Page 1

Boottest

Tekst: Wim Vercauter Foto’s: Boarnstream en Wim Vercauter

MARE X 370 Af ter C abin Cruiser

Ee­­n comfortabele en snelle familiekruiser

Varen mocht op uitnodiging van de Friese jachtleverancier Boarnstream een nieuwe Marex 370 ‘after cabin cruiser’ proefvaren. Het model won al eerder prestigieuze prijzen waaronder de European Motorboat of the Year 2009. Dit jaar kwam daar op de Londen Boat Show ‘The Motorboat of the Year Award 2011’ bij. De Marex 370 beschikt over een achtercabine, wat bijzonder uniek is binnen het aanbod van polyester schepen. Het concept is verrassend en flexibel in gebruik. De transportmodaliteiten beheersen het concept. 30 • juli/augustus 2011 • VAREN

VAREN • juli/augustus 2011 • 31


Boottest Marex, koning van de zee

Marex motorjachten staan bekend om hun veiligheid en comfort. De werf is gelegen aan de westkust van Noorwegen, direct aan de ruwe open zee. Er worden al meer dan 35 jaar schepen gebouwd. Hun, uit polyester vervaardigde pleziervaartuigen, genieten een reputatie van uniek vakmanschap en bieden een perfecte balans tussen veiligheid en functionaliteit. Het familiebedrijf werd destijds opgericht door Eyvin Aalrud in samenwerking met Joda -boats. De werf startte met het bouwen van de succesvolle Marex 24 Sun ontworpen door Aalrud en Joda. De naam van de werf komt uit het Latijn met een woordspeling van MARE en REX, het betekent: ‘Koning van de zee’. Het bedrijf wordt vandaag geleid door de zonen Espen en Thomas Aalrud. De afgelopen decennia is Marex uitgegroeid tot één van de grootste scheepswerven in Noorwegen en heeft circa 80 werknemers. Er worden schepen van 21 tot 37 voet gebouwd met een productie van ongeveer 200 eenheden per jaar.

Uitmuntende afwerking

Bij een onderzoek naar de tevredenheid van klanten, uitgevoerd door het Duitse magazine Boote, scoorde Marex voor zijn uitmuntende afwerking een eerste prijs, en dit in een vergelijking met tal van andere bootmerken. Op vlak van betrouwbaarheid en

Cijfers en technische specificaties Romp: LOA: Breedte: Diepgang: Waterverplaatsing: Doorvaarhoogte: Diverse gegevens: Brandstoftank: Drinkwatertank: Zwartwatertank: Aantal slaapplaatsen: Stahoogte leefruimte: Maximale snelheid:

11,37 m 3,50 m 0,95 m 7.000 kg 2,95 m (met mast)

Zelfs het slotmechanisme van de toegangsdeur naar de kuip werd verbeterd, op basis van feedback van een klant. Boarnsteam en Marex zijn dus echte businesspartners, opmerkingen van klanten worden altijd ernstig genomen met het oog op een verbetering van de afwerkingen en het concept van een boot.

Boarnstream

Marex 370 After Cabin Cruiser

Boarnstream International Motoryachts is invoerder voor de Benelux van Marex motorjachten. Het jachtbedrijf bestaat sinds 1964 en is gevestigd nabij het Friese stadje Jirnsum in Nederland. Boarnstream is ook zelf bouwer van custom-built stalen motorjachten met een lengte van 10 tot 20 meter. De oprichter en eigenaar van Boarnstream is Henk Hokwerda. Hij is nog steeds werkzaam in het bedrijf. Met liefde voor de jachtbouw heeft het familiebedrijf inmiddels al meer dan 1000 schepen mogen afleveren. De plezierjachten hebben een klassieke lijn en zijn te verkrijgen in drie verschillende lijnen: Classic-, Retro- en New Line. Bij Boarnstream vind je niet alleen nieuwe schepen maar ook goed onderhouden tweedehands boten. Al hun schepen worden gekenmerkt door kwaliteit, comfort en goede vaareigenschappen, ideaal voor mensen die kiezen voor een luxueus leven op het water. Boarnstream heeft ook een eigen jachthaven. Wies Hokwerda en Oscar Simonse, verantwoordelijk voor de verkoop, vertellen ons dat de Marex vaartuigen afgeleverd door Boarnstream speciaal zijn afgestemd voor klanten in de Benelux. Zo werden in overleg met de werf diverse aanpassing aan de Marex 370 uitgevoerd. De ankerbak achteraan werd weggelaten, zodat het bed in de kajuit groter is. In de leefruimte werd ook de mogelijkheid voorzien om een led TV te plaatsen met een geautomatiseerde lift. Panoramische voorruit.

650 liter 300 liter 180 liter 6 personen 2,15 m circa 30 knopen (testresultaat 28 knopen)

Standaard motorisering: 1x Volvo Penta D6-370 dieselmotor met 370 PK CE classificatie B (Offshore) Kostprijs standaard uitvoering: Vanaf 293.698 euro (exclusief BTW) Website van de fabrikant: www.marex.no Gegevens van de leverancier: De Boarnstream International Motoryachts Industrieweg 2 9011 WH Jirnsum Tel:+31(0)566-60.08.28 Email: info@boarnsstream.com Website: www.boarnstream.com 32 • juli/augustus 2011 • VAREN

kwaliteit kreeg Marex een verdiende tweede plaats, koploper was het merk Linssen. Met betrekking tot de restwaarde scoorde het merk Marex verrassend een vierde plaats. Daarnaast heeft Marex al meerdere prestigieuze prijzen in de wacht kunnen slepen. Op de site staan er zeven vermeld.

De Marex 370 is het grootste plezierjacht in het gamma. Met dit model zorgt de Noorse werf voor een uniek concept dat voorzien is van een achtercabine. Bij het ontwerp van de Marex 370 had men het doel voor ogen om een klassieke en comfortabele boot te bouwen met een hoge restwaarde (bij herverkoop). Misschien een merkwaardige doelstelling, maar begrijpelijk in een economisch onstabiele periode. Het concept en de indeling van de Marex 370 is absoluut verrassend en flexibel in gebruik, de afwerking van het schip is gewoon uitmuntend. Het schip heeft een elegante lijn en is de Latijnse woordspeling “mare rex, koning van de zee” waardig.

Ruimte en comfort voor iedereen

Aan boord wordt al snel duidelijk dat de boot alle troeven in handen heeft om er comfortabel een vakantie met de familie op door te brengen. De aanwezigheid van de gescheiden achtercabine laat toe, om met respect voor de privacy, vrienden mee te nemen. Achteraan is er voldoende ruimte om er met drie personen te overnachten. De lichtinval door de rondom geplaatste ramen is een pluspunt, een eigen wastafel zorgt voor extra comfort. Ondanks het spitse karakter van de romp, vooral ter hoogte van de voorpiek, zijn we verrast door de grootte van de master bedroom voorzien van een royaal tweepersoonsbed. In het midden beschikt het jacht zelfs over een kleine middencabine. Een van elkaar gescheiden toilet en

Batterijsleutels.

douche zijn behoorlijk comfortabel. Kortom, er is ruimte en comfort voor iedereen. De op- en aantreden van de trappen zijn perfect gedimensioneerd, wat een geruststellend element is voor wie kinderen zal meenemen aan boord.

Een interieur met luxueuze uitstraling Voor onze testvaart hadden we twee exemplaren ter beschikking met elk een andere kleur. Het eerste wat ons opvalt is dat men heeft gezorgd voor een harmonie tussen de kleuren van de romp, de bovenbouw en de afwerking van de materialen in het interieur. Opmerkelijk is dat de rompkleur van de Marex 370 te verkrijgen is in alle RAL-kleuren. Aan boord van de testboot zijn de zitkussens vervaardigd uit Niroxx. Dit is een waterbestendige kunststof met de uitstraling van nubuck leder. De houten afwerking is voorzien in wengé, maar kan ook worden uitgevoerd in teak of eik. Het interieur heeft niet alleen een luxueuze uitstraling, het is ook bijzonder functioneel met overal voldoende bergruimte. De centrale leefruimte heeft een klassieke indeling met aan stuurboord een kombuis en aan bakboord een U-vormige zithoek voor minstens 6 personen. Een optionele led televisie zit netjes verborgen achter de kombuis. Met één druk op de knop van een afstandsbediening komt het scherm tevoorschijn geschoven. Naast een oven, een driebekken gasfornuis en een ruime koelkast is de kombuis standaard voorzien van een afzonderlijke 35 liter diepvrieslade. De kombuis is beperkt in grootte maar het volledige werkblad is vervaardigd uit een zeer onderhoudsvriendelijk composietmateriaal. Het manueel te openen schuifdak boven de leefruimte zorgt tevens voor een extra gevoel van vrijheid en ruimte. Vooraan in de zithoek kan de rugleuning worden verplaatst, waardoor twee passagiers kunnen plaatsnemen naast de schipper. De panoramische voorruit voorzien van drie ruitenwissers is uitgerust met voorruitverwarming. De bestuurderszetel is een hoogstandje op vlak van ergonomie en kom je zelden tegen op een schip in deze categorie. De zitting en het stuur kunnen worden ingesteld naar wens van de schipper. De zithouding en de positie ten opzichte van de motorhendel zijn perfect. Leuke details zijn het opbergvakje dat dienst kan doen als armsteun; het dashboard dat werd bekleed met een coating (Nextell), die ervoor moet zorgen dat weerkaatsing van zonlicht verhinderd wordt; en de twee extra zitjes die zijn bevestigd aan de tafel in de leefruimte.

“De Marex 370 is het grootste plezierjacht in het gamma. Met dit model zorgt de Noorse werf voor een uniek concept dat voorzien is van een achtercabine.” VAREN • juli/augustus 2011 • 33


Boottest Een balkon op zeeniveau

De gangboord, rondom het schip, is volledig beloopbaar. De breedte van de gangboord is in het midden van het schip een paar centimeter te smal. De Marex 370 beschikt tevens over een stevige RVS zeereling rondom het schip en een extra handgreep in teak ter hoogte van de zwemtrap. Om de boot aan te meren werden acht goed gepositioneerde klampen voorzien. Zowel op het voordek als achteraan op het platform boven de achterkajuit is onze testboot uitgerust met kussens voor de zonnekloppers aan boord. Achteraan het schip zien we dat er bovenop het zwemplatform een extra opbergruimte werd voorzien. In deze ruimte zit een gasbun verborgen en kan je fenders en touwen opbergen. De opbergruimte kan ook als zitbank worden gebruikt waarop je lekker kunt genieten of wegdromen. Onze Noorse collega’s omschreven het zitplaatsje reeds als een balkon op zeeniveau.

Een comfortabele en snelle familiekruiser

Zithoek leefruimte.

Voor de boottest trokken we naar Jirnsum in Friesland. Tijdens de proefvaart voeren we via de rivier ‘de Boarne’ naar het Sneekermeer, of op zijn Fries: ‘Snitser meer’. Een testvaart in ruwe condities was het

dus zeker niet en over de zeewaardigheid hebben we ons geen oordeel kunnen vormen. Gelukkig was het Sneekermeer voorzien van een test- en snelvaartzone waardoor we al een voorsmaakje kregen van het temperament van de Marex 370. Als we aan boord gaan beweegt de boot nauwelijks. Tijdens onze vaartocht daarentegen voelen bij wat onrustig water, door een passerend binnenschip, nogal heftige bewegingen. Dit wijst op een hoge aanvangsstabiliteit en is normaal door de rompvorm van dit schip. Het motorjacht stuurt comfortabel en beschikt over voldoende acceleratievermogen om vrij snel zijn kruissnelheid te bereiken. Het schip is dan ook standaard uitgerust met een 370 Pk zware Volvo Penta dieselmotor. De motor is centraal geplaatst en is gemakkelijk bereikbaar vanuit de leefruimte. Het vaartuig heeft geen diep middenschip en beschikt over een conventionele schroefasaandrijving, waardoor de draaicirkel nogal groot is. De aandrijving is uitgerust met het befaamde Seatorque systeem, dat ervoor zorgt dat trillingen en geluid optimaal worden gereduceerd en een extra vermogen van 8% op de schroef oplevert. Met de motor in traagloop aan 600 tr/min varen we 3,8 knopen, een perfecte snelheid om een haven in en uit te lopen. Wanneer we accelereren zien we dat vanaf 1400 tr/min de turbo een tandje gaat bijsteken. Vanaf een snelheid van circa 12 knopen gaat de boot in glijvaart. Tijdens onze test bereiken we een maximale snelheid van 28 knopen bij 3450 tr/min. Met het schuifdak open ondervinden we geen hinder van wind, ook het geluid aan boord is beperkt. Bij een flinke zijwind begint onze boot plots te hellen, maar de standaard geleverde trimtabs zorgen ervoor dat we stabiel kunnen blijven varen. De vaareigenschappen van het schip zijn goed, al vinden we het jammer dat het jacht niet is voorzien van twee motoren. De Marex 370 heeft absoluut het temperament van een comfortabele en snelle familiekruiser.

Onze conclusie

Ergonomische bestuurderszetel.

34 • juli/augustus 2011 • VAREN

Volgens de Marex-leverancier Boarnstream hebben de Noorse botenbouwers de filosofie om een goed schip te bouwen en het een goede look mee te geven. Met de Marex 370 is men hier zeker in geslaagd. De elegante lijn, de doordachte indeling, de aanwezigheid van een achtercabine en het ruimtelijke gevoel aan boord zijn bijzondere pluspunten aan dit snelvarende motorjacht. Het concept is niet alleen verrassend maar tevens flexibel in gebruik. De afwerking van het schip is gewoon verbluffend. Een nadeel van het concept is dat de leefruimte enkel kan worden afgesloten met de weliswaar standaard meegeleverde cabrioletkap. De deurtjes die toegang geven tot de achterkajuit en de voorpiek kunnen worden vergrendeld. Onze testboot was voorzien van diverse extra’s zoals: een kaartplotter, een elektrische ankerlier, een omvormer, een teakdek, aangepaste matrassen, zonnekussens en een romp uitgevoerd in een aangepaste kleur. Samen ter waarde van 37.983 euro (exclusief BTW). De kostprijs voor een Marex 370, standaard geleverd met een welgespekte inventaris inclusief een boeg- en hekschroef en een 4kW verwarmingssysteem, bedraagt 293.698 euro (exclusief BTW ). z

Boottest Marex 370  

Boottest Marex 370

Advertisement