Page 1

VITALIS residentie petruspark

Kunst& CULTUUR programma 2014


2222 5 Voorwoord ------------------------------------------------------------------------

6 Uitgelicht COLOFON -------------------------------------------Eindredactie Annette Balmer -------------------------------------------Vormgeving Volle-Kracht concept, ontwerp en organisatie -------------------------------------------Foto’s Diverse artiesten, fotografie covers Vincent van den Hoogen -------------------------------------------Drukwerk Drukkerij Schrijen-Lippertz -------------------------------------------Uitgave Vitalis Residentie Petruspark Mgr. Swinkelsstraat 2 5623 AP Eindhoven -------------------------------------------januari 2014

------------------------------------------------------------------------

10 Exposanten ------------------------------------------------------------------------

13 Activiteiten ------------------------------------------------------------------------

15 Geestelijke verzorging ------------------------------------------------------------------------

16 ‘Social Media’ ------------------------------------------------------------------------

17 Socratisch Café ------------------------------------------------------------------------

18 Programma ------------------------------------------------------------------------


Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het programmaboek Kunst & Cultuur van Vitalis Residentie Petruspark 2014. Een programma waarvan wij hopen en verwachten dat het u iets extra’s biedt waaraan u volop plezier zult beleven. Met Kunst & Cultuur willen wij niet alleen plezier en genoegen aanreiken, maar ook mogelijkheden voor nieuwe ontmoetingen en zinvolle contacten. Een afwisselend en boeiend cultuurprogramma draagt bij aan de kwaliteit van leven waar wij als organisatie voor staan. Het vormt de basis van onze identiteit en ondersteunt de kernwaarden van de Vitalis missie en visie: Ertoe doen – Zelf doen en Meedoen. Het programmaboek 2014 is een leidraad voor de maandelijkse en wekelijkse momenten waarvan wij hopen dat u zult genieten of die u uitnodigen tot actieve deelname. Want wat is een optreden zonder publiek?

Als u verder bladert zult u zien dat het programma bestaat uit structurele activiteiten, kunstzinnige projecten en exposities. Samenwerking met andere cultuurorganisaties zal de komende jaren uitgebreid en versterkt worden. Zo is er al een samenwerking met het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven en met het Parktheater, met wie onder andere plannen zijn voor het organiseren van een operacursus. Kortom, voor iedereen is er wat te beleven dus. Ik hoop dat u gaat genieten van de vele activiteiten en exposities die u aangeboden worden.

Léon G.W. Savelkoul directeur

5


UITGELICHT Literaire club

Op zoek naar een meesterwerk

Wegdromen bij een goed boek of mijmeren bij een prachtig gedicht… lezen is heerlijk. Maar wat wil de schrijver eigenlijk over brengen met zijn werk? Hoe doet hij dat? En wat staat er tussen de regels?

Een goed kunstwerk kan zowel visueel als emotioneel een diepe indruk maken op de beschouwer. Kunstgeschiedenis is meer dan een opeenvolging van stijlen. In iedere periode staat een meesterlijke kunstenaar op, die zijn leven en dat van zijn tijd aan ons toont door zijn kunstwerken.

Ieder seizoen kiest de leesgroep zes boeken die ze wil bespreken. Om de zes weken wordt er een boek besproken aan de leestafel in de Baron onder leiding van Ineke Bakker, docente Nederlands. Onder het genot van een kopje koffie met een koekje erbij wordt het boek uitvoerig besproken en geanalyseerd. Ieder lid van de literaire club en de begeleidster dragen titels aan van boeken die de moeite waard zijn om te bespreken. Een inspiratiebron is bijvoorbeeld het tvprogramma ‘Boeken’ van Wim Brands, zondagmorgen bij de VPRO. De boeken die in de tweede helft van de cyclus gelezen en besproken zullen worden, zijn: - Antonio Pennachi - Het Mussolinikanaal - Frank Weterman - De Graanrepubliek - Laura Starink - Duitse wortels

6 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Vitalis Residentie Petruspark biedt u ook in het nieuwe jaar, na vijf succesvolle kunst cycli, een zesde aan. De ‘leerlingen’ zijn nog steeds erg enthousiast. Op 5 februari 2014 zal cursusblok zes van start gaan. Wederom een prachtige reeks van zes lezingen van één uur, verdeeld over zes data. De docente stelt vooraf een top tien samen van meesterwerken. Iedere deelnemer kan zijn stem uitbrengen voor een persoonlijke top zes. Alle stemmen worden na inschrijving geteld en de kunstwerken waar het meest op is gestemd, worden de zes definitief te behandelen topstukken. De beelden worden tijdens de lezingen geprojecteerd via de beamer op groot scherm. Achter elk van deze topstukken gaan bijzondere verhalen en spannende geheimen schuil. Hierdoor zult u keer op keer worden verrast en verrijkt. En steeds opnieuw uitzien naar de volgende lezing voor nieuwe ontdekkingen.


Komend seizoen staat er ook een bezoek aan het Noord Brabantsmuseum gepland in combinatie met besproken kunstwerken door de kunsthistorica Sophie Tutelaers. Hopelijk worden we dit jaar ook ingeloot voor de Museum Plus Bus, de aanvraag hiervoor is inmiddels verstuurd. En wie weet…, misschien wel voor een bezoekje aan het Rijksmuseum te Amsterdam. De combinatie van het bespreken van kunstwerken en het bezoek aan het museum is dubbel genieten, dagje uit en genieten van pure kunst!

Muzikale beleving Philharmonie zuidnederland dat letterlijk de ‘toonkunst beminnend’ betekent heeft alles wat u van uw orkest gewend bent. En meer. Veel meer. Het orkest is groter, sterker, flexibeler en ambitieuzer dan ooit. En die ambitie is: vol passie de mooiste muziek met u delen. Verder is philharmonie zuidnederland niet alleen een orkest met een groot speelgebied – naast Brabant en Limburg ook Zeeland – het is ook een van de grootste orkesten van Nederland. Er is kortom veel te ontdekken met de nieuwste symfonische troef van Limburg en Brabant. Vertrouwde (gast)dirigenten als Kees Bakels, Jan-Willem de Vriend, Ed Spanjaard, Otto

Tausk en Andrew Grams staan klaar om u te verleiden met prachtige muzikale werken. Op 6 september j.l hebben we voor het eerst kennis kunnen maken met de nieuwe samenstelling tijdens het orkestconcert / Charlie Chaplin. Donderdag 20 februari 2014 staat nog eens zo’n schitterend concert op het programma: het vioolconcert nr 5 van Mozart en Water Music van Handel. (zie uw theaterprogramma 2013-2014)

7


Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen. Het roept herinneringen op, maakt vrolijk of juist melancholiek. Op welke manier dan ook, muziek maakt emoties los. De muzikale hoogstandjes die het Brabants Orkest toen ten gehore bracht vormen daar zeker geen uitzondering op. Het was altijd op en top genieten. Mede hierdoor is vorig jaar het idee ontstaan om philharmonie zuidnederland nog dichter bij u te brengen. Philharmonie zuidnederland vindt het belangrijk educatie op het hoogste niveau aan te bieden. De professionele musici uit het orkest komen naar ú toe om u te verijken met hun kennis. De verschillende projecten die philharmonie zuidnederland aanbiedt zijn zeer divers. Soms gaat het alleen om een oppervlakkige kennismaking, dan weer om een meer verdiepend project, de ene keer komt een ensemble uit het orkest naar de locatie, dan wordt er weer eens een bezoek gebracht aan het voltallige orkest in de concertzaal. Soms alleen luisteren. Na de ervaring van vorig jaar hebben we besloten een vervolg aan te bieden in samenwerking met het nieuwe samengestelde orkest. Vorig jaar hebben orkestleden ook hier op locatie muzikale lessen verzorgd én met succes. Zo kunt u op een toegankelijke manier kennismaken met klassieke muziek in woord en beeld. Zodat we de muziek van dit fantastische orkest nog meer kunnen beleven zowel op Residentie Petruspark als in het Muziekgebouw Eindhoven.

8 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

De mens heeft soms genoeg aan één geluid, om de hele natuur in één muziekstuk tot zich te kunnen nemen. Dit project is een samenwerking tussen philharmonie zuidnederland en cultureelmedewerker Annette Balmer van Vitalis Residentie Petruspark.

Theaterbrochure 2013-2014 In de komende maand mei kunt u weer de nieuwe brochure voor het theaterseizoen 2014-2015 verwachten. ‘Rondje theater’: in 2002 lieten wij u voor het eerst kennis maken met een geheel verzorgd arrangement voor uw theaterbezoek. Het vervoer van en naar de theaters, uw 1e rang toegangskaartje, begeleiding en gereserveerde plaatsen tijdens de koffiepauze. Dat concept heeft u weten te waarderen. Afgelopen jaren bezochten we zowel Parktheater, Muziekgebouw als De Schalm. Want wat is er heerlijker dan zo’n onbezorgd avondje uit, dat is... optimaal genieten. In het programmaoverzicht van deze Kunst en cultuurbrochure staan nog vier voorstellingen vermeld uit de theaterbrochure 2013-2014. Mocht u voor één of meerdere voorstelling (en) toch nog belangstelling hebben maar daarvoor nog geen toegangskaartje(s)


door mevrouw Else-Marie Vermolen en tot slot door de heer Robert Elslander. Meer informatie over de exposanten vindt u onder het kopje Exposanten 2014 in deze brochure.

hebben, laat het me dan even weten, dan probeer ik met alle plezier alsnog te informeren bij de theaters of er nog een plaatsje voor u vrij is.

Kunst aan de muur Ook in 2014 zal de kunstcommissie zich weer inspannen om de wanden van de Corridor galerij zodanig met kunstwerken aan te kleden, dat u er met plezier naar kijkt. Het aanbod in 2014 bestaat het 1e kwartaal uit de expositie van mevrouw Beppie van Lindert, het 2e kwartaal is van mevrouw Jacqueline Faust bewoonster van Residentie Petruspark, waar we natuurlijk heel trots op zijn! Het 3e kwartaal zal ingevuld worden

Tijdens de vernissage streeft de kunstcommissie er naar om de kunstwerken te projecteren via de beamer op een groot scherm, zodat de toelichting van de exposant het beste tot zijn recht komt. V贸贸r iedere vernissage ontvangt u een uitnodiging, die een beknopte beschrijving van de tentoonstelling bevat. Bij de samenstelling van het programma kijkt de commissie niet alleen naar voldoende variatie in het aangeboden werk, maar ook naar de artistieke kwaliteit en de beheersing van de gebruikte materialen. We constateren steeds weer dat de kunstcommissie een waardevolle bijdrage levert aan de leefbaarheid en betrokkenheid van bewoners bij de eigen leefomgeving. Daarbij streven ze in alle opzichten naar een kleurrijk, eigentijds, ge毛ngageerd, sfeerbevorderend werk van een goede kwaliteit, passend binnen de sfeer van Vitalis Residentie Petruspark. Het is ook een kunst om je leven te delen met anderen. Samen genieten van de mooie, ontroerende, leuke, interessante en inspirerende momenten geeft het leven meer kleur en inhoud.

9


EXPOSANTEN Beppie van Lindert

Jacqueline Faust

De eerste vernissage in het nieuwe jaar is van exposant mevrouw Beppie van Lindert, haar kunstvorm: Schilderen in gemengde technieken.

Het 2 e kwartaal wordt ingevuld door mevrouw Jacqueline Faust, bewoonster van Residentie Petruspark.

Wat is kunst? Horen, zien en voelen. Ogen, oren en handen. Zwart, wit en kleur. Meerdere jaren heb ik les gehad bij “Potlood en penseel”. Verder nog van verschillende andere kunstenaars. Momenteel ben ik lid bij de “Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars Eindhoven”. Bij het schilderen ga ik uit van een wit doek en meng verf rechtstreeks in verschillende lagen; zo krijg je een hele mooie huid. Soms schilder ik verhalend in lijnen en vlakken, of figuratief. Door veel te reizen in warme landen met oude culturen pik ik een heleboel op. Dit werk ik uit in gemengde technieken, krijt, inkt, zand, papier, druktechnieken en monoprint. Hierdoor wordt de kijker uitgedaagd om te ervaren welke verschillende facetten in een werkstuk te zien zijn.

Aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk (B) volgde ik de 7-jarige deeltijdopleiding schilderkunst, met als specialisatie portret en model (1992-1999) uitgebreid met een extra jaar tekenen. Daarnaast schilderde ik bij Theo Kappé in Valkenswaard. Volgde diverse cursussen (o.a. fijnschilderen) en maakte deel uit van Schilderscollectief Valkenswaard. De laatste tien jaar ben ik lid van de portretschildergroep Compassie te Eindhoven. Mijn werk is figuratief, impressionistisch van stijl met een expressionistisch kleurgebruik. Ik schilder alleen met olieverf. Bezig zijn met kleur loopt trouwens als een rode draad door mijn leven. Sfeer, lichtval, licht / donker contrasten, geometrische basisvormen, probeer ik te vertalen in kleur. De thema’s die mijn belangstelling hebben variëren van landschap, reisimpressies uit mediterrane landen, tot portret, stilleven en structuren van mineralen en fossielen. Ik schilder bij voorkeur naar de directe waarneming en op locatie. Wanneer dit niet mogelijk is werk ik aan de hand van schetsen en aantekeningen, evt. aangevuld met beeldmateriaal. De schilderreis naar Mexico in 1996, georganiseerd door Global Art, is van grote invloed geweest op mijn schilderenthousiasme en kleurgebruik. Ik hoop dat u ervan zult kunnen genieten.

10 Kunst- en Cultuurprogramma 2014


VERHALENDE VERFSTREKEN Waarschijnlijk, zit er veel van de gekte in het gebruiken van verf gericht met een penseel tegen innerlijk verderf misschien, zit er iets van mystiek in het dwalen van kleur gezocht van een palet ver weg van dichte deur in verhalende verfstreken zoekt eenzaamheid richting.

11


Else - Marie Vermolen Het derde kwartaal is bestemd voor mevrouw Else Marie Vermolen. Ze is in 1955 geboren en is na 33 jaar als kinderfysiotherapeut werkzaam te zijn geweest, nu fulltime kunstenares. De behoefte, steeds iets “uit haar handen te laten komen” is ontaard in een niet te stuiten creatieve ontlading in verf, zand, papier en pastel. Ze heeft ervoor gekozen autodidact te blijven om geen beperkende grenzen op te leggen aan het pure plezier van het naar eigen inzicht creëren. Ze heeft dan ook niet de pretentie Kunst met een grote “K” te maken; als ze er zelf graag naar kijkt is haar doel bereikt. Om velen de mogelijkheid te bieden originele werken aan te schaffen vallen alle werken in de categorie betaalbare kunst. Else - Marie exposeert al vanaf 2002 en is al vele malen genomineerd voor haar kunstwerken en heeft ook al meerdere prijzen in de wacht gesleept.

Robert Elslander Tot slot de vierde exposant de heer Robert Elslander Geïnspireerd door kunstenaars in het “koffiehuiseetcafé” (Het Wachtje) van zijn vader op het Malieveld in Den Haag en door bezoeken aan Het Mauritshuis en Panorama Mesdag alsmede exposities en ateliers begint Robert in zijn eigen stijl te tekenen. Vanaf 1962 schildert hij vervolgens met niet vermengde olieverf op linnen dat op hout is bevestigd. De verf wordt rechtstreeks uit de tube aangebracht met dunne aangescherpte satéstokjes waardoor de levendige kleuren een bijzondere structuur hebben. 12 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

De grote variatie in onderwerpen is gebaseerd op zijn (geen oorlog maar vrede) positief denkende visie en hebben een hechte band met het dagelijkse leven. Zijn studies brachten hem in binnen- en buitenland. Zowel zakelijk als privé reisde hij over de hele wereld en kwam daardoor in contact met diverse bijzonder interessante culturen, die in zijn schilderijen zijn terug te vinden. Robert startte in 2004 met exposeren. Dat was nà toetreding van Oost-Europese landen tot de E.U. in het schitterende Kasteel Bojnice in Slowakije. Daarna volgde exposities op vele plaatsen in Nederland (Galerie des Beaux Arts in Heeze – Galerie Papillon in Amsterdam + in Eindhoven: Van Abbe; Brunswijck; Wissehaege; ’t Lint; Engelsbergen; Kortonjo; Galerie AES Artworks en Philips PVGE.) Tevens was de collectie door zijn wonen en werken te zien in Frankrijk en België.


ACTIVITEITEN Meer bewegen voor ouderen

Dagelijkse of wekelijkse activiteiten

Iedere donderdagmorgen wordt er in de fitnessruimte een senioren – fitnessles gehouden onder de deskundige en toegewijde leiding van fysiotherapeut Jiskje van den Bouwhuijsen. Tijdens deze lessen staat beweging centraal.

MAANDAG T/M ZONDAG

Het eerstgenoemde uur kan worden bijgewoond door min of meer ambulante bewoners, terwijl de tweede zitting bestemd is voor minder mobiele deelnemers. De oefeningen worden hier inderdaad al zittend uitgevoerd. De start begint onder vrolijke muziek met een korte ‘warming-up’. We maken gebruik van allerlei materialen zoals hoepels, ringen, ballen, stokken en kegels. Naast het onderhouden, dan wel vergroten, van de soepelheid van alle gewrichten wordt er ook een beroep gedaan op kracht, balans, coördinatie en ook (wel in milde vorm) op het uithoudingsvermogen. Iedereen doet op eigen niveau mee. De lessen worden altijd afgesloten met een kopje koffie of thee. Want ook het sociale aspect mag niet uit het oog worden verloren.

Borrelavond in de Baron

Koffie-uurtje in de Baron 10:30 uur - 12:00 uur

DINSDAG 20:30 uur - 22:30 uur

DONDERDAG Gymnastiek in de fitnessruimte Loopgroep 10:00 uur - 11:00 uur Zitgroep 11:00 uur - 12:00 uur

VRIJDAG Bridge in de Baron 13:00 uur - 16:00 uur Mits het weer het toelaat, dagelijks de mogelijkheid voor een partijtje Jeu de boules in de tuin van Vitalis Residentie Petruspark. Dagelijks is er de mogelijkheid om te biljarten in de Baron.

13


Cursus Kijken en luisteren naar opera Cursus in samenwerking met Parktheater Eindhoven op dinsdag 4, 11 en 18 februari, 25 maart en 1 en 8 april om 15.00-17.15 uur in het Parktheater . Kosten 90 euro. Cursusleider: Leo den Oudsten. Les 1 - Ontstaan van de opera en de vroege barokopera In de eerste les wordt het ontstaan van de opera behandeld. De Florentijnse, Venetiaanse en Napolitaanse barokopera’s komen aan de orde met onder andere de componisten Peri, Monteverdi en Cavalli. Les 2 - Barokopera en de klassieke opera De opera is geboren in 1600 in Italië en breidt zich uit over Europa. In Frankrijk met de Tragedie Lyrique en de balletopera’s van Lully en Rameau. Engeland met Blow en Purcell en later Händel. In Duitsland is vooral de Italiaanse opera populair met Hasse en Telemann. In de tweede helft van de 18e eeuw komt er een reformatie in de opera door von Gluck aangevoerd. Mozart neemt het stokje over en schrijft onder andere zijn beroemde Da Ponte-opera’s: Le nozze di Figaro en Don Giovanni. Les 3 - Romantische opera in Duitsland en Frankrijk Ook in de Romantiek blijft de opera als theatervorm zeer populair. Het is met Beethovens Fidelio en Webers Die Freischütz dat de opera de 19e eeuw ingaat. Wagner ziet kans om het genre om te vormen van de Romantische opera’s, Der fliegende Holländer en Tannhäuser naar de muziekdrama’s: Der Ring des Nibelungen en Tristan und Isolde. In Frankrijk is na de Revolutie behoefte aan grootschalige werken: de grand opéra van Meyerbeer en Halevy.

14 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

Les 4 - Romantische opera in Italië Ook in Italië is de Romantische opera geliefd. Vooral de bel canto opera’s van Rossini, Bellini en Donizetti zijn ongekend populair. Verdi zet deze traditie voort met zijn opera’s Nabucco en Ernani. Halverwege zijn carrière gaat Verdi over op doorgecomponeerde opera’s met Rigoletto en La Traviata. De volgende fase in zijn componeerstijl is het muziekdrama. Otello en Falstaff zijn hiervan de voorbeelden. Les 5 - Verisme, nationale operastromingen en opera van de 20ste eeuw Aan het einde van de 19e eeuw komt het verisme opzetten. Het is een genre dat voortkomt uit het realisme. Mascagni’s Cavalleria Rusticana, Leoncavallo’s Pagliacci zijn de eerste opera’s in deze stijl. Maar het is Puccini die aan deze vorm een nieuwe dimensie geeft met zijn opera’s La Boheme, Tosca, Madama Butterfly en Turandot. Verder wordt er aandacht geschonken aan de nationalistische stromingen in Oost Europa. Ook de opera van de 20ste eeuw komt aan bod. Les 6 - Stemsoorten en operaregie In de laatste les worden de stemsoorten behandeld. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een soprano acuto sfugato en een soprano lirico spinto. Ook de castraat en de counter tenor zijn onderwerp van deze les. Het laatste thema van de cursus is een heikel onderwerp: de moderne operaregie.


‘SOCIAL MEDIA’ ‘Social Media’, een woord dat u vandaag de dag steeds vaker hoort en zult gaan horen omdat steeds meer mensen jong en oud er gebruik van maken. Maar wat is dat eigenlijk precies dat ‘ social media’ ? Kan ik daar ook aan deelnemen en hoe? Zou ik met dit middel mijn sociale leven meer uit kunnen breiden? Het contact met mijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en kennissen nog beter kunnen onderhouden? Ja, dat kan allemaal en het is nog reuze leuk ook! Uw kleinkind(eren) zouden het ongetwijfeld heel erg leuk vinden om oma en/of opa op Facebook te hebben! Op al uw vragen betreffende dit thema krijgt u antwoord wanneer u deelneemt aan de workshop Social Media voor bewoners van Vitalis Residentie Petruspark. Het doel van deze workshop is ‘bewustwording en informatie’ en geeft inzicht in de basisbeginselen en mogelijkheden van het gebruik van met name Facebook en enigszins LinkedIn.

Onderdelen van de workshop overzicht van de diversiteit aan social media, met ondermeer Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter en Pinterest, afgestemd op de doelgroep ----------------------------------------------------------------het doel, nut en het plezier van Facebook en LinkedIn ----------------------------------------------------------------voorbeelden van senioren-gebruikers op Facebook en LinkedIn ----------------------------------------------------------------de basisbeginselen van Facebook en LinkedIn, uitgelegd aan de hand van mijn eigen profielen ----------------------------------------------------------------starten van een persoonlijk profiel op Facebook, hoe informatie toevoegen aan uw Facebook profiel ----------------------------------------------------------------opzoeken van mensen en informatie op Facebook, anderen uitnodigen om “vrienden” te worden, en het “ontvrienden” ----------------------------------------------------------------deelnemen aan groepen en pagina’s leuk vinden oftewel “liken” op Facebook -----------------------------------------------------------------

15


Dood van Socrates door Jacques-Louis David


SOCRATISCH CAFÉ Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek. Iedereen is welkom die op Socratische wijze met elkaar in gesprek willen gaan: vragend, onderzoekend, de essentie vattend.

de geschriften van zijn studenten Plato en Xenopon, en door de toneelstukken van zijn tijdgenoot Aristophanes. Velen beweren dat de dialogen van Plato de meest uitgebreide verslagen zijn over Socrates die de oudheid hebben overleefd.

Tijdens het Socratisch Café hebt u de gelegenheid om in een gesprek een aspect van het /uw leven inhoudelijk uit te diepen en te genieten van dat wat eigen is aan een goed gesprek: het spel van ideeën, de betrokkenheid bij en herkenning van anderen, het zelfonderzoek, de combinatie van lichtvoetigheid en ernst, etcetera.

Wat willen wij hier mee?

Door ervaring op te doen met klassieke en moderne gesprek- en reflectievormen leert u betere gesprekken voeren en een onderzoekende houding verder te ontwikkelen. Iedere bijeenkomst staat er één inhoudelijke thema centraal, zoals bijv. vriendschap, vrijheid, identiteit, vertraging en verbinding. Er is in het Socratisch Café steeds een gespreksleider aanwezig.

Ik kreeg de vraag, waarom geen filosofie in Residentie Petruspark. Inmiddels konden we na één voorlichtingsavond meteen starten met maar liefst 2 groepen van 8 deelnemers. Ton den Boer die al jaren actief is met Socratische dialogen en Jaap Kocken zijn de gespreksleiders. Inmiddels zijn er al drie succesvolle bijeenkomsten gehouden met telkens twee groepen, dus een succes te noemen!

Wie was Socrates? Socrates was een Griekse filosoof uit het oude Athene. Hij wordt beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie, maar toch is hij een raadselachtig figuur die vooral bekend is geworden door de verslagen van latere klassieke schrijvers; vooral door

17


januari& februari


DINSDAG 7 JANUARI

DONDERDAG 16 JANUARI

Nieuwjaarsreceptie Leon Savelkoul

Filmavond We

Samen het glas heffen op een sprankelend 2014.

WOENSDAG 8 JANUARI Nieuwjaarsconcert door het salonorkest Chantilly

MAANDAG 13 JANUARI Vernissage kunstexpositie 1e kwartaal

DINSDAG 14 JANUARI Literaire club

DINSDAG 21 JANUARI ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland Han Vogel, Sjostakovitsj

VRIJDAG 24 JANUARI

van het jaar in een zomerhuisje in het bos. Weg uit de drukke en onoverzichtelijke stad. Het lijkt een vredig bestaan, maar waarom verschijnt hun oudste zuster ten tonele? En wat zijn dat voor klusjes waar kleinzoon Daan het zo druk mee heeft? Er is verwarring en angst in het eerder zo rustige bos. En dan ook nog: is de dreigende opheffing van het huisjespark meer dan een gerucht? (uit theaterbrochure 2013-2014)

DONDERDAG 30 JANUARI Socratisch café

Theatervoorstelling La Paloma Ingeborg Elzevier, Sigrid Koetse En Kitty Courbois. Drie Grande Dames van het Nederlandse toneel. Voor de derde keer in vijftig jaar werken Ingeborg Elzevier, Sigrid Koetse en Kitty Courbois samen. Zij spelen in de nieuwe komedie ‘La Paloma’, die door Bert Edelenbos speciaal voor hen is geschreven. Gerardjan Rijnders is verantwoordelijk voor de regie. In ‘La Paloma’ leven twee oude dames een deel

19


WOENSDAG 5 FEBRUARI

DINSDAG 18 FEBRUARI

‘Op zoek naar een meesterwerk’

‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

DONDERDAG 6 FEBRUARI Filmavond One Life

Han Vogel, Bartók

DINSDAG 25 FEBRUARI

WOENSDAG 19 FEBRUARI

Literaire club

‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG 13 FEBRUARI The Senior Jazzmen muziek

DONDERDAG 27 FEBRUARI Socratisch café

DONDERDAG 20 FEBRUARI Concert philharmonie zuidnederland Muziekgebouw Mozart vioolconcert nr 5 Handel Water Music Groots en intiem. Een intiem tochtje op de Theems, een kleine vijftig musici ernaast in een bootje en de meest sprankelende barokmuziek. Händel wist wat er van hem verwacht werd. En Mozart

20 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

ook. Zijn Vijfde vioolconcert is een groots staaltje van vernieuwing in de vermomming van populaire alledaagsheid. (uit theaterbrochure 2013-2014)


maart& april


WOENSDAG 5 MAART

DONDERDAG 13 MAART

Theatervoorstelling Ivo Niehe

Filmavond Under the green wood tree

Die avond in Parijs. Nadat we Ivo twee jaar hebben moeten missen komt hij nu met een geheel nieuw theaterprogramma. Zijn wekelijkse televisieshow trekt al jaren lang anderhalf miljoen kijkers. Ivo Niehe zelf merkte dat hij zijn grote liefde voor theater toch niet kon onderdrukken. Hij volgde zijn hart en besloot toch weer de planken op te gaan. Ivo’s programma zit vol uniek beeldmateriaal, persoonlijke verhalen, anekdotes, humor en emotie. De veelbesproken show in Parijs komt ruim aan bod. De liefhebber van het Franse Chanson zal zeer aan zijn trekken komen. Maar ook voor liefhebbers van andere muziekgenres belooft het een bijzondere avond te worden. (uit theaterbrochure 2013-2014)

WOENSDAG 5 MAART ‘Op zoek naar een meesterwerk’

22 Kunst- en Cultuurprogramma 2014

DINSDAG 18 MAART ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland Jozsef Auer

WOENSDAG 19 MAART ‘Op zoek naar een meesterwerk’

DONDERDAG 20 MAART Wereldverteldag met de vertelgroep VERVE Op deze dag worden wereldwijd door verhalenvertellers in

alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Als het westelijk halfrond nog slaapt, zijn ieder jaar op 20 maart in Azië en Australië al de eerste vertellingen te horen. Bovendien schenkt Wereldverteldag wereldwijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller.

MAANDAG 24 MAART Huisconcert met lezing door Annette Middelbeek

DONDERDAG 27 MAART Socratisch café

WOENSDAG 2 APRIL Anita Geerts zang


WOENSDAG 2 APRIL

MAANDAG 14 APRIL

DINSDAG 22 APRIL

‘Op zoek naar een meesterwerk’

Vernissage kunstexpositie 2e kwartaal

‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland

DINSDAG 8 APRIL

WOENSDAG 16 APRIL

Literaire club

‘Op zoek naar een meesterwerk’ slot

VRIJDAG 11 APRIL Theatervoorstelling On Golden Pond - toneel Theatergrootheden Bram van der Vlugt en Jenny Arean voor het eerst samen op het toneel in een indrukwekkend toneelstuk over liefhebbend ouder worden, mede gebaseerd op de met drie Oscars bekroonde wereldberoemde film. Sprankelend vertaald door Paul van Vliet. Het stuk gaat in januari 2014 in de Koninklijke schouwburg in Den Haag in première. (uit theaterbrochure 2013-2014)

Han Vogel

VRIJDAG 25 APRIL Concert St.Petersburgkwartet

DONDERDAG 17 APRIL Filmavond

ZONDAG 20 APRIL & MAANDAG 21 APRIL Paasdiner in de Baron

WOENSDAG 30 APRIL Socratisch café Socrates, een Griekse filosoof uit het oude Athene en beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie is vooral bekend geworden door verslagen van latere klassieke schrijvers; geschriften van zijn studenten Plato en Xenopon en door de toneelstukken van Aristophanes. Velen beweren dat de dialogen van Plato de meest uitgebreide verslagen zijn over Socrates die de oudheid hebben overleefd.


mei& juni


WOENSDAG 7 MEI Bezoek aan het Noord Brabantsmuseum Met kunsthistorica Sophie Tutelaers

DONDERDAG 15 MEI Film

DINSDAG 20 MEI ‘Muzikale beleving’ door philharmonie zuidnederland Jozsef Auer

WOENSDAG 21 MEI Olga Franssen Lezing Mozart Mozart had een moeizame relatie met zijn vader, een heftige relatie

met zijn vrouw, ruzie met zijn opdrachtgever. Hij was dol op flauwe grapjes, gefascineerd door lichamelijke intimiteiten en wilde verder maar één ding: componeren, altijd en overal. Hij heeft het grootste deel van zijn leven in een hobbelende koets doorgebracht. Aan de hand van de meest treffende muziekvoorbeelden en haar gitaar probeert Olga Franssen iets van zijn genialiteit te ontmaskeren.

WOENSDAG 28 MEI ‘Jong voor Oud’ Muzikale avond met wereld of musicalmuziek.

WOENSDAG 4 JUNI Bezoek aan Nationaal Asperge- en Champignonmuseum

voor de teelt van asperges en champignons. Het museum geeft een beeld van de teelt van beide gewassen en van de gereedschappen, die daarbij worden gebruikt.

? JUNI Huisconcertje Met Claudette Verhulst (in 2 de week juni)

DONDERDAG 19 JUNI Film

MAANDAG 30 JUNI Lezing ‘Hommage aan de steenhouwers en beeldhouwers van de Sint-Jan’ in Den Bosch.

Aansluitend een 1,5 uur durende aspergeroute door het prachtige Limburg en tot slot een overheerlijk aspergediner. Noord Limburg is de belangrijkste regio

25


juLI& AUGUSTUS


WOENSDAG 2 JULI

WOENSDAG 23 JULI

Kermismuseum ‘Soet en Vermaeck’

Costa Rica ‘Pure Vida!’ door Dick van Toorn

Kennis maken met de wereld van de kermis vanaf zijn ontstaan tot de periode 1950. U waant zich op een kermisterrein van de jaren 20 met het grootste theaterorgel van de wereld, poffertjes en Brusselse wafels in de beroemde poffertjessalon van Victor Consael.

Op een rondreis door alle streken van het tropische Costa Rica komen de boeiende cultuur en levenswijze van de mensen en de schitterende natuur in beeld.

MAANDAG 14 JULI Vernissage

DONDERDAG 17 JULI Film Andre Rieu

WOENSDAG 6 AUGUSTUS Boottocht

DONDERDAG 14 AUGUSTUS Film

? AUGUSTUS Bierproeverij in de tuin met muziek

27


Een greep uit de vele optredens, presentaties en activiteiten. Daar zit zeker wat voor u bij!

20 maart wereldverteldag

24 januari la paloma

5 maart ivo niehe 11 april theatervoorstelling on golden pond

vĂŠĂŠl plezier! 8 januari chantilly salonorkest


notities...


Voor het programma Kunst en Cultuur 2014 hebben we gekozen voor het thema ‘uitgaan’. Kunt u het zich nog herinneren? Die eerste pasjes bij de dansschool? De theaterbezoekjes, dat bijzondere concert, een spannend bioscoopbezoek of circusoptreden? We nemen u in dit boekje graag mee naar de sfeer van weleer. Maar bij vroeger houdt het natuurlijk niet op! Ook nu valt er nog genoeg te beleven! Met het programma Kunst en Cultuur hebben we geprobeerd om weer een veelzijdig programma neer te zetten. Voor ieder wat wils. Met onverwachte momenten en ontmoetingen. Laat u inspireren en verrassen. Doet u mee?

Kunst cultuur vitalis petruspark 2014  

http://www.vitalisgroep.nl/images/downloads/Kunst_cultuur_Vitalis_Petruspark_2014.pdf

Advertisement