Page 1

ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΜΗΛΟΣ

ΒΙΚΥ ΦΑΪΛΑΔΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΜΗΛΟΣ ΒΙΚΥ ΦΑΪΛΑΔΗ α.μ.: 1355

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΟΜΑΡΙΔΗΣ

ΠΑΤΡΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ.................................................................................................5 ΑΝΑΛΥΣΗ................................................................................................7 Ο ΜΥΘΟΣ.............................................................................................13 Η ΑΦΗΓΗΣΗ...........................................................................................15 ΠΡΟΤΑΣΗ...............................................................................................19 ΠΗΓΕΣ.....................................................................................................53


3


4


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΟΜΗ. ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ. Η ΜΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΑ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΣΤΗ ΧΑΡΑΔΡΑ ΠΑΛΙΟΡΕΜΑ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΟΡΥΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ. ΕΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΤΑΝ ΜΕ ΒΑΓΟΝΕΤΑ ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΦΟΡΤΟΝΩΤΑΝ ΣΕ ΠΛΟΙΑΡΙΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΙΓΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ. ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1861 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1958, ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΛΛΑΞΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΙΑ. ΤΑ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΙΗΓΗΘΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΚΕΙ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΜΥΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΞΟΡΥΧΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΟΥΣ ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ.

5


0

7

20

100


8


0

9

20

100


10


0

11

20

100


12


Ο ΜΥΘΟΣ

ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ, ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ. Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΟΓΩ ΧΑΡΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ Η ΗΡΑ. Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΜΕΙΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΕ ΠΟΤΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΥΦΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΟ. ΟΤΑΝ Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΠΑΓΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΦΥΓΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΕΤΗΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΑΦΟ, ΕΝΩ Ο ΑΡΗΣ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ. Ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΔΥΟ ΑΚΡΟΤΑΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ. Η ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΚΑΤΗΣ, ΑΤΥΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΦΟΡΜΙΣΜΕΝΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΘΕΛΚΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ. Η ΣΥΖΕΥΞΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ. Η ΜΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΔΙΑΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ, ΤΟΝ ΛΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

13


14


ΑΦΗΓΗΣΗ

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΑΦΟΡΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΣΤΟΝ ΗΦΑΙΣΤΟ. ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΜΥΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΤΗΣ, ΤΩΝ ΧΑΡΙΤΩΝ.

15


0

17

20

100


ΓΕΝΝΗΣΗ

Η ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΙΓΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ.

19


0

10

50


ΧΑΡΙΤΕΣ: ΤΗΣ ΥΦΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΥΦΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΑΡΙΤΕΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ. ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΕΞΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ, ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΑΓΙΑ. ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΥΠΟΡΑΜΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

21


0

10

50


24


+9.00 0

25

5

10

20


διαμήκης τομή

0

1

5

10

0

1

5

10

26


ΧΑΡΙΤΕΣ: ΤΗΝ ΛΟΥΖΟΥΝ ΤΟ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ

ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΙΑΦΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΑΥΤΟ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΩΝ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΓΕΙΑ, ΣΕ ΒΑΘΟΣ 10 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΚΑΛΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΥΦΣΤΑΜΕΝΗ ΣΚΑΛΑ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΩΝ.

27


0

10

50


29


30


31


a

β

β

+6.50

+4.50

a 0

5

10

20 32


τομή β-β

0

33

5

10

20


τομή α-α

0

5

10

20

34


ΧΑΡΙΤΕΣ: ΤΗ ΝΤΥΝΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΧΩΡΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΣΗΣ. ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ, ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ. ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΡΥΠΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ. ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΛΑΞΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΠΕΔΗ ΚΛΙΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ “ΚΟΠΕΙ” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΜΗ ΤΟΥ. ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΣΤΕΝΟΜΑΚΡΕΣ ΕΓΚΟΠΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΣΜΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ.

35


0

10

50


37


38


39


+22.00

0

5

10

20

+18.00

40


διαμήκης τομή

41

0

1

5

10


0

1

5

10

42


ΧΑΡΙΤΕΣ: ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ

ΤΕΛΟΣ, ΑΥΤΟΣ Ο ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΚΕΝΡΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΤΑΝ Η ΕΞΟΡΥΞΗ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Ο ΝΕΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΙΑΣ ΣΠΗΛΙΑΣ.

43


0

10

50


45


0

10

50

46


47


48


49


50


51


52


ΠΗΓΕΣ

53


ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗΣ ΓΡ. , ΤΑ ΘΕΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ, 2004 ΑΡΓΥΡΟΥ Μ., ΘΕΩΡΥΧΕΙΑ, BEST OF MILOS 2014 ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ ΗΣΙΟΔΟΣ, ΘΕΟΓΟΝΙΑ

54


ΠΑΤΡΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ | ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ | ΜΗΛΟΣ  

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ...

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ | ΘΕΙΩΡΥΧΕΙΑ | ΜΗΛΟΣ  

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ...

Advertisement