Page 1

codex 2009 cover

24-02-2009

15:24

Pagina 2

Imagine a first job without limitations Great ideas need great people

Explore unlimited career opportunities at www.smartpeoplestarthere.be

.

. .

.

Audit Accounting Tax Consulting Corporate Finance

.

Member of Deloitte Touche Tohmatsu

deloitte_7014928_vacature_codex11 1

12-02-2009 18:45:21


template fiches NEW

25-02-2009

16:38

Pagina 105

Selectiebureaus

>

een onmisbare schakel voor je carrière

VACATURE

CODEX ‘09

105


COD-20090225-01_INH (2)

26-02-2009

09:53

Pagina 1

Inhoud HOE VERLIEP DE ZOEKTOCHT NAAR JE EERSTE JOB?

Welkom in de Vacature Codex. Deze praktische gids maakt je wegwijs in het leven na je studies. Je vindt hier het antwoord op alle vragen die door je hoofd zullen spoken zodra je dat felbegeerde diploma op zak hebt. Bovendien maak je achteraan dit boek kennis met een heleboel werkgevers die jonge starters zoeken. Veel succes! Marian Kin Hoofdredacteur Vacature

01

“Ik werk sinds september 2008 bij het Brussels Onthaalbureau (BON). In april – ik zat toen in mijn laatste jaar sociologie - was ik beginnen uitkijken naar vacatures. Het verhaal van een vriend van me had me wat bang gemaakt: hij had twee universitaire diploma’s op zak en vond al maanden geen werk. Ik dacht: niet met mij (lacht) en ben verwoed beginnen zoeken. Op de vacature van BON ben ik meteen ingegaan: het leek wel op mijn lijf geschreven. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en daarna mocht ik door naar de tweede ronde. Ik ben wel trots dat ik de job gekregen heb. Uiteindelijk is het allemaal niet zo evident om meteen na je studies werk te vinden. En het werk ligt echt wel in het verlengde van mijn studies: als onderzoeksmedewerker moet ik veel cijfers en statistieken verwerken en laat dat nu net iets zijn wat ik tijdens mijn studies heel vaak gedaan heb (lacht). Ik ben blij dat het zo snel is gegaan, maar ik denk dat ik niet lang zonder werk had gezeten. Ik zou wel een job onder mijn niveau aanvaard hebben. Niet om het even wat natuurlijk, ik zou wel selectief geweest zijn. We zijn nu vijf maanden verder en ik ben opgelucht dat ik niet in die woelige en onzekere periode werk moest zoeken. Dat zou een pak moeilijker geweest zijn. Ik heb nu een contract van onbepaalde duur, dus dat zit wel goed. Natuurlijk zit ik nog in de proefperiode, maar ik denk wel dat ze tevreden zijn.”

STEL: IK KAN ME ERG VINDEN IN EEN BEPAALDE JOB, MAAR IK VOLDOE NIET AAN ALLE EISEN UIT DE VACATURE

Moet ik 100% aan het profiel beantwoorden om te solliciteren? “In april begon ik al uit te kijken naar vacatures.” CHRISTELLE KAISALA (23), ONDERZOEKSMEDEWERKER OP HET BRUSSELS ONTHAALBUREAU BON

CHRISTOPHE DE COSTER, COÖRDINATOR JUNIOR RECRUITMENT BIJ CONSULTANCYBEDRIJF DELOITTE

CATHERINE HERSSENS, TALENTMANAGER BENELUX BIJ WAS- EN VOEDINGSMIDDELENPRODUCENT UNILEVER

LAURENS PAYS, AREA MANAGER PERMANENT RECRUITMENT BIJ UITZENDGROEP MANPOWER

“Nee, al is het bij ons natuurlijk wel zo dat we kandidaten zoeken met een diploma in een economische, juridische of technische (it, burgerlijk ingenieur) richting. Maar we werven soms ook atypische profielen aan, hoewel dit zeker niet de regel is. Zo hebben we vorig jaar een student aangeworven met een master in de biomedische wetenschappen, die daarna nog een master in management heeft bijgestudeerd. Kandidaten met een minder voor de hand liggende academische achtergrond die toch bij Deloitte solliciteren en na de eerste ronde weerhouden worden, zijn vaak heel gemotiveerd en weten goed welke job ze hier willen uitoefenen.”

“Het profiel in de advertentie bevat de eigenschappen die het bedrijf idealiter zoekt in haar nieuwe werknemer. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de eisen. Maar dit zal nooit voor 100 procent het geval zijn. Het belangrijkste is dat jouw vaardigheden of diegene die je verder wil ontwikkelen, overeenkomen met wat er in het profiel beschreven staat. Om dat te achterhalen, maak je best op voorhand voor jezelf uit waar je naar op zoek bent. Bevraag jezelf: welke vaardigheden heb ik tot nu toe ontwikkeld? Wat zijn mijn troeven? Waar pak ik graag mee uit? Wat wil ik nog verder ontwikkelen en perfectioneren?”

“Elk bedrijf heeft een ideaalbeeld, maar staar je daar niet op blind. Er zijn zoveel andere elementen die nog meespelen die pas duidelijk worden tijdens het selectiegesprek: je persoonlijkheid, je drive, je dynamisme, etc. Je cv belandt in een hoop met de andere. En daartussen zitten mensen die misschien beter aan het profiel voldoen dan een starter. Maar dan nog hoeft dit geen reden te zijn om niet in te gaan op een advertentie. Ken jezelf, geloof in jezelf en zoek heel gericht. Daar kom je al een heel eind mee.”

foto’s Isabel Pousset D

foto Isabel Pousset D

10

VACATURE

VACATURE

CODEX ‘09

CODEX ‘09

11

SOLLICITEREN

02 SALARIS

WAT VERWACHT JE VAN JE EERSTE LOON? MARINKA BOLLENS (20), LAATSTEJAARSSTUDENT COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN AAN UNIVERSITEIT GENT LOTTE BROOTHAERS (22), LAATSTEJAARS FARMACIE AAN DE K.U.LEUVEN

1.500 EURO NETTO

2.000 EURO NETTO

“Ik studeer af in juni 2009, maar heb nog geen idee in welke richting ik werk wil zoeken. Met mijn universitair diploma zal ik veel kansen krijgen en kan ik rustig exploreren en rondkijken (lacht). Ik heb geen superhoge verwachtingen van dat eerste loon, maar ik verwacht ongeveer 1.500 euro netto. Het gemiddelde brutoloon ligt toch wel lager dan ik dacht... Weet je, zo’n vakantiejob geeft je toch een verkeerd beeld. Je verdient 2.000 euro netto op één maand en je staat bijna niets af aan de staat... En toch zou ik een job voor dat loon niet afslaan. Trouwens, met de juiste houding en ingesteldheid zal ik wel snel promotie maken en een carrière uitbouwen.”

“Ik wil na mijn studies zo snel mogelijk ervaring opdoen in een apotheek. Oorspronkelijk was ik van plan om biomedische wetenschappen te studeren. Maar ik vond het contact met de mensen te belangrijk. Het feit dat dit een knelpuntberoep is, is mooi meegenomen, maar dat is niet mijn belangrijkste drijfveer. Met de vestigingswetten is het trouwens niet zo eenvoudig meer om je te vestigen als zelfstandig apotheker. De meeste apothekers gaan nu in loondienst voor een apotheker werken. In loondienst is je startloon iets minder dan 2.000 euro netto. Je moet weten dat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn als apotheker en dat wordt gecompenseerd met een loon dat hoger ligt dan andere startlonen.”

ALEXANDER SCHMIDT (21), LAATSTEJAARSSTUDENT BACHELOR ICT AAN HET KAHO SINT-LIEVEN IN GENT

1.500 EURO NETTO

03

“Dit academiejaar haal ik mijn bachelor in de ict, optie elektronica. Misschien begin ik daarna aan een master in de industriële wetenschappen. Elektronica interesseert me en ik denk dat ik er wel snel een job mee zal vinden. Maar met een masterdiploma zal ik meer kunnen verdienen. Bovendien zal ik verder kunnen doorgroeien. Ik verwacht niet veel van mijn eerste loon, maar ik reken toch op zo’n 1.500 euro netto. Als ik het gemiddelde bekijk, ligt dat toch lager dan verwacht. Het lijkt me erg moeilijk om er alleen van te leven. Maar als het de norm is kan ik me daar moeilijk tegen afzetten, niet?” Foto Isabel Pousset D

OPLEIDING

04

28

VACATURE

VACATURE

CODEX ‘09

CODEX ‘09

29

OPLEIDING 3 Het aantal MBA-studenten stijgt over de hele wereld specta-

AAN DE SLAG

culair. Steeds meer mensen voelen zich geroepen een dure MBA of Master of Business Administration te volgen. Maar wat houdt een MBA juist in? En wat brengt het je later op?

Op verkenning in MBA-land De Master in Business Administration ontstond in de VS. En nu nog is de MBA-opleiding vooral een Amerikaans gebeuren. Zakenscholen als die van Wharton en in Chicago gaan elk al ruim een eeuw mee, waardoor ze een grote voorsprong hebben op hun Europese concurrenten. Die laatsten werden meestal in de jaren zestig opgericht.

de Belgian American Educational Foundation (9 www.baef.be) terecht.

voor. Duke University heeft een MBA die zich op ‘Gezondheidszorg’ concentreert.

> Wat levert een MBA op? Dat een MBA aan een gereputeerde businessschool een hele meerwaarde is voor je carrière blijkt uit onderstaande cijfers.

> Wat kost een MBA?

GEMIDDELDE JAARLIJKSE BRUTOLOON BIJ HET

Een MBA kost handenvol geld, maar meestal heb je de kosten na een paar jaar werken terugverdiend. Een gedegen MBA-opleiding kost hopen geld. En het prijsverschil tussen de betere opleidingen in pakweg Vlaanderen en Amerika is ook nog eens zeer groot. Hieronder vind je alvast enkele prijskaartjes. Zoals je ziet komen er naast het inschrijvingsgeld nog wat vaste kosten bij zoals huur, verzekeringen en boeken. De MBA aan Stanford is een van de duurste ter wereld. Toch hoeft geld niet meteen een spelbreker te zijn: zowat 60 procent van de Stanford-studenten ontvangt een beurs, ruim 70 procent sluit een lening af. Belgen die eraan denken om een MBA in de Verenigde Staten te volgen, kunnen voor beurzen trouwens bij

AFSTUDEREN IMD/Henley

99.998 euro

Stanford

93.000 euro

Harvard

89.140 euro

Vlerick

78.370 euro

Hoe kies je een MBA? Je hebt beslist om een MBA te volgen. Om zeker te zijn dat je de goede MBA-opleiding kiest, hou je beter rekening met een aantal factoren. > Programma's Kijk naar de specialisaties van de school en ga na of het programma bij je profiel past. Sommige scholen stellen bijvoorbeeld ‘engineering MBA's’

> Faculteit Prestige is belangrijk. Het is echter veel belangrijker dat de specialisatie van de faculteit met je persoonlijke belangstelling overeenkomt. > Methodologie Probeer met een professor of student te spreken over de onderwijsstijl van de school. Voor sommige programma's zal je veel moeten lezen, bij andere zijn presentaties en groepsseminaries belangrijker. Ga na of de lesinhoud eerder theoretisch of praktijkgericht is.

> Studentendiensten Zoek uit of diensten aangeboden worden zoals computerzalen, bibliotheken, ...

q

KOST VAN EEN FULLTIME MBA Inschrijvingsgeld

36

Vaste kosten

Vlerick (Leuven/Gent)

24.500 euro

Tussen de 8.000 en 12.000 euro

Insead (Parijs/Singapore)

51.000 euro

Tussen de 8.000 en

Stanford (Palo Alto)

38.390 euro

tussen de 20.000 en 27.000 euro

9.000 euro

VACATURE

VACATURE

CODEX ‘09

CODEX ‘09

37

HOE VERLIEPEN JOUW EERSTE WERKWERKEN? “Ik ben in september 2008 bij Siemens begonnen. Ik had mijn eindwerk in samenwerking met Siemens gemaakt en ik was hier al verschillende keren over de vloer gekomen. Ik wist na mijn studies niet echt wat ik wilde doen. Als schoolverlater is het niet gemakkelijk om een duidelijk beeld van je professionele toekomst te geven. Na enkele sollicitatiegesprekken bij Siemens wist ik gelukkig al wat meer. De hr-afdeling bood me een functie aan die bij mijn profiel aansloot.” “De eerste weken was het wel wat zoeken. Dat is normaal denk ik, het is hier ook zo groot (lacht). Je moet uitpluizen hoe het hier in elkaar zit en je collega’s leren kennen. In het begin was het wat beangstigend: ze houden je handje niet vast. Dat was wel wennen. Gelukkig had ik een collega die hier ook net begon en kon ik veel met hem bespreken. Ook het feit dat je in een team werkt, was aanpassen: het is niet altijd even gemakkelijk om je draai te vinden, laat staan om alle namen van je collega’s te onthouden (lacht). Hier op Siemens werken bovendien veel Franstalige werknemers. Zeker in het begin was de taalbarrière echt groot. Maar na twee weken was ik al goed aangepast en mocht ik zelfs al mee werven bezoeken. Het is een totaal ander leven dan toen ik studeerde. Ik heb nu verantwoordelijkheden, moet elke dag op tijd op het werk zijn en wat ik aflever, moet afgewerkt en in orde zijn. Je kan het leven niet meer als een evidentie zien.” Foto Isabel Pousset D

42

“Na twee weken was ik al goed aangepast en mocht ik al mee werven bezoeken.” MATHIAS VAN MARCKE (22), PROJECTMANAGER HARDWARE BIJ SIEMENS IN HUIZINGEN

uitdagingen hebben we al jouw CV nog niet AXA heeft voor jou talloze interessante uitdagingen en reële perspectieven in petto. En wat dacht je van een uitgebreid opleidingsaanbod, soepele uren en een sympathieke werksfeer, om maar wat te noemen. Wil jij de ladder op in de bank- of verzekeringssector? Waarom hebben wij jouw cv dan nog niet? Stuur hem vandaag nog naar www.axa.be/jobs

VACATURE

VACATURE

CODEX ‘09

CODEX ‘09

VACATURE

CODEX ‘09

43

01


COD-20090225-02_SOL (4)

25-02-2009

18:35

Pagina 2

Q COLOFON Algemeen directeur Christophe Glorieux Office manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution manager Inge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin (voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie Nico Schoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, Karin Eeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier, Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, Evy Ballegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, Goele Geeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie Blomme Coördinatie Codex: Majorie Blomme en Hermien Vanoost Redactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), Johan Albrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt Vlaanderen), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër) Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu Degreef Medewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, Guido Evens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Sales manager Marijke Van Impe Account managers Ruth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Peter Dewever, Duncan Dilissen 02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02482.03.38 Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck, Lieve De Pauw 02-482.03.71 Marketing & research Marketing & research manager Diane Devriendt Research marketeer Marjan Desmedt Product manager Dries Mahieu, Bieke Helsen Vacature/References Interactive Interactive Director Marianne Edlund Sales Director Nancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, Kim Claesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert 02481.15.09 Client Services Manager Barbara Daelman Internal Account Executive Liesbeth Teugels, Annelies Horckmans Client Services Assistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Projectleader IT & Development Josi Swerts Lead Web Designers Ward Meremans Web Designers Olivier Beauchot, Graham Freeman Marketing Manager Kenny Spriet Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux Gedelegeerd bestuurder Dirk Velghe Verantwoordelijke uitgever Christophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden Vacature C.V. is erkend als bureau voor private arbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onder het nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaat kunnen ten allen tijde worden geraadpleegd op www.vacature.com/rechtenkandidaat

2

VACATURE

CODEX ‘09


COD-20090225-02_SOL (4)

25-02-2009

18:36

Pagina 3

SOLLICITEREN

4X PRAKTISCH: WAT JE MOET DOEN EN WETEN VOOR JE JE ZOEKTOCHT NAAR JE EERSTE JOB START

Afgestudeerd, wat nu? 1

Schrijf je in bij de VDAB

Het allereerste wat je moet doen wanneer je afstudeert, is je opgeven als werkzoekende. Woon je in Vlaanderen, dan moet je je inschrijven bij de VDAB. Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan stap je binnen in de kantoren van Actiris. Dat binnenstappen hoef je tegenwoordig niet eens meer letterlijk te nemen. Tegenwoordig kan je je ook inschrijven via de website of via de servicelijn (0800/30700).

Waarom moet je je inschrijven? D Om je wachttijd te laten starten en om na je wacht-

tijd een wachtuitkering te krijgen. D Om jezelf bekend te maken op de arbeidsmarkt. D Om hulp te krijgen van VDAB tijdens je zoektocht naar werk: je kan bijvoorbeeld gratis beroep doen op allerhande VDAB-diensten (een opleiding volgen, sollicitatietraining, trajectbegeleiding...).

2

Een wachtuitkering krijg je pas na 233 dagen

Als je na je studies niet onmiddellijk een job vindt, ontvang je nog niet meteen een uitkering. Voor het zover is, moet je een wachttijd doorlopen. Je wachttijd gaat

q


COD-20090225-02_SOL (4)

25-02-2009

18:36

q

Pagina 4

in vanaf het moment dat je je ingeschreven hebt bij de VDAB of de Actiris. Belangrijk dus om je zo snel mogelijk in te schrijven.

Wanneer begint je wachtperiode? D Ben je jonger dan 18 en heb je je ingeschre-

ven bij VDAB vóór 9 juli? Dan begint je wachttijd te lopen vanaf 1 juli. Schrijf je je pas in na 8 juli? Dan begint hij op de dag dat je je inschrijft. D Ben je 18 of ouder en heb je je ingeschreven vóór 9 augustus? Dan begint je wachttijd te lopen vanaf 1 augustus. Schrijf je je pas in na 8 augustus? Dan begint hij op de dag dat je je inschrijft.

Hoelang duurt je wachttijd? Die is afhankelijk van je leeftijd op het moment dat je een uitkering aanvraagt. D Jonger dan 18 jaar? 155 dagen wachttijd D Tussen 18 en 26 jaar? 233 dagen wachttijd D Tussen 26 en 30 jaar? 310 dagen wachttijd

Je wachttijd is verstreken en je hebt nog geen job gevonden. Wat nu? De VDAB zal je verwittigen wanneer je wachttijd ten einde loopt. Op dat moment kan je een wachtuitkering aanvragen. Hoe gaat dit in zijn werk? 1. Stap naar je uitbetalingsinstelling (= een van de drie vakbonden of, indien je niet bent aangesloten bij een vakbond, ga je naar de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen). Die zal de exacte einddatum van je wachttijd berekenen, informatie geven over je steunaanvraag en je de nodige documenten bezorgen. 2. Ga naar de VDAB om je inschrijving te wijzi-

4

VACATURE

CODEX ‘09

gen en het formulier C 109/36 te laten invullen. 3. Bezorg je nieuwe inschrijvingsbewijs en het formulier C 109/36 (ingevuld door je school, jezelf en VDAB) aan je uitbetalingsinstelling. Zij zal deze documenten aan je uitkeringsaanvraagdossier toevoegen. 4. Alles alles in orde is, dient de uitbetalingsinstelling je aanvraag in bij de RVA. Het is de RVA die beslist of je recht hebt op een uitkering of niet. Je uitkeringsinstelling brengt je vervolgens op de hoogte en keert je uitkering uit (als je er recht op hebt).

Wat is het verschil tussen een wachtuitkering en een werkloosheidsuitkering? Een wachtuitkering is niet hetzelfde als een werkloosheidsuitkering. Een wachtuitkering wordt gegeven aan schoolverlaters die nog niet voldoende arbeidsdagen gepresteerd hebben. Op een werkloosheidsuitkering daarentegen kan je aanspraak maken als je zonder werk valt nadat je een tijdje gewerkt hebt. Op basis van je brutoloon kan dan het bedrag van je uitkering berekend worden. Val je na een tijdje werken zonder werk, schrijf je je best terug in bij de VDAB. Die helpt je verder om al je papieren in orde te brengen.

3

Ga langs bij het ziekenfonds

Wie in België beroepsactief is, betaalt sociale bijdragen. Niet voor niets natuurlijk want op die manier ben je verzekerd tegen het risico van ziekte of invaliditeit. Maar dan moet je wel aangesloten zijn bij een erkend ziekenfonds. Het is immers langs dat kanaal dat je terugbetalingen geregeld worden. Tot hiertoe waren je ouders voor jou verzekerd. Eens je 25 bent, eens je gaat werken of niet meer in je


COD-20090225-02_SOL (4)

25-02-2009

18:36

Pagina 5

wachttijd bent, moet je je zelf inschrijven bij het ziekenfonds van je keuze. Daartoe neem je gewoon het lidboekje van je ouders mee, een kleefbriefje op je eigen naam of je SIS-kaart. Je ziekenfonds regelt verder alles voor jou.

Wat krijg jij van het ziekenfonds? D Een mutualiteitsboekje om al je

papieren in bij te houden. D Kleefstrookjes die je op al je dokters-

briefjes en briefwisseling met het ziekenfonds moet plakken.

4

Bye bye kindergeld

Tot 31 augustus van het jaar waarin je 18 wordt, hebben je ouders sowieso recht op kinderbijslag. Daarna hangt dit recht af van een aantal factoren (de jongere moet onderwijs volgen en mag maar beperkt werken), maar het eindigt sowieso op de dag dat je 25 wordt. Zolang je wachttijd duurt en je ingeschreven bent bij de VDAB (en niet ouder bent dan 25 jaar), ontvangen je ouders dus kindergeld voor je. Is je wachttijd echter verlopen of heb je ondertussen werk gevonden, dan vervalt het kindergeld. Je staat nu immers op je eigen benen.

9

LEES MEER OP

www.vacature.com/eerstejob

VACATURE

CODEX ‘09

5


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 6

“De selectieproeven waren best zwaar.” JOOST BUSSCHAERTS (23), MANAGEMENT TRAINEE BIJ ELECTRABEL

HOE VERLIEP DE ZOEKTOCHT NAAR JE EERSTE JOB?

6

VACATURE

CODEX ‘09

"Ik ben afgestudeerd als burgerlijk ingenieur, met een master in energie. Tijdens een jobbeurs werd ik aangesproken door mensen van Electrabel. Of ik geen interesse zou hebben in een job bij hen. Ik mocht mijn cv en sollicitatiebrief opsturen. Ondertussen had ik ook al gesolliciteerd bij Elia en Eandis, twee andere grote spelers in de energiemarkt. Uiteindelijk heb ik voor Electrabel gekozen. Ik wou het liefst binnen een commerciële omgeving werken. En de variatie sprak me erg aan: elke zes maanden een andere functie, dat konden die andere bedrijven me niet bieden. Ook de omkadering was hier optimaal: starters worden hier nauw opgevolgd. Ik werk nu sinds september 2008 als management trainee in de kerncentrale van Doel. Dat is mijn eerste project, het is de bedoeling om in alle business units te werken. Eigenlijk had ik de job als commercieel trainee voor ogen. Maar tijdens de verschillende gesprekken met mensen van de hr-afdeling werd duidelijk dat ze meer een management trainee in me zagen. Die selectieproeven zijn iets zwaarder: na een eerste gesprek legde ik bij een selectiebureau verschillende testen af. Nadat ik die met succes doorstaan had, moest ik me voorbereiden op een groepsgesprek. Daarin moest ik mezelf verdedigen voor een commissie van mensen uit de hr-afdeling. Dat was wel even zweten, ja (lacht). Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en heb ik nu mijn zes eerste maanden al achter de rug." Foto Isabel Pousset D


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 7

2 Je bent afgestudeerd en je wil zo snel mogelijk aan de slag. Maar waar zoek je best? Ziehier enkele pistes.

Hoe vind ik een job? 1

Solliciteer ‘spontaan’

Een gouden tip voor elke werkzoekende: solliciteer spontaan bij de werkgever van je dromen. Vandaag denkt slechts een op vijf werkzoekenden eraan dat te doen. Een gemiste kans, zo blijkt: spontane sollicitaties vullen vijftig tot tachtig procent van de jobs in. Bovendien is het dé manier om op te vallen. Reageer je op een advertentie, dan ben je wellicht niet de enige en moet je dus opvallen in de stapel sollicitatiebrieven. Let wel: zomaar in het wilde weg brieven en cv’s versturen heeft geen zin. Bevraag jezelf, wees kritisch en maak het zo concreet mogelijk. Een sollicitatiebrief op maat is veel interessanter dan een massaproduct. Leg in je brief duidelijk uit welke je competenties zijn, welke richting je met je carrière uitwilt en waarom je voor dit bedrijf wil werken.

2

Surf naar Vacature.com

Op Vacature.com vind je alle informatie die je nodig hebt om je carrière uit de startblokken te laten schieten. Rechten en plichten op de werkvloer, solliciteren

en ontslag, salaris, welzijn, loopbaanadvies, … het komt allemaal aan bod. Je vindt er bovendien het grootste aanbod startersjobs op de markt. De handige jobzoeker loodst je naar de meest interessante werkgevers.

Welke voordelen heb je wanneer je je inschrijft op Vacature.com? Voor wie zich registreert, wordt de zoektocht naar een job meteen een stuk eenvoudiger. Honderden werkgevers zoeken in onze cv-database naar nieuw talent. Met een online cv word je dus gevonden, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. D Schrijf je in op de VacaturePush en ontvang onze nieuwsbrief met vacatures, afgestemd op jouw profiel. Zo mis je nooit een interessante jobaanbieding. D

VACATURE

CODEX ‘09

7

q


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 8

q D

D

D

D

Je bepaalt zelf of je de VacaturePush dagelijks of wekelijks wil ontvangen. Met een online cv wordt het heel eenvoudig om te reageren op vacatures. Je verstuurt je cv met één druk op de knop. Bewaar al je voorgaande sollicitaties op je persoonlijke pagina. Via onze nieuwsbrief CarrièrePush sturen wij je elke dag carrièretips: salarisweetjes, sollicitatie- en managementtips, testen en tools, ... Kortom alles wat je moet weten om je carrière te laten groeien. Test je talenkennis, je creativiteit, je motiverende capaciteiten en je competenties via de online testpagina en ontdek jouw professionele profiel.

Hoe kan je je registreren? Surf naar mijn.vacature.com, vul je e-mailadres in en maak een gebruikersnaam en paswoord aan. Vul vervolgens je persoonlijke en je professionele gegevens in. Ten slotte bevestig je of je de Vacaturepush en Carrièrepush wil ontvangen. Je moet nu enkel nog je registratie activeren via de e-mail die je van ons krijgt.

3

Klop eens aan bij een selectiekantoor

Voor bedrijven is het vaak een hele opdracht om de juiste persoon te vinden. Om die ‘match’ vlot te laten verlopen, schakelen veel bedrijven een selectiekantoor

8

VACATURE

CODEX ‘09

in. Aan de hand van een aantal gesprekken wordt nagegaan welk profiel het bedrijf zoekt, welke kennis de nieuwe werknemer moet hebben en over welke competenties en persoonlijkheidskenmerken hij moet beschikken. Op basis daarvan wordt beslist via welke weg naar de geschikte kandidaat gezocht wordt.

> Via een advertentie Op basis van gesprekken tussen het selectiekantoor en het bedrijf wordt een advertentie opgemaakt. Sollicitanten sturen hun brief dan niet rechtstreeks naar het bedrijf, maar naar het selectiekantoor. Als je in aanmerking komt voor de job, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Pas in een volgend gesprek maak je kennis met je toekomstige werkgever. Soms volgen na dit tweede gesprek een aantal tests bij het selectiekantoor.

> Via de eigen database Hier zoekt het selectiebureau in haar eigen uitgebreide databestand naar een geschikt cv. Na screening worden de kandidaten opgebeld. Uiteraard in de grootste discretie. Want deze mensen kunnen hun cv enkele jaren geleden hebben doorgestuurd en momenteel niet meteen op zoek zijn naar een nieuwe job.


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 9

Kan ik een job vinden via Facebook? Meer dan twee miljoen Belgen hebben een profiel op een socialenetwerksite. Het populairste netwerk in België is Facebook. LinkedIn, eerder voor professioneel gebruik, bekoort een kwart van de surfers. Uit Brits onderzoek blijkt dat acht op de tien jongeren via een socialenetwerksite een baan zoeken. Als je dat zelf ook van plan bent, hou dan enkele gouden regels in acht: post geen foto’s van uit de hand gelopen feestjes of weekends, hou het netjes in je status en onthul geen al te persoonlijke informatie. Want jawel, werkgevers lezen mee.

VACATURE

CODEX ‘09

9


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 10

HOE VERLIEP DE ZOEKTOCHT NAAR JE EERSTE JOB? “Ik werk sinds september 2008 bij het Brussels Onthaalbureau (BON). In april – ik zat toen in mijn laatste jaar sociologie - was ik beginnen uitkijken naar vacatures. Het verhaal van een vriend van me had me wat bang gemaakt: hij had twee universitaire diploma’s op zak en vond al maanden geen werk. Ik dacht: niet met mij (lacht) en ben verwoed beginnen zoeken. Op de vacature van BON ben ik meteen ingegaan: het leek wel op mijn lijf geschreven. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en daarna mocht ik door naar de tweede ronde. Ik ben wel trots dat ik de job gekregen heb. Uiteindelijk is het allemaal niet zo evident om meteen na je studies werk te vinden. En het werk ligt echt wel in het verlengde van mijn studies: als onderzoeksmedewerker moet ik veel cijfers en statistieken verwerken en laat dat nu net iets zijn wat ik tijdens mijn studies heel vaak gedaan heb (lacht). Ik ben blij dat het zo snel is gegaan, maar ik denk dat ik niet lang zonder werk had gezeten. Ik zou wel een job onder mijn niveau aanvaard hebben. Niet om het even wat natuurlijk, ik zou wel selectief geweest zijn. We zijn nu vijf maanden verder en ik ben opgelucht dat ik niet in die woelige en onzekere periode werk moest zoeken. Dat zou een pak moeilijker geweest zijn. Ik heb nu een contract van onbepaalde duur, dus dat zit wel goed. Natuurlijk zit ik nog in de proefperiode, maar ik denk wel dat ze tevreden zijn.” foto Isabel Pousset D

10

VACATURE

CODEX ‘09

“In april begon ik al uit te kijken naar vacatures.” CHRISTELLE KAISALA (23), ONDERZOEKSMEDEWERKER OP HET BRUSSELS ONTHAALBUREAU BON


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 11

STEL: IK KAN ME ERG VINDEN IN EEN BEPAALDE JOB, MAAR IK VOLDOE NIET AAN ALLE EISEN UIT DE VACATURE

Moet ik 100% aan het profiel beantwoorden om te solliciteren? CHRISTOPHE DE COSTER, COÖRDINATOR JUNIOR RECRUITMENT BIJ CONSULTANCYBEDRIJF DELOITTE

CATHERINE HERSSENS, TALENTMANAGER BENELUX BIJ WAS- EN VOEDINGSMIDDELENPRODUCENT UNILEVER

LAURENS PAYS, AREA MANAGER PERMANENT RECRUITMENT BIJ UITZENDGROEP MANPOWER

“Nee, al is het bij ons natuurlijk wel zo dat we kandidaten zoeken met een diploma in een economische, juridische of technische (it, burgerlijk ingenieur) richting. Maar we werven soms ook atypische profielen aan, hoewel dit zeker niet de regel is. Zo hebben we vorig jaar een student aangeworven met een master in de biomedische wetenschappen, die daarna nog een master in management heeft bijgestudeerd. Kandidaten met een minder voor de hand liggende academische achtergrond die toch bij Deloitte solliciteren en na de eerste ronde weerhouden worden, zijn vaak heel gemotiveerd en weten goed welke job ze hier willen uitoefenen.”

“Het profiel in de advertentie bevat de eigenschappen die het bedrijf idealiter zoekt in haar nieuwe werknemer. Het is belangrijk om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de eisen. Maar dit zal nooit voor 100 procent het geval zijn. Het belangrijkste is dat jouw vaardigheden of diegene die je verder wil ontwikkelen, overeenkomen met wat er in het profiel beschreven staat. Om dat te achterhalen, maak je best op voorhand voor jezelf uit waar je naar op zoek bent. Bevraag jezelf: welke vaardigheden heb ik tot nu toe ontwikkeld? Wat zijn mijn troeven? Waar pak ik graag mee uit? Wat wil ik nog verder ontwikkelen en perfectioneren?”

“Elk bedrijf heeft een ideaalbeeld, maar staar je daar niet op blind. Er zijn zoveel andere elementen die nog meespelen die pas duidelijk worden tijdens het selectiegesprek: je persoonlijkheid, je drive, je dynamisme, etc. Je cv belandt in een hoop met de andere. En daartussen zitten mensen die misschien beter aan het profiel voldoen dan een starter. Maar dan nog hoeft dit geen reden te zijn om niet in te gaan op een advertentie. Ken jezelf, geloof in jezelf en zoek heel gericht. Daar kom je al een heel eind mee.”

foto’s Isabel Pousset D

VACATURE

CODEX ‘09

11


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 12

“Ik geef toe, ik was soms bang dat ik geen job zou vinden.” LIEZE DESSEL (26), INTERIMMEDEWERKER ONDERWIJSBELEID EN WETGEVING OP DE HOGESCHOOL GROEP T IN LEUVEN

HOE VERLIEP DE ZOEKTOCHT NAAR JE EERSTE JOB?

12

VACATURE

CODEX ‘09

“Ik ben hier terecht gekomen via een stage. Tijdens mijn studies pedagogie heb ik bewust gekozen voor de optie onderwijskunde. Als algemeen pedagoge vind je immers niet zo gemakkelijk werk. In het onderwijs gaat dat iets vlotter. De helft van de mensen met wie ik ben afgestudeerd, heeft werk gevonden, de andere helft studeert nog verder. Meteen na mijn studies ben ik beginnen te solliciteren. Ik geef toe dat ik soms bang was dat ik niets zou vinden, tenslotte was het niet de beste periode om te solliciteren. Ik zat er vooral mee in dat ik geen leuke job zou vinden.” “In september mocht ik hier beginnen. Mijn contract is


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:37

Pagina 13

Vind ik wel een job nu het crisis is? 2 Vlaanderen

telde in januari iets meer dan 186.400 niet-werkende werkzoekenden, bijna 10 procent meer dan het jaar voordien. Wat betekent de economische recessie voor pas afgestudeerden? En, welke troeven kunnen ze alsnog uitspelen?

De crisis is in ’t land en ook starters moeten eraan geloven. Volgens de VDAB is het aantal jongeren in wachttijd in januari 2009 met 22 procent gestegen tegenover januari 2008. Het aantal min 25-jarige werkzoekenden steeg met 23 procent. De logica van vraag en aanbod wordt langzaam duidelijk: massale ontslagen zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt overspoeld wordt door werkzoekenden, en onder druk van de economische crisis werven de bedrijven steeds minder mensen aan. Jonge schoolverlaters stromen daardoor veel minder vlot door naar de arbeidsmarkt. tijdelijk, ik vervang collega’s die met zwangerschapsverlof zijn. Ik verwacht dat ik nog wel een eindje met tijdelijke contracten zal moeten werken, dat is eigen aan het onderwijs. We worden elk jaar opnieuw ‘ontslagen’ en weer in dienst genomen. Op volgend schooljaar heb ik nog geen concreet zicht, ik zie wel wat er gebeurt en welke verrassingen de tijd met zich meebrengt.” Foto Isabel Pousset D

Tijdelijke dip Tot het uitbreken van de economische crisis was er een grote schaarste op de arbeidsmarkt. De babyboomgeneratie ging massaal met pensioen en er kwamen duizenden banen vrij. De war for talent woedde in alle hevigheid. Daar is nu nog weinig van te merken. “We zitten natuurlijk in een economische recessie”, zegt Erik Van den Branden, hr-directeur bij Deloitte. “Maar we mogen de situatie ook niet dramatiseren: Deloitte werft in 2009 nog steeds 500 nieuwe medewerkers aan, waaronder 300 starters. Wij zijn dus

VACATURE

CODEX ‘09

13


COD-20090225-06_SOL (21)

26-02-2009

10:59

Pagina 14

hoopvol.” Volgens Van den Branden is de war for talent nog niet voorbij. “Geloof me, we zitten slechts in een tijdelijke dip. We zoeken nog altijd naar de meest getalenteerde en beste medewerkers. Vergeet niet dat als wij nu geen jonge mensen meer aantrekken, we binnen een jaar of twee serieuze problemen zullen hebben in onze bedrijfsstructuur. Dat is een fout die we niet willen maken.” Ook Laurens Pays, area manager permanent recruit bij Manpower blijft positief: “Geen nood, je vindt wel degelijk een job. Je zal misschien wat langer moeten zoeken, maar er is geen reden om te panikeren. In tijden van crisis zijn er altijd sectoren die het plots heel goed doen. Neem daar eens een kijkje. De klassieke sectoren als metaal- en auto-industrie doen het niet bijzonder goed, maar probeer eens in de energie- of voedingssector, daar is succes verzekerd. We hebben de laatste jaren ook te maken met een enorme uitstroom aan gepensioneerden. Ik voorspel het: we zullen nog handen tekort komen.” Toch moeten we ook de realiteit onder ogen durven zien, meent Joke Otté, hr-consultant bij selectiebureau DIP Consulting: “Voor starters is dit inderdaad niet het

uitgelezen moment om een job te zoeken, laat staan te vinden. We zitten met een discrepantie tussen vraag en aanbod. Veel jongeren staan te dringen voor een job, maar vinden er geen. Selectiekantoren zijn dan weer vooral op zoek naar mensen met een specifiek profiel, duidelijk afgelijnd én met ervaring. Ik pleit er bij bedrijven voor om verder te kijken dan het credo van ervaring of bepaalde capaciteiten. Sommige kandidaten moet je de kans geven om te groeien. We mogen starters zonder ervaring niet meteen afschrijven.”

Bijzonder ambitieus Concreet, welke troeven kun je als starter uitspelen tijdens een sollicitatieprocedure? “Het voordeel dat je als starter hebt, is dat je gemakkelijk kunt integreren in een bedrijfscultuur. Je hebt nog een gezonde dosis idealisme, en dat maakt je interessant”, geeft Laurens Pays van Manpower aan. “Starters zijn ook bijzonder ambitieus. Ze willen iets opbouwen, willen slagen en hebben er veel voor over om vooruit te geraken. Dit is eigenlijk mijn ultieme tip: specialiseer je en solliciteer in sectoren waar men als het ware smeekt om starters: de gespecialiseerde technische markt, de bouw, maar ook de farmaceutische industrie of financiële sectoren.”

11 diploma’s met toekomst D

Toegepaste economie en logistiek management

D

Toegepaste informatica, multimedia- en communicatietechnologie

D

Bio- en industrieel ingenieur (chemie, biochemie, elektronic, ict en elektromechanica) en bachelor chemie

D

Accountancy, audit en office management

D

Ingenieurs bouwkunde, architecten, ...

D

Autotechnologie

D

Logistiek management

D

Marketing, accountancy en fiscaliteit

“In tijden van crisis zijn er altijd sectoren die het plots heel goed doen. Neem daar eens een kijkje.” LAURENS PAYS, AREA MANAGER PERMANENT RECRUIT BIJ MANPOWER

14

VACATURE

CODEX ‘09

D

Hotelmanagement

D

Ingenieurs elektronica, ict en biomedische laboratoriumtechnologie

D

Dokters, verpleegkunde & onderwijs


COD-20090225-06_SOL (21)

26-02-2009

10:59

Pagina 15

In welke sectoren vindt u wel/geen job? (bepaald op basis van de tewerkstellingsgroei en daling tijdens de afgelopen 8 jaar en de verwachtingen tegen 2012)

(Bron: FOD Economie, Conjunctuur/ werkzame personen, evolutie, 1e kwartaal 2000 tot en met 2e kwartaal 2008, op basis van indexcijfers)

VACATURE

CODEX ‘09

15


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:38

Pagina 16

5 GOUDEN TIPS VOOR JE CV 1.

2.

3.

4.

5.

Persoonlijke gegevens: je opent je cv met je gegevens: naam, adres, telefoon – en gsmnummer, e-mailadres, geboortedatum, nationaliteit en burgerlijke staat. Als je pas bent afgestudeerd, heb je natuurlijk nog niet veel ervaring die je op je cv kan vermelden. Maar stages en vakantiejobs kunnen wel degelijk aantonen dat je iets in je mars hebt. Zelfs een vakantiejob als bordenwasser bewijst dat je de handen uit de mouwen kan steken. Omdat je waarschijnlijk zult moeten concurreren met mensen die wel ervaring hebben, moet je zeker uitpakken met vaardigheden, specifieke kennis en karaktereigenschappen. Ben je een kei in Excel of Photoshop, dan heb je voor bepaalde jobs zeker een voetje voor. Wat je onderscheidt van de anderen, is hier mooi meegenomen. De rekruteerder zal er ook meer naar kijken omdat je een starter bent. Verstuur je cv via e-mail, dat maakt het ook gemakkelijker voor de rekruteerder. D

MEER TIPS VOOR JE CV OP

vacature.com/ solliciteren

9

16

VACATURE

CODEX ‘09

2 Een goed cv is opgesteld volgens de regels van de kunst. Maar zorg er ook voor dat je, met deze tips in het achterhoofd, een persoonlijk cv opstelt, waar alle essentiële informatie in staat.

Het geheim van een succesvol cv TIPS VAN DRIE PROFESSIONALS:

1

“Vertel iets nieuws, iets dat de rekruteerder intrigeert”

Erik Van den Brande, hr-directeur bij Deloitte: “Als rekruteerder wil ik aan de hand van een cv een uitgebreider beeld krijgen van een kandidaat. En niet enkel te weten komen dat hij tijdens zijn studies een onderscheiding behaalde. Vertel iets nieuws, iets dat de rekruteerder intrigeert. Wees niet bang om te zeggen dat je sociaal geëngageerd of scoutsleider bent. Voor mijn part ben je in je vrije tijd klassiek balletdanser. Zolang je maar toont dat je passie hebt voor iets, dat je geïnteresseerd bent in dingen buiten het werk, en dat je dus geen vakidioot bent. Natuurlijk moet onze kandidaat de competenties bezitten waar wij de nadruk op leggen: zin voor initiatief, zelfvertrouwen, creativiteit, etc. Maar dat mag ook blijken uit zijn nevenactiviteiten. Schrijf geen epistels, hou het bondig. Twee pagina’s is meer dan voldoende. De rest wordt niet gelezen. En vergeet vooral niet te vermelden in welk jaar je afstudeerde en waar dat gebeurde. Je kan niet geloven hoeveel mensen dat vergeten.”

2

“Pas je cv aan aan de job en het bedrijf waar je solliciteert”

Catherine Herssens, talentmanager bij Unilever: “Als ik een cv doorneem, let ik altijd op beknoptheid en gerichtheid. Cv’s die naar alle kanten uitwaaieren, zijn niet interessant en bovendien verdacht: waarom moet die persoon de essentie omhullen? Pas je cv aan aan de job en het bedrijf waar je solliciteert, want niet al je diploma’s en ervaringen zijn relevant voor een functie. Soms maak je meer indruk met maar een paar gerichte en wel geplaatste troeven of ervaringen te tonen dan je hele arsenaal boven te halen. Als ik een duidelijke link kan vinden tussen de functie en jouw cv en als die twee inhoudelijk overeenkomen, dan weet ik ook dat je over deze sollicitatie goed hebt nagedacht: je hebt je geïnformeerd over de inhoud van de job en je hebt energie gestoken in je aanvraag. Dit toont dat je gemotiveerd bent en dat je duidelijk weet waar je naar op zoek bent. Nog een tip? Verwoord bovenaan je cv in één zin wat je zoekt als nieuwe uitdaging.”


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:38

Pagina 17

3

“Vertel waarom je goed was op je stage” Laurens Pays, area manager permanent recruitment bij Manpower: “Vertel waarom jij die ene bijzondere persoon bent die de rekruteerder zoekt. Ook al ben je een starter en kan je je nog niet echt beroepen op een heleboel ervaring, dan nog zijn er manieren om me te intrigeren. Heb je een stage gedaan of een interessant afstudeerwerk geschreven? Vermeld het, het maakt een goede indruk. Vertel waarom je goed was in je vorige job of op je stage en wat je ambities zijn bij deze job. Dat is veel interessanter dan een vage opsomming van wat je daarvoor hebt gedaan. Dan denk ik snel: je probeert iets te verbergen. Ook gaten in je cv maken geen goede indruk: wij moeten dan gissen wat er in die jaren gebeurd is. Heb je een wereldreis gemaakt, ben je werkloos geweest, heb je verder gestudeerd? Zo’n cv komt gauw ambitieloos over. Let er ook op dat je er een gepaste foto bij voegt. Ooit hadden wij hier een cv van een dame die er niets beters had op gevonden om een foto van haar in bikini op te sturen. Dat is misschien wel grappig, maar kan niet de bedoeling zijn.” D

VACATURE

CODEX ‘09

17


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:38

Pagina 18

2 Maak je brief zo concreet mogelijk, gebruik korte zinnen met actieve werkwoorden, en lees twee keer na op taal- of tikfouten. Of hoe enkele simpele tips een wereld van verschil kunnen maken.

Hoe springt mijn sollicitatiebrief eruit? TIPS VAN DRIE PROFESSIONALS:

1

“Hemel het bedrijf niet nodeloos op”

Christophe De Coster, coördinator junior recruitment Deloitte: “Bij Deloitte krijgen we per jaar 10.000 cv’s binnen. Onze rekruteerders besteden een vijftal minuten aan elke brief. Reden te meer om een verzorgd exemplaar op te sturen. Zorg er in de eerste plaats voor dat je geen fouten schrijft. Dat is erg pijnlijk en je kansen gaan er heel snel op achteruit. Probeer ook niet nodeloos het bedrijf waar je solliciteert op te hemelen. Ik hamer ook steeds op authenticiteit en originaliteit. Een standaardbrief waarvan het duidelijk is dat die naar honderden bedrijven tegelijk is gestuurd, is echt een afknapper. Ooit hadden we hier een brief waarin onderaan stond: ‘En dat is de reden waarom ik bij KBC wil werken’. Ja dan weet je het: die kandidaat had naar verschillende bedrijven brieven gestuurd en zich zelfs niet de moeite getroost om de naam van het bedrijf te veranderen. Zoiets kan voor mij niet. Iemand die daar geen energie in wil ste-

18

VACATURE

CODEX ‘09

ken, heeft niet de nodige kwaliteiten om hier te werken. Maar je moet ook niet overdrijven met die originaliteit. Niet dat we niet openstaan voor creativiteit, integendeel, maar maar stuur ons bijvoorbeeld geen videosollicitaties op. Dat past misschien in een mediabedrijf, maar hier niet. Mijn gouden raad is: wees to the point, schrijf geen ellenlange zinnen en vermijd clichés. Daar kom je al een heel eind mee.”

2

“Zorg ervoor dat het geen kopie is van je cv”

Catherine Herssens, talentmanager Benelux bij Unilever: “Ik wil geïntrigeerd worden. Wees dus origineel, zorg ervoor dat je mijn nieuwsgierigheid prikkelt. Een sollicitatiebrief zal er niet voor zorgen dat men je de job al meteen aanbiedt. Daar dient het selectiegesprek voor. Maar verzorg die brief wel, zorg ervoor dat het geen kopie is van je cv. Dit is jouw kans om je belangrijkste troeven voor te leggen aan de rekruteerders.” q


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:38

Pagina 19

VACATURE

CODEX ‘09

19


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:38

Pagina 20

Hoe maak ik q

3

e

“Wees niet arrogant”

Laurens Pays, area manager permanent recruitment bij Manpower: “Maak je brief nooit te lang en zorg ervoor dat het geen standaardbrief is. Die halen wij er zo uit. Die taal en de clichés die erin zitten, zijn heel herkenbaar. Onze consultants zijn soms met dertig, veertig vacatures tegelijk bezig. Als ze verschillende sollicitaties van dezelfde kandidaat binnenkrijgen en zien dat die voor alle vacatures dezelfde brief heeft geschreven, maakt

dat maar weinig indruk. Als je het toch doet, vergeet dan de naam van het bedrijf waar je voor solliciteert niet aan te passen. En ten slotte, wees niet arrogant. Waarom zou je? Je bevindt je niet echt in de positie. Ooit kregen we hier een brief binnen van een man die in de eerste zin van zijn brief schreef: ‘Ik eis zoveel per maand en mijn bedrijfswagen moet van dat type zijn. Als u dat niet zint, moet u deze brief zelfs niet verder lezen.’ Ironisch genoeg kwam het loon dat hij eiste en het type bedrijfswagen wel overeen met wat wij in gedachten hadden. Maar omdat hij zo arrogant was geweest, heb ik hem niet weerhouden.” D

7 GOUDEN TIPS VOOR JE SOLLICITATIEBRIEF 1. 2. 3. 4.

5.

6. 7.

Vermeld je persoonlijke gegevens: naam en adres Onderwerp/betreft: hier vertel je waarover de brief gaat, als de rekruteerder een referentienummer bij de vacature heeft geplaatst, moet je dat hier noteren. Aanspreking: richt de brief aan de juiste persoon, dat bewijst dat je de vacature goed gelezen hebt. Eerste alinea: verwijs naar de functie waarvoor je solliciteert en zeg waar je die gevonden hebt. Zorg voor een originele zin, die eruit springt. Verval niet in clichés. Body van de brief: hier leg je uit waarom je solliciteert, wat je kennis en ervaringen zijn. Maak duidelijk dat jij de geschikte kandidaat bent en zeg ook waarom je in die sector en dat bedrijf aan de slag wil. Laatste alinea: schrijf hier dat je graag voor een gesprek langskomt. Verwijs ook naar je cv dat je als bijlage meestuurt. Afsluiting: ‘met vriendelijke groet’ is de beste afsluiter. D

EEN VOORBEELD SOLLICITATIEBRIEF VIND JE OP

vacature.com/sollicitatiebrief

20

VACATURE

CODEX ‘09

9


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:39

Pagina 21

ak ik indruk tijdens

een sollicitatiegesprek? 2 5 tips waarmee je indruk maakt op een sollicitatiegesprek en 10 afknappers die je kansen op die ene droomjob genadeloos kelderen.

5 GOUDEN REGELS...

1.

Ken het bedrijf

2.

Bewijs je ondernemingszin

3.

Praat met lichaamstaal

4.

Etaleer leergierigheid

5.

Humor werkt

Informeer je op voorhand over de activiteiten van het bedrijf. Wanneer je vragen krijgt, hoor je het niet in Keulen donderen, maar toon je je geïnteresseerd én vooral geïnformeerd.

Vermeld vakantiejobs of sociale activiteiten die aantonen dat je ondernemend en werklustig bent en die in het beste geval ook relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Oogcontact tijdens het gesprek en een stevige handdruk - dus geen klam handje – zorgen voor een heel zelfzekere indruk. Een ongeïnteresseerde houding, zoals onderuitgezakt zitten, is uit den boze.

Wees leergierig en enthousiast. Vele sectoren evolueren razendsnel, je staat dus open voor opleiding en bijscholing.

Heb zin voor humor. Sollicitatiegesprekken zijn heel vermoeiend voor beide partijen, een vleugje humor breekt het ijs en geeft een spontane indruk.

VACATURE

CODEX ‘09

21


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:39

Pagina 22

... EN 10 AFKNAPPERS

1. 2.

Je vergeet de functie waarvoor je solliciteert Zo sla je een mal figuur, je verdoet de tijd van diegene die voor je zit en etaleert een schromelijk gebrek aan interesse in de job en het bedrijf.

Je liegt over talenkennis Als er in de vacature staat dat je vlot Engels en Duits moet spreken, weet dan dat een deel van het gesprek in (één van) beide talen kan plaatsvinden. Vaak smukken starters hun talenkennis op in hun cv en gaan ze in een eerste gesprek roemloos ten onder omdat ze er niet in slagen een gesprek op basisniveau te voeren. Wees liever eerlijk en schrijf in je cv dat je wil investeren in een betere talenkennis.

3.

Je hemelt jezelf op in je cv

6.

Je toont geen werklust

7.

Je bent onrealistisch in je loonverwachting Je hangt een onrealistisch beeld op van je (toekomstig) salarispakket, dat niet in overeenstemming is met je marktwaarde als beginner. Je mag wel polsen naar de evolutie van het salarispakket, maar loop niet te hard van stapel. Begin zeker niet onmiddellijk over de verloning of vraag niet direct of je nu recht hebt op 20 of 25 dagen vakantie.

8.

Je solliciteert in T-shirt en kniebroek Wat ook de dresscode van het bedrijf moge zijn, je kiest beter eieren voor je geld én dus voor verzorgde kledij. Piercings en tatoeages kunnen op heel weinig bijval rekenen.

5.

Je toont een alles-is-goed-houding Het is beter om een uitgesproken mening te hebben over je loopbaan en te weten waar je naartoe wil dan een alles-isgoed-houding te etaleren.

22

VACATURE

CODEX ‘09

Je toont 2 gezichten Vooral niet doen: je toont twee gezichten tijdens de sollicitatieprocedure én vlak erna. Iemand geeft bijvoorbeeld een heel nette indruk, maar verschijnt op de eerste werkdag in een onverzorgde en slonzige outfit.

De man of vrouw die voor jou zit, zal verkoopspraatjes heel snel doorprikken. Verdoezel niets in je cv en vermijd lacunes, wees dus open over bijvoorbeeld een bisjaar.

4.

Je zegt dat je al lang aan het solliciteren bent én ondertussen niets gedaan hebt.

9.

Je geeuwt erop los Je geeuwt meer dan je gesprekspartner vragen stellen kan. Misschien ben je niet uitgerust, maar op die manier spreid je vooral een funest gebrek aan interesse in de functie tentoon.

10.Je bent arrogant Je bent arrogant en doet alsof je al kan bogen op jaren werkervaring, terwijl je in werkelijkheid nog groen achter je oren bent. Of je zegt dat je elke dag om 17 uur wil stoppen. Knoop in je oren dat werkgevers flexibiliteit heel hoog in het vaandel dragen. D


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:39

Pagina 23

Al gedacht aan een carrière in het buitenland?

2 Je bent jong en je wilt wat, bijvoorbeeld een job in het buitenland. Het Prins Albert Fonds wijst je de weg.

Wim Sohier (25) werkt als ingenieur voor IMEC in Taiwan. Wim Sohier studeerde in 2005 af als ingenieur elektronica. Hij ging meteen aan de slag als projectingenieur bij de Belgische visualisatiemultinational Barco NV. Minder dan een maand na zijn eerste werkdag was hij iedere week op een andere plek in de wereld aan het werk. Zijn eerste opdracht was in een air traffic simulator in de verkeerstoren van London Heathrow, zijn laatste in de schaduw van de Petronas Towers in Kuala Lumpur.

“Al wat je in België voor waar aanneemt, verandert eens je in Azië bent.”

Voor zijn huidige job kon Wim rekenen op een Prince Albert Fund fellowship, een initiatief van de Koning Boudewijn Stichting en het Verbond van Belgische Ondernemingen. Daarvoor ging hij op zoek naar een Belgisch bedrijf met een interessant project. “Na wat prospectie kwam ik bij IMEC terecht, het grootste onafhankelijke onderzoekscentrum voor nanotechnologie ter wereld. Sinds september ben ik aan de slag als Prince Albert Fund fellow voor IMEC in het Hsinchu Science Park in Taiwan, ook wel het Silicon Valley van Azië genoemd.”

VACATURE

CODEX ‘09

23

q


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:39

Pagina 24

ENKELE TIPS: q

“Ik denk dat het doorgronden van de Taiwanese bedrijfscultuur één van de grootste uitdagingen is. Al wat je in België voor waarheid aanneemt, verandert eens je in Azië bent. De meest zichtbare zijn natuurlijk de voeding en de taal. Maar de minder zichtbare zijn de interessantste: de persoonlijke verhoudingen hebben een grote weerslag op het dagelijkse leven in Taiwan. De communicatie in Azië verloopt doorgaans indirect en met aandacht voor de context. Dit gaat veel verder dan het stereotiepe uiterlijk vertoon en aandacht voor status en prestige. En iedere dag komen nieuwe dingen naar boven. Ik vraag me stilaan af of een jaar in Azië wel voldoende zal zijn.” D

> Wat met de verblijfsvergunning? Wie aan de slag gaat binnen de Europese Economische Ruimte (de EER, zowat alle Europese landen), heeft vanaf de eerste dag een verblijfsvergunning nodig (behalve in het Verenigd Koninkrijk). Voor inwoners en verwanten van de EER zou zo’n vergunning niet meer dan een formaliteit mogen zijn: vraag ze ter plaatse aan, ze blijft minstens vijf jaar geldig. > En in de nieuwe lidstaten? Voor de nieuwe EU-lidstaten geldt voorlopig een overgangsperiode. Voorlopig blijft daar de nationale wetgeving van kracht voor werknemers uit het buitenland: je moet een visum of arbeidsvergunning voorleggen. > Verken de lokale arbeidsmarkt Wie in het buitenland wil solliciteren, bekijkt beter vooraf de

Wat doet het Prins Albert Fonds? Het Prins Albertfonds wil de ondernemerskwaliteiten van onze jonge professionals verbeteren door hen de kans te geven een project (of een deel ervan) over internationale commerciële ontwikkeling te realiseren, en dat voor een bedrijf dat in België is opgericht of waarvan de sociale zetel zich in België bevindt. Het fonds biedt een beurs voor twaalf maanden aan. Die omvat één maand voorbereiding in het bedrijf in België en elf maanden werkervaring in het buitenland (buiten West-Europa). Voor alle inlichtingen en indiening van kandidaturen: www.princealbertfund.be

24

VACATURE

CODEX ‘09

mogelijkheden op de plaatselijke arbeidsmarkt. De Eures–databank heeft vacatures in 29 landen je kunt er ook je cv online achterlaten. Surf naar http://europa.eu.int/eures/ > Ontdek de lokale zeden en gewoonten Omdat arbeidsculturen en sollicitatieprocedures grondig verschillen van land tot land, steek je best je licht op over de zeden en gewoonten in je nieuwe professionele thuishaven. Daarvoor kan je onder meer terecht op europublic.com (intercultureel advies en training voor wie elders in Europa aan de slag wil) of op www.globalbusinessleadership.com/ (interculturele trainingen met info over tal van aspecten). Wil je aan de slag in het buitenland, dan vind je daarover heel wat informatie op www.vacature.com/buitenland


COD-20090225-06_SOL (21)

25-02-2009

18:39

Pagina 25

De 12 strafste sollicitatiebloopers 2 12 anekdotes om op café mee uit te pakken. Opgetekend op de werkvloer. Don’t try this op een sollicitatiegesprek.

1.

Koninklijke referentie

"Wij kregen een heel degelijk cv van een kandidaat, die consultant bij ons wou worden. Maar we hebben ons wel krom gelachen met zijn referentielijst: vijf bladzijden vol met VIP's die we mochten contacteren, van de paus tot Martin Luther King, De Gaulle, Mitterand, het Belgische koningshuis, ministers en zowat elke BV en Vlaamse zanger met naambekendheid."

2.

Zelfvertrouwen

3.

Palm

Hr-manager: "Waar wilt u in dit bedrijf op lange termijn geraken?" Sollicitant: "Op uw stoel, meneer.”

“Komt er om 10.15 uur een ‘ingenieurke’ solliciteren bij ons selectiebureau. Naar goede gewoonte vraag ik: ‘Kan ik u een kopje koffie aanbieden?’ ‘Neen’ antwoordt hij bloedserieus. ‘Geef mij maar een Palmke.’”

q

VACATURE

CODEX ‘09

25


COD-20090225-06_SOL (21)

q

4.

25-02-2009

18:39

Pagina 26

Beroep: werkloze

“Samen met mijn collega's begeleid ik werkzoekenden in hun zoektocht naar werk. Op een mooie donderdagnamiddag kregen wij het bezoek van een typische 'beroepsdopper' die een beetje 'verdwaald' was en zo ons kantoor binnensukkelde. Collega: ‘Ik zie hier dat u al 21 jaar werkloos bent.’ Meneer geeft geen krimp. Collega: ‘Euh... Heeft u misschien medische problemen...?’ (in een poging de zaak te doorgronden) Meneer: ‘Ik ben waarschijnlijk gezonder dan gij!’”

5.

Nog een werkloze

6.

Menslievend

7.

Money, money, money

“Wat deed u toen u werkloos was? ‘Euh, tv-kijken.’”

"Waarom wil u lijkbezorger worden?", vroeg de man aan de jonge vrouw. "Omdat ik graag met mensen werk."

Vrij regelmatig ontvangen selectiebureaus brieven van kandidaten die ‘geld bieden’ wanneer ze een functie te pakken krijgen. "Meestal wordt dat tussen de lijnen gesuggereerd, maar wij hadden onlangs iemand die 2.000 dollar bood.” Deze attitude contrasteert dan weer sterk met kandidaten die geld vragen om mee te draaien in een selectieprocedure: "Voor een ingenieursfunctie kregen we onlangs een dossier binnen, waarbij deze man 1.250 euro onkosten eiste om de selecties mee te doen. Ook zijn overige looneisen waren op zijn minst exuberant: hij verklaarde zich tevreden te stellen met het loon van de president van Amerika."

8.

Eerlijk duurt niet altijd het langst

“Eén van mijn kandidaten moest vertellen wat zijn zwakke punten waren. Hij blééf maar doorgaan...”

26

VACATURE

CODEX ‘09

9.

Boekentas dicht

Sollicitant: “Ik was voor een gesprek ver van mijn thuisbasis in een hotel blijven overnachten. Toen ik de volgende dag in het bureau van de rekruteerder binnenstapte, ging mijn boekentas open en kwamen mijn pyjama, vuile sokken en etensresten op de vloer terecht.”

10. Misverstand

En consultant pikt uit een zaal met nerveus wachtende sollicitanten een kandidaat die nog een drukke dag met tests en interviews voor de boeg heeft. Hij begeleidt de jonge dame naar het interviewlokaal, neemt haar jas aan en zegt: "Eventjes weghangen en dan kunnen we direct met het onderzoek beginnen." Twee minuten later stapt onze nietsvermoedende consultant terug zijn kantoor binnen om daar een halfnaakte kandidate in slipje te vinden. Zij had immers begrepen dat de lange sollicitatiedag met een medisch onderzoek zou starten, terwijl onze consultant alleen maar een verkennend interview in gedachten had.

11. Ma en pa

"Ooit kreeg ik een woedende vader over de vloer. De dag ervoor was zijn zoon voor een functie geweigerd. Een uur lang stond de vader ziedend te argumenteren waarom zijn zoon wel de geknipte kandidaat was, terwijl die zat te huilen."

12. Het ultieme bewijs

Delicaat is de reactie van een andere kandidaat, die na zijn afwijzing agressief telefoneerde naar het selectiebureau en uitriep: "Dat heb ik niet zo gezegd! En dat kan ik u bewijzen", waarna hij de cassette afspeelde die hij van het interview stiekem onder tafel had geregistreerd. Een betere manier om je eigen ruiten in te gooien, bestaat waarschijnlijk niet. D


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:22

Pagina 27

SALARIS

WAT VERWACHT JE VAN JE EERSTE LOON?

Geneeskunde- en farmastudenten starten met hoogste salaris 2 Nu al benieuwd naar je eerste loon? Vacature en K.U.Leuven berekenden hoeveel je mag verwachten. HANNA SLEDSENS (21), MASTER MEERTALIGE COMMUNICATIE OPTIE FRANS EN SPAANS AAN LESSIUS HOGESCHOOL ANTWERPEN

1.500 EURO NETTO “Volgend jaar ga ik nog niet werken. Om mijn mogelijkheden te verruimen ga ik nog een master na master in de Spaanse en LatijnsAmerikaanse studies volgen aan de K.U.Leuven. Ik studeer niet verder om meer te verdienen, maar het zou mooi meegenomen zijn. Ik ben niet echt op de hoogte van de gemiddelde startlonen, maar ik zou toch wel graag iets van een 1.500 netto verdienen. Natuurlijk hangt het ook af van de extralegale voordelen die je werkgever biedt. Maar die verwacht ik in mijn sector niet echt (lacht).” Foto Isabel Pousset D

Jongeren onrealistisch over hun eerste loon? “Toch niet”, klinkt het bij professor Luc Sels en zijn assistent Dave Stynen van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de K.U Leuven. “We hebben juist de indruk dat laatstejaars het steeds beter kunnen inschatten, al zijn opleiding en afstudeerrichting wel erg bepalend”, zegt Sels. “Aan onze faculteit studeren economen en handelsingenieurs af, zij zijn bezig met de arbeidsmarkt en zijn doorgaans goed geïnformeerd. Bij de uitstroomenquête vragen we tweejaarlijks aan onze studenten wat hun geaspireerde loon is. In de meeste gevallen zitten ze vrij dicht in de buurt van wat voor hen de feitelijke gemiddelde startlonen zijn: rond de 2.100 à 2.200 euro bruto. Veel studenten verwachten 1.500 euro netto: dat is gezien het brutoloon niet irrealistisch.” “Veel hangt af van met welke bagage je van start gaat, hoe lang je gestudeerd hebt en wat je aansluitende beroep zal zijn”, vult Stynen aan. Voor een

afgestudeerde handelsingenieur die consultancy gaat doen, is 1.500 euro netto een vrij realistische verwachting. Voor mensen die in de geneeskunde afstuderen, is dat weinig.” Sels: “Ik vind het ook niet slecht om die hoge verwachtingen te hebben. Waarom moeten mensen die nog in het onderwijs zitten een realistisch beeld hebben? Ik zie er het nut niet van in. Een beetje gezonde ambitie kan toch geen kwaad? Starten op de arbeidsmarkt is nu eenmaal een verhaal van vallen en opstaan. Het is precies met dat vallen en opstaan dat het beeld realistischer wordt, overigens niet alleen met betrekking tot de lonen.

VACATURE

CODEX ‘09

27


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:22

WAT VERWACHT JE VAN JE EERSTE LOON? JOKE JANSSEN (23), LAATSTEJAARSSTUDENT BEDRIJFSPSYCHOLOGIE EN PERSONEELSBELEID AAN UNIVERSITEIT GENT

1.800 EURO BRUTO “Ik heb bewust gekozen voor de optie bedrijfspsychologie: dit is wat ik al sinds mijn zestiende wil doen. Bovendien begint de hr-sector een steeds groter aandeel te krijgen op de arbeidsmarkt. Ik ben niet van plan verder te studeren, maar ik ga wel een paar maanden naar Frankrijk om mijn Frans bij te schaven. Nu is dat beschamend (lacht). Ik voel me klaar voor de arbeidsmarkt. En het is ook mooi meegenomen dat mijn richting goede arbeidskansen biedt. Ik weet dat het gemiddelde startloon rond de 1.800 euro bruto schommelt, dus op dat gebied ben ik zeer realistisch. Het zou ook jammer zijn als bedrijfspsychologen niet op de hoogte zouden zijn van de startlonen in het bedrijfsleven. Ik vind het trouwens een aanvaardbaar startloon. We zijn nog zo onervaren als we afstuderen, we zitten in een leerproces en moeten nog van alles bewijzen.” Foto Isabel Pousset D

Pagina 28


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:23

Pagina 29

Startlonen DIPLOMA

NIVEAU

Geneeskunde

UNIV

GEMIDDELD STARTLOON (BRUTOMAANDLOON)

€ 2.905

Farmaceutische wetenschappen

UNIV

€ 2.819

Burgerlijk ingenieur

UNIV

€ 2.566

Bio-ingenieur, landbouwingenieur

UNIV

€ 2.352

Informatica

UNIV

€ 2.331 € 2.253

Handelsingenieur

UNIV

Industrieel ingenieur, MSOG (landmeter)

HOLT

€ 2.236

Exacte wetenschappen

UNIV

€ 2.227

Economische wetenschappen

UNIV

€ 2.207 € 2.198

Rechten

UNIV

Toegepaste economische wetenschappen (TEW)

UNIV

€ 2.192

Sociale wetenschappen

UNIV

€ 2.088

Industriële wetenschappen

HOKT

€ 2.087

Psychologie, pedagogie

UNIV

€ 2.062

Licentiaat bestuurskunde, handelsingenieur, handelswetenschappen

HOLT

€ 2.030

Talen, filologie

UNIV

€ 2.014

Verpleegkundige

HOKT

€ 2.011

Geschiedenis, kunstgeschiedenis, musicologie, archeologie

UNIV

€ 2.005

Journalistiek, tolk, vertaler

HOLT

€ 1.960

Informatica

HOKT

€ 1.925

Kinesitherapie, logopedie, ergotherapie

HOKT

€ 1.907

Regent

HOKT

€ 1.904

Bedrijfsmanagement

HOKT

€ 1.846

Kleuteronderwijzer, onderwijzer

HOKT

€ 1.826

Maatschappelijk assistent, psychologisch assistent, orthopedagogie

HOKT

€ 1.822

Secretariaat-talen

HOKT

€ 1.802

Meester in kunsten

HOLT

€ 1.766

Toerisme en recreatie

HOKT

€ 1.677

EVALUEER JE STARTLOON MET DAT VAN ANDEREN OP

vacature.com/salariskompas

9 VACATURE

CODEX ‘09

103


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:24

Pagina 30

WAT VERWACHT JE VAN JE EERSTE LOON? LOTTE BROOTHAERS (22), LAATSTEJAARS FARMACIE AAN DE K.U.LEUVEN

2.000 EURO NETTO “Ik wil na mijn studies zo snel mogelijk ervaring opdoen in een apotheek. Oorspronkelijk was ik van plan om biomedische wetenschappen te studeren. Maar ik vond het contact met de mensen te belangrijk. Het feit dat dit een knelpuntberoep is, is mooi meegenomen, maar dat is niet mijn belangrijkste drijfveer. Met de vestigingswetten is het trouwens niet zo eenvoudig meer om je te vestigen als zelfstandig apotheker. De meeste apothekers gaan nu in loondienst voor een apotheker werken. In loondienst is je startloon iets minder dan 2.000 euro netto. Je moet weten dat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn als apotheker en dat wordt gecompenseerd met een loon dat hoger ligt dan andere startlonen.”

28

VACATURE

CODEX ‘09


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:26

Pagina 31

MARINKA BOLLENS (20), LAATSTEJAARSSTUDENT COMMUNICATIEWETENSCHAPPEN AAN UNIVERSITEIT GENT

1.500 EURO NETTO “Ik studeer af in juni 2009, maar heb nog geen idee in welke richting ik werk wil zoeken. Met mijn universitair diploma zal ik veel kansen krijgen en kan ik rustig exploreren en rondkijken (lacht). Ik heb geen superhoge verwachtingen van dat eerste loon, maar ik verwacht ongeveer 1.500 euro netto. Het gemiddelde brutoloon ligt toch wel lager dan ik dacht... Weet je, zo’n vakantiejob geeft je toch een verkeerd beeld. Je verdient 2.000 euro netto op één maand en je staat bijna niets af aan de staat... En toch zou ik een job voor dat loon niet afslaan. Trouwens, met de juiste houding en ingesteldheid zal ik wel snel promotie maken en een carrière uitbouwen.”

ALEXANDER SCHMIDT (21), LAATSTEJAARSSTUDENT BACHELOR ICT AAN HET KAHO SINT-LIEVEN IN GENT

1.500 EURO NETTO “Dit academiejaar haal ik mijn bachelor in de ict, optie elektronica. Misschien begin ik daarna aan een master in de industriële wetenschappen. Elektronica interesseert me en ik denk dat ik er wel snel een job mee zal vinden. Maar met een masterdiploma zal ik meer kunnen verdienen. Bovendien zal ik verder kunnen doorgroeien. Ik verwacht niet veel van mijn eerste loon, maar ik reken toch op zo’n 1.500 euro netto. Als ik het gemiddelde bekijk, ligt dat toch lager dan verwacht. Het lijkt me erg moeilijk om er alleen van te leven. Maar als het de norm is kan ik me daar moeilijk tegen afzetten, niet?” Foto Isabel Pousset D

VACATURE

CODEX ‘09

29


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:26

Pagina 32

Welke zijn de populairste extralegale voordelen? 2 Een loonzakje bevat meer dan alleen salaris; veel bedrijven belonen hun werknemers ook met maaltijdcheques, bedrijfswagens, aandelen(opties), noem maar op. Welke extralegale voordelen het meest voorkomen, ontdek je in onderstaande lijst. Extralegale voordelen zijn voor zowel werknemer als werkgever interessant. Ze worden immers minder zwaar belast dan het traditionele loon. De lijst van mogelijke indirecte voordelen is heel groot en wordt, afhankelijk van het fiscale klimaat, nog bijna elke dag uitgebreid met nieuwigheden.

1

Maaltijdcheques

Maaltijdcheques kun je gebruiken in restaurants of winkels om voedingsmiddelen te kopen. De cheques zijn drie maanden geldig. Heel veel werknemers krijgen ze als extraatje bovenop het loon. Ze zijn vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdrage.

Wie draagt wat bij? De werkgever koopt de maaltijdcheques bij gespecialiseerde firma's. Zijn tussenkomst mag niet meer bedragen dan 4,91 euro per cheque. De bijdrage van de werknemer is minimaal 1,09 euro per cheque.

2

Vervoersonkosten

Een werkgever kan een bijdrage leveren in de onkosten die een werknemer maakt om zich naar het werk te verplaatsen. Maar hij is daar niet altijd toe verplicht. Neem je iedere dag het openbaar vervoer om te gaan werken, dan draagt de werkgever verplicht zijn steentje bij.

En hoe zit het met de bedrijfswagens? België blijft het land van de firmawagens, met dank aan de fiscus. Of dat ook zo blijft, is weer een andere vraag, want sinds april dit jaar geldt een nieuwe fiscale wetgeving op CO2-uitstoot. Terwijl vroeger alle leasingwagens voor 75 procent fiscaal aftrekbaar waren, is dat nu teruggeschroefd tot 70 of zelfs 60 procent, afhankelijk van de C02-uitstoot. Vele bedrijven hebben hun car policy daaraan aangepast. Yves Van de Steen van Hewitt Associates: “Uit eigen onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijven afgelopen maanden zijn wagenparkbeleid heeft gewijzigd. De werknemers krijgen niet noodzakelijk kleinere budgetten, maar in het budget wordt rekening gehouden met de C02-uitstoot en fiscale aftrekbaarheid. Wie voor een zuinige auto kiest, houdt meer budget over voor andere opties. Bedrijven geven ook vaak een aanmoedigingspremie voor auto’s met een kleiner verbruik.”

Welke diploma's leiden tot een bedrijfswagen? Wie redelijk snel na het behalen van het diploma een bedrijfswagen wil, studeert best niet voor onderwijzer, historicus of architect. Informatici, ingenieurs en handelsingenieurs hebben vier kansen op tien om al in hun eerste vijf werkjaren met een bedrijfswagen rond te rijden. Opvallend is dat de informatici (korte type) bijna alle universitairen het nakijken geven. De ict-sector is het meest vrijgevig met bedrijfswagens.

MEER INFO VIND JE OP

9

30

VACATURE

CODEX ‘09

vacature.com/extralegalevoordelen


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:27

Pagina 33

Welke zijn de populairste bedrijfswagens? % van alle werknemers met een bedrijfswagen 1 Audi A4 5,80% 2 Volkswagen Golf 5,00% 3 Bmw 3xx 4,80% 4 Volkswagen Passat 4,47% 5 Opel Astra 4,01% 6 Audi A6 3,58% 7 Peugeot 30x-serie 2,76% 8 Renault Scénic 2,59% 9 Ford Focus 2,33% 10 Opel Zafira 2,25% (Bron: Salarisenquête 2008 van Vacature en K.U.Leuven)

Duitse wagens zijn nog altijd het populairst bij de Belgische leasinggebruikers. De Audi A4 staat hoog bovenaan de top, gevolgd door Volkswagen Golf en BMW 3xx. Pas op de zevende en achtste plaats vinden we Franse wagens als de Peugeot 30x-serie en de Renault Scénic. De eerste Amerikaanse wagen is een Ford op de negende plaats. Japanse auto’s komen in de top 30 zelfs niet voor.

3

Aandelenopties

Aandelenopties kunnen aangeboden worden aan alle werknemers. Meestal starten ondernemingen met een optieregeling in fasen: eerst met het kader om daarna uit te breiden naar de rest van de medewerkers. Ze kunnen ook aangeboden worden als incentive of gekoppeld worden aan prestaties. De werknemers verkrijgen op die manier namelijk een mentaliteit als zelfstandige en werken als het ware voor eigen rekening.

Optieplannen zijn voor werkgevers dé manier om werknemers aan het bedrijf te binden.

4

Pensioenfonds, groepsen ziekteverzekering

Naast de wettelijke pensioenen en de individuele verzekeringen bestaan er aanvullende collectieve verzekeringen. Die kunnen zowel gemeenschappelijk georganiseerd worden, als per sector, als individueel. Sinds 1 januari 2004 bepaalt de Wet Vandenbroucke de regels voor de aanvullende pensioenen, dat zijn de groepsverzekeringen en de pensioenfondsen, die de werknemers een aanvullend inkomen moeten verzekeren wanneer ze de pensioenleeftijd bereiken. > Een pensioenfonds wordt door het bedrijf of de sector zelf georganiseerd en is een soort spaarkas, waarin bijdrage worden gestort, met het oog op de financiering van aanvullende pensioenen van de werknemers die met pensioen gaan. > Een groepsverzekering is een verzekeringscontract door het bedrijf/bedrijfstak bij een verzekeringsmaatschappij afgesloten. Bij pensionering komt de verzekeringsmaatschappij tussen ten voordele van de gepensioneerde.Dit voordeel kan enkel worden gefinancierd door bijdragen van de werkgever en/of door bijdragen van de werknemer en kan: - ofwel het samengestelde kapitaal zijn, dat voorziet in een aanvullend inkomen bij het wettelijk pensioen (gefinancierd door werkgeverspremies en eventueel persoonlijke bijdragen) - ofwel een gewaarborgd inkomen zijn, gelijk aan een

percentage van het laatste brutojaarinkomen (of van het gemiddelde inkomen van de laatste jaren, wettelijk pensioen inbegrepen). > De gewone ziekte- en invaliditeitsverzekering betaalt niet alles terug. Een werknemer loopt het risico te worden getroffen door een langdurige ziekte of een handicap. Daarom hebben werkgevers systemen bedacht die zorgen dat een deel van de kosten van een arbeidsongeschikte werknemer wordt gedekt. Concreet betekent dat dat de onderneming een deel van de kosten voor geneesmiddelen of de geneeskundige honoraria (derde betaler) voor haar rekening neemt of voor haar personeel een ziektekostenverzekering onderschrijft.

5

Het cafetariaplan

Een cafetariaplan is een wijze van belonen waarbij de werknemer zijn arbeidsvoorwaardenpakket zelf kan aanpassen aan zijn eigen noden. Net als in een cafetaria kan je als werknemer kiezen uit verschillende mogelijkheden: een hoger loon, meer vrije

q

VACATURE

CODEX ‘09

31


COD-20090225-27_SAL (7)

q

25-02-2009

18:28

Pagina 34

tijd, meer pensioen,... Overuren kan je omzetten in vakantiedagen, in plaats van meer loon kies je bijvoorbeeld voor een bedrijfswagen. Het grote voordeel van het cafetariaplan is dat het beantwoordt aan je specifieke behoeften. Je persoonlijke situatie kan immers snel veranderen. Terwijl je als jonge starter geïnteresseerd bent in een bedrijfswagen, kies je enkele jaren later als vader van twee kinderen wellicht voor mogelijkheid tot opvang.

6

Belastingvrije bonus

Sinds 1 januari 2008 mogen werkgevers een resultaatgebonden bonus uitdelen die onder bepaalde voorwaarden volledig belastingvrij is. Dit ‘niet-recurrent resultaatgebonden voordeel’ mag niet willekeurig door de baas worden vastgesteld. Het bedrag is afhankelijk van de ondernemingsresultaten van het bedrijf of van een welomschreven groep van werknemers. Via de bonus kan de werkgever tot 2.200 euro per jaar belastingvrij uitbetalen per werknemer, en voor de werkgever is dit fiscaal aftrekbaar. W

32

VACATURE

CODEX ‘09

“IK WIL GERUST EVEN ONDER MIJN NIVEAU WERKEN” Eva Vandevivere (22) zit in haar laatste jaar klinische psychologie aan de UGent. Ze ligt nog niet wakker van financiële crisissen, werkloosheidscijfers en toekomstige werkgevers. Niet dat ze geen grote plannen heeft, maar de toekomst, dat is iets voor later. “Een beeld over mijn ideale job heb ik nog niet. Ik hou een aantal opties open. Als ik een baan zou vinden in de gezondheidszorg, zou ik daar zeker voor gaan. Aan de andere kant zie ik onderzoekswerk aan de universiteit ook wel zitten. Een derde optie is om nog verder te

studeren: ik zou dan mijn lerarenopleiding halen. Dat zou mijn diploma wat versterken.” “Het loon is niet onbelangrijk, maar ik zou wel bereid zijn om de eerste jaren als opvoeder betaald te worden. Ik wil gerust even onder mijn niveau werken, maar dan wel als psycholoog. Ik vind het belangrijk dat mijn job in de lijn ligt van mijn diploma. Als ik moet kiezen tussen een goed loon of fijne collega’s, kies ik zonder twijfel voor de sfeer.”


COD-20090225-27_SAL (7)

25-02-2009

18:29

Pagina 35

Starten onder mijn niveau, een goed idee? 2 Een job vinden en dan nog een die in het verlengde van je diploma ligt, wie droomt er niet van? Maar als die droomjob er niet meteen komt, zijn veel starters geneigd om onder hun niveau te beginnen. Een goed idee of toch beter niet?

EN” “Aan een gezinsleven denk ik ook nog niet, maar ik weet wel dat het belangrijk voor me is om naast mijn werk een stukje privéleven over te houden. Zo ben ik leidster van de scouts: dat zou ik volgend jaar graag blijven doen. Eigenlijk ben ik nog niet concreet bezig met mijn professionele toekomst: daar heb ik nog wel even tijd voor, niet?”

Stel, je hebt een masterediploma maar je vindt niet meteen een job op jouw niveau. Is het dan een goed idee om als bachelor te beginnen? “Op het eerste gezicht lijkt er inderdaad geen vuiltje aan de lucht: je hebt een job, je verdient geld en je doet ervaring op. Plus: je vult je dagen met iets nuttigs, wat voor veel werkzoekenden belangrijk is. Dat zijn vier belangrijk argumenten pro”, zegt Laurens Pays van Manpower. “Een gevuld cv komt trouwens altijd beter over dan één met hiaten: je toont dat je verantwoordelijkheden hebt en niet te beroerd bent om te werken. En dat zien werkgevers graag.” Toch wegen volgens Pays de nadelen zwaarder door dan de voordelen. “Ik zeg niet dat ik er niet in geloof. Maar ik wil er wel een kanttekening bij maken: zolang het een kortetermijnplan blijft, is er geen probleem. Het is ook logisch dat je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk wil zijn. Maar blijf het zien als iets dat je niet je hele leven gaat doen.”

Motivatieverlies Volgens Pays worden veel jongeren verblind door de zogenaamde ‘doorgroeimogelijkheden’ in het bedrijf waar ze een job onder hun niveau hebben aanvaard. Dat is echter enkel voor een beperkte groep weggelegd. Pays: “Er zijn zoveel andere parameters die meespelen waar je als werknemer geen

vat op hebt: de economische situatie, de interne politieke organisatie, etc. Daarbij zien we bij starters al na een paar maanden de motivatie en de jobvoldoening dalen. Veel van die jongeren hebben in het begin grote plannen of ideeën, maar vinden er geen gehoor voor op het werk omdat het niet in hun taakbeschrijving staat. Doorgroeien in een omgeving waarin je niet gemotiveerd wordt, is bijzonder moeilijk.” Nog belangrijker is het volgens Pays dat werkgevers er vaak niet happig op zijn om deze mensen aan te nemen. “Net omdat ze weten dat deze mensen hun motivatie snel verliezen. En omdat ze uit ervaring weten dat het meestal kortetermijnaanwervingen zijn. Daarom zijn heel wat werkgevers daar sceptisch in geworden. “ Prioriteiten, eisen, weten wat je wil, alles goed en wel, maar mogen starters nu, in tijden van economische recessie wel nog zo kritisch en selectief zijn? Pays: “Natuurlijk moeten we nu creatiever zijn dan enkele maanden geleden. Maar het is niet onmogelijk. Nu is het zelfs nog van groter belang om het hele plaatje voor ogen te houden, om op lange termijn te denken: je kan je niet permitteren om misstappen te begaan en te eindigen als een jobhopper.” W

Foto Lies Willaert D

VACATURE

CODEX ‘09

33


COD-20090225-36_OPL (4)

36

VACATURE

CODEX ‘09

25-02-2009

18:12

Pagina 36


COD-20090225-36_OPL (4)

25-02-2009

18:13

Pagina 37

OPLEIDING 3 Het aantal MBA-studenten stijgt over de hele wereld spectaculair. Steeds meer mensen voelen zich geroepen een dure MBA of Master of Business Administration te volgen. Maar wat houdt een MBA juist in? En wat brengt het je later op?

Op verkenning in MBA-land De Master in Business Administration ontstond in de VS. En nu nog is de MBA-opleiding vooral een Amerikaans gebeuren. Zakenscholen als die van Wharton en in Chicago gaan elk al ruim een eeuw mee, waardoor ze een grote voorsprong hebben op hun Europese concurrenten. Die laatsten werden meestal in de jaren zestig opgericht.

de Belgian American Educational Foundation (9 www.baef.be) terecht.

> Wat kost een MBA?

GEMIDDELDE JAARLIJKSE BRUTOLOON BIJ HET

Een MBA kost handenvol geld, maar meestal heb je de kosten na een paar jaar werken terugverdiend. Een gedegen MBA-opleiding kost hopen geld. En het prijsverschil tussen de betere opleidingen in pakweg Vlaanderen en Amerika is ook nog eens zeer groot. Hieronder vind je alvast enkele prijskaartjes. Zoals je ziet komen er naast het inschrijvingsgeld nog wat vaste kosten bij zoals huur, verzekeringen en boeken. De MBA aan Stanford is een van de duurste ter wereld. Toch hoeft geld niet meteen een spelbreker te zijn: zowat 60 procent van de Stanford-studenten ontvangt een beurs, ruim 70 procent sluit een lening af. Belgen die eraan denken om een MBA in de Verenigde Staten te volgen, kunnen voor beurzen trouwens bij

AFSTUDEREN

voor. Duke University heeft een MBA die zich op ‘Gezondheidszorg’ concentreert.

> Wat levert een MBA op? Dat een MBA aan een gereputeerde businessschool een hele meerwaarde is voor je carrière blijkt uit onderstaande cijfers.

IMD/Henley

99.998 euro

Stanford

93.000 euro

Harvard

89.140 euro

Vlerick

78.370 euro

Hoe kies je een MBA? Je hebt beslist om een MBA te volgen. Om zeker te zijn dat je de goede MBA-opleiding kiest, hou je beter rekening met een aantal factoren. > Programma's Kijk naar de specialisaties van de school en ga na of het programma bij je profiel past. Sommige scholen stellen bijvoorbeeld ‘engineering MBA's’

> Faculteit Prestige is belangrijk. Het is echter veel belangrijker dat de specialisatie van de faculteit met je persoonlijke belangstelling overeenkomt. > Methodologie Probeer met een professor of student te spreken over de onderwijsstijl van de school. Voor sommige programma's zal je veel moeten lezen, bij andere zijn presentaties en groepsseminaries belangrijker. Ga na of de lesinhoud eerder theoretisch of praktijkgericht is.

> Studentendiensten Zoek uit of diensten aangeboden worden zoals computerzalen, bibliotheken, ...

q KOST VAN EEN FULLTIME MBA Inschrijvingsgeld

Vaste kosten

24.500 euro

Tussen de 8.000 en 12.000 euro

Insead (Parijs/Singapore)

51.000 euro

Tussen de 8.000 en

Stanford (Palo Alto)

38.390 euro

tussen de 20.000 en 27.000 euro

Vlerick (Leuven/Gent)

9.000 euro

VACATURE

CODEX ‘09

37


COD-20090225-36_OPL (4)

25-02-2009

18:16

Pagina 38

Top 10 businessschools wereldwijd The Financial Times rangschikte de vijftig beste zakenscholen uit de VS, Europa, Canada, Azië, Australië en Zuid-Amerika volgens twintig criteria. Als belangrijkste criterium gebruikten ze de carrièresprong die de afgestudeerden maakten na het behalen van hun diploma. Dit is hun top 10: 9 www.wharton.upenn.edu/ 9 www.hbs.edu/ 9 www.stanford.edu/ 9 www.gsb.columbia.edu/ 9 www.london.edu/ 9 www-gsb.uchicago.edu/ 9 www.stern.nyu.edu/ 9 www.insead.edu/ 9 www.dartmouth.edu/ 9 www.mitsloan.mit.edu/

q

> Plaatsingsdienst Probeer er achter te komen of de school over een plaatsingsdienst beschikt. Lees ook de plaatsingsverslagen van de school: zijn afgestudeerden in functies beland die jou interesseren? > Duur De meeste MBA's duren twee jaar. Er bestaan echter ook versnelde ‘Executive Programs’ en ‘dual-degree programs’. Zo biedt Columbia University een ‘Summer MBA’ aan: lessen worden over drie zomers gespreid; daarnaast worden enkele vakken in de loop van het jaar gegeven. > Deeltijds versus voltijds Veel scholen richten zich tot deeltijdse studenten: avondlessen, online cursussen of televisielessen.

University of Pennsylvannia, Wharton (VS) Harvard Business School (VS) Stanford University GSB (VS) Columbia University GSB (VS) London Business School (VK) University of Chicago GSB (VS) New York University: Stern (VS) Insead (Frankrijk/Singapore) Dartmouth College: Tuck (VS) MIT: Sloan (VS)

MBA-scholen in België Ook in België bieden een aantal universiteiten en handelsscholen een MBA-programma aan. En het niveau dat daar gehaald wordt, mag best gezien worden, ook in het buitenland. Aan de top van de Belgische managementscholen staan Vlerick en Solvay. 9 www.vlerick.be

9 www.uhasselt.be

Vlerick Leuven Gent Management School 9 www.uams.be UAMS 9 www.solvay.edu Solvay Business School

LUC Diepenbeek 9 www.fbs.ac Flanders Business School - Antwerpen 9 www.ubi.edu United Business Institute

Interessante links 9 www.vacature.com/MBA 9 www.cob.ohio-state.edu/fin/oldmba.htm (nuttige informatie over het leven als MBA-student, met een overzicht van MBA-boeken en -scholen)

9 www.baef.be (Belgian American Educational Foundation)

9 www.mbainfo.com (overzicht van MBA programma's, MBA begrippen, boeken en jobs)

> Kosten Bepaal, voor je een lening aangaat, welke impact die op je toekomst zal hebben. Informeer je over beurzen en andere vormen van financiële steunprogramma's.

38

VACATURE

CODEX ‘09

9 www.oubs.nl (Open University Business School, afstandsonderwijs voor een MBA)

9 www.euromba.org (Euro MBA, informatie over een Europese MBA)

9 www.efmd.be (EFMD, European Foundation for Management Development)


COD-20090225-36_OPL (4)

25-02-2009

18:16

Pagina 39

Een extra diploma:

puur goud voor mijn carrière?

3 Veel jongeren die vandaag een universitair diploma halen, stellen hun intrede op de arbeidsmarkt graag nog enkele jaren uit. Ze trekken naar het buitenland of ze kiezen voor een bijkomende opleiding. Een slimme zet?

“Nee, een extra basisdiploma levert niet altijd een betere job of een hoger loon op”, begint professor Luc Sels van de onderzoeksgroep Personeel en Organisatie van de K.U.Leuven. “Denk er dus goed over na wanneer je nog een basisopleiding overweegt.” Volgens Sels en zijn team luidt de regel: hoe gespecialiseerder het diploma, hoe meer het bijdraagt tot een goed betaalde job. Een tweede universitaire diploma van hetzelfde niveau levert gemiddeld gezien dus relatief weinig op. Iemand met een master in de Sociologie en een master in de Letteren zal niet noodzakelijk meer verdienen dan iemand die enkel een master in de Sociologie haalde. Het gaat erom dat je je verticaal specialiseert en niet horizontaal uitbreidt. Onderzoeker Dave Stynen: “Voor de meeste jobs in het bedrijfsleven hebben rekruteerders een aantal voorkeursdiploma’s in gedachten. En ik heb niet het gevoel dat je anders zal behandeld worden als je bovenop je diploma Toegepaste Economische Wetenschappen een extra Sociologie-diploma kan voorleggen. Het zou dus interessant zijn om mensen te volgen die eerst een tijdlang werken en daarna pas een twee-

de diploma halen. We zouden ons dan kunnen afvragen of dat een ander effect zou geven.” Een ander verhaal krijg je met de master-na-masteropleidingen, de echte specialisatiejaren: “Daar merken we wél zeer positieve effecten. Neem nu dat iemand die Financiering als afstudeerrichting volgt daarna nog een master-na-master in de financiële economie begint: die student zal in de goedbetaalde expertenjobs belanden. Veel hangt dus af van je faculteit, je opleiding, hoe je de verschillende opleidingen combineert en de schaarste in je sector.”

ven kijkt men namelijk naar het niveau veeleer dan naar de inhoud van het diploma. In principe moet één universitair diploma volstaan om aan een goede eerste job te raken. Vaak kan je dan, in overleg met de werkgever en vanuit je eerste beroepservaring, veel gerichter nog een extra opleiding volgen. Wie twijfelt kan beter in de zomermaanden al intens beginnen solliciteren. De feedback daarop zal je meteen duidelijk maken of je nog extra bagage moet verwerven.

Eén diploma volstaat Als je uiteindelijk beslist om verder te studeren, doe het dus niet omdat je je nog niet klaar voelt voor de arbeidsmarkt of omdat je nog geen zin hebt om te werken. Kies er enkel voor als je een duidelijk carrièretraject voor ogen hebt en die opleiding daarvoor ook onmisbaar is. Want volgens de onderzoekers kan zo’n tweede diploma zelfs een omgekeerd effect hebben. Voor heel wat jobs in het bedrijfsle-

Als je beslist om verder te studeren, doe het dan niet omdat je nog geen zin hebt om te werken.

Als je alles goed op een rijtje hebt gezet, start dan je zoektocht bij de hogescholen en universiteiten. Die bieden de beste kwaliteitsgaranties voor opleidingen. Hou er wel rekening mee dat ze meestal duurder zijn dan de initiële opleidingen.

Interessante links: 9 www.ehsal.be 9 www.ua.ac.be 9 www.vlekho.wenk.be

VACATURE

CODEX ‘09

39


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:06

Pagina 40

“Je moet je werk helemaal zélf organiseren, dat was het moeilijkste.” ANNELIES VERMEERSCH (24), MARKET DEVELOPER LIFE SCIENCES BIJ HET GENTSE CHEMIEBEDRIJF TAMINCO

HOE VERLIEPEN JOUW EERSTE WERKWERKEN?

40

VACATURE

CODEX ‘09

“Ik werk sinds augustus 2008 bij chemiebedrijf Taminco, een maand nadat ik officieel afstudeerde als bio-ingenieur. Mijn taak bestaat erin te peilen naar hoe bestaande of nieuwe producten het op de markt zullen doen. Momenteel verken ik de markt voor een product tegen schimmels op bananen. Voor het werk reis ik veel naar Latijns-Amerika. De eerste dag op het werk was zeer boeiend, maar ook vermoeiend. Ik ben hier aangenomen als starter, terwijl ze eigenlijk op zoek waren naar iemand met een aantal jaren ervaring. Dat men zoveel vertrouwen heeft

in mij, doet deugd. Ik kreeg meteen een eigen computer en mocht me inlezen in allerhande informatie. Dat was wel het moeilijkste, die eerste maanden: je moet je werk helemaal zélf organiseren. Dus je moet zelf met ideeën aandraven en initiatief tonen. En het is natuurlijk ook totaal anders dan studeren. Werken vind ik leuker: je hebt je weekends en avonden vrij en je brengt een meerwaarde in het bedrijf of aan het project. Dit geeft me meer voldoening dan een goed examen.” Foto Isabel Pousset D


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:07

Pagina 41

AAN DE SLAG

Hoe overleef ik de eerste werkweken? 3 Het is gelukt: je hebt je eerste contract op zak. Nu kan het serieuze werk beginnen en moet je je gaan bewijzen. Ga je meteen voluit of kijk je liever eerst de kat uit de boom? Zes tips om indruk te maken.

1

Toon leergierigheid en kijk goed om je heen: hoe pakken collega’s het aan? Als je veel vragen stelt en interesse toont, leer je snel veel over het bedrijf. Maar overdrijf ook niet, zodat anderen je geen zeur gaan vinden.

2 3 4 5 6

Zoek een coach. Stap op een ervaren collega af en vraag of hij of zij je op weg helpt. Een coach of mentor kan je integratie vergemakkelijken. Leer je collega’s kennen. Maak een boekje waarin je alle namen noteert van wie belangrijk is in het bedrijf. Je maakt een goede indruk als je snel alle namen onder de knie hebt. Durf om hulp vragen als je iets niet weet. Liever dat dan alles in het honderd te laten lopen. Vraag om feedback. Zo weet je of je goed bezig bent. Ontwikkel geen sterallures. Besef dat je nu op het werk bent en niet meer op school. Je hebt een contract getekend dat bepaalt hoeveel uren je per week werkt en waar je je aan moet houden. Probeer de filosofie van de werkomgeving te begrijpen en te absorberen. Een zekere discretie is nodig.

hoe goed je nu ook bent bij AXA groei je een leven lang AXA heeft voor jou talloze interessante uitdagingen en reële perspectieven in petto. En wat dacht je van een uitgebreid opleidingsaanbod, soepele uren en een sympathieke werksfeer, om maar wat te noemen. Wil jij de ladder op in de bank- of verzekeringssector? Waarom hebben wij jouw cv dan nog niet? Stuur hem vandaag nog naar www.axa.be/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

41


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:09

Pagina 42

HOE VERLIEPEN JOUW EERSTE WERKWERKEN? “Ik ben in september 2008 bij Siemens begonnen. Ik had mijn eindwerk in samenwerking met Siemens gemaakt en ik was hier al verschillende keren over de vloer gekomen. Ik wist na mijn studies niet echt wat ik wilde doen. Als schoolverlater is het niet gemakkelijk om een duidelijk beeld van je professionele toekomst te geven. Na enkele sollicitatiegesprekken bij Siemens wist ik gelukkig al wat meer. De hr-afdeling bood me een functie aan die bij mijn profiel aansloot.” “De eerste weken was het wel wat zoeken. Dat is normaal denk ik, het is hier ook zo groot (lacht). Je moet uitpluizen hoe het hier in elkaar zit en je collega’s leren kennen. In het begin was het wat beangstigend: ze houden je handje niet vast. Dat was wel wennen. Gelukkig had ik een collega die hier ook net begon en kon ik veel met hem bespreken. Ook het feit dat je in een team werkt, was aanpassen: het is niet altijd even gemakkelijk om je draai te vinden, laat staan om alle namen van je collega’s te onthouden (lacht). Hier op Siemens werken bovendien veel Franstalige werknemers. Zeker in het begin was de taalbarrière echt groot. Maar na twee weken was ik al goed aangepast en mocht ik zelfs al mee werven bezoeken. Het is een totaal ander leven dan toen ik studeerde. Ik heb nu verantwoordelijkheden, moet elke dag op tijd op het werk zijn en wat ik aflever, moet afgewerkt en in orde zijn. Je kan het leven niet meer als een evidentie zien.” Foto Isabel Pousset D

42

VACATURE

CODEX ‘09

“Na twee weken was ik al goed aangepast en mocht ik al mee werven bezoeken.” MATHIAS VAN MARCKE (22), PROJECTMANAGER HARDWARE BIJ SIEMENS IN HUIZINGEN


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:08

Pagina 43

uitdagingen hebben we al jouw CV nog niet AXA heeft voor jou talloze interessante uitdagingen en reĂŤle perspectieven in petto. En wat dacht je van een uitgebreid opleidingsaanbod, soepele uren en een sympathieke werksfeer, om maar wat te noemen. Wil jij de ladder op in de bank- of verzekeringssector? Waarom hebben wij jouw cv dan nog niet? Stuur hem vandaag nog naar www.axa.be/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

43


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:09

Pagina 44

3 Wanneer kan je een welverdiende vakantie opnemen? En wat moet je doen als je je ontslag indient? We zetten je belangrijkste rechten en plichten op rij voor een vlekkeloze start.

Wat zijn mijn rechten > Hoe lang duurt mijn proefperiode? Je ziet je nieuwe job helemaal zitten maar toch ben je nog wat onzeker. Zal je het wel aankunnen? Ook je werkgever zit nog met de nodige twijfels, want hij moet tenslotte nog overtuigd worden van je capaciteiten en talenten. Precies om deze redenen werd de proeftijd in het leven geroepen. De proeftijd geeft beide partijen de mogelijkheid om de nieuwe functie te evalueren. Valt het resultaat niet mee, dan kan je er zonder al te veel rompslomp onderuit. De wet bepaalt minimum- (1 maand) en maximumgrenzen (6 of 12 maanden, afhankelijk van het jaarloon) voor de duur van de proefperiode. Daartussen kunnen partijen de duur vrij overeenkomen. Een proefperiode is eenmalig. Verlenging is niet mogelijk. Klikt het niet met je werkgever of voel je je niet goed in je job, dan kan het contract tijdens de proefperiode gemakkelijk worden opgezegd. De opzeggingstermijn bedraagt zeven kalenderdagen en gaat in op de dag na de dag van kennisgeving.

> Wat als ik na mijn proefperiode ontslag neem? Eens je overtuigd bent van je voornemen, licht je je directe baas in. In eerste instantie gebeurt dat meestal mondeling. Overloop op voorhand wat je zal zeggen. Je baas zal waarschijnlijk informeren naar de redenen van je ontslag en naar je nieuwe job. Bepaal wat en hoeveel je wilt prijsgeven. In principe dien je je ontslag niet te motiveren. Gewoon mondeling aan je baas vertellen dat je wilt vertrekken, volstaat niet. Je opzegging geldt pas wan-

44

VACATURE

CODEX ‘09

neer hij gebeurt via aangetekende brief, via gerechtsdeurwaarderexploot of via persoonlijke overhandiging van een opzeggingsbrief van de werknemer aan de werkgever. Belangrijk is dat de schriftelijke opzegging de begindatum en de duur van de opzeggingstermijn vermeldt. Gebeurt dit niet dan is de opzegging nietig, maar het ontslag blijft wel bestaan. Met andere woorden op dat moment wordt het schrijven beschouwd als een onmiddellijke verbreking. De opzeggingstermijn voor bedienden hangt samen met het brutojaarloon. Men houdt rekening met het lopend loon, het dubbel vakantiegeld, de eindejaarspremie en andere voordelen (bv. maaltijdcheques, groepsverzekering, privĂŠgebruik firmawagen/gsm,... ). Hoeveel maanden je opzegtermijn duurt, kan je berekenen op vacature.com/opzegwijzer

> Wat als ik na mijn proefperiode ontslagen word? Ook wanneer je ontslagen wordt, moet je werkgever de opzeggingstermijn respecteren. Maar in het merendeel van de gevallen zal de werkgever je die termijn niet laten afmaken en moet je dus niet meer komen werken. Je krijgt een opzegvergoeding die gelijk is aan het loon dat je zou verdienen als je wel zou komen werken. Welke ontslagvergoeding je krijgt, kan je berekenen op vacature.com/opzegwijzer

> Betaalt de werkgever mijn woon-werkverkeer? Een werkgever kan een bijdrage doen in de onkosten die werknemers maken om zich van hun woonst naar hun werk te verplaatsen. Neem je je eigen wagen, dan


COD-20090225-40_ADS (6)

25-02-2009

18:10

Pagina 45

en mijn plichten? is hij niet verplicht dat te doen. Doet hij het toch, dan moet de afstand tussen woning en werkplek ten minste 5 kilometer bedragen. Neem je het openbaar vervoer, dan draagt de werkgever verplicht zijn steentje bij.

> Hoeveel vakantiedagen heb ik? Een jaarlijkse vakantie van vier weken (20 dagen in het vijfdagenstelsel, 24 dagen in het zesdagenstelsel) is niet voor iedereen weggelegd. Je moet gewerkt hebben in het vakantiedienstjaar onder het werknemersstatuut en je moet onderworpen geweest zijn aan de Belgische RSZ-reglementering, sector jaarlijkse vakantie. Het vakantiedienstjaar is het kalenderjaar dat aan het vakantiejaar voorafgaat. De geleverde prestaties in 2008 bepalen bijgevolg je vakantierechten in 2009, a rato van twee vakantiedagen per volledig gewerkte maand. Voor jongeren werd de jeugdvakantie in het leven geroepen. Ben je nog geen 25 jaar en heb je in de loop van het vakantiedienstjaar ten minste een maand als loontrekkende gewerkt, dan heb je recht op jeugdvakantiedagen, in totaal vier weken, vergoed door de RVA met jeugdvakantie-uitkeringen.

> Wanneer krijg ik vakantiegeld? - Vakantiedagen (het enkelvoudig vakantiegeld) voor bedienden worden op het moment van opname betaald. Je loon loopt dus gewoon door. - Het dubbel vakantiegeld, 92 procent van het maandloon, moet in principe uitbetaald worden op het moment dat de hoofdvakantie wordt opgenomen. In

de praktijk kiezen veel bedrijven om praktische redenen voor één uitbetalingstijdstip, bijvoorbeeld samen met de loonberekening van de maand mei. - Neem je ontslag, dan moet de werkgever het vakantiegeld afrekenen op het ogenblik dat je uit dienst gaat. Het vervroegd vakantiegeld bedraagt 15,34 procent van het loon van het lopende kalenderjaar. Het saldo vakantiegeld bedraagt 15,34 procent van het loon van het vorige kalenderjaar, maar moet slechts worden berekend voorzover de bediende zijn vakantierechten nog niet heeft genoten.

wij dagen je uit om ons uit te dagen met je kandidatuur AXA heeft voor jou talloze interessante uitdagingen en reële perspectieven in petto. En wat dacht je van een uitgebreid opleidingsaanbod, soepele uren en een sympathieke werksfeer, om maar wat te noemen. Wil jij de ladder op in de bank- of verzekeringssector? Waarom hebben wij jouw cv dan nog niet? Stuur hem vandaag nog naar www.axa.be/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

45


COD-20090225-46_ANOLAERTS (1)

25-02-2009

17:43

Pagina 46

“Die van de jaren 80 willen alles: een auto én 2.000 euro netto”

An Olaerts D

Die van de jaren 80 kunnen sms'en met twee duimen tegelijk. En daarmee is alles gezegd. Die van de jaren 80 hebben nooit een enkel verstuikt op een Lolobal. Ze hebben geen prinsessen bevrijd uit de armen van Donkey Kong. Chevignon verwarren ze met Franse kaas. Sue Ellen klinkt hen in de oren als een merk van inlegkruisjes. Ze mochten niet op sportkamp omdat het sportbos in de jaren negentig vol kinderlokkers zat. In de plaats daarvan zijn ze in het zesde leerjaar op sneeuwklas geweest omdat in de bergen geen ritselende struiken staan. Van de Loco-doos hebben ze nooit gehoord. Ze keken naar Postbus X, verzamelden prentjes van de Power Rangers en draaiden hun moeders de koppijn aan de Samsonrock. Ook al doen ze nu alsof Kurt Cobain de vlag is die hun lading dekt. Ze doen maar, die van de jaren 80. Een troef op de arbeidsmarkt zijn ze niet. Die van de jaren 80 hebben hun thesis bijeengeplakt of zijn daarmee doende. Ze hebben namelijk internet op kot. Ze zijn daarbij zodanig op zichzelf dat ze geloven dat ze de enigen zijn die Google gebruiken. Ze copypasten zonder schroom, hoeven ook geen geld meer te sparen om naar de Brabo te gaan voor cd's. Die van de jaren 80 sleuren alles van internet. Bij Copy 2000 zie je die van de jaren tachtig niet meer. De kopies van de kopies van de kopies van de examenvragen zijn verdwenen. De vragen staan voortaan gewoon op het forum van Ekonomika, met de oplossingen erbij. Die van de jaren 80 hebben trouwens allemaal een gsm. Die hoeven tijdens de examens niet aan te schuiven bij

46

VACATURE

CODEX ‘09

een telefooncel om het medelijden van hun moeder op te wekken. Ze lopen ook niet alle deurbellen af om te weten of er iemand thuis is. Die van de jaren 80 msn'en voor ze uitrukken. En eten in de Alma doen ze niet, want ze hebben kookplaten op hun kamer en een ijskast vol lasagne Come a Casa. Of ze gaan naar de Mexicaan. Big fucking deal, zeggen die van de jaren 80. Het kan ze niet schelen dat ze bedorven zijn. En de bazen maar klagen. Dat ze niemand vinden. Dat ze alleen maar cv's krijgen met spelfouten en leugens. Dat die van de jaren 80 soms zelfs vergeten om de naam van het bedrijf te copypasten in hun brieven. Soms sturen ze zelfs helemaal niks op, mailen ze gewoon hun gsm-nummer door naar de hr-manager. En als ze op gesprek komen, die van de jaren 80, dan willen ze alles tegelijk: een bedrijfswagen, een HTC, een MacBook en 2000 euro netto. Verder onderhandelen ze over groepsverzekeringen, willen ze glijdende uren die niet verder glijden dan zes uur en staan ze op vier weken vakantie in juni omdat ze dan buiten het seizoen kunnen gaan trekken in Laos. Daarnaast moet de job afwisselend zijn. Die van de jaren 80 willen ruimte voor creativiteit en zelfstandigheid, maar dan zonder stress of onzekerheid. En anders sms'en ze tijdens het sollicitatiegesprek nog dubbelduimig: “:-C, jb=nx 4me, hrbtsj trwns ##:-( , ^ ur (_!_), BHss” Waarmee die van de jaren 80 willen zeggen: “Bwerk, de job is niks voor mij. De bitch van hr heeft trouwens een vettige kop. Up your ass. Ben hier weg.” En dan zijn die van de jaren 70 gechoqueerd. D


template fiches NEW

25-02-2009

16:30

Pagina 47

Deze ondernemingen hebben

>

boeiende carrières voor jou in petto

VACATURE

CODEX ‘09

3


template fiches NEW

25-02-2009

16:45

VACCOM_2252_INTERACTIVE ADV CODEX PANO

Pagina 96 24-02-2009

16:42

Pagina 1

K d

S S R

B V

K


template fiches NEW

25-02-2009

16:46

Pagina 97

Straks zet je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt. Daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres! Surf eerst naar Vacature.com en start jouw carrière gewapend met de beste tips en alle actuele info. Registreer je meteen op mijn.vacature.com en ontvang vacatures op maat, rechtstreeks in jouw mailbox. Bovendien zijn honderden bedrijven nu actief op zoek naar jouw profiel. Plaats dus snel je cv op Vacature.com, ook al heb je nog geen of weinig werkervaring, en word zelf gecontacteerd. Kortom, het grootste jobaanbod en alles over jouw carrière vind je op Vacature.com!

Erkend Bureau Vacature VG. 1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Klaar voor de ultieme test?


template fiches NEW

24-02-2009

15:41

Pagina 48

Je behaalt binnenkort je masterdiploma in ICT? Dit boeiende opleidingstraject bereidt je voor op een van de volgende startfuncties:

Dan is het KBC ICT Master Traineeship echt iets voor jou! Als afgestudeerde master volg je bij KBC ICT Services samen met andere starters een uitgebreid opleidingsprogramma. Dat traject omvat een intensieve opleiding van één jaar die zowel intern bij KBC als extern bij onze opleidingspartners wordt gegeven. Hierbij krijg je de kans je verder te ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak en leer je de KBC-groep van binnenuit kennen.

Functional analyst: Als functional analyst analyseer je binnen het projectteam de behoeften van de gebruikers en zet je ze om in een praktisch uitwerkbaar functioneel model voor een applicatie. (Locatie: Brussel, Leuven, Gent)

80

80

70

70

60

60

50

Technical designer: Als technical designer draag je de verantwoordelijkheid voor het technische ontwerp van de nieuwe toepassingen. Je legt de fundamenten waarop de developers voortbouwen. (Locatie: Brussel, Leuven, Gent)

40

Application engineer: Als application engineer ben je volledig verantwoordelijk voor je systeem waarbij je een interessante mix van taken uitvoert. Door overleg met de eindgebruikers zorg je ervoor dat toepassingen mee evolueren met hun omgeving en te allen tijde blijven voldoen aan de technische en functionele vereisten van de business. (Locatie: Brussel, Leuven, Gent) 50

30

40

20

10

0

10

System engineer: Als system engineer ben je verantwoordelijk voor het beheer van een deel van de infrastructuur of van de toepassingen die erop draaien in een van de volgende domeinen: Mainframe, Open Systemen, Netwerken, Telecommunicatie en Middleware. (Locatie: Brussel, Leuven, Mechelen)

A3

A2 E5

20

21

21 11

Afhankelijk van je persoonlijke ambities en prestaties kun je doorgroeien naar senior technical designer, senior functional analyst, senior system engineer, project leader, business analyst, enz.

30

40

20

50

30

60

80

50

70

40

60

Het ICT Master Traineeship gaat van start op 16 september 2009.

70

80 0

Interesse? Zit je boordevol ambitie en heb je zin om een boeiende carrièrereis te maken? Boek dan snel je carrièrereis op www.kbcworld.be of stuur je cv naar ictjobs@kbc.be. Meer informatie over specifieke functies en bestemmingen vind je op www.kbcworld.be.

Een onderneming van de KBC-groep

KBC rekr ICT-codex290x220.indd 1

2/12/09 5:10:59 PM


template fiches NEW

24-02-2009

15:42

Pagina 49

Ontdek de wereld van KBC. Maak een ongelooflijke carrièrereis als ICT’er.

50

70

60

80

80

70

KBC is een geïntegreerde bank-verzekeraar voor hoofdzakelijk retail-, kmo- en privatebankingcliënten. De groep bekleedt vooraanstaande posities op zijn thuismarkten in België en Centraal- en Oost-Europa, waar de focus ligt op retailbankverzekeren, vermogensbeheer en diensten aan bedrijven.

60

Het high-techcontinent van KBC-World is ongetwijfeld ICT. Het is een van de grootste ICT-organisaties in België. 2000 carrièrereizigers vestigden zich in België in ICT. In Centraal-Europa zijn dat er 1 400 en in India 30 Wie in ICT verblijft, bepaalt mee hoe de technologie 300. van morgen eruitziet. De verschillende continenten van KBC-World komen hier aankloppen voor de volledige ontwikkeling en ondersteuning van de meest geavanceerde applicaties. 40

20

50

40

Om de verdere internationale expansie van KBC-World en het externe dienstenaanbod te ondersteunen, wil ICT extra, gepassioneerde carrièrereizigers aantrekken. Je kan aan de slag gaan in onze kantoren te Brussel, Leuven, Mechelen of Gent. Je krijgt een uitdagende technische of functionele baan, om je daarna inhoudelijk te specialiseren of een leidinggevende weg in te slaan.

10

30

Interesse? Vo or me er inf or ma t ie k un je sur f en naar www.kbcworld.be of solliciteer onmiddellijk door je cv en motivatiebrief te sturen naar ictjobs@kbc.be.

0

10

A3

A2 E5

20

21

21 11

10

30

40

20

50

60

80

50

70

40

60

30

70

80

KBC rekr ICT-codex290x220-Bis.indd 1

VACATURE

CODEX ‘09

5

Een onderneming van de KBC-groep

2/12/09 5:08:09 PM


template fiches NEW

a

24-02-2009

11:34

Pagina 50

ACCENT Wie zijn we? Accent Jobs For People is met zijn 118 kantoren de snelstgroeiende uitzendorganisatie in België en overkoepelt verschillende gespecialiseerde kantoren zoals Accent Select Services (kaderleden en bedienden) en Accent Industry Services (arbeiders en technische medewerkers). Onze Accenters behoren tot de absolute top in hun domein. Dit door hun onvoorwaardelijke inzet, door hun talent, maar ook door een stevig levenslang opleidingsprogramma, veel communicatie en onze sprankelende Accent sfeer! Niet voor niets verkozen onze eigen medewerkers ons nu al 6 jaar op rij tot Beste Werkgever. Als eerste Belgisch uitzendbedrijf hebben we de stap gezet naar het buitenland met vestigingen in Nederland, Spanje, Frankrijk, Slowakije en Italië. Komende jaren staan ook nog verschillende andere Europese landen op het programma. En in België openen we in 2009 nog eens 40 nieuwe kantoren.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Uitzendarbeid met optie op een vast contract Sector : Uitzendarbeid, selectie en rekrutering Moederbedrijf : Accent Jobs For People Locatie headquarters : Roeselare, België Aantal personeelsleden in België : 488 Aantal personeelsleden wereldwijd : 607 Vestigingen : 155 3 België :118 3 Buitenland : 37 (21 Nederland ,11 Spanje, 3 Frankrijk, 1 Italië & 1 Slovakije) Omzet België : 168 miljoen Euro Omzet wereldwijd : 204 miljoen Euro

Zoek je een job als vertegenwoordiger of marketeer, fiscaal expert of ingenieur, account manager of – wie weet – een job bij ons? Bij Accent krijg je elke dag de keuze tussen duizenden jobs uit alle secotren en alle regio’s van het land. Accent beidt als enige speler uitzendjobs optie vast, met garantie. Alle jobs in ons aanbod bieden dus uitzicht op een vast contract. Want als het klikt mag het blijven duren natuurlijk. Daarnaast bieden we je de garantie dat wij blijven zoeken om je de job van jouw leven te bezorgen.

Loopbaanperspectieven Het volledige Accent team staat voor je klaar om jouw carrière in de hoogste versnelling te doen starten. We bezorgen je een job waar je jouw talenten ten volle kan ontwikkelen.

Gezochte profielen

Solliciteren

Voor onze klanten zijn wij voortdurend op zoek naar alle profielen: schoolverlaters, bachelors, masters en A2 profielen.

Wil je snel de job vinden die jou op het lijf geschreven staat? Bel dan naar het nummer 051/460.500 of schrijf je onmiddellijk online in op onze website www.accent.jobs.

Bij Accent zelf zoeken we optimisten, durvers en natuurtalenten om ons commercieel netwerk te versterken.

Uitzendjobs optie vast, met garantie.

VG.13/BUO - B-AA07.005 - W.RS.040

50

VACATURE

CODEX ‘09


24-02-2009

11:35

Pagina 51

091059

template fiches NEW

Bol het af... ( naar je eerste job )

Accent geeft een wagen weg. Je studeert dit jaar af en je wil een carrière in de hoogste versnelling? Kom je inschrijven bij Accent, teken voor 1 september 2009 je eerste arbeidscontract en maak kans op een auto. Een ultramoderne stadswagen die je vlotjes en zonder ergernissen door het drukke jobverkeer manoeuvreert. Richting een

Uitzendjobs optie vast, met garantie.

091059 ACCENT ADV SCHOOLVERLATERS.indd 1

VACATURE

51

W.RS.040

fantastische job, natuurlijk. Meer info? Plankgas naar www.accent.jobs

CODEX ‘09 www.accent.jobs

16-02-2009 16:20:30


template fiches NEW

a

24-02-2009

11:41

Pagina 52

AXA Wie zijn we? De AXA Groep is één van de wereldleiders in verzekeringen en financiële diensten. AXA wil uw partner zijn doorheen de verschillende etappes van uw leven via een financiële bescherming op maat. Inzake verzekeringen, bank en beleggingen. Voor u als particulier of als onderneming. Wij bieden u een levenslange begeleiding aan met geschikte oplossingen voor elke mogelijke situatie : - voor de bescherming van uw goederen (auto, woning) - voor de bescherming van uw leven (sparen, beleggen, pensioen).

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: bank & verzekering

Wij hebben functies voor iedereen. Je krijgt de mogelijkheid om on-the-job te leren, maar daarnaast ook ons uitgebreid opleidingsaanbod te genieten. Dit alles met ondersteuning van meer ervaren collega’s en in een goede teamgeest. Voor ongeveer de helft van onze nieuwe medewerkers zijn wij de eerste werkgever.

Sector: bank- en verzekeringswezen Moederbedrijf: AXA Locatie headquarters: Parijs Aantal personeelsleden in België: 6300 Aantal personeelsleden wereldwijd: meer dan 170.000 Vestigingen: I België: grootste vestigingen zijn gelegen in Brussel, Antwerpen en Leuven I Buitenland: aanwezig in de verschillende werelddelen Omzet België: 5 miljard euro in verzekeringen en 21,3 miljard euro balanstotaal voor de bank

AXA biedt een waaier van verscheidene functies aan: beheerdersfuncties (schadebeheerder, productiebeheerder, beheerder leven, ...), commerciële-, juridische-, informaticajobs, ... Wens je een duidelijke kijk op de AXA jobs? Bezoek dan onze jobsite op www.axa.be. Voorziene aanwervingen : AXA werft een 300-tal nieuwe medewerkers aan.

Omzet wereldwijd: 94 miljard euro

Loopbaanperspectieven AXA wil zorgen voor de ontwikkeling van zijn medewerkers door hun prestaties te verbeteren, hun persoonlijke ontwikkeling te garanderen en de tevredenheid van de klanten te vergroten. Loopbaanperspectieven buitenland: Met de nodige ervaring en vaardigheden op zak kan je ruimere horizonten ontdekken. AXA is immers een internationaal bedrijf met vestigingen verspreid over heel de wereld.

Gezochte profielen

Solliciteren

We zijn geïnteresseerd in: Bachelors financie- en verzekeringswezen, boekhouden, rechtspraktijk, informatica, bedrijfsbeheer, enz. Regenten wiskunde en exacte wetenschappen. Masters economische richtingen, wiskunde, informatica, exacte wetenschappen, rechten, handelsingenieurs, burgerlijk ingenieurs, actuarissen, enz. Komt jouw CV overeen met het profiel van een vacature dan start de selectieprocedure. Om even je veelzijdige geest door te lichten en een blik te werpen op je capaciteiten. Iemands persoonlijkheid staat bij ons centraal. Daarom bestaat de procedure voornamelijik uit interviews en leuke assessmentopdrachten.

Adres: Vorstlaan 25, 1170 Brussel

Talenkennis : Nederlands of Frans.

52

Contacteer: Sophie Peeters Tel: 02 678 66 46 Fax: 02 678 66 86 Email: sophie.peeters@axa.be

www.axa.be/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

axa_codex_fiche2009.indd 1

16-02-2009 11:51:05


25-02-2009

15:23

Pagina 053

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

template fiches NEW

Elke week boeiende uitdagingen bij aantrekkelijke ondernemingen. ONTDEK ZE GRATIS, IN VACATURE MAGAZINE Binnenkort afgestudeerd als master of bachelor? Vacature wijst je de weg en zet je sterker in je schoenen. Ontdek wekelijks hoe Vacature je coacht bij de start en de verdere uitbouw van je carrière. Gratis verkrijgbaar in 4000 krantenwinkels, FNAC, Standaard Boekhandel, Carrefour, Delhaize, Relay Shops, in treinstations van de hoofdstedelijke agglomeraties, in de Press Shops, Vlerick Leuven Gent Management School, Ehsal, UAMS, Vlekho. Abbonees van De Tijd, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen ontvangen Vacature automatisch.


template fiches NEW

c

24-02-2009

11:41

Pagina 54

CARREFOUR BELGIUM Wie zijn we? Carrefour Belgium is de leider van de handel in België. Het bedrijf stelt vandaag meer dan 15.500 mensen tewerk in de 3 verschillende formaten: de Carrefour-hypermarkten, de GB-supermarkten en de Express buurtwinkels. De klanten de breedst mogelijke keuze aan de scherpste prijzen bieden, tegemoet komen aan zijn/haar wensen en het bieden van oplossingen vormen de kerndoelstellingen van de in totaal ruim 625 verkooppunten van het bedrijf. Carrefour Belgium maakt deel uit van de Groep Carrefour, wereldwijd de tweede grootste distributiegroep met zo’n 15.000 winkels en meer dan 500.000 medewerkers in 30 landen, verspreid over 3 continenten.

Facts & Figures

Functieaanbod

Aantal personeelsleden in België: 15.500 Aantal personeelsleden wereldwijd: ruim 500.000 Vestigingen: I Carrefour: 57 I GB: 378 I Express: 191 Omzet België: 5,370 miljard euro in 2007 Omzet wereldwijd: 102,442 miljard euro in 2007

Jonge professionals in zowel Finance als Winkelmanagement. Winkelmanagement bestaat uit een doorgedreven operationele opleiding in verschillende winkels zowel op technisch als management vlak en deelname aan verkoopgerelateerde projecten. Finance bestaat uit een jaar met missies van telkens drie maand in Boekhouding, Thesaurie, Beheercontrole winkel en goederen.

Voorziene aanwervingen: 15

Loopbaanperspectieven Voor mensen die van aanpakken weten en verantwoordelijkheden durven nemen, is er bij Carrefour Belgium altijd plaats. Wij zorgen voor continue vorming en juichen alle initiatieven toe. Omdat we zo veel verschillende functies binnen ons bedrijf hebben, kunnen we onze belofte over een afwisselende carrière ook gemakkelijk nakomen.

54

Gezochte profielen

Solliciteren

Finance: Pas afgestudeerde masters die flexibel, leergierig en analytisch ingesteld zijn, goed kunnen organiseren en vlot communiceren. Winkelmanagement: Pas afgestudeerde masters die een uitgesproken interesse tonen in verkoop en management, een commerciële feeling bezitten, graag werken in teamverband en vlot communiceren.

www.carrefour.eu/jobs

VACATURE

CODEX ‘09


template fiches NEW

24-02-2009

11:42

Pagina 55

Tom

Lut

Chris

Yamina

Stéphane

Elise

Rekkenvuller

Kassierster

HR Manager

Financial Controller

Winkeldirecteur

Supply Coordinator

Joris

Mo

Mai

Marie

Anne

Philippe

Aankoper

Bakker

Verkoopster

Marketing Assistant

Afdelingsmanager

Beenhouwer

Versterk ons team met je spirit. Lekker vers brood is één van de vele dingen waarvoor klanten op ons kunnen rekenen. Dichtbij huis, budgetvriendelijk en met ruime openingstijden. Om die belofte waar te maken, bakken we meer dan 3 miljoen broden per week, die dagelijks vers in een van onze 600 winkels liggen. Kom werken bij Carrefour. Want bij ons kan je kiezen. Je krijgt een boeiende job bij de leider van de handel in België en de nummer 2 wereldwijd. Mét een degelijke opleiding en de unieke kans om je talenten te ontwikkelen in een stimulerende omgeving waar teamspirit het verschil maakt.

Bekijk al onze vacatures op www.carrefour.eu/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

55


template fiches NEW 060220codex nl.qxd:n

c

24-02-2009 12/02/09

11:44 15:23

Pagina 56 Page 1

COLRUYTGROUP Wie zijn we? De Groep Colruyt: veel meer dan een supermarkt! Om de producten in de rekken te krijgen, dient er achter de schermen van de winkel heel wat te gebeuren. Daarom heeft de Groep Colruyt o.a. haar eigen technologie- en IT-bedrijven en centrale diensten (zoals een eigen personeelsdienst, een eigen drukkerij, de dienst boekhouding, de afdeling marketing, enz.). Naast de Colruyt-winkels omvat de Groep Colruyt ook nog verschillende andere winkelformules, zoals OKay, Bio-Planet, DreamLand, DreamBaby en Spar Retail.

Facts & Figures Onze activiteiten : Voor elk wat wils Sector : Distributie Moederbedrijf : Colruyt Locatie headquarters : Halle Aantal personeelsleden in België : 18216 Aantal personeelsleden wereldwijd : 20338 I Bedienden: 13840 I Arbeiders: 4376 Vestigingen : I België : winkels verspreid over het hele land I Buitenland : Frankrijk, Luxemburg en India Omzet België : 5,67 miljard €

Functieaanbod

Neem een kijkje op www.colruyt.be/jobs voor het meest recente overzicht van onze vacatures.

Voorziene aanwervingen : 3500

Loopbaanperspectieven Kies voor een stimulerende werkomgeving, een open werksfeer waar teamspirit centraal staat, een intensieve opleiding, doorgroeimogelijkheden in een stabiel Belgisch bedrijf met mooie vooruitzichten! Carrièremogelijkheden in het buitenland: De Groep Colruyt werkt onder meer met Indische partners. Op die manier krijg je bij ons dus ook de mogelijkheid tot internationale samenwerking en uitwisseling.

Gezochte profielen

Solliciteren

We zoeken medewerkers voor volgende functiedomeinen: winkelpersoneel, logistiek en transport, productie, techniek, informatica, engineering, financieel, juridisch, administratie, aankoop, processen en systemen, marketing en communicatie, HR, beenhouwers, leidinggevenden, doorgroeiers, internationale medewerkers en nog veel meer!

Adres : Colruyt Edingensesteenweg 196 1500 Halle Contacteer : Selectiedienst Tel : 02 363 53 43 Fax : 02 360 02 07 Email : selectie@colruyt.be

Talenkennis : grondige kennis van het Nederlands

www.colruyt.be/jobs

56

VACATURE

CODEX ‘09


template fiches NEW

24-02-2009

12:06

Pagina 57

Ga voor je toekomst! Pas afgestudeerd en op zoek naar je droomjob? De Groep Colruyt biedt voor elk wat wils! De Groep Colruyt: veel meer dan een supermarkt! Om de producten in de rekken te krijgen, dient er heel wat te gebeuren achter de schermen van de winkel. Daarom heeft de Groep Colruyt o.a. haar eigen technologie- en IT-bedrijven en centrale diensten (zoals een eigen personeelsdienst, een eigen drukkerij, de dienst boekhouding, de afdeling marketing, enz.). Naast de Colruyt-winkels omvat de Groep ook nog verschillende andere winkelformules, zoals OKay, Bio-Planet, DreamLand, DreamBaby en Spar Retail.

Ga voor je toekomst! 'In de mate dat de mensen groeien, groeit ons bedrijf', dat is de basis van het personeelsbeleid binnen de Groep Colruyt. No-nonsense Iedereen is aanspreekbaar met zijn of haar voornaam, alle deuren staan altijd open en we luisteren naar je ideeĂŤn en suggesties. Groeien De Groep Colruyt draagt opleidingen en doorgroeimogelijkheden hoog in het vaandel. Gedurende je loopbaan krijg je de kans om opleidingen te volgen die bijdragen tot je professionele en persoonlijke groei. Samenwerken Zonder samenwerking, geen goede resultaten. We overleggen voortdurend en elke chef heeft regelmatig een persoonlijk gesprek met zijn mensen.

Wij groeien! Daarom zoeken we voortdurend nieuwe medewerkers voor volgende functiedomeinen: @</41+26+7854++2 @25-/89/+1+497'486579 @675*:)9/+ @9+).4/+1 @/4,573'9/)' @+4-/4++7/4@,/4'4)/++2 @0:7/*/8). @'*3/4/897'9/+

@''41556 @675)+88+4+48=89+3+4 @3'71+9/4-+4)533:4/)'9/+ @" @(++4.5:<+78 @2+/*/4--+;+4* @*557-75+/+78 @/49+74'9/54''2 @'4*+7+

Zin in een toffe job? Neem een kijkje op www.colruyt.be/jobs. Je kan er meteen ook solliciteren. Of stuur je sollicitatiebrief en cv naar selectie@colruyt.be of naar Colruyt selectiedienst, Edingensesteenweg 196, 1500 Halle. Meer info: 02 360 10 40 of www.colruyt.be/jobs!

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

57


template fiches NEW

d

24-02-2009

11:51

Pagina 58

DECATHLON Wie zijn we?

De groep Oxylane, waarvan Decathlon deel uitmaakt, telt vandaag 40.000 medewerkers verdeeld over 25 landen in de wereld. Als Europese leider in de distributie, het ontwerpen en het produceren van sportartikelen, vervolgt de groep zijn uitbreiding op internationaal niveau. Decathlon België telt reeds 9 winkels (weldra 10), evenals een logistiek centrum. Sinds onze aanwezigheid in de Benelux in 1997, blijven wij verder uitbouwen.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Distributie en ontwerpen van sportartikelen Sector : Distributie Moederbedrijf : Oxylane Groep 4 Boulevard de Mons BP 299 F-59665 Villeneuve d’Asq Locatie headquarters : Noorderlaan 53 2030 Antwerpen Aantal personeelsleden in België : 1.200 Aantal personeelsleden wereldwijd : 40.000 Vestigingen : Antwerpen - Schelle - Brugge - Kortrijk Roeselare - Alleur - Liège - Anderlecht Châtelineau (weldra Mons) Omzet België : 158 miljoen euro Omzet wereldwijd : 4,8 miljard euro

:[YWj^bed?dj[hdWj_edWWb^[[\jc[[hZWd(&&l[hiY^_bb[dZ[ \kdYj_[i" X_dd[d l[hiY^_bb[dZ[ Zec[_d[d0 L[haeef" Edjm[hf" FheZkYj_[" Be]_ij_[a" ?d\ehcWj_YW" 8e[a^ekZ[d%<_dWdY_†d" ?cceX_b_†d" >kcWd H[iekhY[i  C[ha[d$ 8el[dZ_[d ][[\j Decathlon u de mogelijkheid om een internationale carrière uit te bouwen. Opleiding, ontwikkeling van vaardigheden en nauw management van de medewerkers zijn onze troeven. Bij Decathlon krijg je verantwoordelijkheden, neem je beslissingen en werk je een fhe\[ii_ed[[bjhW`[Yjk_j_d\kdYj_[lWd`[a[dd_i[dfWii_[i$ Meer dan ooit is het beleid van interne promotie een prioriteit. M_dd[dZ[c[Z[m[ha[hi0[[dij[haijh[[\Ze[bƒdZ[heZ[ZhWWZ_d ons Human Resources beleid.

Loopbaanperspectieven š[[dij_ckb[h[dZ[k_jZW]_d]_d[[d_dj[h[iiWdj[i[Yjeh š[[defb[_Z_d]ifhe]hWccW š[[dje\\[m[hai\[[h Carrièremogelijkheden in het buitenland : šjWbh_`a[Zeeh]he[_ce][b_`a^[Z[dX_dd[dZ[8[d[bkn$

Gezochte profielen

Solliciteren

š`[b[[\jleehZ[ifehj š`[X[djÓ[n_X[b šf[hieedb_`a[_dp[jiY^h_aj`[d_[jW\ š`[X[djh[ikbjWWj][h_Y^j[dX[peh]Zel[hZ[amWb_j[_jlWdZ[ klantendienst š`[ij_ckb[[hjYh[Wj_l_j[_j[dj[Wcif_h_j

Adres : Noorderlaan, 53 - 2030 Antwerpen Tel : 03 546 04 00 Fax : 03 544 88 38 Solliciteer via onze website : www.decathlon.be

www.decathlon.be

58

VACATURE

CODEX ‘09

09-06-01 Decathlon-CodexNL.indd 1

13/02/09 12:06:09


3/02/09 12:06:09

template fiches NEW

24-02-2009

11:51

Pagina 59

zoekt sportief talent ! Gek op sport en op zoek naar

een uitdaging? De groep Oxylane, waarvan Decathlon deel uitmaakt, telt vandaag 40.000 medewerkers verdeeld over 25 landen in de wereld. Als Europese leider in de distributie, het ontwerpen en het produceren van sportartikelen, vervolgt de groep zijn uitbreiding op internationaal niveau. Decathlon België telt 9 winkels (weldra 10). Sinds onze aanwezigheid in de Benelux in 1997, blijven wij verder uitbouwen en zijn wij op zoek naar (m/v)

AFDELINGSMANAGERS :

3 TOEKOMSTIGE WINKELDIRECTEURS Manager van je eigen ‘minibedrijf’

Een dynamische onderneming waar het tof werken is

3Als afdelingsmanager ben je verantwoordelijk voor een minibedrijf: jouw afdeling! 3Je neemt samen met het directieteam commerciële beslissingen en bent het aanspreekpunt voor onze klanten. 3Je beheert de stock, werft medewerkers aan en staat in voor hun opleiding.

Wat je van ons kan verwachten ? 3Een stimulerende, internationale omgeving waar de kansen om te groeien voor het grijpen liggen. 3Een toffe werksfeer en no-nonsense mentaliteit. 3Geen torenhoge stapel cursussen, maar een praktijkgerichte opleiding in alle afdelingen van het bedrijf.

Enthousiaste coach

De geknipte job voor jou ?

3Je hebt je diploma op zak en bent gepassioneerd door sport. 3Je bent flexibel en steekt graag de handen uit de mouwen. 3Je spreekt een aardig mondje Frans en gaat recht op je doel af. 3Je bent enthousiast en weet dit ook over te brengen op je teamleden. 3Als een gedreven coach stimuleer je creativiteit en teamspirit. 3Zou je bovendien door het vuur gaan voor je klanten, dan ben jij misschien het leidinggevend natuurtalent dat we zoeken.

3 Trek dan je stoute schoenen aan en verras ons alvast met een staaltje van je commercieel talent en overtuigingskracht. Stuur je sollicitatiebrief met c.v. via onze website www.decathlon.be Want als je vooruit wil, kies je voor Decathlon! Eerste in de categorie

www.decathlon.be 09-06-01 Decathlon-CodexNL.indd 2

Sport VACATURE

CODEX ‘09

59 13/02/09 12:06:22


template fiches NEW

d

24-02-2009

11:52

Pagina 60

DELOITTE Who are we? As the leading audit and consulting practice in Belgium, Deloitte offers value added financial, assurance, legal, tax, and consulting services. In Belgium, Deloitte has more than 2,600 employees in 16 offices across the country, serving national and international companies, from small and middle sized enterprises to public sector and non-profit organisations. The Belgian practice is part of the international firm Deloitte Touche Tohmatsu.

Facts & Figures

What we offer

Our activities: Audit and Consulting services Branch: Audit and Consulting services Parent company: Deloitte Touche Tohmatsu Location headquarters: Diegem # employees Belgium: more than 2,600 employees # employees worldwide: 165,000 employees Office locations: I Belgium:16 I Abroad:140 countries Turnover Belgium: €308 million Turnover worldwide: US$27,4 billion

Deloitte offers jobs in 3 main categories: 1° Business, Operations & Technology: Strategy Consultant, Business Process Consultant, Technology Consultant, Risk Consultant 2° Finance, Audit & Accounting: Financial Consultant, Auditor, Accountant, Accounting & Finance Professional 3° Tax & Legal: Tax Consultant, Legal Consultant Planned recruitments: 400 (of which about 300 starters)

Your opportunities We offer talented people the possibility to develop their career at Deloitte. Thanks to several possible career tracks, you are heading towards a beautiful future. Are you willing to share our passion?

Your profile

Contact

We are looking for talented people with the following profile: Master in (Applied) Economics, Master in Commercial Sciences, Master in Commercial Engineer, Master in Law, Master in Civil Engineering, Master or Bachelor in Informatics, Master in Mathematics, Bachelor in Accountancy-Tax.

Address: Contact: recruitment department Phone: 0800/24 250 Fax: URL: www.careers.deloitte.com or www.smartpeoplestarthere.be

Language skills: Dutch, French, English

60

VACATURE

CODEX ‘09

deloitte_7014928_vacature_codex_1 1

16-02-2009 11:21:51


02-2009 11:21:51

template fiches NEW

24-02-2009

11:53

Pagina 61

Imagine a first job without limitations. We don’t expect our people to remain in a golden cage. At Deloitte the only limits are the ones you set yourself. Your ability to make things happen is key. Why? Because at Deloitte we are proud of our entrepreneurial outlook, our exceptional level of service to our clients and our open culture. We’re looking for junior professionals in Audit, Accounting, Tax, Consulting and Corporate Finance. Because great ideas need great people. Explore unlimited career opportunities at www.smartpeoplestarthere.be

.

. .

.

Audit Accounting Tax Consulting Corporate Finance Member of Deloitte Touche Tohmatsu

. VACATURE

CODEX ‘09

deloitte_7014928_vacature_codex21 1

61 12-02-2009 18:44:52


template fiches NEW

e

24-02-2009

12:00

Pagina 62

EANDIS Wie zijn we? Energie is een basisbehoefte voor iedereen. Wij brengen, met aandacht voor mens en omgeving, dag en nacht elektriciteit en aardgas op een betrouwbare en veilige manier tot bij elke klant in ons werkingsgebied. Vanuit onze maatschappelijke opdracht bevorderen wij het zuinig gebruik van energie en organiseren wij de energielevering bij mensen met betaalmoeilijkheden.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : energie

Eandis is een groeibedrijf dat zich constant aanpast aan de talrijke en veelzijdige opdrachten en aan de nieuwe ontwikkelingen. Wij bieden jobs met autonomie en verantwoordelijkheid, zoals traineeships, expert- en leidinggevende functies.

Locatie headquarters : Melle Aantal personeelsleden in België : 3860 Vestigingen : Antwerpen, Brugge, Erembodegem, Gent, Ieper, Kortrijk, Leuven, Lokeren, Mechelen, Merelbeke, Sint-Niklaas, Turnhout, Melle

Een volledig overzicht van onze vacatures vind je op www.eandis.be/jobs

Voorziene aanwervingen : 500

Loopbaanperspectieven Tijdens je loopbaan krijg je volop de kans om je professioneel te ontplooien. Samen bekijken we de opleidingsmogelijkheden aangepast aan jouw professionele noden en ambities. We promoten het behalen van certificaten, begeleiden je tijdens je loopbaan en publiceren alle vacatures intern.

Gezochte profielen

Solliciteren

Wij zoeken starters uit technische, ICT, economische of administratieve richtingen, voldoende gemotiveerd en gedreven om onze activiteiten verder uit te bouwen.

Interesse? Surf naar www.eandis.be, raadpleeg onze vacature en solliciteer online of sms ‘job’ naar 3237.

www.eandis.be

62 codex eandis fiche.indd 1

VACATURE

CODEX ‘09

19-02-2009 12:19:31


02-2009 12:19:31

template fiches NEW

24-02-2009

12:01

Pagina 63

Je kunt bij Eandis terecht voor t 8FSLFOBBOBBOTMVJUJOHFO t .FUFSTUBOEFOPQOFNFO t "EWJFTHFWFOPWFSSBUJPOFFM FOFSHJFHFCSVJL 3&( FO3&(QSFNJFT VJUSFJLFO t &MFLUSJDJUFJUUPUCJKEFLMBOUCSFOHFOWJB IFUNJEEFOFOMBBHTQBOOJOHTOFU t "BSEHBTUPUCJKEFLMBOUCSFOHFOWJBIFU NJEEFOFOMBHFESVLOFU t 8FSLFOBBOEJTUSJCVUJFOFUUFO t 4UPSJOHFOFOEFGFDUFOPQIFUOFU PQMPTTFO t 4USBBUWFSMJDIUJOHPOEFSIPVEFOFO IFSTUFMMFO t %FEJFOTUWFSMFOJOHWBOEFTPDJBMF MFWFSBODJFSWFS[FLFSFOFOCVEHFUNFUFST QMBBUTFO

Solliciteren ?

We zoeken Masters en Bachelors met technische, ICT of administratieve specialisaties 4PMMJDJUFFSFOLPNJOBBONFSLJOHWPPSFFO WBOEFWBDBUVSFTCJKVJOEFCVVSU

www.eandis.be/jobs Eandis brengt dag en nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis of op het werk

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

9030201_Vacature CODEX BIS.indd 1

63 19-02-2009 12:20:55


template fiches NEW

e

24-02-2009

12:13

Pagina 64

ELECTRABEL Wie zijn we? Electrabel is een Europese energieonderneming en is marktleider in de Benelux. Ze behoort tot de GDF SUEZ groep, een nieuwe wereldleider op het vlak van energie. Ze biedt haar klanten - ondernemingen, particulieren en lokale gemeenschappen - producten en diensten met toegevoegde waarde, en steunt daarvoor op de synergie tussen elektriciteit en aardgas.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : - verkoop van elektriciteit, aardgas en energieproducten en -diensten, - productie van elektriciteit, - trading van elektriciteit en aardgas Sector : Energie Moederbedrijf : GDF SUEZ Locatie headquarters : Brussel Aantal personeelsleden in België : 10 400 Aantal personeelsleden wereldwijd : 180 400 Vestigingen : I Benelux : verspreid in de drie landen I Buitenland : Duitsland Omzet Europa : € 64,8 miljard Omzet wereldwijd (2007) : € 74,3 miljard

Alle functies : Technische, Engineering, Marketing, Sales, Trading and Portfolio Management, Administratie, Finance, Accounting, Audit, Communicatie, HR, IT International Management Trainee Strategy, Portfolio & Risk Trainee , Financial Management Trainee, Marketing & Sales Trainee, Trading & Portfolio Management Trainee, GDF Suez Nuclear Trainee Vereiste diploma’s : Master, Bachelor Voorziene aanwervingen dit jaar : 300 kaderleden en 700 bedienden/techniekers

Loopbaanperspectieven Bij Electrabel krijgen werknemers heel wat voordelen. Je kunt opleidingen volgen, je krijgt een competitief salarispakket, een goed uitgewerkt plan voor interne mobiliteit,... Je verdient alleen het beste - wij noemen het ’we care’. We geven om jou. Electrabel maakt alles mogelijk, het is aan jou om het waar te maken. In een internationale groep met meer dan 196 500 werknemers, liggen de kansen altijd voor het grijpen. Geef je carrière een flitsende start op www.werkenbijelectrabel.be

Gezochte profielen

Solliciteren

Electrabel biedt je eindeloze carrièremogelijkheden. We zijn altijd op zoek naar nieuw talent. Mensen met een sterke persoonlijkheid, gespecialiseerd in diverse domeinen. Technici, ingenieurs, juristen, informatici, marketeers en commerciëlen. Je werkt samen met collega’s die de energiewereld als geen ander kennen. Binnen een bedrijf waar je dankzij je knowhow kunt evolueren, groeien en doorgroeien naar andere uitdagingen. Wat je specialiteit ook is, de kansen liggen voor het grijpen.

Meer informatie vind je op www.werkenbijelectrabel.be.

Talenkennis : Nederlands, Frans, Engels, Duits

64

www.werkenbijelectrabel.be

VACATURE

CODEX ‘09

CDX_FICHE_ELECTRABEL.indd 1

16/02/09 13:06


template fiches NEW

24-02-2009

13:30

Pagina 65

Wij helpen je je grenzen te verleggen!

Solliciteer vandaag nog op www.expeditiedroomjob.be, vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen en maak kans op een sneeuwexpeditie in Lapland! Tegen 2015 wil Electrabel 1.700.000 ton CO2 minder in onze lucht. Om dit doel te bereiken hebben we nog heel wat mensen nodig. Meer bepaald: technici, wetenschappers, ingenieurs, marketeers, commerciële medewerkers, informatici, traders, juristen, financiële en communicatiedeskundigen. Solliciteer online en vraag je vrienden om je op een originele manier aan te bevelen bij Electrabel. Word je aangenomen én behoor je tot de acht kandidaten met de meeste en creatiefste aanbevelingen? Dan sleep je niet alleen een contract in de wacht, je vertrekt ook op een onvergetelijk avontuur naar Lapland met je gloednieuwe collega’s.

Het is jouw energie. VACATURE

CODEX ‘09

16/02/09 13:06

CDX_ADV_ELECTRABEL.indd 1

65 19/02/09 11:38


template fiches NEW

e

24-02-2009

13:32

Pagina 66

ETAP Wie zijn we? ETAP Lighting is een topspeler op de verlichtingsmarkt. We hebben een stevige reputatie opgebouwd in de business-to-business wereld omdat we kwaliteit hoog in het vaandel dragen. We ontwikkelen en produceren verlichting en noodverlichting met een uitzonderlijk laag energieverbruik, excellente ergonomische eigenschappen en een uitstekende betrouwbaarheid. Omdat ontwikkeling en productie nauw samenwerken, kunnen we steeds inspelen op de vraag van onze klanten. Vanuit de hoofdzetel in Malle, wordt onze Europese verkoopsorganisatie bevoorraad. ETAP is een Belgisch bedrijf met een internationale uitstraling.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : verlichting- en noodverlichtingarmaturen. Sector : metaal Moederbedrijf : ETAP Lighting nv Locatie headquarters : Malle Aantal personeelsleden in België : 460 Aantal personeelsleden wereldwijd : 590 Vestigingen : N België : Malle N Buitenland : Nederland, Duitsland, UK, Spanje, Frankrijk, Portugal, Dubai. Omzet : 64 miljoen euro

N

Ingenieurs productontwikkeling Tekenaar-ontwerpers N Technisch-commercieel gerichte medewerkers N

Voorziene aanwervingen : Het bedrijf is in volle groei.

Loopbaanperspectieven ETAP is een bedrijf waar wordt nagedacht over loopbaanontwikkeling: zowel (technische) specialisatie als verbreding behoren tot de mogelijkheden. ETAP helpt zijn medewerkers om hun competenties en prestaties voortdurend te verbeteren en biedt hen een uitdagende baan met doorgroeimogelijkheden.

Gezochte profielen

Solliciteren

ingenieurs productontwikkeling tekenaar-ontwerpers N ingenieurs industrialisatie N technisch commercieel ingenieur N account managers N diverse functies in aankoop N logistiek en financiële afdelingen

Adres : Antwerpsesteenweg 130, 2390 Malle Contacteer : Petra Vervoort (HR Officer) Tel : 03 310 02 11 Fax : 03 310 02 81 Email : jobs@etaplighting.com

N N

www.etaplighting.com

66 07766-CDX_A4.indd 1

VACATURE

CODEX ‘09

2/18/09 3:24:18 PM


template fiches NEW

24-02-2009

13:33

Pagina 67

53% energiebesparing

100% innovatie van Els en haar team

Goed licht zorgt voor een vrolijk humeur, geeft een relaxed gevoel, maakt het mogelijk om je job goed te doen of houdt je beter bij de les. Wie bij ETAP Lighting werkt weet dat. Want samen zorgen onze medewerkers voor vernieuwende, energievriendelijke lichtoplossingen voor scholen, winkels, kantoren, industriĂŤle omgevingen, ziekenhuizen en nog veel meer... ETAP-creaties zijn technologische hoogstandjes â&#x20AC;&#x201C; armaturen van duurzaam topdesign, kwaliteitsvol en op maat van de klant. Daar kun je gerust mee voor de dag komen.

En ETAP blijft groeien. Dus zoeken we voortdurend nieuwe, jonge collegaâ&#x20AC;&#x2122;s, die net als Els hun talenten 100% willen inzetten om via onze producten het leven van mensen aangenamer te maken. Die graag een zekere job hebben, met veel kansen in een dynamische omgeving. Maar die ook tijd willen hebben voor een leven naast het werk.

Waarom werken bij ETAP? sĂŚSTABIELĂŚĂŚGROEIENDĂŚ"ELGISCHĂŚBEDRIJFĂŚs ĂŚMEDEWERKERSĂŚINĂŚĂŚLANDENĂŚ s OMZETĂŚVANĂŚ MILJOEN EUROĂŚs TOPĂŚVANĂŚ%UROPESEĂŚVERLICHTINGSMARKTĂŚ s TECHNISCHĂŚHOOGSTAANDEĂŚENĂŚINNOVATIEVEĂŚPRODUCTENĂŚs mEXIBILITEITĂŚ WORK LIFEĂŚBALANS ĂŚDEELTIJD ĂŚs TEAMSPIRITĂŚĂŚDIVERSITEITĂŚs ZORG VOORĂŚMENSĂŚ ĂŚMILIEUĂŚs GOEDĂŚBEREIKBAAR ĂŚGEENĂŚlLESĂŚs AANTREKKELIJKĂŚSALARISPAKKETĂŚENĂŚ EXTRALEGALEĂŚVOORDELENĂŚs VEELĂŚOPLEIDINGSMOGELIJKHEDEN

Iets voor jou? "IJĂŚ%4!0ĂŚVINDĂŚJEĂŚHEELĂŚUITEENLOPENDEĂŚJOBSĂŚWEĂŚZOEKENĂŚZOWELĂŚTECHNICIĂŚENĂŚ ontwerpers, alsook projectleiders, sales- en marketingmedewerkers en mensen voor jobs bij ondersteunende diensten zoals hr en ict. Surf vandaag nog naar www.etaplighting.com voor meer informatie over ETAP en een overzicht van onze vacatures. Je kan direct online solliciteren. Of stuur je cv naar jobs@etaplighting.com ETAP - Antwerpsesteenweg 130 ĂŚ-ALLEĂŚ ĂŚĂŚTELĂŚĂŚĂŚĂŚ

www.etaplighting.com

8/09 3:24:18 PM

07766-CDX_ADV.indd 1

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

67 2/17/09 5:41:23 PM


template fiches NEW

24-02-2009

g

68

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

13:33

Pagina 68


template fiches NEW

24-02-2009

13:34

Pagina 69

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

69


template fiches NEW

g

24-02-2009

13:34

Pagina 70

GENERALI BELGIUM Wie zijn we? De drijvende kracht achter Generali Belgium zijn onze medewerkers. Een professioneel team dat voortdurend inspeelt op de steeds veranderende markt en ten dienste staat van de makelaar. Bij Generali vind je dan ook een uniek werkklimaat door de typisch Brusselse omgeving en de ideale mix tussen ervaring en jeugdig dynamisme. Wij bieden onze medewerkers toekomstperspectief door carrièremogelijkheden en groeikansen in één van de belangrijkste Europese verzekeringsgroepen, professionele contacten op hoog niveau en permanente vorming alsook uitermate competitieve arbeidsvoorwaarden en extra-legale voordelen. Kortom, Generali is voor medewerkers een veelzijdig bedrijf met ruimte om te groeien en te ondernemen. De voorbije jaren behaalde de Generali Groep uitzonderlijke resultaten! Om deze continue groei te ondersteunen, biedt Generali een brede waaier aan jobs, zowel voor schoolverlaters als voor mensen met een eerste professionele ervaring.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Generali maakt deel uit van een internationale en toonaangevende verzekeringsgroep, de Generali Groep, de derde grootste speler op de Europese verzekeringsmarkt. Meer dan driehonderd filialen in 40 landen, actief in verzekeringen, bijstand, onroerend goed, patrimoniumbeheer en bankdiensten. Sector : Verzekeringen Moederbedrijf : GENERALI GROEP Locatie headquarters : Trieste (Italië) Aantal personeelsleden in België : 500 Aantal personeelsleden wereldwijd : 66.000 Vestigingen Generali Groep : ® België : 4 ® Buitenland : 315 Omzet België : 520 miljoen euro Omzet wereldwijd : 43 miljard euro

Generali is permanent op zoek naar talentvolle medewerkers die de groei van onze organisatie kunnen ondersteunen: vakmannen en -vrouwen met een gedrevenheid voor de verzekeringsbranche in de meest ruime zin van het woord, kunnen hun talenten bij ons ontplooien, zowel in de tak Leven als in de tak niet-Leven, in de productie als in de schadediensten en bij de productontwikkeling. Over afzienbare tijd nemen wij afscheid van collega’s die Generali 30 jaar of meer trouw zijn gebleven. Om hun uitgebreide en gespecialiseerde ervaring niet verloren te laten gaan, of hun opvolging op de hiërarchische ladder te verzekeren, zijn we volop op zoek naar jong talent die in hun voetsporen kunnen treden. Meer info vind je op www.generali.be

Loopbaanperspectieven Gemotiveerde en gedreven jonge mensen hebben bij Generali een mooie carrière met doorgroeimogelijkheden in het verschiet. In functie van ieders wensen en behoeften, wordt er samen gezocht naar de meest gepaste functie binnen de onderneming en in onderling overleg met de verantwoordelijke vervolgens een vormingsplan opgesteld. Loopbaanperspectieven buitenland : Ook wie een internationale carrière ambieert komt bij de Generali Groep aan zijn trekken.

Gezochte profielen

Solliciteren

Potentiële medewerkers met een Masterdiploma rechten, TEW of met een Bachelordiploma verzekeringen, rechten, communicatie of marketing kunnen hun cv naar de afdeling HR sturen. Naast de technische verzekeringskennis, verwachten wij van onze potentiële medewerkers dat ze over een behoorlijke kennis van de Office-software beschikken en een goede kennis hebben van de tweede landstaal. De Generali-man of -vrouw heeft daarenboven aanleg voor communicatie, is dynamisch, vlot en flexibel. Wij geven de voorkeur aan ploegspelers die niet bang zijn om zelf, pro-actief, initiatieven te nemen

Adres : Louizalaan 149, bus 1, 1050 Brussel. Contacteer : Marie-Cécile Paul, Kathy Schaderon of Séverine Cauchie Tel : 02 403 86 67 - 02 403 84 41 Fax : 02 403 34 95 E-mail : recruitment@generali.be

Talenkennis : Nederlands / Frans

70

www.generali.be

VACATURE

CODEX ‘09

09-06-17 Genrerali-CodexNL.indd 1

13/02/09 11:40:42


3/02/09 11:40:42

template fiches NEW

25-02-2009

10:31

Pagina 71

SLA JE VLEUGELS UIT... Generali Belgium is sinds 1901 aanwezig in BelgiĂŤ en vormt een wezenlijk onderdeel van de Generali-Groep, een reus van wereldformaat in verzekeringen. De groep is namelijk de 3de grootste levensverzekeringsmaatschappij in Europa, de Europese nr. 4 alle takken samengenomen, nr. 5 wereldwijd in vermogensbeheer en bedenker van verschillende waarborgen, zoals de bijstand in samenwerking met Europ Assistance. Om haar ambitieuze groeiplannen te realiseren, bevestigt en verdiept Generali Belgium haar samenwerking met de professionele makelaars die door hun knowhow, hun kennis van zaken en hun nabijheid het imago van de verzekeringssector bij de consument aanzienlijk helpen verbeteren. Om haar groeiplannen en ambities te verzekeren, werft Generali dynamische talenten aan (m/v)

Beheerders LEVEN of BOAR

IT AUDITOR

&+ ?/04 56 ?5+1 4''7 *>4'3/8).+ 12'49 +4 )/0,+78-+7/).9+ 4':<1+:7/-++42++7-/+7/-+3+*+<+71+78 +<+489675,/+2 0+(+499<++9'2/-+*+72'4*8 7'480+.+(9++4 -7'*:''9 (+.''2* /4 AA4 ;'4 *+ ;52-+4*+ 7/).9/4-+4 ;+7?+1+7/4-+4 ,/4'4)/C4 (5+1.5:*/4- 7+).9 5, -+2/01<''7*/-+ +7;'7/4-

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

Ingenieur IndustriĂŤle Risico's/ Preventieadviseur ++2:/93'1+4*;'4++49+'354*+78).7/0;+78;'4 54*+74+3/4-87/8/)58?'20+'284-+4/+:7/489''4;557*+ -754*/-+'4'2>8++4+;'2:'9/+;'4*+7/8/)58+4.+9;'8989+22+4 ;'4*+9'7/,/)'9/++467+;+49/+3''97+-+2+4/4?'1+

Wij bieden :

Boekhouder Holdings &+?/0456?5+14''7++4(5+1.5:*+7;557*+52*/4-8;'4*+ +4+7'2/-75+682:/9/4-+489'9/89/+1+4''4-/,9+8('2'48+4 0''77+1+4/4-+4  +<+489675,/+2 -+-7'*:++7*+/4*+(5+1.5:*/4-3/4/3:3++4 ++789+ 85579-+2/01+ +7;'7/4- +*+72'4*8 7'48 +4 4-+28 4':<1+:7/-.+/*57*++49+'386/7/9

E'77/B7+35-+2/01.+*+4+46+786+)9/+;+4/4AA4;'4*+ (+2'4-7/0189+:756+8+;+7?+1+7/4-8-75+6+4E 75,+88/54+2+ )549')9+456.55-4/;+':+46+73'4+49+;573/4-E$/9+73'9+ )536+9/9/+;+'7(+/*8;557<''7*+4+4+=97'2+-'2+;557*+2+4

Interesse ? 4*'9-+;'245*/-+4</00+ ;7/+4*+2/01:/953++41/010+ 9+4+3+45654?+<+(8/9+ ?5*'90+/4*+9'/21'41+44/8 3'1+43+954?+;')'9:7+8 +4530+1'4*/*'9::7+4 -+*+9'/22++7*);9+89:7+44''7 7+)7:/93+49-+4+7'2/ (+

   

www.generali.be

09-06-17 Genrerali-CodexNL.indd 2

5:/?'2''4 (:8

 7:88+2

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

71 13/02/09 11:40:46


template fiches NEW

h

24-02-2009

13:36

Pagina 72

HAVENBEDRIJF ANTWERPEN Wie zijn we? Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is een autonoom gemeentebedrijf. Het staat in voor planning, uitbouw, modernisering en onderhoud van de haveninfrastructuur en biedt een aantal dienstverlenende functies zoals slepen, baggeren en het ter beschikking stellen van vlot- en walkranen. Het Havenbedrijf is verantwoordelijk voor vlot en veilig scheepvaartverkeer binnen het dokkencomplex en verzekert de bediening van bruggen en sluizen. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen tracht een voortrekkersrol te vervullen in duurzame havenontwikkeling.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: slepen, baggeren, ter beschikking stellen van vlot- en walkranen, zorgen voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer in de dokkencomplexen, bedienen van bruggen en sluizen, ... Sector: Havenbedrijf Locatie headquarters: Entrepotkaai 1 - 2000 Antwerpen Aantal personeelsleden in België: 1650 Aantal personeelsleden wereldwijd: 1650 Vestigingen: N België: verschillende vestigingen verspreid over het gebied van de haven van Antwerpen

Adjunct-adviseur bedrijfsinformatie Consulent bedrijfsinformatie Rechtsconsulent Toepassingsbeheerder baggerinstrumentatie Personeelsverantwoordelijke Walkapitein Technisch manager vloot Matroos Scheepswerktuigkundige Verkeersleider

Voorziene aanwervingen: zie functieaanbod

Loopbaanperspectieven Dankzij onze brede activiteiten hebben we heel wat boeiende jobs met doorgroeimogelijkheden. Via een uitgebreid vormings- en opleidingsaanbod ontwikkel je je compententies en stuur je zelf je carrière.

Gezochte profielen

Solliciteren

Iedereen kan bij ons aan de slag: ingenieurs, technische masters en bachelors, masters nautische wetenschappen, masters transporteconomie, gediplomeerden hoger secundair in technische richtingen, nautische arbeiders. Je vindt een volledig overzicht op www.havenvanantwerpen.be/jobs

Adres: Entrepotkaai 1 - 2000 Antwerpen Contacteer: Personeelsdienst/werving en selectie Tel.: 03 205 22 85 Fax: 03 205 22 68 E-mail: talent@haven.antwerpen.be www.havenvanantwerpen.be/jobs

www.havenvanantwerpen.be/jobs

72

VACATURE

CODEX ‘09

FEB9-PA00468_fiche.indd 1

2/12/09 4:47:43 PM


template fiches NEW

24-02-2009

voor je

eerste

13:37

Pagina 73

job bij het

Havenbedrijf.

We winden er geen doekjes om: in de havenwereld sta je nooit stil. Onze mensen kiezen voor actie. Doeners en denkers die weten wat ze willen en er ook werk van maken. Geen wonder dat we samen aan het roer staan van een bruisende wereldhaven. De plaats bij uitstek waar je veel kan beleven en vooral bewegen. Het Gemeentelijk Havenbedrijf beheert, onderhoudt en exploiteert de volledige infrastructuur: van dokken en sluizen tot kranen, sleepboten en baggerschepen. Medewerkers kunnen dus heel wat richtingen uit in deze boeiende, internationale werkomgeving. In ruil garanderen we straffe extralegale voordelen en een mooi evenwicht tussen werk en privĂŠ. Het resultaat? Een hecht team dat trots is om de haven mee uit te bouwen. Met volle overtuiging en volle kracht vooruit.

www.havenvanantwerpen.be/jobs

2/09 4:47:43 PM

FEB9-PA00468_advertentie.indd 1

2/12/09 4:53:08 PM


template fiches NEW

j

24-02-2009

13:37

Pagina 74

JTI Wie zijn we? JTI – Japan Tobacco International is de internationale divisie van Japan Tobacco Inc., de derde internationale tabaksproducent ter wereld. JTI produceert en verkoopt internationaal erkende sigarettenmerken zoals Winston, Mild Seven en Camel, respectievelijk het 2de, 3de en 5de sigarettenmerk wereldwijd, maar ook Benson & Hedges, Silk Cut, LD, Sobranie en Glamour. JTI heeft haar hoofdkantoor in Genève en stelt 23 000 medewerkers in meer dan 120 landen te werk. In België werken ruim 70 mensen, vnl. in sales en marketing.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Verkoop en productie tabaksproducten Sector : Tabak Moederbedrijf : Japan Tobacco International Locatie headquarters : Genève – Zwitserland Aantal personeelsleden in België : 70 Aantal personeelsleden wereldwijd : 23000 Vestigingen : België : Strombeek-Bever Omzet wereldwijd : 8 miljard USD

Sales Representatives

Loopbaanperspectieven Doorgroeimogelijkheden zowel binnen als buiten de Belgische vestiging naar internationale vestigingen en hoofdkantoor.

Gezochte profielen

Solliciteren

Meertalige gedreven en dynamische verkoopstalenten

Adres : Boechoutlaan 55, 1853 Strombeek-Bever Contacteer : Vera Spinnoy Tel : 02 462 02 11 Fax : 02 462 02 08 Email : vera.spinnoy@jti.com

www.jti.com

74

VACATURE

CODEX ‘09


template fiches NEW

24-02-2009

13:38

Pagina 75

JTI – Japan Tobacco International is de internationale divisie van Japan Tobacco Inc., de derde internationale tabaksproducent ter wereld. JTI produceert en verkoopt internationaal erkende sigarettenmerken zoals Winston, Mild Seven en Camel, respectievelijk het 2de, 3de en 5de sigarettenmerk wereldwijd, maar ook Benson & Hedges, Silk Cut, LD, Sobranie en Glamour. JT International heeft haar hoofdkantoor in Genève en stelt 23.000 medewerkers in meer dan 120 landen te werk. In Belgïe werken ruim 70 mensen, vnl. in sales en marketing (www.jti.com). JTI is op zoek naar Sales Representatives die houden van uitdagingen en zichzelf en de business ontwikkelen. Wij hebben een vacature voor:

3 SALES REPRESENTATIVES regio’s Brussel, oostkant Brussel en Antwerpen-Kempen

3 NIGHT SHOP SALES REPRESENTATIVES regio’s Vlaanderen, Wallonië en Brussel Uw functie U bent verantwoordelijk voor de promotie en verkoop van onze producten op winkelniveau binnen de verschillende traditionele kanalen: tabakswinkels, krantenwinkels, benzinestations, voedingswinkels (voor night shop Sales Representatives uiteraard enkel nachtwinkels). U staat in voor de perfecte uitvoering van onze programma’s en activiteiten in het winkelpunt: optimale aanwezigheid en distributie van onze producten, sterke visibiliteit van onze producten in het rayon, het genereren van volume of selling out van onze producten, het vergaren van marktinfo en transmissie van deze gegevens via ons Fieldrapporteringssysteem. Uw profiel • U heeft een graduaatsdiploma en reeds een eerste ervaring in Sales of Marketing. • U bent een flexibel, resultaatgericht, innovatief, dynamisch en integer doorzetter. • U bent overtuigd van een stipte en nauwkeurige administratie als basis voor een goede organisatie van uw werk. • U hebt een basiskennis van MS Office-toepassingen. • U hebt een goede kennis van beide landstalen en een basiskennis van het Engels.

Ons aanbod • Een boeiende en afwisselende job, waarbij de groei van de business samengaat met eigen ontwikkelingsmogelijkheden (trainingen, on-the-job coaching en carrièremogelijkheden). • Een open en informele bedrijfscultuur, met nadruk op ontwikkeling, eigen verantwoordelijkheid en innovatie. • Een aantrekkelijk competitief salaris met tal van extralegale voordelen inclusief firmawagen. Interesse in deze functie? Stuur vandaag nog uw sollicitatiebrief en CV, t.a.v. Vera Spinnoy, Human Resources Manager, Boechoutlaan 55 – 1853 Strombeek-Bever of vera.spinnoy@jti.com. Uw reactie wordt snel en vertrouwelijk behandeld.

VACATURE

CODEX ‘09

JTI-annonce-1_220x290.indd 1

75 13/02/09 9:54:49


template fiches NEW

k

24-02-2009

13:38

Pagina 76

K.U.LEUVEN - PERSONEEL Wie zijn we? De K.U.Leuven is een eigentijdse universiteit die voortbouwt op een solide traditie en die met een open blik naar de toekomst kijkt. Dagelijks werken we aan kwalitatief hoger onderwijs en toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. Als één van de grootste werkgevers van België bieden we werkgelegenheid aan ongeveer 10.000 personeelsleden. We zijn een stabiele werkgever met een grote uitstraling in een bruisende studentenstad. Om onze ambities verder te realiseren, zijn we op zoek naar enthousiaste medewerkers (m/v).

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: Onderzoek en onderwijs Sector: Onderwijs Moederbedrijf: K.U.Leuven Locatie headquarters: Leuven Aantal personeelsleden: ca. 10.500 N Zelfstandig academisch personeel (professoren) : ca. 1400 personeelsleden N Assistenten, onderzoekers en wetenschappelijk medewerkers : ca. 6200 personeelsleden N Management en ondersteunend personeel : ca. 2900 personeelsleden Omzet: meer dan 550 miljoen euro

De K.U.Leuven biedt jonge onderzoekers (met een masterdiploma) de mogelijkheid om baanbrekend werk te verrichten binnen een breed gamma van onderzoeksdisciplines. Naast onderzoekers zijn we ook steeds op zoek naar een verscheidenheid van ondersteunende, adviserende en leidinggevende functies. Zo zoeken we onder meer managers, informatici, technici, ingenieurs, laboranten, administratief medewerkers, financieel medewerkers, stafmedewerkers en beleidsondersteunende medewerkers, … Jobinhoudelijk kan je rekenen op een grote variatie met ruimte voor eigen inbreng en verantwoordelijkheden. Voorziene aanwervingen: Alle vacatures en verdere toelichting bij de selectieprocedure kan je terugvinden op onze jobsite: www.kuleuven.be/jobsite

Loopbaanperspectieven De K.U.Leuven biedt een boeiende, dynamische en internationaal getinte omgeving met veel aandacht voor innovatie. Jonge mensen werken samen met ervaren specialisten die hun expertise graag delen. Je staat dus niet aan de kant, maar komt terecht in een wervelende omgeving in een intellectueel uitdagende biotoop waar men beseft dat resultaten pas gerealiseerd worden in teamverband en via overleg.

Gezochte profielen

Solliciteren

Zowel bachelors als masters, met zeer uiteenlopende profielen, die interesse hebben om in een snel evoluerende en innovatieve context mee te werken aan de verdere realisatie van onze ambities.

Adres: Personeelsdienst K.U.Leuven Parijsstraat 72b, 3000 Leuven Contacteer: Ann Schillemans, Manager Rekrutering en Selectie Tel.: 016 32 83 32 E-mail: solliciteren@kuleuven.be

www.kuleuven.be/jobsite

76

VACATURE

CODEX ‘09


template fiches NEW

24-02-2009

13:39

Pagina 77

Zie je een job binnen een dynamische, innovatieve en internationaal gerichte organisatie wel zitten? En dit in een bruisende studentenstad? Dan ben je zeker geïnteresseerd in een job binnen de K.U.Leuven! Bekijk online ons aanbod aan functies: Onderzoekers, Management, Informatici, Technici en Ingenieurs, Laboratoriumtechnologen, Financiële en Administratieve Medewerkers, Stafmedewerkers, ... www.kuleuven.be/vacatures

Ontdek jezelf, begin bij de wereld. VACATURE

K.U.Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

CODEX ‘09

77


template fiches NEW

m

24-02-2009

13:39

Pagina 78

MERCATOR VERZEKERINGEN NV Wie zijn we? Mercator Verzekeringen nv is een vooraanstaande financiële dienstverleningsgroep in België, met focus op de thuismarkt Vlaanderen. Via de professionele, lokale makelaar richt Mercator Verzekeringen nv zich op de markt van de particulieren en KMO’s. De producten dekken de volledige verzekeringsbehoeften door een ruim aanbod aan mogelijkheden in Auto-, Brand-, BA, Ongevallen-, Arbeidsongevallen- en Levensverzekeringen. Op verzekeringsvlak bekleedt Mercator de 9e plaats in België.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: Verzekeringen Sector: Bank en Verzekeringen Type organisatie: Groot bedrijf Moederbedrijf: BALOISE-groep Locatie headquarters: Antwerpen Aantal personeelsleden in België: 672 I Kaderleden: 80 I Bedienden: 592 I Arbeiders: 0 Vestigingen: 2 I België: Antwerpen - Gent Omzet België: 444.317.517 ¤

Mercator staat garant voor een dynamische no nonsens omgeving waar ruimte is om jezelf te ontplooien en waar aandacht is voor tevredenheid van medewerkers. Je kan rekenen op een grote zelfstandigheid, polyvalentie, korte communicatielijnen en flexibele systemen op vlak van arbeidstijd en -duur. Onze bedrijfscultuur is gebaseerd op samenwerking, participatie en empowerment. Je goed voelen en zijn wie je bent zijn essentieel. Een aantrekkelijk loon en een interessant pakket extralegale voordelen zijn de kers op de taart.

Voorziene aanwervingen: In 2009 voorzien we 45 aanwervingen, het merendeel voor invulling van functies binnen schade- en productieverzekeringen.

Loopbaanperspectieven Je weet waar je aan begint bij Mercator: in een duidelijke functie, gericht op resultaten en waar je jezelf kunt bewijzen. Pluk de vruchten van je werk, groei d.m.v. persoonlijke ontwikkeling, coaching, opleiding en betrokkenheid.

Gezochte profielen

Solliciteren

De focus en strategie van Mercator vertaalt zich naar een gezonde interesse in verzekeringstechnische profielen, Sales en ICT. De Mercator website geeft je een up-to-date overzicht van de gezochte profielen. Verzekeringsbeheerders Leven en Niet Leven, Account Managers, Business Analisten en Software Engineers vinden bij Mercator een veilige thuishaven.

Adres: Desguinlei 100 - 2018 Antwerpen Contacteer: Solliciteren kan uitsluitend via onze website Tel: 03 247 21 11 Fax: 03 247 20 21 URL: www.mercator.be/vacatures

Talenkennis: Nederlands – Bijkomende talenknobbels zijn meegenomen.

78

VACATURE

CODEX ‘09

mercator_7017946_vacature_codex_1 1

16-02-2009 17:44:48


02-2009 17:44:48

template fiches NEW

24-02-2009

13:40

Pagina 79

Bij Mercator liggen alternatieven voor het grijpen. Iedereen is graag baas over zijn job. Het maakt niet uit wat je doet of hoeveel ervaring je hebt. Je hoeft bij ons zeker geen eeuwigheid te wachten voor je zelf beslissingen kan nemen. Als jij ons snel laat zien wat je kan, laten wij je snel zien welke richtingen je uit kan. Bij Mercator is dat alle richtingen want de verantwoordelijkheden liggen voor het grijpen. De vraag is: durf jij ze te nemen? Studeer jij binnenkort af (liefst in een financiĂŤle of juridische richting)? Ben je enthousiast en klaar om erin te vliegen? Laat het ons weten! Laat je ambitie dus geen wortel schieten. Grijp je kans op www.mercator.be/vacatures

WAAROM MOEILIJK DOEN ? VACATURE CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

mercator_7017946_vacature_codex.1 1

79

12-02-2009 18:21:17


template fiches NEW

n

25-02-2009

15:20

Pagina 80

NMBS-GROEP Wie zijn we? De NMBS-Groep, 3 ondernemingen, één doel, verschillende carrièremogelijkheden… Sinds 1 januari 2005 is de NMBS gesplitst in drie filialen: NMBS baat het netwerk uit en is verantwoordelijk voor de treindiensten (reizigers en goederen). Infrabel, van haar kant, staat in voor alles wat te maken heeft met de spoorinfrastructuur en de veilig-heidssystemen. Dan is er de NMBS-Holding, die de twee andere filialen overkoepelt en verantwoordelijk is voor human resources, patimonium (bijvoorbeeld de stationsgebouwen) en de veiligheid.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Reizigers- en goederentransport per spoor Sector : publieke sector Moederbedrijf : NMBS-Holding Locatie headquarters : Frankrijkstraat 85 1060 Brussel Aantal personeelsleden in België : 38000 Aantal personeelsleden wereldwijd : Vestigingen : I België : Overal in het land I Buitenland : Omzet België : 2.257.900.000 Omzet wereldwijd :

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken in een toffe job met tal van voordelen? De NMBS-Groep werft aan! Geniet van een vaste job en een aantrekkelijk salaris. Een boeiende omgeving met tal van uitdagingen en veel vrijheid. Als kers op de taart kan je gratis met de trein reizen in België en Europa. Wat je specialiteit ook is, in welk team je ook terecht komt, wij bieden je de kans om, samen met je collega’s, mee te bouwen aan de trein van morgen.

Geplande aanwervingen : De selectieprocedures hangen af van de baan waar je naar solliciteert. Surf naar: www. despoorwegenwervenaan.be

Loopbaanperspectieven De NMBS-Groep werft elk jaar zo’n 1800 mensen aan en biedt hun voordelen, opleidingen en aantrekkelijke toekomstperspectieven. De NMBS-Groep, één van de grootste werkgevers van het land… voeg je bij ons! Loopbaanperspectieven buitenland : Max. aantal tekens (incl. spaties): 174

Gezochte profielen

Solliciteren

Diploma’s: algemeen hoger, algemeen hoger technisch, algemeen beroeps 7 jaar, algemeen tweede graad, algemeen tweede graad technisch beroeps 6 jaar. Functies: treinbegeleider, treinbestuurder, technicuselectromecanicien, onderstationschef, industrieel/burgerlijk ingenieur, technisch tekenaar… Naast deze beroepen die gelinkt zijn aan de spooractiviteit, is de NMBS-Groep op zoek naar alle soorten talent!

Adres : Frankrijkstraat 85, 1060 Brussel

Talenkennis : Landstalen

80 codex_NMBSnew.indd 1

Contacteer : Tel : 0800/35117 Fax : Email : aanwerving@b-holding.be

www.despoorwegenwervenaan.be

VACATURE

CODEX ‘09

25/02/09 14:46


template fiches NEW

25-02-2009

13:57

Pagina 81

Word een van onze nieuwe collega’s Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken in een toffe job met tal van voordelen? Dit jaar werven wij 1.800 nieuwe collega’s aan om de toekomstplannen van de NMBSGroep te realiseren. In welk team je ook terechtkomt, wat je specialiteit ook is, bij ons krijg je de kans om met je collega’s mee te bouwen aan de trein van morgen.

Bouw mee aan de trein van morgen VACATURE

CODEX ‘09

140209_codex_NMBS_290x217N.indd 1

81 2/11/09 4:16:45 PM


template fiches NEW

p

24-02-2009

13:41

Pagina 82

PHILIPS Wie zijn we? Eenvoud is altijd logisch. Zoals je talent en passie gebruiken om de wereld beter te maken. Of je kennis inzetten waar ze écht een verschil maakt. Bij Philips vind je een omgeving waar de combinatie van persoonlijke ontplooiing en boeiende internationale carrièrekansen een vanzelfsprekende zaak is. Of je nu ambities koestert op het vlak van technologie, marketing, sales, research, finance, supply, HR of ICT, wij helpen je wel op weg om ze in realiteit om te zetten.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: Gezondheid en Welzijn Sector: Consumer Lifestyle, Healthcare en Lighting Moederbedrijf: Royal Philips Electronics Locatie headquarters: Amsterdam Aantal personeelsleden in België: +/- 3800 Aantal personeelsleden wereldwijd: +/- 121000 Vestigingen: N België : Brugge, Brussel, Leuven, Turnhout, Kontich, Wommelgem, Roeselare N Buitenland : Philips is aanwezig in 60 landen Omzet in België: 1,7 miljard euro (2007) Omzet wereldwijd: 26 biljoen euro (2007)

Je vindt bij ons een grote diversiteit aan startfuncties. Functies waarbij je direct je eigen verantwoordelijkheden krijgt en je een wezenlijke bijdrage levert aan de business. Functies ook waarbij naast je vakkennis een beroep wordt gedaan op een brede oriëntatie en veel interactie met de mensen om je heen.

Loopbaanperspectieven Je mag van Philips heel wat verwachten bij de uitbouw van je carrière. In ruil daarvoor vragen we van jou het nodige enthousiasme en persoonlijk engagement.

Gezochte profielen

Solliciteren

De mogelijkheden bij Philips zijn legio. Je komt in een werkomgeving terecht die zich richt op het verbeteren van het dagelijks leven met innovatieve technologie. Ben je burgerlijk of industrieel ingenieur, heb je een master- of bachelordiploma op zak, of heb je een meer technisch profiel? Dan heb je in België de keuze uit één van onze drie internationale businesslines en een indrukwekkende waaier van functies om je carrière een veelbelovende richting uit te sturen.

Bezoek onze website voor meer details over Philips als bedrijf, de mogelijkheden die je bij ons vindt of de plaatsen waar wij gevestigd zijn. Ontmoet toekomstige collega’s en proef van onze cultuur. En via het Philips Career Center, met een actueel overzicht van onze vacatures, kun je rechtstreeks, waar ook ter wereld, solliciteren naar de functie die bij jou past.

Talenkennis: NL, FR, ENG

82

VACATURE

CODEX ‘09

www.philips.be/jobs


template fiches NEW

24-02-2009

13:42

Pagina 83

Jamal El Allachi 30 jaar, Lean Program Manager

Simplicity is transforming talent into products Innoverend denken is een sterke reflex. Als je bij ons start, werk je dus meteen bij een marktleider in kwalitatieve producten voor Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting. Een internationale onderneming waar je mogelijkheden onbeperkt zijn. Onze producten behoren niet alleen tot de technologische top, maar zijn bovenal gebruiksvriendelijk. Maar met deze zinvolle producten willen we niet alleen het dagelijks leven van mensen verbeteren, ook de carrière van onze medewerkers is voor ons essentieel. Zij gaan elke dag voluit in een van onze drie internationale marktsectoren. Met onze Consumer Lifestyle-producten genieten klanten van verrijkende ervaringen die hun behoefte aan ontspanning en welzijn beantwoorden. We richten ons op de persoonlijke leefwereld van ruimte, geest en verzorging. Dankzij Lighting levert Philips ook geavanceerde energiezuinige oplossingen voor alle segmenten: straatverlichting, kantoor & industrieel, maar evengoed horeca en thuis. Bij Healthcare verschuift onze focus dan weer naar patiënten en zorgverleners. Met onze medische knowhow trachten we de patiëntenzorg alvast gevoelig te verbeteren. Je merkt het zelf. Zoveel sterproducten, zoveel sectoren, jij vindt er beslist een job die aansluit bij jouw ambities. Zelfs over de grenzen heen. Als je even gedreven bent, surf dan snel naar www.philips.be/jobs. Onze Aurea, bekroond met de EISA Award 2008, is een overtuigend voorbeeld van de geavanceerde en vernieuwende producten waaraan jij kan meewerken. VACATURE

CODEX ‘09

83


template fiches NEW

p

24-02-2009

13:43

Pagina 84

DE POST Wie zijn we? Eén centrale dienst, 5 regionale kantoren en meer dan 1 300 kantoren en postpunten verspreid over het volledige land. Een omzet van 2,276 miljard euro en meer dan 32 000 medewerkers. Naast de particuliere klanten, zoals jij en ik, heeft De Post heel wat bedrijven als klant. In die Business to Business omgeving worden echte oplossingen verkocht, zoals Document Management, Direct Mailing en Click & Post. Een intens veranderingsproces optimaliseert De Post in al haar activiteiten en zorgt voor zeer mooie toekomstperspectieven. Als één van de grootste werkgevers van België biedt De Post je een unieke en zeer gevarieerde werkomgeving, waarin wordt gewerkt met de modernste technologieën en technieken. Je komt terecht in een sterk interfunctionele omgeving, met oneindig veel mogelijkheden in diverse vakgebieden (Sales & Marketing, HR, ICT, International, Finance & Accounting, Legal, Logistics, …). Samen met onze medewerkers bouwen wij aan De Post van de toekomst!

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : De Post is meer dan alleen binnenlandse en internationale postdiensten. Veel meer. Want De Post biedt daarnaast een waaier aan andere producten en diensten, waaronder post-, bank- en financiële producten, expresdiensten, documentbeheer en aanverwante activiteiten. Sector : Logistiek & Distributie, Bank en Verzekering Locatie headquarters : Muntcentrum, 1000 Brussel Aantal personeelsleden in België : 32000 medewekers Aantal personeelsleden wereldwijd : 15 (sterk groeiend) Vestigingen : België : Brussel, Gent, Antwerpen, Luik, Charleroi, kantoren in het netwerk overal in België Buitenland : verkoopsactiviteiten in 20 landen Omzet België : 2,276 miljard euro Omzet wereldwijd : 420 miljoen euro

Wij bieden een brede waaier aan toekomstperspectieven. De Post is actief in binnen- en buitenland, met sterke producten en diensten die garant staan voor succes. Er zijn snelle doorgroeimogelijkheden dankzij de grootte van het bedrijf en de vele afdelingen. De Post beschikt over een eigen opleidingscentrum waar de beste opleidingen kunnen gevolgd worden. Je werkt in een werkomgeving waar competenties primeren en waar aandacht besteed wordt aan gelijke kansen en diversiteit. En dit alles met een competitief salaris en tal van extralegale voordelen bij één van de grootste ondernemingen van het land. De Post mag zich dan ook terecht een Top Employer noemen. Een grondige analyse toont aan dat De Post goed tot zeer goed scoort met betrekking tot het salaris, het extralegale salaris, opleiding- en trainingsmogelijkheden, interne promotiekansen en de algemene werknemerstevredenheid.

Loopbaanperspectieven De Post is sterk in verandering! Dat creëert heel wat mogelijkheden. In onze ICT afdeling met 700 FTE’s, 600 servers en 13000 pc’s. Maar ook in onze sales en marketing afdeling. Deze is heel sterk groeiend, met een speciale aandacht voor onze bedrijfsklanten, in binnen- en buitenland. Pas afgestudeerden met een master diploma krijgen steeds kansen bij De Post.

Gezochte profielen

Solliciteren

We zoeken veel nieuwe collega’s: Sales Representatives, Product Managers, Key Account Managers (voor Belgische en buitenlandse markt), Inside Sales Representatives, maar ook Software engineers (Java/J2EE of .NET), System Engineers, Project Managers en Business Analysten in application development projecten. Pas afgestudeerden met een masterdiploma kunnen starten in een groot aantal functies: Project Leider, Marketing Analyst, Business Analysten … Daarnaast verwelkomen we ook Corporate Project Managers en meer senior Business & Process Analysten.

Adres : North Plaza, 6e verdiep, Koning Albert II laan 7 1210 Brussel Contacteer : Wouter Van Renterghem Tel : 02/2767189 Fax : 02 276 76 15 Email : wouter.vanrenterghem@post.be

W

www.post.be

84

VACATURE

CODEX ‘09

CDX_ADV_LAPOSTE_NL.indd 1

20/02/09 15:01:36

09000508 Va


0/02/09 15:01:36

template fiches NEW

24-02-2009

13:43

Pagina 85

WIE ANDERS DURFT JONG TALENT VERTROUWEN SCHENKEN IN TIJDEN VAN CRISIS?

WIE ANDERS? DE POST. De Post rekent, ook in deze woelige tijden, op het talent van jonge mensen die dromen van een carrière in een groot en ambitieus bedrijf. Denk aan een job, en de kans is heel groot dat ze bij De Post bestaat. Elke medewerker komt terecht in een dynamisch team en krijgt heel wat opleidingskansen. De Post, één van de beste werkgevers van het jaar (volgens een onafhankelijke studie van CRF), is bovendien in volle voorbereiding van de vrijmaking van de postmarkt. Ben je – net als wij – heel ambitieus? Kom ons team dan nóg sterker maken. De Post is op zoek naar: PROJECT LEADER MAIL & PARCELS / MARKETING ANALYST / BUSINESS ANALYST (VARIOUS DEPARTMENTS). Helemaal ‘jouw ding’? Surf naar www.depost.be of stuur je kandidatuur naar: De Post, Departement selectie, North Plaza, Albert II-laan, 1210 Brussel. VACATURE

CODEX ‘09

09000508 Vacature-Ed Codex-Binne1 1

85 16/02/09 9:51:11


template fiches NEW

p

24-02-2009

13:44

Pagina 86

PRICEWATERHOUSECOOPERS Wie zijn we? PricewaterhouseCoopers (www.pwc.com) levert sectorgerichte diensten op het vlak van audit, fiscaliteit en adviesverlening om het publieksvertrouwen te versterken en extra waarde voor cliënten en hun stakeholders te creëren. Meer dan 155 000 mensen in de 153 landen waarin ons netwerk is ontplooid, delen hun ideeën, ervaring en oplossingen om tot nieuwe gezichtspunten te komen en praktisch advies te geven. In België werken meer dan 1 450 mensen voor PricewaterhouseCoopers. We hebben kantoren in Sint-Stevens-Woluwe, Antwerpen, Gent en Luik.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Audit - Advisory - Accountancy Tax & Legal Services Sector : Audit - Consultancy Moederbedrijf : PricewaterhouseCoopers Locatie headquarters : New York Aantal personeelsleden in België : 1 450 3 Kaderleden: 29,26% 3 Bedienden: 70,74% 3 Arbeiders: 0% Aantal personeelsleden wereldwijd : 155 000 Vestigingen : 3 België: Sint-Stevens-Woluwe, Antwerpen, Gent, Luik 3 Buitenland: we hebben kantoren in 153 landen Omzet in België : € 207 miljoen bruto Omzet wereldwijd : US$ 28,2 miljard

Auditors, IT System & Process Auditors, Forensic Auditors, Actuaries, Business Advisors, IT Business Advisors, Tax & Accounting Advisors, Tax Consultants, Legal Consultants, Management Assistants.

Voorziene aanwervingen : 200 juniors om te starten in september 2009.

Loopbaanperspectieven Er wacht je bij PricewaterhouseCoopers een boeiende job met tal van doorgroeimogelijkheden en opportuniteiten om jezelf en je carrière te ontwikkelen.

Carrièremogelijkheden in het buitenland : Rekrutering voor buitenlandse kantoren gebeurt via de lokale HR-afdelingen. Voor meer info kijk op www.pwc.com.

Gezochte profielen

Solliciteren

We hebben opportuniteiten voor mensen die in 2009 afstuderen als master TEW, Handelswetenschappen, Rechten, Informatica, als Handelsingenieur, bachelor Accountancy-Fiscaliteit, Rechtspraktijk of Management Assistant, of die weldra een specialisatie in fiscaliteit of revisoraat behalen.

Adres : Woluwedal 18 - 1932 Sint-Stevens-Woluwe Contacteer : Human Resources Tel : 02 710 42 11 Fax : 02 710 40 92 Email : careers@pwc.be

Talenkennis : Engels, Nederlands, Frans

www.careers.pwc.be

86

VACATURE

CODEX ‘09

054_PwC_Codex_nl_3.indd 1

16-02-2009 11:09:47


02-2009 11:09:47

template fiches NEW

24-02-2009

13:44

Pagina 87

Heb jij talent? Dan hoor jij bij ons thuis. Want PricewaterhouseCoopers is ‘the oneÄYTfor all talented people’. Welke ook je achtergrond of je KYVTLUTL[QV\^IPQaVUKLYLR^HSP[LP[LUILUQL OHY[LSPQR^LSRVTIPQ7^*/LIQPQQLKPWSVTHIPQUH VWaHR&2VTNL^VVULLYZ[IPQVUZSHUNZ]VVY KPLQVIPUH\KP[[H_JVUZ\S[PUNSLNHSJVUZ\S[PUN HJJV\U[PUN0;JVUZ\S[PUNVMI\ZPULZZJVUZ\S[PUN

Uitgeroepen tot één van de ‘Meest aantrekkelijke werkgevers’ in België Winnaar van de globe voor ‘Meest interessante jobinhoud’ VACATURE

CODEX ‘09

054_PwC_advertentieCodexVac_1.indd 1

87 12-02-2009 12:06:53


template fiches NEW

s

24-02-2009

13:45

Pagina 88

SD WORX Wie zijn we? SD Worx is het grootste HR-consultancybedrijf van België, met eigen kantoren of partners in meer dan 20 landen. We bieden een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel en bekleden een sterke marktpositie in alle afzonderlijke HR-disciplines: staffing, payroll, compensation & benefits, performance management en development, inclusief de administratie en juridische advisering die hiermee samenhangt. SD Worx zet de trend op het vlak van HR. Dat hebben we te danken aan onze innoverende producten en diensten en aan de professionele ondersteuning door onze talrijke ICT’ers. SD Worx is kennisgedreven en innovatief. Bovendien dragen we vertrouwen, respect en competenties als leergierigheid, klantgerichtheid en teamwork hoog in het vaandel. Belangrijk is dat we die competenties koppelen aan een gezonde dosis fun. Dat is de essentie van onze bedrijfscultuur.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Human Resources Sector : Diensten Moederbedrijf : SD Worx Locatie headquarters : Brouwersvliet 5, 2000 Antwerpen Aantal personeelsleden in België : 1636 Aantal personeelsleden wereldwijd : 1860 Vestigingen : N België : Aalst, Antwerpen (Regiokantoren voor KMO’s : A12, Centrum, Haven, Noord, Oost, Singel, Rupel, Waasland), Brugge, Brussel, Charleroi, Geel, Gent, Hasselt, Herentals, Kortrijk, Leuven, Lier, Louvain-la-Neuve, Luik, Mechelen, Namen (Isnes), Overpelt, Schelle, Temse, Turnhout, Vilvoorde N Buitenland : Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland Omzet België : / Omzet wereldwijd : 150 miljoen

Commerciële jobs Financiële jobs HR-jobs ICT & SAP-jobs Internationale jobs Marketing & communicatiejobs Payrollmedewerkers Supportmedewerkers Managementfuncties

Loopbaanperspectieven Als bedrijf in volle groei zoeken we zowel starters als ervaren professionals. Binnen het brede functieaanbod zijn er tal van mogelijkheden om je loopbaan op korte en op lange termijn verder uit te bouwen. Om je hierin te begeleiden, biedt SD Worx bovendien een waaier van opleidingen aan. Loopbaanperspectieven buitenland : SD Worx biedt als vooruitstrevende, internationale organisatie carrièremogelijkheden in binnen- en buitenland.

Gezochte profielen

Solliciteren

SD Worx is steeds op zoek naar jong en oud talent. Zet mee de trend en solliciteer voor een van de 200 jobs die we in 2009 te bieden hebben.

Adres : Brouwersvliet 5, 2000 Antwerpen

Masters: TEW of Handelswetenschappen, Informatica, Psychologie, Rechten, Handelsingenieurs, Politieke & Sociale Wetenschappen

Contacteer : registreer je online via www.sdworx.com/jobs Tel : 03 220 24 24 Fax : 03 212 41 11

Bachelors: Personeelswerk, Informatica, Accountancy, Rechtspraktijk, Marketing, Bedrijfsbeheer, Vertaler-tolk...

Talenkennis : Nederlands, Frans en Engels

88

www.sdworx.com/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

075_SD_Vac_Codex_fiche2_14-02.indd 1

11-02-2009 14:07:22


02-2009 14:07:22

template fiches NEW

24-02-2009

13:46

Pagina 89

Maarten SAP-Consultant

‘Meegroeien met je ambitie.’ SD Worx is het grootste HR-consultancybedrijf van België en biedt een volledige dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel. We bekleden een sterke marktpositie in alle afzonderlijke HR-disciplines: staffing, payroll, compensation & benefits, performance management en development, inclusief de administratie en juridische advisering die hiermee samenhangt. SD Worx zet de trend op het vlak van HR. Dat hebben we te danken aan onze innoverende producten en diensten. En aan de ondersteuning door onze talrijke ICT’ers. Op dit moment zijn we al actief in meer dan 20 landen, vanuit eigen kantoren of via kwaliteitsvolle partners. Trendsetter zijn kunnen we niet zonder jong en dynamisch talent. Hier kom jij in beeld. Ben je pas afgestudeerd en klaar voor een boeiende job met innovatieve projecten? Een job waarin je zelfstandig mag werken en je verfrissende ideeën een kans krijgen? Surf dan snel naar www.sdworx.com/jobs. Ontdek er onze verschillende jobaanbiedingen en hoe we je als jong talent alle ruimte geven om mee de trend te zetten. Bekijk ook ons filmpje over de typische bedrijfssfeer bij SD Worx.

www.sdworx.com/jobs

075_SD_Vac_Codex_adv2_14-02.indd 1

VACATURE

CODEX ‘09

89 11-02-2009 18:45:11


template fiches NEW

s

24-02-2009

13:46

Pagina 90

SGS GROUP BELGIUM Wie zijn we? SGS Group Belgium (www.be.sgs.com) is een onafhankelijk en dienstverlenend bedrijf dat behoort tot de internationale groep SGS met hoofdzetel in Genève. De SGS-groep is wereldmarktleider op het gebied van kwantitatieve en kwalitatieve inspecties van goederen en aanverwante diensten. Wat inspecteert, analyseert en certificeert SGS? Bouwkranen, elektriciteitsinstallaties, liften, lasnaden, (petro)chemicaliën, voedingsproducten, farmaceutische producten, asbestonderzoek, ... SGS is ook actief in de controle van exportgoederen t.b.v. overheden, ongediertebestrijding, milieuadviezen, kwaliteitszorgsystemen en kwaliteitscontroles voor farmaceutische bedrijven. SGS heeft geavanceerde laboratoria op het gebied van (petro)chemicaliën, food en non-food, farmacie, biotechnologie en milieu. SGS heeft ook een belangrijke actitiveit in clinical research en clinical trail management.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten: Inspectie, Verificatie, Testing en Certificering Sector: Dienstverlening en kwaliteitscontrole Moederbedrijf: SGS Groep België Locatie headquarters: Noorderlaan 87 - 2030 Antwerpen Aantal personeelsleden in België: 1500 Aantal personeelsleden wereldwijd: 53.000 Vestigingen: N België: Antwerpen, Mechelen, Wavre, Melsele, Anderlecht, Gembloux, Bertem, Gent, Luik, ... N Buitenland: aanwezig in 140 landen Omzet België: 169 miljoen euro Omzet wereldwijd: meer dan 3,1 miljard euro

Medical Writer Data Reviewer Statistisch programmeur Veiligheidsexpert Auditor Milieu Projectleider Salesmedewerkers Management Trainee Kalibratiemedewerker ... en tal van andere vacatures.

Voorziene aanwervingen: Neem een kijkje op www.be.sgs.com/careers voor het meest recente overzicht van onze vacatures.

Loopbaanperspectieven Ontdek je kansen in een stimulerende werkomgeving, waar je de nodige begeleiding krijgt om je eigen mogelijkheden te ontdekken, onder meer als Inspecteur, Auditor, Consultant, ... Loopbaanperspectieven buitenland: Ook internationale opdrachten behoren tot de mogelijkheden.

Gezochte profielen

Solliciteren

Ben je iemand met een bachelor- of masterdiploma elektriciteit, elektromechanica, elektronica, (bio)chemie, milieu, voeding of binnen een paramedische richting, dan ben je de persoon die we zoeken!

Adres: SGS House - Noorderlaan 87 - 2030 Antwerpen

Talenkennis: Grondige kennis Nederlands, voor de meeste functies is ook een goede kennis Engels/Frans vereist.

90

Contacteer: www.be.sgs.com/careers Tel.: 03 545 44 11 E-mail: sgs.be.hrm@sgs.com

www.be.sgs.com/careers

VACATURE

CODEX ‘09

FEB9-A00481002_fiche.indd 1

2/13/09 5:02:16 PM


template fiches NEW

24-02-2009

13:47

Pagina 91

OP ZOEK NAAR EEN PROFESSIONELE UITDAGING? SOLLICITEER BIJ SGS!

SGS IS THE WORLD’S LEADING INSPECTION, VERIFICATION, TESTING AND CERTIFICATION COMPANY In België stellen we 1500 mensen tewerk en zijn we continu op zoek naar extra medewerkers. Heb je interesse om deel uit te maken van ons gemotiveerd team? Kijk dan snel op onze website voor meer info over onze vacatures: www.be.sgs.com/careers. Spontane sollicitaties zijn uiteraard ook altijd welkom. SGS helps to improve quality, safety, performance and efficiency for the following industries: Agricultural - Automotive - Consumer Testing Environmental - Industrial - Life Science - Minerals - Oil, Gas & Chemicals - Systems & Services Certification - Governments & Institutions.

SGS GROUP BELGIUM SGS House Noorderlaan 87 B-2030 Antwerpen t +32 (0)3 545 44 00 e sgs.be.hrm@sgs.com

WWW.SGS.COM VACATURE

CODEX ‘09

3/09 5:02:16 PM

FEB9_A00481002.indd 1

91 2/12/09 5:24:13 PM


template fiches NEW

s

24-02-2009

13:53

Pagina 92

SPE-LUMINUS Wie zijn we? SPE-Luminus is de tweede grootste speler op de Belgische energiemarkt en is zowel producent als leverancier. Met een omzet van ruim 2 miljard euro behoren we tot de top 30 van grootste Belgische bedrijven. SPE beschikt over elektriciteitscentrales, windmolenparken, waterkrachtcentrales, biomassa- en biogasinstallaties op 21 sites in Vlaanderen en Wallonië. De groep commercialiseert elektriciteit en gas onder het Belgische merk Luminus, zowel aan particulieren als zakelijke klanten. SPE-Luminus bedient meer dan 1,5 miljoen klanten en telt ongeveer 1000 medewerkers.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Producent van energie; leverancier van

Er zijn tal van carrièremogelijkheden bij SPE-Luminus. Als snelgroeiend bedrijf in een snel evoluerende sector hebben we dynamische mensen nodig die hun technisch inzicht en ervaring weten te combineren met een vermogen om out-of-the-box te denken. Voor ervaren specialisten zowel als voor gedreven starters zijn er diverse opportuniteiten. Denk aan functies op gebied van Financiële Analyse, Accountancy en Risk Management binnen onze Finance afdeling of functies als Gas Operator, Gas Trader, Commercial Analyst en Pricing Analyst binnen Trading en Supply. Maar ook in Sales & Marketing en Productie is er een diversiteit aan mogelijkheden op junior, medior en senior niveau.

elektriciteits- en gasproducten. Moederbedrijf : SPE Locatie headquarters : Brussel Aantal personeelsleden in België : 1000 25 % kader , 75 % bedienden, 0 % arbeiders Omzet België : 2,4 miljard euro

Voorziene aanwervingen : 100

Loopbaanperspectieven Als werkgever ondersteunt SPE-Luminus je graag bij het waarmaken van je ambities. Dit door tal van opleidings- en doorgroeimogelijkheden (verticaal en horizontaal) aan te bieden maar ook bijvoorbeeld door met je mee te denken over de juiste balans tussen werk en privé. Openstaande vacatures worden steeds intern bekendgemaakt en jaarlijks vindt er een evaluatiegesprek plaats waarbij je carrièreverwachtingen en perspectieven in kaart worden gebracht.

Gezochte profielen

Solliciteren

• Economisten • IT’ers (Bachelor of Master) • Marketeers • Analisten • Traders • Commerciële talenten •…

Adres :

Talenkennis : Nederlands/Frans/Engels

92

Kempische Steenweg 299 3500 Hasselt Contacteer : Joris Brugmans Recruitment & Selection Manager Tel : 011/ 84 23 15 Fax : 011/ 72 26 95 Email : jobs@luminus.be

www.lumineuzeloopbaan.be

VACATURE

CODEX ‘09

vacature_codex_fiche_09.indd 1

2/12/09 4:19:07 PM


12/09 2/09 4:19:07 PM

template fiches NEW

24-02-2009

13:54

Pagina 93

Grootse plannen voor de toekomst? Succes verzekerd! www.lumineuzeloopbaan.be

CDX_ADV_LUMINUS_vac.indd 1

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

93 2/12/09 2:31:09 PM


template fiches NEW

s

24-02-2009

13:54

Pagina 94

STAD ANTWERPEN Wie zijn we? Antwerpen is met 460.000 inwoners de grootste stad van Vlaanderen. Niet zomaar een stad, maar een bruisende metropool. In Antwerpen voelt iedereen zich thuis, want ’t stad is van iedereen. Enthousiaste en gemotiveerde medewerkers maken van Antwerpen een nog betere stad om in te wonen, te werken en te leven. Verspreid over verschillende bedrijfseenheden werken ruim 8000 mensen voor de stad Antwerpen. Het jobaanbod is groot. Werken voor de stad: dat is iets voor jou!

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Bestuur, sport, cultuur, onderwijs, onderhoud, projectontwikkeling, veiligheid, communicatie, financiën, HR en zoveel meer

Onze selecties kan je raadplegen op www.antwerpen.be/jobs, in de stadswinkel, Grote Markt 11, in een van de Antwerpse districtshuizen of via 03 22 11 333.

Sector : overheid Locatie : verschillende locaties in de stad en de stadsrand

Superhandig is ook onze online vacaturenieuwsbrief. Schrijf je in via www.antwerpen.be/jobs.

Aantal : +/- 8.000

Loopbaanperspectieven De stad moedigt je voortdurend aan om bij te leren, door te groeien en zelf keuzes te maken. Het opleidingsaanbod is enorm. Je carrière een wending geven is meer regel dan uitzondering.

Gezochte profielen

Solliciteren

Voortdurend zijn wij op zoek naar nieuw talent, jouw talent. We hebben vacatures voor hoger- en lager geschoolden, voor dynamische jong afgestudeerden en doorgewinterde ‘oude rotten’. Je kwaliteiten vinden we heel wat belangrijker dan je leeftijd, je geslacht, een handicap, je seksuele voorkeur of je afkomst!

Adres : Maurice Dequeeckerplein 1 - 2100 Deurne

Talenkennis : Nederlands

94

Contacteer : Stad Antwerpen – Personeelsvoorziening Tel : 03 360 46 35 Fax : 03 360 46 46 Email : jobs@stad.antwerpen.be

www.antwerpen.be/jobs

VACATURE

CODEX ‘09

D206555-STAD-ADV VAC 14/02+CODEX.indd 1

12-02-2009 12:57:07


template fiches NEW

25-02-2009

17:15

Pagina 95

`\kjmffi

9\ea\e\kX]^\jkl[\\i[f]_\Ya\\\egXb\imXi`e^6 ?\Ya\^\\e[`gcfdX¨jf]_\Ya\\i[i`\6N`ca\mfck`a[j f]_Xc]k`a[jn\ib\e6Kljj\e[\m\c\afYjY`a[\jkX[ 8ekn\ig\eq`kq\b\i`\kjmffiafl @b_X[eff`k^\[XZ_k[\[peXd`\b\e ^\[i\m\e_\`[mXe\\edf[\ie XiZ_`k\Zk\eYli\Xlk\m`e[\eXZ_k\i[\dli\e mXe\\efg\eYXXijkX[jY\[i`a]%Q\k[\bnXc`ab\ i\glkXk`\mXe\\ejkf]¯^\XdYk\eXi`adXXi l`ka\_ff][2_`\in\iba\jXd\ed\kkf]]\ Zfcc\^X¨jXXe[\l`kjkiXc`e^mXe\\ed\kifgffc% ;i`\j#XiZ_`k\Zk @bmf\cd\^f\[`e\\eefe$gif¯k fd^\m`e^#`bn`cd`aejk\\eka\ Y`a[iX^\eXXe[\jXd\ec\m`e^% <\ejkX[[`\`em\jk\\ik`e_XXi Zfddle`ZXk`\#`em\jk\\ik`dd\ij `e_XXiYli^\ij% DXXika\#Zfddle`ZXk`\d\[\n\ibjk\i 9`akf\i`jd\8ekn\ig\ee\d\en\[\\c XXeYl`k\ecXe[j\Y\liq\e#n\fekmXe^\e aflieXc`jk\e`e[\jkX[#n\fi^Xe`j\i\e nfibj_fgj#n\Y\[\eb\edXib\k`e^XZk`\j \eZfÜi[`e\i\e[\Zil`j\XXecfg\e% 9`a§kjkX[bXe`bd`aeZi\Xk`m`k\`k#°\o`Y`c`k\`k# fi^Xe`jXk`\kXc\ek\ek\Xdjg`i`k_\c\dXXcbn`ak% @^fi#d\[\n\ib\ikf\i`jd\

8ekn\ig\e# Xcc\jnXk a\mXe\\ejkX[ m\inXZ_k

Jf\g\c\[`gcfdXmffinXXi[\e ;\jkX[miXX^kg\i]leZk`\\\efgc\`[`e^je`m\XlmY%dXjk\if] YXZ_\cfi %A\jg\Z`Xc`jXk`\`j[XXiY`a\\emffi[\\c#dXXi^\\edljk CXXkjk\aXXijjkl[\ek\edf^\e[\\ce\d\eXXej\c\Zk`\j%

<\emc`\^\e[\jkXik ;ffi_\\ea\cffgYXXeY`\[k[\jkX[a\\\el`k^\Yi\`[XXeYf[ mfid`e^jdf^\c`ab_\[\e% EXÐÐeaXXi`e[`\ejkbXea\d\\[f\eXXe\\ej\c\Zk`\fdfg k\bc`dd\eeXXi\\e_f^\ie`m\Xl%

<\edfk`m\i\e[cffe =`eXeZ`\\cq`ka\^f\[Y`a[\jkX[%EXXjka\cffedX^a\ffbi\b\e\e fgdXXck`a[Z_\hl\j\e\\e_fjg`kXc`jXk`\m\iq\b\i`e^%

<\egi`dXYXcXejkljj\en\ib\e\ec\m\e =X`i\n\ibk`a[\e#\\edff`gXbb\kmXbXek`\[X^\e\e^iXk`jc`[dXXk$ jZ_XgmXe\\ejlg\ikf]]\g\ijfe\\cjm\i\e`^`e^;XkY\k\b\ek[f\e nXka\^iXX^[f\k%;Xk`j^\e`\k\emXe_\kc\m\e

D\\in\k\e6 Jli]eXXinnn%Xekn\ig\e%Y\&afYj%A\bXea\[XXid\k\\e ffb`ejZ_i`am\efgfeq\mXZXkli\e`\lnjYi`\] 9\b`abffbfeq\Y\[i`a]j¯cdga\j fgnnn%Xekn\ig\e%Y\&afYjf]fgnnn%pflklY\%Zfd

;\jkX[8ekn\ig\em`e[kaflnbnXc`k\`k\e Y\cXe^i`ab\i[Xea\c\\]k`a[#a\^\jcXZ_k# \\e_Xe[`ZXgf]a\X]bfdjk%

nnn%Xekn\ig\e%Y\&afYj


template fiches NEW

t

25-02-2009

16:46

Pagina 98

TOTAL Wie zijn we? Wist je dat de wereldwijde hoofdzetel van Total Petrochemicals, het hoofdkantoor van Total Belgium én de directie van raffinage Noord-Europa zich in Brussel bevinden ? Om maar te zeggen : België is belangrijk voor Total. Wij zijn er het nummer 1 voor brandstoffen en stookolie, én een topspeler op wereldniveau in raffinage en petrochemie. Van onze (petro)chemische sites in Antwerpen en Feluy heb je vast al gehoord. Bovendien hebben we over het ganse land brandstofdepots, regionale centra, een smeermiddelenfabriek in Ertvelde en een productie-unit voor koelvloeistoffen in Schoten. Wereldwijd vind je bij Total maar liefst 500 verschillende beroepen, in meer dan 130 landen. Voor Total-talent ligt een gevarieerd carrièretraject dan ook binnen handbereik. Goed nieuws voor onze zowat 5 000 medewerkers in België in IT, HR, Aankoop, juridische diensten en financiën, óf in R&D, productie, verkoop en distributie. Goed nieuws ook voor hun kwaliteiten en ambities, dankzij een uitgebreid opleidingspakket en permanente coaching.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : Exploratie-productie, raffinage en distributie van brandstoffen, chemie-petrochemie Sector : energie - en chemiesector Moederbedrijf : Total Locatie headquarters : Parijs en Brussel Aantal personeelsleden in België : 5.000 Aantal personeelsleden wereldwijd : 96.500 Vestigingen : N België : Brussel, Feluy, Antwerpen , Ertvelde en Schoten N Buitenland : in de hele wereld Omzet België : 1,7 miljard € (2007) Omzet wereldwijd : 179,98 € miljard (2008)

Meer dan 500 beroepen Wij zoeken Total-talenten in al onze activiteiten. Is een carrière in de energie - en chemiesector iets voor jou ? Ben je een professional die niet om initiatief verlegen zit ? Staan flexibiliteit, communicatie, teamspirit en een open geest hoog op je talentenlijstje ? Is meertaligheid voor jou een troef ? Dan ben jij het Total-talent dat we zoeken, en hebben we een fantastische carrière voor je klaar liggen. In een omgeving die bruist van mensen met verschillende nationaliteiten, achtergronden en ambities waar ook jij je kwaliteiten elke dag ten volle kan benutten. Als je de omvang en diversiteit van ons jobaanbod wil ontdekken, surf dan naar www.careers.total.com

Loopbaanperspectieven Nationale en internationale carrièremogelijkheden Voorziene aanwervingen : 120 kaders en niet-kaders voor België

Gezochte profielen

Solliciteren

Burgelijk ingenieurs, industrieel ingenieurs, handelsingenieurs, masters economie en rechten, PhD in de wetenschappen, bachelors

Adres : Nijverheidsstraat 52 - 1040 Brussel Contacteer : Recruitment Team Tel : 02 288 91 29 Fax : 02 288 94 94 Email : gelieve enkel te solliciteren via onze website www.careers.total.com

Talenkennis : Nederlands, Frans, Engels

98

VACATURE

CODEX ‘09

www.careers.total.com


template fiches NEW

25-02-2009

16:47

Pagina 99

De toekomst van energie

Energie voor je

toekomst Wist je dat de wereldwijde hoofdzetel van Total Petrochemicals, het hoofdkantoor van Total Belgium én de directie van raffinage NoordEuropa zich in Brussel bevinden ? Om maar te zeggen : België is belangrijk voor Total. Wij zijn er het nummer 1 voor brandstoffen en stookolie, én een topspeler op wereldniveau in raffinage en petrochemie. Van onze (petro)chemische sites in Antwerpen en Feluy heb je vast al gehoord. Bovendien hebben we over het ganse land brandstofdepots, regionale centra, een smeermiddelenfabriek in Ertvelde en een productie-unit voor koelvloeistoffen in Schoten. Wereldwijd vind je bij Total maar liefst 500 verschillende beroepen, in meer dan 130 landen. Voor Total-talent ligt een gevarieerd carrièretraject dan ook binnen handbereik. Goed nieuws voor onze zowat 5 000 medewerkers in België in IT, HR, Aankoop, juridische diensten en financiën, óf in R&D, productie, verkoop en distributie. Goed nieuws ook voor hun kwaliteiten en ambities, dankzij een uitgebreid opleidingspakket en permanente coaching.

www.careers.total.com VACATURE

CODEX ‘09

Voor u is onze energie eindeloos

99


template fiches NEW

t

25-02-2009

16:48

Pagina 100

TRACTEBEL ENGINEERING (GDF SUEZ) Who are we? With about 2,650 employees around the world, Tractebel Engineering (GDF SUEZ) is one of Europe’s major engineering companies. We offer state-of-the-art engineering and consulting solutions to power, nuclear, gas, industry and infrastructure customers in the public and private sector. Tractebel Engineering is part of GDF SUEZ Energy Services, one of the business lines of GDF SUEZ.

Facts & Figures

What we offer

Our activities: Power - Nuclear - Gas - Industry Infrastructure Branch: Engineering Parent company: GDF SUEZ Location headquarters: Place du Trône 1 - 1000 Brussels # employees Belgium: 1,230 # employees worldwide: 2,650 Office locations: Avenue Ariane 7 - 1200 Brussels N Belgium : Brussels, Antwerp, Ghent, Hasselt, Ostend N Abroad : Brazil, Czech Republic, France, India, Italy, Poland, Romania, Dubai Turnover worldwide: € 329 M

Thanks to the multidisciplinary of our international projects, our training policy and our internal mobility, we can offer our employees a lot of development and career opportunities.

Planned recruitments: 80

Your opportunities We invite you to visit our website www.tractebel-engineering.com/careers to apply for a job or simply send us your curriculum vitae.

Your profile

Contact

Civil or industrial engineers (mainly in mechanics, electromechanics, physics, civil works, …) but also Design Draftsman, Project Manager, ...

Address: Avenue Ariane 7 - 1200 Brussels

Language skills: Dutch, French, English

100

VACATURE

CODEX ‘09

Contact: Aurélie Mathot Phone: 32 2 773 91 11 Fax: 32 2 773 74 80 E-mail: recruitment@tractebel.com

www.tractebel-engineering.com


25-02-2009

16:48

Pagina 101

www.concerto.be

template fiches NEW

WE DON’T NEED ENGINEERS* POWER

NUCLEAR

GAS

INDUSTRY

INFRASTRUCTURE

* we need engineers driven by passion and eager to contribute to a sustainable future. People who believe in the power of new ideas, sharing, teamwork and relationships. Engineers who are more than engineers. Think you might be one of them? Join us. And let’s share our talents.

www.tractebel-engineering.com/careers

CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS

TRAC 0902-014 AD Vacature codex 220Lx290H.indd 1

VACATURE

CODEX ‘09

101 12/02/09 15:12:04


template fiches NEW

25-02-2009

16:49

Codex invulformulier 2009:Opmaak 1

v

Pagina 102

12-02-2009

10:30

Pagina 1

VDK SPAARBANK Wie zijn we? Als regionale gezinsbank in volle expansie, met ruim 100 vestigingen actief in Oost- en West-Vlaanderen, biedt VDK spaarbank een brede waaier aan financiële diensten. Door modern en efficiënt bankieren te combineren met klantvriendelijk en persoonlijk advies, is VDK een buitenbeentje in het hedendaagse bankenlandschap van steeds groter, complexer en … altijd maar zakelijker en afstandelijker. Dichtbij. Dat is wat VDK op alle fronten wil zijn. In eerste instantie als warme bankier tegenover de ruim 120.000 tevreden klanten die in VDK hun vertrouwen stellen. Maar ook als werkgever. Dichtbij betekent voor VDK immers ook investeren in goede begeleiding en ondersteuning van onze medewerkers.

Facts & Figures

Functieaanbod

Onze activiteiten : bank Sector : financiële sector Type organisatie : nv Moederbedrijf : VDK is autonoom Locatie headquarters : Gent Aantal personeelsleden in België : 280 I Kaderleden: 12% I Bedienden: 88 % I Arbeiders: geen Vestigingen : I België: Oost- en West-Vlaanderen I Buitenland: geen

- Analist - Ontwikkelaars - Software- en netwerkspecialist - Windows support en servicedesk medewerker - Commerciële medewerkers

Voorziene aanwervingen : 15

Loopbaanperspectieven Tewerkstelling van onbepaalde duur, met diverse doorgroeimogelijkheden

Gezochte profielen

Solliciteren

Informatici (masters en bachelors) Commerciële profielen (voor kantoren)

Adres : VDK spaarbank nv Selectie en Rekrutering Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent Contacteer : Dirk Van Loo of Ann Vansteenkiste Tel : 09 267 32 30 / 09 267 32 38 E-mail : selectie.rekrutering@vdk.be

Talenkennis : Nederlands

http://jobs.vdk.be

102

VACATURE

CODEX ‘09


template fiches NEW

25-02-2009

16:49

Pagina 103

Loopbaan

op wandelafstand

Geen zin om dagelijks in de file te staan of urenlange verplaatsingen te maken? Als je in Oost- of West-Vlaanderen woont, kun je binnenkort misschien dicht bij huis aan de slag bij VDK spaarbank, een middelgrote regionale bank in volle expansie. Dichtbij: het is slechts één van de troeven die VDK je als werkgever te bieden heeft. De boeiende werkomgeving, de aangename werksfeer en de uitdagende jobinhoud zijn er nog meer. In het kader van onze doorgedreven groei ontstaan regelmatig bijkomende of nieuwe vacatures. Jaarlijks kijken we uit naar pas afgestudeerde bachelors en masters aan wie we kansen bieden om zich binnen de bank verder te ontwikkelen en mee te groeien. Jouw persoonlijkheid en competenties, gecombineerd met onze visie en jarenlange ervaring als gezinsbankier, bieden boeiende uitdagingen voor ambitieuze starters. De startdatum voor young graduates is voorzien op 1 september, maar solliciteren kan nu al. Bekijk onze vacatures op http://jobs.vdk.be. Vind je jouw profiel terug in één van de vacatures? Laat ons dan kennismaken en contacteer ons: - per e-mail naar selectie.rekrutering@vdk.be of - per brief naar VDK spaarbank, Selectie en Rekrutering, Sint-Michielsplein 16, 9000 Gent. Je bent van harte welkom.

VDK spaarbank nv - Sint-Michielsplein 16 - 9000 Gent

VACATURE

CODEX ‘09

103


02-2009 11:51:05

template fiches NEW

24-02-2009

15:51

Pagina 104

Zet je eerste stappen op

Vacature Talentum Erkend Bureau Vacature VG. 1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Woensdag 1 april - Brussels Expo

Het succes van de vorige editie: 86 bedrijven 6500 kandidaten 750 rekruteerders

© vzw Atomium – SABAM Belgium 2009

Binnenkort afgestudeerd als master of bachelor? Kom dan op woensdag 1 april naar Vacature Talentum in Brussels Expo. Tijdens de vijfde editie van deze succesvolle rekruteringsbeurs maak je kennis met een honderdtal potentiële werkgevers.

De beurs vindt plaats op woensdag 1 april 2009 van 10u tot 20u en de toegang is gratis.

Maar Vacature Talentum is ook dè carrièrebeurs voor m/v met talent. Je kan je eveneens registreren voor een boeiende sessie rond jouw professionele profiel, in samenwerking met de Vlerick Leuven Gent Management school. Meer info op vacature.com/talentum

Wie zich vooraf registreert kan aan de ingang rekenen op een uiterst snelle doorgang!

Schrijf je in op vacature.com en geef je carriere de perfecte start!

Bovendien ontvangen de 2.000 eerste geregistreerden elk een duo-ticket voor een film naar keuze!

Registreer je nu op vacature.com VACATURE

CODEX ‘09

53


template fiches NEW

25-02-2009

15:26

Pagina 106

Houston, we have a apollo 13

VG.2/B â&#x20AC;&#x201C; B-AB04.028 â&#x20AC;&#x201C; W.RS141

a priori.be

38999_apriori_vaccodex_IWC.indd 1

12-02-2009 16:38:10


template fiches NEW

24-02-2009

14:07

Pagina 107

6EELTALENT MAARNOGGEENPASSENDE JOB GEVONDEN

2EAGEEROPONZEVACATURESVIA WWWANAGOBE

6'"

7IJONDERSTEUNENJEGRAAGBIJHETORIpNTERENVANJECARRInRE


template fiches NEW

24-02-2009

14:08

Pagina 108

Ascento is een gevestigde waarde in de top 5 van HR-adviesbureaus. Meer dan 75 consultants in 17 kantoren werken aan diverse HR-projecten. Zij bieden professioneel en kwalitatief advies op vlak van Rekrutering & Selectie, Talent & Performance Management en Outplacement. Vertel ons wat je zoekt! Bekijk onze vacatures op www.ascento.be. Vind je er niet echt iets wat beantwoordt aan jouw profiel en/of verwachtingen? Stuur ons dan je cv en vertel ons wat je precies zoekt. Om zo doelgericht mogelijk te kunnen zoeken, lezen wij graag in je begeleidende brief welke functie(s), in welke bedrijfssector(en) je ambieert, en in welke regio je graag wilt werken.

Rekrutering & Selectie

Outplacement

www.ascento.be

108

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

ascento_7014947_vacature_codex.i1 1

Ascento heeft kantoren in Antwerpen, Bergen, Brussel, Charleroi, Doornik, Geel, Gent, Hasselt, Leuven, Luik, Mechelen, Namen, Nijvel, Oostende, Roeselare, Turnhout, Vilvoorde.

VG.1246/BUOSAP - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148

Talent & Performance Management

Lid van

12-02-2009 18:39:46


template fiches NEW

24-02-2009

14:08

Pagina 109

VG.1246/BUOSAP - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148

Het talent om talent te (h)erkennen

02-2009 18:39:46

In deze woelige economische tijden is talent cruciaal. Maar wat u doet met uw talent en potentieel, is dat evenzeer. DIP helpt u bij de start en de uitbouw van uw loopbaan. Recruitment & Search, Assessment en Career Development & Coaching. Dat is wat wij doen. DIP helpt u niet alleen mee zoeken naar de meest geschikte job in de meest geschikte onderneming of organisatie. We helpen u ook uw carrière vorm te geven, uw capaciteiten te leren kennen en uzelf te ontwikkelen. Of u nu pas afgestudeerd bent of een ervaren medewerker, als een betrouwbare HR-partner ondersteunen we u op uw carrièrepad en zorgen we ervoor dat u steeds de juiste keuzes maakt. Vandaag en morgen.

Talent erkennen en herkennen. Dat is ons talent. Ongetwijfeld heeft ook u talent. Registreer u dan op www.dipjobs.be. En zet de eerste stap om een belangrijke schakel te worden in het raderwerk van uw toekomstige werkgever. VACATURE

CODEX ‘09

26921_Ad_Vacature_220x290.indd 1

109 2/12/09 3:22:21 PM


template fiches NEW

24-02-2009

14:09

Pagina 110

JE JOB LEREN OF LEREN VAN JE JOB? HOE ZIE JIJ JE CARRIERE?

ZEG HET OP WWW.JOBS.HUDSON.COM

Zet je cv op www.jobs.hudson.com en je hebt een carrièrepartner voor het leven. Want wij hebben niet alleen de contacten, wij helpen je het beste halen uit jouw talent.

Belgisch marktleider in human capital solutions: Rekrutering & Selectie, Leadership Development, Competentiemanagement, Assessment & Development centers, Compensation & Benefits, Organisatieontwikkeling, Functieclassificatie, Career Guidance, Interim Management.

Antwerpen | Brussel | Gent | Kortrijk | Hasselt | Louvain-La-Neuve | Luxemburg | Amsterdam

091630 Hudson Codex.indd 1

17-02-2009 11:36:23


02-2009 11:36:23

template fiches NEW

24-02-2009

14:09

Pagina 111

‘Alle dingen zijn moeilijk vooraleer ze gemakkelijk zijn’ Inventi is ook voor jou als pas afgestudeerde het ideale platform voor de start en verdere uitbouw van je commerciële carrière. Na méér dan 20 jaar steile opgang is Inventi geëvolueerd naar een vooraanstaand en gewaardeerd consultancybureau, gespecialiseerd in het rekruteren en trainen van verkopers. Op de Inventi website krijg je permanent een overzicht van de actuele vacatures via Inventi.

www.inventi.be/vacatures Inventi, consultants in verkoop en verkoopmanagement Oude Beurs 30-32 | B-2000 Antwerpen | 03 223 68 68 | info@inventi.be VACATURE

CODEX ‘09

111


template fiches NEW

24-02-2009

14:10

Pagina 112

werk mee aan een slagkrachtige overheid

Mensen bepalen de slagkracht van elke organisatie. Ook bij de Vlaamse provinciebesturen, steden en gemeenten, OCMW’s, intercommunales en de Vlaamse overheid waarvoor Jobpunt Vlaanderen rekruteert en selecteert. Wij zoeken voortdurend jeugdconsulenten, informatici, milieuadviseurs, verpleegkundigen, ingenieurs, brandweermannen, boekhouders, management assistants, … Jobpunt Vlaanderen selecteert efficiënt en op basis van competenties met aandacht voor gelijke kansen voor elke kandidaat. De juiste persoon op de juiste plaats, dat is wat telt. Vacatures op www.jobpunt.be

www.jobpunt.be 20090246_Corporate_ad_vacature_codex_2.indd 1

18-02-2009 08:38:33


02-2009 08:38:33

template fiches NEW

24-02-2009

14:10

Pagina 113

Onbeantwoorde liefde tussen jou en je huidige werkgever?

=VcYZahaZ^&.(!'.-%OdZghZa™IZa#%((-)((&+™;Vm%((-)'.,* :"bV^a/`Vio5`Vio#WZ™lll#`Vio#WZ

Katz. No-nonsense rekrutering & selectie. VACATURE

CODEX ‘09

39031_Katz_codex_IWC.indd 1

113

13-02-2009 09:03:23


template fiches NEW

24-02-2009

14:38

Pagina 114

Binnenkort heb je je diploma op zak. Je gaat dus op zoek naar een eerste job die al je verwachtingen invult. Wel, daar kunnen wij je uitstekend bij helpen. Schrijf je in op www.mercuriurval.be en maak kennis met heel uiteenlopende functies in boeiende bedrijven die kansen geven aan jong talent. Al meer dan 40 jaar brengt Mercuri Urval de juiste mensen en bedrijven bij elkaar. Surf dus snel naar onze site. Je bent in ĂŠĂŠn muisklik een stuk dichter bij de job die jij zoekt! Of contacteer Caroline De Saegher via caroline.desaegher@mercuriurval.com Kantoren in 24 landen, waarvan 7 in Belux: Antwerpen - Brussel - Gent - Hasselt - Louvain-la-Neuve - Luik - Luxemburg

The right people make great things happen Connecting people with your strategy

meur_0907010YA_vacature_codex.in1 1

12-02-2009 17:55:39


e je

template fiches NEW

24-02-2009

17:29

Pagina 115

H><CJB=GB6C6<:B:CI JlEVgicZg^c=jbVc8Ve^iVa

ar. jij m

e

02-2009 17:55:39

Uw vraag: " lZgk^c\ Zc hZaZXi^Z kVc \Z`lVa^Ã&#x2019;XZZgYZ bZYZlZg`Zgh "lZgk^c\ZchZaZXi^ZkVcbVcV\Zgh "ediZci^ZZaWZeVa^c\kVcidZ`dbhi^\ZbVcV\Zgh "ediZci^ZZaWZeVa^c\kVcbVcV\ZbZciiZVbh "dcil^``Za^c\ZcXdVX]^c\kVc_jc^dgZchZc^dgbVcV\Zgh "dcil^``Za^c\ZcXdVX]^c\kVcbVcV\ZbZciiZVbh "dg\Vc^hVi^Z"dcil^``Za^c\ "dg\Vc^hVi^Z"kZgVcYZg^c\ Onze aanpak: "\ZWVhZZgYdeZZcg^_`ZWZYg^_[h"Â&#x201A;cXdchjaiVcXn"ZgkVg^c\ "\ZÂ&#x2026;c\V\ZZgY "cd"cdchZchZ "gZhjaiVVi\Zg^X]i "XdbeZi^i^Z[ Bel ons: "9Vc^Â&#x2026;a9ZaZjh/%&*$)*#%.#+&d[%).*$*,#-%#,% "L^bKVcYZeVZg/%&*$)*#%.#+'d[%),($))#'%#*, "@^_`dd`ZZchdelll#h^\cjb]gb#WZ

H^\cjb=GBVcV\ZbZci"7ViiZahZhiZZclZ\)**:! '-%%BZX]ZaZc"%&*$)*#%.#+%"lll#h^\cjb]gb#WZ

VACATURE

CODEX â&#x20AC;&#x2DC;09

115


COD-20090225_116_index

25-02-2009

17:04

Pagina 116

Codex index ALFABETISCH JTI

DISTRIBUTIE

106

KATZ

HR & CONSULTING

HR & CONSULTING

107

KBC

BANKEN & VERZEKERINGEN

48

ASCENTO

HR & CONSULTING

108

KU LEUVEN

ONDERWIJS & OPLEIDING

76

AXA

BANKEN & VERZEKERINGEN

52

MERCATOR VERZEKERINGEN

BANKEN & VERZEKERINGEN

78

CARREFOUR BELGIUM

DISTRIBUTIE

54

MERCURI URVAL

HR & CONSULTING

COLRUYT GROUP

DISTRIBUTIE

56

NMBS

LOGISTIEK & TRANSPORT

80

DECATHLON

DISTRIBUTIE

58

PHILIPS

INDUSTRIE

82

DELOITTE

FINANCE & CONSULTING

60

DE POST

LOGISTIEK & TRANSPORT

84

DIP

HR & CONSULTING

PRICEWATERHOUSECOOPERS

FINANCE & CONSULTING

86

EANDIS

ENERGIE

62

SD WORX

HR & CONSULTING

88

ELECTRABEL

ENERGIE

64

SGS GROUP BELGIUM

INDUSTRIE

90

ETAP

INDUSTRIE

66

SIGNUM

HR & CONSULTING

GDF SUEZ

ENERGIE

68

SPE-LUMINUS

ENERGIE

92

GENERALI BELGIUM

BANKEN & VERZEKERINGEN

70

STAD ANTWERPEN

OVERHEID

94

HAVENBEDRIJF ANTWERPEN

LOGISTIEK & TRANSPORT

72

TOTAL

INDUSTRIE

98

HUDSON BELGIUM

HR & CONSULTING

110

TRACTEBEL ENGINEERING

ENGINEERING & BOUW

100

INVENTI

HR & CONSULTING

111

VDK SPAARBANK

BANKEN & VERZEKERINGEN

102

JOBPUNT VLAANDEREN

HR & CONSULTING

112

ACCENT JOBS FOR PEOPLE

HR & CONSULTING

50

A PRIORI

HR & CONSULTING

ANAGO

116

VACATURE

CODEX ‘09

109

74 113

114

115


Eandis brengt dag en nacht elektriciteit en aardgas tot bij u, thuis of op het werk We zoeken Masters en Bachelors met technische, ICT of administratieve specialisaties

Sms ‘job’ naar 3237 en wij nemen contact op met u of solliciteer online en kom in aanmerking voor een van deze vacatures bij u in de buurt Eandis biedt een aantrekkelijk salaris, mooie carrière vooruitzichten, uitdagende projecten, unieke doorgroeimogelijkheden en de perfecte mix tussen werk en vrije tijd

www.eandis.be

9030201_Vacature CODEX.indd 1

10-02-2009 13:26:03

Codex 2009 - Vacature March  

Startersgids voor talent

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you