Page 1

18 20 e agazin M

Innovaties in de bouw

Landelijke kick - off bij bouwbedrijf BAM INTERNATIONAAL EVENEMENT • GEOGANISEERD DOOR VHTO • SINDS 2006 IN NEDERLAND • VOOR MEISJES VAN 10 - 15 JAAR • DOEL: KENNISMAKEN MET BÈTA, TECHNIEK EN ICT • KLEINE BEDRIJVEN • GROTE BEDRIJVEN • IN HEEL NEDERLAND 1


Architect Hemel

ua

lit y

o f lif

e

De Beaufort Bouwadvies

i n c re

Deelnemende bedrijven Girlsday 2018

2

a si

ng

q


Foto: Mila van Egmond

11

Voorwoord Leuk, informatief en leerzaam! Dat is wat meisjes zeggen na het bezoeken van bedrijven op Girlsday 2018. De foto’s, filmpjes en verhalen laten ditzelfde beeld zien van geïnteresseerde meisjes die met veel plezier meedoen aan alle activiteiten die speciaal voor hen zijn georganiseerd op 12 april 2018.

5 ACT G IR L S D AY F

Graag wil VHTO dan ook alle 358 bedrijven en (onderzoeks)organisaties die Girlsday 2018 zo geweldig hebben vormgegeven van harte bedanken voor hun inzet en gastvrijheid! Gezamenlijk hebben we de 11.262 meisjes een goed en breder beeld gegeven van een mogelijke toekomst in bèta, techniek en ICT. ‘Graag volgend jaar weer!, zegt een enthousiaste medewerker van Wetsus in dit Girlsday magazine. Dat is precies wat VHTO van plan is. In 2019 organiseren we natuurlijk weer Girlsday voor duizenden meisjes. Doet u ook weer mee aan Girlsday in 2019? Cocky Booij, Directeur VHTO

ende De deelnem ontvingen bedrijven 30 meisjes gemiddeld

Inhoud

Minister van Onderwijs opent Girlsday 2018, Landelijke Kick-off bij bouwbedrijf BAM. . . . . . . . . . .......... 4 Girlsday 2018 in beeld . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .......... 6 Liv regelt deelname aan Girlsday 2018 zelf. . . . . . .......... 8 Engineers zijn net superhelden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ......... 14 Theatertechniek in de schijnwerpers bij de Balie . .... 16 Sweco-rolmodellen maken meisjes enthousiast voor het ingenieursvak . . . . . . . . . . . . . . . . ......... 18

/VHTOamsterdam #Girlsday2019 /VHTOamsterdam /GirlsdayNederland

Als je digitaal vaardig bent, ligt de wereld aan je voeten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........ 22 Je ziet ze vliegen bij Luchtverkeersleiding Nederland. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........ 23 Een vet technische tour bij Shell Pernis. . . . . . . . . . . . ........ 24


‘Het is lang geleden dat ik jullie leeftijd had’, zegt minister Van Engelshoven tegen een zaal vol meisjes die speciaal voor de Kick-Off van Girlsday naar het BAM-kantoor in Den Haag zijn gekomen. ‘Bij mij op school zeiden ze vroeger: techniek is voor jongens, meisjes gaan te zorg in. Dat is onzin natuurlijk, we hebben veel talent in de techniek nodig. Daarom is het belangrijk dat meisjes hiermee kennismaken vandaag.’

maar weet nog niet precies wat. ‘Misschien wil ik gebouwen ontwerpen, of toch iets anders doen met technologie. Ik vind het heel leuk dat ik vandaag allemaal dingen mag uitproberen. Ik heb net bouwkleding gepast en een proefje gedaan met zelfhelend beton.’ Synora doet samen met andere meisjes van het Comenius College uit Capelle aan de IJssel, het Christelijk Lyceum uit Delft en Basisschool Duinoord uit Den Haag activiteiten die bouwbedrijf BAM voor hen bedacht.

Met deze woorden opent de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Girlsday 2018. Synora Stoker (10) overhandigt de minister na haar toespraak een HoloLens die Van Engelshoven opzet en daarmee instructies krijgt voor het indrukken van de juiste knop om het nationale startsein te geven voor Girlsday. Met het indrukken van de knop, verschijnt er confetti uit het plafond, knalt er muziek uit de speakers en juichen de meisjes. Girlsday 2018 is geopend! Door heel Nederland bezoeken 11.262 meisjes 358 bedrijven die zich bezighouden met bèta, techniek en ICT.

Zo kunnen de meisjes naast proefjes met zelfhelend beton onder meer zelf oorbellen ontwerpen en printen met een 3D-printer, een drone laten vliegen, glasvezel lassen en duurzame innovaties bedenken voor wegen. Réka Sorban (12) van het Comenius College heeft een fietspad bedacht dat overkapt

Zelfhelend beton Synora komt uit Almere en mag aanwezig zijn bij de Kick-Off van Girlsday in Den Haag. Ze wil later iets doen met techniek,

4

Foto: René van den Burg

KICK-OFF

Minister van Onderwijs opent Girlsday 2018


is met zonnepanelen. ‘Ik heb een hekel aan regen en zo blijven we allemaal droog. Als de zon schijnt, kan er energie opgewekt worden. Handig toch?!’

Ingrid van Engelshoven Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bouwvrouwen

Ook dit jaar hebben weer ongekend veel meisjes meegedaan aan Girlsday. Dit jaar gingen maar liefst 11.262 meisjes op bezoek bij in totaal 358 bedrijven in heel Nederland. Alle bedrijven worden enorm bedankt dat ze zich dit jaar hebben ingezet om zo veel meisjes een onvergetelijke dag te bezorgen.

Niet alleen minister Van Engelshoven is als speciale gast aan­ wezig tijdens de Kick-Off, ook echte bouwvrouwen zijn naar BAM in Den Haag gekomen. Silvia van den Berg bestuurslid Bouwend Nederland en Yvonne van der Hulst van Van der Hulst Bouw laten de meisjes zien dat je als vrouw de top kunt bereiken in de bouw. Van den Berg: ‘Er komen veel nieuwe banen vrij waarvan zelfs decanen nog nooit hebben gehoord. Door de energietransitie en komst van nieuwe technologie ontstaan nieuwe functies waarvoor meisjes natuurlijk ook heel geschikt zijn. Diversiteit op de werkvloer zorgt voor een andere mindset en is erg belangrijk.’

Rode wangen Sterre Duin (14) van het Christelijk Lyceum Delft is met rode wangen bezig een planning en een overzicht van de kosten te maken voor het onderhoud van treinen en het oplossen van een storing. Samen met haar klasgenoten maakt ze een overzicht. Het gaat de meisjes goed af. Ze zijn het wel gewend om te plannen en berekenen. Ze zitten namelijk op het Technasium, dat is een bètaopleiding in natuurwetenschap en technologie op de middelbare school. Girlsday past daarom helemaal in hun straatje.

Toen Van der Hulst jong was, had ze niet gedacht later in de bouw te gaan werken. ‘Daarom is het zo belangrijk dat de meisjes hier vandaag zijn. We moeten ze op ideeën brengen en inspireren. Ik dacht altijd dat mijn broer het bouwbedrijf van mijn vader zou overnemen, maar dat heb ik gedaan. De bouw is geweldig. Geen dag is hetzelfde. Het is een veelzijdige sector waarbij samenwerken belangrijk is.’ Terwijl ze dit zegt, vliegt er een drone door de lucht, die bestuurd wordt door één van de aanwezige meisjes. Met een HoloLens op, bekijkt ze warmtebronnen in de ruimte. Het is flink warm in de zaal bij BAM. De meisjes leven zich uit op de opdrachten.

Foto: Jurriaan Brobbel

Foto: René van den Burg

Na het afronden van de opdrachten waarbij zelfgemaakte oorbellen worden uitgedeeld en de BAM-bouwkleding voor vrouwen wordt uitgetrokken, gaan de meisjes gezamenlijk naar buiten. Daar maakt een fotograaf een foto van hen met op de achtergrond een grote BAM-machine. Op de foto zijn de tachtig meisjes te zien die dankzij Girlsday wat dichter bij techniek zijn komen te staan.

De Kick-off van Girlsday 2018 werd georganiseerd in samenwerking met bouwbedrijf BAM en Bouwend Nederland en vond dit jaar plaats bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. Het officiële startsein werd gegeven door Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De innovaties in de bouw die werden uitgelicht waren onder andere: DE NIEUWSTE BIM-TECHNOLOGIE • HOLOLENS, EEN ‘MIXED-REALITY’-BRIL • ZELFHELEND BETON • DUURZAME ENERGIEWEGEN • INZETTEN VAN DRONES.

5


Girlsday 2018 Deelnemende scholen en Girlsday vindt plaats in het hele land: van het zuidelijkste puntje van Limburg tot aan Noord-Groningen doen scholen en bedrijven mee met Girlsday. Per provincie hebben we een voorbeeld uitgelicht!

Noord-Holland Bij Levi9 mochten de meisjes samen met de developers aanpassingen verzinnen voor de app van The Voice.

Utrecht Ordina maakt een programma op basis van trends en ontwikkelingen in de IT die interessant zijn voor de jongere generatie.

Zuid-Holland Amazon uit Den Haag geeft Girlsday een 10! Zij ontvingen 18 meisjes van groep 7/8.

Zeeland 50 meisjes van het Pontes Pieter uit Zierikzee gingen tijdens een speeddate in gesprek met vrouwelijke technische professionals van Zeeland Refinery.

Noord-Brabant Bij Cargill in Bergen op Zoom mochten meisjes van het Mollerlyceum monsters nemen in fabriek en daarna analyseren in lab.

Scholen Bedrijven

6


RWD

bedrijven

Flevoland Foto: Iris Drenth

Bij Yakult zijn 122 meisjes bij de technische afdeling op bezoek geweest!

Friesland Bij Leenstra in Drachten leren de meisjes over het ontwerp van betonstortmachines en mogen ze zelf lassen.

Groningen 6 jaar lang al komt het Dr. Aletta Jacobs College op bezoek bij Helmers in Sappemeer, en ook in 2019 gaan deze school en dit bedrijf weer samenwerken.

Drenthe Bij IMDS in Roden worden innovatieve medische producten gemaakt. De meisjes vonden het jammer dat ze weg moesten aan het einde van de dag!

Overijssel Provincie Overijssel zal in 2019 voor de 10e keer deel­ nemen aan Girlsday!

Gelderland Bij Life & Mobility werden rolstoelen ontworpen en in elkaar gezet, mét rondje over de testbaan!

Limburg In de week voorafgaand aan Girlsday plaatste Van Tilburg Energie Design al een meter in één van de klaslokalen die o.a. de temperatuur, luchtvoch­ tigheid en CO2 uitstoot meet en hielden de meisjes een logboek bij.

Precisie en programmeren bij RDW Vrolijk en enthousiast komen ze het pand van de RDW in Groningen binnen: 15 meisjes uit 1 vwo van het Augustinus College. Ze hebben er zin in! Een groep vrouwelijke RDW’ers verwelkomt ze met cupcakes en drinken. Het belooft een interessante dag te worden, waarbij de veelzijdigheid van ICT centraal staat. De meisjes wordt gevraagd waar ze aan denken bij ICT. De eerste associatie die veelal opkomt zijn computers. Eén meisje zegt: ‘Eentjes en nulletjes.’ Een aantal van de vrouwelijke RDW’ers heeft zelf een ICT opleiding gedaan, terwijl anderen via een andere hoek uiteindelijk de ICT in zijn gerold. Het werk van RDW heeft betrekking op het leven van iedereen. Denk bijvoorbeeld aan registratiesystemen voor auto’s en fietsen die helpen diefstal te voorkomen of verminderen. Andere voorbeelden zijn zelfrijdende auto’s en smart homes. Dit is de toekomst en ICT-technologie wordt hiervoor steeds belangrijker. De meisjes zijn geïnteresseerd, maar ook enigszins huiverig voor een toekomstbeeld waarin alles geautomatiseerd is. ‘Dan kun je helemaal niets meer zelf!’, wordt er geroepen. Als antwoord op deze opmerking laat Jacqueline Post-Jonkman een filmpje zien over de mobiele telefoon. Twintig jaar geleden waren mensen ook sceptisch over de veranderingen die deze nieuwe technologie met zich mee zou brengen. Vandaag de dag weten we niet beter dan dat iedereen een smartphone heeft. Techniek verandert snel en daarmee ook ons beeld ervan. Tijdens de workshop Coderdojo, mogen de meisjes zelf aan de slag met programmeren. Het gegiechel heeft plaatsgemaakt voor opperste concentratie. De bedoeling is om een kleine rijdende robot zo te programmeren dat deze een specifiek parcours aflegt. Bij RDW hebben ze te maken met een getalenteerde nieuwe generatie, want binnen no-time rijden er 5 robots rond. En ze houden het niet bij rijden. De meisjes kijken bij elkaar wat de ander heeft gedaan, en bedenken zelf iets nieuws. Met name de robots die muziek maken en tegelijkertijd driften (rondjes rijden) zijn een succes. De jongen die assisteert bij de workshop geeft aan dat meisjes en jongens deze opdracht op een heel andere manier doen. Volgens hem zijn meisjes veel preciezer. Zij proberen iets, testen het en maken zo langzaam een patroon. Jongens beginnen meteen te rijden zonder eerst een plan uit te denken. Juist die precisie waarmee de meisjes werken is volgens hem heel erg nodig in deze technische banen.

7


8

Foto: Marieke Zijderveld

GEMEENTE ROTTERDAM

‘Ik vind techniek heel leuk, omdat je nieuwe dingen kunt ontdekken en van alles kunt uitproberen’


Liv regelt deelname aan Girlsday 2018 helemaal zelf Liv Koedoot (10) uit groep zeven van CBS Smitshoek in Barendrecht zag in maart een advertentie voor Girlsday en werd meteen enthousiast. Liv: ‘Ik dacht: daar wil ik aan meedoen!’ Ze schreef zelf een mail aan VHTO en de directeur van haar school en regelde dat alle meisjes uit haar klas op 12 april kennismaken met techniek en ICT. Liv en haar klasgenoten gaan op Girlsday op bezoek bij de Gemeente Rotterdam.

In haar mail aan VHTO schreef ze: ‘Girlsday lijkt me echt zo supervetgaaf, maar mijn school heeft zich niet aangemeld. Kan ik me ook alleen aanmelden?’ Naar de directeur van haar school, Marieke Zijderveld, schreef ze een vergelijkbare mail. Door haar actie regelde Liv niet alleen deelname aan Girlsday voor zichzelf, maar voor alle meiden uit haar klas.

De Gemeente Rotterdam hoopt tijdens Girlsday niet alleen meisjes te inspireren om voor de techniek te kiezen, ze hopen zelf ook geïnspireerd te raken door verfrissende ideeën en inzichten van de meisjes zelf. Portielje: ‘Rotterdam heeft veel werk te bieden in de technische sector. Door mee te doen aan Girlsday hopen we dat meisjes een beter beeld krijgen over technische opleidingen en beroepen. Een vervolgopleiding in die richting willen kiezen en dat ze in de toekomst misschien zelfs bij ons willen komen werken. Ze kunnen bij ons bijvoorbeeld aan de slag als taxateur, constructeur, planoloog, ICT’er, projectmanager of landschapsontwerper.’

Brief aan ouders Vervolgens schreef Liv een brief aan de ouders van alle meisjes van haar klas met de vraag wie er tijd heeft hen op 12 april met de auto naar Rotterdam te brengen. De zestien leerlingen zullen dan deelnemen aan het programma dat de Gemeente Rotterdam speciaal bedacht voor Girlsday.

Programmeren Ook Liv denkt alvast na over de toekomst. Ze weet namelijk al precies wat ze later wil worden. Ze wil studeren aan de TU Delft om later industrieel ontwerper te worden. Liv: ‘Ik vind techniek heel leuk, omdat je nieuwe dingen kunt ontdekken en van alles kunt uitproberen. Mijn vader heeft me geleerd hoe ik moet programmeren en samen met mijn broers en ouders bezoeken we vaak musea waar je technische ontdekkingen kunt doen. Ik houd echt van techniek.’

Pascale Portielje is projectleider bij de Gemeente Rotterdam en organiseert Girlsday voor de gemeente. Ze is heel blij met de actie van Liv. Portielje: ‘Het is goed om te horen dat de behoefte om met techniek en technologie bezig te zijn bij de meisjes zelf ligt. Daar willen we natuurlijk naartoe; dat we geen meiden meer hoeven te werven, maar dat ze zelf naar ons toekomen. Daar gaat mijn hart wel van openstaan.’

Robots en apps

Marieke Zijderveld, de directeur van de basisschool van Liv, was blij verrast met de mail die ze van haar leerling ontving. ‘Techniek is heel belangrijk. We willen ook meisjes bekend maken met de mogelijkheden die het hen biedt. Op een basisschool is het niet altijd mogelijk uitgebreide technieklessen te GI RL SD AY FA CT verzorgen. Door mee te doen met Girlsday hopen we meisjes Deelnemende toch te enthousiasmeren voor bedrijven techniek en bètavakken.’ Girlsday

De Gemeente Rotterdam ontvangt dit jaar naast CBS Smitshoek nog zeven andere scholen. In totaal doen 345 meisjes van verschillende basis- en middelbare scholen uit Rotterdam mee. De Gemeente Rotterdam heeft 24 verschillende programma’s samengesteld waaraan de meisjes in kleine groepjes zullen deelnemen. Portielje: ‘We laten de meisjes onder meer zien hoe je robots in de dienstverlening kunt inzetten, ze mogen zelf een app ontwikkelen en we dagen ze uit mee te denken met het herontwerpen van het Schouwburgplein.’

geven gemiddeld een 2 rapportcijfer 8,

9


Foto: Jurriaan Brobbel

TECHNIEKTALENT.NU

Elke dag Girlsday! Rode wangen en gegiechel. ‘Mag ik ook?’ Nog steeds hoor ik dat ene zinnetje van nieuwsgierige meisjes tussen 10 en 15 jaar. Lisa wilde dolgraag een drone besturen, omdat het echter was dan gamen. Whitney wilde met eigen ogen door een VR-bril kijken en op het digitale dak van een huis voelde ze de hoogtevrees: ‘Te gek, net echt!’ Fatima stond te popelen om haar eigen halsketting te ontwerpen en te printen met de 3D printer: ‘Ze printen zelf een fietsbrug!’

Nieuwsgierigheid prikkelen

meisjes mochten onder meer water reinigen, een Formule 1wagen in elkaar zetten, via straling in dieren kijken, kruis­punten ongelijkvloers maken, aan de slag met elektrische laadpalen, ziektes binnen 24 uur bepalen, stoeien met robots, spelen en leren met interactieve games en landmeten. Ja, zo verrassend veelzijdig is de techniek!

Bouwbedrijf BAM heeft het door: kinderen, dus ook meisjes, leren door te doen, te ervaren, te testen en door alle vragen te stellen die opborrelen in hun creatieve geest. En als je hun natuurlijke nieuwsgierigheid prikkelt, dan staan de meisjes open voor techniek. Dan is de kans groter dat ze het leuk vinden en wellicht nemen ze techniek mee in hun school- of beroepskeuze.

Ogen openen Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf het officiële startsein bij bouwbedrijf BAM op de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De perfecte locatie om de ogen te openen. Ook die van mij. Bij aankomst vielen buiten vooral de traditionele grote, zware

Girlsday 2018 Deze mooie les kreeg ik mee tijdens de aftrap van Girlsday 2018 op 12 april. Maar liefst 358 bedrijven en organisaties openden die dag hun deuren voor 11.262 meisjes. Indrukwekkend! De

10


Ontdekken én doen bij Fiction Factory

machines en kranen op. Binnen maakte ik kennis met de onzichtbare ontwerpen voor schone en duurzame innovatie en met het precisieboren onder de grond. Dat gaven de meisjes me ook aan. Hun oude beeld van vies, voor jongens en zwaar, was in sommige gevallen veranderd.

Doe-dingen bij BAM BAM had namelijk diverse doe-dingen voorbereid: zelf sieraden ontwerpen en 3D printen, met drones vliegen, door AR- en VR-brillen kijken, huizen en gebouwen ontwerpen met BIM, zelfhelend beton testen, glasvezel lassen tot werkvoorbereiden. BAM gaf de meisjes zo een veelzijdig beeld van techniek. ‘Wat vind je van de tunnel?’, vroeg ik aan diverse meisjes. De kleur van de boor (Victor Boogie Woogie), onder voetbalveldjes, wegen en huizen boren, stil asfalt voor minder herrie, veiliger autorijden door asfalt dat licht reflecteert, zonnepanelen bij de ingang, schonere lucht, werkkleding voor vrouwen… Allemaal dingen die opvielen en die de meisjes meenamen naar huis en naar de klas.

Girlpower

Vijftien meiden van Daltonlyceum Spinoza20first stappen binnen in de enorme loods van Fiction Factory in Amsterdam-Noord. In dit ‘bouwatelier’ ontstaan complete winkelinrichtingen voor De Roode Winkel en Tony Chocolonely. Stands voor G-Star en Bugaboo. Het interieur van het Botel en nog veel meer. Tijdens Girlsday ontdekken de meiden hoe creativiteit en techniek hand in hand gaan bij Fiction Factory. ‘Zonder techniek kunnen wij dit allemaal niet maken’, zegt Mark Vrolijk, planner bij het bedrijf.

Leuk ook dat sommige meisjes direct andere creatieve toepassingen zagen voor techniek. Drones die niet alleen bruggen inspecteren, maar ook medicijnen bezorgen. De wrijvingswarmte van auto’s hergebruiken voor schone energie. Een weg van afval maken. Als meisjes mee mogen doen, als ze zelf aan de knoppen mogen zitten en iets mogen maken, dan kunnen we hun hart, hoofd en handen winnen voor de techniek. Niet alleen op Girlsday, dat is niet genoeg. We hebben deze ‘girlpower’ namelijk hard nodig om onze wereld schoner, aangenamer, comfor­ tabeler, duurzamer, leefbaarder en leuker te maken!

Bedrijfsbezoek bij Fiction Factory Fiction Factory – met zo’n 20 procent vrouwelijke medewerkers – is een van de 358 bèta-, technische en ICTbedrijven die meedoen aan Girlsday 2018. De meiden van Spinoza20first vallen met hun neus in de boter bij de Fiction Factory: ze krijgen een rondleiding langs alle disciplines in het bedrijf én maken zelf een modieus tasje van hout en leer. En dat gaat natuurlijk mee naar huis.

Chris van Bokkum is directeur van TechniekTalent.nu. TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemersen werkgeversorganisaties. Het is ons doel om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doen we samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.

Kijkje in de keuken Engineering, prototyping, houtbewerking, lassen, frezen, stoffering en decoratie. Fiction Factory heeft alles in huis. En het bezoek van Spinoza20first krijgt bij elke afdeling een kijkje in de keuken. ‘Echt tof’, zegt een van de leerlingen. ‘We konden ook kiezen voor andere bedrijven. Maar dit sprak me het meeste aan omdat er ook zoveel creativiteit bij komt kijken en ze echt mooie dingen maken.’

11


ING | AMSTELVEEN COLLEGE

Robot Ginger en Virtual Reality bij ING Robot Ginger kan geld pinnen uit een geldautomaat voor mensen in een rolstoel en ouderen helpen met internetbankieren. De robot is een van de innovaties van ING waarmee meisjes tijdens Girlsday op 12 april kennismaken. Ook leren de meisjes tijdens hun bezoek aan ING Bank programmeren, bezoeken ze het cash center en ervaren ze Virtual Reality. grote doos met technologie. We maken gebruik van heel veel IT-systemen die hele snelle berekeningen moeten maken, bijvoorbeeld voor de beurs- of interbancaire handel, maar denk ook aan mobiel bankieren. Om deze IT-systemen te ontwikkelen en gebruiken, hebben we hoogwaardige technologie en gekwalificeerde mensen nodig.’

Voorafgaand aan Girlsday interviewde VHTO Ron van Kemenade. Hij is Chief Information Officer (CIO) en is IT-eindverantwoordelijke voor ING wereldwijd. Van Kemenade vindt dat de technische sector gebaat is bij meer diversiteit op de werkvloer en daarmee met meer vrouwen in IT-functies. Hij keek daarom uit naar het bezoek van de meisjes op Girlsday om hen te enthousiasmeren voor techniek en ICT.

Wat hebben jullie een leuk programma bedacht voor Girlsday! ‘Ja, klopt. Het doel van de dag is dat meisjes IT leuk gaan vinden. We gaan dus geen lange presentaties of verhalen houden, maar willen dat de meisjes vooral zelf gaan doen en ervaren. Ze leren bijvoorbeeld programmeren door middel van een spel onder leiding van onze vrouwelijke programmeurs. Ook leren ze de techniek kennen achter onze pin- en stortautomaten. Ze mogen zelf geld opnemen en storten en zien dan hoe de machine binnen in een pinautomaat werkt. En we hebben robot Ginger natuurlijk.’

Waarom doet ING mee aan Girlsday?

Werken er momenteel bij ING veel vrouwen in ITfuncties?

‘We doen mee aan Girlsday omdat er meer vrouwen nodig zijn in de technologische sector. Nederland heeft een enorme technologische markt die om gekwalificeerde medewerkers staat te springen. Als de markt zich hoofdzakelijk beperkt tot mannen, dan doen we onszelf tekort. We doen dus mee aan Girlsday vanuit maatschappelijk belang. Het is goed om nu al in jonge meisjes te investeren zodat zij straks voor bètavakken kiezen en later een technische opleiding gaan doen. Ik geloof dat diversiteit elke beroepsgroep sterker maakt. Ook de onze.’

‘Bij ING Nederland liggen de man-vrouwverhoudingen in de IT momenteel wat scheef. 14% van onze ICT’ers is vrouw. Interessant is dat deze verhouding in het buitenland heel anders ligt. In Oost-Europese en Aziatische landen is het aantal vrouwen werkzaam in de IT een stuk hoger. In Roemenië bijvoorbeeld is 35% van onze ICT’ers vrouw. Onze cijfers zijn een weerspiegeling van de nationale cijfers over vrouwen in de IT. Niet alleen ING heeft dus belang bij meer vrouwen in technische functies, maar heel veel andere Nederlandse bedrijven ook. Daarom moeten we dus nu al investeren in jonge meisjes, want zij zijn de toekomst.’

Waarom is IT zo belangrijk voor ING? ‘Wat weinig mensen weten is dat ING een van de grootste IT-werkgevers is van Nederland. Een bank is eigenlijk een hele

12


Interactieve middag Dell en Interxion Datacenterbedrijf Interxion organiseerde samen met Dell EMC een interactieve middag die in het teken stond van de wereld achter het internet: data, de cloud en vloggen. Maar liefst 25 enthousiaste meiden van het Amstelveen College kregen een kijkje achter de schermen van het AMS8 datacenter van Interxion.

ACT G IR L S D AY F

Amstelveen College

scholen 90% van de irlsday zegt dat G van de het beeld o.v. bèta, meisjes t. t n ICT heef techniek e veranderd.

Onder meer meisjes van het Amstelveen College bezochten ING op 12 april. Decaan Wietske van Esveld legt uit: ‘Ik ben voorgaande jaren ook met de meisjes mee geweest naar technische bedrijven en werd echt verrast door wat je allemaal kunt met techniek. Dit jaar gaan 120 meisjes uit de brugklas van alle niveaus naar ING, UvA, Atos, Idexx, Goflex en het datacenter van Dell, Interxion. Door deelname willen we de meisjes laten zien dat techniek leuk is en anders dan ze wellicht denken. Bij ons op school wordt relatief veel voor techniek gekozen. Door meisjes én jongens. Dat komt omdat we veel aandacht besteden aan de mogelijk­heden van techniek.’

De dag begon met een interactieve sessie waarin de leerlingen uitleg kregen over de historie van internet, het begrip ‘cloud’ en de rol die datacenters daarin spelen. Daarna volgde een rondleiding door het zwaarbeveiligde datacenter. De dag eindigde met een workshop van Zapp Live presentatrice Saskia Weerstand. Daarin leerden de meiden over het creëren en opslaan van data, maar ook over vloggen. Over de middag vertelt Weerstand: ‘Wat een heerlijk stoere manier om meiden kennis te laten maken met IT. Ik ben blij dat de meiden op deze manier hebben kunnen proeven aan een werkveld dat in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt.’

Foto’s: EPR

Melissa Scholten van Interxion: ‘We doen graag met dit soort initiatieven mee, want diversiteit hebben we hoog in het vaandel. Momenteel wordt de technologiebranche vooral gedomineerd door mannen. Ik denk dat we de meiden zeker geïnteresseerd hebben in onze sector!’

13


‘Happy Girlsday 2018!’ Na dit startsein beginnen vijftig meisjes midden in de WaterCampus enkele minuten te dansen op ‘Run the World (Girls)’ van Beyoncé. Daarna kan Girlsday 2018 in Leeuwarden écht beginnen voor de havo-/vwo-meisjes uit de eerste en tweede klas van RSG ‘Ik had niet verwacht dat ik ook zelf allerlei proefjes mocht doen, dat was wel echt super leuk!’

De sfeer is al gezet door de enthousiaste Terica Raquel Sinclair, Research Engineer bij Wetsus, die de meisjes laat inzien dat engineers net superhelden zijn: ‘Superhelden willen mensenlevens redden. Engineers doen dat ook, met behulp van hun kennis. Dare to dream and study STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics] to change the world!’

Leeuwarder Courant maakt een filmverslag over hoe de meisjes watertechnologie leren kennen tijdens Girlsday. De aanwezige leerkrachten van beide scholen zijn zeer te spreken over de opzet het programma en het plezier waarmee hun leerlingen vandaag rondlopen. Docent Nederlands en loop­baanoriëntatie Renske van IJsseldijk van RSG Wiringherlant vindt het een geweldige dag. Ze ziet welke leuke dingen de meisjes zelf kunnen doen en vraagt zich na afloop af: ‘Waarom ben ik eigenlijk Nederlands gaan studeren? Wat was daar in vredesnaam zo leuk aan?’ De WaterCampus doet als CEW en Wetsus al meerdere jaren op een rij mee met Girlsday. Tjeerd Rintjema, PR and Communications Specialist van CEW, is weer erg tevreden over deze editie van Girlsday: ‘De meisjes zijn altijd positief en ook onder de vrouwelijke werknemers is er veel animo om deel te nemen aan deze dag. Graag volgend jaar weer!’

Bovendien is er pers aanwezig op de WaterCampus: een journalist van de

to

:T

je

er

d

Ri

nt

je

m

a

Na deze energieke aftrap kunnen de meisjes zélf aan de slag met verschillende proefjes, zoals een kleine waterzuivering bouwen voor afvalwater, water ontzouten en zuurstofverbruik van slib meten. Ze doen dit onder begeleiding van meerdere vrouwelijke professionals die werken op de WaterCampus, een samenwerkingsverband tussen Wetsus en CEW. Na de lunch is er tijd voor de meisjes om in kleine groepjes de vrouwen die werken bij de WaterCampus alles te vragen over werken met water. Een leerlinge van het CSG Comenius vat de dag goed samen: ‘Ik had niet verwacht dat ik ook zelf allerlei proefjes mocht doen, dat was wel echt super leuk!’

14

Foto: Judith Strik

Wiringherlant en CSG Comenius.

Fo

WATERCAMPUS

Engineers zijn net superhelden


SCANIA Foto: Niels Zomer

De logistieke puzzel van het productieproces

Weet jij hoelang het duurt om een vrachtwagen te maken? En wat de gevolgen zijn als het productieproces één minuut stil ligt? Deze vragen worden gesteld aan vijftig meisjes van diverse scholen uit Zwolle en omgeving die op bezoek zijn bij Scania Production Zwolle tijdens Girlsday. Het maken van een vrachtwagen duurt overigens ongeveer 6,5 uur en één minuut stilstand kost het bedrijf veel geld.

Deze dames zijn allemaal onderdeel van Young Scania, de netwerkgroep van jonge professionals binnen Scania. Zo ook Bianca Oosterloo, Logistics Engineer, die opmerkt dat tijdens haar praatje de meisjes eigenlijk het liefst zo snel mogelijk het spel weer willen spelen.

De meisjes uit de eerste en tweede klas kunnen zelf tijdens Girlsday ondervinden hoe ingewikkeld de logistieke puzzel van dit proces is. Bij Scania maken ze namelijk gebruik van ‘lean productie’: dat is productie waarbij minder wordt verspild, efficiënter wordt gewerkt en tegelijkertijd minder kosten worden gemaakt. Dit productieproces wordt nagebootst door een spel met Legoblokjes, een spel dat ze zelfs bij de directie van Scania wel eens spelen. ‘Dit is een simpele weergave van de werkelijkheid,’ zegt Debbie Luttmer, Logistics Engineer bij Scania, ‘maar hier denken we wel echt elke dag over na. Dit spel laat zien hoe dynamisch werken in de techniek is. Je verveelt je nooit!’

Dat enthousiasme ziet ook Janneke Akkerman, Communications Advisor, waarmee ze Girlsday 2018 opnieuw als een geslaagd evenement ervaart. Voor het derde jaar doet Scania mee en ieder jaar verzinnen ze een nieuwe doe-activiteit: ‘We laten graag elk jaar een andere kant van ons bedrijf zien. Dit jaar krijgen de meisjes echt een goede indruk van de logistieke kant van ons productieproces.’ Scania wil graag de komende jaren meer meisjes enthousiasmeren voor techniek en meer vrouwen in dienst nemen. ‘Om dat doel te realiseren hebben we diverse acties uitgezet. Ook Girlsday kan hier een belangrijke rol in spelen,’ zegt Irene Molendijk, HR Business Partner.

Het spel is een enorme uitdaging, want het gaat om tijd én dus geld. Al gauw rennen de meisjes in het rond om slimmer en efficiënter te produceren. Ondertussen komen vrouwelijke medewerkers langs bij de groepjes om te vertellen waarom zij voor techniek hebben gekozen en voor een baan bij Scania.

15


‘Ik houd van theater! Ik houd zo van theater!’ roept Julia van OBS De Burght al tijdens de rondleiding achter de schermen van De Balie in Amsterdam. Het enthousiasme en de nieuwsgierigheid van de zeven meisjes blijft tijdens het twee uur durende bezoek onverminderd. Na de rondleiding, waarin ze onder andere leren hoe het komt dat geluid tijdens de vertoning van een film uit het scherm kan komen voor een realistischer effect, mogen de meisjes zelf aan de slag met de audiomixer en lichtcomputer. Dana Claasen en Sarah Wienke, beide werkzaam bij De Balie als medewerker techniek, leggen hen de fijne kneepjes van het vak uit, en vertellen daarnaast over hun ervaring als theatertechnicus, van de ergste blooper tot de allerleukste momenten die ze hebben meegemaakt.

en natuurlijk vooral ook achter de knoppen, als lichttechnicus en geluidstechnicus. ‘Kun jij even de echo erop zetten, alsof je in een kerk staat?’, vraagt Dana aan Pien, de geluidstechnicus in spe. Sterre vindt het bedienen van de lichtcomputer het allerleukst: ‘want daarmee kun je steeds iets anders doen en nieuwe dingen ontdekken.’ Niet alleen de meisjes worden enthousiast van Girlsday. Dana heeft ook vorig jaar bij De Balie Girlsday begeleid, en doet ook dit jaar met veel plezier weer mee: ‘Ik vind het zo leuk om hieraan mee te doen, ik word er zelf ook helemaal enthousiast van!’ Ook Sarah, die dit jaar voor het eerst Girlsday begeleidt, is positief. ‘Ik vind het heel leuk om te merken dat de meisjes zelf zoveel initiatief nemen en heel enthousiast en actief meedoen.’

Wanneer Dana vraagt of de meisjes hun eigen Holland’s Got Talent show willen houden in de speciaal voor Girlsday gereserveerde theaterzaal, beginnen de meisjes meteen te juichen. Van podiumvrees is bij deze groep geen sprake: er wordt meteen druk overlegd over dansroutines en toneelstukken. Iedereen komt aan de beurt in iedere rol: op het podium, als jury, publiek,

Na afloop van het bezoek geven alle meisjes aan dat ze later misschien zelf ook wel theatertechnicus willen worden. Sara uit groep 8 heeft nog enige twijfels, maar overweegt het wel: ‘Ik denk dat ik dit wel op nummer twee ga zetten van wat ik later wil doen. Nummer één is iets bij de politie.’ Ze hebben in ieder geval veel geleerd. Voor Sofie was het hoogtepunt leren ‘hoe je de knoppen moet gebruiken en hoe het allemaal werkt.’ Eén ding is zeker, ze zullen na deze ervaring achter de schermen nooit meer hetzelfde naar een theatervoorstelling kijken!

T G IR LS D AY FA C scholen Deelnemende ay geven Girlsd n gemiddeld ee r 8,5 rapportcijfe

Foto: Ayla Kruis

DE BALIE

Theatertechniek in de schijnwerpers bij De Balie

16


MAASWAAL COLLEGE

‘Girlsday is een waardevolle manier om de praktijk te leren kennen’ Al zes keer eerder deden meisjes van het Maaswaal College in Wijchen mee aan Girlsday. Dit jaar bezoeken leerlingen uit de tweede klas van de vmbo-school technische bedrijven in de omgeving. Decaan van de school Maike Peters vindt het belangrijk dat meisjes kennismaken met techniek en ICT. Peters: ‘Girlsday is een waardevolle manier om de praktijk te leren kennen.’

Wat is jullie programma op 12 april? ‘We verdelen de 140 meisjes in acht verschillende groepen. Elke groep fietst samen met een begeleider naar het bedrijf dat zij gaan bezoeken. Ieder bedrijf heeft een ochtendprogramma voorbereid. We bezoeken onder meer het bedrijf Alewijnse, dat elektrotechnische systemen voor de maritieme en industriële sector verzorgt. De meisjes krijgen een rondleiding door het bedrijf, een presentatie van medewerkers en doen een quiz. Ze kunnen een prijs winnen en gaan naar huis met een goodiebag. Het bedrijf doet echt zijn best, hartstikke leuk!’

G ’s: to

Waarom doen jullie ook dit jaar weer mee aan Girlsday? ‘We vinden het belangrijk dat leerlingen kennismaken met de praktijk. Dat ze kunnen zien en ervaren hoe het er op de werkvloer aan toegaat. In de technische sector is veel werkgelegenheid, dus het is belangrijk dat meiden weten wat voor kansen hier voor hen liggen. Ik denk dat vrouwen heel geschikt zijn voor technische beroepen, maar dat ze niet altijd weten wat voor mogelijkheden de techniek en ICT hen biedt. Door deel te nemen aan Girlsday krijgen leerlingen hier inzicht in.’

Fo

Waarom is het belangrijk dat een vmbo-school meedoet aan Girlsday? ‘Technische bedrijven staan te springen om praktijkmensen. In de technische wereld staan momenteel heel veel vacatures open. Het is belangrijk dat VMBOleerlingen nu alvast kennismaken met een mogelijke praktijkrichting. Ik denk dat meisjes met een vmbo -achtergrond heel veel competenties hebben die ze in de technische wereld in kunnen zetten. Zo werken meisjes vaak heel secuur.’

TV

Een meisje van onze school had eerst interesse in een vervolg­ opleiding in de zorg, maar is toch overgestapt op een technische opleiding. Hoewel ik denk dat verschillende factoren meespelen bij zo’n beslissing, Girlsday kan ze net een zetje geven om voor de techniek te kiezen.’

Heb je er zin in? Ik heb heel veel zin in Girlsday 2018! Ik ben vorig jaar met een groepje naar het bedrijf Heesen Yachts in Oss geweest. De meisjes en ikzelf keken onze ogen uit. Heesen Yachts maakt luxe jachten waarvan het productieproces heel interessant is om te bekijken. Het is bijzonder om te zien wat er allemaal bij komt kijken om een jacht te maken. Dit was een hele positieve ervaring. Ik ben benieuwd wat we dit jaar allemaal gaan zien en leren.’ Zei Maike Peters voorafgaand aan Girlsday.

Wat levert zo’n bezoek de meisjes op? ‘Deelname aan Girlsday laat de meisjes zien dat techniek breder is dan alleen autotechniek. Ik merk dat wanneer ik met meisjes praat over techniek, ze denken dat het niet verder gaat dan aan auto’s sleutelen. Door technische bedrijven te bezoeken, komen ze erachter dat je met techniek heel veel kanten op kunt.

De 140 meisjes uit de tweede klas vmbo-basis, -kader en mavo van het Maaswaal College bezochten tijdens Girlsday 2018 de volgende bedrijven: Alewijnse, Eromes, Modderkolk, Kropman, NTS Systems, 100% Zonnig, Remmits en Installatiewerk.

17


Ingenieursbureau Sweco in de Bilt ontwerpt en ontwikkelt samenlevingen en steden van de toekomst. Het bezoek van de meisjes van het Nieuwe Lyceum tijdens Girlsday is daarom extra bijzonder. Zij zijn tenslotte de nieuwe generatie die zal wonen en werken in die toekomstige samenlevingen. Sweco hecht veel waarde aan het vergroten van de participatie van meisjes in technische functies. Door meisjes nu al kennis te laten maken met de mogelijkheden binnen techniek hoopt Naciye Selvi hen te enthousiasmeren om later ook voor het ingenieurs-vak te kiezen. helpt om alle opties op een vervolgopleiding open te houden. Ze had zelf geen idee wat ze wilde worden en ging daarom Wiskunde studeren; een opleiding waar je nog alle kanten mee op kan. Nu houdt ze zich bij Sweco bezig met productontwikkeling voor verkeerslichten, bijvoorbeeld om ze zo af te stellen dat fietsers in de regen minder lang voor een rood stoplicht moeten wachten. Naciye vertelt over wat het dichtst bij de meisjes staat: haar studiekeuze. Tijdens haar opleiding Bouwkunde merkte Naciye dat er niet genoeg diepgang zat in de vakken die werden aangeboden. Ze besloot daarom te kiezen voor de richting Civiele Techniek. Uiteindelijk is ze terechtgekomen bij Sweco waar ze nu als 3D Ontwerper Civiele Bouw werkt met een specialisatie in kunstwerken. Dit maakt dat ze creativiteit kan combineren met rekenwerk. Voor rolmodel Nicoletta is een van de voordelen van werken bij Sweco dat je veel doorgroeimogelijkheden hebt. Ze legt de meisjes uit dat ze is begonnen als werkvoorbereider en nu werkt als projectleider.

Foto: Sweco

SWECO

Sweco-rolmodellen maken meisjes enthousiast voor het ingenieursvak

Sweco is al langer actief bezig met het bevorderen van gelijke rechten en kansen binnen het bedrijf. Zo hebben ze onder andere diversiteit opgenomen in hun businessplan als een essentieel onderdeel voor een innovatieve en inspirerende werkomgeving. Deze visie wordt uitgedragen tot in de hoogste lagen van de organisatie. In februari 2017 is Marianne Vermijs benoemd tot divisiedirecteur Water & Energie van Sweco Nederland, en sinds 18 april is Åsa Bergman de nieuwe president en CEO van Sweco. Over deelname aan Girlsday hoefde Naciye Selvi dan ook niet lang na te denken: ‘Ik ben zelf rolmodel voor VHTO, dus ik wil graag dat Sweco meer bekendheid krijgt bij vrouwen om te laten zien wat het betekent om bij een ingenieursbureau te werken.’

Hanneke, werkzaam als adviseur duurzame energie, vraagt de meisjes hoe je een schoolgebouw kunt verduurzamen. ‘Zonnepanelen,’ roept een van de meisjes. ‘Ja’, zegt Hanneke, ‘maar wat zou er nog meer kunnen? Kijk maar eens naar deze foto.’ De meisjes buigen zich over een warmtefoto van een gebouw en constateren dat er hier veel warmte verloren gaat door de muren. Er kan dus ook nog wel het een en ander verbeteren wat betreft isolatie. Hanneke legt uit dat ze naar het grotere plaatje kijkt, vervolgens alle kosten berekent en de klant adviseert wat het meest oplevert qua besparing. Deze veelzijdigheid past goed bij Hanneke. Ze wilde eigenlijk kapper worden, maar moest van haar vader techniek kiezen. Dat werd een opleiding bouwkunde, waar ze nu haar boeiende baan aan dankt. Toch heeft ze alsnog een kappersopleiding gedaan, omdat ze het leuk vond. Uiteindelijk doet ze dus alsnog allebei!

Tijdens de speeddatesessie zijn er maar liefst 7 rolmodellen van verschillende leeftijden, achtergronden en afdelingen die hun belangrijkste geleerde lessen meegeven. Maar wellicht nog leuker, waar de meisjes hun vragen op mogen afvuren. Wat doet een system engiT G IR LS D AY FA C neer? Hoe ziet de dag eruit van een productmanager? holen 94% van de sc Met wie praat je allemaal t het geeft aan da als adviseur duurzame t niveau van he energie? Sandra, een van ed programma go de rolmodellen, vertelt het aansloot bij dat een Natuurprofiel meisjes.

Het kennismaken met rolmodellen wordt ook door Helen Dil, docent van het Nieuwe Lyceum, enorm gewaardeerd. Door te praten met vrouwen die richtingen als Aardwetenschappen, Wiskunde of Bouwfysica raken meisjes hun angst voor exacte

niveau van de

18


daarvoor is het veel te doorzichtig?’ vragen de meisjes zich af. Na bekendmaking van de antwoorden (de lamp blijkt wel van cd’s en dvd’s) en uitreiking van een prijs aan de drie meisjes die maar 1 vraag fout hadden is de dag ten einde.

vakken kwijt, merkt ze op. Waar meisjes eerst onzeker waren over lage cijfers, horen ze nu van Naciye dat ze haar opleiding prima heeft afgerond met een 6,5 voor Wiskunde. ‘Een voldoende betekent dat je het snapt,’ benadrukt ze. Het gevarieerde gezelschap aan vrouwelijke medewerkers maakt dan ook veel indruk bij de meisjes.

De leerlingen Fleur en Milou omschrijven hun Girlsday als informatief en leerzaam en gaan tevreden naar huis, met als aandenken een speciale Girlsday-magneet, uiteraard gemaakt door de 3D-printer van Sweco! Ook voor Sweco is Girlsday een bijzondere en succesvolle ervaring. Volgend jaar willen ze het grootser gaan aanpakken en met meerdere locaties deelnemen.

Foto: Aventics

Na de speeddate is het tijd voor een uitgebreide lunch om op te laden voor het middagprogramma. De meisjes maken kennis met de toepassingen van Virtual Reality en Mixed Reality in projecten van Sweco. Er wordt gegild als ze dreigen van een gebouw af te vallen. Tijdens het wachten buigen ze zich over de materialen die hergebruikt zijn voor de meubels in de vergaderzaal. ‘Deze lamp kan toch nooit van cd’s en dvd’s gemaakt zijn,

Het knalt bij Aventics Pneumatiek? Wat is dat nou?! Op die vraag weten tenminste 9 meisjes van de BSO Twizon uit Boxtel het antwoord. Zij mogen tijdens Girlsday op bezoek bij Aventics, een fabrikant van pneumatische componenten, systemen en speciale toepassingen. Simpel gezegd is pneumatiek een techniek waarmee je middels lucht dingen in beweging kan zetten. Met kleine proefjes en simpele voorbeelden legt Jacqueline van Pelt (marketing & communicatie) uit waar pneumatiek allemaal wordt toegepast. Denk bijvoorbeeld aan het kleine platform dat onder de deuren van de trein uit komt wanneer deze bij een perron stopt. Of dat zuchtende geluid van een vrachtwagen als die voor het rode stoplicht remt. Bijzonder is het enorme jacht, ooit in het bezit geweest van Steve Jobs, waarvoor Aventics het bedieningssysteem voor de motoren heeft ontworpen en geïnstalleerd. Misschien wat dichter bij huis zijn de chocoladezoenen. Hoe komen die in de verpakking zonder dat iemand ze hoeft aan te raken? Precies, onder andere door middel van pneumatiek.

tijd om naar buiten te gaan. De raket gaat wel 20 meter de lucht in, dus enige voorzichtigheid is geboden. Met veiligheidsbrillen op installeren de meisjes hun raket op het lanceerplatform. De luchtdruk wordt opgevoerd met een simpele fietspomp totdat de raket meters hoog de lucht in schiet. Een knallend einde van een geslaagde Girlsday bij Aventics.

Om te voelen hoe krachtig lucht is, mag het kleinste meisje van de groep plaats nemen aan de voorkant van een cilinder. Aan het uiteinde staat de rest van de groep die wordt gevraagd de buis die uit de cilinder komt tegen te houden. Met een pomp drukt Maud steeds meer lucht in de cilinder. Bij iedere slag moeten de andere meisjes harder hun best doen de buis tegen te houden. Toch is al hun kracht niet genoeg om die van één meisje tegen te houden. De groep is na zo’n tien keer pompen naar de andere kant van de kamer gedrukt.

Stephanie Prinsenberg, die de meisjes vandaag begeleid, werkt al 22 jaar in de techniek en dat is vandaag de dag nog steeds best bijzonder. ‘Als vrouw in de techniek val je op. Dit is een voordeel wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Tussen alle CV’s van die mannen spring jij er als vrouw uit.’ Zo ging dat ook bij Aventics. Toen ze een nieuwe collega zochten was Stephanie inderdaad de enige vrouw die solliciteerde en daarmee had ze meteen de aandacht. Ze mocht op gesprek komen, werd aangenomen, en is nu de accountmanager West Nederland. ‘Door mee te doen aan Girlsday worden wij zelf ook aan het denken gezet,’ legt Jacqueline uit: ‘Twee jaar geleden werkte ik nog als enige vrouw bij Aventics, maar inmiddels zijn we al met z’n drieën. We gaan dus de goede kant op.’

Het meest spectaculaire onderdeel bij de Girlsday van Aventics is de raket. Na een uitgebreide knutselpartij waarbij ieder meisje een plastic fles heeft omgetoverd in een feestelijke raket is het

19


PHILIPS

Techniek en gezondheid

Een logische keuze voor meisjes bij Philips Wat je niet kent dat kun je ook niet kiezen. Vanuit die gedachte organiseert Philips een Girlsday met veel vrouwelijke rolmodellen die de veelzijdigheid en mogelijkheden binnen de technische sector laten zien. Ruim 140 meisjes van het Heerbeeck College, Lorentz Casimir Lyceum, Van Maerlant lyceum en Frits Philips Lyceum mogen bij hen op bezoek. Daarnaast zijn ook dochters van Philips medewerkers welkom.

De plenaire aftrap wordt gedaan door Suzanne Verzijden. Zij is HR manager Philips Benelux en heeft onder andere in de Verenigde Staten gewerkt. Ze benadrukt nog maar eens hoeveel werk er in Nederland nog aan de winkel is. ‘Met 18% staat Nederland op de laatste plaats voor wat betreft het aantal vrouwen in techniek in Europa. Het is tijd om dat te veranderen.’ Bente de Lat is één van die vrouwen die middels haar verhaal de meisjes probeert te inspireren om voor techniek te kiezen. Had ze ooit gedacht dat ze vandaag de dag bij Philips zou werken als project manager cardiologie? Absoluut niet. Wel wist ze dat ze creatief is, geïnteresseerd in gezondheid, en techniek ook wel leuk vindt. Via haar studies en traineeships heeft ze iedere keer gezocht naar een combinatie van dit alles. Dit maakt dat ze bijvoorbeeld op technisch niveau aan een hart revalidatie app werkt, maar ook een samenwerking coördineert met de

20


Foto’s: Igor Vermeer

‘Ik merk dat meisjes ander soort vragen stellen. Jongens duiken meteen de techniek in en willen weten hoe alles werkt. Meisjes vragen meer naar de relaties. Zij proberen het grotere plaatje te begrijpen.’

Hartstichting. Haar boodschap is dan ook dat je je eigen route kunt bepalen. Kiezen voor techniek betekent niet dat je alleen nog maar één ding zult gaan doen.

workshop ‘CoCreate – The influence of trends’ wordt er gretig gebruik gemaakt van de ‘toolkit’, een grote kast vol met blokken en elementen. Hier leren de meisjes hoe trends een grote invloed hebben bij de totstandkoming van nieuwe innovaties. CoCreate is een methode die medewerkers van Philips vaak gebruiken om tot creatieve oplossingen te komen. De laatste workshop ‘Scrum’ brengt de meisjes terug in hun dagelijkse praktijk, namelijk een gezond gebit. Hoe kun je nog beter je tanden poetsen en welke software kun je hiervoor ontwikkelen? Een creatieve brainstorm resulteert in een veelvoud aan ideeën om de Sonicare Kids app van Philips nog beter te maken.

Het eerste onderdeel van het programma van Philips is een plein waarbij de meisjes langs zes verschillende demo’s lopen. Daar zitten veelal jonge vrouwen die vertellen over hun technische achtergrond en wat ze nu bij Philips doen. Een van hen is Tina Schoffelmeer. Zij komt van origine uit de luchtvaart waar ze als monteur werkte. De vuile handen hebben plaatsgemaakt voor de meest recente augmented reality techniek voor MRI scanners. Op de vraag hoe zij denkt dat meisjes techniek benaderen antwoordt ze: ‘Ik merk dat meisjes ander soort vragen stellen. Jongens duiken meteen de techniek in en willen weten hoe alles werkt. Meisjes vragen meer naar de relaties. Zij proberen het grotere plaatje te begrijpen.’

Het is niet vreemd dat de meisjes bij Philips zo enthousiast zijn, volgens leraar Hans Litjes (Were Di): ‘Bij ons kiest bijna 70% van de VWO-meisjes een N-profiel. Vaak ook nog een combinatie tussen techniek en gezondheid. De meisjes zien er het voordeel van in om beide te doen. Dat is ook wel logisch, want veel van hun ouders werken hier in de regio in de technische sector en zij zijn daarmee een voorbeeld voor hun kinderen.’ Juist de combinatie van technologische innovaties in de gezondheidszorg is iets wat meisjes aanspreekt. Philips is daarvoor een belangrijke werkgever in Eindhoven. Door mee te doen aan Girlsday laten zij zien dat techniek dus niet alleen geschikt is voor jongens, maar juist heel divers en daarmee ontzettend interessant voor meisjes.

Bij het tweede onderdeel van het programma, namelijk de drie workshops, duiken de meisjes echter ook vol de techniek in. Tijdens de workshop ‘Lean – Making pathology more efficient: Digital Pathology’ worden de meisjes in professionele labjassen gestoken. Met een microscoop moeten ze de juist ziektes proberen te herkennen, terwijl hun collega’s de gegevens analyseren. Dit gaat niet altijd even makkelijk. De opdracht gaat er dan ook om samen na te denken hoe digitale technologie ingezet kan worden om het werk in een ziekenhuis te verbeteren. Bij de

21


Foto’s: VodafoneZiggo

VODAFONEZIGGO

Als je digitaal vaardig bent, ligt de wereld aan je voeten

VodafoneZiggo doet al jaren mee aan Girlsday en dit jaar zelfs op zeven locaties: Leeuwarden, Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. In totaal kwamen ruim 200 meisjes op bezoek. De meisjes kregen workshops kabelstrippen en programmeren. Ook gingen ze met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van technologie.

VodafoneZiggo wil zoveel mogelijk mensen digitale skills bijbrengen, zodat iedereen mee kan komen met de technieken van de nieuwe tijd. Twee directeuren leggen uit waarom. ‘De digitale samenleving geeft mensen ontelbare mogelijkheden’, zegt Marieke Dekker, executive director External Affairs bij VodafoneZiggo. ‘Maar dan moeten mensen wel goed weten hoe ze omgaan met de technieken die daarbij komen kijken. Als je digitaal vaardig bent, ligt de wereld aan je voeten. We geloven in de positieve impact van technologie en digitale media. Wij willen ervoor zorgen dat digitale technologie voor­ delen biedt voor iedereen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen. Dat begint bij goede educatie, dus daar maken we ons sterk voor.’ Nicole Hoebink, director Installation & Maintenance: ‘Ik vind dat elke afdeling een mooie afspiegeling van de samenleving zou moeten zijn. Zéker ook de technische staf. Ik geloof namelijk dat je door diversiteit in teams te creëren, verschillende stijlen en persoonlijkheden, je nog veel mooiere resultaten kunt bereiken. Het percentage mannen op mijn afdeling is momenteel ruim

90 procent en als ik alleen naar de monteurs kijk dan kan ik de vrouwen op één hand tellen. Ondanks dat ik vind dat de mannen het heel goed doen, streven we bij VodafoneZiggo naar een betere man/vrouw-balans.’

22


Ronald Dubbeldam, Teamleader iCAS

Foto’s: Mila van Egmond

Je ziet ze vliegen bij Luchtverkeersleiding Nederland

‘Diversiteit is goed voor het team en goed voor het bedrijf.’

In de bus onderweg richting de radartoren worden al de eerste vragen gesteld: ‘Wat gebeurt er als de radar 10 seconden stil staat?’ ‘Wat gebeurt er bij een stroomstoring?’ Wanneer ze bij de radartoren parkeren wordt er geroepen: ‘Wow. Dit is gaaaaaf.’

aan de hand is en welke oplossingen ze hiervoor kunnen bedenken. Dit betekent dat het niveau van het werk heel operationeel is, en dit is precies wat het zo leuk maakt. Dan loopt Petra Tuin binnen, HRM consultant: ‘Lucht­verkeers­ leiding Nederland heeft de grote wens om meer vrouwen binnen te halen. Kies voor techniek: de wereld ligt aan je voeten!’ Dat moet wel goedkomen, want de meisjes van het Kaj Munk college zitten in een speciale science­klas. Dat betekent dat ze naast het gewone curriculum ook ‘projecten’ krijgen, zoals robotica, hacken en moleculen. Oumaima en Amy (beiden 13 jaar) vinden eigenlijk alle projecten leuk. Ze kozen voor de scienceklas omdat moeder (Oumaima) en broer (Amy) ook bètawetenschappen hebben gedaan. 80% van de leerlingen van de science klas kiest voor een NT of NG profiel. Ook Cynthia Kuiper, Bèta-coördinator en biologie docent blikt terug op een geslaagde dag: ‘Interactie buiten de klas­ lokalen is heel nuttig voor docenten. Ik ga met zo veel inspiratie terug. En ik weet weer waar ik mijn leerlingen voor klaarstoom; je weet weer waar je het voor doet.’

De radartoren staat naast één van de zes landingsbanen van Schiphol: de Zwanenburgbaan. Speciaal voor Girlsday hebben zij hun deuren geopend en mogen de veertien meisjes van het Kaj Munk College op exclusief bezoek komen. Ze krijgen uitleg over het Instrument Landing System, meetvliegtuigen en landen tijdens verschillende weeromstandigheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er sneeuw in de sensoren komt? Drie technische vrouwen van Luchtverkeersleiding Nederland leggen uit waarom zij voor techniek, en specifiek de luchtvaart, hebben gekozen. Wat vooral benadrukt wordt is dat ze in hun werk veel van hun creativiteit kunnen gebruiken. Er is veel activiteit in de radartoren en dat maakt het werk erg dynamisch. Bij iedere melding moet er weer opnieuw gekeken wordt wat er

23


SHELL

Shell Pernis opent haar deuren voor meisjes van de Charles de Foucauld Mavo

Een vet technische tour Shell Pernis opent haar deuren om dertig

De meisjes worden welkom geheten door Marjolein Mutsaers, Learning Supervisor Moerdijk. ‘Ik weet met mijn technische achtergrond uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om te laten zien welke fantastische mogelijkheden er zijn om als vakvrouw in een technisch bedrijf aan het werk te gaan. Daarom ben ik blij dat wij dit kunnen doen voor deze meiden en ik hoop dat ook mijn eigen kinderen in de toekomst op deze manier kennis kunnen maken met de mogelijkheden die je hebt als je kiest voor techniek!’

meisjes van de Charles de Foucauld Mavo uit Spijkenisse een kijkje in de keuken te geven. In felrode overalls mogen ze ontdekken wat het betekent om een technische vakvrouw te zijn bij een

Na deze ontvangst en een toelichting op het programma stappen de meiden in de bus voor een rondrit over het Shell terrein. Richard Gouw, Learning Advisor, is de gids en vertelt wat er allemaal gebeurt in en rondom onze raffinaderij. Onderweg wordt er ook een bezoek gebracht aan een controlekamer, de werkplaats en de brandweer. Het is geen alledaags gezicht op het terrein van Shell Pernis, dertig meisjes gekleed in rode overalls, kijken hun ogen uit.

dergelijk groot bedrijf.

24


Foto’s: Shell

‘Ik wil al sinds de eerste klas Process Operator worden! Ik ben sowieso al erg technisch, ik ben veel bezig met computers, en na de Girlsday weet ik het zeker: Ik wil Process Operator bij Shell worden!’ Jacques Demmenie, docent wiskunde, begeleidt de meisjes tijdens het bezoek aan Pernis. ‘Wij vinden het heel belangrijk dat meisjes in het tweede lesjaar al in aanraking komen met techniek. Daarom zijn we heel blij dat wij tijdens Girlsday aan deze tour bij Shell Pernis mogen deelnemen, want dit geeft een goed beeld van werken in de techniek. Deze kennismaking op jonge leeftijd kan vaak doorslaggevend zijn voor de keuze van een technisch profiel aan het eind van dit lesjaar.’

Mandy Tilmans, leerling Charles de Foucault Mavo

Kirsten ‘Ik ging al vanaf jong af klussen met mijn brommer. Voor mij was het toen heel gewoon om techniek te kiezen. Het zou Shell goed doen om meer vrouwen hier te hebben werken. Ze hebben toch soms een andere kijk op dingen, en dat voegt alleen maar waarde toe. Ik merk vaak dat mijn kijk erg gewaardeerd wordt en met mijn ideeën wordt daadwerkelijk iets gedaan. Zo werk ik netter dan veel jongens. We moeten bijvoorbeeld tekeningen maken van een onderdeel van een pomp, dat doe ik dan keurig. Ik denk dat we van de mannencultuur snel afkomen zodra er meer vrouwen in de techniek werken.’

Tijdens een lekkere lunch op het Centraal Kantoor ontmoeten de meisjes onderhoudsmonteur Kirsten en procesoperator Saskia. Beide collega’s zijn te bewonderen in de VHTO-filmpjes Dit doe ik waarin zij vertellen waarom zij voor een technische opleiding hebben gekozen en hoe hun werkdag bij Shell eruit ziet. Aan het einde van de dag krijgen alle meisjes nog een goodiebag met een stukje gereedschap, een zoutwaterauto die ze zelf thuis of op school in elkaar kunnen zetten en nog enkele leuke gadgets. ‘We kunnen terugkijken op een heel geslaagde dag’ zegt Elly Snijders, Lead HR Accountmanager. ‘Met Girlsday willen we meisjes duidelijk maken dat techniek er ook echt voor hen is. Met een technische opleiding kun je later prachtig en -niet onbelangrijk- goed betaald werk krijgen. Bij Shell zien we graag meer vrouwen aan het werk in technische banen. Hopelijk hebben we vandaag weer een aantal meisjes kunnen enthousias­ meren voor een technische opleiding’.

Brenda ‘Ik vind het leuk om met mijn handen te werken en was altijd al veel aan het sleutelen. Bovendien is het werk in de techniek heel erg gevarieerd en biedt het veel mogelijkheden. Ik wil daarom graag laten zien hoe interessant het is.’

25


Ook bij Verhoeven Oss gaan de deuren open tijdens Girlsday. De machinefabriek, die in 1968 werd opgericht door Sjef Verhoeven, is niet alleen een belangrijke leverancier in de regio, maar is actief tot in Australië. Ze blijven maar groeien en zijn daarom altijd op zoek naar jong technisch talent. De zeventien meisjes van de Mavo+ klas van scholengemeenschap Het Hooghuis zijn van harte welkom.

Praktijkopleider Peter van Dijk en Kevin van den Elzen ontvangen de groep in de huiselijke kantine van het bedrijf. Het warme familiekarakter van het bedrijf is duidelijk voelbaar. Wat de meisjes precies gaan doen weten ze nog niet, maar het heeft in ieder geval iets met techniek te maken. Na de bedrijfspresentatie is het duidelijk geworden dat in ze bij Verhoeven Oss grote transport- en handlingsystemen maken en oplossingen voor procesautomatisering bedenken voor een diversiteit aan bedrijfstakken. Denk bijvoorbeeld aan transportbanden voor bakkerijen, soepfabrieken, maar ook de Efteling. Tevens worden er nieuwe uitvindingen gedaan, zoals de omgekeerde magnetron om broden snel af te koelen.

die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van productielijnen voor industriële bakkerijen legt uit hoe je aan een kaasstengel kan zien of hij door een machine van Verhoeven Oss is gemaakt. Volgende keer wanneer de meisjes een kaasstengel eten zullen ze extra letten op de platte onderkant. Tenslotte mogen ze ook zelf aan de slag. Met een scala aan moertjes, boutjes en bijbehorende schroevendraaiers knutselt ieder voor zich een metalen skelet in elkaar. Karen Bemer, docent Engels, benadrukt het belang dat de school hecht aan een introductie in de techniek voor meisjes. Leerlingen mogen zelf hun stages uitkiezen en hier is een duidelijk verschil te zien tussen jongens en meisjes. Waar jongens vaak automatisch een technisch bedrijf zoeken, kiezen meisjes juist helemaal niet voor een techniek-stage. Dat is een gemiste kans, omdat techniek meisjes veel te bieden heeft. Girlsday wordt dan ook gezien als een mooie stimulans om echt kennis te maken met de wereld van techniek. Het bezoek bij Verhoeven Oss is dan ook niet alleen gezellig, maar vooral ook leerzaam om te zien hoe bedenken en maken allemaal bij techniek horen.

Tijd om dit in de praktijk te zien. Tijdens de rondleiding door de werkplaats wordt het hele productieproces uitgelegd. Bij Verhoeven Oss ontwikkelen ze niet alleen, maar produceren ze ook nog steeds, iets wat hoog gewaardeerd wordt. Wil er iemand een puntlasser uit proberen? Met een stofjas aan en een beschermingsbril op wagen enkele zich eraan. De vonken zijn prachtig, maar toch ook een beetje eng. Een medewerker

Foto’s: leXlab

VERHOEVEN

Unieke kaasstengels door de machines van Verhoeven

Feest in het LeXlab! 22 meisjes van Basisschool De Twee Wieken hebben tijdens Girlsday een vol programma in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gehad. De meisjes maakten in het LeXlab kennis met de wereld van 3D printen, recycleden kunststof en ontdekten de codes en programma’s waarmee robots worden aangestuurd.

26


Optiek Van der Weij

Project HHTT

Rioolwaterzuivering Meppel

Schildersvakopleiding

3


Meisjes maken kennis met beroepen in bèta, technologie en ICT. Doet uw school of bedrijf ook weer mee? Girlsday 2019 donderdag 11 april Aanmelden via www.girlsday.nl

Uitgave September 2018 © VHTO Dit Girlsday Magazine is een uitgave van VHTO en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu Samenstelling en eindredactie: VHTO Ontwerp: Piraña grafisch ontwerp Coverfoto: Jurriaan Brobbel

/VHTOamsterdam #Girlsday2019 Foto: VodafoneZiggo

Girlsday is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park 400 1098 XH Amsterdam 020 - 888 4220 / girlsday@vhto.nl www.vhto.nl / www.girlsday.nl 28

/VHTOamsterdam /GirlsdayNederland

Girlsday Magazine 2018  
Girlsday Magazine 2018  
Advertisement