Page 1

VÄRNAMO

Värnamo Nyheter måndag 12 juli 2004

5

Skyfallet som aldrig tycktes ta slut VÄRNAMO (VN)

Under helgen svämmade bäckar och skogspartier över och skapade stora problem för husägare och trafikanter. – Det här är ett extremt fall. Det är så stora flöden, säger Eskil Svensson, teknisk chef på Värnamo kommun. Från i fredags till söndag förmiddag föll mer än 145 millimeter regn. Sedan fortsatte det att regna... Det första stora översvämningslarmet kom från en villa på Jönköpingsvägen på lördagsmorgonen. – Våra barn kom in och väckte oss och sa att det var en sjö i trädgården. Vi trodde först inte på dem, säger Anne Redlin.

Plötslig strandtomt. När familjen Redlin på Jönköpingsvägen vaknade på lördagsmorgonen sa barnen att det var en sjö i trädgården. De hade helt rätt.

Många drabbade En bäck bakom huset hade svämmat över och stora mängder vatten strömmade in i trädgården, mot garage och källare. – Det pressar in vatten i vår källare nu, säger Conny Redlin till Räddningstjänsten när de för andra gången på lördagen inser att de måste pumpa rent i trädgården. Under hela helgen strömmade samtal in till Räddningstjänsten om översvämningar i hus runt om i kommunen. – Vi har fått påringningar från ett antal fastighetsägare och det fortsätter hela tiden att komma in fler. Vi gör vad vi kan och försöker minimera skadorna, säger Räddningstjänstens Niclas Christensen på lördagen. Det var inte bara Värnamo kommun som hade problem med översvämningar. I länet har SOS tagit emot mer än 300 larm om översvämningar under helgen. Värst drabbade är Värnamo, Gnosjö och Gislaveds kommuner. Också Kronobergs län har stora problem.

Poolen flyter. Bäcken ovanför villan vid Jönköpingsvägen hade svämmat över efter det myckna regnandet och plötsligt var det vatten överallt på tomten, där barnpool och tält nu flöt omkring.

Måste bärgas. Väg 151 till Hillerstorp stängdes av tidigt på lördagen efter att mängder av vatten samlats under järnvägsviadukten. Flera bilar fick bärgas från platsen. Foto: LENNART BOBERG igen, i dag kan vi inte förklara varför det kommer så mycket vatten på de här ställena, säger Eskil Svensson. Det är små vattendrag i skogspartier som blivit övermättade och runnit över. Översvämningarna har ofta inträffat i områden som normalt inte brukar drabbas av översvämningar. – Jag är uppvuxen här, men jag har aldrig sett bäcken så här, säger Marie Nilsson, som var ute på promenad med familjen i Gröndalsområdet på lördagen.

Avstängda vägar Redan tidigt på lördagsmorgonen spärrades Gröndalsleden av, liksom väg 151 till Hillerstorp, som stängdes vid järnvägsviadukten i Värnamo. – Det är rätt mycket problem. Det ställer sig vatten i alla svackor, konstaterade Per Andersson, Räddningstjänsten. Vatten hade samlats under de båda viadukterna och bilar som försökt att ta sig igenom, utan att inse hur djupt det var, hade blivit stående och var tvungna att bärgas från platsen. Räddningstjänstens egna mindre pumpar i Värnamo, Bredaryd, Bor och Rydaholm sattes genast i arbete. – Vi har ju inte så många pumpar, vi har lånat in från Hyrmaskiner. Allt vi kan komma över är ute nu, säger Magnus Johansson, Räddningstjänsten.

Kritiskt vid Lagan Farlig väg. Innan Hångervägen stängdes av på lördagen var risken för vattenplaning stor på den vattenfyllda vägen.

Fortsatta problem Två större pumpar beställdes från Skåne för att forsla bort kommunens värsta vattenansamling under viadukten på Gröndalsleden. Pumparna, som tar hand om 13 kubikmeter vatten per minut, sattes i bruk i lördags kväll. Men trots ständigt pumpande höjdes ändå vattennivån drastiskt från lördag till söndag förmiddag. Trafikproblemen var då fortfarande mycket stora. ● Gröndalsleden var i går stängd ända från Sveavägen till Hillerstorpsvägen och det är inte troligt att den är öppen idag på morgonen. ● 151:an hölls också stängd, men det fanns förhoppningar om att den skulle öppnas senare under söndagkvällen. ● Framkomligheten var i går begränsad på Jönköpingsvägen

Samrådsgrupp. Anna-Lisa Johansson och Eskil Svensson från tekniska kontoret sitter i diskussion med Räddningstjänstens enhetschef Gert Lönnqvist och tekniska kontorets Börje Nilsson och Stefan Abrahamsson. De diskuterar inte bara de översvämningar som ägt rum från fredag till söndag, utan också de som kan komma – om Lagan svämmar över.

Besvärlig utflykt. Peter Nilsson hjälper familjen över det vattenfyllda diket vid Gröndalsleden. och tung trafik anmodades att ta en annan väg. ● Det var också svårt att ta sig fram på 127:an vid Fryele. 127:an stängdes senare vid Dalamosse. ● Väg 558 mellan Värnamo och Hånger var helt avstängd vid Åminne, men öppnades på söndagskvällen. ● Väg 801 var avstängd vid Hemmershult.

Väg 506 mellan Hånger och Kärda var avspärrad. ● Väg 701 vid Horda-Kolvarp stängdes senare under söndagen. ● Också väg 710 vid Skaftarp stängdes på söndagen. ● Järnvägstrafiken till Värnamo stängdes också av under helgen. Resenärerna bussades till och från Värnamo. Trafikproblemen förväntas

Passande namn. Vattengatan vid polishuset var igår översvämmad. – Vattengatan pumpar vi just nu, säger Gert Lundqvist, Räddningstjänsten, på söndagen. fortsätta i dag och kommun och Räddningstjänst uppmanar vägtrafikanter att endast i undantagsfall ge sig ut i trafiken. – Trafikproblem kan vi förutsätta att det blir, säger Eskil Svensson. Det handlar inte bara om att få bort vattnet från vägarna, utan också att kontrollera hur stora skador som uppstått på dem.

När vatten leds under en väg undermineras vägen och kan sedan falla ihop om trafiken blir för tung.

En överraskning Helgens översvämningar kom oväntat. – Att det kommer från skogsmark och in i dagvattnet är vi inte vana vid. Detta är ett förhållande som vi inte känner

Enligt väderprognosen ska regnmängden minska i dag och förhoppningsvis upphöra helt imorgon. Men faran är inte över: Det finns risk för att Lagan kan svämma över i centrala Värnamo. Från klockan tolv på lördagen till midnatt samma dag höjdes vattennivån i Lagan med 60 centimeter. – Det stiger fortfarande så det är inte över än, säger Eskil Svensson. Kommun och Räddningstjänst uppmanar husägare att se till sina fastigheter. – Man bör fundera på vad man vågar ha i sin källare. Det kan hända saker och ting som ligger utanför någons kontroll, säger Eskil Svensson.

Vattenfyllt villakvarter. Många villaområden drabbades av översvämningar i helgen. Här kommer Jouko Koskinen och JeAnette Andersson gående på Bosgårdsvägen i Forsheda medan pumpen i bakgrunden arbetar för fullt.

Byggde fördämningar På söndagskvällen togs beslut om att bygga fördämningar vid Åbroparken. – Läget är kritiskt, vi är 15 centimeter från att det svämmar in i Åbroparken och det stiger fortfarande, säger Eskil Svensson vid 19-tiden.

PETRONELLA SIMONSBACKA petronella.simonsbacka@varnamonyheter.se

Invallning. Vid 20-tiden i går kväll påbörjades arbetet med att valla in Åbroparken.

Metropol: Måndag 20.00 Spider-man 2

Översvämmad Gröndalsled. Trots att två stora skånska pumpar kördes till Värnamo för att pumpa bort vattnet från Gröndalsleden höjde sig vattennivån från lördagen till söndagen. Redan på lördagsförmiddagen stängdes Gröndalsleden av. Då såg man i allafall 70-skylten. Ett dygn senare hade vattennivån höjts betydligt, trots intensiv pumpning.

Underminering. Helt plötsligt ger vägen vika, som här på 127:an i höjd med Fryele. När vatten har underminerat vägarna kan de ge vika för tung trafik.

Har du e-post? VN:s e-postadress: redaktion@varnamonyheter.se

Farvä fullformat en dag kvar  
Farvä fullformat en dag kvar  
Advertisement