Byavisa Sandefjord

Page 20

20

K U LT U R

B Y A V I S A S A N D E FJ O R D

15. april 2015

BOKTIPS Pedro Carmona-Alvarez

Fortes, Susana

Høyer, Ida Hegazi

Og været skiftet og det ble sommer og så videre

Vente på Robert Capa oversatt av Christian Rugstad

Under verden

KOLON 2012

BAZAR 2012

TIDEN 2012

I løpet av denne romanen skjer det en stor tragedie. En mor og far mister begge de små døtrene sine i en ulykke. En stund etter ulykken drar ekteparet til Norge, hvor mor ble født. Her kommer en ny datter til verden. Det handler om å være industriherrens sønn; om å være sin fars datter; om sorg og om lyset fra svart-hvitt fotografier, dette lyset som siver gjennom hele boken.

Dette er en roman som forteller om mennesker vi også kan lese om i historiebøkene. Robert Capa var fotografen som tok det senere så berømte bildet, under den spanske borgerkrigen. Hovedpersonen er Gerta, født i Stuttgart, jøde med polsk pass. Hun flykter til Paris, og historien ender i Spania. Det er en kjærlighetshistorie, en historie om krigsfotografer, men det som sitter mest igjen er beskrivelsen av borgerkrigen i Spania.

En gammeldags og moderne roman. Hovedpersonen flytter ut i en gammel hytte i skogen og jobber på Cubus. Forfatteren har noe hun vil si. Hovedpersonen skriver mens hun gjør seg kjent med Aurskog Høland. Språket er intenst og insisterende. Jeg ikke vet hva jeg skal mene om boka, men jeg tror den sier noe viktig. Kanskje om det å holde ut.

Omtaler av bøker for ungdom av May Haraldsen

UKENS FILM

The Second Best Exotic Marigold Hotel Pensjonisttilværelsen i India fortsetter Forgjengeren av filmen med (nesten) samme navn var litt av en sjarmtur. Noen av de beste skuespillernavnene fra britisk side var å finne på rollelistene, og de ga handlingen en sjarm og humor som de færreste kunne konkurrere mot. I oppfølgeren fortsetter livet på hotellet for de aldrende. De involverte har nå funnet sin plass i de eksotiske strøkene, og nye forhold er blitt formet samtidig som gamle er i ferd med å rives. Her er det mange reflekterende blikk når tiden oppleves knapp i denne sene perioden av livet. Den første filmen hadde en spenning og nyvinning ved seg som gjorde at hele opplevelsen føltes ferskt. Nå er vi havnet i et mer moden del av skalaen, og selv om det er nye utfordringer for karakterene, så er det neppe like involverende for publikum. Dette betyr ikke at vi har endt opp med en dårlig film, tvert imot, men kanskje litt unødvendig. Fordi første film stod som en juvel på egne ben, hvor den imponerte med et innovativt plott og spennende karakterer. Jeg elsker allikevel den saktegående stilen. Humoren er like god som før i kjent, britisk, gapestokkens stil. Her er det nok av selvironi på alle temaer enten det er kjærlighet eller døden. Man må bare involvere seg i det fargesprakende landet, den nydelige musikken og den varme, menneskelige atmosfæren som presenteres for oss.

Konklusjon Dette andre tillegget er solid, men ikke nødvendig i serien av to filmer.

KRIS MUNTHE Byavisa

DANS: Den danske breakdance gruppen Freestyle Phanatix viste sin forestilling «E-Boy»

Markedet feiret 20 år

– Markedet for Scenekunst har funnet riktig vei. Dette er veldig aktuelt, dette arrangementet er noe av det som gjør at scenekunst overlever, fortsetter han.

For 20. år på rad arrangeres Markedet for Scenekunst i Sandefjord. Der får aktører og skuespillere muligheten til å vise sin forestilling. Arrangører og produsenter fra hele landet kommer for å finne akkurat hva de ønsker seg. MARLIN RAASTAD tekst og foto

Hvert år er det mellom 90 og 100 forestillinger som søker for å få være med, kun 25 og 30 forestillinger blir valgt ut av et dommerpanel. - I år er det 28 forestillinger som er med i sin helhet, og 15 forestillinger som får fem minutter til å presentere sin forestilling på noe vi kaller «markedsplassen», forteller prosjektleder Gunn Strand Eliassen. Forestillingene vises på syv forskjellige scener, på Hjertnes og på Scandic Park Hotell. Bak jobber et tyvetalls medarbeidere aktivt for å få de tre dagene til å gå perfekt. Markedet for Scenekunst er et samarbeidsprosjekt mellom Sandefjord kommune og Vestfold fylkeskommune. - I løpet av disse tre dagene samler vi det beste Norge har å by på innenfor scenekunst og tilgjengeligjør disse forestillingene for arrangører og produsenter.

Setter pris på opplevelsen

PUBLIKUM: Skiringssal folkehøyskole elevene Olav Kåre Dønheim, Emma Rokkedal Dyrnes og Christine Høyland er takknemlige for at de får være med å oppleve dette. Læreren deres Benny Virik syntes dette er et fantastisk arrangement. Dette effektiviserer arbeidet for arrangører og produsenter, som ellers måtte ha reist rundt overalt i hele landet for å få med seg bra forestillinger, forteller Strand Eliassen. Det kommer arrangører og produsenter fra hele Norge for å se på forestillinger. Mange representanter fra Den Kulturelle Skolesekken kommer for å planlegge for neste skoleår. For å skape en mest mulig realistisk publikumssituasjon, inviteres noen skoleklasser til å se på.

Spredd seg internasjonalt Det er ikke bare nordmenn som søker seg til Markedet for Scenekunst, i år er det også med utøvere fra både Italia, Nederland, Storbritannia, Sverige og Danmark. Dette er den eneste arenaen i sitt slag i Norge, og i tillegg til visning, kjøp og salg av scenekunst, er det også

en viktig møteplass og kompetansearena for scenekunstbransjen. Siden oppstarten har kvaliteten hele tiden utviklet seg. Nå er det en selvfølge for de fleste i scenekunstbransjen deltar. –Vi er stolte av å ha det her i Sandefjord, forteller Strand Eliassen.

Deltok første året Kenneth Dean fra Oslo har vært med på Markedet for Scenekunst jevnlig opp gjennom årene. Han er teaterinstruktør og produsent. Han deltok på den første utgaven av Markedet for Scenekunst for 20 år siden, da med forestillingen «Finagel Felespiller». Nå har den hatt over 700 forestillinger, og den spilles fremdeles. I år deltar han med to forestillinger. – Dette er en eksepsjonell mulighet for oss produsenter, vi får vist for riktig publikum, forteller Dean.

Teater og musikal elevene fra Skiringssal folkehøyskole, Olav Kåre Dønheim, Emma Rokkedal Dyrnes og Christine Høyland setter stor pris på at de fikk være med å oppleve dette markedsarrangement. – Det er så høyt nivå, både på kvalitet og profesjonalitet. Det er så bra, og velorganisert, forteller læreren Benny Virik. – Det er fantastisk at det finnes en slik markedsplass for profesjonell scenekunst, kvaliteten har økt enormt de siste årene. De tre elevene fikk også muligheten til å delta som medskuespillere ‘’Rommet i klassen’’ De fikk knappe to timer til å forberede seg, men det gikk kjempefint. – Alle var så imøtekommende og flinke til å ta oss imot, forteller elevene. Elevene er veldig fornøyde, og ser på Markedet for Scenekunst som en morsom opplevelse. – Vi visste ikke hva vi kom til, men dette er veldig bra. Vi har fått opplevd mer av scenekunst-Norge, noe vi ikke kjente så veldig godt til fra før, sier Emma Rokkedal Dyrnes. marlin@byavisa.sandefjord.no


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.