Page 1

LLUMS I OMBRES A L’ESPANYA DEL SEGLES XX I XXI Iris Martínez Vázquez David Avia Rosaleñ Cristina García Antunez Victor Moncayo Vila 4ºA


Activitat 1. La socialització del comportament.

1-Fes un resum del vídeo tot i indicant quin és el tema i la idea fonamental que vol transmetre’ns.

En el vídeo apareix una xiqueta jugant amb la seua nina, en un moment determinat comença a maltractarla de manera que podem deduir que per a ella es normal viure aquestes situacions en la seua vida quotidiana. Vol transmetre’ns una visió sobre el maltracte de la societat actual dels homes a les dones i mostra la gran diferència que hi ha entre sexes.

2-Pensa i justifica: Són importants els jocs en l’aprenentatge del s comportaments socials?

Els jocs són importants en l’aprenentatge del comportaments socials però pensem que no hi hauria d’haver tanta diferència entre els jocs de xics i els jocs de xiques, ja que a les xiques les ensenyes jocs més relacionats amb les llavor de la casa i als xics més jocs relacionats amb els esports i la força.

3-Creus que la xiqueta del vídeo ha aprés un model igualitari de les relacions entre homes i dones? Justifica la teua opinió.


En la nostra opinió la xiqueta no ha aprés un model igualitari de les relacions entre homes i dones ja que en el seu joc actua com si fora el pare i tracta amb inferioritat a la nina, que suposadament es la mare.

Activitat 2. Sexe i gènere 1-Naqueres amb un sexe però què s’espera de tu socialment? Fes una petita descripció de les característiques i comportaments de s’esperen de tu en raó del fet ser xic o xica. Estaràs analitzant ELS ESTEREOTIPUS DE GÈNERE.

En la nostra opinió hi ha una gran diferència en lo que se espera de tu socialment si eres xic o si eres xica. Si eres xic s’espera que sigues una gran empresari , que destaques en algun esport,ser valent i no tindre por a res, que t’agraden els vídeo jocs de violència , que no participes en quasi cap tasca de casa.. En canvi, si eres una xica s’espera que t’agraden les nines, la moda, especialitzar-se en algun tipus de ball, aprendre a fer les tasques de la casa per al futur, que t’agrade cuidar-te..


Però se plantegem nosaltres altra pregunta: Que passa quan hi ha alguna excepció? Es a dir, quan alguna xica li agrada practicar esports i a algun xic li agrada cuidar-se i la roba. En aquest cas, moltes d’aquestes persones son discriminades per la nostra societat, es per això que pensem que moltes persones no poden fer algunes activitats o expressar els seus pensaments per el “que diran”.

2- Compara la teua descripció amb el quadre següent. Hi ha prou coincidència? Et sembla bé el que s’espera del homes i de les dones? SERAS:

TE SENTIRAS OBLIGADA A:

Coqueta, presumida

Cuidar tu imagen, maquillarte, “adornarte” , corregir tus “imprefercciones”

Servicial, atenta

Cuidar a otros/As, ayudar en casa, estar atenta a las necesidades de los/as demás.

Emotiva, emocional

Ser cariñosa, impresionable, sonadora, romántica.

Habladora

Ser sociable.

Sensible, afectiva

Demostrar tus afectos y lo que te importan los/as demás, demostrar que no eres fría.

Cuidadosa, delicada

Ser prevenida y llegar pronto a casa y acompañada. No salir por la noche, buscar protección.

Discreta, prudente

Tener cuidado con la sexualidad, no se promiscua.

Dependiente

Pedir opinión para todo, pedir aprobación.

SERAS:

TE SENTIRAS OBLIGADO A:

Estable, firme

Demostrar Seguridad y firmeza. Ser inconmovible.

Seguro.

No tener miedo, experimentar nuevas coses, sentirte invulnerable.

Ambicioso.

Alcanzar un puesto social, aprender a no renunciar.


Independiente

Ser autosuficiente.

Racional

Demostrar que las emociones no se interponen en tu vida.

Cabeza de familia

Ser maduro, equilibrado, sensato, reflexivo.

Realista, hábil

Ser resolutivo, práctico

Agresivo

Despreciar la sensibilidad. Ligar mucho, presumir de tus conquistes.

Després d’haver comparat la nostra descripció amb els dos quadres que mostrem dalt ens hem adonat de que moltes de les coses que nosaltres diem coincideixen amb el dos quadres. No ens sembla res bé el que s’espera dels homes i de les dones perquè pensem que cada persona es diferent, i no pel fet de ser xic o xica ha de tindre assignats uns gustos o unes aficions des de que naixen. Les persones som lliures i cadascú pot fer, pot pensar i li pot agradar el que vuiga.

3- Resumeix les notícies de premsa i pensa quina relació tenen amb els estereotipus de génere que hem anañitzat anteriorment.

En aquestes dos notícies, en resum, son dones les que protesten per poder participar en activitats, com per exemple pescar, com explica en la segona notícia , que desde tota la vida han sigut practicades per els homes i que ara no hi ha llibertat per a que les dones també la pugen practicar. La relació que te amb els estereotipus de gènere ja la hem comentat abans, segons si eres xic o xica s’espera que tingues uns gusts i unes aficions i hui en dia en cara no es respecta les idees de cada persona sigues xic com xica.

4- Llig el fragment i indica quina és la idea fonamental. Explica-la. La idea fonamental d’aquest frangment es donar a coneixer la gran diferéncia entre sexe i genere, aquesta es una diferencia que poques persones coneixen i que es molt important a l’hora de donar-li una explicació a la desigualtat entre homes i dones.


Segons hem entes en el frangment, el que que vol dir esque el sexe entre homes i dones es, per dir-ho d’alguna manera, el nostre “aspecte” , es a dir, alló que no podem cambiar que cadascú. En canvi, el genere es la part psicológica, tot alló que si que es pot canviar, i de fet, ho ha fet al llarg del anys. Aleshores, nosaltres pensem a cada sexe (home i dona) se li a designat uns comportaments(genere) al llarg del temps.

5- Treballem sobre les vinyetes. Fes una descripció i opina al respecte. En la primera vinyeta apareixen dos xiquets , el xic es el del bloquer blau i el monyo curt i la xica es la del bloquer rosa i el monyo més llarg. En la segona imatge apareixen dos xiquets mes xicotets, el xic es el que esta vestit de color blau i la chica de rosa. La última imatge també hi ha dos xiquets, el xic és el que no te monyo i la chica la que si que te. Pero, com sabem tot açò? Molt facil! Practicament des de que varem naixer la nostra família, amics i tota la societat en general ens ha ensenyat a que el color rosa identifica a les xiques i el blau als xics i que el monyo llarg es el que caracteritza a les xiques, i el curt als xics. Però no sols hi ha estes diferencies entre genres, son moltes mes les que diferencien els xic de les xiqus. Tornem al tema d’abans, en la nostra opinió la nostra societat no está tan modernitzada com molts pensem, ja que hi ha molta discriminació a les persones que no segueixen un prototip de xic o xica habitual i son diferents a l’hora de vestir i de pensar.

PRIMER PRODUCTE. CONSTRUIR UN INFOGRAMA Activitat 1. La història del feminisme.


1- Qui va ser una de les primeres dones que destacà pels seus coneiximents de

matemàtiques, astronimia i filosofia i que va ser la directora de la Biblioteca d’Alexandria al moment del seu damós incendi? Aquesta dona fou Hipátia.

2- En quin document del segle XVIII s’afirmà: Oh, dones, dones! Quan deixareu

d’estar cegues! , el qual li valdrà a la seua autoria la pena capital? A ques documes fou la Declaració del Drets de les dones i la Ciudadania.

3- En quin article de la Declaració del Drets de la Dona i la Ciutadania de 1789 es

promulga que la Nació és el conjunt d’homes i dones, i que en ella resideix la màxima autoritat? En el article III de la Declaració de Drets de la Dona i la Ciutadania.

4- Quin procés històric del segle XIX va suposar un avanç a les reivindicacions de

les dones respecte del treball, que s’unires a les de la resta de treballadors? El procés historic va ser el moviment obrer.

5- Quina va ser la persona que va aconseguir que les dones pogueren votar i en

quin periòde històric? Concreta el més possible quian i qui. A nivell internacional fou Katherine Wilson Sheppard en 1893 a Nova Zelanda. Al nostre país fou Clara Campoamor en 1931.

6- Quines 3 polítiques foren elegides diputades a les Corts Constituents de la II

República en 1931? Les 3 polítiques elegides varen ser Victoria Kent, Clara Campoamor i Margarita Nelken.

7- Explica quines són les diferències més importants entre Victoria Kent i Clara

Campoamor durant la redacció de la Constitució de 1931.


Victoria Kent era del Partit Radical- Socialista i no estava d’acord amb la votació de les dones ja que pensaba que estaben influenciades per l’esglesia i perjudicarien a l’esquerra. En canvi, Clara Campoamor era del Partit Republicà Radical i ella si que estava d’acord a que les dones tingueren dret a votar.

8- Quines dones durant la Guerra Civil ocasionada per la sublevació militar contra

la II República representaven el model contrari tradicional? Les Milicianes que també foren les primeres dones que agafaren els fusells a Europa per lluitar contra el feixisme i el masclisme.

9- Quina política espanyola que morí a Madrid en 1989 va ser la única Presidenta

del Partit Comunista i va viure una bona part de la seua vida a l’eixili durant la dictadura de Franco, ddesprés d’haver liderat l’Agrupació de Dones AntiFeixistes durant la Guerra Civil? El seu nom era Dolores Ibarruri.

10- Durant el franquisme es produí un endarreriment molt greu en la conquesta de

la igualtat de les dones com a conseqüència d’una sèrie de canvis legals. Quines lleis es derogaren i quines l’altres de 1889 tornaren a estar vigents? -Legislació reformista republicana (llei de matrimoni civil i llei de divorci) -Aprovació d’un dres que prohibia a les dones exercir professions liberals. -Dret de vot a les dones.

ACTIVITAT 2.

Realitzem un infograma que trobareu en el mural digital del producte final.


SEGON PRODUCTE: UNA ENTREVISTA SOBRE ELS CANVIS POLÓTOCS EN L’ESPANYA RECENT. ACTIVITAT 1. LES PERSONES ENTREVISTADES SERAN: 1. Antonia Fernandez 2. Alfonso Martínez 3. Alex Escrivà

JUSTIFICACIÓ DE L’ELECCIÓ

El motiu per el qual hem triat a aquestes tres persones és perquè cada una de elles és d’una época diferent del segle XX i del principis del XXI. ASPECTES D’INTERÈS PER A L’ENTREVISTA Amb aquestes entrevistes volem mostrarvos la gran evolució social, política i económica i les diferències entre els dos sexes des de principis del segle XX fins al principis del segle XXI.


ACTIVITAT 2

ASPECTE A INVESTIGAR

INFORMACIÓ BÀSICA

Política i economia a principis del segle XX.

Amb la dictadura de Franco el que debies fer és obeir les seues ordres i estar d’acord amb la seua ideologia per tal de no ser presoner. Hi havia molta pobressa a causa de la Guerra Civil que acabava de finalitzar.

Societat a principis del segle XX.

Hi havia molta influència de l’esglèsia .

Política i esconomía a finals del segle XX.

Mort de Franco i començament de la democràcia.

Societat a finals del segle XX.

En aquest periòde hi van haver molts avanços tecnològics.

No hi havia llibertat política.

Política i economía al Continua la democràcia amb un rei i un govern segle XXI. amb el seu respectiu president. En l’actualitat es trobem amb una gran crisi econòmica. Societat al segle XXI.

Cada vegada hi ha més avanços en la tecnologia i la societat avança de manera molt accelerada.

Desigualtat entre homes i dones.

Amb el temps, aquesta desigualtat ha anat desapareguent poc a poc, encara que no està del tot eliminada.

ACTIVITAT 3


PREGUNTES DE L’ENTREVISTA:

Entrevista 1.

-Com era la societat a principis del segle XX? -En que consistia la política? -En general, fés un resum sobre l’economia. -Comenta la desigualtat entre géneres de la época.

Entrevista 2.

-Com era la societat a finals del segle XX? -En que consistia la política? -En general, fés un resum sobre l’economia. -Comenta la desigualtat entre géneres de la época.

Entrevista 3.

-Com és la societat en l’actualitat? -En que consisteix la política? -En general, fés un resum sobre l’economia. -Comenta la desigualtat entre géneres.

ACTIVITAT 4


Per lo que hem observat, amb el pas del temps la economía, la política i la societat ha anant millorant en alguns aspectes i enpijorant en uns altres.Un dels aspectes amb el que s'ha produit molts canvis son en la igualtat entre homes i dones.

TERCER PRODUCTE: LLUMS I OMBRES DE LA SOCIETAT ESPANYOLA EN VÍDEO. ACTIVITAT 1.

HEM SELECCIONAT EL TEMA DE...

L’educació PERQUÈ...

Pensem que és un tema que influeix més al nostre àmbit i és per aixó per el que voliem saber més de la història de l’educació: com eren les escoles, la manera de educar els alumnes, actitud dels profesors amb els estudiants, les matèries que estudiaven...

ACTIVITAT 2.


Aspectes positius y negatius de l’educació i les millores L’EDUCACIÓ DURANT EL FRANQUISME

L’EDUCACIÓ ACTUAL

La enseñança primaria i media va quedar en mans del’esglesia..

No tots els col·legis son religiosos.

Prohibició de l’enseñança mixta.

Enseñança mixta.

La religió era una metèria obligatòria.

La religió és una metèria optativa.

En totes les aules devia apareixers la creu i la fotografía de Franco.

No es obligatori que aparega cap tipus de símbol.

En les escoles hi havia només 3 graus. El primer fins als 7 anys, el segon de 7-12 anys i el tercer de 12-15 anys.

Hi ha n cursos d’un any cada un fins als setze anys.

Abans de començar les clases devien cantar el “Cara al Sol”

Al començar les clases no s’ha de cantar cap canció.

S’escrivia amb plumines de tinta.

Hi han molts recursos per a poder escriure: llapisos, rotuladors, blografs..

Un dels metodes d’estudi era el “machaca”, es a dir, repetir diverses vegades les mateixescoses.

Cada estudiant i professors utilitzen métodes diferents d’estudi.

Condicions mínimes en les aules.

Tot tipus de condicions al centre: possarres eléctriques, calefacció..

QUART PRODUCTE: DECÀLEG. 1. ACCEPTAR A TOT TIPUS DE PERSONES: IMMIGRANTS, HOMOSEXUALS, DISCAPATITATS.. 2. COMPLETA IGUALTAT ENTRE ELS DOS SEXES. 3. NO A LA CORRUPCIÓ. 4. QUE TOT EL MÓN PUGA OPTAR A UNA VIVENDA DIGNA. 5. QUE TOT EL MÓN TINGA DRET A TREBALLAR.


6. BONA GESTIÓ ECONÒMICA DEL GOVERN. 7. NO A LES POLÍTIQUES DICTATORIALS. 8. NO A LES DROGUES. 9. NO A LA VIOLÈNCIA COM A MÈTODE D’AUTORITAT. 10. MILLORES EN L’EDUCACIÓ.

Trabajo etica 3 trimestre  
Trabajo etica 3 trimestre  
Advertisement