Page 1

QUICKSILVER 630 MET MERCURY 150 OPTIMAX

Respect voor het milieu De motorfabrikanten zoeken naarstig naar oplossingen om hun krachtbronnen steeds zuiverder en milieuvriendelijker te maken. De internationaal vastgelegde eisen worden steeds hoger. Mercury/Mariner heeft het Optimax-systeem ontwikkeld dat moet toelaten milieuvriendelijker motoren te produceren. Er gaat haast geen dag voorbij of we worden op de een of andere wijze geconfronteerd met de milieuproblematiek. De consumptiemaatschappij waarin wij heden ten dage leven heeft het milieu reeds danig aangetast waardoor ingrijpen meer dan noodzakelijk is. Ook wij als watersporters dienen respect op te brengen voor ons milieu. Want is het niet mooier varen op een propere rivier met schone en geruisloze motoren dan op een open riool? Een deel hebben wijzelf in handen, een ander deel is de zaak van de fabrikanten en de constructeurs van motoren en boten. Elke fabrikant heeft, naargelang van de eigen kennis en het concept van de motor, welbepaalde ingrepen en wijzigingen aan zijn motoren aangebracht om deze milieuvriendelijker te maken. Mercury en uiteraard ook Mariner opteren voor het Optimax-systeem. Op de scheiding te Luik, waar Maas en Albertkanaal samenvloeien, gingen wij aan boord van een Quicksilver 630 uitgerust met een Mercury Optimax 150 pk. Het gamma Optimax-motoren beslaat de V-6 modellen van 2.5 liter van 115, 135 en 150 pk en de V-6 3 liter modellen van 200 en 225 pk. Momenteel zitten een aantal lichtere motoren in het proefstadium, waardoor in de toekomst alle motoren verkrijgbaar zijn met het Optimax-systeem.

Directe inspuiting Optimax is een systeem van benzine-inspuiting bij tweetaktmotoren. Met dit verschil dat de brandstof rechtstreeks in de cilinders wordt gespoten: tweetakt met directe inspuiting. Opmerkelijk hierbij is dat de olie niet met de benzine wordt gemengd, zelfs niet in de cilinders. Enkel de benzine komt onder hoge druk in de verbrandingskamer terecht. Indien de cilinder zich op het bovenste dode punt bevindt, is deze gevuld met lucht zodat een verbranding mogelijk wordt. Voor de smering van de cilinderwand, zuiger, drijfstang en krukas, zorgt een volledig gescheiden circuit. Een aparte smeeroliepomp smeert als dusdanig de motordelen, zonder daarbij te verbranden. Slechts een zeer kleine hoeveelheid olie komt via de luchtinlaatpoorten mee in de verbrandingskamer terecht. Zowel de hoeveelheid benzine als de hoeveelheid olie worden volgens


een aantal parameters door een centrale computer geregeld. Samengevat betekent dit dat enkel het cartergedeelte smering bekomt. Automatisch zal de cilinderwand olie krijgen indien de zuiger de opgaande beweging maakt. Dit resulteert in een veel schonere motor die bovendien krachtiger is en ook minder verbruikt.

In de praktijk Om de Mercury 150 Optimax te testen voeren we met een Quicksilver 630motorboot waarop een dergelijke motor werd gemonteerd. Quicksilver-boten, een onderdeel van Marine Power, worden in Polen gebouwd. Het plaatsen van de motor en de technische installatie gebeurt bij de invoerders en verdelers over de wereld. De Quicksilver 630 is een boot met centerconsole voorzien van twee draaibare stoelen aan de praktische stuurstand met hoge voorruit. Het is een boot geschikt voor alle doeleinden, zowel recreatief als professioneel. De kuip is volledig uit polyester en zelflozend, wat bijzonder praktisch is voor het onderhoud. Van de open boeg kan er een zonnedek worden gemaakt met de tafel die men kan neerlaten en de uitneembare kussens. Rondom de boeg is er een rvs reling en ook een ankerlierbak is voorzien. De achtersteven is speciaal gebouwd waardoor er voldoende plaats is rondom de motor om te staan. Dit is tevens een opstapplatform door de aanwezigheid van een rvs ladder en een handgreep aan bakboordzijde. Voor de stuurstand bevindt zich een zitbank voor drie personen en achteraan eveneens zitbanken. Zowel in als onder de centerconsole is er veel bergruimte om gerief netjes op te bergen. Verder zijn er opbergvakken voorzien in de vloer. Door de eigenaardige doch diepe Vboegvorm met aan weerszijden brede draagvlakken naar achter uitlopend, bekomt de Quicksilver uitstekende vaareigenschappen.

Verbluffend De motor waar het in dit artikel om te doen is, levert verbluffende resultaten. Bovendien is de motor voorzien van het Bodensee-label, wat toch bewijst dat deze krachtbron aan de strenge emissienormen voldoet. Een eerste zaak die opvalt bij deze motor is de geruisloosheid en het ontbreken van roetvorming tijdens het warmdraaien. We vermelden de mooie design van de motorbehuizing. Het hart dat zich onder de vrij zware en goed ge誰soleerde kap bevindt, is een staaltje van mechanisch vernuft. Eenmaal de motor op temperatuur, kunnen de paarden worden losgelaten, 150 in totaal wat goed merkbaar is tijdens het accelereren. Over het volledig toerentalbereik is de motor veel geruislozer dan de voorgaande generatie. Ook is het een soepele en uiterst gevoelige krachtbron die bij de minste beweging van de gashendel reageert. Uiteraard is een dergelijke motor voorzien van een trim-tiltsysteem om zo de prestaties nog aanzienlijk te verhogen zonder daarbij meer brandstof te verbruiken. De prestaties van deze 150 pk sterke Optimax liegen er dan ook niet om. Uitgerust met een Highfive vijfbladspropeller van 21 pitch bereikt men aan 5.000 tpm een snelheid van 70 km/u. De kruissnelheid van 55 km/u ligt in het toerentalbereik rond 4.000 tpm. Het verbruik ligt ongeveer 20 tot 25 % lager dan bij de vorige motoren. De nieuwe generatie digitale instrumenten die bij de Optimax-krachtbronnen horen, geven de bestuurder een schat aan informatie. De toerentalmeter geeft informatie over: batterijvoltage, waterdruk- en watertemperatuur in de motor, motortoerental, urenteller, trimmeter, benzineverbruik per uur. De


snelheidsmeter levert volgende data: snelheid, tripmeter, uurwerk, olievoorraad, lucht- en watertemperatuur buiten, verbruik per kilometer, gemiddeld verbruik, barometer, mogelijkheid tot aansluiting van GPS. Een resem informatie die de bestuurder toelaat steeds een controle van de motor door te voeren. Via de centrale computer worden deze gegevens opgeslagen waardoor men in de servicewerkplaats precies kan zien wat de motor heeft doorstaan. Met de Optimax-motoren wapent Mercury/Mariner zich op het vlak van de milieueisen. Toekomstgericht zullen de lichtere motoren ook met dit systeem worden uitgerust, zodat de watersport haar steentje tot een schoner milieu kan bijdragen. Tekst: Guido Bollen Foto's: Pol Moors

Technische kenmerken Mercury 150 Optimax Vermogen: 112 kW - 150 pk Max. toerental: 5.000-5.600 tpm Cilinders: V-6 (60째) Cilinderinhoud: 2507 cc Koeling: watergekoeld met thermostaat en drukregeling Ontsteking: digitaal Brandstof: loodvrij, minimum 90 RON Gewicht: 201 kg Schroefkeuze: 11" - 27" Prestaties: - 4.000 tpm: 55 km/u - 4.500 tpm: 65 km/u - 5.000 - 5.500 tpm: + 70 km/u Prijs getest model: 540.200 BEF incl. BTW (november 2000)

Quicksilver 630 Commander Lengte: 6,25 m Breedte: 2,47 m Diepgang: 0,35 m Hoogte: 1,92 m Gewicht: 860 kg (zonder motor) Aantal personen: 6 Max. motorvermogen: 200 pk Brandstoftank: 160 l CE-categorie: C Prijs getest model: 937.100 BEF incl. BTW (motor inbegrepen, november 2000)

Woordje van de invoerder Mercury werkt zeer hard aan de bescherming van het milieu. Optimax is van toepassing op de grote motoren en Mercury biedt viertaktmotoren aan van 4 pk tot 115 pk. Het standaard tweetaktgamma gaat van 2 pk tot 300 pk.


- Invoerder/constructeur: Marine Power Europe, Parc Industriel de Petit-Rechain, 4800 Verviers, tel. 087/32.32.11, fax 087/31.19.65. - Test opgetekend bij Cintec Yachting, Quai de L'Ile aux Osiers, 4000 Luik, tel. 04/227.49.03, fax 04/227.49.13.

Quicksilver 630 met Mercury 150 Optimax  

Quicksilver 630 met Mercury 150 Optimax

Quicksilver 630 met Mercury 150 Optimax  

Quicksilver 630 met Mercury 150 Optimax

Advertisement