Toeristische informatiegids noord beveland 2022 nederlands

Page 1

Toeristische

2022

Informatiegids

Noord-Beveland

n

ne

n sbo

ng

ti kor

5-

b

8 lz.

86


Boek uw vakantiewoning op: op

www.tavakantiewoningen.nl Zie plattegrond Kamperland - nummer 0a

Omringd door de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer vind je eindeloos eiland Noord-Beveland. Hier vind je een optimaal vakantiegevoel in de weelderige schoonheid van elk seizoen. www.noord-beveland.nl

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 0b COLIJNSPLAAT, VOORSTRAAT Moderne maritieme kunst >30 kunstenaars in 7 exposities 2022 Dagelijks open 12.00–17.00 uur beeldwerk in opdracht voor speciale gelegenheden. Elke woensdag Maritieme Leestafel. Informatie tel.0622591452

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 0c

Luxe villa’s en appartementen aan de Oosterschelde www.ganuenta.nl Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 0d


Voorwoord Hartelijk welkom op Noord-Beveland

Voor je ligt onze toeristische informatiegids 2022 met daarin een overzicht van alle wetenswaardigheden van ons eindeloos eiland. We dagen je uit om al dit moois te komen ontdekken. Kom wandelen, fietsen of paardrijden in ons weidse landschap omringd door water met overal prachtige vergezichten. Ook sportief te beleven op de mountainbike over wel 75 km aan gemarkeerde route. Noord-Beveland is daarnaast de aangewezen plek voor de ultieme watersportervaring. We ontvangen je graag op onze terrassen en in knusse restaurants. Breng een bezoek aan de attracties, verrassende winkeltjes, galerieën en vogelkijkhutten. Natuurlijk is er ook het Banjaardstrand, al vele malen uitgeroepen tot het ‘Schoonste Strand van Nederland’. Hier tref je allerlei extra voorzieningen aan bij de hoofdovergang. De Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Stop vooral bij de natuurentrees die je rondom het park aantreft. Hier kom je veel te weten over dit bijzondere natuurgebied. Bij één van deze punten vind je de Vertelbank waar je verhalen kunt beluisteren over de historie van Noord-Beveland Na twee jaar van beperkingen, zijn er gelukkig nu weer tal van activiteiten en evenementen. Het overzicht vind je in deze gids. Kijk voor alle actuele informatie ook eens op www.visitnoordbeveland.nl of ga langs bij het Tourist Information Point. Ik heb er alle vertrouwen in dat je op Noord-Beveland een heerlijke tijd beleeft, waar je met veel plezier aan terugdenkt. Ik wens je een aangenaam verblijf toe! Hartelijke groet en hopelijk tot ziens! Loes Meeuwisse Burgemeester Noord-Beveland

Colofon Uitgevers: Tekst en Redactie: Ontwerp en Opmaak: Fotografie: Cartografie: Eindredactie: Informatie: Contact: Oplage:

avery 900, 315

D’ART Communications / van der Maas Reclame D’ART Communications www.dartcommunications.nl van der Maas Reclame www.vdmr.nl Nationaal Park Oosterschelde: Chiel Jacobusse, Beeldbank - www.laatzeelandzien.nl - : Diana de Graaf, Ben Biondina, Ingrid Borger, Xander Koppelmans Marten Klop, D’ART Communications, van der Maas Reclame AnyWay Productions D’ART Communications www.dartcommunications.nl www.infogidsnoordbeveland.nl info@infogidsnoordbeveland.nl 25.000

© D’ART Communications / van der Maas Reclame

Zonder toestemming van de uitgevers is het overnemen van gegevens niet toegestaan. Aan de gegevens in deze gids kunnen geen rechten worden ontleend. TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

1


Inhoudsopgave Voorwoord Noord-Beveland: tien tips! Wissenkerke Plattegrond Wissenkerke Geersdijk Kats Plattegrond Geersdijk Plattegrond Kats Colijnsplaat Plattegrond Colijnsplaat Kortgene Plattegrond Kortgene Kamperland Plattegrond Kamperland Eindeloos Culinair Overnachten op gastvrij Noord-Beveland Omringd door water Rondje met een pontje Eindeloze evenementen Vet coole actie Bloemrijk Noord-Beveland Kunstenaars en kunstwerken Erop uit Eindeloos mountainbiken Rondom Noord-Beveland Evenementen en activiteiten Terugkerende activiteiten Wie, wat, waar Kerken op Noord-Beveland Kortingscoupons Wandelroutes Noord-Beveland Overzichtskaart Noord-Beveland Ontdek Nationaal Park Oosterschelde

2

1 4-7 8 10 - 11 12 13 14 - 15 14 - 15 16 18 - 19 20 22 - 23 24 26 - 27 28 - 33 34 - 39 40- 43 46 - 49 50 - 53 54 56 57 58 - 64 65 66 - 69 70 - 72 73 - 75 76 - 84 84 85 - 86 omslag binnenzijde omslag binnenzijde omslag buitenzijde

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


BBQ T IP

Het beste van Zeeland GEGARAN D

EERD

ZEEVERS

Check alle menu’s en schotels online

Visse rij EIG

EN

Stormvloedkering (Afslag Deltapark) Faelweg 1, Vrouwenpolder, Bel 0111-653451 Geopend zie www.proefzeeland.nl zondag gesloten

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 3 TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

3


Noord-Beveland: tien tips! Noord-Beveland is een eiland dat gekenmerkt wordt door weidsheid. De ideale plek om te onthaasten, zowel door inspanning als ontspanning. Om je op weg te hepen hierbij tien tips in willekeurige volgorde: wat je zeker niet moet missen op het eindeloos eiland.

1. DELTAWERKEN EN DE STRIJD TEGEN HET WATER De Oosterscheldekering is een machtig en wereldberoemd waterwerk. De Veerse Gatdam, één van de eerste deltawerken, is de ‘boulevard’ van NoordBeveland geworden. Indrukwekkend zijn de verhalen over wat hieraan voorafging; de strijd tegen het water. Op de Vertelbank hoor je er meer over.

2. OP EN ROND HET WATER De Noordzee, het Veerse Meer en de Oosterschelde, drie wateren van formaat omringen Noord-Beveland. Ze dragen bij aan het eilandgevoel en bieden plaats aan vele diverse vormen van watersport. Leuk om te zien en helemaal om zelf te doen. Via de natuurentrees langs Nationaal Park Oosterschelde leer je van alles over dit unieke water- en natuurgebied.

4

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


3. WANDELEN MET VERGEZICHTEN Eindeloze vergezichten, over het landschap en over de omringende waterpartijen. Let vooral op de prachtige lucht. Die is hier goed te zien. Ervaar het gevoel van ruimte en kom tot rust. Het wandelnetwerk brengt je op unieke plekken.

4. FIETSEN LANGS HET WATER Noord-Beveland heeft wel 50 kilometer kust. Bijna voortdurend fiets je langs de overgang tussen land en water. Een steeds veranderend panorama.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

5


5. ZEEHONDENSAFARI Die aandoenlijke zeehonden met hun ronde kopjes en grote donkere ogen maken bij iedereen wat los. Op een zeehondensafari kun je ze spotten in hun eigen leefomgeving en leer je veel over hun gedrag en gewoontes.

6. STREEKPRODUCTEN ZOEKEN/PROEVEN/PLUKKEN De zilte Zeeuwse zaligheden samen met een gids zoeken en bereiden: ga mee op excursie. Of kies eens Oosterscheldekreeft of NoordBevelam van de menukaart. In de bloemranden pluk je jouw eigen streekboeket.

7. SFEERVOLLE DORPSKERNEN MET EEN VERHAAL Colijnsplaat heeft een beschermd dorpsgezicht en oude houten aanlegsteigers. Er zijn mooie historische verhalen. Dat is ook het geval in Kortgene, het levendige watersportdorp bij het Veerse Meer.

6

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


8. OP PAD MET EZELS Een bijzondere en ontspannende manier om het eiland te verkennen. Maak een wandeltocht met een ezel.

9. SCHOONSTE STRAND Het Banjaardstrand is regelmatig uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland. Heerlijk om uit te waaien, te zonnen en te spelen. Geen kustbebouwing maar volop natuurlijk schoonheid en extra voorzieningen bij de entree voor een optimale strandbeleving.

10. OVERSTEKEN MET PONTJES Ervaar het echte eilandgevoel en vaar van de ene kant naar de overkant. Maak eens een rondje met een pontje.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

7


Wissenkerke In dit voormalige landbouwdorp aan de rand van Nationaal Park Oosterschelde vind je historische straatjes en fraaie oude gebouwen waaronder het gemeentehuis van Noord-Beveland. De waterpomp, die het dorp jarenlang van drinkwater voorzag, is bewaard gebleven. Het plattelandskarakter en de rust overheersen. In De Kroon het hotel/café/ restaurant kunt u zeven dagen per week terecht. Wissenkerke is een zogenaamd Voorstraatdorp, zoals de naam van de hoofdstraat ook al aangeeft. Aan de rand van het dorp ligt de uit 1860 daterende molen ‘De Onderneming’. De sfeervolle landelijke omgeving maakt Wissenkerke een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. In het buitengebied ligt een vogelkijkhut die beslist een bezoekje waard is. Aan de strandjes aan de Oosterschelde is het door het ondiepe water goed toeven met kinderen.

8

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


VOOR RUIMTE EN RUST A AN DE OOSTERSCHELDEKUST

www.minicampingzeelucht.nl • Tel.: 0113-372480 Keihoogteweg 6, 4491 PT Wissenkerke

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 9a

VAN HALF JUNI TOT EIND JULI Voor actuele verkoopdagen zie:

www.zeeuwsekersen.nl Nieuweweg 1 - Wissenkerke Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 9b

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

8

9


9b

Winkel Eetgelegenheid / Café Verblijfsaccommodatie Waardevol Bouwwerk / Beeld Speeltuin Pinautomaat Nr.

Zie advertentie op dit paginanummer

O

Omslag binnenzijde


36b

Ob

AKKE

RRAN

D

Wissekerkepolder


Wissenkerke Geersdijk Van de zes kernen op Noord-Beveland is Geersdijk de kleinste. Vanuit het dorp loopt een fraai met bomen omzoomde laan naar het Veerse Meer waar je bij een klein passantenhaventje uitkomt. Daar is ook een strandje met enkele speeltoestellen.

Aan de rand van het dorp is de pompoenwinkel te vinden. Je kunt er zien hoe pompoenen en kalebassen groeien en in de gerenoveerde werktuigenschuur uit 1890 zijn o.a. eetbare en sierpompoenen en cadeauartikelen te verkrijgen. Je zit er lekker op één van de terrasjes.

12

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Kats In dit kleine rustige dorpje vind je een fraai kerkje uit 1687. Kats is als woonplaats geliefd bij kunstenaars. Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Kunstspoor’ kun je met hen en hun werk kennismaken. Ook vind je in het dorp Atelier Galerie Kats. Aan de haven, op het meest oostelijke puntje van het eiland, heb je een uniek uitzicht over de Oosterschelde. Dit is dan ook de plek bij uitstek om neer te strijken voor een heerlijk diner of gezellige borrel. In Restaurant de Katse Kaai geniet je van mooie gerechten met het steeds wisselende decor van havenactiviteiten als sfeervolle achtergrond. In de polder buiten Kats vindt je De Zeeuwse Oase, een gevarieerd landschapspark van circa vier hectare waar je kunt wandelen tussen honderden soorten rozen en clematissen. Van mei tot diep in het najaar is het een ware bloemenweelde. Een plek van rust, schoonheid en inspiratie waar je op het beschutte terras terecht kunt voor een drankje en een lunch.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

13


Geersdijkpolder

61b

Oud-Noord-Beveland KR

EE

KP AD

M B LE U L OK

Polder


Willempolder

30b

Verblijfsaccommodatie


Colijnsplaat Colijnsplaat is een actief landbouw- en visserijdorp aan de Oosterschelde. Bij een wandeling door de haven ervaar je de sfeer van het vissersbestaan. De Oosterschelde heeft de status van Nationaal Park. Het is niet alleen boven maar ook onder water een ware attractie. De historische Voorstraat met haar oude lindebomen en monumentale pandjes is de belangrijkste straat van het dorp. Hier vind je diverse restaurantjes met terrassen en een kunstgalerie. Een beeldbepalend element zijn de zwarte schuren die er mede voor gezorgd hebben dat de kern van Colijnsplaat is uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. In een veel verder verleden was op deze plek een Romeinse nederzetting gevestigd. Een replica van de Nehalenniatempel herinnert aan die tijd. Sinds kort staat er weer water in de Oude Haven die ook in andere opzichten een facelift heeft gekregen, Het is nu een fraaie verbinding tussen het dorp en de jachthaven. De ligging aan de voet van de Zeelandbrug, het watertje de Valle die door het dorp slingert en de twee gerestaureerde korenmolens maken van Colijnsplaat een bijzonder fotogenieke plek. Tot slot moet je weten dat ze in Colijnsplaat weten hoe je een feestje kunt bouwen. Tijdens het Peerockfestival en de Colijnsplaatse dagen is het zeer de moeite waard om dit zelf te komen ervaren.

16

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


onderhoud

stalling

reparatie

schadeherstel

renovatie

makelaardij delta yacht jachthavenweg 5 4486 cz colijnsplaat t 0113 695776 info@deltayacht.com www.deltayacht.com facebook.com/deltayacht

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 17a

Totaalassortiment hengelsport

Jachthavenweg 1 4486 CZ Colijnsplaat Tel.: 0113-693108 Mob.: 06-22505045 www.basshengelsport.nl Openingstijden: ma. t/m za.: 8.30 - 17.00 zondag: 8.30 - 12.00

Ook voor zeebaarsworkshops vanaf kant- of boot. Grootste zeebaars assortiment van zeeland. Alle dagen vers zeeaas (zagers/pieren/mesheften)

Zie plattegrond Colijnsplaat - nummer 17b

Uw vakantiedroom aan de zeeuwse kust

West-Zeedijk 2 • 4486 PM • Colijnsplaat Tel: +31 (0)113-695449 • www.orisant.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 17c

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

17


17b

17a

WESTZEEDIJK

Oc

M. NE UTPA

ERHO D ME EST OO F

Jachthaven Winkel Attractie / Activiteit Pinautomaat

Waardevol Bouwwerk / Beeld Overig Nr.

Zie advertentie op dit paginanummer

O

Omslag binnenzijde


VISSERIJ

ZONNE BLOEM STRAAT

WEG


Kortgene Kortgene is een levendig watersportdorp in een groene omgeving, direct aan het Veerse Meer met gevarieerde winkels, restaurantjes en gezellige terrassen. Op het culinaire vlak heb je hier keuze in overvloed. Stap vooral eens binnen bij Eeterij Iets Anders. De jachthaven Delta Marina ligt op een steenworp afstand van het centrum. Ook voor de niet-watersporter leuk om rond te kijken, prachtige boten te bewonderen, de diertjes in de kleine kinderboerderij te zien scharrelen of neer te strijken bij de picknicktafels op de oostelijke kop van de jachthaven. Bij het fraai gesitueerde restaurant ’t Veeruus heten ze je van harte welkom. Aan de monding van de haven vertrekt het fiets-voetveer naar Wolphaartsdijk. Bij villapark de Paardekreek is het een waar speelparadijs met een grote buitenen binnenspeeltuin en allerlei toffe watersportactiviteiten zoals banaanvaren, sloepvaren en suppen. Ook voor niet-gasten te huren of via een dagentree van te genieten. Dit jaar in de laatste week van juni is er in Kortgene een bijzondere happening namelijk het wereldkampioenschap Skiffroeien. In het dorp herinneren de kerk met haar historische toren en de travalje in de hoofdstraat nog aan vroeger tijden. Voor wie daar meer over wil weten is de historische wandelroute door het dorp beslist een aanrader. Af te halen bij warenhuis Le Grand Bazar. Dit is trouwens nog een echte ‘winkel van sinkel’. Bij Garage Augustijn kun je terecht voor fietsonderhoud en het huren van fietsen.

20

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Garage Augustijn Kortgene • • • • • • •

voor al uw onderhoud APK-keuring 24-uur TEXACO tankservice (ook buitenlandse kaarten) voor alle leeftijden Campingaz en aanverwanten UPS Accespoint / DHL / GLS Pakketshop: DPD en Mondial Relay

Hoofdstraat 71 4484 CC Kortgene T 0113 301 251 E info@garageaugustijn.nl

Zie plattegrond Kortgene - nummer 21a

Le Grand

Hoofdstraat 46 - Kortgene - 0113 306 140

BAZAR

• • • •

• textiel kadoartikelen • lottowinkel • stomerijdepot • staatsloterij rookwaren • speelgoed • drogisterij huishoudelijk • Postnl • beltegoedkaarten • wenskaarten servicepunt tijdschriften www.onsmagazijn.com

Zie plattegrond Kortgene - nummer 21b Jachthaven centraal gelegen in de Zeeuwse Delta Met onder andere:

Watersportwinkel Verhuur E-choppers, E-bikes, supfietsen & meer Flexkantoor Havenrestaurant Campingaz Sloepverhuur Service center www.deltamarina.nl

Zie plattegrond Kortgene - nummer 21c

Bij het inleveren van de kor�ngsbon op pagina 85 ontvangt u een

Gra�s Aperi�ef van het Huis Hoofdstraat 12 4484 CE Kortgene

+31(0) 113-302064

www.eeterijietsanders.nl

Zie plattegrond Kortgene - nummer 21d TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

21


SPEKDAM

KETE N

ZIJPE

M A S T G AT

E SO

21b

OO ST STR AAT

S

21a

21d

Jachthaven Winkel Eetgelegenheid / Café Verblijfsaccommodatie Attractie / Activiteit Speeltuin Pinautomaat

Waardevol Bouwwerk / Beeld Overig Nr.

Zie advertentie op dit paginanummer

21c


L A TA ER L BA IJ ANN SO L A E TA ER

ING

EL

21c

30c


Kamperland Kamperland is de grootste kern van Noord-Beveland. Van oudsher is het een landbouwdorp. Tegenwoordig wordt het gekenmerkt door de vele voorzieningen in en rond het dorp. In het centrum tref je diverse winkels aan waaronder een echte authentieke chocoladewinkel en een boerderijwinkel met versproducten. Hier vind je ook het Tourist Information Point. De Fietswinkel langs de doorgaande weg biedt een uitgebreide collectie huurfietsen. Aan de rand van het dorp is een compleet winkelcentrum. Naast een AH-supermarkt met slijterij vind je hier o.a. een Etos drogisterij, een viswinkel, een opticien, kledingwinkels, lifestyle shops en een Kwalitaria. Goed voor heel wat winkelplezier. Wil je voordelig shoppen dan kun je terecht bij de Aldi Supermarkt net buiten het dorp. Sinds dit jaar is de winkel vernieuwd en nog ruimer opgezet. Aan de zuidzijde van het dorp vind je de luxe jachthaven ’Marina Kamperland’ met Brasserie Blush in een fris en nieuw interieur. De huisgemaakte gerechten en steeds wisselende menukaart in combinatie met het loungeterras zijn zeer de moeite waard. Op deze locatie tref je ook vertier in de vorm van een lasergame en een escaperoom. Bij de entree naar de haven ligt Havenzicht bistro & restaria. Vroeger was dit ook al hét café van het dorp. Tegenwoordig kunnen kinderen zich voor de deur uitleven op het piratenspeeltoestel terwijl jij geniet van een lekker ijsje, snack of complete maaltijd. In het buitengebied van Kamperland zijn diverse boerderijwinkels. Rondom het dorp liggen de verblijfsaccommodaties met hun eigen attracties en horeca die ook voor gasten van buitenaf te gebruiken zijn. Zo is bijvoorbeeld Brasserie de Molenhoek zeker een bezoekje waard. Hier komt het hele gezin aan zijn trekken. Veel speelmogelijkheden voor de kids en heerlijke streekproducten op het menu voor de volwassenen. Met kinderen staat een bezoek aan speelboerderij Five Star Farm garant voor een topdag, met zowel een indoorspeeltuin als buitenvertier zoals een skelterbaan en megazandbak.

24

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Uw installatiebedrijf voor: Elektra

Aan- en afsluiten van caravans Sanitair C.V.-installaties Het Rip 1, 4493 RL, Kamperland Tel: 0113-372873 E-mail: info@ibz.nu Website: www.ibz.nu

Zie plattegrond Kamperland - nummer 25a

* Groenten & fruit van eigen land

l Dé Boerderijwinke o van de regi * Vlees van onze slager

* Streekproducten/cadeauartikelen * Catering en BBQ * Uitgebreid kaasassortiment

Met gezellig Boeren terras

* Brood van Jan Schrieks

Noordstraat 42, 4493 AH Kamperland Tel: 0113-371624 - www.verscentra.nl

Zie plattegrond Kamperland - nummer 25b

Complete Woningstoffering

Levering van alle gas producten o.a. campingaz

Noordstraat 40 - 4493 AH Kamperland - Tel.: 0113-268393 Zie plattegrond Kamperland - nummer 25c

Winkelcentrum Kamperland Ruiterplaatweg 5, 4493PG Kamperland winkelcentrumkamperland.nl

Zie plattegrond Kamperland - nummer 25d TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

25


Tourist Information Point

Watertappunt Fietscafé

44 25a

Omslag binnenzijde

Heerpolder

88

H AV UIT

TH

AV

EN

EN

55c

UI

O


87a

62a 61a

25b

25c Oa

87b

AL P L EE X I A IN

25d

Janzpolder


Eindeloos Culinair Noord-Beveland nodigt je uit om ook culinair volop te genieten van je vakantie, bijvoorbeeld door een kennismaking met onze streekproducten. Heerlijk om te eten, een uitdaging om zelf te bereiden en boeiend om iets te weten over het productieproces. Uiteraard bieden de vele restaurantjes op het eiland allerlei smaakvolle gerechten. Kortom geniet van het beste van Noord-Beveland. NoordBevelam

Een bijzonder streekproduct is het Noordbevelam. De schapen van Fokkerij Oosterstein uit Kats grazen op zilte grond waardoor dit lamsvlees een geheel eigen smaak krijgt. Het staat bij diverse restaurants op de kaart.

Boerderijwinkels

Op diverse locaties kun je streekproducten kopen, zo van eigen land.

28

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


TIPS

Verscentrum Sandee - aardappelen, uien, broccoli, prei, kruiden en diverse soorten zacht fruit van eigen land. Ook genieten op het terras. Pompoenwinkel op ‘t Hof Geersdijk vele soorten sier- en eetpompoenen maar ook courgettes, artisjokken, pompoenjam en pompoensoep. Boerderijwinkel de Hoge Hoeve - groente, fruit en aardappelen van eigen teelt. Ook workshops met natuurlijke materialen. Boerderijwinkel Zorgboerderij Catharina Mariahof – producten uit eigen tuin, kas, keuken en werkplaats. Je kan hier zelf je worteltjes spitten of je slakrop snijden. Hoe vers wil je het hebben en ook heel leuk voor de kids.

Zilte Zaligheden

Natuurlijk moet je bij een verblijf op Noord-Beveland de zilte zaligheden ervaren. Oosterschelde kreeft, oesters mosselen, paling, zeekraal en lamsoren zijn typisch Zeeuwse producten waar we je met trots van laten proeven.

TIPS

Viskwekerij Neeltje Jans/Proef Zeeland - o.a. de beroemde hangcultuur mosselen, verse oesters, mosselkroketten, kreeft en maaltijdschotels. Zowel verswinkel als restaurant. Seafarm - duurzame viskwekerij met eigen restaurant waar je kunt genieten van eigen kweek tarbot, een oesterbar en vele varianten op de klassieke fruit de mer. Excursie Zilte Zeeuwse Zaligheden – onder leiding van een gids van Nationaal Park Oosterschelde ga je op zoek naar al het lekkers uit de Oosterschelde en met de eigen vondsten wordt als afsluiting een proeverijtje gemaakt. Viswinkel het Kombuis – groot assortiment verse en gebakken vis.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

29


Voor al uw verse en gebakken vis!

Jacobaweg 1 - 4493 MX Kamperland Tel.: 0113-370602 - www.viswinkelhetkombuis.nl Of facebook pagina Viswinkel het Kombuis Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 30a

VERRASSEND ANDERS In het idyllische haventje van Kats vind u de Katse Kaai. Hier kan u genieten van heerlijke gerechten, drankjes en een hapje. Online reserveren is mogelijk op: www.katsekaai.com Bellen kan ook op: +31(0)6-10800519 U vindt ons op: Veerhaven 3 4485 PL Kats

Zie plattegrond Kats en overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 30b

www.tveeruus.nl Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 30c

Ultiem genieten van de zuiverste schaal- en schelpdieren & vis bijna met je voeten in het water van de Oosterschelde. Reserveer online op onze website!

SEAFARM RESTAURANT

Jacobahaven 4 • 4493 ML Kamperland • 0113-37 18 28 • www.seafarm.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 30d

30

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Aanbevolen restaurants

Vakantietijd betekent genieten van lekker eten en drinken in een relaxte sfeer. In de vele restaurants op Noord-Beveland staan ze klaar om je optimaal te bedienen en je smaakpapillen te verwennen.

TIPS

Eeterij Iets Anders - bijzondere en werkelijk heerlijke gerechten. Vers en puur zijn de hoofdwaarden naast aandacht voor de gast. Warme en persoonlijke bediening in een huiselijke sfeer (ook afhalen mogelijk). De Brasserie (camping de Molenhoek) – loungen en dineren in een kidsproof setting (zeg maar gerust een waar feestje voor de kids), met aandacht voor vegetarische keuzes en het gezellige concept van shared dining. Brasserie Blush – genieten van smakelijke gerechten in eigentijdse en ruim opgezette ambiance aan de luxe jachthaven. Huisgemaakt is hier de standaard en dat proef je. Proef Zeeland – voor een heerlijke vislunch of zo maar lekker tussendoor, producten uit eigen visserij. Met uitzicht over de visserij percelen. Katse Kaai – het eten is top net als het uitzicht over de Oosterschelde, met rondom de bedrijvigheid van de jachthaven. De Kroon – veelzijdige kaart én altijd vers. Ook vele speciaal bieren en een uniek bier- en spijsarrangement: een bierproeverij met bijpassende gerechtjes.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

31


Havenzicht bistro & restaria – Bourgondisch genieten met huisgemaakte gerechten in de oudste kroeg van Noord-Beveland. Ook smullen van snacks en complete maaltijden o.a. uitgebreide tapasplank en XXLburgers. Terras aan de haven en een groot piratenspeeltoestel zodat ook de kinderen zich prima amuseren. Seafarm – eten bij de kweker in huis: vers, bijzonder en heel smakelijk aan de voet van de Oosterscheldekering. Met take away service om ook thuis van te genieten.

Strandpaviljoen Banjaardstrand – heerlijk deels overdekt terras op het strand voor een hapje, drankje of een (soft)ijsje. Zeeuwse Oase – sfeervol lunch restaurant en prachtig besloten terras. Een high tea behoort ook tot de mogelijkheden en past natuurlijk super goed bij deze ambiance.

32

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


‘t Veeruus – een modern en industrieel interieur met toch een warme uitstraling. Smaakvolle lokale en Mediterrane gerechten. Lunchen en dineren met uitzicht op de jachthaven. Amable – een brasserie met historie gevestigd in een voormalige kerk. Dus kom je tegoed doen aan de bijzondere sfeer en de lokale smaken

Zoete lekkernijen

De zoete Noord-Bevelandse producten zijn ook smaakvolle souvenirs, waarmee u later thuis nog eens met plezier terug kunt terugdenken aan uw vakantie.

TIPS

Chocoladewinkel nr. 15 - authentieke chocoladewinkel met o.a. Noordbevelandertjes, een chocolaa tje in de vorm van Noord-Beveland.

Zeeuwsekersen.nl – van half juni tot eind juli overheerlijke zoete kersen, vers uit eigen boomgaard. Verscentrum Sandee – boerderijwinkel met de beste homemade brownies en natuurlijk Zeeuwse bolussen.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

33


Overnachten op gastvrij Noord-B Noord-Beveland bied je een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden in allerlei variaties, direct aan of zelfs op het water, verscholen in het groen of te midden van de dorpse gezelligheid. Wij zorgen ervoor dat je je thuis voelt. Hotels en B&B’s

De kleinschalige hotels en B&B’s op het eiland zijn comfortabel en je vindt er persoonlijke aandacht voor de wensen van de gasten. Even heerlijk er tussenuit en onbezorgd, verzorgd genieten.

TIPS:

Hotel de Kroon combineert professionaliteit met gemoedelijkheid. Ook leuke arrangementen. Resort de Vlasschure heeft drie warm ingerichte tweepersoonskamers met privé badkamers. Daarnaast kan je gebruik maken van de sfeervolle woonkamer, de goed geoutilleerde keuken en de jacuzzi.

Vakantiehuizen en bungalows

Het grote aanbod van vakantiewoningen is verspreid over bungalowparken en villawijken, open aan het water of verborgen in het groen. De één met alle privacy en rust die je je maar kan wensen, de ander te midden van de bedrijvigheid op en aan het water. Aan de voet van de duinen of met een aanlegsteiger voor de deur, zelfs waterwoningen en een woonboot behoren tot de mogelijkheden. Verhuur loopt via TA vakantiewoningen, de villaparken, campings en mini-campings.

34

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Beveland TIPS:

TA Vakantiewoningen: heeft een kantoor in hartje Kamperland. Ze hebben een divers aanbod aan vakantiewoningen voor je verzameld voor zowel stellen, gezinnen als vrienden- of familiegroepen. Je vindt er unieke woningen in de dorpskernen maar evengoed woningen op gezellige en volledig geoutilleerde parken. Kijk snel voor het complete overzicht op www.tavakantiewoningen.nl Boerderij Bouw- en Plantlust: twee zespersoons appartementen gebouwd in de monumentale schuur. Comfortabel verblijven op een authentieke locatie. Met een uitzicht waarvan je wel moet ontspannen.

In de Zeeuwse Oase: bijzonder overnachten midden in de tuinen van de Zeeuwse Oase. Genieten van de heldere sterrenhemel, midden in de natuur in het tuinhuis of één van de cabins. Parc Ganuenta: riant recreëren in een als traditioneel Zeeuws dorp ingericht vakantiepark. Villa’s met wellness faciliteiten, trampolines voor de kids en zelfs enkele woningen met eigen binnenzwembad. Resort de Vlasschure: een keur aan mogelijkheden van een knusse dijkwoning tot luxe appartementen en zelfs een groepsaccommodatie. Hier proef je de landelijke sfeer op en top. Villapark de Paardekreek: hier tref je bungalows, villa’s en havenhuizen én kan je overnachten in een Zeeuwse dijk. Deze bijzondere dijksuites zijn circulair gebouwd op een uiterst bijzondere plek.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

35


Verwarmd sanitair 10 camperplaatsen

06-51640816

Open van: 1 jan. t/m 31 dec.

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 36a

Groepsaccommodatie, vakantiewoning of appartement: wij hebben voor elk wat wils. Daarbij staan gastvrijheid en kwaliteit bij ons uiteraard op nummer één.

Dorpsdijk 12 4491 EC Wissenkerke

T: 06 - 20 44 26 43 resortdevlasschure.com

Zie plattegrond Wissenkerke - nummer 36b

Bouw en Plantlust - Mini-camping - Appartementen verhuur - Mini-golf - Jeu de Boules baan Frank en Liesbeth Pijnenburg Oosthavendijk 2 - 4493 BK Kamperland T +31 (0)113 37 30 16 - M + 31 (0)6 27 155 270 www.fpijnenburg.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 36c

36

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Campings

Kamperen is van oudsher Noord-Bevelands sterke punt. Er is een scala aan grote campings die allen voldoen aan: modern sanitair, speelvoorzieningen voor de kinderen en een goed verzorgd animatieprogramma. De één blinkt uit door zijn ligging de ander door zijn faciliteiten als een eigen zwembad, tennisbaan, midgetgolfbaan of eetcafé. Van deze mogelijkheden zijn er ook diverse toegankelijk voor gasten van buiten de camping.

TIPS:

Camping de Paardekreek, direct aan het Veerse Meer met eigen strandje, tal van watersportmogelijkheden, sportvoorzieningen en een binnenen buitenspeeltuin, een buitenzwembad en een indoor waterspeelparadijs. Met een grand-café en snackbar op het terrein en terrassen zowel bij het zwembad als aan het water. Camping Orisant (ook winterkamperen), familiecamping aan zee, met eigen zeebad in de Oosterschelde en eigen strand, duikfaciliteiten en op loopafstand van het gezellige Colijnsplaat.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

37


Kleinschalige campings

Noord-Beveland is vanaf het ontstaan een landbouwgebied en nog steeds zijn er veel boerenbedrijven. Vanuit de agrarische bedrijven die hun grondgebied beschikbaar stelden voor campinggasten zijn de minicampings ontstaan. Hier kom je voor rust, ruimte en een direct contact met het landschap.

TIPS:

Minicamping Weizicht, authentieke polderlocatie, zeer ruim opgezet. Tevens ruime caravan met voortent te huur. Minicamping Zeelucht, direct achter de zeedijk met verharde staanplaatsen, tevens verhuur van een knusse Pipowagen en een luxe chalet. Bijzonder noemenswaardig is de ruime 9,5 die zij scoren bij Zoover, dankzij heel veel uiterst tevreden gasten. Catharina Maria Hof, minicamping en zorgboerderij met ruime plaatsen en veel dieren, ook kampeerbungalows. Five Star Farm, voor ‘glamping’ ofwel glamorous kamperen. Camping Vredenhoef grote, beschutte plaatsen met veel privacy, ook verhuur luxe chalets, op loopafstand van Noordzeestrand, Veerse Meer en Oosterschelde.

Camperplaatsen

Als camperaar, de avonturier onder de verblijfsgasten, stelt u andere eisen aan uw verblijfslocatie. Ook dan weten we je op Noord-Beveland goed te ontvangen.

TIPS:

Camping Orisant Camping en Villapark de Paardekreek Mini camping Weizicht Camperpark Zeeland

38

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Five Star Farm

Speelboerderij Binnen & Buiten spelen Hapje & Drankje Boerderijterras Logeren & Kamperen Genieten op de Boerderij

Baashuisweg 11, 4493 NE Kamperland Tel.: 0113-371972

.nl

www.fivestarfarm

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39a

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39b

CAMPING VREDENHOEF CHALETVERHUUR & STALLING

Tel.: 0113-404108 - www.vredenhoef.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 39c TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

39


Omringd door water Verblijven op Noord-Beveland is verblijven aan het water. Als eiland omringd door water biedt dat in elk jaargetijde en bij elk weertype zijn charmes; verkoeling op warme dagen en heerlijke uitwaaien op andere momenten. Zomaar genieten van de rust van het kabbelende water is nog op veel plekken mogelijk. Kinderen ontdekken spelenderwijs de schatten van het zoute water. In ondiepe poelen vinden ze heremietkreeftjes, krabbetjes en mooie schelpen. Zelf het water op met een grote of kleine boot maakt je eilandbeleving helemaal af.

Het Veerse Meer aan de zuidkant van het eiland biedt volop zeil- en windsurfmogelijkheden. Leuk om naar te kijken en helemaal geweldig om zelf te beleven. Bezoek met een bootje bijvoorbeeld één van de twaalf voor het publiek toegankelijk eilandjes.

40

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


TIPS: • Verhuur kano, sloep en supboard – Camping de Paardekreek • Verhuur sloepen en zeiljachten – Delta Marina Aan de noord- en oostkant van het eiland vind je Nationaal Park Oosterschelde, een fantastisch vaargebied en een rijke zoutwaterwereld zowel op als onder water. Vanwege de droogvallende zandplaten biedt het een goed leefklimaat voor de zeehondenpopulatie. Ook de bruinvis, de kleinste onder de walvissen laat zich af en toe zien. De heldere waterkwaliteit van de Oosterschelde maakt het een ideale plaats om te zwemmen en te duiken. Langs de hele noordelijke kustlijn heb je een fantastisch uitzicht over het water. Ook vind je hier de nog vaak ongerepte natuur van de inlagen. Observeer eens de grote variatie aan vogels vanuit een van de vogelkijkhutten.

TIPS:

• Vaar mee met een rondvaart van de Frisia • Bezoek de natuurentrees met informatiepanelen • Neem plaats op de Vertelbank en hoor verhalen over de inpoldering en de Deltawerken • Bezoek het monument van de Verdronken Dorpen (eigendom van het Watersnoodmuseum). Je vindt het aan de Oosterschelde ten oosten van Colijnsplaat. Het verbeeldt een ‘verdronken torenspits’ en om 11.34, 14.04 en 15.30 klinken er geluidscomposities. De tijden komen overeen met de jaren van de grote overstromingen.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

41


Op het brede Noordzeestrand kun je heerlijk ontspannen, met of zonder anderen in de buurt. Hier wappert de blauwe vlag als keurmerk dat het strand veilig en schoon is. Het Banjaardstrand hoort al vele jaren bij de top drie van ‘Schoonste Strand van Nederland’. Bij de entree naar het strand vind je fraaie voorzieningen als een zelfreinigende toilet, kunstige houten banken en oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s. Sta ook eens stil bij de spotter. Een 360 graden verrekijker waarmee je virtueel de omgeving in beeld krijgt met interessante (historische) verhalen over het water en de omgeving. Op de prullenbakken langs de route naar het strand zijn Leuntje en Merien afgebeeld, het beroemde Zeeuwse stripstel. Gooi vooral je afval hier weg want dan hoor je Leuntje en Merien wat zeggen in het Zeeuws. Het zijn namelijk pratende prullenbakken, elk met een eigen praatje. Voor echte visliefhebbers is waterrijk Noord-Beveland een unieke bestemming. Voldoende mogelijkheden om zelf je geluk te beproeven en een hengel uit te gooien.

TIP:

• Bass Hengelsport in Colijnsplaat. Zij organiseren workshops zeebaars vangen, zowel vanaf het land als vanaf een sportvisboot. In hun winkel vindt u een compleet assortiment hengelsportartikelen.

42

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


De vier vaste verbindingen van Noord-Beveland met de andere eilanden zijn stuk voor stuk bijzonder. De Oosterscheldekering is een machtig en wereldberoemd waterwerk. Hier, van bovenaf neerkijken op de kolkende watermassa geeft een goed besef van de enorme kracht van de zee. De Zeelandbrug met zijn meer dan 5 km lengte is ook een verbinding van formaat en een fotogeniek kunstwerk. De Zandkreekbrug is kort maar door de sluis is er altijd bedrijvigheid. De vierde vaste verbinding is de Veerse Gatdam waar bovenover de dam een prachtig breed wandel- en fietspad loopt met uitzicht op zowel de Noordzee als het Veerse Meer.

TIP:

• Deltapark Neeltje Jans – allerlei informatie over de bouw van de Deltawerken, via exposities, films en bezoek aan de dam zelf.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

43


FIJNE VAKANTIE

Zie plattegrond Kamperland - nummer 44


Doe je vakantieboodschappen bij ALDI en je bent stukken goedkoper uit. Kijk voor de dichtsbijzijnde winkel op aldi.nl/winkel


Rondje met een pontje Al fietsend een dag genieten van de afwisseling van land en water krijgt een extra dimensie door een oversteek te maken met een veerboot. Island hoppen rondom Noord-Beveland! Met behulp van de pontjes kun je zelf een rondje maken door op één of meer plekken een oversteek te maken.

TIPS:

Pont Kortgene - Wolphaartsdijk > rond het Veerse Meer heen- of terugfietsen. Pont Sophiahaven Kamperland - Zierikzee > een eindje fietsen op Schouwen-Duiveland, of met de fiets heen naar Zierikzee of terug naar Kamperland. Voor de niet-fietsers biedt een retour met een pontje natuurlijk prima mogelijkheden om eens op andere manier een locatie te bezoeken en te genieten vanaf het water. De gedetailleerde informatie over tijden en prijzen (p.p. incl. fiets) van de diverse pontjes vind je hierna. Voor grotere groepen zijn op verzoek speciale afspraken te maken ook is het dan verstandig om te reserveren (zie mobiele nummers van de schippers).

46

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Kortgene – Wolphaartsdijk vv > ms Hoop • • • • • • • • • •

Kosten € 3,00 enkele overtocht (fiets en hondenkar gratis) Kinderen t/m 5 jaar gratis Vaardagen April: 16, 17, 18, 23, 24, 30 Mei: 1,7,8,10,11,12,14,15,17,18,19,21,22,24,25,26,27,28, 29,31 Juni: 1,2,4,5,6,7,8,9,11,12,14, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 23, 25, 26 Zomer: dagelijks van 28 juni t/m 31 augustus September: zaterdag 3 en zondag 4 Afvaarten vanaf Kortgene 10.30, 11.30,12.30, 13.30, 14.30, 15,30, 16.30 Afvaarten vanaf Wolphaartsdijk (door de poort van jachthaven RYCB) 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00 • 06-54923717 of beekehoop@zeelandnet.nl • (plaats voor maximaal 28 personen)

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

47


Kamperland (Sophiahaven) – Zierikzee – Kamperland > Frisia (afwisselende inzet van twee typen boten) • Met fiets altijd vooraf reserveren. (Frisia 2 plaats voor ca. 10 fietsen / Frisia 1 plaats voor ca. 30 fietsen) • Met rolstoel altijd vooraf reserveren. (Frisia 2 niet-rolstoeltoegankelijk / Frisia 1 rolstoeltoegankelijk) • Kinderen tot 3 jaar gratis, van 3 tot 11 kindertarief • Kosten volledige route €18,00 (kind € 12,50) • Kosten enkele reis € 12,50 (kind € 7,50) • Elke donderdag en vrijdag van 14 juli t/m 31 augustus • Afvaart Kamperland 11.00 (do. en vr. ) en 14.30 (alleen do.) • Afvaart Zierikzee 13.00 (alleen do.) en 16.00 (do. en vr.) • 06-53470330

Kamperland (Oude Veersteiger, Ruiterplaatweg) – Veere • • • •

48

In mei, juni en september op di, wo, do en het weekend + 27 mei en 6 juni In juli en augustus dagelijks Afvaarten Kamperland 10.45, 11.45, 13.15, 14.15, 15.30, 16.15, 17.30 Afvaarten Veere 10.15, 11.15, 12.00, 13.45, 15.00, 15.45, 17.00

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Vaar mee en beleef een onvergetelijk uitje! De natuurlijke schoonheid van de Oosterschelde ervaart u optimaal met één van de beleeftochten van Frisia Rondvaarten. Aanmeren in de Sophiahaven in Kamperland (bij Roompot Beach Resort). Dagtocht naar Zierikzee U vertrekt om 11.00 vanuit Kamperland. De anderhalf uur durende tocht over de Oosterschelde is heerlijk ontspannend. Om 12.30 meert de boot aan in Zierikzee. U heeft dan ruim drie uur de tijd voor deze historische monumentenstad. Om 16.00 gaat u weer aan boord en wordt u weer teruggevaren naar Kamperland. Iedere donderdag en vrijdag van 14 juli t/m 31 augustus - € 18,00 volwassenen/€ 12,50 kinderen (4 t/m 11 jaar). Enkele reis (heen of terug per fiets) volwassenen € 12,50 en kinderen ( 4 t/m 11 jaar) € 7,50. Zie ook hoofdstuk rondje met een pontje.

Rondje Oosterschelde Vertrek om 11.00 of om 14.30 vanuit Kamperland voor een drie uur durende Oosterscheldebeleving. Ervaar zelf wat de rust en ruimte met u doen. De kapitein vertelt over dit unieke natuurgebied en de geschiedenis van de omliggende dorpen. Ook kans op het zien van zeehonden en bruinvissen. Iedere donderdag van 14 juli t/m 31 augustus - € 18,00 volwassenen/ € 12,50 Kinderen (4 t/m 11 jaar).

Zeehondensafari Deze twee uur durende tocht, vertrekt vanuit de haven van Zierikzee maar ook vanaf Sint-Annaland en Gorishoek. De kapitein zal als gecertificeerd gastheer van Nationaal Park Oosterschelde onderweg uitleg geven. Volwassenen € 16,00/kinderen (4 t/m 11 jaar) € 12,50. Vooraf reserveren sterk aanbevolen via 06 53470330 of via www.zeehonden-safari.nl De Frisia heeft twee luxe salonboten in de vaart. Slechts één is rolstoelgeschikt. Daarom met rolstoel altijd vooraf reserveren! Honden aan de lijn zijn welkom. Tijdens alle tochten zijn de bar en keuken geopend. Parkeren bij de Sophiahaven is gratis. Verdere informatie en boekingen via www.frisiarondvaarten.nl. Kaartverkoop aan boord en bij de Roompot. (Bij windkracht 6 of meer informeer naar afgelasting.) Wij zijn ook te volgen op facebook en via twitter.

Prijswijzigingen voorbehouden.

49


Eindeloze evenementen Op Noord-Beveland is er in het seizoen bijna elke dag wel iets te beleven. In de kalender achter in de gids hebben we al het een en ander voor je verzameld. Op de website www.visitnoordbeveland.nl vind je het complete en meest actuele overzicht van het eindeloze aanbod. Hier vast wat meer informatie over een aantal van onze bijzondere evenementen. Music for Wheels – zaterdag 21 mei

Dit muziekspektakel vindt alweer voor de 9e keer plaats op het haventerrein in Kamperland. Om 18.00 kan je alvast terecht bijj de foodtruck van de Foodstube. Vanaf 19.00 tot 01.00 uur gaat het non stop los. Met optredens van de coverbands Hot Fuzz en Gino & The Bulldozeband, afgewisseld met DJ Arno met onder andere een prachtig wervelende lichtshow. Een feest van formaat dat ook nog eens bijdraagt aan een heel goed doel. De opbrengst komt voor een groot deel ten goede aan Stichting On Wheels die chalets en campers verhuurt voor mindervalide mensen voor een billijke prijs. Kijk voor alle actuele info voor deze feestelijke avond op: www.musicforwheels.nl

50

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


EEF – vrijdag 17 juni t/m zondag 19 juni

EEF staat voor Eindeloos Eiland Festival. Een sprookjesachtig driedaags festival op het terrein van de Vliethoeve in het buitengebied van Kortgene. Hier ontsnap je aan de hectiek en drukte en geniet van kunst, cultuur en muziek omlijst door het decor van Noord-Beveland. Deze ingrediënten vormen de basis voor een onvergetelijk feest voor jong en oud. Noord-Beveland presenteert zich op dit festival eindeloos anders. Door de wol geverfde artiesten staan naast jong talent en betoveren je met theater, beeldende kunst, poëzie, dans en muziek. Ze hebben allemaal iets gemeen: het zijn pareltjes die altijd zorgen voor verrassende optredens van hoge kwaliteit. Je kunt helemaal opgaan in de muziek, tot rust komen in de natuur en gezellig iets eten en drinken bij een van de aanwezige foodtrucks. Kijk voor alle details op www.eeffestival.nl.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

51


PeelandMars – zondag 19 juni

Deze wandeltocht werd al in de jaren zestig van de vorige eeuw georganiseerd en is nu weer helemaal in ere hersteld. In 55 kilometer loop je helemaal rond het eiland met de bijnaam Peeland en geniet je van prachtige vergezichten over het Veerse Meer, de Oosterschelde, de Noordzee en het polderlandschap. Een uitdagende tocht voor de geoefende wandelaar. Daarnaast zijn er ook drie kortere tochten van 31 km - het zogenaamde halfje Peeland- , de Peelandtocht van 15 km en het Peelandpad van 7 km. Zie voor alle info en inschrijving: peelandmars.nl

Wereldkampioenschap St.Ayles Skiff roeien – zaterdag 25 juni t/m zaterdag 2 juli De Skiffieworlds 2022 vinden plaats op het Eindeloos Eiland. Tijdens dit grootse roei-evenement zullen in Kortgene en op het Veerse Meer 60 bijzondere roeiboten de zogeheten skiffs - met tal van internationale teams strijden om de wereldtitel. Iedere dag worden er 10 races gevaren dus dat staat garant voor heel wat spektakel op het water. Elke avond is er een gevarieerd feestprogramma van EMM tot folkmuziek en als afsluiting op zaterdag 2 juli een bruisend eindfeest. De specifieke evenementlocaties zijn het havenplein, de parking van Delta Marina en de oevers van Villapark de Paardekreek. Kom dus vooral kijken en genieten! Zie voor alle info: www.skiffieworlds2022.com foto: © Joppe Filius 2021

52

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


PeeRock Festival – zaterdag 30 juli

Het PeeRock festival speelt zich af op de oude haven in Colijnsplaat. Goede muziek, een relaxte sfeer en lekker eten. Met dit jaar niemand minder als Dave von Raven met The Kik als hoofdoptreden. Kortom alle ingrediënten om helemaal los te gaan. In de middag komen de kinderen aan hun trekken op het familieplein met suikerspinnen, een ballonartiest en de Hippe Gasten op het podium. Naast een muziekfestival is PeeRock een plek om oude bekenden te ontmoeten en lekker bij te praten. Kortom, een gezellig dorpsfeest met goede muziek! Zie voor alle info: www.peerock.nl

Stoppelfeest Heersdiek – zaterdag 3 september Als de oogst van het land is dan bouwen ze in Geersdijk een feesttent op het stoppelveld. Steevast start op het buitenpodium een Zeeuwse band met stevige en swingende nummers. DJ Patrick en diverse andere artiesten weten het publiek in een echte feeststemming te brengen. Daarnaast kan je je honger stillen met allerlei lekkers en hoef je ook beslist geen dorst te lijden. Kortom dit moet je gewoon een keer meemaken. Zie voor alle info: stoppelfeest.soosdevaete.nl

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

53


Vet coole actie Op Noord-Beveland is ook pure fun te beleven. Het is heus niet alleen maar rust en ruimte. Er valt genoeg te doen als je in bent voor actie. Wat dacht je van lasergame, een escaperoom of erop uit met de bugracer. TIPS: Marina Kamperland

• Lasergame Zeeland - ga de strijd aan in een grote donkere hal, baan je een weg door de rook, laat je niet afleiden door de licht- en geluidseffecten en kom als winnaar of als winnend team naar buiten. • Escape Room – The Kitchen: probeer binnen 60 minuten uit de keuken te ontsnappen voordat de bom afgaat.

Rijden met een terreinwagen

Ben je juist in de stemming voor actie in de buitenlucht, maak dan eens een stoere rit in een bugracer, een open tweepersoons terreinwagen. Bij camping de Paardekreek in Kortgene is het verhuuradres van Bugracer. Eén van de twee inzittenden moet overigens wel een rijbewijs hebben en ouder zijn dan 21. Vanaf 6 jaar en een minimale lengte van 1.20 kun je mee als passagier. Met behulp van GPS kun je een korte of een lange route afleggen. De tochten gaan zelfs over onverharde wegen.

Spetterende activiteiten

Leef je uit op het water met waterskiën, wakeboarden, tubing, banaanvaren en surfen o.a. via het Watersportcentrum van Camping de Paardekreek.

54

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


- Kamperen aan het water - Verhuuraccommodaties:

Villa's, lodges, chalets, woonboot

- Sloep-, kano- en supverhuur - Faciliteiten voor jong én oud

Waterspeeltuin, buitenzwembad

- Restaurant aan het water - Supermarkt op het park Camping en Villapark de Paardekreek Havenweg 1 - 4484 NT Kortgene Tel. +31 (0)113 - 30 20 51 www.ardoer.com/paardekeek www.villaparkdepaardekreek.nl

Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 55a

avontuurlijke toertochten

bugracer.nl

Bel eerst 0031 610480686 voor uw vertreklocatie en reserveer vooraf!

alleen | met zijn 2 | kleine groepen tot 8 | grotere groepen bij toerbeurt

Kortgene - Wolphaartsdijk Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 55b

Marina Kamperland presenteert:

LASERGAME Z

E

E

L

A

N

D

Kom in actie tijdens een Lasergame. Of beleef een zenuwslopend avontuur in onze escaperoom The Kitchen.

Lasergamefeestjes

Escaperoom The Kitchen

Wo, vr, zat en zon: 13.00 - 18.00 uur Vakanties + juli + aug.: 13.00 - 18.00 / 7 dagen p.w.

Lasergame en escaperoom

Uithaven 5 4493 PK Kamperland

T: + 31 (0)113 - 376302

www.marina-kamperland.nl

Zie plattegrond Kamperland - nummer 55c TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

55


Bloemrijk Noord-Beveland In het voorjaar worden veel randen van de akkers ingezaaid met een bloemenmengsel dat in de zomermaanden een kleurrijke bloemenpracht oplevert. Zo ontstaat een fraai decor langs fiets- en wandelpaden en geniet je nog meer van het eindeloos eiland.

Verspreid over Noord-Beveland ligt er wel twintig km aan bloemranden overal zo’n drie meter breed. Het mengsel dat gebruikt wordt, zorgt voor extra verfraaiing van het landschap en is ook nog eens bij-vriendelijk. Al vanaf half juni zijn de bloemranden mooi te zien en ze bereiken hun hoogtepunt in juli en augustus. Uiteraard is de bloeiperiode afhankelijk van het weer maar zelfs tot in de herfst leveren de bloemranden fraaie plaatjes op. Door het aanschaffen van een plukbon kan je gedurende de hele bloeitijd jouw eigen boeketten plukken uit de bloemranden. Vanaf begin mei zijn de plukbonnen voor € 12,50 op verschillende locaties te verkrijgen. De verkooppunten van de bonnen en de locaties van de bloemranden vind je op de website www.akkerleven.com. Ga je liever voor een kant en klare zomerbloeier ga dan langs bij Kwekerij d’Onruste in Kamperland.

56

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Kunstenaars en kunstwerken Het dorpje Kats staat op Noord-Beveland bekend als kunstenaarsdorp. Toch wonen en werken er ook veel kunstenaars in de andere kernen van het eiland. Kunstspoor

De jaarlijkse kunstroute op Noord-Beveland vindt plaats tijdens de laatste twee weekenden van augustus. Op zo’n 25 locaties op het eiland zijn uiteenlopende werken van wel 50 kunstenaars te bewonderen. Je kunt schilders en beeldhouwers aan het werk zien in hun eigen ateliers. Ze vertellen je graag over hun werk en werkwijze. Ook zijn er kunstenaars uit binnen- en buitenland te gast. Bij elke deelnemer hangt een duidelijk zichtbare gele vlag. De route tussen de verschillende locaties kun je zelf vrij bepalen. Kijk op www.kunstspoor.nl voor alle actuele informatie.

Galeries

Atelier Galerie Kats is geopend van donderdag- t/m zondagmiddag. U ziet hier werken van Lenny van Broekhoven en regelmatig ook van andere nationale en internationale kunstenaars. Gallery Maritime in Colijnsplaat is hét centrum voor eigentijdse maritieme kunst. Je vindt hier zeilboten, zeeschepen, strandzichten en de pracht van golven op bijzondere artistieke wijze verbeeld. Zowel schilderijen als sculpturen. Dagelijks geopend tussen 12.00 en 17.00.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

57


Erop uit

Op Noord-Beveland is eindeloos veel te doen en te beleven. Kom onthaasten en geniet van stille plekjes langs het water, het uitgestrekte polderlandschap en de liefelijke dijkjes. Stap binnen in één van de lokale winkels waar ze nog echt de tijd voor je nemen. Ontdek het eiland, te voet met de fiets of zelfs met een ezel. Via rondleidingen en bezichtigingen hoor je verhalen van toen en wetenswaardigheden van nu. Zo beleef je de leukste uitjes. Actief genieten van rust en ruimte

Eén van de unieke kwaliteiten van Noord-Beveland is het gevoel van rust en ruimte dat het eiland je kan bieden. Beleef dat optimaal door wandelend of fietsend het eiland te verkennen. Ruim 150 kilometer aan deels verharde, deels onverharde paden van het eindeloos wandelnetwerk voeren je langs de mooiste plekjes van het eiland. Op de kaart achter in deze gids zie je de routes aangegeven. Al deze wandelmogelijkheden maken het eiland ook bij uitstek geschikt voor een vakantie met je trouwe viervoeter. Op diverse kleinere stranden en aan het Noordzeestrand op Neeltje Jans mag hij zelfs los mee. Op het Banjaardstrand moet hij in het seizoen overdag tussen 10.00 en 19.00 wel aangelijnd zijn. Bij heel veel restaurants en op terrassen zijn honden welkom. Wie per fiets het eiland wil doorkruisen kan gebruiken maken van het fietsknooppuntensysteem. En met wel 75

58

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2012


Wissenkerke km aan moutainbikepaden komt tevens de sportieve fietser aan zijn trekken. Ook voor ruiters biedt het eiland goede mogelijkheden. Er is een compleet ruiterroutenetwerk met wel 100 km aan bewegwijzerde routes.

TIPS: • Bezoek tijdens je fietstocht de vogeluitkijkposten in de inlagen direct tegen de Oosterschelde: één bij Wissenkerke en één bij Colijnsplaat. • Ga een keer anders fietsen, bijvoorbeeld met een tandem of een ouder-kind tandem. Of neem een elektrische fiets - gewoon om eens uit te proberen of omdat het hard waait. Verhuuropties in Kamperland bij zowel de Fietswinkel als de Fietsloods en in Kortgene bij Garage Augustijn. • Wandel met een ezel van het Ezelhuis. Een unieke belevenis waarbij je in alle rust en eenvoud geniet van de natuur. De ezels zijn te vinden aan de Ruiterplaatweg in Kamperland, tegenover het winkelcentrum. Van daaruit organiseert het Ezelhuis op woensdagmiddag en zaterdagochtend groepswandeltochten en ook picknickwandelingen, kinderfeestjes, teamuitjes en workshops met ezels. Ontdek zelf hoe deze ezels de wereld een beetje vrolijker maken. • Neem één van de wandelroutes over werkeiland Neeltje Jans om daarna neer te strijken op het terras bij Proef Zeeland en je hebt de perfect dag buitenlucht te pakken.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2012

59


Een schat aan verhalen en indrukken

Noord-Beveland heeft geen grootschalige attracties maar wel verborgen schatten die de moeite meer dan waard zijn om ze te ontdekken.

TIPS:

• Seafarm Tour – exclusieve tour achter de schermen door de viskwekerij op enkele zaterdagochtenden in het jaar. • Zeeuwse Oase – Hier wandel je door een aaneenschakeling van tuinen waar je kunt rondkijken, verdwalen en relaxen. Een ware oase. In deze creatieve buitenplaats kun je inspiratie op doen voor je eigen tuin of gewoon lekker buiten zijn. Ook kun je de kwekerij bezoeken waar rozen en clematissen worden aangeboden voor verkoop. Of kom genieten van een drankje, high tea of een lunch op het terras of in het restaurant. • Historische dorpswandeling - de historie van Kortgene gaat voor je leven. De route is te verkrijgen bij Le Grand Bazar en diverse horecagelegenheden. • Vertelbank – luister naar verhalen over de historie van Noord-Beveland via de verborgen audio-installatie. • Natuurentrees aan de oevers van de Oosterschelde – ontdek meer over de schatten van het Nationaal Park Oosterschelde. • Pompoentuin - Van begin augustus tot eind oktober kun je bij de Pompoenwinkel langs de pompoenvelden, de opkweekkas en andere tuinen wandelen en kom je via informatieve borden van alles te weten.

60

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Molenweg 43 4493 AB Kamperland

Tel.: 06-28567166 www.fietsverhuurkamperland.nl

Ve r h u u r • Ve r ko o p • R e p a rat i e Zie plattegrond Kamperland - nummer 61a

Koffie drinken op het terras. Gezellig borrelen. Rozen bewonderen. Kleuren spotten. Lekker lunchen. Even niksen. Kunst beleven. Rond kijken. Natuur snuiven. Logeren. Ja zeggen. Groene vingers kweken. Inspiratie opdoen.

creatieve buitenplaats & buitengewone rozen Katse Groeneweg 3a in Kats | 0113-600361 | Zeeuwseoase.nl Zie plattegrond Kats en overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 61b

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

61


Nieuwe Achterweg 1A | 4493 AD Kamperland T 0113 - 371 327

•Fietsverkoop •Fietsverhuur •Fietsreparatie •Fietsaccessoires

info@fietswinkelkamperland.nl www.fietswinkelkamperland.nl Zie plattegrond Kamperland - nummer 62a

Nieuwe Achterweg 1A | 4493 AD Kamperland T 0113 - 371 327

•Fahrrad Verkauf •Fahrradverleih •Fahrrad-Reparatur •Zubehör für Fahrräder

info@fietswinkelkamperland.nl Zie plattegrondwww.fietswinkelkamperland.nl Kamperland - nummer 62b

Uw adres voor verse producten uit de omgeving Aardappelen, Uien & groentes, Streekproducten Appels & Peren, Eieren & Kaas Stalling : caravans en boten Peter en Erica Dieleman, Nieuweweg 4, Kamperland tel: 0612953360 info@hogehoeve.nl www.hogehoeve.nl Zie overzichtskaart Noord-Beveland - nummer 62c

62

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Gezelligheid kent geen tijd

Vakantietijd is hét moment om dingen samen te ondernemen zowel als gezin, als familie of als vriendengroep.

TIPS: • Huur een sloep, ga het water op en beleef het Veerse Meer. Je kunt hiervoor terecht bij Delta Marina in Kortgene. • Bezoek Winkelcentrum Kampeland. ‘Samen boodschappen doen’ kan tijdens de vakantie veel leuker zijn dan thuis. Het winkelcentrum in Kamperland biedt naast het assortiment voor de dagelijkse boodschappen tal van extra shops en ook een Kwalitaria met groot terras. • Volg de workshop ‘Knuffelen met ezels’ bij het Ezelhuis en ervaar eenzelfde bijzonder mens-diercontact als mogelijk is met dolfijnen. • Leer de kunst van het vangen van zeebaars bij Bass Hengelsport in Colijnsplaat. Je vaart ca vier uur op de Oosterschelde in de buurt van de Zeelandbrug en komt alles te weten over vismateriaal en vismethodes. Ook vanaf de oever kun je een vergelijkbare workshop volgen.

Kids happy, jij ook

Daag de kinderen uit voor een fietstocht of wandeling naar een leuke bestemming.

TIPS: • Naar de speeltuin. Ze zijn er in vele soorten en maten, in de dorpskernen maar vooral ook op de bungalowparken en campings. In sommige gevallen met een aangrenzend terras zodat je als ouders ook niets te kort komt.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

63


• Ontdek de schatten van één van de vele kleine strandjes aan het Veerse Meer of aan de Oosterschelde. Ga er met een schepnet en emmertje op zoek naar krabben en heremietkreeften of gewoon lekker zwemmen kan ook natuurlijk. • Bezoek de Five Star Farm waar kinderen zich zowel binnen- als buiten kunnen uitleven en spelenderwijs ook nog wat kunnen leren. Ondertussen kun je als ouders neerstrijken voor koffie, thee en lokaal gebak of een kleine maaltijd. Bij mooi weer schuif je zo door naar het beschutte terras.

Verrassend shoppen

Op Noord-Beveland zijn diverse bijzondere winkeltjes.

TIPS:

• Chocoladewinkel Nummer 15. Een chocoladespeciaalzaak in de sfeer van grootmoederstijd. Het assortiment bestaat uit handgemaakte bonbons, truffels, repen en andere overheerlijke chocoladelekkernijen. • Hoge Hoeve. Een boerderijwinkel met o.a. streekproducten van eigen teelt, diverse boerenkazen en decoratieve producten. • Le Grand Bazar. Hier is echt voor elk wat wils. Het is een avontuur om rond te dwalen tussen alle spullen. • Catharina Maria Hof. Boerderijwinkel waar je zelf je eigen worteltjes mag spitten of krop sla mag snijden.

64

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Eindeloos mountainbiken Noord-Beveland biedt aan mountainbikers een eindeloze ervaring. Op de ATB over dijken, door inlagen en kleine bosjes en natuurlijk langs de Oosterschelde, de Noordzee en het Veerse Meer. Wel 75 kilometer om je in te spannen en uit te leven en ondertussen te genieten van de natuurlijke omgeving van het eiland.

Er is keuze uit drie verschillende routes van respectievelijk 21, 27 en 37 kilometer. Ze zijn met elkaar verbonden zodat er ook één grote ronde van ca 75 kilometer is af te leggen. Ongeveer een derde van de route gaat over onverharde paden. Er zijn acht startpunten waar ook informatiepanelen zijn te vinden. Op de website mtbnetwerknoordbeveland.nl staat alle detailinformatie. Onder andere vind je hier de diverse bosrondjes apart uitgelicht.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

65


Rondom Noord-Beveland Noord-Beveland ligt in het hart van Zeeland en is daarom een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van de rest van de provincie. Elk van de eilanden heeft zijn eigen cultuur, historie, evenementen en attracties. Dus steek ook eens het water over en kijk aan de overkant. (Richting) Schouwen-Duiveland TIPS:

• Deltapark Neeltje Jans, vind je net over de Stormvloedkering. Een attractiepark van formaat waar je het meest leerzame en leukste dagje uit beleeft. Hier zie je verbazingwekkende exposities en beleef je stormachtige attracties. Ga naar het futuristische walvispaviljoen of zet je schrap in de orkaanmachine. De zeeleeuwenvoorstelling, de waterspeelplaats en de waterglijbaan zijn altijd weer een hit. Neem dus vooral ook zwemkleding mee. In het Bluereef Aquarium zwemmen clownsvisjes (Nemo’s) en allerlei soorten tropische haaien. Tijdens de interactieve presentatie blijken ze veel minder gevaarlijk te zijn dan we denken. De lokaal voorkomende hondshaai kan zelfs geaaid worden in de ‘aaibak’ in de Oosterscheldezaal. Neem vooral ook een kijkje binnenin de Oosterscheldekering, het getij raast onder je door. Bijzonder indrukwekkend is de 4D animatie de Delta Experience waar u de allesverwoestende kracht van de watersnood in 1953 om u heen ziet gebeuren.

66

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Boek een Oosterscheldesafari als extra beleving. Stap aan boord van de Christiaan B voor een 2,5 uur durende tocht waar je onder begeleiding van een natuurgids op zoek gaat naar zeehonden en bruinvissen. Via aquariumbakken op het dek komt ook de onderwaterwereld van de Oosterschelde binnen handbereik.

foto: Nationaal Park Oosterschelde

foto: Arco de Man

In het hoofdgebouw is het bezoekerscentrum van Nationaal Park Oosterschelde gevestigd. Er is zelfs een hele nieuwe expositie over dit nationale park en haar bijzondere (w)onderwaterwereld met verschillende ecosystemen. Bij Deltapark Neeltje Jans zijn ook speciale arrangementen mogelijk als zwemmen met haaien en een ontmoeting met zeeleeuwen of zeehonden.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

67


• In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, kom je alles te weten over de gebeurtenissen op 1 februari 1953. Een leerzame, emotionele en zeer bijzondere expositie, ondergebracht in vijf originele caissons (drijvende betondokken). Een must om te zien bij een bezoek aan Zeeland. Ook uitgebreid aandacht voor de wederopbouw, de Deltawerken en de waterveiligheid nu en in de toekomst. • Zierikzee is een pittoresk monumentenstadje met markante oude stadspoorten en een museumhaven met oude schepen.

Zuid-Beveland TIPS: • Goes is een oude handelsstad met besloten binnenhaven en gezellig centrum met veel winkels. • Historisch Museum de Bevelanden in Goes toont het rijke verleden van Noord- en Zuid-Beveland. Dé pronkstukken zijn vier levensgrote schilderijen van de Goese schutters ‘De Nachtwacht van Goes’. De schutterspoppen zijn met hun

Weg van de Buitenlandse Pers 5 4305 RJ Ouwerkerk Tel: +31 (0)111 - 644 382 www.watersnoodmuseum.nl

25 minuten rijden vanaf Noord-Beveland

68

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


prachtige kostuums ook echte blikvangers. Ontdek ruim 600 jaar stadsgeschiedenis van Goes of waan u in het verdronken van land van Zuid-Beveland. Uiteraard mag u ook de indrukwekkende collectie streekdracht en merklappen niet missen. • Landschapspark Borsele is de aanduiding van het gebied ten zuiden van de A58. Het is een polderlandschap dat nog stamt uit de Middeleeuwen met slingerende dijkjes, boomgaarden, zwarte bessenstruiken, meidoornhagen en grenslindes. Dit lieflijke gebied leent zich bij uitstek voor wandelingen en fietstochten. Door de veelal pittoreske dorpjes lopen dorpsommetjes. Vanuit Kwadendamme starten drie streekeigenroutes waar met behulp van QR-codes de geschiedenis herleeft. In dit dorp treft u ook Berkenhof Tropical Zoo met meer dan 50 diersoorten, in en outdoor speeljungle en spettertuin. Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp is een attractie van bijzondere kwaliteit rondom de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de Slag om de Schelde. Neem de kids mee op een rit met de stoomtrein op het traject Goes, Kwadendamme, Hoedekenskerke, en ga even terug in de tijd.

Walcheren TIPS: • Veere ligt tegenover Noord-Beveland aan de andere kant van het Veerse Meer. Het is een groen en fotogeniek stadje boordevol historische elementen. Met mooie gebouwen, geveltjes en een pittoreske haven. • Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, heeft een rijk verleden als VOCstad. De indrukwekkende monumenten zoals de abdij, het stadhuis en de koopmanshuizen brengen de geschiedenis tot leven. • Vlissingen tot slot is een echte havenstad met een geweldige flaneerboulevard waar de grote zeeschepen heel dicht voorlangs varen.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

69


Evenementen & activiteiten Wat er aan activiteiten en evenementen plaatsvindt op Noord-Beveland leest u hier. Kijk vooral ook onder het kopje terugkerende activiteiten. Happenings die verschillende keren in het seizoen plaatsvinden en permanente mogelijkheden worden daar aangekondigd.

27 april Noord-Beveland in alle kernen Koningsdag 4 mei Noord-Beveland diverse kernen Dodenherdenking 13, 14 en 15 mei – Kortgene Yogaweekend Delta Marina Driedaags yoga-arrangement. Ontspan en kom tot rust tijdens dit yogaweekend. Met andere onder Hatha yogalessen, Nidra klankmeditatie en Zen-wandelen. Kijk op www.deltamarina.nl/evenement/ of op Facebook: Delta Marina Kortgene 21 mei – Kamperland Music for Wheels op het haventerrein in Kamperland Toegang vanaf 18.00, optredens vanaf 19.00 uur tot 01.00 uur met optredens van twee bands en een DJ. Entree € 15,00 (pinnen, ja graag). Opbrengst voor Stiching on Wheels. Meer info www.musicforwheels.nl en via de facebookpagina. 27 mei Kats en Colijnsplaat Noord-Bevelandse Boerenroute voor fietsers en wandelaars De speciaal voor deze dag uitgezette fiets- en wandelroute gunt deelnemers een kijkje achter de schermen bij diverse (boeren)bedrijven waar rondleidingen en belevenissen zijn. Bezoek onder andere een melkveehouder, akkerbouwers, bloemkwekerij en zagerkwekerij Delta Farms. De fietsroute is ongeveer 25 km en de wandelroute rond 12 km. Uiterlijke aankomsttijd is 16.30. Voor meer informatie en alle startlocaties kijk op https://www.zlto.nl/noordbeveland

70

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


17, 18 en 19 juni Kortgene EEF – Eindeloos Eiland Festival Te midden van de natuurlijke omgeving van de Vliethoeve in Kortgene kun je drie dagen genieten van muziek, cultuur en natuur. Laat je verrassen en inspireren door eindeloos anders Noord-Beveland. Kaartje vrijdag € 20,00 / Kaartje zaterdag overdag + avond € 35,00 / Kaartje zondag € 35,00 / Passe-partout € 60,00 (aan de kassa, korting bij eerdere aanschaf) / Kinderen tot 12 jaar gratis entree obv volwassene. 19 juni Noord-Beveland (start Kortgene, EEF-festivalterrein) Peelandmars De Peelandmars is een uitdagende wandeltocht van 55 km rondom het eindeloos eiland Noord-Beveland(Peeland). De organisatie is in handen van Rotaryclub Goes-De Bevelanden. Met de opbrengst van de tocht worden lokale goede doelen gesteund. Naast de lange Peelandmars is er ook de mogelijkheid om een kortere afstand te wandelen (6 en 15 km) of een halfje Peeland, een tocht van 32 km. Info en inschrijving via www.peelandmars.nl 25 juni t/m 2 juli Kortgene Skiffiworlds 2022 Bijzonder internationaal roei-evenement voor de wereldtitel met dagelijks spannende races en ’s avonds een gevarieerd feestprogramma. Kom genieten van het spektakel op het water, de gemoedelijke internationale sfeer en de algehele gezelligheid. Kijk voor alle informatie op www.skiffieworlds2022.com 30 juli Colijnsplaat Peerock Populair muziekfestival met live optredens van diverse bands met repertoire voor jong en oud. Dit jaar doet niemand minder dan The Kik haar opwachting. Vanaf 17.00 op de oude haven te Colijnsplaat. Ook foodtrucks. ’s Middags familieplein. Kaarten in voorverkoop € 19,50 op de dag € 22,50. Voor meer info www.peerock.nl of www.facebook.com/peerockcolijn 3 augustus Kamperland Rommelmarkt VV Bevelanders Aanvang 13.00 op het voetbalterrein van de Bevelanders aan de Nieuwstraat 65a, sportpark Campen.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

71


12 en 13 augustus Colijnsplaat Colijnsplaatse Dagen Vrijdagmiddag: speciaal voor kinderen het Zeeuws kampioenschap krabbenvissen vanaf 13.00 op de haven (zelf visgerei meenemen en inschrijven in de vismijn vanaf 12.30). Diverse kinderspelen en activiteiten in de feesttent. ’s Avonds vanaf 21.00 feest met Dj’s. Zaterdag: Grote braderie in de Voorstraat, kinderrommelmarkt, diverse demonstraties en muziekoptredens. ’s Avonds spetterende feestavond in de feesttent. Meer informatie: www.colijnsplaatsedagen.nl 20,21 en 27,28 augustus Noord-Beveland Kunstspoor Kunstroute langs diverse locaties en kunstenaars op Noord-Beveland. Zie voor alle details www.kunstspoor.nl. 3 september Geersdijk Stoppelfeest Gezellig muziekfestival aan de rand van het dorp voor jong en oud. Aanvang 16.00, entree € 10,00. Meer info en programma zie Facebook Soos de Vaete en www.soosdevaete.nl. 10 september Kortgene Delta Marina Cup Sportief zeilevenement op het Veerse Meer met veel plezier en gezelligheid. Start en finish bij de ingang van de haven. 17 september Kortgene Veerse Meer Sloepenrace 21ste editie van deze mooie race van 16 km over het zoute water van het Veerse Meer. Met een aparte dames- en herenrace en als afsluiting een daverend roeifeest. Vanaf 13.00 uur, gratis entree. Vanuit monding landbouwhaven en Camping en Villapark De Paardekreek. Info: www.veersemeerrace.nl 22 oktober Geersdijk Halloweendag Rond deze dag is de Pompoenwinkel in Halloweensfeer omgetoverd met uitgeholde pompoenen, heksen en ander gespuis. Een leuke entourage die uitnodigt om ok zelf aan de slag te gaan met het uithollen van een Halloweenpompoen. Ook is er natuurlijk aandacht voor heerlijke eetpompoenen en prachtige sierpompoenen en fleskalebassen. Van 11.00 tot 16.00 uur, Geersdijkseweg 20, 4494 NK Geersdijk. Meer info www.pompoenwinkel.nl en facebookpagina @depompoenwinkel.

72

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Terugkerende activiteiten Colijnsplaat Exposities Gallery Maritime • 1 april t/m 31 mei – Zeevruchten in Pastel; Zeeuwse kunstenares Els Burgers • 5 juni t/m 30 Juli – Dichter van de Zee; Geer Huybers & Ellen van Toor incl. gedichtenbundel • 1 augustus t/m 30 september – Maritiem in olieverf; Robin d’Arcy Shillcock & keramiek van Edith Madou • 1 oktober t/m 30 november – Vakmanschap in pen en ets; Maarten Groot & Ronny Moortgat • 1 december t/m 31 januari 2023 – De maritieme wereld in contrast; Ingrid Dingjan & Ludo van Wel Geersdijk Meer over pompoenen juli t/m november Bezichtig het land bij de Pompoenwinkel en zie hoe verschillende pompoenen en kalebassen groeien. Neem een kijkje in de kas, de bloementuin, bij de artisjokken en in de winkel. Ook kun je even relaxen op het terras aan de vijver. Geersdijkseweg 20, 4494 NK Geersdijk. Voor meer info en openingstijden www.depompoenwinkel.nl Kamperland Rondleiding Seafarm Eén keer per maand op zaterdag: 30 april, 28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september, 29 oktober, 26 november. Een exclusieve tour achter de schermen bij deze duurzame viskwekerij. Kosten € 17,50 p.p. Aanvang 10.30 uur. Vooraf reserveren noodzakelijk via restaurant@ seafarm.nl of via de website www.seafarm.nl Rommelmarkt in De Snuffelschuur ‘De Spuikom’ Iedere woensdag 13.00 – 16.30 Mei t/m september ook op zaterdag 10.30 – 14.00 Boeken, speelgoed, huisraad, glaswerk, tafels, stoelen, kasten en meer. Baten ten gunste van PKN-kerk Kamperland. Locatie: Spuidijk 12a (Spuikom). Zomermarkt Woensdag 20 en 27 juli, 3, 10 en 17 augustus Op deze woensdagen van 10.00 tot 19.00 uur is er een zomermarkt in het centrum. Gezellig, feestelijk, eten, drinken en genieten. Op 10 augustus speciale boerenmarkt en op 17 augustus zomermarkt inclusief rommelmarkt. Meer informatie: www.ondernemendkamperland.nl

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

73


Ezelwandeling Najaar en winter als het weer het toelaat - iedere woensdag van 13.30 tot 15.30 en zaterdag van 10.30 tot 12.30 Wandeltochten van het Ezelhuis met hun kudde van Franse langharige reuzenezels. Voor jong en oud, mobiel en minder mobiel. Vooraf aanmelden via 0628888087 of info@ezelhuis.nl. Tarief € 20,00 kinderen en € 25,00 volwassenen. Verder ook op andere tijden te bespreken en ook picknicktochten en workshops met ezels mogelijk. Meer info: www.ezelhuis.nl. Actuele activiteiten zijn te vinden op fb/ezelhuis. Het Ezelhuis: Ruiterplaatweg, Kamperland, tegenover het winkelcentrum. Huur tennisbanen Dagelijks op het tennispark van Slagvast aan de Nieuwstraat 65d. Reserveren via WhatsApp bericht naar 06 13097901 of via www.slagvast.nl. Kosten € 11,00 per uur per baan. Maandabonnement € 27,50 p.p., abonnement voor 3 aaneengesloten maanden € 50,00 p.p. Meer info www.slagvast.nl Openlucht kerkdienst Zondag 24 juli, zondag 7 augustus en zondag 14 augustus Openluchtrecreatiedienst aanvang 19.00 uur, locatie Veerdam bij de steiger van het fiets-voetveer naar Veere. Bij slecht weer is de dienst in het kerkgebouw de Ark, Veerweg 100 in Kamperland. Fietsvoetveer Kamperland-Zierikzee Afvaarten elke donderdag en elke vrijdag (juli en augustus) Vertrek vanuit Sophiahaven. Zie voor meer info het hoofdstuk Rondje Pontje in deze gids. Kats Onderwegkerkdiensten Elke zondag van10 juli t/m 14 augustus In het Witte Kerkje in Kats. Aanvang 9.30. Half uur dienst en daarna nog koffie halfuurtje.

74

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Kortgene Rommelmarkt in ‘D’ouwe schole’ Iedere eerste zaterdag en derde zaterdag van de maand Van 10.00 tot 15.00. Ingang via Julianaplein (tbv onderhoudsfonds kerk) Bezichtiging Molen de Korenbloem Iedere zaterdag (en verder als de molen draait) Molen geopend voor publiek. Geniet van het uitzicht vanaf de stelling. Molenwinkel met o.a. allerlei soorten meel en cadeauartikelen geopend van 10.00 tot 12.00. Meer info via www.molenkortgene.nl. Fietsvoetveer Kortgene-Wolphaartsdijk Afvaarten zomer dagelijks van 28 juni t/m 31 augustus, voor- en naseizoen en overige info zie het hoofdstuk Rondje Pontje in deze gids. Wissenkerke Excursie Zilte Zeeuwse Zaligheden Zo 1 mei (10.30) / za 21 mei (13.45) / za 4 juni (12.45) / za 18 juni (12.45) / zo 3 juli (12.30) / di 19 juli (14.00) / wo 3 augustus (13.15) / do 18 augustus (14.00) / zo 4 sept. (14.45) Onder leiding van een gids van het Nationaal Park Oosterschelde ga je op zoek naar al het lekkers uit de Oosterschelde. Denk aan zeewieren, zeekraal maar ook oesters, mossels en kokkels. Afhankelijk van jouw vondsten zal er een proeverijtje klaargemaakt worden op het strand (bij slecht weer op de camping) onder het genot van een glaasje prosecco. Verser en lekkerder kunnen deze zilte zaligheden natuurlijk niet zijn. Volgens goed Zeeuws gebruik zal bij de krukels (alikruiken) krentenbrood geserveerd worden. De gids laat je zien waar de beste vindplaatsen zijn, wat eetbaar is en vertelt je alle ins en outs van het Nationaal Park en haar fauna en flora. De kosten voor deze excursie zijn € 12,50 p.p. (kinderen tot 12 jaar € 7,50) incl. gids en de proeverij met een glaasje prosecco. Aanmelden noodzakelijk via: info@minicampingzeelucht.nl. De excursie gaat door bij minimaal 10 deelnemers, maximale groepsgrootte is 20 deelnemers. Tip: trek stevige schoenen of laarzen aan! Start bij Minicamping Zeelucht, Keihoogteweg 6, 4491 PT Wissenkerke, 0113-372480.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

75


Wie, wat, waar A annemer/bouw- en onderhoudsbedrijf Aannemersbedrijf Keizer Het Rip 8, Kamperland, 0113-376100 / www.keizer-bouw.nl Bouw- en onderhoudsbedrijf Goulooze, Veerweg 49, Kamperland 06-28269498 / timmergou@zeelandnet.nl Clementbouw Ruiterplaatweg 2, Kamperland, 06-11316416 / www.clementbouw.nl Advertentie op pagina 87 / Zie plattegrond Kamperland nr. 87a Delta Yacht Jachthavenweg 1, Colijnsplaat, 0113-695776 / www.deltayacht.com Advertentie op pagina 17 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 17a

Arts / Tandarts / Dierenarts Huisartsenpraktijk Colijnsplaat, Dokter Maasstraat 4a, Colijnsplaat, 0113-695304 Huisartsenpraktijk Kamperland, Alexiaplein 2, Kamperland, 0113-371338 Huisartsenpraktijk Kortgene, Stadspolderlaan 3, Kortgene, 0113-301319 Dierenambulance Bevelanden 06-23466221 Dierenartspraktijk Noord-Beveland, Hoofdstraat 22, Kortgene, 0113-302145 Tandheelkundig centrum Noord-Beveland, Kortgene, 0113-301992

Attracties/activiteiten Bugracer, Havenweg 1, Kortgene, 06 10480686 / www.bugracer.nl Advertentie op pagina 55 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 55b Deltapark Neeltje Jans, Eiland Neeltje Jans, Faelweg 5 +31 (0)111-655655 / www.neeltjejans.nl / info@neeltjejans.nl Advertentie op achterpagina / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. A De Zeeuwse Oase, Katse Groeneweg 3, Kats, 0113-600361 / www.zeeuwseoase.nl / info@zeeuwseoase.nl Advertentie op pagina 61 / Zie plattegr. Kats en overzichtskaart Noord-Beveland nr. 61b Fiets -en stepverhuur, Fietsreparatie Colijnsplaat Oosthavenstraat 5A, Colijnsplaat, 0113-695743 / www.fietsreparatiecolijnsplaat.nl Fietsvoetveer / Rondvaarten Frisia Rondvaarten 0166-653186 / 06-53470330 / www.frisiarondvaarten.nl Advertentie op pagina 49 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 49 Fietsverhuur Augustijn Hoofdstraat 71, Kortgene, 0113-301251 Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21a Fietswinkel Kamperland Nieuwe Achterweg 1 A, Kamperland, 0113-371327 / www.fietswinkelkamperland.nl Advertentie op pagina 62 / Zie plattegrond Kamperland nr. 62a Fietsverhuur - de Fietsloods Molenweg 43, Kamperland, 06-28567166 Advertentie op pagina 61 / Zie plattegrond Kamperland nr. 61a Het Ezelhuis Ezelwandelingen en Picknicktochten, Noord-Beveland 06-28888087, www.ezelhuis.nl / www.facebook.com/ezelhuis

76

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Historisch Museum de Bevelanden Singelstraat 13, Goes, 0113-228883 / www.hmdb.nl Lasergame en escaperoom Uithaven 5, Kamperland, 0113-376302 / www.marina-kamperland.nl Advertentie op pagina 55 / Zie plattegrond Kamperland nr. 55c Seafarm Tour Jacobahaven 4, Kamperland, 0113-371828 / www.seafarm.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30d Scooter- en fietsverhuur, verkoop en reparatie Be on the move Nieuweweg 6, Kamperland, 06-22586424 / www.beonthemove.nl Speel-leerboerderij Five Star Farm Baashuisweg 11, Kamperland, 0113-371972 / www.fivestarfarm.nl Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39a ‘Wandelnetwerk eindeloos eiland’ Zie overzichtskaart Noord-Beveland voor de routes Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk 0111-644382 / www.watersnoodmuseum.nl Advertentie op pagina 68 / 25 minuten rijden vanaf Noord-Beveland

B akkerij Bakkerij Desmedt, Kaaistraat 14, Kortgene 0113-302079, bdesmedt06@zeelandnet.nl / www. bakkerijdesmedt.nl

Banken / pinautomaat Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Voorstraat 58, Colijnsplaat (binnen) 0118-428000 (Plattegrond Colijnsplaat zie €) Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Winkelcentrum Kamperland (7.00 - 23.00) 0118-428000 (Plattegrond Kamperland zie €) Rabobank Walcheren/Noord Beveland, Hoofdstraat 42/44, Kortgene (7.00 - 23.00) 0118-428000 (Plattegrond Kortgene zie €) Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, Oostvoorstraat 17, Wissenkerke (binnen) 0118-428000 (Plattegrond Wissenkerke zie €)

Bestratingen Hoveniersbedrijf Boot Torendijk 107a, Kortgene, 0113-301449 / www.hoveniersbedrijfboot.nl Sandee Hoveniers BV, Noordstraat 1a, Kamperland, 0113-372738 / www.sandee.nl / info@sandee.nl

Biologisch Groentewinkel met biologische teelt en minicamping Catharina Maria Hof Jacobadijk 10, Kamperland, 0113-373030 / 06-12355112 Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39b Chocoladewinkel nr 15 Veerweg 15, Kamperland, 0113-372231 / www.chocoladewinkelnr15.nl Advertentie op pagina 87 / Zie plattegrond Kamperland nr. 87b Seafarm Jacobahaven 4, Kamperland, 0113-371828 / www.seafarm.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30d

Bouwmarkt

Bouwcenter de Haze Ruiterplaatweg 2D, Kamperland, 0113-370918 / www.bouwcenterdehaze.nl

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

77


C amping Camperpark Zeeland Campensweg 5, Kamperland, 0118-700225 / www.camperparkzeeland.nl Camping en villapark De Paardekreek, Havenweg 1, Kortgene 0113-302051 / www.ardoer.com/paardekreek / www.villaparkdepaardekreek.nl Advertentie op pagina 55 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 55a Camping Orisant Westzeedijk 2, Colijnsplaat, 0113-695449 / www.orisant.nl Advertentie op pagina 17 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 17c Camping Vredenhoef, Vredenhofweg 5, Kamperland, 0113-404108 / www.vredenhoef.nl / vredenhoef@zeelandnet.nl Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39c Five Star Farm Baashuisweg 11, Kamperland, 0113-371972 / www.fivestarfarm.nl Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39a Familiecamping en Brasserie de Molenhoek, Molenweg 69a, Kamperland, 0113-371202 / www.demolenhoek.com / info@demolenhoek.com Minicamping de Bonte Koe Oudedijk 11, Kortgene, 0113-600110 / www.minicampingdebontekoe.nl Minicamping en Appartementen verhuur Bouw en Plantlust Oosthavendijk 2, Kamperland, 0113-373016 / 06-27155270 / www.fpijnenburg.nl Advertentie op pagina 36 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 36c Minicamping en groentewinkel met biologische teelt Catharina Maria Hof Jacobadijk 10, Kamperland, 0113-373030 / 06-12355112 Advertentie op pagina 39 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 39b Minicamping Klaverwijk, Klaverweg 1, Colijnsplaat 0113-695323 / www.klaverwijk.nl / info@klaverwijk.nl Minicamping Landzicht, Campvlietweg 1, Geersdijk 0113-302090 / www.minicamping-landzicht.nl / info@minicamping-landzicht.nl Minicamping Mattemburgh Noordlangeweg 27, Colijnsplaat, 0113-696000 / www.mattemburgh.nl Minicamping Weizicht Noordlangeweg 19, Kats, 0113-695680 / www.weizicht.com Advertentie op pagina 36 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 36a Minicamping de Willemhoeve, Provincialeweg 3, Geersdijk 06-51274713 / www.willemhoeve.nl / info@willemhoeve.nl Minicamping Zeelucht, Keihoogteweg 6, Wissenkerke, 0113-372480 / 06-10382401 / www.minicampingzeelucht.nl / info@minicampingzeelucht.nl Advertentie op pagina 9 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 9a

Drogisterij Le Grand Bazar Hoofdstraat 46, Kortgene, 0113-306140 / www.onsmagazijn.com Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21b ETOS Kamperland Ruiterplaatweg 5,Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

F ietscafé ZIE PLAT TEGRONDEN EN RUBRIEK RESTAURANTS

78

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Fietsverkoop, - verhuur en –reparatie Fietsverkoop/verhuur Augustijn Hoofdstraat 71, Kortgene, 0113-301251 Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21a de Fietsloods Molenweg 43, Kamperland, 06-28567166 / www.fietsloods.com Advertentie op pagina 61 / Zie plattegrond Kamperland nr. 61a Fietsreparatie Colijnsplaat, verkoop, fiets -en stepverhuur Oosthavenstraat 5A, Colijnsplaat, 0113-695743 / www.fietsreparatiecolijnsplaat.nl Fietswinkel Kamperland Nieuwe Achterweg 1 A, Kamperland, 0113-371327 / www.fietswinkelkamperland.nl Advertentie op pagina 62 / Zie plattegrond Kamperland nr. 62a Scooter- en fietsverhuur, verkoop en reparatie Be on the move Nieuweweg 6, Kamperland, 06-22586424 / www.beonthemove.nl

Fysiotherapie Fysiotherapie Van Deutekom Stadspolderlaan 2, Kortgene, 06-28318655 / www.fysiotherapievandeutekom.nl

Galerie / Atelier Atelier Galerie Kats, Dorpsstraat 16, Kats 0113-601685 / www.galeriekats.nl Gallery Maritime, Voorstraat 45, Colijnsplaat 0113-308410 / www.gallerymaritime.com / info@gallerymaritime.com Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 0c

Garage Garage Augustijn Hoofdstraat 71, Kortgene, 0113-301251 Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21a Garage van Gilst, Oostzeedijk 9, Colijnsplaat 0113-695287 / 06-24794371, www.garagevangilst.nl

Gemeente Gemeente Noord-Beveland, Voorstraat 31, Wissenkerke, 0113-377377 / www.noord-beveland.nl / info@noord-beveland.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 0b

Hotel HCR De Kroon, Voorstraat 17, Wissenkerke, 0113-371324 / www.hoteldekroonzeeland.nl

Hoveniers Hoveniersbedrijf Boot Torendijk 107a, Kortgene, 0113-301449 / www.hoveniersbedrijfboot.nl Sandee Hoveniers BV, Noordstraat 1a, Kamperland, 0113-372738 / www.sandee.nl / info@sandee.nl

Huishoudelijke artikelen ALDI Kamperland Ruiterplaatweg 6, Kamperland, www.aldi.nl Advertentie op pagina 44 en 45 / Zie plattegrond Kamperland nr. 44 Le Grand Bazar Hoofdstraat 46, Kortgene, 0113-306140 / www.onsmagazijn.com Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21b

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

79


Supermarkt Albert Heijn Kamperland Ruiterplaatweg 5, Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

Installatiebedrijf / loodgieter / sanitair IBZ Installatiebedrijf Zuid B.V., Het Rip 1, Kamperland, 0113-372873 / www.ibz.nu Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25a Installatiebedrijf Filius Ripstraat 12, Kamperland, 06-53332309 / E-mail: instalfilius@zeelandnet.nl

J achthaven Delta Marina Veerdam 3, Kortgene, 0113-307171 / www.deltamarina.nl Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21c Marina Kamperland Uithaven 5, Kamperland, 0113-371051 / www.marina-kamperland.nl Zie plattegrond Kamperland nr. 55c van der Rest Nautic Marina Veerhaven 3, Kats, 0113-600270 / www.vdrest.nl / nautic@vdrest.nl

K ado -en souvenirwinkel Bloemen en Planten Kwekerij “d’ Onruste” Jacobadijk 3, Kamperland, 0113-373164 / www.huyskweker-onruste.nl Chocoladewinkel nr 15 Veerweg 15, Kamperland, 0113-372231 / www.chocoladewinkelnr15.nl Advertentie op pagina 87 / Zie plattegrond Kamperland nr. 87b Le Grand Bazar Hoofdstraat 46, Kortgene, 0113-306140 / www.onsmagazijn.com Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21b WaRiZee – Fashion and More Ruiterplaatweg 19, Kamperland, 06-40208219 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

M akelaar T.A. Makelaardij Veerweg 4, Kamperland, 0113-370036 / www.tamakelaardij.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Kamperland nr. 0a

Mode/kledingzaak Annelies Mode Ruiterplaatweg 23, Kamperland, 0113-370048 / www.anneliesmode.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Bomont Ruiterplaatweg 11, Kamperland, 0113-203002 / www.bomont.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

O pticien Aafjes Optiek Ruiterplaatweg 17, Kamperland, 0113-373744 / www.aafjesoptiek.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

80

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


R eclame/ Belettering Drukkerij Driedijk Noordland 3, Heinkenszand, 0113-561942 / www.burodriedijk.nl Advertentie op pagina 87 / 25 minuten rijden vanaf Noord-Beveland van der Maas Reclame ontwerp - drukwerk - belettering - stickers Nieuweweg 1, Wissenkerke, 06-21642325 / www.vdmr.nl, info@vdmr.nl

Restaurant/ (eet)café/snackbar Brasserie Blush Uithaven 5, Kamperland, 0113-371053 / www.brasserieblush.nl Zie plattegrond Kamperland nr. 55c Havenzicht bistro & restaria, Westhavendijk 1, Kamperland 0113-370335 / www.bistrorestariahavenzicht.nl / info@bistrorestariahavenzicht.nl Advertentie op pagina 88 / Zie plattegrond Kamperland nr. 88 Eeterij “Iets Anders”, Hoofdstraat 12, Kortgene 0113-302064 / www.eeterijietsanders.nl / ietsanders@zeelandnet.nl Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21d Brasserie de Molenhoek, Molenweg 69a, Kamperland 0113-371202 / www.demolenhoek.com / info@demolenhoek.com

Fietscafé

De Zeeuwse Oase, Katse Groeneweg 3, Kats, 0113-600361 / www.zeeuwseoase.nl / info@zeeuwseoase.nl Advertentie op pagina 61 / Zie plattegr. Kats en overzichtskaart Noord-Beveland nr. 61b HCR De Kroon, Voorstraat 17, Wissenkerke, 0113-371324 / www.hoteldekroonzeeland.nl Restaurant Amable Veerweg 76, Kamperland, 0113-852734 / www.amablekamperland.nl Restaurant Katse Kaai Veerhaven 3, Kats, 06-10800519 / www.katsekaai.com Advertentie op pagina 30 / Zie plattegr. Kats en overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30b Kwalitaria - Delifrance, Ruiterplaatweg 27, Kamperland 0113-376513 / www.kamperland.kwalitaria.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Proef Zeeland Eiland Neeltje Jans, Faelweg 1, 0111-653451 / www.proefzeeland.nl Advertentie op pagina 3 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 3

Fietscafé

Terras Verscentrum Sandee, Noordstraat 42, Kamperland 0113-371624 / www.verscentra.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25b

Fietscafé

Seafarm Fietscafé Jacobahaven 4, Kamperland, 0113-371828 / www.seafarm.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30d Restaurant ‘t Veeruus Veerdam 7, Kortgene, 0113-306341 / www.tveeruus.nl Advertentie op pagina 30 / Zie plattegrond Kortgene nr. 30c Strandpaviljoen en cabineverhuur De Banjaard Banjaardstrand, Kamperland, 0113-302203 / www.banjaardstrand.nl Advertentie op pagina 62 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 62b De Visserie Ruiterplaatweg 13, Kamperland, 0113-851718 / www.devisserie.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Viswinkel het Kombuis, Jacobaweg 1, Kamperland, 0113-370602 / www.viswinkelhetkombuis.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30a TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

81


Rondvaart Fietsvoetveer / Rondvaarten Frisia Rondvaarten 0166-653186 / 06-53470330 / www.frisiarondvaarten.nl Advertentie op pagina 49 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 49 Deltapark Neeltje Jans, Eiland Neeltje Jans, Faelweg 5 +31 (0)111-655655 / www.neeltjejans.nl / info@neeltjejans.nl Advertentie op achterpagina / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. A

S lijterij Gall & Gall Gemak Ruiterplaatweg 5, Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d

Specialiteiten Boerderijwinkel Hoge Hoeve Nieuweweg 4, Kamperland, 0113-372570 / www.hogehoeve.nl Advertentie op pagina 62 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 62c Chocoladewinkel nr 15 Veerweg 15, Kamperland, 0113-372231 / www.chocoladewinkelnr15.nl Advertentie op pagina 87 / Zie plattegrond Kamperland nr. 87b De Pompoenwinkel Geersdijkseweg 20 , Geersdijk, 06-26352845 / www.depompoenwinkel.nl Seafarm Jacobahaven 4, Kamperland, 0113-371828 / www.seafarm.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30d Verscentrum Sandee, Noordstraat 42, Kamperland 0113-371624 / www.verscentra.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25b Zeeuwse kersen Nieuweweg 1, Wissenkerke, 06-21642325 / www.zeeuwsekersen.nl Advertentie op pagina 9 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 9b

Sportvisserij Bass hengelsport, Colijnsplaat 0113-693108 / 06-22505045 / www.basshengelsport.nl Advertentie op pagina 17 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 17b

Stalling Delta Marina Veerdam 3, Kortgene, 0113-307171 / www.deltamarina.nl Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21c Stalling Zeeland, Noordstraat 1a, Kamperland 0113-372738 / www.stalling-zeeland.nl / info@stalling-zeeland.nl van der Rest Nautic Marina Veerhaven 3, Kats, 0113-600270 / www.vdrest.nl / nautic@vdrest.nl

Strandpaviljoen Strandpaviljoen en cabineverhuur De Banjaard Banjaardstrand, Kamperland, 0113-302203 / www.banjaardstrand.nl Advertentie op pagina 62 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 62b

Supermarkten/levensmiddelen ALDI Kamperland Ruiterplaatweg 6, Kamperland, www.aldi.nl Advertentie op pagina 44 en 45 / Zie plattegrond Kamperland nr. 44

82

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Supermarkt Albert Heijn Kamperland Ruiterplaatweg 5, Kamperland, 0113-377550 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Verscentrum Sandee, Noordstraat 42, Kamperland 0113-371624 / www.verscentra.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25b

T uincentra/bloemen en planten Bloemenhof Ruiterplaatweg 15, Kamperland, 0113-371645 Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Hoveniersbedrijf Boot Torendijk 107a, Kortgene, 0113-301449 / www.hoveniersbedrijfboot.nl Kwekerij “d’ Onruste” Jacobadijk 3, Kamperland, 0113-373164 / www.huyskweker-onruste.nl De Zeeuwse Oase, Katse Groeneweg 3, Kats, 0113-600361 / www.zeeuwseoase.nl / info@zeeuwseoase.nl Advertentie op pagina 61 / Zie plattegr. Kats en overzichtskaart Noord-Beveland nr. 61b

V akantiewoningverhuur Appartementen verhuur en Minicamping Bouw en Plantlust Oosthavendijk 2, Kamperland, 0113-373016 / 06-27155270 / www.fpijnenburg.nl Advertentie op pagina 36 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 36c Resort de Vlasschure, Dorpsdijk 12, Wissenkerke 06-20442643, info@resortdevlasschure.com / www.resortdevlasschure.com Advertentie op pagina 36 / Zie plattegrond Wissenkerke nr. 36b Parc Ganuenta Ganuenta 9, Colijnsplaat, 0113-693127 / www.ganuenta.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 0d T.A. Vakantiewoningen Veerweg 4, Kamperland, 0113-370036 / www.tavakantiewoningen.nl Advertentie op omslag binnenzijde / Zie plattegrond Kamperland nr. 0a

Vakantieparken Camping en villapark De Paardekreek, Havenweg 1, Kortgene 0113-302051 / www.ardoer.com/paardekreek / www.villaparkdepaardekreek.nl Advertentie op pagina 55 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 55a

Vishandel Proef Zeeland Eiland Neeltje Jans, Faelweg 1, 0111-653451 / www.proefzeeland.nl Advertentie op pagina 3 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 3 Seafarm Jacobahaven 4, Kamperland, 0113-371828 / www.seafarm.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30d De Visserie Ruiterplaatweg 13, Kamperland, 0113-851718 / www.devisserie.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Viswinkel het Kombuis, Jacobaweg 1, Kamperland 0113-370602 / www.viswinkelhetkombuis.nl Advertentie op pagina 30 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 30a

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

83


Vuilnis Milieustraat Noord-Beveland, Cruijckelcreke 21, Wissenkerke 0113-370784

W atersportartikelen of benodigdheden Delta Marina Veerdam 3, Kortgene, 0113-307171 / www.deltamarina.nl Advertentie op pagina 21 / Zie plattegrond Kortgene nr. 21c Delta Yacht Jachthavenweg 1, Colijnsplaat, 0113-695776 / www.deltayacht.com Advertentie op pagina 17 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 17a

Woninginrichting / woondecoratie Bomont Ruiterplaatweg 11, Kamperland, 0113-203002 / www.bomont.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25d Meulenberg Woon-ID, Ruiterplaatweg 2a, Kamperland 0113-371588 / www.meulenbergwonen.nl / meulenbergwoon-id@solcon.nl Tino van Leeuwen Noordstraat 40, Kamperland, 0113-268393 / tinidino@planet.nl Advertentie op pagina 25 / Zie plattegrond Kamperland nr. 25c

Workshops Bass hengelsport, Colijnsplaat 0113-693108 / 06-22505045 / www.basshengelsport.nl Advertentie op pagina 17 / Zie plattegrond Colijnsplaat nr. 17b Boerderijwinkel Hoge Hoeve Nieuweweg 4, Kamperland, 0113-372570 / www.hogehoeve.nl Advertentie op pagina 62 / Zie overzichtskaart Noord-Beveland nr. 62c Het Ezelhuis Ezelwandelingen en Picknicktochten, Noord-Beveland 06-28888087, www.ezelhuis.nl / www.facebook.com/ezelhuis

Kerken op Noord-Beveland Colijnsplaat Protestantse Gemeente* Kerkgebouw Dorpskerk, Havelaarstraat 30, Colijnsplaat

dienst: zondag 10.00

Kamperland Protestantse Gemeente* Kerkgebouw De Ark, Veerweg 100, Kamperland

dienst: zondag 09.30

Kats - Kortgene Protestantse Gemeente Kerkgebouw Nicolaaskerk, Hoofdstraat, Kortgene dienst: zondag 11.00 Witte kerkje, Kerkstraat, Kats, dienst: Enkele keren in Kats (zie mededelingenbord kerk Kortgene) www.pgdeontmoeting.nl Wissenkerke – Geersdijk Protestantse Gemeente* Kerkgebouw Opstandingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke dienst: zondag 9.30 www.pgdeontmoeting.nl

84

* Gelegenheid voor oppas en kindernevendienst TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Deltapark Neeltje Jans Zie buitenzijde omslag Bij inlevering van deze bon: 1x gratis informatiepakket Nationaal Park Oosterschelde per gezin.

Chocoladewinkel nr.15 Zie pagina 87 Bij aankoop van 375 gram handgemaakte bonbons een gratis zakje overheerlijke zeeuwse duiten.

Eeterij “Iets Anders” Zie pagina 21 Bij inlevering van deze bon: Gratis Aperitief van het Huis

GRATIS

INFORMATIEPAKKET NATIONAAL PARK OOSTERSCHELDE

#

GRATIS ZEEUWSE DUITEN

#

GRATIS APERITIEF VAN HET HUIS

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

#

85


#

Tel.: 0111-655655 www.neeltjejans.nl

Knip de bon uit en lever deze in voor: 1x gratis informatiepakket Nationaal Park Oosterschelde per gezin.

#

Knip de bon uit en lever deze in voor een GRATIS zakje overheerlijke zeeuwse duiten.

#

86

Tel.: 0113-302064 www.eeterijietsanders.nl

Knip de bon uit en lever deze in voor een gratis Aperitief van het Huis

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

Geldig t/m 31 maart 2023

Hoofdstraat 12 4484 CE Kortgene

Algemene voorwaarden: www.infogidsnoordbeveland.nl

Eeterij “Iets Anders”

Geldig t/m 31 maart 2023

Veerweg 15 4493 AL Kamperland Tel.: 0113-372231 www.chocoladewinkelnr15.nl

Algemene voorwaarden: www.infogidsnoordbeveland.nl

Chocoladewinkel nr.15

Algemene voorwaarden: www.infogidsnoordbeveland.nl

Eiland Neeltje Jans Faelweg 5 4354 RB Vrouwenpolder

Geldig t/m 3 november 2022

Deltapark Neeltje Jans


www.clementbouw.nl info@clementbouw.nl 0611316416 Ruiterplaatweg 2 - 4493 PG - Kamperland Voor al uw bouwwerkzaamheden Zie plattegrond Kamperland - nummer 87a

Chocoladewinkel nr.15 Veerweg 15, Kamperland T 0113 372231 E nr15@zeelandnet.nl www.chocoladewinkelnr15.nl

Geopend:

Woensdag 9.00-13.00 uur, donderdag t/m zaterdag 9.00-16.00 uur

Zie plattegrond Kamperland - nummer 87b

Ontwerp - Drukwerk - Verzending - Websites

0113 56 19 42 | burodriedijk.nl 25 minuten rijden vanaf Noord-Beveland

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

87


Zie plattegrond Kamperland - nummer 88

88

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


Od 30d 62b

17c

49 9a

30a 39c 62c

36a

39a

30b

39b

61b 36c

55a 55b

Wandelroutes - initiatief A.N.V. Akkerleven Wandelkaarten op basis van knooppunten te koop in diverse winkels.

Onverharde wandelroute Verharde wandelroute Fietspad/wandelroute Picknickbank


Ontdek Nationaal Park Oosterschelde De Oosterschelde is het grootste en natste nationaal park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, heel veel water.

Natuur-entrees Noord-Beveland grenst aan dit bijzondere nationale park en nodigt je uit om de Oosterschelde te ontdekken. Aan de oevers van het Nationaal Park vind je een tiental natuurentrees die je welkom heten en wegwijs maken. De natuur-entrees zijn allemaal verschillend van grootte en vorm. Vaak zijn ze voorzien van een of meerdere bankjes en elke natuur-entree vertelt via een informatiepaneel het verhaal van de omgeving en de flora en fauna. Op de overzichtskaart achter in de gids zie je de locaties van de natuurentrees weergegeven.

De Oosterscheld is ook het leefgebied van de kleinste walvissoort, de bruinvis. Vroeger werd hij ook wel zeevarken genoemd vanwege zijn dikke speklaag en de knorrende geluiden die hij maakt. Als je goed kijkt kun je hem wellicht zelf spotten of anders wellicht de andere geliefde Oosterschelde bewoner: de zeehond. Door het getij verandert het uiterlijk van de oevers voortdurend. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed hebben wind en water het voor het zeggen. Onder water verbergt zich een prachtige, kleurige wereld. De dijken en het gebied erachter vertellen het verhaal van de historie van de Zeeuwen en het leven met het water.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022

Vertelbank Ter hoogte van Camping Anna Friso staat een Vertelbank, een echte Zeeuwse Ankerplaats. Een grote 20-persoons bank naar voorbeeld van de ouderwetse klapbank. Vroeger ontmoetten daar de buurtbewoners elkaar en maakten een praatje. Zittend op deze moderne vertelbank kun je met behulp van geluidsknoppen het verhaal horen van de geschiedenis van de inpoldering, de landbouw en natuurlijk de Deltawerken. Nog veel meer te weten komen over het Nationaal Park Oosterschelde, bezoek de speciale expositie op Deltapark Neeltje Jans.

TOERISTISCHE INFORMATIEGIDS NOORD-BEVELAND - 2022


DELTAPARK NEELTJE JANS

‘‘Daar steek je wat van op!”

WATERFU N, ZEEHOND EN ZEELEEUW , EN, HAAIEN & EXPOSITIE S

ONLINE TICKETS v.a.

Combineer leuk & leerzaam in één dag!

16,-

Deltapark Neeltje Jans is gelegen in het hart van het Nationaal Park Oosterschelde. Leer alles over de ramp van 1953, de Deltawerken en de Zeeuwse natuur. Een bezoek is pas écht compleet als je ook de zeehonden- en de zeeleeuwenshow hebt gezien en in de Delta Experience de enorme kracht van het water tijdens een storm hebt ervaren.

www.neeltjejans.nl Zie overzichtskaart Noord-Beveland - letter A

Bezoek de

DELENTCEA EXPERI


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.