Page 1

Voorwoord Bijzonder Welkom; een boek dat je de weg wijst naar de meest gastvrije en bijzondere adressen in Nederland. Waarom bijzonder? Omdat in alle genoemde genoemde winkels, ondernemingen en horecagelegenheden mensen met een beperking beperking werkzaam zijn. Mensen die gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan en waar mooie producten worden gemaakt.

Bijzonder Welkom telt intussen 645 adressen en op de website komen er elke week nieuwe bij. Variërend van cadeauwinkels, lunchrooms en galerieën tot theatergezelschappen. Daar worden we blij van. We willen dan ook iedereen iedereen bedanken die aan dit initiatief heeft meegeholpen. Of die dit boek heeft gegekocht. Wil je ook anderen blij maken met deze bijzondere adressen? Bijzonder Welkom is te bestellen op de website www.bijzonderwelkom.nl. Rest mij nog een ding om te zeggen: je bent bijzonder welkom om al deze adressen te ontdekken!

Voorwoord

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) brengt dit boek uit, omdat zij de zichtbaarheid van mensen met een beperking wil vergroten. En barrières barrières wil wegnemen. Opdat mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten. Het begon allemaal met het boek ‘Lekker Anders’ in 2008. In dit boekje gaven we een overzicht van de leukste restaurants waar mensen met een beperking werwerken. In juni 2009 volgde de website Bijzonder Welkom, www.bijzonderwelkom. nl. Hier staan bijzondere adressen in heel Nederland overzichtelijk op een rij. rij. Je kunt er zoeken per provincie of op de categorieën boerderijen, dienstverlening, dienstverlening, horeca, kunst, vrije tijd en winkels. En nu is het zover: Bijzonder Welkom Welkom is in boekvorm verschenen. Opdat iedereen - met dit boek in de hand(tas) - naar naar hartenlust kan gaan winkelen, dineren en ontmoeten.

Hans Bruning Directeur VGN

3


W O lV E g a

de Verkleedkoffer De grootste verkleedkoffer

B d H k V W

fRl Hoofdstraat Oost 19 8471 JH Wolvega 0561 - 61 64 98 verkleedkoffer@talant.nl www.verkleedkoffer.nl

Friesland

Herinner je je ‘m nog, die grote koffer op zolder vol oude kleren waarmee je hele dagen lol kon hebben? Zo’n koffer, maar dan nog veel groter, vind je ook in Wolvega. De Verkleedkoffer verhuurt verkleedkleren voor elke gelegenheid. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld kostuums van bloemenmeisjes, prinsessen, indianen, piraten, spoken en heksen. Maar ook volwassenen kunnen hun lol op met de kostuums van De Verkleedkoffer. Alle kleren worden zelfgemaakt door medewerkers, dus het assortiment blijft groeien. Hierdoor is het ook mogelijk om iets op maat te maken. Voor welke gelegenheid je ook kleren nodig hebt – carnaval? vrijgezellenfeest? – De Verkleedkoffer heeft ze.

Openingstijden Ma t/m vr: 9.00 - 15.30 uur Organisatie Talant

105


BENEdEN-lEEuWEN

Toverbaltheater Theaterwerk en ontmoeting

B d H

Waterstraat 7 6658 AA Beneden-Leeuwen 0487 - 54 04 45 info@toverbaltheater.nl www.toverbaltheater.nl Openingstijden Ma t/m vr: 9.00 - 17.00 uur Op aanvraag werken ze ook ’s avonds of in het weekend. Locatie Het Toverbaltheater is een theaterwerkplaats gesitueerd in Beneden-Leeuwen in het Land van Maas en Waal. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk.

V W

gld

Gelderland

Theatervoorstellingen, workshops, cursussen en theaterdagen‌ Bij het Toverbaltheater zijn ze er maar druk mee. En jij kunt meedoen. Door samen met hen theater te maken bijvoorbeeld. Of deel te nemen aan diverse workshops en cursussen. Wat dacht je van een hoedenworkshop? Of een theaterkinderfeestje? Alle activiteiten worden op maat georganiseerd, zo heb je zelf inspraak over de inhoud, duur en tijdstip van het project. Om theaterkleding hoef je je niet druk te maken. Die kun je daar ter plekke huren.

k

Organisatie Toverbaltheater

Het Toverbaltheater reist het hele land door. Maar vier je je feestje liever bij hen op locatie? Dan is dat ook prima. Verzorgen zij een hapje en een drankje.

137


B d

gRONINgEN

NOVO konditorei Groningen Shoppauze

H k V W

gR

Stoeldraaierstraat 52 9712 BX Groningen 050 - 311 05 29 www.novo.nl Openingstijden Ma: 12.00 - 16.00 uur Di t/m za: 10.00 - 17.00 uur

Groningen

Locatie De Konditorei vind je in het centrum van de stad Groningen, vlak bij de Vismarkt. De dichtstbijzijnde bushalte is ongeveer tien minuten lopen. Er is een lift, maar het pand is niet echt toegankelijk voor mensen met motorische beperkingen. Er zijn nog twee andere vestigingen van de NOVO Konditorei in Hoogezand en Musselkanaal. Organisatie NOVO

238

Genieten van een kopje koffie of thee met een stukje gebak uit eigen bakkerij? Dat doe je uiteraard bij NOVO Konditorei. Tijdens het winkelen in de leuke binnenstad van Groningen ben je op een gegeven moment vast toe aan een pauze. Bij de Konditorei komen dan ook veel shoppers pauzeren. Dat kan voor een koffie of thee, maar ook voor een tosti of ander broodje rond lunchtijd. De bakkerij maakt de hele dag door versgebakken brood, taarten en gebak voor zowel diverse woonvormen en dagbestedingscentra als voor de klanten van de Konditorei. Na een pauze bij deze gezellige uitspanning kun je er weer tegenaan!


B

amStERdam

d

kinderboerderij Bijlmerweide Kakelverse eieren

H k V W

Nh

Provincialeweg 46a 1103 SB Amsterdam 020 - 695 11 49 bijlmerweide@cordaan.nl www.cordaan.nl Openingstijden Di t/m zo: 8.30 - 17.00 uur

Noord-Holland

Locatie Kinderboerderij Bijlmerweide heeft een groot terrein, midden tussen de weilanden onder de rook van Amsterdam. Organisatie Cordaan

Midden tussen de weilanden ligt de ruim opgezette kinderboerderij Bijlmerweide. Hier wonen koeien, ezels, schapen, geiten, eenden, konijnen en kippen. Die kippen leggen kakelverse eieren, die je in het winkeltje kunt kopen! Het hele jaar door organiseert kinderboerderij Bijlmerweide activiteiten. Zo is er het paasfeest, het schaapscheerdersfeest, lammetjesdag, het herfstfeest en het winterfeest. Zin in een feestje? Kijk op de website van de kinderboerderij voor de actuele agenda. Bij de kinderboerderij kun je ook een eigen feestje geven of met een schoolklas langskomen. Als er genoeg tijd is, kunnen de kinderen een ritje met de ezels maken.

382


B

hENgElO

d

Grafimedia dienstencentrum Praag

H

DTP, Databeheer en Webdesign

k V W

OV

Overijssel

deurningerstraat 58 7557 HH Hengelo 074 - 256 15 50 praag@interaktcontour.nl www.interaktcontour.nl Openingstijden Ma t/m vr: 8.00 - 16.00 uur Organisatie InteraktContour

480

Tijd voor een nieuwe huisstijl? Of hulp nodig voor het bijhouden van je administratie? Praag biedt het allemaal. Van DTP en Databeheer tot Webdesign. De afdeling DTP ontwerpt diverse media-uitingen, zoals brochures, folders en nieuwsbrieven en ze ontwikkelen huisstijlen. Ook verzorgen ze het printen van diverse producties en de afwerking daarvan. De afdeling Databeheer is er voor gegevens- en tekstverwerking. Bijvoorbeeld het uitwerken van geschreven of gesproken teksten, het bijhouden van administratie en het digitaliseren van divers beeldmateriaal. En de afdeling Webdesign ontwikkelt en onderhoudt websites.


B d

utRECht

Gasterij de Buurvrouw Eten bij de buuf

H

W

Eerste Oosterparklaan 76 3544 Ak Utrecht 030 - 670 23 78 info@ gasterijdebuurvrouw.nl www. gasterijdebuurvrouw.nl

ut

Openingstijden Di t/m zo: 10.00 - 22.00 uur Lunchen kan vanaf

k V

Utrecht

12.00 uur en dineren vanaf 17.15 uur. Organisatie Reinaerde

Gasterij de Buurvrouw is een stijlvol restaurant met iets extra’s. Er is van alles te doen in het restaurant, de bar, internetplek, loungehoek en in de ruime (vergader)zaal. De medewerkers zorgen er voor dat het je aan niets ontbreekt. Niet alleen is de bediening klantvriendelijk, ook het eten is voortreffelijk. De moderne inrichting en de uitgebreide culinaire kaart zorgen ervoor dat je je bijzonder welkom voelt. Alle gerechten zijn bereid met verse producten. Ook een bakkie bij de buuf op het mediterrane terras is een feest. Laat je verrassen door de prima kwaliteit van de gerechten!

544

Boek 'Bijzonder Welkom in héél Nederland  

Een unieke gids met meer dan 600 bijzondere adressen op het gebied van horeca, kunst, winkels, vrije tijd en dienstverlening. Een bijzonder...

Advertisement