Page 1

boeken

maandag 24 februari 2014 Reformatorisch Dagblad

11

jeugdboek 12+ Een lied voor Jackson, Celia Bryce; uitg. Callenbach, Utrecht, 2013; ISBN 978 90 266 0903 9; 206 blz.; € 16,95.

tekst Hans Mijnders

jeugdboek 13+ De ridders van Rosande, Lydia Rood; uitg. Leopold, Amsterdam, 2013; ISBN 978 90 258 6416 3; 381 blz.; € 16,95.

Lydia Rood schreef een heerlijk ridderverhaal vol avonturen en raadsels.

Zes ridders raken spoorloos tekst Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld Fotolia

De ridders-met-eenopdracht van Tonke Dragt en de manhaftige meiden van Thea Beckman komen terug in een avontuurlijk jeugdboek van Lydia Rood, dat evenzeer tot de verbeelding spreekt als de verhalen van Dragt en Beckman, maar wel meer van de lezer vraagt.

E

en voor een verlaten de zes broers van Jorinde het kasteel van hun vader. Ten slotte vertrekt ook haar lievelingsbroer Hartger om de anderen te zoeken en ridder te worden. Jorinde wil hem achterna, maar daar dreigt haar vader, heer Gibrand, een stokje voor te steken. Ze is maar een meisje, haar plaats is het kasteel. Jorinde verkleedt zich als jongen en gaat er toch vandoor. Ver komt ze niet. Heer Gibrand herkent het paard van zijn dochter bij een herberg. Woedend biedt hij Jorinde als meid aan bij de herbergier. Hij heeft wel een voorstel. Als ze

in staat is om een jaar lang de gasten te bedienen en geen woord te spreken, mag ze daarna alsnog haar broers gaan zoeken. Dan blijkt des te meer dat Jorinde een kind met karakter is. Ze werkt en zwijgt en komt ondertussen meer te weten over het lot van haar broers dan ze wellicht ooit gedaan had als ze had mogen spreken en op pad had kunnen gaan. Wat volgt is een heerlijk ridderverhaal vol avonturen en raadsels. Waar zitten Jorindes broers? Waarom zijn zij volgens raadsheer Leopold „pionnen geworden in een schaakspel met hoge inzet?” En met welke reden is de hertog op zoek naar háár? Telkens als een ontknoping van de mysteries dichtbij lijkt, gaat het net mis. Een voorbeeld, uit een fragment waarin vader in een val wordt gelokt: „Haar vader wilde zijn paard al de sporen geven. Maar Jorinde verhief haar stem. „Wacht even, heer vader.” Praten gaf haar nog steeds een heel raar gevoel. Maar ze moest! „Die boodschap was vals!” „Nu niet, klaproos.” Haar vader drukte zijn kuiten aan en Ikaros stapte weg.” Deze schrijverstruc houdt de spanning er aanvankelijk in, maar door veelvuldig gebruik wordt hij op een gegeven moment wel wat

doorzichtig. Mede hierdoor kan dit verhaal uiteindelijk toch niet op tegen Tonke Dragts beroemde ”De brief voor de koning”, waar het qua thematiek beslist aan doet denken. ”De ridders van Rosande” is langdradiger, wellicht ook dankzij de vele graven, heren, ridders, broers en kastelen, die je gemakkelijk door elkaar haalt aangezien veel namen op elkaar lijken (Gibrand en Grimwald, Rozand en Rosand). En dan zijn er nog de eigen kleuren van de diverse heren. Tegen het eind van het verhaal wordt het echt onoverzichtelijk. Zeker 13- en 14-jarigen kunnen er hun handen vol aan hebben. Het boek is wel mooi ingedeeld aan de hand van de seizoenen en van Grimms sprookje over de zes zwanen en heeft een mooie compositie. Lydia Rood gebruikt beeldende zinnen. „Gauw sloot Jorinde de storm buiten, ze schoof de grendels weer op hun plaats.” Ze tekent prachtig de sfeer van ridders en jonkvrouwen, van spionnen en veldslagen. Ook de grote rol die het bijgeloof in de riddertijd speelt, beschrijft ze overtuigend. Het karakter van de hoofdpersoon –standvastig, dapper en vindingrijk– komt over het algemeen prima uit de verf.

Centraal in ”Een lied voor Jackson” staat de dertienjarige Megan Brights, die een hersentumor heeft. In het ziekenhuis ontmoet ze medepatiënt Jackson. Ze vindt hem eerst maar vervelend, maar al snel veranderen haar negatieve gevoelens in verliefdheid. Jackson begrijpt haar en bij hem voelt ze zich veilig. Dan moet zowel Megan als Jackson worden geopereerd. Wanneer Megan na allerlei complicaties op zoek gaat naar Jackson, is hij niet meer in het ziekenhuis. Dan komt het bericht dat Jackson „de strijd tegen kanker heeft verloren.” Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis. Daar is Megan uiteindelijk ook liever, want als ze thuis of op school is, voelt ze zich bekeken: „…alsof ze zitten te wachten tot

mijn haar uitvalt of dat ik groen word.” Het verhaal is heftig: het leven op de afdeling oncologie, het onbegrip van vriendinnen, de gevolgen van de medicijnen. De ontzetting is groot als Megan de eerste haarlok in haar hand heeft. Toch wordt het verhaal nooit emotioneel. Door de wat afstandelijke manier van schrijven, ben je als lezer een bezoeker op de afdeling oncologie, en geen patiënt. Auteur Celia Bryce schrijft in haar verder geslaagde debuut regelmatig te beeldend: „De slaap komt in stukjes en beetjes, als vlotten die voorbij drijven. Zo nu en dan lukt het om er eentje vast te pakken en erop te klimmen om even rust te vinden.” Het geloof speelt in ”Een lied voor Jackson” geen rol, Bryce zet vooral in op de kracht van echte vriendschap.

kinderboek 10+ Geheim vuur, Jeannette Donkersteeg; uitg. De Banier, Apeldoorn 2013; ISBN 978 90 336 0751 6; 157 blz.; € 9,95.

tekst Mariëlle Oussoren-Buys

Begin 2011. In Caïro is de Arabische lente aangebroken. In deze tijd van demonstraties en gevechten speelt ”Geheim vuur” zich af, het vijfde deel in een serie over de vervolgde kerk. Auteur Jeannette Donkersteeg vertelt het verhaal vanuit het perspectief van het 13-jarige moslimmeisje Amal. Ze begint het eerste hoofdstuk heel sterk, met de schokkende ontdekking die Amal doet als ze onverwachts thuiskomt. „Ik weet meteen dat het niet klopt. Als ik de deur naar onze flat opendoe, zie ik op tafel iets liggen wat daar niet hoort. Niet bij ons in huis!” Al snel wordt duidelijk dat het om een Bijbel gaat. Zou Amals moeder zich echt met het christendom inlaten? Moet Amal haar hartsvriendin en nichtje Dina vertellen wat ze zag? En: weten

meer mensen ervan af ? Waarom wordt Amals hoofddoek anders zomaar in brand gestoken? Vragen genoeg. Intussen groeit ook Amals belangstelling voor het christelijk geloof, dat zo anders is dan wat ze gewend is. De zoektocht naar wat echt is, wordt integer beschreven, ook al heeft Amal wel heel snel twijfels bij bepaalde islamitische dogma’s. Daarnaast gaat Amals dagelijks leven gewoon door – voor zover mogelijk in een onrustig land als Egypte. Zo schildert Amal graag, en die liefhebberij verbindt de auteur op meerdere plaatsen doordacht met haar hoofdthema. Het fris geschreven boek ontsnapt weliswaar ternauwernood aan een heel verdrietig einde – lang lijkt het erop dat Amals moeder is vermoord. Het eindigt zeker niet happy, maar het biedt wel hoop.

recensie Een lied voor Jackson - Celia Bryce | RD 24-2-2014