VJS-sanomat 2020

Page 1

SANOMAT

2020 28. vsk

Vantaan Jalkapalloseura ry | Postiosoite: Myyrmäen jalkapallostadion, Raappavuorentie 6, 01600 Vantaa | Puhelin 040 594 0266

Arki ratkaisee

JalkapalloyhteisĂś sinulle

Edustusjoukkueiden kausi 2020

Strategiaprosessin kautta kohti tulevaa


2

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Sisällysluettelo Pääkirjoitus

3

Me olemme täällä

4

Jalkapalloyhteisö sinulle

5

Juhlavuosi – Länsi-Vantaan ylpeyden ensimmäiset 50 vuotta

6

Peli kuuluu kaikille

10

Arki ratkaisee

12

Edustusjoukkueiden nappikausi kruunasi juhlavuoden

14

Palkitut 2020

16

VJS-joukkueet

20

Strategiaprosessin kautta kohti tulevaa

38

Aktia-Futistiimi

39

VJS-Superjengi

40

Volkswagen-Perhefutis

41

AKTIA AREENA Martinkyläntie 3 01670 Vantaa varaus.vjs.fi

HISSIKESKUS -KENTTÄ Suvantopolku 1 01600 Vantaa varaus.vjs.fi


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

3

Pääkirjoitus

V

antaan Jalkapalloseurassa valmistauduttiin vuoden 2019 syksystä lähtien kauteen 2020 normaalien käytänteidemme ja suunnitelmiemme mukaisesti strategiaamme toteuttaen. Pelaajat, vapaaehtoistoimijat, joukkueiden taustat ja seuran henkilökunta odotti harjoitusottelujen alkamista ja sarjojen alkamista. Maaliskuussa taivas kuitenkin putosi niskaan, kun koronavirus ja sen aiheuttamat poikkeusolosuhteet ja rajoitukset estivät normaalin seuratoiminnan jatkamisen. Seuran joukkueille tämä tarkoitti yhteisen harjoittelun päättymistä. Seuran työntekijät joutuivat omalta osaltaan sopeutumaan muuttuneeseen tilanteeseen. Seuran hallitukselta poikkeustilanne edellytti täysin uutta näkökulmaa johtamiseen, pohdintaa sekä ajattelua seuran talouden ja sitä kautta urheilutoiminnan turvaamiseksi.

Seuran hallituksessa tehtiinkin heti valtakunnallisten poikkeusolosuhteisen julistamisen jälkeen päätös, jonka mukaisesti tulisimme pitämään erityisesti huolen siitä, että olemme mahdollisimman hyvässä urheilullisessa ja taloudellisessa iskussa heti kun tilanne valtakunnassa normalisoituisi. Talouden kehittymiseen liittyen oli tuolloin mahdotonta millään luotettavalla tavalla ennustaa mm. sitä, miten pelaajien toimintamaksujen kertyminen seuran tilille tulisi jatkumaan kaiken joukkuetoiminnan ollessa tauolla. Melko nopeasti saimme kuitenkin vahvoja signaaleja siitä, että VJS yhteisö on uskollinen seuralleen vaikeinakin aikoina! Poikkeustilanteen jatkuessa seuran valmennuksen ammattilaiset keskittyivät etäharjoitusohjeiden kehittämiseen ja toimiston henkilökunta seuran talouden kehittymisen tehostettuun seurantaan sekä nopeaan raportointiin hallitukselle. Seuran hallitus kokoontui poikkeustilanteen aikana kymmeniä kertoja arvioimaan tilanteen vakavuutta ja sen kehittymistä sekä suunnittelemaan tulevaisuutta ottaen huomioon mahdollisimman monta eri etenemisvaihtoehtoa käsillä olleessa epävarmassa tilanteessa. Poikkeustilanteen alkuvaiheessa tehtiin myös päätös siitä, että tulisimme menemään talous edellä pitäen huolen työntekijöistämme pyrkien samalla antamaan mahdollisimman laadukasta ja kattavaa ohjausta pelaajillemme. Epävarmassa taloudellisessa tilanteessa seurassa jouduttiin käynnistämään YT-neuvottelut, kuten lähes poikkeuksetta tehtiin muissakin jalkapalloseuroissa. Neuvottelujen lopputuloksena jouduimme lomauttamaan suuren osan asiantuntijoistamme sitoutuen kuitenkin kutsumaan heidät takaisin töihin heti, kun talouden kehittymisestä tulisi tarpeeksi luotettavaa positiivista tietoa. Lomautukset jäivätkin lyhytaikaisiksi, mutta aiheuttivat luonnollisesti mielipahaa ja huolta kaikille menettelyn kohteeksi joutuneille. Seuran pelaajille joukkueharjoitustauko ei jatkoa ajatellen toivottavasti eikä tällä hetkellä käytettävissä olevan tiedon mukaan aiheuttanut mitään ylitsepääsemättömiä haasteita. Toisaalta samassa tilanteessa olivat kaikki Suomen junioriseurat ja niiden joukkueet.

Haluan tässä yhteydessä kiittää koko VJS perhettä, asiantuntijoitamme ja henkilökuntaamme pyyteettömästä sitoutumisesta, yhteisen työnäön sisäistämisestä sekä sen tukemisesta tilanteessa, johon seuramme osana kansallista poikkeustilaa joutui. Erityiskiitos myös Vantaan kaupungille, Palloliitolle sekä Opetus- ja kulttuuriministeriölle siitä taloudellisesta tuesta, joka meille osoitettiin. Seuramme strategian suunnittelu kohti vuotta 2025 oli tarkoitus aloittaa jo hyvissä ajoin vuoden 2020 ensimmäisen kvartaalin aikana. Valtakunnan poikkeusolosuhteet ja sen vaikutukset seuran toimintaan pakottivat kuitenkin seuran hallituksen tekemään päätöksen, jonka mukaan strategiaprosessin aloittaminen lykättiin aloitettavaksi vähitellen ja vasta vuoden 2020 viimeisen neljänneksen aikana. Näin mm. siksi, että suunnittelussa avainasemassa olevat seuran asiantuntijat olivat kovassa työpaineessa, kun toimintaa ajettiin ylös koronatauon jälkeen samalla kun urheilutoiminnan ensi vuoden suunnittelu oli vielä kesken. Strategian suunnittelussa haluamme huolellisesti yhdessä selvittää itsellemme sen, minkälainen seura VJS haluaa olla vuonna 2025. Uudet tavoitteet sekä tiekartta maaliin pääsemiseksi tehdään huolella ja askelmerkit sovitaan yhdessä kaikkien avainhenkilöidemme kanssa. Tulemme jatkossa panostamaan yhä enemmän tiedolla johtamiseen ja tekemisen laatuun – jokaisella yhteisömme jäsenellä tulee olla mahdollisuus osallistua osaavaan valmennukseen, jonka tukena on tarpeeksi toimijoita. Meillä kaikilla on kaikesta huolimatta tänä vuonna myös aihetta erityiseen juhlaan, sillä seuramme täyttää 50 vuotta. Viitaten yllä kirjoittamaani olemme kuitenkin tehneet päätöksen, jonka mukaan siirrämme syntymäpäivien pääjuhlallisuudet vuoteen 2021. Yksityiskohtiin palataan myöhemmin. Toivotan koko VJS perheelle mukavaa loppuvuotta ja rauhallista joulun odotusta. Ilman arvokasta panostanne seuraamme ei olisi olemassa. Kaj Björkqvist Hallituksen puheenjohtaja


4

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Me olemme täällä

T

akana on jo yli 20 vuoden historia jalkapalloammattilaisena niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Tästä historiasta runsaat kaksi vuotta on kulunut Länsi-Vantaan ylpeyden ruorissa. Noihin kahteen vuoteen mahtuu yhtä jos toista – odotettua ja odottamatonta.

Kulunutta vuotta voisi kutsua hyvällä syyllä nimellä annus horribilis – kauhujen vuosi. Voisi, mutta en kutsu. En siksi, etteikö tässä vuodessa olisi ollut yhdelle organisaatiolle riittävästi vyön alle osuneita iskuja, vaan siksi, että olemme yhä täällä. Kolhittuina, mutta pystyssä ja vahvoina. Vaikeina aikoina organisaatiot mitataan, niin nytkin. Kaikessa emme onnistuneet, mutta olemme yhä täällä. Voimme korjata, mitä pitää korjata ja voimme kehittää, mitä pitää kehittää. Vaikka vuosi on ollut haasteellinen, mahtuu siihen myös onnistumisia. Onnistumisen ja menestyksen mittarit ovat moninaisia ja aina organisaation näköisiä. Onnistumisista suurin on kuitenkin tilanne, jossa nyt olemme. Tämäkin onnistuminen on seurausta määrätietoisesta työstä, sitoutumisesta ja halusta menestyä. Tämänkin seuran muodostavat ihmiset, joiden määrätietoinen työ, usko ja sitoutuminen ovat ne ainekset, joilla tämä onnistuminen on rakennettu. Niin perheissä, joukkueissakin kuin seuran toimistollakin on eletty tiukkoja aikoja, joiden läpi taivaltaminen ja joista voittajana selviäminen ei ole ollut itsestäänselvyys. Se, että me olemme täällä, on osoitus siitä, mistä Jalkapalloyhteisö Sinulle on tehty. Siksi en kutsu tätä kauhujen vuodeksi. Tämä on juhlavuosi, vaikkakin kovin erilainen sellainen. Mutta juhlaan meillä on syytä – enemmänkin kuin 50 kertaa.

Kiitän VJS-perhettä – niin pelaajia, vanhempia, vapaaehtoisia kuin päätoimisia – sitoutumisesta ja kovasta työstä. Sen ansiosta me olemme täällä – pystyssä ja vahvoina. Valmiina menemään määrätietoisesti eteenpäin.

Kim Ekroos Toiminnanjohtaja


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

5

Jalkapalloyhteisö sinulle

P

ian 50 vuotta vantaalaisten lasten, nuorten ja perheiden eteen. Itse en ole niin pitkään seuraa nähnyt, mutta mukana olen minäkin elänyt jo yli 15 vuotta. Mitä näistä vuosista on jäänyt minulle mieleen? Vastaus on pienen pohdinnan jälkeen helppo – kasvu ja kehitys. VJS on vuosien aikana kasvanut noin 2000 pelaajan seuraksi, ammattilaisorganisaatioksi ja monipuoliseksi hyvinvoinnin tuottajaksi, joka tarjoaa jalkapalloyhteisön juuri sinulle. Lähestyn asiaa tässä seuran arvojen kautta.

Ja lopuksi – Mikä on kovin juttu suomalaisessa jalkapallossa? Huuhjajat, Helmarit, liigat? Se taitaa kuitenkin olla 1,24 miljardia euroa. Se on suomalaisen jalkapallon harrastamisen arvo terveys- sosiaali- ja taloushyötyinä yhteiskunnalle yhdessä vuodessa. En ole vetänyt lukua hatusta – kyseessä on UEFA SROI -mallinnuksen tuore päivitys, jolla mitataan sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta. VJS on tässäkin mukana paikallisen mallin pilotoinnissa tulevaisuudessa.

Yhteisöllisyys – en kyllästy kiittämään kaikkia vapaaehtoisia, jotka tekevät työtä jalkapalloyhteisön eteen ammattialisten tuella. Tekijöitä tarvitaan myös jatkossa entistä enemmän. Jos et ole vielä mukana, niin paikka varmasti löytyy. Vapaaehtoistyö tuottaa hyvinvointia myös tekijälleen. Jokainen on tärkeä.

Työ tehdään jalkapalloseuroissa, se tehdään jalkapalloyhteisöissä – lähes 100 000 vapaaehtoisen ja kasvavan ammattilaisjoukon voimin.

Menestys – ei tarkoita vain voittoja ja pokaaleja. Seura on strategiassaan määritellyt itselleen keskeisimmät menetyksen mittarit. Juuri tästä on kysymys. Menestys mitataan omien tavoitteiden kautta. Rohkeus – tässä VJS on ollut edelläkävijä. Hyvinä esimerkkeinä ovat rohkeat ratkaisut olosuhteiden kehittämisessä, organisaation kehittämisessä sekä uusien toimintamallien luomisessa. Iloisuus – kaiken lähtökohta. Näkyy parhaimmillaan kentällä pelaamisen riemuna, mutta on samalla myös laajemmin tunne siitä, että täällä minun on hyvä olla. Luotettavuus – näkyy lupausten pitämisenä, mahdollisten virheiden myöntämisenä ja niiden korjaamisena. Kyse ei ole vain luottamuksesta seuran palkattuihin tai hallitukseen, vaan myös kaikkien toimijoiden keskinäisestä, avoimesta vuorovaikutuksesta. Tietenkin haasteita on aina, jokaisella seuralla. Tämä poikkeuksellinen vuosi on tarjonnut niitä enemmän kuin tarpeeksi. Toivonkin kaikilta ymmärrystä ja yhteistyötä, jotta tämän yli päästään yhdessä entistä vahvempina. Jalkapalloyhteisö kantaa läpi vaikeankin ajan.

Taneli Haara Aluepäällikkö Suomen Palloliitto


6

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Juhlavuosi – Länsi-Vantaan ylpeyden ensimmäiset 50 vuotta

K

uluva vuosi muistetaan tulevaisuudessa ennen kaikkea globaalista koronaviruspandemiasta ja sen aiheuttamasta kriisistä, mutta vuoteen on kaikesta huolimatta mahtunut myös iloisia asioita. VJS:n näkökulmasta vuosi on kaikesta huolimatta tärkeä, sillä värikkään historian omaava seura saavuttaa kunnioitettavan 50 vuoden iän joulukuussa 2020.

Seuran virallisena perustamispäivänä pidetään 13.12.1970, kun Hämeenkylän Palloseura (HäPS) liitettiin yhdistysrekisteriin. Aikaisemmin samana vuonna Voimistelu- ja Urheiluseura Pirkat oli yhdistänyt voimansa Friherssin Toiveen kanssa Vantaan Pallon nimen alle. Vantaan Pallo-70:n liittyminen Työväen Urheiluliittoon ei kuitenkaan miellyttänyt Pirkkojen jalkapaallojaostoa, vaan se erosi emoseurasta ja perusti HäPS:n. Samaan aikaan HäPS:n käynnistämisen aikoihin Tikkurilan Palloseura oli perustamassa Korson Palloseuraa (KOPSE), Koivukylän Palloseuraa (KoiPS), Hakunilan Palloseuraa (HaPS) ja Vantaan Palloseuraa (VanPS), joiden oli tarkoitus toimia TiPS:n alaseuroina ja kasvattajina. Vuonna 1980 HäPS:n kanssa samalle alueelle perustettiin myös Vantaan Palloseura -80 Ry (VanPS-80). Melkein 10 vuotta seurat toimivat ”ystävä/vihollinen”-suhteessa kisaten pelaajista samalla alueella, mutta onneksi seurojen yhdistymisen edut menivät haittojen edelle ja kummankin seuran vuosikokouksissa 1989 saatiin siunaus uuden seuran perustamiselle. Päätettiin perustaa Vantaan Jalkapallokerho Ry eli VJK. Nyt 21 vuotta myöhemmin vanhoja arkistoja selatessa nimi herättää hilpeyttä ja hämmennystä. Nykyinen ja myös vanha logomme VJK-kirjaimilla varustettuna näyttää kummalliselta.

Vantaan Jalkapallokerho jäi kuitenkin vain työnimeksi ja vuosikokouksessaan 16.2.1989 HäPS teki päätöksen muuttaa nimensä Vantaan Jalkapalloseura ry:ksi. Kun HäPS vaihtoi 1989 nimensä Vantaan Jalkapalloseuraksi (VJS), siirtyivät kaikki VanPS:n pelaajat 1989 ja 1990 VJS:n riveihin. VJS:n ensimmäisenä toimintavuonna 1990 seurassa oli noin 600 pelaajaa. Vuonna 2020 tuo määrä on yli 50 joukkueen seurassa lähes kolminkertaistunut, ja päätoimisia työntekijöitä on 16.


VJS-SANOMAT 2020 |

HäPS:n perustamisesta oli kulunut 20 vuotta, kun vuosijuhlassa julkaistiin VJS:n lippu. Seppo Hautalan ja Aku Vellamon suunnitteleman lipun kantoi silloisen A-joukkueen pelaaja Pekka Marjamäki Hämeenkylän seurakunnan nuorisopastori Hannu Haukkalan siunattavaksi. Valkoisella pohjalla lepäävästä Vantaan vaakunasta sommiteltu seuran logo on jo muuttunut nykyiseen logoon, mutta historiaa tämä muutos ei pyyhi pois. Tuosta alkuperäisestä lipusta poimitut värit valkoinen, keltainen, punainen ja musta olivat tuolloin seuran pelipaidan päävärit, kunnes vuosien varrella keltainen väri jäi pois. Vuosien varrella seuraa on määrätietoisesti kehitetty, ja tämä kehitystyö on näkynyt erityisesti olosuhteiden ja pelaajamäärän kehittymisenä sekä päätoimisten määrän voimakkaana kasvuna. Palkintoina tästä kehitystyöstä ovat erityisesti ehdokkuus vuoden 2016 Suomen Vuoden Urheiluseuraksi, sekä valinta SPL:n Uudenmaan piirin Vuoden Seuraksi 2018.

www.vjs.fi

7

VJS:n historian – ja tulevaisuuden – ovat rakentaneet sadat ja tuhannet vapaaehtoiset ja täysipäiväiset ammattilaiset. Osa näistä suurista tekijöistä pääsee kertomaan VJS:n tarinaa oman seurataipaleensa kautta perinteisen historiikin sijaan valmisteilla olevan VJS 50-dokumentin kautta. Dokumentti on sekin saanut osansa koronan kolhuista, mutta viivästyksistä huolimatta työ etenee vakaasti, ja valmista tulee vuoden 2021 aikana. Tämän lehden ilmestyessä VJS:n juhlavuosi käy viime metrejään, mutta tulevaisuus on valoisa. Kiitos tästä kuuluu kaikille tämän hienon jalkapalloyhteisön eteen töitä tehneille VJS-perheen jäsenille. Vuonna 2021 lähdetään kohti tulevaa, kohti seuraavaa 50 vuotta. Lähteet: VJS-sanomat (2010), vjs.fi (2020), Mauri Forsblom, Pelin tekijät – puoli vuosisataa rakkaudesta jalkapalloon (2020)


8

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

9


10

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Peli kuuluu kaikille

J

alkapallo on maailman hienoin ja kaunein laji. Jalkapallo on myös maailman suosituin ja harrastetuin laji. Jalkapallo on peli, joka kuuluu kaikille.

Kentillä, ja kenttien ulkopuolella kunnioitamme ja arvostamme kaikkia tässä pelissä mukana olevia. Näytämme sen teoillamme, ja siksi me näytämme myös rasismille punaista korttia – nyt ja aina.


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS yhteistyรถkumppanit

11


12

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Arki ratkaisee

M

istä tekijöistä koostuu nuoren pelaajan tie huipulle, ensin kansalliselle ja sen päälle kansainväliselle huipulle, ammattilaiseksi? Huomioitavia ja vaikuttavia asioita nuoren ympärillä on varmasti vaikka kuinka paljon. Se on kuitenkin varmaa, että arki ratkaisee.

Pelaajapolkumateriaalissa on avattu maajoukkuetoimintojen arvot. Yhteistyö, avoimuus, ahkeruus, tehokkuus, yhdenvertaisuus. Näihin arvoihin tiivistyy suomalaisen tyttöja naisjalkapalloilijan menestyminen kansainvälisillä kentillä niin joukkueena kuin yksilönäkin.

Jokapäiväinen tekeminen ja päivittäiset valinnat ratkaisevat paljon. Pelaajien tulee pitää huolta riittävästä liikunnan määrästä viikoittain, päivittäin. Pelkkä jalkapalloharjoituksissa toimiminen ei riitä täyttämään liikunnan tarvetta.

Arvoista voisi tässä nostaa tarkemmin ahkeruuden. Ahkeruus on avattu näin: ”Menestykseen ei ole oikotietä, sillä ahkera ja pitkäjänteinen työ palkitaan. Johdamme esimerkillisillä teoilla. Mitään emme jätä puolitiehen tai tee vain sinne päin.” Tämä pätee kaikkeen harjoitteluun erittäin hyvin.

Huipulle tähtäävien nuorien liikuntamäärät tulee pyöriä reilussa 20 tunnissa joka viikko. Se ei tarkoita tietenkään ohjatun harjoittelun määrää vaan paljon mukana on omaehtoista liikkumista ja pelaamista/harjoittelua. Tässä vaiheessa valinnoilla on suuri merkitys. Miten matkaan kouluun ja harjoituksiin? Liikunko pyörällä ja jalan vai tarvitsenko aina autokyydin. Kyse on paljon totutuista toimintatavoista. Hyvillä valinnoilla liikkumisen suhteen voi helpostikin saada yhden tunnin liikkumista päivään lisää ja sehän on jo seitsemän tuntia viikkotasolla. Näitä asioita toivoisin nuorten ja nuorten perheiden miettivän, turvallisuus ja käytännöllisyys toki huomioiden. Kun riittävästä liikunnasta on huolehdittu päästään hyvin kiinni itse jalkapalloharjoitteluun. Silloin merkittävin yksikkö on seura. VJS:n ammattilaiset tekevät väsymättä työtä pelaajien kehityspolkujen eteen, päivittäin ja pitkäjänteisesti. Joukkueiden ja yksilöiden harjoittelu suunnitellaan pidemmän aikavälin ajatuksella, pikavoittoja ei tavoitella vaan harjoittelu on suunnitelmallista ja mikä tärkeintä pitkäjänteistä. Nuorelle urheilijalle on tärkeää, että tukena on osaava ja tuttu tukija, joka ohjaa nuorta kehittymisen ja kasvun polulla. Pelaajan polku kohti huippua voi olla hyvinkin ja usein onkin, yksilöllisesti erilainen. Kevään 2020 aikana Palloliiton tyttöjen maajoukkuevalmennustiimi on koonnut suomalaisen pelaajan polun yhteen materiaaliin, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Palloliiton sivuilla. ”Tyttöjen pelaajakehityspolku” -materiaali havainnollistaa, kuinka polku kohti kansainvälisiä kenttiä ja A-maajoukkuepelaajaksi etenee. Pelaajapolkumateriaali ilmentää sitä, miten ja millä toiminnoilla pelaajien ja valmentajien kehittymistä voidaan tukea polun eri vaiheissa seurojen arjessa mukana elämisen lisäksi.

Ahkeraa harjoittelua ja liikunnallista arkea toivottaen Pekko Söderström TU15 maajoukkueen päävalmentaja Palloliiton tyttöjen pelaajapolkumateriaali luettavissa kokonaisuudessaan: https://www.palloliitto.fi/sites/default/files/ pelaajakehityspolku_tytot_final.pdf


Viiden tähden lataushybridi VJS-SANOMAT 2020 | www.vjs.fi

Passat Variant GTE

13 ww

w.t m n e t .f i

Sedan alk. 47 235 € Variant alk. 48 540 €

Uusi Passat GTE. Suuri mukavuus on ladattu täyteen huippuvarusteita. 50 km sähköllä, 800 km bensiinillä. Tervetuloa tutustumaan ja koeajolle. Uusi Passat GTE on tilava ja turvallinen ladattava hybridi, jonka huippuvarustelu nostaa ajettavuuden ja turvallisuuden uudelle tasolle. Tutustu suorituskykyiseen Passat GTE -malliin ja monipuoliseen varusteluun Volkswagen-jälleenmyyjillä ja osoitteessa volkswagen.fi.

Tekniikan Maailma 12/2020 vertailussa lataushybridit – TM toteaa: • Volkswagenissa on yhä markkinoiden paras ohjaus. • Passat on edelleen vahva maantieauto. • Ylläpitokuluiltaan Volkswagen on edullisin. • Polttoainetaloudellisuus on huippuluokkaa, • Volkswagen on selvästi joukon taloudellisin samoin tilojen väljyys. kaupungissa ja vie niukasti voiton myös maantiellä. Vertailussa mukana Volvo V60 T6 TwE AWD Business A, Volkswagen Passat Variant GTE Premium, Mercedes-Benz C 300 e T A Business Avantgarde ja BMW 330e Sedan Charged Edition M Sport Passat Variant GTE Premium Plug-In Hybrid 160 kW (218 hv) DSG-automaatti hinta 48 540 € CO päästöllä 33 g/km, yhdistetty EU-kulutus 1,5 l/100 km. Passat Sedan GTE Premium Plug-In Hybrid 160 kW (218 hv) DSG-automaatti hinta 47 235 € CO -päästöllä 30 g/km, yhdistetty EU-kulutus 1,3 l/100 km. Suositusvähittäishinnasto 30.4.2020 (WLTP). Hinnat sisältävät toimituskulut 600 €. Kuvan auto erikoisvarustein. Volkswagenin maahantuoja on K Auto Oy.

Volkswagen Center

Airport Vantaa Kiitoradantie 2, vaihde 010 533 3600 Automyynti 010 533 3640 ma–pe 8–18, la 10-15

> volkswagencenter.fi Puhelut kaikkiin K Caara Oy:n 010-numeroihin maksavat 8,35 snt/puhelu + 12,09 snt/minuutti + pvm tai mpm, sis.alv 24 %.


14

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Edustusjoukkueiden nappikausi kruunasi juhlavuoden

V

JS:n edustusjoukkueiden kausi 2020 oli lopulta melkoinen täysosuma, kun kumpikin joukkue runnoi itsensä lopulta karsintojen kautta sarjatasoa ylöspäin – naiset Ykköseen ja miehet Kakkoseen. Itsestäänselvyys nousu ei kummallekaan ollut, vaikka joukkueet sarjojensa kärkipäässä koko kauden ajan olivatkin. Naisten osalta hieno kausi näytti hyytyvän kalkkiviivoilla, mutta viimeisen kierroksen selvä voitto Futurasta takasi sarjan kakkospaikan ja avasi Mikael Konun suojateille mahdollisuuden päästä kabinettien kautta karsintoihin – ja näin myös lopulta kävi. Karsinnoissa vastaan asettui vahvan historian omaava Pietarsaaren FC United, mutta ex-liigaseura ei pystynyt uhkaamaan VJS:n nousua, joka varmistui lopulta 4-1 kotivoiton ja 2-2 vierastasurin myötä.

Miesten kausi sai odottamattoman käänteen jo ennen sarjan alkua, kun vastuuvalmentaja Ville Vepsäläinen jäi henkilökohtaisista syistä tehtävästään sivuun. Vastuupesti siirtyi Sami Setälälle, joka sai nuoren joukkueen lopulta hurjaan iskuun. Vahva loppukausi, johon kuului muun muassa yli 700 katsojan edessä pelattu voitokas Vantaan derby TiPS:a vastaan, nosti joukkueen sarjan kärkipaikalle maalieron turvin. Kärkipaikka toi puolestaan paikan karsintalohkoon, jossa vastaan asettuivat Peimari United Sauvosta ja Ilves-Kissat Tampereelta. Nouskarsintasarjan ensimmäinen ottelu pelattiin TiPS-derbyn tavoin yli 700 katsojan edessä, ja joukkue kiitti kannattajiaan ottamalla 2-0 voiton molemmat maalit iskeneen, VJS:n kauden pelaajaksi valitun Vili Lankisen viimeistellessä molemmat maalit viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Voitto takasi nousun, joten viimeisessä ottelussa Ilves-Kissoja vastaan ei pelattu enää kuin kunniasta. Nuoren joukkueen jalka oli kuitenkin jo noussut kaasulta, joten tuo ottelu päättyi isoon pettymykseen 7-1 tappion myötä. Tärkein oli kuitenkin jo saavutettu, joten VJS palaa yhden välivuoden jälkeen Kakkoseen. Seuran lippulaivat saavuttivat näin poikkeuksellisen kauden päätteeksi tuplanousun, joka on hieno kruunu VJS:n juhlavuodelle!


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

15


16

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Palkitut 2020

M

onin tavoin poikkeuksellinen jalkapallokausi 2020 sai myös poikkeuksellisen päätöksen, kun VJS palkitsi kauden parhaat perinteisten kauden päättäjäisten sijaan joulukuun alussa Myyrmäen Stadionilla. Joukkueiden kehittyjät ja vuoden urheilijat palkittiin joukkueiden omissa tapahtumissa, joten Stadionilla palkittiin seuran valinnat; pienen ja ison kentän vuoden valmentajat, tyttö- ja poikapelaajat sekä VJS:n vuoden pelaaja. Vuoden pelaajan arvostettu palkinto kantaa nimeä Juhani Ojala -palkinto, ja seuran juhlavuonna palkinto myönnettiin hienon kauden miesten edustusjoukkueessa pelanneelle Vili Lankiselle.

Charles Katashira

Vuoden ison kentän pelaajina palkittiin Helmi Kumpulainen ja Charles Katashira, pienen kentän pelaajina Emilia Hannula ja Elias Hannula. Ison kentän vuoden valmentajat ovat Mikael Konu ja Sami Setälä, ja pienen kentän valmentajat Riku Keskisarja ja Marko Johansson.

Elias Hannula

Vili Lankinen

Sami Setälä

Helmi Kumpulainen

Marko Johansson

Emilia Hannula

Mikael Konu

Riku Keskisarja


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Joukkueiden palkitut 2020 KAUDEN KEHITTYJÄT 2020

TU9 (2011) Aleksandra Mikkola Alma Mäkinen Liselle Tammekivi

PU12 (2008) Valkoinen Lauri Halla-aho Onni Punkki Paavo Puolakka

TU10 (2010) Elsa Mäkinen Josefiina Löllö

PU12 (2008) Punainen Rohat Aslan Elias Aukeala

TU11 (2009) Aamu Peltola Linda Sillanpää

PU13 (2007) Valkoinen Jim Levänen

TU12 (2008) Saaga Koivisto Anni Hietala TU13 (2007) Mia Sjövall TU14 (2006) Meeri Kirves TU18 Sini Nordbäck Naiset KiPa Hannele Lahtinen Naiset 2 Annika Ruuska Naiset edustus Viivi Korhonen PU10 (2010) Valkoinen Kasperi Pulkka Väinö Rauhala PU10 (2010) Punainen Aapo Teikari Lucas Ekström Miro Sillman PU11 (2009) Valkoinen Atte Tähtinen Nooa Saarela

PU13 (2007)/1 Samu Keskinen PU14 (2006) Valkoinen Rony Lähdesniemi PU14/2 (2006) Nicolas Prezioso PU14/1 (2006) Diar Azabani PU15 (2005) Valkoinen Andre Haukka PU15/2 (2005) Aleks Pukkila PU15/1 (2005) Rasmus Koirikivi PU17 Valkoinen Adam Oyegoke PU17/1 Henrik Kaitera Miehet Old Stars Juha Pulkki Miehet 2 Teemu Moisio Miehet edustus Kasperi Laitila

17


18

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Joukkueiden palkitut 2020 KAUDEN URHEILIJAT 2020

TU9 (2011) Lara Koskela Silja Koivula Lilli Sivonen

PU11 (2009) Valkoinen Vilho Santala Ranaksurya Mohanty

TU10 (2010) Emilia Antikainen Erin Fyhr

PU12 (2008) Valkoinen Leo Kyläkoski Kennert Sügav Osku Siidorov

TU11 (2009) Mea Saksa Iida Halli

PU12 (2008) Punainen Edvin Ylärinne Tuukka Rautio

TU12 (2008) Aune Tukia Sofi Lehtonen

PU13 (2007) Valkoinen Mano Stamatakis

TU13 (2007) Milla Rautakallio TU14 (2006) Helmi Tuominen TU18 Veera Koho Naiset KiPa Annmarie Åstrand Naiset 2 Matilda Lille Naiset edustus Hanna Fagerholm PU9 (2011) Valkoinen Rishik Sharma PU9 (2011) Punainen Nikolas Suhonen Eeli Rauttu Niklas Heikkinen PU10 (2010) Valkoinen Otto Moilanen Neo Gröning PU10 (2010) Punainen Eero Takamäki Eeli Särkelä Eetu Virtanen

PU13/1 (2007) Akseli Pallonen PU14 (2006) Valkoinen Hampus Rousu PU14/2 (2006) Johan Patrick PU14/1 (2006) Amos Avidan PU15 (2005) Valkoinen Oskari Peltola PU15/2 (2005) Tomas Vainio PU15/1 (2005) Leart Kelmendi PU17 Valkoinen Joel Pirttiniemi PU17/1 Eemeli Myllö Miehet Old Stars Peter Vainio Miehet 2 Uula Koistinen Miehet edustus Charles Katashira


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Perheesi tarpeisiin räätälöity asuntolainatarjous

19

Aktia tarjoaa VJS:n pitkäaikaisena kumppanina junioreiden perheille räätälöidyn asuntolainatarjouksen*. Lisäksi lahjoitamme jokaista Aktiaan siirtyvää asuntolainaa kohti 100 € siirtyjän omalle juniorijoukkueelle. Pyydä lainatarjous nyt ja päivitä asuntolainasi vastaamaan nykyisiä tarpeitasi. Jätä yhteydenottopyyntö osoitteessa:

aktia.fi/vjs * Asuntolainan vakuudeksi edellytämme pankin hyväksymää asuntoa. Vakuus on tällöin joko asuntoosakkeen osakekirja tai kiinteistöön vahvistetut panttikirjat. Esimerkin luvut ovat indikatiivisia, lopullinen lainan korko määräytyy luoton nostopäivän mukaan. Pankkia sitova luottolupaus edellyttää luottopäätösmenettelyä. Laskentaoletusten muuttaminen voi johtaa erilaiseen lopputulokseen mm. takaisinmaksettavan kokonaismäärän, maksuerien ja todellisen vuosikoron osalta. Esimerkkilaskelma ei ole pankkia sitova lainatarjous. Pankki käyttää luottoa ja/ tai luotollista korttia tarjotessaan tarjouksen pyytäjien henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Ajattele pidemmälle Aktia


20

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 TU7

TU8


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 TU9

TU10

21


22

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 TU11

TU12


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 TU13

TU14

23


24

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 TU18

Naiset Kireet Pantterit


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 N2

Naiset

25


26

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU7

PU8


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU9 Valkoinen

PU9 Punainen

27


28

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU10 Valkoinen

PU10 Punainen


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU11 Valkoinen

PU11 Punainen

29


30

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU12 Valkoinen

PU12 Punainen


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU13 Valkoinen

PU13 Punainen

31


32

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU14 Valkoinen

PU14 2


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU14 1

PU15 Valkoinen

33


34

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU15 1

PU16


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU17 Valkoinen

PU17 1

35


36

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 PU20

Keltainen


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-joukkueet 2020 Miehet 2

Miehet 1

37


38

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Strategiaprosessin kautta kohti tulevaa

V

uosi 2020 on ollut kaikin tavoin hyvin poikkeuksellinen. Tämä poikkeuksellisuus korostuu myös tämän lehden ilmestymisajankohdassa, sillä normaalistihan se ilmestyy ennen kauden alkua. Nyt VJS-sanomat paketoi kauden sen ennakoinnin sijaan, mutta muuttuneisiin tilanteisiin on reagoitava niin, että ratkaisut palvelevat kokonaisuutta parhaalla mahdollisella tavalla. Sama logiikka koskee seuran tulevaisuuden tiekarttaa, uutta strategiaa ja sen luomista.

Yksi kauden 2020 päätavoitteista oli uuden strategian luominen, ja tuohon prosessiin oli ladattu paljon odotuksia – niin tärkeänä tuo prosessi nähtiin. Ja nähdään toki edelleen. Koronaviruspandemian myötä keväällä kovalla vyöryllä tapahtuneet muutokset kuitenkin muuttivat nopealla aikataululla kaiken. Samalla hetkellä myös strategiaprosessin aikataulut ja suunnitelmat menivät uusiksi, ja vaikka niistä yritettiin vielä pitää kiinni, osoittautui laadukkaan prosessin toteuttaminen tällä aikataululla ja henkilöresursseilla käytännössä mahdottomaksi. Oli siis aika uusien suunnitelmien! VJS on organisaationa uudistunut viimeisten vuosien aikana olosuhdekehityksen ja päätoimisuuden määrän voimakkaan kasvun muodossa. Muutoksia on tapahtunut jo ennen kuluvaa vuotta, mutta kuten syksyn aikana läpi pyöräytetty rekrytointikaruselli kertoo, on muutosten määrä ja vauhti kiihtynyt; yli kolme vuotta VJS:aa päätoimisena työntekijänä edustaneita on riveissä enää kaksi. Mikään ei toki ole niin pysyvää kuin muutos, mutta on selvää, että kun paljon on muuttunut ja paljon on saavutettu, on päivittämisen aika. Nykyinen strategiamme ei enää vastaa kaikkiin kysymyksiin ja kipukohtiin, joita olemme toiminnassamme huomioineet – miten se voisikaan, sillä vuodet vierivät ja tilanteet ja tarpeet muuttuvat. Muutoksen aika oli siis tullut, sillä organisaatiot eivät suinkaan kuole siihen, että tekevät vääriä asioita, vaan siihen, että jatkavat aikanaan oikeiden asioiden tekemistä liian pitkään (Doz & Kosonen 2008). Siksi päivittäminen ja siihen johtava laadukas, laajasti osallistava prosessi on tarpeen. Strategiatyö aloitettiin kesällä kahdella päätoimisen henkilöstön voimin toteutetulla työpajalla, ja prosessia oli tarkoitus jatkaa loppukesän ja syksyn aikana tiiviillä aikataululla. Henkilöstömuutosten ja kireän aikataulun vuoksi prosessia ei olisi kuitenkaan saatu vietyä maaliin tavalla, joka olisi mahdollistanut tavoitellun lopputuloksen saavuttamisen. Päätös työn jatkamisesta uudella aikataululla toisaalta oli ja toisaalta taas ei ollut helppo, mutta lopulta ainoa mahdollinen. Alkuvuodesta 2021 prosessi jatkuu, mutta paljon töitä on vielä edessä. Jotta voimme onnistua ja menestyä myös tulevaisuudessa, on meillä kaikilla oltava yhteinen suunta, kirkas ja konkreettinen tavoitetila sekä ymmärrys olennaisista asioista, joilla tavoitteet saavutetaan. Strategian tulee ohjata toimintaa monilla tasoilla, kentällä ja sen ulkopuolella. Sen tulee olla organisaation kyvykkyyksien, resurssien ja osaamisen kokoinen ja näköinen. Yksi koko prosessin tärkeimpiä tavoitteita on saavuttaa yhteinen ymmärrys siitä, miten kukin toiminnan osa-alue tukee toisiaan ja miten ne luovat edellytyksiä menestykselle ja tavoitteiden saavuttamiselle. Ihmiset ja heidän osaamisensa ovat kuitenkin nyt ja tulevaisuudessa seuran tärkein pääoma, ja se tulee saada valjastettua vankkureihin, joilla matkataan yhtä matkaa, samaa päämäärää kohden.

Matka strategian luomisesta käytäntöön on toki pitkä. Pikavoittoja ei ole odotettavissa, mutta jatkossakin toiminnan tulee kehittyä johdonmukaisesti, konkreettisia tuloksia tuottaen. Unelmoimme varmasti tulevaisuudessakin yhteisömme kasvattamisesta, kovista urheilullisista tuloksista ja saavutuksista sekä yhä laadukkaimmista prosesseista. Unelmien on kuitenkin konkretisoiduttava tuloksiksi, saavutuksiksi – toteutuneiksi tavoitteiksi. Uuden strategian työstön kimppuun VJS lähtee muuttuneesta tilanteesta; henkilöstössä on kosolti uutta verta ja uutta näkemystä, pelaajamäärä ei ole kehittynyt toivotulla tavalla ja koronan varjo vaikuttaa jokapäiväiseen tekemiseemme. Töitä on tehtävänä ja haasteita voitettavana, mutta, kuten tämän lehden alussa omassa tervehdyksessäni kirjoitin, me olemme täällä. Kolhittuina, mutta vahvoina. Voimme korjata, mitä pitää korjata, ja voimme kehittää, mitä pitää kehittää. Kukaan tuskin odottaakaan toiminnan olevan jatkuvaa nousukiitoa, ja toisaalta haasteet kasvattavat ja avaavat silmiä ja uusia ovia – uusia mahdollisuuksia. Niin nytkin. Siksi maaperä uuden strategian luomiselle on erittäin hedelmällinen, emmekä malta odottaa, että pääsemme toden teolla prosessia edistämään. Ja, kuten niin usein, tälläkin kertaa matka lienee tärkein. Juhlavuotemme on muutaman viikon päästä tulossa päätökseensä. Päätökseensä on tulossa myös tämä juhlavuoden VJS-sanomat. On siis aika kääntää uusi lehti ja katseet kohti tulevaa vuotta – VJS-historian seuraavia askeleita. Kim Ekroos Toiminnanjohtaja


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

39

Aktia-Futistiimi

FUTISTIIMI 2014-2016 -SYNTYNEET LAPSET Aktia-Futistiimissä lapset harjoittelevat leikinomaisesti ammattitaitoisten ohjaajien johdolla. Kerran viikossa kokoontuvissa ryhmissä lapset tutustuvat palloon välineenä, harjoittelevat sen käsittelyä ja opettelevat toimintaa ryhmässä. MAANANTAISIN: MARTINLAAKSO (Kivimäen koulu) TIISTAISIN: MYYRMÄKI (Kilterin koulu) PÄHKINÄRINNE (Pähkinärinteen koulu)

TORSTAISIN: YLÄSTÖ (Ylästön koulu) SUNNUNTAISIN: KIVISTÖ (Aurinkokiven koulu)

LISÄÄ TIETOA TOIMINNASTA JA ILMOITTAUTUMINEN OSOITTEESSA:

www.vjs.fi/vanhemmille/tuu-pelaa/


40

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

VJS-Superjengi

SUPERJENGI VJS:N SUPERJENGI ON ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVIEN LASTEN OMA JOUKKUE. Mukaan ovat tervetulleita tytöt ja pojat ikähaitarilla 5-11v. Harjoituksissa on mukana VJS:n ohjaaja ja lapsilla on lisäksi oma vanhempi/huoltaja/muu aikuinen apunaan. TORSTAISIN: YLÄSTÖ (Ylästön koulu) LISÄÄ TIETOA TOIMINNASTA JA ILMOITTAUTUMINEN OSOITTEESSA: www.vjs.fi/vanhemmille/tuu-pelaa/


VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Volkswagen-Perhefutis

PERHEFUTIS Volkswagen-Perhefutis on perheen pienempien (3-4-vuotiaiden lasten) ja heidän vanhempiensa viikoittainen liikuntatapahtuma, jossa innostutaan liikunnasta maagisen pallon avulla – yhdessä touhuten. • Syksyn 2020 jaksolla Perhefutis on tarkoitettu v. 2016-2017 -syntyneille lapsille ja heidän vanhemmilleen. • Perhefutikseen voi osallistua yhden aikuisen kanssa enintään 2 lasta (sisarukset). • Osallistujamaksu on lapsikohtainen.

TIISTAISIN: MYYRMÄKI (Kilterin koulu) SUNNUNTAISIN: KIVISTÖ (Aurinkokiven koulu) LISÄÄ TIETOA TOIMINNASTA JA ILMOITTAUTUMINEN OSOITTEESSA: www.vjs.fi/vanhemmille/tuu-pelaa/

41


42

VJS-SANOMAT 2020 |

www.vjs.fi

Vantaan Jalkapalloseura


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.