Page 1

Värnamo Nyheter Tisdag 11 december 2001

800 mister sina arbeten

Kyrkan hålls öppen för bön GISLAVED (VN) I dag klockan nio öppnar kyrkoherde Ingemar Nilsson Gislaveds kyrka för att hålla gudstjänst och förbön. Ingen går fri från oro. Alla påverkas och alla känner någon som är berörd, understryker han. Beskedet om däckfabrikens nedläggning var inte någon gläd-

VN

jefylld julklapp till de anställda. Kyrkoherden lever mitt i byn och känner, som alla andra, av det som händer. – Jag har skickat brev till koncernledningen, till alla mejladresser jag hittat och sagt vad jag tycker, säger kyrkoherden.

SIDAN 16

GISLAVED (VN) I går kom chockbeskedet och dråpslaget för de närmare 800 anställda på Continental Gislaved Däck AB. Två veckor innan juluppehållet meddelade företaget att man omedelbart inleder MBL-förhandlingar om nedläggning av fabriken i Gislaved. Fabriken läggs ner senast till sommaren 2002 och kvar i Gislaved kommer endast att finnas en lagerenhet och dubbavdelning. När de anställda möttes av beskedet upphörde också i princip all produktion. Personalen fick permission fram till i dag kl 14:00, eller om man så önskar, även under hela tisdagen. Koncernledningen i Hannover meddelade kort och gott att enheten i Gislaved är för liten och att man nu ska satsa på tillverkningsenheter med produktionskapacitet på minst åtta miljoner däck per år. I Gislaved tillverkas knappt fyra miljoner däck. Många drabbas av den svarta dagen i Gislaved, bland annat Björn och Linda Pedersen som från koncernledningen i Hannover fick beskedet att de och 775 av deras kollegor får sparken. Björn kom till Gislaved, från Blekinge just för att här fanns arbete. Nu har han och Linda två barn, men snart ingen lön. Det är för övrigt många på däckfabriken som har familjemedlemmar, vilka också arbetar där. Det finns till och med hela familjer anställda på Continental i Gislaved.

Bakar. Ingvar Hoberg bakar själv schwarzwaldtårtor till 60-årsdagen som han gärna servera i gamla skolsalen i Basseberg. Foto: JARMO NOUSIAINEN

Tårtsugen 60 år ÅKER (VN) - Jag har en dröm kvar i mitt liv, att få flytta längre norr ut. Det säger Ingvar Hoberg i Gläntan i Basseberg i Åkers församling. Fast han är ganska nöjd med tillvaron att bo i skogen väster om Skillingaryd. Här lever han med sin kärlek Kerstin som tycker Småland är lagom att bo i. I morgon fyller PRO-sekreteraren i Skillingaryd, Ingvar Hoberg, 60 år.

SIDAN 8

Miljoner till hälsa JÖNKÖPINGS LÄN (VN) Landstinget i Jönköpings län delar budgetåret 2002 sex miljoner kronor i bidrag till organisationer, som arbetar med folkhälsa och som har verksamhet i länet. Nu har ett förslag presenterats för hur pengarna ska fördelas. Det har utarbetats med utgångspunkt i landstingets bidragspolicy och landstingets hälsopolitiska program. Det klart största enskilda bidraget föreslås gå till Smålands Idrottsförbund. Alla får inte den summa de ansökt om, då de totala ansökningarna uppgick till närmare 7,5 miljoner kronor.

SIDAN 15-16

Utan försörjning. Mamma Linda och pappa Björn har just fått reda på att de förlorar sina jobb. Om sju månader står familjen, med Helle och lille Minus, utan inkomst. Foto: CARL GODANI

SIDAN 7

Svidande kritik från facket

Arbetslösheten tredubblad – i ett slag GISLAVED (VN) Nedläggningen av däckfabriken i Gislaved innebär att arbetslösheten i ett slag tredubblas i kommunen. I dag ligger arbetslösheten på knappt 1,4 procent. Den väntas med gårdagens besked stiga till 6,5 procent.

I DAG

GISLAVED (VN) – Det är ren nonchalans och arrogans från koncernens sida att hålla oss anställda helt ovetande. Fackklubbens ordförande på Continental i Gislaved, Kaarle Heino, är både besviken och uppbragd över den bristande information som koncernen visat när det gäller be-

Han ser dock inte bara mörker i framtiden. – Man måste vara optimist och förhoppningen är att vi ska klara av det här, säger han.

Mot den bakgrunden kommer arbetsförmedlingen och länsarbetsnämnden att snarast arbeta fram åtgärdsprogram för att möta en allvarlig hotbild. – Verkligheten har nått fram till vårt län nu, säger biträdande länsarbetsdirektör Bengt Wiktorsson.

SIDAN 15

Här var det andra bullar

GNOSJÖ (VN) Fastighetsbolaget Corallen avvecklar sin verksamhet i Gnosjö. Bolagets samtliga fem fastigheter på orten har sålts och tas vid årsskiftet över av Jönköpings Bygginvest AB.

MARÅS (VN) Efter att ha rånat och misshandlat den 58-årige mannen i hans villa utanför Marås, öster om Gnosjö, försvann rånarna med kassaskåpet i en bil. I kassaskåpet förvarades kontanter och guldföremål. Där, strax efter midnatt på lördagskvällen, slutar spåren efter rånarna trots aktion dörrknackning. – Vi står kvar på ungefär samma ställe i utredningen, konstaterar polisinspektör Åke Johansson i Värnamo, som leder undersökningen. I jakten på rånarna kartlägger polisen liknande tidigare brott för att se om det finns gemensamma drag i tillvägagångssätt. Polisen utesluter inte att det rör sig om fler än fyra personer som är inblandade i dådet samt att dessa kan ha känt till offrets rutiner.

SIDAN 6

Från Bosnien. Ismeta Seremet med en korg med bröd från hennes hemland Bosnien, på bordet också exempel på bröd av andra nationaliteter.

SIDAN 16

Corallen avvecklar i Gnosjö

Rånarkvartett ännu på fri fot

VÄRNAMO (VN) ”Bagare” av olika nationaliteter har bidragit till den brödutställning om på måndagen öppnade i kulturhuset Cupolen i Värnamo. Idén kom från projektet Läsa och växa, som bland annat bjöd in invandrargrupper att medverka. Resultatet blev bröd från nio länder. – En av våra idéer är att på olika teman inbjuda invandrargrupper att visa upp sina specialitéer för att andra skall få se vilken rikedom vi på det sättet har här i kommunen, säger barnbibliotekarie Bengt Albertsson, en av dem som är engagerad i projektet.

skedet om fabrikens nedläggning Förra veckan fick facket ryktesvägen veta att en nedläggning kunde bli aktuell. I dag står men inför fullbordat faktum. – Ingen information, ingen analys inte ens bolagsstyrelsen, som hade möte i går visste något, avslöjar Kaarle Heino.

Sammanlagt rör det sig om drygt 10 000 kvadratmeter lokalyta. Corallen ska i framtiden koncentrera sin verksamhet till Värnamo, Jönköping samt Växjö och där satsa på affärslokaler.

SIDAN 19

Unga företagare

Ivan jobbar för fler invandrare inom politiken

VAGGERYD (VN) UF Östbo design är ett företag som består av fem tjejer, Maria Fransson, Cathrine Kimmehed, Elin Rapp, Julia Åberg och Sofia Carlbert. De går alla andra året på samhällsprogrammet på Fenix i Vaggeryd. Företaget är en del av UF, det vill säga ung företagsamhet. Tjejerna valde att starta och driva ett eget företag eftersom det finns så mycket småföretagande i Vaggeryds kommun, och att det är speciellt för just denna del av landet. Ett annat skäl är att de vill lära sig mer om småföretagande inför framtiden: – Det är bra att ha i bagaget! säger Cathrine Kimmehed.

SIDAN 19

VÄRNAMO (VN) Att gå ut och möta invandrarna öga mot öga och dessutom våga släppa fram dem som vill engagera sig. Det är enligt s-märkta politikerveteranen Ivan Vlasic, Värnamo, enda sättet att få fler invandrare att engagera sig i politik. – Värnamo har 4 500 invandrare. Hur många finns i kommunfullmäktige? Varför vill partierna inte ha in invandrare, undrar han

SIDAN 5

SIDAN 12

Foto: LENNART BOBERG

Belönad. Inger Sandolf har varit UV-kåren i Rydaholm trogen under många år och i samband med sin avgång blev hon avtackad. Foto: BIRGER MIDHOLT

Hyllad UV-ledare RYDAHOLM (VN) I slutet av 1950-talet kom Inger Sandolf med i UV-kåren i Rydaholm. Hon visste sannolikt inte då att denna verksamhet skulle sätta sin prägel på hela hennes liv. Hon blev UV-ledare några år senare och ända fram tills nu har hon arbetet inom kåren. Det har varit ett arbetspass som varat nästan 35 år. – Nu är det dags att nya krafter tar över, säger Inger Sandolf, som i helgen blev avskedshyllad för sitt ledarskap genom åren.

SIDAN 7

För få barn föds JÖNKÖPINGS LÄN (VN) Det föds för få barn i Sverige och utan invandrarna skulle befolkningen minska. Flest barn föder de halländska kvinnorna, medan kvinnorna i Jönköpings län hamnar på fjärde plats i en rangordning mellan de svenska länen.

SIDAN 6

INSIDORNA

I dag

-3

Sverige i dag Jönköping

Göteborg

+4

+3

Vaggeryd Gnosjö Skillingaryd Gislaved +3 Värnamo Smålandsstenar

Uppklarnande västerifrån men till en början rätt molnigt längs ostkusten.

Torsdag

Onsdag

Fredag

-5 -1

0

+1 -2

-1

Längs ostkusten molnigt. I övrigt klart till halvklart. Uppehåll i hela landet.

+1

-3

+3

Snöbyar i fjällen, i övrigt mest klart i norr. Södra Sverige får mest molnigt.

+2

Hyltebruk Falkenberg

Onsdag

+1

Rydaholm

-1

0

+1 +1

+3

Varberg

-3

Torsdag

-6

Uppehåll i hela landet. -4 -2 Fortsatt molnigt i söder. Rätt 0 soligt i mellersta Sverige. +1 Fredag

Gislaved

+1

+1

0

Gnosjö

0

-1

0

Vaggeryd

0

-1

0

Värnamo

+1

+1

0

Halmstad

1-4 m/s

+4

Tidvis rätt klart väder och ett par plusgrader, på natten en eller annan minusgrad. Svag vind. +5

+3

+9 Aten Berlin +1 Bern +2 Bryssel +1 Budapest -5 Bukarest -7 Helsingfors 0 Köpenhamn +5 Lissabon +11

+7 London Madrid +8 Oslo 0 Paris +3 Prag -1 Rom +10 Tunis +13 Warszawa -2 Wien -2

Sverige i går +3

+4

Europa i går

+4

Stockholm Göteborg Malmö Växjö Kalmar Visby Jönköping

+2 +3 +5 +5 +6 +4 +4

Norrköping Karlstad Borlänge Gävle Östersund Umeå Kiruna

+4 +2 +4 +4 +4 -1 -3

Turistorter Algarve Alicante Antalya Biarritz Catania Cypern Eilat Kanarieöarna Kreta Madeira Malaga Mallorca Nice Rhodos

+16 +12 +15 +14 +12 +18 +22 +23 +10 +19 +16 +14 +13 +13

© SMHI grafik

Allmänt..........................sidan 22 och 28 Berga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 7 Bredaryd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 7 Börsen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 9 Debatt & kultur . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 4 Familje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 8 Gislaved-Anderstorp . . . . . . . . .sidan 15-16 Gnosjö . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 19 Hestra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 17 Hyltebruk-Unnaryd . . . . . . . . . . . . .sidan 17 Inrikes-utrikes-näringsliv . . . . .sidan 10-11 Megafon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 12 Radio-tv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 27-27 Reftele . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 16 Regionalt . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 6-7 Rydaholm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 7 Skillingaryd-Vaggeryd . . . . . . . . . .sidan 18 Smålandsstenar-Burseryd . . . . . .sidan 17 Sporten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 20-22 Värnamo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .sidan 5-7

Farväl fullformat tre dagar kvar  
Advertisement