Page 1

VITALIS Wilgenhof

Kunst& CULTUUR programma 2014


2222

COLOFON -------------------------------------------Deze uitgave is tot stand gekomen met de inzet van veel collega’s en artiesten. Allen bedankt daarvoor. -------------------------------------------Tekst Kunst en Cultuur/ activiteiten­ begeleiding Vitalis Wilgenhof -------------------------------------------Eindredactie Kunst en Cultuur/ activiteiten­ begeleiding Vitalis Wilgenhof -------------------------------------------Vormgeving Volle-Kracht concept, ontwerp en organisatie -------------------------------------------Foto’s Foto’s door diverse artiesten, fotografie covers Vincent van den Hoogen -------------------------------------------Drukwerk Drukkerij Schrijen-Lippertz -------------------------------------------Uitgave Vitalis Wilgenhof Gasthuisstraat 1 5614 AR Eindhoven -------------------------------------------januari 2014

5 Voorwoord ------------------------------------------------------------------------

6 Uitgelicht ------------------------------------------------------------------------

8

Educatieve activiteiten

------------------------------------------------------------------------

13 Projecten in de Wilgenhof ------------------------------------------------------------------------

16 Clownerie in Vitalis ------------------------------------------------------------------------

20 Programma 2014 ------------------------------------------------------------------------

34 Wekelijkse activiteiten ------------------------------------------------------------------------


Voorwoord “De paden op, de lanen in...” Als u deze woorden leest, denkt u vast aan “samen erop uit, samen uitgaan”. En dat is precies het thema van Vitalis voor 2014 voor het programma Kunst en Cultuur ! In Vitalis vinden we het belangrijk dat de bewoners zo lang als mogelijk zelf dingen doen en ondernemen, en mee doen aan sociale en andere activiteiten, pas­sief of actief. En dat willen wij ondersteunen: "Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toe­komst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel”. Het programma 2014 biedt vele mogelijkheden. Voor plezier uit en thuis, voor ontmoeting of het stille genot, voor toneel, zang, dans, alleen of met velen. U kunt deelnemen aan het Socratisch Café; of aan de serie Kunsthistorische lezingen: Op zoek naar een Meesterwerk. Het Groot Letter Festival is het eerste literaire evene­ ment op meerdere locaties. Vijf Vitalis-locaties veran­ deren voor één dag in podia voor literaire voordrachten gesprekken met auteurs, en optredens van singersongwriters. U zult in de hal of daarbuiten verrast worden door prachtige of prikkelende exposities van kunstenaars van buitenaf. Maar ook u als bewoner of client wordt uitgenodigd om uw (kunst)verzameling te expose­ren. Kunst kent vele gezichten ?

Bent u meer het actieve type? Power Plus stimuleert actief bewegen in de buitenlucht. Speciaal voor senio­ren in Stratum en omgeving: sportieve buitenactivi­teiten voor 65-plussers. En Power of Sport biedt onafhankelijk van leeftijd, persoonlijk doel of spor­tieve ervaring sport- en beweegprogramma's op maat aan. Zet u beste beentje maar voor! Naast de vaste activiteiten en optredens die te vinden zijn in deze uitgave, kunt u in Wilgenhof daarnaast extra activiteiten verwachten. Deze worden voor of samen met de wijk georganiseerd. Houdt u dus het publicatiebord in de gaten ! O ja: en de horeca in Wilgenhof hoeven we niet meer aan te prijzen. Het hele jaar door kunt u tijdens activiteiten genieten van lekkere hapjes en drankjes. Maar ook van een heerlijke Happerij, of exclusief diner. En de chef-kok organiseert graag voor u een kookwork­shop. Niet te versmaden! Het team van Kunst & Cultuur samen met de activiteitenbegelei­ding en vrijwilligers hebben weer een aantrekkelijk program­ma samengesteld: voor elk wat wils. Ik wens u dan ook heel graag met uw familie en vrienden een gevari­eerd Kunst & Cultuur seizoen toe! Met vriendelijke groet, Decy Eysma, directeur Mart van den Schoor, directeur

5


UITGELICHT Stadsdichter Piet van den Boom wordt huisdichter bij Vitalis De resten van het Stadsdichtfeest zijn nog maar amper opgeruimd of oud-stadsdichter Piet van den Boom gaat al weer op een andere plek in Eindhoven aan de slag. Hij is, in elk geval voor de periode van een jaar, huisdichter bij de Vitalisgroep. Daar gaat hij samen met bewoners verhalen vertellen, schrijven en poĂŤzie presenteren. De huisdichter is om te beginnen actief bij Vitalis Peppelrode, Wilgenhof en Vonderhof. Daar zijn kunsten cultuurmedewerkers Maaike Mul, Wendy van Zon en Noortje Kessels van De Literaire Salon al druk bezig met de voorbereiding van het Groot Letter Festival, dat plaatsvindt in april 2014. Elke locatie geeft op een eigen manier invulling aan deze activiteit. Het centrale thema is: recepten voor een goed leven. Bij Vitalis Vonderhof werken we specifiek aan een project met gevelteksten, waarin we de verbinding met de buurt zichtbaar maken. In de eerste maanden levert de huisdichter een bijdrage door met mensen samen te schrijven. Hij is daarvoor regelmatig aanwezig in de huizen om te luisteren, verhalen te vangen en gedichten te schrijven. Dat gebeurt steeds in kleine groepjes, zodat iedereen er actief aan kan deelnemen.

6 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Piet van den Boom (64) heeft erg veel zin in de uitdaging die deze nieuwe functie biedt en is ervan overtuigd dat het veel mooie verhalen en gedichten zal opleveren. Zijn motto voor het werk als huisdichter heeft hij, hoe kan het anders, samengevat in een gedicht. Meer informatie bij Maaike Mul

in iedereen slaapt een gedicht misschien al lang in diepe rust of slechts in een lichte sluimer zoek ernaar in oude dromen in verbleekte herinneringen en kus de woorden wakker


Het Groot Letter Festival Het Groot Letter Festival is het eerste literaire festival in Eindhoven op meerdere locaties. Vijf Vitalislocaties veranderen voor één dag in podia voor literaire voordrachten, gesprekken met auteurs, en optredens van singer-songwriters. In de liften, de gangen en de huiskamers dragen dichters voor, in de zalen vinden schrijfworkshops plaats, en de entree wordt omgebouwd tot boekwinkel (mét signeersessies!). Poëtische pendelbussen zullen bewoners en bezoekers vervoeren tussen de festivallocaties. Met dit festival willen Vitalis Kunst & Cultuur en De Literaire Salon literatuurliefhebbers van alle leeftijden en uit heel Eindhoven en omstreken bij elkaar brengen. Het Groot Letter Festival zal plaatsvinden op zondag 13 april 2014. De locaties zijn Vitalis Peppelrode, Vitalis Berckelhof, Vitalis Vonderhof, Vitalis Wilgenhof en Vitalis Brunswijck. Samenwerkingspartners: Polare, Plint en Garden Mania. Mede mogelijk gemaakt door: FondsNutsOhra, Plint, Garden Mania, Polare, BKKC, Fonds Sluyterman van Loo, Provincie Noord-Brabant, RCOAK en VSBfonds.

7


EDUCATIEVE ACTIVITEITEN De Literaire Salon Laat u inspireren om te lezen! In de Literaire Salon bespreken we iedere twee weken een aantal korte verhalen en gedichten. Met een kopje koffie of thee en een koekje erbij lezen we gezamenlijk de teksten en bekijken we wat we goed, slecht, mooi of lelijk vinden. Ook als u slechtziend bent kunt u deelnemen aan de Literaire Salon: alle teksten worden voorgelezen. Schuif aan en lees mee! Literaire kennis is niet vereist. Verschillende thema’s voeren ons langs de literaire meesterwerken van de afgelopen 150 jaar. Van Guido Gezelle tot Remco Campert, van Herman Gorter tot Rutger Kopland, van Nescio tot Kader Abdolah, van Maria Vasalis tot Ramsey Nasr, en van Willem Elsschot tot Simon Carmiggelt. Lezen wordt een feestje! De thema's van de bijeenkomsten lopen uiteen van lichte onderwerpen als 'reizen' en 'kerst', via actuele literaire activiteiten als de Boekenweek en Gedichtendag, tot aan zwaardere thema's als 'waar gaat het om in het leven?'. Ook zijn er bijeenkomsten waarin het werk van één schrijver centraal staat. Daarnaast krijgt u zelf de gelegenheid om thema's, teksten of schrijvers aan te dragen.

8 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Noortje Kessels studeerde in 2008 cum laude af in de literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hierna werkte zij negen maanden fulltime als alfahulp in de ouderenzorg in Eindhoven. Momenteel is Kessels redacteur/programmamaker bij Literair Productiehuis Wintertuin te Nijmegen en geeft ze cursussen poëzie lezen aan verschillende Volksuniversiteiten. Voorheen recenseerde Kessels fictie en non-fictie voor 8WEEKLY, en tijdens haar studie was zij secretaris en redacteur van Frame, tijdschrift voor literatuurwetenschap. Meer informatie over Kessels en haar werkzaamheden vindt u op www.deliterairesalon.nl.

Programma Literaire Salon 2014 Donderdag 9 januari Verlies uzelf in de verhalenwereld van de grote literatoren. Nederlandse en buitenlandse auteurs, ze komen allemaal aan bod in de Literaire Salon.

Donderdag 23 januari Volgende week is het weer Gedichtendag! Dit jaar is het thema 'verwondering'. Laat u in deze Literaire Salon verrassen door bevreemdende gedichten.


Donderdag 6 februari Onder het genot van een kopje koffie of thee lezen we spannende verhalen en ontroerende gedichten. Schuif aan en lees mee!

Donderdag 20 februari Lezen wordt een feestje in de Literaire Salon. Ontmoet andere literatuurliefhebbers en wissel leeservaringen uit.

Donderdag 6 maart Van 8 t/m 16 maart is het weer Boekenweek. Dit jaar is het thema 'reizen'. Daarom in deze Literaire Salon verhalen en gedichten over reizen, thuisblijven en de vraag: wat doet reizen met een mens?

Donderdag 20 maart Doe leestips op in de Literaire Salon! Leer nieuwe genres, auteurs en boeken kennen en laat u inspireren om verder te lezen.

Donderdag 3 april Verlies uzelf in de verhalenwereld van de grote literatoren. Nederlandse en buitenlandse auteurs, ze komen allemaal aan bod in de Literaire Salon.

Donderdag 17 april Onder het genot van een kopje koffie of thee lezen we spannende verhalen en ontroerende gedichten. Schuif aan en lees mee!

9


Donderdag 1 mei Lezen wordt een feestje in de Literaire Salon. Ontmoet andere literatuurliefhebbers en wissel leeservaringen uit.

Donderdag 15 mei Doe leestips op in de Literaire Salon! Leer nieuwe genres, auteurs en boeken kennen en laat u inspireren om verder te lezen.

Donderdag 12 juni Verlies uzelf in de verhalenwereld van de grote literatoren. Nederlandse en buitenlandse auteurs, ze komen allemaal aan bod in de Literaire Salon.

Donderdag 26 juni Onder het genot van een kopje koffie of thee lezen we spannende verhalen en ontroerende gedichten. Schuif aan en lees mee!

Donderdag 10 juli Lezen wordt een feestje in de Literaire Salon. Ontmoet andere literatuurliefhebbers en wissel leeservaringen uit.

Donderdag 24 juli In deze laatste Literaire Salon voor de zomer kijken we terug op de verhalen en gedichten die we dit jaar gelezen hebben: wat maakte grote indruk en wat vond u niets? De beste auteurs komen nogmaals voorbij!

10 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Klassiek luisteruur met Ferry Vierhout Al enige jaren komt Ferry Vierhout in Vitalis Wilgenhof, om ons te laten genieten van mooie muziekfragmenten voor alle liefhebbers van klassieke muziek. Ook in 2014 staan weer klassieke muziekavonden gepland in het voor en najaar op de dinsdagavond in de activiteitenruimte Cedrus op de eerste etage, van 19.30 tot 21.00 uur. De heer Vierhout was meer dan 30 jaar als leraar Nederlands verbonden aan het Peellandcollege te Deurne. Hij heeft regelmatig koffieconcerten georganiseerd en gepresenteerd. Voor radio FM presenteerde hij bijna drie jaar lang op zondagmorgen het klassieke radioprogramma Sour Cream. Ook gaf hij regelmatig kamermuziekconcerten waarbij hij zijn favoriete instrument de Traverso (achttiende-eeuwse dwarsfluit) bespeelde. Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden en de Courant.


Doe mee met het Socratisch Café Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek, die op Socratische wijze met elkaar een thema uitdiepen: vragend, onderzoekend, de essentie vattend. Tijdens het Socratisch Café hebt u de gelegenheid om een aspect van het/uw leven inhoudelijk uit te diepen en te genieten van dat wat eigen is aan een goed gesprek: het spel van ideeën, de betrokkenheid bij en herkenning van anderen, het zelfonderzoek, de combinatie van lichtvoetigheid en ernst, et cetera. Door ervaring op te doen met klassieke en moderne gesprek- en reflectievormen leert u betere gesprekken voeren en een onderzoekende houding verder te ontwikkelen. Iedere bijeenkomst staat er één inhoudelijk thema centraal, bv. vriendschap, vrijheid, identiteit, vertraging en verbinding. Er is in het Socratisch Café steeds een gespreksleider aanwezig, de heer Ton den Boer.

Ook in 2014 is er 1x per maand op woensdagavond een Socratisch Café Onder het nuttigen van een kom soep en een sandwich starten alvast de onderlinge gesprekken. Om 18.30 uur gaan we beginnen met het Socratisch gesprek in de Cedrus. Reken erop dat we echt onderling in gesprek gaan en dat het niet een avond wordt om eens gezellig te horen wat een ander vertelt: we gaan samen aan de slag. We moeten helaas wel een kleine vergoeding vragen van 10 euro per keer. We zien u graag op een van deze avonden. Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden.

11


Op zoek naar een Meesterwerk

Inhoud van de lezingen

In 2014 start er een serie van 5 lezingen “Op zoek naar een Meesterwerk” verzorgd door Kunsthistorica Sophie Tutelaers.

Lorenzo Ghiberti: De paradijsdeuren, 1442-52 Jan van Eyck: Het Lam Gods, 1432 Michelangelo: David, 1501-1503 Rembrandt: De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, 1632 Vincent van Gogh: De Zonnebloemen, 1888-1889

Kunstgeschiedenis is meer dan een opeenvolging van stijlen. In iedere periode staat een meesterlijke kunstenaar op, die zijn leven en zijn tijd aan ons toont door zijn kunstwerken. Deze Meesterwerken vertellen ons hoe de mensen leefden en wat hen bezighield. In deze lezingenreeks onderzoeken we vijf van dergelijke sleutelwerken. We stellen fundamentele vragen die ons helpen een stukje kunstgeschiedenis te reconstrueren. Wie was de maker? Waarom koos hij voor dit onderwerp? Wat wilde hij aan ons overdragen met dit kunstwerk? Hoe maakte hij het werk? Wie gaf de opdracht voor het kunstwerk? Waar was het werk te zien? Hoe reageerde men op het kusntwerk? Wat gebeurde er in die tijd en in dat land?

Bio Sophie Tutelaers Sophie Tutelaers (1977) studeerde kunstgeschiedenis in Groningen. Ze rondde haar studie af met een scriptie over materieel technisch onderzoek naar werken van Vincent van Gogh. Daarna vervulde ze verschillende functies in het bedrijfsleven, zowel in kunstmanagement als in facility management. Kunstgeschiedenis en kunsteducatie bleef trekken en daarom besloot ze in 2009 de lerarenopleiding aan de Radboud Universiteit te volgen. Vanaf het voorjaar 2010 geeft ze les op middelbare scholen, lezingen en cursussen voor volwassenen en rondleidingen in musea en exposities, in het bijzonder als vaste rondleider in het NoordBrabants Museum in ’s Hertogenbosch.

12 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Data 2014 26 augustus, 9 september, 23 september, 7 oktober, 21 oktober. Bij voldoende belangstelling kan er in het nog een vervolg gepland worden. Aanvang: 19.00 uur in de Cedrus

Kosten Voor de 5 bijeenkomsten betaalt u een bedrag van 37.50 euro incl. koffie/thee. U kunt dit bedrag betalen tijdens de eerste lezing op 26 augustus. Het is niet mogelijk om per bijeenkomst in te schrijven.


PROJECTEN IN WILGENHOF Ankerpunt in de wijk Levendigheid, samen genieten van de aangename dingen in het leven, voor jong en oud. Dat wil Vitalis bieden. Want, genieten van het leven houdt nooit op. Kijk naar onze uitgebreide programma voor kunst, cultuur en uitgaan. Wilt u meedoen aan een cursus schilderen of Tai Chi? Wilt u samen naar een theatervoorstelling, een interessante dagtrip maken of een gezellig etentje in één van onze restaurants? Vitalis maakt het mogelijk. Vitalis Wilgenhof ligt midden in een bruisende woonwijk. Wij maken als het ware deel uit van de wijk. Vanuit dit geografisch gegeven maar ook omdat we actief willen deelnemen aan het wijkgebeuren stelt Wilgenhof de deuren open voor de wijk. Voor u als bewoner betekent dit dat naast het activiteitenaanbod dat u wordt aangeboden door de medewerkers kunst en cultuur en de activiteitenbegeleiding ook activiteiten worden aangeboden die in relatie staan tot de wijk en waarbij ook wijkbewoners van harte welkom zijn. Wilgenhof wordt hierdoor voor u én de wijkbewoners the place to be. In Wilgenhof kunt u leven en beleven. Wilgenhof is het bruisend hart van de wijk waarin ruimte is voor een eigen leven maar ook samen beleven.

Voor komend jaar staan er weer diverse gezellige/ ontspannende, interessante, informatieve, kunst maar ook recreatieve activiteiten op het programma. Alle activiteiten die worden aangeboden worden gepubliceerd op de informatiepunten en Wilgenhof. Houd ook de informatie die u kunt vinden in De Courant in de gaten. Het komend jaar gaat u samen met de wijkbewoners veel beleven. Frans Offermans, Coördinator Ankerpunt in de Wijk.

Project Hasselbraam Ouderen en kinderen samen... Samenwerking met de Hasselbraam, en Kinderdagverblijf de Droomwereld. Sinds het afgelopen jaar hebben we veel contact met leerkrachten van basisschool, de hasselbraam. Hoe kunnen we gaan samenwerken met elkaar!! Hoe mooi is het om ouderen samen te laten spelen , werken, praten met kinderen… Wij vonden dat allemaal een erg goed idee en hebben voor het afgelopen jaar maar ook voor het komend

13


jaar verschillende activiteiten op het programma staan. Zoals; dansen/bewegen op muziek met kinderen en dementerende ouderen, voorlezen aan elkaar, Spelletjes spelen, werken in verschillende thema’s, maar denk ook de kleine activiteiten zoals; zingen voor de ouderen, uitdelen van knutselwerkjes en nog veel meer. De reactie van beide partijen is erg goed en heel mooi om te zien. Ook kinderdagverblijf “de Droomwereld” komt 4 keer per jaar met een klein groepje kleuters naar wilgenhof toe om samen een kleine, eenvoudige activiteit te doen. Deze activiteiten worden voornamelijk in de huiskamer van Stratum en in het dagcentrum gedaan. We gaan er ook samen met de kinderen een mooi jaar van maken, met vele activiteiten die op verschillende momenten, die worden aangeven worden op de publicatieborden.

activiteiten mogelijk zijn, zoals buitengym, sportief fietsen, yoga- en actief wandelen. Een combinatie van deze activiteiten behoort ook tot de mogelijkheden. Allemaal sportieve programma’s om heerlijk actief, op uw tempo, bezig te zijn in de buitenlucht, leuke mensen te ontmoeten en bovenal fit en gezond door het leven te gaan. Wekelijks bewegen onder professionele begeleiding leidt tot een verbetering in techniek, coördinatie, houding, conditie, kracht en lenigheid, waardoor u zich meer energiek, fit en gezond zult voelen. Samen met de voordelen van het bewegen in een groep; motivatie en de vele sociale contacten die u opdoet zult u merken dat dit echt iets toevoegt. Doe mee met een gratis proefles en ervaar wat het u brengt!

Diverse buitenwandelingen

Power Plus Power Plus; actief bewegen in de buitenlucht speciaal voor senioren in Stratum en omgeving! Eindhoven- Power of Sport wordt met veel enthousiasme en professionaliteit gerund door Kari-Anne Tummers en Cathy Kleve. Samen verzorgen zij met PowerPlus sportieve buitenactiviteiten voor 65-plussers in regio Eindhoven. Onafhankelijk van je leeftijd, persoonlijk doel of sportieve ervaring biedt Power of Sport, sport- en beweegprogramma's op maat. Het maakt niet uit of je een beginnende of gevorderde beweger bent, want er is voor ieder wat wils. Het PowerPlus programma van Power of Sport bestaat uit wekelijkse groepstrainingen, waarbij verschillende

14 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Culinaire wandeling; Eindhoven culinair ontdekken met Power plus, elke wandeling een ander culinair thema met bijv; 'Echt Eindhovensch'. We willen elke keer iets ludieks doen op culinair vlak gecombineerd met een wandeling, iets proeven, iets zien. Kunst wandeling; Kunst ontdekken met Power Plus. Heerlijke wandeling met kunstzinnig karakter... Fotowandeling; wandeling in soort spel/speurtocht vorm, door middel van foto's naar je volgende reisdoel... Jaargetijdenwandeling; heerlijk wandelen en zien wat de jaargetijden ons brengen.


Inmiddels komen de hondjes regelmatig op bezoek en de reacties van bewoners zijn geweldig, zij genieten zichtbaar van de aanwezigheid van de puppy’s, en er is zichtbaar een interactie tussen mens en dier.

Kunst in Wilgenhof Levendigheid, samen genieten van de aangename dingen in het leven, voor jong en oud. Dat wil Vitalis bieden. Want, genieten van het leven houdt nooit op. Vitalis staat ook voor kunst en cultuur.

De aaihondjes op bezoek Al geruime tijd komen in Vitalis Wilgenhof de aaihondjes op bezoek bij bewoners. Het idee is ontstaan vanuit de overtuiging van de positieve werking tussen mens en dier. Een van de medewerkers van Vitalis Wilgenhof deelt met haar partner dezelfde passie voor honden en is inmiddels ontaard in een levenswerk. Het werk in de ouderenzorg heeft haar doen beseffen dat de aanwezigheid van dieren niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Door het praten over de honden, is zij tot de conclusie gekomen dat er veel ouderen zijn die de afwezigheid van dieren als een gemis ervaren.

In 2014 kunt u genieten van regelmatig wisselende exposities in het paviljoen/vide van Vitalis Wilgenhof. Elke twee maanden zal het paviljoen/vide en de gangen worden opgefleurd met “Kunst aan de Wand” waarbij we streven naar een kleurrijk, eigentijds, geëngageerd, sfeerbevorderend werk van een goede kwaliteit, passend binnen de sfeer van Wilgenhof. In het afgelopen jaar hebben diverse bewoners een verzameling tentoongesteld. Ook dit jaar kunnen er weer diverse verzamelingen bewonderd gaan worden in de vitrinekasten. Heeft u ook een verzameling en wilt u deze graag exposeren, dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij: Medewerker Kunst en Cultuur, Marian Bertens 0402148300

15


CONTACTCLOWNS BIJ VITALIS Verbaal communiceren lijkt voor een ieder van ons normaal. Toch niet voor iedereen. Mensen met een verstandelijke beperking en dementerenden begrijpen deze taal niet. De wereld wordt voor hen meer en meer onbegrijpbaar. Ze trekken zich terug in hun eigen ik. Het contact met de buitenwereld wordt moeilijker. Mensen raken steeds meer in een isolement. Doen ze er dan nog toe??

Zelf doen! De Contactclown Legt de regie volledig bij de ander. Hij gaat mee in hun belevingswereld. Hij voelt de ander aan en gaat mee in emoties Samen zijn ze bang Samen zijn ze bedroefd Samen zijn ze boos Samen zijn ze blij De bewoner voelt zich gehoord, gezien en niet meer alleen.

Er Toe doen! Waar gaat het in het leven om? Je wil gehoord worden Je wil geliefd worden Je wil kunnen lachen Je wil gewaardeerd worden Je wil jezelf zijn De Contactclown kan een geliefde zijn, een maatje of een nar. Hij neemt je zoals je bent en leeft volledig in het nu Het gaat om u, ’t gaat om nu!

Meedoen! Iedereen hoort erbij! De bewoner staat centraal, met om hem heen allerlei mensen die op hun eigen manier belangrijk zijn. De Contactclown kan ook belangrijk zijn voor het welzijn van de bewoner. Hij kan zorgen voor levendigheid die afgestemd is op de bewoner op dat moment. Hij kan een mond laten lachen en ogen weer doen kijken. De bewoner doet mee!

Conclusie Dat de Contactclown past binnen Vitalis is hiermee duidelijk. Hij kan een belangrijke rol spelen als het gaat om de welzijn van de bewoner. De kwaliteit van leven verbetert hierdoor.

16 Kunst- en Cultuurprogramma 2014


Vitalis Zuid Binnen Vitalis Zuid werken verschillende Contactclowns, in totaal nu 4. Deze zijn verdeeld over de verschillende locaties in Eindhoven Zuid. Zij hebben de opleiding Fantasycare afgerond. Zo zijn zij gevormd tot de clowns die zij nu zijn. Elk met zijn eigen persoonlijkheid en eigenaardigheden. De clown is op de locatie een einzelgänger. De inspiratiebron vinden ze bij elkaar. Elk mens is uniek, zo ook de clown. Soms is er een klik en soms is deze minder. Dit zijn redenen om de samenwerking tussen de verschillende clowns tot stand te brengen.

niet wat niet, maar wat wèl nu, jij en ik; waar ben je? zoek ik je, spelen we, tasten af, raken we zingen lachen leuk en eng mijn gekke pakje, rooie neus achterna uit of in een rol blaas ik bel of ballon samen mens, dit ogenblik dansen op het koord Susan Dekkers- stagiaire Geestelijke Verzorging

17


STICHTING VIER HET LEVEN Samen uit, samen genieten in theaters Eindhoven en Nuenen Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ organiseert Stichting Vier het Leven theater- en concertbezoek met begeleiding voor senioren die dit niet meer zelfstandig kunnen of durven ondernemen. Deelnemende senioren kunnen - als gast van Vier het Leven - naar diverse voorstellingen in het Parktheater in Eindhoven en in Het Klooster in Nuenen. Zij worden begeleid door een vrijwilliger; een gastvrouw of gastheer van Vier het Leven. Tijdens een avond uit ontstaan nieuwe ontmoetingen tussen ouderen onderling en tussen ouderen en vrijwilligers. Een bijzondere belevenis die het voor ouderen mogelijk maakt om mee te blijven doen.

Begeleiding Gasten van Vier het Leven worden thuis opgehaald door een vrijwilliger. Indien nodig wordt voor passend vervoer gezorgd, zoals rolstoelvervoer. In het theater is een tafel gereserveerd en er is ruim tijd voor een gesprek en een drankje. De gasten krijgen 1e rang plaatsen en indien nodig wordt een rolstoelplaats geregeld. Ook wordt rekening gehouden met andere persoonlijke wensen. Na de voorstelling worden de gasten van Vier het Leven weer veilig thuis gebracht. De gastvrouw/gastheer begeleidt drie ouderen bij hun avond uit. U bent dus altijd met een klein gezelschap!

Aanmelden Hoe werkt het? In samenwerking met Parktheater Eindhoven, Het Klooster Nuenen en de Schalm Veldhoven is een afwisselend programma-aanbod samengesteld van muziek, toneel, opera en cabaret en concerten. Het complete programma is op te vragen bij Stichting Vier het Leven. Elke drie maanden is er een nieuw programma-aanbod. Ouderen maken hieruit hun keuze en melden zich aan. Stichting Vier het Leven zorgt voor de entreekaarten, consumpties, de begeleiding, het vervoer en prettig gezelschap.

18 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Oudere inwoners van Eindhoven, Nuenen, Veldhoven, Geldrop, Son en omstreken, die graag weer eens uitgaan, kunnen zich geheel vrijblijvend en kosteloos aanmelden bij Vier het Leven. Zij krijgen dan meer informatie over de activiteiten van Vier het Leven en het regioprogramma thuis gestuurd. Aanmelden als Vier het Leven deelnemer in deze regio kan via het centrale telefoonnummer: 035-5245156 of via email info@4hetleven.nl. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.4hetleven.nl.


Wat heb ik een heerlijke avond gehad. Dankzij jullie heeft het leven een andere wending gekregen voor mij.” Ik vind het echt heel fijn dat iemand de deur achter me dicht doet, als ik mee geweest ben met een uitje van jullie” “Een concept met een gouden randje, ik voel me een koningin.” Ik ben al 25 jaar niet meer uit geweest, dit is echt fantastisch.”

Meer weten Organisaties die meer informatie wensen over Stichting Vier het leven en haar activiteiten in de regio Eindhoven kunnen contact opnemen met Jacqueline Weusthof, vrijwillig Locatie Coördinator. Mail: jacqueline@4hetleven.nl

19


januari& februari


MAANDAG 6 JANUARI

ZONDAG 12 JANUARI

WOENSDAG 29 JANUARI

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsconcert Stratums muziekkorps

Dansavond

14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

11.00 uur De nieuwjaarsreceptie wordt dit jaar gevierd op 2 januari in de Speckenzaal voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Iedereen is van harte welkom!

WOENSDAG 8 JANUARI Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 9 JANUARI Happerij 14.30 - 16.30 uur in de Speckenzaal

Literair Salon 14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Zoals u ieder jaar gewend bent verzorgd het Stratums Muziekkorps het nieuwjaarsconcert..

WOENSDAG 22 JANUARI Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 23 JANUARI Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Literair Salon 14.30 - 16.00 uur / Cedrus

19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 30 JANUARI Nationale gedichtendag 14.30 uur / Speckenzaal PoĂŤzie is een van de peilers van de literatuur. Ieder jaar wordt op de laatste donderdag van januari de "Gedichtendag" gevierd. Deze dag willen wij niet ongemerkt voorbij laten gaan. Wij zijn dus op zoek naar bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers, die graag een gedicht willen voordragen. Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden.

Bistromenu 17.00 uur / restaurant Magnolia

21


DINSDAG 4 FEBRUARI

DONDERDAG 13 FEBRUARI

DONDERDAG 20 FEBRUARI

Concert gepresenteerd door de Brabantzangers

Concert gepresenteerd door KBO orkest

Literair Salon

19.30 - 21.00 uur / Speckenzaal

19.30 uur / Speckenzaal

WOENSDAG 5 FEBRUARI

VRIJDAG 14 FEBRUARI

Kienen

Vandaag is het Valentijnsdag

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 6 FEBRUARI Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Literair Salon 14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Laat u verrassen door kinderen van groep 6/7 van basisschool De Hasselbraam.

WOENSDAG 19 FEBRUARI Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Duitse dag gecombineerd met een Duitse happerij 14.30 uur / Speckenzaal

DINSDAG 25 FEBRUARI Modeshow van firma H en A mode 10.00 uur / Speckenzaal Daarna verkoop in het paviljoen 1e etage tot 15.00 uur.

Carnaval Veurverwèrmingsbal 19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal M.m.v. CV de Kletsmeiers en hun eigen dansgarde en Kletsblaozers Carnavaleske kleding verplicht! Met een prijs voor ‘t schonste menneke en vrouwke. Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden.

22 Kunst- en Cultuurprogramma 2014


WOENSDAG 26 FEBRUARI Dansavond

VRIJDAG 28 FEBRUARI T/M 5 MAART

19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal

Carnaval in Lampegat

Voor iedereen, ook niet-dansers.

DONDERDAG 27 FEBRUARI Diner exclusief 17.00 uur / restaurant Magnolia

VRIJDAG 28 FEBRUARI Carnavalsmodeshow door kinderen van ‘de Hasselbraam’ 13.00 - 14.00 uur / Speckenzaal

23


maart& april


VRIJDAG 1 MAART

WOENSDAG 5 MAART

DONDERDAG 20 MAART

Nationale complimentendag

Kienen

Literair Salon

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Haringhappen

Happerij

14.30 / Speckenzaal

14.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 6 MAART

ZATERDAG 22 MAART

Happerij Literair Salon

NL-doet Voorstelling verzorgd door Operettegezelschap Priamore

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

14.30 uur / Speckenzaal

MAANDAG 3 MAART

WOENSDAG 19 MAART

Carnavalsbrunch met muzikale omlijsting van dweilorkest Bourgondisch Brass Comfort

Kienen

NL-doet is anders. Op deze dag komen er mensen die zich vrijwillig inzetten speciaal voor u om er een geweldige dag van te maken. Tijdens deze middag kunt u genieten van een prachtige voorstelling verzorgd door Operettegezelschap Priamore.

19.30 uur / Speckenzaal Het klinkt zo vanzelfsprekend... een complimentje geven als iets goed gaat! T贸ch doen we het in de praktijk maar weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Dat is jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken! Wie geeft u vandaag een compliment?? Uw buurvrouw/buurman, de verzorgende, de kok????

14.30 uur / Speckenzaal

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

12.00 - 14.00 uur / Speckenzaal

25


DINSDAG 25 MAART

WOENSDAG 2 APRIL

WOENSDAG 16 APRIL

Dansochtend met kinderen van basisschool de Hasselbraam

Kienen

Kienen

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

10.00 uur

DONDERDAG 3 APRIL

DONDERDAG 17 APRIL

Literair Salon

Literair Salon

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Deze activiteit is uitsluitend bedoeld voor bewoners van Wonen aan de Gasthuisstraat.

WOENSDAG 26 MAART

Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Dansavond 19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

ZONDAG 13 APRIL Het Grote Letter Festival 14.00 - 22.00 uur

DONDERDAG 27 MAART Bistro menu 3 gangen 17.00 uur / restaurant Magnolia

26 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

MAANDAG 21 APRIL 2e paasdag Concert gepresenteerd door het Sint Petersburgkwartet 14.30 uur / Speckenzaal


WOENSDAG 23 APRIL

ZATERDAG 26 APRIL

Dansavond

Koningsdag

19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal

Op Koningsdag organiseren we een Oranje High Tea. De High Tea wordt gehouden in de Speckenzaal en vindt plaats na de Aubade van het Stratums muziekkorps. De aubade is voor iedereen, maar indien u deel wilt nemen aan de Oranje High Tea, dient u zich hiervoor in te schrijven bij de servicebalie. Voor een feestelijk geheel mag u gerust een versierde hoed opzetten. Nadere informatie volgt via de publicatieborden en in de Courant.

Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

DONDERDAG 24 APRIL Bistromenu 17.00 uur / restaurant Magnolia

WOENSDAG 30 APRIL Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

27


mei& juni


DONDERDAG 1 MEI Literair Salon 14.30 - 16.00 uur / Cedrus

latere leven. Maar ook die van zijn ouders en grootouders. Het is weer een programma met een knipoog, maar toch ook met genoeg momenten om even bij stil te staan wat geloof nu eigenlijk inhoudt‌.

DONDERDAG 22 MEI Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Kienen

DONDERDAG 8 MEI

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

WOENSDAG 28 MEI

Thema Landleven, van het erf

DONDERDAG 15 MEI

Kumpulan

Literair Salon

Tijdens deze middag laten we de Indische sfeer van weleer herleven. Kom genieten van een sfeervolle middag met muziek, Indische hapjes, dans en snuisterijen. Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden en in de Courant.

Aanvullende informatie volgt via affiches op de publicatieborden en in de Courant.

14.30- 16.00 uur / Cedrus

Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

WOENSDAG 21 MEI

WOENSDAG 14 MEI

Dansavond

Geestig geloof gepresenteerd door Willem van der Heijden

Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

14.30 uur / Speckenzaal Welke rol speelt het Katholiek Geloof, bij u, bij mij? Als pastoor neemt Willem u mee naar zijn geloofsbeleving in zijn jeugd en

19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal

10.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 29 MEI Diner exclusief 17.00 uur / restaurant Magnolia

29


DINSDAG 3 JUNI

WOENSDAG 11 JUNI

DONDERDAG 19 JUNI

Dansochtend met kinderen van basisschool de Hasselbraam

Kienen

Happerij

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

10.00 uur

DONDERDAG 12 JUNI

WOENSDAG 25 JUNI

Literair Salon

Kienen

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

ZONDAG 15 JUNI

DONDERDAG 26 JUNI

Jazzconcert Jong voor Oud

Literair Salon

Deze activiteit is uitsluitend bedoeld voor bewoners Wonen aan de Gasthuisstraat.

DONDERDAG 5 JUNI Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.00 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

Diner exclusief 17.00 uur / restaurant Magnolia

WOENSDAG 18 JUNI Dansavond 19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

30 Kunst- en Cultuurprogramma 2014


juLI& AUGUSTUS


WOENSDAG 9 JULI

DONDERDAG 24 JULI

WOENSDAG 6 AUGUSTUS

Kienen

Happerij

Kienen

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

Literair Salon

DONDERDAG 10 JULI

14.30 - 16.00 uur / Cedrus

DONDERDAG 7 AUGUSTUS

Happerij barbecue

WOENSDAG 30 JULI

Happerij

14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal Met spectaculaire sambashow Brasil verzorgd door Los del Sol

Literair Salon 14.30 - 16.00 uur / Cedrus

14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

Dansavond 19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal Voor iedereen, ook niet-dansers. Niet alleen leuk om te dansen maar ook om te kijken en luisteren.

WOENSDAG 20 AUGUSTUS Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

WOENSDAG 23 JULI Kienen 19.00 - 21.30 uur / Speckenzaal

DONDERDAG 31 JULI Bistromenu

DONDERDAG 21 AUGUSTUS

17.00 uur / restaurant Magnolia

Happerij 14.30 - 16.30 uur / Speckenzaal

32 Kunst- en Cultuurprogramma 2014


DINSDAG 26 AUGUSTUS

VRIJDAG 29 AUGUSTUS

Kunsthistorische lezingen: Op zoek naar een Meesterwerk

Modeshow en verkoop door firma Euromode

19.00 uur / Cedrus

10.30 uur / Speckenzaal Verkoop paviljoen 1 etage

WOENSDAG 27 AUGUSTUS Dansavond 19.30 - 21.30 uur / Speckenzaal Voor iedereen, ook niet-dansers.

DONDERDAG 28 AUGUSTUS Bistromenu 17.00 uur / restaurant Magnolia

33


WEKELIJKSE ACTIVITEITEN MAANDAG

DINSDAG

Fitness

Fitness

09.30 - 10.30 uur / Fitnessruimte

08.45 - 09.45 uur / Fitnessruimte

Yoga - koffiedrinken

Gymnastiek

10.30 - 11.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus

10.00 - 10.45 uur / Activiteitenruimte Cedrus 11.00 - 11.45 uur / Activiteitenruimte Cedrus

Koffiedrinken - Yoga 11.30 - 12.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus

Fitness 12.15 - 13.15 uur / Fitnessruimte

Bridgen 13.30 - 17.00 uur / Kleine activiteitenruimte

Jeu de boules

Sjoelen

14.00 - 16.00 uur / Jeu de boulesbaan (mei/oktober)

15.00 - 16.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus

Inloop Wilgenweb 13.30 - 14.30 uur / InternetcafĂŠ

Koersbal 19.00 - 21.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus

34 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Biljartclub 14.00 - 17.00 uur / Biljartruimte

Fitness 16.30 - 17.30 uur / Fitnessruimte


WOENSDAG

DONDERDAG

Schilderclub

Fitness

10.00 - 12.00 uur / Activiteitenruimte Cedrus

08.45 - 09.45 uur / Fitnessruimte

Handwerken

Bloemschikken

13.30 - 15.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus

10.00 - 11.30 uur / Activiteitenruimte Cedrus (om de week)

Inloop Wilgenweb 13.30 - 14.30 uur / Internetcafé

Biljartclub 14.00 - 17.00 uur / Biljartruimte

Fitness 16.15 - 17.15 uur / Fitnessruimte

Onze Liederentafel 19.30 - 21.00 uur / Activiteitenruimte Cedrus

VRIJDAG Dubbeltjes kienen 14.00 - 16.00 uur / Activiteitenruimte Cedrus

Inloop Wilgenweb 13.30 - 14.30 uur / Internetcafé

35


37


notities...


Voor het programma Kunst en Cultuur 2014 hebben we gekozen voor het thema ‘uitgaan’. Kunt u het zich nog herinneren? Die eerste pasjes bij de dansschool? De theaterbezoekjes, dat bijzondere concert, een spannend bioscoopbezoek of circusoptreden? We nemen u in dit boekje graag mee naar de sfeer van weleer. Maar bij vroeger houdt het natuurlijk niet op! Ook nu valt er nog genoeg te beleven! Met het programma Kunst en Cultuur hebben we geprobeerd om weer een veelzijdig programma neer te zetten. Voor ieder wat wils. Met onverwachte momenten en ontmoetingen. Laat u inspireren en verrassen. Doet u mee?

Kunst cultuur vitalis wilgenhof 2014  

http://www.vitalisgroep.nl/images/downloads/Kunst_cultuur_Vitalis_Wilgenhof_2014.pdf

Advertisement