö Sebastian Söderholmin johdolla. Strategia maistui oman toimintaympäristönsä ja koko Suomen pelikentän hyvin tuntevien luomukselta. Illalla nautin lisää laadukkaista nuorten harjoituksista. Credits: SPL / Kalevi Hämäläinen


VJS-SANOMAT 2021 | Kirjoitin seurakierroksesta Palloliiton nettisivuille. VJS-luvun päätin seuraavasti: ”VJS vaikuttaa tietävän mitä se on ja mitä se haluaa olla jatkossa. Arvokasta, mutta ei itsestään selvää. Odotuksia riittää omilta ja vierailta: seuran koko, pelaajamäärä, olosuhteet ja ammattivalmentajien määrä nostavat riman korkealle. Muutamien vuosien kuluttua ruvetaan tosissaan mittaamaan tuloksia.” VJS on yksi niistä seuroista, jotka kantavat eniten vastuuta suomalaisen nuorten jalkapallon kehittämisestä. Syitä on monia: VJS edustaa isoa kaupunkia ja pääkaupunkiseutua. Seurassa on paljon pelaajia. Sillä on loistavat olot harjoitella ja pelata. Ja vino pino ammattivalmentajia ja seuratyöntekijöitä. Kasvamalla ja kehittymällä VJS on itse nostanut rimaa ja odotuksia. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa Kakkosessa, useat poikien joukkueet valtakunnan tai etelän alueen ylimmissä sarjoissa. Suunta on oikea, mutta tulokset eivät vielä saa kiljumaan riemusta. VJS-värit löytyvät tavallisimmin sarjataulukoiden tyvipäästä tai keskikaskista. Jotkut kilpailijoista ovat vielä vahvempia, ymmärrettävästi, mutta eivät kaikki. Työtä riittää tulevillekin päiville, viikoille, kuukausille ja vuosille.

www.vjs.fi

Vielä paremmin, vielä enemmän Poikien maajoukkuevalmentajana mietin usein seurojen juniorityön laatua. Yksi keskeisistä mittareista pitää olla nuorten pelaajien määrä Huuhkajaturnauksessa sekä alueja maajoukkuetoiminnassa. Pohdin, missä seuroissa maajoukkuepelaajat ovat harrastuksensa aloittaneet ja mistä seuroista maajoukkuerinkeihin tiensä raivanneet. Tiedän, että muutamat lahjakkaat VJS-kasvatit ja poikien maajoukkuepelaajat – kuten Otso Koskinen ja Otto Hannula – tekevät nyt uraa Espoossa ja Helsingissä, mutta silti koen, että VJS:n kokoisesta seurasta, nykyisillä oloilla ja ammattivalmentajien määrällä, pitäisi kasvaa ainakin hiukan enemmän talentteja eri ikäluokkien kärkikaartiin. VJS osaajineen on rakentanut strategiaa ja hionut VJS-metodia. Ajateltua, huolellisesti pureksittua asiaa riittää. On tietoa ja halua kehittyä. Ja on ollut voimaa tarpoa läpi vaikeiden ja epävarmuudesta täyttyneiden korona-aikojen. Peli kehittyy, liikkuvia osia on lukuisia, ison seuran hallittu johtaminen kysyy fiksuja ja osaavia ihmisiä. VJS-sudokussa moni numero on nätisti paikallaan. Lopulta työ kentällä ratkaisee. Kokemusten myötä näen yhä useammin yksinkertaisen kauniina, varsinkin lasten urheilussa. Tarjoan kenttätyöhön aina samaa tuttua menestysreseptiä: Sytyttävä valmentaja ja pallosta lumoutunut lapsi. Pallon kesyttämistä yksin, kaksin ja kavereiden kanssa. Monipuolista urheilua, riittävästi kilpailua. Jalkapallo on joukkuepeli. Onneksi saamme pelata yhdessä. Erkka V. Lehtola

Credits: SPL / Kalevi Hämäläinen

11


12

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

U17-poikien EM-karsinta lokakuussa Myyrmäessä

Pimeydestä valoon!

Odottavan aika on ollut pitkä. Vasta nyt uskallan luottaa, että tämä vuonna 2005 syntyneiden U17-poikien maaottelu Islantia vastaan oikeasti pelataan. Vielä eilen en uskaltanut. Puolentoista vuoden koronakurimus on jättänyt jälkensä. Peruttujen pelien ja turnausten vuoksi kuolleet unelmat eivät koskaan herää henkiin. Mutta nyt erotuomari puhaltaa pilliinsä. On aika aloittaa matka kohti uusia unelmia. Startti on ohdakkeinen, ja Islanti runnoo johtomaalin jo pelin toisella minuutilla. Vaikeaa on muutenkin: Huonoja kosketuksia. Vääriä valintoja. Harhasyöttöjä. Pallonmenetyksiä. Helppoja virheitä ja hermostuneisuutta. Ehkei omaakaan suoritusta joukkueen valmistamisessa otteluun kannata ainakaan lähteä kehumaan. Kylmää vettä valuu taivaalta kaikkien niskaan, mutta tuntuu siltä, että Suomen se kastelee Islantia pahemmin. Lopputulos 1-2. Joukkueena yhtenäisempi, kovempi ja liikkuvampi saarivaltio voittaa ansaitusti. Myös joukkueen muutamat pallon kanssa erinomaiset yksilöt ansaitsevat taputukset.

Realismi lyö kasvoille Ottelun jälkeen tunteet riitelevät. Tuskallisen pitkän maaottelutauon päättyminen lämmittää, mutta toisaalta tappio ja vaatimaton peliesitys sapettavat. Realismi lyö kasvoille ja lujaa. Kauhukuva siitä, miten paljon olemme jäljessä normaalitilannetta, kirkastuu. Lokakuun alun EM-karsintaan valmistavia pelejä on jäljellä tasan yksi – uusintaottelu Islantia vastaan ylihuomenna. Sen merkitystä tuskin voi liikaa korostaa. Perjantai elokuun 27. päivä, Oulunkylä. Tuplaottelun jälkimmäinen koitos. Kummatkin maat tekevät läjän muutoksia avauskokoonpanoonsa, niin kuin tuplaotteluissa tapana on. Me vaihdamme myös ryhmitystä. Islanti on taas vahva alussa, mutta tällä kertaa se ei saa palkintoa. Päinvastoin. Suomi iskee ottelussa kolmesti ja voittaa lopulta 3-1. Nolla särkyy vasta pelin viime sekunneilla. Matsin jälkeen pukukoppi täyttyy iloisista nuorista miehistä. Huudot ja voitonlaulut raikuvat. Tunnelma nousee kattoon. Yhteinen onnistuminen vahvistaa joukkueen uskoa itseensä. Voiton merkitystä tuskin voi liikaa korostaa.

Credits: SPL / Kalevi Hämäläinen

M

yyrmäen jalkapallostadion elokuun 25. päivän iltana 2021. Ämyreistä kajahtava Maamme-laulu iskee lujaa. Viimeksi kuulin ja tapailin sinivalkoisia säveliä poikien maajoukkuevalmentajana tammikuussa 2020 Valko-Venäjällä. Siitä on nyt vuosi ja seitsemän kuukautta, tarkasti 578 päivää.

Credits: SPL / Kalevi Hämäläinen

Suomen U17-poikien maajoukkue pelaa EM-karsintaturnauksen kolme otteluaan lokakuussa Myyrmäessä. Jatkopaikoista kisaavat isäntien lisäksi Sveitsi, Bosnia ja Hertzegovina sekä Gibraltar.


VJS-SANOMAT 2021 |

Pitkä vaellus pimeässä Islanti-tuplaottelun tilinpäätös on aukoton: pitkä maaottelutauko teki tehtävänsä. Pelaajista otettiin mittaa aivan eri tavalla kuin kotoisessa B-poikien SM-sarjassa. Jo pelkkä selviytyminen otteluissa vaati paljon enemmän, onnistumisesta puhumattakaan. Kansainvälisten otteluiden kokemukset ovat korvaamattomia. Ilman niitä vaellamme täydellisessä pimeydessä ja eksymme omaan hiekkalaatikkoomme. Ilman kansainvälisiä koitoksia pelaajamme eivät pääse vertaamaan omaa osaamistaan muiden maiden ”veljiinsä”, emmekä me valmentajat oikeasti tiedä missä suomalainen nuorten futis menee. Vuonna 2019 luotsasin kolmen eri ikäluokan maajoukkueita yhteensä 29 ottelussa. Näkemys siitä, miten ja miksi suomalainen nuori pärjää tai ei pärjää eri tason eurooppalaisia maita vastaan, oli horjumaton. Vuoden ja seitsemän kuukauden tauon aikana tuo näkemys oli alkanut vähintään horjahdella. Kansalliset pelit, maajoukkueleirien keskinäiset pelit tai pelit räätälöityjä vastustajia vastaan eivät koskaan kerro riittävästi. Islanti-tuplaottelun muistutus tuli tarpeeseen.

www.vjs.fi

13

laaksossa pelatun karsintalohkon. Syksyllä 2019 03-pojat toistivat tempun Varsinais-Suomessa. UEFA:n U17-rankingin kolmoskorin maalle tulokset olivat erinomaisia. Ilman koronaperuutuksia olisimme nousseet rankingin tavoiteltuun kakkoskoriin. Nyt metsästys on aloitettava alusta. Kun Maamme-laulu seuraavan kerran soi poikien maaottelun merkiksi Myyrmäessä, toivottavasti kentällä seisoo yhtenäinen, itseensä luottava, keskenään hyvin toimeen tuleva ja voitosta rohkeasti, sitkeästi, taitavasti ja juonikkaasti taisteleva Joukkue – Suomi. Ja toivottavasti katsomossa lauluun yhtyy monisatapäinen yleisö, joka tukee nuorta sinivalkoista joukkuetta sen käynnistyvässä unelmajahdissa. Iso kiitos jo etukäteen Vantaan Jalkapalloseuralle turnausjärjestelyistä! Erkka V. Lehtola Suomi U17, valmentaja

Kohti EM-karsintaa Seuraavan kerran Suomi U17 kokoontuu lokakuun 4. päivänä, kolme vuorokautta ennen EM-karsinnan alkua. Avausottelu Sveitsiä vastaan pelataan Myyrmäessä 7.10. Upeasta jalkapallostadionista tulee todellinen kotiluolamme, sillä pelaamme siellä kaikki karsintaottelumme. Sveitsin lisäksi kohtaamme Bosnia ja Hertzegovinan (10.10.) ja Gibraltarin (13.10.). Lohkon kaksi parasta maata sekä kaikkien kolmentoista karsintalohkon neljä parasta kolmosta etenevät maaliskuussa pelattavaan jatkokarsintaan. Koronattomaan maailmantilaan verrattuna 05-poikamme kärsivät noin 20 maaottelun vajeesta. Sama tauti kiusaa kaikkia maita, mutta meitä se piinaa useita kilpailijoitamme rajummin. Tästä huolimatta potkimme kohti karsintaa iloisina ja luottavaisina. Saimme korvaamatonta oppia Islanti-otteluista. Itseluottamus vahvistui jälkimmäisen matsin voiton myötä. Tiedämme nyt tarkemmin missä menemme ja mitä voittaminen vaatii. Osaamme arvioida sitäkin, mihin ehkä emme tässä aikataulussa pysty. Myyrmäen jalkapallostadionin ja sen upouuden tekonurmen laskemme kotikenttäeduksi. Kotikarsinnoista meillä on erinomaisia kokemuksia. Syksyllä 2017 voitimme 01-poikien kanssa Kymen-

Credits: SPL / Kalevi Hämäläinen


14

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS:n edustusjoukkueiden katse kohti tulevaa

L

änsi-Vantaan ylpeyden edustusjoukkueiden kaudet ovat edenneet puolenvälin tienoille ja ylikin, joten VJS-Sanomien ilmestyessä elokuun lopussa on hyvä hetki tilannekatsaukselle.

Lupaavasti kauden aloittanut naisten edustusjoukkue keikkui pitkään taulukon kärkipäässä, mutta haastava keskikesä ja peräti kahdeksan voitottoman ottelun putken myötä joukkue on asemoitunut keskikastiin. Yhden upean voiton joukkue toki tuon putken aikana otti, mutta se suli valitettavan, pelaajan edustusoikeuteen liittyneen virheen myötä 0-3 tappioksi. Kesän haastavuutta lisäsi myös valmennustiimin vaihtuminen, mutta uuden päävalmentajan Pasi Hyyhön johdolla joukkue on ennen 29.8. pelattavaa HauPa-kotiottelua päässyt kolmen tappiottoman ottelun myötä takaisin raiteilleen. Miesten edustusjoukkueen kausi on sitä vastoin ollut haasteellinen alusta alkaen, sillä joukkue alusta saakka kuulunut sarjan häntäpäähän. Heittopussiksi joukkue ei ole kuitenkaan ajautunut, ja ryhmä taisteleekin tiukasti säilymisestä Kakkosessa. Ennen 28.8. pelattavaa EPS-vierasottelua joukkue on kymmenessä pisteessä kolme pistettä espoolaisjoukkuetta perässä. Naisten tapaan myös miesten valmennustiimi on mennyt kauden aikana uusiksi, kun Oskari Kujanen otti ohjat käsiinsä ennen sarjakauden aloitusta.

Vankka tavoite oli jo ennen kauden alkua, ja on edelleen, että joukkueet pelaisivat kaudella 2022 vähintään nykyisillä sarjatasoillaan, mutta yhtä tärkeää on katsoa myös tulevaisuuteen, johon puheenjohtajakin kirjoituksessaan viittasi. Edustusjoukkuetoiminto tullaan eriyttämään, jotta joukkueille kyetään luomaan vahvempi ja elinvoimaisempi toimintaympäristö, joka takaisi kehitysmahdollisuudet ja valmiuden ottaa seuraavat askeleet kohti seuraavia tasoja. Tämän kauden tuloksilla on totta kai merkitystä myös tulevaan, mutta suuntaan ne eivät vaikuta. Vantaalaisen edustustason jalkapallon tie on ollut kuoppainen, eikä sille tielle haluta VJS:n toimesta lähteä. Tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja työmäärä iso, mutta silti työssä halutaan edetä maltilla ja resurssien mukaisella tavalla, ilman mutkien oikomista. Tarkemmin joukkueiden tulevaisuuden tavoitteista ja aikatauluista tullaan kertomaan seuran uuden strategian julkaisemisen yhteydessä. Matkalla kohti tulevaa tarvitaan totta kai koko yhteisön tuki. Sitä voi osoittaa jo nyt, ja helpoin tapa on värin tunnustaminen paikan päällä. Ole siis mukana edustusjoukkueiden matkalla jo loppukaudella 2021 ja tule katsomoon joukkueiden tueksi!


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS yhteistyökumppanit

15


16

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

Seurayhteistyö kumppanin silmin

H

JK ja VJS solmivat vuoden 2018 alussa yhä jatkuvan yhteistyösopimuksen, jonka myötä seurat ottivat aktiivisen roolin suomalaisen jalkapallon suunnannäyttäjinä ja loivat toimivan yhteistyöseuramallin. Sopimuksella pyrittiin ja pyritään luomaan lahjakkaimmille pelaajille ja valmentajille parhaat mahdollisuudet kehittyä sekä kehittämään molempien seurojen toimintaa avoimessa ja tasavertaisessa yhteistyössä. VJS:n näkökulmasta yhteistyön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista on väylän tarjoaminen lahjakkaimmille pelaajille ja valmentajille HJK:n akatemia- ja edustusjoukkueisiin, liigajoukkueisiin sekä edelleen ammattilaiskentille. Yhteistyövuosia on nyt takana jo yli kolme, joten on hyvä hetki tilannekatsaukselle – ja tällä kertaa HJK:n näkökulmasta, jonka tarjoaa toiminnanjohtaja Timo Muurinen. HJK:lla on ollut jo useamman vuoden ajan strateginen tavoite rakentaa vahvat suhteet ja tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä valikoitujen yhteistyöseurojen kanssa. Tavoite on myös linjassa Suomen Palloliiton odotusten ja Seurojen Palloliitto –kehityshankkeen ajatusten kanssa ja Palloliitto edellyttää yhteistoimintamalleja Laatujärjestelmän 5-tason seuroilta. Haluamme kehittää yhdessä pitkällä tähtäimellä jalkapalloseurayhteistyötä, jossa seurojen toiminnan kehittäminen on keskiössä, mutta yhteistyön hyötyjä halutaan viedään kenttätasolle asti ennen kaikkea pelaajatoiminnan kehittämiseksi. Vuonna 2018 startannut seurayhteistyö VJS:n kanssa on antanut hyvää oppia ja tulevaisuuden suuntaviivoja usealle eri seuratoiminnan sektorilla. ”Ulos omista poteroista, resurssien parempaa hyödyntämistä ja aitoa yhteistyötä yli seurarajojen” –ajatusta on saatu vietyä aidosti eteenpäin yhteisten tavoitteiden pohjalta. Meille on syntynyt vahva luottamus toisiamme kohtaan. Urheiluseuran toimintaympäristö on muuttunut vuosien varrella kohtalaisen paljon ja se on asettanut uusia haasteita laadukkaan ja pitkäjänteisen toiminnan järjestämiselle. Muutokset ovat vaatineet myös ajattelu- ja toimintatapojen muutoksia. Olemme alusta lähtien uskoneet saavuttavamme yhdessä asioita, jotka yksin voisivat jopa jäädä saavuttamatta. Lähtökohdat yhteistyöseuratoiminnalla ja vahvan onnistumisen edellytyksenä oli, että molempien seurojen vahva sekä pitkäjänteinen kehittyminen jatkuu ja tämä tarkoitti myös seurojen kulttuurin ja identiteetin vahvistamista omilla tahoilla. Molemmissa seuroissa työskentelee ammat-

titaitoinen ja motivoitunut organisaatio, joita on onnistuttu kehittämään sekä kasvattamaan tavoitteiden mukaisesti viimeisten vuosien aikana. Kuitenkin ensimmäisen yhteistyöjakson jälkeen tunnelmat yhteistyöseuratoiminnasta ja tulokset ovat kaksijakoiset. Tällä hetkellä päällimmäisenä on mielessä vaikea ajanjakso korona-epidemiasta johtuen, jolloin aikaisemmin sovittuja ja suunniteltuja seurayhteistyöprojekteja ei saatu järjestettyä, mutta toisaalta yhteispeli on saatu aidosti auki ja saimme seurojen avainhenkilöitä mukaan yhteistyöseuratoimintaan onnistuneesti. Seuroilla on ollut menneiden vuosien aikana useita toiminnanjohtajien ja urheilujohdon tapaamisia, joissa päässyt aidosti ”tuulettamaan”, hakemaan sparrausta, vaihtamaan ajatuksia – niistä on jäänyt hyvä maku. Pelaajasiirrot seurojen välillä on toteutunut sovitun mukaisesti molempien seurojen urheilujohdon hyväksyminä ja niissä on ennen kaikkea kuulta pelaajien ja heidän perheidensä toiveita. Yhteisiä valmentajakoulutuksia on järjestetty Seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjän johdolla onnistuneesti. Viime vuosien aikana on tapahtunut paljon hyviä ja hienoja asioita. Molemmilla seuroilla on vahva brändi pääkaupunkiseudulla ja olemme varmasti haluttu kumppani monelle yhteistyötaholle, eikä pelkästään varainhankinnan muodossa, vaan myös yhteiskuntavastuusektorin sekä joukkuetoiminnan osalta. Emme silti ole yhdessä hyödyntäneet tai konseptoineet vastuullista toimintaa riittävän hyvin. Olemme tehneet koko ajan upeata yhteiskuntavastuullista toimintaa, mutta vasta viime aikoina olemme alkaneet ymmärtämään sen tärkeyden sekä kehittämisen mahdollisuuden koko yhteistyöseuratoiminnan kannalta. Sisäistä viestintää tulee myös parantaa siten, että jokaisella yhteistyöseuran työntekijällä, vapaaehtoisella, pelaajalla ja pelaajien vanhemmille on selkeä ymmärrys siitä, mitä ja miksi yhteistyöasioita tehdään. Välillä on luotettu liikaa, että tieto siirtyy henkilöltä toisella kuin itsestään. Sisäiseen viestintään ei olla panostettu tarpeeksi ja tässä on kehittymisen paikka molemmilla yhdessä. Yhteisen tahtotilan kirkastaminen on kuitenkin tärkeä asia, johon yhteistyöseurojen tulee kiinnittää huomiota tästä eteenpäin – koko seura pitää saada mukaan yhteistyöhön, ei pelkästään toiminnanjohtaja tai yksittäinen valmennuspäällikkö, vaan myös hallitus sekä kaikki seuran valmentajat, jotka pitää saada aidosti innostumaan yhteistyöstä ja


VJS-SANOMAT 2021 |

sen tarjoamista mahdollisuuksista, ajatuksella ”tästä ollaan yhdessä vastuussa”. Rakennetaan esimerkiksi yhteiset pelaaja- ja valmentajakehitys tapahtumat kiinteäksi osaksi seurojen vuosikelloa. Vaikka jalkapalloyhteisön toimintaa varjostaakin yhä epävarmuus sekä epätietoisuus tulevaisuudesta koronaviruksesta johtuen, lähdemme loppuvuoteen ja ensi kauteen päättäväisinä ja entistä vahvempina. Viime vuonna hetkessä joukkueiden harjoittelu pysähtyi ja kentät sekä toimistot tyhjenivät – jouduimme täysin uuteen tilanteeseen. Tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana olemme etsineet rohkeasti uusia toimintamalleja ja mahdollisuuksia. Olemme oppineet toimimaan tämän vaikean sekä poikkeuksellisen tilanteen kanssa ja uskomme vahvasti terveellisempään tulevaisuuteen. Jatkossa meidän pitää pystyä löytämään yhdessä enemmän keinoja ja resursseja, miten pystymme vaikuttamaan lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liikunnan

www.vjs.fi

17

ja toiminnallisen mallien avulla, mutta samalla tarjoamaan myös aidon mahdollisuuden tavoitella jalkapallosta ammattia. Tähän pitää pystyä kytkemään kouluja ja perheitä entistä enemmän. Perheiden ja pelaajien tulisi kytkeytyä seuraan vanhemmin, kuin ”vain” lapsen pelaamisen kautta. Myös luottamus kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseen pitää ansaita perheiden suunnalta. Meillä on tavoitteena muodostaa yhteinen tahtotila seurayhteisön pelaaja- valmentaja- ja seurakehityksestä, jossa pyritään nostamaan yhdessä valittujen kehityskohteiden toimintaa systemaattisesti vuositasolla, mutta ennen kaikkea pitkällä tähtäimellä. Ensi vuonna on myös lupa odottaa yhteistyöseuroilta yhteisöllisempää toimintaa ja enemmän avointa vuorovaikuttamista eri sidosryhmien välillä. Haluamme olla esimerkki koko Suomelle laajemmasta onnistuneesta yhteistyöseuramallista. Kiitos Timo ja HJK – yhdessä kohti seuraavaa!


18

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

PERHEFUTIS Perheen pienempien (3-4 -vuotiaiden lasten) ja heidän vanhempiensa viikoittainen liikuntatapahtuma.

FUTISTIIMIT Harjoituksissa jalkapallotaitojen ohella keskiössä ovat lasten perusliikuntataidot. Aktia-Futistiimi-harjoitukset on suunnattu 4-5-vuotiaille lapsille! Ilmoittautuminen osoitteessa:

VJS.FI / TUU PELAA!

ON 2016 -SYNTYNEIDEN JOUKKUE!

VJS.FI TUU PELAA!

Tervetuloa osaksi upeaa jalkapalloyhteisöä, jossa jokainen pelaaja on tärkeä. Vantaan Jalkapalloseurassa lapsenne pääsee mukaan laadukkaaseen ja innostavaan toimintaan, josta vastaavat osaavat ja koulutetut valmentajat. Tässä ikäluokassa tytöillä ja pojilla on yhteinen toimintaryhmä. Ikäluokka on jaettu Myyrmäen ja Vantaankosken joukkueisiin. Molemmat joukkueet harjoittelevat kaksi kertaa viikossa.

Ilmoittautuminen osoitteessa:

VJS.FI / TUU PELAA!


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 TU7-TU8

TU9

19


20

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 TU10

TU11


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 TU12

TU13

21


22

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 TU14-15 1

TU14-15 Valkoinen


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 Keltainen

U6

23


24

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU7

PU8


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU9 Punainen

PU9 Valkoinen

25


26

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU10 Punainen

PU10 Valkoinen


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU11 Punainen

PU11 Valkoinen

27


28

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU12 1

PU12 Valkoinen


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU13 1

PU13 2

29


30

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU13 Valkoinen

PU14 1


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU14 Valkoinen

PU15 1

31


32

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU15 2

PU15 Valkoinen


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU16 1

PU16 Valkoinen

33


34

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 PU17 1

PU20 1


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 Naiset Kireet Pantterit

Naiset 2

35


36

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2021 Naiset 1

Miehet 1


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi 37 Intersport Suomenojalta

KENTÄLLE!

Verkkokaupan osoite: https://seurakauppa.intersport.fi/seura/vjs-vantaa/

PUMA TEAMLIGA LIGHT TAKKI

62 65

Mukavuutta kentän laidalle.

,JR

,SR

PUMA LIGA BASELAYER TEE L/S

PUMA FIELD PLAYER - HANSKAT

Kehitetty toimimaan mahdollisimman monipuolisesti sekä treenissä, että vapaaajalla. Korkealaatuiset materiaalit takaavat tuotteen toimivuuden erilaisissa olosuhteissa.

Aluspaita soveltuu erinomaisesti treeniin kuin treeniin ja takaa toiminnallisuuden erilaisissa olosuhteissa.

24 28,-

24,-

,JR

SR

DEXSHELL ULTRA THIN - VEDENPITÄVÄ SUKKA Saumattomat ja vedenpitävät sukat ovat täysin vedenpitävät, erittäin hengittävät ja hyvin istuvat.

3490

HUSKY CHILL - PIPO

Laadukas kotimainen puuvillatrikoopipo.

13,-

PUMA NECK WARMER II - KAULURI

Lämmin ja käytännöllinen kauluri joukkuelajeihin. Yksi koko, materiaali fleece / polyesteri.

INTERSPORT SUOMENOJA

17,-

Kauppakeskus Merituuli, Isonniitynkuja 2,02270 Espoo p. (09) 887 4150 Palvelemme ma-pe 11-20, la 10-18 ja su 12-18.

SELECT STRIKER VJS

Mattapintainen jalkapallo harjoitusja pelipalloksi. Sopii hyvin sekä hiekka- että nurmikentille. Tämä pallo on omiaan myös kylmissä olosuhteissa, sillä se sietää hyvin pakkasta eikä kovetu. Koko 3.

2490

Tarjoukset voimassa rajoitetun ajan tai niin kauan kun varatut erät riittävät.


38

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi


VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

Busmo Oy on tilausajoja tuottava yritys. Kuljetamme sinut juuri sinne minne haluat ja koska haluat. Meidän tilausajobusseillamme matkustat helposti, mukavasti ja edullisesti Helsingissä, Suomessa ja Euroopassa. Joukkueajot, yksityis- ja yritysajot ja juhla-ajot hoituvat käden käänteessä ammattitaitoisten kuljettajiemme avulla. Ota yhteyttä, niin räätälöidään tarpeisiinne sopiva kokonaisuus.

(+358) 400 488008 • info@busmo.fi • www.busmo.fi

39


40

VJS-SANOMAT 2021 |

www.vjs.fi

Vantaan Jalkapalloseura


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.