Page 1

Telemark – rike opplevelser

visittelemark.no


barnas telemark

Tilgjengelig natur

aktiviteter

historie

kultur og tradisjon

Barna vil elske Telemark, her er noen eksempler:

Foran bildøra ligger naturen for dine føtter:

Telemark byr på herlige aktiviteter også for voksne:

Telemark-historien er sterk, her er noen stikkord:

Fyll på med ny spennende kunnskap og opplevelser:

Magasuget – ørretfiske

Gaustatoppen – kyststien

Vandring – havrafting

Vemork – Heddal Stavkirke

Henrik Ibsen – Sondre Norheim

Bondegård – klatrepark

Fruktgårder – multemyrer

Landeveissykling – fiske

Jernverk – porselen

Blues – folkemusikk

Svaberg – badeland

Teltturer – steinstier

Kajakktur – båttcruise

Sluser – bygdetun

Rosemaling – Edvard Munch

Skatepark – kanotur

Skjærgårdsferje – taubane

Golf – blåbærtur

Sjøfart – tømmerhogst

Matfestival – teaterfestival

2


Telemark gir deg rike opplevelser Opplev mangfoldet fra idylliske Kragerø i sør til høyfjellet på Hardangervidda i nord. Tradisjonsrike kulturbygder møter deg i vest og bluesbyen Notodden i øst. Opplevelsene er mange, og reiseavstanden er kort. Skjærgården har båtliv, badegleder og trange sund som veksler med de sjarmerende kystbyene Langesund og Kragerø. Telemarkskanalen, den gamle ferdselsveien fra kysten til fjellet, er en spennende reise i variert landskap fra starten i Skien, gjennom Ulefoss, Lunde og videre til Kviteseid og Dalen. De ulike familieparkene garanterer lek og moro for store og små. Og som et tak over Telemark ligger mektige Gaustatoppen, som strekker seg mot himmelen og gir et fantastisk utsyn over eventyrriket. Veiene snor seg på kryss og tvers, og du lager din egen reiserute som gir gode ferieminner enten du reiser med familie eller venner. Velkommen til Telemark.

3

Telemarkreiser Uniongata 18, 3732 Skien Tlf + 47 35 90 00 20 info@telemarkreiser.no www.visittelemark.no facebook.com/visittelemark


Barnas Telemark

4


Bading ved Telemarkskysten er alltid populært. Velg mellom en rekke badestrender, badepark, havbasseng eller svaberg og hundrevis av øyer mellom Brevik, Langesund og Kragerø.

I Telemark finner du morsomme og lærerike aktiviteter for barn- og barnefamilier – enten dere vil besøke en av familieparkene, dra på badestrender, besøke bondegårder eller sjekke inn på skateboardhotell.

Prøv en av Europas beste wakeboard-kabelbaner på Norsjø Ferieland. Banen kan dra inntil seks kjørere av gangen. I august 2014 kan du se verdens beste utøvere boltre seg i VM!

Prøv fiskelykken i et av de mange fjellvannene. Tips til fiskeveska: Fersk mark, et par sluker og en spinner. Og glem ikke kvikklunsj og kaffekanne til far.

www.visittelemark.no/barnastelemark 5


Stig ut i naturens fantastiske vannland i Nissedal eller besøk Bø Sommarland med fartsfylte rutsjebaner og bassenger som garantert er populære for barn i alle aldre. I området rundt Bø og Lunde finnes mange campingplasser hvor familien kan nyte natur, vann og kanal.

6


Gardsferie er populært blant de minste. Du kan blant annet hilse på kuer og geiter samt ri på hest.

Ta utfordringen i klatreparken i Skien fritidspark: Her finner dere og barna 84 ulike klatrestrekninger fordelt på syv løyper; noe for et hvert ferdighetsnivå.

Derfor elsker barna Telemark I Bø, ligger Bø Sommarland, familieparken som har Skandinavias største vannpark. Her finnes alt fra barnebasseng til Magasuget, som er en av verdens aller tøffeste fallrutsjebaner. Norsjø Ferieland arrangerer VM i wakeboard i 2014 og her kan du teste ut banen på dagtid, og se piratshow på kveldstid. Langs kysten finnes en rekke badestrender og du finner badeanlegg både i Langesund, Skien og Rjukan. Skien fritidspark tilbyr både bading, klatring, tennis og frisbeegolf. Straand Sommarland i Vrådal har flotte strender og ulike vannaktiviteter. På Pipo Lekeland i Nissedal kan du klatre, klyve og skli, og bare et steinkast unna finner du jettegrytene, naturens eget vannland. For roligere dager, anbefales et besøk på en av Telemarks mange bondegårder. Gardsferie er spesielt populært blant de minste, og her finner du dyr som hest, lam, kaniner, kattunger og høner. Mange av gårdene tilbyr også overnatting, og det er en spesiell atmosfære å bo i et ekte Telemark-stabbur fra 1700-tallet. Blir ungene rastløse igjen kan du sjekke dem inn på skateboardhotellet i Rauland. 7


Tilgjengelig natur

8


En sykkeltur langs Telemarkskanalen byr på flotte naturopplevelser. Du kan ta med sykkel eller leie, og bringe den på en av kanalbåtene hvis du ønsker en hvilepause på blikkstille vann.

Skjærgårdens blankskurte svaberg innbyr til båtliv, øyhopping og late dager. Fjellet frister med stillhet og spreke fotturer. Telemarks varierte, vakre og dramatiske natur er enkelt tilgjengelig uansett hvor du befinner deg i fylket.

Ta med hele familien på 1-2 timers tur på en av de steinlagte stiene, laget av sherpaer fra Nepal. Falkeriset ved Rauland begynner rett ved parkeringsplassen og taubanen Krossobanen bringer deg opp til Solstien ved Rjukan.

www.visittelemark.no/vandring 9


Utsikt mot Langøytangen fyr. Kyststien fra Langesund til Kragerø gir deg en aktiv naturopplevelse. Velg mellom en times tur på deler av strekningen eller gå en hel dag. Husk å ta med badebukse.

Å vandre i fruktlandskapet i Midt-Telemark er en hyggelig opplevelse. Stopp for å smake på eplemost ved en av fruktgårdene, kjøp hjemmelagde bakervarer og stikk innom kunstutstillinger.

Fra sjø til fjell Telemarkskysten har en skjærgård som innbyr til båtliv og badegleder. Opplev trange sund og de sjarmerende kystbyene Brevik, Langesund og Kragerø. Ferjene tar dere raskt ut til øyene utenfor, med blanke svaberg og frisk havbris. For deg som trives best på land, kan du gå Kyststien, som dekker hele kyststrekningen fra Stathelle til Kragerø. En tur på Telemarkskanalen med en av de nostalgiske kanalbåtene M/S Victoria, M/S Henrik Ibsen og M/S Telemarken anbefales – du får servert kulturhistorie og et mangfold av naturopplevelser via sluser, trange kanaler, rolige vann og stupbratte fjell. Øverst i Telemark ligger Hardangervidda som er Nord-Europas største høyfjellsplatå. Her er det langstrakte vidder med gode fiskemuligheter og et rikt dyre- og planteliv.

Ønsker du flere utfordringer oppfordrer vi deg til å gå Lårdalsstigen eller kjenne på lykkefølelsen etter å ha besteget Gaustatoppen, hvor du i klarvær kan se 1/6 av Norge. Vil du komme deg enkelt og raskt til toppen, bringer Gaustabanen deg opp på Sør-Norges høyeste fjell på 20 minutter. Du kan også ta enklere turer opp en av de steinbelagte stiene ved Rauland og Rjukan eller i lavlandet ved stille fiskevann og blåbærlyng. Et lite tips til slutt; ta med familien på en tur til et av Norges beste fruktdistrikt i Midt-Telemark og opplev fruktgårdene, lokal mat og kunstgallerier.

10


Panoramautsikt fra stampen på Haukeliseter. Haukeliseter er et godt utgangspunkt for vandreturer på Hardangervidda.

Slukk tørsten i en fjellbekk. Telemark byr på uforglemmelige naturopplevelser fra Fyresdal, Nissedal og Vrådal til høyfjellet. Nyt stillheten sammen med din familie og venner. Her utsikt fra Venelifjell i Vrådal.

11


Aktiviteter

12


Telemark er skapt for sykling og tilbyr mange gode ruter både ved kysten, kanalen og Hardangervidda. Nasjonal sykkelrute nummer 1 og 2 går gjennom fylket.

I Telemark er det ideelt å kombinere naturen med friske aktiviteter enten du tar på deg fjellsko, setter deg på sykkelen eller i kajakken ved kysten langs Telemarkskanalen eller på vidda. Det er noe for en hver smak fra havrafting til golf eller skogsturer.

65 prosent av Telemark består av fjell, vann og innsjøer. Dette innbyr til flotte båt-, padle- og fiskeopplevelser.

www.visittelemark.no/aktiviteter 13


I Vrådal finner du en et nytt fantastisk golfanlegg på Fossøy omringet av skog, fjell og vann. Vil du ha et avbrekk reis en tur med MS Fram på innsjøen Nisser og Vråvatn eller ta en vandretur til Venelifjell og Hægefjell.

Aktiviteter i Telemark Foretrekker du ferie på to hjul, er Telemark som skapt for dette. Tråkk i bedagelig tempo langs rolige veier i idyllisk kystmiljø, prøv deg i full fart i den spennende Vrådal Terrengsykkelpark eller ta med sykkelen på fjellsykling på Hardangervidda. En av de mest populære sykkelrutene går langs den 105 km lange Telemarkskanalen, som strekker seg fra Skien til Dalen. Ruta følger kanalen store deler av veien, og kultur- og naturopplevelsene star i kø. Hvis du heller vil en tur på sjøen finnes det rutebåter i både Brevik og Kragerø som tar deg enkelt ut til øyene i Skjærgården. En favoritt er

den langstrakte rullesteinsøya Jomfruland som har flotte strender, gode turmuligheter og et rikt fugleliv. For deg som liker å padle har Telemark varierte muligheter. Fra tøffe tak i høyfjellet til rolige kajakkturer på stille vann eller oppover kanalen. Er du glad i å fiske, anbefaler vi eksempelvis en tur ut i Langesundsbukta ved havet eller MB Fjellvåken på Møsvatn inn til Mogen, til starten på Hardangervidda med ørreter i bekker og vann. Er du glad i naturen er det en rekke turløyper for alle behov ved kysten, i skogen og på fjellet. Har du bobil kan du få med deg alt dette, og mer til.

14


Telemarkskanalen byr på varierte padleopplevelser gjennom kanal, sluser og vann. Du kan også bringe kajakk og kano om bord på en av båtene.

Høst blåbærene selv og disk opp med hjemmelagd syltetøy til pannekaker eller lapper.

I Rauland finner du flotte turområder. Vil du lære mer om reinsdyr og dyreliv anbefaler vi det nyåpnede Hardangervidda Nasjonalparksenter.

På solfylte dager er det er vel ikke noe som er bedre enn å kaste seg ut i havet ved skjærgården.

15


Historie

16


Telemark har lange skips- og sjøfartstradisjoner. Besøk det nye Du Verden sjøfartsmuseum og vitensenter i Porsgrunn. Her kan du blant annet føle på sjøsyke, lære om signalflagg, være kaptein på en skipssimulator og føre et skip fra Langesund inn til brygga utenfor Du Verden-bygget.

Reis tilbake i tid. Telemark er rik på viktige hendelser, og de mange museene og severdighetene gir deg innblikk i alt fra norsk industrihistorie til regionens unike sjøfartstradisjoner.

Telemarkskanalen er et levende kulturminne som fascinerer turister fra innog utland. Da kanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et ”åttende underverk”. Den forbinder kysten av Telemark med innlandet ved hjelp av åtte sluseanlegg på en strekning på 105 km, fra Skien til Dalen.

www.visittelemark.no/historie 17


Eventyrhotellet Dalen Hotel var i tidligere tider et naturlig stoppested for reisende fra østlandet til vestlandet, der det troner ved endepunktet for Telemarkskanalen. I de elegante omgivelsene har både konger og keisere overnattet.

På Porsgrund Porselænsfabrik er det fortsatt produksjon, og du kan se hvordan det berømte stråmønsteret blir malt på porselent. Fabrikken har også utstillinger og fabrikkutsalg.

Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork på Rjukan.

Eventyrlig og historisk På Rjukan og Notodden får du et innblikk i Norsk Hydros historie, og lærer mer om den dramatiske tungtvannsaksjonen på Vemork Kraftstasjon. De to byenes industrihistorie er også grunnlaget for nominasjonen til UNESCOs verdensarvliste. Tar du turen videre til Heddal eller Eidsborg, ser du to av Norges stavkirker som begge ble bygd på 1200-tallet. Begge kirkene er viktige representanter for europeisk middelalderarkitektur. På Eidsborg finner du også Vest-Telemark museum med et nytt museumsbygg. Museet ble kåret til årets museum i 2012. Få deg en god natts søvn på «eventyrhotellet» Dalen Hotel fra 1894, og kombiner besøket med en båttur på Telemarkskanalen.

På Ulefoss, kan du oppleve Ulefos Hovedgaard som er et landemerke både geografisk, arkitekturhistorisk og politisk. I Skien ligger Telemark museum med Søndre Brekke Hovedgård, som danner utgangspunkt for Brekkeparken. Et vakkert parkanlegg som er inspirert av engelsk landskapsstil. Tar du turen videre til Porsgrunn, anbefaler vi Porsgrund Porselænsfabrikk eller det nye sjøfartsog vitensenteret ”Du Verden”. Dette er et museum og opplevelsessenter hvor du kan lære mer om regionens sjøfartshistorie.

18


Heddal Stavkirke ble bygget p책 1200-tallet, og er en viktig representant for europeisk middelalderarkitektur.

19


Kultur og tradisjon

20


På Venstøp utenfor Skien kan du besøke Henrik Ibsens barndomshjem, stedet er i dag et topp moderne og sanselig diktermuseum. Her kan du blant annet oppleve ”Ibsens hjerne” og mørkeloftet hvor Ibsen hentet inspirasjon til ”Vildanden”.

Telemark har et variert kulturtilbud som spenner fra tradisjonsrike kulturbygder til bluesbyen Notodden som arrangør en av Nord-Europas største bluesfestivaler.

Grøt var et viktig innslag i bondekosten i tidligere tider, og på flere av våre bygdetun blir det årlig arrangert grøtfester.

www.visittelemark.no/kultur 21


Telemark er et matfylke med mange lokale produsenter. Den store matinteressen har resultert i ”Mersmak”, en matfestival som arrangeres i Skien hvert år. Her kan du smake og kjøpe lokalprodusert mat, som ost fra spretne Telemarksgeiter.

Telemark kan lokke med store og små utstillinger gjennom hele sommeren. Både malerier, skulpturer, keramikk og folkekunst er representert.

22

På Telemarks mange bygdemuseer kan man se flotte eksempler på den lange rosemalingstradisjonen i fylket. På Heddal Bygdetun og Telemark Museum kan man se bygninger hvor både tak og vegger er dekorert med rosemaling.


Folkemusikken i Telemark har lange tradisjoner, fra den sagnomsuste Myllarguten til Knut Buen. Mange unge har tatt opp arven og fører hardingfeletradisjonen videre.

Notodden er Telemarks blueshovedstad, med norske og utenlandske toppartister på plakaten hvert år. Notodden internasjonale Bluesfestival blir i 2014 arrangert for 27. gang. Ta deg en tur innom det nye blues- og bokhuset som ble innviet i fjor.

Kulturfylket Telemark På Venstøp utenfor Skien ligger Henrik Ibsens barndomshjem; her lærer du mer om forfatterens oppvekst i Telemarks hovedstad. Gården Venstøp ble bygget i 1815, og ligger i et vakkert kulturlandskap omkranset av en hage med store trær, lysthus, stier, historiske roser og busker. I Morgedal, skisportens vugge, får du innsikt i hvordan skipionéren Sondre Norheim utviklet moderne skikjøring. Sondre Norheim var en skiløper uten sidestykke, og behersket både langrenn, hopp og slalom. Kulturbygdene i vest byr på folkemusikk- og bygdekunst som rosemaling og bunader, mens kystbyene i sør har spennende gallerier og utstillinger. I Kragerø kan du følge Edvard Munchs fotspor og oppleve motivene til noen av hans berømte verk på nært hold. På utescenen Wrightegaarden i Langesund opptrer kjente artister, og over hele fylket er det ulike festivaler gjennom hele sommeren, fra teaterfestival til eplefest og Dyrskun. Skulle du bli sulten har Telemark et stort mangfold av lokalprodusert mat basert på de beste råvarer, og hver august arrangeres Mersmak i Skien. Matfestivalen tiltrekker over 60 000 besøkende.

23


Avstander/km Larvik - Skien Sandefjord Lufthavn Torp - Skien Langesund - Skien Oslo - Skien Kristiansand - Skien

38 km Telemark - Fjordene 54 km Skien - Bø 28 km Bø - Rauland 134 km Rauland - Rjukan 186 km Rjukan - Skien

100 km 53 km 90 km 47 km 133 km

Øst-Telemark

Vest-Telemark

Midt-Telemark

Grenland og Telemarkskysten


Turistinfo

Grenland og Telemarkskysten Skien Turistinfo Skien Servicesenter, Henrik Ibsensgt. 2 Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Bamble Turistinfo Infokiosk Valle, Lasse’s og Brotorvet Shoppingsenter Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Brevik Turistinfo Infokiosk, Torvet 3950 Brevik Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Porsgrunn Turistinfo Infokiosk Down Town Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Siljan Turistinfo/Infokiosk Tlf 35 90 55 20 www.visitgrenland.no Drangedal Kommune Servicekontoret Gudbrandsvn. 7, 3750 Dranlgedal Tlf 37 99 70 00 www.drangedal.kommune.no

Kragerø Turistkontor Torvgt. 1, 3770 Kragerø Tlf 35 98 23 88 www.visitkragero.no

Nissedal Turistinformasjon 3855 Treungen Tlf 35 04 84 44 www.nissedal.kommune.no

Hjartdal Bygdesentral 3690 Hjartdal Tlf 35 02 48 68 www.hjartdalsbygda.no

Midt-Telemark

Morgedal/Norsk Skieventyr 3848 Morgedal Tlf 35 06 90 80 www.morgedal.com

Notodden Turistinformasjon Servicetorget, Teatergt. 3 3674 Notodden Tlf 35 01 50 00 www.notodden.kommune.no

Nome Turistinformasjon Lannavegen 5, 3830 Ulefoss Tlf 35 94 35 08 www.midt-telemark.com

Møtestad Seljord Brøløsvegen 28, 3840 Seljord Tlf 35 05 04 00 www.seljordportalen.no

Turistkontor for Bø, Nome og Sauherad Bøgata 52, 3800 Bø Tlf 35 06 02 00 www.midt-telemark.com

Rauland Turistkontor 3864 Rauland Tlf 35 06 26 30 www.visitrauland.com

Vest-Telemark

Vrådal Turistinformasjon Vråliosvegen 62, 3853 Vrådal Tlf 48 15 91 37 www.vraadal.com

Dalen Turistkontor 3880 Dalen Tlf 35 07 56 56 www.visitdalen.com

Åmot Turistinformasjon Tenestetorget, Vinje kommune, 3890 Vinje Tlf 35 06 23 00

Fyresdal Turistinformasjon Sporten Fyresdal, 3870 Fyresdal Tlf 35 04 14 55 www.fyresdal.no

Øst-Telemark

Kviteseid Turistinformasjon Kviteseidbyen, 3850 Kviteseid Tlf 95 45 15 46 www.kviteseidbyen.no

Rjukan Turistkontor Torget 2, 3660 Rjukan Tlf 35 08 05 50 www.visitrjukan.com

25

Tuddal Turistinformasjon Stavsro v/Gaustatoppen og Bøen kiosk og kafé, 3697 Tuddal Tlf 91 58 72 91 www.visittuddal.no

Telemarkreiser AL Kunnskapsverkstedet Uniongata 18 3732 Skien Tlf 35 90 00 20 www.visittelemark.no


Overnatting – Grenland og Telemarkskysten Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Kragerø og Drangedal Kragerø Sportell og Appartements 3770 Kragerø Tlf 35 98 57 00 www.kragerosportell.no Ferieleiligheter ved sjøen. Dobbeltrom, enkeltrom og familierom. Båtutleie. Sightseeing i skjærgården.

Hotell Dag Bondeheim AS Prinsessegt. 7, 3724 Skien Tlf 35 52 00 30 www.dagbondeheim.no Tradisjonsrikt hotell midt i byen. 40 rom. Gåavstand til kanalbåtene, 50 meter til Ibsenhuset, kursfasiliteter. Gratis parkering.

Kragerø Resort Stabbestadveien 1, 3788 Stabbestad Tlf 35 97 11 00 www.krageroresort.no Velkommen ti100l et av Nordens største golf, spa og konferansehotell med 700 sengeplasser. Her kan vi tilby vakker natur, skjærgårdsidyll, 1250 kvm spa-anlegg, 18-hulls golfbane, tennisbane, treningsrom, lyse og trivelige værelser/leiligheter m.m.

Hotell fritidsparken Moflatveien 59, 3733 Skien Tlf 35 54 10 40 www.skienfritidspark.no Holder til i naturskjønne omgivelser i Skien fritidspark med et mangfold av spenstige inne- og utendørsaktiviteter. 65 enheter for 1–6 personer, herav 10 appartements samt trivelige fellesarealer, dusj/wc og TV på alle rom. Kurs og konferanselokaler.

Quality Hotel & Resort Skjærgården Stathelleveien 35, 3970 Langesund Tlf 35 97 81 00 www.badeparken.no Velkommen til Barnas Hotell. Hotellet ligger i sjøkanten med gangavstand til Langesund sentrum. Vi har 161 dobbelt rom, hvorav fine familierom. Vi har en tropisk badepark; 31ºC hele året, fartsfylt vannsklie, boblebad, waveball m.m.

Thon Hotel Høyers Kongensgt. 6, 3724 Skien Tlf 35 90 58 00 www.thonhotels.no/hoyers Særpreget og tradisjonsrikt hotell med hyggelig atmosfære. Sentralt i byen ved Bryggevannet. 100 rom. Takterrasse. Kort vei til attraksjoner og aktiviteter i nedreTelemark. Ny hotellfløy fra 2009. Fri parkering på hotellets areal. Barne- og familievennlig med nydelig mat.

Hotell Vic Skolegt. 1, 3916 Porsgrunn Tlf 35 56 98 00 www.vichotell.no Hotell Vic har en sentral beliggenhet i Porsgrunn sentrum, med gangavstand til Porsgrunds Porselænsfabrik, Porsgrunn Bymuseum, Porsgrunn Sjøfartsmuseum, samt butikker og kjøpesenter.

Clarion Collection Hotel Bryggeparken Langbryggene 7, 3724 Skien Tlf 35 91 21 00 www.choice.no Hotel Bryggeparken ligger på bryggekanten i Skien sentrum, ved inngangen til Telemarkskanalen. 103 rom, noen med balkong. Frokost, kaffe/te hele døgnet, vafler på ettermiddagen og lett kveldsbuffet med enkel varmmat inkludert i prisen.

26


Overnatting – Midt-Telemark / Øst-Telemark Bø, Nome og Sauherad / Rjukan, Hjartdal og Notodden Norsjø Hotell 3812 Akkerhaugen Tlf 35 95 50 00 www.norsjohotell.no Hyggelig familiehotell og god mat. Flott utsikt og frodig hage. Daglig avg. på Telemarkskanalen, 5 min Wakeboard/vannski/badestrand, 5 min Bø Sommarland/Norsjø Golf, 15 min Vi har også noen ferieleiligheter!

Bø Hotell 3800 Bø Tlf 35 06 08 00 - 35 06 01 00 www.bohotell.no Bø Hotell ligger kun 5 min. fra Bø Sommarland og 8 min. fra Norsjø Golfbane og Telemarkskanalen. Hotellet har utendørs oppvarmet svømmebasseng, minigolfanlegg, lekeapparater, lekerom og familieshow i høysesongen.

Norsjø Ferieland/ Kabelpark 3812 Akkerhaugen Tlf 35 95 84 30 www.norsjo-ferieland.no En av Norges flotteste campingplasser! 20 min til Bø Sommarland/ Norsjø Golfpark. 30 hytter og 200 døgnplasser. Piratshow, 550 m wakeboard/vannskitrekk, restaurant og gjestebrygge. Daglige avganger Telemarkskanalen.

Telnessanden Camping og Friluftsenter

Garvikvegen 920 3840 Seljord Tlf 35 05 29 90 www.telnessanden.no

Lunde Vandrerhjem Tyrivegen 51c, 3825 Lunde Tlf 35 94 90 68 www.lunde-vandrerhjem.no Rimelig overnatting i store rom med eget bad. Ypperlig utgangspunkt for å oppleve Telemarkskanalen, 600 m til Lunde sentrum og 1500 m til Lunde sluse.

Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tel: 91 57 54 21 www.kanalcamping.no Bare 300 meter fra Lunde sluse med Slusekro og 3 kanalbåtanløp daglig i sesongen, 6 gamle sluseanlegg innenfor 12 km.

Hegna Camping Manheimstrondi 1543, 3840 Seljord Tlf 35 95 45 58 www.hegnacamping.no

Bø Camping Lifjellvegen 51, 3800 Bø Tlf 35 95 20 12 www.bocamping.com

Sanda Camping og hytteleie Seljordveien 915, 3803 Bø Tlf 35 95 47 10 www.sandacamping.no

Garvikstrondi Camping Garvikveien 540, 3840 Seljord Tlf 35 05 29 12 www.garvikstrondi.no

Lifjell-Tunet Lifjellvegen 970, 3800 Bø Tlf 35 95 34 55 www.lifjelltunet.no

Åsgrav Camping Gvarvvegen 204, 3801 Bø Tlf 35 95 01 95 www.aasgravcamping.no

Kilen Feriesenter Kilenvegen 585, 3840 Seljord Tlf 35 05 65 87 www.kilenferiesenter.no

Beverøya Hytteutleie og Camping 3800 Bø Tlf 35 06 18 81 www.beveroya.no

27


Overnatting – Vest-Telemark

Nissedal, Morgedal, Vrådal, Fyresdal, Tokke, Seljord og Rauland Quality Straand Hotel & Resort Kviteseidvegen 1698, 3853 Vrådal Tlf 35 06 90 00 www.straand.no www.vraadalbooking.no Hotell med 125 rom og hytter (4-14 pers.) rett ved innsjøen Nisser med egen veteranbåt, M/S Fram. Badestrand med sommerkafé, lekeplass og utleie av båter og kanoer. Hotellet har restaurant, bar og svømmebasseng. Gode utfluktsmuligheter.

Rauland Høgfjellshotell 3864 Rauland Tlf 99 35 90 00 www.rauland.no Tradisjonsrikt høyfjellshotell med hyggelig atmosfære med 101 rom, 41 hytter/leiligheter, 360 senger. SPA, svømmehall, dampbad, utsiktsbadstue, treningsrom og solarium.Turløyper direkte ut fra hotellet. Mange attraksjoner innen en times kjøring fra hotellet.

Morgedal Hotel 3848 Morgedal Tlf 35 06 89 00 www.morgedal.no Kvalitetshotell med atmosfære. 70 rom m/bad/dusj og TV på alle rom. Svømmebasseng, tennisbane og minigolf. Morgedal er berømt som «Skisportens Vugge». Besøk Norsk Skieventyr 100m fra hotellet.

Gaustablikk Høyfjellshotell 3660 Rjukan Tlf 35 09 14 22 www.gaustablikk.no Komfortabelt hotell ved foten av Gaustatoppen i vakker høyfjellsnatur. Hyggelige oppholdsrom. Svømmebasseng, boblebad, dampbad, solarium. Fiskevann og båtutleie. Minigolf. 97 rom, førsteklasses leiligheter og hytter inntil 16 pers.

Dalen Hotel 3880 Dalen Tlf 35 07 90 00 www.dalenhotel.no Dalen Hotel anno 1894, et eventyrhotell bygd i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser, er et av Norges eldste og største trehoteller. 400 meter fra Telemarkskanalen og Dalen Brygge. 42 rom, velrenommert kjøkken med lokale spesialiteter, SPA behandlinger, stor hage og terrasse, samt unike salonger. Vi kallet det et SPA for sjelen!

Vinje Kroa 3890 Vinje Tlf 35 06 21 00 www.vinjekro.no tone@lasses.no Vierli Turistsenter 3864 Rauland Tlf 35 07 23 00 www.vierli.no Nisser Hyttegrend & Camping 3855 Treungen Tlf 35 04 78 67 www.nisser.no

28


Attraksjoner & Aktiviteter

– se www.visittelemark.no for flere opplevelser Norsjø Ferieland/Kabelpark/ Piratshow Barnevennlig og idyllisk campingplass. Piratshow og cowtrain for barna! Badestrand, tråkkebåter, marina og restaurant. 550 m wakeboard/ vannskitrekk for store og små. Arrangerer VM i Wake-board 2014! Opplev Telemarkskanalen! Tlf 35 95 84 30, 3812 Akkerhaugen Norsjo-ferieland.no norsjo-kabelpark.no

Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, Rjukan Omgitt av storslått natur ligger Vemork Kraftstasjon som et minnesmerke over norsk industrihistorie, men Vemork er også kjent for tungtvannsaksjonene under 2. verdenskrig. Åpent daglig 1.5. –30.9. kl 10–16/18. Familie- og grupperabatt. Tlf 35 09 90 00. www.visitvemork.com

Gaustabanen AS En kabelbane inne i Gaustatoppen, som tar deg til toppen på 15 minutter. Endestasjonen ligger på 1800 moh. Banen er en opplevelser i seg selv, for store og små. Fra Gaustatoppen kan du se hele 1/6 av Norge, det er Norges største utsikt. Langefonn, 3660 Rjukan Tlf 45 50 22 22 www.gaustabanen.no

Tinn Museum, Rjukan Bli med på en bygningshistorisk reise fra middelalderen fram til 1850. Faste utstillinger, omvisning, kafe. Åpent: 1.6–14.6, man–fre. 15.6–14.8 man–søn. 15.8–31.8. man–fre. Tlf 35 09 22 33 www.visitvemork.com

Rjukanbanen, Norsk Industriarbeidermuseum Besøk de flotte, fredede innlandsferjene Ammonia og Storegut ved Mæl stasjon i Tinn. Bli kjent med den historiske jernbanetransporten fra Rjukan til verden. Kaffestasjon Mæl er åpen kl. 11.00-16.00 tirsd.- sønd. fra 20. juni-31. august. Omvisning kl. 11.00 og 14.00 eller andre tidspunkt på forespørsel. Tlf 35 09 90 00 www.visitvemork.com

Heddal Bygdetun Notodden Rosemaling og bunadstradisjoner Livet til bonde og husmann for 200 år siden. Åpent 15.06 - 15.08 kl. 10 -18 Tlf. 96 62 58 19 www.visitvemork.no

Vest Telemark Museum Årets nasjonale museum 2012. VTM- Eidsborg og Norsk Skieventyr i Morgedal, to heilårsope museum med flotte opplevingar og god mat. Ti sesongope museum, bygdetun, kunst, galleri, historiske stadar og gruvedrift. Tlf. 35 06 90 90 www.vtm.no

Telemark Museum Øvregate 41, 3715 Skien Tlf 35 54 45 00 www.telemarkmuseum.no

29


Attraksjoner & Aktiviteter

– se www.visittelemark.no for flere opplevelser Skien fritidspark Skien fritidspark er et av Norges største og mest moderne idrettsog fritidsanlegg. Badeland med 6 bassenger, stupetårn, strømkanal og sklier. Egen velværeavdeling med badstuer, boblebad og relax sone med bar. Utendørs har vi en stor klatrepark hvor du kan leke og trene mellom trærne. 18 hulls minigolfbane, bowls og tennis. Tlf 35 54 10 00 www.skienfritidspark.no Bø Sommarland Steintjønnvegen 2, 3800 Bø Åpent fra 7. juni til 17. august. Bø Sommarland er Skandinavias desidert største vannpark. Ingen familiepark i Skandinavia har et like spennende og variert tilbud av vannaktiviteter for store og små. Ta med familien på «Vannvittige» opplevelser i trygge og trivelige omgivelser. Tlf 35 06 16 00 www.sommarland.no

TG Event Lille Fjelldal Gård 3721 Skien Tlf 90 58 72 81 www.tgevent.org Vrådal Panorama Skisenter 3853 Vrådal Tlf 35 06 83 50 www.alpin.no Rauland Skisenter AS 3864 Rauland Tlf 35 06 21 50 www.raulandskisenter.no

Telemarkskanalens Skipsselskap Tlf 67 10 20 10 www.nhg.no Skien Dalen Skipsselskap AS Tlf 35 91 70 00 www.kanalbaatene.no

Bestill overnatting, ferdige pakker eller be om en skreddersydd opplevelse på visittelemark.no

Festivaloversikt

– sommeren 2014 i Telemark 11. - 15. juni

Lifjell Skisenter 3883 Bø i Telemark Tlf 35 95 34 50 www.lifjell.no

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Porsgrunn

www.visittelemark.no/arrangement www.pitfestival.no

2. - 6. juli Seljordfestivalen www.seljordfestivalen.no 19. juli

Bacalaofestival, Brevik

www.brevik.no

23. - 27. juli

Countryfestivalen, Seljord

www.countryfestivalen.no

31. juli - 3. august

Notodden Internasjonale Bluesfestival

www.bluesfest.no

1. - 3. august

Langesund Sjømat- og Fiskefestival, Langesund

www.lsff.no

7. - 10. august

Telemarkfestivalen, Bø

www.telemarkfestivalen.no

15. - 16. august

Kartfestivalen, Gvarv

www.kartfestivalen.com

29. - 30. august

Matfestivalen Mersmak, Skien

www.mersmakiskien.no

12. - 14. september

Dyrskun, Seljord

www.dyrskun.no

27. september

Norsk Eplefest, Gvarv

www.eplefest.no

Foto: Marcus Nyberg, Kåre S. Pedersen, Christiane Flechtner, Ove Bergersen, Terje Rakke, Dag Jenssen, Tore Jonssen, Tom Helmersen og Norsjø Ferieland

Reklamebyrå: Mediateam - Design: Snøhetta Design - Utgiver:30 Telemarkreiser AL - Vi tar forbehold om eventuelle endringer og feil.


Foto: Espen Gees / 123rf.com

Attraksjoner & Aktiviteter

– se www.visittelemark.no for flere opplevelser Skien fritidspark Skien fritidspark er et av Norges største og mest moderne idrettsog fritidsanlegg. Badeland med 6 bassenger, stupetårn, strømkanal og sklier. Egen velværeavdeling med badstuer, boblebad og relax sone med bar. Utendørs har vi en stor klatrepark hvor du kan leke og trene mellom trærne. 18 hulls minigolfbane, bowls og tennis. Tlf 35 54 10 00 www.skienfritidspark.no Bø Sommarland Steintjønnvegen 2, 3800 Bø Åpent fra 7. juni til 17. august. Bø Sommarland er Skandinavias desidert største vannpark. Ingen familiepark i Skandinavia har et like spennende og variert tilbud av vannaktiviteter for store og små. Ta med familien på «Vannvittige» opplevelser i trygge og trivelige omgivelser. Tlf 35 06 16 00 www.sommarland.no

TG Event Lille Fjelldal Gård 3721 Skien Tlf 90 58 72 81 www.tgevent.org Vrådal Panorama Skisenter 3853 Vrådal Tlf 35 06 83 50 www.alpin.no Rauland Skisenter AS 3864 Rauland Tlf 35 06 21 50 www.raulandskisenter.no

Telemarkskanalens Skipsselskap Tlf 67 10 20 10 www.nhg.no Skien Dalen Skipsselskap AS Tlf 35 91 70 00 www.kanalbaatene.no

Nyt en behagelig sjøreise mellom Hirtshals og Langesund i Telemark. For rimelige bilpakker les mer og bestill på www.fjordline.com eller ring 815 33 500.

Bestill overnatting, ferdige pakker eller be om en skreddersydd opplevelse på visittelemark.no

Festivaloversikt

– sommeren 2014 i Telemark 11. - 15. juni

Lifjell Skisenter 3883 Bø i Telemark Tlf 35 95 34 50 www.lifjell.no

VI SEILER MELLOM DANMARK OG NORGE!

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Porsgrunn

www.visittelemark.no/arrangement www.pitfestival.no

2. - 6. juli Seljordfestivalen www.seljordfestivalen.no 19. juli

Bacalaofestival, Brevik

www.brevik.no

23. - 27. juli

Countryfestivalen, Seljord

www.countryfestivalen.no

31. juli - 3. august

Notodden Internasjonale Bluesfestival

www.bluesfest.no

1. - 3. august

Langesund Sjømat- og Fiskefestival, Langesund

www.lsff.no

7. - 10. august

Telemarkfestivalen, Bø

www.telemarkfestivalen.no

15. - 16. august

Kartfestivalen, Gvarv

www.kartfestivalen.com

29. - 30. august

Matfestivalen Mersmak, Skien

www.mersmakiskien.no

12. - 14. september

Dyrskun, Seljord

www.dyrskun.no

27. september

Norsk Eplefest, Gvarv

www.eplefest.no

OSLO Stavanger Aftenblad

E18

VG

LARVIK LANGESUND HIRTSHALS | LANGESUND

Foto: Marcus Nyberg, Kåre S. Pedersen, Christiane Flechtner, Ove Bergersen, Terje Rakke, Dag Jenssen, Tore Jonssen, Tom Helmersen og Norsjø Ferieland

30Telemarkreiser AL - Vi tar forbehold om eventuelle endringer og feil. Reklamebyrå: Mediateam - Design: Snøhetta Design - Utgiver:

31


Det går an på raulanD

Vintersportstedet med unike sommermuligheter!

rauland – ved foten av Hardangervidda,

nord-europas største nasjonalpark.

Tilbring Telemarksferien i fjellbygda Rauland, vakker natur, flotte turmuligheter og mange aktiviteter.

www.visitrauland.com facebook.com/visitrauland

Telemark no 2014  

Telemarks nye profilbrosjyre, i ført ny drakt/profil.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you