Page 1

www.ziaruldemures.ro Şi udemeriştii se mai ceartă Anul VIII, nr. 490 12 pagini, PREȚ: 2,99 lei Apare săptămânal, 20 - 26 februarie 2012

După ce a intrat în colimatorul lui Benedek Istvan, candidatul UDMR la primaria Târgu Mureş a decis că e momentul să treacă el la atac. Aşa că a postat pe propria pagină de facebook un mesaj ţintit către senatorul Frunda Gyorgy. Vass îi cere parlamentarului un raport de activitate ...

Dr. Ioan Ranca, o viaţă dăruită arhivelor

FONDATOR: AURELIAN GRAMA

pagina 11

pagina 5

După ce au adus Aeroportul la capătul de linie, responsabilii judeţeni şi nu numai au decis să se arunce în

Ştefane, poţi să te aperi tu cât vrei, da' eu tot îţi vin de hac! Te-ai uitat la salopeta ăluia care ţi-a aranjat paraşuta? Pe spate scria denumirea firmei la care lucrează. Să-ţi dau un pont... începea cu Alfa.

Uiţi că am întodeauna o paraşută de urgenţă. Aşa că nici de data asta nu cad în cap, n-ai tu grijă!

Băieţi staţi liniştiţi că altfel nu ne mai iese săritura asta în grup şi pierd alegerile de la vară. Şi atunci vă prăjesc paraşutele la toţi!

Eu ca CEO al WizzAir vă rog să trataţi problema cu calm. Abia a ieşit Malev din peisaj şi vreau să am cât mai multe aeroporturi funcţionale pentru aeronavele noastre.

T Aşa cum prevedea calendarul Mayas, sfârşitul lumii, varianta aeroportuală, se apropie cu paşi repezi. Aşa că toţi cei care au prevăzut evenimentele s-au dotat cu paraşute de salvare. Poate, poate scapă şi de data aceasta.

Transformări la BC Nova Vita

Borbely aruncă pisica în curtea PDL După ce au acceptat ”cu greu” participarea la guvernare sub noul şef Răzvan Ungureanu, cei de la UDMR îşi arată din nou colţii. Mai precis, Borbely Laszlo a declarat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Mureş că Uniunea nu exclude ieşirea de la guvernare în cazul în care programul de guvernare nu va fi pus în practică.

pagina 3

Formaţia de baschet feminin BC Nova Vita TârguMureş a fost şi rămâne marea surpriză a actualei ediţii a Diviziei A. Prima lor aventură în prima divizie a început cu mari ambiţii, clasarea în primele patru echipe. Pentru asta, „un nou nebun în sportul târgumureşean”, cum se autointitula la prezentarea echipei preşedintele clubului, Doru Borşan „şi-a tras echipă”.

pagina 6


“o fortuna velut luna statu variabilis”

Scriitura ca rost jurnalistic După trei săptămâni de convalescenţă vin de duminică seara în oraş. Colegul meu venea la Anvico să verifice cele 48 de albume franciză, marca Radu Bălaş, create de noi Old Cluj, să iasă bine că tot ajungeau la fiecare membru fondator al Băncii Transilvania. Prima surpriză. Dan Maşca a decis să se retragă din parteneriatele cu presa pe sistem barter. Aşa că tot efortul nostru creativ de a vă oferi noile site uri www.zi-de-zi.ro şi www.transilvaniabusiness.ro nu vor fi făcute la Reea, profesionist şi rapid, ci în regie proprie. Oricum, Maşca va avea sprijinul nostru deplin dacă va candida pentru consilier local la Târgu Mureş. Şanse are, de vrut vrea, să vedem dacă intră. Era doar luni 13.

Zborul şi Radioul

La amiază se joacă încă o partidă pentru destinul – nefast deocamdată - al Aeroportului. Runcan şi raportul de activitate. Ordonanţa 109. Nou CA şi concurs pentru director la Aeroport. De fapt problema e simplă. Cum alimentezi cu găleata cu motorină un degivror de sute de mii de euro. Sau cum să ceri buget de 4 milioane de euro la început de an şi să dai înapoi la CJ în decembrie magnifica sumă de 800.000 de euro. Cine nu şi-ar dori aşa afacere cu aşa buget?! Cine nu vrea director la Aeroport?! Cert e că niciunul din decidenţii mureşeni nu-l ştiu pe David Ciceo de la Cluj. Şi nu vorbim doar de ultimii 4 ani portocalii... Iar consilierii judeţeni, foarte mulţi habar n-au. Iar cei ce ştiu, joacă la comandă. Aprilie ar putea aduce nu doar înflorirea promisă în 2004... Szasz Attila este noul director mandatat de UDMR să se mute de la CNA la Târgu Mureş să conducă Radioul de stat în noua variantă, exclusiv în maghiară. Emisia în română continuă, dar Mirela Moldovan trebuie sprijinită politic că are oameni de ani buni fără carte de muncă, în vreme ce abilităţile doamnei Borbely Melinda şi sigur ale noului manager Szasz asigură în continuare confort, siguranţă şi consistente salarii din bani publici colegilor de breaslă discriminaţi pozitiv.

Lăpuşna

Nu-mi doresc, dar după ce judecătorii Republicii au decis în problemele interne de succesiune ale Casei Regale şi prinţul Paul a devenit fiul tatălui său şi nepotul lui Carol al II lea, o să ne aducem aminte cu jind de Castelul Lăpuşna. Or fi mai puţin conectaţi la doleanţele preşedintelui jucător judecătorii din Mureş, că aici doar e procesul cu finul de

os domnesc Hohenzolern, prinţ al Republicii, ce vrea Lăpuşna?! De Valentin nimic, noi, cu Dragobetele! Mai greu cu masa la Tempo însă... Transfer hosting. Sau cum facem arhiva de pe typo 3 pe wordpress sau facem un soft de la zero?! Prototip. Roboţi. Programator. Toţi vor zeci de mii de lei...

Imnul PD. Liberal.

Încă de luni după amiază şi spre seară am aşteptat decizia Tribunalului în procesul primarului de Band. Mircea Rusu şi fiul său erau trimişi în judecată pentru abuz în serviciu – acte – dosare 2009. Nu era de glumă pentru că fuseseră reţinuţi 24 ore. Era şi un mureşean în dosar acuzat de evaziune fiscală. Omul care crease imnul PD putea fi arestat. Judecătorul a decis nepărăsirea localităţii şi interzicerea exercitării atribuţiilor de primar. Pe 29 zile. Să vedem ce decide Curtea de Apel luni. Primar liberal. Împreună cu poetul Marius Paşcan a creat un CD şi un spectacol tematic. Parchetul zice altceva. Avocaţii alta. Să fie şi una economică şi arhitecturală. Omul cu una dintre cele mai frumoase case din oraş Grigore Gorea Rozenberg decide ce face cu Nordland.

Biciclete peste garaje

Am primit o serie de telefoane din Reghin. Că primarul Nagy Andras le dărâmă garajele. Şi să facem ceva poate nu se întâmplă nimic până în 10 iunie. Când îl schimbăm... Zic vocile la aparat. Păi e drept că Nagy are proiectele gata când începe sesiunea de fonduri româneşti ori europene. Cu UDMR sau fără, le câştigă. Şi asta-i bine pentru oraş. Că bicicliştii trec peste nişte garaje din epoca Eremia nu-i a bună. Dar că terenul e al oraşului e cert. Acum, să facă primarul doar de dragul votului din 10 iunie pista, sau votul va fi negativ doar că vin bani în oraş şi ştiu ei cetăţenii cine fac afacerile adevărate în Reghin?! Eu cred că i omenesc să mai şi greşeşti dar când şi faci ceva e imposibil să nu superi pe nimeni... Tot respectul pentru generalul Baziotis de la Gardă. Pentru longevitate. Pentru cei 7000 de lei venituri. Şi pentru locul I la amenzi. Aplicate alora mici şi necititori de fiscalitate. Aţi auzit să îndrăznească Garda să deranjeze vreun mahăr...?! Nici zapcii, nici ispravnicii nu luau decât de la nevoiaşi.

PNL - Maior

Miercuri află şi presa de pe portalul justiţiei o ştire ce tensionează oraşul, alianţele, puterea

ce e în competiţie la primărie, opoziţia ce nu e unitară în decizie şi acţiuni, contractele ce pot sau nu să fie onorate, determină dispute şi temeri, decizii sau noncombat. Fiecare cu onoarea şi interesele personale sau de grup. Mai sunt trei luni şi avem alegeri. Materialul “Dobre, şah prin Curtea de Apel la viceprimarul Maior”, a determinat reacţii vehemente la adresa Zi de zi. Ciprian Dobre şi Casa de avocatură Dobre au venit cu specificaţii a doua zi. Alegerea viceprimarului de Târgu Mureş, Claudiu Maior, din decembrie 2008 a fost anulată de instanţa clujeană. Definitiv. Există o altă hotarâre de CL din martie 2009 care-i în dispută doar pentru executiv. Că atunci nu au fost realegeri, ci au fost aduse spre legalitatea ce lipsea în decembrie 2008. Care nu mai e legală. Validitatea hotărârii de CL urmează să se tranşeze, culmea, în CL. Dispute tehnice juridice. Cert este că mingea de foc a politicii e în ograda CL şi a Primăriei. Şi a prefectului Marius Paşcan. Secretarul Ciobanu Maria are în mâini decizia, dar şi consilierii locali. Chiar şi universitarii s-au exprimat. Vezi poziţia profesorului Chiriac. Primarul Florea şi-a reiterat sprijinul neprecupeţit faţă de viceprimarul Claudiu Maior. Fapt relatat de toată presa, spre deosebire de ziua precedentă când unora le-a fost interzis subiectul în sine. Deşi aflat la vremea respectivă la timona PNL Târgu Mureş, şi activ pe planul societăţii civile prin APDO Lider, actualul candidat al USL la scaunul de primar de Târgu Mureş, Cornel Brişcaru a fost extrem de nemulţumit de apariţia materialului în Zi de zi. De ce nu apare şi APDO Lider măcar cu o declaraţie?!... În culpă, poate, fiind, ne-am documentat. 1. PNL Târgu Mureş la ora respectivă nu avea personalitate juridică. 2 APDO Lider nu a continuat procesul separat. Pe portalul clujean acţiunea a fost casată ca fiind netimbrată. 5 lei. Aşa că vom vedea cum vor acţiona cei doi consilieri PSD dle Cornel Brişcaru. Cert e că înainte cu trei luni de alegeri e greu de crezut că poate fi introdus subiectul alegerii viceprimarului. Vass Levente de la UDMR stăpâneşte oare voturile consilierilor maghiari?! Cei doi social democraţi si cei doi liberali vor vota cu UDMR chiar dacă la centru sau la Bucureşti doar Frunda Gyorgy vrea ieşirea Uniunii de la putere?! Sau vor trece lunile în dispute politico-administrative...

Rectorul constructor la UMF

La UMF continuă investiţiile. Vreo două milioane de lei în continuarea celor existente. Si tot atât pentru Facultatea de Farmacie. Avem şi director administrativ tânăr şi întreprinzător.

Dornic de a sprijini noile firme create în domeniul construcţiilor. Noul rector va trebui să se confrunte cu situaţia reală. Au fost aprobaţi 5 milioane de euro pentru noua Farma, dar doar pentru construcţie, fără dotări. Iar în ritmul de 20 de miliarde vechi pe an, va fi gata în... un deceniu. Ce nu e specificat în niciunul dintre planurile de management ale concurenţilor. Familiile de universitari medici au mari dispute şi sunt supuşi la mari presiuni în aceste zile. Doar preşedintele ştie însă spre cine îşi va îndrepta voturile decisive, numărate şi sigure, din portofoliu.

Luaţi bilete cât mai sunt...

Delir la Carmina Burana. Îl văzusem pe Gigi Căciuleanu la Cluj nu demult... Ştiam ce poate cu trupa profesionsistă din Chile, unde creează, lucrează, predă. Dar minunaţia oferită de trupa de actori de la Naţionalul târgumureşean, de la UAT, de la ambele secţii română şi maghiară şi de la teatru şi de la universitate este un alt început. O sală arhiplină fericită. Mulţumim: Gigi Căciuleanu, Alina Nelega – director artistic pro bono, scenograf Alina Herescu, doamnei Monica Ristea, Cristinei Iuşan şi lui Laurenţiu Blaga! Felicitări tinerilor actori “latini”, că în latina i-a diriguit Monica Ristea, şi pe români şi pe maghiari. Auspiciile sub care şi-a început efectiv directoratul Gasparik Attila sunt dintre cele mai benefice, nu doar referitor la grecii şi romanii antici, ci şi pentru mureşeni, în urma minunăţiei Carmina Burana. Dar şi de vreme ce nu întâmplător l-am văzut pe Mecena de Cluj, Sorin Dan, de la Fabrica de Pensule, dar şi pe corporate affairs Gilda Lazăr de la JTI, aici poate ca amfitrion al Serilor culturale JTI sau pentru alte producţii artistice. Lume bună la Naţional vineri şi sâmbăta. Să vedem cum, cu sprijinul presei – şi nu numai, vor fi săli pline la Carmina Burana luni bune. Dacă Kelemen Hunor semnează pentru Alina Nelega director artistic, multe se vor schimba în era Gasparik. Să vedem ce urmează la semicentenearul de la Naţional...

Aurelian Grama


nem tudom ca pământul

Borbely aruncă pisica în curtea PDL După ce au acceptat ”cu greu” participarea la guvernare sub noul şef Răzvan Ungureanu, cei de la UDMR îşi arată din nou colţii. Mai precis, vicepreşedintele politic al formaţiunii care a declarat la sfârşitul săptămânii trecute la Târgu Mureş că Uniunea nu exclude ieşirea de la guvernare în cazul în care programul de guvernare nu va fi pus în practică. Ministrul mureşean a subliniat faptul că UDMR a impus colegilor de coaliţie şi un protocol de funcţionare pentru anul în curs, prin care să se specifice clar termenele de finalizare ale unor proiecte cerute de maghiar. Vorbim aici şi de doleanţe ale cadrelor didactice de etnie maghiară de la UMF care doresc o secţie cu predare în limba maghiară dar şi de finalizarea Autostrăzii Transilvania. ”Am zis că nu intrăm la guvernare, numai dacă aceste propuneri vor fi incluse în programul de guvernare, vor fi şi duse la capăt. Şi am cerut să avem pe lângă programul de guvernare un protocol în care să fixăm date calendaristice, să detaliem unde e nevoie ceea ce e prevăzut în progra­ mul de guvernare”, a explicat Borbely.

Borbely îngrijorat de rezultatele recensământului

Populaţia de etnie maghiară din România a scăzut în ultimii 10 ani. Cel puţin aşa arată re-

Eu nu prea iubesc portocalii doar m-am bătut cu unul care-i doctor la localele din 2008. Aşa că rămânem la guvernare doar condiţionat... şi cu interes

Borbely Laszlo, demonstrează că politicienii UDMR sunt adesea extrem de alunecoşi zultatele recensământului care au fost date publicităţii nu de mult timp. Aşa că Borbely s-a lăudat cu propunerile avute în cadrul progra­ mului de guvernare în ceea ce priveşte creşterea natalităţii. ” A scăzut, evident, şi populaţia maghiară cu un procent care ne îngrijorează şi pe noi. E o comunitate mare, dar e o comunitate care a ajuns la sub 1,3 milioane de locuitori, conform recensământului. Pornind de la aceste date, am propus conturarea mult mai clară a unei politici publice de stimulare a natalităţii. Am propus acordarea de subvenţii angajatorilor care reintegrează pe piaţa muncii, femei cu copii în întreţinere de sub 6 ani, îmbunătăţirea legislaţiei privind pensia de urmaş. Şi mai sunt alte patru cinci propuneri care vin în sprijinul fa-

miliilor cu copii mici”, a mai spus Laszlo Borbely.

Bilingvismul o îngrijorare

O altă problemă ridicată de politicianul maghiar este cea a confilctuli existent la Şcoala generală nr. 2. Conform spuselor acestuia, multiculturalitatea locuitorilor din oraş nu ar trebui să permită astfel de scene. ”Vine un părinte, profesor la alta şcoală şi membru în Consiliul Parinţilor, cu o scrisoare de donaţie şi directoarea cheamă poliţia. Au venit şase poliţişti. Atunci când sunt bătăi în şcoli nu mai vine niciun poliţist. Câdn un cetăţean al Târgu Mureşului vine cu o scrisoare de donaţie că părinţii au dat o mie de lei care era obligaţia şcolii, şi, în loc să mulţumeacă directoarea, cheamă poliţia”, a spus Borbely.

Albeta IONESCU

Curăţenia de primăvară sau vile vs garsoniere Doctrina edililor locali din Târgu Mureş esteuna de dreapta. Nu o spunem noi, ci ideologia partidului din care fac parte. Şi mai ales măsurile pe care le iau prin hotărâri de CL. Care se pare că îi favorizează pe bogaţii oraşului în timp ce pe sărăntoci îi aruncă mai adânc în groapa mizeriei.

milion de lei în plus faţa de ce luau până acum. Dacă aveau de pus o astfel de taxă, nu trebuiau oare să o impună la începutul contractului cu Salubriserv, adică în urmă cu ani buni. Cum de s-au trezit chiar în anul 2012 să ne pună la plată cu aceşti bani? Oare sunt destinaţi pentru campania electorală ce va să vină?

Scriam luna trecută despre o nouă taxă impusă de executivul local: cea pentru curăţenia primăvară toamnă. Suma stabilită de municipalitate a fost de 16 lei/gospodărie/an. Tocmai aici am găsit buba: nu se face diferenţa între o vilă cu grădină şi o amărâtă de garsonieră de 30 mp. Care trebuie să plătească pe lângă impozit, taxa de habitat şi cea de salubritate şi această taxă sezonieră. Ciudat este că pentru tot gunoiul menajer colectat într-un an, proprietarul unei locuinţe plăteşte 11 lei, mai puţin decât pentru noua taxă care cică se referă doar la curăţenia sezonieră, primăvară/toamnă.

De ce taxe şi nu amenzi?

Proprietarii de vile favorizaţi

Noua taxă ar trebui impusă celor care stau la curte, care în fiecare primăvară sau toamnă scot în faţa porţii resturile curăţeniei din propria grădină: frunze, crengi, plante moarte, etc. Aceştia au fost până acum ”favorizaţi” vis-a-vis de locuitorii de la bloc care nu au asemenea deşeuri de aruncat. Cât despre mobila veche sau alte obiecte casnice perisate, fiecare dintre

Târgumureşenii sunt taxaţi de două ori pentru acelaşi serviciu. Indiferent dacă stau la casă, apartament sau garsonieră dau 16 lei/an pentru aşazisa ”curăţenie de primăvară/toamnă” noi (indiferent dacă locuim la casă sau apartament) avem nevoie să le aruncăm undeva. Din păcate, mulţi dintre locuitorii oraşului uită de bunul simţ şi le aruncă pe unde apucă. Fapt cât se poate de necivilizat şi grotesc.

Taxa îmbogăţeşte Salubriservul

Noua taxă va umple mai abitir buzunarele largi ale prestatorului de servicii de salubrizare din oraş. Asta pentru că de la 50-60 de mii de locuinţe din oraş vor încasa pe an aproximativ 1

Să ştii că mie îmi stă bine cu orice culoare... nu sunt exclusivist

Unul dintre motivele enunţate de edilii locali pentru instituirea acestui bir este faptul că târgumureşenii nu sunt educaţi din punct de vedere al aruncării deşeurilor. „A fost impusă pentru că populaţia nu respectă perioadele de curăţenie şi suntem nevoiţi ca pe parcursul a­nului să tot transportăm deşeurile lăsate de alţii. Sunt nişte costuri suplimentare faţă de cele alocate pentru ridicarea deşeurilor menajere. Noi facem curăţenie pe o stradă şi după altă zi iarăşi este mizerie şi vine din nou maşina să ridice. Şi asta înseamnă costuri suplimentare”, declara la un moment dat Florin Moldovan, director adjunct al Serviciului de Administraţie al Domeniului Public din cadrul Primăriei Târgu-Mureş. Adică toţi cetăţenii oraşului trebuie să plătească pentru nesimţirea unora dintre ei. Care ar trebui să fie taxaţi cu amenzi usturătoare...nu să fim toţi amendaţi cu o nouă taxă de campanie electorală!

Albeta IONESCU

Noi secuii suntem pregătiţi de orice luptă. Inclusiv cea de gherilă.

Tinerii democraţi-liberali şi sângele supuşilor

După ce au ”supt” sângele poporului timp de aproape patru ani de când se află la guvernare, democrat-liberalii mureşeni (varianta tânără) au decis că este momentul să-l mai dea şi înapoi. Aşa că s-au hotărât să doneze din sângele propriu, atât de valoros pentru viitorul partidului aflat la guvernare, pentru ca cei în nevoie să fie salvaţi. Preşedintele OT PDL Mureş, Ovidiu Moldovan, care din întâmplare ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Locativ Târgu Mureş, vrea să doneze fondurile rezultate din acest gest în scopuri caritabile. Noi sperăm că nu a început deja campania electorală, pentru că miroase a gesturi ce aduc de obicei voturi. Din păcate nu am auzit nimic despre astfel de activităţi şi în alte perioade mai puţin importante din punct de vedere electoral. Doar de sânge este nevoie oricând, nu doar în anul de graţie 2012.

Benedek vrea tăbliţe bilingve dar solicitări doar în maghiară

Săptămâna trecută, preşedintele UDMR Târgu Mureş a ieşit din nou la rampă. De data aceasta a cerut cu mult aplomb demiterea diorectorul Școlii Generale nr. 2 din Târgu Mureş pe motiv că nu a pus tăbliţe bilingve în şcoală deşi exista o donaţie din partea părinţilor pentru realizarea acestui lucru. Codruţa Băciuţ ar fi chemat Poliţia Locală atunci când un părinte i-a prezentat un act de donaţie scris în limba maghiară pentru realizarea respectivelor însemne. Păi domnule Benedek...este normal ca să solicitaţi bilingvism în şcolile din oraş în timp ce sprijiniţi unilingvismul maghiar. Respectivul părinte nu ar fi trebuit cumva să redacteze respectiva donaţie în ambele limbi pentru a fi înţeleasă uşor şi de cititorii şi vorbitorii de limba română? Doar directorul respectivei şcoli nu este obligat să cunoscă şi limba maghiară de nicio lege a statului român. Aşa că dacă solicitaţi nişte drepturi pentru minorităţi ar fi bine să oferiţi respect şi etniei majoritare. Doar şi ea contează în acest oraş.

Baba în vizită de “documentare” la UMF

Noul ministru al învăţământului, tânărul Cătălin Baba a vizitat sâmbătă judeţul Mureş. Nu ca să-i vadă frumuseţile turistice. Ministeriabilul a vrut să vadă cum mai stă treaba pe la mult-încercata Universitate de Medicină târgumureşeană. Deşi nu a vrut să dea declaraţii spunând că este doar “într-o vizită de documentare, să vadă situaţia de pe teren, sursele noastre spun altceva. Ministrul a fost trimis de noul premier pentru a se interesa de receptivitatea conducerii UMF faţă de condiţiile puse de UDMR pentru a rămâne la guvernare. Cei de la Bucureşti nu vor să aibă planurile încurcate de provincialii din Târgu Mureş şi ale lor interese “mărunte”. Plus că până şi ministrul educaţiei are un interes în alegerea noului rector. Acestea sunt bârfe şi trebuie tratate ca atare Uite aici va fi graniţa ţinutului. Vom avea moşiile noastre iar valahii ne vor fi şerbi ca în trecut.

La alegerile astea culoarea ce-o purtăm nu o să mai fie la modă. Eu zic, măi Doru, să trecem la alt pastel că altfel ciuciu funcţii alese.

Edilul local din Târnăveni, democrat-liberalul Alexandru Matei are dubii în ceea ce priveşte culoarea politică sub care să candideze la viitoarele alegeri

Liderul CNS, Balázs Izsak, crede că proiectul său de regionalizare este cel mai tare din parcare. Aşteaptă doar sprijinul fraţilor de sânge pentru a porni ”lupta”.


la romul lăudat să nu te duci cu sacul

Premii ungureşti şi absenţe motivate pentru profi maghiari la UMF Ca să poţi confirma un act trebuie mai întâi să spui că e un act nelegal, că are un viciu şi să-l confirmi după îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Or, în cazul nostru, prin HCL 313 se confirmă HCL 267 care a fost anulată prin hotărâre definitivă de către Curtea de Apel Cluj. Ciprian Dobre, preşedinte PNL Mureş Trebuie să ne întâlnim, Biroul Senatului, acum este şi vacanţă toată lumea este plecată. O să dăm cazul la Comisia de etică şi la juristă să îi cheme, să-i cerceteze, trebuie să dea banii înapoi şi vor primi o sancţiune. Nu poţi să iei bani de unde nu ai lucrat. prof. dr. Constantin Copotoiu, rectorul UMF Târgu Mureş. Singurul răspuns este că în această clipă România nu are rezerve de stat şi aici mă refer în special la alimentele care au fost plătite şi care ar trebui să se găsească în rezerva Guvernului. Foarte posibil ca aceste rezrve să fie la producători şi aceştia să nu aibă constituite stocurile respective Silviu Morariu, vicepreşedinte PC Mureş Nimeni nu va rămâne fără tichete, acestea sunt nominale şi se eliberează în baza programării menţionate în înştiinţarea primită de fiecare beneficiar Marta Maior, şef Serviciu Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Târgu Mureş A crescut foarte mult numărul dosarelor soluţionate cu peste 2000 de cauze. Asta înseamnă că eforturi se fac, încercăm să lucrăm cât mai mult. Proporţia pe secţii, din ce soluţionăm noi care apoi sunt atacate este în jur de 50% în ce priveşte numărul dosarelor Cam jumate din hotărârile pronunţate de Tribunal sunt atacate de Parchet. Din cele atacate, indicele de desfinţare, de casare, este până în 4%. Avem şi o calitate a actului de justiţie din punctul nostru de vedere, şi din punct de vedere al efortului pe care îl depunem pot spune că procentul este unul extrem de bun Sonia Deaconescu, preşedinte Tribunal Mureş Am ales să votez şi pentru a nu bloca funcţionarea oraşului, încercând totodată ca acele propuneri care au trezit nemulţumirea să nu devină proiecte finanţate şi să finanţăm chestiuni prioritare precum canalizarea, branşamentele pentru cetăţeni şi apoi în ordine trotuare, drumuri etc. Victor Prodan, viceprimar Ungheni

Scandalul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş este amplificat tot mai intens de unele cadre didactice maghiare, care îşi permit să absenteze de la ore, în favoarea unor premii oferite de preşedintele Ungariei, însă nu-şi permit să aibă absenţe care ar conduce la o scădere a lefurilor universitare. Doar că șmecheria a ajuns la urechile conducerii. În data de 25 ianuarie, mai mulţi profesori de la UMF Târgu Mureş, printre care se numără şi dr. Gergely Istvan care predă la disciplina Ortopedie-traumatologie I, prof. dr. Szabo Bela, şef la disciplina Obstetrică-ginecologie I, prof. dr. Abram Zoltan şef la disciplina Igienă şi nutriţie comunitară au răspuns afirmativ invitaţiei făcute de preşedintele Ungariei, Schmitt Pall, care le-a invitat pe distinsele cadre didactice universitare şi medici cu prestanţă totodată, la o ceremonie la Budapesta pentru a-i premia în semn de recunoaştere pentru activitatea depusă pentru susţinerea învăţământului medical în limba maghiară în Transilvania. Doar că au omis să ceară un concediu fără plată şi au profitat să absenteze practic, nu şi teoretic, pentru că pe foile de prezenţă la UMF aceştia apăreau cu opt ore predate, exact în ziua în care erau la peste 550 de kilometrii depărtare de Târgu Mureş. De ce să nu împuşte doi iepuri dintr-o lovitură? Şi cu premiul luat şi salariul netăiat. Doar unul dintre ei şi-a luat concediu

premiu. pen pentru Kesenem se iu iau văd ce prem Îs curios să senţă ab ai um ci am n u şi şi acasă că n i, ziua de az practică pe careva. e rv se ob er să nu teoretică. Sp

Unul dintre profesorii premiaţi de preşedintele Ungariei cu absenţe motivate este ginecologul Szabo Bela fără plată pentru două zile. Este vorba de conf. dr. Lorinczi Zoltan, de la disciplina Anatomie. Contactaţi telefonic pentru a-şi spune punctul de vedere dr. Gegely Istvan nu a răspuns la apel, iar mobilul dr. Szabo Bela era închis.

Sancţiunea vine din urmă

Fapta nu a scăpat neobservată, pentru cei de la universitate au luat act de ceea ce s-a întâmplat. Soarta profesorilor va fi decisă în cadrul Senatului, iar ulterior de Comisa de disciplină care va stabili pedepsele. După gafa profesorilor maghiari ar fi interesant de urmărit cum vor solicita aceştia, în continuare, înfiinţarea

liniei de predare în limba maghiară după ce au cam călcat strâmb, vrând să-şi însuşească ceva ce nu le aparţine, adică bani pentru ore nelucrate. De altfel, printre aceşti profesori se numără şi dintre cei care susţin crearea departamentului cu linie de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş. Şi gurile rele vorbesc că studenţii maghiari se cam tem să calce strâmb, prin participarea la vreo acţiune comună cu studenţii români, de frică că vor fi picaţi la examene de profesorii maghiari care le-au făcut instructajul referitor la ce au voie sau nu să facă.

Nicoleta MARE

Târgu Mureşul în atenţia presei americane... prin violenţă Un scandal dintr-un club târgumureşean a adus oraşul Târgu Mureş pe agenda presei americane. Şi riscă să mai provoace un scandal diplomatic pe măsura celui în care baschetbalistul Chauncey Hardy, de la CSS Giurgiu, a fost bătut până la moarte într-un club din Giurgiu. Conform The Sacramento Bee, americanul Ro­bert Taylor, originar din Sacramento, a alertat Ambasada SUA din România după ce a fost bătut de agenţii unei firme de pază şi protecţie într-un bar din Târgu Mureş. El a postat pe un blog păţania, iar autorităţile americane s-au autosesizat imediat. Un membru al Departamentul de Stat din Washington (SUA) a declarat că Ambasada americană din Bucureşti urmăreşte cazul lui Taylor pentru a se asigura că acesta va avea un proces echitabil, în conformitate cu legile româneşti. Oficialităţile americane au mai precizat că Ambasada SUA în România îşi oferă sprijinul însă nu va interveni decât dacă este necesar. "Pe măsura ce cazul va avansa, dacă rezultă ca ă cetăţeanul american

Robert Taylor, originar din Sacramento, a alertat Ambasada SUA din România nu este tratat în conformitate cu legile locale, pe motiv că este cetăţean american, atunci vom interveni", a declarat oficialul american.

Acuze de violenţă gratuită la adresa BSG

Cei care l-au agresat pe american sunt reprezentanţii firmei de pază BSG din Târgu Mureş. Conform spuselor turistului din SUA, în jurul orei 01:30, un bărbat din grupul de prieteni al lui Taylor a fost tras afară din bar, în stradă, de un membru

al unei firme de pază aflat în afara programului de lucru. Americanul povesteşte pe blog că şi-a însoţit prietenul şi a observat că tonul remarcelor făcut de agentul de pază, în timpul discuţiei cu prietenul lui, a devenit din ce in ce mai dur însă nu a putut preciza dacă acesta vorbea în română sau maghiară. Cei doi au revenit în bar însă au fost urmaţi de agentul de pază, motiv pentru care Taylor i-a cerut barmanului să intervină, explicând că nu vrea pro­ bleme. Barmanul l-a asigurat că va chema firma de pază, însa, odată sosiţi, agenţii de pază l-au scos pe american din bar şi au încercat să il urce într-un taxi, scrie tânărul pe blog.Taylor susţine că a refuzat şi a încercat să se alăture grupului, moment în care a fost lovit în cap, din spate, şi a leşinat. "Am fost inconştient pentru circa 10-20 de secunde şi m-am trezit pe partea stângă, cu patru bărbaţi în jachete roşii lovindu-mă cu bastoanele şi cu picioarele", scrie americanul pe blog. Agresorii i-au adresat, în engleză, injurii anti-americane.

Barack o Bama

Stai lin iștit, Paul!... Avem spate!

să știţi președinte Doamnă ză ea iz an că se org n un ot...pardo un comp iva tr o p îm complot cem? fa e n e C noastră.

”Președinta și secretarul”, o nouă poveste marca Consiliul Județean Mureș

Ce zici...dacă aș face o aroganţă și aș candida, oare m-ar vota cei care au ieșit pentru mine în stradă?

Raed Arafat un medic care a făcut mulți politicieni să se înfioare în fotoliile lor călduțe de demnitari

Ar tr emur a Vase Dorin le și ţele d acă ai fac e una ca as ta!


ninge iar, pe un bătrân calendar

Cine trebuie să deszăpezească parcările: Salubriserv sau Tracia? Unul dintre politicienii activi ai județului din punct de vedere al conferințelor de presă, vicepreședintele PC Mureș, Silviu Morariu a ridicat săptămâna trecută o problemă de care se lovește fiecare dintre noi. Cea a parcărilor din oraș lăsate de izbeliște la mâna nămeților. Pentru care cei cu abonamente de parcare cu plată scot din buzunar în fiecare an bani buni. Politicianul ori a fost sesizat de locuitorii urbei ori s-a autosesizat în momentul în care nu și-a putut parca SUV-ul proprietate persoanală. Așa că a trecut la atac, mai ales că a simțit niscavai avantaje politicoelectorale. Și dă-i și luptă împotriva firmei care administrează parcările publice cu plată din oraș. Ba că ar trebui reziliat contractul de parcare pe care administraţia locală le-a încheiat cu firma privată, ba că băieții deștepți nu se interesează egal de soarta târgumureșenilor. „Am cerut rezilierea contractelor de parcare dintrun motiv foarte simplu. În unele zone nu se întreţin acele locuri de parcare şi se însuşesc de „băieţii deştepţi” doar contravaloarea parcărilor. Iar dacă aceste contracte nu prevăd şi întreţinerea locurilor de parcare cerem anchetarea celor care au semnat astfel de contracte”, a declarat conf. dr. Silviu Morariu.

Mașinile din oraș și-au găsit cu greu loc printre nămeții care au invadat parcările cu plată din oraș

Tracia sau Salubriserv e de vină!?

Firma care administrează parcările publice cu plată din oraș (adică încasează banii pe tichetele de parcare sau pe abonamentele periodice) are un contract cu edilii locali pentru exploatarea spaților publice cu această destinație. Mai nou, ei au pus semne de parcare cu plată nu numai în zonele circulate ci și pe străduțe mai mici din oraș. Tocmai pe acestea nu le-a deszăpezit nimeni, iar oamenii care plătesc abonamente au rămas fără locuri de parcare. Întrebarea pe care o punem administrației publice din oraș este următoarea: cine este responsabil cu curățarea acestor parcări? Tracia Trade, care încasează banii de la cei care le folosesc sau Salubriserv care a primit contractul de deszăpezire al orașului? Dacă în contractul cu Tracia nu există vreo prevedere privind

întreținerea și curățatea pe timp de iarnă a parcărilor cu plată, societatea a scăpat de orice acuză. Cu toate că nu ar fi normal acest lucru, având în vedere că dacă municipalitatea închiriază un spațiu sau teren cuiva, acesta în mod normal trebuie să și-l curețe.

Parcările centrale curățate de Salubriserv

Conform spuselor lui Morariu, deszăpezirea parțială a parcărilor din oraș s-a făcut tot din banii orașului. ” Toate zonele de pe care se însuşesc aceste parcări ar trebui întreţinute. Vedem că sunt întreţinute doar parcările din centru şi nu de către „băieţii deştepţi”, ci din banii Consiliului Local”, a mai spus Morariu. Așa că ne întrebăm, totuși cine trebuie să se ocupe de această problemă: oamenii lui Moldovan sau cei ai lui Țerbea?!

Albeta IONESCU

Și udemeriștii se mai ceartă câteodată După ce a intrat în colimatorul lui Benedek Istvan, candidatul UDMR la primaria Târgu Mureș a decis că e momentul să treacă el la atac. Așa că a postat pe propria pagină de facebook un mesaj țintit către senatorul Frunda Gyorgy. Vass îi cere parlamentarului un raport de activitate pentru cei 20 de ani în care ” nu s-a achitat cu onoare de obligatiile dumnealui ca târgumureşean şi ca senator UDMR”. După ce în urmă cu câteva săptămâni a aflat de pe facebook despre declarațiile propriului președinte de organizație la adresa sa, Vass Levente a vrut să folosească această cale de comunicare pentru a-și transmite punctele de vedere. Așa că a postat un mesaj pe platforma de socializare care sună cam așa: ”Des mă întreb în ultima vreme, văzând din ce în ce mai

Vass și Frunda, sau conflictul dintre generații și interese în UDMR Mureș mult din problemele Orașului nostru, dacă nu cumva senatorul Frunda nu s-a achitat cu onoare de obligațiile dumnealui ca târgumureșean și ca senator UDMR de 20 de ani. Poate vedem și noi o dare de seama!”. Deși șocantă din punct de vedere al disciplinei din UDMR, declarația lui Vass nu este chiar

surprinzătoare. Frunda l-a atacat vehement în momentul în care a participat la competiția pentru desemnarea candidatului maghiar pentru funcția de edil al municipiului reședință de județ.

Vass dă fotoliul de senator lui Florea

Partea cea mai interesantă a postării a fost bineînțeles

la final. Acolo unde urologul s-a pronunțat asupra viitorului mandatului de senator de târgumureș. ”Poate trimiteți pe Florea la Senat în toamnă, după ce pierde localele!”, a transmis Vass electoratului târgumureșean. Ide­­ea, deloc străină oamenilor politici târgumureșeni, nu a fost aruncată din întâmplare de politicianul maghiar. Care și-ar dori ca Florea să se direcționeze spre Parlament și să-l lase pe altul în lupta pentru primărie. În același timp, îi dă un mesaj și lui Forea care ar suna cam așa: poți să candidezi mai bine împotriva lui Frunda care nu a făcut mai nimic pentru târgumureșeni decât să riști pierderea competiției cu mine”. Traducerea nu este exactă dar credem că se apropie de esența mesajului emis de Vass.

Albeta IONESCU

Zăpezile au izolat de tot Ținutul Secuiesc

Autoritățile din cele trei județe care formează așa-zisul Ținut Secuiesc au profitat de ninsorile din ultima perioadă pentru a declara că regiunea lor este total izolată de România. Președintele CNS Balazs Izsak a încercat să explice situația existentă ca fiind una de urgență. ”Am luat decizia ca toate drumurile care fac legătura între Ținutul Secuiesc și România să fie închise pentru câțiva ani buni. De fapt, n-ar fi rău să rămână închise definitiv, pentru că sunt foarte nesigure.” La aceste afirmații șocante a venit cu precizări și partea naționalistă română. Reprezentantul Vatra Românească, Florin Oproiescu i-a acuzat pe maghiari că duc o campanie de înzăpezire agresivă a sfintelor drumuri naționale românești. Colegul său de la PRM Mureș, Constantin Amza a declarat chiar că se pregătește un genocid la adresa românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș. În replică, prefectul de Harghita, Csaba Arpad Szilagy, neagă că ar fi vorba de o acțiune intenționată: „Nu e adevărat, noi chiar am intervenit cu utilaje și am reușit să deszăpezim toate drumurile care fac legătura între Covasna și Harghita, deci nu poate fi vorba de rea-voință. Mai mult nu am putut să facem. Cred că așa a vrut Dumnezeu, ca județele să rămână izolate de România, așa cum era și normal.”

Divers și dezrobirea

Cea mai activă organizație de protejare a romilor din județul Mureș, Asociația ”Divers” mai organizează o activitate care va schimba cu siguranță destinele și viața țiganilor mureșeni. Luni 20 februarie, se desfășoară o dezbatere ce va marca ”Încheierea Dezrobirii Romilor” cu intenția de a informa despre un moment crucial din istoria romilor. Momentul comemorat este cel din 1850 atunci când ”domnitorul Țării Românești Barbu Dimitrie Știrbei promulga Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul românesc”. Romii din Valea Rece și Apalina prezenți la eveniment vor învăța astfel să nu se mai plângă de condițiile grele de trai. Asta pentru că în urmă cu 160 de ani, strămoșii lor o duceau mult mai rău sub biciul stăpânilor români de pe atunci. Așa că acum, viața liberă le poate oferi multe satisfacții de genul: dreptul de a strânge PET-uri fără restricții din partea Poliției Locale, posibilitatea de alucra la Salubriserv pe salariu minim pe economie, dreptul de se prostitua liber pe Calea Sighișoarei. Vorba aia: ”Libertate ce gust dulce ai”.

Vino moarte scumpă... chiar prea scumpă

Municipalitatea târgumureșeană vrea să externalizeze prin licitație publică activitățile de înmormântare și de întreținere a cimitirelor municipale. Conform unui proiect de hotărâre care va fi supus săptămâna aceasta votului consilierilor locali, administrația locală vrea să scape de această ”povară”. ” Ca urmare a analizei economico-financiare, precum şi a necesităţii rentabilizării activităţii, prin scăderea cheltuielilor de funcţionare şi cu personalul, propunem concesionarea activităţilor legate de înhumare cu punerea la dispoziţie a capelelor precum şi a unei suprafeţe adiacente necesară desfăşurării activităţii cu obligarea la realizarea unor reparaţii şi lucrări”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Păi cum se poate ca să rentabilizezi moartea unor oameni? Adică firma care va veni va avea dreptul să scumpească serviciile prestate până când va fi rentabilă activitatea? În curând nu ne vom mai permite nici să murim. D-apoi să mai trăim! Acestea sunt bârfeși trebuie tratate ca atare.

Horaţius dragă poţi să spui că plecarea ta la București a fost doar un vis. Azi te-ai întors și nimic nu s-a schimbat, toate-s vechi și nouă toate!

Acum că nu mai sunt președinte am timp să mai vin și pe acasă. Sonia, spune-mi ce s-a mai întâmplat între timp?

Doi capi ai justiției mureșene respectiv naționale, Sonia Deaconescu și Horațius Dumbravă, din nou la aceeași masă.

Auzi fată!...Să vrea netotul ăla de Paul să fie recunoscut drept membru al casei regale? Câtă nerușinare pentru fiul unuia din flori!

Prințesa Margareta, fiica Regelui Mihai, nu vrea ca numele său să fie alăturat așa-zisului prinț Paul de România. Indiferent de deciziile justiției


cine nu-i ca noi e împotrivă

Transformări la BC Nova Vita. Să sperăm că în bine! Formaţia de baschet feminin comportamentul său în viaţa extrasportivă. A fost înlocuită cu „bătăuşa”, mai degrabă în senBC Nova Vita Târgu-Mureş a sul bun, Ashlee Robinson. fost şi rămâne marea surpriză a actualei ediţii a Diviziei A. Prima Retur cu retuşuri Din motive medicale de această dată, atât lor aventură în prima divizie a Roberson, cât şi conaţionala Keila Beachem început cu mari ambiţii, cla- au fost înlăturate din lot înaintea returului. urmat clujeanca Bianca Vescan, care nu sarea în primele patru echipe. Le-a se lăsa dominată de jucătoarele străine. ÎnloPentru asta, „un nou nebun în cuitoarele celor trei s-au dovedit a fi achiziţii sportul târgumureşean”, cum foarte inspirate: o altă jucătoare americancă, Catherine Scanlon, sârboiacele Bojana Vulic se autointitula la prezentarea şi Dragana Gobeljic. Alături de Veronica Hicks echipei preşedintele clubului, şi Cherisse Graham, tot americance. Astfel Nova Vita prezintă un cvintet valoros în Doru Borşan „şi-a tras echipă”. BC ceea ce priveşte jucătoarele străine. Evoluţia Antrenor, fostul selecţioner al reprezentativei României, americanul Stacey Nolan. Acesta şi-a adus câteva conaţionale, unele de la echipa cu care a realizat eventul ediţia trecută, ICIM Arad. Director al clubului a fost numită austriaca de origine maghiară, Judith Ujvari, un experimentat manager, cum era prezentată. Aceasta şi-a dat repede în petec, echipa fiind eliminată în primul tur al Cupei României, din cauza unor erori pe foaia de arbitraj, după un prim meci câştigat fără drept de apel. Au fost şi alţi vinovaţi, din cadrul federaţiei, care au fost sancţionaţi, dar echipa s-a ales cu excluderea din competiţie. Judith a fost prima victimă. Prima dintre jucătoarele americance, Melissa Washinghton a fost şi ea repede scoasă din lot. Motivul ? Randament scăzut sau, mai ales,

din startul returului a confirmat acest lucru, echipa aflându-se pe podium. A venit meciul pierdut la Alba Iulia, cu CSU din localitate, singura echipă care a învins în tur la Târgu-Mureş. Echipa mureşeană a jucat bine, a dominat tactic partida, dar precizia aruncărilor au dat impresia unui coş prea mic. O răbufnire lângă vestiare a antrenorului, nevăzută de conducătorii clubului mureşean, care se aflau în sală au scos în evidenţă un aspect mai puţin plăcut al tehnicianului. Problema care nu a fost fair play, a fost faptul că micul incident al acestuia cu un apropiat al echipei a fost amplificat de presa locală, acuzaţiile fiind aruncate asupra suporterilor. Cu toate că aceştia au dat dovadă de civilizaţie, fiind chiar aplaudaţi de gazde.

Linia întâi iese în evidenţă, dar întotdeauna este prima sacrificată: antrenorul Stacey Nolan, managerul Ujvari Judith şi pivotul Melissa Washinghton (prima din dreapta)

Va fi benefică noua schimbare?

Se pare că americanul a recidivat în ceea ce priveşte ieşirile şi a fost înlocuit cu bosniacul Mladen Jojic. Stacey a refuzat să explice motivul despărţirii „amiabile”, declarând că este ceva mai degrabă unul personal. A infirmat faptul că jucătoarele aduse de el vor pleca şi ele, cu toate că ultimele trei sosite au fost transferate oricum în lipsa lui. Preşedintele Borşan a afirmat că acesta are unele probleme de comportament, venite probabil „de la cap” şi o recentă ieşire a acestuia a umplut paharul. Deşi era un antrenor care participa, chiar la costum, în pregătirea schemelor dinaintea

partidelor. Echipa rămâne şi va încerca săşi menţină poziţia, alături de un antrenor care a obţinut deja câteva trofee în România. Avantajul mai mare poate fi pentru cele două jucătoare din Serbia, îndeosebi pentru Dragana, care nu cunoaşte limba engleză. Stacey a declarat înaintea începerii campionatului că un loc în primele patru este un obiectiv care poate fi depăşit. Acum echipa arată mai bine în teren decât în tur, important este să fie menţinută. Doar rezultatele pot demonstra în continuare dacă schimările au fost benefice.

M. Jordan

Parcă se zice: ai câştigat, continuă , ai pierd ut, conti nuă. Depinde cu cine.

ar l, d ue K? c O it ven tine, egru n u am c a ş u n a e , şi ool za zi, rămâ nu-i c u e A ’ e a t gle cu poa e dra Echip şte en . t e e b Poa par vor cum coach l nou

Echipa a jucat bine la Alba Iulia dar a pierdut. Problemele au fost însă după meci.


volare, volare

Nici favorit nu-i bine puţin Mai am E așa . m r o și ad să fii o it tis r de plic t e n d câ mai bu le e r a s adver

Plictiseală în tribune. Afară-i frig, omătul mare, fetele ne trimit la culcare Plictiseală mare în sala de la UMF, în partida de volei feminin dintre CSU Medicina CSŞ Târgu-Mureş şi CSM Lugoj. Situate pe locul III al primei divizii feminine, mureşencele şi-au spulberat adversarele din Banat în trei seturi fără istoric, în doar o oră de joc. Ca să înţelegeţi și mai bine de obicei după trecerea a 60 de mi­ nute abia începea setul al treilea. Aviz amatorilor care întreabă pe parcursul primului set la ce oră se încheie meciul. Un joc interesant a fost victoria în faţa lui Dinamo, tot cu 3-0. Mureşencele s-au întrebuinţat serios şi au luptat pe durata întregii partide. Astfel, publicul a putut savura pe parcursul jocului fiecare reuşită şi a jubilat la finalul jocului. Când ai în faţă un adversar mult mai modest, dacă jocul merge şi te impui fără emoţii, meciul poate deveni destul de plictisitor.

Medicina în cărţi pentru play off

Un loc în primele patru formaţii după cele 22 de etape aduce un avantaj pentru play off. Ocupantele acestor locuri vor întâlni, cu avantajul terenului propriu pe cele de pe locurile 5-8. Adică, primul loc cu locul 8, 2 cu 7 şi aşa mai departe, cu un eventual joc decisiv pe terenul celei mai bune clasate. CSU Medicina, după ce a ratat calificarea în sferturile de finală a competiţiei

Ciocian ridică, Ivanof, sau alte coechipiere transformă

continentale Challenge Cup, s-a răzbunat pe echipa din Lugoj. Poate le-a folosit această „delectare”, în care antrenorul Luka Valerijan a putut introduce şi obişnuitele rezerve. Deseori, unele dintre acestea, în lupta pentru a prinde echipa şi-au dovedit calităţile. La acest meci antrenorul a avut probleme şi pentru că nu a avut motive să ceară time-out. Alta au avut-o spectatorii, care nu au avut parte de suspansul care oferă spuma partidelor. Echipa din Lugoj a realizat abia media de 15 puncte pe set, sub un barem psihologic de 50, stabilit pentru outsideri. Greul pentru mureşence însă abia urmează. Deplasările din Moldova, la Piatra Neamţ, cu Unic, aflată la cinci puncte în spate, apoi la lidera Ştiinţa Bacău pot arăta adevărata valoare a echipei.

Căscătorul de servici

Ce să m ai încerc , dacă totu l merge şi n-ai c u cine? Hai fete lor, aşa mai depar te !


viaţa bate plinul

Cinema “Arta” contraatacă cu muniţie 3D După o perioadă în care sălile de cinematograf lipseau cu desăvârşire, judeţul Mureş reuşind performanţa să puncteze la acest capitol cu un singur cinematograf, şi anume bătrânul „Arta”, iată că situaţia începe uşor să se redreseze. După aparţia Cinema City, din Promenada Mall, venită pe filieră privată, statul, în speţă Primăria Târgu Mureş contraatacă cu un nou spaţiu destinal filmului, punând pe picioare cinematograful “Arta”, îmbrăcat în ţoale 3 D şi deschis publicului sâmbăta, 18 februarie. Cinematograf în toată regula, cu 3 săli, cu proiecţii 3 D, nu ca pe vremuri, când mirosul de motorină din sală te întâmpina încă de la intrare.

Amintiri din epoca de aur

Dar şi acele vremuri erau frumoase, în care filmul ne aducea acea bucurie în anii de tristă amintire ai comunismului. Câte minunăţii am găsit în sala de cinema, de la filmele cu John Wayne, la Chaplin, Piedone, Luis de Funes dar şi filme semnate de mari regizori ai cinematografiei universale. Mai mult decât atât cinematograful păşea chiar şi la sate, “Caravana cinematografică” aducând cu ea filme pentru săteni care se minunau de magia celei de a 7-a arte, chiar dacă mai rulau şi ceva filme de propagandă, un film cu Kojak sau Columbo tot se mai găsea.Chiar cu acele vre­muri tulburi, cu toate cozile de la casa de bilete, cu bilete luate mai cu pile, cu înghesuiala din sala de cinema, cu vizionări de filme chiar şi în picioare şi tot era o lume aparte pe care o descopeream o dată cu intrarea în sala de cinema. Amintiri frumoase care o dată cu trecerea timpului au rămas

în urmă, înlocuite de tehnica modernă, de calculator, de internet, chiar şi de telefon.

Stelele se războiesc la Arta

Şi aşa tehnologia modernă a ajuns şi la “Arta”, cinefilii putându-se delecta cu filme 3D care mai de care mai diverse. Printre cei carte vor sparge gheaţa noilor proiecţiii de la Arta 3 se numără şi Darth Vader. Da, aţi auzit bine, personajul ală mic cu cască neagră de respiră greu va fi prezent la proaspătul cinema (re) deschis din centrul Târgu Mureşului, cu ocazia proiecţiilor din seria Războiul stelelor. Revenind la Epoca de Aur, îmi vin în minte perioadele lungi în care îl aşteptam pe faimosul personaj să reapară la cinematograf să-şi scoată sabia cu laser şi să se lupe cu, cavaleri Jedi. La un moment dat au dispărut, cum au dispărut şi cinematografele, cu tot cu spectatori. I-am găsit împrăştiaţi pe Internet, dar nu mai erau la fel. Plus că acum ne suflă în ceafă scandalul cu ACTA, şi nu-i mai putem căuta nici pe vreun torrent. Iată că de acum înainte nu mai trebuie să ne mai belim ochii în vreun monitor, să ne delectăm cu un film, ne vine în ajutor “Arta 3D”, cu un loc primitor, aici în buricul târgului.

“Pacificatorul” cu happy end

Înainte să închei, trebuie amintit că la deschiderea Cinematografului ARTA printre invitaţi s-a numărat şi Marcel Iureş, care nu a mai pus vreo bombă ci doar o vorbă bună publicului cinefil, ca să se mai apropie de film. Atunci putem răsufla uşuraţi. Nu pentru că primarul şi-a mai

Punem becuri de 75 waţi, că vine ală cu sabia cu laser şi mi-e frică să nu faca naibii vreun scurt circuit reclama

Cinema “Arta 3 D”, locul unde va poposi temutul Darth Vader care va aduce cu el mult aşteptata linişte a cinefililor din Târgu Mureş tras în chip cu încă o vedetă, ci pentru că filmul şi-a găsit încă un loc în Târgu Mureş, Aşteptăm şi provincial să se bucure de prezenţa confraţilor lui Darth Vader sau Marcel Iureş, să poposească în vreo sală de cinematograf din judeţ. Din păcate e o altă poveste, iar spaţiul alocat epi-

sodului “Arta 3 D e pe sfârşite şi nu ne permite loc şi pentru alţii. Poate ne contrazic cei din alte oraşe, cu vreun anunţ că filmul şi-a găsit o casă stabilă şi la ei în oraş. Ce bine ar fi.

Alin ZAHARIE

Iarna-i grea, omătu-i mare pe străzile lăturalnice

Strada, locul ideal pentru maşini, contrazisă de iarna anului 2012, de autorităţi care din păcate lipsesc şi de pietonii care îşi găsesc cu greu cărarea prin nămeţi În 1896, un poet pe nume George Coşbus, ardelean de-al nostru, scria poezie “Iarna pe uliţă”, pe care ani de-a rândul generaţii de elevii o învăţau la şcoală. La peste un secol de atunci, se pare că am ajuns să o şi experimentăm, graţie intemperiilor din această iarnă. Ierni au fost de când lumea, şi-or mai fi, dar ca de fiecare data anotimpul rece vine parcă pe nepegătite şi ne încarcă cu zăpadă trotuarele, străzile, acoperişurile caselor, uneori chiar şi casele cu gospodării cu tot. Avem şi noi târgumureșenii iarna noastră, care pe uliţele ceva mai laterale din oraşele judeţului îşi vede liniştită de treabă, nederanjată de vreo lopată sau alt mi-

Munca voluntară a şoferilor, necesară pentru a scoate autovehicolul din parcarea plină de nămeţi

jloc de deszăpezire. Fericiţi cei de pe străzile ceva mai centrale sau mai circulate, unde mai vine câte un plug, sau cei care au noroc să mai aibă vecin pe stradă vreun om mai cu funcţie importantă, dar mai nasol e cu ceilalţi. Deci străzi pline de nămeţi avem din belşug, aşa cum avem şi tot felul de comunicate, ba de la primărie, ba de la Poliţia Locală prin care suntem informaţi că este de datoria noastră de cetăţean să ne măturăm zăpada din faţa casei, astfel riscăm să primim vreo amendă în cutia poştală. ”Tovarăși de la premărie” dar cu omătul din drum ce facem, că doar nu e a lui tata sau a lui mama, din câte

Eu nu mai ştiu ce se întâmplă de prin 85… aşa că nu te baza pe mine pe treaba asta

Spiritul civic a învins, după deszăpezirea trotuarului numai bine să-l tragi pe cel mic cu sania. Pe alţii cine îi trage la răspundere, că doar strada e la doi paşi şi arată ca părtia de la Sovata

ştiu e domeniu public? Cred că alţii, plătiți de la bugetul local ar trebui să facă asta.

Coșbuc de mai trăia…

Trecem şi peste asta, şi hai să dăm omătul din drum, poate aşa se mai sensibilizează unul şi altul, şi poate dă un telefon şi trimite un plug, sau ceva dezăpezitori. La unii a venit Garda, şi în loc de zăpadă au dezăpezit ceva amenzi, pe motiv că sunt cam răi de gură şi strigă prin târg tot felul de lucruri. Ce fain era dacă Coşbuc era contemporan cu noi, ce versuri ar mai fi scris despre iarna pe uliţa cea plină de omăt în care suntem nevoiţi să înotăm zi de zi. În poezia originală nu apar autorităţi care uită să-şi facă

treaba, ci doar copiii care se bucură de venirea iernii. În varianta 2012, autorităţile la fel nu apar, ele sunt înlocuite de comunicate în care ne reamintesc că trebuie să avem spirit civic. Avem şi spirit civic, mai mult decât atât, avem şi spirit de observaţie şi chiar dacă am vrea, tot nu putem să nu observăm mormanele de zăpadă, aşa cum o fac şi alţi orăşeni, fie ca sunt din Târgu Mureş, Reghin, Luduş, sau alt oraş din judeţ care mai au de aşteptat venirea primăverii, poate aşa se îndură Soarele de ei să-i scape de troienele din spaţiul public.

Alin ZAHARIE

Oare cu investiţiile aduse în oraş o să mai iau un mandate sau ăştia din sală o să-mi ocupe biroul. Că abia m-am ataşat de el

Ce plictiseală la şedinţă. Eu pe ce să apăs acum că nu mai ştiu ce hotărâre se votează. Zi tu colega că eu m-am pierdut

Consilierii județeni de la PSD nu prea au ce să facă într-o mare de voturi udemeristo-peneliste. Care au și majoritatea.

Edilul local din Iernut, Ioan Nicoară nu este sigur că va mai lua un nou mandate dacă nu se va împăca cu ”colegii” de la PSD


icoane exilate

Politicienii mureşeni şi Legea 52 Dezbaterea publică organizată de Coaliţia 52 pe marginea schimbării Legii 52/2003 privind transparenţa decizională a autorităţilor publice şi centrale în emiterea de legi, hotărâri nu a adus multe date concludente. Doar că a fost întărită încă odată ideea că în administraţia publică a Târgu Mureşului transparenţa decizională nu este perfectă. Invitaţi la dezbaterea publică ce viza modificările aduse la Legea 52/2003 privind transparenţa decizională a autorităţilor publice şi centrale, unii politicieni, deşi au promis că vor participa, au ales să nu onoreze cu prezenţa evenimentul, însă au transmis că susţin iniţiativa Coaliţiei 52. Iar printre cei prezenţi nu toţi şi-au arătat întocmai entuziasmul faţă de schimbările preconizate, un exemplu fiind deputatul PDL Doru Oprişcan care a arătat că este dispus să susţină amendarea legii în ce priveşte extinderea termenului de consultare publică, dar numai pe anumite domenii complexe, care interesează mare parte din populaţie. “Eu o văd ca pe o dorinţă nu tocmai ortodoxă din partea unor ONG-uri sau a unor persoane cu sau fără simpatii politice de a toca mărunt fiecare hotărâre, fie a administraţiei locale, fie a administraţiei centrale prin anumite proiecte de legi, ordonanţe. A doua dorinţă, care din punctul meu de vedere este perfect justificată, este aceea de a înţelege de fapt anumite acte normative, de a fi citite şi altfel decât apare pe site-ul instituţiei şi de a veni cu propuneri de îmbunătăţire care în final tot Consiliul Local le va hotărâ dacă le va lua sau nu în calcul”, a opinat Oprişcan.

Transparenţa decizională, repetentă la Târgu Mureş

Cert este că unul dintre consilierii locali târgumureşeni, Peti Andras, a recunoscut că în Consiliul Local transparenţa decizională lasă de dorit şi propunerile Coaliţiei 52 de a schimba legea este mai mult decât binevenită. Exemplul dat de acesta pentru lipsa de transparenţă decizională a fost un proiect de hotărâre adop-

Nu vezi că nu i-aţi înduioşat nici cu protestele? Măcar aici să-i facem la nervi

Legea fără sancţiuni... e ca găina fără ouă

La nivel naţional membrii societăţii civile, care doresc o schimbare pentru ca populaţia să afle

Până acum nu am ajuns aproape nicăieri cu dezbaterea. Am crezut că pe politicieni îi interesează

ce votează aleşii lor şi în ce condiţii, s-au constituit în Coaliţia 52 şi 20 de organizaţii civile din judeţul Mureş nu au stat pe gânduri şi s-au afiliat coaliţiei naţionale. De ce o astfel de mişcare? Pentru că în Legea 52/2003 lipsesc sancţiuni directe şi imediat aplicabile conducătorilor autorităţilor publice pentru nerespectarea acesteia. De asemenea lipsesc termene rezonabile de dialog, adică supun spre dezbatere publică proiecte de hotărâre, postate pe site-urile instituţiilor, cei care postează, însă termenul este prea scurt ca populaţia să afle de proiecte, ce conţin şi dacă şi în ce condiţii este sau nu de acord cu schimbările, cheltuirea banului public. Nu în ultimul rând lipsesc reguli minimale unitare de dialog pentru consultări publice.

Nicoleta MARE

Premierul a interzis icoanele şi tablourile în birourile de la Guvern “Antichristul e pe scaunul de prim-ministru”, a declarat pentru pesurse.ro un funcţionar din Palatul Victoria. Oamenii care lucrează în aparatul guvernamental sunt îngroziţi de ideile noul premier. Mihai Răzvan Ungureanu le-ar fi cerut subordonaţilor săi ca toate icoanele, tablourile şi diplomele personale sau cu familia sau calendarele să fie înlăturate de pe pereţii cabinetelor. Dispoziţia premierului ar fi fost dată în această săptămână iar unii angajaţi s-au conformat deja. Se spune căpPremierul le-a mai transmis angajaţilor că va verifica personal dacă cerinţa sa a fost îndeplinită. Şi cum răul nu vine niciodată singur, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a schimbat şi programul de lucru al bugetarilor. Angajaţii statului vor lucra în fiecare zi de la

ora 8 la ora 16. Până acum, bugetarii munceau de luni până joi până la ora 16.30 iar vinerea aveau program scurt, până la ora 14. Secretarul general al Guvernului, Dezsi Attila, a explicat că programul de lucru al ministerelor, prefecturilor şi instituţiilor deconcentrate ale statului trebuie să fie acelaşi pentru că “este esenţial ca fiecare minut să fie bine gestionat.” Asta o spune acum... pentru că la instalarea noului şef al SGG acestea le spunea oamenilor că “birourile sunt un loc personal în care ar trebui să vă facă plăcere să lucraţi. Aşa că eu încurajez personalizarea birourilor”. Acum s-a sucit... “Vestea bună” e că premierul are şi măsuri de creare a locurilor de muncă :) Gurile rele susţin că premierul şi-a angajat doi ospătari personali chiar la Palatul

Să fii hoţ de meserie înseamnă să ai talent să furi fără să te observe cineva. Un adolescent în vârstă de 15 ani din Şăulia a acostat o femeie în vârstă de 76 ani din aceeaşi localitate şi i-a furat banii fără ca aceasta să simtă. Ajunsă acasă, femeia şi-a dat seama că din buzunarul exterior al hainei îi lipsesc cei 300 lei pe care îi avea asupra sa. Tânărul a fost reperat de poliţie şi este cercetat în stare de li­ bertate, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Surprins din greşeală la volan fără permis

Membrii Coaliţiei 52 din judeţul Mureş nu sunt prea mulţumiţi de implicarea politicienilor pentru schimbările vizate la Legea 52. tat anul trecut într-o şedinţă de Consiliu Local, de care consilierii nici nu aveau habar că va fi trecută pe ordinea de zi. „Transparenţa decizională am adus-o în discuţie la şedinţa Consiliului local deoarece cred că nu este perfectă la Târgu Mureş, din păcate. Un exemplu a fost promovarea şi propunerea unor cetăţeni pentru titlu de cetăţean de onoare care s-a desfăşurat anul trecut în vară, când un grup de 170 de persoane au susţinut o anumită propunere. Această propunere nici nu a ajuns pe masa consilierilor locali”, a explicat Peti Andras.

Furt pe nesimţite

Victoria (se spune că ar proveni de la SIE). Să mai spună cineva că premierul “ăsta nou” nu urmează sfatul prezidenţial - să dăm ţării ospătari şi tinichigii. Tot lucrători pe plantaţia de la sediul guvernului susţin pentru pesurse.ro ca premierul e foarte interesat în a verifica personal punerea în aplicare a cerinţelor sale - “Intra prin birouri şi te întreaba ce faci, se uita prin hârtii şi dă indicații. E teroare de când a venit!”, în timp ce un altul susţine că “nu am crezut ca o să ajungem să îl regretăm pe Boc şi pe madam Andreescu!”. UPDATE: Premierul a negat informația cu icoanele. Sursele din Palatul Victoria susţin însă că solicitarea a fost una telefonică şi se pune în aplicare.

Pesurse.ro

Să conduci fără permis pe drumurile publice este o infracţiune. Lucrul acesta se pare că nu l-a ştiut un bărbat de 33 ani din comuna Bradu, judeţul Argeş care a fost identificat la volanul unui autoturism de poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Sighişoara, în timp ce realizau serviciul de supraveghere a traficului rutier pe DN13/ E60 pe raza comunei Albeşti. În urma verificării în baza de date a deţinătorilor Permiselor de conducere s-a constatat faptul că bărbatul are permisul de conducere suspendat. Bărbatul este cercetat de către poliţiştii Biroului Rutier sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere suspendat.

Furt dintr-o societate comercială

Un bărbat în vârstă de 34 ani din Târgu Mureş a decis să-şi completeze veniturile şi a apelat la cea mai veche meserie din lume. A pătruns în incinta biroului unei societăţi comerciale prin efracţie şi escaladare, de unde a sustras bunuri precum imprimantă, componente ale sistemului de supraveghere, suma de 2974 lei, un laptop şi un parfum. Bucuria nu i-a fost prea mare pentru că poliţiştii l-au identificat şi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

Surprins la tăiat de lemne

Un bărbat în vârstă de 33 de ani din comuna Solovăstru a fost surprins de poliţişti în timp ce tăia un arbore din specia stejar cu diametrul la cioată de 1,20 m şi un volum de 4,302 mc, de pe păşunea ce aparţine Primăriei comunei Solovăstru. Bărbatul a rămas fără motofierastrău şi cantitatea de 4,302 mc material lemnos. Însă s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori. (S.T.)

Dacă nu punem curând piciorul în prag, guvernanţii ne vor sacrifica pentru interesele lor, ca pe mieii de Paşte. Cum era colega în continuare, hai şopteşte-mi că am uitat. Educaţia antidrog trebuie făcută de la mic la mare, pentru că adulţii sunt deja dependenţi şi nu mai au cum să dea un exemplu pozitiv copiilor

Luptătorii împotriva fenomenului antidrog încearcă să convingă presa cât de nocive sunt fumatul, alcoolul şi drogurile pentru sănătate

În discursul către protestatari Călin Orlando Cociş, şeful sindicatului CNSLR Frăţia, a avut nevoie de ajutor pentru terminarea frazei


ce e scris(oare) rămâne?

Draga mea Letiţia, dragă! Mulţam mult că în aceste vremuri grele îţi găseşti timp ca să-mi scrii! Draga mea prietenă, înţeleg perfect prin ce treceţi voi la oraş, dacă aici la noi, la ţară e prăpăd, nici acolo n-o fi mai uşor! Au tot făcut vorbire pe la „tembelizor” că va fi iarnă grea! Cu cât va veni mai târziu cu atât va fi mai grea! Cine să-i creadă? Când a zis ministrul poliţiştilor că vor fi nămeţi mai mari decât au fost în ’54, toţi auz râs de el. „Bă, ţâcă, unde erai tu prin ’54? A măsurat mumă- ta cu tac-tu ca să vază cât de mare o fost zăpada?”, şi alte de astea spuneau, că cine era să-l creadă mai ales că până la urmă a negat chiar el că ar fi spus aşa ceva! Ăia, care sunt amatori de baie de mulţime la supermarket, au luat maşinile şi duşi au fost pe la oraş, ca să cumpere tot ce se poate cumpăra pentru vremuri de restrişte! Au cumpărat apă, sare, ulei, zahăr, făină, conserve, lăsând rafturile goale. De aici, de la măcelarul din colţ, au cumpărat toată carnea ce se albise stând de ceva timp în galantar! Ce mişcare ingenioasă pentru a scăpa de surplusul de marfă! De alea mai vechi şi fără să ai pierdere. Apoi după câteva zile de vreme bună în care toată lumea a râs de bietul om, l-au

Pacientul român Probabil că mulţi dintre dumnevoastră se întreabă ce se mai întâmplă cu reforma în Sănătate. Dacă intraţi pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), veţi vedea că specialiştii lucrează pentru dumneavostră, că au loc dezbateri cu organizaţiile şi asociaţiile pacienţilor, spi­ talelor, a medicilor de famili şamd. Tot pe site-ul Ministerului Sănătăţii, noul proiect al legii sănătăţii este supus dezbaterii publice. Asta presupune că fiecare dintre noi putem posta diverse opinii vis-a-vis de reforma în Sănătate. Problema este că pe acelaşi site al Ministerului Sănătăţii, textul noului proiect de lege lipseşte cu desăvârşire. Şi eu mă întreb despre ce dezbatere şi discuţii vorbim? Pe ce text de lege? Un răspuns elocvent vine chiar de la un doctor, care din dorinţa de a se implica pentru ca sistemul sanitar în care munceşte să fie unul performant, a şi postat un mesaj. Interesant, zic eu. Nu la fel de interesant l-au găsit cei din Ministerul Sănătăţii. Poate nu l-au găsit deloc. Acest mesaj arată aşa: ”Reforma? Reforma în sănătate trebuie să înceapă cu respectarea legii.Am depus în august documentele pentru eli­berarea certificatului de conformitate şi nu am primit nici un răspuns, deşi termenul

şi schimbat, dar asta e altă poveste, chiar au venit ninsorile! Tocmai când îl prezentau pe premierul cel nou, atunci ningea cel mai tare. Cine să fi mers să vadă ce-i cu bieţii oameni! Nici eu n-am crezut că e posibil să fie casele acoperite de atâta omăt! Vaaai de mine! Tu, Letiţie! Seara ne-am culcat, fulguia uşor, pe la miezul nopţii am fost de am închis coteţul că se agita purcelul, era un fel de pudră pe jos, atât! Dimineaţa? N-am putut deschide uşa! A bătut vântul dinspre dormitoare! Tu! Aşa ceva n-am mai văzut! Cât vezi cu ochii, totul acoperit de o plapumă groasă de zăpadă! Asta la noi. Dar la Săndel în Buzău, oricât ar da la lopată, zice că se uită pe geamul de la baie la Grivei! Asta înseamnă o zăpadă de doi metri! Nu pot să mă gândesc ce va fi când se vor topi zăpezile! Azi în schimb a fost prima zi cu soare! Ce bucurie pe capul nostru! Am aerisit, am scuturat covoarele...Mi-e dor de primăvară! Nu s-au închis şcolile pe aici. S-au făcut cărări cu maşinile de deszăpezire, stau grămezi uriaşe peste tot prin parcuri, pe marginea drumului, pe la boldă, dar se poate circula. E o imagine ciudată, selenară aproape! Dar când se vor topi... tare aş vrea să nu fiu prin zonă! Apoi ca să schimbăm un pic subiectul, am să-ţi recomand o poveste emoţionantă scrisă de un tânăr talentat, de mare viitor. Te-ai gândit vreodată Letiţie dragă, ce simţi tu dimineaţa când te trezeşti şi-l vezi pe Ghiţă dormind lângă tine? Nu ţi se pare că ţi-ai irosit viaţa? Că omul e un străin? Că nu ar trebui

este de 30 de zile. Am trimis email-uri Ministerului Sănătăţii şi de asemenea, nu am primit nici un răspuns. Nimeni nu răspunde pentru nimic. Deci putem scrie orice în lege, dacă NU se respectă, e degeaba...”. Bine spus, nu-i aşa? Însă, în paralel cu forumul lansat de Ministerul Sănătăţii, am analizat şi pagina pe care sunt postate comunicatele de interes public a Ministerului Sănătăţii. Aici, dacă ai fi din altă ţară decât România, ai crede că se lucrează din greu la îmbunătăţirea sistemului sanitar. Fiţi atenţi, dacă puteţi şi dacă credeţi că merită: “Structura noii legi se conturează. Fiecare dintre partenerii de dialog au venit în cadrul dezbaterilor cu propuneri. Obiectivele noului proiect rămân aceleaşi şi anume reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, reorganizarea spitalelor şi calitatea serviciilor medicale”, a declarat Vasile CEPOI, secretar de stat în cadrul MS. Şeful echipei MS a mai spus că, unul dintre cele mai importante obiective ale noului proiect legislativ îl constituie scoaterea spitalelor din cadrul instituţiilor bugetare. Adică? Eu unul nu am înţeles. Dumnevoastră? “Această condiţie de instituţie bugetară limitează posibilităţile de management, fapt care creează o serie întreagă de disfuncţionalităţi. De exemplu, la ora actuală avem probleme cu angajarea

să mai stai pe gânduri şi ar fi cazul s-o iei din loc, cât poţi de repede? Ori ceva şi mai grav. Să-ţi dai seama că nici pielea ta de găină nu ţi se potriveşte? Că ar trebui să năpârleşti precum şarpele? No, dragă Letiţie, mai departe citeşte din carte! Sper că ţi-am trezit interesul! Îţi doresc toate cele bune şi ţie şi lui Ghiţă! N-am nimic cu el, l-am dat doar de exemplu! Hehehe! No, s-auzim de bine!

Te pupă Raveca

Jurnalul barmaniţei

personalului din spital pentru că numărul de posturi trebuie aprobat de Ministerul Finanţelor”, a mai adăugat acelaşi CEPOI. Nu-i suficientă vina aruncată în ograda Ministerului de Finanţe. Cum aduce profit o unitate spitalicească pentru a putea angaja personal? Sunt doar câteva întrebări la care nu ştim raspunsul. Ce ştim cu siguranţă este faptul că în spatele acestor poveşti, dezbateri sau cum vreţi să le spuneţi, se ascund alte interese. Din păcate. Sper să iasă la iveală şi cei care urmăresc aşa ceva în detrimentul interesului public, să plătească.

Dr. Mengele

În sfârşit a apărut soarele! După teroarea albă mi-e teamă să nu vină teroarea albastră! Indundaţiile! Câtă zăpadă e peste tot, oricât de însetat ar fi fost pământul, acum cred că-i iese pe nas atâta apă! E precum nenea acesta din colţ. Când a intrat părea ok. Şi-a lăsat plasa cu cumpărăturile undeva mai spre uşă, dar având grijă să nu iasă din câmpul său vizual, deşi stă mai mult cu capul aplecat. E necăjit rău! Lacrimi sau ..ştiu şi eu ce-i picură de la nas. E îmbrăcat decent. A băut un păhărel- primul servit de noi- şi de atunci stă şi priveşte în gol, fără să se atingă de cel de-al doilea pahar. Omuleţul care le ştie pe toate, i se spune Rambo el ne pune în temă cu tot ce se întâmplă. Omul bun la toate pe la vecinii din zonă, Rambo e un orfan cu suflet sensibil. Munceşte de toate pe la Dudu, apoi se îmbată şi îl supără pe buticar şi ajunge iar să bântuie pe străzi. După ce se împacă cu Dudu îşi reia îndeletnicirile. Duce gunoiul, dă cu mătura sau curăţă zăpada de prin curte şi în faţa magazinului. A dat cu lopata şi pe la noi pe la bar, i-am dat câteva ţigări şi am scăpat de robota! După ce a plecat necăjitul de la bar, a raportat Rambo: „Omul e în doliu. I-a murit nevasta. Aşa din senin. Avea un cheag de sânge la creier. Nepoata lor nu ştie c-o murit! Zice că e plecată în staţiune! Bietul om!”, îşi clatină Rambo capul cu compasiune, fluturându-şi pletele galbene nespălate din toamnă. „Nu am venit odată şi plecăm pe rând”, adaugă el filosofând. Apoi reia lopata: „Merg să dau pe lângă maşină, că iar e zăpada până la glezne”. Vine şeful. Pauza s-a terminat!

Una mică


file de arhivă

Salve, magister!

Dr. Ioan Ranca, o viaţă dăruită arhivelor A înfiinţat şi gestionat două sedii ale arhivelor statului. Timp de aproape 35 de ani a făcut aceeaşi muncă. Cu pasiune, cu râvnă, cu dăruire şi cu acribie. O muncă grea, migăloasă, considerată de unii anostă. Pentru lucrătorii din arhive nu lipseşte nici chiar riscul contactării unor boli. Cu toate acestea, pentru împătimiţii cercetării documentelor din arhive, există şi satisfacţii. Finalitatea muncii lor se concretizează în studii, cercetări şi cărţi de valoare. Ioan Ranca, fost şef al Direcţiei Judeţene Mureş a Arhivelor Statului, este unul dintre aceştia. Bun cunoscător al limbilor maghiară, latină, germană şi franceză, a publi­ cat numeroase cărţi, studii şi cercetări, atât în ţară, cât şi în străinătate. Este recunoscut mai ales pentru faptul că este un specialist în istoria românilor din scaunele secuieşti. Lucrează în continuare, doar că acum - la pensie fiind - are mai mult timp să facă ceea ce ştie mai bine. La cei 80 de ani pe care i-a împlinit pe data de 19 februarie a.c., Ioan Ranca a rămas la fel de captivat, ca în tinereţe, de ceea ce numeşte “lumea de dincolo de arhive”. Despre ceea ce înseamnă o viaţă dedicată acestei munci, într-un scurt interviu acordat de Ioan Ranca “Ziarului de Mureş“. * Reporter: Aţi petrecut 35 de ani în arhive… Ce înseamnă de fapt această muncă? V-aş ruga să faceţi o scurtă apreciere a ceea ce înseamnă arhivele. Ioan Ranca: În toate timpurile, instituţiile statului au creat fonduri de documente. În Ţara Românească şi Moldova, o preocupare serioasă pentru crearea unui fond arhivistic naţional a apărut abia în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Altfel au stat însă lucrurile în Transilvania. Intrată sub dominaţie habsburgică la sfârşitul secolului al XVIII-lea, spiritul de organizare şi rigoarea tipic germană s-a făcut imediat simţită în provincie, inclusiv în ceea ce priveşte întocmirea şi eliberarea actelor. Din păcate însă, instituţiile creatoare de fonduri documentare erau şi cele care le depozitau. Iar uneori depozitarea acestor fonduri s-a făcut în condiţii cu totul improprii. Drept urmare, unele fonduri au fost distruse de intemperii, altele de incendii…Pe de altă parte, particulari bogaţi, dar cu interese obscure au cumpărat sau pur şi simplu şi-au însuşit în mod fraudulos întregi fonduri documentare. Abia mult mai târziu a apărut din partea statului preocuparea de a centraliza fondurile create de diversele instituţii, de a le selecta şi depozita în mod corespunzător, precum şi de a le exploata după reguli clare, precise, creându-se în acest scop o legislaţie specială.

Acolo am avut şansa să descopăr două fonduri arhivistice despre România, complet necunoscute. Creatorul lor a fost Emile Picott, un erudit om de cultură francez de la începutul sec. al XIX-lea. Tot în Franţa am avut ocazia să mai particip la 12 recepţii organizate de Ministerul de Externe şi de Ministerul Culturii din România, ocazie cu care l-am cunoscut pe Radu Câmpeanu un obişnuit al acelor recepţii. L-am reîntâlnit după 1990, dar în alt context. Am avut şi avem şi în prezent relaţii cordiale. Trebuie să vă mai spun că tot în Franţa, am avut şi prima - dar şi unica de altfel - ofertă de muncă. Mi s-a propus să plec şi să mă stabilesc în Nigeria, oferindu-mi-se postul de director al Arhivelor Naţionale din Nigeria. N-am acceptat, ce era să caut eu tocmai acolo?

Iar aceste norme legislative privind accesul la fondurile arhivistice au fost când mai premi­ sive, când mai restrictive, ele reprezentând în fapt o oglindă vie a gradului de democraţie atins de societatea respectivă. Reporter: V-aţi format ca istoric într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic. Puteţi să ne rezumaţi în câteva cuvinte anii respectivi, mediul universitar şi câteva dintre figurile unor distinşi profesori pe care i-aţi cunoscut la cursuri? Ioan Ranca: Eu am absolvit Facultatea de istorie în 1955, la Cluj. Într-adevăr, a fost o perioadă dificilă. Trăiam cu frică, ne feream unii de alţii şi eram foarte atenţi la ceea ce vorbeam şi mai ales cu cine vorbeam. Comunicam puţin pentru că era o permanentă stare de autocenzură. În numele “luptei de clasă” dusă de regimul comunist, se întâmpla de multe ori ca de la cursuri ”să dispară” câte un profesor sau asistent, care se întorceau după câteva zile sau luni, ori pur şi simplu dispăreau definitiv din peisajul universitar. În anii ’53-’54 am asistat la momente de mare tensiune. Spre exemplu, în semn de protest faţă de ceea ce se întâmpla în facultate, dar poate şi din alte motive personale, profesorul David Prodan a recurs la un gest foarte riscant pentru acele vremuri: şi-a depus carnetul de membru PCR. A avut mult de suferit pentru acel gest de frondă extremă. Ca element pozitiv, pot însă să spun că în acei ani am făcut carte foarte serioasă, cu profesori recunoscuţi, oameni de mare cuprindere intelectuală: David Prodan, Mihai Macrea, Ştefan Daicoviciu, Ştefan Pascu, Ioachim Crăciun… Reporter: Cum aţi ajuns să optaţi de fapt pentru munca în arhive? Ioan Ranca: La absolvirea facultăţii, colegii mei de generaţie au optat pentru cariera didactică, unii ajungând ulterior chiar cadre didactice universitare. Este şi cazul lui Hadrian Daicoviciu, care mi-a fost coleg de grupă şi de bancă în facultate. Am fost selecţionat pentru munca în arhive şi binenţeles că am acceptat. Arhivele se aflau - atunci ca şi acum - în organica MI. Să vă mai spun ceva. Nu aveai cum să refuzi fără a te expune unor riscuri şi tracasări din partea regimului, dar în acelaşi timp, mărturisesc că într-un anume fel m-am simţit atras de această provocare intelectuală. Acceptarea mea a fost determinată şi de faptul că urma să lucrez în Aiud, oraşul meu natal. La Aiud, arhivele nu aveau un sediu şi după ce mi s-a repartizat unul - eliberat ca urmare a desfiinţării unei unităţi a armatei a trebuit să încep cu inventarierea fondurilor de arhivă existente, să le adun, să le selectez şi apoi să le depozitez. Am făcut acest lucru cu un colectiv foarte mic. După şapte ani

petrecuţi la Aiud, în 1962 am acceptat să vin la Târgu-Mureş. Aici am luat-o de la capăt. Arhivele erau depozitate în patru locaţii dife­ rite. Le-am inventariat, dar abia în 1966 am primit un spaţiu corespunzător, pe strada Kogălniceanu, actualul local în care se află Poliţia. Era un spaţiu cu mari probleme pentru că acolo mai locuiau opt familii la data mutării noastre. În fine…în 1978 ne-am mutat din nou, în sediul în care se află şi acum arhivele, pe Crizantemelor. Ca fapt divers, vreau să vă spun că în arhivele mureşene se află fonduri documentare excepţionale atât prin conţinut, cât şi prin vechime. Reporter: După câte cunosc, la un moment dat, aţi primit o bursă de specializare la Arhivele Naţionale ale Franţei. Ce impresii v-au făcut acestea şi care a fost impactul omului venit de dincolo de “Cortina de Fier”, cu lumea liberă? Ioan Ranca: Vreau să fac o corecţie. Nu am primit o bursă, ci am obţinut-o prin concurs. Unul chiar foarte serios. A fost vorba de o bursă de specializare la Arhivele Naţionale ale Franţei, experienţă pe care o consider foarte instructivă în evoluţia mea profesională. Aveam cursuri axate pe domeniul arhivelor, zilnic de la ora 10,00 la 12,00, iar după această oră mergeam la Biblioteca Naţională din Paris.

Reporter: V-aţi pensionat imediat după 1990, dar continuaţi să fiţi la fel de activ, dacă mă gândesc la faptul că sunteţi nelipsit din peisajul publicistic. Privind în urmă, la anii petrecuţi în arhivele mureşene, ce ne puteţi spune? Ioan Ranca: M-am pensionat din funcţia de director al filialei judeţene a Arhivelor Naţionale în 1990. Am avut parte de un colectiv foarte închegat, cu care am trecut prin foarte multe situaţii. Un colectiv de truditori anonimi, a căror muncă a fost şi poate că încă este insuficient recunoscută şi apreciată. Îmi aduc aminte cu multă plăcere de Alexandru Câmpeanu, Ioan Moldovan, Pal-Antal Sandor, Viorel Grama, Maria Bota, Viorica Biriş…Oameni pe care-i stimez şi apreciez în mod deosebit. După 1990 am făcut chiar şi puţină politică. La insistenţele lui Radu Câmpeanu am înfiinţat filiala Mureş a PNL împreună cu Emil Tămăşoiu şi Mircea Folea. Din 1992 şi până în 1996 am fost preşedinte al PNL, filiala Mureş. Congresul de la Braşov, desfăşurat la Hotelul “Astoria”, mi-a dezvălui însă o altă faţă a politicii, una pe care nu o cunoscusem…Am rămas liberal, dar am rămas şi cu un gust amar. Nu mai fac politică activă, de altfel nici vârsta nu-mi mai permite acest lucru. Continui însă să cercetez fonduri de arhivă şi să public. Lumea de dincolo de arhive, cea care ni se relevă treptat, prin muncă tenace şi perseverentă, vă asigur că este una extraordinar de fascinantă.

A consemnat Nicolae BALINT

Primăria Municipiului Târgu Mureş Începând de marţi, 21 februarie 2012 între orele 17.30 – 19.30, viceprimarul minicipiului Târgu-Mureş – Claudiu Maior În legătură telefonică directă cu cetăţenii Formând numărul 0800 888 999 apelaţi direct, în fiecare zi de marţi a lunii în curs, Primăria municipiului Tîrgu-Mureş. Apelul dumneavoastră este gratuit şi este preluat de către viceprimarul municipiului, Claudiu Maior. În cazul în care aveţi o sesizare, întrebare, sugestie sau o recomandare, care priveşte activitatea şi competenţele Primăriei municipiului Tîrgu-Mureş, aveţi posibilitatea să o transmiteţi în mod direct. Apelul dumneavoastră va fi înregistrat, mesajul transmis putând avea durata de 1 minut. În cazul în care doriţi un răspuns, este necesar să vă faceţi cunoscute numele şi numărul de telefon la care puteţi fi contactat. Problemele sesizate de dumneavoastră vor fi transmise spre soluţionare, în mod o­perativ, direcţiilor de specialitate din cadrul primăriei. Veţi fi contactat ulterior pentru a primi răspuns sau veţi fi invitat în audienţă la compartimentul de specialitate pentru o documentare suplimentară. Apelurile sunt posibile din reţeaua Romtelecom. Aşteptăm cu interes apeluurile dumneavoastră, în fiecare zi de marţi a lunii în curs, între orele 17.30 – 19.30!

Biroul de presă al primăriei


12

Anul VIII, nr. 490 | 20 - 26 februarie 2012

O, fortuna!

Carmina Burana, între două transe şi trei spectacole

Da, nu se va epuiza niciodată acest subiect, chiar dacă e doar la început încă. Cei care au auzit, văzut, simţit, ştiu despre ce vorbesc, cei care nu, vă spun, pe scurt din texte, pe lung din imagini. A venit Gigi Căciuleanu la noi în târg şi a gândit un spectacol. Carmina Burana. La rădăcini, o colecţie de poeme şi cântece profane, scurte piese de teatru, găsită în 1803 la Benediktbeuern. Carl Orff a compus o muzică pe aceste texte pentru a veni mai apoi Căciuleanu cu mintea dansândă şi o gaşcă mare de actori de la Teatrul Naţional să ne dea pe noi, târgumureşenii şi nu numai, peste cap. Până duminică am văzut spectacolul de trei ori. Prima dată la repetiţiile finale apoi la premiera de vineri respectiv sâmbătă. Am stat în trei locuri diferite şi astfel am văzut alt spec-

tacol de fiecare dată. Chiar şi dacă stăteam în acelaşi loc sunt sigură că era la fel. Introvertiţii au plâns. A fost mai mult „simt” decât „înţeleg”. Un spectacol ce-ţi taie suflul şi-ţi mănâncă ultima firmitură de insensibilitate. Mulţumim: Gigi Căciuleanu, Alina Nelega – director artistic pro bono, scenograf Alina He­ rescu, doamnei Monica Ristea, Cristinei Iuşan şi lui Laurenţiu Blaga! Felicitări tinerilor actori “latini”, că în latina i-a diriguit Monica Ristea, şi pe români şi pe maghiari. Auspiciile sub care şi-a început efectiv directoratul Gasparik Attila sunt dintre cele mai benefice, nu doar referitor la grecii şi romanii antici, ci şi pentru mureşeni, în urma minunăţiei Carmina Burana.

Foto şi text: BRISTENA

ziarul de mures nr. 490  

Zgomotos dar Haios

ziarul de mures nr. 490  

Zgomotos dar Haios

Advertisement