Page 1

Vettt.nl presenteert:

Lentespecial Lente 2018

Neem gratis mee!

Relaxed uit eten met kinderen

OP AVONTUUR Roadtrip door Nederland

GROEN

Moestuinieren


wie ten k er w mee (van links naar rechts en van boven naar onder)

Maryke Mondria - Blogger Marije Mulder - Blogger Daphne aan de Stegge - Blogger Lotte Huijsman - Blogger Evelin Hams - Blogger Ann Vehof - Blogger Femke Heutink - Blogger Marloes Driezes - Blogger Chantal Visser - Blogger Your Future Postcard Nicole Krikke - Eindredactie Lizet Beek - Fotograaf en vormgever Susan Kuipers - Grafisch vormgever Yvette Bosch - Eigenaar Vettt

Tomaat

Uitjes

DIY Aubergine

05 04 Wormenhotel Meiden uitjes & Jongens uitjes 08 12 Lentetraktaties Roadtrippen door Nederland 18 2o Moestuin tips Spetteren, springen en klimmen 26 Lekker weg, vettt dichtbij

2


Voorwoord Deze Lentespecial hebben we écht samen met jullie gemaakt. Jullie reageerden massaal op onze oproep over wat jullie graag in het magazine willen teruglezen. Dank jullie wel!

Coverfoto: Lizet Beek
 Styling: Anouk Oortman-Gering
 Kleding: Pico by AmazingKids, Enschede Modellen: Guusje, Yfke en Famke Velthuis Eindredactie: Nicole Krikke, KrikkeWerk Vormgeving: Susan Kuipers, SuZo Design

We kregen hele mooie input van jullie. Zo wilden jullie graag tips om met je kind in de tuin aan de slag te gaan, dit vind je terug in het artikel dat we samen met kindermoestuin De Groene Aarde schreven. Het interview met de Enschedese Rianna over haar dochter met de ziekte van Crouzon kwam ook voort uit een suggestie van jullie. Jullie wilden ook massaal weer naar buiten en op vakantie, wat wij helemaal begrijpen. In deze Lentespecial vind je meerdere leuke adresjes om binnen Nederland te overnachten. Heb jij een zoon/dochter die dol is op kriebeldiertjes? Dan moet je de DIY van Marije over het Wormenhotel zeker lezen! We hopen dat jullie er weer van genieten. Op de laatste pagina vind je weer fijne kortingsbonnen. Een heel fijn voorjaar!

Liefs Yvette

Inspiratie

06 5 x Kidsproof uit eten 15 Mary & Yve’s Vintage Experience 19 Blotevoetenpaden 23 Interview met Rianna

Tips

VANAF 24 FEBRUARI

10 Muziek in de straten 13 Frankenstein bij TwentseWelle 14 Vettt Bengelfestijn 27 Kortingsbonnen 3


DIY l e t o h n e m r o w Het is lente; dat is een heerlijk moment om lekker veel naar buiten te gaan. Banjeren door het bos, een heuse picknick inlassen en met je snoet in de zon zitten. Minder favoriet bij mij, maar mijn jongens vinden het prachtig... Alle insecten en andere beestjes van dichtbij bekijken. Mijn zoon Thabang pakt alles op wat hij vindt: van spinnen, slakken, wandelende takken, krabben, kikkers tot hagedissen. Hij pakte zelfs een keer een processierups beet. Het maken van een wormenhotel lijkt me dan ook een zeer geschikte activiteit voor deze kriebelbeestjesliefhebber.

Wat heb je nodig?

• Een grote plastic fles. • Tuinaarde, zand en een gieter. • Allerlei blaadjes en takjes. • En: Wormen natuurlijk!

Hoe maak je ’t wormenhotel?

Je snijdt of knipt de bovenkant van de plastic fles af. Dan vul je de fles met een laagje tuinaarde, dan een laagje zand, dan weer een laagje tuinaarde en zo verder om en om tot de fles bijna vol is. Daarna strooi je een laagje blaadjes en ander natuurafval bovenop (dat is het eten van de wormen). Dan komt het ‘leukste’ klusje… wormen zoeken! Ze komen boven bij trilbewegingen (even flink stampen kan helpen) of bij regen om te paren (je kan wat water op de aarde gieten). Wij vonden ze in het bos onder een oude boomstronk. Binnen een kwartier hadden we meer dan 10 wormen te pakken. De wormen doe je in de fles. Je hoeft het geheel niet af te dekken, ze klimmen er niet uit. En dan observeren en ontdekken maar, heel interessant! Veel plezier!

Tip:

Het wormenhotel moet je niet in de zon zetten. Af en toe een beetje water toevoegen om het geheel vochtig te houden. Je moet de wormen wel na een paar dagen weer vrijlaten natuurlijk.

4

Marije

Marije is vaste blogger bij Vettt. Ze woont samen met biologische zoon Sam (2004) en haar ondeugende adoptiezoon Thabang (2008) in Hellendoorn. Marije is vrolijk, single, enthousiast, dol op wijn en ontzettend creatief. Daarnaast is ze juf van groep 1 voor kinderen met een motorische beperking.


De leukste

vakantieadresjes op een uurtje gasgeven vanaf Twente Op reis met je kroost is één van de fijnste dingen die er zijn! Deze leuke vakantieadresjes bevinden zich op maximaal een uurtje rijden. Toch fijn, geen lange afstanden, geen gedoe in de auto en meer tijd met elkaar! Zo kom je lekker relaxed aan op je bestemming. Er zijn zoveel mooie plekken in de buurt. Ik heb de leukste voor je op een rijtje gezet, inclusief de reisafstand vanaf ons huis in Borne. 25 MIN

Camping Molenhof (Reutum) Deze gezellige familiecamping (5*) ligt aan de rand van de beroemde Springendal-route. Op de camping is er voldoende vermaak voor de kids. Er zijn maar liefst 34 speeltuinen, twee zwembaden en een visvijver. Vanaf mei kunnen je kids spetteren en spelen in de nieuwe plonsplas!

33 MIN

Boomhut bij Molke

Zin in een echt avontuur? In Zuna kunt je slapen in een echte boomhut gelegen aan de rivier de Regge! Welk kind wil dat nou niet? Waarschijnlijk zijn er ook een aantal ouders die zelf staan te popelen. Het park ligt vlakbij de Sallandse Heuvelrug, maar ook Avonturenpark Hellendoorn ligt dichtbij.

41 MIN

Beerze Bulten

(Beerze)

Dit toffe vakantiepark (5*) ligt midden in toeristisch natuurgebied ‘t Vechtdal in Overijssel. Met hun ‘all weather’ voorzieningen verveel je je nooit. Zo heb je als gast gratis toegang tot het Giga Konijnenhol. Beerze Bulten heeft zelfs een eigen festival: Wortelpop! Een familiefestival dat om muziek, theater, vermaak en gezelligheid draait.

(Zuna)

60 MIN

Tiny house De Zanding (Apeldoorn) Helemaal hip zijn deze tiny houses. Ze zijn ontzettend knus en sfeefvol. Je eigen mini-huis, vlakbij de Veluwe en midden in de natuur. Hier kom je helemaal tot rust! Er is genoeg te doen, met een dierentuin, pretpark, dolfinarium, sprookjestheater, Apenheul en een klimbos om de hoek.

46 MIN

Koe in de Kost

(Heeten)

Wil je je kind de Twente roots meegeven? Bij Koe in de Kost mogen de kinderen Boer Frans of Boerin Truus meehelpen met allerlei boerderijklusjes. Bij je vakantiehuisje krijg je dan ook een ‘eigen’ koe. De koeien lopen vrij rond in het weiland om de vakantiewoning. De huisjes zijn prachtig en liggen midden in de natuur. En na je vakantie heb je volleerde boertjes/boerinnetjes in huis!

Daphne Daphne is moeder van Rapha (2) en vaste blogger bij Vettt. Ze is een ondernemende en enthousiaste Twentse met een passie voor reizen. Met haar blog www.wanderlustafterbabies.nl inspireert ze ouders om leuke reizen en uitstapjes te blijven maken, nadat er een mini versie van hun op de wereld is.

5


6


interview

'Loisa is 7 á 8 uur geopereerd. Dat wachten gaat je niet in de koude kleren zitten'

Soms lees je een blog die zo positief en inspirerend is dat je een trouwe volger wordt. Dat overkwam ons van Vettt met ‘Life met Loisa’. De blog van Rianna (32) over de schedelafwijking en het syndroom van Crouzon van haar net 1-jarige dochtertje Loisa. Hoe de toekomst wordt, is voor haar gezin een groot vraagteken. Daarom geniet Rianna nú volop van de kleine en mooie dingen Door: Evelin Hams

D

e Enschedese Rianna blogt over de belevenissen rondom haar dochtertje Loisa. Loisa is geboren met een genetische afwijking genaamd het syndroom van Crouzon. Een vrij onbekende aandoening waar Rianna meer over kan vertellen dan haar lief is. ‘Crouzon is een aandoening, waarbij één of meerdere naden van de schedel te vroeg vergroeien. Hierdoor wordt de schedel beperkt in zijn groei. Crouzon houdt ook vaak in dat er een onderontwikkeling is van het middengezicht. Wat voorkomt zijn uitpuilende- en wijduitstaande ogen. Ook kan de bovenkaak ernstig onderontwikkeld zijn, waardoor de luchtwegen vernauwd zijn. Het gehoor kan verminderen en er kunnen gewrichtsafwijkingen optreden. Wat het zo lastig maakt is dat je niet precies kunt inschatten hoe de groei zich ontwikkelt. Het ene jaar kan dus goed gaan en ineens is het ergens mis en moet er ingegrepen worden’, legt Rianna uit.

‘Loisa is 7 à 8 uur geopereerd. Dat wachten gaat je niet in de koude kleren zitten’ Ondanks de ontzettend positieve houding gaat het gezin ook door zware momenten. ‘De eerste operatie was een hele heftige ervaring. Loisa is zeker 7 à 8 uur geopereerd. Dat wachten was heftig. Loisa aantreffen op de IC na de operatie gaat je ook zeker niet in de koude kleren zitten.’ ‘Genieten op nummer één’ Naast Loisa is er ook nog de 2-jarige Lux. De supertrotse, grote broer van Loisa. ‘Lux is heel erg lief en beschermend naar Loisa. En dat is voor ons echt hartverwarmend om te zien.’ De genetische afwijking van Loisa heeft het hele gezin vele malen sterker gemaakt, durft Rianna te stellen. ‘Na een periode van veel ziekenhuisbezoek en opnames waarderen we de kleine dingen veel meer. Gezamenlijke dingen als lunchen of uit eten in de stad. Of samen naar de markt in het weekend… Genieten staat nu bij ons op nummer één!’

Volg Rianna op: www.lifemetloisa.wordpress.com Hier vind je ook foto’s van voor- en na de operatie van Loisa.

foto: Lisette Lubbers

‘Daar moeten we mee dealen’ Het afgelopen jaar was een rollercoaster voor het gezin van Rianna. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Loisa is inmiddels twee keer geopereerd aan haar schedeltje, met 5 maanden en 9 maanden. En dit alles speelde zich voornamelijk af in het kinderziekenhuis in Rotterdam, dus voor dit Enschedese gezin niet om de hoek. ‘Het klinkt gek, maar de blijdschap met Loisa overheerst toch alles. Ze is zo’n vrolijk meisje! Wij zijn erg positief en nuchter ingesteld. Op de een of andere manier leer je heel snel omgaan met deze situatie. Het is

nu een onderdeel van ons leven en daar moeten we mee dealen.’

7


5 x MEISJES uitjes Heerlijk dat het weer voorjaar is; de zon die vaker schijnt, de natuur die ontwaakt en er is weer levendigheid buiten. De ideale tijd om er ook weer lekker op uit te trekken. Speciaal voor jullie hebben Vettt-bloggers Ann en Lotte hun favoriete uitjes op een rijtje gezet. Ann heeft de meidenuitjes op zich genomen en Lotte deelt de wishlist van haar en haar zoon Ben met jullie.

high tea

Tekst : Ann Kollen en Lotte Huijsman

’t Theeluttke (De Lutte)

Boek eens een high tea met je dochter(s). Even heerlijk samen bijkletsen onder het genot van thee en lekkernijen. Bijvoorbeeld bij ’t Theeluttke in De Lutte. Je komt binnen in een sfeervol pand dat in Engelse stijl is ingericht én ze hebben een speciaal ‘Tea for Kids’-arrangement. www.theeluttke.nl

K3 op Wortelpop (Beerze) Vorig jaar waren maakten we kennis met Wortelpop, hét festival voor de hele familie. Een superleuk evenement met een programma voor jong & oud. Dit jaar vindt Wortelpop plaats op 2 augustus. Voor de meiden wordt het dansen geblazen, want K3 komt optreden! Kaarten kosten € 9,50 en zijn verkrijgbaar via www.wortelpop.nl.

jump jump

Krazy Kangaroo (Enschede) In Enschede vind je een waar springparadijs! Bij Krazy Kangaroo kun je heerlijk vrij op de trampoline springen en salto’s oefenen. De minimum leeftijd is 8 jaar, maar op speciale tijden is er een Kidsjump voor kinderen van 5 t/m 9 jaar. Reserveren is wel gewenst. www.optisport.nl/krazykangarooenschede

Kitsch & Koekjes (Oldenzaal)

workshops

Wil je lekker creatief aan de slag? Dan is de moeder/dochterworkshop bij Kitsch & Koekjes in Oldenzaal een aanrader. Ruime keuze in materiaal in combinatie met de persoonlijke begeleiding zorgen ervoor dat je niet alleen met iets moois, maar vooral met een bijzondere ervaring naar huis gaat. www.kitschenkoekjes.nl

Shakes & Cakes (Oldenzaal en Enschede) Shoppen met meiden is altijd een goed idee! Een geslaagde winkeldag in Oldenzaal of Enschede sluit je perfect af bij Shakes & Cakes. Met een overheerlijke freakshake, een huisgemaakt taartje of een kidsborrelplank vier je al je aankopen. Je kunt hier trouwens ook je verjaardagsfeestje vieren! www.shakesandcakesoldenzaal.com

8

freakshake


5 x JONGENS uitjes Escaperoom Morskieft (Reutum) Dat je bij speeltuin Morskieft in Reutum onwijs gaaf kan klimmen en klauteren, dat weten de meeste kinderen wel. Maar dat je er sinds kort ook een escaperoom hebt, dat is nog niet bij iedereen bekend. Er zijn twee verschillende escaperooms, geschikt voor kinderen van 8 t/m 14 jaar.

Escape!

www.escaperoommorskieft.nl

Irrland

Duitsland (Kevelaer)

Duitsland kent zulke gave speelparken! Kennen jullie Irrland bijvoorbeeld al? Het is misschien wat verder rijden dan jullie gewend zijn (een kleine 2 uur vanaf Oldenzaal waar wij wonen), maar het is echt de moeite waard om hier een dagje uit te gaan. In dit 300.000 m2 meter grote speelparadijs heb je namelijk meer dan 8.000 m2 aan spel- en attractieschuren, er is een indoor klimpark en er zijn megaveel glijbanen. Vergeet bij mooi weer de zwemkleding niet voor het nodige waterplezier. www.irrland.de/nl

Outdoor kartbaan Oldenzaal (Oldenzaal)

Glijdmeanarrrrr

Iets wat al heel lang hoog op mijn verlanglijstje staat, is karten. We wonen op fietsafstand van de Kartbaan Oldenzaal, maar hebben er nog nooit een rondje gereden met de kinderen. Vanaf 8 jaar mogen ze al in een eigen juniorkart rijden. Jongere kinderen kunnen met een volwassene in een duokart. Dat mag al vanaf 4 jaar. Deze lente toch maar eens doen! www.kartbaanoldenzaal.nl

AvaTarz (Oldenzaal) Dit gave klimbos heeft een aantal geweldige parcoursen op 2 tot 4 meter boven de grond voor kinderen van 6 t/m 9 jaar. Hier kunnen ze lekker klimmen en klauteren over maar liefst 30 stoere hindernissen. Langs touwladders klim je naar boven en over bruggen wiebel je van de ene naar de andere boom. www.avatarz.nl

Tarzan

Skatepark de Fabriek (Enschede) Een leuk uitje voor de stoere skaters. Voor â‚Ź 5,00 kun je bij skatepark de Fabriek je kunsten uitoefenen. Tegen een meerprijs kun je er een board en bescherming huren, maar je mag ook je eigen step of pennyboard meenemen. Je kunt er ook terecht voor skatelessen! www.defabriek.org

Skatepark

9


De muzikale smid

Katell

10

Jan Doodle


advertorial

Van zaterdag 19 mei t/m zondag 3 juni wordt winkelen in Enschede nog leuker. De binnenstad wordt aangekleed met verrassende muzikale decoraties, optredens van talent uit onze eigen stad, professionele (straat)muzikanten, kinderactiviteiten en een kleurrijke foto-expositie. Drie muzikale hotspots Op 19, 21, 26 en 27 mei en 2 en 3 juni wordt tijdens winkeltijden een gevarieerd muzikaal programma aangeboden op drie hotspots, Ei van Ko, Kruispunt de Graaff en de Heurne, die in verschillende aankleding worden opgetuigd. En daarnaast zijn er op diverse plekken in de binnenstad mobiele acts. In de Zuiderhagen op het pleintje voor de Bibliotheek en Stoet worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd. Tijdens het Pinksterweekend kun je op zaterdag en maandag op de Oude Markt verschillende verrassende muzikale acts tegen komen. Pak een terrasje en laat je verrassen.

Johnny and the gangsters of love

Een kleine greep uit het programma… De Muzikale Smid Deze smid demonstreert gepassioneerd zelf geknutselde muziekinstrumenten alsof hij een marktkoopman is. Het bespelen van de Cigarbox Guitar en de eensnarige Diddley Bo levert muzikale hoogstandjes op. De Smid werkt uiteraard met vuur, maar ermee spelen doet hij minstens zo graag. Johnny and the gangsters of Love Deze 3 mansformatie maakt de binnenstad onveilig met zijn rock-’n-rolloptredens vanuit de blauwe Chevrolet Impala. Plotseling duiken ze ergens in de stad op om een spetterend optreden te verzorgen en ook het publiek mag meedoen. Katell Deze Frans-Nederlandse zangeres is geboren in Frankrijk. Ze is deels in Nederland en deels in Frankrijk opgegroeid. In 2006 verhuisde ze van Parijs naar Enschede om te studeren aan het ArtEZ Conservatorium. In 2016 deed ze mee mee gedaan aan The Voice of Holland. Tijdens de blind audition draaiden binnen no time alle stoelen om. Jan Doodle De Enschedese kunstenaar Jan Doodle, maakt te gekke kunstwerken met veelal zwarte stiften. Zijn motto is ‘Everything is Doodable’. Met doodlen kun je alles maken wat je wilt. Tijdens Muziek in de Straten maakt Jan Doodle een Live Doodle in de binnenstad én iedereen mag mee-doodlen. Jong en oud, her-ontdek je creativiteit; Everything is Doodable! Kijk op www.muziekindestraten.nl voor het complete programma.

11


Lente

traktaties

Ook in de lente zijn er genoeg jarige Jobjes en Jetjes en anders vind je wel een goede reden om een feest van de dag te maken! Een deel van het Vettt-team heeft inspiratie voor leuke traktaties opgedaan tijdens een workshop foodstyling en fotografie onder leiding van foodfotografe Stefanie Spoelder (www.stefaniespoelder. nl). Het in elkaar zetten van de traktatie was duidelijk het meest eenvoudige onderdeel van de middag. Het stylen en fotograferen bleek een stuk lastiger. Maar wat een leuke uitdaging en toffe resultaten! De blogs over de verschillende traktaties volgen binnenkort op Vettt.nl, maar hierbij vast een voorproefje.

Nemo in een zakje Al zo vaak zag ik deze langskomen op Pinterest deze goudvissen in een zakje. Van alle traktaties is dit wel de traktatie die het meeste werk is. Versier een mandarijntje, zodat het een visje wordt. Hiervoor kun je plakoogjes, gekleurd papier en servetjes gebruiken. Het lastige is dat deze onderdelen wel goed vastgeplakt moeten worden, omdat de vis daarna in een plastic zakje gaat, waar je wat extra lucht in blaast en dichtbindt met een leuk touwtje en een mooi label. Wel een traktatie voor de geduldige knutselaar dus‌

Flamingo's Hoe feestelijk zijn deze donutflamingo’s?! Als je de donuts zelf wilt gaan glazuren, kun je het beste glazuur maken van poedersuiker met een klein beetje water en kleurstof. Want die glazuur wordt hard, waar kant en klare glazuren vaak zacht blijven en dat is wat minder praktisch. Want in de donut prik je een papieren flamingohoofd en de lange poten maak je van leuke papieren rietjes. Een plakkerig werkje is het zeker, maar dat vinden kinderen vaak alleen maar leuk.

Appelmonsters

Ze zien er heel creatief uit en zijn in een wip in elkaar gedraaid, deze leuke monsters. Snijd een appel in 4 stukken en snijd dan weer een bekkie uit elk kwartje. Smeer een dun laagje pindakaas in de mond, zodat de aardbeitongen blijven plakken. Voor de tanden kun je zonnebloempitjes gebruiken. Een paar leuke plakoogjes en de appelmonsters zijn klaar om gegeten te worden. Wel het advies deze monsters snel te eten na het knutselen.

12

Femke

Zakje patat Chips trakteren doet het nog altijd goed bij kinderen op de basisschool. Maar op deze manier ziet het er toch heel wat ambachtelijker uit. Maak van een servetje een leuke puntzak en vul deze met frietchips. Eventueel kun je een witte marshmallow toevoegen als mayonaise. Er zijn nog wel meer varianten te bedenken, zoals een zoete variant door cake in reepjes te snijden en jam als ketchup te gebruiken. Of maak het jezelf makkelijk en vraag wat bakjes bij de cafetaria.

Femke Heutink (34) woont in Enschede met haar grote liefde Riemer en is jongensmoeder van Tijn (4) en Joes (3). Ze gaat graag met haar mannen op pad. Naar het bos, naar voorstellingen en ijsjes eten op de hoek. Om ze de wereld te laten ervaren en te laten zien hoe geweldig leuk die is.


advertorial

FRANKENSTEIN

‘IK DENK DUS IK BEN’ Hoe zal het zijn om mens te zijn in de toekomst? Wat maakt ons tot mens? Is dat ons vermogen om te leren, te onthouden en te reflecteren, om kunst te maken en te waarderen, om emotioneel te zijn? Is het ons bewustzijn? Of kunnen robots dat ook uiteindelijk misschien wel beter dan wij? Museum TwentseWelle staat helemaal in het teken van de toekomst vol met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality. Wetenschappers voorspellen dat de technologie de mens in 2060 in alle domeinen de baas is. Hoe zal het zijn om mens in die wereld te zijn? Dát ervaar je in ‘Frankenstein’.

VANAF 24 FEBRUARI

Aan de slag in De Museumfabriek Iedere dag zijn er heel veel doe-activiteiten voor jong en oud in de Museumfabriek van TwentseWelle. Je kunt er de meest bijzondere knutsels maken waaronder de Battery Eating Spider of een te gek Bibberbotje!

Familiejaarkaart Koop nu een Familiejaarkaart voor maar € 20,00. Je mag dan een jaar lang met het hele gezin *) Museum TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe bezoeken. *) maximaal twee volwassenen en drie kinderen

13


Feest, Feest, Feest! Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zet je 5 mei in je agenda? Dan kunnen de bengels en hun ouders zijn weer uitleven op het Vettt Bengelfestijn! Het Vettt Bengelfestijn is onderdeel van Bevrijdingsdag Enschede. Verwacht ĂŠĂŠn grote playground, speciaal ingericht voor de kleinste feestvierders. Een heerlijke evenement voor ouders maar helemaal te gek voor kinderen. Met muziek, dansworkshops, schmincken, knutselen, springkussens, een ballonclown, hutten bouwen en nog veel meer!

Waar: , Universiteit Twente Enschede Tijd: 11.00-16.00 uur 8 Wanneer: 5 mei 201 .nl nschede www.bevrijdingsdage

Partners van het Vettt Bengefestijn:

OPPASSERVICE

Dance4Fun

14

Fotografie: Niki Kits-Polman

Gratis!


5 x kidsproof uit eten in Twente Uit eten met kinderen: Het ene gezin doet het regelmatig, het andere gezin begint er niet aan. Want eerlijk is eerlijk, uit eten met kinderen is niet niets. Maar gelukkig heeft Twente heel veel restaurants die hun best doen uit eten gaan leuk te maken voor kinderen én hun ouders. En dan heb ik het niet over de bekende grote ketens, maar over plekjes waar je gewoon echt goed kunt eten en lekker kunt zitten.

Twentsche Foodhal (Enschede)

2.

1.

Klein Afrika (Oldenzaal)

Op een oppervlak van 1.000 m2 hebben enthousiaste en gepassioneerde ondernemers maar liefst tien verschillende keukens ingericht. De Foodhal heeft een prachtige industriële look & feel waar eerlijke gerechten op basis van lokale producten voor je neus worden bereid. Kinderen vermaken zich in de kook/ speelhoek of tijdens de wekelijkse kinderactiviteiten op zondag. vettt.nl/twentsche-foodhal-enschede

De Twee Wezen (Hengelo)

Het Paradijs (Enschede) Het Paradijs is een vegetarisch restaurant. Je bevindt je midden in een groot kunstwerk waar kinderen de ene verrassing na de andere ontdekken. Zo is er een leuke speurtocht uitgezet in 4 verschillende niveaus. Er moet een (echte) schildpad gevonden worden en ze gaan op zoek naar beelden en bomen. Ondertussen kun jij in alle rust een biologisch wijntje drinken en de vegetarische kaart bestuderen. Binnen no time is Het Paradijs het nieuwe lievelingsrestaurant van je kinderen. vettt.nl/het-paradijs-enschede

4.

De Twee Wezen bevindt zich in het centrum van Hengelo. Voor de kinderen is er een uitgebreide speelhoek naast het loungegedeelte. En super leuk: elke zaterdag en zondag is het Kids Disco Day en kunnen kinderen tussen 14:00 tot 19:00 uur lekker dansen. Er is professionele begeleiding, dus uit eten met kinderen wordt ineens best wel relaxed! De kleinere kinderen kunnen aan tafel een placemat inkleuren. Er is ook een speciale kinderkaart met allemaal lekkere dingen.

Klein Afrika ligt aan de rand van recreatiegebied Het Hulsbeek. Het is de perfecte plek voor een ontspannend etentje met kinderen. Ik weet het, dat is haast niet voor te stellen, maar het kan! Buiten ligt het terras direct naast de speeltuin en ook binnen is er volop speelgelegenheid met o.a. springkussens, Lego, teken- en knutseltafels. En het allerleukste is de kinderboerderij cq. kleine dierentuin, die steeds verder wordt uitgebreid.

3.

vettt.nl/klein-afrikapannenkoeken-oldenzaal

detweewezen.nl

Troubadour (Tubbergen) Familierestaurant Troubadour in Tubbergen is een kindvriendelijk restaurant met een te gekke buitenen binnenspeeltuin. Kinderen kunnen hier klimmen, klauteren en glijden en daarna genieten van diverse kindergerechten of een heerlijke pannenkoek. Er is ook een bowlingbaan, een sportveld en een shortgolfbaan. Een perfect restaurant voor grotere groepen en ook voor een uniek kinderfeestje trouwens. restauranttroubadour.nl

5.

Maryle Maryke (36) woont samen met Bram en hun twee zoontjes Ravi (6) en Bodhi (4) in Enschede. Maryke werkt als projectmanager. Naast haar werk heeft ze 1001 gave hobby’s, waaronder het ontwerpen van trouw- en geboortekaartjes en bloggen: www. marykemondria.nl.

15


Ben je zwanger? Wil jij een kraamverzorgende die zorgt voor een bijzondere tijd en klaar staat voor jou en je gezin. Dan hebben wij voor de lezeressen van Vettt een leuke verrassing.

Meld je aan voor kraamzorg van Naviva Maak gebruik van deze actiecode en ontvang een hydrofiele doek en een Prenatal cadeaukaart t.w.v. €10,-.

actiecode NavVettt

Prénatal cadeaukaart t.w.v.

€10,-

Hydrofiele Multidoek

16

Kies voor Naviva Bel 088 – 7777 666 of ga naar naviva.nl


De lente in onze bol(letjes) Lekker naar buiten met je kindje! Na de eerste mooie lentedagen volgen er vast nog meer..

2.

Is jouw kindje een buitenkind? Het is super gezond om buiten te zijn, hierdoor maak je vitamine D aan wat goed is voor je botten. Vaak is een bal, water (en liefst ook zand) al genoeg voor een heus buitenavontuur. We hebben een aantal tips voor je opgeschreven en hopen dat jullie samen genieten van de Lente.

Insmeren Het lentezonnetje lijkt altijd zo onschuldig maar heeft al veel kracht, ook in de schaduw. Smeer je kindje goed in. Ook in de voorjaarszon kan je al verbranden. Bedek het hoofdje van je kind met een petje of zonnehoedje. Geen doek over je kinderwagen Ligt je kindje in de kinderwagen? Kijk uit met doeken over de kinderwagen tegen de zon. De temperatuur kan snel oplopen in de kinderwagen, dus doe het niet. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Gebruik een speciale parasol of zonnekap. Zelf ijsjes maken Tijd voor een ijsje? Maak zelf lekkere ijsjes van Roosvicee, yogurt of vers fruit. Die zijn nog gezond ook. Zelf ranja maken is ook lekker en gezond. Op internet staan veel recepten om diverse variaties te maken.

Vertrouwd en dichtbij


Roadtrippen

door Nederland

Second stop

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om de leukste vakantieplekjes te vinden. Juist in ons eigen kikkerlandje is heel veel moois te vinden. Ga je mee op roadtrip? Chantal selecteerde voor ons de beste adresjes.

First stop

Camping de Lakens Kamperen of glamperen in de duinen, dat doe je bij Camping de Lakens in Bloemendaal. Je kunt je eigen tent opzetten of een van de luxe accommodaties huren. Bijvoorbeeld de stoere Airstream bus. De camping ziet er tiptop uit en als je kinderen uitgespeeld zijn op het strand, is er nog een grote houten speelplaats waarin ze zich kunnen uitleven. www.yourfuturepostcard.nl/

In Noordwijk ligt het populaire Huisje van Hout. Dit Scandinavische houten huis ligt dicht bij zee en biedt plaats aan vier personen. Het huis is prachtig ingericht en heeft een ruime omheinde tuin, zodat je kinderen vrij en veilig kunnen spelen. Genieten! Volgeboekt? De eigenaresse verhuurt ook een houten huisje in Drenthe. www.yourfuturepostcard.nl/ huisje-van-hout-in-noordwijk

surfana-festival-airstream-huren

Zeeland Drie jaar geleden heb ik zelf vakantieverblijf De Trommel in Domburg (Zeeland) uitgetest. Met succes! Wat een fijne plek is dit. De Trommel bestaat uit een aantal gloednieuwe vakantiehuizen, gebouwd op een boerenerf. Elk vakantiehuis is super kidsproof met traphekjes, een kinderbedje en een kinderstoel. Maar het allermooiste: je ruikt vanaf hier de zee, want het huis grenst aan de duinen.

Third stop

www.yourfuturepostcard.nl/mooivakantiehuis-in-domburg-zeeland

Fourth stop

Huisje van Hout

Fifth stop

Erfgoed Bossem Voor wie het lekker dichtbij in Twente zoekt, is Erfgoed Bossem the place to be. Je logeert hier letterlijk tussen de koeien op het Twentse platteland. Maar dan wel lekker luxe. Ga je voor een stijlvolle kamer, een lodgetent (met houten tobbe) of voor een unieke kubus van waaruit je ’s nachts naar de sterren kijkt? www.bossem.nl

Bij Ons in Groesbeek Je eigen pizza-oven bij de tent, hangmatten tussen de bomen en een ontzettend gezellig sfeertje met bijna elke avond een kampvuur. Bij Ons in Groesbeek is een camping naar mijn hart. Ook hier kun je je eigen tent opzetten, maar leuker nog is het om een bijzondere accommodatie te huren, zoals een tipi of dome. www.bijonsingroesbeek.nl

18

Chantal

Chantal Visser is altijd op zoek naar de mooiste vakantieparels. Ze deelt haar tips op haar reisblog www.yourfuturepostcard.nl en met de Vettt-lezers. Chantal is getrouwd met Gijs en is moeder van Olivier (4).


interview

M

arion & Yvonne zijn samen het Twentse ontwerpersduo Mary & Yve, dat sinds 2010 samenwerkt onder die naam. Marion en Yvonne leerden elkaar 24 jaar geleden kennen tijdens hun opleiding. Hun gezamenlijke passie voor interieur, ontwerpen, vintage en thee drinken met lekkere hapjes zijn ze altijd blijven delen. Marion (42) woont met haar gezin in Hengelo en Yvonne (40) woont met haar gezin in Enschede. Deze ondernemende moeders staan garant voor handgemaakte, exclusieve en eigenzinnige producten. Ze decoreren vintage servies met bijzondere designs voor decoratieve doeleinden. ‘De mogelijkheden zijn eindeloos met ons servies. Hang de borden aan de muur of zet ze op een bordenplank. Sier de tafel met unieke schalen en de buffetkast met schoteltjes. Etaleer ze in winkels, galerijen of hotels.’ Omdat de oplage nooit meer dan vijf dezelfde borden en/of schoteltjes bedraagt, zijn de serviesstukken van Mary & Yve heuse collector’s items gebleken. Zij decoreren hun servies met zorg, passie en liefde. En medio 2018 komt het ontwerpersduo met iets nieuws; Mary en Yve’s Vintage Experience! Tip: Mary en Yve zijn ook te vinden op het Vettt Bengelfestijn op 5 mei (zie pag. 14) Meer informatie over Mary & Yve vind je op de website: www.maryandyve.com

Met Mary & Yve’s Vintage Experience, geïnspireerd door vintage servies en the good old days, nemen zij je mee naar vervlogen tijden! High Tea

Waan je in de glamoureuze tijd van de jaren ‘50 en geniet samen met je vriendinnen van onze exclusieve High Tea geserveerd op sprookjesachtig servies met geurige theebloemen en een smaakexplosie aan vernieuwende hapjes.

Kinderfeestjes

Vier je verjaardag met je vriendjes en vriendinnetjes in Circus Style. Versier een beestachtig lekkere cupcake, knutsel een superleuke trekpop en speel samen circusspelletjes.

Events & Workshops

Kom naar één van de mini-events of workshops die maandelijks georganiseerd worden in Dynamo Expo (Enschede) of neem contact met ons op voor het organiseren van jouw feestje of kinderfeestje!

19


Moestuintips van De Groene Aarde

Samen met je kind(eren) in de moestuin werken, voor je eigen groente en fruit zorgen om het uiteindelijk ook op te kunnen eten. Hoe leuk is dat! En het voorjaar leent zich er uitstekend voor om met een moestuin aan de slag te gaan. Kindermoestuin De Groene Aarde (Enschede) geeft tips om het moestuinieren met je kind nog leuker en makkelijker te maken!

TIP 1

Aubergine

20

Zorg voor snelle groeiers Snel zien groeien motiveert enorm. Onder snelle groeiers vallen onder andere: radijs, sla, bonen, tuinkers. Bij ons zijn aardbeien het meest populair, we hebben dan ook mazzel dat onze moestuin vol in de zon staat, we oogsten dik drie maanden lang. Voorzaaien kan, maar is best bewerkelijk. Groenten die veel zon nodig hebben zoals bijvoorbeeld tomaat, paprika en komkommer kopen wij inmiddels kant en klaar als stekjes. Vergeet niet ook imposante groenten te kiezen: wie weet hoe spruitjes groeien? En verbaas je er samen over hoe er uit zo’n klein zaadje zo’n enorme pompoen of courgette komt!


TIP 2 Werken met de makkelijke moestuin Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, werken we met het concept van de Makkelijke Moestuin (zie www.makkelijkemoestuin.nl of www.groenwel.nl). Voordelen hiervan zijn dat er niet heel veel gereedschap (en opbergplek) nodig is, dat er een goede opbrengst is (dit motiveert!), dat kinderen dit eventueel zelf later ook in eigen tuin of op het balkon zelf kunnen doen, dat er geen sprake is van lichamelijk zware arbeid (spitten etcetera). De focus van ons kan hierdoor vooral liggen op het begeleiden van de kinderen en minder op het gedaan krijgen van al het (zware) werk.

Prei Het blijft een avontuur

TIP 3

Wij zijn begonnen vanuit enthousiasme en niet omdat we zelf al heel goed konden moestuinieren. Het goede nieuws is: er lukt altijd wel iets. Maar geen jaar gaat hetzelfde, je leert dus altijd bij. Vertel ook vooral dat je een moestuin hebt, je merkt vanzelf dat collega-moestuinierders snel voor je klaar staan als je advies nodig hebt. En laat kinderen zoveel mogelijk zelf doen: Meedenken over welke groenten, kruiden en fruit, de bakken vullen, harken, water geven, zoeken naar boontjes of besjes, er is altijd wel hulp nodig!

Rode biet Laat je inspireren door de tips van IVN

TIP 4

IVN is partner in de succesvolle Moestuintjes en hebben een schat aan leuke tips op hun site staan. Zaaikalenders, je DIY-tuinplan, tips over stekken en zaaien. En ook altijd leuke doetips, zoals zelf een gieter, een insectenhotel of een tuinkerseitje maken. En kijk ook eens tussen de tuinhacks: leuke filmpjes over een bepaald onderwerp. Meer weten? Kijk eens op: www.ivn.nl-moestuintje

EXTRA HULP!

Wortel Kijk wat bij jou past Belangrijk is dat je een moestuin vindt die bij jou of je kind past. Moestuinieren kan in je eigen tuin, op een volkstuintjescomplex, maar ook op je balkon! Soms hebben scholen een schoolmoestuin, is er één in je buurt en soms is er zelfs een moestuin speciaal voor kinderen. In Enschede heb je bijvoobeeld De Jeugdtuinen Noord (tegenover de Kinderboerderij Noord) en buurtmoestuinen bij Beien en bij Robson. Bedenk dus hoeveel tijd je erin wilt stoppen, of er een familielid (of buurvrouw, of vriendje of vriendinnetje) is die wil helpen, hoe ver je er voor wilt reizen en wanneer je op vakantie gaat. En begin niet te enthousiast (zoals wij) met 12 bakken tegelijk.

TIP 5

We kunnen altijd extra hulp gebruiken! Zowel van kinderen als van (groot)ouders of andere geïnteresseerde buurtbewoners. Of ben je geïnteresseerd in het Makkelijke Moestuin-concept? We vertellen je er graag meer over! Neem gerust contact met een van ons op: Marieke Arends via 0651762810 of mariekea@hotmail. com en Thea Baars via 06-20240416 of altheabaars@gmail.com. Waar vind je ons: Kindermoestuin De Groene Aarde, Sportpark Rigtersbleek in Enschede. Of neem eerst eens een kijkje op Facebook!

21


SHOOT!

Dit keer staan de Oldenzaalse zusjes, Guusje (5), Yfke(7) en Famke (9) Velthuis model. Hun vader, Bert Velthuis kocht deze toffe Volkswagen T1 in een spontane bui. Het leek hem de perfecte trouwauto voor zijn bruiloft later dat jaar en inmiddels alweer 11 jaar geleden. Helaas bleek het opknappen van de bus meer tijd te kosten dan verwacht. Uiteindelijk is er 8 jaar aan de Volkswagen T1 gewerkt om hem helemaal klaar te maken.

Fotografie: Lizet Beek Kleding: Pico by AmazingKids Styling: Anouk Gering Modellen: Guusje, Yfke en Famke Guusje: - Rokje van Someone (€ 24,95) - Shirtje met gouden stippen van Someone (€ 24,95) - Roze vestje van Someone (€ 29,95) - Kniekousen van Flo (€ 15,00) - Klein tasje van Le Big Isalinde (€ 19,95) Yfke: - Gebreide top van Little 10 days (€ 74,90) - Jeans jack van LTB (€ 49,95) - Velours broekje van Retour (€ 32,99) - Kniekousen van Ninni Vi (€ 15,95) - Rugtas van Vingino (€ 39,95) Famke: - Wit shirt met gele cirkel van Little 10 days (€ 44,90) - Groene jogbroek van Name It (€ 26,99) - Jeans-kraagje van Cars (€ 19,99) - Roze hemd van Retour (€ 12,99) De roze sneakers van Guusje zij van Vans, de witte sneakers van Yfke zijn van Adidas en de mintgroene sneakers van Famke zijn van NewBalance.

22


Blotevoetenpaden

Blotevoetenpaden: wat een belevenis is dat! Wist je dat er 2 hele gave blotenvoetenpaden zijn dichtbij Twente. Ga zelf eens ervaren hoe tof het is om met je kinderen de natuur in te gaan en je blote voeten in de modder te laten verdwijnen! Het lopen van een blotevoetenpad is trouwens niet alleen heel erg leuk, maar stimuleert het hart en de bloedsomloop en regelt daarbij ook de bloeddruk. Ook is het nog eens goed voor je rug en bevordert het de darmwerking! Goed bezig!

Hof van Twello

Bij dit toffe blotevoetenpad in Twello loop je 2 km lang op je blote voeten door gras, modder, de leemkuil, water, zon en regen. Je klautert over de restanten van de boomstammen in het moerasbos, plonst van de glijbaan, doet je ogen dicht op het zintuigenpad of geniet van demonstratietuinen die je terug voeren in de tijd. Je maakt een reis door veel verschillende landschapjes en sferen en beleeft het pad, de natuur, de zon, wind en vogelgeluiden intens met al je zintuigen. Ook kun je bij Hof van Twello terecht voor een bezoek aan de streekwinkel, de speelwei, het kascafĂŠ of terras met de overdekte stroberg en zandbak voor de kinderen. www.hofvantwello.nl.

Marloes

Erve Brooks

Gelselaar is een klein dorpje en ligt in de Achterhoek. Er staat een eeuwenoude Saksische boerderij, waar je kunt spelen, eten, een feestje kunt vieren of het blotevoetenpad kunt bewandelen. Hier loop je op diverse soorten ondergronden. Onderweg kom je een riviertje tegen, dat uitmondt in een meertje, waar je even lekker kunt uitrusten en waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen met water en zand. Ook is er een uitkijktoren en waterbrug. Dit pad is goed te combineren met het avonturenpad dat er ook te vinden is! Genoeg vertier voor een hele middag dus! Na het spelen en wandelen kun je genieten van wat lekkers in het restaurant. www.erve-brooks.nl.

Tip:

tenpad Ga je een blotevoe t je lopen? Zorg dan da en bt oude kleding aan he eren voldoende droge kl eken en een paar handdo t nog wel meeneemt. Er glijd eens iemand uit!

Marloes is geboren Oldenzaalse en woont sinds 13 jaar in Enschede met haar man Carlo. Ze is moeder van zoons Tijn (2009) en Bram (2012). Heel graag creatief bezig en daarnaast houdt ze van sporten en koken. Als vaste Vettt-blogger schrijft Marloes vooral over haar DIY’S met haar zoons en leuke en kindvriendelijke recepten.

23


advertorial

Spetteren, springen en klimmen

in de meivakantie

In de meivakantie is er bij Zwembad De Wilder in Haaksbergen en Avontura en Krazy Kangaroo in Enschede van alles te doen. Wist je al dat Krazy Kangaroo en Avontura in hetzelfde gebouw zitten? Het is daardoor goed te combineren als je met meedere kinderen gaat met verschillende interesses!

KRAZY KANGAROO In de meivakantie is er iedere dag weer de Kids Jump van 09.00 – 11.00 uur. Wil je hiervoor reserveren? Ga dan naar www.krazykangaroo.nl. Buiten de vakantie om kun je iedere woensdag van 13.00 – 15.00 uur en zaterdag en zondag van 09.00 – 11.00 uur naar de Kids Jump. Dit is van 5 t/m 9 jaar en de ouder mag gratis meespringen!

24


DE WILDER Bij de Wilder kun je je weer inschrijven voor het fantastische Zed en Sop Onderwater Avontuur: dĂŠ manier om kinderen op een leuke en vrolijke manier te leren zwemmen. Ook is er deze vakantie de waterspeeltuin met een supergroot opblaaskussen voor alle kids met een diploma. En er zijn verschillende activiteiten om gratis aan deel te nemen. Bij deelname aan de activiteiten ontvang je een leuke oorkonde!

ACTIVITEITENOVERZICHT Maandag 30 april Spijkerbroekhangen Dinsdag 01 mei Obstakelrun Woensdag 02 mei Schatduiken Donderdag 03 mei Obstakelrun Vrijdag 04 mei Ranja Slurpen Zaterdag 05 mei Schatduiken Maandag 07 mei Stoelendans Dinsdag 08 mei Obstakelrun Woensdag 09 mei Schatduiken Donderdag 10 mei Obstakelrun Vrijdag 11 mei Spijkerbroekhangen Zaterdag 12 mei Ranja Slurpen

AVONTURA Tijdens de schoolvakantie zijn er iedere dag leuke activiteiten met Okke die mee komt spelen. Avontura heeft een te gekke actie samen met Biketotaal LandewĂŠ. Alle bezoekers van Avontura maken kans op een kinderfiets! De actie loop t/m 6 mei. In Avontura staan twee showmodellen. Lever bij de entree je bon in, maak keuze uit de jongens- of meisjesfiets en wie weet ben jij de gelukkige winnaar! Niet te vergeten, de stoepkrijtactie gaat weer beginnen! Vanaf de meivakantie begint de actie. Alle bezoekers van Avontura ontvangen een doosje stoepkrijten van ons. Maak met jouw klas de mooiste stoepkrijt tekening op het schoolplein en win met de hele klas een dag spelen bij Avontura! Ga naar www.avontura.nl/twentehallen voor een overzicht van de activiteiten.

25


Vettt Workshops aangeboden door Vettt en lokale ondernemers

Met Vettt willen we ouders inspireren, zowel online als offline. Offline natuurlijk door dit magazine dat nu voor je ligt, maar ook door het geven van workshops. Op deze manier kun je als ouder nieuwe dingen leren, andere gelijkgestemden ontmoeten en vooral geïnspireerd raken. De thema’s zijn steeds weer anders, houd de site ook in de gaten voor nieuwe toevoegingen. Ook de komende maanden staan er weer leuke en interessante workshops gepland:

mei Workshop Gezonde voeding juni Vakantie fotografie-workshop door Lizet Beek

Meer weten en aanmelden? www.vettt.nl/ workshops-events/

Juli Workshop͚’Let your soul smile’ door Soul Searching advertentie

BOEK NU JE GRATIS PROEFLES MET DE CODE: NLTRIAL OP WWW.MOMINBALANCE.COM


Vettte korting voor jou! We houden van korting, daarom speciaal voor jou fijne kortingsbonnen. De korting kun je claimen op vertoon van de kortingsbon. Veel plezier ermee! #vetttlente

Tegoedbon Freakshake voor 4,95 euro = 1,00 euro korting op shake naar keuze Geldig t/m 31-12-2018

Oldenzaal. bisschopstraat 17. 0541 238048 Enschede. Haverstraatpassage 82. 0534787623

puur

DELIZ www.puurdeliz.nl

gratis bezorging

op je bestelling met kortingscode:

vetttlentegb01

bij een minimale besteding van â‚Ź15 (geldig t/m 30 juni 2018)

De gezelligste plek in het centrum van Enschede, in de openbare bibliotheek

(in te leveren t/m juli)

50% korting op een kindermuffin (in te leveren t/m juli)

27


28

Vettt Lentespecial 2018  

De Vettt Lentespecial is uit. Download hem hier en laat je inspireren voor de leukste uitjes én inspiratie voor de een Vettte Lente in Twent...

Vettt Lentespecial 2018  

De Vettt Lentespecial is uit. Download hem hier en laat je inspireren voor de leukste uitjes én inspiratie voor de een Vettte Lente in Twent...

Advertisement