Dit Doe Ik in IT

Page 1

Dit Doe Ik in IT 10 vrouwelijke studenten en professionals in IT


4

Heb je wel eens aan een toekomst in IT gedacht?

Lees dan de verhalen van deze 10 vrouwelijke studenten en professionals en zie wat zij zo interessant en uitdagend aan studeren en werken in IT vinden.

8 16 22 20

Fotografie: Liesbeth Dingemans Vormgeving: PiraĂąa grafisch ontwerp

2


10 18 6

12

6

14 Inhoud Esther van Luit - Junior Manager 4 Judith Kaptein - Student ICT Software Engineering 6 Eline Brandt - Business Technology Sales Consultant 8 10 Laura van der Lubbe - Junior onderzoeker Lisanne Brons - Technical Sales Manager 12 14 Yalda Valehi - Software Engineer Sanne Maasakkers - Ethisch hacker 16 18 Tessa Klunder - Student Medical Imaging Aigerim Issabayeva - Cyber Security Sales Specialist 20 22 Sophie Kuijt - IT Innovatie Architect 3


Iedere dag maak ik de wereld een beetje veiliger 4


OPLEIDING(EN): • Bachelor Liberal Arts & Sciences University College Roosevelt

Esther van Luit

• Master Management - Nyenrode Business Universiteit • Master Cyber security - Cyber Security Academy

Junior manager @ Deloitte

Ik beveilig jouw gegevens

te spreken. Daarna werk ik de risico­analyses uit op kantoor, in samenwerking met mijn projectteam. Bij zulke analyses moet je rekening houden met allerlei aspecten van een veilig IT-systeem zoals management, psychologie en recht. Het oplossen van veiligheidsvraagstukken vraagt dan ook om veel creativiteit en diversiteit binnen teams.

Voor mijn werk als cyber security c­ onsultant breng ik bij bedrijven in kaart hoe v­ eilig hun IT-systemen zijn. Ik houd me daarbij vooral bezig met het maken van ­risicoanalyses, waarmee ik bepaal welke beveiligingsmaatregelen door het bedrijf genomen moeten worden. Alles wat digitaal is heeft beveiliging nodig. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat gegevens over hoe vaak en waar je boodschappen doet niet gestolen worden. Zo maak ik iedere dag de wereld een beetje veiliger.

Snel groeiende industrie In 2022 wordt een tekort van 1.8 miljoen security werknemers verwacht, en op dit moment is nog maar 11% van de banen in security vervuld door een vrouw. Ik vind het daarom belangrijk om te laten zien dat werken in de security of IT, iets anders is dan een hacker zijn met een grote ‘hoodie’ aan achter een laptopje op zolder. Deze groeiende industrie is juist erg breed en creatief, en roept om divers talent!

Creativiteit nodig Om een risicoanalyse op te kunnen stellen moet ik weten hoe de veiligheid van een bedrijf is geregeld en wat ze precies willen verbeteren. Hiervoor interview ik veel verschillende medewerkers. Ik werk bijvoorbeeld voor een paar maanden in Engeland, en reis dan het land door om met mensen

5


Ik werk het liefst op het snijvlak van IT en zorg, bijvoorbeeld als programmeur van deze zorgrobot

6


OPLEIDING(EN): • HBO-ICT Software Engineering -

Judith Kaptein

Hogeschool Windesheim

PROFIEL MIDDELBARE SCHOOL: C&M + E&M

Student @ Hogeschool Windesheim

Hoe denkt een computer?

Snijvlak van techniek en zorg

In mijn studie leer je hoe een computer werkt en ‘denkt’. Een computer heeft geen foutmarge: het is altijd goed óf fout. Daarom moet je nauwkeurig werken zodat de computer precies uitvoert wat jij wilt. Ik leer na te denken over dat proces en hoe ik het beste van A naar B kom. Als ik dat vergelijk met vrienden van andere opleidingen, zie ik dat zij vaker alleen nadenken over het eindpunt, terwijl ik juist bezig ben met de puzzel ernaartoe.

Naast mijn (deeltijd) opleiding, werk ik als Junior Application Engineer voor het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg van Windesheim. Ik werk mee aan onderzoeken op het snijvlak van techniek en zorg. Mijn rol daarin is het voorbereiden van de techniek voor het onderzoek. Zo programmeer ik zorgrobot Tessa, die gebruikt wordt bij ouderen met dementie. Ook help ik bij het ontwikkelen van een app die de communicatie van GGZ hulpverlening verbetert. Hiervoor moet ik veel samenwerken met andere disciplines, maar juist dat vind ik zo leuk, ICT heeft overal raakvlakken.

Brede studie Mijn vader werkt als ICT’er. Toen ik een studie moest kiezen ging ik met hem en zijn collega’s praten. Ik kwam erachter dat ICT eigenlijk gestructureerd nadenken is. Dat vond ik ook leuk in schoolvakken als wiskunde en de klassieke talen. Daarom ben ik Informatica gaan studeren. Bovendien wilde ik een brede studie doen en dat is gelukt. Hierna kan ik overal gaan werken.

7


Als ik het over kon doen, had ik wĂŠl meteen voor een studie Informatica gekozen 8


OPLEIDING(EN): • Hbo Bachelor of Communications -

Eline Brandt

De Haagse Hogeschool • MSc Public Administration Universiteit Leiden

Business Technology Sales Consultant @ Oracle

Een technisch goed verhaal

vereisten zijn van een vraag. Vroeger werd deze eigenschap wel eens ‘irritant nieuwsgierig’ genoemd, maar in mijn werk komt het juist goed van pas! Daarnaast vind ik het samenwerken met verschillende mensen en culturen erg boeiend. Ik zie dat elke klant een eigen benadering vereist en dat is interessant.

Als Business Technology Sales Consultant zorg ik dat er technisch een goed verhaal ligt bij de producten die we als IT-bedrijf verkopen. Dit is bijvoorbeeld een database, een systeem of een cloud. Na de aanvraag van een klant ga ik met hen in gesprek om een oplossing te zoeken. Ik analyseer wat technisch gezien het probleem is en wat de mogelijkheden zijn. Mijn rol is vooral adviseren, maar ik geef ook demonstraties van onze producten. Ik werk als enige vrouw samen met negen mannen in het technische sales team. Dat is jammer, want ik denk dat vrouwen eigenlijk beter zijn in het doorvragen om tot de oplossing te komen.

100% andere keuze Tijdens mijn hbo studie maakte ik al mijn eigen Wordpress-websites, maar een vriend van mij bouwde websites helemaal zelf. Ik dacht destijds: dat kan ik nooit. Inmiddels heb ik zoveel technische kennis opgedaan, in mijn vrije tijd en door mijn werk, dat ik weet dat ik het wél kan. Als ik het over kon doen had ik 100% een andere profiel- en studiekeuze gemaakt. Mijn advies aan mijn jongere zelf is dan ook om vertrouwen in jezelf te hebben en je eigen pad te kiezen.

Nieuwsgierig Het leukste aan deze baan vind ik het continue oplossen van technische problemen. Ik wil precies uitvogelen wat de

9


Ik kan mijn creativiteit goed kwijt in het vinden van de koppeling tussen IT en menselijk gedrag 10


OPLEIDING(EN): • Bachelor Lifestyle Informatics Vrije Universiteit Amsterdam

Laura van der Lubbe

• Master Artificial Intelligence Vrije Universiteit Amsterdam

Junior Onderzoeker @ Vrije Universiteit Amsterdam

Geen idee van programmeren

komen die vaardigheden goed van pas. Bovendien is het prettig dat ik naast onderzoeken, ook onderwijstaken heb zoals het begeleiden van studenten. De afwisseling tussen mijn eigen onderzoek doen en het contact met studenten en collega’s vind ik erg leuk.

Ik dacht altijd dat ik iets met onderwijs wilde doen. Maar tijdens mijn oriëntatie op een studie kwam ik terecht bij de informatieavond over de bachelor Lifestyle Informatics. Ik was direct enthousiast over de manier waarop in deze studie Informatica en het oplossen van maatschappelijke relevante problemen gekoppeld werden. Ik had alleen nog geen idee wat programmeren inhield. Dat bleek geen probleem, want ik was handig met computers en ik hield van puzzelen: belangrijke kwaliteiten voor een goede programmeur.

Verschillende scenario’s ontwerpen Het leukste element aan mijn onderzoek is de koppeling tussen IT en menselijk gedrag. Daarin kan ik mijn creativiteit goed kwijt. Op dit moment ontwikkel ik bijvoorbeeld een app om mensen te trainen in het herkennen van oplichters die zich voordoen als verkopers aan de deur. Voor het succes van de app moet ik verschillende scenario’s uitwerken en ondertussen leer ik ook veel over menselijk gedrag. Bij zo’n onderzoek komt zoveel meer kijken dan alleen programmeren!

Ook onderwijs Door mijn studie weet ik inmiddels heel goed wat programmeren is. Daarnaast heb ik geleerd om probleemoplossend te denken en vraagstukken te analyseren en structureren. In mijn baan als onderzoeker

11


Laat je niet afschrikken door bèta! Het is eigenlijk net als puzzelen 12


OPLEIDING(EN): • Bachelor Artifical Intelligence -

Lisanne Brons

Universiteit Utrecht • Master Applied Cognitive Psychology – Universiteit Utrecht

Technical Sales Manager @ Microsoft

Alfa en bèta

erop. Hiervoor zijn we continu in contact met de klant en geven we veel presentaties en demonstraties over onze cloud producten. Dat vind ik soms ontzettend spannend, maar het geeft wel een enorme kick als het weer gelukt is.

Ik wilde een studie waarbij ik alfa- en bètavakken kon combineren en dat vond ik bij Kunstmatige Intelligentie. Ik heb ook psychologie overwogen als studie, want bèta schrok mij eerst een beetje af. Tijdens mijn studie leerde ik dat dát nergens voor nodig was, want ik kon ook leren programmeren. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te puzzelen, en doorzettingsvermogen hebt!

Wij spreken dezelfde taal Mijn team is verantwoordelijk voor alle technische vragen die een klant heeft als ze een van onze producten willen kopen. Daarom moet je het product goed kennen. En in een korte tijd uitzoeken wat de klant precies nodig heeft en aanvoelen wat de klant belangrijk vindt. Ik spreek vaak met de IT-afdeling van de klant. Daarbij komt mijn technische studie van pas, want wij spreken dezelfde taal. Ik vind het erg leuk aan mijn baan dat ik op deze manier de werkplek van mensen kan verbeteren.

Een enorme kick Mijn team enthousiasmeert onze klanten over digitale oplossingen voor de werkplek. Bijvoorbeeld hoe hun medewerkers gemakkelijk thuis kunnen werken of toch kunnen vergaderen terwijl ze niet allemaal in hetzelfde kantoor zijn. Wij adviseren ook wat een bedrijf kan doen als een laptop wordt gestolen met belangrijke gegevens

13


Als software engineer help ik bedrijven om met softwareproducten hun dagelijkse processen te automatiseren. 14


OPLEIDING(EN): • Hbo Informatica – Hogeschool Rotterdam

Yalda Valehi

• Master Business Administration – Universiteit van Amsterdam

Software Engineer @ The NextGen

Wat zijn de eisen?

websites en applicaties die ik maak. Ik voel me trots als ik een project heb opgeleverd waarmee ik klanten blij heb gemaakt. Mijn leukste opdracht tot nu toe was het bedenken van een systeem om de ideale sollicitanten te vinden voor een bedrijf.

Samen met 4 collega’s werk ik op dit moment aan een applicatie voor onze klant, een bedrijf dat groot is in beleggingen grote financiële instelling. Zij willen deze applicatie gebruiken om de financiële processen beleggen eenvoudiger te maken. Als software engineer, of programmeur, schrijf ik code voor die applicatie. Maar daarvoor heb ik wel eerst contact met de klant: wat zijn eigenlijk de eisen en hoe vertaal ik dat naar code? Daarnaast heb ik veel overleg met mijn team en discussiëren we over de volgende stappen.

Scrum Master Tijdens mijn opleiding Informatica heb ik veel geleerd over programmeren, maar het meest heb ik geleerd in de stages die ik heb gedaan. Daar leerde ik namelijk hoe ik het best met andere collega’s kan samen werken. Een van de methoden die software engineers hier voor gebruiken is Scrum. Naast het programmeren werk ik ook als Scrum master, iemand die het team helpt om zonder problemen goed werk te kunnen verrichten en beter samen te werken.

Veel verschillende bedrijven Ieder bedrijf heeft een IT afdeling en zo zie ik veel verschillende bedrijven. Op die manier leer ik veel over de gebruikers van

15


Ik krijg de opdracht een systeem te hacken en dan is het: veel plezier ermee. Ik moet constant op zoek naar creatieve oplossingen

16


OPLEIDING(EN):

Sanne Maasakkers

• Bachelor Informatica + Informatiekunde Universiteit Utrecht

Ethisch hacker & Security Specialist @ Fox-IT

Ethisch hacken

Ook organiseer ik live-hacks bij bedrijven, waarbij ik live laat zien hoe gemakkelijk het is om hun systeem te hacken. Op die manier help ik mensen echt verder en dat vind ik zo leuk aan deze baan.

Als ethisch hacker word ik ingehuurd door de overheid en het bedrijfsleven om te kijken of er kwetsbaarheden of foutjes in hun IT-systeem zitten. Samen met mijn collega’s probeer ik dan op allerlei manieren het systeem te hacken. Dit is een enorm creatief proces. Als de ene methode niet werkt, dan moet je een andere proberen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, We hebben dan ook een grapje op het werk: ‘Als je voor de lunch binnen komt in het systeem, krijg je een extra lekker broodje’.

Websites bouwen als hobby Op de basisschool maakte ik zelf al websites, maar ik zag programmeren altijd als een hobby. Daarom koos ik in eerste instantie voor Technische Bedrijfskunde als studie, maar ik vond het vak Informatica daar het leukst. Toen ben ik overgestapt op Informatica en dat bleek een ontzettend goede keus te zijn. Ik heb veel geleerd over het ontwikkelen van applicaties en websites. Daardoor begrijp ik nu welke stappen een ontwikkelaar van een webapplicatie heeft genomen qua veiligheid en wat er beter kan. En dat komt elke dag van pas!

Mensen verder helpen Naast ethisch hacken, geef ik veel trainingen over veiligheid van IT-systemen. Als onderdeel van zo’n training stuur ik bijvoorbeeld phishing mails naar alle medewerkers van een bedrijf. Daarmee maak je hen bewust van het belang van cyber security.

17


Ik krijg veel vrijheid in mijn bijbaan om applicaties te ontwikkelen voor het ziekenhuis. Dat is super gaaf! 18


OPLEIDING(EN): • Bachelor Informatica Universiteit van Amsterdam • Master Game and Media Technology -

Tessa Klunder

Universiteit Utrecht • Master Medical Imaging Universiteit Utrecht

Student @ Universiteit Utrecht

PROFIEL MIDDELBARE SCHOOL: N&T met Informatica

Nieuwe dingen maken

knie te krijgen en kreeg ik steeds grotere programma’s werkend, en juist in die puzzels oplossen heb ik nu het meeste plezier.

Ik wist dat ik na mijn eindexamen een bètastudie wilde doen, maar ik twijfelde nog tussen Natuurkunde en Informatica. Bij de open dag van Natuurkunde viel het me op dat je daar vooral leert hoe iets werkt of in elkaar zit. Ik ben juist geïnteresseerd in de stap daarna: Hoe kan je met een oplossing iets nieuws creëren? Bij Informatica ben je constant nieuwe dingen aan het ontdekken, uitvinden en maken.

Een veiliger ziekenhuis Voor mijn scriptie deed ik onderzoek in een ziekenhuis en daar heb ik nu een bijbaan aan overgehouden. Ik ontwikkel allerlei applicaties waarmee Augmented and Virtual Reality ingezet worden om het werken in het ziekenhuis te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het visualiseren van röntgenstraling. Deze straling is gevaarlijk, maar onzichtbaar voor het menselijk oog. Met behulp van de HoloLens kan je dit zichtbaar maken, waardoor het personeel veiliger kan werken. Voor de ontwikkeling van de applicatie ga ik in gesprek met specialisten en verpleegkundigen. Ik krijg hierbij veel vrijheid, dus dat is erg fijn!

Puzzels oplossen Voordat ik Informatica op de universiteit ging studeren kon ik nog niet programmeren, terwijl ik nu programmeren het leukste onderdeel van mijn studie vind! Dat had ik niet verwacht. Ik vond programmeren in het begin best wel moeilijk en dacht dat ik het nooit leuk zou gaan vinden. Op een gegeven moment begon ik het onder de

19


Ik vind het cool om voor de ‘goede kant’ van de cyberoorlog te werken 20


OPLEIDING(EN): • Bachelor Computing -

Aigerim Issabayeva

Asia Pacific University • Master Information Management Tilburg University

Cyber Security Specialist @ Cisco

De toekomst is in IT

security is daar een goed voorbeeld van. Er is nu veel vraag naar cyber securityspecialisten en dus garantie op een goedbetaalde baan.

Ik ben opgegroeid in Kazachstan waar, in vergelijking met Nederland, veel meer vrouwen werken in technische of IT banen. Toen ik in Nederland ging studeren en daarna werken viel me deze ongelijkheid pas op. Of dat een probleem is? Het is vooral jammer, want de beste banen van de toekomst zijn die waarbij je zélf de algoritmes ontwikkelt.

Ik bescherm bedrijven Mijn baan zit tussen sales en business in. Ik ben constant in contact met klanten om hen te helpen hun producten zo goed mogelijk te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen. Zulke digitale dreigingen nemen alleen maar toe en er wordt al over een cyberoorlog gesproken. Ik vind het cool om voor de ‘goede kant’ van deze cyberoorlog te werken. Daarnaast ben ik vaak onderweg en ontmoet ik veel interessante mensen. Ik werk in een internationaal team vol intelligente mensen en daarom ben ik zo gelukkig met deze baan.

Wiskundemeisje Op de middelbare school was ik overigens wel het enige meisje in de wiskundeklas. Ik voelde me daarentegen geen minderheid, want ik was eigenlijk beter dan de jongens. Na mijn middelbare school wilde ik daarom iets met wiskunde studeren. Ik werd geïnspireerd door mensen als Bill Gates en wist: in IT zit veel potentie. Mijn baan in cyber

21


Het leukste aan Informatica vind ik dat je iets tastbaars maakt en altijd de gebruiker in je achterhoofd moet houden 22


OPLEIDING(EN): • Master Informatiekunde -

Sophie Kuijt

Universiteit van Amsterdam • Master of Business Administration Warwick University (UK)

IT Innovatie Architect @ IBM Nederland

Fabrieken slimmer maken

de mens het best kan ondersteunen. Het leukste aan Informatica vind ik nog steeds dat je altijd bezig bent met de gebruiker: je moet je altijd afvragen hoe jouw IT systeem gebruikt gaat worden.

Ik ben IT architect voor digitale innovaties. Wat dat inhoudt? Ik bedenk, samen met mijn team, op welke manier we IT-systemen van onze klanten het best kunnen vernieuwen. Op dit moment werk ik al twee jaar voor een grote klant in de voedingsindustrie. Mijn team bedenkt dan nieuwe manieren om hun voorraden bij te houden of om fabrieken slimmer te maken met data. Wij bouwen eerst de prototypes van zulke innovaties en evalueren dan of we die verder gaan uitwerken.

Menselijke data Volgens mij is er geen reden waarom er niet meer vrouwen in de IT zouden kunnen werken. IT is zoveel breder dan veel mensen denken. Je kunt iets doen met design of juist met communicatie van systemen. Bovendien ontwerpen we nu veel systemen met kunstmatige intelligentie die getraind moeten worden met menselijke data. Het is goed als dat niet alleen data van mannen zijn, anders kunnen we nooit producten en diensten leveren die door iedereen gebruikt kan worden.

Menselijke kant van IT Ik heb Informatiekunde gestudeerd. Voor mij was dit de perfecte combinatie: ik wilde namelijk iets concreets doen, maar was ook geïnteresseerd in psychologie. Die menselijke kant van IT boeit mij enorm, want ik denk graag na over hoe technologie

23


Meedoen aan de IT-activiteiten van VHTO? Kijk op www.vhto.nl of www.digivita.nl

Wil je meer weten over een toekomst in IT? Neem dan eens een kijkje op www.ditdoeik.nl. Daar vind je foto’s, filmpjes en verhalen van vrouwen met een beroep in bètawetenschap, techniek en IT!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.