Page 1

MAKMA CARIBBEAN 36

Een niet gewone motorboot Het gamma van Makma Yachting loopt van rustige sloepen over vletten tot de waarlijk snelle Commanders en het succesnummer: de luxueuze Caribbean 31. De nieuwste 36' is een verdere uitbouw van deze reeks en we voeren ermee op het IJsselmeer.

Werfbaas Jan Frans Mandemaker lacht met de woordspeling op zijn naam, lekkend als een mand en toch botenmaker! Maar hij lacht met alles en spreekt zo opgewonden enthousiast dat het even duurt voor je merkt dat hij ĂŠcht altijd zo is. Boven de inkomdeur van zijn bedrijf in Leiden staat: "Als je hobby je werk is, hoef je nooit meer te werken". Hij werkt dus zeker niet, want als zuivere hobby begon hij in 1986 met een boot voor zichzelf om zijn klassezeilboot "Regenboog" naar de startplaats te kunnen brengen. Van die ene kwam een tweede en zo verder de meer dan 800 volgende Makma's die nu (hoofdzakelijk door Nederland) varen. Hij werkt nu intens samen met vier bedrijven in Friesland die bouwen onder licentie en laat de keuze van de werf over aan de klant zelf.

EĂŠn van de werven Het is in Sneek dat we de specialist in scheepsbetimmering Nick Brown vinden, een Brit die hier aan zijn eega Corinne is blijven "plakken". De vorige locatie was te klein geworden door het Makma-succes. Hij produceert hier met een 10-tal medewerkers wekelijks wel een boot. Dat zijn soms open sloepjes, maar hij heeft de eerste Caribbean 36 afgebouwd en het casco voor een tweede stond (in mei 2003) voor zijn bedrijf aan de Alexanderstraat 2C. De ontwikkeling van de 36'


loopt nog maar sinds april 2003. Het is een 1,50 m langer uitgebouwde 31' om meer keuken en eetruimte plus een groter bed te bieden. De hoogwaardige polyester romp heeft een dikte van 15-25 mm. Er wordt alleen volgens het spantensysteem gebouwd en vollaminaat gebruikt, optimaal sterk, goed voor grote puntbelasting. De schotten tussen de compartimenten, en ook voor de kopschotten van de banken en de machinekamer, lopen van kant tot kant. Alle boten hebben een CE-certificaat voor zeewaardigheid en stabiliteit. Met vakmanschap gaat Nick Brown in deze casco's aan de slag. We konden in een viertal 31-ers onder constructie volgen hoe dat stap na stap gebeurt.

Van op de wal bekeken Eigenlijk is het niet meer te zien dat de grondgedachte van dit ontwerp van Martin Bekebrede en Ad Dubbeld een open sloep is. Daarvoor is deze boot te groot en te comfortabel. Maar de vrije inblik naar het lager gelegen interieur, het halfopen zitje vlak voor de kuip, en het constante contact van de kok met de stuurman doet er bij nader inzien toch weer aan denken. De forse zeeg, de mahonie schuurlijst op de verschansing, nog bekroond met kabelaring en kopleguaan, is het familieteken van Makma. Dikke blauwwit gestreepte kussens liggen rondom op de kuipbanken. Niet aan bakboord of stuurboord maar vlak in het midden van de kuip draagt de polyester stuurstand de vele meters, hendels, schakelaars en het houten stuurrad. Het met teaklatten belegd vloerluik kan hier elektrisch omhoog en open zicht geven op de motor. Naar voren toe is de opbouw vrij laag, maar het gangboord is veilig antislip en met zijn 30 cm voldoende breed. Een reling in rvs buis verhoogt dat gevoel. Helemaal vooraan achter de boeg staat de ankerlier op een verhoogje, daar neven twee bolders, er achter een vluchtluik. Als we aan dek stappen valt de stijfte van dit schip op; het beweegt nauwelijks.

Interieur Zonder het te beseffen zit je binnen, want het lager gelegen salonnetje met ronde tafel (diameter 0,80 m) ligt nog deels onder de open hemel. In de eveneens ronde zetel kunnen vijf man wegzakken om iets te eten of een glaasje te drinken. Als het tafeltje zakt, hebben we hier een noodslaapplaats voor twee. Aan bakboord is de keuken lateraal aangebracht met Whirlpool-magnetronoven, een tweepits kookplaat van Wallas op dieselolie en een rvs spoelbak. Het smalle werkvlak is wel 1,15 m lang, waarin ge誰ntegreerd een handige afvalemmer. Als een geslepen meubel voelt het ganse interieur aan, het getuigt van vakmanschap. Het schap aan de stuurboordwand dient als open kast, wel erg overzichtelijk. De Isotherm-koelkast staat eronder. Een flatscreen tv-scherm staat hoog, slim draaibaar opgesteld, zodat er ook gekeken kan worden vanuit het bed. Ook hier zijn salon en slaapruimte dooreenlopend. Een ruim royaal bed met 1,50 m schouderbreedte zit wat verscholen tussen de deuren van keukenkast en toiletruimte. Maar de stahoogte onder de opbouw is nergens hoger dan 1,75 m.

Technisch De krachtbron van onze testboot is de 6LYA(M)-UTE, een 612 kg zware Yanmarturbodiesel die bij 3.300 tpm niet minder dan 315 pk of 231 kW levert. Het is


dan ook een 6-cilinder met boring/slag van 100 x 110 mm. Theoretisch en met de optimale schroef zou hiermee 25 knopen (of 46 km/u) haalbaar zijn. Als standaardmotor plaatst Makma in de Caribbean 36 ook een Yanmar, de 4JH3E die het heel wat kalmer aan doet en 3.600 tpm maakt om met 4 cilinders 40 pk te leveren.

Varen Wij stappen aan boord in Oude Zeug en zetten het op een draf naar Medemblik waar we minder dan een half uur later afmeren. We zoeken hier vruchteloos om bij te tanken, want al hebben we nog honderden liters brandstof, onze stuurman wil bewijzen dat ook met volle tanks een top van 21 knopen gemakkelijk gehaald kan worden. Hij wil ook zeker spelen en niet de kans lopen dat de dorstige Yanmar bij het macho rondjes draaien lucht zou happen. Het geluid bij die hoge snelheid valt nog best mee, en het water is vlak zodat we geen sprongen maken. Een sprayhood is amper nodig door de geïntegreerde sprayrails in het onderwaterschip. Die vangen opspattend water goed op en niettegenstaande boven alles openstaat, komt geen spatje tot ons. Bij het bochtenwerk legt de Caribbean 36 zich gewillig schuin als een wendend vliegtuig en trekt zijn rondjes feilloos. Ook de test voor bestuurbaarheid verloopt tot onze voldoening. We kunnen achteruitvaren en daarbij in rechte lijn (zeker over 200 m) koers houden zonder ooit met één slag vooruit te moeten corrigeren. Met de Yanmar 6-cilinder turbo in een boot van slechts 4 ton, is het logisch dat we stoppen als een automobiel uitgerust met ABS-remmen en binnen enkele seconden weer in glijvaart verder kunnen. Moesten we met de kleinste motor van 40 pk varen, zou het allemaal wat gezapiger gaan, kalmer en stiller. Al wil Makma vooral het "high speed image" accentueren, toch bieden zij met een lichtere motorisatie ook nog iets aan rustiger dromers. De Caribbean 36 is een allround gezinsboot voor de sportieve watersporter. Een uitdaging voor de thuisvarende motorvaarder die het allemaal al bekeken heeft en het ergens voelt kietelen om met vrouw en kind(eren) ruimer water in den vreemde te gaan opzoeken. Met zijn uitgekiende afwerking zal de boot in elk milieu ook naast grote precieuze jachten afgemeerd, een goed figuur slaan. De standaardprijs van 146.500 EUR (incl. 19 % Ned. BTW) lijkt weinig. Maar op de mooie uitvoering met 315 pk motor waarmee we voeren telden we zeker nog extra's voor 70.000 EUR. Maar misschien zijn die niet allemaal echt nodig.

Tekst en foto's: Joris Danckaers

Technische gegevens Lengte over alles: 10,80 m Lengte waterlijn: 9,50 m Breedte: 3,40 m Diepgang: 0,82 m Kruiphoogte: 1,85 m Waterverplaatsing: 4,2 ton Motor: Yanmar van 40 tot 315 pk

Bouwer


Makma Yachting BV, Zoeterwoudseweg 21D, NL-2321 GM Leiden, tel. 0031/715791080, fax 00-31/715791085, www.makma.nl .

Verschenen in Varen september 2003

Makma Caribbean 36  
Makma Caribbean 36  

Makma Caribbean 36

Advertisement