__MAIN_TEXT__

Page 1

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izvod - št. 100 - december 2013

Specialisti za globoki vlek 07/ 36 35 331

Že 20 let z vami

ŠOLSKI CENTER Novo mesto

www.sc-nm.com Srečno 2014!

www.grm-nm.si Srečno 2014!

Srečno 2014! TELEVIZIJA


Vsem poslovnim partnerjem se zahvaljujemo za sodelovanje v letošnjem letu! Želimo Vam vesele božične praznike in srečno ter uspešno novo leto 2014! Ustvarjalcem in sodelavcem Vašega mesečnika ob jubilejni 100. številki iskrene čestitke! Naj se Vam v novem letu uresniči čim več želja, tudi v sodelovanju z nami.

SET – Podjetje za usposabljanje invalidov, d.o.o. Vevška c. 52, 1260 Ljubljana–Polje T: 01/588-02-00, F: 01/528-24-74 info@set.si • www.set.si

2

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Dragi Vaš mesečnik, Lahno si se rojeval v decembrskih sanjah deset let nazaj in se kmalu zatem kot bumerang nekje zapisane neresnice prelestno pojavil pri taistih in še mnogih drugih bralcih doma.

Piše: Irena Vide

Srečno 2014!

Bohotil si se v jasni mesečini razcveta in odseval svetlobo domačih utrinkov. Zmogel si previhariti črne viharje in znal zaveslati v pravo smer skozi krizna obdobja medijskega cunamija. Svojim zgodbam si dajal viden pomen in čutno vsebino in jih spretno prepletal z zakulisjem »tvoje« televizije. Kot pravi revolucionar si v komunikacijskem mostu žive slike in pisane besede spajal svojo publiko z gledalci Vašega kanala in bil njen širokogrudni ambasador in mesečni promotor. Bil si dober. Kaj dober, odličen. Vmes so te skoraj ukradli, te oblikovno in vsebinsko dobesedno kopirali, a čeprav na drugem koncu dežele je imela »prodana duša« le kratko pot. Odpustil si ji, ker to znaš in zmoreš. Ker si velik. Ker si naš in del nas, ki te imamo radi, ki te vedno znova in znova spajamo z bralci, gledalci in drugimi sopotniki. Lepo te je brati, listati in čutiti našo, zdaj že tvojo energijo, namenjeno bralcu. Energijo, ki preprosto je, pa če v to verjameš ali ne, energijo, ki te dela živega. Dragi jubilant. Skozi pretok tvojih žil, po katerih se pretakajo besede izjemnih piscev naše medijske hiše, in skozi utrip tvojega srca, ki v vsakem bralcu utripa z drugačno frekvenco, čutim globoko hvaležnost do Boštjana, ki te pražnje oblači, do Žive za njeno predanost uredniški vsebini, do Mojce in njene vdanosti ter občutka za novinarsko profesionalnost, do Anite zaradi njene odlične organizacije in marketinške zavzetosti, do Nine za njeno pomoč, do Marka, Vesne, Jureta za vsestransko tvorno soustvarjanje, do Slobodana za požrtvovalni osebni prispevek in nešteto priložnosti za izmenjavo mnenj, do Petre za ustvarjanje programsko televizijskega utripa ter njeno predanost, do Irene za vso poslovno modrost, ki je pripeljala do stotice. In do vseh tukaj neimenovanih, a sijajnih posameznikov, katerih energija je ujeta v tvoje strani, ki jih ti, dragi sopotnik Vašega mesečnika, pravkar prebiraš. Iz uredništva Vašega mesečnika vam voščimo v letu 2014 pogled na življenje s svetlejše strani.

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o. Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 100 - december 2013

Odgovorna urednica: Irena Vide Glavna urednica: Živa Zakšek Specialisti za globoki vlek 07/ 36 35 331

Že 20 let z vami

šolSki center Novo mesto

www.sc-nm.com Srečno 2014!

Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Mesojedec, Vesna Lakner Sofrić, Petra Prijanovič

www.grm-nm.si Srečno 2014!

Srečno 2014! TELEVIZIJA

Lektoriranje: Živa Zakšek

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mesto Telefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870 www.vaskanal.com Marketing in oglaševanje: tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877 e-mail: marketing@tv-nm.si

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p. Tisk: SET d. o. o., Ljubljana - Polje Distribucija: Pošta Slovenije, d. o. o. Št. vpisa v razvid medijev: 803 Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter oglasov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Grafika: Dušan Vukčevič

št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

3


jubilej

Kako nastaja Vaš mesečnik

Od zamisli do bralcev Še se spomnite, ko ste morali v šoli napisati spis? Pred vami prazen list, ki ga je treba zapolniti z dobro vsebino. Taka je tudi zgodba Vašega mesečnika, le da je tukaj več deset praznih listov – kdo jih bo zapolnil prej: novinarji ali tržniki? Vsak izvod v nabiralniku je rezultat trdega dela obojih. Ne le njih, ampak še številnih sodelavcev in sodelavk. Vseh deset let. Besedilo: Mojca Kren, Živa Zakšek; foto: Vaš mesečnik

IZ RAČUNALNIKA SE KAR KADI – Tako je, če se mudi in ti za ovratnik diha Živa. „Tvoj prispevek potrebujem čez 10 min! Kaj še čakaš?!“ Marko hitro piše prispevek, da mu ga uspe oddati v roku. EKSPLOZIJA IDEJ – Razmetana miza, vretje zamisli, kaj vse bi lahko ovekovečili v naslednji številki Vašega mesečnika. Prostora zagotovo ne bo za vse načrtovane zgodbe. In uredniški odbor z odgovorno urednico Ireno Vide na čelu odloča, kaj je tisti hip najbolj aktualno. ZASLIŠEVANJE SOGOVORNIKA – Nobena stvar se ne naredi sama. Z diktafonom in fotoaparatom je treba iti na teren, še prej se dobro pripraviti, da lahko sogovornika temeljito izprašamo in dobimo vse želene odgovore. Mojca želi najprej odgovore, časa za kavo bo še dovolj!

UTRIP PROGRAMA – Vaš mesečnik odseva program Vašega kanala, zato za njegovo čim večjo prepoznavnost v časopisu poskrbi Petra.

Desetletje skozi Vaš mesečnik

2004

•  Marca luč sveta zagleda prva številka Vašega mesečnika. •  TV Vaš kanal kot prvi medij prejme zlati list Rastoče knjige. •  Novomeška Krka obeleži pol stoletja delovanja.

4

Vaš mesečnik

2005

•  Dolenjska prestolnica z APT dobi profesionalno gledališče. •  Adria Mobil v Novem mestu odpre vrata nove tovarne.

2006

•  Prelomno leto za Cerkev – ustanovljena tudi novomeška škofija. •  Delovati začne prva v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi. •  Dnevno-informativna oddaja Novice zasije v novi preobleki.

2007

•  V Posavju se od slovenskega tolarja poslovijo s spominskim pohodom. •  V Boštanju se z največjim kresom vpišejo v Guinnessovo knjigo. •  Gledalci TV Vaš kanal spremljajo že 300. oddajo Krono šport.

2008

•  V Novem mestu s Podbreznikom zaživi pravo malo novo mesto. •  Primož Kozmus se v metu kladiva zavihti na olimpijski vrh. •  500. oddajo Smo dobri gospodarji? pospremi veličastna prireditev. št. 100, december 2013


jubilej ŽIVČNA VOJNA – Bitka s časom je vedno neizprosna. Prostora premalo, prispevkov preveč, vedno bi še zadnji hip radi kaj umestili v časopis, zato mora biti naš Boštjan precej potrpežljiv pa hkrati tudi iznajdljiv in kreativen, kako bralcu vsebine približati na čim bolj privlačen način. In ni vedno lahko!

o Vašem i č u j l k Pravi iku v sredo, mesečn cembra, 18. de . uri ob 20 KAKŠEN OGLAS BI ŽELELI – Ta stavek je največkrat slišati iz ust naših zagnanih, vztrajnih in nepopustljivih tržnikov. Je že tako, da so oglasi tisti, ki sploh omogočijo izid vsakega časopisa. V Anitini pisarni tako telefoni zvonijo ves dan. Še dobro, da ne pregorijo. ZELENA LUČ – Zadnjo piko na i postavi odgovorna urednica. In ni tako enostavno kot pri semaforjih, kjer zelena luč posveti v določenih časovnih intervalih. Včasih jo čakamo dolgo, saj je naša skupna želja, da je časopis čim boljši. Hkrati pa ne smemo zamuditi roka.

KAJ ČE ZMANJKA BARVE – No, to se še ni zgodilo. Vaš mesečnik je vedno bil v vaših nabiralnikih. Oblikovanega pošljemo v tiskarno, kjer stroji noč in dan ropotajo, da natisnejo vsebine, ki jih berete.

PREDZADNJA POSTAJA – Časopisi romajo na pošto, pismonoše vzamejo vsak svoj kup in ga razdelijo po svojih okoliših. Poštar Božo to delo že tako obvlada, da so nabiralniki v hipu polni.

Zahvaljujemo se vsem zvestim oglaševalcem, ki ste 10 let verjeli in zaupali v blagovno znamko Vaš mesečnik ter skupaj z nami pisali nepozabne zgodbe. Želimo vam srečno 2014! Ekipa Vašega mesečnika

Desetletje skozi Vaš mesečnik

2009

•  Leto zaznamuje 110. obletnica rojstva likovnika Božidarja Jakca. •  Od decembra je program TV Vaš kanal viden tudi v digitalni tehniki v osrednji medijski krajini center.

št. 100, december 2013

2010

•  TV Vaš kanal postane bogatejša za dopisništvo v Posavju. •  Oktober zaznamujejo poplave, kot jih ne pomnijo. •  1. decembra ugasne analogni signal, pride čas popolne digitalizacije.

2011

•  Nekoč nadvse priljubljena katrca sreča abrahama. •  Jeseni se poslovita legendarna Lojze Slak in Tone Pavček.

2012

•  Novo mesto zaživi kot Evropska prestolnica kulture. •  Kolpa in Krka odeti v leden objem. •  Verica Marušič v 500. oddaji Vaš krog sklene enajst let nepozabnih zgodb.

2013

•  Hrvaška turistična skupnost TV Vaš kanal podeli drugo zlatno penkalo. •  V Šentrupertu odprejo edinstven muzej na prostem – Deželo kozolcev.

Vaš mesečnik

5


jubilej

Kako se je zgodba o Vašem mesečniku začela

»Imeli bomo svoj časopis«

Po desetih letih so na istem mestu v Gostilni Šekoranja na Bizeljskem stoti številki časopisa Vaš mesečnik nazdravili: lastnik gostilne Sine Šekoranja ter Irena Vide, Goran Rovan, Slobodan Jovič in Boštjan Colarič – še vedno aktivni soustvarjalci.

Kot bi se zgodilo včeraj Sedemo za isto mizo. Birt in mi štirje, ki smo aktivno snovali prve poteze Vašega mesečnika. Skozi kritičen pogled in bežno analizo desetletja se skozi pogovor in diskusijo rišejo podobe nove, tokrat jubilejne – stote številke. Le da tokrat brez Tatjane, ki je bila tedaj z nami in tudi prispevala k njegovemu rojstvu. Hvala vam, kolegi, za izjemno skupno zgodbo, za tisoče dragocenih trenutkov in spoznanj, ki jih še vedno delimo skupaj. Ne vem, ali so tedaj vsi verjeli v mojo idejo, a se je tudi zaradi optimizma zbranih in pravih potez privržencev zelo kmalu preoblikovala v odločitev in dragocen projekt: Vaš mesečnik Pa vendarle bi brez Ane, ki je botrovala njegovemu poletu, in Milana, ki mu je s »svojimi strankami« ostal zvest skoraj celo desetletje, brez Jožeta in Tomice, ki sta oblikovalsko tkala prve strani nove edicije, fotografa Aljoše, mnogih vrlih novinarjev in tržnikov in brez Žive, ki je v zadnjem obdobju vpeta v vse njegove pore, tako bogate in izbrane bere zapisanega ne bilo. Hvala vsem, počaščena sem, da lahko sodelujem s tako profesionalno in ustvarjalno ekipo.

Irena Vide

Imeli bomo svoj časopis Stavek, da naj bi TV Vaš kanal dobila svoj lasten časopis, je pred desetimi leti v prvih decembrskih

6

Vaš mesečnik

dneh po končanem sestanku izrekla direktorica Irena Vide. Spomnim se, da sem se pri vratih pisarne ustavil in jo začudeno pogledal. »Razmišljam že nekaj časa, da bi začeli izdajati svoj časopis, v katerem bi pisali o televizijskih vsebinah, pa program TV Vaš kanal bi objavljali, s pomočjo pisane besede bi še bolj poglobili stik z našimi gledalci …« Zamrmral sem si v brado – zanimivo, ampak ne vem če bo to šlo …Nadaljevanje se je odvijalo zelo hitro, v dobrem tednu je ideja »meso postala«, oblikovala se je ekipa, ki je začela razmišljati, kakšen naj bo ta naš časopis, pa o obliki smo razpredali pa kakšno ime mu bomo dali pa … koliko je bilo še teh vprašanj.

Prvo srečanje 24. januarja 2004 smo se v Gostilni Šekoranja na Bizeljskem sestali Irena Vide, ki si je omislila časopis, Goran Rovan, Boštjan Colarič, Tatjana Petrič in pisec teh vrstic. Ne vem natanko, kako to, da nas je pot na ustanovitveni sestanek zanesla na Bizeljsko, dobro pa se spominjam izredno živahnega večera v »Sinekovi gostilni«. Imeli so namreč nekakšno praznovanje. Če se danes, desetletje po tem ozrem nazaj, ugotavljam, da je praznična kulisa v eni najboljših tradicionalnih slovenskih gostiln bila pravšnja za popotnico novemu časopisu. V dobrem vzdušju smo mu izbrali tudi ime – med množico predlogov

je bilo soglasno odločeno in izbrano: Vaš mesečnik! Dva meseca pozneje, marca 2004, je izšla prva številka Vašega mesečnika. »A sve su ostalo nianse,« oznanja panonski mornar Dorđe Balašević.

Za isto mizo Po desetih letih in pred izidom jubilejne stote številke časopisa, se zberemo na istem kraju – na Bizeljskem v Gostilni Šekoranja. Irena, Goran, Boštjan in jaz sedemo za isto mizo. »Gazda Sinek« nas želi posesti k bolj »nobel mizi«, a mu v en glas povemo, da se je prav za to mizo, ob oknu in vratih, kjer se je nekoč vstopalo v gostilno, rodil Vaš mesečnik. Sine Šekoranja je vidno ganjen: »Ponosen sem, da je to bilo pri meni.« In smo, priznam, ponosni tudi mi, da je to tako, nazdravili z odlično modro frankinjo.

Slobodan Jovič

Je res minilo že 10 let? Kar ne morem verjeti, da smo se pred desetimi leti odločili, da gremo v projekt Vaš mesečnik. Takrat še ni imel današnjega imena – Vaš mesečnik, pa tudi „lunce“ v logotipu ne. In vse to se je, kot kaže, zadržalo vseh deset let. Verjetno takrat nihče od nas, ki smo sedeli za mizo, nismo verjeli, da bi lahko ta zgodba trajala toliko časa. Sam sem bil polno vpet v ustvarjanje časopisa do konca leta 2008, a še vedno sode-

lujem, kolikor je bilo treba. Zato pa sem bil toliko bolj intenzivno poleg pri njegovem rojevanju in porodnih krčih, ki so se kazali v mnogih neprespanih nočeh in urah pred računalnikom s telefonom v roki, razpet med urednico in sodelavci, med postavljavci časopisa in oglaševalci. Zdaj se seveda čudim, da je pred nami stota številka. In moram priznati, da sem kar malo ponosen na to, saj se danes s tem lahko pohvalijo le redki.

Goran Rovan

Moj prvi stik Moj prvi stik z Vašim mesečnikom je bila zasnova logotipa. Po enem letu izhajanja sem se zaposlil na TV Vaš kanal, kjer sem poleg ostalih del skrbel predvsem za grafično podobo časopisa, kar počnem še danes. Užitek je delati, ko imaš za določene postavitve dober material. Dobro napisan intervju, ki ima vse potrebne sestavine, kot so izvlečki posameznih misli, podpisi k slikam, raznovrstne in tehnično dobre fotografije. Iz takega materiala se da narediti dobre postavitve. Seveda pa je treba krmariti tudi, ko dobiš slabše fotke, predolge tekste, da iz tega nekaj nastane. Kajti bralci ne berejo prispevkov sosledno. Morda najprej pritegne dobra fotka, dober naslov, kakšen izvleček/poudarek iz besedila ali podpis k fotografiji. In velikokrat jih to premami k branju celotnega prispevka.

Boštjan Colarič

št. 100, december 2013


»Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji in TV Vaš Kanal sta tudi letos nadaljevali tradicionalno uspešno sodelovanje. Gledalcem smo predstavili hrvaške obmejne regije, ki mejijo na Slovenijo, in sicer Međimursko, Koprivniško, Zagrebško, Varaždinsko, Karlovško in Krapinsko-Zagorsko regijo, je izpostavil Goran Blažić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. »Oddaje so bile zelo odmevne, saj smo jih predvajali v letu, ko je Hrvaška vstopila v Evropsko unijo. Medijski projekt v osrednjem regionalnem televizijskem programu Vaš kanal je pripomogel k povečanemu obisku slovenskih gostov v omenjenih regijah ter večji prepoznavnosti turistične ponudbe notranjosti Hrvaške,« je pojasnil. »V prihodnjem letu načrtujemo nova presenečenja za gledalce. Spoznavali bodo hrvaške avtohtone kulinarične specialitete, ki jih bodo pripravljali najbolj znani hrvaški kuharji, celotno zgodbo bomo popestrili z lokalnimi zanimivostmi in lepimi nagradami,« je Blažič delno razkril nov skupni medijski projekt, ki ga bodo na TV Vaš kanal predvajali prihodnje leto od februarja do maja. Hrvaški turizem se tudi letos lahko pohvali z odličnimi rezultati na slovenskem trgu. Slovenci smo ustvarili 1,2 milijona prihodov in več kot 7,5 milijonov nočitev, kar

predstavlja več kot deset odstotkov celotnega turističnega prometa hrvaškega turizma in povečanje

Revoz vodi Patrice Haettel

dveh mesecih predvsem spoznaval tovarno in zaposlene, pa tudi Slovenijo, kamor se je preselil skupaj s svojo družino. Že ob prvem srečanju z zaposlenimi je obljubil, da si bo prizadeval čim prej naučiti slovenskega jezika. Da je na dobri poti, priča nagovor Revozovim jubilantom, ki ga je – po le dobrem mesecu in pol v tovarni – že prebral v slovenščini.

Potem ko je prvi mož Revoza Aleš Bratož sprejel nov izziv – funkcijo generalnega direktorja industrijske podružnice Oyak Renault v Turčiji – je Nadzorni svet Revoza kot novega predsednika uprave potrdil

št. 100, december 2013

milijonov turistov, ki so ustvarili 71 milijonov nočitev.  U. V. M.

Silvestrski večer na televiziji Vaš kanal: smeh, glasba in ... V mestih ob hrvaški obali vsako leto pripravijo pester novoletni program. Še posebej veselo bo na najdaljšo noč v Dubrovniku, kjer v novo leto tradicionalno vstopijo na Stradunu. Praznični program so v Ljubljani v družbi Gorana Blažića, direktorja Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji, predstavili Romana Vlašić, direktorica Turistične skupnosti mesta Dubrovnik, ter predstavnika dubrovniškega turizma, Jelka Tepšić in Ivo Mujo.

TPV dopolnjuje program vozil

Patricea Haettela. Ta je svojo poklicno pot začel v naftni industriji, in sicer v francoskih podjetjih Elf, Atofina in Total, nato pa se je leta 2005 pridružil Renaultovi mehanski tovarni Cléon v Franciji. Leta 2012 je bil imenovan za direktorja mehanske tovarne Valladolid v Španiji, od 1. oktobra 2013 dalje pa za direktorja tovarne in predsednika uprave Revoza. 40-letni Patrice Haettel pravi, da je v prvih

za dobre tri odstotke v primerjavi z lanskim letom. Letos je našo južno sosedo obiskalo več kot 12

Skupina TPV temelji na več kot polstoletni tradiciji proizvodnje vozil v Novem mestu. V preteklosti je svojo prepoznavnost gradila na trženju avtomobilskih delov, kar so sedaj organizirali v poslovni diviziji AvtoIN. V prihodnje pa bodo več

pozornosti posvetili tudi prodaji avtomobilov in priklopnikov, ki jo izvajajo v poslovni diviziji Vozila. Divizija Vozila povezuje naslednje produktne programe: lahke tovorne prikolice, prodaja vozil ter predelava vozil. Lahke tovorne prikolice razvijajo, proizvajajo in tržijo na evropskem trgu. Prodaja vozil je vezana na lokalni trg po koncesijskih pogodbah s proizvajalci osebnih avtomobilov, lastno prodajo rabljenih vozil, servisiranjem vozil ter prodajo in servisiranjem lahkih tovornih prikolic. Predelava vozil nudi kupcem predelavo, dodelavo in nadgradnjo različnih vozil po njihovih potrebah in zamislih, ki jih lahko razvijejo sami ali z rešitvami največjih evropskih predelovalcev vozil, s katerimi so sklenili pogodbe o poslovnem sodelovanju.

Kompas Novo mesto z optimizmom naprej

V Kompasu Novo mesto zaključujejo letošnje leto z zmernim optimizmom. Kljub manj prijaznim časom in manjšemu številu zaposlenih so uspeli zadržati promet na nivoju preteklih let. Pri tem je opazen trend povečanja povpraševa-

Bodite v naši družbi od 20. ure dalje!

nja po letalskih vozovnicah in povpraševanje po izletih s strokovnimi vsebinami in delavnicami. Zato so se bodo v Kompasu specializirali prav za t. i. izobraževalni turizem za šolske skupine, kolektive, upokojence, društva, agencije, ipd. in oglede primerov dobrih praks z različnih področij gospodarstva, ki jih je na Dolenjskem in v Sloveniji

veliko. Programi bodo namenjeni domačim in tujim skupinam, za njihovo izvedbo pa se bodo povezali tudi z različnimi renomiranimi posamezniki in ustanovami. Novost pripravljajo tudi na področju turizma v zidanicah, ki jih bodo opremili s QR kodami in posebnimi razglednicami, s katerimi bodo povečali kvaliteto turističnih informacij in prepoznavnosti zidanic in regije nasploh. Vaš mesečnik

7

gospodarstvo

Slovenci s TV Vaš Kanal spoznavajo Hrvaško


h i n t n a k i P

Dobrodelna akcija Posavcev in TV Vaš kanal

Skupaj za mamograf – skupaj za zdravje December je čas za dobrodelno noto. Splošna bolnišnica Brežice nujno potrebuje sodoben digitalni mamograf, za nakup katerega so del sredstev že zbrali z dobrodelnim koncertom v Brežicah in studijsko oddajo na TV Vaš kanal. Še vedno je čas, da sodelujete v dobrodelni akciji tudi bralci in bralke Vašega mesečnika.

Sodelujte v dobrodelni akciji!

Tokrat odgovarja Dedek Mraz.

vam je zgodila?

Najbolj nora stvar, ki se

Tista leta, ko smo na Glavni trg v Novem mestu prihajali s konjeniki in kočijami, v katere so bili vpreženi pravi lipicanci. A zgodilo se je, da so se sicer vsega vajeni konji splašili ob nepopisni gneči na trgu in ni manjkalo veliko, da bi prišlo do tragedije

si želeli spoznati in zakaj?

Katero znano osebnost bi

Dedek Mraz tako rekoč pozna vse znane osebe že od njihovih otroških let. S starostjo se sicer nekoliko spremenijo, a srečanja z mano nikoli ne pozabijo. Enako je tudi s tistimi, ki nikoli ne bodo prišli na prve strani časopisov ali ekranov, ampak so kljub temu vsi zapisani v mojem srcu z veliki začetnicami.

četi dneva?

Brez česa ne morete za-

Vsako jutro si popestrim z odličnim metinim čajem.

Hm, ja, prva in zadnja je Vaša

prva

služba?

to, kar sem, delam in kar bom delal vse do takrat, dokler bodo otroci v svojih srčkih želeli, da pridem in jih obdarim.

Kakšen

Pikantno je za vas ... piškot, hm, ingverjev mogoče. Ja, to bo, če bi se škratje zmotili in dali v piškote preveč ingverja. Ampak k sreči je nadzor vsega zelo strog, zato bi težko omenil, da je kaj pikantnega pri nas, hehehe.

8

Vaš mesečnik

Pošljite SMS na številko 1919 s ključno besedo POSAVJE in darujte 1 EUR za nakup mamografa.

Pogovor v studiu z organizatorji in utrinke s koncerta v Brežicah si oglejte na TV Vaš kanal v soboto, 14. decembra, ob 15.30.

Galeb svet perila

www.galeb-trade.si

Zahvaljujemo se vsem zvestim kupcem za letošnje zaupanje. Želimo vesele praznike ter veliko prijaznih trenutkov v novem letu 2014

Galeb • Triumph • Lisca Calida • Pounje • Snelly Glavni trg 29, Novo Mesto, Tel: 07 3323 545 št. 100, december 2013


Novica meseca za novico leta V Vašem mesečniku smo vsak mesec po izboru uredništva TV Vaš kanal objavili pet prispevkov iz dnevno-informativne oddaje Novice. Med predlaganimi prispevki ste lahko izbrali tistega, za katerega ste menili, da si zasluži naziv novica meseca. Tokrat objavljamo predloge za novico mesca novembra. Predloge za novico meseca decembra bomo objavili na spletni strani www.vaskanal.com, kjer bomo tudi objavili, kateri prispevek bo dobil največ glasov in kdo bo srečni izžrebanec, ki je sode-

loval pri glasovanju. Še vedno pa lahko glasujete tudi za novico meseca oktobra – predlogi so prav tako objavljeni na spletni strani. Svoj glas za novici meseca oktobra in novembra pošljite najkasneje do 22. decembra na vasmesecnik@tv-nm.si ali pa pošljite izpolnjeni kuponček na naslov Televizija Vaš kanal, Podbevškova 12, Novo mesto. Na www.vaskanal.com si lahko ogledate predlagane novice in dobite več informacij o nagradni igri.

Med prispelimi glasovi bomo izžrebali nagrajenko ali nagrajenca, ki ji/mu Gostišče Vovko podarja kosilo za dve osebi.

Predlagani prispevki za novico meseca NOVEMBRA:

1

GAŠPERIČ DOBIL JEŽKA – V okviru Festivala slovenskega šansona so Belokranjcu Toniju Gašperiču podelili Ježkovo nagrado, ki jo je dobil znani. Ustvarja že skoraj pol stoletja, piše, nastopa na domačih in tujih odrih.

2

3

4

5

ŠOLSKI CENTER PRAZNUJE – V znamenju okroglih številk je potekala slavnostna akademija na novomeškem šolskem centru – največjem centru v Sloveniji, nasledniku bogate zgodovine, ki se v tem prostoru odvija od leta 1873.

ZA PRIDELAVO RAŠKE ČEBULE – Več posavskih društev se je združilo pri promociji lokalne hrane. Oživili naj bi pridelavo raške čebule, ki je že dolgo nihče več ne sadi za trg. V sklopu tega bodo jeseni odprli tudi trgovino.

SLOVESNO V MOKRONOGU – V Mokronogu so odprli kar štiri pridobitve, skupaj vredne več kot 1,8 milijona evrov. Energetsko so obnovili upravno-kulturno središče in osnovno šolo, preselili pošto in prenovili zdravstveni dom.

RAFTARJEM BRONASTA MEDALJA – Člani Rafting kluba Gimpex Straža so na svetovnem prvenstvu osvojili bron v disciplini dvobojevanje. V polfinalu jih je premagala ekipa Čila, v boju za bron pa so prepričljivo premagali Ruse.

Novica meseca NOVEMBRA: Ime in priimek: Naslov: Telefonska številka:

št. 100, december 2013

Izpolnjeno glasovnico pošljite do 22. decembra 2013na naslov: Televizija Novo mesto, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto s pripisom "Novica meseca"

Novica meseca septembra Med predlaganimi pris­pevki za novico meseca septembra ste izbrali prispevek SKOKI V KRKO. Nagrado, ki jo podarja Gostišče Vovko, je prejela Nada Grum iz Škofljice.

Vaš mesečnik

9


40 letna tradicija

ŠKROPILNICE/ NAMAKALNI SISTEMI

Mirka Vadnova 22, 4000 Kranj T.: 04/204 14 79 M: 040/831 441 E: vrecek@vrecek-agro.si

PEČI ZA CENTRALNO OGREVANJE HITOP

trda goriva in olje KOMBINIRANE PEČI • na ZA CENTRALNO OPREMA OGREVANJE NA TRDA• na O lesne sekance GORIVA IN OLJE ČN ZA HIŠNE E • na pelete SR 14! LJUBLJENČKE

20

• Ovratnice proti lajanju (na zvok, s pršilom, statične) • Daljinski upravljalci za šolanje psov • Nevidne – vkopane ograje za pse • Vrata za mačke in pse • Pitniki in avtomat zelo visok izkoristek  majhne dimenzije ski (digitalizirani)  izdelava po naročilu  prodaja kombiniranih bojlerjev Ob nakupu peletnega gorilnika dozirniki hrane  možnost ogrevanja na lesne sekance in pelete 

vampeči podarimo vinjeto 2A za 2014! 40-letna tradicija (začetki izdelovanja v Britofu pri Kranju)

www.vrecek-agro.si Pravo in zračno orožje, loki, samostreli

škropilnice

pršilniki

črpalke z elektro in bencinskim motorjem

traktorske črpalke za namakanje

samokolnice

črpalke za pretok gnojevke

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si

Gostilna Pr‘leseni žlici

www.zlica.si Se vidimo!

Srečno 2014! Kmečki kvartet

Cenjene goste in prijatelje, vabimo na naše dnevne jedi kot so: Kmečki kvartet Hrustljavo zapečena rebrca Hrustljavo zapečeno postrv Za ostale jedi prosim preverite našo spletno stran www.zlica.si

Hrustljava rebrca

POGOSTITVE: - za zaključene družbe - novoletna srečanja - poroke

Srečno in zdravo 2014!

V decembru do - 50% popusta na izbrane kuhinjske modele

Pogostitve

INFO:

07-33-24-065 051-342 092 Marijanov@gmail.com Podbevškova ulica 2 Novo mesto

Možnost na 36 obrokov

Delovni čas: PON-PET 9 - 20 h sobota 9-13h

srečno, zdravo in uspešno 2014! 10

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


ugodnA ponudbA kreditiranja Za kupce stanovanj v večstanovanjskem objektu Podbreznik v Novem mestu smo pripravili posebno ugodno ponudbo kreditiranja z dobo vračila do vključno 30 let. Preverite podrobnosti ponudbe na spletni strani: http://www.abanka.si/krediti/ ugodneje-do-nepremicnine.

Vabimo vse investitorje in kupce, da izkoristijo priložnost in se odločijo za nakup: • zazidljivih zemljišč velikosti od 3.300 m2 dalje za lastno poslovno/proizvodno/storitveno gradnjo • zazidljivih zemljišč velikosti od 600 m2 dalje za lastno individualno gradnjo samostojnih hiš Za informacije o ponudbi ter ogled pokličite 041 754 382, vodja prodajne službe Boštjan Blatnik št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

11


intervju

INTERVJU Z ALOJZIJEM MUHIČEM, županom Mestne občine Novo mesto

Vsi vemo, da so odpadki »hud biznis« Zgodba o najemni pogodbi za novomeški razvojno izobraževalni center je bila vroča že v letu 2011, ko so se zaposleni iz nekdanjih prostorov na Ljubljanski cesti selili na Topliško. Zdaj pa se je ponovila. Podobno je z gradnjo druge faze CeROD-a. „Z zadovoljstvom lahko trdim, da smo zadevo papirnato in finančno uredili. Pred kratkim sem bil s predstavniki CeROD-a na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ki je dokončno potrdilo projekt v pri prijavi načrtovani obliki in dimenzijah. Zato bomo z olajšanjem pristopili k izvedbi projekta in ga zaključili v načrtovanem obdobju,“ pravi župan Alojzij Muhič, sicer zadovoljen z izplenom v letu 2013, ko so bile v ospredju naložbe na področju komunalne infrastrukture in energetskih sanacij objektov. Mojca Kren Boštjan Colarič, Matej R. Škof „„ Pogodba za najem prostorov, v katere se je preselil novomeški RIC, je sporna. Tako vsaj trdi opozicija, to ste priznali tudi sami. Zdaj vam grozi kazenska ovadba. Kako se boste oziroma ste se odzvali na situacijo? Situacija je veliko bolj kompleksna, kot se zdi na prvi pogled. Pogodba sama po sebi ni sporna, saj so jo sestavljali pravni strokovnjaki in pregledali ugledni odvetniki. Overjena je bila pri notarju. In če se kaj razumem na pravo, bi me na nezakonitost ali nedopustnost pogodbe morali opozoriti pravni strokovnjaki. Vendar so tako mene kot občinski svet na eni od sej v letu 2012 prepričevali o zakonitosti pogodbe. V pogodbi je sporen znesek, ki opredeljuje višino najemnine in materialnih stroškov ter zaračunavanje parkirnih mest. Ta sporna pogodbena dejstva, ki se nanašajo na finančne obveznosti, so bila predmet pogovorov in pogajanj s Protektom Dolenjska že takoj po podpisu, ko so na občino začeli prihajati prvi računi. Iskanje rešitev ne poteka od včeraj, temveč traja že več kot leto in pol. Očitno pa je, da trenutni situaciji in zahtevi po pospešeni rešitvi problema botrujejo močan pritisk občinskih svetnikov in medijev ter slabe finančne napovedi za prihodnje leto. Dejstvo je tudi, da prihaja predvolilni čas, ko je treba pridobivati politične točke na račun afer, demagogije in manipulacije. Za sejo občinskega sveta, ki bo 19. decembra, imam pripravljene predloge reševanja nastale situaci-

12

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


vim okoliščinam se je tudi podpora projektu pri posameznih županih spremenila v načrtno rušenje projekta CeROD-a II. Vsi vemo, da so odpadki »hud biznis«, kar so naknadno ugotovili tudi drugi župani, predvsem s posavskega območja in so začeli zavirati procese razvoja ter gradnje druge faze projekta. Sistematično so začeli rušiti projekt na pristojnem ministrstvu, zgradili svoje zasebne obrate predelave smeti in sortirnice. Začeli so s premišljeno medijsko vojno in s tem zasadili dvom o pravilnosti, transparentnosti in velikosti projekta. Mestna občina Novo mesto, ki vodi projekt, zadeve v javnosti ni demantirala, dokler nismo dobili končnega odgovora, sklepa in pogodbe s strani pristojnega ministrstva. Zato danes, ko imamo odločbo ministra o višini sredstev, ki je takšna, kot je bila v začetku načrtovana (48 % kohezijski sklad, 8 % država in preostali del lokalne skupnosti glede na število prebivalcev), lahko z gotovostjo trdim, da smo delali pravilno in transparentno, napadi posameznih občin pa so bili neupravičeni.

Dejstvo je tudi, da prihaja predvolilni čas, ko je treba pridobivati politične točke na račun afer, demagogije in manipulacije.

„„ Še ena vroča tema so odpadki oziroma gradnja druge faze CeROD-a. Posavci vam očitajo nepreglednost postopkov, prevelik oziroma predrag projekt glede na potrebe Dolenjcev, Posavcev in Belokranjcev. Zakaj ste vztrajali pri takšnem projektu? Projekt CeROD II je nadaljevanje projekta, ki se je začel še v obdobju gospodarske konjunkture. Prva faza je bila načrtovana v povsem drugačnih gospodarskih pogojih, kot jih poznamo danes. Sledi ji druga faza, ki projekt nadgrajuje. V časih, ko smo pripravljali projektno dokumentacijo za CeROD II, je bila sestava lokalnih skupnosti drugačna, nastalo je nekaj novih občin, nekateri župani so se zamenjali in niso poznali kontinuitete tega projekta. Primerno tem no-

Prenova mestnega stadiona Portoval št. 100, december 2013

„„ Kako bi ocenili leto 2013, kateri so bili najpomembnejši dosežki? Menim, da je bilo leto 2013 za Mestno občino Novo mesto uspešno. Izvedli smo kar nekaj uspešnih projektov na področju izgradnje ali obnove komunalne infrastrukture, energetske sanacije objektov, manjših investicijskih posegov in obnov na šolah, vrtcih in kulturnih objektih ter otroških igriščih. Na področju družbenih dejavnosti smo v sodelovanju z

intervju

je. Z gotovostjo pa lahko trdim, da si RIC s svojo dejavnostjo in velikim številom uporabnikov zasluži kakovostne pogoje dela, da je izbrana lokacija zelo primerna zaradi bližine avtobusne in železniške postaje (strinjam pa se, da cena najema in materialnih stroškov ni primerna), saj so obiskovalci programov upokojenci, ljudje z nižjimi dohodki, osebe z nedokončano osnovno ali srednjo šolo ter drugi. Glede kazenske ovadbe nimam strahu, saj je korupcija, ki jo očitajo posamezni svetniki, v večini primerov sledljiva. Policija, kriminalisti in druge institucije, ki raziskujejo gospodarski kriminal, lahko kadar koli potrkajo na moja vrata, preverijo premoženje, njegov izvor in izvor mojega denarnega toka. Absolutno nobenega strahu nimam, da bi odkrili nezakonito pridobitev premoženja ali denarja.

Celovita obnova Kandijske ceste v Novem mestu različnimi strokovnjaki ali institucijami realizirali nekaj pomembnih projektov. Tako smo končno dobili romsko strategijo, začeli smo razvijati socialno podjetništvo, aktivneje je začel delovati podjetniški inkubator v Podbrezniku, bilo je nekaj odličnih kulturnih produkcij ter uspešni Novomeški poletni večeri, gostili smo tudi pomembne mednarodne dogodke, kot so svetovni turnir v tajskem boksu, igre prijateljstva, mednarodni nogometni turnir, odprli smo medgeneracijsko središče v prostorih Društva upokojencev Novo mesto. Vsekakor si teh uspehov ne moremo lastiti zgolj kot občina, saj so jih izvajali različni organizatorji, društva in javni zavodi. A brez strokovnega sodelovanja in finančne podpore občine ne bi bili tako uspešni. Takšne izkušnje nas učijo, da je prihodnost kakovostnega dela v partnerstvu, sodelovanju in mreženju idej, znanj, denarja, organizacije dogodkov in izvedbe. Vsi, ki mestno občino vidijo kot partnerja in ne kot sovražnika, z nami uspešno sodelujejo.

dje relativno hitro navadili na novi prometni režim, zadeve so stekle in danes imamo lepo, razširjeno in obnovljeno križišče v Kandiji, hidravlično izboljšan kanalizacijski in odtočni sistem. Skladno z usmeritvami EU glede svetlobnega (ne) onesneževanja prenavljamo tudi javno razsvetljavo. Naredili smo novo krožišče v Šentpetru pri Otočcu, kanalizacijski sistem v Birčni vasi, Prečni in Gabrju. Pomembna naložba je bila energetska sanacija Osnovne šole Bršljin. Predvsem sem bil vesel otroških nasmehov in zadovoljstva, da imajo po toliko letih “novo” šolo. Prav tako so letos “renesanso” doživeli otroška igrišča in športna infrastruktura. Bilo je tudi nekaj večjih posegov; obnova atletske steze na stadionu Portoval, sanacija in obnova garderob v Športni dvorani Marof. Prav tako smo po dolgih letih neurejenih medsebojnih razmer lastništvo velodroma v Češči vasi z ministrstva za obrambo prenesli na občino.

Policija, kriminalisti in druge institucije lahko kadar koli potrkajo na moja vrata.

„„ Katere naložbe so bile ključne? Letos so bile ključne naložbe na področju komunalne infrastrukture in energetskih sanacij objektov. Večina teh investicij je bila sofinancirana iz sredstev EU, države in občinskega proračuna. Izjemno sem ponosen na dejstvo, da imamo najsodobnejšo čistilno napravo v radiju 700 km, ki jo bomo uradno odprli še v decembru, saj imamo vse potrebne dokumente za njeno obratovanje (uporabno dovoljenje) in tudi urejen dostop. Prav tako sem ponosen na projekt Kandijske ceste, ki je lani in v začetku letošnjega leta povzročal kar nekaj vroče krvi v medijih in pri prebivalcih. Vendar so se lju-

„„ Nekatere naložbe ste začeli letos, a se bodo nadaljevale tudi v prihodnjem letu. Katere? Predvsem nadaljujemo projekte na področju komunalne infrastrukture (bršljinski most, kanalizacija v Gabrju, Češči vasi, Šentjoštu, Velikem Slatniku, Ždinji vasi, Pogancih). Nadaljevali bomo z energetskimi sanacijami objektov, kar bo odvisno tudi od deleža sofinanciranja države (Vrtec Metka, OŠ Grm). „„ Ko sva že pri proračunu – v pripravi je za leto 2014. Katere bodo ključne naložbe, kolikšen del proračuna zaznamujejo? Naslednje leto bo težko in zahtevno, ker je država s spremembami zakonodaje na področju financiraVaš mesečnik

13


intervju

nja lokalnih skupnosti zadeve zaostrila sebi v prid. To pomeni, da je občinam vzela izvirne prihodke, ki jih občine ustvarjamo. Ne vemo, kdaj bomo vračilo davkov, pobranih v občini, od države dobili v naš proračun, saj to ni jasno določeno, kot je bilo doslej, ko je država denar nakazovala trikrat letno ob točno določenih datumih. Če poenostavim, to pomeni, da bodo nelikvidnost državnega zdaj reševala sredstva iz občinskih proračunov. Zato se občine, predvsem mestne, intenzivno sestajamo v okviru Skupnosti občin Slovenije ter argumentiramo pritiskamo na državo, da bodo stvari dorečene in do občin pravične. Kljub črnogledim napovedim smo proračun poskušali oblikovati kar se da realno. V okviru tega smo načrtovali tudi razvojne projekte. Med njimi bi, poleg zgoraj naštetih, navedel tudi projekt obnove obzidja Šance, novomeške tržnice (če bomo uspeli najti kompromis z določenimi predstavniki civilne iniciative), obnovo kanalizacijskega in vodovodnega sistema na Glavnem trgu. Izpostavil bi še začetek obeleževanja 650. obletnice pridobitve mestnih pravic Novega mesta.

OŠ Šmihel. Znano je, da so tudi sredstva za CeROD II in javno razsvetljavo pridobljena iz EU in državnega proračuna. Takšni razpisi so zelo naporni v finančnem smislu, saj mora občina zagotoviti vsa sredstva, šele potem dobi denar povrnjen, kar je v današnjih časih ob zelo neugodnih kreditnih pogojih zelo zahtevna in nehvaležna naloga. Kljub oporekanju mojih nasprotnikov je bila v enem od slovenskih časopisov v oktobru 2013 objavljena tabela s podatki o črpanju EU sredstev mestnih občih. Tam je bilo razvidno, da smo pri črpanju druga najuspešnejša občina, takoj za Ljubljano.

Predvsem sem bil vesel otroških nasmehov in zadovoljstva, da imajo po toliko letih “novo” šolo.

„„ Uspeh občin večkrat ocenjujemo tudi po črpanju evropskih sredstev. Kolikšen delež letošnjih naložb je zagotovila Evropa in kaj pričakujete v letu 2014? Občina se prijavlja na večino razpisov, za katere lahko zagotovimo ustrezna sredstva. Enako bo tudi v prihodnje. Pričakujemo sredstva iz razpisa ministrstva za kulturo za obnovo obzidja Šance in Knjižnice Mirana Jarca, iz kohezijskih skladov pa sredstva za energetsko sanacijo vrtcev Otočec in Metka ter

„„ Kje so razlogi, da nekaterih načrtovanih projektov niste uresničili? Prišlo je leto 2013 in evropsko košarkarsko prvenstvo. Večnamenske športne dvorane v Novem mestu ni. Z današnjega zornega kota ne obžalujem, da prvenstva v Novem mestu ni bilo, saj rezultati, ki jih prikazujejo organizatorji, niso takšni, kot so jih pričakovali. Žal pa mi je, da ni večnamenske dvorane. Bo pa to izziv za bodočega župana. Seveda, v časih, ki bodo bolj naklonjeni naložbam v športno javno infrastrukturo. Naslednja zadeva, ki me boli, pa je oviranje projekta novomeške tržnice. Žal mi je, da v Novem mestu vsak projekt, ki predstavlja poseg v javni prostor, naleti na veliki odpor posameznikov, ki ga že v začetku rušijo. To, ko več energije vložiš v prepričevanje “civilnih iniciativ”, da je nekaj dobro za mesto, je zelo naporno in do začetka izvedbe zadeve razvodenijo, so prepojene z grenkobo in povsem razvrednotene. Včasih so pripombe upravičene, velikokrat

Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema

14

Vaš mesečnik

pa se najdejo zagrenjeni ljudje, ki so že vnaprej proti razvoju in vsem novim pobudam. „„ Ali bi, ko se ozrete na to leto, storili kaj drugače? Kaj in kako? Menim, da smo kot občina delali dobro. Vedno se lahko stvari naredi še boljše in treba je stremeti k višji kakovosti dela. Kaj bi naredil drugače? Ne vem. Lahko spreminjamo samo sebe, druge težko oziroma jih ne moremo in nimamo pravice. Če bi spreminjal sebe in če bi lahko, bi zamenjal “čip” v glavi in bil bolj odločen v določenih zadevah ter manj prizanesljiv do posameznikov in nekaterih odločitev. „„ Smo sredi veselega decembra. Kakšen program pred novim letom pripravljate? Zavod za turizem Novo mesto je organizacija, ki bi morala razmišljati o veselem decembru. Ne dvomim, da o tem ne razmišljajo,

vendar se vse ustavi pri finančnih konstrukcijah. Ko berem, da prestolnica zapravi 300 tisočakov za lučke in program, mi pa 30 tisoč evrov, sem v hudih dilemah. En pomislek je ta, da je v času recesije “nespodobno” zapravljati veliko denarja na kič in tisto, kar ni življenjskega pomena. Vendar pa je drugi pomislek ta, da je ljudem v temačnosti in depresivnosti današnjega časa treba ponuditi nekaj družabnosti in veselja. Zato sem mnenja, da je občanom treba ponuditi nekaj družabnih dogodkov, pa čeprav bolj skromno. Letos smo načrtovali, da bi nadaljevali z idejo Založbe Goga, ki je uspešno izvedla Novomeške poletne večere in razvijala koncept novomeškega Glavnega trga kot intimnega družabnega prostora za družine, naključne obiskovalce, mlajše in starejše. Nalogo smo zaupali Zavodu LokalPatriot, ki bo v sodelovanju z različnimi novomeškimi ustvarjalci poskušal ustvariti božično vzdušje na stojnicah, s programom, namenjenim predvsem otrokom, ob večerih pa z glasbenimi večeri različnih kantavtorjev, zborov in DJ-ev. Seveda, ne bo šlo brez vonja kuhanega vina, čaja, božičnih piškotov. Božični sejem z različnimi dogodki bo od 24. do 28. 12., ko bo zgornji del Glavnega trga ves čas zaprt. Silvestrski večer pa organizira zavod za turizem z gostom Petrom Lovšinom. „„ Prihodnje leto se vaš mandat izteka – boste kandidirali še za tretjega? Ne vem. Na mojo odločitev bo vplivalo več faktorjev. Prvi je moje zdravje, saj grem januarja na zahtevnejšo operacijo. Od nje so odvisni moje psiho-fizično počutje in nadaljnje odločitve v življenju. Naslednji dejavnik so občani in vprašanje, ali me sploh želijo kot župana v tretje, tretji pa moji “politični nasprotniki” in vprašanje, ali se mi ljubi ukvarjati z nizkimi udarci, napadi in negativno energijo protikandidatov ter “zganjati predvolilni cirkus”.

Energetska sanacija OŠ Bršljin št. 100, december 2013


NOVOMEšKI BOžICNI SEJEM

Glavni trg, 24.12. – 28.12. IndieCode Marijan Novina GOGS Novomeški mešani pevski zbori ZABAVNI Novomeški otroški pevski zbori PROGRAM Folklorna skupina KRES Soddiha Alex SEVERA GJURIN

Novomeški božicni sejem

OTVORITEV V TOREK, 24.12. ob 15.00 nagovor župana in nastop združenih otroških pevskih zborov

ŠKRATOVA DEŽELA

vsak dan od 16.00 do 18.00

Otroška predstava PRIDNOMER in obisk Božička Otroške delavnice z VILO MILO Otroške delavnice z DRPD; KMJ; JSKD

ZIMSKA DEŽELA JUJU BOKICA CMOKICA: poslikava obraza Pravljična branja Zvon (ne)želja

Društvo Julija

Pokrovitelj dogodka


INŠTALACIJE Samo Krušič

Hrušica 51 a, Novo mesto

GSM: 040 769 152

samokrusic@gmail.com

Srečno in zdravo 2014!

VO ST C AR N E UR M E L K

urarstvo Igor Klemenc, s.p., Sokolska 6 tel.: 07 33 24 314

Krška cesta 4b, Kostanjevica na Krki, kt.trsinar@siol.net

• izdelava brunaric • lesenih hiš • kozolcev • ut • ostrešij ...

Tel.: 07-30-81-448 Gsm: 041 651 435

SREČNo, ZDRAVo IN USPEŠNO 2014!

• Slikopleskarstvo • fasaderstvo • montaža mavčnih plošč

Boris Pakar s.p.

Gorenje sušice 17a, 8323 Uršna sela

vesel božič in srečno novo leto 2014!

Kmetijska apoteka in vinski laboratorij Novo mesto, 07/302 31 99

AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

»» ANALIZA VINA »» usluge vinskega laboratorija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla »» popravljamo napačen videz in slab okus vina »» čistila, barvila ... »» sredstva za kletarjenje IZKORISTITE NASVET AGRONOMA Delovni čas: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

Srečno in zdravo 2014!

Tel.: 041 803 411

Srečno, zdravo, uspešno in zadovoljno 2014!

Hladnikova 1, Novo mesto, Tel.: 07/384-44-33, e: naslov:knjigarna-kapitelj@siol.net

darila •  sveče •  CD-ji/DVD-ji •  jaslice, •  križi in kipi, •  rožni venci, •  voščilnice, •  slike 

knjige •  sveta pisma, •  molitveniki, •  kuharice •  priročniki, •  leposlovje, •  duhovnost, •  otroške knjige

Lepa darila in odlične knjige za vse praznične priložnosti! Vesel Božič in srečno novo leto! Beneficij,d.o.o.

Knjigovodstvo, organizacija in trgovina d.o.o.

več kot

23 let z

vami

Novo mesto, Šegova 90 Tel.: 07/33 75 960

Srečno 2014! Vodenje knjigovodstva za podjetja in samostojne podjetnike za domači in tuji trg 16

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


TIM-S Robert Lovše s.p., ŠENTRUPERT 69 TEL:+386 7 30 40 788, MOBI: 031 788 032

www.tims.si

Srečno in uspešno 2014!

gar anc tna

»»Biološke čistilne naprave »»Greznice Srečno in 4! »»Zbiralniki za vodo uspešno 201 oa r 25 l e rv

in Srečno 2014! o uspešn

na pol iet nsk i reze ile

i ja

info@tims.si

Transport vozil - 041 620 079 Dostava Kurilnega olja - 041 620 078 Apartmaji in sobe - 031 620 079

Vesele božične praznike in srečno 2014! Pridobivanje delovnih dovoljenj (urejamo celoten postopek za delo tujcev v Sloveniji)

Imate poslovno idejo?

Priglasitev opravljanja dejavnosti in napotitev delavcev (za delo v AUS)

Želite ustanoviti d.o.o., vendar pa vam na začetku poti manjka 7.500€ za osnovni kapital?

Pridobitev vize

(za delo tujcev v NEM)

Računovodske storitve

Ponujamo vam nakup popolnoma novega podjetja! (za katerega ne potrebujete 7.500 € osnovnega kapitala)

(najem poslovnega prostora)

041 77 77 61 www.agencijaspin.si

Servis Nino

INŠTA E L JNLOKAR RADO s.p. A

E IJ C

STR O

Hitro (že v 1 dnevu) in ugodno!

Virtualna pisarna

Dolnja Prekopa 20, 8311 Kostanjevica na Krki tel.: 07/49 87 310, gsm: 041 630 456 e-mail: instalacije.lokar@volja.net

vodovod

centralna

offset tisk tisk etiket v roli tisk plastičnih kartic grafično oblikovanje www.servis-nino.si

email: info@servis-nino.si

Servis g ospodinjskih aparatov in be le tehnike

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mesto Tel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

plin

Veliko sreče, veselja in lepih sanj, naj vam prinese božični dan, novo leto naj zaživi, radosti polno in brez skrbi. Srečno in zdravo leto 2014! št. 100, december 2013

Tiskarna Vesel d.o.o. Košenice 32, SI-8000 Novo mesto Tel.: +386 (0)7/33 73 390 (cent.) Fax: +386 (0)7/33 73 393 E-mail: tiskarna.vesel@siol.net www.tiskarnavesel.si

Srečno, zadovoljno, zdravo in uspešno 2014! Vaš mesečnik

17


IS_STTP_1-2.indd 1

cotton bay.pdf

1

12.11.12

28.6.10 9:41

14:05

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

18

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Revoz v zaključni fazi novega naložbenega projekta

Z odgovornostjo do zaposlenih, partnerjev in lokalne skupnosti Velike naložbe, uresničene v Revozu v zadnjih dveh letih, počasi dobivajo svojo končno podobo, podjetje pa se pripravlja na začetek proizvodnje novih modelov, ki obeta ponovni dvig proizvodnih količin pa tudi novo zaposlovanje. V času intenzivnega dogajanja in zamenjave v vrhu vodstva, kjer je krmilo iz rok Aleša Bratoža prevzel Patrice Haettel, pa podjetje ne pozablja na svojo obvezo glede odgovornega odnosa do zaposlenih, partnerjev in lokalne skupnosti.

V sklopu promocije zdravja je 15. in 19. novembra tako kot v številnih slovenskih organizacijah tudi v Revozu potekala akcija »slovenski zajtrk«. Zaposleni so zjutraj, ob prihodu na delo prejeli zloženke na temo pomena zajtrka in po eno jabolko. Skupaj so zaposlenim in obiskovalcem Revoza razdelili okoli 600 kilogramov jabolk, kupljenih na kmetiji Karlovček v Šentjerneju.

23. novembra je Revoz nagradil jubilante, ki so napolnili  10, 20, 30 in 40 let delovne dobe v podjetju. Teh je bilo 175, in sicer  54 z 10 leti,  51 z 20 leti ter 69  s 30 leti. Boris Gazvoda,  ki se je medtem že upokojil, je prejel nagrado za 40 let. Na prireditvi, ki je potekala v KC Janeza Trdine, sta se prepletala glasba in ples. Sodelovali so Mešani pevski zbor Revoz, igralka in šansonjerka Lara Jankovič, ki je prireditev tudi povezovala,  plesalca argentinskega tanga Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj ter hip hop formacija Plesnega studia Novo mesto. Slavnostna govornika sta bila predsednik uprave Patrice Haettel ter član uprave in direktor človeških virov Franci Bratkovič.

TEHNOLOŠKI RAZVOJ PREDSTAVLJA ENO NAJOSTREJŠIH ZAHTEV DANAŠNJE AVTOMOBILSKE INDUSTRIJE, VENDAR GRE PRI NAS PREDVSEM ZA ZGODOVINO, VZTRAJNOST, PONOS IN UČINKOVITOST. PONOSNI SMO NA SVOJE DOSEŽKE IN PONOSNI NA TO, DA VAM LAHKO PONUDIMO NAJBOLJŠE, KAR IMAMO.

Dobaviteljem je bila že v okviru projekta Edison namenjena posebna skrb, za nadaljnji razvoj podjetja pa postaja ta še pomembnejša – v Revozu se je pred kratkim zglasila tudi ruska delegacija, ki izhaja iz rusko-slovenskega poslovnega kluba s sedežem v regiji Samara, Rusija.

Med pomembnejše projekte za korist širše javnosti spada Park Težka voda, ki naj bi na pobudo Revoza s sprehajalnimi potmi in dodatnimi vsebinami povezal vzhodni in zahodni del Novega mesta.

ZAPOSLENIM, PARTNERJEM IN VSEM SOKRAJANOM ŽELIMO ŠE VEČ USPEHA IN SREČE V LETU 2014! REVOZ, D.D., NOVO MESTO

Že po dobrem mesecu službovanja se je novi predsednik uprave Patrice Haettel srečal tudi s predstavniki zunanje javnosti – prvi so se predstavili člani vodstva Kluba prijateljev IMV, ki so ob tem izpostavili svojo bogato muzejsko zbirko ter načrte z njo za v bodoče.

št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

19


Avtomehanika in vulkanizerstvo

Robert Podržaj Rumanja vas 45, 8351 Straža tel./fax: 07/30 84 112

VODOVODNE, CENTRALNE IN PLINSKE

Inštalacije Robert Avsec s.p., Mali Slatnik 30c, Novo mesto

gsm: 041/671 490 Ob božiču tihe sreče, v novem letu pa obilo zdravja in osebnega zadovoljstva

Srečno

že 30 let z vami

Srečno in 14! 20 uspešno

vrtne ograje

S re č n o, zd ravo i n u s p e š n o 2 0 1 4

GRM NOVO MESTO CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA

2014!

Ob prehodu iz starega v novo leto se zahvaljujemo vsem sodelavcem, dijakom, študentom, staršem in vsem našim partnerjem za njihov trud, vloženo energijo, podporo in pomoč k rasti in razvoju našega Centra biotehnike in turizma in hkrati želimo mirne božične in novoletne praznike ter veliko sreče in zadovoljstva v letu 2014.

SUPER ZIMSKA AKCIJA!

NOVO MESTO:

07/391 77 00

Ležišče NAD 500,00 eur + GRATIS letve Dual T Ležišče POD 500,00 eur + GRATIS letve Dom Flexe Lahko pa namesto letvenih podlog 20% popust

Srečno in uspešno 2014!

Salon spalnih sistemov Novo mesto Ljubljanska cesta 26; NOVO MESTO, tel.: 07/391 77 00

20

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Po Toyotin avto v Novo mesto – TPV CENTER Novo mesto Pogovor s Petro Brodar, prodajno svetovalko v novomeškem salonu Ali ste vedeli, da je Toyota najbolj cenjena avtomobilska znamka na svetu? Po ocenah BrandZ Top 100 za leto 2013 je vrednost blagovne znamke Toyota v preteklem letu zrasla za 12 %, s čimer se je vnovič zavihtela na prvo mesto med avtomobilskimi znamkami. Prednosti omenjene znamke vam v salonu TPV CENTER predstavljata prodajna svetovalca Matic Obranovič in Petra Brodar, naša sogovornica.

ˆˆ Toyota se odgovorno posveča tudi skrbi za okolje. A morda danes vozniki še vedno premalo vemo o hibridnih avtomobilih … št. 100, december 2013

okolju prijazno hibridno tehnologijo. Leta 2007 je dosegel prvo mesto na lestvicah opravljenih raziskav o zadovoljstvu kupcev v Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. Prius je dosežek ponovil tudi v letu 2008. Toyoti-

ˆˆ Mnogi se odločijo za rabljeno vozilo. Kaj priporočate oziroma katere ugodnosti nudite v Toyotinem salonu v Novem mestu pri tovrstnem nakupu? Petra Brodar: »Pri nakupu rabljenega vozila ste lahko prepričani, da je vozilo pregledano in servisirano v skladu z najvišjimi standardi. Vozilo ob sprejemu oziroma pred prodajo natančno pregledamo in opravimo vsa morebitna potrebna popravila.« ˆˆ Kaj pripravljate za stranke v tem (pred)prazničnem času? Petra Brodar: »Pri Toyoti se ves čas trudimo biti zanimivi, cenovno ugodni in skrbni do okolja. Zato so akcije in ugodnosti naša stalnica. Vse bralce vabim, da se oglasite pri nas v salonu v Novem mestu na Kandijski 60 in predstavili vam bomo našo pestro in ugodno ponudbo. Obiščite nas in se prepričajte o prednostih vozil znamke Toyota.«

Vesel božič in srečno Novo leto!

V prihajajočih božičnih praznikih vam želimo miru in sreče v krogu vaših najdražjih, ter veliko veselja in uspehov v letu 2014! Vabimo vas v naše restavracije in bistroje, kjer že diši po novih in svežih akcijah.

• svetovanje in objektiven pogled na vaše poslovanje, • možnost elektronske izmenjave podatkov, • spletno uporabo najbolj priljubljenega računovodskega programa miniMAX.

bi

ra

li

Poleg računovodskih in finančnih storitev vam ponujamo:

č n a iz

Izbira pravega računovodskega servisa je lahko vaša najpomembnejša odločitev! rač

u

vo d s no

ˆˆ Katere prednosti Toyotinih vozil bi izpostavili? Petra Brodar: »Zagotovo je na prvem mestu kakovost. Pa tudi širok izbor modelov; kupcem ponujamo avtomobile vrhunske kakovosti z bogato paleto možnosti opreme in dodatkov. Zelo pomembno pa je, da postavljamo stranke na prvo mesto. Vsaki se posvetimo, prisluhnemo njenim željam, ji svetujemo in skupaj poiščemo zanjo najustreznejšo možnost tako glede modela vozila kot tudi načina financiranja.«

TPV CENTER se strankam zahvaljuje za izkazano zaupanje, vsem bralkam in bralcem Vašega mesečnika pa želi uspešno soočanje s prihajajočimi izzivi, varno vožnjo in srečno 2014!

na hibridna tehnologija je že več kot 10 let vodilna na tem področju, saj je od leta 1997, ko je predstavila prvo Toyoto Prius, do danes prodala že več kot 5 milijonov hibridnih vozil.«

od

odstotkov. Zanimivi so vsi modeli; za vsakega kupca imamo ustrezno rešitev. Pomembno pa se mi zdi, da odgovorno gledamo v prihodnost in da so tudi kupci prepoznali vrednost naših vozil.«

Petra Bordar: »Se strinjam. A naj navedem nekaj dejstev. Leta 2005 je bil Prius imenovan za evropski avto leta, kar je izjemna pohvala za našo

a! tv

ˆˆ S Toyoto je v Novem mestu zavel svež avtomobilski veter. Lahko bi rekli, da je k nam prišla ob pravem času, v času, ko je – po prodajnih rezultatih in popularnosti sodeč – tudi v svetu prava »zvezda« … Petra Brodar: »Toyota je res zvezda. To potrjuje tudi podatek, da se je letos najbolj povečal tržni delež med večjimi znamkami, in to kar za 25

Jure - 031 871 173 Irena - 031 337 940

Trebnje, Studenec 32 PE Novo mesto, Kolodvorska 4

www.kerfin.eu l info@kerfin.eu

marche-restaurants.com

Vaš mesečnik

21


Predelava vozil v TPV – vse na enem mestu Akcija v decembru KANGOO že za 19.589,71 EUR z DDV V TPV d.d. z bogatim znanjem, izkušnjami in razpoložljivimi viri nenehno iščemo nove tržne priložnosti in se prilagajamo potrebam v lokalnem okolju in širše. Tako smo se lotili predelave vozil za različne priložnosti in namene. Poslovni steber TPV– Divizija Vozila med drugim sedaj zajema tudi: • predelave in dodelave osebnih ter komercialnih vozil vseh blagovnih znamk, predelave vozil za potrebe gibalno oviranih oseb, • predelave tovornih prikolic za specifične potrebe trga (čebelnjaki, za prosti čas ...), • prodajo tovornih prikolic lastne blagovne znamke.

Skupaj s poslovnimi partnerji, kot so RENAULT TECH, MODUL-SYSTEM, PEHEJA in drugi, ponujamo trgu širok nabor potreb po specifičnih predelavah na vozilih. Obiščite nas ali nas pokličite in skupaj bomo našli za vas najustreznejšo rešitev.Najdete nas v Novem mestu na Kandijski cesti 60. Kontaktni osebi: Igor Kink, odgovoren za predelave vozil (tel.: (07) 3918 150, mob. tel.: 041 726 625), Tomaž Slapšak, odgovoren za prodajo (tel.: (07) 3918 640, mob. tel.: 031 650 591).

Dacia Dokker naprodaj od februarja 2014 dalje

8000 Novo mesto, Gubčeva ul. 15

07/33 21 065

gg-nm.uprava@siol.net

Kakovostno in po ugodnih cenah: • opravljamo sečnjo in spravilo lesa, • izvajamo gozdnogojitvena in varstvena dela, • projektiramo, gradimo in vzdržujemo gozdne ceste in vlake, • odkupujemo les na panju in kamionski cesti, • izdelujemo in prodajamo žagan in tesan les, • projektiramo in izvajamo hortikulturno in vrtnarsko dejavnost, • aranžiramo prireditvene in poslovne prostore, • proizvajamo in prodajamo vse vrste cvetja, • lončnic, okrasnih grmovnic in dreves, • NOVO! Obžagovanje dreves!

Cenjenim strankam in poslovnim partnerjem želimo vesel božič in srečno novo leto 22

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


KOMUNALA NOVO MESTO

Še brez odločbe, še bomo prekuhavali! Zahteve po učinkovitem in kakovostnem izvajanju javnih služb so na komunalnem področju vse pogostejše. Zaradi lokalnega zagotavljanja je izvajanje komunalnih storitev razdrobljeno in z vidika obvladovanja stroškov zelo zahtevno, poudarja Rafko Križman, direktor Komunale Novo mesto. Poslovanje javnega podjetja v letu 2013 v zahtevnih gospodarskih razmerah ocenjuje kot dobro, tako z vidika doseganja trajnostnih okoljskih ciljev poslovanja kot poslovnega izida. Kljub negativnim gospodarskim trendom in problematiki na področju komunalnih dejavnosti predvideva, da bodo poslovanje v letu 2013 sklenili uspešno in v skladu z načrtom ter ohranili finančno stabilnost pri poslovanju. Vesna Lakner Sofrić arhiv Komunale Novo mesto „„ Kateri ključni projekti so zaznamovali iztekajoče se leto? S stališča urejanja in posodabljanja komunalne infrastrukture sta bila najpomembnejša projekta Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema z obnovo centralne čistilne naprave, ki je v sklepni fazi in omogoča najvišjo stopnjo kakovosti očiščene odpadne vode ter praktično nima negativnega ekološkega vpliva na zeleno lepotico, in projekt Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske. Ta žal še vedno čaka na odločbo gospodarskega ministrstva o dodelitvi kohezijskih sredstev za izvedbo. „„ Ne le komunala, ampak vseh pet občin, vključenih v projekt Hidravlične izboljšave vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske, čaka na odločitev gospodarskega ministrstva glede sofinanciranja naložbe. Projekt je pomemben predvsem z vidika nenehnega prekuhavanja pitne vode v zadnjem obdobju. Kje se zapleta in koliko evropskih sredstev si obetate? V vladnih službah so nam že večkrat obljubili roke, do katerih naj bi gospodarsko ministrstvo izdalo odločbo o dodelitvi kohezijskih sredstev, ki je osnova za pripravo ter podpis pogodbe o sofinanciranju operacije, kar izvede okoljsko ministrstvo. Kljub temu še danes odločbe nimamo. Po zadnji informaciji, ki jo je ministrstvo naslovilo na sodelujoče občine, naj bi bil razlog za neizdajo odločbe nerazpoložljivost finančnih sredstev.

deležu ločeno zbranih odpadkov. Ali ste na dobri poti? Za doseganje rezultatov na področju ravnanja z odpadki sta ključna dva dejavnika, in sicer opremljenost naselij s komunalno infrastrukturo (zabojniki) ter učinkovita okoljska obveščenost. Slednji dajemo še največ pozornosti, s poudarkom na ozaveščanju mlade generacije. Izpostavil bi dva projekta, »Ločujem, Zemljo varujem« in tradicionalni projekt, ki ga že deseto leto izvajamo z vsemi dolenjskimi osnovnimi šolami. To pomeni, da smo z roko v roki delali s celo generacijo otrok. Plodove tega dela potrjujejo tudi boljši rezultati ločenega zbiranja odpadkov. Povprečje letošnjega leta kaže, da je delež ločeno zbranih in obdelanih odpadkov že prek 43-odstoten. Pred tremi leti je bil komaj 13-odstoten.

„„ Ločevanje odpadkov je pomembno področje, saj mora Slovenija do leta 2020 zadostiti evropski direktivi o 50-odstotnem

„„ Kateri sektor na komunali je bil v zadnjem času deležen največ zakonodajnih sprememb in katerih?

št. 100, december 2013

Spremembe in uskladitve občinskih dokumentov z državnimi predpisi se nanašajo na vsa področja izvajanja storitev obveznih gospodarskih javnih služb (GJS). Tako je ob uveljavitvi državne Uredbe o oskrbi s pitno vodo in Uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode potrebno v letu 2013 uskladiti občinske akte za ti področji izvajanja. Letos je začela veljati Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja – MEDO. Za spoštovanje določil členov uredbe je treba uskladiti občinske akte - odloke. Uredba določa predvsem financiranje storitev GJS, postopke oblikovanja in potrjevanja cen, ki so zdaj v izključni pristojnosti posamezne občine. Pri izvajanju GJS se srečujemo z vse večjimi obratovalnimi stroški in omejitvami pri zaposlovanju delavcev, saj v zadnjih letih prevzemamo kar veliko novozgrajenih vodovodnih in kanalizacijskih sistemov v upravljanje in poslovni najem. „„ Kako ocenjujete položaj oz. vlogo komunalnih podjetij v Sloveniji? Ali menite, da je teh podjetij preveč in bi jih bilo treba združiti? Pri urejenih družbah nosijo ustrezno urejena komunalna podjetja ključno vlogo pri zagotavljanju

ustreznih pogojev za življenje. Za urejene družbe imamo tudi mesta po Slovenji s svojimi komunalnimi podjetji, med katerimi so marsikatera v nezavidljivem položaju. Ta je predvsem posledica zamrznitve komunalnih cen v preteklosti ter spremembe računovodskih standardov v letu 2010, na osnovi katerih komunalna podjetja niso več lastniki sistemov, s katerimi upravljajo, ter posledično ne razpolagajo več z amortizacijskimi sredstvi, zato je usoda komunalnih sistemov v rokah politike. Menimo, da komunalnih podjetij na ravni Slovenije načeloma ni preveč. Zelo pomembno pa je, da bi se komunalni sistemi obravnavali oziroma razvijali regijsko ter da bi imel vsak sistem enega upravljavca, kar zdaj ni vselej praksa. „„ Katere ukrepe države pogrešate na komunalnem področju? Pogrešamo predvsem sprejetje minimalnih tehničnih standardov in zakonsko podlago, ki bi komunalno področje celovito uredila za celotno državo. Če je, recimo, država v preteklosti lahko zamrznila cene komunalnih storitev in s tem posledično bremenila občinske proračune, bi lahko z uredbo določila tudi rok, do katerega se mora uveljaviti lastna cena komunalnih storitev enotno za vso državo.

Vaš mesečnik

23


POPUST

od 1. do 31. 12. 2013

Z NOVO MOBILNO

APLIKACIJO

BREZSKRBNI. Tujina. KJerKOLI! Zavarovanje Vzajemna

bi« A: »Na sneg vsi - brez skr VeLIKA NAgrAdNA Igr je v Avstriji

NAGRADNA

IGRA

no smučan glavna nagrada: "7-dnev na Tujina" z zavarovanjem Vzajem

božično - novoletni popust novo v ponudbi!

Jutrišnji dan pripada tistim, ki s kreativnostjo gradijo prihodnost, živijo svoje sanje in trdno verjamejo v tisto, kar delajo.

Pe NOVO MeSTO Trdinova 4 tel.: 07/ 393 53 60

PTC HEDERA; 1. nad. Ljubljanska cesta 26 Novo mesto aico.doo@siol.net

POSLOVALNICA NOVO MeSTO Prešernov trg 5 tel.: 07/39 35360

oglas_novoletno_voščilo_93x131_(9-12-2013)-PE NM.indd 1

Tel: 07 33 23 727 Delovni čas v decembru: pon-pet. od 9. do 19. ure, sobota od 9. do 12. ure

9.12.2013 10:48:13

MALICE (veè vrst) po 4 € KOSILA (velika izbira) po 9 €, otroška po 7 €

Dobrava 79, 8222 Otoèec, Restavracija: 07 38 44 252 Slašèièarna: 07 38 44 281 vilaotocec@siol.net; www.vilaotocec.si

PO NOVEM LETU PA VABLJENI NA TEMATSKE DNEVE KULINARIKE (Plesni veèeri, Dalmatinski dnevi, Valentinovo, Slovenski veèer, Veèer pršuta in vina, ...)

SVETOVNO ZNANI ZDRAVILEC

MAKSIM OSIPOV v Vili Otoèec

v VILI OTOÈEC, od 16. 12. do 22. 12. 2013 Termini g. Maksima Osipova v Vili Otoèec v naslednjem letu:

10.2-16.2.2014

17.3-23.3.2014

21.4-27.4.2014

26.5-1.6.2014

30.6-6.7.2014

Maksim Osipov, zdravilec, ki obravnava èloveka celostno in najprej odstrani vzroke in šele nato posledice bolezni.

CENA TERAPIJE 40 €

Terapija lahko poteka individualno, dobro razume slovensko, rezervacije sprejemamo v Vili Otoèec na 07/38 44 252; 031/312 741 ali vilaotocec@siol.net

Maksim Osipov je naziv magister ljudske medicine pridobil na Akademiji za zdravilstvo in energoinformativne znanosti v Moskvi. Leta 2002 je pridobil svetovno licenco za zdravilstvo. Zdaj je zaradi najvišjih ocen na izpitih registriran med desetimi najboljšimi zdravilci na svetu. Po znanih podatkih dosega vidne rezultate in zdravi praktično vse: glavobol z migreno, bolečine hrbtenice in križa, išias, sklepna revmatska obolenja, probleme s prekrvavitvijo (cirkulacijo)), bronhitis, psihične in imunske težave, Downov sindrom, paraplegične in diabetične težave, zvišan krvni tlak, cerebralno paralizo, dioptrijo, stres, možgansko kap in srčni infarkt, motorične in druge težave otrok… Dodatne informacije in rezervacije: Vila Otoèec: 07/38 44 252; 031/312 741; vilaotocec@siol.net; www.vilaotocec.si 24

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Zdravstveni dom Novo mesto

Skrb za duševne bolnike v domačem okolju V novomeškem zdravstvenem domu je zaživel program skupnostne psihiatrične obravnave (SPO). Zavod, ki ga že drugi mandat uspešno vodi doc. dr. Milena Kramar Zupan, je eden izmed štirih slovenskih zdravstvenih domov, ki je začel izvajati pilotni projekt obravnave psihiatričnih bolnikov na domu. . niki nevladnih organizacij in drugi strokovnjaki. Člani tima SPO z izdelanim individualnim načrtom za vsakega pacienta bistveno pripomorejo k zmanjševanju števila hospitalizacij, ki so tudi krajše.

„„Kakšne so prednosti oskrbe za

„„Duševno zdravje je v zadnjem

času vse pomembnejše in je čedalje pogostejši predmet razprav v širši javnosti. Zakaj? Duševne motnje ali duševne bolezni so navzoče v vseh strukturah družbe in imajo osrednjo vlogo pri posameznikovem splošnem počutju, telesnem zdravju in uspešnem življenju. Stres in spremembe razpoloženja zaradi preobremenjenosti nas lahko pripeljejo v stanje, ko si ne moremo več pomagati. Takrat je treba poiskati pomoč strokovnjakov. Najpogostejše duševne motnje so tesnoba in depresija, odvisnosti, predvsem od alkohola, in demence. Podatki o pogostosti duševnih bolezni in motenj kažejo, da so eden izmed največjih javno-zdravstvenih problemov, saj povzročajo največ invalidnosti in prizadenejo vsako leto več kot tretjino prebivalstva. Puščajo tudi gospodarske in socialne posledice, saj so najpogostejši razlog za prezgodno upokojitev, med boleznimi pa prispevajo največ k socialni izključenosti, revščini in stigmatizaciji. Duševne motnje so močno povezane z nevarnostjo samomora, saj ljudje z duševnimi motnjami umirajo skoraj 20 let prej kot drugi.

„„Kakšne so smernice na podro-

čju zdravljenja duševnih bolnikov? Evropske in svetovne smernice na-

št. 100, december 2013

rekujejo, da je treba skrb in zdravljenje ljudi z duševnimi motnjami povezati z osnovnim zdravstvenim varstvom. Duševne motnje so zdravstveni, socialni, družinski in zaposlitveni problem, ki ga moramo reševati v lokalnem okolju. Namesto institucionalnega oziroma pogosto dolgotrajnega bolnišničnega zdravljenja se vse bolj uveljavljajo oblike nadzorovane oskrbe čim bliže pacientovemu domu. To zagotavlja novost v sistemu zdravstvenega varstva pri nas - SPO. Najpomembnejši motiv za pristop k osebi z duševnimi težavami v lokalnem okolju je, da ljudje v psihiatričnih bolnišnicah ne želijo ostati dolgo, temveč se želijo zdraviti in dobiti podporo iz domačega okolja. V ZD Novo mesto ste regionalni program skupnostne psihiatrične oskrbe začeli uvajati oktobra letos.

„„Katere so bistvene značilnosti

tega projekta? Z njim dosežemo večje število pacientov, ki se zdravijo blizu svojega doma. Zdravijo se celovito in nepretrgoma s stalno ekipo, ki skrbi za posameznega pacienta. To sestavljajo psihiater, psiholog, delovni terapevt, diplomirana medicinska sestra in v povezani z lokalnim centrom za socialno delo tudi socialni delavec. Po potrebi se v skupino vključijo predstav-

duševnega bolnika v lokalnem okolju? Zdravljenje duševnega bolnika blizu oziroma na njegovem domu je poleg službe, prijateljev in vključenosti v skupnost eden bistvenih dejavnikov za ozdravitev. Hitro in kakovostno ukrepanje pomeni krajšo rehabilitacijo, hitrejšo vrnitev v družbeno, socialno in delovno okolje. Pomembno je, da se oseba s takšno obravnavo strinja in dejavno sodeluje pri njenem načrtovanju. Skupina zagotavlja vse vrste psihiatričnih storitev za paciente na določenem območju, pri čemer imajo prednost bolniki s hudo in ponavljajočo se duševno motnjo. Zdravstveni tim spremlja bolnikovo samostojnost pri življenjskih dejavnostih, ga pri tem podpira, spremlja uživanje predpisanih zdravil, ocenjuje psihofizično stanje in v

nujnih primerih napoti pacienta v bolnišnico. Zdravljenje poteka tudi v sodelovanju z bolnikovimi svojci, saj je primerno družinsko okolje pomemben dejavnik ozdravitve.

„„Ljudje z duševnimi stiskami ne-

radi potrkajo na vrata psihiatra. Je strah pred stigmatizacijo še vedno navzoč? Psihiatri in psihiatrija so za mnoge še vedno tabu tema, saj vzbujajo občutek strahu in sramu, zbeganosti, sovražnosti in krivde. Mnogi priznavajo, da pomoč potrebujejo, a ne obiščejo psihiatrične ambulante. Strah pred stigmatizacijo ter pomanjkanje znanja, skupnostnih služb in financ so najpogostejši vzroki, da ljudje z duševnimi motnjami ne poiščejo psihiatrične pomoči. Z načrtovano mrežo timov skupnostne psihiatrije po vsej Sloveniji (če bodo štirje pilotni projekti zaživeli) bomo omogočili večjo dostopnost bolnikom z duševnimi motnjami do zdravstvene pomoči. Poleg tega bo s tem mnogim pacientom v pomoč pri destigmatizaciji in večji sprejemljivosti te bolezni.

„„Kakšni so prvi odzivi na SPO v

dolenjski regiji? Prvi štirje timi SPO so v Sloveniji začeli delovati na območju Novega mesta, Sevnice, Murske Sobote in Slovenj Gradca, kjer sta pokritost in dostopnost do psihiatrične pomoči najslabši, potrebe pa velike. Na teh območjih je tudi največja samomorilnost v Sloveniji. Mnogi se strinjajo, da to obliko pomoči dejansko potrebujemo, saj psihiatrov primanjkuje ali pa so čakalne vrste predolge. Na seznamu pacientov, vključenih v SPO v novomeškem zdravstvenem domu, je ta hip 25 bolnikov. Pozivamo vse, ki jih pestijo tovrstne bolezni in motnje, da se nam oglasijo vsak delovnik od 7. do 14. ure na telefonski številki 051/ 628 - 616 ali 031/ 346 – 753, lahko pa pišete tudi na e-naslov: elena. semenova@zd-nm.si.

Vaš mesečnik

25


BEAUTY SPA Prijave so možne samo do 5. 1. 2014 na tel.: 051 224-066 ali po e-pošti: anam.janezic@siol.net. Dodatne informacije za program dobite na telefonu ali po e-pošti.

24. 1- 26. 1. 2014 Novo mesto Enega izmed bralcev časopisa Vaš mesečnik nagradimo z vikend paketom. Nagradno vprašanje: Kdo je glavni sponzor Beauty spa vikenda za ženske? Odgovor pošljite preko SMS na 051 224-066.

Kdaj ste nazadnje zaplesale sproščeno, svobodno? Se pogledale v ogledalo in se iz srca nasmejale? Si dovolile biti to, kar ste? Beauty spa vikend je odlična priložnost, da se za kratek čas osvobodimo vseh svojih zasidranih obveznosti in se prepustimo razvajanju za lepoto, našo dušo, telo in duha z odličnimi predavatelji.

Program Beauty spa vikenda : Predavanje Ključ do lepote z največjo lepotno strokovnjakinjo moj. koz. nege ga. Silve Glavan Tibetanci na NOV način- ključ samozdravljenja skozi tibetanske vaje z Davidom Grabičem, shiatcu terapevtom in viš. dipl. kozmetikom Joga obraza s Savino Atai Ismech ( ples brez forme ) s Kristin De ventus odlično plesno pedagoginjo Delavnica ličenja z najboljšo vizažistko Tino Lasič Adrijanović Seminar se naj bi udeležilo do 30 udeležencev. Organizator si pridrži pravico do spremembe programa.

26

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Splošna bolnišnica Novo mesto

Urgentni center čez leto dni? Splošna bolnišnica Novo mesto je do vključno z oktobrom letos poslovala s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 7.295 evrov. Realizirala je 40.468.426 evrov prihodkov in 40.461.131 evrov odhodkov. Prihodki so se v primerjavi s povprečjem leta 2012 znižali za 5,12 odstotkov, predvsem na račun nižanja cen zdravstvenih storitev iz programa ZZZS. Odobren kredit iz državne zakladnice v višini milijona evrov so porabili za poravnavanje zapadlih obveznosti do dobaviteljev, ki so bile daljše od 60 dni, 827 tisoč evrov pa kot premostitveno posojilo za izplačilo plač. Posojilo morajo odplačati v roku enega leta, pojasnjuje direktorica Mira Retelj. „„ Kako ste se lotili racionalizacije poslovanja? Za uravnoteženje poslovanja v letu 2013 smo v okviru sanacijskega programa sprejeli ukrepe, ki nam zagotavljajo tekoče pozitivno poslovanje do konca leta 2014, kar nam bo omogočilo vračilo najetega posojila pri zakladnici. Naš pro-

nitve za paciente na bolnišničnih oddelkih. Vrednost naložbe je bila 5.913.780 evrov, 3.884.501 so bila sredstva evropskega sklada in ministrstva za zdravje, razliko je zagotavljala bolnišnica. Druga naloga je bila dokončanje adaptacije urgentne kirurške ambulante, dela na obnovi oddelka

Idejni projekt urgentnega centra Novo mesto gram zajema ukrepe na področju povečevanja prihodkov in zniževanja odhodkov, predvsem zniževanja materialnih stroškov. Organizacijske spremembe in spremembe v delovnem času zaposlenih se zaenkrat še niso odrazile v zmanjšanju števila zaposlenih, smo pa ta ukrep načrtovali za prihodnje leto. Zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju je nenazadnje zahteva Vlade RS, kar smo primorani spoštovati. „„ Kako delovno je bilo leto 2013? Za nami je pestro leto investicijskega vzdrževanja. Glavna naloga je bila dokončanje energetske sanacije, ki smo jo sklenili v oktobru. Lahko rečem, da smo poleg prihrankov za zmanjšanje stroškov energentov pridobili tudi na izboljšanju delovnih pogojev za zaposlene in na izboljšanju pogojev nastašt. 100, december 2013

intenzivne terapije internega oddelka ter ginekoloških in diabetoloških ambulant pa so v sklepni fazi. Urejali smo tudi prostore za arhiviranje bolnišnične dokumentacije. „„ Obnovili ste tudi kirurško urgenco. Zakaj je bila ta naložba nujna? Naložba, ki smo jo v celoti financirali sami, je bila nujna zaradi tehnične dotrajanosti prostorov, ki niso več zadoščali za varno in normalno delo v urgentni dejavnosti. Z obnovo je urgenca pridobila potreben reanimacijski prostor, povečale so se površine za urgentne posege, zamenjana pa je bila tudi večina že zastarele medicinske opreme. „„ Dolgoletna želja novomeške bolnišnice je bila uresničitev projekta novega urgentnega centra in internega oddelka. Kaj se dogaja s

tem projektom? Projekt našega UC je v fazi javnega naročila za zbiranje ponudb za izvajanje gradbeno obrtniških del in nakup vgradne medicinske opreme. Zasnovan je v stavbi s 1.596 kvadratnih metrov površin ter obsega del kleti in pritličje. Predračunska vrednost naložbe je 6.045.417 evrov z DDV. Projekt je delno financiran iz evropskih sredstev, in sicer v višini štirih milijonov evrov, razliko pokrivata ministrstvo za zdravje in Splošna bolnišnica Novo mesto. Rok za izgradnjo urgentnega centra je december 2014. „„ Glede na zmanjšanje velikosti urgentnega centra naj bi izpadel nov interni oddelek. Koliko ste v zadnjih letih vložili v obnovo te res stare stavbe? Res je, da se je zaradi pomanjkanja sredstev za naložbe v proračunu države izgradnja nadomestne stavbe internega oddelka oddaljila za kar nekaj let. Staro stavbo internega oddelka smo sicer nekoliko »krpali« z najnujnejšimi popravili

in adaptacijami, da bi premostili čas, ko bi dočakali novo interno stavbo. „„ Kako je z dializnim centrom v Črnomlju? Svet Splošne bolnišnice Novo mesto je sprejel sklep o izgradnji dializnega centra v Črnomlju in za to

Mira Retelj, direktorica splošne bolnišnice Novo mesto je pripravljena menjalna pogodba med ministrstvom za zdravje, Dolenjskimi lekarnami in občinami ustanoviteljicami Dolenjskih lekarn za pridobitev lastninske pravice nad objektom stare lekarne v Črnomlju, kjer naj bi nastal nov dializni center v Črnomlju. Izdelana je programsko projektna naloga kot podlaga za izdelavo PGD in PZI dokumentacije. Projekt načrtujemo izvesti v pretežni meri z donatorskimi sredstvi, opremo pa bo delno financirala bolnišnica. Začetek gradnje centra načrtujemo spomladi 2014. „„ Ena od trinajstih porodnišnic v Sloveniji s certifikatom „novorojencu prijazna porodnišnica“ je tudi novomeška. Kaj pomeni ta certifikat? S certifikatom smo tudi v naši bolnišnici zavezani k spodbujanju dojenja za dobro zdravje mater in otrok. S polno odgovornostjo lahko rečem, da dozdajšnji varčevalni ukrepi v naši bolnišnici v ničemer ne znižujejo ravni zdravstvenih storitev in tako tudi ne obravnave porodnic in novorojencev. Z ukrepi smo celo povečali dostopnost do epiduralne analgezije, ki jo omogočamo porodnicam, ki si želijo roditi brez bolečin. „„ Ali v letu 2014 poleg urgentnega centra načrtujete še kakšno pomembnejšo naložbo? Poleg izgradnje UC načrtujemo adaptacijo prostorov za dermatološke ambulante in patocitološki oddelek. Spričo težkega gospodarskega stanja v državi in v luči napovedi za leto 2014, ki nam nakazujejo še slabše makroekonomske kazalce, tudi javni sektor ne more imeti pričakovanj po znatnem izboljšanju stanja. Pogoji poslovanja bodo zagotovo še bolj zaostreni in vprašanje je, kje je meja vzdržnosti našega zdravstvenega sistema kljub veliki zavzetosti vseh deležnikov s sistemu za ohranjanje javnega zdravstvenega varstva. Vaš mesečnik

27


Razvojna vizija izvozno gospodarstvo in odprta regija Zaključuje se programsko obdobje 2007-2013, pred vrati pa je že novo 2014-2020, kjer jugovzhodna (JV) Slovenija zdaj kot ena osmih statističnih regij sodi v vzhodno kohezijsko regijo. Kar je dobro, saj bo vzhodnemu delu Slovenije namenjenega več denarja, pravi Mojca Špec Potočar, direktorica Razvojnega centra Novo mesto, ki že 15. leto izvaja vlogo regionalne razvojne agencije. Zato je priprava projektov – ne več posamičnih, temveč regijskih – ključna, saj bo jugovzhodna regija le tako pridobila več sredstev in dvignila kakovost življenja nasploh. „„ Programskega obdobja 20072013 je konec. Kakšni so rezultati? Analizirali smo izvajanje regionalnih razvojnih programov, tudi za JV Slovenijo. V 21 občinah regije so pridobljene bogate izkušnje črpanja sredstev iz evropskih skladov; tako je samo od dodeljenih 51 milijonov evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj počrpanih že 97 odstotkov sredstev. Izkušnje, ki so jih pridobili občine in partnerji v projektih, so izjemnega pomena za nova partnerstva in projektne ideje v novem sedemletnem programskem obdobju do 2020. Ugotavljamo tudi, da je regija težkim gospodarskim razmeram navkljub ohranila status in ostaja prva na področju izvoza v Sloveniji, stopnja brezposelnosti se drastično ne povečuje. Celoten program, določen z regionalnim razvojnim programom 2007-2013, je bil po vsebini, torej po realizaciji projektov, več kot 90-odstotno uresničen. Največji odstotek je na področju velikega gospodarstva, najmanjši pa pri polnjenju poslovnih in obrtno-podjetniških con, saj investitorjev v tem obdobju načeloma ni, le območje Pokolpja v obdobju gospodarske krize zaznamuje vrsta dogodkov, ki pomembno vplivajo na razvoj. „„ Kaj so posebnosti regijskega regionalnega razvoja? Dobri gospodarski rezultati regije zamegljujejo razvojne težave v Beli krajini in na kočevsko-ribniškem. Gospodarska aktivnost je zelo skoncentrirana. Največja je na Dolenjskem, kjer je tudi največ izvozno uspešnih podjetij, delovnih mest, možnosti za zaposlitev in so gospodarski rezultati najboljši. V večini obmejnih občin so gospodarski rezultati primerljivi s skromnimi možnostmi za njihov hitrejši razvoj. V zadnjem času je odstotek brezposelnosti in odliv kadra s Kočevske in iz Bele krajine vse večji. Kljub južni legi pa je donosnost sredstev v JV Sloveniji najboljša. Beleži visok delež prihodkov na

28

Vaš mesečnik

tujih trgih, gospodarske družbe v regiji imajo v povprečju največ zaposlenih, dosegajo nadpovprečen donos na kapital, imajo dobro pokritost stalnih sredstev s kapitalom, poslujejo s podpovprečnim stroškom dela. Razvojne možnosti tega območja so neizkoriščene zaradi odmaknjenosti in slabe povezanosti s sodobnimi prometnimi tokovi. Da bi obmejne belokranjske in kočevske občine opozorile na svoje razvojne priložnosti, ki so zlasti v razvoju podeželja, turizma, povezanega z bogato in ohranjeno naravno in kulturno dediščino, in čezmejnega sodelovanja, so se povezale v Območno razvojno partnerstvo Pokolpje. Tu je nizka stopnja izobrazbe, slabo razvita podjetniška infrastruktura, nezadostna podjetniška iniciativa, podpovprečna dodana vrednost na delavca, slabo razvit inovacijski sistem, preskromna vlaganja v raziskave in razvoj, ki odlikujejo le nekatera velika podjetja. Če dodamo še slabo notranjo povezanost in navezanost regije na sodobne prometne tokove, ohranjenost okolja, razvit zdraviliški turizem, poseljeno podeželje z bogato naravno in kulturno dediščino, so razvojne potrebe in možnosti regije povsem jasne. Pomembna razvojna prednost je koncentracija gospodarskih rezultatov in zaposlovanja v velikih industrijskih družbah, ki pa je hkrati tudi razvojna

nevarnost. Zato regija za dolgoročno razvojno specializacijo izpostavlja ekonomsko, gospodarsko aktivnost (de-

javnost), po kateri je regija prepoznavna, pomeni njeno primerjalno prednost pred drugimi slovenskimi regijami in je podlaga za novo ekonomsko aktivnost in socialni razvoj. Glede na velike razvojne razlike in cilj skladnejšega regionalnega razvoja je pomembno, da izbrana razvojna specializacija ne povzroča novih notranjih razvojnih razlik in da upošteva razvojne možnosti posameznih geografskih območij v JV Sloveniji. Vse prednosti gospodarskega razvoja regije, zaznamuje »izvozno gospodarstvo«. Največ prihodkov ustvari regijsko gospodarstvo na tujih trgih s predelovalno dejavnostjo, s katero se ukvarja največ gospodar-

št. 100, december 2013


skih subjektov in kjer je tudi največ zaposlenih. Prihodke na tujem trgu ustvarjajo poslovni subjekti na celotnem območju JV Slovenije, razen v občini Osilnica. Tudi tam pa so dani pogoji (turizem) za ustvarjanje prihodkov od tujih gostov. „„ Podjetništvo in ohranjanje delovnih mest danes stagnirata. Kaj so po vaše ključni vzvodi za preboj in dvigovanje rasti? Res je zaznati krč v podjetništvu in tudi v stopnji brezposelnosti, predvsem med mladimi. To je širši, sistemski problem. Ključne sestavine so predvsem v zakonskih podlagah in ukrepih, ki podjetništva trenutno ne spodbujajo, ne v finančnem smislu s subvencijami oz. državnimi pomočmi ne z zadostnimi olajšavami za zaposlovanje, da ne omenim finančne nediscipline ter neučinkovitega oz. zaprtega bančnega sistema. Preboj na trgu se bo dvignil, ko bodo zagotovljeni pogoji in finančni vzvodi podpore pri začetnih investicijah, inovacijah ter razvoju. Prepričana sem, da je potenciala veliko in s pravim sistemskim pristopom, kjer so človeški viri pomembni, bo uspeh kmalu viden. „„ Dejali ste, da je regija s projekti v tem programskem obdobju ustvarila dobre nastavke za

št. 100, december 2013

naprej. Kaj pa prinaša prihodnje obdobje? Glavne razvojne aktivnosti regije so usmerjene k dvigu kakovosti življenja ter ustvarjanju novih delovnih mest. Razvojna vizija JV Slovenije do leta 2020 je izvozno gospodarstvo in odprta regija. Skladno s tem so opredelili sedem ciljev: 1. ZDRAVA REGIJA: Dolgoročni cilj regije je trajnostni (sonaravni) razvoj, ohranjanje stanja okolja in zdravja regije ter naravnih in ustvarjenih vrednot. Vse razvojne korake regije se bo preverjalo z doseganjem tega cilja. 2. POVEZANA REGIJA: Vse tri geografske enote JV Slovenije bodo ustrezneje povezane z Novim mestom, regijskim središčem nacionalnega pomena, Ljubljano kot državnim središčem in upravnim središčem kočevsko-ribniškega območja ter s središči sosednjih slovenskih in hrvaških regij. Prostorski razvoj bo sledil enakim razvojnim možnostim na celotnem območju regije in bo temeljil na pospešeni izgradnji infrastrukture 3. in 3.a meddržavne razvojne osi. 3. IZVOZNA REGIJA: Cilj regije je ohraniti in utrditi položaj najbolj izvozne slovenske regije in s tem tudi konkurenčnosti regijskega gospo-

darstva na zahtevnih tujih trgih. S prihodki od prodaje na tujih trgih bo gospodarstvo regije ustvarilo več kot 60 odstotkov vseh prihodkov od prodaje. Svoj izvozni položaj bodo okrepila mala in srednje velika podjetja in podjetniki. 4. REGIJA S PREPOZNAVNO IDENTITETO: Regija bo povečala svojo prepoznavnost in identiteto, posebej v tujini. Spodbujala bo izvozno gospodarstvo, trženjske blagovne znamke, razvojne možnosti in možnosti za neposredne naložbe, mednarodno sodelovanje na področju znanja in razvoja ter turistično ponudbo. 5. REGIJA ZNANJA: Razkorak med rezultati izobraževanja, zlasti visokošolskega, ter potrebami družbe in gospodarstva je treba zmanjšati, saj je med brezposelnimi vedno več mladih in težko zaposljivih diplomantov. Nadaljevale

se bodo aktivnosti za ustanovitev univerze. 6. REGIJA ODPRTIH LJUDI: Do leta 2020 bo v regiji odprtih najmanj 2.700 novih delovnih mest, stopnja registrirane brezposelnosti pa bo nižja od 10 odstotkov. Za družbeni standard in blaginjo pa so pomembni tudi drugi kazalniki, ki prav tako vplivajo na zadovoljstvo in standard prebivalcev regije. 7. ENERGETSKO UČINKOVITEJŠA REGIJA: Dvigniti je treba zavest o energetski samooskrbi, zlasti z razpršenimi in obnovljivimi viri, nujnosti čim večje samooskrbe s hrano in varčnejši rabi vseh vrst energije s spodbujanjem energetske sanacije stavb in nizkoenergetske gradnje. Zagotovljena bo kakovostna in zanesljiva oskrba z električno energijo in okoljsko sprejemljivejšimi viri energije, ki so v regiji že prisotni (plin).

Več informacij na www.rc-nm.si ali telefonski številki 07/337 29 80.

Vaš mesečnik

29


TESARSTVO IN KROVSTVO MITJA KOSEC S.P. • Krovska dela (prekrivanje in adaptacija streh, rekonstrukcija in novejših stanovanjskih objektov)

čno Sre 14! 20

T: 041 63 89 21

• Tesarstvo (menjava ali montaža ostrešij, frčade) • Demontaža (varna odstranitev azbestnih kritin) • Vgradnja strešnih oken Srečno • Stavbno kleparstvo 14!

20

VELIKE BRUSNICE 72, 8321 BRUSNICE; Mobitel: 041 63 89 21, Telefon: 07 30 85 697

Novi trg 10, Novo mesto 07 393 15 20 www.kompas-nm.si

DECEMBRSKA PONUDBA Z ODHODI IZ NOVEGA MESTA: 21. december: 22. december:

ADVENTNI DUNAJ BOŽIČKOV VLAK

• Novoletni izleti, morje, zdravilišča in smučanje • Ponudba vseh agencij na enem mestu

Srečno 2014! Prihaja novo leto 2014. Priložnost za nove odločitve, za nove ideje, za nove uspehe, za novo srečo. Ustvarite, kar ste snovali. Dosegajte, za kar ste se trudili. Najdite, kar ste pogrešali. In živite, kot ste želeli. Prihodnost pripada tistim, ki zaupajo svojim sanjam.

Skupaj z dijaki, študenti, poslovnimi partnerji, učitelji, predavatelji in zaposlenimi bomo v letu 2014 soustvarjali šolo učenja za življenje. Štefan David, direktor Šolskega centra Novo mesto

Do – 50 % popust na izbrane okvirje in sončna očala 30

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Agencija za šport Novo mesto v 2013 Stadion Portoval v novi podobi Na Stadionu Portoval smo po več kot dvajsetih letih prenovili močno dotrajane atletske tekmovalne površine, tako da Novo mesto odslej lahko gosti tudi uradna mednaro-

ter namestili odpadnike. Tako tudi to igrišče izpolnjuje vse standarde, ki veljajo v Republiki Sloveniji. Investicija, ki je tekla v mesecu juniju, je bila vredna 25.000 evrov. Agencija za šport Novo mesto je ogradila tudi igrišče na Mestnih njivah, skladno z načrtom prenov ali ureditev otroških igrišč v Mestni

Portoval z zraka (Foto: Vesmin Kajtazović) dna atletska tekmovanja. S tem pa smo občutno izboljšali pogoje za vadbo Atletskemu klubu Krka Novo mesto. Prenova, ki je potekala v poletnih mesecih od julija do septembra, nas je stala približno milijon evrov, pri čemer smo 20-odstotni delež sredstev pridobili z razpisa Fundacije za šport, 80 % pa iz proračuna Mestne občine Novo mesto. Hkrati smo na stadionu opravili nekatere nujne prilagoditve za pridobitev certifikata za organizacijo tekem 1. članske nogometne lige, v kateri od letošnje sezone nastopa Nogometni klub Krka.

Obnovljena otroška igrišča

občini Novo mesto pa bo prenove v letu 2014 deležno igrišče na Ragovski ulici.

tnem smislu gotovo premalo izkoriščena, ter na velodrom v Češči vasi. Seveda bomo tako kot doslej prenovili vsaj eno otroško igrišče v občini.

Razvejanost športnih programov in športne prireditve Agencija za šport Novo mesto je v letu 2013 uresničila tudi svoje načrte športnih programov od otroških, rekreativnih dejavnosti za otroke, mlade, srednje in starejše generacije ter športa invalidov. Letos zaključujemo 53. sezono delavskih športnih iger, ki je povsem inovativen in uspešen model Mestne občine Novo mesto na področju rekreacije v dolenjskih podjetjih in institucijah. Nobeni slovenski občini ni uspelo združiti toliko podjetij in ljudi, ki se rekreativno ukvarjajo s športom v različnih športnih panogah. Ponosni pa smo tudi na rezultate in organizacijo letošnjih že 11. Iger prijateljstva, ki smo jih gostili sredi septembra. To je mednarodni projekt, v katerem sodelujejo Ličko-Senjska županija z mestom

Gospić, Unsko-Sanski kanton z mestom Bihać, Koroška s Celovcem in Novo mesto, ki pomeni inovativni model športnega druženja in povezovanja mladih iz različnih držav evropske regije. Udeležujejo se jih mladi športniki do 15. leta starosti s področja ženske in moške košarke, rokometa, namiznega tenisa, šaha, moškega nogometa. Ne nazadnje ne smemo pozabiti še na izjemno odmevno in obiskano športno prireditev, ki smo jo organizirali skupaj z Zavodom Vrt. Skokov v Krko s Kandijskega mostu, ki smo jih v Novem mestu priredili prvič, se je udeležilo 31 tekmoval-

Skoki v Krko cev iz Slovenije in tujine, med njimi tudi dve dekleti, ogledalo pa si jih je prek 2.000 obiskovalcev. Zato bi radi prihodnje leto prireditev ponovili in seveda nadgradili.

Športna dvorana Marof z novimi garderobnimi in sanitarnimi prostori ter kotlovnico Tudi Športna dvorana Marof je letos dobila prenovljene garderobne in sanitarne prostore ter prostori za delegate, sodnike, tehnično osebje…, kar je resnično pomembna pridobitev za številne uporabnike, prek 100.000 jih je na letni rav-

Junija letos nam je uspelo obnoviti in posodobiti še eno izmed mestnih otroških igrišč, in sicer v Par-

Obnovljeni garderobni in sanitarni prostori v ŠD Marof

Otroško igrišče v Parku EU (Foto: arhiv Mestne občine Novo mesto) ku EU ob reki Krki. V tem projektu smo sodelovali s podjetjema Trata Novo mesto, d. o. o., in IKC, d. o. o. Del igral smo obnovili, nekatera zamenjali, postavili zaščitne ograje in opozorilni tabli, prenovili klopi št. 100, december 2013

ni, od šolarjev in rekreativcev do profesionalnih športnikov, ki trenirajo v tej dvorani. Smo pa v tem letu posodobili ogrevanje, s čimer bomo predvsem privarčevali pri stroških samega ogrevanja, ki so bili doslej razmeroma visoki. V prihodnjih letih načrtujemo posodobitev celotnega športnega parka Portoval vključno s tribunami in bazenom, osredotočiti se bomo morali tudi na ureditev čolnarne in kopališča ob reki Krki, ki je v šporVaš mesečnik

31


obzornik

Naj vas pri izbiri naslednjega potovanja navdihne Adria.

Ko življenje v gibanju postane način bivanja. Smo strokovnjaki za počitniška vozila. Razumemo svobodo, ki jo ponuja tovrstno počitnikovanje,ter občutek domačnosti in pomen dobro oblikovane zasnove. Ta miselnost se odraža v liniji izdelkov za sezono 2014. Med številnimi lahko izberete tistega, ki vam najbolj ustreza. Torej, kam se boste odpravili?

Adria avtodomi

Adria vani

www.adria-mobil.com www.facebook.com/AdriaMobil 32

Vaš mesečnik ADRIA MOBIL, d.o.o., Straška cesta 50, 8000 Novo mesto, Slovenija

Adria prikolice

GESAMTSIEGER

Adria - zmagovalna znamka

št. 100, december 2013


Prenovljeni BTC City Novo mesto V nakupovalnem središču BTC City Novo mesto se je že v avgustu začela največja prenova prostorov doslej. S prenovo dvoran A, C in D, ki bo končana kmalu po novem letu, dvorana B pa je bil že prenovljena, bo nakupovalno središče dobilo povsem novo podobo. Z januarjem bo razširjena tudi ponudba BTC City-ja. Velika novost je otvoritev športne trgovine Sportsdirect.com, ki bo svoja vrata odprla že 17. decembra letos. Po osmih letih bo BTC City Novo mesto odet v novo podobo. S prenovo dvoran bo nakupovanje bolj prijetno, z razširjeno ponudbo pa več izbire za obiskovalce. Že oktobra je vrata novega servisa v prenovljeni dvorani C odprlo podjetje

slovni stavbi BTC City-ja vrata novi gostinski lokal Bistro CC Prodajne prostore v dvorani D je povečal Kitajski center; največja novost dvorane A bo odprtje športne trgovine Sportsdirect.com. Svoje preurejene prostore so odprle še prodajalne Peko, OBA, cvetličarna Cvetnik in salon za nego telesa Studio Zora.

Avtosteklo d.o.o.-Carglass Slovenija, katerega dejavnost je popravilo in menjava avtomobilskih stekel. V prihodnje bo prodajno mesto v dvorani C dobila tudi trgovina z orožjem Rojal , ki bo svoj prodajni program preselila iz poslovne stavbe BTC City-ja Novo mesto. V začetku novega leta odpira v pošt. 100, december 2013

Vaš mesečnik

33


Trebnje

Obrtniška ulica 51 07/34 81 474

Avto Slak

novo mesto

Kolodvorska ulica 4 07/393 2 990

www.avtoslak.si

V prihajajočem letu vas vabimo v naše salone na ogled številnih novosti, ki jih pripravljamo. Ekipa Avto Slaka vsem kupcem, uporabnikom storitev in poslovnim partnerjem v novem letu 2014 želi srečno vožnjo in varno na cesti!

Predstavljamo nove in prenovljene modele v letu 2014!

aceback Seat Leon karavan Novi ŠKODA Rapid Sp

Prenovljeni Passat B8

Avto Slak d.o.o. je avto hiša z dolgoletno tradicijo. Skrb za zadovoljstvo strank in kakovostne storitve so glavno vodilo našega družinskega podjetja že od prve avtomehanične delavnice v Trebnjem. V salonu vozil v Trebnjem so vam

Novi model - Golf Sportsvan

P Prenovljeni Touareg G

Prenovljeni Polo GP

na voljo Volkswagnovi modeli vozil in gospodarska vozila. V Novem mestu pa si lahko ogledate in preizkusite modele Seat in Škoda ter VW gospodarska vozila. V obeh poslovnih enotah nudimo celotno storitev od prodaje do

servisa in vzdrževanja vozil. Pri nas najdete veliko izbiro rabljenih vozil, avtopralnico in izposojo vozil. V primeru nezgode imamo dežurno avtovleko, ocenimo škodo in uredimo vse potrebno z vašo Fotografije zavarovalno hišo. modelov so simbolne.


Si.mobil center Novo mesto

SKUŠAMO ŠIRITI POZITIVNO ENERGIJO Pred tremi leti je Si.mobil v Novem mestu odprl prvo franšizno prodajno mesto. Ana Petančič je na samostojno podjetniško pot krenila pogumno in samozavestno. V treh letih trdega dela je dokazala, da je bila njena odločitev pravilna. „„ Ana, kaj vas je vodilo k tej pogumni odločitvi? Že v študentskih letih sem delala na Si.mobilu v Ljubljani in vedno so mi bile vrednote Si.mobila blizu. Skrb za stranko, drznost, kreativnost, energičnost ... Ko se osebno identificiraš s podjetjem, ki dejansko živi vrednote, in se pojavi priložnost, je odločitev lahka (smeh, op. a.).

veseljem pokažemo delovanje telefona in jih naučimo raznih trikov in bližnjic na telefonu. Najmlajši se lahko zabavajo v našem SIMPL KIDZ kotičku, kjer bodo našli nov izbor artiklov z junaki Simpl Kidz. „„ Opažamo, da ste veliko prisotni na dogodkih, ki se odvijajo v središču mesta. Lepo je videti, da podjetje, kot je vaše, sodeluje z lokalno skupnostjo in tamkajšnjimi zavodi. Naša poslovalnica je v središču mesta in ker središče mesta sameva, sem se odločila, da bomo družbeno odgovorni in bomo pomagali pri oživljanju starega mestnega jedra. Odločila sem se, da na različne načine podprem dogodke, ki se odvijajo v središču

Verjamem, da lahko z vztrajnostjo in dobro opravljenim delom vplivam na življenja veliko posameznikov. Če je moj doprinos, da vam polepšam dan, rešim kakšno težavo in vas navdam s pozitivno energijo, je moj namen dosežen. „„ Ste mlad neobremenjen kolektiv; pozitivno energijo človek občuti takoj, ko vstopi skozi vrata Si.mobilovega centra na Rozmanovi v središču mesta. Zakaj menite, da ste drugačni? Ker so stranke naši gostje in mi njihovi gostitelji. In če gostje radi pridejo na obisk, je to za nas potrditev, da smo dobri gostitelji. Naša naloga je, da zapletene administrativne postopke prevedemo v jezik, prijazen strankam, zato da jim naša pomoč resnično koristi. Skušamo širiti pozitivno energijo, za katero poskrbi mlada dinamična ekipa.

„„ Kaj vse se dogaja za vašimi vrati, kakšne novosti ponujate? Pri nas se veliko dogaja. Strankam smo za praznike ponudili nove pakete, ki omogočajo, da se lahko

pogovarjajo neskončno dolgo; možen je nakup telefonov na obroke, ponudili smo tudi najbolj zaželene pakete ORTO za mlade. Starejšim nudimo SENIOR urice, kjer jim z

mesta. Zelo sem ponosna na dolgoletno sodelovanje pri Muzejskih vrtovih, mladinskem koncertu ob koncu šole Kolektivc ter vsakoletni londonski zabavi Pri vodnjaku. Letos pa smo v mestno jedro pripeljali vrhunski butični »Mali festival velikih vin«, ki je mestu dal pravi žar in očarljivost. Kot mlada podjetnica tudi rada pristopim na pomoč startupovcem, saj močno verjamem, da lahko gospodarstvo okrepimo z mladimi upi in mladostno energijo. Nima vsako mesto tako lepega mestnega jedra, kot ga ima Novo mesto, zato se bom še naprej trudila, da mestu vrnemo utrip in obiskovalcem ponudimo ustrezno vsebino. št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

35


Že 20 let z vami

pleskarstvo

no č e Sr 14! 20

Toplotna celulozna izolacija TRENDISOL Pod vinogradi 15, 8351 Straža, Tel.: 07/38 477 88, Gsm: 041/619 290

Zahvaljujemo se vam za izkazano zaupanje in vam ob prihajajočih praznikih želimo SREČNO IN ZDRAVO 2014!

fasaderska dela

Simon Cafuta, 041/590 988 Meniška vas 59, 8350 Dolenjske Toplice, Vesele božične praznike in srečno 2014!

Katarina Mervar, s.p.

Na žago 39, 8351 Straža Tel.: 07 3847 201, fax: 07 3847 202, mobitel: 031/757 606 E-mail: knjigovodstvo.mervar@siol.net Vesele božične praznike in srečno novo leto 2014!

Kemična čistilnica t STRGAR 24 le že

t: 07 30 23 415

m: 031 779 191

lahko nam ate p u za

- Strokovno in skrbno poskrbimo, da so vaša oblačila pravilno in brezhibno vzdrževana. - Zagotavljamo odlično storitev in vaše zadovoljstvo

AKCIJA, AKCIJA, AKCIJA - 20% popust na vse storitve

Ključavničarstvo Šmajdek d.o.o., Krallova ulica 49, Novo Mesto

Tel: 07 334 75 40 www.kljucavnicarstvo-smajdek.si

(velja za fizične osebe do 31.12.2013)

- upokojenci -15% popust (brez časovne omejitve)

Vesele božične praznike in srečno 2014! DELOVNI ČAS: pon.- pet. 9.00-12.00 in 14.00 - 17.00

Detelova 2, 8000 Novo mesto (v centru mesta za glasbeno šolo)

Vsem našim strankam in poslovnim partnerjem se zahvaljujemo za zaupanje in želimo srečno v letu 2014!

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN (07) 33 70 200 -

NON STOP

Srečno 20

14!

Nudimo vam vse storitve na enem mestu. Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši. Oklešen d.o.o., K Roku 26, Novo mesto

36

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Vesel božič in srečno novo leto vam želi.

Vsem našim učencem, njihovim staršem in občanom Mestne občine Novo mesto želimo vesel božič in srečno novo leto 2014.

Novo mesto d.o.o. Košenice 86, Novo mesto, sedež: Ljubljanjska cesta 1 Poslovni prostori: tel.: 07 393 14 70 e-mail: malkom@malkom.si

Kolektiv Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto. Srečn o varno in 201

BREZ SKRBI NA NOVOLETNO ZABAVO

4!

Voznik d.o.o. Ljubljanska cesta 26 8000 Novo mesto

IZJEMNO UGODNE cene prevozov na novoletne zabave z vozili od 8 do 64 sedežev.

Pokličite na 031 377 424 ali 07 39 35 422 , e-naslov: info@integral-voznik.si , www.integral-voznik.si ste zamudili novice.indd 1

15.11.2

SAMOPOSTREŽBA ZNC Za slajše praznike. V ponudbi!

TATARSKI BIFTEK Ne spregletje tudi ostale praznične ponudbe: penine, pekovske dobrote, domače mesnine... www.kz-krka.si št. 100, december 2013

07 39 31 910 Vaš mesečnik

37


Besede županj in županov ob koncu leta 2013

Občina Metlika Spoštovane občanke in občani, počasi, vendar vztrajno se od nas poslavlja letošnje leto. Ko se ob koncu leta ozremo nazaj, se spomnimo tako prijetnih kot tudi manj prijetnih stvari, ki so se nam zgodile. V letu 2013 smo na Občini

Izteka se leto 2013, ki ga je vsak izmed nas doživel na svoj način. Tudi to leto je bilo polno preprek, a s skupnimi močmi so marsikje uspeli uresničiti zastavljene načrte. Ob koncu leta smo tako zbrali nekaj misli županj in županov Dolenjske, Bele krajine in Posavja. MO Novo mesto

Občina Črnomelj

Spoštovane občanke, cenjeni občani, kljub nenaklonjenim časom se vendarle z zadovoljstvom poslavljamo od letošnjega leta, ki so ga zaznamovale številne pridobitve na območju naše

Drage bralke, dragi bralci, pišejo se še zadnje zgodbe leta 2013. Obračamo nov

mestne občine. Prenova centralne čistilne naprave, hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema, obnova Kandijske ceste ter OŠ Bršljin pomenijo pomembnejše razvojne poteze, s katerimi bomo v letu 2014 nadaljevali. Osredotočili se bomo na projekt CeROD II, obnovo mestne tržnice ter OŠ Grm, prenovo kanalizacije, vodovoda in ostale infrastrukture na Glavnem trgu, hkrati pa se bomo intenzivno pripravljali na 650-letnico Novega mesta, ki jo bomo slovesno obeležili leta 2015. Izzivi pred nami so številni, a v prazničnem decembrskem vzdušju je mnogo tudi želja. Predvsem zdravja in uspehov ter čim več medsebojnega razumevanja ter prijetnih trenutkov z najbližjimi vam iskreno želim Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto.

list in se hkrati oziramo po preteklih dosežkih. V Črnomlju je vedno pestro in zanimivo, dela pa nam nikoli ne zmanjka. Tudi v letu, ki prihaja, ne bo nič drugače, a verjamem, da bomo s polno mero zagona in odločnosti znova pisali zgodbe uspeha. Vsem želim prijeten in vesel božični čas, v letu 2014 pa obilo sreče, zdravja, upanja in strpnosti. Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, s sodelavci in člani občinskega sveta

Občina Dolenjske Toplice Drage dame, spoštovani gospodje! Res je, da smo se znašli v mlakuži, iz katere še ne znamo izplavati. Res je, da še vedno ne znamo poloviti krapov, ki se množijo v njej in jo vedno na novo brazdajo. A še vedno imamo glavo visoko nad vodo. Še vedno dihamo, svet se vrti, greje nas

sonce, rastejo in se šolajo mladi, z njimi se rojevajo nove ideje, naša mlakuža se čisti in vsi tisti nebodigatreba krapi bodo prej ali slej izbezani iz kalnega dna in polovljeni. Zato, drage dame in gospodje, ne pustite medijem, da vas pretirano zaskrbljujejo v svojem bolnem hlastanju po aferah in slabih novicah! V novem letu 2014 vam voščim, naj bo vsak naslednji dan še lepši od prejšnjega! Srečno! Jože Muhič, župan Občine Dolenjske Toplice

Vaš mesečnik

Občina Krško Spoštovane občanke in občani, leto večjih projektov je za nami. Zapeljali smo se mimo nove hidroelektrarne Krško po delu nove

Ob sklepu leta pregledujemo opravljeno delo in z veseljem ugotavljamo, da je razvoj Občine Ivančna Gorica sledil zastavljenim ciljem. Svojo identiteto, znanje in tradicijo uspe-

Metlika uresničili načrtovane aktivnosti in zaključili kar nekaj projektov. V bodoče nas čaka še veliko dela. Ker pri tem potrebujemo tudi vašo pomoč v obliki služnosti, odprodaj in soglasij, se vam ob tej priložnosti za to iskreno zahvaljujem, saj samo skupaj lahko gradimo občino po meri občanov. Želim vam vesele božične praznike ter srečno in uspešno novo leto 2014. Darko Zevnik, župan Občine Metlika

Občina Mirna

Občina Ivančna Gorica

OBČINA ivančna gorica

38

šno predstavljamo pod občinsko blagovno znamko Prijetno domače. Prav takšne, prijetne in domače praznične dni, želimo tudi vam. Leto 2014 pa naj bo prežeto z ustvarjalnostjo, delovno vnemo in optimizmom. Vabljeni v deželo vašega otroštva. Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica

obvoznice, praznično staro mestno jedro pa nas vabi v vedno lepši podobi in predvsem varno pred poplavami, v vse širšem razmahu so hidravlične izboljšave vodovodnega sistema. Z optimizmom gremo novemu letu naproti, ob tem pa vam želim veliko zdravja, poguma in volje. Tako lahko tudi na novo začrtani poti dosežemo uspehe. Srečno 2014! Mag. Miran Stanko, župan Občine Krško

S projekti dokazujemo, da je bila odločitev za samostojno občino prava, saj uspešno črpamo tudi evropska sredstva, na primer za gradnjo prve faze Podjetniško-industrijske cone Mirna in za Trim

stezo Mirna-Gorenja vas, hkrati pa sistematično skrbimo za cestno infrastrukturo in se lotevamo reševanja vodooskrbe. V pričakovanju vsega nove-

OBČINA MOKRONOG – TREBELNO

št. 100, december 2013


ga – leta, priložnosti in izzivov želim vsem nam, da bi zmogli najti pravo pot. Srečno 2014! Dušan Skerbiš, župan Občine Mirna

Občina Mirna Peč Spoštovane občanke, občani! Pomembna letošnja pridobitev za občino je zaključek izgradnje sekundarne infrastrukture v industrijski coni Dolenja vas in otvoritev podjetja Cecomp.

Trenutno poteka izgradnja vodovoda Sv. Ana in aktivnosti za nadaljevanje izgradnje sekundarnih vodov na severnem delu občine. Na cestnem področju smo izvedli rekonstrukcijo odvodnjavanja na cesti Hmeljčarska gora, rekonstrukcijo ceste na Vihrah, Šentjuriju ter Jelšah. V teku je razpis za izbiro izvajalca za ureditev centra Mirne Peči in vaškega središča v Šentjuriju. Nadaljuje se izgradnja pokritega vkopa na priključni cesti, ob novi šoli pa bomo uredili kolesarsko stezo, pločnike in križišče proti naselju Češence. Nadaljujejo se tudi aktivnosti za izgradnjo športne dvorane. Ob bližajočih se božičnih in novoletnih praznikih bi rad vsem zaželel predvsem mirne praznike, v novem letu pa vse dobro. Srečno! Andrej Kastelic, župan Občine Mirna Peč

Občina MokronogTrebelno Občani Občine Mokronog-Trebelno in jaz osebno smo veseli, da smo lahko tudi mi pripomogli k dosedanjemu soustvarjanju Vašega mesečnika. Čestit-

OBČINA sevnica

št. 100, december 2013

ke ob izidu 100. številke. Prepoznan je napredek občine in izboljšana kakovost življenja v njej, kar se med drugim kaže v tem, da vse več mladih ostaja ali pa se vrača domov. Med nami pa so vzpostavljeni pozitivni odnosi, ki so temelj napredka. Občina je privlačna tudi za ljudi od drugod. Vse več je rojstev. Zaradi številnih naložb, o katerih smo se odločali sami, se občina v primerjavi s preteklostjo bolj celostno razvija, s sprejetjem novega občinskega prostorskega načrta pa postajajo možnosti za uresničevanje individualnih želja še večje. Srečno 2014. Anton Maver, župan Občine Mokronog-Trebelno

tudi za leto 2014. Želimo pričeti z izgradnjo mostu v Mršeči vasi. Načrtujemo tudi investicijsko vzdrževanje vodovodnih sistemov. Nadaljevalo se bo tudi izgradnjo kanalizacijskega sistema ter še mnoge projekte, ki smo si jih zadali v novem proračunskem letu. Vesele božične praznike in srečno novo leto 2014. Franc Hudoklin, župan Občine Šentjernej

Občina Semič Spoštovane občanke in občani občine Semič! Kako čas resnično hiti, nam pove že četrto leto skupnega sodelovanja. Kljub vse večji krizi sem zadovoljna, da tudi leto 2013 zaključujemo uspešno, s številnimi pridobitvami za naše kraje in za vas, drage

Občina Šentjernej Tako kot Vaš mesečnik ustvarja že 10 let in v vaše domove prinaša zanimive informacije, tako se tudi občine na vseh proračunskih ravneh trudimo, da

vsakoletno prispevamo k nadaljnjemu razvoju. Največ truda je bilo tudi v letu 2013 vloženega na področju komunalne in cestne infrastrukture. Med večje in zahtevnejše investicije sodijo dokončanje CČN, projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v Porečju reke Krke, ureditev naselij Vrh pri Šentjerneju in Gorenja Brezovica. Raznolike načrte kujemo

OBČINA straža

OBČINA šentrupert

nom ter celotni Sloveniji. Rupert Gole, župan Občine Šentrupert

Občina Žužemberk

in delo v naši občini. Naša pozornost je bila v veliki meri usmerjena v skrb za zagotavljanje čim boljše oskrbe na področju komunalnih zadev, infrastrukture ter za objekte šolske in predšolske vzgoje. Naš izziv in cilj za prihodnost je nadaljnje spodbujanje sorazmernega napredka celotne občine. Naj vam bo novo leto naklonjeno, naj se v njem uresničijo vaše tihe želje, upanja in pričakovanja. Naj izriše novih zmag in uspehov, zdravja, medsebojno razumevanje ter prijetna doživetja skupaj z vašimi najbližjimi. Želim vam vesel božič in srečno 2014. Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica

Občina Šentrupert občanke in občani. A »oziranje v preteklost ima smisel le tedaj, če služi prihodnosti« (Konrad Adenauer), zato vam v letu 2014, ki prihaja v naša življenja, želim veliko uspehov in uresničitev zadanih načrtov. Pri vsem hitenju in ugajanju pa vam želim tudi, da bi tokrat na prvo mesto končno postavili sebe, da bi se imeli najraje od vsega na svetu! Če ste sami izpolnjeni in polni energije, se lahko razdajate tudi drugim, zato - VI STE POMEMBNI! Polona Kambič, županja Občine Semič

Občina Sevnica Leto, ki se izteka, je bilo pod močnim vtisom krize, ki se je v družbi odražala na različne načine. Kljub temu se lahko veselimo številnih uspehov in dosežkov, ki bogatijo življenje

OBČINA škocjan

Leto, ki odhaja, bo v mojem spominu ostalo predvsem zaradi otvoritve Dežele kozolcev, ki je dvignila prepoznavnost Šentruperta kot noben drug projekt

do sedaj. Končno se je tako težko pričakovani hitrejši razvoj turizma pričel. Naše aktivnosti pa so že usmerjen v prihodnost, za katero vsi upamo, da bo prinesla izhod iz vsesplošne moralne, politične in gospodarske krize. Sem optimist in verjamem, da bo zmagalo dobro. V letu 2014 pa vse dobro tudi mojim občankam in obča-

OBČINA šmarješke toplice

Spoštovani in cenjeni občani in prijatelji Suhe krajine! V letu 2013 smo kljub krizi uspeli peljati investicije v dobro vseh občanov in občank ter vseh, ki obiskujejo Občino Žužemberk. Uspešno smo dokončali I. fazo ceste Brezova Reber-Prečna, kanalizacija Dvor-

-Žužemberk je v polnem teku, izbran je izvajalec za Tomažev most, ki ga je odnesla povodenj leta 2010. Izbrali smo izvajalca za največji in najpomembnejši projekt, suhokranjski vodovod, izvaja se oživljanje industrijsko-obrtne cone Sejmišče in stanovanjske cone Klek, izdeluje se projektno dokumentacijo za mnoge nove investicije in aktivnosti za novi občinski prostorski načrt. Mnoga društva in klubi so uspešno zastopali občino na mnogih prireditvah in tekmovanjih. Naj bo božič vesel in novo leto 2014 uspešnejše! Naj vas spremlja zdravje, sreča in vse dobro. To vam v imenu občinske uprave, občinskega sveta in v svojem lastnem imenu želi vaš župan Franc Škufca.

Občina Škocjan Adventni čas, čas prihoda in pričakovanj, se nagiba proti svetemu večeru; leto 2013 nam mežika v slovo, domovina pa praznuje. Občina Škocjan je zaključila zastavljene projekte: obnova vodovoda Hudenje, instalacija za optiko, javna

OBČINA trebnje

Vaš mesečnik

39


razsvetljava, cesta Jelendol, cesta Sela, grajska cesta, Jerman Vrh, preurejanje stavbe za potrebe vrtca, zastavljen je pločnik od Škocjana do Zavinka,

itd. Naš izziv je ureditev GTC in pridobivanje investitorjev. Delali bomo odgovorno, gospodarno in pregledno v soglasju z občani in za občane. Vsem želim blagoslovljen božič, čestitam ob dnevu državnosti, v letu 2014 pa obilo zdravja, razumevanja in mirnega življenja. Jože Kapler, župan Občine Škocjan

Občina Šmarješke Toplice Spoštovane občanke in občani! Veseli in ponosni smo na dosedanje realizirane programe, ki smo jih skupaj izvedli za večjo

40

Vaš mesečnik

kakovost življenja v občini kot odziv na naše skupne potrebe in interese. Tudi v prihajajočem letu si želim takšnega skupnega sodelovanja z vami, saj so pred nami pomembni načrti in projekti, gradnja in obnova vodovodnega omrežja, energetska sanacija osnovne šole, kanalizacija Brezovica-Strelac, hiša Žive dediščine v Beli Cerkvi. Naj bo novo leto srečno, uspešno in zaupanja vredno. mag. Bernardka Krnc, županja Občine Šmarješke Toplice

Občina Trebnje Cenjene občanke, spoštovani občani! V letošnjem letu smo izvedli kar veliko projektov na komunalni infrastrukturi, cestah ter šolah. Pohvaliti velja tudi občinsko upravo,

svetnice in svetnike OS Trebnje, saj smo sprejeli in uveljavili na desetine novih odlokov in drugih sistemskih rešitev na vseh področjih življenja in dela lokalne skupnosti. Pohvala velja tudi delovanju društev, javnih zavodov in krajevnih skupnostih. Ob izteku leta pa smo si zastavili tudi nove cilje, ki jih bomo čim bolje uresničili. Želim vam blagoslovljene božične praznike in vse dobro v letu 2014. Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje

Občine Brežice Spoštovani občanke in občani občine Brežice ter bralke in bralci Vašega mesečnika, med spomine odhaja leto 2013, leto polno izzivov in pomembnih dogodkov, ki so oblikovali naša ži-

vljenja. V občini Brežice smo ponosni na dosežke tega leta, saj smo uspeli z izvedbo številnih investicije po vseh krajevnih skupnostih mnogim občanom olajšati vsakdanje življenje. Naj bodo prihajajoči prazniki prijetni in mirni, v novem letu pa vam želim obilo sreče in poguma! Ivan Molan, župan Občine Brežice

Občina Straža Spoštovani! Izteka se leto 2013, ki je bilo za Občino Straža zelo delovno in uspešno. Zaključili smo kar nekaj projektov; energetsko sanacijo in obnovo zdravstvenega doma Straža, energetsko sanacijo osnovne šole Vavta vas z vrtcem in telovadnico ter notranjo obnovo telovadnice, končali smo z izgradnjo

vodovoda Nova gora, pripravili Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za črpališče in tlačni vod Jurka vas, zaključili rekonstrukcijska dela regionalne ceste Jurka vas-Potok ter izgradili kanalizacijo … Zelo uspešni smo bili tudi pri pridobivanju domačih in evropskih sredstev za investicije. Vendar brez podpore in posluha občanov ter poslovnih partnerjev ne bi uspeli. Zato se vsem od srca zahvaljujem. Čaka nas še vrsta zastavljenih projektov, ki jih želimo realizirati v letu 2014. Vem, da nam bo s skupnimi močmi to tudi uspelo. V svojem imenu, v imenu občinske uprave in članic ter članov občinskega sveta vam želim vesel božič ter srečno, uspešno in naklonjeno leto 2014. Alojz Knafelj, župan Občine Straža

št. 100, december 2013


Ostrog 18, 8310 Šentjernej Gsm: 041 647 180 Tel.: (07) 308 14 73 info@dvigala-crtalic.si www.dvigala-crtalic.si

Prodaja traktorskih priključkov: Tehnostroj, SIP, INO, Creina, Krpan, Maschio, Regent Trgovina in servis Uroš Šusteršič s.p. Smolenja vas 73, Novo mesto Tel.: 07/338-00-05

Prodaja rezervnih delov: Zetor, Ursus, IMT, Universal, Torpedo-Deutz, Steyr, Case, Massey Ferguson, New Holland, Pasquali, SIP, Tehnostroj …

Srečno 2014! Vesele božične praznike ter srečno, zadovoljno in uspešno novo leto 2014!

ZA VSE TRAKTORJE, KI JIH PRODAJAMO, IMAMO TUDI POOBLAŠČEN SERVIS!

Drska 15, Novo mesto tel. 07 30 23 302 mob. 031 709 970 mizarstvo.p@t-2.net

Podbevškova 18, Novo mesto (Cikava - v prostorih Peči keramika) Tel.: 041/667-845 07/33-82-092 e-naslov: cpv-ing@siol.net

Cenjenim strankam, poslovnim partnerjem želimo vesele božične praznike ter srečno novo leto 2014!

35 let tradicije • proizvodnja, vgradnja in vzdrževanje • okna in vrata, vrata za zidanice • balkonske ograje • klopi in mize

• pohištvo • obnova in popravilo pohištva • starinska okna in vrata, izdelava ali restavriranje

Srečno, zdravo in uspešno 2014! Avtobusni prevozi Kastigar & Rokast d.o.o. Dobrnič 13, Dobrnič info@kastigar.si www.kastigar.si

05 99 400 95 041 651 548 031 725 515

AVTOBUSNI PREVOZI • AVTOVLEKA • TAXI-KOMBI Novo! Za srednješolce podaljšana linija z Muljave do Novega mesta. Odhod z Muljave 5.45 iz Znojil 5.46, Krka 5.49 Gabrovčec 5.51

Vabljeni v gostilno Pr'Lubčku • malice • nedeljska kosila, • pizze, • jedi z žara, • jedi po naročilu

Strankam se zahvaljujemo za izkazano zaupanje, poslovnim partnerjem pa za dobro sodelovanje. Miren bozic, novo leto pa naj bo pot dobre volje, ljubezni in zdravja.

Srečno 2014! št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

41


Srečn

o 201

4!

014!

Srečno 2

D A R O

BIRO Velika Cikava 12B

Računovodske in knjigovodske storitve Rozalija Judež s.p. tel.: 07/33 72 931 mobitel: 031/293 661 e-mail: daro.biro@siol.net

DA@MA Damjan Judež s.p. mobitel: 041 852 329 e-mail: damjan.judez@da-ma.si

Vesel božič in srečno novo leto 2014!

Tel.: 07/33 25 046, GSM: 040 664 022 SREČNO IN USPEŠNO 2014! LEOPOLD KOŠČAK s.p. Kamnje 7a, Šentrupert, tel.: 07/30 40 214 GSM: 041 754 051

Vesel Božič in srečno Novo leto 2014

izdelava kotlov za pripravo živinske krme Srečno, zdravo in uspešno 2014!

o n č e ! Sr2014

100 95 75

25 5 0

mesečnik mesecnik 42 N MVašV aÿÿ

190x65 mm

27. november 2013 9:19:28

št. 100, december 2013


Globoki udarni valovi pri zamrznjeni rami s kalcinacijo Gre za področje v fizioterapiji, na katerem ima omenjena terapija izjemne dosežke. V predhodnem izvodu Vašega mesečnika so navedena stanja, ko terapija z globokimi Izidor Ivanović, udarnimi valovi (GUV) zelo pospeši rehabilitacijo in vpliva na vzroke težav ter jih odpravi. dipl. fizioterapevt Danes pa predstavljam stanje zamrznjene rame s kalcinacijo, ki ga strokovno poimenujemo adhezivni kapsulitis ali s celo bolj zastarelim izrazom sindrom periartritis-humeroskapularis (PHS). Običajno imajo pacienti z zamrznjeno ramo zelo močne bolečine in so gibalno omejeni. Boli jih ponoči, težko spijo na rami, zbujajo se ob premikanju. Pri vsakodnevnih aktivnostih so zelo omejeni, v večini primerov ne morejo dvigniti roke nad nivo rame in zelo težko sežejo za hrbet. Takšno stanje lahko traja od nekaj mesecev do celo več let samo z lajšanjem težav, vendar brez bistvenega napredka. Pacienti velikokrat opravijo ultrazvok rame v upanju, da bo tako odkrit pravi vzrok njihovih težav. A največkrat se vse konča z izvidom kalcinacije na tetivi, starimi poškodbami rotatorne man-

šete, degenerativne spremembe, burzitis itd. Seveda so omenjene motnje lahko tudi vzrok za težave, vendar jih samo s konzervativno terapijo zelo težko odpravimo, trajajo pa ponavadi več mesecev. Poleg tega ljudje preveč uživajo sredstva za lajšanje bolečin in vnetij brez oprijemljivega učinka. To pa pomeni, da lajšajo samo simptome in ne odpravijo vzrokov. Vendar terapija z globokimi udarnimi valovi to bistveno spremeni. Ob temeljitem pregledu ramenskega obroča in oceni stanja gibljivosti lahko takoj pričnemo s terapijo, ki bistveno skrajša čas rehabilitacije. S to obliko terapije stimuliramo globoko cirkulacijo v različnih nivojih struktur. To privede do povečane preskrbe tkiv s kisikom in viri energije, kot je ATP (adenozin tri-fosfat), kar posledično zmanjša

vnetje in bolečino na samem mestu vzroka. S tem se udeležene strukture bistveno prej regenerirajo in omogočijo nadaljnji pozitivni potek dogodkov pri vnovični normalizaciji stanja. Terapijo dopolnimo še z gibalnimi vzorci in mišično stimulacijo ter z napotki za domov. Že po prvi terapiji se stanje občutno izboljša. Pacienti poročajo o takojšnji manjši bolečini, povečani gibljivosti, že prvo noč spijo brez bolečin oziroma so te minimalne, bistveno lažje se premikajo in opravljajo vsakodnevne aktivnosti. Terapija je primerna za vse, ki trpijo podobne bolečine, izvajati pa jo začnemo takoj po ugotovljenem stanju. V večini primerov zadošča že 4–6 obiskov, kar pa je odvisno od časa trajanja težav, obsega, starosti ter predhodne stopnje aktivnosti oziroma kondicije pacienta.

Vsekakor terapijo priporočamo vsem, ki imate tovrstne ali podobne težave. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo in z veseljem vam bomo pomagali vnovič vzpostaviti umetnost gibanja.

Naročanje: 031 331 819 ali izidor.ivanovic@ corpus.si Seidlova cesta 46, Novo mesto. www.corpus.si

oriks@volja.net www.oriks.si

že 22 let z vami Naj računovodski servis 2010! ;; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete ;; vodenje knjig za cerkev ;; pomoč ob ustanavljanju s.p. ali d.oo ;; svetovanje

delo opravimo tudi v vaših poslovnih prostorih! MIRA LALIČ, s.p., Danila Bučarja 22, Novo mesto tel.: 07 33 73 380, GSM: 041 682 470 podružnica Žužemberk: tel.: 07 30 88 606, 041 682 470 Del. čas.: pon. -pet. od 7. do 17. ure

Vesel božič in srečno novo leto 2014!

avtobusni promet - delavnice turizem - tehnični pregledi tel.: +386 7 4994 190/173, turizem@integral-brebus.si, www.integral-brebus.si

Naj se vam uresničijo sanje, udejanjijo želje in izpolnijo pričakovanja! Vesel božič ter mirno, zadovoljno in srečno 2014!

Boštjan Jenič s.p www.kamosestvo-jenic.si

št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

43


Prevozi Prijatelj 041 627-132

031 377-287

Vesele božične praznike ter srečno, varno in uspešno 2014!

www.prijatelj.biz PREVOZI PRIJATELJ d.o.o., Šentrupert 99, Šentrupert, prevozi@prijatelj.biz

Zaščita na pravem mestu!

Krovstvo in stavbo kleparstvo Jože Kramaršič s.p. Sela pri Dolenjskih Toplicah 1 8350 Dolenjske Toplice

Učinkovito nad

Od ideje do izvedbe! Tel.: 07 30 65 423

041/647 465

joze.kramarsic@siol.net

www.kramarsic.si 12/2013, 2013-20548. IF/MPC.

• izdelavo fičar • strojno barvanje opaža • postavitev sončnih kolektorjev VELUX • izvedbo žlebov, odtočnih cevi • izvedba INOX dimnikov.

V bližajočih se prazničnih dneh vam želimo, da bi znali v vsakem trenutku novega leta poiskati dobre stvari in ta čudoviti čas praznikov živeti skozi vse leto. Želimo vam prijetno praznovanje božiča in srečno v letu 2014. 44

Krkina rešitev tudi v obliki pršila

Samo za strokovno javnost. Pred uporabo preberite celoten povzetek glavnih značilnosti zdravila. Krka, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8000 Novo mesto, www.krka.si

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013 2013-20548_FYPRYST_ad-93x131_SI.indd 1

12/5/2013 8:17:53 AM


Srečno in 14! uspešno 20

FiBiro

T: 07 33 26 361 M: 041 445 595 E: mihaban@mejnik.si www.mejnik.si

finančne storitve, kreditni posrednik Zdenka Zupančič s.p. Košenice 103, Novo mesto

Miha Ban, geodetske meritve, d.o.o. Pod Trško goro 10, Novo mesto

»» svetovanje s področja geodetske dejavnosti »» izdelava geodetskih načrtov »» ureditev in izravnava meje »» parcelacije »» izvedba postopkov za pridobitev hišne številke »» sprememba katastrske kulture »» vpis objektov v uradne evidence »» zakoličbe objektov

Telefon : 040 295 767 E-pošta: info@fibiro.si

s k u p a j • • • • •

financiranje podjetij, stanovanjski kredit, upravljanje podjetij, nepovratna sredstva, poslovni in finančni načrti

www.fibiro.si facebook.com/fibiro

d o • • • • •

c i l j a

razpisi, uspešne izterjave, prevajanje, reševanje blokad, hipotekarni krediti,

Vesel božič, srečno in zdravo v 2014!

Vse dobro ob božičnem praznovanju, v prihajajočem letu 2014 pa obilo sreče ter zadovoljstva vam želi

Z L ATA R S T VO B A RT O L Novo mesto - Šentjernej

07/33 22 895 07/30 81 723

Nakit iz jekla, srebra, zlata ...

Srečno in zdravo leto 2014 a pa r t m a j i - s o b e r av ba r

Smrečnikova ulica 15 in 17, Novo mesto

Telefon: 07 37 30 680 www.ravbar.net

43 let

Vesel božič in srečno novo leto 2014!

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

AMBULANTA ZA MALE ŽIVALI

delovni čas: pon. - pet. od 7.00 - 19.00 ure sob. od 7.00 - 11.00 ure Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751 www.veterina-nm.si izven delovnega časa e-mail:vetnm@siol.net pokličite 112

VETERINARSKA LEKARNA

Zahvaljujemo se novomeščanom, ki pomagajo goste usmeriti do naših apartmajev št. 100, december 2013

Srečno in zdravo 2014!

delovni čas: pon. sreda: od 7.00 - 18.00 ure tor., čet., pet.: od 7.00 - 15.00 ure sobota: od 7.00 - 11.00 ure

Vaš mesečnik

45


Inovacija, s pomočjo katere bo vaš otrok vedel več!

IZOBRAŽEVALNA DRUŽINSKA NAMIZNA IGRA

Otroci in starši se učijo ob zabavni in poučni igri Kaj pravijo otroci?

In starši?

Ker imate svojega otroka radi

Svojim otrokom starši želimo vse najboljše. Starši želimo otroke naučiti čim več za življenje uporabnih veščin. Sedaj imate priložnost otroku pokazati, kako delujejo podjetja. S pomočjo namizne družabne igre se otroci naučijo voditi podjetje in znajo sami sprejemati pomembne poslovne odločitve.

Ker tega ne bo izvedel v šoli

Dejstvo je, da otrok v šolah mar-

sičesa ne naučijo. Starši vemo, da praktičnega, podjetniškega znanja otroci v slovenskih šolah ne dobijo. Čeprav je prav to tisto, kar bodo v življenju še kako potrebovali. Sedaj obstaja rešitev!

Poučno in zabavno

Zabavna družinska namizna igra, s katero se bo vsa družina naučila podjetniških veščin! Vaši otroci bodo razumeli, kako deluje podjetje. Razumeli bodo, kako podjetja služijo denar. Razumeli bodo, zakaj so nekatera podjetja bolj, druga manj uspešna ali neuspešna.

»Igra je odlična, čeprav kar težka. Moja nečakinja Kaja (8 let), za katero sem igro kupila, je čisto navdušena. Midve sva zgradili tovarno čokolade, da si je lažje predstavljala, kdo so dobavitelji, kdo kupci, kaj so izdelki … Pravzaprav sem bila res pozitivno presenečena, da si je želela izpeljati vseh 10 let. Celo podaljšali sva delovanje firme za 2 leti.« Barbara Bec, Star Travel, Managing Director

Kako igro naročim? Dostava in vročitev v Sloveniji sta brezplačni. V nekaj dneh po naročilu boste pošiljko prejeli na želeni naslov (v službo ali domov). Cena igre je 50 evrov (DDV je vključen v ceno, dostava brezplačna). Za naročilo pokličite brezplačno številko 080 1509 ali pišite na elektronski naslov: ales@lisac-lisac.si. Najdete nas tudi na www.firmakids.com in www.lisac-lisac.si

Firma Kids je idealen pripomoček za kakovostno in prijetno druženje. Medtem ko bo vaš otrok vodil svoje prvo namišljeno podjetje, boste lahko ponosno opazovali, kako pridobiva znanje, ki mu bo ostalo za vedno. »Namizna izobraževalna igra vam bo definitivno všeč. Izpolnila bo vaša pričakovanja, ali pa vam vljudno in takoj vrnemo denar. Za vas velja 100% Lisac & Lisac garancija. Moja sinova igro igrata znova in znova. Tudi vam želim veliko zabavnih in kakovostno preživetih uric ob naši novi namizni igri Firma Kids.” mesečnik št. 100, december 2013 46 Vaš mag. Aleš Lisac, direktor podjetja Lisac & Lisac, skupaj z bratom Blažem avtor igre Firma Kids

Propagando sporočilo

»Najbolj všeč mi je, da si sam izmisliš, kaj bo tvoje podjetje prodajalo. Carska igra!« Žiga G., 11 let »To igro morate oglaševati kot poučno in zabavno.« Maks K., 11 let »Pri poslovanju moraš res paziti, da ne narediš kakšne neumnosti.« Nik L., 10 let


Sodelujte v žrebu za privlačne nagrade

ANKETA o programu TV Vaš kanal Spoštovani/-a bralec/-ka, vabimo vas, da izpolnite kratko anketo, ki vam lahko prinese lepo nagrado. 1. Kako pogosto gledate regionalni program TV Vaš kanal? (obkrožite): a. dnevno b. tedensko c. mesečno d. občasno e. nikoli

7. Program TV Vaš kanal ima status posebnega pomena in je pomembna dopolnitev javnemu RTV servisu. Ali menite, da bi moral biti del RTV naročnine namenjen tudi za delovanje televizijskega program TV Vaš kanal? (obkrožite)

10. Vsebine TV Vaš kanal so na voljo tudi na spletni strani www.vaskanal.com, ki je podpora TV programu. Poznate spletno stran www.vaskanal.com?

DA

11. Jo obiskujete?

NE

Utemeljitev:

DA

2. Katero oddajo na TV Vaš kanal najpogosteje gledate?

3. Katera oddaja na TV Vaš kanal vam je najbolj všeč?

4. Katere druge oddaje na TV Vaš kanal še gledate (naštejte vsaj tri)?

8. Če bi program TV Vaš kanal spremenil svojo programsko shemo in postal komercialni (s tujo programsko vsebino), bi pogrešali »Vaše zgodbe na Vašem kanalu«, lokalne in regionalne teme? (obkrožite): DA

DA

NE

Utemeljitev: 5. Katere programske vsebine na TV Vaš kanal bi želeli še gledati?

NE

NE

12. Če DA, kako pogosto obiskujete spletno stran www.vaskanal.com? a) dnevno b) tedensko c) mesečno d) občasno e) nikoli 13. Kaj si ogledate na spletni strani (možnih več odgovorov)? a) Novice b) oddaje c) TV spored d) nagradne igre e) drugo

Demografski podatki: 6. Kako sprejemate signal TV Vaš kanal? Prek: (obkrožite) a. DVBT (antena) b. Siol TV (kanal 675) c. T-2 (kanal 21) d. Amis TV (kanal 96) e. Telemach (kanal 149) f. Drugi kabelski ponudnik

9. Vaši predlogi in mnenje o programu TV Vaš kanal

starost: ___ let

Izpolnjeno anketo (lahko tudi kopijo ali natisnjeno s spletne strani) pošljite na: TV Vaš kanal, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto (oz. na mail vaskanal@tv-nm.si) do vključno 22. decembra 2013.

NAGRADNA IGRA Vse, ki ste izpolnili anketo, vabimo k sodelovanju v nagradni igri. Pogoj je le izpolnjen vprašalnik. Če želite sodelovati v žrebu za nagrade, pustite vaše podatke. Podatki bodo uporabljeni le za namen nagradne igre! Podelili bomo kupona za izbiro sončnih očal, kupon za striženje in barvanje las, družabno igro ter sedem praktičnih nagrad. Pogoje nagradne igre si preberite na www.vaskanal.com. Vabljeni k sodelovanju. Pokrovitelji nagradne igre:

spol: M / Ž poklic: kraj bivanja:

TELEVIZIJA

Ime in priimek*: Naslov*: Telefon: E- pošta: (podatki označeni z * so obvezni za sodelovanje v nagradni igri.)

Nagrajenci bodo znani in objavljeni od 26. decembra na videostraneh TV Vaš kanal in spletni strani www.vaskanal.com. št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

47


vaš kanal

Od Silvestra do Silvestra

Kamere zabeležile več kot 2000 dogodkov 365 dni, 8760 ur, 525600 minut šteje leto. Veliko? Malo? Einstein bi dejal, da je to relativno. Kakor koli že, leto 2013 je bilo polno dogodkov, samo v dnevnoinformativni oddaji Novice na TV Vaš kanal so jih kamere zabeležile več kot 2000 in jih tako zapisale v večnost. Leto bodo ustvarjalci skupaj z gledalci že tradicionalno preleteli z voditeljico Mojco Kren v oddaji Od Silvestra do Silvestra na silvestrovo ob 20. uri.

Milice igrani celovečerni film, 1997 Ob 21.30 Film govori o predvolilnem času, ko se lokalni oblastniki trudijo na vsak način obdržati na oblasti, vendar jim to nehote preprečita dva dobrohotna miličnika. Vse niti drži v rokah starejša prodajalka gob (aluzija na nekdanjega slovenskega politika, nabiralca gob).

Gostilna Pr' Francet Ob 23.30 Gostilničar France Peternel bo gledalce TV Vaš kanal pospremil v novo leto z dobro domačo glasbo. Nasmejali se boste ob duhovitih vložkih, ob polnoči pa boste nazdravili v družbi različnih glasbenih gostov.

Silvestrski program, 31. decembra: 20.00 Od Silvestra do Silvestra 21:30 Milice, film 23:00 Gostilna Pr' Francet

! 4 1 0 2 o n č e Sr 48

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


vaš kanal Praznovanje božiča nekoč: »Božič s Preloškimi muzikanti« V torek, 24. decembra, ob 20. uri Preloški muzikanti, tamburaška skupina, ki ohranja nekdaj bogato kulturno dediščino Preloke, bodo s tamburico, pesmijo in besedo uprizorili božični večer v povojnih letih in danes. V polurni oddaji seveda ne bo manjkalo božičnih pesmi, kot so Glej zvezdice božje, Tam stoji pa hlevček, Poslušajte vsi ljudje in Sveta noč.

Moja sLOVEnščina: »Po poti mojega srca« V torek, 24. decembra, ob 21. uri Z zadnjo letošnjo oddajo prihajamo v vaše domove prav na božični večer. Temu primerna bo tudi vsebina – Irena Potočar Papež se bo pogovarjala z Mileno Matko, avtorico knjige Po poti mojega Srca, o družinskih vrednotah in ljubezni, oddajo pa bo oplemenitila z lepimi darili. Vstopnine še vedno ni, zato bodite z nami tudi vi.

Božični utrinek s prestolnice v oddaji »Drobtinice prestolnice« V torek, 24. decembra, ob 20.30 V sliko in besedo ujeti utrinki dogodkov, ki tako ali drugače zaznamujejo medčloveški utrip našega glavnega mesta. Prispevki s poudarjeno iskrenostjo in prav posebno privlačnostjo, ki jih ustvarja Roman Končar.

Posnetek koncerta »Hočem s Teboj!« V sredo, 25. decembra, ob 20. uri Decembra se je odvil že 19. Gala koncert Radia Ognjišče. Tokrat so ga poimenovali Hočem s Teboj! V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so sodelovali številni znani in uveljavljeni pevci v spremljavi zbora z glasbeniki. Glavni gost in govornik pa je bil misijonar Pedro Opeka.

št. 100, december 2013

Program na božični večer, 24. decembra: 20:00 Božič s Preloškimi muzikanti 20:30 Drobtinice prestolnice 21.00 Moja sLOVEnščina

Vaš mesečnik

49


vaš kanal

Histamin – naj ga bo ravno prav! Histamin je osnovni povzročitelj alergij, kardiovaskularnih bolezni, je vzrok kroničnih bolezni, vključno z rakom. Histamin je biološka snov, ki jo najdemo v mnogih živilih. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim diaminooksidaza, ki omogo-

razširitev žil, znižanje krvnega pritiska, glavoboli, pospešen srčni utrip, otekline, nahod, kihanje, srbenje kože, sluznice v nosu, očeh, celo močno bruhanje, napenjanje, krči v trebuhu, driska, dušenje kot pri astmi, pospešeno nastajanje estrogenov. Pri tem je ključna hrana. Irma Ogorevc poudarja, da naše telo lahko brez škode prebavi le pet odstotkov hrane živalskih beljakovin (meso, mleko in mlečni proizvodi), s pretiranim uživanjem tovrstne hrane pa porušimo imunski sistem in poškodujemo energijski sistem.

trtek prvi če u ob c v mese ri 20. u ča razgradnjo histamina, da se ta ne zadržuje v telesu. Če je histamina preveč, se lahko pojavijo številne težave. Učinki histamina se kažejo kot

Osnova za odpravljanje težav s histaminom je torej dieta, kjer opustimo s histaminom bogato hrano in pijačo. Včasih zamenjamo nujna zdravila. V Planetu zdravja med posebnim neinvazivnim postopkom na AMP aparatu samo v treh minutah o našem telesu in njegovem delovanju strokovnjaki naredijo 130 analiz. Na osnovi dobljenih rezultatov nato poiščejo vzroke za težave in svetujejo, kako jih izločiti. Pri težavah s histaminom Irma Ogorevc predlaga zaužitje nekaj kapljic Olja številka 1 in ponovitev analize, ki že po nekaj minutah pokaže bistveno izboljšanje.

trgovine in svetovalnice Lokacije in telefoni za obisk in naročilo na osebni posvet pri svetovalcu

Novo mesto 07 332 50 17 Ljubljana 01 518 76 10

Priprave na športnika leta

V oddaji bodo govorili o zaključku delavskih športnih

ljek, ponede bra, em 30. dec . uri 2 ob 1

iger, voditelj Aleš Kirn se bo pogovarjal z enim od rekreativnih športnikov, fizioterapevt bo za gledalce pripravil nov sklop preventivnih vaj za boljše počutje in preprečevanje bolečin, v agenciji za šport pa že potekajo priprave na izbor športnika leta, ki bo konec januarja 2014.

si it. on ek w. w w

ČIŠČENJE OBLAČIL

Novo mesto, športno mesto

NOVO! V NOVEM MESTU (šiviljstvo Wolf Marija Kandijska 41 - nasproti TPV-ja, tel.: 031 773 403) ČRNOMELJ (trgovina Krojaček), METLIKA (Modni studio Sonia), PODZEMELJ (konfekcija Irena) in ŽUNIČI

NUDIMO STORITVE ČIŠČENJA IN PRANJA:

• • • • •

ženskih, moških in otroških oblačil, Vesel božič svečanih oblek, in srečno 2014 uniform, delovnih in interventnih oblačil, motorističnih in smučarskih oblačil – impregnacija, barvanje in nega usnja in tekstilij.

elava Šivanje za močnejše postave - izd očilu spodnjega perila in oblačil po nar OKOLJU PRIJAZNO MOKRO ČIŠČENJE: • • • •

merino posteljnine, pregrinjal, lamelnih zaves in dekorjev, odej vseh velikosti, oblačil za vodne postelje.

Obleka naredi človeka. Pri nas poskrbimo, da je vaša obleka OČIŠČENA, ZLIKANA in po potrebi POŠITA.

POKLIČITE: 040 376 472 NIT pranje tekstilij, šivanje in druge storitve Dubravka Žunič s.p. Žuniči 3a, 8341 Adlešiči, e-pošta: nitzunic@gmail.com

50

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


vaš kanal

Nova oddaja na TV Vaš kanal

“Drobtinice prestolnice” Morda je pa prav jesen tisti magični čas, ko je vredno “na ogled postaviti” – nekaj novega. Novega predvsem v vsebinsko-povednem smislu, pa malce tudi v tehnično-izvedbenem, vseskozi se zavedajoč, da se “tople vode” pač ne da izumljati. Kakorkoli že: tu je! Nova tv oddaja, “Drobtinice prestolnice”, ki si jo lahko ogledate z vsemi vašimi čutili vsakih štirinajst dni ob torkih ob 20.30 (ponovitve ob sredah ob 22. uri, četrtkih in nedeljah ob 11.30). Skupek v sliko in besedo ujetih utrinkov našega glavnega mesta s področij ugi vsak dr humanitarnosti, kulture, športa, poslovnega torek sveta, znanosti, družabnih dogodkov, gospo0 darstva, sociale, obrtništva in medčloveških ob 20.3 odnosov v obče. Mavrica osebnih izpovedi več kot zanimivih ljudi, ki o sebi povedo tudi tisto, kar drugim ne bi! Paleta dinamičnih in zanimivih avdio-vizualnih poročil s krajev, kjer se dogodi “tisto nekaj”, kar buri duha in vznemirja dušo in srce. Mozaik tv zapisov o ljudeh, ki vzbujajo splošno zanimanje ljudskih množic, sestavljen na prav posebno oseben način, o ljudeh in njih dejanjih, ki so nekaj vredni oz. so njihova dejanja nekaj vredna, če drugega ne, vsaj naše in vaše pozornosti. Nabor iskroživih, posamezne dogodke in ljudi povezujočih misli naratorja, slovenskega igralca, Ljubljančana, Romana Končarja. Zabavno-sproščujoče-poučna priložnost za več kot koristno porabo vašega dragocenega časa, ki ga sicer preživite v družbi z nami. Poglejte in se prepričajte na lastna ušesa in na lastne oči. Ne bo vam žal!

Srečno

2014 

! 14 0 2 no č Sre

TEHNIČNI PREGLEDI

Prihaja najlepši čas v letu, namenjen družini, prijateljstvu, in vsem, ki so nam blizu. Ob božiču vam želimo veliko sreče, v novem letu pa obilo uspehov, zdravja, osebnega zadovoljstva in varno vožnjo.

Vaša Avto Krka d.o.o. • www.avtokrka.si @ info@avtokrka.si

Novo mesto • Krško • Postojna • Idrija • Tolmin • Šempeter pri Gorici • Nova Gorica • Sežana • Ajdovščina • Ljubljana • Šentjur • Maribor • Lendava št. 100, december 2013

Vaš mesečnik

51


v objektivu DO DIPLOME ŽE 2013 DIPLOMANTOV – Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika, tudi 2013 diplomantov Višje strokovne šole Šolskega centra Novo mesto. Na zadnji, že 21. svečani podelitvi diplom se je med tiste, ki so uspešno zaključili študij, vpisalo 183 diplomantov iz sedmih različnih višješolskih programov, med njimi tudi prvih sedem študentk kozmetike. TORTA ZA AMNESTY – Amnesty International Slovenije je 10. decembra praznovala svoj 25. rojstni dan. Ob tej priložnosti so povabili vse, ki se zavzemajo za človekove pravice, da spečejo torto in se skupaj z njo fotografirajo. Tej akciji so se pridružili tudi na TV Vaš kanal ob snemanju oddaje Pravi ključi, v kateri je voditeljica Irena Vide pod drobnogled vzela prav to organizacijo. Oddajo si lahko ogledate na spletni strani www. vaskanal.com v arhivu oddaj Pravi ključi.

ekonomik

peč

Peč za centralno ekonomik ogrevanje na drva, na pelete pelete, brikete. Možnost kurjenja tudi na olje

ali ležeči ojler b i n č n poko

ekonomik plus

Proizvodnja: • peči za trdo kurjavo (od 20 do 50 kW ali več po naročilu) • peči za olje (od 20 do 35 kW) • peči za centralno ogrevanje (kombinirana peč z dvojnim kuriščem - ekonomik plus) • električne peči za centralno ogrevanje • po naročilu izdelujemo bojlerje, hidroforje (raznih velikosti do 300 l iz črne in nerjaveče pločevine) in hranilnike tople vode od 500 do 2000 litrov ali več.

40 letna tradicija

peč na drva, olje in pelete

tel.: 03/546 12 04, gsm: 041/766 526

MAGMA PLUS

Trnovlje, 3000 Celje Obrtna cesta 52

Električna peč

Peči si lahko ogledate v trgovini Termotehnika in tilia v Novem mestu

Vesel božič, srečno in zdravo 2014! 52

Vaš mesečnik

Z GORJANCEV V MESTO – Brata Aleš in Sašo Mrhar, ki ju večina pozna kot oskrbnika koče na Gospodični, sta poskrbela, da je Rudolf IV. Habsburški po 648 letih, ko je na Dunaju podpisal ustanovno listino za Novo mesto, dobil primerno obeležje. Oštarija Rudolfswerth nudi na ogled nekatere zgodovinske znamenitosti, saj si na njenih stenah lahko ogledate fotografije izkopanin s Kapiteljske njive, starih novomeških razglednic, starih novomeških gostiln in portret Rudolfa IV., ki je nastal v Sokolskem domu. Brata Mrhar sta okoli sebe zbrala mlado ekipo z veliko strokovnega znanja, odlikujejo se z inovativnostjo in kreativnostjo, tako da je vsaka pripravljena jed, dopolnjena z izbrano žlahtno kapljico, čisti presežek. št. 100, december 2013


v objektivu Razstavno-prodajni salon TC Rialto - NOVOTEKS, BRŠLJIN Foersterjeva ulica 10, Novo mesto delovni čas: ponedeljek - petek: 8.00 - 19.00 sobota: 8.00-12.00

DAN SLOVENSKIH KNJIŽNIC - Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic so v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, ki slovi kot ena najlepših in najsodobnejših pri nas, pripravili pogovor s tremi zanimivimi sogovorniki, ki so vsak po svoje povezani z besedo, knjigo in knjižnico. Pevec Lado Leskovar, upokojena profesorica, novinarka in publicistka dr. Manca Košir ter slovenist in kreativni producent na enem od komercialnih radiev Sašo Ðukić so z obiskovalci delili svoje poglede na vlogo knjig v življenju. Pogovor je povezovala mag. Andreja Jernejčič Vizjak, ki je z domiselnimi vprašanji iz gostov »izvlekla« marsikatero zanimivost. Da se Andreja odlično znajde v vlogi moderatorke, je v svoji karieri že večkrat dokazala. Pred mnogimi leti je osnovne veščine tega posla spoznavala kot novinarka na TV Vaš kanal. (Foto: Boštjan Pucelj)

tel.: 0590-13-442 mob.: 040-50-40-80 www.m-studio.si

novoletne akcije AKCIJA! Vrata s podbojem, montažo in ddv, že od 199,99 €

Ascana 160

Basic Ultimo S

lakirane kuhinje do

- 35%

DRUŽBENO ODGOVORNI – Ekipa Si.mobil Novo mesto – Marko Potrč, Borut Sever, Blaž Drenovec, Matej Podkrižnik, Jure Krakow, Maša Jevšček in vodja Ana Petančič – je v praksi dokazala, da so družbeno odgovorno podjetje. Novembra so se dejavno vključili v akcijo ozaveščanja v boju proti raku na prostati. V podporo gibanju movember so si pustili rasti brke. S to gesto so želeli razbliniti tabuje, saj so prepričani, da je v današnjem času o tej zahrbtni bolezni treba spregovoriti na glas.

- 15%

www.peugeot.si

Cool ali hot?

· dvopodročna klimatska naprava · 5 vrat · 6 zračnih blazin

9.990 €*

Sedežne garnitura Florenca akcijska cena: 597,60 €

*Cena velja za model peugeot 208 Active 1,2 VTi, 5 vrat in opcijo avtomatska dvopodročna klimatska naprava in ob nakupu s pomočjo Peugeot Financiranja za dobave do 31.12. 2013. Štiri leta podaljšane garancije vključuje 2 leti pogodbene garancije in dve leti podaljšane garancije Optiway oziroma do 60.000 prevoženih kilometrov. *Več o programu zvestobe Moj Peugeot na www.peugeot.si

Poraba v kombiniranem načinu vožnje: 3,4–6,7 l/100 km. Izpuh CO2: 87–154 g/km. Podrobnejše informacije o porabi goriva in emisijah CO2 novih osebnih vozil Peugeot najdete v priročniku o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu in na www.peugeot.si.

PEUGEOT 208

Vesele božične praznike ter zdravo in uspešno 2014!

AVTO VELKAVRH d.o.o., Prečna 91, 8000 Novo mesto, tel. 07 334 85 10

VELKAVRH.indd 1

št. 100, december 2013

8/29/13 2:54 PM

Vaš mesečnik

53


v objektivu

MED JUBILANTI TUDI NAŠ JURE – V novomeški občini se na tradicionalnem srečanju krvodajalcev jubilantov zahvalijo vsem tistim, ki so to najpomembnejšo življenjsko tekočino darovali najmanj petnajstkrat, medtem ko je letošnji rekorder dosegel že številko 160. Srečanje prireja Območno združenje Rdečega križa Novo mesto, letos pa so podelili prek 250 priznanj. Tudi sicer je novomeško območno združenje Rdečega križa najštevilčnejše, kar zadeva odvzeme krvi v Sloveniji. Med krvodajalci jubilanti je bil prvič tudi naš novinar Jure Marolt, ki svojo 0 negativno rdečo tekočino redno daruje, ker je »to pač fajn zadeva in s tem na preprost način nekomu pomagaš. Pa še dobra malica je na koncu.«

NI JI VSEENO – Doktorica veterine je velika zagovornica tega, da Slovenci moramo poznati izvor hrane, ki jo kupujemo in zaužijemo. Ves čas svoje poklicne kariere si Vida Čadonič Špelič, od osmega marca letos na čelu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, prizadeva za nadzor hrane od »njive do mize«. Kljub številnim obveznostim, ko na nek način »bdi nad tem, kaj pojemo«, ji uspe biti dejavna tudi v politiki. Že vrsto let je namreč prepoznaven obraz novomeške politike. KOTAR RAZSTAVLJA NA GRADU KROMBERK – Slikar Jože Kotar se na idiličnem gradu Kromberk predstavlja s serijo slik “Fashion Models” in z novejšo skupino slik, ki jo je poimenoval “Slike iz časovnice”, izbrano prav za ta grajski ambient. Poleg razstave, plesa in pokušine vrhunskih vin sta Kotar in šef kuhinje Aleš Šibav pričarala vrhunsko kulinarično poslastico, ki je zaokrožila prijeten večer. Star pregovor, ki pravi “Bolj ko slikar zategne pas, lepše so barve”, torej tokrat ne velja. Razstava bo na ogled do marca 2014.

Ekonomska šola novo mesto višja strokovna šola Ulica talcev 3a, Novo mesto

Vsem študentom, diplomantom, predavateljem in poslovnim partnerjem želimo v letu 2014 veliko osebnih in poslovnih uspehov.

DOBRODELNI CIRKUS – V dobrodelnem LEO klubu Trebnje so združili moči z dramsko skupino P.L.I.N. in pripravili predstavo Cirkus. S pomočjo več kot 600 obiskovalcev in donatorjev so zbrali 11.300 evrov in jih namenili dveletnima dvojčicama Piki in Piji Hrastar s Pluske, ki imata motnje v razvoju. Prispevek si lahko ogledate tudi na spletni strani www. vaskanal.com v rubriki Iz sveta kulture. 50 LET – Pa v tem primeru nimamo v mislih Abrahama, ampak delovno dobo. Dolgoletna, zdaj že upokojena direktorica novomeške enote zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Nežka Ivanetič je obeležila dobrih pet desetletij službovanja. V redakciji Vašega mesečnika smo takoj potegnili vzporednico, da smo eno desetino njene delovne dobe že oddelali.

DOBRI ŽIVCI – Pri pripravi Vašega mesečnika jih že moraš imeti, dobre živce namreč. In naša glavna urednica Živa Zakšek je tudi pri pripravi 100. številke v večini primerov ohranila mirno kri. Kdaj pa kdaj je pa treba tudi udariti po mizi, da se ve, kdo je šef, da je rezultat lahko dober.

EKONOMSKA ŠOLA NOVO MESTO Ulica talcev 3a, Novo mesto

Vsem dijakom, staršem in poslovnim partnerjem želimo v letu 2014 veliko osebne sreče ter učnih in poslovnih uspehov. Kolektiv EŠNM

54

Vaš mesečnik

št. 100, december 2013


Rasti v dialogu. Vsak dan. Celo leto. Srečno 2014!

www.krka.si

1170-2013_NY-2014_Ad-190x131_H_SI.indd 1

št. 100, december 2013

12/3/2013 9:20:25 AM

Vaš mesečnik

55


K A S V I N R KE T A R D KVA KOT RJEV LUMA AT! R D A V K

www.lumar.si/KVADRAT

Celulozna izolacija Strešna kritina

Lesene stopnice

Senčila

Toplotna črpalka

Fasadni sistem

Toplotna črpalka Parket

Okna

Ob nakupu hiše Lumar dObite največ NA m2 – ORIgINALNO LUMAR KAKOVOST

LUMAR KAKOVOST

Primerjajte našo ponudbo in odločitev bo preprosta. Kakovost zagotavlja Lumar s svojimi partnerji. T: 02 421 67 50 I: www.lumar.si

Živeti najbolje!

Profile for Vaš kanal/Vaš mesečnik

Mesecnik december 2013  

Časopis za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino

Mesecnik december 2013  

Časopis za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino

Profile for vaskanal
Advertisement