Page 1

Moro for unga

Ansvar for 5.500 SANDEFJORD SIDE 22-23 Onsdag 1. mars 2017

Uke xx – nr. 133

SIDE 20

Årgang 4

Du finner oss på Hågasletta 1 i Sandefjord

• Vi utfører service, reparasjoner og EU-kontroll på alle bilmerker • Kort ventetid og konkurransedyktige priser BESTILL VERKSTEDTIME PÅ TELEFON 33 47 08 90

Satser stort i Sandefjord:

Nytt byrå i byen

Bedrer folks hverdag 

SIDE 10

Hvordan unngå luksusfella? 

SIDE 4

SE TILBUDSAVIS I DAGENS AVIS SKOUSEN SANDEFJORD

Nordgårdsveien 86, Sandefjord Tlf. 33 29 11 44

TermaTech TT 20 basic

8 900,-

SKOUSEN LARVIK

Yttersøveien 12, Larvik Tlf. 33 29 03 67

SPAR

1 500,-

99,Dagens fra

Åpent fra 06.30 til 21.00 - Tlf: 33 19 24 80. God hjemmelaget mat. Rom, hotellhytter, konferanser, julebord mm. www.holms.as Gamle E-18 mellom Sandefjord og Larvik.

arne andresen as Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

 I høst etablerte reklamebyrået Folkebadet en avdeling i Sandefjord, med Vestfold som nedslagsfelt. – Ballen ruller. Folk er åpne og det ser ut til at det er plass til nok et reklamebyrå i Sandefjord, sier Silje Elida Sundhordvik i FolkebaSIDE 8-9 det. 

pusse opp? bytte bolig? besøk norges største

boligmesse I Runarhallen, sandefjord 3.-5. mars

I årets messekonkurranse får fire heldige vinnere et nytt Epoq kjøkken fra Lefdal og Elkjøp, med smarte hvitevarer fra Samsung. Hver premie har en verdi på opptil 150.000,Vinn kjøkken og hvitevarer for opptil:

150.000,-

Fredag kl. 12–19 Lørdag kl. 10–18 Søndag kl. 10–17 Voksne kr 100,– Honnør/student kr 50,– Barn under 16 år gratis boligmesse.no

#boligmesse

@boligmesse

facebook.com/Boligmesse


2

A K T U E LT | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Ber Helgesen om verde Vestfold fylkeskommune ønsker verdensarvstatus for skipshaugene Oseberg, Gokstad og Borre, men først må statsråd Vidar Helgesen (H) overbevises. HILDE LORENTZEN tekst og foto Lobbyvirksomhet inn mot sentrale myndigheter er en viktig del av fylkesordførerrollen, og Rune Hogsnes (H) reiser rett som det er til Oslo for å tale Vestfold sin sak. Denne gangen er det klima- og miljøministeren Vidar Helgesen som skal få besøk. På agendaen står det å få vikinghaugene i Vestfold i posisjon igjen for å søke om plass på UNESCOs verdensarvliste.

LOKALKJENT: Rune Hogsnes innleder med å si at de ikke ber om penger og det synes ministeren Vidar Helgesen fra Nøtterøy er en god start på møtet.

Nytt forsøk Vestfold var godt i gang i forsøket med å sikre seg plass på den anerkjente verdensarvlisten til UNESCO i en fellessøknad sammen med fem andre land i Nord-Europa. I serienominasjonen var Vestfold representert med Oseberghaugen, Gokstadhaugen og Borrehaugene. En fellessøknad ble sendt i 2014, men kom i retur i 2015. Siden har det stått stille. Nå ønsker Vestfold fylkeskommune at staten skal sette skipshaugene i Vestfold på den «tentative» nasjonale listen, over steder som myndigheten anser som mulige søkerkandidater for UNESCOs verdensarvliste. I Norge er det klima- og miljøverndepartementet som har ansvar for å nominere steder til listen, i departementet som ledes av vestfoldingen Vidar Helgesen. Hogsnes har med seg Ellen Eriksen (Frp) som er leder hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse og seksjonssjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune Terje Gansum til møtet i departementet.

DOKUMENTER: Seksjonssjef for kulturarv i fylkeskommunen, Terje Gansum, har med seg en rekke dokumenter, tidsskrifter og bøker som blir overlevert statsråden. tiden er knapp. – Vi fleiper ikke om ulv, påpeker Hogsnes til sitt reisefølge. I møte med Helgesen har Vestfold-delegasjonen 30 minutter på seg. Rundt bordet i departementet er det flere med tilknytning til Vestfold, med statsråden fra Nøtterøy, ekspedisjonssjef Einar Holtane fra Horten og seniorrådgiver Ronny Henriksen som har studert sammen med Gansum og har familiehytte i Sandefjord. – Vi spør ikke etter penger, innleder Hogsnes. – Det er en god start, smiler Helgesen. – Det vi ber om er velvilje, fortsetter Hogsnes.

Ingen jippo Forberedelser På toget innover mot Oslo skjer forberedelsen og de blir enige om arbeidsfordelingen. De vet at

Delegasjonen gjør statsråden oppmerksom på at Vestfold fylkeskommune over flere år har jobbet hardt for å få vikinghau-

gene inn på verdensarvlisten. Selv om det transnasjonale forsøket strandet, så er grunnlaget lagt. Så langt har fylkeskommunen brukt 5-6 millioner kroner på dette arbeidet og har en heltidsansatt som er dedikert til oppgaven. – Vi har gjort veldig mye og lært veldig mye. Vi i Vestfold jobber med å bygge kunnskap, og det å bli en del av UNESCO er en del av det vi jobber med. Det vi gjør i Vestfold er ingen «jippo», påpeker Gansum. Gansum viser Helgesen bilder over hva som skal skje av videre undersøkelser på Borrehaugene, og snakker varmt om mysteriet rundt kvinnene fra Oseberghaugen og om den betydningsfulle kongen fra Gokstadhaugen. Dette er kjente vikinghistorier for lokalkjente Helgesen, som får overrakt en rekke dokumenter, publikasjo-

EDENPURE ® GEN - 3E

FORBEREDELSER: På toget innover til Oslo forbereder Vestfold-delegasjonen seg. Fra venstre sjonssjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune Terje Gansum. ner og bøker om vikingfylket Vestfold.

I tenkeboksen – Vi skal vurdere om vi skal be Riksantikvaren om å revidere den tentative listen. Med min lokale tilknytning er det ikke tvil om at jeg synes det ville vært fint, men det må foretas en faglig vurdering om det skal være flere vikingsteder i Vestfold eller individuelle steder som eventuelt skal få plass på listen, påpeker Helgesen. Om Riksantikvaren blir satt på saken, vil det bli opprettet kontakt med fagekspertisen i Vestfold fylkeskommune. – Det var Riksantikvaren som pekte ut de tre stedene i Vestfold i forbindelse med den transna-

I TENKEBOKSEN: Vidar Helgesen sier departementet skal vurdere om det skal foretas en revidering av den nasjonale listen over steder som myndighetene vurderer som aktuelle kandidater til å søke om verdensarvstatus. sjonale søknaden. Vi er klare, sier Gansum. hilde@byavisa.sandefjord.no

Den «ORGINALE» infrarøde varmeovnen. Effektiv oppvarming av hus, leilighet eller hytte.

Pris kr

5490,-

Mobil og sikker

ELEKTRIKERTJENESTER Tlf: 33 46 38 00 www.pettersen.no

ARNE ANDRESEN AS Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

ETTER MØTET: Vestfold-delegasjonen fikk lagt fram sine synspunkter, men har ingen lovnader med seg hjem i kofferten.


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A K T U E L T

ensarv-hjelp

Bridgekurs pü biblioteket Sandefjord Bridgeklubb starter bridgekurs pü Sandefjord bibliotek førstkommende mandag ettermiddag. Kurset gür over syv ettermiddag å 3,5 timer per gang. Kurset er gratis for under de under 26 ür.

"  "" ! !!!

Følg oss pü Facebook

UNESCOs verdensarvliste annet Bryggen i Bergen, Bergstaden Røros og Vegaøyan. • For ü bli tatt med i verdensarvlisten mü et sted møte minst ett av ti utvalgte kriterier. Kriteriene justeres jevnlig av verdensarvkomiteen for ü reflektere utviklingen av verdensarvkonseptet. • I Norge er det klima- og miljøverndepartementet som har ansvar for ü nominere steder.

SK

D Ă˜ R E R

DU

LEVO

50 Ă…R

R

&

VIN

V I N D U E R

Nyt

LD

SKALLEVOLD .no

AL

2 m 0 0 4 m o o r w o h s t

RE

FAKTA

e Ellen Eriksen (Frp) leder hovedutvalget for kultur, idrett og folkehelse, fylkesordfører Rune Hogsnes (H) og sek-

• Liste over verdens kultur- og naturarv inneholder arv av fremstüende universell verdi, og ble etablert i 1972. • InnebÌrer ikke en ny form for vern, kun et kvalitetsstempel, en eksklusiv internasjonal status og en merkevare med stor tiltrekningskraft innen reiseliv. • Listen inneholder mer enn 1.000 steder, büde kultursteder og naturomrüder. Norge har ütte steder pü verdensarvlisten, blant

ER & DĂ˜

Granborgv. 5, 3153 Tolvsrød, tlf 33 37 22 50, e-post paal@skallevold.no

Toppsving vindu

Balkongdør

2 lag glass m/ventil Hvitmalt

2 lag glass Hvitmalt

á46%

FRA VĂ…R TE IS PĂ… VINDUER OVEDPRISL H DE EN VEILED PRISER! RE VĂ… K SJEK

BESĂ˜K VĂ…R Str 89x209 cm Str 119x119 cm

UTSTILLING PĂ… SKALLEVOLD

5 290,–

3 190,– www.skallevold.no

FĂ˜LG OSS

ÅPNINGSTIDER: Man-tors 8-16 Fre 8-15 Lørdag stengt

3

! s u k o f i e c i v r e s g o Kvalitet Rimelige fraktpriser. Mer info om farge, størrelse og üpningstider pü vür hjemmeside:

www.teltfritid.no Vi leverer duker og reservedeler til alle vĂĽre telt og paviljonger!


LEDER 4

En delegasjon fra Vestfold med fylkesordfører Rune Hogsnes i spissen, besøkte nylig statsråd Vidar Helgesen for å blåse liv i muligheten til å søke om verdensarvstatus for Gokstadhaugen, Oseberghaugen og Borrehaugene. Det å bli oppført på UNESCOs verdensarvliste vil sette Vestfold på turistkartet. Vi håper Helgesen velger å lytte til vikingfylket han kommer fra.

Neste utgave av Byavisa Sandefjord:

15. MARS

A K T U E LT | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

– Dette var veldig lærerikt – Vi bør ha mer lære om økonomi i skolen. Det er viktig å ta med seg videre i livet, fordi vi ser hvor lett der er å låne penger. Dette var et lærerikt kurs som har fått oss til å tenke på hvor viktig økonomi er. ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto Sasa Tran, Nora Amundsen og Marielle Andersen i 9 C ved Bugården ungdomsskole er tre elever ved skolen som har gjennomgått et times langt kurs i økonomi. Det skjedde i forbindelse med elevuka ved skolen. De satt som tente lys og fulgte når økonomitrenerne Kristine Røed og Brede Solhaug holdt økonomikurs i regi av Econa Vestfold som har satt i gang tiltaket «Økonomiglede». Solhaug begynte å ta frem en hundrelapp som han kastet på gulvet. Så tok han fram et bankkort som han også kastet på gulvet. Til slutt sto han igjen med mobilen, som i framtida vil styre menneskers økonomi. – Penger blir borte, kortene forsvinner og mobilen styrer hele verden. Da er viktig å ha kontroll, sier Solhaug.

Lærte om OPP Ungdomsskoleelevene fikk lære om OPP, oversikt, prioritere å planlegge. Hvordan kan ungdom skaffe seg penger, spurte han. Svarene fra ungdommene var hjemmearbeid, barnevakt, selge VG eller jobbe på café eller butikk. – Etter at dere har skaffet penger, så skal dere styre dem. Da må dere prioritere å planlegge nøye hva dere skal bruke penger på. Å planlegge er å sette opp et budsjett med inntekter og utgifter, sier Solhaug. Ungdommene skulle mot slutten av kurset være økonomirådgivere for Sara og Theo som skulle på helgetur til London. Hvordan skaffe penger til turen og hvor mye penger de kunne bruke. Elevene kom med mange gode forslag til Kristin Røed, den andre foredragsholderen som har revisjon som sitt spesialfelt. – Dere var flinke, kreative,

LÆRERIKT: Sasa Tran (fra venstre), Marielle Andersen og Nora Amundsen med kursbeviset i økonomi. De synes det var lærerikt og gjorde at de tenker seg om på hva de bruker penger. tenkte riktig, men det aller viktigste er at inntekter og kostnader balanserer. Det gjelder å ha kontroll over økonomien, sier hun.

Bevisst på penger Marielle, Nora og Sasa var etter møte med økonomene mer bevisst på hva de skal bruke penger på. – Vi lærte at vi måtte ha oversikt over pengebruken. Ved å skaffe seg penger på egen hånd, så slipper jeg å spørre mamma så ofte, sier Nora. Hun synes det er greit å ha oversikten på mobilen, men er litt skremt ved tanken på at hun en dag mister mobilen. – Det er risikabelt at mobilen styrer alt, sier hun. Marielle synes det er veldig viktig å lære om økonomi. – Jeg spør mamma og pappa om penger, men jeg skal lete etter å skaffe meg egne inntekter, fordi jeg helst vil klare meg selv, sier hun. Sasa lærte mye hvor viktig det er å prioritere riktig.

Byavisa Sandefjord en del av Content Media Adresse: Søndre Kullerød 4A, 3241 Sandefjord Telefon: 33 46 20 00 Kontortid: Mandag-fredag 8-16 Hjemmeside: www.byavisa.sandefjord.no Følg oss på facebook: www.facebook.com/byavisasandefjord/ Annonser: anno@byavisa.sandefjord.no Tips: red@byavisa.sandefjord.no Opplag: 21.800 | Distribusjon: Norpost | Trykk: Agderposten Trykk AS

LEDER I VESTFOLD: Sunniva Thorsen er leder av Econa Vestfold som er opptatt av at skoleelever for bedre undervisningen i personlig økonomi. – Jeg tenker på hva jeg bruker penger på, og jeg må vel innrømme at jeg har sløst bort litt penger som kunne vært brukt mer fornuftig, sier hun. Jentene sier at det er mange fristelser som klær, sminke og hårprodukter. Med kursbeviset i hånden har de tre blide jentene lært at økonomi er viktig, og at de ønsker at det blir et skolefag.

21.000 medlemmer Enoca er en interesse- og arbeidstakerorganisasjon for

REISER RUNDT: Økonomitrenerne Kristine Røed og Brede Solhaug reiser rundt og holder økonomikurs for skoleelever. siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag. Organisasjon har 21.000 medlemmer og jobber for å tydeliggjøre økonomifagenes betydning i samfunnet. Sunniva Thorsen er i Econa Vestfold og hun opplyser at bakgrunnen for prosjektet er at dagens unge vil møte mange flere og vanskeligere økonomiske valg enn sine foreldre og besteforeldre. – Undersøkelser viser at det er betydelige kunnskapshull i

Daglig leder: Bjørn Larsen, tlf. 32 80 53 70 Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg, tlf. 32 80 53 57 Redaktør: Hilde Jeanett Lorentzen, tlf. 954 09 627 Journalist: Espen Ringdal Andersen, tlf. 976 79 270 Salgssjef: Safina Sadiq, tlf. 915 43 374 Teamleder: Ann-Christin Foss, tlf. 917 24 547 Mediekonsulent: Silje Kristengård, tlf. 971 24 549 Mediekonsulent: Jan Petter Hofsnes, tlf. 479 11 184

befolkningen når det gjelder personlig økonomi, og at det er sammenheng mellom kunnskapsmangel og økonomiske problemer, og stor misnøye med økonomiundervisningen i skolen, spesielt blant de yngre. I Vestfold er det bare 11 prosent som opplever opplæringen innen personlig økonomi i skolen som bra eller svært bra, i følge undersøkelsen, sier Thorsen. espen@byavisa.sandefjord.no

Pressens Faglige Utvalg, P.B 46 Sentrum, 0101 Oslo Tlf. 22 40 50 40, faks 22 40 50 55, E-post: pfu@presse.no Byavisa Sandefjord arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klage-organ som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.


Nå kommer kjernejournal til Vestfold

Vesar har inngått avtale med Ragn-Sells

Kjernejournal gir helsepersonell rask tilgang til viktige opplysninger om pasienten. Det kan være avgjørende når tiden er knapp. 1. mars får alle innbyggerne i Vestfold kjernejournal. I kjernejournal får fastlegen, helse-

Avtalen med Ragn-Sells har allerede trådt i kraft, og avfallsinnsamlingen i Vestfold går som normalt. Det tidligere selskapet, Veireno, gikk konkurs som følge av avfallsproblemene i Oslo. Vesar heiv seg rundt og tok kontakt med tre større leverandører

personell på sykehus, legevakt og spesialister tilgang på lik og oppdatert informasjon om pasienten. Når det haster å få tak i opplysninger, kan kjernejournal være til stor hjelp og kan i ytterste konsekvens redde liv.

og valget falt på Ragn-Sells. Vesar opplyser at dette er i henhold til unntaksbestemmelsene i anskaffelsesregelverket. Avtalen sikrer at avfallsinnsamlingen fremdeles vil foregå med renovasjonsbiler som går på klimavennlig biogass.

1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A K T U E L T

5

Leksekafé med sosial profil til å være med. – Vi bør nødvendigvis ikke gjøre lekser, men bare det å komme sammen å snakke om det som ungdom er opptatt av. Biblioteket er mye å tilby ungdom, og derfor arbeider jeg bevisst for å få flere ungdommer til å komme hit. Vi kan lære mye av hverandre, og personalet ved biblioteket er alltid greie og imøtekommende, sier hun.

I ungdomsavdelingen på Sandefjord bibliotek starter leksekafé for aldersgruppa 15 til 25 år førstkommende mandag etter skoletid.

Vi bør nødvendigvis ikke gjøre lekser, men bare det å komme sammen å snakke om det som ungdom er Nytt ungdomsrom opptatt av. Leksekaféen er et

ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto

Gratis pizza Ingvild arbeider med å skape en møteplass med sosialt miljø for ungdom på biblioteket. Til den første leksekaféen kan hun lokke med gratis pizza og sosial hygge. Ungdom fra Stokke og Andebu er selvsagt velkommen

Fagmøbler Sandefjord Hegnasletta 3, Sandefjord | Tlf.: 33 50 74 40 E-post: sandefjord@fagmobler.no | Åpent 10-19 (10-16)

Myke skinn fra villsau, perfekt til utekos!

Skape noe

Ingvild har siden september i fjor vært ansatt ved biblioteket, og en av hennes store visjoner har vært å få til en god møteplass for ungdom og et bra ungdomsrom. Det nærmer seg at hennes visjoner gir resultater. tilbud hver man- INGVILD HOLST – Jeg har dag ettermiddag. et interessant Ungdomsavdelingen er foreløpig og variert arbeid som jeg trimøteplassen, men i midten mai ves godt med. Promotering på måned vil lesesalen bli omgjort sosiale medier er en av flere til det nye ungdomsrommet. arbeidsoppgaver. Jeg ønsker å Ingvild er ansvarlig for tiltaket i skape noe for ungdom, og jeg samarbeid med biblioteket ved kan bidra med tanker og idéer i Kjersti Gulli Lunde og Kirsten denne jobben. Selv har jeg lært Muhle. Det er hyret inn en inte- utrolig mye siden jeg begynte å riørdesigner som jobber med jobbe på biblioteket. Å bringe forslag til hvor ungdomsrommet folk sammen betyr mye for meg, kan se ut. sier Ingvild. – Jeg har sett flere av forslaespen@byavisa.sandefjord.no gene og de er meget bra. Det

Initiativtaker til det nye tilbudet er Ingvild Holst, men idéen kom fra hennes søster som har vært utveklingsstudent i Kansas i USA. – I Kansas er det et stort studentmiljø og mange studenter som møtes på leksekafé. Det blir kalt second home, og jeg tenkte at det kan vi prøve å få til i Sandefjord, sier Ingvild. Hun er ansatt av biblioteket 3-4 timer i uka for å gi informasjon og sette i gang aktiviteter for ungdom. Hun legger ut informasjon på facebook under navnet Kvarteret Sandefjord og en instagramprofil under Kvarteret_Sandefjord.

INITIATIVTAKER: Ingvild Holst er initiativtaker til leksekafé som starter mandag 6. mars i bibliotekets ungdomsavdeling etter skoletid.

skal være ungdomspreg over rommet, og jeg er sikker på at det blir skikkelig bra, sier Ingvild smilende.

WEEKENDTILBUD

Du finner oss PÅ KILEN!

Velkommen innom!

M

ED

LE

M

FRANS recliner

-20%

4.995,– SPAR 1.000

Med gyngefunksjon! Finnes i flere farger! FILIP 3 skuffers kommode 2.555,– SPAR 640,–

EM

L D E

ÅRS 15 GARANTI

L D E

8.995,– SPAR 4.000

M

EM

FOSS kontinental B150

M

FILIP 5 skuffers kommode 3.515,– SPAR 880,–

Når skiftet du overmadrassen sist? ODEL overmadrasser i alle prisklasser nå

-20% ODEL Tind 150cm overmadrass 6.155,– SPAR 1.540,–

FJÆRER & RAMME

NB!Tilbudet gjelder kun mørk grå og begrenset antall!

Bli medlem i kundeklubben! Gratis og uforpliktende. Send KUNDEKLUBB og epostadressen din til 2065 | Prisene gjelder kundeklubbmedlemmer 2. mars t.o.m. 5. mars


6

A N N O N S E R | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Anders Jahre

ANDER S JAHRE - ET JUSTISMORD HERBJØRN HANSSON EKS. ANSV. FOR ØKONOMI OG FINANS I KOSMOSKONSERNET/ANDERS JAHRE

Det børsnoterte Kosmos var utgangspunktet for Anders Jahre (1891 – 1982) som var en av Norges største næringsutøvere i det forrige århundre. Han var grunnlegger og leder av Kosmos i nesten 50 år (1928/1978). Kosmos var en av de største skatteyterne i Norge i mange år med flere tusen ansatte.

Anders Jahre var aksjonær i Kosmos, men sa allikevel «Mine penger, mine skip og mine selskaper» når han omtalte Kosmos. Omverdenen trodde at han eide Kosmos – han eide ca. 10 %. Anders Jahre skapte Kosmos, og Kosmos skapte ham. I den skattesaken som er omtalt her, er den helt fatale feil at myndighetene ikke skilte mellom personen Anders Jahre og Kosmos. Anders Jahre var selvsagt ikke ansvarlig for skatt som eventuelt Kosmos skulle betale. Like etter at Anders Jahre døde i 1982, ble dødsboet etterlignet i Overligningsnemnda i Tønsberg. Saken gjaldt en utenlandsformue som nemnda med knappest mulig flertall (4–3) mente at Jahre eide. De opprettholdt etterligningen av Jahre i en beslutning fra 1990. Formannen i Riksskattenemnda da var tidligere leder av Aps bystyregruppe i Stavanger. Jahre sa at han ikke eide utlandsformuen. Han eide heller ikke Kosmos. Høyesterettsadvokat Per Brunsvig, som ledet dødsboet etter Anders Jahre gjennom 1980 årene, framholdt at Jahre ikke var eier. Det samme skrev (i DN) ledende medarbeidere i Handelsdepartementet (HD) tidlig på 1980-tallet.

ANNONSE

Avdøde Per Brunsvig trådte tilbake i 1990, og advokat Even Wahr- Hansen ble satt inn som bobestyrer av myndighetene. Aktivitetene i dødsboet har vært høy de siste 20 år, nesten fram til nå. Etterligningen omhandlet påstått formue i utlandet som myndighetene hevdet at personen Anders Jahre var ansvarlig for. Han skulle beskattes. Toppene i Finansdepartementet, representert i dødsboet, inntok samme holdning. En ekspedisjonssjef i HD skrev tidlig på 1980tallet i DN at en ansatt i HD sørget for at dokumentasjon om Jahre fra flere tiår ble illojalt lekket fra HD til en eller flere journalister som sto for sensasjonspregede oppslag i pressen. Anders Jahre- saken har sitt utgangspunkt for 70–80 år siden. Myndighetene i de siste to-tre tiår fram til denne dag har ikke ønsket å være objektive. De var på feil spor og ønsket å forsvare tidligere posisjoner – de lukket øynene for nye fakta som ga en annen konklusjon enn deres egen. På 1990- tallet og inn i dette årtusen så myndighetene at det kunne bli en politisk skandale å akseptere de nye vurderinger og

fakta som sannsynliggjør at det ikke var Anders Jahre som eide formuen. En granskning ville avsløre det. Prosessene mot Anders Jahre ble styrt fra toppen av Norge. Vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var sentral. Advokatene, som leiesoldater for politikerne og embetsverket, hadde dessuten en økonomisk interesse i å følge det opprinnelige, gale sporet. Det passet også for noen politikere å «ta» en skipsreder. Juristen og sosialøkonomen Erik Brofoss (1908 – 1979) var direkte og indirekte involvert i Jahresaken fra 1945 da han ble finansminister i Einar Gerhardsens regjering. I en periode på 25 år hadde han med Jahresaken å gjøre. I 1955 var han av en annen oppfatning enn de som ønsket å «ta» Jahre. Statsråd Brofoss inngikk en avtale med Anders Jahre midt på 1950- tallet som førte til at Panama- registrerte skip ble ført hjem til Norge. Det er helt utenkelig at Brofoss og regjeringen ville «kjøpslå » med Jahre og trekke konklusjoner det ikke var grunnlag for. Det ville kunne føre til at de ble stilt til ansvar.


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A N N O N S E R

På 1970- tallet ville Norges Bank rimeligvis vite hvor midlene til rådhuset i Sandefjord kom fra og fikk svar fra Jahre. Radikalere først og fremst i Handelsdepartementet ønsket fremdeles å «ta» Jahre etter det første forsøket på 1950- tallet som mislyktes – på grunn av Brofoss. Unge, handlingskraftige og aggressive journalister spilte en viktig rolle mot slutten av 1970- årene. De drev politikk og la ikke skjul på det. Jeg møtte Jahre noen ganger på hans livsaften da han var svekket. Han hadde alltid en sterk virketrang. Han var en av Nordens største donatorer med et spesielt øye for hjembyen Sandefjord. Anders Jahres Humanitære Stiftelse og Anders Jahres Fond til Vitenskapens fremme er viktige. De har gitt bort beløp i hundremillionersklassen til gode formål. Kulturprisen og de medisinske priser henger høyt. Anders Jahre ble offer for et justismord. Etter hans død i 1982 og fram til nå har staten framholdt at han var å beskatte for beløp forbundet med verdier i utlandet. De siste 20 år har dødsboet fremdeles arbeidet ut fra hypotesen at utenlandsmidlene var eid av Anders Jahre personlig.

konsern i utlandet, som Jahre kunne bruke som springbrett hvis han som følge av den kalde krigen ønsket å flytte fra Norge? ra midten av 1950- årene fram til den meget omtalte Rådhusgaven tidlig på 1970- tallet ble ikke midlene brukt til noe bortsett fra mindre beløp. Det gir en klar pekepinn på at den energiske Jahre mente at midlene ikke var hans – et syn han alltid konsekvent framholdt. Det var et drama som utspant seg under krigen da Jahre måtte manøvrere med nennsom hånd for ikke å bli tatt av tyskerne. I brev fra okkupasjonsmakten truer de Jahre. Han forble i Norge mens andre dro til Sverige, London og New York hvor de førte kampen. Under disse dramatiske forholdene etablerte Jahre flere stråselskaper i det nøytrale Sverige – først og fremst for å holde midler unna okkupasjonsmakten. Aktivitetene i Sverige var ikke konspirative, men bidrag til å motarbeide tyskerne ved å holde skip/ midler unna. Disse

Etter min oppfatning brøt ikke Anders Jahre norske skatte- og valutaregler. Det er ingen dokumentasjon som viser at Anders Jahre personlig eide verdier i utlandet – han eide dem like lite som han eide Kosmos. Anders Jahre selv var død og kunne ikke forsvare seg. Selv om han aldri ble dømt for noe, ble han indirekte offer for et justismord. Anders Jahre eide ikke verdiene i utlandet, men han forvaltet dem, som han styrte Kosmos. Han meddelte myndighetene at han hadde innflytelse over utenlandsmidlene. Hvis noen eventuelt skulle vært skattlagt, som ikke er opplagt, er det mulig at det var Kosmos. Anders Jahre var sentral da den såkalte «Jahreformuen» ble skapt før, under og etter andre verdenskrig – noe myndighetene har visst fra krigens dager. Anders Jahre la aldri skjul på at hans disponentselskap var agent for skip som seilte under Panamaflagg. Jahre ville ikke satt sitt eget navn på skipene hvis det var konspirative operasjoner, som skulle foregå i det skjulte. Det er et faktum at Jahre og skipsmegler Jørgen Lorentzen ervervet et skip (Jaguar) like før krigsutbruddet i 1940. På grunn av krigen ble finansieringen trukket tilbake og Jahre/ Lorentzen hadde øyensynlig ikke private midler til å fullfinansiere skipet. Skipet ble overført til Kosmos via selskapet Pankos – Panama/ Kosmos. Pankos er å finne igjen i regnskapene til Kosmos fra krigens dager; dvs. Kosmos var eier av Pankos som var et utgangspunkt for utenlandsformuen. For noen av oss var det sensasjonelt da vi for cirka 10 år siden oppdaget eierskapet til Pankos i Kosmos- regnskapene. Jeg har ikke sett informasjon som viser at midlene fra Pankos gikk ut av Kosmos, eventuelt til Anders Jahre, etter krigen. Det ser ut for at Kosmos eide et

utenlandsformuen. Svaret var nei her hjemme. De ansvarlige burde redegjøre for hvordan disse midlene har blitt anvendt. Er det advokatene som har fått dem? Det er bittert å se at mer enn disse ca. 600 mill ble oppbrukt. Fra formuen kom ingenting hjem. Gjennom pressearbeid har bostyret i Anders Jahres Dødsbo – hvor staten er største interessent, forsøkt å få folk flest til å tro at store midler kom hjem fra formuen til fordel for statskassen. Det er ikke sant. Midlene gikk i stort monn gikk til advokatene til dekning av honorarene til dem selv. Saken mot Anders Jahre var opplagt motivert ut fra politiske prioriteringer. Myndighetene og dødsboet innså at det ville bli en politisk skandale å akseptere de nye fakta fra dette årtusen som viser at det ikke var Anders Jahre som var eier. Saken mot Jahre ble aldri direkte prøvd rettslig. Enken hadde ikke krefter til det. På 1950- tallet var fokus kald krig – også et forhold som dødsboet/ myndighetene ikke har vurdert. Frykten for Sovjet var reell. Jahre hadde planer om å flytte fra Norge. Jeg vurderer det som en realitet, ikke en trussel fra Jahre for å få det som han ville. Etter at Jahre var død i 1982, fortsatte kampanjen mot ham. Prosessene skjøt enda større fart rundt 1990 da daværende statsminister bestemte at han måtte «tas» – lenge etter han død. Frem til 2012 foregikk siste etappe av saken, som nå er avsluttet.

Herbjørn Hansson

Jeg var finansdirektør i Kosmos på 1980-tallet med ansvar for økonomi og finans. Kosmos med utgangspunkt i hvalfangsten ble et stort rederiselskap som også var involvert i industri, reiseliv og fergetrafikk – først og fremst mellom Oslo og Kiel. Selskapet hadde hovedkontor i Sandefjord

viktige historiske forhold er ikke omtalt i prosessen mot Jahre. Det var et drama. I 2002 forsøkte undertegnede blant annet sammen med Øivin Fjeldstad, tidligere styreformann i Anders Jahre Humanitære Stiftelse, å legge til rette for at «Jahreformuen» kunne komme til Norge. Møter ble holdt i London og Paris, blant annet med lederen av den internasjonale stiftelsen som fremdeles disponerer formuen. Det ble oppnådd prinsipiell enighet om at cirka kr 600 millioner skulle til Norge til gode formål. Planen var å opprette en veldedig stiftelse.

For et par år siden inngikk dødsboet forlik med partene. Ca. 50 % av stiftelsen som disponerer utenlandsformuen, forble der ute, og den eksisterer den dag i dag. Hoveddelen av prosessene fant sted over en periode på nesten 30 år etter at Jahre var død – til cirka 2012. Det er lett å gå til angrep på dem som ikke kan forsvare seg. Det var samrøre mellom de advokater som kjørte sakene, Finansdepartementet og politikere på topp plan. Det var ikke var Anders Jahre som betalte for rådhuset som ble skjenket som gave til Sandefjord kommune tidlig på 1970- tallet. Han skulle ikke vært skattlagt. Det er meget som taler for at gaven på en eller annen måte stammet fra Kosmos. Vi trenger sårt mennesker av Jahres kaliber i Norge. Hans «feil» var å få utvirket at byen fikk et flott rådhus. Dette skulle føre til at myndighetene var etter ham de neste ca. 40 år – i mellomtiden ble nesten alle midlene sølt bort – først og fremst i statlig regi. Håndteringen tåler ikke kritisk lys. Spesielt aktørene på det politiske plan, Finansdepartementet pluss deres hjelpere, fortjener liten ære. Hedersmannen Anders Jahre ble offer for et justismord. Han var død. Anders Jahre vil stå som en bauta i norsk historie.

Det ble endog foreslått at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland burde bli styreleder i stiftelsen. Det var mulig å få hjem cirka kr 600 mill i 2002 – mer eller mindre hele

hurradesign.no • A N N O N S E

7


NÆRING 8

7

VALUTAKURSER

OSLO BØRS

8,83

8,35

10,44

92,52

118,73

2,04

6,37

6,40

7,43

829,62

Sist uke

-7,17%

Siste året

-1,01%

A K T U E LT | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

NYETABLERTE

BORGESKOGEN NÆRINGSOMRÅDE SA Forretningsadresse: c/o Posten Norge AS, Borgeskogen 65, STOKKE Formål: Verne om og fremme felles økonomiske interesser for medlemmene Styrets leder: Ronny Karlsen

EASYWEB NORGE AS Forretningsadresse: Nordre Fokserød 13, SANDEFJORD Formål: Konsulentvirksomhet tilknyttet informasjonsteknologi samt deltagelse i andre selskap. Kapital: NOK 90.000 Daglig leder: Anders Årstein Hansen

GBYGG SERVICE AS Forretningsadresse: Vardeveien 35, SANDEFJORD Formål: Generelle bygg- og oppussingstjenester. Rengjøring av bygninger. Maling, legging av fliser, rehabilitering av baderom, rørlegging. Konstruksjonsarbeid. Handel. Kapital: NOK 30.000 Daglig leder: Przemyslaw Glowinski

Akkurat passe store

– Folkebadet er reklamebyrået for bedrifter som ønsker noen å diskutere med, noe som kan veilede og produsere i jungelen av trykte RISNES KITE OG MULTISERVICE medier, design, annonsering og Forretningsadresse: Raveien 488, SANDEFJORD sosiale medier, opplyser Silje Elida Formål: Kitekurs, kite-event, diverse Sundhordvik (29). montasjearbeid. Innehaver: Helge Risnes

RØRBEMANNEREN AS Forretningsadresse: Skåumlia 5A, STOKKE Formål: Utleie av arbeidskraft, utstyr og andre tjenester som naturlig hører sammen med dette, herunder å delta i andre selskap med lignende virksomhet, kjøp og salg av aksjer og eiendom. Kapital: NOK 50.000 Daglig leder: Lars Vidar Løfshus

VESTFOLD BAD OG MEMBRAN AS Forretningsadresse: Granholmlia 15, SANDEFJORD Formål: Bygging og rehabilitering av bad og våtrom samt alt som hører naturlig inn under dette. Kapital: NOK 30.000 Daglig leder: Alexander Andersen

VESTRE THUVE GÅRD ERNST MAGNE CARLSEN Forretningsadresse: Vestre Thuve Raveien 449B, SANDEFJORD Formål: Dyrking av korn (unntatt ris), belgvekster og oljeholdige vekster. Utleie av lagerareal. Drift av skogsarealer, produksjon av ved for videresalg. Gårdbutikk med utsalgsted for egenproduserte og importerte varer. Åpen gård med aktiviteter for tilreisende. Dyrehold. Innehaver: Ernst Magne Carlsen

HILDE LORENTZEN tekst og foto Med utspring fra Reklameservice AS i Sandefjord startet Folkebadet opp i Porsgrunn for fem år siden, og i høst ble det etablert en avdeling i Sandefjord som har Vestfold som nedslagsfelt. – I Grenland blir Folkebladet regnet som et av reklamebyråene. Reklamebyråer er ofte storveis, mens vi kaller oss det folkelige reklamebyrået og er tuftet på de tre grunnverdiene direkte, kreative og folkelige. Vi er akkurat passe store, sier Sundhordvik. Den kreative gjengen teller i alt åtte ansatte med Terje Gunrell Kaste som byråleder. – De som jobber her er flinke folk som er nerdete på det vi driver med. Vi utfyller hverandre på en god måte med ulike spesialkompetanser. Vi jobber aldri solo, men jobber i team med utgangspunkt i en case, forteller hun.

Rådgivere Folkebadet hjelper sine kunder med den rette kommuni-

kasjonen og det rette budskapet, på rett tid og i rett kanal. Det viktigste de gjør er å være rådgivere for sine kunder som det viktigste de gjør. – Det er en jungel der ute og alt går bare raskere og raskere. Mange bedrifter prøver seg selv, men finner raskt ut at de trenger hjelp og hjelp kan de få av oss. En typisk case for oss er å finne frem til identiteten til firmaet. Hvem er de og hvem ønsker de å nå? Det begynner gjerne med strategi og helhetlig profil, før det lages en optimalisert webside, forklarer Sundhordvik. Det å skape en tydelig visuell profil med en gjennomgående rød tråd, er ifølge Sundhordvik avgjørende for at kunden skal lykkes i sin kommunikasjonen. Navnevalget Folkebadet har sin grunner, for i Porsgrunn er reklamebyrået etablert i det gamle folkebadet i byen. I Sandefjord har Folkebadet kontorer i tyrolerhuset på Ringveien og sitter i andreetasje over Reklameservice. – Reklameservice ble etablert for 36 år siden. Siden den gang har det skjedd mye. Det holder ikke lenger med logo, skilt og bannere for å stikke seg fram i myldret. Derfor ble reklamebyrå-delen skilt ut i en egen avdeling, forteller Sundhordvik. Det å etablere en avdeling i Sandefjord, gjør at de nå kan

serve kunder i hele Vestfold og Grenland. – Ballen har begynt å rulle. Folk i Vestfold er åpne, og det ser ut til at det er plass til enda et reklamebyrå i Sandefjord, sier Sundhordvik.

Tilbake i byen Sundhordvik er utdannet fotograf fra Bilder Nordic School of Photography i Oslo, som er en fotoutdanning med fokus på visuell kommunikasjon. Etter noen år på Hamar hvor hun sammen med gode venninner gründet to caféer og interiørbutikk, flyttet hun i 2015 tilbake til byen med mann og barn. – Det første året var jeg hjemme i fødselspermisjon og begynte i Folkebadet i august i fjor, forteller 29-åringen. Det som skjer i Sandefjord, med «Tenk stort, tenk Sandefjord» synes hun er fantastisk. -Sandefjord Næringsforening er gull for byen og med de rette fremoverlente folka, påpeker hun. I tiden framover skal hun ha fokus på å bygge nettverk for Sundhordvik er overbevist om at samarbeid vil bringe Sandefjord framover. Mannen hennes kommer fra Bergen og har funnet seg godt til rette i sin nye by. – Vi er engasjerte mennesker og nå brenner vi for denne

Behov for refinansiering? Har du flere smålån eller kredittkortgjeld kan det være lurt å samle dem i ett lån. Du får en bedre økonomisk oversikt med en faktura og vi ordner hele refinansieringen for deg. Vi tilbyr lån fra 25 000 til 300 000 kroner.

Søk på www.balanselanet.no eller ring 23 96 34 10. Oppgi kampanjekode VB13 Kostnadseksempel: Et lån på 65 000 kr, med en nedbetalingstid på 5 år, koster 1 540 kr per måned. Den nominelle gjennomsnittsrenten er 12,98 % og den effektive renten blir 15,84 %. Da inkluderer lånet et etableringsgebyr på 950 kr og et administrasjonsgebyr på 40 kr per måned. Lånekostnaden er 27 334 kr og totalt å betale tilbake er 92 334 kr.

RÅDGIVER: I Folkebadets avdeling i Sandefjord, er d byen. Vi heier på det som skjer og vi vil være med å utvikle Sandefjord, sier Sundhordvik. hilde@byavisa.sandefjord.no


Foreldreforum i kveld Foreldreforum som er et foreldrenettverk for familier med barn og unge med funksjonsnedsettelser samles fire til seks ganger i året. Det neste Foreldreforum er 1.mars 2017 klokka 18.00 til 20.30 på Sandefjord Medisinske senter, Skiringssalsveien 26. Denne kvelden

Ny kafeteria kommer det besøk fra koordinerende enhet, tjenestekontoret og enheten for bo og dagtilbud, avlastning. Tema er ny organisering av tjenester i ny kommune. En representant fra Turistforeningen kommer også. Tema er muligheter for oppstart av turgrupper.

På Sandefjord Medisinske Senter er det åpnet ny kafeteria. Den er åpen for alle. Hverdager fra kl. 11:00-17:00 og Lørdag fra 11:00-13:00. Det serverer smørbrød og salater, varm lunsjrett hver dag og suppe samt hjemmelagde kaker og bakeverk. Det serverer også dagens middag fra klokken 16. Sted: Skiringssalveien 26. B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A K T U E L T

9

PÅ PLASS: Bjørn Svanberg (t.v) ny daglig Leder her sammen med Styreformann Tommy Eliassen i Byggpartner AS.

Ny daglig leder i Byggpartner Bjørn Svanberg (50) har tiltrådt stillingen som ny daglig leder i Byggpartner AS.

– Byggpartner er stolte av å ha med Svanberg som lagspiller i fremtiden med hans solide og spennende bakgrunn. I en stadig utviklende byggebransje stilles det større krav til dokumentstyring noe han vil ha fokus på i fremtiden, sier salgs- og markedsansvarlig i Byggpartner Jarle Svendsen. Svanberg vil ha det daglige ansvaret for 65 ansatte. Byggpartnerfamilien har i dag avdelinger i Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus. Byggpartner forventer en omsetning i 2017

på 150 millioner kroner. Tidligere daglig leder Thor Richard Pettersen tiltrer en annen rolle i Byggpartner, han blir driftsleder og har det øverste ansvaret for drift av prosjektledelsen i firmaet. Svanberg har bred yrkeserfaring med hovedsakelig 21 år i produksjonsindustrien hvor han har jobbet med silisiumbaserte sensorer til bil, fly og medisinsk industri i SensoNor AS og Memscap AS og innen girproduksjon til skipsindustrien i Kumera AS. Videre har han jobbet innen drift i Sandefjord Kommune og tilsammen 5 år i rådgivende ingeniør firmaer. red@byavisa.sandefjord.no

FÅ MER GLEDE AV OVNEN DIN! HEAT POWER varmefordeler

Tilbud

1295,ARNE ANDRESEN AS Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

det Silje Elida Sundhordvik (29) som er prosjektleder for kundene i Vestfold.

NÆRINGSEIENDOM til leie Sjekk mulighetene på www.sondre-eiendom.no – Vi eier og leier i dag ut 101.000 kvadratmeter næringslokaler fordelt på 26 bygg i søndre Vestfold.

oss på TEAMARBEID: De som jobber i reklamebyrået Folkebadet er en sammensatt gjeng som utfyller hverandre med ulike spesialkompetanser og særegenheter. Fra venstre rundt bordet Silje Elida Sundhordvik, Evelyn Kapstad, Thomas Gustavsen, byråleder Terje Gunrell Kaste og Jakob Vege.

Tlf. 469 72 500 www.sondre-eiendom.no


10 A K T U E LT | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Seks spreke og arbeidsomme avgangselever ved Sandefjord videregående skole står klare til å gjøre folks hverdag bedre med å tilby å handle på butikken, transport, vaktmestertjenester, sosialt samhold og ellers hva oppdragsgiver ønsker.

FAKTA

Vil bedre folks hverdag Hverdagshjelpen • Et sosialt entreprenørskap. Skoleprosjekt. • Henrik Hem – daglig leder, Preben Albrektsen – IT, grafisk og økonomi, Mayhan Rostamkhel – grafisk, marked og salg, Filip Lolland – økonomiansvarlig, Magnus Jacobsen – salg og marked og Benjamin Korsnes – produkt og miljø. De er avgangselever ved Sandefjord videregående skole. • Ble kåret til beste sosiale entreprenørskap ved Sandefjord videregående skole. • Skoleprosjekt som startet ved skolestart 2016 og forretningsideen går ut på å hjelpe og tilby tjenester til de som trenger bistand i hverdagen.

ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto Elevene startet Hverdagshjelpen – et sosialt entreprenørskap ved skolestart i fjor høst. De har brukt mye tid til å orientere seg i markedet, og noen oppdrag har blitt, men de ønsker å få enda flere oppdrag. Elevene har fått god hjelp av Fits Consulting som har vært mentor. Til gjengjeld har firmaet fått god hjelp av elevene til annonsering av appen. Det har vært en vinn-vinn for begge parter. Hverdagshjelpen ønsker å rette seg mot grupper mennesker som ofte glemmes bort i et samfunn. – Alle mennesker har ikke forsørgere som tar seg av dem, og derfor skal vi være et godt alternativ til vanlige oppgaver og tjenester som vil hjelpe dem i

deres hverdagslige liv. Dersom man trenger en hjelpende hånd, montering av en hylle eller bare noen å ta en kaffe med, så stiller vi opp motivert til å gi vedkommende en bedre hverdag, sier Henrik Hem, daglig leder i Hverdagshjelpen.

Lett tilgjengelig SVGS-elevene har laget en egen nettside (http://HHUB.NO) hvor interesserte kan sende e-post, men det er også mulig å ringe, sende sms-melding og legge igjen melding på facebook. – Vi er alltid lett tilgjengelig og saksbehandlingen går veldig raskt. Vi tar kontakt med oppdragsgiver og blir enige når jobben skal utføres, sier Henrik Hem. – Vi tar på oss alle oppdrag,

så finner vi alltid en god løsning, sier Magnus Jacobsen har jobber med salg og marked i Hverdagshjelpen.

Lave priser Oppdragene gjøres ikke gratis, men for en billig penge. De vil ikke prise seg for høyt og fortjenesten er lav. Det koster alt fra 100 til 150 kroner for å tilbringe tid sosialt, og de ønsker at fastprisene så lave som mulig for å få en populær innvirkning på samfunnet. – Vi har utgifter til privat bruk av bil. Vi tjener ikke mye på våre tjenester, sier Henrik Hem.

Mange ensomme De to skoleelevene vet at det finnes mange ensomme mennesker og vil gjerne bidra en bedre hver-

ØNSKER OPPDRAG: Magnus Jacobsen (t.v.) og Henrik Hem i skoleprosjektet Hverdagshjelpen ønsker flere oppdrag fra folk som trenger hjelp til en bedre hverdag. dag for dem. – For de som ønsker det kan vi gå en tur med dem, ta en tur på kafé eller rett og slett bare ta en prat. Vi vet det er mye skjult ensomhet i samfunnet, så

bare det å ta en prat kan bety mye for mange mennesker, sier Magnus Jacobsen. espen@byavisa.sandefjord.no

V gje i ƐƵŬ ntar ƐĞƐ ƐĞŶ ͊

Er du sikker på ƐŝŬƌŝŶŐĞŶĞĚŝŶĞ͍ Jordfeilbryter er påbudt i alle nye bygg. Det hindrer brann. Eldre anlegg (før 2002) har i utgangspunktet ikke jordfeilbryter. 'ĂŵůĞƐŝŬƌŝŶŐĞƌďLJƩĞƐƵƚŵĞĚŶLJĞũŽƌĚĨĞŝůĂƵƚŽŵĂƚĞƌ;ĂƵƚŽŵĂƚƐŝŬƌŝŶŐĞƌͿ ͲƐŽŵŚŝŶĚƌĞƌďƌĂŶŶŽŐĞǀĞŶƚƵĞůůĞĞůĞŬƚƌŝƐŬĞƐƚƆƚ͕ŽŐĚĞƚďůŝƌŵLJĞĞŶŬůĞƌĞ ĊͨƐŬŝŌĞͩƐŝŬƌŝŶŐĞƌ͘dŝůƚĂŬĞƚŐŝƌƌĂďĂƩŚŽƐĞŶŬĞůƚĞĨŽƌƐŝŬƌŝŶŐƐƐĞůƐŬĂƉĞƌ͘

sŝĂŶďĞĨĂůĞƌƵƚƐŬŝŌŝŶŐĂǀŐĂŵůĞƐŝŬƌŝŶŐĞƌ ŵĞĚĞƚŐŶŝƐƚƌĞŶĚĞŐŽĚƚƉƌŝƐƟůďƵĚ

ŝƐƚƌŝŬƚĞƚƐůĂǀĞƐƚĞƉƌŝƐ͍

5590,ŝŶŬů͘ŵǀĂ͘

/ŶŬů͘ϳƐŝŬƌŝŶŐƐŬƵƌƐĞƌнŶLJŚŽǀĞĚƐŝŬƌŝŶŐŽŐŵĞĚŐŽĚŬũĞŶƚĂǀĚĞŬŶŝŶŐ͘ Ͳ&ŽƌƵƚƐĞƩĞƌƟůĨƌĞĚƐƐƟůůĞŶĚĞũŽƌĚůĞĚĞƌĞŽŐƟůĨƆƌƐĞů͘ Ͳ&ĞƌĚŝŐŵŽŶƚĞƌƚŝŶŬů͘ĂƌďĞŝĚĚŽŬƵŵĞŶƚĂƐũŽŶ͕ŐĂƌĂŶƟďĞǀŝƐŽŐŬũƆƌŝŶŐ

<ŽŶƚĂŬƚŽƐƐĨŽƌƵĨŽƌƉůŝŬƚĞŶĚĞƟůďƵĚ͊

Tlf. 91 66 71 65 ĞůůĞƌƐĞŶĚďŝůĚĞĂǀƐŬĂƉƟůŵŽďϵϭϲϲϳϭϲϱ &TZ^dd/>DT>>͊ĞϱϬĨƆƌƐƚĞŬƵŶĚĞŶĞƐŽŵďĞƐƟůůĞƌƵƚƐŬŝŌŝŶŐĂǀ ͨŝŶŶŵĂƚŝƐŝŬƌŝŶŐƐŬĂƉͩĨĊƌHALV PRISƉĊŽǀĞƌƐƉĞŶŶŝŶŐƐǀĞƌŶ ^ŶĂŬŬŵĞĚŽƐƐŽŵĮŶĂŶƐŝĞƌŝŶŐ͊ sŝƟůďLJƌƌĞŶƚĞĨƌŝŶĞĚďĞƚĂůŝŶŐŽǀĞƌϭϮŵŶĚ͘ ;E͊DĊĂǀƚĂůĞƐǀĞĚďĞƐƟůůŝŶŐͿ

důĨ͘ϵϭϲϲϳϭϲϱͻƉŽƐƚΛƚŽƚĞŶĞůĞŬƚƌŽ͘ŶŽ


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A K T U E L T

pusse opp? bytte bolig? besøk norges største

boligmesse I Runarhallen 3. - 5. mars Fredag kl. 12–19 Lørdag kl. 10–18 Søndag kl. 10–17 Voksne kr 100,– Honnør/student kr 50,– Barn under 16 år gratis

ALT til din bolig på ett sted Inspirasjon / Eksperthjelp / Messetilbud NYHETER / DESIGN / BAD / FLISER / GLASS / TAK HUS / HYTTER / EIENDOM / ELEKTRO / SMARTHUS FARGE / INTERIØR / SENGER / MØBLER / UTEMILJØ SOLSKJERMING / GARASJE / KJØKKEN / GARDEROBE HVITEVARER / RENHOLD / RÅDGIVNING / SIKKERHET VARME / KONKURRANSER / FOREDRAG vinn flotte premier i

ball ngslippet Vinn kjøkken kjøkk j en og o hvitevarer hvit vitevare evarerr for oppt o opptil: il:

150.000,-

verdier for 17.779,-

Les mer om konkurransen på boligmesse.no

sandefjord boligmesse.no

#boligmesse

@boligmesse

facebook.com/Boligmesse

11


Ønsker å gjøre din bolig bedre – I tre dager til ende kan alle fra Vestfold og omegn komme på årets eneste Boligmesse i regionen for å snakke med ulike eksperter fra boligbransjen. Her vanker det både tips, råd og skikkelig gode messekupp for de som bygger og bor, frister prosjektleder Toril Hallan. HILDE LORENTZEN tekst BÅRD GUNDERSEN foto Fredag åpner årets store Boligmesse i Runarhallen med 70 utstillere. Flere tusen er ventet å finne veien til Runarhallen i løpet av helgen. Besøkstallet i fjor endte på 6.359. Mange nysgjerrige tar turen for å bli inspirert og kikke på hva som tilbys.

TILBAKE I BYEN: Prosjektleder Toril Hallan har med seg 70 utstillere til helgens Boligmesse i Runarhallen. – De besøkende er i alle aldre, fra de yngre nyetablerte og barnefamilier til seniorer. Det de har til felles er at de enten ønsker å oppgradere boligen de

har eller så er de på utkikk etter noe nytt, sier Hallan. På årets messe har Hallan fått med seg et bredt spekter av utstillere med alt det siste innen kjøkken, varmepumper, bad, flis, dører, glassmester, garderober, hvitevarer og mye mer. Utstillerne frister som alltid med gode messetilbud. – Vi har blant annet en utstiller som selge rimelige badebasseng som kan friste besteforeldre og barnefamilier, opplyser Hallan. Boligmessen arrangeres over hele landet og har 19 messer i løpet av året. Tidligere år har det vært mulig å vinne et hus, og vinneren har blitt trukket ut av de som har registrert seg på en av messene. I år er det derimot fire vinnere som kan

FAKTA

12 A K T U E LT | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Boligmesse • Siden 1997 har Compass Fairs AS arrangert sin egen Boligmesse (tidligere «Gjør din bolig bedre»). • Boligmessen er landsdekkende med 19 årlige messer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. I tillegg arrangeres messen 12 ulike steder i Sverige, flere steder i Danmark og i nordre deler av Tyskland. • Compass Fairs er totalleverandør innen messearrangement og leverer alt av utstyr.

vinne et helt nytt kjøkken fra Epoq inkludert hvitevarer. Det er Elkjøp og Lefdal som sponser premien. – Den som blir trukket ut som finalist i Sandefjord, blir med på trekningen i Fredrikstad allerede helgen etter hvor det er fem finalister som kjemper om den gjeve premien. De som vinner kjøkken velger selv modell og får hjelp til å tegne kjøkkenet, forklarer Hallen. Søndag ettermiddag er det ballongslipp innendørs i Runarhallen, med premier fra utstillerne. Det er selveste «Sinnasnekkeren» Otto Robsahm som organiserer konkurranser. I løpet av helgen holder han også flere boligrelaterte foredrag på messen. hilde@byavisa.sandefjord.no

KOMMER: «Sinnasnekkeren» Otto Robsahm skal i lø

DU FINNER OSS PÅ BOLIGMESSA I RUNARHALLEN 3-5. MARS

P P O T PÅ

TEST

PUMPE E M R A SK V I SVEN

VI TAR SERVICE PÅ ALLE VARMEPUMPEMERKER

IERING S N A N I EFRI F T N E R S - 2 ÅR KSJON N U F S SING N E R T F - LU

33 46 72 27

post@kindenergispar.no Gneisveien 12 B, Sandefjord | Du finner oss vis á vis Giovani salget

Forhandler av


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A K T U E L T

13

Ungdata-undersøkelsen er i gang Vestfold fylkeskommune og Kompetansesenteret for rus – region sør arrangerer for andre gang Ungdataundersøkelsen i Vestfold. Over 11.000 elever fra alle trinn på ungdomsskolene og Vg1 på videregående skoler i Vestfold er invitert

til å svare. Resultatene fra undersøkelsen vil gi oversikt over den lokale oppvekstsituasjonen blant ungdommer i Vestfold og er et viktig virkemiddel for å bedre ungdommens levekår og i det forebyggende arbeidet rettet mot ungdom.

Laveste antall vigsler siden 2006 I 2016 var det 22.500 par som giftet seg i Norge, det laveste tallet siden 2006. I Vestfold var det 1019 som giftet seg iløpet av fjoråret og 521 som skilte seg. Det var 595 som tok ut separasjon. Enkelte fylker, Østfold, Telemark, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag, hadde en

økning i inngåtte ekteskap i forhold til folketallet. 278 ekteskap ble inngått mellom personer av det samme kjønn, 157 vigsler mellom kvinner og 121 vigsler mellom menn. De fleste likekjønnede vigsler ble inngått i Oslo og Akershus.

Vi er der! Runarhallen,

øpet av helgen holde flere boligrelaterte foredrag på messen.

Sandefjord 3-5 mars

Kom inn for en hyggelig handel 10-19 (10-16)

( ,ÊUÊ/ ** ,ÊUÊ / ,(, Fagmøbler Sandefjord | Hegnasletta 3, Kilen | ÅPENT 10-19 (10-16)

PIPA? I K K E R T G DÅ R L I gen! Vi har løsnin til utlån! Demovifte

ARNE ANDRESEN AS Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

MESSEKAMPANJE

ENERGIGLASS Energiglass slipper inn lys, reduserer varmetapet og sørger for en komfortabel innetemperatur. SIKKERHETSGLASS Med sikkerhetsglass montert i glassrekkverk på terrassen, i trappløp eller inngangspartier/ gangbaner slipper du inn rikelig med dagslys samtidig som sikkerheten ivaretas.

Glassmester Kai Dysthe as Østerøyvn. 48, Sandefjord Tlf: 33 45 40 40 - Døgnvakt: 924 35 007 Mail: post@dystheglass.no Besøk oss på www.dystheglass.no

i % 40 rs/ ma ril ap

Medlem av Norges største og eneste landsdekkende glassmesterkjede


14 A N N O N S E R | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

D U B L I T E S MES n lle a h r a n u R i n e s s e m lig o B å p s s Besøk o

20-60% PÅ ALLE INTEGRERTE VARER OG VENTILATORER**

Tilbudene gjelder også i butikkene, men det er

256

n ie ve Ra

E 18

sle nd veien

* Gjelder varer på norskeide nettbutikker som er i Skousens sortiment og på lager til online kjøp hos konkurrenten. Gjelder den aktuelle nettprisen på handletidspunktet. Gjelder ikke returvarer, levering, montering samt n G lignende serviceytelser. Gjelder kun privatkjøp og kun ved kjøp i en av Skousens fysiske butikker. ** Besparelsen regnes i forhold til annonsert butikkpris, og gjelder kun varer utstilt på boligmessen og i Skousen Larvik, Sandefjord og Tønsberg. Gjelder ikke allerede annonserte eller nedsatte varer. G

EKSTRA GODE TILBUD PÅ BOLIGMESSEN 256 R en ei

VEGG I VEGG MED JYSK

Nyg ård sv eie n

256

ien ve Ra

Ri ng ve ie n

251

n er veie

Følg oss: facebook.com/skousensandefjord

n eine gv Ri 251

H

n eie tv rin Sp

ko is D

eien

in d

33 29 11 44

ÅPNINGSTIDER Man - fredag: 10.00-20.00 Lørdager: 10.00-18.00 Finn vei på www.skousen.no

ien adve est bb Gru

SKOUSEN SANDEFJORD Nygårdsveien 86 3221 Sandefjord sandefjord@skousen.no

en

Besøk hvitevarespesialistene i Vestfold

n ie ve Ra

Sandefjord


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A N N O N S E R

15

Tilbyr alternativ behandling ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto Helseklinikken holder til i Stockfleths gate 22 (Odd Fellow-gården), og tilbudet omfatter polaritetsterapi (Gro Kjellstrøm), akupunktur (Vidar Johansen og Martin Fremstad), bicom bioresonans (Tore Geir Nilsen), massasjeterapi (Alexandros Katzilierakis) og gestaltterpi (Camilla H. Nilsen). Behandlerne presiserer at tilbudet deres er å betrakte som et supplement til skolemedisinen.

Hele kroppen Tverrfagligheten er helseklinikkens styrke i kampen om pasientene. – Vi ser kroppen som én helhet, og tenker sammenhenger når vi behandler. Da er det godt å ha dyktige kollegaer som vi kan henvise til ved behov. Ved Sandefjord Helseklinikk gjør den unike tverrfagligheten at vi har et behandlingstilbud til hele kroppen, både somatiske og psykosomatiske lidelser er omfattet, sier Gro Kjellstrøm. De seks behandlerne er alle selvstendig næringsdrivende, men jobber altså i fellesskap for å bedre folks helse. De er skjønt enige om at det er viktig å ta seg tid til den enkelte pasient. – Å skape en god atmosfære for behandlingen er alfa og omega. Det bidrar til at pasientene opplever tillit og trygghet, samtidig som det danner grunnlag for et godt resultat av behandlingen, sier Martin Fremstad. Han legger til at de to akupunktørene på huset også drar hjem til pasienter som har problemer med å komme seg til klinikken.

Foredrag og temakvelder Behandlerne ved Sandefjord Helseklikk reiser for øvrig ut til bedrifter, idrettsklubber og foreninger i distriktet. Både for å behandle, og for å holde foredrag. – De fleste bedrifter har i dag sterkt fokus på å holde sykefra-

været lavest mulig. I den forbindelse kan vi bidra med tips og råd om kosthold og alternativ medisin. I tillegg kan vi tilby ulike behandlinger på stedet, for eksempel akupunktur og massasje. Vi går også med tanker om å ha ulike temakvelder her på klikken, forteller Vidar Johansen.

Allergier Bicomterapeut og homøopraktiker Tore Geir Nilsen har spesialisert seg på allergier, matintoleranse og mage-/tarmplager. Det omfatter analyser, testing og behandling. Han understreker at kosthold og ernæring er viktig i forbindelse med forebygging av sykefravær, så vel som økt livskvalitet. – Skal man yte maksimalt i en jobbsituasjon, eller bare ha det best mulig i hverdagen, er det viktig med et godt kosthold. Mange mennesker har ubalanse og forstyrrelser i tarmsystemet, og da er det spesielt viktig at de er bevisste på hva de tilfører kroppen av mat og drikke, sier han.

Idrettsskader Martin Fremstad studerer akupunktur hos John Boel, som er internasjonalt kjent for å ha samarbeidet med toppsyklister som Bjarne Riis og Jan Ullrich. I likhet med sin læremester er Martin spesielt opptatt av alle dem som driver med idrett i en eller annen form. - De fleste som er fysisk aktive – uavhengig av nivå – har på et eller annet tidspunkt vært borti skader. Langt fra alle er klar over at akupunktur kan bidra til å gjøre veien tilbake til toppformen mye kortere, og langt mindre smertefull, sier han.

God tone De ansatte ved helseklikken er genuint interessert i sine fagfelt, og de er opptatt av å holde seg oppdatert til en hver tid. Det blir mye fagprat når de er på jobb, men det er også rom for en god porsjon humor. Det bidrar til et godt arbeidsmiljø. - Vi er et fint team, og vi har en veldig god tone oss i mellom. Det er viktig å trives på jobben, og det gjør vi her ved Sandefjord Helseklinikk. Vi håper at den gode stemningen smitter over på våre pasienter, smiler akupunktør Vidar Johansen. espen@byavisa.sandefjord.no

TVERRFAGLIG: Et tverrfaglig team står til disposisjon ved Sandefjord Helseklinikk. Froan fra venstre: Martin Fremstad, Camilla H. Nilsen og Vidar Johansen. Fra venstre: Alexandros Katzilierakis og Tore Geir Nilsen. Gro Kjellstrøm arbeider ved klinikken, men ikke til stede da bildet ble tatt.

FAKTA

Ved Sandefjord Helseklinikk får man alternativ hjelp fra topp til tå. I stedet for å sitte på hver sin tue, har seks behandlere gått sammen om å etablere et tverrfaglig fellesskap.

Sandefjord Helseklinikk • Vidar Johansen, akupunktør: Hjelper mennesker som har ulike øyesykdommer, blant disse AMD (øyeforkalkning), grønn stær og ritinitis pigmentosa (kikkertsyn). • Tore Geir Nilsen, bicomterapi: Utdannet bicomterapeut og homøopraktiker, og benytter bicomteknologi i sine behandlinger. Med apparatet kan han blant annet teste om pasienter har allergier, for mye sopp, bakterier og parasitter i kroppen. • Martin Fremstad, akupunktur: Studerer klassisk og moderne akupunktur ved

Akupunkturuniversitetet i Danmark. I tillegg er han utdannet NADA-akupunktør. Tilbudet omfatter behandlinger av idrettsskader, muskel og skjelettplager samt allergier. Egne akupunkturprogrammer mot stress, konsentrasjonsvansker og ulike typer avhengighet. • Alexandros Katzilierakis, massasjeterapi: Tilbyr forskjellige typer massasje og teknikker, blant annet avslapningsmassasje, pumpemassasje, koppemassasje, fibromassasje, muskelterapi og muskel- og leddakupunktur (ikke kinesisk akupunktur).

• Camilla H. Nilsen, gestaltterapi: Tilbyr samtaler til ungdom og voksne, samt til par. Fokuset er å hjelpe mennesker som ikke har det bra, og som ønsker noe mer i livet. • Gro Kjellstrøm, polaritetsterapi: Utdannet polaritetsterapeut, og tilbyr en helhetlig behandlingsform der ulike behandlingsteknikker tas i bruk for å balansere kroppens energier. Polaritetsterapi omfatter blant annet dyptgående massasje, og kan benyttes både mot kroniske og akutte lidelser samt for å forebygge sykdom.


TEMA BIL OG MOTOR 16 T E M A | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Vrak bilen nå – slipp årsavgift Godt år Tall fra skatteetaten viser at i fjor forsvant så mange som 140.000 biler fra norsk veier, 6.390 av dem var biler fra

Miljøvennlig Det er strenge krav til hvordan biler destrueres. Det er krav om at så mye

SALT ØDELEGGER LAKKEN

Endringer på vei Til neste år vil veiavgiften bli fordelt over 12 måneder, og det er forsikringsselskapene som overtar ansvaret for å kreve inn årsavgiften. Hvordan dette vil slå ut for skraphandlerne, er Johansen usikker på. – Det er vanskelig å si. Jeg har holdt på i 22 år og det har forandret seg de siste årene. Mange velger å vrake biler som de kunne fått mer igjen for ved å selge, men mange orker ikke styret med å selge bruktbilen. Mange har selv eller kjenne noen som har dårlige erfaringer med å kjøpe/selge bruktbil. Dermed får vi inn flere biler til vraking. Når veiavgift-fristen forsvinner så kan det føre til en jevnere fordeling av innlevering av biler til vraking, sier Johansen. hilde@byavisa.sandefjord.no

antirustgara

nti

års

10 ÅR På

Markedets BESTE garantier!

MILJØVENNLIG: Vaidas Jancevicius tømmer bilene for alle væsker.

r

Har du allerede betalt årsavgiften får du pengene refundert av skatteetaten. Dessuten er det penger å tjene, for i Norge får du 3.000 kroner i vrakpant. Neste frist er utgangen av juni. Vraker du bilen før sommerferien, får du refundert halve årsavgiften.

som 94 prosent av bilens vekt skal gjenvinnes. – Vi sorterer blant annet ut drivstoff, batteri, vindusspylevæske, dekk og olje, forklarer Johansen. Deretter blir bilen presset sammen og fraktet til nærmeste fragmenteringsanlegg, også kalt en shredder som ligger i Østfold.

inn ti l 1 eb 0 år gaml

ile

HILDE LORENTZEN tekst og foto

Vestfold. I fjor ble det utbetalt 419 millioner kroner i vrakpant. Nybilsalget var samtidig rekordhøyt med 190.000 nye personbiler og varebiler. – Norge er i verdensklasse på vrakpant. Det er en veldig god ordning, sier Torger Johansen ved Torgers Skraphandel og Gjenvinning AS på Fokserød. 2016 var også et godt år for Torgers Skraphandel som tok imot bortimot 1.300 biler. Han husker tilbake til toppåret i 1996, da vrakpanten var på hele 6.000 kroner. Dette året tok Johansen hånd om 2.500 biler. I 1995 hvor vrakpanten var på 1.500 kroner, kom det bare inn 500 biler.

10

Du står fritt til å levere inn din gamle bli til vraking når som helst i løpet av året, men vraker du bilen innen 20. mars slipper du å betale årsavgift.

stidsgaranti Liv

ler

LIVSTID inn ti l 2

UNDERSTELLS-

HOS OSS FÅR DU BILVASK

MED UNDERSPYLING! ÅPENT mandag - fredag 06:00 - 23:00 lørdag - søndag 08:00 - 23:00 Circle K Haukerød Moveien 115 3221 sandefjord Tel 33 45 54 24

BEHANDLING

år gaml

2.400,-

Nytt konsept for antirustbehandling/ understellsbehandling - Lanolin olje

for personbil/Stv.

((Tillegg egg for o større s biler)

s+RYPERGODTsDRYPPERLITE sSLITESTERKsMILJ’VENNLIG sEFFEKTIVPµALLEBILERsOVERLEGEN HVISBILENHARBEGYNTµRUSTE

Vi monterer Lokari innerskjermer innerskjerme for bedre beskyttelse og støydemping - be om pris!

Vestfold Antirust

Hortensvn. 275, 3157 Barkåker - tlf 45 69 63 32 / 33 33 25 99 info@vestfoldantirust.no - www.vestfoldantirust.no

i eb


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | T E M A

17

VRAKPANT: Bilene som leveres hos Torger Johansen på Fokserød presses sammen før de fraktes videre til shredderen i Østfold.

I DAG, I MORGEN - MØBLER FRA BORGEN

Tilbud

Tilbud

2x2,5 Ord 12.995,-

2x3 Ord 19.485,-

Nå 7.995,-

JUPITER hjørnesofa Liten fin vinkel, passer inn overalt. DESS. 204/10 rød Bella . Finnes i mange farger. Mål 210x250 cm. ATLANTA 3 LEFT Sofa med vange 01, standard puter her vist i stoff. Dess. 317/05 blå Orleans. Mål: 255x320x156 cm. (kan speilvendes).

Spar 5.000,TILBUD Sofa Ord 15.995,-

Nå 10.995,Spar 8.490,-

MERKUR hjørnesofa 218x275 cm (kan speilvendes) .

TILBUD 3+2 seter. Ord 16.995,-

Nå 11.995,- Nå 9.995,Spar 4.000,-

Spar 7.000,-

t Gjør e

KUPP!

MIAMI 3+2 seter Kvalitetssalong her vist i Dess. 204/11 beige Bella. Mål: 3 seter 211x90 cm. Mål: 2 seter 172x90 cm.

Nansetgt. 21, PB 111, 3251 Larvik Tlf. +47 33 18 17 62 (PDLO¿UPDSRVW#ERUJHQPREOHUQR ZZZ¿QQQREXWLNNRERUJHQ

KOSTNADSFRITT LEVERT OG MONTERT

Mandag-onsdag Torsdag ....... Fredag ........ Lørdag .......

9-18 9-19 9-17 10-15


18 A N N O N S E R | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Berber

Kraftig og tett kvalitet i heatset med kort luv. Tåler tøff bruk, er enkel å støvsuge og holde rent. Kommer i følgende farger: Silver, sand, greymix, metallic gun, white/silver og naturmix.

Silver White/Silver 65x130 80x150 80x230 133x195 160x230 200x290

Metallic Gun

før kr. 699,før kr. 929,før kr. 1.389,før kr. 1.999,før kr. 2.999,før kr. 4.599,-

NÅ kr. NÅ kr. NÅ kr. Nå kr. Nå kr. Nå kr.

629,839,1.249,1.799,1.999,4.139,-

240x340 Ø120 cm Ø160 cm Ø200 cm Ø240 cm

før kr. 6.999,før kr. 1.149,før kr. 2.069,før kr. 3.229,før kr. 4.659,-

NÅ kr. NÅ kr. NÅ kr. NÅ kr. NÅ kr.

6.299,1.039,1.799,2.899,4.199,-

160x230

TILBUD 1.999,2.999,-

Naturmix

PRIS ETTER KAMPANJE BEGRENSET ANTALL

SPAR 1000,-

Sand

Greymix

*ˆ˜`ÏiÛiˆi˜Ê£]Ê->˜`ivœÀ`ÊUÊ/v\ÊÎÎÊ{ÓÊ£ÇÊÎäÊ

I 2016 har vi pusset opp mer enn 1000 kjøkken

Vi bytter dører, skuffer, benkeplater og vask Vi bygger om og bygger på - alt etter ditt ønske - uansett type og alder på ditt kjøkken Gi oss en dag eller to så skal vi forvandle kjøkkenet ditt slik at det fremstår som flunkende nytt - miljøvennlig og til en rimelig pris

Kampanjetilbud!

GRATIS

benkeplate eller fronter til badet ved hel kjøkkenfornyelse

Gratis hjemmebesøk og kostnadsoverslag! Kontakt vår kjøkkenkonsulent og bestill befaring nå!

Ring

2222 2900

eller kontakt din lokale kjøkkenkonsulent Tor Arne Andreassen Telefon 9907 7017 eller epost til torarne@smartkjokken.no

BYAVISA SANDEFJORD

TEPPESALG


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | A N N O N S E R

19

Vinterfestival rett rundt hjørnet Vinterens store happening nÌrmer seg med stormskritt, og de tre arrangørene av Vinterfestivalen gleder seg stort til ü skape liv fra morgen til kveld. HILDE LORENTZEN tekst og foto Fredag 24. mars blir det liv i Jotunhallen fra morgen til kveld, med møtecup pü dagen i regi av Sandefjord NÌringsforening, kick-off for Sandefjord Fotball pü ettermiddag og hÌla i taket pü kvelden med konserter som Fjordfesten-damene Hanne Børresen Johansen og Rikke Jenssen sørger for.

God respons â&#x20AC;&#x201C; Vi er veldig fornøyde med responsen pĂĽ dette tilbudet, som vi mener er svĂŚrt godt. Vi er spente pĂĽ ĂĽ se hvordan dagen utarter seg. Det blir et nytt og annerledes tilbud, med alle disse arrangementene pĂĽ samme dag. Vi skal legge alt til rette for at deltakerne fĂĽr en innholdsrik og annerledes arbeidsdag, sier Marit S. Gogstad, i Sandefjord NĂŚringsforening. Møtecupen starter opp pĂĽ tidlig formiddag, med et foredrag av selveste Obos-sjefen

NĂ&#x2020;RMER SEG: Daglig leder i Sandefjord Fotball Per Kjetil Berg, daglig leder i Sandefjord NĂŚringsforening Marit S. Gogstad, Vinterfestival-arrangør Hanne Børresen Johansen og Ann-Kristin Heimstad i SF-administrasjonen, skal sammen gjøre Vinterfestivalen til vinterens store happening i Sandefjord. Vinterfestivalen gĂĽr av stabelen 24-25. mars i Jotunhallen. Daniel Siraj. Etter en kick-start pĂĽ dagen skal hundrevis av møter mellom bedrifter holdes. â&#x20AC;&#x201C; Vi runder av møtecupen med en after-cup. En av vĂĽre sponsorer til arrangementet â&#x20AC;&#x201C; Tangent, vil servere alle deltakerne gulasjsuppe med foccacia, forteller Gogstad. Det blir med andre ord enda en mulighet til ĂĽ prate med bĂĽde nye og gamle bekjente.

Fra morgen til kveld Under Sandefjord Fotball sitt kick-off blir det i tillegg til presentasjon av herrelaget, en historisk presentasjon av damelaget. Det blir visning av nye kolleksjoner og drakter for bĂĽde spillere og supportere, og i tillegg ryktes det om at det skal presenteres noen nye supporter-sanger. I forbindelse med opprykk til Eliteserien blir det

ogsĂĽ noen nye konsepter og en oppvarming til første hjemmekamp, som er mot intet mindre enn Rosenborg. Etter kick-off vil flere kjente og gode artistene sørge for god stemning i Jotunhallen resten av kvelden. PĂĽ scenen stĂĽr Silya, Loveshack og Dâ&#x20AC;&#x2122;sound utover kvelden. â&#x20AC;&#x201C; SĂĽ her blir det liv fra morgen til kveld. Det er bare ĂĽ sikre

seg billetter, oppfordrer arrangørene. Lørdag 25. mars, pĂĽ festivalens andre dag, kommer følgende artister til Jotunhallen: Paperboys, Cezinando, Julie Bergan, Donkeyboy og DJ Jensen. â&#x20AC;&#x201C; Vi kan garantere god stemning begge dager, sier Hanne Børresen Johansen.

MORSĂ&#x2DC; 2B STANDARD

TERMATECH TT 20 BASIC

6 495,-

8 900,-

VINTEREN

SPAR

1 500,-

ER KOMMET

TERMATECH TT10G

TERMATECH TT 21R

9 900,-

11 900,-

11 900,-

1 500,-

SPAR

NYHET

2 000,-

PRODUSERT AV BYAVISA SANDEFJORD

TERMATECH TT20

SPAR

hilde@byavisa.sandefjord.no

Se alle kampanjetilbudene pĂĽ www.arne-andresen.no

ARNE ANDRESEN AS

Hegnasletta 2, Sandefjord, vis ĂĄ vis Meny indre havn t5MGtwww.arne-andresen.no


BOKTIPS Tyra Teodora Tronstad Mørket kommer innenfra ASCHEHOUG, 2016

Boka starter på uhyggelig vis. 2 gutter føres ut av et klasserom av to skinna unge menn. De er brutale i oppsynet. Noe mørkt er underveis Vi blir kjent med Linnea. Moren er sykepleier. En dag komme hun ikke hjem. På leit etter henne redder Linnea en stum liten gutt fra noen fryktelige overfallsmenn. Han heter Februar. Linnea og Februar holder sammen

nå? Dette handler om hva som skjer med mennesker som blir truet på livet. Når alt det man kjenner som trygt og godt forsvinner og tilværelsen er i ferd med å falle fra hverandre. Og over alt det grusomme skinner den meningsløse høstsola. Max har mange spørsmål, mange tanker, mye redsel. Det kjenner også Linnea på der hun er.

Biblioteket anbefaler hver uke bøker for barn, unge og voksne

B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

UKENS FILM

The Great Wall Leiesoldater drar ut på leting etter nye våpen, men blir så innlemmet i en livsfarlig kamp mot monstre. The Great Wall spiller på en av legendene om Den kinesiske mur. Og legende er riktig ord, i og med at filmen inneholder en hel rekke overnaturlig elementer. Dette fungerer både på godt og vondt. Starten er et imponerende display av farger og dyktig koreografi. Her er det soldater i ulike rustninger med unike farger og kjennetegn. Å se murens forsvar bli stilt opp, er rett og slett kos for blikket. Heltene har også et helt sett med ulike våpen som er kreativt fremstilt. Miljøet endrer seg også fra tåkete landskap til nattemørket. Dette byr på taktiske vendinger mot de invaderende monstrene. Ellers så er det meste fargesprakende pent å se på, fra hundrevis av lanterner som flyr i mørket, til soldatformasjoner og stilige trommeslagere. Dette er et visuelt fyrverkeri på sitt beste. Så faller filmen noen kraftige hakk så snart motstanderne viser seg. Bølger på bølger med fiender blir litt for mye av det gode, og datagrafikken altfor tydelig. Da er det ikke lenger like spennende å se utviklingen videre, i og med at man ikke helt engasjeres av den nærliggende faren. De relasjonelle momentene mellom hovedpersonen, Matt Damon, og den påtroppende generalen fungerer godt. Hovedpersonen har også en karakterutvikling. Ellers er humoren så som så, med noen replikker som varierer i evne til å få deg til å le.

Konklusjon Visuelt sterkt, men engasjerer ikke nok (omtalt ved SF Kino)

KRIS MUNTHE Byavisa

Vil du på skranglekonsert? Har du lyst til å se Mikkel Rev danse samba, høre kjente og kjære barnesanger av blant andre Thorbjørn Egner, Knudsen og Ludvigsen, Astrid Lindgren og Kaptein Sabeltann. Det har Dorina Eldøy-Iversen og Mari Dodd Kjølstad med band ordnet. Forestillingene finner sted i Rukla ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto Før jul fikk Dorina EldøyIversen en idé at hun ville starte et profesjonelt underholdende konsertalternativ der barn er i fokus. Idéen er blitt til en konsertserie for barn og barnefamilier i Sandefjord. Hvem skulle hun spørre om å bli med? Valget var meget enkelt: Venninnen Mari Dodd Kjølstad. Mari var ikke vond å be, og vips så kan barn glede seg til tullekonserter i en profesjonell innpakning servert på en asjett av fjas og lyd. – Gjennom de musikalske aktivitetene, sangene, reglene, rytmene, leken og opplevelsene stimulerer vi barnets utvikling på alle områder: Emosjonelt, motorisk, estetisk og kognitivt, samt barnets selvbilde og identitet, sier Dorina Eldøy-Iversen.

Instrumenthjørne En time før hver forestilling er det åpen familiekafé. I kaféen vil det være mulig for barna å lage sitt eget rytmeinstrument som de kan ta med seg inn på konserten. Det rigges opp forskjellige type instrumenter som barna kan få lov til å tromme, blåse og spille på. Alt er på barns premisser. – Så de voksne må tåle lyden av klimpring, tromming og rasling. Målet er at barna skal tørre å utfolde seg og leke og utforske lyd og rytmer. Musikk fremmer trivsel og fellesskap. Ved å bli kjent med og bruke

FORRYKENDE FORESTILLINGER: Dorina Eldøy-Iversen /t.v.) og Mari Dodd Kjølstad lover at det skal bli moro, og fullt trykk fra barna kommer til de går i «Skranglekonsertene» i Rukla. ulike musikkinstrumenter utvikler barna fantasien og den kreative tenkningen, sier Dorina Eldøy-Iversen, som selv er mor. – Det skal være en komplett forestilling hvor barna får ut sin energi. Så kan mor og far ta med seg barna hjem og få en hyggelig og stille kveld sammen, sier Mari Dodd Kjølstad med et stort smil.

Gleder seg De to artistene som er kjent fra «Hvalsommer» og «Karius og Baktus» i Fon-teltet gleder seg like mye som barna til forestillingene. De går en hektisk tid i

møte med mange øvinger både med og uten bandet som består av meget dyktige musikere. – Dette blir gøy, men også utfordrende for oss. Dette er en annen type opptreden enn det vi har gjort tidligere. Barn er ærlige og ikke redd for å si sin mening. De kan være harde kritikere, men er veldig takknemlige hvis de liker forestillingene våre, sier Kjølstad. Det blir allsang på forestillingene, og publikum vil få høre kjente og kjære barnesanger i nye versjoner. Da ligger det til rette for skikkelig skranglekonserter av beste kvalitet. espen@byavisa.sandefjord.no

FAKTA

20 U N D E R H O L D N I N G |

mot brutaliteten og krigen som har nådd den byen de bor i. Samtidig, et annet sted i byen, blir vi kjent med Max og hans to brødre. Vi aner at disse to brødrene er med på lysskye affærer. De sender busslaster med mennesker ut av byen. Så begynner kampen om fabrikken, arbeidsplassene, kampen om makt, kampen om tilværelsen. Mennesker forsvinner. Hvem kan man stole på

Skranglekonserter - et konsertkonsept laget av og med: Dorina Eldøy-Iversen, Mari Dodd Kjølstad, Haavard Flaaten, Odd Harry Svendsen, Torkil Myhre og Gaute Eldøy. Idé- og konseptskaper og initiativtaker: Dorina Eldøy-Iversen, Skranglekonsert mini (2 til 6 år): Lørdag 11. mars kl. 13.00 Lørdag 1. april kl. 13.00 Lørdag 13. mai kl. 13.00 Skranglekonsert junior (6 til 10 år): Lørdag 11. mars kl. 15.00 Lørdag 1. april kl. 15.00 Lørdag 13. mai kl. 15.00


7 omkom i januar I årets første måned omkom 7 personer i veitrafikkulykker i Norge og så mange som 562 ble skadet. I Vestfold ble ingen drept i januar. Det var 16 ulykker og 22 som ble skadet, i januar 2016 ble 17 skadet. Av de omkomne i januar i år var 5 menn og 2 kvinner. 4 var bilførere, 1 bilpassasjer, 1 fotgjenger og 1 rullestolbruker. I tiårsperioden 2007-2016 har det i gjennomsnitt omkommet 16 personer i januar.

BILDE: KONTHORSEN AND THE TEACHERS/FACEBOOK

Lærerne spiller på Draaben Konthorsen and the Teatchers har konsert på Draaben fredag kveld. Etter stor suksess i Classic Rock Night får publikum sjanse til å høre lærerne i ny konsert. Bandet består av Thomas Thorsen – gitar/ vokal, Terje R. Pettersen – bass/vokal, Tom A. Dreng – gitar/vokal og Erling G. Lillevik – slagverk/vokal.

1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | U N D E R H O L D N I N G

TERMATEC BASIC KUN

21

Kadra Yusuf taler om feminismen Den Internasjonale Kvinnedagen 8. mars markeres på Sandefjord bibliotek. Hovedtaler er Kadra Yusuf som vil tale om feminisme i et globalt perspektiv. Hun er en profilert journalist, skribent, feminist og samfunnsdebattant. -Yusuf er opptatt av ytringsfrihet og feminisme, alt fra kvinnelig omskjæring til sykelige vestlige kroppsidealer. Hennes motto er: Tenk globalt, handle

lokalt, sier Jolanta KarpinskaJørgensen ved Sandefjord bibliotek som er en av arrangørene. På programmet står også musikalske innslag ved koret Torsketruten, appeller ved Charlotte Jahren (SV) og HOVEDTALER: Kadra Yusuf er Lozan Balisany (Ap), fylkesleder hovedtaler ved markeringen av i Fagforbundet, Mette Dahl. den Internasjonale Kvinnedagen Arrangementet er et samar8. mars på Sandefjord bibliotek. beid mellom Sandefj ord bibliOnsdag 8. mars kl.18.00 markeres den internasjonale ϯϬ͘ĂƉƌŝůͲϱ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϳϱϵϬ͕Ͳ otek, Sandefjord SosialistiskKvinnedagen på Biblioteket i Sandefjord! Arbeiderparti og Fagforbundet Venstreparti, Sandefjord Sandefj ord. Det blir kaffe og kake fra kl. 17.30. WĊƐŬĞƚƵƌ

/ĚLJůůŝƐŬĞ

DET SKJER ONSDAG 1. MARS

TORSDAG 2. MARS 12:00 Grenseløs - Sandefjord Kunstforening 18:00 Jonas i jungelen - Sjekk tilgjengelighet 19:00 Språk som kultur Sandefjord Bibliotek 20:30 Torsdagsquiz på James Clark - James Clark

FREDAG 3. MARS 12:00 Grenseløs - Sandefjord Kunstforening 12:00 Litteraturhalvtimen Sandefjord Bibliotek 18:00 Jonas i jungelen 19:00 Raske Menn «90 minutter på 80 minutter» - Hjertnes Kulturhus 20:00 Konthorsen and the Teatchers - Draaben Bar 20:30 Fredagsquiz! - James Clark

LØRDAG 4. MARS 12:00 Grenseløs - Sandefjord Kunstforening 13:00 Barnas kulturprogram: Muskat og Gullhår - Foajescenen, Hjertnes Kulturhus 13:00 Sandefjord Jazz - Tre Lykter, Scandic Park Hotel 14:00 Polsk samlingsstund Stokke Bibliotek 15:00 Jonas i jungelen – Verdensteateret 16:00 Lørdagsjazz - Draaben Bar 17:00 Dansecruise med Color Viking - Color Line

WĊƐŬĞƚƵƌƐĂŐĂƆLJĂ ƌƵŝƐĞDŝĚĚĞůŚĂǀĞƚ ϰĨĂŶƚĂƐƟƐŬĞƆLJĞƌ

ϭϱ͘ͲϮϬ͘ĂƉƌŝů<ƌ͘ϵϱϵϬ͕Ͳ

Menorca-Sardinia-Malta-Sicilia ϱ͘Ͳϭϯ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϭϬϵϵϬ͕Ͳ

,>^/E'&KZ^ h^^ƆƌƐƚĂƚĞŶĞ Barcelona-Cinque Terre ZŝŐĂ ΘdĂůůŝŶŶ Ϯϱ͘ƐĞƉƚͲϰ͘ŽŬƚ<ƌ͘ϭϮϮϵϬ͕Ͳ ϭϬ͘Ͳϭϲ͘ĂƉƌŝů<ƌ͘ϳϵϵϬ͕Ͳ ϭϭ͘ͲϮϮ͘ƐĞƉƚ<ƌ͘ϮϰϳϵϬ͕Ͳ DĞŵƉŚŝƐͲEĂƐŚǀŝůůĞͲEĞǁKƌůĞĂŶƐ

^ũĂƌŵĞƌĞŶĚĞ

Ved spørsmål kontakt Anne Kristin Agledal, tlf. 47040746

18:00 Vi elsker ABBA - Thank you for the music - Hjertnes Kulturhus 21:00 Vi elsker ABBA - Thank you for the music - Hjertnes Kulturhus

SØNDAG 5. MARS 12:00 Grenseløs - Sandefjord Kunstforening 15:00 Jonas i jungelen Verdensteateret

MANDAG 6. MARS 16:00 Bridgeklubb - kurs Sandefjord Bibliotek 17:00 iSchoolMusical! PREMIERE - Ranvik Ungdomsskole

TIRSDAG 7. MARS 17:00 iSchoolMusical! Ranvik Ungdomsskole 18:00 Foredrag: Langs Numedalslågen fra Dagali til Larvik av Tor Bjørvik Sandefjord Bibliotek

ONSDAG 8. MARS 10:30 Eventyrstund på biblioteket - Sandefjord Bibliotek 17:00 iSchoolMusical! Ranvik Ungdomsskole 17:00 Onsdager på Color Viking - Color Viking 18:00 Feminisme i et globalt perspektiv - Sandefjord Bibliotek 19:00 «Dr. Thaulows historietime» - Thaulows & Gran Bar 19:00 Teater Ibsen: JUKLERØDSAKEN - Hjertnes Kulturhus

TORSDAG 9. MARS

ŽŐ

LØRDAG 11. MARS

dƌŽŵƐƆ

Ϯϵ͘ĂƉƌŝůͲϲ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϴϭϵϬ͕Ͳ

ϭϬ͘ͲϮϬ͘ŽŬƚŽďĞƌ<ƌ͘ϵϱϵϬ͕Ͳ Ϯϭ͘ͲϮϴ͘ŽŬƚŽďĞƌ<ƌ͘ϳϵϵϱ͕Ͳ

&ůŽƌΘ&ũčƌĞ ŵĞĚ^ƚĂǀĂŶŐĞƌ

Ϯϯ͘ͲϮϱ͘ŵĂŝΘϮϮ͘ͲϮϰ͘ĂƵŐ&Z͗<ƌ͘ϯϬϵϬ͕Ͳ

KZE,K>D ŵĞĚ^ƚ͘,ĂŶƐĨĞŝƌŝŶŐ Ϯϭ͘ͲϮϱ͘ũƵŶŝ<ƌ͘ϳϯϵϬ͕Ͳ

'Z^:TE

ĂƌĐĞůŽŶĂ

>ÅTUR ϰ͘Ͳϴ͘ũƵŶŝ<ƌ͘ϲϰϵϬ͕Ͳϵ͘Ͳϭϲ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϭϬϱϵϬ͕Ͳ ZKZh&Z/ŝ

>ŽĨŽƚĞŶ ϭϬ͘Ͳϭϵ͘ũƵůŝ<ƌ͘ϭϰϭϵϬ͕Ͳ ĞŶĨĂŶƚĂƐƟƐŬĞ

^ŽŵŵĞƌŝ

sŝůŶŝƵƐ DƆƌĞŬLJƐƚĞŶ Ϯϱ͘Ͳϯϭ͘ũƵůŝ<ƌ͘ϴϴϵϬ͕Ͳ EĂƩŽƉĞƌĂ

sĞƌŽŶĂ

dƌŽŶĚŚĞŝŵ ZƆƌŽƐ ^ƉĞůĞƚůĚĞŶ

dĂƚƌĂłĞůůĞŶĞ

UKM Lokalmønstring Hjertnes Kulturhus 12:00 Sandefjordsrennet Storås skiarena

&ŝŶŶŵĂƌŬZƵŶĚƚ ŵĞĚ ϭϰ͘ͲϮϭ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϭϯϳϵϬ͕Ͳ

Ϯϲ͘ͲϯϬ͘ĂƉƌŝů<ƌ͘ϱϴϵϬ͕Ͳ

ϱ͘Ͳϵ͘ũƵůŝ<ƌ͘ϱϱϵϬ͕Ͳ UKM Lokalmønstring Hjertnes Kulturhus 13:00 SkRangleKONSERT – / ϳ͘Ͳϭϭ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϱϵϱϬ͕Ͳ Rukla Kulturhus ϴ͘ͲϭϮ͘ŽŬƚŽďĞƌ<ƌ͘ϱϵϱϬ͕Ͳ ϭϵ͘ͲϮϯ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϲϵϵϱ͕Ͳ 15:00 SkRangleKONSERT – ^ũĂƌŵĞƌĞŶĚĞŽƐƚĂƌĂǀĂ Θ Rukla Kulturhus ŵĞĚ ŵĞĚ 16:00 Lørdagsjazz - Draaben ϭϵ͘ͲϮϲ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϳϴϵϬ͕Ͳ ϭ͘Ͳϱ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϱϵϵϬ͕Ͳ Bar ^ƚŽƌƐůĊƩĞ 17:00 Dansecruise med Color Viking - Color Line

SØNDAG 12. MARS

ϭϵ͘ͲϮϴ͘ŽŬƚŽďĞƌ<ƌ͘ϭϭϭϵϬ͕Ͳ

DĂĚƌŝĚŽŐ >/ZͲŽƐƚĂůĂŶĐĂ Toscana 'ƵŐŐĞŶŚĞŝŵƐŝůďĂŽ ϰ͘Ͳϭϰ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϵϰϵϬ͕Ͳ

FREDAG 10. MARS 12:00 Litteraturhalvtimen Sandefjord Bibliotek 20:30 Fredagsquiz! - James Clark

ϳ͘ͲϭϮ͘ŵĂŝ<ƌ͘ϲϴϵϬ͕Ͳ

Ϯϰ͘ͲϮϵ͘ƐĞƉƚĞŵďĞƌ<ƌ͘ϳϭϵϱ͕Ͳ sĊƌƚƵƌƟůŚŝƐƚŽƌŝƐŬĞ

Sorrento ŵĂůĮ ĂƉƌŝ Z>/E ϯ͘ͲϭϬ͘ĂƉƌŝů<ƌ͘ϵϯϵϬ͕Ͳ

17:00 iSchoolMusical! Ranvik Ungdomsskole

DƵƐŝŬĂůƐŬƌƵŶĚƌĞŝƐĞ ƌƵŝƐĞDŝĚĚĞůŚĂǀĞƚ

ĞŶ/ƚĂůŝĞŶƐŬĞ ƌƵŝƐĞĨƌĂsĞŶĞnjŝĂ /Z>E ůŽŵƐƚĞƌƌŝǀŝĞƌĂ Athen-Dubrovnik ZhEdDh>/E

Hovedtaler er Kadra Yusuf

ŵĞĚ

10:30 Eventyrstund på biblioteket - Sandefjord Bibliotek 12:00 Grenseløs - Sandefjord Kunstforening 17:00 Onsdager på Color Viking - Color Viking 19:00 Dypdykk i musikkhistorien - Sandefjord Bibliotek 20:30 Stand Up - James Clark

Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

WƌŽǀĞŶĐĞ /^>E

Journalist, skribent, feminist og samfunnsdebattant Opprinnelig fra Somalia, oppvokst i Norge Er opptatt av ytringsfrihet og feminisme, alt fra kvinnelig omskjæring til sykelige vestlige ϭϭ͘Ͳϭϴ͘ƐĞƉƚ͘<ƌ͘ϭϭϴϵϬ͕Ͳ kroppsidealer. Hennes motto: Tenk Globalt, handle lokalt!

11:00 Åpent på Hvalfangstmuseet i februar! Hvalfangstmuseet

ARNE ANDRESEN AS

h^^ͳ&>zͳZh/^

Opptreden av sanggruppa Torsketruten. Appeller ved Charlotte Jahren (SV), Lozan Balisany (AP) og Merete Dahl, fylkesleder i Fagforbundet.

TIRSDAG 28. FEBRUAR

7990,-

^ŬŽƩůĂŶĚŵĞĚ

DŝůŝƚĂƌLJdĂƩŽŽ ϭϯ͘Ͳϭϳ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϳϵϵϱ͕Ͳ ^ƚŽĐŬŚŽůŵŵĞĚ

dĂƵďĞ

ƉĊ

^ŬĂŶƐĞŶ

ϭϳ͘ͲϮϭ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϲϳϵϬ͕Ͳ

sŝŶĨĞƐƟǀĂůŝ

ZŚŝŶĚĂůĞŶ ^ůŽǀĂŬŝĂ ^ƚ͘WĞƚĞƌƐďƵƌŐ Ϯϵ͘ĂƵŐͲϰ͘ƐĞƉƚ͘<ƌ͘ϴϮϵϬ͕Ͳ ϱ͘Ͳϭϭ͘ƐĞƉƚ͘<ƌ͘ϵϳϵϬ͕Ͳ ϲ͘ͲϭϮ͘ĂƵŐƵƐƚ<ƌ͘ϴϯϵϬ͕Ͳ

KǀĞƌŶĂƫŶŐ͕ƚƌĂŶƐƉŽƌƚ͕ŵĂƚ͕ƌĞŝƐĞůĞĚĞƌ͕ŽƉƉůĞǀĞůƐĞƌΘŶLJĞƌĞŝƐĞǀĞŶŶĞƌŝŶŬůƵĚĞƌƚ͊

www.dagaasbo.no - 37 15 70 31

MANDAG 13. MARS 16:00 Bridgeklubb - kurs Sandefjord Bibliotek

TIRSDAG 14. MARS 12:00 Verdens poesidag Sandefjord Bibliotek 19:00 Good ol´Boys - Benoni & BigHand - Hjertnes Kulturhus

Aktivitetskalenderen er levert av:

Billettsalg på Turistkontoret til Hjertnes arrangementer og kino tlf 33 46 05 90 Informasjon vedrørende arrangementer sendes: info@visitvestfold.com

Den mest spektakulære fremvisning av naturkreftene riket har sett HJERTNES KULTURHUS TORSDAG. 16. MARS KL. 18.30 Billetter på www.hjertnes.no Pris: 376,-/286,-


22 B Y F O L K | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

Jonas i jungelen fremføres I Verdensteateret stür 33 barn og unge fra Sandefjord Teaterforening og skal framføre stykket om Jonas i jungelen fra torsdag til søndag. Torsdag og fredag er forestillingene lagt

til kveldstid, mens lørdag og søndag framføres forestillingene om ettermiddagen. Manus ved Hogne Moe, mens Wenche Girlando og Sølve Dragland Corneliussen er instruktører.

GATEPARLAMENTET

Hva forbinder du med vĂĽren?

Ί Vi har fokus pü godt arbeidsmiljø, og i den nye kommunen skal vi ta det beste fra Sandefjord, Andebu og Stokke ü skape gode holdninger og gode tjenester for byens innbyggere.

Ryanair feirer 8 millioner Ryanair feiret 16. februar at de har fraktet hele 8 millioner passasjerer til og fra Torp siden de startet sin første rute til London i november 1997. Ryanair annonserer at de starter opp med nok en rute fra Torp. Den 28. oktober, ved oppstart av vinterprogrammet vil sel-

Godt arbeidsmilj ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto

skapet starte en ny direkterute til Wroclaw i Polen, som vil ha avgang to dager i uken. Dette blir selskapets 12 rute fra Torp.

TjenesteGuiden

Mari Haraldsen â&#x2C6;&#x2019; Da hĂĽper jeg snøen er borte, og at jeg kan ha pĂĽ meg enklere klĂŚr. Jeg vet ogsĂĽ at det blir flere prøver pĂĽ skolen utover vĂĽren.

Rørleggeren i nÌrheten

SANDEFJORD RĂ&#x2DC;RHANDEL AS

-USEUMSGATA 3ANDEFJORDs4LF BEF COMFORTBRYGGANOsWWWCOMFORTNO

G R AT I S PA R K E R I N G I B A KG Ă&#x2026; R D E N

Rask prosess Robert Selvik â&#x2C6;&#x2019; Da er vi pĂĽ vei mot sommeren. Humøret er bedre og vi har mindre klĂŚr pĂĽ oss. Siden jeg bor pĂĽ gĂĽrd sĂĽ jeg vĂŚre pĂĽ vĂĽronna.

f,GUHWWVVNDGHUfl\HV\NGRPPHU f6YDNWLPPXQIRUVYDU f0XVNHORJVNMHOHWWSODJHUPP Gode erfaringer med lindring av overnevnte lidelser.

6WRFNIOHWKVJDWH6DQGHIMRUG WOI

www.johansensakupunktur.com Hos oss fĂĽr du alltid god service i hyggelig atmosfĂŚre

Magne K. Eckhoff er organisasjonsog HR-sjef i Sandefjord kommune som etter 1. januar 2017 teller 5.500 ansatte eller hoder og noen fĂŚrre ĂĽrsverk siden ikke alle har 100 prosent stilling. Ved ĂĽrsskiftet ble 1.500 ansatte fra Andebu og Stokke slĂĽtt sammen med 3.500 ansatte fra Sandefjord. Eckhoff trives godt i jobben og han er opptatt at alle kommunalt ansatte i likhet med han selv skal trives sammen med gode kolleger pĂĽ jobben. â&#x20AC;&#x201C; Det gode arbeidsmiljø er ikke ledelsens oppgave alene, men et fellesprosjekt. Alle, bĂĽde ledere og medarbeidere, mĂĽ bidra. Da lykkes vi, sier Eckhoff.

Kim Stensnes â&#x2C6;&#x2019; For meg betyr vĂĽr glede, jeg er blidere og jeg fĂĽr gjort hagearbeid og annet arbeid som jeg ikke fĂĽr gjort om vinteren.

Stort utvalg av hodeplagg

VELKOMMEN TIL VĂ&#x2026;R PARYKKAVDELING Ă&#x2026;pningstider: Man./tirs. 9-16 Ons./tors. 9-18 | Fredag 9-16 Lørdag etter avtale Vi tilbyr ogsĂĽ kveldstimer for prøving av parykk etter behov Laskenveien 63, 3214 Sandefjord UĂ&#x160;/Â?v\Ă&#x160;Ă&#x17D;Ă&#x17D;Ă&#x160;{Ă&#x2021;Ă&#x160;Ă&#x2C6;Ă&#x201C;Ă&#x160;Â&#x2122;ÂŁĂ&#x160;UĂ&#x160;ŠÂ?}Ă&#x160;Â&#x153;Ă&#x192;Ă&#x192;Ă&#x160;ÂŤFĂ&#x160;

Kine Emilie Skjahjem â&#x2C6;&#x2019; Da er gøy ĂĽ vĂŚre ute. Jeg kan leke mer og jeg skal ta fram sykkelen min.

I den nye kommunen er det mange rutiner, prosedyrer og retningslinjer som skal pĂĽ plass. â&#x20AC;&#x201C; Arbeidet med ĂĽ bygge en ny kommune er tidkrevende og komplisert. Imidlertid vil alle de som jobber ute pĂĽ skoler, barnehager, sykehjem, brannvesenet og andre steder i mindre grad oppleve en annerledes arbeidsdag etter kommunesammenslĂĽingen. De ansatte vil fortsatt ha ÂŤsineÂť brukere, pasienter, elever og barnehagebarn, mens andre som jobber med ulike administrative tjenester nok vil merke en større forskjell i hverdagen. ÂŤSĂĽnn har vi gjort det herÂť og ÂŤbare blitt sĂĽnnÂť er uttrykk som vi lett kan ty til i hverdagen, og da mĂĽ vi gĂĽ en runde og finne ut hva som er den beste løsningen. Det mĂĽ bli endringer nĂĽr ansatte fra tre kommuner kommer under samme tak, og skal lage felles mĂĽl for tjenester i ny kommune. Organisasjonsendringer gir dynamikk og spennende utfordringer. Vi kommer i mĂĽl, selv om det tar tid, sier Eckhoff. Han opplyser at prosessen med kommuneslĂĽingen har gĂĽtt i rekordfart. Dette har vĂŚrt en rask prosess for prosjektledelsen med effektive 10 mĂĽneders arbeid i 2016. De første samtaler pĂĽ politisk hold begynte i vĂĽren 2014, mens administrasjonen i de tre kommunene ble involvert i løpet av 2015. Fra vinteren 2016 og ut ĂĽret ble det jobbet intenst med kommunesammenslĂĽingen. â&#x20AC;&#x201C; Det ble lagt et godt politisk fundament i og med at vĂĽre folkevalgte var først pĂĽ ballen. Politikerne etablerte et forhandlingsutvalg som gjennom

LAV TURNOVER: Organisasjons- og HR-sjef i Sandefjord kom en utredning ga retning pĂĽ prosjektet. Det er et av suksesskriteriene, slik jeg ser det, sier Eckhoff.

Gode tjenester Eckhoff tror de fleste ansatte i Sandefjord kommune liker seg veldig godt pĂĽ jobb. Det er lav turnover, og hører med til sjeldenheten at noen sier opp jobben. â&#x20AC;&#x201C; Det er viktig at de ansatte blir sett og ivaretatt. I Sandefjord kommune har vi erfarne og dyktige leder som er nøkkelen til at arbeidsmiljøet pĂĽ de ulike arbeidssteder er god. God ledelse, gode medarbeidere og godt arbeidsmiljø gir et godt tjenestetilbud. Dette skaper en vinn-vinn-situasjon som alle er tjent med, sier Eckhoff, som legger til at

Karin Rød | tlf. 971 60 437 | www.karinrod.no

Sliter du med stress, trenger du mer energi, balanse, mental tilstedevÌrelse, bedre søvn? Livsstyrketrening: helse - veiledningstimer Akupunktur med eller uten nüler r/LIHZDYHSDWFKHU r4LJRQJUROLJWUHQLQJVIRUP

NYE KURS

NAVNEDAGER

1.

Audny Audun Audun = norrønt auðr (rikdom, lykke) + vinr (venn). Audny = auðr + nýr (ny).

3. Gunnbjørg Gunnveig 5. Patrick Patricia Gunnbjørg = norrønt gunnr (strid) + bjørg Begge navnene kommer av latin patricius (berging, hjelp). Veig er vÊ (helligdom) eller víg (kamp).

2. Erna Ernst Ernst er tysk (alvor). Erna er samme navn, 4. Ada Adrian men kortform av engelsk Ernestine. Ada kan vÌre hebra-isk (skjønnhet),

eller Adelheid (edel + lys). Adrian = latin Hadria-nus (fra byen Hadria).

(medlem av fornem romersk slekt).

6. Annfrid Andor Andor = norrønt arn (ørn) + Ă&#x17E;Ăłrr (guden Tor). Annfrid = arn + friĂ°r (skjønnhet).


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | B Y F O L K

jø gir gode tjenester

23

BARN FORKLARER Sminke

Eline Sjølie Sørensen (7)

Kayla K. Raj Raastad (6)

– Det er sånn man tar i ansiktet for å pynte seg når man skal ut på fest.

– Sånn man pynter seg med til fest. Rosa øyeskygge, rød leppestift og maskara.

Amilia Trollsås (6)

Hannah Odden Frugaard (6)

– Noe man har i ansiktet når man skal pynte seg.

– Det er å ta i fjeset for å bli fin og pen. Jeg har masse sminke hjemme.

GULLUNGEN

mmune, Magne K. Eckhoff, er opptatt av at de ansatte trives på jobben. Han opplyser at nesten ingen slutter i kommunen.

de kommunalt ansatte har stor kunnskap på sine arbeidsfelt. – Jeg mener forutsetningene i Sandefjord kommune er gode og at innbyggerne vil oppleve ansatte som er dedikerte til de oppgaver som skal løses, påpeker han.

Følger opp sykemeldte Området som Eckhoff leder har mange arbeidsoppgaver. En av disse oppgavene er å bistå ledere i å følge opp sykemeldte. Han ønsker selvsagt at sykefraværet er lavest mulig, men er man syk, så er det viktig med oppfølging. Ingen skal oppleve å være syk alene.

– Vi har kontakt med fastlege og NAV for å finne muligheter med tilrettelegging der det er behov. Det er viktig for alle som blir sykemeldt å få rask oppfølging slik at de kommer tilbake til sin opprinnelige jobb. Dette opplegget fungerer godt i Sandefjord kommune. Det er viktig at arbeidsgiver bryr seg, og at de ansatte er med i prosessen, sier han.

Stor medarbeiderundersøkelse I august/september skal Sandefjord kommune gjennomføre en medarbeiderundersøkelse. Undersøkelsen

heter «10 Faktor» og er blant annet utviklet av professor Linda Lai ved Handelshøyskolen BI i samarbeid med Kommunens Sentralforbund (KS). Medarbeiderundersøkelsen er i bruk i 100 kommuner i Norge, og Andebu kommune innførte denne i 2015. Undersøkelsen går inn i årshjulet for medarbeideroppfølging og skal danne grunnlag for lederopplæring. – Jeg ser fram til medarbeiderundersøkelsen og er spent på resultatet, sier Magne K. Eckhoff med et stort smil. espen@byavisa.sandefjord.no

Dypdykk i musikkhistorien

7. Arild Are Arild (dansk) = Arnold /Harald = herr (hær) + valdr (mektig). Are = norrønt ari (ørn).

Knut Tore Abrahamsen fra Tønsberg og Nøtterøy bibliotek inviterer til musikalsk kveld med tema «Post-punk» i Sandefjord bibliotek onsdag kveld. Punken har fått mye oppmerksomhet og plass i den offisielle rockehistorien, men vel så spennende musikalsk var post-punken i kjølevannet av punken. Abrahamsen

Erlend Andreas Gårdsvoll hilser til tante May Britt og bestemor og bestefar. FOTOGRAF ELISABETH FIGENSCHOU JØLSTAD

TALL OM TING

08.25

Sto sola opp i dag Sol ned i dag: 16.34

60.

dagen i dag, og det er 305 dager igjen av 2017

UKAS TEGNING Hvis du tegner en flott tegning til oss, skal vi prøve å få den med i avisen. Husk å skrive på navn, alder og bosted. Send inn ditt bidrag til: Byavisa Sandefjord, Søndre Kullerød 4A, 3241 Sandefjord eller red@byavisa.sandefjord.no

FOTO: TØNSBERG OG NØTTERØY BIBLIOTEK/FACEBOOK

kommer med mange lese- og lyttetips, og han har med seg lydanlegg til kveldens arrangement. Det blir en skikkelig rocka kveld i biblioteket.

Casper (5) har tegnet dette flott tegningen til oss i Byavisa. Vi takker så mye.


24 U N D E R H O L D N I N G | B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

SMS/MMS TIL

BASAR 2077 GRATIS rubrikkmarked* TIL SALGS

Gjelder kun privatpersoner

Modelljernbane kjøpes stort eller smütt ogsü samling .Alt av intr Tel. 95275746

Liten veske fra Lois Vuitton til kr1800.- tele.92232298

Campingvogn pü rot Pris kr.4000 med rett til sesongplass pü Sjøbakken Camping. Tel. 41211632

Nilfisk støvsuger Er interessert i Nilfisk fra 70 tallet, oppgi pris. Tel. 90190889

BIL/BĂ&#x2026;T/MC

Glasshylle 6mm tykk 30,5 x 86,5

ARBEID UTFĂ&#x2DC;RES VERDIFULLE MINNER pĂĽ smalfilm, video, bilder, lysbilder og lydbĂĽnd, bør du fĂĽ digitalisert før det er for sent. Lang erfaring, garantert kvalitet. Gratis henting. Tlf 99551900. www.videov.no.

med av rundet kanter kr 100 Tel. 99325332

HĂĽndmalt blomster Lite Porselen fat ,malt av Berit Kohn vakre blomster kr 200 Tel. 99325332

Ă&#x2DC;NSKES KJĂ&#x2DC;PT Hiace / Hilux / Dyna Canter/ Tippbiler Corolla diesel / Rav4 bensin samt div. varebiler/lastebiler i alle størrelser. Kjøper ogsĂĽ personbiler fra 80-tallet og eldre

Golf Stvn. 1,9TDI 4MOTION Highline 1.reg.05 EU-kontr. til 01/19, hengerfeste, skiftet tannreim, clutch,støtdempere m.v. nye bremser 01/17, 2 hjulsett, velholdt. 39.000,- / gi bud. Tel 97081473 priv.

ARBEID UTFĂ&#x2DC;RES

Erik Wasshaug, tlf 450 08 427 mynter, sedler frimerker postkort kjøpes av samler, kontant. Tel. 94874322

BĂĽt-henger passende til ca 22 fot ønskes kjøpt. Tlf 41041618 Gass-skap Ă&#x2DC;nsker ĂĽ kjøpe gassskap i metall - utvendig Tel. 90644290

MATTEPROBLEMER? Privatundervisning gis NIVĂ&#x2026;: Ungdomsskole, VG1 og 2 Forberedelse privatisteksamen HENV.: Undervisningstjenester Vestfold Tlf.: 9054 9062 e-post: holtan_723@hotmail.com

SNEKRING/MALING M.M. Nevenyttig og erfaren mann klar for oppdrag innen snekring, gulvlegging, tapetsering og innvendig maling. Stort eller lite: alt av interesse. Gode referanser. Ta kontakt pĂĽ tlf. 414 88 231

UTLEIE!

pĂĽ Raveien 140 t-JGUFS t5FMFTLPQUSVDLFS t"MV3VMMFTUJMMBT t"WGVLUFS t.JOJHSBWFSFMBTUFSF t,PNQSJNFSJOHTVUTUZS

LEVERINGSFRIST FREDAG KL. 12.00 Send SMS med kodeord BYSA BASAR [din annonsetekst] til 2077, e-post til basar@byavisa.sandefjord.no, eller bruk eget skjema pĂĽ nettsiden www.byavisa.sandefjord.no. For annonsering med bilde; Send kodeord BYSA MMS [din annonsetekst] til 2077. * Pris: SMS 10 kroner/MMS 25 kroner. Manuelt mottak 125 kroner. Maks 250 tegn per annonse med eller uten bilde. Vi forbeholder oss retten til ĂĽ redigere innhold. Upassende innhold vil bli fjernet.

Barnas Holmenkolldag Samtaler om sprük Søndag 5. mars arrangeres Barnas Holmenkolldag pü Storüs skiarena, for barn i alderen tre til 12 ür. Her blir det stor stemning med skilek, ballspill, konkurranser og mye moro for hele familien. Løypene er mange og du kan velge mellom Ekorn 500 meter, Harepus 1 km, Bamse pü cirka 2,5 kilometer og Elg pü cirka 5 kilometer. Arrangørene lover ü holde grillene varme.

Sprükviter og forfatter Helene Uri og forfatter og journalist Per Egil Hegge møtes til samtale om sprük som kultur pü Sandefjord bibliotek torsdag kveld. De vil snakke om sprüket i endring. Hva er korrekt sprük, fins det? Hva er korrekt i en sms-melding og hva er korrekt i en søknad. Helene Uri har gjort opp noen meninger om det. Per Egil Hegge har skrevet en bok om Ordene som forteller hvem vi er. Velkommen til møtet!

n e m m o k l e V til en av Norges største bruktbutikker! Masse nytt og ďŹ&#x201A;ott i butikken hver gang.

Rimelig weekendleie UTLEIE AS

Tlf. 400 12 400

STILLING LEDIG

www.hoyde-service.no

GITARUNDERVISNING Kr. 400,- for 45 min. Ingen binding.

Autorisert tannhelsesekretĂŚr

Stor gratis parkeringsplass! Ă&#x2026;pent: Onsdag 12-18, lørdag 11-15 Innlevering av gaver:

Ledig 100% fast stilling Sande tannklinikk

Tirs, tors, fre 9-15, ons 9-17, lør 11-14

Søknadsfrist: 16.03.2017

Travveien 3, 3170 SEM Tore-Jarl | tlf 920 56 446 www.lahellemusikkskole.no

Se fullstendig annonse pĂĽ www.vfk.no

Telefon 33 50 38 00 www.erikshjelpen.no/tonsberg

Følg med pü hva som skjer i ditt lokalmiljø -følg Byavisa! @byavisasandefjord

HOROSKOP â&#x20AC;&#x201C; UKE 10 Alle henvendeleser rundt horoskop rettes til Tore Lomsdalen | epost: info@astrolom.com | www.astrolom.no VĂ&#x2020;REN

TYREN

TVILLINGENE

KREPSEN

LĂ&#x2DC;VEN

JOMFRUEN

(20. mars - 18. april) Din ledende planet, aktive Mars, gĂĽr inn i stødige Tyren. Du blir mindre impulsiv. PĂĽ den annen side fĂĽr du ogsĂĽ en større standhaftighet til ĂĽ gjennomføre dine mange gjøremĂĽl. Totalt sett blir dette bra for deg. Ă&#x2DC;konomien kommer ogsĂĽ mer i fokus. Men unngĂĽ risikoinvesteringer. Motto: Ild og jord!

(19. april - 19. mai) En kul uke for kurs og seminar med de som du deler de samme interesser. Nü bør du ogsü tørre ü satse pü dine store hüp og drømmer. Sü lenge de er realistiske, kan de godt bli en virkelighet. Nü føler du ogsü en trang til ü bryte deg løs fra det faste, og gü dine egne veier. Motto: Jeg skal!

(20. mai â&#x20AC;&#x201C; 20. juni) Karriere og jobb fortsetter med nesten samme styrke. I det hele tatt er du kanskje inne i ĂĽrets beste periode for nettopp slike ting. I tillegg har du en egen evne og kraft til ĂĽ takle eventuelle endringer som mĂĽtte oppstĂĽ. Romantikk og kjĂŚrlighet finner du i sosiale tilstellinger og sammenkomster. Motto: PĂĽ strak arm!

(21. juni - 21. juli) Uken starter med at din egen planet, familiekjĂŚre MĂĽnen, gĂĽr inn i ditt eget stjernetegn. Dette gir deg ikke bare mer energi, men ogsĂĽ et nytt lys pĂĽ deg selv og din personlighet. En fin tid for ĂĽ legge vekk eventuelle uvaner du mĂĽtte ha. Karriere og jobb er dynamikk. En reise lover godt. Motto: Mange ting pĂĽ gang!

(22. juli - 21. august) Optimismen er pĂĽ topp. NĂĽ kan du forbedre livet ditt innen mange felter, alt fra det materielle til dine indre verdier som menneske. Men ikke overdriv, og behold begge bena godt planter pĂĽ jorda. Reiser i kjĂŚrlighetens navn og gagn er spesielt lovende. Romantikk i skolegĂĽrden kan ogsĂĽ skje. Motto: Positive signaler!

(22. august 21. september) Forhold til andre mennesker blir viktig. Ja nü er det faktisk slik at du bør sette andre høyere enn deg selv. I hvert fall hvis det ikke er direkte ødeleggende for deg da. Nü trenger du andre for ü fü gjort dine ting. Dette er ogsü en tid for penger du deler, eller har sammen med andre. Motto: Vi og oss!


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | U N D E R H O L D N I N G

Innglassing av terrasse og balkonger Isolerglass – speil – plast Pvc dører/vinduer Rekkverk Vedlikehold og snekkerarbeid

Kom inn for en hyggelig handel

25

TERMATEC BASIC

10-19 (10-16)

KUN

( ,ÊUÊ/ ** ,ÊUÊ / ,(,

7990,-

ARNE ANDRESEN AS Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

Fagmøbler Sandefjord | Hegnasletta 3, Kilen | ÅPENT 10-19 (10-16)

BILDEKRYSS

Skolmar 17, 3232 Sandefjord | thors-glass.no Tlf 909 30 582 / E-post: thorsglass@hotmail.com | Følg oss på

VINTERKUPP!

-30%

GRATIS BEFARING

06.02.-17.03.

PÅ EN MENGDE INN- OG UTVENDIG SOLSKJERMING, SAMT –20% PÅ GARASJEPORTER.

911 50 200

SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

Yoga + matkurs i Italia 4 – 11 mai Klassisk yogakurs med norsk lærer. Italiensk matkurs med proff kokk. Federici Valnerino lærer deg å lage lekre italienske retter. Utflukter til vingård + gourmétmiddag på eksklusiv ristorante. Bo i et unikt kloster med svømmebasseng og olivenlunder. Påmelding nå. Begrenset plass. Vi henter deg på flyplassen i Roma. Se mer: www.yogasenteret.com telefon 92 25 40 60

SVARPREMIE BILDEKRYSS Løsningsord sendes på e-post til grafisk@byavisa.sandefjord.no med ordet «Bildekryss» i emnefeltet, eller i posten til Byavisa Sandefjord, Søndre Kullerød 4A, 3241 Sandefjord. Konvolutt må merkes «Bildekryss». Hver uke trekker vi ut en vinner som får to kinobilletter tilsendt. Frist for innlevering: Søndag kl. 24:00. NAVN: _________________________________________________ ADRESSE: ______________________________________________ Løsningsord forrige oppgave.: Til topps på snowboard Kryssordvinner forrige uke: Liv Ø. Fischer, Sandefjord

VEKTEN

SKORPIONEN

SKYTTEN

STEINBUKKEN

VANNMANNEN

FISKENE

(22. september - 22. oktober) Din rådende planet, kjærlighetsgudinnen Venus, har nylig begynt å gå såkalt baklengs sett fra jorden. Dette medfører at Vekter kan komme til å merke at ting går noe tregere. Men når dette i tillegg skjer i ditt personlige område for kjærlighet, er det ikke sikkert du synes det er så greit likevel. Motto: Ta ting som de kommer!

(23. oktober - 20. november) Humøret er på topp. Du har masse selvtillit og liker at andre legger merke til deg. Ja egentlig kunne du tenke deg å stå på en scene med hovedrollen i et teaterstykke. Om ikke å strekke det så langt, har du i hvert fall ikke noe imot å være i sentret sammen med venner og bekjente. Motto: Smil til livet!

(21. november - 20. desember) For noen kan dette være to sider av samme mynt. Saken er, at det er hjem og familie samt lek, flørt og romantikk som er dine fokusområder. Er du i et samliv får du jo i pose og sekk. Er du singel, ja da dreier det seg kanskje om kjæreste eller om å danne en familie som ligger til rette for deg nå. Motto: Med utstrakt hånd!

(21. desember - 19. januar) Fullmånen denne uken skjer ikke i ditt stjernetegn, men i ditt personlige område i horoskopet ditt. Det er nesten like bra. Du kommer bare til å merke hvordan saker og ting du har lurt på, bare helt plutselig blir klart for deg. En knall tid for både reiser og studier. Motto: Se lyset!

(20. januar - 18. februar) Du har vært, og er fortsatt inne i en sterk og vital periode for alt som er knyttet opp til din økonomi. Ønsker du å sette av noen kroner til veldedige formål, eller en god sak, er dette det rette tidspunktet. Du er i hvert fall empatisk, og strekker gjerne ut en hjelpende hånd til andre. Motto: Gi, og du skal få!

(19. februar 19. mars) At du skinner som en sol er det ingen grunn til å betvile. Du er selvsikker, og stråler av karisma og empati for andre mennesker. Penger ser også ut til å komme til deg på løpende bånd. I enhver sammenkomst med venner og bekjente, er du det naturlige midtpunkt. Motto: Kos deg!


26 A K T U E L T |

B Y A V I S A S A N D E FJ O R D 1 . M A R S 2 0 1 7

VĂ&#x2020;RET Sandefjfjoord Sandefjord 2 SANDEFJORD

VĂŚrvarsel fra yr.no, levert av Meteorologisk institutt og NRK

Sandefjord Medisinske Senter i hus ESPEN RINGDAL ANDERSEN tekst og foto Det var et stort antall av prominente gjester som var invitert til den historiske ĂĽpningen av Sandefjord Medisinske Senter (SMS), som

er kommunens største investering siden Sandefjord Rüdhus ble ferdigstilt i 1975, mült i 2016-kroner. Politikere, et stort antall fagfolk fra det offentlige og private som har jobbet med prosjektet, ansatte og frivillige. SMS er pü 11.500 kvm og prislappen endte pü 288 millioner. 96 millioner kom fra staten og resten fra kommunen.

rosende ord om SMS til alle som hadde vÌrt involvert i prosjektet. Dette var god helsepolitikk i statsrüdens ünd. Etter en kort tale var det tid for den offisielle üpningen av SMS. Høie og Gleditsch avduket to malerier av kunstneren Per Tollefsen. Etter den offisielle üpningen var det omvisning for alle rundt pü avdelingene i SMS.

Godt mottatt

SENTRALE PERSONER: Det var mange sentrale personer til stede da Sandefjord Medisinske Senter üpnet. Fra venstre: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), rüdmann Gudrun H. Grinaker og kommunalsjef Lise Tanum Aulie.

Ordføreren ønsket velkommen og første hovedtaler var kommunalsjef

Lise Tanum Aulie. Hun fortalte med stor innlevelse hvor gode opple-

SKRAPHANDEL & GJENVINNING AS

BILOPPHUGGING - KJĂ&#x2DC;P/SALG - JERN OG METALL SANDEFJORD TLF.: 33 47 02 00

velser hun ble møtt med da hun besøkte SMS før ĂĽpningen. â&#x2C6;&#x2019; Vi møtte sĂĽ mange blide og engasjerte mennesker som jobber her og blant frivillige. Allerede i resepsjonen ble møtt med smilende ansatte. Det satte jeg stor pris pĂĽ, sier hun. Hun ga de frammøte en grundig orientering om hvilke tjenester SMS gir til pasientene. (Se faktaboks).

Helsefremming

5..'ÂŞÂŞ23!6')&4 ,EVERBILENTILVRAKINGHOSOSSTOMMARSKLSÂť SLIPPERDUÂťBETALEÂťRSAVGIFTENFOR ÂŞPNINGSTIDERMANDAG TORSDAGn TIRSDAG ONSDAG FREDAGn\,Â&#x2019;RDAG34%.'4 6IKANOGSÂťHENTERBILER (USK VOGNKORT OG LEGITIMASJON $U lNNER OSS PÂť &OKSERÂ&#x2019;DVEIENI3ANDEFJORD (JEMMESIDEWWWTORGERSSKRAPHANDELNO % MAIL0OST TORGERSSKRAPHANDELNO

SMS er har vĂŚrt ordfører Bjørn Ole Gleditschs (H) hjertebarn de siste ĂĽrene. â&#x2C6;&#x2019; SMS skal vĂŚre et kraftsenter for behandlingstilbud til vĂĽre innbyggere med helseutfordringer. Pasienter, pĂĽrørende og brukere skal oppleve seg som hovedpersonene. SMS blir et senter for helsefremming og forebyg-

ging, livsmestring, bevegelse og lĂŚring. Det skal vĂŚre et samlingssted for fagfolk, pasienter, pĂĽrørende og frivillige. SMS blir en base for kompetanse for framtidas helsetjenester og det legges stor vekt pĂĽ innovasjon og nytenkning. SMS er et ledd i en helhetlig satsing for ĂĽ møte eldrebølgen som inntar oss fra 2025 og utover, sier ordføreren. Han sier det er offentliges ansvar og plikt som sikrer gode helse- og omsorgstilbud for alle. â&#x2C6;&#x2019; Dette ansvaret har de folkevalgte i Sandefjord tatt ved byggingen av SMS og en helhetlig satsing i ĂĽrene framover, sier Gleditsch.

Offisiell üpning Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hadde tatt turen til den offisielle üpningen. Han kom mange

Rais Woodwalll Vedstativ

Pris kr

2300,-

ARNE ANDRESEN AS Hegnasletta 2 - Sandefjord - Tlf. 33 42 00 20 www.arne-andresen.no

espen@byavisa.sandefjord.no

FAKTA

Lovordene stür i kø da Sandefjord Medisinske Senter üpnet 16. februar. VÌrgudene viste seg ikke fra sin beste side ute, men innendørs skinte sola i hver eneste krok.

Sandefjord Medisinske Senter Inneholder: â&#x20AC;˘ 24 timers legevakt med øyeblikkelig hjelp senger. â&#x20AC;˘ Kortids sykehjems plasser. â&#x20AC;˘ Observasjonsrom. â&#x20AC;˘ Rehabilitetsavdeling. â&#x20AC;˘ Lindrende enhet. â&#x20AC;˘ LĂŚrings- og mestringstjenester. â&#x20AC;˘ Frisklivssentral. â&#x20AC;˘ Blodbank. Historikk: â&#x20AC;˘ 2001: Akuttfunksjonen ved Sandefjord sykehus ble lagt ned. â&#x20AC;˘ 2004: Lokalpolitikere begynte ĂĽ legge en strategi for utvikling av sykehustomta. â&#x20AC;˘ 2007: All poliklinisk aktivitet og skadestue ble overført til Larvik og Tønsberg. â&#x20AC;˘ 2007: Bystyret regulerer sykehusomrĂĽdet til ÂŤbyggeomrĂĽde for offentlige institusjon og helseformĂĽlÂť. â&#x20AC;˘ 2008: Kommunen kjøper tilbake sykehusbygningen og 18 da tomt for 32 millioner. â&#x20AC;˘ 2009: Regjeringen legger fram samhandlingsreformen. â&#x20AC;˘ 2009: I november gjør bystyret sitt første vedtak. â&#x20AC;˘ 2012: Samhandlingsreformen trer i kraft. â&#x20AC;˘ 2012: Bystyret fatter det endelige vedtak om ĂĽ bygge et lokalmedisinsk senter pĂĽ sykehustomta. â&#x20AC;˘ 2016: Entreprenøren overlevert bygget i juni, møblering og testing av bygget pĂĽ høsten. Legevakta flyttet inn pĂĽ sensommeren.


1 . M A R S 2 0 1 7 B Y A V I S A S A N D E FJ O R D | T V - P R O G R A M

Onsdag

Torsdag

Fredag

06:30 Morgensending 15:15 VM på ski: Kombinert langrenn 16:20 VM på ski: VM-studio ϭϳ͗ϬϬsDƉĊƐŬŝ͗,ŽƉƉŬǀĂůŝĮƐĞring, menn ϭϳ͗ϰϱsDƉĊƐŬŝ͗,ŽƉƉŬǀĂůŝĮƐĞring, menn 18:15 VM på ski: VM i dag ϭϵ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶ 19:45 VM på ski: VM-kveld Ϯϭ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶϮϭ Ϯϭ͗ϯϱŶŶŽ;ϮϲͿ ϮϮ͗ϭϱŝĚĞƐƐƉƌĊŬƐũŽǀ;ϳͿ ϮϮ͗ϱϱsŝŬŝŶŐůŽƩŽ Ϯϯ͗Ϭϱ<ǀĞůĚƐŶLJƩ Ϯϯ͗ϮϬ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ 23:30 Studio Sápmi ϬϬ͗ϬϬůůĞƟĚĞƌƐDĞůŽĚŝ'ƌĂŶĚ Prix ϬϬ͗ϯϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:30 Morgensending 13:35 VM på ski: VM-studio ϭϰ͗ϬϬsDƉĊƐŬŝ͗ϰdžϱŬŵƐƚĂĨĞƩ͕ kvinner ϭϱ͗ϯϬĞƐƚŝǀĞƌĚĞŶ͗WĞƩĞƌ Northug - og dagene som endret ůĂŶŐƌĞŶŶƐƐƉŽƌƚĞŶ;ƌͿ ϭϲ͗ϭϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ ϭϲ͗ϮϱĞƐƚŝǀĞƌĚĞŶ͗ƌƆŵŵĞŶ ŽŵĊŇLJ;ƌͿ 17:10 VM på ski: VM-studio 17:30 VM på ski: Hopp stor bakke, menn ϭϵ͗ϭϱĂŐƐƌĞǀLJĞŶ 19:55 VM på ski: VM-kveld Ϯϭ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶϮϭ Ϯϭ͗ϯϬĞďĂƩĞŶ ϮϮ͗ϯϬ^ŽĨĂ;ϲͿ Ϯϯ͗ϬϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ Ϯϯ͗ϭϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ Ϯϯ͗ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 14:00 Solsidan 14:30 Solsidan 15:00 Modern Family 15:30 Modern Family 16:00 Home and Away 16:30 Home and Away 17:00 Tid for hjem ϭϴ͗ϬϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Kjære Mamma ϭϵ͗ϯϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 20:00 Fjellmat - med Rune, Margit & Moi 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene Ϯϭ͗ϯϱ^ŬŝͲsD>ĂŚƟŝƌĞŬƚĞ͘ 21:45 Født i feil kropp ϮϮ͗ϰϱdŚĞƌĞƐĞ:ŽŚĂƵŐ͗ŽŵŵĞŶ Ϯϯ͗ϰϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 14:00 Solsidan 14:30 Solsidan 15:00 Modern Family 15:30 Modern Family 16:00 Home and Away 16:30 Home and Away 17:00 Tid for hjem ϭϴ͗ϬϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Kjære Mamma ϭϵ͗ϯϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ;ϯϲͿ 20:00 Matkontrollen 20:30 TV 2 hjelper deg 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene Ϯϭ͗ϯϱ^ŬŝͲsD>ĂŚƟ 21:45 Amatørenes mester 22:45 Blindspot Ϯϯ͗ϰϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

tv

27

ϭ͘ϯͲϳ͘ϯ

hele uken

Lørdag

Søndag

Mandag

Tirsdag

06:30 Morgensending 14:40 VM på ski: VM-studio 15:00 VM på ski: Kombinert lagsprint, hopp 16:00 VM på ski: VM-studio 16:45 NRK nyheter 17:00 VM på ski: VM-studio 17:15 VM på ski: Kombinert lagsprint, langrenn 18:15 VM på ski: VM i dag ϭϴ͗ϰϱŝƐƚƌŝŬƚƐŶLJŚĞƚĞƌTƐƚůĂŶĚƐsendingen ϭϵ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶ 19:30 VM på ski: VM-kveld ϮϬ͗ϯϬŶŶŽ;ϮϳͿ Ϯϭ͗ϯϬELJƩƉĊŶLJƩ;ϴͿ ϮϮ͗ϬϬ^ŬĂǀůĂŶ;ϴͿ Ϯϯ͗ϬϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ Ϯϯ͗ϭϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ Ϯϯ͗Ϯϱ/ƌŽŶƐŝĚĞ ϬϬ͗ϬϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:05 Morgensending 11:35 V-cup telemark: Parallell sprint 12:15 VM på ski: VM-studio ϭϮ͗ϮϱsͲĐƵƉƐŬŝƐŬLJƟŶŐ͗:ĂŬƚƐƚĂƌƚ menn 13:05 VM på ski: VM-studio 13:30 VM på ski: 30 km fri teknikk fellesstart, kvinner 15:15 VM på ski: VM-studio 16:15 VM på ski: Laghopp 18:30 Sport i dag 19:00 Lørdagsrevyen 19:30 VM på ski: VM-kveld 20:30 Mesternes mester 21:30 Lindmo ϮϮ͗ϯϬDƵŝƩĞŵƵͲ,ƵƐŬŵĞŐ Ϯϯ͗ϭϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ Ϯϯ͗Ϯϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ Ϯϯ͗ϯϱ^ŽĨĂ;ϲͿ ϬϬ͗ϬϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:40 Morgensending 06:45 Mesternes mester 07:45 Ski Classics: Vasaloppet 12:30 VM på ski: VM-studio 13:30 VM på ski: 50 km fri teknikk fellesstart, menn 16:10 VM skøyter allround: 10 000 m menn 17:30 Sport i dag 19:00 Søndagsrevyen 19:45 VM på ski: VM-kveld 20:20 Monsen, Monsen og DĂƫƐ 20:50 Norge Rundt Ϯϭ͗Ϯϱ,ŽƚĞůů,ĂůĐLJŽŶ;ϯͿ ϮϮ͗ϭϬ^ĂŶŶŚĞƚĞŶŽŵĂůŬŽŚŽů;ƌͿ Ϯϯ͗ϭϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ Ϯϯ͗Ϯϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ Ϯϯ͗ϯϱ&ƆƌƐƚĞďĞƚũĞŶƚĂŶŬƐ;ƌͿ Ϭϭ͗ϬϱDĞƐƚĞƌŶĞƐŵĞƐƚĞƌ;ϴͿ ϬϮ͗ϬϱDƵŝƩĞŵƵͲ,ƵƐŬŵĞŐ

06:30 Morgensending 13:50 Glimt av Norge: TeleŵĂƌŬƐŬƵĂͲĚĞŶĨĂŐƌĂƐƚĞƌŽƐĂ;ƌͿ 14:10 Min natur: Skogen ϭϰ͗ϱϬ>ĞŶĂƐƌĞŝƐĞƌ;ƌͿ ϭϱ͗ϭϱƌƆLJƚŝǀĞŝ;ƌͿ ϭϲ͗ϬϱLJƌĂƐƐƵƉĞƌƐĂŶƐĂƌ;ƌͿ ϭϳ͗ϭϱ,ĞůƚZĂŵŵͲ>ĂŚƟŬƌĂŵƉĞ ϭϳ͗ϮϱTLJĞďůŝŬŬĨƌĂEŽƌŐĞZƵŶĚƚ ϭϳ͗ϱϬƩĞŶďŽƌŽƵŐŚŽŐǀĞƌĚĞŶƐ ƐƚƆƌƐƚĞĚŝŶŽƐĂƵƌ;ƌͿ ϭϵ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶ ϭϵ͗ϰϱŶŶŽ;ϮϴͿ ϮϬ͗ϮϱůůĞƟĚĞƌƐDĞůŽĚŝ'ƌĂŶĚ Prix Ϯϭ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶϮϭ Ϯϭ͗ϯϬ&ƆƌǀŝĚƆƌ;ϰͿ ϮϮ͗ϯϬdƌLJŐĚĞŬŽŶƚŽƌĞƚ;ϰͿ Ϯϯ͗ϭϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ 23:25 Poirot Ϭϭ͗ϬϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:30 Morgensending ϭϰ͗ϬϱƩĞŶďŽƌŽƵŐŚŽŐǀĞƌĚĞŶƐ ƐƚƆƌƐƚĞĚŝŶŽƐĂƵƌ;ƌͿ ϭϱ͗ϭϱƌƆLJƚŝǀĞŝ;ƌͿ ϭϲ͗ϬϱLJƌŝƐŬŬũčƌůĞŝŬ;ƌͿ ϭϳ͗ϭϱ&ŝůŵĂǀŝƐĞŶϭϵϱϲ;ƌͿ ϭϳ͗ϮϱTLJĞďůŝŬŬĨƌĂEŽƌŐĞZƵŶĚƚ 17:50 Eides språksjov 18:30 Extra ϭϵ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶ 19:45 Min natur: Svalbard ϮϬ͗Ϯϱ/ĂůůƐůĂŐƐǀčƌ Ϯϭ͗ϬϬĂŐƐƌĞǀLJĞŶϮϭ Ϯϭ͗ϯϬƌĞŶŶƉƵŶŬƚ͗ĞŶŶŽƌƐŬĞ islamisten ϮϮ͗ϯϬ/>ĂƌƐĞŶƐůĞŝůŝŐŚĞƚ͗ƚůĞ ŶƚŽŶƐĞŶ;ƌͿ Ϯϯ͗ϬϬ<ǀĞůĚƐŶLJƩ 23:15 Torp 23:45 Anno ϬϬ͗ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 14:00 Solsidan 14:30 Solsidan 15:00 Modern Family 15:30 Modern Family 16:00 Home and Away 16:30 Home and Away 17:00 Tid for hjem ϭϴ͗ϬϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Amatørenes mester 20:00 Norske talenter 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene Ϯϭ͗ϯϱ^ŬŝͲsD>ĂŚƟ Ϯϭ͗ϰϱEŽƌƐŬĞƚĂůĞŶƚĞƌͲĨŽƌƚƐĞƩĞƌ 22:15 Senkveld med Thomas og Harald Ϯϯ͗ϮϬ^ĞŶĞƌĞŵĞĚdƆƌŶƋƵŝƐƚ;ϱͿ Ϯϯ͗ϱϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 11:05 Film: Olsenbanden Operasjon Egon 12:50 Solsidan 13:20 Film: Chasing Liberty 15:30 Hver gang vi møtes 16:30 Hver gang vi møtes ĨŽƌƚƐĞƩĞƌ 17:00 Norske talenter 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Truls - Oppdrag Norge ϮϬ͗ϬϬ'LJůŶĞƚĂďďĞƌŽŐƟůďĂkeblikk 21:00 Nyhetene og været 21:20 Sportsnyhetene Ϯϭ͗ϯϱ^ŬŝͲsD>ĂŚƟ Ϯϭ͗ϰϱ<ƌĂŌƚĂŬŚŽƐ<ůŽƉƉĞŶ 23:15 Film: Staying Alive 00:50 Senkveld med Thomas og Harald

06:00 Morgensending 11:00 Solsidan ϭϭ͗ϯϬ<ƌĂŌƚĂŬŚŽƐ<ůŽƉƉĞŶ 13:00 Amatørenes mester 14:00 Fjellmat - med Rune, Margit & Moi 15:00 Sykkel: Paris - Nice 17:30 Født i feil kropp 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene ϭϵ͗ϬϬZĊĮƐŬŽŐƐLJůƐŬĂƌƉĞŬŶŝǀĂƌ 20:00 Truls – triatlon for to 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene Ϯϭ͗ϯϱ^ŬŝͲsD>ĂŚƟ Ϯϭ͗ϰϱWĞƩĞƌƵƚĞůŝŐŐĞƌ͗<ũĞůů'ƵŶnars drøm 22:45 Film: Horrible Bosses 00:45 Grey’s Anatomy 01:45 Madam Secretary ϬϮ͗ϰϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 06:55 God morgen Norge 12:30 Budkrigen 13:00 Bolighjelpen 14:00 Solsidan 14:30 Solsidan 15:00 Sykkel: Paris - Nice 17:00 Tid for hjem ϭϴ͗ϬϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Kjære Mamma ϭϵ͗ϯϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ ϮϬ͗ϬϬWĞƩĞƌƵƚĞůŝŐŐĞƌ͗&ƌĂŐĂƚĂ ƟůEŽƌĚŬĂƉƉͲWƌĞŵŝĞƌĞ͊ 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene 22:40 Spesialstyrkene 23:40 Homeland 00:40 Criminal Minds Ϭϭ͗ϬϯEĂƩƚƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 12:30 Kjære Mamma 13:00 Bolighjelpen 14:00 Solsidan 14:30 Solsidan 17:00 Tid for hjem ϭϴ͗ϬϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 18:30 Nyhetene og været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Kjære Mamma ϭϵ͗ϯϬ^ŽŵŵĞƌŚLJƩĂ 20:00 Tid for hjem 21:00 Nyhetene og været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Grey’s Anatomy 22:35 Madam Secretary 23:35 Født i feil kropp 00:35 Criminal Minds 01:25 Hawaii Five-0 02:10 Elementary ϬϮ͗ϱϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

NYE FRONTER TIL DITT KJØKKEN

Vi fornyer ditt kjøkken enkelt raskt og rimelig. Vi bytter dører, hengsler, skyffer, benkeplater, vask etc. uansett alder eller fabrikat. Gratis uforpliktende hjemmebesøk. Rask montering.

Elveveien 54, 3262 Larvik

ing jøkkenforny Med Norsk k høy kvalitet er du sikret ss i dag! d - kontakt o til lav kostna

Ring Per Helge på Tlf: 900 69 366 | perhelge@norsk-kjokkenfornying.no Nesten 30 års erfaring med kjøkkenfornying | www.nkfas.no

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϰ͘ϮϬdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϰ͘ϰϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϱ͘ϭϬŽƵŐĂƌdŽǁŶ ϭϱ͘ϰϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϲ͘ϭϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϲ͘ϰϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϳ͘ϭϱdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϳ͘ϰϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϴ͘ϬϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϴ͘ϯϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϵ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϵ͘ϯϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϮϬ͘ϯϬ^ŝŶŶĂƐŶĞŬŬĞƌ͛Ŷ Ϯϭ͘ϯϬƌŝůůĞ ϮϮ͘ϯϬ/ŶƐŝĚĞƌ͗WŝƌĂƚũĞŐĞƌĞŶ Ϯϯ͘ϯϬ^/ ϬϬ͘ϮϱĂƐƚůĞ Ϭϭ͘ϮϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϰ͘ϮϬdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϰ͘ϰϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϱ͘ϭϱŽƵŐĂƌdŽǁŶ ϭϱ͘ϰϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϲ͘ϭϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϲ͘ϰϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϳ͘ϭϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϳ͘ϰϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϴ͘ϬϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϴ͘ϯϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϵ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϵ͘ϯϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϮϬ͘ϯϬ:ĞŐĞƌƚǀŝůůŝŶŐĞŶĞ Ϯϭ͘ϯϬdLJƉŝƐŬĚĞŐŵĞĚWĞƩĞƌ Schjerven ϮϮ͘ϯϬƆĚĞŶƐƚũĞƌŶ Ϯϯ͘ϯϬ^/ ϬϬ͘ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϱ͘ϰϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϲ͘ϭϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϲ͘ϰϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϳ͘ϭϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϳ͘ϰϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϴ͘ϬϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϴ͘ϯϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϵ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϵ͘ϯϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϮϬ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϮϬ͘ϯϬdLJƉŝƐŬĚĞŐŵĞĚWĞƩĞƌ Schjerven Ϯϭ͘ϯϬhůůĂƌĞĚ ϮϮ͘ϯϬdŚĞ'ƌĂŚĂŵEŽƌƚŽŶ^ŚŽǁ Ϯϯ͘ϯϬ^/ ϬϬ͘ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϰ͘ϯϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϱ͘ϬϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϱ͘ϯϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ ϭϲ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ ϭϲ͘ϯϬ^ŝŶŶĂƐŶĞŬŬĞƌ͛Ŷ ϭϳ͘ϯϬhůůĂƌĞĚ ϭϴ͘ϯϬdLJƉŝƐŬĚĞŐŵĞĚWĞƩĞƌ Schjerven ϭϵ͘ϯϬĂŵŽĚƚŽŐ<ũƵƐƉĊ bortebane ϮϬ͘ϯϬdŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚƐĞŶ͗,Ğůƚ perfekt Ϯϭ͘ϬϬdŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚƐĞŶ͗,Ğůƚ perfekt Ϯϭ͘ϯϬdŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚƐĞŶ͗,Ğůƚ perfekt ϮϮ͘ϬϬdŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚƐĞŶ͗,Ğůƚ perfekt ϮϮ͘ϯϬtĞ͛ƌĞƚŚĞDŝůůĞƌƐ ϬϬ͘ϰϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϮ͘ϯϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϯ͘ϬϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϯ͘ϯϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϰ͘ϬϬƌŝůůĞ ϭϱ͘ϬϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϭϲ͘ϬϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϭϳ͘ϬϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϭϴ͘ϬϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϭϵ͘ϬϬĂŵŽĚƚŽŐ<ũƵƐƉĊ bortebane ϮϬ͘ϬϬELJƐĞƐŽŶŐ͗ϳϭΣŶŽƌĚͲ EŽƌŐĞƐƚƆīĞƐƚĞŬũĞŶĚŝƐ Ϯϭ͘ϯϬELJƐĞƐŽŶŐ͗EĞƐƚĞƐŽŵŵĞƌ ϮϮ͘ϬϬELJƐĞƐŽŶŐ͗dŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚsen: Helt perfekt ϮϮ͘ϯϬDĂũŽƌƌŝŵĞƐ Ϯϯ͘ϮϱYƵĂŶƟĐŽ ϬϬ͘ϮϬŶƚĂƩƵƐŬLJůĚŝŐ ϬϮ͘ϰϬ^ƉĞĐŝĂůsŝĐƟŵƐhŶŝƚ Ϭϯ͘ϯϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϱ͘ϭϱŽƵŐĂƌdŽǁŶ ϭϱ͘ϰϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϲ͘ϭϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϲ͘ϰϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϳ͘ϭϱdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϳ͘ϰϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϴ͘ϬϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϴ͘ϯϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϵ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϵ͘ϯϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϮϬ͘ϯϬĂŵŽĚƚŽŐ<ũƵƐƉĊ bortebane Ϯϭ͘ϯϬϳϭΣŶŽƌĚͲEŽƌŐĞƐƚƆīĞƐƚĞ kjendis Ϯϯ͘ϬϬEĞƐƚĞƐŽŵŵĞƌ Ϯϯ͘ϯϬdŚŽŵĂƐ'ŝĞƌƚƐĞŶ͗,Ğůƚ perfekt ϬϬ͘ϬϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

Ϭϲ͘ϬϬDŽƌŐĞŶƐĞŶĚŝŶŐ ϭϰ͘ϮϬdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϰ͘ϰϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϱ͘ϭϱŽƵŐĂƌdŽǁŶ ϭϱ͘ϰϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϲ͘ϭϬ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϲ͘ϰϱ&ƌŝĞŶĚƐ ϭϳ͘ϭϱdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϳ͘ϰϬdǁŽĂŶĚĂ,ĂůĨDĞŶ ϭϴ͘ϬϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϴ͘ϯϱdŚĞŝŐĂŶŐdŚĞŽƌLJ ϭϵ͘ϬϬŵĞƌŝĐĂ͛Ɛ&ƵŶŶŝĞƐƚ,ŽŵĞ Videos ϭϵ͘ϯϬϰͲƐƚũĞƌŶĞƌƐŵŝĚĚĂŐ ϮϬ͘ϯϬWƌĞŵŝĞƌĞ͗:ĂǀŝĞůƐŬĞƌ camping Ϯϭ͘ϯϬƆĚĞŶƐƚũĞƌŶ ϮϮ͘ϯϬ:ĞŐĞƌƚǀŝůůŝŶŐĞŶĞ Ϯϯ͘ϯϬ^/ ϬϬ͘ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending 11:05 Bones ϭϮ͗ϬϱůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ 13:00 Real Housewives of Beverly ,ŝůůƐ;ϰͿ ϭϰ͗ϬϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ƌͿ ϭϱ͗ϬϬ,Žǁ/DĞƚzŽƵƌDŽƚŚĞƌ ϭϱ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨh^ 16:30 Svenske Hollywoodfruer 17:30 Luksusfellen Sverige 18:30 Superoppusserne 19:30 Hellstrøms kjøkken 20:00 Hellstrøms kjøkken ϮϬ͗ϯϬ>ƵŬƐƵƐĨĞůůĞŶ;ϭͿ Ϯϭ͗ϯϬŽůŝŐũĂŬƚĞŶ;ϭͿ ϮϮ͗ϯϬ>ĞƚŚĂůtĞĂƉŽŶ;ϭϲͿ Ϯϯ͗ϯϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϭͿ ϬϬ͗Ϭϱ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϮͿ ϬϬ͗ϰϬ^ǀĞŶƐŬĞ,ŽůůLJǁŽŽĚĨƌƵĞƌ;ƌͿ 01:35 Luksusfellen Sverige ϬϮ͗ϯϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending ϭϮ͗ϬϱůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ;ϳϭͿ 13:00 Real Housewives of ĞǀĞƌůLJ,ŝůůƐ;ϱͿ ϭϰ͗ϬϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϭͿ;ƌͿ ϭϰ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨͲĂŶŵĂƌŬƐ ŐƌŝůůŵĞƐƚĞƌ;ϭϮͿ ϭϱ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨh^;ϭϭͿ 16:30 Svenske Hollywoodfruer ;ϭͿ 17:30 Luksusfellen Sverige 18:30 Superoppusserne 19:30 Hellstrøms kjøkken 20:00 Hellstrøms kjøkken ϮϬ͗ϯϬǀĞŶƚLJƌůŝŐŽƉƉƵƐƐŝŶŐ;ϯͿ Ϯϭ͗ϯϬ^ǀĂƌƚƐũƆĞŶ;ϲͿ ϮϮ͗ϯϬŽŶĞƐ;ϳͿ Ϯϯ͗ϯϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϯͿ ϬϬ͗Ϭϱ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϰͿ 00:35 Svenske Hollywoodfruer Ϭϭ͗ϰϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending Ϭϵ͗ϮϬƌ͘WŚŝů ϭϬ͗ϭϱE/^͗EĞǁKƌůĞĂŶƐ;ϭϳͿ ϭϭ͗ϭϬŽŶĞƐ;ϮϮͿ ϭϮ͗ϬϱůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ;ϳϮͿ 13:00 Real Housewives of ĞǀĞƌůLJ,ŝůůƐ;ϲͿ 14:00 Sex og singelliv ϭϰ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨͲĂŶŵĂƌŬƐ ŐƌŝůůŵĞƐƚĞƌ;ϭϯͿ ϭϱ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨh^ 16:30 Svenske Hollywoodfruer ;ϮͿ 17:30 Luksusfellen Sverige ϭϴ͗ϯϬǀĞŶƚLJƌůŝŐŽƉƉƵƐƐŝŶŐ;ϯͿ 19:30 Hellstrøms kjøkken ϮϬ͗ϬϬ:ƵŶŝŽƌDĂƐƚĞƌĐŚĞĨh^;ϵͿ 21:00 Twilight Ϯϯ͗ϯϬƵƉůŝĐŝƚLJ ϬϮ͗ϬϬ&ŽƌĂ'ŽŽĚdŝŵĞ͕Ăůů͘͘͘ 03:25 Robot & Frank

06:00 Morgensending 11:40 Real Housewives of Beverly Hills 12:35 Real Housewives of Beverly Hills 13:30 Real Housewives of Beverly Hills 14:25 Real Housewives of Beverly Hills ϭϱ͗Ϯϱ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ƌͿ ϭϱ͗ϱϱ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ƌͿ 16:25 The Real Housewives of ĂůůĂƐ;ϴͿ 17:25 The Real Housewives of ĂůůĂƐ;ϵͿ ϭϴ͗Ϯϱ>ŝĨĞŝŶWŝĞĐĞƐ;ϭϵͿ ϭϴ͗ϱϱDƌƐ͘ŽƵďƞŝƌĞ 21:30 The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 Ϯϯ͗ϱϱdĞƌŵŝŶĂƚŽƌ^ĂůǀĂƟŽŶ ϬϮ͗ϬϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending Ϭϳ͗ϱϬ,ĂLJůŝĞƵīƐŵĂƚďůŽŐŐ;ϲͿ Ϭϴ͗ϮϬ,ĞůĞEŽƌŐĞďĂŬĞƌ;ϰͿ Ϭϵ͗ϭϱ:ƵŶŝŽƌDĂƐƚĞƌĐŚĞĨh^;ϱͿ ϭϬ͗ϭϬůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ ϭϭ͗ϬϱůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ 12:05 The Real Housewives of ĂůůĂƐ;ƌͿ 13:00 Superoppusserne 14:00 Superoppusserne 15:00 Superoppusserne 16:00 Superoppusserne ϭϳ͗ϬϬdŚŝƐ/ƐhƐ;ƌͿ ϭϴ͗ϬϬdŚŝƐ/ƐhƐ;ƌͿ ϭϵ͗ϬϬŽůŝŐũĂŬƚĞŶ;ϭͿ ϮϬ͗ϬϬ>ƵŬƐƵƐĨĞůůĞŶ;ϭͿ 21:00 24: Legacy ϮϮ͗ϬϬdŚĞŽƵƌŶĞhůƟŵĂƚƵŵ ϬϬ͗ϮϬdŚĞůĂĐŬůŝƐƚ;ϭϬͿ Ϭϭ͗ϮϬƵƉůŝĐŝƚLJ Ϭϯ͗ϮϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending ϭϬ͗ϭϬE/^͗EĞǁKƌůĞĂŶƐ;ϭϴͿ ϭϭ͗ϬϱŽŶĞƐ;ϮϯͿ ϭϮ͗ϬϬůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ;ϳϯͿ 13:00 Real Housewives of ĞǀĞƌůLJ,ŝůůƐ;ϳͿ ϭϰ͗ϬϬ,Žǁ/DĞƚzŽƵƌDŽƚŚĞƌ ϭϰ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨͲĂŶŵĂƌŬƐ ŐƌŝůůŵĞƐƚĞƌ;ϭϰͿ ϭϱ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨh^ 16:30 Svenske Hollywoodfruer ϭϳ͗ϯϬ>ƵŬƐƵƐĨĞůůĞŶ^ǀĞƌŝŐĞ;ϭͿ 18:30 Superoppusserne 19:30 Superoppusserne ϮϬ͗ϯϬ:ƵŶŝŽƌDĂƐƚĞƌĐŚĞĨh^ Ϯϭ͗ϯϬE/^ ϮϮ͗ϯϬE/^͗EĞǁKƌůĞĂŶƐ;ϭϰͿ 23:30 Sex og singelliv 00:05 Sex og singelliv 00:35 Svenske Hollywoodfruer Ϭϭ͗ϰϬEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ

06:00 Morgensending ϭϬ͗ϭϬE/^͗EĞǁKƌůĞĂŶƐ;ϭϵͿ 11:05 Bones ϭϮ͗ϬϬůůĞŶĞ'ĞŶĞƌĞƐ^ŚŽǁ 13:00 Real Housewives of Beverly Hills ϭϰ͗ϬϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ƌͿ ϭϰ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨͲĂŶŵĂƌŬƐ ŐƌŝůůŵĞƐƚĞƌ;ϭϱͿ ϭϱ͗ϯϬDĂƐƚĞƌŚĞĨh^ 16:30 Svenske Hollywoodfruer ϭϳ͗ϯϬ>ƵŬƐƵƐĨĞůůĞŶ^ǀĞƌŝŐĞ;ϮͿ 18:30 Superoppusserne 19:30 Superoppusserne ϮϬ͗ϯϬŶĚĂŐŝůŝǀĞƚ;ϭͿ Ϯϭ͗ϯϬEŽƌĚĞŶƐƉĞƌůĞƌ;ϭͿ ϮϮ͗ϯϬdŚŝƐ/ƐhƐ;ϭϭͿ Ϯϯ͗ϯϬdŚŝƐ/ƐhƐ;ϭϮͿ ϬϬ͗ϯϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϳͿ Ϭϭ͗ϬϬ^ĞdžŽŐƐŝŶŐĞůůŝǀ;ϴͿ Ϭϭ͗ϯϱEĂƩƐĞŶĚŝŶŐ ©Mediabuddy


HAGEMÃ&#x2DC;BLER

48 1 55 97 7

KO NTAK T OS S OG FÃ&#x2026; ET SU PE RT ILB UD VEDLIKEHOLDSFRITT!

VEDLIKEHOLDSFRITT!

VEDLIKEHOLDSFRITT!

REGULERBAR RYGG! REGULERBAR RYGG!

VI HAR VEDLIKEHOLDSFRITT! EDLIKEHOLDSFRITT!

UTVALGET! VEDLIKEHOLDSFRITT!

VEDLIKEHOLDSFRITT! VEDL

! D U B L I T R E P SU VEDLIKEHOLDSFRITT!

KRAFTIG RUNDFLETT

VEDLIKEHOLDSFRITT!

Medd forbehold Me forb forb orbeho beho h ld om trykkf ttrykkfeil tr try ykkf kkfeil feilil ogg pprise prisendringer rise i ndr d ing i ger

A S S X E M G G I L Q O D B N Ã&#x2026; P n S S O,*1 T T(/ E Ã&#x2DC; Ã&#x2026; M F H G \ O Q ' D G (1I SANVDREPFPJOHRUHQPH U H O H W E \ ¡ 0 H Q N N R W 6 D U I U H O E ¡ P H XW KRAFTIG RUNDFLETT

KRAFTIG RUNDFLETT

VEDLIKEHOLDSFRITT!

STOKKE MÃ&#x2DC;BLER AS 481 55 977 SE VÃ&#x2026;RT STORE SHOWROOM!

Rørkollgrenda 43 - 3160 Stokke ,+././+''%)+#(%-*+1000./+''%)+#(%-*+

Byavisa Sandefjord  

Papirutgaven av Byavisa Sandefjord uke 9, 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you