__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR 1 VARSÅGOD TILL VILLAÄGARE I NORRBOTTEN | VID KÖP I BUTIK PRIS

29 SEK INKL.MOMS

Utvalt

MELLOSTJÄRNAN

Je�ica Ander�on

Magiska gröna blad i alla rum

"Vi behöver värme, glitter och skandaler!"

Värme

INSPIRATION

Vi hjälper dig bli energismart

Inredningstrender för själen

Ekonomi

Så sparar du bäst till barnen

SÄLJSUCCÉ

 NYHET: MOTORLIVET! Matnyttiga tips för bilägare  Inga fler ursäkter – dags att börja träna hemma  Det goda livet: Laga systrarna Perssons härliga kornotto  Våtrumsguide: Kloka råd för badrum och tvättstuga

SPARA

546:-

BORGANÄS

TYNGDTÄCKE SE SID 58

.


I en klass för sig Bakom all framgång ligger många timmar av hårt jobb och målmedvetet utvecklingsarbete. Både när det gäller skidåkning och värmepumpar. Det gäller att aldrig kompromissa. Att alltid orka tänka ett steg längre. Slipa på tekniken, förbättra metoder för att alltid ligga ett steg före konkurrenterna. Vill man vara bäst kan man inte nöja sig förrän allt är perfekt i varje detalj.

Thermia Värmepumpar S T O L T S P O N S O R AV S V E N S K A LÄNGDLANDSLAGET

Köp bergvärmepump – 55’’ QLED Smart-TV på köpet!*

*Erbjudandet gäller 1 februari–31 mars 2021 hos de återförsäljare som deltar i kampanjen. TV:ns värde är ca 10.000kr. Kan inte kombineras med andra rabatter och erbjudanden.

Läs mer om erbjudandet på thermia.se/TV.


villalivet

” V

Februari. Nu kan det bara bli ljusare

älkommen in i ett nytt år med oss på Villalivet. Senast vi landade i din brevlåda var det november och sedan dess har jorden roterat i sin bestämda takt och bana och vintermånaderna har smugit förbi i sitt numera välbekanta coronatöcken. Jag och familjen tillhör dom som kan säga att vi haft covid-19 och helt ärligt… det var ingen lek. Det var tre veckors kaos och elände. Följ restriktionerna. Gör det. För er egen skull, era närmaste och alla andras.

modet att ställa upp för åttonde gången i Melodifestivalen. Jag kan inte nog säga hur mycket jag beundrar henne för det. Och det är precis som hon säger: Vi behöver en känsla av fest, hur den nu än kommer se ut. You go girl. Sjung som bara du kan, jag skålar för att låten tar dig dit du vill.

Och Sverige. Nu kör vi! (Förlåt, jag kunde inte låta bli…) Från och med i år startar vi upp en helt ny avdelning i tidningen under namnet Motorlivet. Allt som har med livet med bil att göra, helt enkelt. Jag ska passa på att lära mig, Vi kommer fylla årets nummer med framför allt hoppas jag vi kan ta upp sådant som skingrar tankarna och som frågan om vad man bör tänka på när väcker allt det positiva vi behöver för att man ska byta bil och är som jag, smått orka. Nyfikenhet. Kunskap. ointresserad av fordon och hopplöst Inspiration. Nu när vi tillbringar okunnig. Jag har haft min lilla mer tid än någonsin i våra Skoda i många år, den är hem är det ju så viktigt att färdigbetald och jag gillar trivas där. Och eftersom vi den fortfarande – men 70-talssignalerna tar sig inte får kramas särskilt argumenten att byta den är in i våra hem igen! Läs mycket kan vi väl slösa dubbelt så många som för vår trendspaning och gå att ha den kvar. Den börjar omsorg på rummen vi på skattjakt. vandrar i, fönstren vi ser ut till exempel kosta en hiskelig genom, fasaderna som håller massa pengar så fort den om oss. närmar sig en verkstad. För att Det fi nns en kraft och mening i det inte nämna det faktum att när jag köpte också, att ”boa” och göra fi nt. Ta hand den satt barnen och svingade fritt med om det man redan har. benen i baksätet, nu sitter dom dubbelvikta och slår i taket. I det här numret kastar vi in lite extra ”Jag drömmer om en Volvo” har jag glitter med Jessica Andersson som har sagt till min son när han försöker locka

Furu och manchester

Katarina Danielsson Chefredaktör

mig att byta. En Volvo? Har jag inte sett att flera av hans kompisar skjutsas runt i Teslor? Kan jag verkligen inte drömma om något coolare? Nej, jag kan nog inte det. För vad kan vara coolare än ett bilmärke som gett oss trepunktsbältet?

I DETTA NUMMER 6. UTVALT

Skapa en grön oas hemma

10. Energismart

– mängder med smarta tips för plånbok och miljö

16. Träna hemma

med Annika Sjöö

24. Bäst för badrummet – här gäller det att tänka hållbart!

27. Tvättstugan

52. Trendspaning

– trivsam oas eller hemmets fulaste rum?

Blått är hoppets färg

34. INTERVJUN

Smått och gott med systrarna Persson

Jessica Andersson: ”När jag står på scenen vill jag vinna.”

40. MOTORLIVET

60. DET GODA LIVET

66. EKONOMILIVET Spara till barnen!

För alla som lever med bil

villalivet.se | februari 2021

3


Försäsongskampanj! 20% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET Gäller endast t.o.m. 28 februari


20% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET Gäller endast t.o.m. 28 februari

För mer inspiration, beställ årets nya katalog idag!

I vår öppnar nytt Flagship Showroom i Båstad!

Båstad • Bromma • Munkedal • Köpenhamn • Oslo

ÖPPETTIDER BUTIK/SHOWROOM Från 8 feb Mån–Fre 10.00–18.00 · Lör 10.00-14.00 Telefontid Mån–Fre 09.00–17.00 · Ingen telefontid lördag och söndag För tillfället begränsat showroom i Båstad pga nybyggnation. Öppnar våren 2021.

uterum • växthus • willabgarden.se


villalivet

KATARINA DANIELSSON Chefredaktör

Renar dom luften eller inte? En omtalad studie från Nasa i slutet av 80-talet visade att luften på en rymdstation förbättrades markant med hjälp av gröna växter, men den miljön har inte stora likheter med ett vanligt hem. Att vissa växter har en förhöjd förmåga att rensa bort luftföroreningar råder det dock ingen tvekan om, men för att uppnå samma effekt som att vädra med öppet fönster så menar viss forskning att det skulle krävas fem växter per kvadratmeter, vilket skulle omvandla hemmet till… en djungel. Hur som helst mår vi bra av gröna blad så varför inte satsa på inomhusväxter som sägs vara lite extra hälsofrämjande?

FREDSKALLA

FOTO Pixabay, Katarina Danielsson, Emilia Ahlgren/Blomsterfrämjandet, Plantagen

En favorit i luftrenarsammanhang som samtidigt återfuktar luften. Har du torr inomhusmiljö så är den ett klokt val. Dessutom tålig och inte beroende av särskilt mycket ljus.

6

Utvalt

GRÖNA BLAD

PARADISTRÄD

Min lilla ”bebis” i gästsovrummet, en stickling jag fått av en väninna som jag hoppas ska växa sig stor. Paradisträdet är en fena på att fånga upp koldioxid ur luften och precis som Aloe vera avger den mycket syre nattetid.

För hemmajobbare!

Murgröna

Jag vet inte hur många murgrönor jag fått slänga på grund av spinnangrepp. Torr inomhusluft är boven och att spraya bladen med vatten då och då hjälper. Eftersom murgrönan är enastående på att rena luften från mögelsporer är det värt ett försök, inte minst för den som har allergi!

God natt!

Aloe Vera producerar syre under natten och därför ställer många den i sovrummet. Hamnar den i en miljö med höga halter kemikalier i luften protesterar den med bruna prickar på bladen.

”En vattenkanna så snygg att den får stå framme”

Jobbar du mycket hemma just nu så kan en guldpalm vid skrivbordet vara en god idé. Den sägs fånga upp gifter som utsöndras av kontorselektronik och det är säkert därför växten står strategiskt placerad på många kontor. Trivs i ljust läge.

Finns hos Reforma Sthlm för 354 kr, från House Doctor.

Fin form!

ARALIA

Trendig planta som är extra bra på att binda formaldehyd ur luften, ett ämne som kan utsöndras från till exempel byggmaterial, tapeter och konstläder. Men var noga när du väljer din aralia, den finns i flera varianter och du ska ha Fatsia japonica.

villalivet.se | februari 2021

3

I TOPP:

Krukor

Räfflade stenkrukor för smal fönsterbänk. Längd 29 cm, Granit, 129 kr/st. Högblank keramikkruka från Bergs Potter med fat, 25 cm, Cervera, 979 kr. Stor och rak keramikkruka, 24 cm, Royal Design, 499 kr. Mer inspiration och tips: villalivet.se/om-inredning


Sotningen är lika enkel som tidigare. All skötsel framifrån.

Större luckor. Enklare att lägga i veden.

Baffelplåtar som minskar tjärbildning i eldstaden.

Primär- och sekundärluft har separata spjäll för bättre förbränning.

Lucka för gasoltändning, likt Vedolux 40 Plus. Ny keramik. Utbytbar slitdel sparar pengar.

DESIGN ECO

15/1189 • 20

PFY • UP LLER

Bypasspjäll ersatt med Bypasskanal, färre rörliga delar, mindre problem.

VERIFIERAD AV RISE SVERIGE

SV

KT ENS

ILLV

Favoriten är tillbaka! Marknadens mest prisvärda vedpanna, Vedolux 30, är tillbaka i helt ny tappning. Testad och godkänd av svenska RISE och uppfyller EcoDesignkravet med råge. Säg hej till nya Vedolux 32! Trycket blev för stort, ni ville ha tillbaka er gamla favorit och vi lyssnade. Vi gav uppgiften till våra konstruktörer och de skapade en fantastisk vedpanna som uppfyller alla nya miljökrav. Dessutom gjorde de den bättre på alla punkter, effektivare, mer ekonomisk och ännu enklare att sköta. Vedolux 32 är en svensktillverkad vedpanna med sugande fläkt, avsedd för vedeldning. Eldstaden är konstruerad för omvänd förbränning med keramiskt roster. Benstativet på bilden är ett tillbehör.

Tel 044-22 63 20 | www.varmebaronen.se | info@varmebaronen.se

ERK

AT


Va rså god!

Du får 12 nr av Icakuriren + weekendväska för endast

+

149:-

+ porto 39:-

WEEKENDVÄSKA En stilsäker weekendväska med flätad look i konstskinn. Perfekt för kortare resor eller andra tillfällen med lättare packning. Väskan matchar det mesta med sitt klassiska utseende och svarta färg. Mått: Bredd ca 50 cm, höjd 35 cm. Värde: 300 kr


! u n å p Passa Icakuriren är Sveriges mest älskade veckomagasin. Här möter du de aktuella personerna och reportagen som berör. Självklart får du också den goda helgmaten, reseguider, tester och köpråd. Med Icakuriren behöver du bara en inspirationskälla.

Åsa Holmström, chefredaktör

Bästa valet!

Välj ditt erbjudande: 14 nr Icakuriren ord. pris 434:Weekendväska värde

12 nr 372:300:-

24 nr 744:300:-

Totalt värde

434:-

672:- 1044:-

Du betalar Du sparar

149:285:-

149:-* 298:-* 523:- 746:-

*Porto tillkommer med 39 kr

SVARA MED SVARSKORTET Riv här

SVARSKORT

ADJKIC Riv här

ADJJIC

ADJIIC

Mobilnr

dintidning.se/IC4936

JA, TACK! Jag vill få 12 nr av Icakuriren för endast 149 kr + porto 39 kr och får den härliga weekendväskan på köpet! (Ord.pris för paketet är 672 kr) Jag sparar 523 kr!

Du förbinder dig inte till fler nummer!

Frankeras ej Mottagaren betalar portot

JA, TACK! Jag vill hellre få 2 extra nr av Icakuriren och får 14 nr för bara 149 kr. (Ord.pris är 434 kr) Jag sparar 285 kr!

Adress

E-post

SVARA PÅ WEBBEN:

JA, TACK! Jag vill få 24 nr av Icakuriren för endast 298 kr + porto 39 kr och får den härliga weekendväskan på köpet! (Ord.pris för paketet är 1 044 kr) Jag sparar 746 kr!

Namn

Postnr

eller

Ort

Erbjudandet gäller inom Sverige t.o.m. 2021-04-30 och kan endast tecknas av personer som är minst 16 år. Prenumerationen avslutas automatiskt och du kommer att få ett nytt erbjudande att ta ställning till vid periodens slut. Eventuell premie skickas ca 3-5 veckor efter att betalning är registrerad. Premie kan bytas ut vid slutförsäljning.

Story House Egmont AB

SVARSPOST 203 275 81 831 18 ÖSTERSUND

Vid beställning av tidning eller annan produkt från Egmont, samt tävlingsdeltagande, godkänner jag att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobilnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Egmontkoncernen för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudanden från Egmonts samarbetspartners, som återfinns inom följande branscher, direkt relaterade till Egmonts produkter: tidningar, böcker, film, spel, pussel, leksaker, mode, skönhet, sport, fritid, heminredning, hälsa, mat, dryck, djur, natur, motor. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Egmontkoncernens tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Egmont för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Den rättsliga grunden för Egmonts behandling av dina personuppgifter är dels fullföljande av avtal och dels Egmonts berättigade intresse. Vill du rätta, radera, begränsa eller invända mot användningen av dina personuppgifter kan du göra det genom att skicka brev till Personuppgiftsansvarig, Egmont Publishing AB, 205 07 Malmö eller gå till sidan www.egmont.se/personuppgifter. Vi ser helst att du först kontaktar oss om du har klagomål. Anser du att vi inte har gjort tillräckligt kan du även kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost datainspektionen@datainspektionen.se. Fullständiga villkor: www.dintidning.se/villkor. SE0046


energi- och värmelivet

Energismart Så enkelt blir du

För en villaägare som vill ha bra koll på sin boendeekonomi finns det ett område att särskilt koncentrera sig på: energianvändning. Men hur får man grepp om det viktiga i floden av detaljer, råd, forskningsrapporter och kommersiella erbjudanden? Villalivet benar ut väsentligheterna och tipsar om vad som är rimligt att kunna förändra. TEXT MARTIN BORG FOTO PIXABAY, ISTOCK

T

illgång till energi är en absolut förutsättning för vår moderna livsstil och något som många av oss tar för givet. Så gott som allt vi har omkring oss för att göra tillvaron mer bekväm kräver energi – oftast el – för att fungera och energibehovet stiger stadigt. Samtidigt innehåller världen bara en begränsad mängd energi och att tillverka

10

villalivet.se | februari 2021

ny går inte: utvinner man energi från ett ställe försvinner lika mycket någon annanstans ifrån. Den självklara slutsatsen blir att vi måste vara sparsamma och använda energin på ett smart sätt, såväl globalt, lokalt som privat. Att vara energismart är inte alltid enkelt. Mest märks det i hemmiljön: En villa är en komplex syntes av många olika tekniska

system, apparater, maskiner och funktioner där det kan vara svårt att veta vad som verkligen drar energi och vad som bara påverkar i marginalen. Många gånger kanske man oroar sig i onödan för synliga apparater som man tror är eltjuvar medan man samtidigt omedvetet slösar med annat. Vill man också vara klimatsmart är det ännu mer att hålla reda på, som att under-


60+20+20+20+16177 • ENERGIÅTGÅNG/VILLA

• HUSHÅLLSEL/VILLA Disk

Kyl och frys

Hushållsel

Varmvatten

Övrig hemelektronik

Uppvärmning

Matlagning/ kök

Belysning

Tvätt och tork

Källa: Energimyndigheten

söka varifrån elen man köper egentligen kommer – är den från förnyelsebara och gröna källor eller är den framställd med hjälp av fossila bränslen?

I svenska bostäder är uppvärmning den enskilt största energiposten, för en genomsnittlig villa motsvarar andelen omkring 60 procent av den totala energiförbrukningen. Det säger sig självt att en betydande besparing då enklast handlar om att sänka inomhustemperaturen en grad eller två och kanske ha olika temperaturer i olika rum vid olika tidpunkter. Bekvämligheten har ett pris. Här finns det idag allt bättre tekniska lösningar med olika smarta hem-prylar som är till stor hjälp. Att se till att minimera värmeläckage genom dåliga fönster eller svag isolering är konkreta åtgärder som alltid ger resultat. Att elda för kråkorna hjälper varken miljön eller ekonomin. Efter uppvärmning står varmvatten för omkring 20 procent av en villas energiförbrukning. Här handlar besparingar främst om förmågan att ändra sitt beteende. Hur länge duschar man? Ska man överhuvudtaget bada badkar? Och hur mycket varmvatten rinner egentligen rakt ut i köksvasken? De sista 20 energiprocenten sammanfattas i benämningen hushållsel och rymmer allt annat som drar el, till exempel vitvaror i tvättstuga och kök, belysning, datorer, laddare och all övrig hemelektronik – det är bara att se sig omkring. Teknikutvecklingen har visserligen fått ner eltörsten ordentligt för många prylar

och maskiner, inte minst frysar, kylskåp och tvättmaskiner, men samtidigt kommer det hela tiden nya energikrävande produkter som vi förväntas köpa och använda. Att minska hushållselförbrukningen är till stor del upp till var och en – vill man så går det. För att få koll på sitt eget hushålls förbrukning finns det egentligen inga genvägar, man behöver skaffa sig kunskaper och insikter om vart energin tar vägen och gärna också vara öppen för att förändra sitt eget och familjens beteende. En bra väg att få hjälp och upplysningar är via kommunens energi- och klimatrådgivare som har gott om oberoende fakta och handfasta råd och tips kring allt som rör energifrågor i en villa. Att spara med energi i hushållen ligger på alla sätt i tiden, inte minst för att det i slutändan gynnar oss alla. Här intill ger vi lite tips och inspiration för att väcka intresset och visa vad det kan handla om för att bli åtminstone lite mer energismart. Det behövs inte så mycket!

energi- och värmelivet BLI MER ENERGISMART HEMMA!

10 tips

★ SÄNK TEMPERATUREN. En grad lägre medför drygt fem procents lägre uppvärmningskostnad. ★ BYT TILL LÅGENERGILAMPOR och LED-belysning. LED-lampor drar bara en femtedel så mycket el och har en livslängd på 25 000 timmar jämfört med vanliga glödlampors drygt 1 000 timmar. ★ DISKA I DISKMASKIN. Handdisk kräver 4 gånger så mycket energi. ★ Ställ in RÄTT TEMPERATUR för kyl och frys: +5 resp. -18 grader. Öppna inte dörrarna i onödan och ställ inte in varm mat. ★ Använd VATTENKOKARE när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och sparar energi. ★ Tvätta i 40 GRADER istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen. ★ DUSCHA LAGOM. En treminuters dusch motsvarar ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på tio minuter förbrukar drygt 120 liter. En kort dusch kan därför minska kostnaderna med flera hundra kronor per år och person. ★ Köpa nytt? ENERGIMÄRKNINGEN hjälper dig att bli energismart. Finns på de flesta vitvaror, tv-apparater, lampor och övriga elprylar. ★ UNDVIK STAND BY-läge. Alla apparater som inte är helt avstängda drar ström. Omkring två procent av Sveriges totala elförbrukning går till apparater i stand by-läge vilket motsvarar flera hundralappar i ett normalhushåll. ★ LUFTTORKA hellre än torktumla. Det går åt drygt tre gånger så mycket energi att torktumla kläder som att tvätta dem.

villalivet.se | februari 2021

11


energi- och värmelivet

Har du några

energitjuvar

hemma?

Vad kostar det egentligen att ha en lampa tänd? Och vad i hemmet drar mest el? Här har vi samlat några exempel på vad man får betala för att använda olika hushållsprylar under ett år. Effekten hos olika produkter kan variera beroende på ålder och fabrikat. Vi har använt oss av ett medelvärde. Elräkningen innehåller förutom själva förbrukningen också moms, nätavgifter och energiskatt. Beroende på individuella avtal kan förhållandet mellan rörligt och fast pris variera men i tabellen är det totala elpriset för en villaägare uppskattat till 1,50 kr per kWh.

PRYL

FREKVENS

Golvvärme 10 m2 Äldre frys Nyare frys Äldre kylskåp Nyare kylskåp Diskmaskin Handdukstork Tvättmaskin Torktumlare Spisplatta, full effekt Ugn Mikrovågsugn Vattenkokare ( 1 liter) Kaffebryggare (8 koppar) Dammsugare TV TV, standbyläge Stationär dator Bärbar dator Glödlampa, 60W Lågenergilampa, 11W Mobilladdare Mobilladdare, standbyläge

40 h/vecka 24 h/dygn 24 h/dygn 24 h/dygn 24 h/dygn 1 h/dygn 3 h/dygn 6 h/vecka 10 h/vecka 1 h/dygn 1 h/dygn 1 h/vecka 2 ggr/dygn 1 gång/dygn 1 h/vecka 3 h/dygn 21 h/dygn 5 h/dygn 5 h/dygn 8 h/dygn 8 h/dygn 2 h/dygn 22 h/dygn

Anna Alisson, energi- och klimatrådgivare i Karlstads, Hammarö, Kil och Grums kommuner. Vad kan en villaägare göra för att få ner energiförbrukningen? Vad ger normalt störst effekt? Man kan ofta minska sina energikostnader med 15–50 procent genom att utföra olika energieffektiviseringsåtgärder. Att göra en budget för huset utifrån driftkostnader, där utförda effektiviseringar bekostar nya energiåtgärder, höjer husets värde markant jämfört med att nöja sig när den första åtgärden är genomförd. Ett bra tips är att skapa ett konto dit man månadssparar och där pengar tas för att

12

villalivet.se | februari 2021

312 820 490 740 410 750 160 585 1 550 1 050 275 110 110 110 75 130 25 410 55 260 48 6 6*

* Gäller för orginalladdare. Billigare fabrikat kan dra upp mot 10 gånger så mycket el i stand by-läge.

betala husets driftkostnader. Om man fortsätter att återinvestera och månadsspara år efter år så har man till slut kunnat genomföra alla åtgärder, som t. ex fönsterbyte, med driftsbudgeten istället för att använda lånade pengar.

Villalivet pratar med...

PRIS/ÅR (KR)

Är det skillnad på vad man bör göra i ett gammalt och ett nyare hus? Ja, på ett nyare hus behöver man oftast inte se över klimatskalet lika mycket som på ett äldre hus. Finns det regionala skillnader i råden? Beroende på var i landet man bor? Sverige har många olika klimatzoner och självklart blir husets klimatskal och uppvärmning allt mer betydelsefullt ju längre norrut man kommer. Men andra saker påverkar. I områden där det finns fjärrvärme, ofta i tätorter, är det många gånger ett miljömässigt bra val eftersom de flesta fjärrvärmeverk i dag eldas med biobränsle. Bor man mer lantligt är det mer vanligt med pellets, vedpannor, kaminer eller värmepumpar. Har man tillgång till egen skog är en vedpanna ett bra och ekonomiskt val. Både ved och pellets är miljövänliga eldningsalternativ.

Källa: Energimyndigheten

Om man specifikt vill vara mer klimatsmart som villaägare – vad kan man göra? En viktig sak är att försöka se till så att värmesystemet klarar att värma upp huset utan stöd av elpatronen då många hus idag, även nyare, behöver tillsats av elpatronen under vintertid. Något annat bra tips för villaägare? Skaffa en timavläst elmätare hos din elnätsleverantör, vilket ofta är kostnadsfritt. Sedan kan du gå in och jämföra förbrukningen vid olika tider på dygnet, olika säsonger och även vid olika utomhustemperaturer för att se om värmesystemet är effektivt eller inte. Om du har några funderingar om energi eller klimat bör du ringa din lokala energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd. Energimyndigheten är en statlig myndighet som bidrar med fakta, kunskap och analyser om användning av energi i samhället. www.energimyndigheten.se

Hitta mer om värme och energi på webben! Inspiration och tips: villalivet.se/om-energi


JUST NU

komplett golvvärme

från 195:-/m2

GOLVVÄRMEBUTIKE

SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVE ELEKTRISK GOLVVÄRME

VATTENBUREN GOLVVÄRME

RADIATORER

B

MARKNADENS TUNNASTE Vi tyckerGOLVVÄRMEKABEL att hög kvalitet inte måste vara dyr

Kelvins unika system ger dig minsta möjliga bygghöjd på ditt nya bygghöjd när du lägger klinker, slingan ry klinker med golvvärme. även godkänt att läggakombinerade ovanför fuktspärre Dågolv vi ansåg att det inte fanns någon produkt på marknaden som Systemet har två stora fördelar: För det första är det ett så kallat kan underlätta ditt arbete. Kelvins system bra pris, valde vi att ta fram ett eget fabrikatkommer av golvvärme. Genom a lågvoltssytem, vilket innebär att spänningen inte överstiger 48V, närmast golvytan (direkt under k vilket du själv får installera utan behörighet. För det andra har mindreleverera förluster neråt i konstruktionen förpackningar ochhelt inte bifoga någon tryckt manualtillsamt helt utan mel systemet marknadens tunnaste värmekabel. Kelvin ger 0 mm Kelvins golvvärme tillverkas i Sverige.

från fabrik till dig som kund kan vi hålla ett extremt lågt pris samtidigt som vi h t är bra för dig som kund. Använd gärna vår mate righevi ledandesokvalité! Detta elbehötror kräver läggning m ej Enkelatt få hjälp att hitta komplett paket.

Golvvärmerör

GOLVVÄRMEBUTIKEN.SE PE-RT 5-lager golvvärmeslang med Kelvin XK160 Kelvin XK200 syrediffusionsspärr 16mm. 1–2 kvm fullvärme eller 2–3 kvm fullvärme eller

Kelvin XK300 3–5 kvm fullvärme eller 5–8 kvm komfortvärme

SVERIGES KUNNIGASTE GOLVVÄRMELEVERANTÖR 2–4 kvm komfortvärme.

3–5 kvm komfortvärme.

5– 8–

2 799 kr 3 329 kr 3 899 kr 80 meter: ....................719:VATTENBUREN GOLVVÄRME RADIATORER BYGG BADRUM Produktinformation 100 meter: ..................899:MARKNADENS TUNNASTE Viwww.golvvarmebutiken.se tyckerGOLVVÄRMEKABEL att hög kvalitet inteT.måste vara dyrt! Golvvärmebutikens PE-RT 035–22 77 33 120 meter: ..............1.079:Då vi ansåg att det inte fanns någon produkt på marknaden som kombinerade hög kvalitet och ELEKTRISK GOLVVÄRME

Kelvins unika system ger dig minsta möjliga bygghöjd på ditt nya klinker golv med golvvärme.

bygghöjd när du lägger klinker, slingan ryms i fästmassan. Kelvin är även godkänt att lägga ovanför fuktspärren i ett våtutrymme vilket


Kvalitet direkt från fabrik Beställ direkt på hemsidan

Exk lu

för Villalivetl

are äs

Behöver du nya fönster och dörrar?

t siv

5% extra nätrabatt

Rabattkod: villalivet1 Gäller till och med 28/2

Se pris och beställ direkt på www.sparfonster.se - Vi har 300 olika modeller av fönster och dörrar som vi tillverkerar efter dina mått!

Flest glada och nöjda fönsterkunder på nätet! 10 års garanti

Fler än 200 000 husägare

4.6/5 på Trustpilot

14 år som onlineshop

Trygg E-handel

Betala med Klarna

www.sparfonster.se / Tel. 036 293 72 01

WWW.SPARFONSTER.SE

Utställning Husknuten: Frölunda Smedjegata 4, 421 32 Västra Frölunda Utställning Nybygget: Nybygget 101, 195 61 Arlandastad Utställning Jönköping: Solåsvägen 8a, 553 03 Jönköping (Bemannad utställning )


träningslivet

Februari och coronatider:

Träna hemma! Många jobbar hemifrån och allt fler får ett ökat behov av att röra sig på hemmaplan. Vi bad träningsprofilen och proffsdansaren Annika Sjöö om pepp och konkreta tips för att få upp pulsen i vardagsrummet. TEXT KATARINA DANIELSSON FOTO MARKUS HOLM

Vinn Annika Sjöös succébok! Vi lottar ut 5 ex av TRÄNA HEMMA - effektiva pass på 10, 20 och 30 minuter. Delta i utlottningen på villalivet.se

16

villalivet.se | februari 2021


träningslivet

D

et var faktiskt slumpen som gjorde att Annika Sjöö hade en bok på gång om hemmaträning när coronakrisen slog till och tvingade många från gymmen. På så vis passar den ju utmärkt just nu, men den vänder sig till alla – de som har ont om tid, de som inte gillar att träna i grupp och de som har svårt att skapa nya, hälsosamma vanor. – All träning är bättre än ingen träning, det har vi ju hört förut, men jag förespråkar verkligen den tanken, i alla fall för de som har svårt att komma igång. Det handlar inte om tiden du lägger ner, utan om vad du faktiskt gör, och att du helt enkelt rör på dig. Det är inte svårare än så. Våra kroppar är gjorda för rörelse, men vår livsstil skapar inte samma förutsättningar för det som den gjorde förr, säger hon.

nuter, du kan till och med bli svettig och få hög puls på tio minuter. I boken varvar jag pass på 10, 20 och 30 minuter mest för att man ska känna att det finns något som passar olika dagar. Och många människor känner att de vill ha ett schema att följa. Det finns alltid tid för rörelse och träning, men ibland kommer livet emellan och det är okej. Något är bättre än inget. Men om hjärnan säger ”nej, jag vill inte”? – Fundera på andra situationer där hjärnan säger likadant, när den signalerar att något är tråkigt. Att betala räkningar, till exempel. Hur kul är det? Men konsekvenserna av att inte göra det är större än att faktiskt sätta sig ner och ta itu med dom. Samma sak gäller trytande motivation till träning, de negativa konsekvenserna för din hälsa är värre än att faktiskt träna. Och man ångrar aldrig en promenad eller ett träningspass efteråt, eller hur? Sen hävdar ju jag att träning ska kännas roligt och att man ska välja något som funkar för en själv. Hemmaträning är perfekt just eftersom det blir så tidseffektivt och du behöver inte ens ha några stora ytor eller ”fula” redskap framme som tar plats. Jag har kroppen som enda verktyg på en yta av två gånger två meter. 

”Man ångrar aldrig en promenad eller ett träningspass efteråt”

Hemma är man ju sin värsta fiende. Har du någon mirakelmetod för att skapa motivation? – Jag önskar att jag hade det, men nej. Det finns ingen. Att vänta på att motivationen ska dyka upp innebär ofta att man får vänta länge. Men det man kan göra är att skapa förutsättningar för att träningen ska bli av. Lägg till exempel fram dina träningskläder innan du går till jobbet så att du ser dom när du kommer hem. Jobba med att få in en ny vana i vardagen, sånt tar tid. Börja med att gå en tio minuters promenad innan du lägger dig i soffan, till exempel, eller gör ett kort styrkepass eller lite stretching på en skön matta. Och 10 minuter? Är det lönt? – Vi hänger upp oss för mycket på tid, tycker jag, och idéer om vad träning är för någonting. Det finns massor med saker du kan göra för kroppen och hälsan på bara några mi-

Annika tipsar! ★ Förbered gärna några härliga spellistor, träningen blir oftast mycket roligare med musik. ★ Se till att värma upp ordentligt innan du kör passen. ★ Kom ihåg att alltid träna efter din förmåga. Du tävlar inte mot någon utan gör det för din skull.

TRÄNA MED ANNIKA! Kom ingång med passet och följ med i Annikas träningsvideo på villalivet.se

Testa ett 10 minuters-pass! Gör angivet antal repetitioner av varje övning. Gör så många varv du kan under 10 minuter. Arbeta i ett tempo som passar dig.

8 AIR SQUATS

Ställ dig med fötterna lite bredare än höftbrett och tårna lätt vinklade utåt. Tryck rumpan bakåt och simulera att du sätter dig ner på en stol. Knä och tå ska peka i samma riktning. Behåll stolt hållning. Ställ dig upp igen.

6 FALLSKÄRMAR

Starta liggande på mage med huvudet ner mot golvet. Placera tårna i golvet och händerna i golvet precis ovanför huvudet. Lyft upp både armar och ben från golvet och pressa ihop skulderbladen. Håll emot på vägen tillbaka.

4 PUSH-UPS

Starta i en armhävningsposition med rak kropp och med raka armar i golvet strax utanför axlarna. Kom ner med bröstet mot golvet och tryck dig upp innan bröstet nuddar golvet.

villalivet.se | februari 2021

17


Fri

fra

Exklusiva viner direkt hem till dig eeeee

eeeee

eeeee

eeeee

Kundbetyg

Kundbetyg

Kundbetyg

Kundbetyg

i webbutiken

i webbutiken

i webbutiken

i webbutiken

Silvermedalj

Guldmedalj

94/100 points

Gilbert & Gaillard

Luca Maroni

90/100 point »Best Buy«

Frankfurt International Trophy

Falstaff

8 flaskor i provpaket

Silvermedalj

749 kr

Mundus Vini

Art.nr.:

Luccarelli Montepulciano 2018 Montepulciano d'Abruzzo DOC, Italien (Alk. 13,5%)

Hemleverans

TYSKLAND

Arusha Cabernet Sauvignon 2019 WO Robertson Sydafrika (Alk. 12,5%)

Hos oss beställer du när du vill, allt annat tar vi hand om. Vi levererar från Tyskland direkt hem till din dörr och vi tar dessutom hand om be talning av alkoholskatten. The Wine Company till hör Hawesko-gruppen som är ledande på premiumviner i Europa. Enligt lag har du rätt att beställa vin från andra EU-länder.

TRYGG E-HANDEL

Villa Curtini Nero d'Avola 2018 Sicilia DOC Italien (Alk. 13%)

Jag beställer

LAGLIGT & BEKVÄMT Skicka denna kupong

SVERIGE

Esquador Rioja Tinto 2019 Rioja DOCa Spanien (Alk. 13%)

kt

Rothschild Aussières Merlot 2018 Pays d'Oc IGP Frankrike (Alk. 14%)

Château Beau Buisson 2019 Bordeaux AOP Frankrike (Alk. 13%)

814 929

Gran Sasso Sangiovese Vigne Vecchie 2019 Terre di Chieti IGT Italien (Alk. 13%)

Da Vinci Toscana Rosso 2019 Toscana IGT Italien (Alk. 13%)

provpaket Bästsäljande röda med 8 flaskor. Fri Frakt.

EFTERNAMN

FÖRNAMN

GATA / HUSNUMMER

POSTNUMMER, STAD

TELEFONNUMMER (gärna MOBILNUMMER för avisering av leveransen)

PERSONNUMMER* (ååmmdd-xxxx)

KAMPANJ NR. (måste anges vid telefon, fax eller mailorder)

E-POST (Ja tack, skicka mig vinerbjudanden via e-post. Du kan närsomhelst avregistrera dig.)

1089226

ART.NR.

814 929

Vi levererar endast till personer som fyllt 20 år. Vid leverans genomförs en identitets- och adresskontroll. Du kan kostnadsfritt lämna tillbaka varan inom 12 veckor utan att ange skäl. Vi gör en kreditupplysning vid din första beställning hos oss, eller om det gått lång tid sedan din förra. När du gör din beställning kommer vi att behandla de personuppgifter du tillhandahåller bl.a. för att fullgöra våra skyldigheter i avtalet med dig och för att kunna kontakta dig med marknadsföring. Du kan närsomhelst begära att vi slutar skicka marknadsföring till dig. För mer information om vår personuppgiftspolicy kan du besöka the-wine-company.se/policy. Du kan även kontakta oss via nedanstående kontaktuppgifter. Vidare produktinformation finner du på respektive produktsida på www.the-wine-company.se eller via telefon.

Eller beställ enkelt här: www.the-wine-company.se/liv1 E-post: service@the-wine-company.se • Telefon: 0049 4122 50 44 66 The Wine Company Hawesko GmbH • 20247 Hamburg • Germany

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.


KAMPANJ! KÖP ORIGINALET

PREMIUM

Retro 7-i-1 STEREO MUSIKCENTER NOSTALGISK UTANPÅ – HIGHTECH INUTI

-45%

DAB+ / FM RADIO + SKIVSPELARE + KASSETT + CD + USB + BLUETOOTH

SPARA 2.290:-

VÅR BÄSTSÄLJARE! VAGNER 940 PREMIUM: EXTRA STIFT: VAGNER HÖRLURAR:

4.195:99:795:5.089:-

VAGNER PREMIUM 940 • DAB+ AM/FM radio med vacker stereoklang • Bluetooth för avspelning av ljudfiler från smartphone och surfplatta • Skivhastigheter 33, 45, 78 (stenkakor) varv/min. • Kassettspelare • CD-spelare för audio-CD och Mp3-CD • Anslutningsmöjlighet för hörlurar • USB-ingång för avspelning och lagrande av musik från radio, skiva, CD, kassett, Mp3-disk och Bluetooth • Stor, stabil och vibrationsfri tallrikplatta • Efter uppspelning av LP återgår tonarmen automatiskt • Integrerade stereohögtalare 2 x 10 Watt RMS (2 x 80 Watt PMPO) • Equalizer med 5 olika valmöjligeter för ljudlägen • Externa uppspelningsenheter kan kopplas till • Anslutningsmöjlighet för externa högtalare (förstärkare krävs) • Fjärrstyrning • Svensk bruksanvisning • Massiv låda i ekfanér • Mått (b/d/h): 51 x 35 x 22 (51 öppen) cm

-45% DU FÅR ALLT FÖR:

Enkel beställning - snabb leverans Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Leverantör:

2.290:2.795:-

Telefon: 0526 60340 www.postshop.se Strömstad


Foto: Velux

renoveringslivet

Släpp in

dagsljuset TEXT ROGER NYSTRÖM FOTO ISTOCKPHOTO + LEVERANTÖRER

Dags att öppna upp huset för mer ljus med fler och större fönster. Men håll de nya fönstren i samma arkitekturstil som huset. Det blir vackrast så.

F

Ljus och luft från ovan Årets nyhet för takfönster är ett styrsystem som gör att takfönstret kan ge ett bättre inomDet krävs bygglov i regel husklimat. Det hämtar data om vädret via interför att sätta in eller byta net, mäter rummets luftfuktighet, temperatur ut fönster, särskilt och koldioxidhalt, styr så att fönstret öppnas takfönster. Hör med för ventilation samt reglerar markiser. Passar till din kommun! takfönster Integra IO Home från Velux.

Foto: iStockphoto

lödande dagsljus är härligt, men priset för fler eller större fönster är värmeförluster. Fönster har alltid sämre värmeisolering än en vägg. Då kan relativt små, välplacerade fönster ge ett förbluffande resultat. Ett litet, väl placerat fönster kan ge precis rätt mängd ljus i en passage eller ett trapphus. Överljus, ett lågt fönster som släpper in ljus ovanför dörren, är ett gammalt knep. En modernare variant är sidoljuset. Byter du ändå dörr kan du välja en med ett högt smalt fönster intill.

Glöm inte bygglovet!

Stora härliga glaspartier En vägg av glas förenar ute med inne och ger massor av ljus med hög wowfaktor. Ta med risken för instrålningsvärme och kallras i planeringen av ditt fönsterparti genom att välja rätt typ av glas. Energiglas hindrar utstrålningen av värme och spar energi. Det finns även glas som skärmar av mycket av solinstrålningen. Utskjutande tak eller markiser hejdar också solhettan.

U-värden och kondens Fönster med extremt låga U-värden togs fram för lågenergihus. De är bra, men har nackdelen att de får kondens på utsidan under morgontimmarna i vissa väderlekar. Antikondensglas kan motverka detta. Morups fönster i Komfortserien har ett U-värde på 0,8 och anti-kondensglas.

Fönstrets form Fönster måste inte vara fyrkantiga. Funkisvillor har ofta ett eller flera runda fönster. Sexkantiga fönster har också förekommit. Men var varsam om husets ursprungliga arkitektur och tillför inte stilelement som skär sig mot helheten.

Säkerheten först Ett fönster som slutar lägre än 600 mm från golvet måste vara laminerat eller härdat som skydd för olyckor. Sitter fönstret högre än markplan gäller bara laminerat glas. Foto: iStockphoto

TVÄTTA FÖNSTER UTAN RÄNDER!

Foto: iStockphoto

20

villalivet.se | februari 2021

Det här behöver du: ✔ Varmt vatten ✔ Handdiskmedel ✔ Svamp eller trasa ✔ Fönsterskrapa ✔ Torr trasa som inte luddar, t ex gamla handdukar

Så här gör du: 1. Gnugga först bort fläckar. 2. Gnugga ut vattnet över rutan. 3. Dra med fönsterskrapan från toppen till botten av fönstret. Torka av skrapan med en torr handduk mellan dragen. Fortsätt

tills hela fönstret är skrapat. 4. Torka av kanterna. Byt gärna handduk med jämna mellanrum, för att slippa ränder. 5. Fula ränder? Torka bort med hopknycklat tidningspapper.


Elitfönster med montage Med Elitfönster gör du ett tryggt fönsterbyte. Vi mäter, monterar och garanterar kvalitet hela vägen.

Bekvämt, enkelt och tryggt fönsterbyte Vi kommer hem till dig, planerar och tar mått. När fönster och dörrar är tillverkade levererar vi direkt till din bostad. Vi sköter hela montaget och allt det praktiska runt omkring. Dessutom får du garanti både på fönster, dörrar och montage.

Ring oss på 020-530 530 eller boka direkt på elitfönsterpåplats.se


Eldabutiken älskar värme året runt

VINTERVÄRME

ÅRETS KAMIN 2021 FRÅN FRÅN CONTURA CONTURA

CONTURA 856 ORD. PRIS FR. 18 900:-

NU PRIS FR. 16 900:-* Delbet. fr 786 kr/mån*

SPARA

4000:-* VID KÖP AV PREMODUL SKORSTEN

CONTURA i51 ORD. PRIS FR. 46 900:-

NU PRIS FR. 42 900:-** Delbet. fr 1917 kr/mån**

*Gäller t.o.m. 31 december 2021. **Gäller t.o.m 21 februari 2021.

Aktuella Aktuella öppettider öppettider hittar hittar du du på på vår vår webb: webb:

www.eldabutiken.se

***Gäller t.o.m 28 februari 2021.


KEDDY SK 2001 ORD. PRIS FR. 19 990:-

NU PRIS FR. 18 490:-*** Delbet. fr 855 kr/mån***

KEDDY SK 1002 ORD. PRIS FR. 17 990:-

NU PRIS FR. 16 490:-*** Delbet. fr 768 kr/mån***

KEDDY SK 1002S1 ORD. PRIS FR. 19 990:-

NU PRIS FR. 18 490:-*** Delbet. fr 855 kr/mån***

För mer information om avbetalningslösningar kontakta din Eldabutik. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel.


badrumslivet

VÅTRUMSGUIDE!

Bäst för

badrummet! Ta hand om badrummet för det är ett av husets ömtåligaste rum. Att laga vatten- och mögelskador kostar svidande pengar, tid och besvär. TEXT ANNA BJÖRE FOTO ISTOCK, VEDUM

V

i slaskar vatten i tid och otid på väggar, golv och tak och förväntar oss att allt ska stå emot vätan. Men badrummets konstruktion är skör och kräver omtanke. Det gäller att veta vad man gör om man ska renovera eller bygga nytt. Nästan en av tre vattenskador i våra hus inträffar i bad- och duschrum. Vanligast är att tätskiktet i golvet läcker, att rör går sönder och att tätskiktets anslutning till golvbrunnen inte är tät.

24

villalivet.se | februari 2021

Ska du göra om badrummet eller bygga ett helt nytt behövs kunskaper inom både vvs, bygg och el om rummet ska bli tåligt. Du måste inte anlita en auktoriserad eller certifierad fackman men skulle det uppstå en vattenskada och du begär ersättning från försäkringsbolaget bedöms utförandets fackmannamässighet.

gäller för din försäkring innan du ger dig på att göra arbetet på egen hand.

Försäkringsbolagen har olika villkor och vissa kräver att jobbet utförts av en auktoriserad fackman. Kolla därför alltid vad som verkligen

Vad kan man göra själv? – En del är fantastiskt duktiga och kan göra mycket själva förutsatt att de använder branschgodkända

Johan Aspelin är vd för GVK-AB Svensk Våtrumskontroll som arbetar för att komma tillrätta med vattenskador i våtutrymmen. – Skadorna kostar samhället mer än tio miljarder kronor varje år, säger han.


badrumslivet

HÄR HITTAR DU REGLERNA ✓ Branschreglerna utgår från Boverkets byggregler. I år skärps kraven på montering av tätskikt vid dörr i våtrum. ✓ Byggkeramikrådet, bkr.se ✓ GVK-AB Svensk Våtrumskontroll ✓ Säker vatteninstallation, sakervatten.se ✓ Måleribranschens våtrumskontroll, vatrumsmalning.se

ANLITA HANTVERKARE? TÄNK PÅ DET HÄR:

✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Planera badrummet noga. Ta in offerter för bygg, vvs och el. Ta referenser. Skriv avtal. Anlita gärna en huvudansvarig entreprenör. villalivet.se | februari 2021

25


badrumslivet

”Det gäller att ta hand om sitt badrum och upptäcka varningstecknen i tid om man vill undvika skador och mögel.” Johan Aspelin

produkter och följer monteringsanvisningarna. Men till tätskikten är det klokast att anlita en fackman, säger han. Det gäller även att ta hand om sitt badrum och upptäcka varningstecknen i tid om man vill undvika skador och mögel. Rummet slits allteftersom och man brukar räkna med en livslängd på 25 år. Undersök därför duschen, badet, tvättstället och toaletten närmare när du ändå städar. Då märker du om

HUR KUNNIG ÄR DU SJÄLV?

FÖREBYGG PROBLEM!

Svara ärligt på frågan innan du kavlar upp ärmarna! ✓ Anlita fackman för tätskikten, vvs och el. ✓ Vid en renovering kan du eventuellt riva själv. ✓ Se till att vatten, el och avlopp är avstängda först. ✓ Var noga med att golvet har fall mot golvbrunnen. ✓ Måla, sätta kakel och klinker kan den händige klara. ✓ Våga fråga om hjälp.

något är på väg att gå sönder. Har det väl blivit en skada måste ofta en större del av badrummet göras om och där vill du inte hamna. Så kallade ”lokala reparationer” kan ge problem om du senare säljer bostaden. Hittar köparen fel och renoveringen inte utförts fackmannamässigt kan det anses vara ett ursprungligt fel om det inte gick att upptäcka vid en överlåtelsebesiktning. Du som säljare har ansvar för sådana i tio år. 

✓ Gör så få hål i badrummets tätskikt som möjligt. ✓ Rensa golvbrunnen från skräp, tvålrester och hår. Om vattnet inte rinner undan kan tätskiktet vid golvbrunnen ta stryk och orsaka läckage. ✓ Droppar det där det inte ska droppa - bli misstänksam. ✓ Luktar det? Det behöver inte alltid betyda läckage eller mögel. ✓ Gamla rör kan ge lukt. Rören går att filma om du misstänker en läcka. ✓ Laga på en gång. Tajta till och skruva tätt vid duscharmaturen, wc-stolen och tvättstället om något glappar eller droppar. Ta hjälp av en fackman om det behövs. ✓ Trasiga kakel/klinker kan tyda på skador efter att huset rört sig. Kontakta fackman. ✓ Kolla skarvar och svetsningar i plastmattan.

Läs mer om badrum på: villalivet.se/om-badrum

Massor av inspiration på webben! SUGEN PÅ BASTU?

Vi visar steg för steg hur du bygger din egen bastu

LITET BADRUM?

Så får du ditt badrum att se större ut med enkla knep

BYT TILL DUSCHKABIN!

Vi tipsar om vad du bör tänka på när det är dags att uppgradera duschhörnan

Ta del av reportage och tips på villalivet.se 26

villalivet.se | februari 2021


badrumslivet

VÅTRUMSGUIDE!

Trivsel i tvättstugan Vi tillbringar i genomsnitt flera timmar i veckan i våra tvättstugor. Lika bra att göra utrymmet så mysigt det går! TEXT ANNA BJÖRE FOTO VEDUM

E

fter jobbet, när barnen är hämtade från träningen och middagen avklarad väntar – ja, just det – tvätten. Kan kännas motigt, särskilt om tvättmaskin och torktumlare bara ställts in i tvättstugan utan eftertanke. Planera en smula så blir tiden med tvätten roligare!

underverk. Likaså snygga korgar med lock, backar som går att skjuta in under en bänk eller i ett skåp, och dörrar som döljer innehållet. Även om ett skåp tar plats så blir rummet mer harmoniskt när du får undan tvättmedel, strykjärn med mera.

En tvättstuga räknas som ett våtrum men utöver att följa byggreglerna är det fritt fram att skapa trivsel och arbetsflöde. Ta först och främst i lite extra när ni planerar storleken på rummet – om ni bygger nytt. Plats ska finnas för maskinerna men även torkning, sortering och strykning. Gott om förvaring, gärna dold, kan göra

En rejäl arbetsbänk är nästan ett måste. Finns det även plats för en tvättho, tveka inte. I den kan du skölja kläder och leriga träningsskor. Belysningen gör mycket för trivseln. Över arbetsbänken behövs spotbelysning och i övriga rummet kan en mjukare belysning ge stämning.

Tänk också på att inreda så att det inte bildas svåråtkomliga hörn som gör städningen jobbig. Du har säkert gröna växter och snygga tavlor på väggarna i resten av huset, så varför inte i tvättstugan? Det kan vara de sakerna som blir pricken över i och ökar trivseln. Bråkar ni om vem som ska stryka eller sortera högarna så kan man (om man har råd och möjlighet) överväga en teveskärm på väggen. Om favoritserien rullar undertiden man fixar så kanske plötsligt alla i familjen vill ställa upp…

FÖLJ REGLERNA FÖR VÅTRUM ✓ Fuktspärr och material för fuktiga miljöer ska användas och el ska dras enligt våtrumsreglerna. ✓ En golvbrunn - och fall mot den - ska finnas för att förhindra skada i huset vid eventuell översvämning. ✓ God ventilation är viktigt. villalivet.se | februari 2021

27


år i 10

Variant 426-Mur 13-70m2

Sto

.

29 495:-

ant

ar rmg

BLACK+DECKER

HÖGTRYCKSTVÄTT Lager & Utställning:

0770-335 335 rm

0 år

r 10 å -36m 6 nti ara rn! 7, g a rm

Sto

17 495:-

Tor 300 6-48m2

v

ill k

st t

Paket Variant 249 & 303

m/6

m

st 4

lpla

mm

m

m m/6

m

st 4

lpla

a Kan

6 995:-

1 299 kr ORD. PRIS 1898 kr DU SPARAR 599 kr

2

För

Variant 303-M 9,2-36m2 a Kan

www.grohus.se

ti 1

an gar

Sto

Norra Vägen 4, 52361 Gällstad

Oden 300 12-48m2

12 995:-

Fler högtryckstvättar i Shoppen!

7 995:-

Med BLACK+DECKER 1800W högtrycksrengörare kan du rengöra allt, mycket effektivt. Begränsat antal.

HYUNDAI

GENERATOR 2000SI PRISER FRÅN

3999 kr

Brett sortiment av Hyundaiprodukter. Läs mer på shoppen.se


kändislivet

”Alla längtar efter värme och glädje nu” Jessica Andersson ställer upp för åttonde gången i Melodifestivalen och hon gör det med känslan av att vilja leverera något alldeles extra. – Jag kommer sjunga för alla de som tappat kraft och tron på sig själva. Jag vet hur det känns, men jag vet också att det alltid finns en väg framåt. TEXT KATARINA DANIELSSON FOTO JEAN-PAUL BASTIAANS

J

Svårigheterna hon refererar till är uppväxten med föräldrar som tacklade ett utbrett alkoholmissbruk och allt det som ett sådant för med sig. Det var ingen trygg omgivning för varken Jessica eller hennes syskon. Till slut skingrades de och placerades i fosterhem och ingen som inte har upplevt något sådant själv kan förstå sorgen. Upplevelserna har hon – När jag hörde och såg Carola beberättat om i sin stämde jag mig för uppmärksammade att jag skulle bli självbiografi som BÄSTA MELLOLÅTEN: artist och jag skulkom ut 2010. Jag måste säga två. le stå på Melodisnabba Carolas ”Främling” och festivalscenen och – Jag har ett Loreens ”Euphoria”. sjunga för svensmotto som jag taMELLOMYS: Helst mat, men gärna popka folket en dag. tuerat in på handcorn och ett glas bubbel. Det var min stora leden, en stjärna DRÖMSOFFA: Jag spanar just nu på dröm, fastän jag och ett ankare. ”Giraffen” från Sweef, den är både rymhade det jättetufft Det står för att jag lig och har ett bra sittdjup. runt omkring mig. ska ha fötterna GARDEROBSLÖSNING: Jag har ett eget Just den erfarenpå marken men litet rum i huset som min walk in closet, heten vill jag dela blicken i skyn. Det full med Ikeas smarta förvaring. Jag har med mig av den sättet att tänka för mycket kläder... här gången, jag har hjälpt mig välNÄSTA HUSPROJEKT: Vi röjer i vår vill sjunga så att digt mycket och oinredda, stora källare och tänker oss en alla dom som mår när jag sjunger gymhörna och ett biorum där man kan som jag gjorde min låt så vill jag hänga och mysa med vänner. när jag växte upp förmedla det budkänner sig sedda. skapet till andra Det finns oftast en utväg, det finns som kämpar av olika anledningar. Jag värme och kärlek vid horisonten. hade faktiskt inte tänkt ställa upp i essica Andersson har varit ett mellofan sedan hon var liten och ett av hennes starkaste minnen är när hon som tioåring satt som hypnotiserad framför teven och såg Carola vinna hela rasket med ”Främling”. Ett ögonblick som definierar hennes liv.

5

34 

villalivet.se | februari 2021

tävlingen igen, men texten drabbade mig så oerhört och gjorde mig både ledsen och glad på samma gång. Den handlar om att lämna mörkret bakom sig. Vad betyder musik för dig? – Den betyder allt. Verkligen allt. Musiken har burit mig genom livet, min mamma sjöng jämt för mig och mina syskon och det är minnen jag värdesätter oerhört mycket nu när mamma inte finns mer. Jag älskar melankolisk musik med starka texter, Lars Winnerbäck och Peter LeMarc är husgudar. Hur kommer årets Mello bli? – Ja, det är ju frågan! Ingen vet, eftersom det blir ett helt nytt format på grund av corona. Att sjunga utan publik blir en utmaning, men samtidigt tror jag årets tävling är viktigare än någonsin. Fler än vanligt kommer bänka sig i tevesoffan och titta, vi behöver fest och värme och melloskvaller, några skandaler och massa glitter. Mångfalden i tävlingen är så fin, tycker jag, och årets startfält är ju helt otroligt. Vill du vinna? – När jag väl står där så vill jag det,


kändislivet

JESSICA ANDERSSON GÖR: Artist. BOR: I villa i Onsala, Gottskär. AKTUELL: I årets Melodifestival, bidraget heter ”Horizon” och är skrivet av David Kreuger, Fredrik Kempe, Markus Lidén och Christian Holmström. Till sommaren ser vi henne förhoppningsvis i efterlängtade Diggiloo-turnén. FAMILJ: Sambon Johan Malm och sonen Liam, 18 år.

då är jag en tävlingsmänniska på alla vis. Men här och nu är jag mest tacksam över att få vara med, jag längtar efter att stå på scenen och uppträda. Coronakrisen har gjort att så många jobb ställts in och ibland har jag känt det som att jag tappat min identitet. Jessica har målat i många år och i kölvattnet av att alla uppträdanden drogs in fick hon mer tid att

utveckla den sidan av sin kreativitet, leta efter unika uttryck. Tavlorna lägger hon ibland upp på sitt Instagram och många vill köpa – men där är hon inte ännu. – Jag känner mig inte redo att släppa iväg min konst, jag litar inte på att den är tillräckligt bra. Och det är först de senaste månaderna som jag verkligen vågat gå utanför ramen och

släppt in det lite fula och svarta i bilderna, det som jag bär med mig inuti. Det är något som måste få ta tid. Men kanske, kanske, kan jag tänka mig en utställning längre fram. 

Fler porträtt på webben! villalivet.se/kandisar

villalivet.se | februari 2021

35 


Tävlingsstart 2/2 på villalivet.se

Tävla om hemma-hos-reportage, fina priser, rösta på din favorit. Läs mer om tävlingen på vår hemsida!

2021 Gå in och registrera din epost för att delta i förhandstävlingen! ARRANGÖR:


Vi tar Motorlivet till vårt hjärta! Nu startar vi upp ett helt nytt kapitel som engagerar i stort sett alla villaägare – livet med bil. Här finns många utmaningar men också massor av möjligheter och Villalivet är från och med nu din personliga guide på vägen. Tack alla fina läsare som svarat på våra frågor om hur just ert billiv ser ut, några av tankarna visas på sidan här intill. Ni är till exempel fler än en miljon som planerar att byta eller leasa bil under året och många tycks glädjande nog ha en hälsosam budget att spendera. Spännande!

Motorlivet innehåller ju så mycket mer än inköp av bil och vi kommer efterhand att sätta spotlighten på allt från ägandeformer till laddboxar, smarta upplägg för bilsemestern, kloka råd för plånboken, däck och drivmedel, nyheter och miljöaspekter – och mycket annat!

Läs mer på www.motorlivet.se

SNÖSKYFFELN: värdefullt hjälpmedel

Även en liten snövall kan hindra dig från att komma fram, särskilt vid temperaturer kring nollan och då är en snöskyffel ovärderlig. Om olyckan skulle vara framme och bilen kanar av vägen kan det hända att du måste ringa efter en bärgare.

NYHET

Glöm inte att ta på dig en reflexväst och placera sedan ut en varningstriangel 50 till 100 meter bakom bilen. Befria dessutom kylare och fläkt från snö annars kan motorn koka medan du väntar på hjälp. På tal om motorn, du har väl inte missat att kolla glykolen? Kylarvattnet kräver ett frysskydd som pallar temperaturer ner till 35 minusgrader.

SKIDRESAN - tips för en säker bilr •

• • • • • • • • •

40

esa

ficklampa, snöskyffel, Packa med startkablar, bogserlina, ar, reflexväs t, filt och vant och sand eller grus, extra mössa ek. apot rese , dare illad mob gel, varnings trian r packas längst fram. Packa takboxen rätt – tunga sake , använd alltid skidTranspor terar du skidor på takräcket förstöra skidorna. kan sand fodr al eftersom vägsalt och t mönsterdjup. cklig tillrä med k rdäc vinte har Se till att du – håll avst ånd. ken trafi och ag Anpassa hastigheten till vägl - ta gärna med tska arvä spol på fyllt har du att Kontrollera en färdigblandad flaska i reserv. v fyll på med glykol. Test a frysskyddet i kylaren, vid beho så tidig t som möjligt. iväg ma Planera resan och försök kom ofta. rasta och dig på tid god ta Var utvilad, flaska vatten etc kan Reservförråd med nötter, godis, en bli sittande i bilkö. vara guld värt om ni skulle riskera

motorlivet.se | februari 2021

Toyota tar upp elbilskampen med ny minibil

Toyota C+Pod – en minibil som kommer med ett litiumjonbatteri på 9 kWh, vilket är hälften så stort som batteriet i märkessyskonet och laddhybriden RAV4 Plug-in. Räckvidden anges till 15 mil och toppfarten till 60 km/h. Effekten är angiven till 12,3 hästkrafter och vridmomentet till 56 Nm. Bilen påminner om en liten golfbil och rymmer två personer.

Spotifylista till skidresan: "MOTORLIVET ROADBEATS" Ladda ner på motorlivet.se


Privaleasar bil

Om ni det närmsta året byter/köper/leasar bil, vilket drivmedel är mest intressant?

Har ert hushåll tillgång till bil?

Tjänstebil Ingen bil i hushållet

25

Källa: RAM, Bas, samtliga, 501 svar

Privatleasar och äger bil

20

Tjänstebil och äger bil

15

Äger tre eller flera bilar

10

Äger två bilar

5

Äger en bil 0

10

20

30

40

50

60

%

0

Spelar ingen roll

El-bil

Hybrid

Laddhybrid

Diesel

Bensin

Finns det planer på att byta/skaffa/leasa bil inom det närmsta året??

Vilken investering inför ett eventuellt byte/köp? %

Källa: RAM, de som funderar på att byta/skaffa bil närmsta året, 201 svar

%

30

Källa: RAM, de som funderar på att byta/skaffa bil närmsta året, 201 svar

%

35

Källa: RAM, Bas, samtliga, 501 svar

60

30

50

25

40

20

30

15 10

20

5

10

0

Upp till 100’ – 250’ – 400’ – 550’ – 701’ – Över 100 000 kr 250 000 kr 400 000 kr 550 000 kr 700 000 kr 850 000 kr 850 001 kr

0

Vet ej

Renault Mitsubishi Seat Fiat Tesla Citroen Opel Nissan Skoda Peugeot Hyundai Mazda Mercedes Ford Kia Toyota BMW Volkswagen Audi Volvo

Ja, funderingar finns

Ja, mycket möjligt

Nej, vi är nöjda ett tag nu

Vilket/vilka bilmärken är intressanta för er vid ett eventuellt byte/köp? Källa: RAM, de som funderar på att byta/skaffa bil närmsta året, 201 svar

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

%

motorlivet.se | februari 2021

41


Duger vinterdäcken? TEXT: JOHANNES GARDELÖF / © CNP AB FOTO: CNP AB

Vinterväder, snö och sportlov närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att plocka fram dina gamla vantar, den slitna toppluvan och vinterjackan som har sett sina bästa dagar. Kläderna funkar ju trots allt ytterligare en säsong... Precis så här resonerar många bilister om sina vinterdäck trots att konsekvenserna kan bli förödande. Bra vinterdäck räddar liv och är den bästa livförsäkringen som finns när halkan slår till. När de första snöflingorna dalar ner på backen så ringlar sig köerna långa till landets verkstäder. Själva benämningen ”vinterväglag” innebär att vinterdäcken måste sitta på om det finns is, snö eller frost på vägbanan – från 1 december till 31 mars. Kör du på dubbdäck så får de användas mellan den 1 oktober till 15 april medan de dubbfria får sitta på året runt.

Lag och underlag Dubbat eller odubbat? Det är beslutet som många av oss våndas inför och svaret beror främst på vart i vårt avlånga land man bor och på vilket underlag man färdas mest. Skillnaden mellan olika vinterdäck är relativt liten så länge man kör på snö men på blankis är dubbat oslagbart. Däremot har de nordiska friktionsdäcken lägre ljudnivå, är bättre för miljön och dessutom slipper man fundera kring eventuella

42

motorlivet.se | februari 2021

MELLAN 1 DECEMBER OCH 31 MARS ÄR DET LAG PÅ ATT ANVÄNDA VINTERDÄCK OM DET ÄR VINTERVÄGLAG

dubbdäcksförbud. Å andra sidan har experter räknat ut att friktionsdäcken är beroende av att 25 procent av landets bilar rullar på just dubbdäck. Dubbens rivande och slitande förhindrar nämligen att vägarna poleras glashala av de snällare friktionsdäcken. Hur man än vänder och vrider på frågan så finns inget glasklart svar – däremot tre gyllene regler. Välj vinterdäck med omsorg, tänk kvalitet framför kvantitet och låt inte snålheten bedra säkerheten.

Grepp och begrepp Har du begagnade vinterdäck så glöm inte att kolla mönsterdjupet som måste vara minst tre millimeter. Är något däckpar slitet är det bäst att byta alla fyra, men blir det bara två nya så ska de fräschaste alltid placeras bak. Håller du inte med? Det kan låta motsägelsefullt för gör man tvärt om så bör ju rimligen broms- och manövreringsför-


Porsche Taycan på hal is

mågan förbättras. Problemet är bara att olyckorna blir så mycket allvarligare om man tappar greppet med bakdäcken och just därför ska bästa paret alltid placeras bak. Det är heller inte tillåtet att blanda dubbade med odubbade och är det så att du blir ertappad med att köra på sommarsulor under vinterväglag så väntar 1 200 kronor i böter.

Tänk kvalitet framför kvantitet och låt inte snålheten bedra säkerheten. Vad som är ett godkänt vinterdäck? Vi har ju lärt oss att titta efter ”M+S” märkningen men det gäller bara fram till den 30 november 2024. Därefter måste alla godkända vinterdäck vara försedda med symbolen ”alptopp/snöflinga”. Tänk på att det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder och däck. motorlivet.se | februari 2021

43


Sveriges

e t s a g i 10 bill

nybilsköp

Våra billigaste nybilsköp blir dyrare men innehåller å andra sidan allt mer utrustning, så kan man sammanfatta Sveriges 10 billigaste nybilsköp 2020. Årets priser börjar från 109 400 kronor och sträcker sig upp till 159 900, vilket är ”all time high”. För bara ett år sedan började motsvarande lista på 99 900 och året dessförinnan 79 900. Men gränsen mellan enkelt och dumsnålt är oftast hårfin – därför ska man kolla extra noga på vilken utrustning som ingår i köpet. TEXT: JOHANNES GARDELÖF OCH JENNY NILSSON / © CNP AB • FOTO: CNP AB

109 400:Dacia Logan MCV 0,9 Family Edition

Sveriges billigaste nybilsköp 2020 heter Dacia Logan MCV och modellen har inte bara lägst prislapp utan är även störst i gänget. Storkombin mäter 450 centimeter har ett imponerande lastutrymme på 573 liter och med fällda baksäten kan man stuva in upp till 1579 liter. Den trecylindriga bensinaren på 90 hästkrafter dricker 0,6 liter milen och med en gnutta hemlängtan uppnås 175 km/h. Låter det intressant så får du skynda att fynda – bakom kulisserna väntar nämligen en helt ny Logan.

44

motorlivet.se | februari 2021

109 900:Fiat Panda 1,2 Easy

Designmässigt är Fiat Panda ingen björn utan snarare en udda fågel. Den nätta småbilen mäter 365 centimeter på längden och har utrymme för fyra vuxna. Hemligheten ligger naturligtvis i den generösa takhöjden – för det Panda saknar i längd har den istället fått i höjd. Hjärtat är en bensinfyra på 69 hästkrafter och för den som önskar finns även en Cross-version. Vips får modellen en mer äventyrlig look och fyrhjulsdrift på kuppen.


BÖRJA VÅRSTÄDA REDAN NU! -DIN LOKALA SKROTHANDLARE. Nu kan du få ett bra pris när du skrotar din bil om den är komplett med godkänd katalysator & batteri! Kontakta din närmaste filial så får du veta mer.

AGNESBERG • ALINGSÅS • BORÅS • FALKÖPING • GISLAVED • JÄRNA • JÖNKÖPING • KALMAR • KRISTINEHAMN • KÅLLERED • NORRKÖPING OSKARSHAMN • SKÖVDE • STENKULLEN • TÖREBODA • UDDEVALLA • ULRICEHAMN • VARA • VETLANDA • VISBY • VÄSTERVIK • VÄXJÖ

Låt dig inte begränsas! promenadskoter.se

Eldrivna promenadskotrar för personer som vill behålla en aktiv och rörlig livsstil. Medicintekniskt godkända. HS-328

HS-520

HS-828

NYHET HS-925

Pris från 16 900kr. Besök www.promenadskoter.se för att hitta en återförsäljare eller ring 018-17 05 90 så hjälper vi dig. Åk på promenad!


Citroën C1 1,0 Live

Citroën C1 är en knatte som delar plattform med Peugeot 108 och Toyota Aygo. Att tillverka prisvärda småbilar nu för tiden är ingen lätt uppgift och kräver samarbete över gränserna. Cittran är billigast för dagen och här gäller det verkligen att kolla upp utrustning kontra prislapp. Motorn är nämligen densamma, vilket innebär en bensintrea på 72 hästkrafter. Du kanske har läst en mindre eller högre siffra, men det är bara ett enkelt trick att få oss att tro att varje tillverkare har sin egen maskin.

114 900:Hyundai i10 1,0 Pure

Hyundais minsting i10 har verkligen hittat hem på våra svenska vägar, vilket inte är så konstigt. Den senaste generationen har växt på alla ledder och är en av de rymligaste i klassen. Men även utsidan är riktigt snygg och visst piggar kulören Aqua Turquoise upp i höstmörkret. Nu kostar färgen visserligen 6 500 kronor extra men lyfter också hela utseendet. Under huven arbetar en trecylindrig bensinare på 67 hästkrafter, vilket är samma motor som i tvillingen Kia Picanto.

119 900:-

124 900:-

124 900:Kia Picanto 1,0 Advance

Fem tusenlappar dyrare än Hyundai i10 är syskonbilen Kia Picanto – men så skiljer sig såväl utrustning som garantier åt. Kia har exempelvis sju års nybilsgaranti medan Hyundai erbjuder fem. Hostar du upp ytterligare 3 900 för Advance Plus så får du en helt komplett småbil med bland annat luftkonditionering, fönsterhissar, ljudanläggning, eluppvärmd ratt samt en sjutums pekskärm med backkamera. Under huven arbetar samma trepip som i Hyundai i10.

46

motorlivet.se | februari 2021

Toyota Aygo 1,0 x-play

Vad sägs om en originell citykärra med mycket attityd? Toyota Aygos x-formade nos sticker ut från mängden samtidigt som nästan alla kåpor och paneler på utsidan kan stylas i kontrastfärger. Detsamma gäller inredningen – här kan du ändra allt ifrån instegslisterna till luftventilerna, vilket kan göra bilen extremt personlig. Den trecylindriga motorn är samma historia som återfinns hos Citroën C1 och Peugeot 107. Toyota Aygo placerar sig prismässigt i mitten trots det faktum att japanerna bjussar på högst standardutrustning.


Peugeot 108 1,0 Active

På sjundeplats hittar vi den sista småbilen ifrån samma gränsöverskridande samarbete. Det innebär i sin tur att Peugeot 108 är dyrast i trion och just det är problemet när biltillverkare slår sina klocka huvuden ihop. Någon måste vara dyrast men har då i nio fall av tio högre standardutrustning. Därför blir förvåningen stor när det visar sig att Peugeot 108 har betydligt sämre med lull-lull än Toyota Aygo. Motorn behöver vi väl knappast presentera närmare vid det här laget...

129 900:Mitsubishi Space Star 1,2 Komfort

Mitsubishi Space Star gör nu comeback i Sverige efter några års frånvaro. Modellen har genomgått en välbehövlig facelift och inte minst säkerheten har finslipats. Däremot är inte ”rymden” i Space Star oändlig – bagaget rymmer exempelvis 235 liter men då är å andra sidan komforten i baksätet helt okej. Annars är interiören en uppfräschad historia som bjuder på en sjutums pekskärm. Under huven huserar en trecylindrig bensinare på 80 hästkrafter som dricker 0,5 liter milen.

144 900:Opel Corsa 1,2 Elegance

Corsa betyder tävling på italienska och inget namn kan väl vara mer felaktigt än så på den storsäljande småbilen från Opel. Det blir svårt för att inte skriva omöjligt att vinna några avancerade biltävlingar med den trecylindriga bensinmotorn på 75 hästkrafter. Däremot kan man inte låta bli att imponeras över komforten och samtliga 406 centimeter har nyttjats på bästa sätt. Här har vi en stor liten bil med gedigen utrustningslista till riktigt bra pris som dessutom går att få i den läckra kulören Orange Fizz.

149 900:Seat Ibiza 1,0 Style

Det sägs att livet är en fest och Seat Ibiza är kanske inte helt otippat döpt efter partyön som aldrig sover. Spanjorskan visar de rätta takterna på vägen och även designfolket har tagit ut svängarna. Formgivningen kantas av lekfullhet, sportighet och elegans samtidigt som utrustningsnivån Style bjuder på bland annat luftkonditionering, radio med sex högtalare och en 6,5 tums pekskärm. Den trecylindriga bensinmotorn på 95 hästkrafter kanske inte bjuder upp till en eldig flamenco men väl en lite långsammare tango.

Läs mer på motorlivet.se

159 900:-

Fotnot: För att göra listan så omfattande som möjligt har vi enbart valt en bilmodell från respektive varumärke. Lokala prisskillnader kan förekomma. motorlivet.se | februari 2021

47


2021 är äntligen här och sällan har det ställts så höga förväntningar på ett nytt år. En sak är i alla fall säker: världen rullar mot ljusare tider och bilnyheterna kommer återigen att dugga tätt. Vi har tittat djupt i redaktionens nyputsade spåkula och kan redan nu avslöja tio av årets hetaste bilnyheter. Att allt vi ser drivs med elektricitet kommer inte som någon överraskning. Utbudet styrs nämligen inte bara av efterfrågan - utan även av EU:s utsläppsregler. Varsågoda, här är framtidens bilar!

10heta BILNYHETER 2021

TEXT: JOHANNES GARDELÖF OCH JENNY NILSSON / © CNP AB FOTO: CNP AB

BMW iX

Audi RS e-tron GT Tomten har bytt släden mot nya Audi RS e-tron GT. Tja, i tyskarnas senaste reklamfilm fick vi i alla fall se honom fylla elbilen med julklappar och trycka plattan i mattan. Paketutdelningen måste ha gått undan för tekniskt bjussar tysken på dubbla elmotorer och totalt 590 hästkrafter. Hundrastrecket nås därmed på 3,5 sekunder samtidigt som toppfarten är begränsad till 240 km/h. Nya RS e-tron GT får en räckvidd på 40 mil och priset hamnar runt 1,4 miljoner kronor.

Bayrarna har med full kraft gett sig in i kampen om elbilskunderna och deras senaste flaggskepp iX kommer laddad med 60 mils räckvidd. Om utseendet är snyggt eller inte delar bilvärlden, men det rör sig i korthet om rekordstora njurar, rekordsmå strålkastare och minimalistiska linjer. Interiören domineras av två stora skärmar på 12,3- respektive 14,9-tum och vad sägs om en ljudanläggning med 30 högtalare från Harman Kardon? BMW iX har dubbla elmotorer (en på varje axel) på totalt 500 hästkrafter och får därmed fyrhjulsdrift på kuppen.

Cupra el-Born Cupras första elbil har utvecklats på hemmaplan i Spanien men ska byggas med hjälp av pappa Volkswagen i tyska Zwickau. Undrar du över modellnamnet? Tja, det kommer från en trendig stadsdel i Barcelona och här ligger inte minst det världsberömda Picassomuseet. Ändå är designen så långt ifrån kubismen man kan komma och under karossens svepande linjer döljer sig en elmotor på 204 hästkrafter. Därmed rullar färden till hundra på 7,5 sekunder samtidigt som elbilen är laddad för upp till femtio mils körning.

48

motorlivet.se | februari 2021

Citroën ë-C4 Citroën lanserar under året en helt ny C4-familj och mest uppmärksamhet får ë-C4 i form av en helelektrisk crossover. Fransosens smakfullt välvda taklinje gör att bilen sticker ut från mängden och bland standardutrustningen hittar vi en modernare variant av Citroëns anrika tillika gashydrauliska fjädring. Den stilrena interiören bjuder på en 10-tums pekskärm och även om instrumenteringen är digital så har fransmännen valt att behålla de fysiska knapparna till klimatanläggningen. Under huven arbetar en elmotor på 136 hästkrafter som tar dig 36 mil på en laddning.


Skoda Enyaq iV

Dacia Spring Electric

Hummer EV

Dacia har till mångas förtjusning hakat på elbilstrenden och nya Spring Electric är en liten nätt citysuv på 373 centimeter. Ändå sväljer bagageutrymmet hela 300 liter och fäller man den bakre sätesraden så fördubblas siffran. Batteriet har en kapacitet på 26,8 kWh, vilket resulterar i en räckvidd på 23 mil och när kraften börjar att sina så gömmer sig ladduttaget strax bakom kylaremblemet i nosen. Försäljningen startar lagom till våren och Dacia lovar att det här ska bli Europas billigaste elbil.

Det är exakt tio år sedan Hummer rullade i graven - men nu har GM tagit fram startkablarna och väckt liv i krigsveteranen. Amerikanarna spänner musklerna rejält och nya fyrhjulsdrivna Hummer EV drivs av inte mindre än tre elmotorer på sammanlagt 1000 hästkrafter. Därmed rullar man noll till hundra på tre sekunder samtidigt som man kan avverka 70 mil på en laddning. Den USA-byggda elbjässen bjuder på ren råstyrka och är utrustad med inte mindre än arton vattentäta kameror som även filmar under bilen. Dessa kommer väl till pass om du vill utforska Hummerns rätta element och vada i 65 centimeters gyttja.

Ford Mustang Mach-E Ford är smarta när man lanserar sin första elsuv och drar helt enkelt nytta av sin mest ikoniska bilmodell. Mustang Mach-E finns i en rad olika varianter och inroparen bjuder på 269 galopperande hästkrafter samt bakhjulsdrift. Standardbatteriet är på 75 kWh och har en räckvidd på upp till 440 kilometer. Det som sticker ut mest är dock formgivningen och flera designattribut har lånats direkt från ”Mussen”. Nytänkandet bevisas inte minst av att elbilen saknar dörrhandtag – istället manövreras dörrarna med ett simpelt knapptryck. Priset börjar från 574 900 kronor.

Nissan Ariya Att tillverka bilar är något av en konst och Nissans senaste mästerverk Ariya påminner om ett rullande konstverk. Japanerna kallar det hela för ”tidlös futurism” och fenomenet avspeglar sig inte minst på interiören. Eftersom batterierna gömmer sig under golvet så kan detta göras helt plant, vilket gör susen för utrymmet. Andra godbitar är en elektriskt skjutbar mittkonsol och vad sägs om en upplyst logotyp i fronten? Instegsmaskinen bjuder på 218 hästkrafter och ett batteri på 63 kWh som ska klara 36 mil. Första leveranserna sker under hösten.

Skoda Enyaq iV bjuder på läcker formgivning och namnet har sitt ursprung från irländskans ”enya” som betyder livskälla. Visst är det passande för en helt ny elsuv - även om batteriet på instegsmodellen sinar lite väl snabbt med sina 39 mil. Å andra sidan får man ner priset till 448 500 kronor och då levererar elmotorn 180 hästkrafter. Vill du ha mer kräm i såväl batteri som motor så finns även en större modell på 77 kWh respektive 204 hk som fixar upp till 51 mils körning. Priset åker dock upp med hela 99 200 till 547 700 kronor.

Volkswagen ID.4 Volkswagen fortsätter sin stora elbilsoffensiv och snart är det dags att lansera en 458 centimeter lång elsuv. Nya ID.4 rymmer fem personer och på mittkonsolen trånar en 10-tums pekskärm. Den bakmonterade elmotorn (på välkända 204 hästkrafter) fixar noll till hundra på 8,5 sekunder och litiumjonbatteriet räcker till femtio mils körning. Markfrigången på 21 centimeter i kombination med en fabriksmonterad elektriskt utfällbar dragkrok kommer garanterat att gå hem i de svenska hemmen. Grundpriset startar från 514 900 kronor.

FOTNOT: Alla angivna elbilspriser är exklusive 60 000 kronor i klimatbonus vars utbetalning sker om medel finns och tidigast sex månader efter köpet. En nyhet för 2021 är att summan höjs till 70 000 kronor den första april. motorlivet.se | februari 2021

49


Österlen, Simrishamn

Anrikt hotell på Österlen

Upplev Österlen Hotell Svea • • • • •

UPP SPARA UPP TILL TILL

1.451:-

999:33 dagar dagar från från

2 x övernattningar 2 x frukost 2 x 2-rättersmeny Gratis parkering Gratis internet

Skåne, Landskrona

Koppla av i Landskrona

Besök Landskrona Hotel Öresund • • • • •

UPP SPARA UPP TILL TILL

571:-

1599:33 dagar dagar från från

Spahelg på anrika Ronneby Brunn

Pris per/pers i 4-bädds stuga

Mysigt spahotell i Dalarna

UPP SPARA UPP TILL TILL

596:44 dagar dagar från från

699:-

18 km från Halmstad Tallhöjden värdshus

3 x övernattningar 3 x frukost 3 x kvällens varmrätt 1 x välkomstkaffe Gratis internet och parkering

UPP SPARA UPP TILL TILL

UPP SPARA UPP TILL TILL

33 dagar dagar från från

451:-

33 dagar dagar från från

1649:-

Västkusten, Västkusten, Simlångsdalen Simlångsdalen

• • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet

Siljan, Siljan, Tällberg Tällberg

Götaland, Götaland, Ronneby Ronneby

1799:-

Spa-lyx i Tällberg Spa-lyx på anrika Ronneby Brunn Åkerblads Hotell Ronneby Brunn Hotel • • • • •

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt 2 x Spa entré Gratis internet och parkering

• • • • •

341:-

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt 2 x Spa entré Gratis internet och parkering


Västkusten, Brastad

Fantastiskt spa på Västkusten

Modernt SPA-hotell

Vann Spa, Hotell & Konferens • • • • •

SPARA UPP TILL

521:-

1699:3 dagar från

Beläget precis vid Vätterns strand

Upplev fantastiska svenska fjällen

Modern oas i mysiga omgivningar

SPARA UPP TILL

1.001:-

799:-

3 dagar från

Vättern, Mullsjö

Upptäck Karlsborg • • • • •

801:-

2 x övernattn. m. frukost 2 x kvällsmåltid Kaffe och kaka (dag 1) Tillgång till bastu + badrock och tofflor Gratis internet och parkering

Sälens Högfjällshotell

2 x övernattningar 2 x frukostbuffé 2 x kvällens varmrätt/buffé Gratis parkering Gratis internet

• • • • •

4x övernattningar Gratis parkering 2 sovrum m 6 sängplatser Vardagsrum m köksavd Dusch, WC & TV

Vi erbjuder WEEKEND-, MINISEMESTRAR & SPA-VISTELSER. Besök Risskov Bilsemesters hemsida och ta del av våra erbjudanden!

www.risskov.se

040 611 61 30

Mån-fre: 9-17 och lör-sön: 10-15

Ange kod: liv Spara mot hotellens ord.priser • Förbehåll för slutsålda datum och tryckfel

991:-

1999:-

Svenska fjällen, Sälen

Upplev Sälen

Mullsjö Hotell • • • • •

5 dagar från

999:-

Upplev Småland

Hotell Wettern

SPARA UPP TILL

SPARA UPP TILL

3 dagar från

Vättern, Karlsborg

2 x övernattn. m. frukost 1 x 2-rättersmeny 2 x Spa entré Gratis internet och parkering Badrock och tofflor på rummet

Mer än 200.000 nöjda gäster, + 700 hotell i Europa


inredningslivet

TREND 2021

Trygghet och hantverk Vi söker oss inåt och hemåt. Knappast förvånande efter ett år som 2020, när det hände som ingen trodde skulle hända. Det är det gedigna, det hållbara, det hantverksmässigt utförda som ligger i tiden. Allt som är jordnära och ger en känsla av trygghet i en värld som är oförutsägbar. TEXT: EVA MALMSTRÖM BILD: RESPEKTIVE LEVERANTÖR

”Blått står för hopp och tilltro till framtiden” Villalivet frågar...

Svante Öquist, inredningsnestor och bloggare på Sköna hem. Vad ligger i tiden? – Hemtrevnad! Hemmet är scenen vi lever våra liv på och i dessa tider är den viktigare än någonsin. Vi vill omge oss med saker som är hållbara. Saker tål att repareras. Vi har inte längre något val. Jag vill också slå ett slag för oängslighet! Bestäm själv, bli din egen scenograf. Det är ditt hem det handlar om. Och varför då inte gå till naturen för att få inspiration, här finns alla färger som går att uppbringa: blått som havet, gult som solen, grönt som gräset. Allt finns där. Varför ska vi omge oss med det försiktigt grå, bruna Mugg blå som havet och vita när naturen har så vackra färger? från Bloomingville, Vilken färg är det som gäller 2021? finns hos Reforma Sthlm. – Årets färg är blå. BLÅTT står för hopp och tilltro till framtiden.

52

villalivet.se | februari 2021


inredningslivet

Tidlös

Enkla

design Om Svante Öquist får välja en enda möbel att lyfta fram blir det klassiska Easy Chair från Norrgavel. - Den ligger i tiden och är samtidigt fullständigt tidlös. Tillverkad med omtanke om vår miljö och med material som med omvårdnad håller för evigt. Eller som jag brukar uttrycka det – den tål att ärvas.

penndrag Posters med stiliserade teckningar är något vi kommer att få se mycket av det kommande året. Några enkla penndrag av ett landskap, en kvinnokropp eller älsklingsdjuret träder fram.

De vackra, lågmälda naturfärgerna hos Jotun.

Skön färgkarta

Årets accentfärger

villalivet.se | februari 2021

53


inredningslivet Gröna

Queen’s

Sara Ek gambit lyfter fram miniserien Queen’s gambit som en stark inspirationskälla och trendsetter för 2021. Den introverta schackspelande Beth Harmon har redan fått försäljningen av schackspel att skjuta i höjden och 60-talsstilen inspirerar med sin rökighet, det lite nötta och tidlösa.

Intresset för krukväxter fingrar och då speciellt gröna växter är fortsatt starkt. Det finns en uppsjö grupper på facebook där människor samlas för att dela sitt intresse. Monstera, palettblad, porslinsblommor eller pelargoner. Det finns en växt för alla smaker.

Luddigt och

70-talet är starkt på lurvigt frammarsch och de lurviga mattornas revival är ett säkert tecken på detta. Leta på loppis, de går fortfarande att hitta! Manchester är ett annat material med 70-talskänsla som kommer tillbaka. Slitstarkt och behagligt att känna på. Åsveig kuddfodral i manchestertyg är ”spot on” hos Ikea.

Rädda en furumöbel!

Den slitstarka och hållbara furun gör sitt återtåg. Möbler som är lätta att hitta på loppis och passar fint till att recykla och kanske ge ett nytt uttryck. Nämligen ditt eget!

Bordstablett i vacker sandton, Mio.

Nära naturen

Digitalt Hantverk hantverk är en stark trend liksom det globala, och de möts på ett antal olika plattformar och i communities som binder samman det du gör med händerna, med den digitala verkligheten. Ett exempel är ravelry.com där stickare och virkare från hela världen möts och delar mönster, visar resultat och inspirerar varandra på alla möjliga sätt.

Mysigt brittiskt

Vi kryper in, vi skyddar oss och vad kan väl vara mer rätt än känslan av bibliotek, trygga tweeder, nötta fåtöljer och stickade tröjor? Tänk brittiskt, tänk gammelfarfars jordglob och tänk camouflagefärger, gärna med en exentrisk touch.

54

villalivet.se | februari 2021

”Det är lågmält, poetiskt och finstämt” Villalivet frågar...

Sara Ek, som jobbar med trender på Formexmässan. Vad ligger i tiden? – Hållbart, lokalt, hemodlat, obehandlat och textilier som är naturligt färgade. En strävan efter att förlänga livslängden på saker och ting vi omger oss med. En känsla av tidlöshet. Och den övergripande trenden vi tolkat är Hopp. Vi känner också för att uttrycka oss i den verkliga världen, till skillnad från allt det digitala vi omger oss med. Här kommer hantverk, odling och mat in. Vi blir nyfikna och lär oss gamla hantverk. Hur är färgskalan? – Ljus och avskalad. Beige blir stort och även bleka pasteller. Det är lågmält, poetiskt och finstämt. Inga stora mönster utan mer vitt i vitt.


Vill du ha renare vatten? Besök jms-vattenrening.se och få ett konkret förslag inom två minuter.

Vi är Sveriges största kedja inom vattenrening www.jms-vattenrening.se

NYBORG 65 + 38 kvm Pris från 325 000 kr

NYBORG 65 + 38 kvm. Här har ni en fantastisk funkisstuga med öppet ända upp i nock. Stugan har smart planlösning som ger plats för hela tre sovrum.


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN KUNDKRAFT

Det enda elavtal du behöver – håll nere ditt elpris år efter år

Upptagen med annat än elavtal


F

ör 20 år sedan bildades Kundkraft och idag får över 120 000 medlemmar hjälp med att hålla nere sitt elpris år efter år. Detta genom en helt unik metod där alla elbolag bjuds in till en auktion och konkurrerar om att erbjuda lägst elpris. Dessutom förhandlar Kundkraft bort alla fasta avgifter i form av onödiga månadsoch årsavgifter. Som medlem är man med i en ny auktion varje år och håller på så sätt nere sitt elpris år efter år utan att behöva göra någonting. Att vara medlem i Kundkraft är helt gratis, inga avgifter tillkommer. SLIPP VARA AKTIV Hela elmarknaden bygger på att man som konsument måste vara aktiv för att inte fastna i ett för högt elpris. Många elbolag lockar med kampanjpriser och när man inte säger upp det i tid hamnar man på ett för högt elpris med tillkommande avgifter. De flesta svenskar är alldeles för inaktiva på elmarknaden och då är Kundkraft det perfekta alternativet. Kundkraft är aktiva på elmarknaden åt dig och ser till att du varje år får ett nytt prispressat

elavtal från det elbolag som erbjuder medlemmarna lägst elpris. – Folk har roligare saker för sig än att gå runt och tänka på elavtal. Därför finns vi! Vi håller nere elpriset åt folk utan att de själva behöver vara aktiva, säger Anders Kaijser, VD på Kundkraft. ENKELT FÖR DIG Bytet av elbolag sker per automatik varje år och du kan välja mellan både fast- och rörligt avtal. Om du inte skulle vara nöjd med elpriset så kan du enkelt ångra dig inom 14 dagar och du kan närsomhelst gå ur Kundkraft. Då är du inte med i nästkommande upphandling. INGA FASTA AVGIFTER Genom Kundkraft håller du nere ditt elpris år efter år. Förutom att du slipper alla onödiga avgifter på elhandelspriset så pressar vi ner kilowattpriset. Se jämförelsen nedan mellan våra elpriser och övriga marknaden. Att vara med i Kundkraft är som att ständigt ha en rabatt på sitt elpris.

Qim, medlem sedan 2009:

– Jag gillar att ha roligt i livet och elavtal hör ju inte direkt dit. Det är en skön känsla att alltid få en bra deal på elen.

SÅ FUNGERAR DET MED KUNDKRAFT 1. 2.

– Som medlem i Kundkraft får man ett nedpressat elpris år efter år utan att själv behöva engagera sig. Anders Kaijser, VD Kundkraft

3.

4. FAST PRIS Genomsnittligt pris Kundkrafts pris

5.

?

Gå med på Kundkraft. se. Du får ett nytt elavtal från det elbolag som vinner nästkommande upphandling. Efter ett år är du med i en ny upphandling och vi sköter bytet av elbolag åt dig. Du har alltid 14 dagars ångerrätt efter varje upphandling. Medlemskapet är helt gratis och kan avslutas när som helst.

27% lägre

RÖRLIGT PRIS Genomsnittligt pris Kundkrafts pris

35% lägre

Jämförelse mellan Kundkrafts upphandlingar 12 månader t.o.m. sept 2020 och snittpriset på alla andra ettårsavtal på marknaden, baserat på 2000 kWh. Källa: Energimarknadsinspektionen.

Läs mer på Kundkraft.se eller ring oss på 0770-175400 så kan vår medlemsservice berätta hur mycket just du skulle spara på att gå med i Kundkraft!


.

.

.

TEXTILGRUPPEN

TEXTILGRUPPEN

HOTELLKUDDE

HOTELLTÄCKE

149 kr

349 kr

Rutsticksat hotelltäcke med 680 g fyllning av microfiber/hålfiber i ett fodral av 100% bomullscambric. 150×200 cm. ORD. PRIS 845 kr DU SPARAR 496 kr

BORGANÄS

HOTELLPÅSLAKAN SATIN Snyggt, stilrent påslakanset med hotellrand i satin med ränderna som är ca 2,5 cm breda. Enkelsäng: 1 st 150×210, 1 st 50×60 cm. Olika färger.

239 kr ORD. PRIS 495 kr DU SPARAR 256 kr

Storsäljare!

Hotellkudde med grå passpoal, fyllning av microfiber/hålfiber i ett fodral av 100% bomullscambric. 50×60 cm. ORD. PRIS 320 kr DU SPARAR 171 kr

Lyxig hotellkänsla hemma! 2– PACK

KOSTA LINNEWÄFVERI SATIN, 2-PACK

PÅSLAKANSET

639 kr

ORD. PRIS 1198 kr DU SPARAR 559 kr Storlek: 50x60 cm 150x210 cm

BORGANÄS

TYNGDTÄCKE

KOSTA LINNEWÄFVERI

PLÄD MIA

649 kr

415 kr

ORD. PRIS 1 995 kr 9 kg:s tyngdtäcke, 150×210 cm Grått tyngdtäcke för enkelsäng tillverkat av bomull med en fyllning av polyester och kiselpärlor.

ORD. PRIS 599 kr

En mjuk pläd av italienskt garn med två kontrastfärger på varsin sida. 130x170 cm, 45% ull, 30% akryl, 20% polyester och 5% cashmere. 58

villalivet.se | september 2020

KOSTA LINNEWÄFVERI

SPARA

1346kr


.

.

.

NORO HOME

HANDDUKSTORK

1495 kr

HÖGTRYCKSTVÄTT

1 299 kr

ORD. PRIS 1898 kr DU SPARAR 599 kr Med BLACK+DECKER 1800W högtrycksrengörare kan du rengöra allt, mycket effektivt. Borste och altantvätt ingår, begränsat antal.

Alla priser gäller 2 februari-28 februari 2021. Shoppen förbehåller sig för eventuella feltryck eller slutförsäljning.

SPARA

900kr

ORD. PRIS 2395 kr DU SPARAR 900 kr • 530X680 mm Rostfri, blank och funktionell handdukstork med inbyggd timerfunktion

Fler högtryckstvättar i Shoppen!

BLACK+DECKER

STORSÄLJAREN!

NORO FIX 550

KEDDY

TVÄTTSTÄLL

1995 kr ORD. PRIS 4075 kr DU SPARAR 2080 kr • I porslin med överfyllnadsskydd. • Kommod och dörrar.

ELDSTÄLL SPARA

2080kr

1295 kr

SEVERIN

KAFFEBRYGGARE

1299 kr

ORD. PRIS 1595 kr

ORD. PRIS 2490 kr DU SPARAR 1191 kr • Med inbyggd kaffekvarn • Touchdisplay

Storsäljare! SEVERIN

RACLETTE DELUXE KOMBO 2373

999 kr ORD. PRIS 1099 kr DU SPARAR 100 kr

Raclette deluxe i ny snygg design! Bjud in dina vänner på en raclettemiddag, ett trevligare sätt att äta mat tillsammans.

EN BRA AFFÄR! Förenkla din vardag med smarta, nyttiga och vackra produkter inom hus & hem, trädgård och fritid.

.

Allt vi väljer ut är av hög kvalitét och välkända varumärken.

villalivet.se | september 2020

59


det goda livet

Det goda livet

KÖKET

TEXT REDAKTIONEN FOTO ANDREA PAPINI, PIXABAY ILLUSTRATION HELENA STAFFAS

Systrarna Persson Linda känner vi som som matkreatör och föreläsare om växtbaserad mat och Malin som en av programledarna i svt:s Trädgårdstider .

Linda: Vi växte upp med en otroligt matintresserad mamma, hon fick FILOSOFI upp våra ögon för all mat som naturen innehåller och det har vi fört vidare till våra egna barn. Har man plockat en ingrediens på egen hand så bidrar det till känslan av vördnad för maten, att man inte ska slänga något i onödan. Och det blir roligare att laga den.

mat VÅR

Malin: I våra familjer är maten en del av sammanhållningen. Den gemensamma måltiden är superviktig. Vi vill försöka inspirera andra till att vara kreativa i köket och att man vågar använda sin fantasi när det kommer till mat.

ALLTID I VÅRT SKAFFERI:

Linda: Rester är perfekt för fantasin, jag gör ofta en stor sats av till exempel tomatsås eller grönsaksdipp och så använder jag dessa i olika rätter och på olika sätt. Det är ekonomiskt, sparar tid och lyfter hastiga måltider som annars riskerar att bli lite trista. Och det bästa knepet av alla är förstås att ha bra basvaror hemma, då är det lättare att slänga ihop ”något enkelt”.

Torkade apelsinskivor är fina smaksättare i drycker.

Bovete, quinoa, bönor, linser, kokos, kokosolja, havregryn, alger.

”Jag älskar att torka, pickla och syra för hållbarhetens skull”

ALLTID I VÅR KYL:

Säsongens frukt och grönsaker, egen dipp (t.ex hummus), ingefära, vitlök, tahini, havremjölk, vegansk ost, dadlar.

BÄSTA KÖKSREDSKAPET:

Linda

Malin: Min Vitamix Blender. Den går varm varje dag, vi gör smoothies, soppor och hackar nötter och blandar egna mjölsorter. Jag kan inte vara utan den.

TIPS

Linda: Min torkugn. Eftersom jag odlar mycket i min trädgård så vill jag ta vara på allting och att torka är ett bra och enkelt sätt att göra det på.

Systrarnas guldmjölk

Vinn boken!

Vi lottar ut 5 ex av Systrarna Perssons skafferi Delta i utlottningen på villalivet.se!

”Mina barn gillar pasta, men jag byter ofta till fullkorns-, bön- eller linsalternativ”

Malin

60

villalivet.se | februari 2021

Värm havremjölk och krydda den med kanel, muskot, kardemumma, ingefära, gurkmeja och lite honung. ”Fantastiskt smakrikt och gott en kall februarikväll framför teven.”

Inspireras mer av: villalivet.se/recept-mat


det goda livet HOTTA UPP MORGONGRÖTEN

FEBRUARITRÖTT?

 Välj hirs istället för mannagryn. Ett glutenfritt sädesslag som odlas i Sverige och som är väldigt rikt på järn. Toppen för kvinnor och trötta tonårsflickor.

 Lyssna på kroppens signaler. Det bör man alltid göra. Vilken mat ger dig magknip? Vilken mat gör magen uppblåst eller gasig? Känner du dig piggare de dagar du äter sunt jämfört med frossardagar?  Bygg upp din kost efter vad kroppen säger och ta en liten förändring i taget. Du behöver inte bli vegan, men du kan satsa på mer grönt.

 Laborera med smakerna, en enkel havregrynsgröt kan bli något helt annat om du kryddar med kanel och kardemumma, till exempel.

 Dina smaklökar kommer att förändras med tiden, ju mer nyttigheter du ger dig själv desto mer kommer du längta efter den typen av kost.

 Toppa gröten med olika fröer, nötter, bär eller frukt.

Kornotto med stekt svamp ★ 4 portioner 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 2 msk rapsolja 4 1/2 dl svenska kvarngryn 2 dl vitt matlagningsvin 5 dl vatten 2 tsk salt 1 tsk vegetariskt buljongpulver 2 dl havrefraiche 1 tsk hackad färsk timjan

Rostade äpplen med vitlök och rosmarin Man ska inte glömma att äpplen är fantastiskt goda att använda till olika varmrätter. De bakade äpplena blir nästan karamelliserade och tillsammans med den aromatiska smaken från rosmarin och vitlök är de ett perfekt tillbehör. ★ 4 portioner 8 röda äpplen 3 hela vitlökar 2 tsk rapsolja 2 tsk flingsalt 2 msk färsk rosmarin 2 tsk flytande honung

MINSKA DET VITA SOCKRET! Malin: Jag sötar med dadlar i mina desserter. Björksocker är också bättre än vanligt raffinerat socker. Linda: Jag använder mycket honung och blir jag chokladsugen så väljer jag några bitar mörk kvalitetschoklad, gärna sockerfri och med riktigt hög kakaohalt. Med en kopp örtte på kvällen stillar det sötsuget lika bra som något annat.

Svamp: 1 liter valfri svamp, gärna kantareller 1 msk rapsolja en nypa salt svartpeppar

GÖR SÅ HÄR! Kornotto: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tills den blir glansig. Häll i kvarngrynen och tillsätt vin, vatten, salt och buljong. Låt koka i ca 20 minuter, rör under tiden.

När grynen är mjuka, blanda i havrefraiche och timjan. Rör kraftigt mot slutet för att få en krämigare konsistens. Svamp: Rensa och dela svampen i stora bitar. Fräs i rapsolja på hög värme tills de blir gyllenbruna. Salta och dra ett par varv på svartpepparkvarnen. Vänd ner den stekta svampen i kornotton precis före servering och repa rikligt med färsk timjan över.

GÖR SÅ HÄR! Sätt ugnen på 175 grader. Dela äpplena på mitten, låt kärnhus och skaft sitta kvar. Lägg dem i en ugnsfast form med skalsidan neråt. Skär toppen av vitlökarna och sätt dem bredvid äpplena i formen, häll lite rapsolja och salt på toppen av varje vitlök. Strö salt även över äpplena. Repa rosmarinen och strö den över det hela. Ringla till sist över honung. Ställ in formen i mitten av ugnen och baka i ca 40 minuter. Njut!

villalivet.se | februari 2021

61


ANNONS

B E H ÖV E R D U TA B O RT DÅ L I G LU K T ? Ozoneair finns i tre olika modeller GO, PLUS och PRO. Välj den modell som passar för det största utrymmet du ska sanera.

150:-

RABATT MED KOD: VL1GO

Ozoneair GO 30 Enstaka rum, bilar, båtar, husvagnar. Kapacitet: 5 - 30 m2 Behandlingstid: 4h* Driftstid: 4000h Påfyllningsbar: Nej Vikt: 2,9 kg

3990:-

250:-

RABATT MED KOD: VL1PLUS

Ozoneair PLUS 60

Rum, lägenheter, stugor & hus. Kapacitet: 10 - 60 m2 Behandlingstid: 2h* Driftstid: 4000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 4,5 kg

5990:-

1000:RABATT MED KOD: VL1PRO

Ozoneair PRO 120

Hela hus, våningsplan och lägenheter. Kapacitet: 15 - 120 m2 Behandlingstid: 2h* Driftstid: 4000h Påfyllningsbar: Ja Vikt: 6,3 kg

7990:-

FRI FRAKT 5 ÅRS GARANTI *Genomsnittlig behandlingstid för 30 m2

Rabattkoderna är giltliga t o m 2021-02-28

Läs mer på Ozoneair.se eller ring 0771-366 366

Mikael och Camilla Nilsson tänkte riva upp hela golvet. Lukten tog sig upp från marken genom krypgrunden och fick fäste i hela huset.

Så enkelt blir du av med dålig lukt – utan att renovera Går du i renoveringstankar på grund av dålig lukt inomhus? Nu finns ett billigare och enklare alternativ: ta bort lukterna med ozon. TÖRE För paret Mikael och Camilla Nilsson kom lukten från marken. Deras 70-talsvilla i Norrbotten har en krypgrund som släpper upp fukt och lukt från marken. Huset är inte mögeldrabbat men lukten hade fått fäste i hela villan.  – Vi tänkte bryta upp golven, men testade Ozoneair i stället, berättar Mikael Nilsson.  Ibland är den dåliga lukten omöjlig att spåra. Den kan hänga ihop med avlopp, dålig ventilation eller gammalt material i huset, som korkmattor eller väggskivor.  – Det luktade unket och jordigt, säger Camilla som bott i huset i cirka 10 år.  – Jag slutade känna lukten när jag var hemma, men när jag varit borta och klev in kunde jag uppleva den starkt. Lukten kunde sätta sig i våra kläder också.    Diskuterade renovering Paret diskuterade om de skulle behöva göra en renovering. 

Men så bestämde de sig för att först testa ett billigare alternativ: den svenska produkten Ozoneair – en saneringsmaskin som du kan använda i ditt hem utan några förkunskaper. Ozoneair omvandlar luftens syre till gasen ozon, som attackerar och neutraliserar molekyler i luften. Ozonet tar bort dåliga lukter samt reducerar mögelsporer, bakterier, allergener och andra skadliga mikroorganismer.    Ozon har använts av saneringsfirmor sedan 1970-talet för att sanera hem och lokaler från brand, tobaksrök, mögel och andra lukter. Först nu finns alltså en produkt som gör det möjligt för privatpersoner att rengöra med ozon.  Var skeptisk Mikael var skeptisk i början:  – Ja, det lät för bra för att vara sant. Men hellre prova än att börja bryta upp golven, tänkte jag. Och i dag är den unkna lukten borta. 

– Det är fantastiskt. De dåliga lukterna är som borttrollade, och det känns som att vi fått ett nytt hem. Så använde de Ozoneair Paret började med att sanera krypgrunden genom att placera maskinen under huset. Sedan sanerade de inomhus, rum för rum.  – Det är superenkelt. Du ansluter maskinen till ett eluttag, trycker på start och lämnar rummet. När behandlingen är igång ska växter, personer och husdjur inte befinna sig i utrymmet. När saneringen är klar fortsätter du till nästa rum, berättar Camilla.  Vilka lukter tar Ozoneair bort? – I princip alla – som mögellukt, unken lukt, röklukt, djurlukt, urinlukt och kemisk lukt.  Ozonet attackerar på djupet och bryter ner molekylerna som de dåliga lukterna är uppbyggda av och hindrar de från att reproduceras.


TA BORT DÅLIG LUKT MED EN KNAPP TRYCKNING Ozoneair är en helautomatisk rengöringsprocess som med hjälp av ozon tar bort dålig lukt och förhindrar påväxten av mögel enkelt och effektivt. En beprövad rengöringsteknik som tar storstädningen till nästa nivå. Ozoneair.se


LYX I VARDAGEN!

SPARA 1.400:-

KAMPANJ!

BÄSTSÄLJARE FRÅN SOLINGEN 9 delars kastrullset Mod. Anita - röd 452 • • • • • •

Kvalitetskastruller med tjocka, solida bottnar Invändig Platinum Plus beläggning Storlekar; 1,5L, 2,0L, 3,0L, 5,0L + 28 cm panna Fungerar på alla plattor, spis- och induktionshäll Maten bränner aldrig fast 3 års garanti

Finns också i svart (Anita 453)

PAKETPRIS

1.495:ORD. PRIS: 2.895:-

Marknadens starkaste beläggning PLATINUM PLUS

GRATIS!

Tre läckra köksredskap vid svar inom 14 dagar. Värde: 298:-

Enkel beställning - snabb leverans

Telefon: 0526 60340 www.postshop.se

Ingen expeditionsavgift - endast porto tillkommer (kr. 185:-) Leverantör:

Strömstad


✓ ✓ ✓ ✓

Sveriges mest

Mullrik *

20sålda år/20% pool !

Sveriges bästa erbjudanden

Förbered landen Töm komposten Vårgödsla Ha roligt också!

på Poolpaket och tillbehör

0585 31661 www. jf-fritid.se Se vårt stora bastusortiment på www.bastuspecialisten .se

Vi har det stora sortimentet av bastuugnar från finska Harvia. Ugnarna finns i många storlekar och även utförande med inbyggd vattencistern. Till ugnarna finns kompletta lättmonterade skorstenar.

Mullrik finns nu i 85 fackbutiker. Fler välkomnas!

Mullrik ger bra arbetsställning och mullen faller direkt i kärran. Den är effektiv, robust och rolig att använda. Inte billig, men bra! * Se www.mullrik.nu - aktuellt

SALUTORGET Vill du synas på salutorget? Ring 035-27 11 90 | E-posta info@villalivet.se

Vårglädje med

info@disporos.se eller 070-65 595 65.

VÄRLDSUNIKT FILTER För dig som har järn/mangan i vattnet Detta filter är endast avsett till dig som vill ha det absolut bästa och med minimalt underhåll. Vårt senaste järnfilter J400 EXCELLENT har en helt ny och unik avjärningsmassa som klarar gigantiskt mycket järn och mangan. (järn missfärgar toastolen tegelröd, brun). Dessutom renar filtret bort svavelväte som luktar prutt, fis och ruttna ägg.

Erbjudande 19 900 kr inkl moms och med montering. BraVatten Norden AB Tel: 044• 530 40

E-post: info@bravatten.se Hemsida: www.bravatten.se

Bra Vatten villalivet.se | februari 2021

65


ekonomilivet

Spara till barnen! Att ge sina barn en ekonomisk hjälp in i vuxenlivet – vilken förälder drömmer inte om det? Börjar du månadsspara i tid blir drömmen ganska enkelt verklighet. SPARA I EGET NAMN ELLER I BARNETS? Är det flera personer som ska spara till barnet, såsom mor- och farföräldrar, kan det vara smidigt att öppna ett konto i barnets namn, då får dessutom båda föräldrarna kontroll över kontot fram till dess att barnet fyller 18 år. Sparar du i ditt eget namn får du en bättre överblick och får full kontroll på pengarna som du kan lämna över till ditt barn när du vill. Denna sparform är framförallt bra om du har flera barn eftersom du slipper att redovisa aktieoch fondförsäljningar för varje separat barn. Har du ett sparande i ditt namn för alla barn undviker du eventuella orättvisor ifall sparandet skulle utvecklas olika.

Tips!

Ta det säkra före det osäkra och skriv ett testamente för hur pengarna ska fördelas om du har sparat i ditt namn. HUR MYCKET SKA DU SPARA? Hur mycket du ska spara beror naturligtvis på dina förutsättningar. Ett sparande till barnen är en fin gåva när de är äldre men det är inte livsnödvändigt. Spara så mycket som du har möjlighet att avvara enligt din ekonomi. Det som är bra med ett långsiktigt sparande är att även någon hundralapp i månaden kan bli en fin summa till slut.

66

FOTO: PIXABAY

oftast högre avkastning än sparkonto men är mer osäkert. Ett investeringssparkonto är avgiftsfritt och du sparar i fonder och aktier. Du betalar inte heller här någon skatt på vinsten utan betalar istället en schablonskatt varje år oavsett om du går med vinst eller förlust.

Buffert.se har gjort en uträkning som visar slutsumman när du har sparat regelbundet i 18 år: Per månad 250 kr 500 kr 1000 kr

Vid 18 år 105 825 kr 211 649 kr 423 298 kr

(med 7% avkastning)

VILKEN TYP AV SPARANDE Ett sparkonto är ett enkelt och säkert sätt att spara på men avkastningen blir ganska liten. Vill du spara i sparkonto bör du kolla runt och jämföra olika bankers räntevillkor samt kolla att bankkontot omfattas av statens insättningsgaranti. Då ersätter staten dig om banken skulle gå i konkurs. Med en kapitalförsäkring ägs fonderna av ett försäkringsbolag istället för av dig. Fördelen med detta är att du inte skattar för vinster samt att du slipper deklarera varje gång du köper eller säljer aktier. Du kan istället få betala avgifter på försäkringen samt fondavgifter. Detta sparande ger

VD & ANSVARIG UTGIVARE Fredrik Lindblahd

Formgivning Martin Borg

FÖRSÄLJNINGS- OCH MARKNADSCHEF Jonas Natt och Dag

Annonsmottagning Lillebil Hansson

VILLALIVET Gamletullsgatan 12 302 27 Halmstad Växelnummer 035-27 11 90

CHEFREDAKTÖR Katarina Danielsson

TRYCK Mediagruppen AB

E-post till medarbetare förnamn.efternamn@villalivet.se

villalivet.se | februari 2021

TÄNK PÅ DETTA! Fundera över när pengarna ska användas. Behövs de löpande kan det vara en god idé att dela upp sparandet och sätta en mindre summa på ett sparkonto som är lättare att komma åt. Inse dina begränsningar. Spara inte pengar i invecklade produkter som du inte förstår. Starta automatisk överföring så sätts pengarna över utan att du behöver tänka på det. Se över ditt sparande en gång per år. Då följer du sparandets utveckling och du kan fundera på om det är läge att byta några fonder.

Hitta mer på webben! villalivet.se/ekonomi Så värderas ditt hus – proffs förklarar Dags att göra budgettavla!

Nästa nummer: Från barnrum till

tonårshäng

Inspiration: UTERUM

Villalivet ges ut av Förlaget Villalivet AB. Utbetalt arvode inkluderar Villalivets rätt till elektronisk lagring och publicering. För ej beställt material ansvaras ej. Ev. vinstskatt betalas av vinnarna. Villalivet är opolitisk och fristående. Kom ihåg att återvinna tidningen när du har läst klart den!

1

mars


TESTER DU KAN LITA PÅ Prova 3 nr av Råd & Rön utan bindningstid!

3 nr för

45:JUST NU! Beställ före den 15 februari så hinner du få kommande nr 2 med tester av diskmaskiner, våffeljärn, sommardäck och ledlampor. MISSA INTE! Vid beställning får du tre kommande nummer av tidningen och direkt tillgång till vår nylanserade hemsida med alla aktuella tester samt tidigare utgåvor av Råd & Rön digitalt. Fyll i den portofria talongen eller beställ via: www.radron.se/villalivet1 Erbjudandet gäller nya prenumeranter t o m 15 mars 2021 och endast inom Sverige.

Testa Råd & Rön 3 nr av tidningen + tillgång till vår webb med alla tester!

Ja tack! Jag vill prova Råd & Rön och får 3 nr för bara 45 kr. Jag får dessutom tillgång till alla tester på www.radron.se. Efter mina provnummer upphör prenumerationen. (Ord lösnrpris är 195 kr). Du kan även beställa direkt via: www.radron.se/villalivet1

Alltid på konsumentens sida.

FRANKERAS EJ. MOTTAGAREN BETALAR PORTOT.

Namn: Adress: Postnr:

Ort:

Telefon: E-postadress:

Spara

150:-

Vid beställning kommer vi behandla de personuppgifter du tillhandahåller för att fullgöra våra avtalade skyldigheter samt erbjuda dig fortsatt prenumeration. Läs gärna vår personuppgiftspolicy på www.radron.se/personuppgiftspolicy. Råd & Rön, Box 38001, 100 64 Stockholm, tel: 08-674 43 10. Prenumerationsfrågor Kundtjänst, tel 08-799 62 23. Priset gäller nya prenumeranter t o m 15 mars 2021 och endast inom Sverige.

c/o Flowy Information AB

SVARSPOST

20484529 831 18 Östersund

ROR826


NIBE S-SERIEN

VÄRME I VARDAGEN. PÅ DITT SÄTT. Vädret är vad det är, det är svårt att påverka. Men inne hos dig kan du få det klimat du vill ha. Säg hej till värmepumpen som anpassar sig automatiskt efter dina värmebehov och väderprognosen. NIBE S-serien, för dig som vill leva smart. IT’S IN OUR NATURE

NIBE.SE

ARNINGE/TÄBY Vi Värmer Sverige AB 08-708 75 00 BROMMA JGS Rör & Värme AB 08-409 200 30 BROMMA/LIDINGÖ/EKERÖ Rörmannen i Bromma AB 08-36 28 61 DANDERYD/TÄBY Bergvärme i Stockholm AB 08-756 18 03 EKERÖ Wikmans VVS AB 08-560 449 00 JÄRFÄLLA Cabala Group AB 0708-66 54 00 NORRTÄLJE Wahlgren Rör AB 072-711 51 37/076-851 68 01 | Norrtälje Värme & Sanitet AB 0176- 22 40 01 RIMBO Rö VVS installationer AB 070-417 48 97 SOLLENTUNA/UPPLANDS-VÄSBY Bogi Värme AB 08-81 04 90 TÄBY/DANDERYD Täby VVS & Service 08-792 17 31 TÄBY/VALLENTUNA TBB Rör & VVS Service AB 08-55 10 77 78 TÄBY/ÅKERSBERGA Rörpartner VVS-service AB 08-732 60 40 UPPLANDS-BRO RV-gruppen AB 08-410 222 00 VALLENTUNA/ÖSTERÅKER Rörfirmans Energiservice i Norrort AB 08-510 25 310 VAXHOLM Vaxholms Värmeservice AB 08-54 13 32 00

Profile for Villalivet AB

Villalivet nr.1, 2021  

Villalivet nr.1, 2021