Page 1

1-tresc23 portada:TresC

16/12/09

15:20

Pรกgina 1


tres7-caixa_catalunya

16/4/07

09:21

Pรกgina 1


3-tresc23 sumari:Maquetación 1

16/12/09

17:29

Página 3

SUMARI 4 GENT TR3SC 12 ARTS ESCÈNIQUES Teatre Lliure.

28 MÚSICA Festival Mil·lenni.

42 CINEMA 12

El teatre de Montjuïc presenta autors imprescindibles.

Ingrid.

54 ESPAIS Fundació Suñol.

62 LLIBRESAMBABACUS Grups de lectura. 28

Grans noms internacionals al Festival Mil·lenni.

42

Enigmes i misteris en el darrer film d’Eduard Cortés.

68 ENTREVISTA Jaume Sisa.

70 FER-SE SOCI DEL TR3SC

54

Joan Hernández Pijuan, en una gran retrospectiva.

62

Noves cites amb els Grups de Lectura d’Abacus.

AMB EL SUPORT DE L’ICIC

Coordinació editorial: Carme Tierz • Redacció: Sílvia González i Manuel Pérez i Muñoz • Cap de redacció: Amparo Latorre • Correcció lingüística: Carles Miró • Maquetació: Víctor Álvarez • Documentació: Fina Villanueva • Viladomat, 135, 3r • 08015 Barcelona • 93 292 22 17. Fax 93 237 63 23. redaccion@eljueves.es • Cap de publicitat: Conrado Iriarte • 93 292 22 17 • Premsa: Sandra Domènech • Coordinador: Ivan Lorente. IMPRIMEIX: Litografia Rosés, s.a. • Energia, 11-27 (Polígon La Post) 08850 Gavà (Barcelona). Dipòsit legal: M-18318-2006 ISSN 1886 – 3973. EDITA: EDICIONES EL JUEVES, S.A. Director gerent: Andrés Pontón • Directora de publicacions: Mayte Quílez • Director d’art: Miquel Aparici • Director comercial i de màrqueting: Maciej Zielaskiewicz.

CLUB TR3SC Director: Miquel Curanta • Caps d’àrea • Arts escèniques: Elisenda Lara • Cinema: Olga Díaz • Editorial: Olga Jornet • Art&Espais: Elisenda Barceló • Música: Vanessa Mingo • Cap de serveis: Ester Pérez • Cap de Mitjans on-line: David Sabaté • Mitjans on-line: Marta Bernabé.

3


4-5-tresc23 gent tr3sc:Maquetaci贸n 1

GENT TR3SC

4

17/12/09

09:49

P谩gina 4


4-5-tresc23 gent tr3sc:Maquetación 1

17/12/09

09:49

Página 5

EL TR3SC, AMB LA MÚSICA CLÀSSICA GRANS ORQUESTRES, GRANS AUDITORIS El compromís amb la cultura adquirit pel TR3SC des del primer dia ha estat especialment ferm en l’àmbit de la música clàssica. El Club situa entre les seves prioritats la promoció i difusió dels concerts i temporades simfòniques o de cambra dels millors auditoris de tot Catalunya. Aquest esforç es tradueix en una oferta àmplia i diversa que us permetrà escoltar l’obra dels grans compositors en companyia de les orquestres més importants del país i amb uns avantatges, com sempre, excepcionals.

Els membres de l’Orquestra de Cadaqués.

L’Auditori, el Palau de la Música Catalana, l’Auditori Enric Granados, a Lleida, l’Auditori de Girona, l’Auditori Pau Casals, al Vendrell, o el Gran Teatre del Liceu són només alguns dels espais on podreu utilitzar el carnet del TR3SC, tant per gaudir d’un quartet de cambra com d’una òpera, d’un recital o de l’actuació d’una coral. Hi ha molts més teatres, auditoris i sales de concerts per tot el país oberts per als socis del TR3SC, disposats a oferir-vos una programació exquisida amb descomptes exclusius. En aquesta mateixa revista trobareu algunes propostes, però el ventall d’ofertes és molt més extens. No ho dubteu: si estimeu la música clàssica, el TR3SC és el vostre Club! 5


9-tresc21 regal club:TresC

12/8/09

11:51

Pรกgina 1


tres23-catai:TresC

16/12/09

10:32

Pรกgina 1


8-tresc23 gent tr3sc:Maquetación 1

16/12/09

15:25

Página 1

GENT TR3SC

EDI.CAT NOUS SEGELLS EDITORIALS Edi.cat, plataforma pionera en la distribució de llibre digital català, no para de créixer. La bona acollida d’aquesta iniciativa –empresa, recordem-ho, per Angle Editorial, Edicions Bromera i Cossetània Edicions–, així com la important tasca editorial desenvolupada a Catalunya, han afavorit la incorporació de nous segells: Fragmenta, Meteora, Abadia de Montserrat, Tandem, Octaedro, Pagès, El Cep i la Nansa, Alpina i La Galera són les editorials que, els darrers mesos, s’han afegit a l’aventura de l’e-book en català. A aquesta excel·lent notícia n’hi hem de sumar una segona, referida al nou web que, des de fa un parell de mesos, posa a l’abast dels internautes el fons d’edi.cat i els permet descarregar-se els llibres adquirits en tres formats –pdf, epub i mobi–, una oferta única en tot l’Estat espanyol. I encara una altra novetat: la posada en marxa, per part d’edi.cat, d’una nova plataforma de distribució d’e-books en castellà: www.edibooks.com.

NOVA ACTIVITAT DE CINE.CAT CINEMA A L’INSTITUT FRANCÈS A partir de mitjan gener, cine.cat, el primer portal en català de cinema oferirà en col·laboració amb el TR3SC una experiència cinematogràfica completa, tots els dijous a l’Institut Francès de Barcelona a partir de les 20h. S’inclourà tot allò necessari per què els socis passin un vespre-nit de cine complet: es projectarà cinema produït a casa nostra, films europeus i superproduccions de Hollywood per a totes les edats i per a tots els gustos. Hi haurà videoclips punxats en directe per un videojòquei i els millors curtmetratges d’arreu de Catalunya. Es presentaran les pel·lícules i les preestrenes i, un cop acabada la projecció, tothom podrà dir la seva en un col·loqui! L’entrada és gratuïta, només caldrà abonar 1,2 € en concepte de despeses de gestió. La proposta de cinema està servida!!

8


tres23-arteria:TresC

16/12/09

10:35

Pรกgina 1


tres23-mitjans:TresC

11/12/09

12:57

Pรกgina 1


11-tresc23 gent tresc:Maquetación 1

17/12/09

09:42

Página 1

GENT TR3SC

CENTRE ROBERT GERHARD PATRIMONI MUSICAL CATALÀ Obert des de fa un any a L’Auditori, el Centre Robert Gerhard va néixer amb l’objectiu de difondre el ric patrimoni musical català, absent massa sovint del repertori de les grans orquestres de dintre i fora del país. El centre porta el nom de Robert Gerhard (1896-1970), compositor de gran prestigi que inspira aquesta lloable tasca de promoció, així com un Cicle de Concerts que, en la seva primera edició, ens ha acostat ja dues mostres musicals vinculades a la Guerra de Successió (1701-1714). Joan Manén, Ricard Lamote de Grignon, Josep Maria Ruera o Baltasar Samper són alguns dels noms del 1r Cicle de Concerts Robert Gerhard que s’oferirà en punts de Catalunya, València i les Balears. Dates, espais i programes, a www.centrerobertgerhard.cat.

TEATRE MUNICIPAL PLAZA CASTELLDEFELS ESTRENA ESCENARI Amb més de 2500 metres quadrats de superfície i una ubicació privilegiada, el Teatre Municipal Plaza de Castelldefels ha iniciat ja el seu recorregut per portar el millor teatre a aquesta localitat. El nou teatre consta d’un espai principal equipat amb les darreres tecnologies i d’unes dimensions que permetran allotjar a l’escenari produccions de gran envergadura, a més de sales d’assaig i un pati de butaques de 403 localitats, amb un espai destinat a minusvàlids. Teatre de text, espectacles familiars, dansa i música centren la programació del Plaza en aquests primers mesos de camí.

EN TONI SURT

11


ARTS ESCÈNIQUES

12-13-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

TEATRE LLIURE DE MAMET A SANTOS

Marc Rodríguez és un dels protagonistes d’American Buffalo.

12

16/12/09

15:28

Página 12


12-13-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

15:28

Página 13

Si els mèrits interpretatius de Julio Manrique estan fora de dubte, el seu talent com a director d’escena ha quedat palès en muntatges com La forma de les coses, de Neil LaBute, o Product, de Mark Ravenhill. Ara, Manrique s’endinsa en una obra fonamental dins de la producció de David Mamet, l’ American Buffalo que Dustin Hoffman i Dennis Franz van protagonitzar en una excel·lent adaptació cinematogràfica, i que actors de la importància de William H. Macy, Robert Duvall, John Savage o Al Pacino han interpretat als escenaris. Ivan Benet encarna aquí Don, propietari d’una botiga d’objectes de segona mà, Marc Rodríguez és el seu amic Teach, i Pol López, l’aprenent Bob, un jove que s’unirà a Teach i Don en un pla ideat per recuperar una valuosa moneda. El director defineix aquesta tragicomèdia a tres bandes com una obra moral, extraordinàriament ben construïda i dialogada i plena de vigor, de veritat. També al Teatre Lliure hi actuarà, un cop més, Carles Santos, músic resident de la sala, amb un espectacle històric estrenat ara fa tretze anys al Lliure de Gràcia. La Pantera Imperial és l’homenatge que el genial Santos ret al compositor Johann Sebastian Bach, en aquesta ocasió acompanyat del Cor de Cambra Lieder Càmera de Sabadell.

© Ros Ribas

ÀLEX RIGOLA, PER PARTIDA DOBLE

TEATRE LLIURE Gener i febrer.

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada.

Dues de les propostes escèniques més madures d’Àlex Rigola es podran tornar a veure aquests mesos. Es tracta de Rock’n’Roll, un extraordinari text de Tom Stoppard que recorda dos fets clau per a la història europea recent, i 2666, monumental espectacle a partir de l’obra homònima de Roberto Bolaño. Heiner Müller, que al capdavant de la prestigiosa Berliner Ensemble porta a escena un clàssic de Bertolt Brecht (Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui), Cesc Gelabert, un magnífic solo a partir d’una coreografia de Gerhard Bohner, i Daniel Veronese, la seva visió de la Casa de nines d’Henrik Ibsen, El desarrollo de la civilización venidera. Són només algunes de les petites joies d’una programació, com sempre, brillant. 13


14-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

15:36

Página 14

ARTS ESCÈNIQUES BRODAS BROS DEL CARRER AL TEATRE El hip hop va néixer a la dècada dels seixanta, als barris més deprimits de Nova York. A peu de carrer, els joves del Bronx i de Queens van inventar una forma d’expressió pròpia que agermanava música, graffiti i ball per donar sortida a les seves inquietuds socials i artístiques, i que, amb el temps, ha deixat de ser underground per convertir-se en un art exportable a les capitals de mig món. El treball de Brodas és un exemple d’aquest llenguatge urbà. El Teatre Victòria els ha convidat a entrar en una sala i ells responen amb Brodas Bros, un show farcit d’espectaculars coreografies, moviments impossibles i molt de ritme i en el qual participen deu ballarins, músics i dj’s en directe. Els Brodas són Lluc Fruitós, Pol Fruitós, Clara Pons, Berta Pons, Bboy Kadoer, Bboy Plastik i Bboy Gravity impulsor d’una proposta que compta amb direcció escènica de Joan Gràcia (Tricicle) i la música de Jean Philippe Barrios, Dj. Kapi i El Pulcro.

TEATRE VICTÒRIA Del 14 de gener al 14 de febrer.

Descompte TR3SC: 15 % excepte dissabte tarda i diumenge fins al 31 de gener. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada. Un moment de Brodas Bros.

14


15-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

9/12/09

12:09

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES

Num3r@lia, un espectacle sobre la màgia dels números.

TEATRE ROMEA ANY NOU, BON TEATRE El 2010 comença al Teatre Romea amb dues propostes per a tota la família. Num3r@lia és un viatge màgic pel món de les xifres que ens farà descobrir curiositats com la invenció dels números o el naixement del zero. El segell inconfusible de Comediants marca la posada en escena d’aquest muntatge que utilitza les màscares, la música, la dansa i les projeccions per demostrar que tot el que ens envolta està fet de números! De la seva banda, la companyia de teatre còmic Yllana i el prestigiós violinista Ara Malikian porten novament al Romea Pagagnini, un divertidíssim “desconcert” de música clàssica servit amb simpatia i un desbordant sentit de l’humor. I per al públic adult, el teatre ofereix El cafè, una comèdia del sempre enginyós i hilarant Carlo Goldoni. Joan Ollé dirigeix la Companyia del Teatre Romea en aquesta intel·ligent peça sobre el joc i la corrupció moral.

TEATRE ROMEA Num3r@lia. Fins al 24 de gener. Pagagnini. Fins al 24 de gener. El cafè. A partir del 5 de febrer.

Descompte TR3SC: 25 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

15


16-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

3/12/09

17:01

Página 16

ARTS ESCÈNIQUES TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA ENTRE GRANS ACTORS En aquest inici d’any, el TNC navegarà per les aigües dels clàssics teatrals, però també per les de les noves dramatúrgies. L’auca del senyor Esteve, cèlebre comèdia de Santiago Rusiñol que, fa tretze anys, va inaugurar oficialment el teatre de les Glòries, torna a la seva Sala Gran sota la mirada contemporània de Carme Portaceli. La directora d’escena compta amb David Bagés, Manel Barceló, Gabriela Flores i Carme González, entre d’altres intèrprets, per explicar-nos la història de l’ascensió social d’una família de comerciants del barri de La Ribera. I un altre clàssic del segle XX, el gran Ingmar Bergman, és l’autor d’Escenes d’un matrimoni/Sarabanda, un díptic sobre les relacions de parella que posarà en escena Marta Angelat amb Francesc Orella i Mònica López com a protagonistes. Tanca la programació d’aquests primers mesos del 2010 un autor jove, Carles Mallol, el primer de la nova etapa del Projecte T6 del TNC. Mallol és també el director d’M de Mortal, una història fantàstica que interpretaran Lluís Villanueva, Míriam Iscla, Joan Negrié i la resta d’actors de la recentment constituïda Companyia T6.

TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA L’auca del senyor Esteve. A partir del 3 de febrer. M de Mortal. Del 28 de gener al 21 de febrer. Escenes d’un matrimoni/Sarabanda. Del 20 de gener al 28 de febrer.

Descompte TR3SC: 15 %. Tel·Entrada.

Francesc Orella i Mònica López són dos dels intèrprets d’Escenes d’un matrimoni/Sarabanda.

16


17-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

17/12/09

16:56

Página 1

© Manuel de los Galanes

ARTS ESCÈNIQUES

La coreografia String Sextet inaugura l’espectacle.

CORELLA BALLET ESTRELLES DE LA DANSA CLÀSSICA Ángel Corella no necessita presentació. Entre els amants de la dansa clàssica, és reconeixible la seva mestria sobre les taules, un talent que el va convertir en el primer ballarí de la Stars of American Ballet. La seva experiència l’ha dut a formar el Corella Ballet, una formació amb seixanta intèrprets que treballa per donar a conèixer en el nostre país la bellesa d’aquesta tradició artística. La visita de la companyia a Barcelona promet una vetllada inoblidable que començarà amb la primera coreografia que Corella idea per al seus ballarins; amb música de Txaikovski, String Sextet fa visible l’alegria de la ciutat de Florència que el compositor va voler transmetre en l’únic sextet per a corda de la seva producció. Un altre dels plats forts d’aquest programa clàssic serà Fancy Free. Estrenada l’any 1944 a Nova York, la peça és un clàssic de Jerome Robbins que compta amb música de Leonard Bernstein i que posteriorment es va convertir en l’aclamat musical On the Town. Per últim, Corella també recupera VIII , una peça de Christopher Wheeldon amb música de Benjamin Britten sobre els embolics amorosos del rei Enric VIII.

TEATRE COLISEUM Del 20 al 24 de gener.

Descompte TR3SC: 20 % per a les funcions de dimecres a dijous. ServiCaixa.

17


18-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

15:53

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES LA DOBLE VIDA D’EN JOHN NOUS EMBOLICS PER A JOAN PERA La vida de John Smith no té res de plàcida ni d’avorrida. Casat i amb una filla adolescent, Smith fa quilòmetres i quilòmetres amb el seu taxi per protegir el secret que amaga des de fa divuit anys: una doble vida! L’home ha aconseguit mantenir dues famílies sense problemes al llarg de tot aquest temps, però no comptava amb el fet que els seus dos fills es farien amics a través d’Internet i decidirien trobar-se. El Teatre Condal es prepara per rebre de nou Joan Pera en una divertida peça d’embolics. Ray Cooney (Políticament incorrecte, Diner negre) és l’autor de La doble vida d’en John. Lloll Bertran, Ricard Borràs, Rosa Serra, Enric Boixadera i els joves Laia Pellejà i Pau Ferran acompanyen Pera en la seva nova aventura, aquest cop amb Àngel Llàcer com a director.

Joan Pera, entre dos focs.

18

TEATRE CONDAL.

Descompte TR3SC: 25 %. Entrades també disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.


19-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

15:55

Página 19

ARTS ESCÈNIQUES VERÁS QUE TODO ES MENTIRA BUENAFUENTE DIRIGEIX GODOY El nom de Wellington Ángel Romero no us sona de res? I si us diem que el segon cognom d’aquest personatge és Godoy? De ben segur que, ara, la resposta serà afirmativa, i és que Godoy és un ídol per al públic amant del monòleg d’humor. Intel·ligent i irònic, aquest uruguaià que viu a Barcelona des de fa més de quaranta anys és tot un referent de les sessions còmiques a la ciutat. Després del gran èxit d’Esperando a... Godoy, en cartell durant més de deu temporades, Godoy torna als escenaris amb un nou show unipersonal en què parlarà de sexe, religió, felicitat i d’altres temes de la vida. Andreu Buenafuente i Berto Romero han col·laborat en el text i la direcció de Verás que todo es mentira. Serà de dijous a diumenge al Club Capitol.

CLUB CAPITOL.

Descompte TR3SC: 20 % Servicaixa.

Godoy, durant un dels seus monòlegs.

19


20-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

ARTS ESCÈNIQUES

16/12/09

16:01

Página 20

GRAN TEATRE DEL LICEU Dansa: Sasha Waltz & Guests. 1 de febrer. Concert: Elies. 17 de febrer.

Descompte TR3SC: 20 % en les localitats de la Zona 2. ServiCaixa.

El Liceu vibrarà amb una sensacional coreografia de Sasha Waltz.

GRAN TEATRE DEL LICEU SIMFONIA COREOGRÀFICA Dansa i música simfònica ocuparan l’escenari del Liceu al mes de febrer, amb dues propostes ineludibles. La coreògrafa alemanya Sasha Waltz va meravellar el públic català fa dos estius, quan el Grec va programar el seu sensacional Dido & Aeneas. Ara el Gran Teatre del Liceu acull la seva nova proposta artística, la primera peça que Waltz va crear a partir de la música de grans compositors. Estrenada a la Schaubühne amb Lehniner Platz de Berlín l’any 2004, prestigiosa institució a la qual l’artista va estar estretament vinculada, Impromptus és l’expressió d’un cos vulnerable i bell a partir de les notes romàntiques de Franz Schubert. I un dels grans oratoris de la tradició clàssica europea, l’Elies de Mendelssohn, s’interpretarà també al coliseu de les Rambles en un extraordinari concert ofert per l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu i la formació Polifònica de Puig-reig, dirigides per Antoni Ros-Marbà i amb els solistes Eva Mei, Katarina Karnéus, Werner Güra i René Pape. 20


21-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

16:04

Página 21

© Noro Knap.

ARTS ESCÈNIQUES MERCAT DE LES FLORS DANSA INTERNACIONAL El Mercat de les Flors acull dues creacions de dues joves formacions europees. La primera, Tornada a casa, és un espectacle de Les Slovaks Dance Collective, companyia de dansa que revisa en clau actual els patrons tradicionals. Amb música en directe de Simon Thierrée, també implicat en la modernització de la música folk, la peça és un conte lúdic on un narrador i diversos personatges ens traslladen a un món emocionant i ple d’humor. Serà del 28 al 31 de gener. I en col·laboració amb el Théâtre de la Ville de París, el Mercat presenta també Gènere oblic, una creació de la Cie. Toujours Apres Minuit, formació creada l’any 1997 per Roser Montlló i Brigitte Seth. A partir de la història de Juana la Loca, la reina que no va regnar mai, les coreògrafes reflexionen sobre la manera com la societat deixa de banda algunes persones considerades perilloses perquè és incapaç d’assumir els seus arriscats plantejaments vitals. Una dansa tragicòmica que es podrà veure entre els dies 25 i 28 de febrer.

Les Slovaks Dance Collective.

MERCAT DE LES FLORS

Tornada a casa. Del 28 al 31 de gener. Gènere oblic. Del 25 al 28 de febrer.

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada.

21


22-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

16:06

Página 28

ARTS ESCÈNIQUES Aaron Fischer.

DIMARTS MÀGICS IL·LUSIONISME AL BROSSA El Brossa Espai Escènic és, des de sempre, un espai compromès amb el món de l’il·lusionisme. Després del magnífic Piso de charol, el darrer espectacle de Hausson, i esperonada pel seu èxit, la petita sala del Born convida ara algunes de les figures més destacades d’aquest art dintre i fora de les nostres fronteres. El cicle Dimarts Màgics acull puntualment la visita d’un mag reconegut internacionalment per fer-nos somiar amb els seus trucs. El nord-americà Aaron Fischer, expert en cartomàgia i representant de la nova escola al seu país, hi actuarà el 19 de gener. El seguiran l’italià establert als EUA Aldo Colombini (2 de març) i l’argentí Michel (9 de març).

BROSSA ESPAI ESCÈNIC

Preu TR3SC: 7 €.

© Martí Fradera

Tel·Entrada.

TEATRE GAUDÍ BARCELONA ELS COLORS DE L’AMOR Maria Clausó, Karme Málaga i Laura Sancho són les intèrprets de la darrera creació d’Ever Blanchet. El responsable del Teatre Gaudí Barcelona és l’autor i el director de Desiguals, una comèdia sobre tres dones que busquen el seu lloc al món, l’amor i la felicitat. El desig i l’amor són també la matèria primera de què es nodreix Desig d’òpera. A partir d’àries i cors de grans òperes interpretats en directe, una jove companyia de cantants acoloreixen els sentiments que bateguen a la lírica. Eles Alavedra signa la direcció escènica d’aquest espectacle dirigit musicalment per Guillem Peire.

TEATRE GAUDÍ BARCELONA Desiguals. Fins al 31 de gener. Desig d’òpera. Fins al 31 de gener.

Descompte TR3SC: 20 %. Desiguals.

22

ServiCaixa.


23-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

17/12/09

15:39

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES SAT! DANSA, NENS I BON HUMOR © Edwin Toone.

Quim Monzó puja a les taules del saT! gràcies a Teatre eSsela i El millor dels mons, adaptació dels surrealistes contes de l’escriptor (del 22 de gener al 7 de febrer). Jordi Cortés presentarà V.I.T.R.I.O.L, un experiment coreogràfic que inclou ballarins amb discapacitat (del 15 al 17 de gener), mentre que dintre de la seva programació familiar, el saT! oferirà muntatges com La faula de la guineu, de Titiriteros de Binéfar (del 23 al 31 de gener); la coreografia Zing-Zing, a càrrec de Roberto G. Alonso (del 6 al 14 de febrer) i Una nit al museu, amb un grapat de divertits pallassos (del 20 al 28 de febrer). I per als amants de l’humor, hi ha Dani Pérez i el monòleg Cazando gamusinos (del 2 al 10 de gener) i Con todos mis respectos , amb Reugenio, un humorista que s’ha proposat reviure els acudits d’Eugenio (del 18 al 28 de febrer).

saT! Gener i febrer.

Descompte TR3SC: 25 %. ServiCaixa.

Una imatge de V.I.T.R.I.O.L.

CAFÈ-TEATRE LLANTIOL NITS DE CABARET Tricicle, Pepe Rubianes, el Màgic Andreu, Herta Frankel o Amparo Moreno formen part de la nòmina d’artistes que al llarg de tres dècades ha divertit el públic des del Llantiol, una de les sales més singulars de Barcelona. Ara, com aleshores, l’humor destaca en l’àmplia programació de l’espai reservat per al cabaret a la ciutat. Miquel Anglada, Marta Monaj, Daniel Higiénico, Quim Vila, Ramón LSD i Francis Montferrer són alguns dels monologuistes habituals, com habitual, si no un clàssic, és l’Espectacle del Llantiol, show de varietats per a les matinades del dissabte, o la pantomima del clown Larry Dixon (diumenge). A més, un cop al mes, el Llantiol rep les millors figures de la stand-up comedy internacional amb el cicle The Giggling Guiri Comedy Club i el cabaret irreverent Cómo ser feliz todo el tiempo, amb Rachel Arieff com a mestra de cerimònies. CAFÈ-TEATRE LLANTIOL Gener i febrer.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles.

Rachel Arieff.

23


24-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

16:07

Página 28

ARTS ESCÈNIQUES Concha Velasco protagonitza La vida por delante

TEATRE JOVENTUT QUALITAT ESCÈNICA Concha Velasco visita l’Hospitalet de Llobregat amb el seu darrer èxit teatral. La veterana actriu continua recollint el favor del públic amb La vida por delante, un text de Romain Gary que va exhaurir localitats al Teatre Goya la passada temporada. Josep Maria Pou dirigeix Velasco en una història de marginació i esperança protagonitzada per una vella prostituta jueva supervivent d’Auschwitz (31 de gener). El mateix dia Dani Pérez visitarà també el Joventut amb Cazando gamusinos, el seu nou monòleg d’humor. Per la seva banda, Lluís Soler, Mercè Montalà, Sílvia Marty i Miquel Sitjar interpreten L’habitació de Verònica, un reeixit exemple del millor teatre de suspens (6 de gener).

TEATRE JOVENTUT Gener.

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada

TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA LA CIUTAT DEL TEATRE Titzina Teatre és un dels noms propis de la programació d’hivern del Teatre Municipal de Girona. Els dos integrants de la formació, Diego Lorca i Pako Merino, són els intèrprets d’Exitus, un muntatge de creació pròpia que en clau tragicòmica explora diversos aspectes de la mort (6 de febrer). Una altra companyia de referència, els madrilenys Animalario, portaran a Girona el seu darrer èxit, Urtain, amb Roberto Álamo com a cap de cartell (27 de febrer). També s’hi podran veure el thriller L’habitació de Verònica (30 de gener) i Un marit ideal, comèdia clàssica d’Oscar Wilde protagonitzada per Joel Joan, Sílvia Bel, Abel Folk i Mercè Pons (20 de febrer).

TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA Gener i febrer. Una escena de L’habitació de Verònica

24

Descompte TR3SC: 15 %. ServiCaixa.


25-tresc23 arts esceniques:Maquetación 1

16/12/09

16:10

Página 27

TEATRE DE BLANES GRANS ESPECTACLES El 2010 comença a Blanes amb el tradicional Concert d’Any Nou a càrrec de la VBella Banda (3 de gener) i la visita d’un dels actors més reputats del teatre català. Es tracta de Josep Maria Flotats, que dóna vida a René Descartes a Encuentro de Descartes con Pascal joven, una peça que imagina la possible conversa que van mantenir el filòsof i Blaise Pascal, interpretat per Albert Triola, al llarg de la seva històrica trobada (16 de gener). Un marit ideal reunirà un repartiment de luxe, encapçalat per Abel Folk i Joel Joan, al voltant d’un clàssic d’Oscar Wilde dirigit per Josep Maria Mestres. Altres espectacles que programarà aquest teatre gironí són Híbrid (23 i 24 de gener), Nixon-Frost (29 de gener) i American Buffalo, de David Mamet (27 de febrer).

© Sergio Parra

ARTS ESCÈNIQUES

TEATRE DE BLANES

Descompte TR3SC: 15 %. Tel·Entrada.

Josep Maria Flotats interpreta Descartes.

TEATRE ATENEU DE TÀRREGA EN NOM DE LA COMÈDIA L’humor és un dels trets que identifiquen més bé la feina en escena de Mar Gómez. La companyia d’aquesta reconeguda coreògrafa presenta Aquí amanece de noche, una creació en què un grup de persones es troben en un sòrdid motel de carretera (9 de gener). La comicitat també és la raó de ser de Teatre de Guerrilla. El “teatre antropològic” de Quim Masferrer, Rafael Faixedas i Carles Xuriguera incideix a FUM en la realitat de tres individus fracassats que comenten les seves misèries en un bar (23 de gener). Per últim, el showman Berto Romero oferirà la seva surrealista, cínica i crítica visió del món a La apoteosis necia, un espectacle que combina monòleg i música en directe i que ja han vist més de 20.000 espectadors (27 de febrer).

TEATRE ATENEU DE TÀRREGA

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles.

Teatre de Guerrilla.

25


26-27-tresc23 graella arts esc:Maquetación 1

16/12/09

16:18

Página 26

ARTS ESCÈNIQUES BIBLIOTECA DE CATALUNYA

TEATRE DEL RAVAL

20 % (tots els divendres, dissabtes i diumenges en espectacles d’adults).

15 %. Tel·Entrada.

Tel·Entrada. TEATRE GOYA

20-25 %. GUASCH TEATRE

Web del TR3SC www.tresc.cat.

Entrades a 8 €. Tel·Entrada. TEATRE TANTARANTANA JOVE TEATRE REGINA

6 €.

20 %. Tel·Entrada.

Tel·Entrada. TEATRENEU LA PUNTUAL

20 %. ServiCaixa.

25 %. Taquilles.

VERSUS TEATRE SALA BECKETT

20 %.

25 %.

Tel·Entrada.

Tel·Entrada. LA VILLARROEL SALA MUNTANER

25 %.

25 %.

Taquilles.

ServiCaixa. L’ALEGRIA. CENTRE D’ARTS ESCÈNI-

26

TEATRE APOLO

QUES DE TERRASSA

20 %.

25 %.

ServiCaixa.

Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.


26-27-tresc23 graella arts esc:Maquetación 1

16/12/09

16:18

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES ATRIUM VILADECANS

TEATRE CIRVIANUM (TORELLÓ)

25 %.

20 %.

Tel·Entrada.

ServiCaixa.

AUDITORI DE CORNELLÀ

15 %. Taquilles i telèfon de la sala.

TEATRE DE L’AURORA (IGUALADA)

20 %. Taquilles.

TEATRE DEL SOL (SABADELL) LA FARÀNDULA (SABADELL)

25 %.

10 % (excepte espectacles infantils)

Tel·Entrada.

Web del TR3SC www.tresc.cat.

KURSAAL (MANRESA)

TEATRE LA MASSA (VILASSAR DE DALT)

20 %. Taquilles.

SALA LA PLANETA (GIRONA)

25 %. Tel·Entrada.

TEATRE AUDITORI DE GRANOLLERS

Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. TEATRE METROPOL (TARRAGONA)

20 %. www.tresc.cat.

20 % (en determinats espectacles).

TEATRE MUNICIPAL L’ESCORXADOR (LLEIDA)

Tel·Entrada.

25 %. Tel·Entrada.

TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL

20 %. Tel·Entrada.

TEATRE PRINCIPAL (SABADELL)

20 %. Tel·Entrada.

TEATRE BARTRINA (REUS)

TEATRE PRINCIPAL D’OLOT

10 %.

2 x 1.

Taquilles

Taquilles.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

27


MÚSICA

28-29-tresc23 musica:Maquetación 1

16:31

Página 28

FESTIVAL MIL·LENNI PANORAMA INTERNACIONAL

Love of Lesbian.

28

16/12/09


28-29-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:31

Página 29

Un any més Barcelona es torna a omplir de la flor i nata del panorama artístic nacional i internacional gràcies al Festival Mil·lenni, un esdeveniment de primer ordre que en cada una de les seves edicions —i ja en van onze— s’ha distingit per la seva capacitat d’arribar a un públic tan divers com exigent. Entre els noms que componen el seu atractiu cartell trobem el del cantautor Nacho Vegas (9 de gener) o el de Michael Bolton (14 de gener), que portarà al Mil·lenni el seu nou disc. El pop en català estarà representat pel concert doble de Manel i Joan Miquel Oliver (dies 15 i 18), mentre que Astrud (dia 22) i Love of Lesbian (29 de gener) demostraran amb el seu rock-pop per què gaudeixen del favor de públic i crítica. Ja al mes de febrer, us convidem a somiar amb el flamenc de Tomatito (dia 5) o amb la rumba d’un dels pares del gènere, Peret (dia 11). Demis Roussos (4 de febrer) i Michael Nyman (dia 24) són d’altres de les presències internacionals d’un festival que acollirà, també, l’adéu temporal dels escenaris de la ballarina Sara Baras (dies 12-14), una estrella del ball espanyol que deixarà les taules durant un temps.

CAMÍ DE LA PRIMAVERA El Festival Mil·lenni no s’acaba al febrer, sinó que continuarà en actiu fins a ben entrada la primavera. Un bon consell? Estigueu atents a les ofertes del TR3SC per als concerts de març i abril, que gaudirem de la presència d’artistes tan carismàtics com Joan Baez, Rosana, Paloma San Basilio, Dulce Pontes, Woody Allen acompanyat de la seva New Orleans Jazz Band, Maria del Mar Bonet o Marlango, encarregats de tancar una edició inoblidable.

DIVERSOS ESPAIS Del 10 de desembre al 21 d’abril.

Descompte TR3SC: 20 % Entrades disponibles com a Regal Club. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. Tel·Entrada. 29


30-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:34

Página 30

MÚSICA 21è FESTIVAL DE GUITARRA ARTISTES DE LES SIS CORDES El Festival de Guitarra compta amb dos guitarristes més influents de la segona meitat del segle XX: Pat Metheny i Paco de Lucía seran els encarregats d’inaugurar i clausurar la nova edició d’aquesta mostra musical. Metheny obrirà la programació el 21 de febrer amb un tast del projecte que l’ha ocupat durant tot un any, Orchestrion, un viatge en solitari en què, gràcies a la incorporació de tecnologia d’última generació, el músic nord-americà ha desenvolupat la idea del “solo ensemble”. El concert que oferirà a L’Auditori servirà també de carta de presentació del seu darrer àlbum, enregistrat en aquest format tan singular i arriscat. Per la seva banda, l’intèrpret més admirat de la guitarra flamenca tornarà a l’escenari on va oferir la seva última actuació a Barcelona, ara fa quatre anys. Es tracta del Gran Teatre del Liceu, un auditori privilegiat que ens permetrà gaudir del talent de Paco de Lucía el dia 20 de juny. Entre aquestes dues dates, el Festival de Guitarra proposa una vintena de concerts que obren la porta no només a les millors guitarres del món, sinó també a d’altres variacions temàtiques.

FESTIVAL DE GUITARRA

Descompte TR3SC. 15 %. Consulteu el web del TR3SC www.tr3sc.cat per a descomptes puntuals. Tel·Entrada.

Pat Metheny. 30


31-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:37

Página 33

MÚSICA BARNASANTS QUINZE ANYS El festival Barnasants vol celebrar amb el seu públic un aniversari molt especial. Aquesta ja tradicional cita musical d’hivern compleix quinze anys, i bufarà les espelmes en companyia de grans figures del panorama nacional i internacional. Com sempre, Barnasants aposta per la millor música, per presentacions de nous discos i espectacles i actuacions a les sales més importants de Barcelona i Catalunya. Seran un total de 97 artistes, entre els quals destaquen els de Manel Camp i Miquel Gil (16 de gener, Luz de Gas), Víctor Manuel (22 de gener, Teatre Auditori de Sant Cugat), Jabier Muguruza (22 de gener, Auditori Barradas), Marc Parrot (30 de gener, Teatre Zorrilla) o Quimi Portet (7 de febrer, Auditori de Girona). Una altra tradició que es repetirà serà el debut d’un nou cantautor, que enguany serà Cesc Freixas. Tampoc hi faltaran els concerts antològics, com el que oferirà Raimon a l’Auditori de Barcelona (25 de març).

DIVERSOS ESPAIS Del 15 de gener al 28 de març.

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada.

31


32-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:39

Página 2

MÚSICA TRADICIONÀRIUS MÚSICA D’ARREL

© Santiago Yañiz Aramendia.

Cada any, el Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia organitza una mostra de folk que va néixer fa més de vint anys amb una doble vocació, la d’aparador de la música tradicional i, al mateix temps, la de festa popular que convida tothom a endinsar-se per les arrels de la nostra música. En aquesta edició hi haurà, com sempre, un gran concert ball reservat per a les nits del divendres i la mostra Folk als Mercats, on la música s’obre al carrer. Els Matinals Infantil Folk de diumenge seran una altra de les moltes activitats que completen una agenda ben farcida d’artistes clau de la música popular dels Països Catalans. Dos exemples: el veterà músic valencià Pep Gimeno, més conegut com El Botifarra, ens presentarà nou disc, Si em pose a cantar cançons (15 de gener), i la veu emergent d’El petit de cal Eril o, el que és el mateix, Joan Pons, intentarà fer-nos somriure el 5 de febrer amb tota la melancolia de les històries que s’amaguen dins del seu disc I les sargantanes al sol.

Centre Artesà Tradicionàrius Del 15 de gener al 26 de març.

Descompte TR3SC: 20 %. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat per a promocions puntuals. Tel·Entrada.

32

Kepa Junkera i Melonius.


33-tresc23 musica:Maquetación 1

17/12/09

15:20

Página 2

MÚSICA CONCERTS TR3SC ROCK, POP I RAP

Uns dies abans, el 14 de gener, la Sala B de Luz de Gas serà el lloc idoni per a l’actuació de Los Seis Días, un exemple de la nova fornada de grups femenins de pop que arribarà amb els seus nous temes, per als quals ha comptat amb la participació del productor de Sidonie i Love of Lesbian, Ricky Falkner. El 2 de febrer serà el torn de Glissando, que presenta el seu disc Records del futur ; Maria Coma trepitjarà l’escenari de la sala del carrer Muntaner el 18 de febrer, mentre que El Nota seran els encarregats de tancar el cicle de Concerts TR3SC previst per als dos primers mesos de l’any el 25 de febrer. Després de guanyar el concurs Sona 9 de 2008, aquest grup de Cornellà s’ha convertit en una nova forma d’entendre el rap, amb tentacles que arriben al hardcore i el punk però que no perd el to socialment crític amb les lletres. Ja ho sabeu, si no us deixeu seduir és perquè no voleu.

Maria Coma actuarà a La Sala B de Luz de Gas.

La [2] APOLO. Mendetz. 20 de gener. SALA B. LUZ DE GAS. Los Seis Días. 14 de gener. Glissando. 2 de febrer. Maria Coma. 18 de febrer. El nota. 25 de febrer.

Avantatge TR3SC: Gratuït i exclusiu per a socis del TR3SC.

© Ibai Acevedo

Exclusius, variats, potents, compromesos. Així són els concerts que el TR3SC organitza per a tots vosaltres, música en directe d’última generació servida en les millors sales de Barcelona. La [2] de l’Apolo acull la veu i la guitarra de Stefano Maccarrone, el sintetitzador de Jan Martí, el baix i la guitarra d’Oriol Francisco i la bateria de Pablo Filomeno, és a dir, els Mendetz, formació barcelonina que mescla la contundència del rock amb les melodies electròniques per aconseguir un so original i inimitable que ells anomenen Casio-Punk (20 de gener).

33


34-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:42

Página 2

MÚSICA

L’AUDITORI LA NOTA DOMINANT A l’Auditori, la Banda Municipal de Barcelona dóna la benvinguda al nou any amb un programa d’opereta i sarsuela, un viatge a través de l’obra d’autors consagrats com Johann Strauss i de genis del género chico, com Barbieri o Chueca. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC, d’altra banda, oferirà el Concert de reis, amb peces de grans musicals de Broadway (2 de gener) i un programa que inclou tres partitures excepcionals, El cavaller de la Rosa d’Strauss, el Concert per a piano i orquestra número 4 de Beethoven i les Metamorfosis simfòniques de Hindemith (26 de gener). Músics de corda de l’OBC oferiran també un concert dins la Temporada de Cambra, acompanyats al piano per Albert Guinovart (22 de febrer).

L’AUDITORI Del 3 de gener al 27 de febrer.

Jordi Savall i Le Concert des Nations ens brindaran, el 15 febrer, un concert amb obres de Rameau i Telemann, i dins el cicle ECM Barcelona L’Auditori sèries, el duet de guitarra i trompeta de Ralph Towner i Paolo Fresu (23 de febrer) presentarà un concert que reuneix l'elegància de Miles Davis i la intensitat de Bill Evans. Una cita ineludible per als amants del jazz. 34

Descompte TR3SC: A partir del 20 %. Tel·Entrada.


35-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:46

Página 33

MÚSICA RAZZMATAZZ CAPITAL MUSICAL Minor Love és el nou treball d’Adam Green, un excomponent de The Moldy Peaches que el 2002 va iniciar una carrera en solitari que l’ha situat, per dret propi, com un dels màxims exponents de l’ star system indie nordamericà. El secret del seu èxit resideix en la seva imaginativa fórmula musical, síntesi del rock d’arrel emocional i del folk més genuïnament combatiu. La gira de presentació de Minor Love aterrarà al Regne Unit al mes de febrer, per estendre’s després a les millors sales de concerts d’Europa. Un circuit on, naturalment, no podia faltar Razzmatazz, a Barcelona, espai que rebrà l’artista el 3 de març. Altres propostes imprescindibles que visitaran les nits de Razzmatazz als mesos de gener i febrer seran la barreja de pop-electrònica dels belgues Das Pop (15 de gener), el dark-techno característic dels alemanys Redshape (29 de gener) o la doble sessió del nois de Tsunami Records amb els grups Monoculture i The Chemistry (5 de febrer). El dinàmic i àcid pop dels francesos The Popopopops (6 de febrer) o el rock californià dels Local Natives (12 de febrer) completen un catàleg musical de luxe.

RAZZMATAZZ Del 15 de gener al 2 de març.

Descompte TR3SC: 2x1

(Adam Green). Altres concerts, 3 € de descompte. Taquilles de la Sala Adam Green.

35


36-tresc23 musica:Maquetación 1

9/12/09

17:28

Página 2

MÚSICA AUDITORI DE GIRONA MODERNITAT SIMFÒNICA Dues línies articulen la programació de l’Auditori de Girona, un dels equipaments culturals més importants del país que enguany celebrarà el seu quart aniversari. Per una banda, el cicle Músiques modernes possibilita que la ciutat es consolidi com un dels pols culturals de Catalunya i un punt de visita obligat per a orquestres, cantants i grups tant del circuit nacional com de l’internacional. Durant els mesos de gener i febrer sonaran en aquest espai el flamenc de José Mercé (30 de gener) o les cançons del nou disc de Quimi Portet, acompanyat per l’Orquestra Filharmònica de Cro-magnon. Love of Lesbian, de la seva banda, hi portaran el millor rock en un concert especial que comptarà amb aforament reduït. L’Auditori és també l’escenari d’una temporada de música simfònica, de cambra i antiga en què prenen rellevància els recitals de l’Orquestra Simfònica de Bamberg Jonathan Nott, amb un programa de Wagner, Strauss i Mahler (2 de febrer), la reunió de l’Escolania de Montserrat i Orquestra de Cadaqués per interpretar El somni d’un nit d’estiu de Mendelssohn (dia 6) o l’actuació del pianista xinès Yundi Li, que retrà un homenatge a Chopin el 27 de febrer. AUDITORI DE GIRONA Del 24 de gener al 28 de febrer.

Descompte TR3SC: 15 %. Consulteu el web del TR3SC www.tr3sc.cat per a descomptes puntuals. ServiCaixa.

36

Orquestra Bamberg.


37-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:49

Página 3

MÚSICA FESTIVAL INTERNACIONAL DE PERCUSSIÓ DE CATALUNYA RITMES GLOBALS Des de la seva creació, l’Auditori de Barcelona s’ha distingit per la seva acurada diversificació de les línies de programació. Dins l’apartat Món, dedicat a tot tipus de manifestacions musicals d’arreu del planeta, organitza des de fa cinc anys el Festival Internacional de Percussió de Catalunya, una proposta que persegueix configurar un ampli mostrari de la millor percussió que es fa a casa nostra situant-la al costat de primeres figures de l’àmbit internacional. Un festival de distàncies curtes, un colorista ventall de ritmes innovadors i d’instruments de sonoritats desconegudes on veurem propostes de tots els estils i formes, del folk psicodèlic dels Cuchillo fins als sons celtes de les gallegues Ialma o les sonoritats tropicals dels Utropic.

L’Auditori. Del 5 al 28 de febrer.

Descompte TR3SC: 25 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

Cuchillo.

FESTIVAL IN-SOMNI INDEPENDÈNCIA MUSICAL Durant tot el 2009 el festival In-somni va recórrer bona part de la geografia catalana consolidant una fórmula arriscada però irresistible, la del festival itinerant. Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida va ser seu d’aquesta proposta que ara, amb l’inici del 2010, recobra nova força a la primera d’aquestes ciutats. Entre el 18 i el 20 de febrer, les sales Apolo, Bikini i Razzmatazz, tres dels escenaris amb més personalitat de Barcelona, acolliran l’In-Somni 2010. I d’entre les propostes d’aquesta edició, val a destacar el pop independent dels saragossans Tachenko, que ens presentaran el seu nou àlbum Os reís porque sois jóvenes, o els sons d’avantguarda de Camping, que també tocaran els temes del seu nou treball discogràfic, The Remains of Industry.

APOLO, BIKINI I RAZZMATAZZ. 18, 19 i 20 de febrer.

Descompte TR3SC: 20 %. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat per a promocions puntuals. Taquilles.

Tachenko.

37


38-tresc23 musica:Maquetación 1

16/12/09

16:51

Página 3

MÚSICA AUDITORI ENRIC GRANADOS NOMS PROPIS La visita de Sir Neville Marriner és un motiu de celebració per al públic de l’Auditori Enric Granados, a Lleida, que podrà comprovar la mestria del director d’orquestra en Somni d’una nit d’estiu, concert multidisciplinar en el qual la música de Mendelssohn serà interpretada per l’Orquestra de Cadaqués i l’Escolania de Montserrat acompanyarà la narració de l’actor Jordi Dauder (7 de febrer). En el programa de la sala trobem altres noms propis, com els dels pianistes Ilan Rogoff i Bruno Vlahek: el primer oferirà un espectacle de cambra interdisciplinar en commemoració del bicentenari del naixement de Chopin (10 de gener), mentre que el segon es farà acompanyar de l’Orquestra Simfònica del Vallès per interpretar l’Heroica de Beethoven (31 de gener).

Auditori E. Granados: Sir Neville Marriner.

El Cirvianum s’obre als grans concerts.

AUDITORI ENRIC GRANADOS (LLEIDA) Del 10 de gener al 21 de febrer. Descompte TR3SC: 15 %. Servicaixa.

TEATRE CIRVIANUM EMOCIONS MUSICALS L’espectacularitat dels sons de Carmina Burana es multiplica en una proposta que incrementarà la dimensió emotiva del clàssic de Carl Off. Les corals Ginesta de Cervera, Canigó de Vic, Regina de Manlleu i l’Orfeó de Manresa sumaran les seves veus a les de la soprano Assumpta Mateu, el tenor Jordi Domènec i el baríton Toni Marsol en un concert que captivarà el públic (23 de gener). Els clàssics de La Nova Cançó també visitaran el Teatre Cirvianum de Torelló de la mà de Marc Parrot, ideòleg d’un homenatge a aquell moviment musical català liderat, entre d’altres, per Lluís Llach, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra i Joan Manuel Serrat. Un tribut a uns artistes que van recollir la veu de tot un poble.

TEATRE CIRVIANUM (TORELLÓ)

Carmina Burana. 23 de gener 50 anys de la Nova Cançó. 27 de febrer.

Descompte TR3SC: 20 %. Servicaixa. 38


39-tresc23 graella musica:Maquetación 1

16/12/09

17:02

Página 27

MÚSICA L’AUDITORI

AUDITORI BARRADAS (L’HOSPITALET)

20 % a la Programació Moderna.

50 %.

Consulteu descomptes de la Programació Clàssica al web del TR3SC www.tresc.cat.

Tel·Entrada.

CAIXAFORUM 2 x 1. ServiCaixa.

15 %.

AUDITORI ENRIC GRANADOS (LLEIDA) ServiCaixa. AUDITORI GIRONA

HARLEM JAZZ CLUB Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

15 %.

JAMBOREE 3 €. Tel·Entrada i taquilles de la sala.

20 %.

MOOG

3 €.

Tel·Entrada i taquilles de la sala.

ServiCaixa. AUDITORI MUNICIPAL DE VILAFRANCA Tel·Entrada. CAFÈ DEL TEATRE (LLEIDA) 20 %. Taquilles de la sala.

PALAU DE LA MÚSICA

25 % als Concerts Simfònics i Cicle Primer Palau. Cicle Concerts Familiars. Taquilles. RAZZMATAZZ Descompte de 3 € en totes les sessions del Razz Club. Per a concerts puntuals consulteu el web del TR3SC wwwtresc.cat. SALA APOLO 2 x 1 a les Nits de Swing (últim diumenge de cada mes) i 2 x 1 per Los Domingos son de Lunares (primer diumenge de cada mes).

SALA BIKINI

3 € de descompte de mitjanit a les 2.30 h, sense cues i descomptes puntuals en alguns concerts. TARANTOS 2 €. Tel·Entrada i taquilles de la sala.

CICLE CONTRABAIX 2 x 1 (entrades limitades). Tel·Entrada. FAKTORIA D’ARTS (TERRASSA) Preu d’entrada anticipada. Taquilla. KURSAAL 3 € de descompte a la Sala Gran i 2 de descompte a la Sala Petita.

LA MIRONA Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. SALAMANDRA (L’HOSPITALET) 2 x 1 a les Sessions Club i 2 x 1 per als 10 primers socis que es presentin als Concerts. TEATRE JOVENTUT (L’HOSPITALET)

25 %. Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

39


40-tresc23 cd:Maquetación 1

14/12/09

15:55

Página 42

CD

BED & BREAKFAST DISCMEDI El gener marca la data d’inici de la gira de presentació del nou disc d’Els Amics de les Arts. Des de 2005, any de la seva formació, la banda barcelonina ha anat progressant en la seva proposta que combina folk i pop amb tocs de surrealisme. Les dotze cançons de Bed & Breakfast sorprendran per la seva frescor.

LAX’N’BUSTO A L’APOLO MÚSICA GLOBAL Lax’n’busto a l’Apolo inclou un cd i un dvd on es recull l’actuació que els del Vendrell van oferir el passat 1 d’octubre a la coneguda sala de concerts. A més dels clàssics i dels temes del seu darrer Objectiu: La Lluna podreu escoltar-ne d’inèdits i veure un interessant documental i un grapat de bones entrevistes. Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 13 €.

ANEM A FER-HO FÀCIL PROPAGANDA PEL FET! Rèquiem per una vida i Postes de sol són els títols de dos dels quinze temes que formen part del darrer disc d’El Nota. Gravat el passat estiu, Anem a fer-ho fàcil recull les vivències dels seus membres i el seu compromís social. Dels carrers de Cornellà ens arriba una mostra excel·lent del rap que neix als barris. Preu TR3SC: 12,50 €.

TRES-CENTS SEIXANTA GRAUS 360º MUSICA GLOBAL Whiskyn’s ha decidit retirar-se dels escenaris després de divuit anys amb la publicació d’una antologia on es recullen vint-i-un dels seus èxits i un nou tema, Vitralls . Aquesta edició de luxe també inclou un documental amb imatges de concerts, entrevistes, aparicions televisives i els seus millors videoclips. Preu TR3SC: 12 €.

40

MÚSICA LAIETANA ACTUAL RECORDS Víctor Jou va imaginar per a Barcelona una sala a imatge del mític Marquee londinenc. Al llarg dels anys setanta, la Sala Zeleste va ser el lloc de trobada d’una generació que va viure el final del franquisme i la primera democràcia com una forma d’alliberament musical. Aquest cd és un recull d’aquells anys d’efervescència.

NOW! BUEN RITMO Escoltant el so de The Pepper Pots podríem pensar que vénen de l’altra banda de l’Atlàntic. Res més lluny de la realitat, ja que aquest perfecte exemple de la música negra té segell català. Per al seu nou treball discogràfic d’estudi han comptat amb la producció de Binky Griptite, responsable de l’èxit d’Amy Winehouse.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 9 €.

DAIQUIRI BLUES SONY A més de ser un dels valors segurs de la música actual, la proposta de Quique González és una de les més respectades. Per enregistrar la seva novena proposta el cantautor madri leny s’ha traslladat a Nashville, on el seu so s’ha treballat en una direcció més sòlida i emocionant. Daiquiri blues inclou tretze temes.

LA FURA DELS BAUS BUEN RITMO El músic Josep Sanou és un gran especialista en la composició de música per a espectacles escènics. Aquí es recullen les bandes sonores expressament pensades per ambientar els darrers treballs teatrals de La Fura dels Baus, Metamorfosis , basada en la novel·la de Kafka, i Boris Godunov.

Preu TR3SC: 15,50 €.

Preu TR3SC: 11 €.


41-tresc23 cd:Maquetación 1

17/12/09

09:54

Página 43

CD

DE TERRAT EN TERRAT

VERSOS I ACORDS

UN DIA QUALSEVOL

MÚSICA GLOBAL

ACTUAL RECORDS

PICAP

Després d’una temporada dedicat a musicar poemes, Gerard Quintana torna a escriure lletres pròpies inspirades en la quotidianitat dels carrers. Francesc Bertran, Xavi Lloses, Beth i Diego Cortés són alguns dels artistes convidats a De terrat en terrat, disc que compta amb la producció d’Albert Pla.

Els versos de Margarit, SalvatPapasseit, Martí i Pol, Núria Xicola i Maria-Mercè Marçal ens arriben en forma de cançó gràcies a Narcís Perich. A mig camí entre el folk i la clàssica, els temes han estat enregistrats amb la sola presència d’un quartet de corda, un contrabaix, una flauta i una bateria.

Sens dubte, 2009 ha estat l’any de Vuit. En dotze mesos han passat de gravar una maqueta a veure a les botigues el seu primer àlbum. Amb influències del pop anglès i el rock alternatiu, Un dia qualsevol sona melangiós, potent i molt, molt diferent.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 12 €.

SIN RENDICIÓN

MÉS RAONS DE PES. EL TRIBUT A UMPAH-PAH

PRIMERES CANÇONS

LINÒLEUM

MUSIQUETES

MÚSICA GLOBAL

MÚSICA GLOBAL

Les cançons alegres i educatives formen part dels primers anys de la vida d’un infant. Toni Giménez interpreta algunes de les tonades preferides pels nens i nenes des de fa diverses generacions. Cargol treu banya, Sol, solet o El gegant del pi en són alguns exemples.

Tot i que només té vint-i-tres anys, Maria Coma porta molts anys en el terreny de la música. Després del projecte u_mä presenta el seu primer treball en solitari, un disc delicat ple de textures en el qual es reconeixen les influències de Björk, Joanna Newsom o Hanne Huckleberg.

BUEN RITMO

Feia anys que havia anunciat l’aparició d’un disc en castellà i l’espera ha valgut la pena. Nu Niles ens regala onze adaptacions de temes propis i una magnífica versió de Be Bop Ska de Los Brioles en un treball que pren totes les formes imaginables del rock’n’roll. Preu TR3SC: 9 €.

Vint anys després del seu primer àlbum, la banda liderada per Adrià Puntí és homenatjada pels seus admiradors en un disc en el qual col·laboren gent com Enrique Bunbury, Ivan Ferreiro, Love of Lesbian o Mishima. Una oportunitat per recordar una de les propostes més originals que ha donat la música en català dels darrers temps.

Preu TR3SC: 14 €.

KARAOKE EN CATALÀ. VOL.2. DISCMEDI

Tarragona m’esborrona, Tren de mitjanit, Al vent i Paraules d’amor, entre d’altres èxits catalans de tots els temps, arriben en versió karaoke, llestos per cantar-los. Segon volum de l’entreteniment més esperat en les reunions de familiars i amics. Preu TR3SC: 11,50 €.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 12 €. 41


CINEMA

42-43-tresc23 cinema:Maquetación 1

INGRID MISTERI A LA XARXA

Un fotograma del nou film d’Eduard Cortés. 42

16/12/09

16:53

Página 44


42-43-tresc23 cinema:Maquetación 1

16/12/09

16:53

Página 45

El nou film d’Eduard Cortés (La vida de nadie) està inspirat en una història real, viscuda pel mateix realitzador quan, ara fa uns anys, va entaular amistat cibernètica amb una jove artista amb qui va entrar en contacte a través d’una xarxa social. L’argument de la pel·lícula parteix del fet que, un dia, i després de tot un any de contacte, la jove va desaparèixer sense deixar rastre. A Ingrid, Cortés ha imaginat el dia a dia, les relacions i el destí d’una dona com ella, imprevisible, artísticament seductora, governada per les seves pròpies normes de vida. Al film, Eduard Farelo interpreta un home acabat de separar que es trasllada a un nou edifici, on coneix una artista de vint-i-tres anys (Elena Serrano) amb la qual establirà una estreta relació de complicitat. Victòria Pagès, Iris Salmerón, Santi Bottino, Marta Morera i Jürgen Müller completen el repartiment d’una pel·lícula que va formar part de la secció oficial en la darrera edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges i que arriba ara a les sales comercials.

CIBERCÀSTING

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català d’Ingrid.

El rodatge d’Ingrid ha comptat amb la col·laboració de diversos artistes plàstics, músics, performers i fotògrafs. Alguns s’interpreten a ells mateixos, i d’altres cedeixen la seva obra com a mostra de la creació emergent amb què està en contacte la protagonista del film. Eduard Cortés va contactar amb tots ells a través de la xarxa, el mateix mitjà que va inspirar el nou guió d’un dels realitzadors més personals i interessants de l’actual panorama cinematogràfic espanyol.

43


9/12/09

12:21

Página 2

© Disney Enterprise Inc.

44-tresc22 cinema:Maquetación 1

CINEMA

ALICIA EN EL PAÍS DE LAS MARAVILLAS UN VIATGE EXTRAORDINARI El 1951, els estudis Disney van estrenar una producció en dibuixos animats a partir del llibre de Lewis Carroll Alícia en el país de les meravelles. Ha plogut molt a Hollywood des d’aleshores, i la factoria cinematogràfica torna endinsar-se en la coneguda història amb una visió menys ensucrada, ideada pel sempre genial Tim Burton. El realitzador de Charlie i la fàbrica de xocolata o Sleepy Hollow ha trobat en la història d’Alícia, una nena que, de forma accidental, es capbussa en un món de fantasia, un bon motiu per desfermar la seva desbordant imaginació. Rodada amb l’ajut de la més innovadora tecnologia digital, la pel·lícula ofereix una visió èpica del conte protagonitzada per la jove actriu australiana Mia Wasikowska. Un cop més, Burton compta amb el seu actor talismà, Johnny Depp, convertit aquí en l’estrambòtic i boig barreter. Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Alan Rickman, Christopher Lee, Stephen Fry i Michael Sheen també participen en aquesta meravellosa història que podrem veure en format 3D.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Alicia en el país de las maravillas. Mia Wasikowska és Alícia en aquest film. 44


45-tresc23 cinema:Maquetación 1

16/12/09

16:55

Página 3

CINEMA CHÉRI L’ART DE LA SEDUCCIÓ Al final del segle XIX, París és una ciutat que no s’escandalitza perquè algunes dones portin una vida de luxe i ostentació que financen els seus poderosos amants. Una d’aquestes cortesanes, Léa de Lonyal (Michelle Pfeiffer), retirada ja de la vida social, accepta l’encàrrec de la seva amiga Madame Pelous (Kathy Bates), que posa en les seves mans l’educació sentimental del seu fill Chéri (Rupert Friend). Tutora i pupil emprendran a partir d’aquest moment un viatge esquitxat d’amor, gelosia i desig... Stephen Frears, director, entre d’altres, de Las amistades peligrosas i The Queen, trasllada a la pantalla gran Chéri, una història exquisida i sumptuosa que dóna protagonisme a la bohèmia i l’agitació cultural de la Belle Époque. Una comèdia dramàtica inspirada en la novel·la de Colette i adaptada pel guionista i realitzador Christopher Hampton.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Chéri.

Michelle Pfeiffer instrueix el jove Chéri (Rupert Friend) en les arts de l’amor. 45


46-tresc23 cinema:Maquetación 1

3/12/09

16:53

Página 48

CINEMA

Un fotograma del nou treball d’un director polèmic.

LA CINTA BLANCA INQUIETANT HANEKE Inquietant i sòrdida en moltes ocasions, la de Michael Haneke és una de les mirades més personals del cinema europeu. El realitzador austríac torna a l’actualitat cinematogràfica amb La cinta blanca, una història de por, repressió i culpabilitat ambientada en un poble protestant d’Alemanya just abans de l’esclat de la Primera Guerra Mundial. Els adults eduquen els seus fills fent-los dur una cinta blanca per recordar-los que han d’expiar la culpa per les seves malifetes i que el càstig els purificarà. Rodada en blanc i negre, la pel·lícula és una reflexió sobre la violència i el sentiment de culpabilitat de la moral judeocristiana, per a la qual el director de Funny Games i La pianista ha comptat amb l’assessorament de Jean-Claude Càrriere, guionista habitual de Luis Buñuel en la seva etapa francesa. Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Burghart Klaußner, Steffi Kühnert, Rainer Bock i Susanne Lothar obren el repartiment del film guanyador de la Palma d’Or del passat Festival de Cannes. 46

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de La cinta blanca.


47-tresc23 cinema:Maquetación 1

16/12/09

16:57

Página 3

CINEMA AMORES LOCOS PASSIÓ PICTÒRICA Precedida per dos importants premis als festivals de Màlaga i al de cinema espanyol de Toulouse, ens arriba aquesta història escrita i dirigida per Beda Docampo, responsable de més de cinquanta guions entre els quals figuren el de la guanyadora del Goya a la millor pel·lícula estrangera El último tren o la nominada als Oscar Camila. Amores locos és una història d’amor extrema i poc freqüent, protagonitzada per Julia (Irene Visedo), una treballadora del Museu del Prado que creu que la seva imatge forma part d’una de les pintures flamenques de la sala on treballa i que, a la tela, hi apareix també el seu amant. Quan Julia coneix el psiquiatre Enrique (Eduard Fernández) creu reconèixer l’home del quadre i no triga a confessar-l’hi. El terapeuta assumeix que la jove està malalta i emprèn un tractament que acabarà conduint-los a la ciutat de Bruges... Completen el repartiment d’Amores locos Marisa Paredes, Marta Belaustegui i Carlos Hipólito, tres noms de pes del cinema espanyol.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Amores locos

Marisa Paredes és una de les intèrprets d’Amores locos. 47


48-tresc23 cinema:Maquetación 1

9/12/09

16:49

Página 48

CINEMA

Un fotograma de Viaje mágico a África.

VIAJE MÁGICO A ÁFRICA EL PODER DE LA IMAGINACIÓ Jordi Llompart és el responsable d’aquest film per a tota la família que arriba a les sales de cinema en format 3D digital. Narra la història de la Jana, una nena de deu anys que coneix un nen boiximà que està hospitalitzat. Aquesta nova amistat la porta a pujar dalt del seu cavall alat i emprendre un viatge pels racons més sorprenents del continent africà. Visitarà els paratges naturals més impressionants, farà nous amics, descobrirà com sobreviuen els habitants dels deserts més remots i com es comporten els animals més bells de la jungla. Viaje mágico a África és una faula sobre l’amistat, el poder de la imaginació, el valor de la natura i la comprensió entre cultures. Diversos parcs naturals de Namíbia i Sud-àfrica han servit de plató natural a aquesta pel·lícula en què han treballat Leonor Watling, Adrià Collado, Verónica Blume i els nens Eva Gerretsen i Raymond Mvula. 48

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Viaje mágico a África.


49-tresc23 cinema:Maquetación 1

14/12/09

15:12

Página 3

CINEMA

L’Arthur torna a viure una avetura fantàstica.

ARTHUR Y LA VENGANZA DE MALTAZARD EL RETORN DELS MINIMOYS Després de l’èxit d’Arthur y los Minimoys, film signat pel prestigiós director francès Luc Besson, les aventures del jove Arthur tornen a la pantalla gran. Aquest cop, comencen quan una aranya dóna un gra d’arròs al xicot. És un missatge que confirma la notícia: la princesa Selenia i tot el seu reialme, el dels follets minimoys, tornen a estar en perill. Arthur no s’ho pensa dues vegades i acudeix en ajuda dels seus amics, encara que això suposi esquivar obstacles i encarar riscos, com una topada desafortunada amb les tropes de Kröb, el nou tirà dels Set Regnes. Arthur haurà de salvar també la pell a Betameche, on es veu obligat a combatre contra aranyes peludes, rates gegants i gripaus llefiscosos. Un viatge ple de dificultats que, quan ja arriba a la seva fi, oferirà noves sorpreses. No us les perdeu!

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Arthur y la venganza de Maltazard.r.

49


tres23-icatFM:TresC

16/12/09

10:33

Pรกgina 1


51-tresc23 graella cinema:Maquetación 1

16/12/09

17:01

Página 27

CINEMA CASABLANCA KAPLAN Preu del dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles. CINEMA ALEXANDRA Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. 5 € matins (pel·lícula i esmorzar). Taquilles. CINEMA AMBIGÚ Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. CINEMES FILMAX (ACEC) Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. CINEMES IMAX PORT VELL 20 % de descompte per als socis i un acompanyant de dilluns a divendres i sessions matinals de caps de setmana. 10 % en sessions de tarda-nit caps de setmana i festius. Taquilles. CINEMES LAUREN Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres no festius. Taquilles. CINEMES MÉLIÈS 2 x 1. Taquilles. CINEMES RENOIR (LES CORTS I FLORIDABLANCA) Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles. CINEMES VERDI I VERDI PARK Preu reduït de dimarts a dijous a 6 €. Taquilles. CINES ACEC Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. DOCS BARCELONA Del 2 al 7 de febrer. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. FILMOTECA DE CATALUNYA Preu reduït per al soci i un acompanyant. Taquilles. YELMO CINES Preu dia de l’espectador de dilluns a diumenge. Taquilles. ANIMAC (LLEIDA) Del 22 al 28 de febrer. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

CCCD Preu reduït per a les entrenes de cinema d’autor dins del Circuit Català de Cinema Digital. Una estrena de cinema d’autor al mes. Per a més informació consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. Taquilles. CINECLUB DIÒPTRIA (FIGUERES) Preu reduït els dijous (V.O.S.) a 4,5 €. Taquilles. CINECLUB SABADELL Preu reduït els dijous a 5 € (preu real: 6 €). Taquilles. CINEMA CATALUNYA (TERRASSA) Preu dia de l’espectador de dimecres a divendres. Taquilles. CINEMA ESBARJO VERDI (CARDEDEU) 2 € per al soci i acompanyant de dijous a diumenge. Taquilles. CINEMA SALA MOZART (CALELLA) Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. Taquilles. CINEMA TRUFFAUT (GIRONA) Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres. Taquilles. CINES EL PUNT 3D (CERDANYOLA) 1 € de descompte per al soci i tres acompanyants per a les pel·lícules en 3D. Taquilles. CIRCUIT URGELLENC Preu dia de l’espectador de dilluns a dissabte a qualsevol dels cinemes del circuit. Taquilles. CLAM ’10 (NAVARCLES) Del 25 de febrer al 7 de març. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. EL DOCUMENTAL DEL MES Preu reduït per als socis i un acompanyant en algunes de les sales on es projecta el documental. Taquilles. FEC REUS I FEC CAMBRILS Del 24 al 27 de febrer (Cambrils) i del 3 al 6 de març (Reus). Consulteu el web del TR3SC. www.tresc.cat.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobareu a www.tresc.cat.

51


ilustraci贸n: Leonard Beard

tres23-elperiodico:TresC

16/12/09

10:39

P谩gina 1


53-tresc23 dvd:Maquetación 1

17/12/09

15:42

Página 53

DVD

ANTICRISTO Darrera cinta del sempre polèmic director Lars von Trier. Charlotte Gainsbourg i Willem Dafoe donen vida a un matrimoni que ha viscut recentment una desgràcia i que decideix retirar-se a una cabana situada enmig del bosc amb l’esperança que la natura els ajudi a recuperar l’equilibri emocional i a salvar el seu matrimoni.

LES TRES BESSONES BEBÈS Sèrie d’animació dirigida a nens i nenes de preescolar que ens presenta les tres germanes de la coneguda sèrie de televisió creada per Roser Capdevila quan encara són bebès. Amb la seva ajuda, els més petits de la casa incorporaran els seus primers aprenentatges. En català i anglès, els episodis tenen un alt valor educatiu.

BETTINA I MARTÍ La Bettina és una nena de cinc anyets amb un amic excepcional: en Martí, de la seva mateixa edat i que es dedica a caçar núvols. Cada dvd inclou tres episodis en català de tres minuts amb les seves aventures aptes per a infants d’entre tres i sis anys.

Preu TR3SC: 16 €.

Preu TR3SC: 8,50 €.

MAPA DE LOS SONIDOS DE TOKIO Una assassina a sou que també treballa en una llotja de peix rep l’encàrrec de matar en David, un espanyol que té un negoci de vins a Tokio. Sergi López i Rinko Kikuchi protagonitzen aquesta història passional amb guió i direcció de la realitzadora catalana Isabel Coixet.

TETRO Bennie viatja a Buenos Aires per buscar la pista del seu idolatrat germà. Quan finalment el troba descobreix que ja no és el sensible poeta que recordava. El darrer film de l’aclamat Francis Ford Coppola, rodat en blanc i negre, compta amb Vincent Gallo, Maribel Verdú i Carmen Maura en el repartiment.

LES VEUS DEL PAMANO Basada en la novel·la homònima de Jaume Cabré, Les veus del Pamano narra la història d’un home que arriba a un poble del Pallars per fer de mestre. Ambientada en la postguerra, la darrera i exitosa sèrie de TV3 amb Roger Coma, Francesc Orella i Montse Germán mostra un poble dividit pels odis polítics.

Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Preu TR3SC: Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat

Preu TR3SC: 8,50 €.

DAME VENENO Sota el nom de Veneno, Kiko Veneno i els germans Raimundo i Rafael Amador van fusionar dos gèneres que fins llavors semblaven irreconciliables. Aquest documental musical de Pedro Barbadillo repassa la història de la banda fundacional del flamenc rock. S’hi inclouen entrevistes inèdites. Preu TR3SC: 11 €.

KARAOKE LA TRINCA La patata , No ve d’un pam i Oda al paper de wàter són tres dels èxits de La Trinca que podreu interpretar vosaltres mateixos com si fossiu un dels components del cèlebre trio. Karaoke La Trinca recull setze temes que us faran reviure l’època en què Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pasqual ocupaven els primers llocs dels hit parades catalans. Preu TR3SC: 10,50 €. 53


ART&ESPAIS

54-55-tresc23 espais:Maquetación 1

54

15/12/09

11:35

Página 54

JOAN HERNÁNDEZ PIJUAN OBJECTES PICTÒRICS


54-55-tresc23 espais:Maquetación 1

15/12/09

11:35

Página 55

La Fundació Suñol presenta La mesura del temps, el transcurs de la pintura, una exposició monogràfica que revisa la trajectòria de l’artista català Joan Hernández Pijuan (19312005). A través d’una seqüència formada per més de trenta obres realitzades entre finals dels anys seixanta i el 2005, algunes d’elles inèdites, el visitant descobrirà la forma personal que té l’artista d’observar la natura. Les primeres obres destaquen per la presència d’objectes que formen bodegons compostos per copes, tisores, ous i cartabons disposats sobre la tela, delimitant l’encaix de l’objecte en l’espai buit i que deixaran rastres en el seu recorregut pictòric. Més enllà d’aquesta etapa de tendència conceptual, l’exposició també mostra l’Hernández Pijuan objectual, amb una pintura on l’aspecte més corpori i físic és el mitjà de comunicació amb l’entorn.

UN HOME D’ART Nascut a Barcelona el 1931, Joan Hernández Pijuan es va formar artísticament a Barcelona i París. Catedràtic i degà de la Facultat de Belles Arts de Barcelona, la seva obra forma part d’algunes de les col·leccions d’art i museus més destacats del món, com el Reina Sofia de Madrid o el Guggenheim de Nova York. Desaparegut l’any 2005, va ser un dels fundadors del Grupo Sílex amb Carles Planell, Eduard Alcoy i Josep Maria Rovira.

FUNDACIÓ SUÑOL La mesura del temps, el transcurs de la pintura. Joan Hernández Pijuan. Del 4 de febrer al 29 de maig.

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilles.

55


56-tresc23 espais:Maquetación 1

16/12/09

17:10

Página 2

ART&ESPAIS FRANTIŠEK KUPKA SIMBOLISME PICTÒRIC La directora adjunta del Centre Pompidou de París és la comissària d’aquesta exposició que, per primer cop a l’Estat espanyol, reuneix una mostra significativa de l’evolució en l’obra de František Kupka (1871-1957). Brigitte Léal ha seleccionat una vuitantena de teles i dibuixos procedents dels fons de la prestigiosa institució francesa, llegats per la vídua de l’artista txec, així com una sèrie de documents de la col·lecció de Pierre Brullé, gran expert en la seva obra. Considerat l’iniciador del simbolisme, Kupka va ser pioner en l’exploració formal de l’abstracció, en l’estudi del moviment i del color i la relació entre pintura i música, camí al qual va arribar després de tenir els primers contactes amb l’abstracció a Viena i de descobrir el fauvisme i el cubisme als tallers i galeries de París. Una evolució imparable i crucial per a les arts plàstiques europees, que podem conèixer a través d’una visita comentada de seixanta minuts cada dissabte (11.20 h).

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ Fins al 24 de gener

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilles. Autour d'un point c. 1911 - 1930. Oli damunt tela. © ADAGP. Collection Centre Pompidou, Musée National d'Art Moderne. Adquisició de l'Estat, 1947. © Collection Centre Pompidou. Foto: RMN/Jean-Claude Planchet. Réunion des Musées Nationaux (RMN). Foto de premsa. 56

CNAC/MNAM


57-tresc23 espais:Maquetación 1

17/12/09

10:10

Página 3

ART&ESPAIS COLÒNIES INDUSTRIALS FENOMEN SOCIAL Entre els trets definitoris de l’industrialisme català trobem un seguit d’experiències fabrils conegudes sota el nom de colònies i a les quals el Museu d’Història de Catalunya dedica una interessant mostra. Teories polítiques de tall utòpic són a l’origen d’aquestes formes d’organització laboral que es van començar a instal·lar a les vores dels rius Llobregat i Ter a mitjans del segle XIX amb l’objectiu d’aprofitar la força de l’aigua per al consum energètic. Amb la fàbrica com a epicentre de la vida econòmica, la colònia facilitava a l’obrer l’accés a un habitatge, l’alimentació i l’educació dels fills, tot i estar lligada als interessos de l’empresa i al seu control a través de figures com la del mestre i el capellà. L’exposició Colònies industrials indaga en tots els aspectes d’aquest fenomen social i econòmic en un recorregut temàtic, audiovisual i escenogràfic que ens trasllada a un temps i una forma de treball que ja forma part de la història.

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA Fins al 7 de març. Maria Margó nuant una peça al teler de la fàbrica de la Colònia Güell, als anys trenta del segle xx (Arxiu J. Padró).

Descompte TR3SC: 2 x 1 Taquilla.

57


58-tresc23 espais:Maquetación 1

15/12/09

12:02

Página 2

ART&ESPAIS Una de les sales d’exposició.

MUSEU DE LA VIDA RURAL MEMÒRIA VIVA Després de vint anys treballant per la preservació del llegat agrícola, el Museu de la Vida Rural que el mecenes Lluís Carulla va fundar l’any 1988 a l’Espluga de Francolí es transforma ara en un gran espai on interpretar el passat i el futur d’un sector que ha hagut de fer front a fenòmens com la industrialització i l’adveniment de la societat de la informació. S’afegeix a l’antiga casa pairal de la família un nou espai expositiu, dissenyat per l’arquitecte Dani Freixes, on s’han incorporat tècniques i pràctiques museístiques d’última generació. Eines antigues, algunes de les quals amb dos-cents anys d’història al darrere, comparteixen protagonisme amb tot de recursos audiovisuals i interactius que evoquen la importància de la matèria, el temps i l’esforç en la tradició i en un panorama de futur més sostenible. Aquesta proposta per a tota la família forma part de la xarxa de museus per a la Difusió del Patrimoni Etnològic català.

MUSEU DE LA VIDA RURAL (L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ)

Descompte TR3SC: 2x1 en l’entrada i exposició fotogràfica amb la participació dels socis. Taquilla. 58


59-tresc23 espais:Maquetación 1

16/12/09

17:12

Página 3

ART&ESPAIS MOBLES ANTICS ORÍGENS I HISTÒRIA L’Associació per a l’Estudi del Moble és una entitat que treballa per aprofundir en el coneixement del moblatge domèstic català. Impartit per l’especialista Joan Güell Solà, el curs El moble català i les seves fonts de referència s’adreça tant a professionals de la matèria com a aficionats del món de l’art en general per ensenyarlos a identificar els principals trets del moble tradicional català des del segle XVI fins al noucentisme. L’associació també organitzarà al gener una de les seves periòdiques jornades d’estudi del moble, on els participants són convidats a intercanviar experiències i opinions sobre conservació, datació o catalogació de mobiliari. ASSOCIACIÓ PER A L’ESTUDI DEL MOBLE. Jornades d’Estudi del Moble. 12 de gener.

Descompte TR3SC: 50 %. El moble català i les seves fonts de referència. Del 21 de gener a l’11 de març. Preu TR3SC: 150 €. www.tr3sc.cat

MUSEU DE LA MOTO COL·LECCIONS GP

Peça a estudiar a les jornades del moble.

Una de les motos de Bultaco exposada al museu.

Els amants del motor tenen l’oportunitat de visitar un espai expositiu únic en el seu gènere a tot l’Estat espanyol. Inaugurat l’any 2002, el Museu de la Moto de Bassella mostra una interessant selecció de motocicletes històriques de firmes espanyoles procedents del llegat del restaurador i col·leccionista Mario Soler. Entre les seves sales destaquen les dedicades al RACC, a MontesaHonda i al Campió del Món en 125cc Emili Alzamora. A més, fins al febrer podreu visitar l’exposició Bultaco, Montesa, Ossa: Eternes rivals, una incursió per la història de les tres marques catalanes més rellevants de les dècades del 60 i 70, totes tres de prestigi internacional. Situat a la comarca de l’Alt Urgell, aquest és un museu en constant creixement: actualment s’està construint un circuit on s’impartiran cursos d’Educació Viària per a joves i nens.

MUSEU DE LA MOTO (BASSELLA) Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilla.

59


tres23-tv3:TresC

16/12/09

10:28

Pรกgina 1


61-tresc23 graella espais:Maquetación 1

16/12/09

17:17

Página 27

ART&ESPAIS CAN FRAMIS

FUNDACIÓ JOSEP PLA (PALAFRUGELL)

Taquilla.

2 x 1.

CASA AMATLLER

Taquilla. GAUDÍ CENTRE (REUS)

2 x 1.

15 %.

Taquilla. CCCB

20 %.

Taquilla. COSMOCAIXA

2 x 1. Taquilla. MUSEU CAU FERRAT (SITGES)

2 x 1. Taquilla.

Taquilla.

MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS (VERDÚ)

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA

Taquilla.

Taquilla.

MUSEU DE LES MINES DE CERCS

FUNDACIÓN FRANCISCO GODIA

Taquilla.

Taquilla.

MUSEU DE LLEIDA

MACBA

2 €.

Taquilla.

Taquilla.

MUSEU DE MONTSERRAT

Gratuït. 2 x 1.

20 %. 20 %.

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS

2 x 1.

Taquilla. MUSEU DE LA MÚSICA

20 %.

Taquilla. MUSEU DE LA XOCOLATA

20 %.

Taquilla. MUSEU EGIPCI

20 %.

Taquilla

2 x 1. 20 %.

2 x 1. Taquilla. MUSEU DEL CINEMA DE GIRONA

20 %.

Taquilla. MUSEU EMPORDÀ (FIGUERES)

2 x 1. Taquilla. MUSEU MARICEL (SITGES)

2 x 1. Taquilla

MUSEU MARÍTIM

MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES

20 %.

2 x 1.

Taquilla.

Taquilla.

PALAU MOXÓ

MUSEU PAU CASALS (SANT SALVADOR-EL VENDRELL)

15 %. Consulteu el web de TR3SC www.tresc.cat.

2 x 1. Taquilla.

CASA-MUSEU JACINT VERDAGUER (FOLGUEROLES)

2 x 1. Taquilla.

MUSEU ROMÀNTIC

2 x 1. Taquilla.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

61


LLIBRES AMBABACUS

62-63-tresc23 llibres_abacus:Maquetación 1

GRUP DE LECTURA PER A LLETRAFERITS

© Roger Serrat. 62

17/12/09

15:25

Página 62


62-63-tresc23 llibres_abacus:Maquetación 1

17/12/09

15:25

Página 63

Els dimarts teniu una cita amb la bona literatura gràcies al club TR3SC i les seves propostes de lectura. L’establiment Abacus de Balmes és pioner d’una iniciativa que ens brinda una bona oportunitat per capbussar-nos en obres fonamentals de la literatura. El 2 de febrer serà el torn d’Henrik Ibsen i Casa de nines, una peça dramàtica que planteja la tria de Nora Helmer davant d’un matrimoni insatisfactori. El drama, que va provocar un gran escàndol en el moment de la seva estrena, és una de les grans fites del teatre universal. I d’un clàssic, passem a una novel·la més recent, La carretera (23 de febrer). El seu autor, Cormac McCarthy, va guanyar el Premi Pulitzer 2007 amb la simbòlica història d’un èxode familiar que John Hillcoat ha adaptat per al cinema amb Viggo Mortensen, Charlize Theron i Robert Duvall com a protagonistes. El 16 de març serà el torn d’un clàssic de l’existencialisme francès: L’estrany, d’Albert Camus, mentre que Premi Nobel William Faulkner centrarà la tertúlia del 6 d’abril a partir del llibre Mentre agonitzo, i Josep Maria Carandell, la del 27 d’abril a partir de Prínceps.

Una de les lectures organitzades per Abacus i el TR3SC.

Per a més informació sobre aquests grups de lectura, consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

63


64-tresc23 llibres:Maquetación 1

16/12/09

17:20

Página 64

LLIBRESAMBABACUS CASUALITATS LITERÀRIES Una escriptora es dirigeix cap a un poble del Pirineu on presentarà el seu llibre La invenció de la por . Pel camí es troba amb una ambulància que ha recollit un jove que ha patit un accident mortal al bosc. Un sms rebut pel mort revela que una persona propera a ell assistirà a la seva xerrada literària. Imma Monsó torna a l’actualitat amb una novel·la d’atmosfera intrigant.

Quaderns Crema presenta una nova versió del clàssic del compte Jan Potocki inèdita en català. Un oficial de la guàrdia valona va a Espanya per oferir els seus serveis al rei. El viatge a través de Sierra Morena es convertirà en una inesperada aventura de caire iniciàtic. L’editorial situa la novel·la a mig camí entre el relat gòtic i els coneixements enciclopèdics.

Una tempesta. Imma Monsó. La Magrana. Barcelona, 2009. 223 pàgines.

Manuscrit trobat a Saragossa (versió de 1810). Jan Potocki. Quaderns Crema. Barcelona, 2009. 768 pàgines.

TOT SOBRE EL GENI

L’ALTRA BARCELONA

El catedràtic d’Història de l’Art i antic director del MNAC, Xavier Barral i Altet, recull les idees clau que permeten entendre la vida i obra d’Antoni Tàpies. Més enllà de la seva aportació artística, el llibre es deté en el testimoni d’excepció que el pintor aporta sobre l’esdevenir del segle XX i l’entrada en el XXI. ABeCeDari Tàpies apareix com una obra de referència.

Després de la publicació de l’antologia de contes Vivències d’un barceloní emprenyat , Jordi Cantavella recorre els barris de la ciutat a la recerca de racons poc visitats, de persones anònimes i d’històries úniques que formen un perfil de Barcelona molt vinculat amb el seu dia a dia, l’autèntic i desconegut.

ABeCeDari Tàpies. Xavier Barral i Altet. Editorial Base. Barcelona, 2009. 296 pàgines.

Els barris de Barcelona i els seus carrers. Jordi Cantarella. Edicions 62. Barcelona, 2009.

HAIKU EN PROSA

UNA HISTÒRIA DE VIDA

Després de la publicació de La casa de les belles adormides, Viena Edicions torna al Nobel japonès Yasunari Kawabata amb la història d’un home que emprèn un viatge en tren marcat pel record llunyà d’una jove a la qual va conèixer en un viatge anterior. País de neu arriba per primer cop en català gràcies a la traducció d’Albert Nolla. País de neu. Yasunari Kawabata. Viena Edicions. Barcelona, 2009. 144 pàgines.

64

CLÀSSIC FANTÀSTIC

Coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Francesc Macià es publiquen les memòries d’un dels seus col·laboradors. Josep Carner-Ribalta narra la seva vinculació política amb Macià, com ara el viatge a Moscou per aconseguir finançament per a l’aixecament independentista català i la seva participació en el complot de Prats de Molló. Memòries. De Balaguer a Nova York, passant per Moscou i Prats de Molló. Josep CarnerRibalta. Viena Edicions. Barcelona, 2009. 272 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.


65-tresc23 llibres:Maquetación 1

16/12/09

10:51

Página 3

LLIBRESAMBABACUS UNA VIDA OFF

LA JOVENTUT DE PROUST

Una dona suïssa viatja a Alemanya amb els seus fills i el seu amant africà, a qui acaba de treure d’un psiquiàtric de Ginebra. A Munic comença a exercir la prostitució en locals nocturns freqüentats per soldats americans on coneixerà el seu nou amor. El negre és un color és l’autobiografia novel·lada de Grisélidis Réal, coneguda al seu país per la seva defensa dels drets de les prostitutes.

La lectura de Combray ens obre una porta al celebrat cicle novel·lístic A la recerca del temps perdut. Combray no només és el lloc on Marcel Proust va passar els estius de la seva infància. També és l’espai mític on situa un adolescent en el moment del pas al món adult, quan comença a descobrir l’art, el valor de la literatura i l’erotisme. Combray. Marcel Proust. Viena Edicions. Barcelona, 2009. 248 pàgines.

El negre és un color. Grisélidis Réal. Edicions de 1984. Barcelona, 2009. 258 pàgines.

EXERCICI D’ESTIL

SOLEDATS COMPARTIDES

Joan-Lluís Lluís confessa que s’ha inspirat en l’experiment literari de Raymond Queneau al seu Exercices de style. L’escriptor de Perpinyà exerceix el seu ofici com si es tractés d’un prisma lingüístic polièdric per narrar com és assaltat per una noia que li clava una ganivetada a la panxa després de dir-li “Jo també sóc de Cassà de la Selva”.

Amb la publicació de la seva primera novel·la l’any 1994, Hiromi Kawakami es va convertir en tota una revelació de la narrativa japonesa. A El cielo es azul, la tierra blanca, s’endinsa en la història de Tsukiko i el seu vell professor, que decideixen compartir la soledat en què viuen.

Xocolata desfeta. Exercicis d’espill. Joan-Lluís Lluís.

El cielo es azul, la tierra blanca. Una historia de amor. Hiromi Kawakami. Acantilado. Barcelona, 2009. 216 pàgines.

PASSIÓ I REMORDIMENT

DE CAPA I ESPASA

Thérèse és la dona de l’avorrit i malaltís Camille. La seva vida canviarà, però, quan es lliuri a la passió amorosa que li ofereix un amic del marit, Laurent. Tots dos planejaran assassinar-lo i casar-se després de cobrar-ne l’herència, però el pes de la culpa serà prou fort per matar l’amor que els havia unit. Émile Zola és l’autor d’aquest clàssic francès imprescindible.

Stevenson va escriure aquest trepidant relat d’aventures, una joia inèdita, en la seva plenitud literària, concretament entre L’illa del tresor i El cas misteriós del Dr. Jekyll i Mr. Hyde. Ens hi presenta un príncep apàtic que, després de ser víctima d’un seguit d’intrigues polítiques, pren consciència del paper que juga com a governant del seu país.

Thérèse Raquin. Émile Zola. BackList. Barcelona, 2010. 320 pàgines.

Aventuras y desventuras del príncipe Otto. Robert Louis Stevenson. BlackList. Barcelona, 2010. 320 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.

65


66-67-tresc23 les adreces:Maquetación 1

16/12/09

17:22

Página 2

LES ADRECES AL FINAL DE CADA PROPOSTA TROBARÀS EL SISTEMA DE COMPRA PER ADQUIRIR LES TEVES ENTRADES. AQUESTS SÓN ELS TELÈFONS DE CONTACTE DE CADA OPERADOR.

TR3SC 902 33 90 33

ESPAIS ON TROBARÀS LES NOSTRES PROPOSTES: ARTS ESCÈNIQUES L’ALEGRIA. CENTRE D’ARTS ESCÈNIQUES DE TERRASSA | Gaudí, 14 (Terrassa) t93 733 81 40 ATRIUM VILADECANS I Av. Josep Tarradellas, 17 (Viladecans) t93 659 41 60 AUDITORI DE CORNELLÀ | Albert Einstein, 51 (Cornellà de Llobregat) t93 474 02 02 BIBLIOTECA DE CATALUNYA | Hospital, 56 t93 270 23 00 BROSSA ESPAI ESCÈNIC I Allada Vermell, 13 t93 315 15 96 CAFÈ TEATRE LLANTIOL | Riereta, 7 t93 329 90 09 CLUB CAPITOL | La Rambla, 138 t93 412 20 38 LA FARÀNDULA | Alfons XIII, 33 (Sabadell) t93 745 75 60

TEATRE CIRVIANUM | Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95

TEATRE ROMEA I Hospital, 51 t93 301 55 04

TEATRE COLISEUM I Gran Via de les Corts Catalanes, 595 t93 412 01 14

TEATRE TANTARANTANA I Les Flors, 22 t93 441 70 22

TEATRE CONDAL I Av. Paral·lel, 91 t93 442 31 32 - 93 442 85 84

JOVE TEATRE REGINA I Sèneca, 22 t93 218 15 12 KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 875 34 02 MERCAT DE LES FLORS I Lleida, 59 t93 426 18 75 LA PUNTUAL I Allada Vermell, 15 t639 305 353 SALA BECKETT I Ca l’Alegre de Dalt, 55 bis t93 284 53 12 SALA MUNTANER I Muntaner, 4 t93 451 57 52 SALA LA PLANETA | Pg. Canalejas, 3 (Girona) t972 20 77 54 SAT! I Neopàtria, 54 t93 345 79 30 TEATRE ATENEU | Pl. del Carme, 12 (Tàrrega) t973 31 07 31 TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL I Jardins de Salvador Videllet, 1 (Tortosa) t977 51 01 44 TEATRE AUDITORI GRANOLLERS I Torras i Bages, 50 (Granollers) t93 480 51 20 TEATRE BARTRINA I Pl. del Teatre, 1 (Reus) t977 34 11 00 66

TEATRE VICTÒRIA I Av. Paral·lel, 67 t93 329 91 89

TEATRE DE L’AURORA I Aurora, 80 – Pl. de Can Font (Igualada) t93 805 00 75

TEATRENEU I Terol, 26 t93 285 37 12

TEATRE DE BLANES I Ample, 26 (Blanes) t972 35 80 63

LA VILLARROEL I Villarroel, 87 t93 451 12 34

TEATRE DEL RAVAL I Sant Antoni Abad, 12 t93 443 38 19 TEATRE DEL SOL | Sol, 99 (Sabadell) t93 727 02 44 TEATRE GAUDÍ BARCELONA I Sant Antoni M. Claret, 120 t93 232 31 84

VERSUS TEATRE I Castillejos, 179 t93 232 31 84

MÚSICA L’AUDITORI I Lepant, 150 t93 247 93 00

TEATRE GOYA I Joaquim Costa, 68 t93 343 53 23

AUDITORI-CENTRE CULTURAL BARRADAS I Rambla Just Oliveras, 56 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 337 79 62

TEATRE JOVENTUT I Joventut, 4-10 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 448 12 10

AUDITORI DE GIRONA I Pg. de la Devesa, 35 (Girona) t972 08 07 09

TEATRE LLIURE I Sala Fabià Puigserver I Pg. de Santa Madrona, 40-46 Espai Lliure I Pl. Margarida Xirgu, 1 t93 228 97 47

AUDITORI ENRIC GRANADOS DE LLEIDA I Pl. Mossèn Cinto Verdaguer, s/n (Lleida) t973 70 06 39

GRAN TEATRE DEL LICEU I La Rambla, 51-59 t93 485 99 00 GUASCH TEATRE | Aragó, 140 t93 451 34 62

TEATRE TÍVOLI I Casp, 8 t902 33 22 11

TEATRE LA MASSA | Pl. del Teatre, 3 (Vilassar de Dalt) t93 750 90 90

AUDITORI MUNICIPAL DE VILAFRANCA | Av. Catalunya, 15 (Vilafranca del Penedès) t 93 892 03 58 CAFÈ DEL TEATRE I Roca Labrador, 4 bis (Lleida)

TEATRE METROPOL | Rambla Nova, 46 (Tarragona) t977 24 59 88

CAIXAFORUM I Av. Marquès de Comillas, 6-8 t93 476 86 00

TEATRE MUNICIPAL DE GIRONA | Plaça del Vi, 1 (Girona) t972 41 00 10

CASA DE MÚSICA POPULAR LA MIRONA I Amnistia Internacional, s/n. Polígon Torre Mirona (Salt) t972 20 21 22

TEATRE MUNICIPAL L’ESCORXADOR I Lluís Companys, s/n (Lleida) t973 279 356

CICLE CONTRABAIX I Diversos espais de Catalunya. www.contrabaix.com

TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA I Pl. de les Arts, 1 t93 306 57 00

FAKTORIA D’ARTS I Bruc, 28 - La Rasa, 66 (Terrassa) t93 789 31 52

TEATRE PRINCIPAL | C. de Sant Pau, 6 (Sabadell) t 93 725 37 92

FESTIVAL BARNASANTS | www.barnasants.com FESTIVAL DE GUITARRA DE BARCELONA | www.theproject.es

TEATRE PRINCIPAL D’OLOT | Pg. Escultor Miquel Blay 5 (Olot) t972 27 91 37

FESTIVAL MIL·LENNI | www.festivalmillenni.com


66-67-tresc23 les adreces:Maquetación 1

FESTIVAL TRADICIONÀRIUS | www.tradicionarius.com HARLEM JAZZ CLUB I Comtessa de Sobradiel, 8 t93 310 07 55 JAMBOREE-TARANTOS I Pl. Reial, 17 t93 319 17 89 KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 845 34 02 LUZ DE GAS I Muntaner, 246 t93 295 72 00 MOOG I Arc del Teatre, 3 t93 301 72 82 PALAU DE LA MÚSICA CATALANA I Palau de la Música, 4-6 t93 295 72 00 PALAU SANT JORDI | Pg. Olímpic, s/n t93 426 20 89 SALA APOLO I Nou de la Rambla, 113 t93 441 40 01 SALA BIKINI I Déu i Mata, 105 t93 322 08 00

16/12/09

17:22

Página 3

CINEMES LAUREN I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.laurencinemas.es

FUNDACIÓ JOSEP PLA | Nou, 51 (Palafrugell) t972 30 55 77

CINEMES MÉLIÈS | Villarroel, 102 www.cinesmelies.net

FUNDACIÓ SUÑOL | Pg. de Gràcia, 98 t93 4961032

CINEMES RENOIR I www.cinesrenoir.com Renoir Floridablanca I Floridablanca, 135 Renoir Les Corts I Eugeni D’Ors, 12

FUNDACIÓN FRANCISCO GODIA I Diputació, 250 t93 272 31 80

CINEMES VERDI I www.cines-verdi.com Verdi I Verdi, 32 Verdi Park I Torrijos, 49 CINES ACEC | Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.cinesacec.es CINES EL PUNT (3D) | C. de Santa Teresa (Cerdanyola del Vallès) www.elpuntvalles.com CIRCUIT CATALÀ DE CINEMA DIGITAL I Podeu consultar les sales i la programació a www.cccd.cat

GAUDÍ CENTRE REUS I Pl. Mercadal, 3 (Reus) t902 360 200 MACBA I Pl. dels Àngels, 1 t93 412 08 10 MUSEU CAU FERRAT I Fonollar, s/n (Sitges) t93 894 03 64 MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA | Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar) t93 225 47 00 MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS | Pg. Picasso s/n. Parc de la Ciutadella t93 319 69 12 MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS I Pl. Major, 23 (Verdú) t973 34 70 49

SALA RAZZMATAZZ I Razzmatazz 1 I Almogàvers, 122 Razzmatazz 2 i 3 I Pamplona, 88

CIRCUIT URGELLENC | Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.circusa.com

SALAMANDRA | Av. Carrilet, 235 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 337 06 02

CLAM. FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA SOLIDARI | www.clamfestival.org

MUSEU DE LA MOTO | Ctra. C14, km. 134 (Bassella) t973 462 731

TEATRE CIRVIANUM I Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95

DOCS BARCELONA | www.docsbarcelona.com

MUSEU DE LA MÚSICA | Padilla, 155 t93 256 36 50

TEATRE JOVENTUT I Joventut, 4-10 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 448 12 10

EL DOCUMENTAL DEL MES I Consulteu l’adreça de les diverses sales i programació a www.eldocumentaldelmes.com

MUSEU DE LA VIDA RURAL | Ctra. de Montblanc, 35 (L’Espluga de Francolí) t977 87 05

CINEMA

FEC CAMBRILS-REUS | www.fecfestival.com

MUSEU DE LA XOCOLATA | Comerç, 36 t93 268 78 78

FILMOTECA DE CATALUNYA | Av. de Sarrià, 33 t93 410 75 90

MUSEU DE LES MINES DE CERCS | Colònia Sant Corneli (Cercs) t93 824 90 25 / 93 824 81 87

ANIMAC. MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA D’ANIMACIÓ DE CATALUNYA | www.animac.info CASABLANCA | Casablanca Gràcia | Girona, 173-175 t93 459 34 56 Casablanca Kaplan | Pg. de Gràcia, 115 t93 218 43 45 CINE AMBIGÚ | www.retinas.org CINECLUB DIÒPTRIA (FIGUERES) | www.cineclubdioptria.org

IMAX PORT VELL I Moll d’Espanya, s/n t93 225 11 11 www.imaxportvell.com YELMO CINEPLEX I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales i programació a www.yelmocineplex.es

ART&ESPAIS

MUSEU DE L’EMPORDÀ I Rambla, 2 (Figueres) t972 50 23 05

MUSEU DE LLEIDA DIOCESÀ I COMARCAL | Sant Crist, 1 www.museudelleida.cat MUSEU DE MONTSERRAT | Monestir de Montserrat. t93 877 77 77 MUSEU DEL CINEMA DE GIRONA | Sèquia, 1 (Girona) t972 41 27 77

CINECLUB SABADELL | Pl. de l’Imperial, 4. (Sabadell)

ASSOCIACIÓ PER A L’ESTUDI DEL MOBLE | Av. Diagonal, 686 – Palau Reial de Pedralbes t93 205 27 61

CINEMA CATALUNYA | Sant Pere, 9 (Terrassa) t937885376

CAN FRAMIS | Roc Boronat, 116-126 t93 320 87 36

MUSEU MARICEL | Fonollar, s/n (Sitges) t93 894 03 64

CINEMA ESBARJO VERDI | Carrer Lluís Llibre s/n (Cardedeu)

CASA AMATLLER I Pg. de Gràcia, 41 t93 487 72 17

MUSEU MARÍTIM I Av. de les Drassanes s/n t93 342 99 20

CINEMA SALA MOZART | Església, 91 (Calella) t937662344

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER | Major, 7 (Folgueroles) t93 812 21 57

MUSEU-MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES | Pau Casals, 10 (Capellades) t93 801 28 50

CCCB I Montalegre, 5 t93 306 41 00

MUSEU PAU CASALS | Av. Palfuriana, 34 (Sant Salvador-El Vendrell) t977 68 34 68

CINEMA TRUFFAUT | Portal Nou, 7 (Girona) t972 22 50 44 CINEMES ALEXANDRA I Rambla Catalunya, 90 t93 215 05 03

MUSEU EGIPCI | València 284 t934 880 188

COSMOCAIXA I Teodor Roviralta, 47-51 t93 212 60 50 MUSEU ROMÀNTIC | Sant Gaudenci, 1 (Siges) t93 894 29 69

CINEMES FILMAX I Gran Via i Castelldefels I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.filmax.com

FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA I Julián Romea, 6 D2 t93 217 16 26

PALAU MOXÓ | Pl. Sant Just, 4 t93 315 22 38 67


ENTREVISTA

68-69-tresc22 entrevista:Maquetación 1

68

16/12/09

JAUME SISA MÚSICA GALÀCTICA

11:45

Página 68


68-69-tresc22 entrevista:Maquetación 1

16/12/09

11:45

Página 69

PER MANUEL PÉREZ I MUÑOZ. FOTO: FRANCESCA LLOPIS.

ICONA CONTRACULTURAL DELS SETANTA, MÍSTIC SURREALISTA, IRÒNIC CREADOR DE LA FILOSOFIA GALÀCTICA; RESULTA COMPLICAT DEFINIR UN ARTISTA QUE BUSCA INTENCIONADAMENT ESCAPAR DE QUALSEVOL ETIQUETA. JAUME SISA VIU UN BON MOMENT ARTÍSTIC: CONTINUA PUBLICANT NOUS ÀLBUMS, ELS SEUS CLÀSSICS ES REEDITEN CONSTANTMENT I AL FEBRER VEURÀ LA LLUM LA NOVA VERSIÓ DE LA NIT DE SANT JOAN (ARTERIA PARAL·LEL), RECORDAT ESPECTACLE QUE VA CREAR EL 1981 JUNTAMENT AMB DAGOLL DAGOM. Surrealisme, misticisme, ironia? Quins són els trets de l’univers de Sisa? Tot això que anomenes són ingredients de la filosofia galàctica, una manera d’ordenar la realitat basada en la imaginació. Jo sóc el fundador de l’escola de la filosofia i de l’estètica galàctica i un dia escriuré un llibre on ho explicaré tot. De moment, el que faig és practicar-ho a traves de les cançons. Alguns cantautors actuals es declaren fans de les teves cançons. Deus estar satisfet. Un artista mai en té prou. Mai està content del tot. Però és cert que la vida et col·loca al lloc on has de ser. Trobo que ara hi ha artistes que estan més en aquesta ona galàctica. Els galàctics no som independentistes, ni reivindicatius de temes socials o polítics d’una manera explícita, pensem el món des de la imaginació i no des de la contestació.

Facilitats en quin sentit? Hi ha massa subvencions i, clar, tothom vol ser artista, tothom creu que té alguna cosa a dir i la penja a Internet. Tot això crea una saturació de l’oferta. Internet és un abocador descontrolat i cal un filtre. No creus que l’accés a la cultura s’està democratitzant amb les noves tecnologies? No. Això ha esdevingut un efecte rebot que va en contra de la democràcia i del seu funcionament. Una cosa és que tota persona tingui accés a la cultura, la qual cosa no vol dir que la cultura sigui gratuïta. La cultura s’ha de pagar. Quan vaig començar la cultura valia diners, te l’havies de guanyar. Ara les coses, al ser gratis, no tenen valor.

T’agrada, doncs, el panorama musical en català d’avui dia? Ara hi ha una generació molt interessant. Hi ha molts autors, però jo destacaria dos noms: Joan Miquel Oliver, sol o dins d’Antònia Font, i Roger Mas. Són dues figures amb molt de talent, amb un discurs propi i amb capacitat i ganes de fer bé les coses.

Aquest proper febrer es reestrena La nit de Sant Joan, l’espectacle teatral que vas crear amb Dagoll Dagom. Jo ja fa temps que deia a Dagoll Dagom de recuperar-lo. És una obra que tothom recorda, i cal que la gent la pugui veure. L’espectacle té uns ingredients intemporals que el fan igual de vàlid avui en dia. I la prova és que el disc s’ha reeditat diverses vegades i continua venent-se. Això és el que em va fer pensar que tindria sentit reestrenar-lo.

Tu que vas ser prohibit per la cesura franquista, no trobes a faltar l’esperit provocador dels setanta? Era una època asfixiant. Tirar-se un pet al mig del carrer ja era provocar. A mi em van prohibir dues vegades, i a diferència d’altres jo no n’he tret mai cap profit, de la censura. En aquell temps tot comportava molt d’esforç. Ara, en canvi, hi ha moltes facilitats.

No et vas sentir temptat de tornar a interpretar les teves composicions en escena? No ha entrat mai dins dels meus càlculs tornar a pujar a l’escenari del teatre. Dagoll Dagom i jo coincidim a pensar que això ha de ser una revisió de l’obra que es va fer. Jo em limito a donar la meva opinió als productors i a Carles Alberola, el director. Estic convençut que faran una bona feina.

L’espectacle servirà per inaugurar una nova sala, Arteria Paral·lel, un nou intent de revitalitzar l’avinguda dels teatres. Espero que aquest projecte funcioni. M’agradaria molt que el Paral·lel tornés a tenir la vida que va tenir fa molts anys. Els temps actuals són d’una correcció política excessiva. Jo crec que això ofega la vida, la cultura. Espero que el Paral·lel torni a ser el que era, un revulsiu de la correcció imperant. Ni cap ni peus és el títol del darrer àlbum que has publicat. Li falta sentit? Quan més gran em faig més intento entendre les coses però menys ho aconsegueixo. És per això que he triat aquest títol, perquè el món no té ni cap ni peus, nosaltres li donem el sentit. La realitat és una cosa tan infinita que resulta incomprensible. És el teu nou disc des del 2000, quan vas tornar al món de la música, després d’estar retirat dels escenaris setze anys... Una cosa que he après a la vida és que quan algú intenta donar una explicació sempre s’equivoca. Vaig retirar-me l’any 1984 i fins al 2000 vaig deixar de cantar. Van ser 16 anys de veure passar la vida com les vaques veuen passar el tren, mirant i rumiant. Diuen que durant aquells anys de retir hi havia a Madrid un cantant de boleros, Ricardo Solfa, que s’assemblava bastant a tu. Mentre el Sisa estava inactiu tothom em confonia amb aquest Ricardo Solfa. Va haver-hi un malentès. Jo conec aquest se nyor però ja fa molts anys que no sé res. Va desaparèixer. 69


70-tresc21 formulari:TresC

12/8/09

12:28

Pรกgina 1


tres19-servicaixa:TresC

16/4/09

15:45

Pรกgina 1


tres23-milleni:TresC

16/12/09

10:38

Pรกgina 1

TR3SC 23  

Revista cultural del Club TresC

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you