Page 1

10.10.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

“Vrouwen willen geen carrière maken” 3 BELGISCHE TOPVROUWEN REAGEREN Caroline Ven

(kabinetschef premier)

Christine Van den Eynde (vicepresident Secretary Plus Europe)

Lieve Mostrey (cio BNP Paribas Fortis)

REGIODOSSIER

OP ZOEK NAAR HOOP IN ANTWERPEN & LIMBURG


002_GPV1QU_20091010_VMGCO

07-10-2009

15:01

Pagina 2

Schrijf u nu gratis in voor

Vacature Talentum Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Het grootste carrière-event van België

Woensdag 21 oktober - Brussels Expo Ook in een moeilijke economische context verdient uw talent alle kansen. Vacature Talentum biedt u tal van potentiële nieuwe werkgevers, en het grootste jobaanbod. U kan er rechtstreeks kennismaken met de rekruteringsverantwoordelijken van toonaangevende ondernemingen en uw carrière richting geven.

Bent u al ingeschreven? Schrijf u gratis in op vacature.com/talentum en vind zekerheid in deze turbulente tijden! Wie zich vooraf registreert kan aan de ingang rekenen op een uiterst snelle doorgang!

Nieuw is ook het gespecialiseerd cv-advies, in samenwerking met DIP Consuting. VOLGENDE ONDERNEMINGEN WACHTEN REEDS OP UW TALENT:

SCHRIJF U GRATIS IN OP

9 vacature.com/talentum


001_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:41

Pagina 1

Danielle Heynickx is op het Filmfestival van Gent verantwoordelijk voor de gasten en speciale evenementen én lid van het programmatiecomité. Het filmfestival schoot dinsdag uit de startblokken. Hoe zag haar maandag er uit?

DE MAANDAG VAN

Danielle Heynickx, lid van programmatiecomité en hoofdverantwoordelijke gasten op Filmfestival Gent 8.30 uur. Ik sta op en ontbijt, terwijl ik mijn mails bekijk. Ik werk vanuit ons tijdelijk kantoor in het Marriott Hotel, in het centrum van Gent. Ik ben zondagavond nog tot 23 uur bezig geweest, maar heb intussen alweer een dertigtal mails, vooral van contacten uit Amerika die nog allerlei dingen willen regelen. 10.00 uur. Round-up met alle medewerkers. Ik brief mijn ploeg over de prioriteiten van vandaag. Mijn assistenten en ik zijn verantwoordelijk voor de gastenprogramma’s, de interviewplanning, boekingen en reservaties van hotels en vluchten en de planning van de chauffeurs voor de gasten. 11.00 uur. De voorbereiding voor het protocol van de opening van het Filmfestival draait op volle toeren. Er is een uitgebreide briefing van wie wanneer in welke wagen moet komen, wie wanneer interviews heeft op de rode loper, wie voorgesteld wordt in de zes zalen, ook het veiligheidspersoneel wordt gebriefd. Om 12.00 uur gaan we vlug iets eten, terwijl de telefoonoproepen blijven binnenstromen.

13.00 uur. Alle gastenpakketten worden voorbereid. In het gastenpakket zit een cataloog, hun volledige programma, een attentie en hun accreditatie. Ik check alle pakketten persoonlijk. Om 14 uur ga ik naar het Caermersklooster, waar ‘Anime! High Art – Pop Culture’ loopt, een tentoonstelling rond Japanse animatie in samenwerking met het Filmfestival. Als verantwoordelijke voor speciale evenementen ga ik kijken of alles in orde is.

te heten en door hun persoonlijk programma te gaan.

14.30 uur. De acht auto’s voor onze gasten komen aan. Ik check samen met de verantwoordelijke of die allemaal in orde zijn. Ik verwelkom de chauffeurs, brief hen en maak hen duidelijk wat ze de komende twaalf dagen te wachten staat. Om 15 uur ga ik naar het festivaldorp bij Kinepolis.

18.00 uur. Ik neem vlug de tijd om iets te eten. Om 18.30 uur ga ik door met wat ik al de hele dag aan het doen ben: kijken of alles goed verloopt, verblijven regelen voor mensen die bevestigen dat ze komen. Ik werk door tot rond middernacht.

16.00 uur. Ik keer terug naar het hotel, waar de eerste gast aankomt: Federico Godfrid, een Argentijnse regisseur. Hij komt aan met een chauffeur en ik heet hem welkom in Gent. Ik probeer tijd te nemen om ze welkom

17.00 uur. De mails en telefoons blijven binnenstromen. Ik probeer het verblijf te regelen voor mensen die bevestigen. Ik check met iedereen op het bureau of alles goed verloopt en alle problemen opgelost raken.

00.00 uur. Ik kruip in bed. tekst Dominique Soenens | foto Isabel Pousset D


08-10-2009

17:56

Pagina 2

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

002_GPV1QU_20091010_VMGBI

Win elke dag een citytrip dankzij Work and the City In deze onzekere tijden staan de bedrijven onder zware druk. Maar ook u. Want u doet er alles aan om de toekomst van uw bedrijf veilig te stellen. Bij Vacature willen we u aanmoedigen. Dankzij Work and the City kunt u dan ook letterlijk, onbezorgd, even ontsnappen aan de crisis. Zodat u nadien uw functie met nieuwe energie kan verderzetten. Tussen 8 en 21 oktober wint 1 M/V elke dag een citytrip voor 2 personen. Surf naar vacature.com/workandthecity en ga ontspannen in de stad van uw voorkeur.

(*) Wedstrijdreglement & meer info online beschikbaar


003_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:55

Pagina 3

INHOUD

VACATURE 10 OKTOBER 2009

In dit nummer regeren de vrouwen, in de coverstory, de maandag van, de succestapes,... Veel leesplezier.

03

01 “Ik ben er zeker van dat onze ondernemingen beter zullen draaien met meer vrouwen aan de top.”

22

LIEVE MOSTREY, CHIEF IT & OPERATIONS OFFICER BNP PARIBAS FORTIS

21

11 Ontdek ook de

9.514 jobs op vacature.com

06 Actua

Operatie Jobbehoud in gevaar Op 28 februari 2009 somde Vacature tien maatregelen op die bedrijven lanceerden om te besparen op loonkosten zonder te ontslaan. Maar begin oktober 2009 doolt het ontslagspook nog steeds rond in onze bedrijven. 11 Coverstory

Glazen plafond aan diggelen Het glazen plafond is niet meer. Wie als vrouw wil doorstoten naar de top, heeft geen excuses meer. Alleen zijn de meeste vrouwen niet ambitieus genoeg, aldus de Nederlandse journaliste Marike Stellinga.

26 Regiodossier Antwerpen en Limburg

Op zoek naar hoop in onze provincies Hoop doet leven en…werken. Vacature gaat op zoek naar economische lichtpunten in onze provincies. Deel 1: Antwerpen en Limburg.

22 Succestapes

D 01 De maandag van Danielle Heynickx, hoofdverantwoordelijke gasten op Filmfestival Gent D 04 Salariswatcher D 05 Publieke Opinie D 06 Actua: Is de Operatie Jobbehoud mislukt?, Marktvers, Poll van de week D 10 Cijferwerk: 1 op 5 Belgische jongeren is werkloos D 11 Coverstory: Het glazen plafond bestaat niet (meer) D 21 Dubbelcheck: Koppels over hun werkprivébalans D 22 Succestapes: Leen Van Daele, Belgische toparchitecte hot in Dubai D 26 Regiodossier Antwerpen & Limburg: Op zoek naar positieve signalen in de provincies D 30 Werk en recht, De globetrotter D 31 Column An Olaerts

150 de

Belgische toparchitecte hot in Dubai

31 Column An Olaerts

Ze is als architecte kind aan huis bij de sjeiks in het Midden-Oosten, een unicum voor een niet-moslimvrouw in een moslimland. Maak kennis met Leen Vandaele, een vrouw met bijzonder veel grinta.

dansen de werkmieren? Was het maar waar… Vol afgunst kijken ze naar de ansichtkaart van de baas, die op de Ijslandse wateren geniet van de stilte en vijf bultruggen.

Als de baas van huis is…

beste carrières in dit magazine

vacature van de week: Adviseur Financiën bij de stad Turnhout

Abonnees van DeTijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.


004_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:56

Pagina 4

SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

“1.850 euro netto als doctoraatsstudent”

Ik voer een doctoraatsonderzoek naar suikerziekte en de ziekte van Cushing bij honden aan de dierenkliniek van de Gentse universiteit in Merelbeke. Naast mijn onderzoek werk ik ook één dag per week in de dierenkliniek als dierenarts. Meestal begin ik om 8 uur en zit de werkdag er tegen 18 uur op. Dat loopt soms uit: sommige proeven duren langer dan een gewone werkdag.” Verbouwingswerken in ruil voor huur “Ik woon samen met mijn vriend, in een huis van zijn moeder. Omdat we slechts met twee personen in een vrij groot en oud huis wonen, lopen de maandelijkse kosten voor verwarming en elektriciteit behoorlijk hoog op. We betalen geen huur, maar staan wel in voor de renovatiewerken die dan meestal ook te maken hebben met de isolatie van de woning. Deze winter worden nog enkele ramen vervangen en wordt de zolder aangepakt, badkamer en terras werden reeds vernieuwd." Paardenpension: 325 euro per maand “Ik heb al veertien jaar hetzelfde paard: Orient. Dat staat in een paardenpension en kost me 325 euro per maand. Daarin is ongeveer alles inbegrepen: krachtvoer, hooi, stalling, gebruik van de pistes. Een paar keer per week ga ik Orient borstelen en ermee rijden.” “Eén keer per week ga ik squashen bij Stadium in Gent. Momenteel volg ik samen met mijn twee zussen Zumba. Een tienbeurtenkaart kost daar 100 euro. Kleren koop ik bij het wisselen van de seizoenen. Betaalbare dingen: ik shop meestal bij Mexx of Esprit.”

D Naam: Pascale Smets D Leeftijd: 27 D Woonplaats: Gent D Beroep: Dierenarts/Doctoraatsstudent aan de Universiteit Gent (Merelbeke) D Burgerlijke staat: Samenwonend D Netto maandsalaris: 1.850 euro D

Extralegale

voordelen: Hospitalisatieverzekering D

Sparen: 300 euro per maand D

Beleggingen: Geen D

Como-meer “Elk jaar probeer ik met mijn vriend een reis van een tweetal weken te maken. Dit jaar hebben we het Como-meer in Italië bezocht. Met de auto waren we naar ginder gereden en hebben we gelogeerd in bed&breakfasts of op campings. Dat kostte zo'n 450 euro per persoon.” tekst Bart Cabanier | foto Isabel Pousset

D

SALARISCIJFER brengt elke week een cijfer uit de salarisenquête van Vacature en K.U.Leuven

5.350

Een middelmanager die al twintig jaar in de farmaceutische industrie werkt, kan rekenen op een gemiddeld brutosalaris van 5.350 euro per maand. Hij startte rond 2.300 euro bruto en verdiende na vijf jaar 3.340 euro bruto.


005_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:45

Pagina 5

PUBLIEKE OPINIE

STANDPUNT onthult de scherpe blik van onze journalisten

De avonturen van Quick in Oekraïne

VACATURE 10 OKTOBER 2009

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties Reactie op artikel ‘De ongezouten mening van 3 jonge wolven over 6 arbeidsmarkttaboes van 3 oktober 2009

Jongeren, oordeel niet te snel Het is gemakkelijk om als jonge werknemer te pleiten voor een beperking in de tijd van de werk“Brugpensioen is duivelspact tussen werkgevers en vakbonden” loosheidsvergoeding, van verplichte verhoogde inspanningen naar het zoeken van een nieuwe job, etc. Ik ben vooraan in de vijftig en bij het begin van de financiële crisis ontslagen na een dertigjarige, intensieve loopbaan in de ict-sector. Je begint enthousiast samen te werken met het outplacementbureau maar je merkt heel snel de beperkingen van deze dienst. Met een opgefrist cv ga je dan zelf aan de slag en het eerste dat je ervaart na het versturen van een honderdtal brieven is dat 95 procent van de bedrijven die je contacteert - veelal verplicht via formulieren op het internet - gewoon niets meer van zich laat horen. De 5 procent die wel contact opneemt, zegt: ‘Overgekwalificeerd’. Het lijkt ook of er tegenwoordig een massa twintigers rondlopen met meerdere MBA’s en jaren managementervaring. We moeten de totale arbeidskost voor oudere werknemers goedkoper maken. Waarom zou een werkgever een vijftiger aan werk helpen als hij voor hetzelfde salaris drie jongeren in dienst kan nemen? Marc D ACTUA

Some guys have all the luck. Neem nu de burgemeester en gouverneur van Lviv, een fors uit de kluiten gewassen stad in Oekraïne. Maandenlang al zaten beide heren met de handen in het haar. Daar zat de organisatie van het EK voetbal in 2012, en het feit dat hun gloednieuwe stadion voorlopig enkel nog maar op papier bestaat, natuurlijk voor iets tussen. Best vervelend dus, maar klein bier in vergelijking met wat hen écht zorgen baarde: het nakende bezoek van ene Vincent van Quickenborne, aan het hoofd van een ruim twintigkoppige economische delegatie. De faam en visionaire kwaliteiten van Quickie waren de voorbije maanden namelijk ook tot in Oekraïne doorgedrongen. En het was beide hoogwaardigheidsbekleders ook allerminst ontgaan dat dit Belgische politieke zwaargewicht in eigen land alle krantenkoppen haalde met zijn nieuw lief. En met een voorstel om 15.000 ambtenaren aan de deur te zetten, waarvoor hij enkele uren later al prompt op de vingers werd getikt door andere regeringspartijen. Een man van dergelijk kaliber, daarvoor moet je net iets meer uit de kast halen dan een versleten rode

“Oekraïne is een land met een economisch potentieel dat het zelfbeeld van Minister Q moeiteloos overstijgt.”

05

VACATURE 3 OKTOBER 2009

07

De ongezouten mening van 3 jonge wolven over 6 arbeidsmarkttaboes

2 Bye bye brugpensioen, uitkeringen beperken in de tijd, de automatische loon-

indexering afschaffen: aan deze en andere heilige huisjes op de arbeidsmarkt raakt de huidige generatie beleidsmakers amper. Maar hoe ruimdenkend is de volgende generatie, die het kind van de rekening dreigt te worden?

Taboe 1: Beperk uitkeringen in de tijd, maar verhoog tegelijk de vergoedingen

Bart Defloor (UGent): "Ik ben het er mee eens dat de uitkeringen omhoog mogen. Ik heb het wel veel moeilijker met de beperking in de tijd. Ik vind dat er strenger opgetreden mag worden bij de controle van werklozen, maar dat er ook meer rekening gehouden moet worden met hoe hard mensen naar werk zoeken. Waarom zou je de uitkering stopzetten van iemand die vol goede moed op zoek is naar werk, maar er met de beste wil van de wereld niet in slaagt om een job te vinden? Wie duidelijk geen moeite doet, dient daar zelf de gevolgen van te dragen en zou in principe zelfs geen uitkering mogen ontvangen."

Linda Venneman(SD Worx): “Ik zou de uitkering sterker laten dalen naarmate de tijd verstrijkt. Op die manier haal je diegenen eruit die geen baan willen vinden en geef je mensen een spreekwoordelijke schop onder de kont. De progressieve afbouw van de werkloosheidsuitkering mag wel niet op zich staan: je moet het combineren met een goed uitgebouwd activeringsbeleid. In veel gevallen is de kloof tussen een startersjob en

de werkloosheidsuitkering in ons land veel te klein. Dat motiveert mensen niet om te gaan werken.”

Philippe De Backer (Jong VLD): “Het getuigt van weinig ambitie om niet aan de uitkeringen te raken. De uitkering tussen twee jobs mag van mij gerust een pak hoger, maar de begeleiding, de activering moet tegelijk intenser. Ik pleit ervoor om uitkeringen te beperken tot twee jaar, om hoger te starten en ze nadien geleidelijk af te bouwen.”

Taboe 2: Trek de pensioenleeftijd op

Philippe De Backer: “Het De drie jonge wolven: brugpensioen is een duivelspact tussen werkgevers Bart Defloor (29), assistent van de Vakgroep en vakbonden. Beiden Economie aan de Hogeschool Gent en zouden beter af zijn zondoctoraalstudent aan de Universiteit Gent der. De huidige effectieve Philippe De Backer (30), voorzitter Jong Vld pensioenleeftijd van 59 jaar Linda Venneman (26), medewerkster kenniscentrum SD Worx, moet zeker naar omhoog. Ik hr-dienstenverlener ben er een voorstander van dat je je loopbaan op een zo’n flexibel mogelijke manier kan invullen. De eenheidsworst van de collectieve afspraken duwt vandaag iedereen in een keurslijf. De mensen moeten de vrijheid hebben om zelf over hun loopbaan te beslissen én de verantwoordelijkheid daarvoor dragen.”

Bart Defloor: "Het optrekken van de pensioenleeftijd en het afbouwen van het brugpensioen is niet meer dan een kwestie van rechtvaardigheid. De huidige generatie vijftigers zal vroeg op pensioen kunnen gaan, terwijl dat voor mijn generatie waarschijnlijk niet het geval zal zijn. Het is vreemd dat de overheid deze vorm van ongelijkheid toelaat."

Taboe 3: Schaf de automatische loonindexering af

Linda Venneman: “Je kan een arbeider niet vragen dat die tot zijn 67ste een fysiek zware job blijft uitoefenen. Mensen die x aantal jaren verder studeren, moeten daar ook hun verantwoordelijkheid voor opnemen en langer werken. Ik zou daarom kiezen voor een loopbaanduur van veertig jaar, zonder de verplichting op pensioen te gaan. Laat het individu kiezen hoe lang hij wil werken. Ik ben te vinden voor een pensioenstelsel waarbij elke generatie voor zijn eigen pensioen werkt. Niet voor het Belgische systeem dus, waarin de pensioenen meteen worden betaald door de actieve bevolking.”

Bart Defloor: "De automatische indexering van lonen heeft ongetwijfeld een aantal negatieve gevolgen, maar is volgens mij niet de grootste boosdoener. Veel schadelijker is het allesoverheersende idee dat we elk jaar meer moeten verdienen. Daardoor verdienen werknemers het meest op een moment dat ze de zwaarste kosten - hypotheek, studerende kinderen – achter zich hebben liggen. Waardoor ze vaak voor werkgevers te duur worden en sneller op brugpensioen gestuurd worden. De grotere kosten in het leven hebben we als onze inkomens laag zijn. Lonen zouden veel meer moeten worden q

“Het optrekken van de pensioenleeftijd en het afbouwen van het brugpensioen is niet meer dan een kwestie van rechtvaardigheid.” BART DEFLOOR (29), ASSISTENT VAN DE VAKGROEP ECONOMIE AAN DE HOGESCHOOL GENT

Vacature ontving tientallen reacties op het actuastuk van vorige week waarin drie jonge wolven hun ongezouten mening geven over zes arbeidsmarkttaboes. Discussieer mee op vacature.com

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 publiekeopinie@vacature.com

FILIP MICHIELS, JOURNALIST VACATURE MAGAZINE

RESULTATEN POLL loper of een handvol plaatselijke schonen, dat spreekt. Maar zie, het geluk lachte de Oekraïners ditmaal echt wel toe: ter elfder ure besloot minister Q zelf zijn kat te sturen, en de leiding van de economische missie over te laten aan CD&V-senator Pol Van Den Driessche. Iedereen gelukkig toch? Even ernstig nu. Eén: Oekraïne is een land met een economisch potentieel dat het zelfbeeld van Minister Q moeiteloos overstijgt. Voorwaar geen geringe prestatie. Twee: de bewuste economische missie werd al maandenlang intensief voorbereid door onder meer Agoria en FIT (Flanders Investment & Trade). Drie: in het gezelschap zaten enkele absolute zwaargewichten uit het Belgische bedrijfsleven, die in een groeiland als Oekraïne enkele interessante contracten hoopten binnen te rijven. Waarna het grootste ego van Kortrijk en omstreken - notabene zelf minister van Ondernemen (!) - het nodig acht die hele missie op de helling te zetten door plompweg zijn kat te sturen. Omdat, zo stelde hij, zijn aanwezigheid in België vereist was omwille van de politieke actualiteit. Terwijl hij diezelfde dag plots wel tijd had voor een uitgebreid radio-interview en een bedrijfsbezoek in eigen kiesgebied. Een minister van Ondernemen die in deze tijden zijn persoonlijke politieke agenda laat primeren op economische belangen hoort eenvoudigweg niet thuis in een regering. Wat Quickie hiermee vooral bewezen heeft, is zijn totale overbodigheid, hier en elders. Voor Open VLD is dit ongetwijfeld goed nieuws: gelet op hun weinig florissante situatie kunnen ze daar ongetwijfeld nog wel een man met visie én fraai lief gebruiken. D

VORIGE WEEK vroegen we welk beleid uw bedrijf hanteert rond overuren. 5% 13% Ik word op geen O enkele manier vergoed

82%

U Mijn bedrijf betaalt overuren integraal terug U Ik kan overuren compenseren met vakantie


006_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:51

Pagina 6

ACTUA

Dure maatregelen om jobs te redden lijken stilaan uitgeput

Is Operatie

De voorbije twaalf maanden stuurden Vlaamse bedrijven ongeveer 44.000 extra arbeiders op technische werkloosheid. Het aantal ouderschapsverloven steeg met ongeveer 7.500.

2 Ruim een jaar al hanteren bedrijven creatieve maatregelen om hun werknemers niet te moeten ontslaan. Brengen die maatregelen zoden aan de dijk? Of waren de voorbije besparingsrondes vruchteloos? Het lijkt erop dat de ontslagbijl in een aantal bedrijven wordt gewet.

Op 28 februari 2009 lijstte Vacature Magazine tien scenario’s op die bedrijven lanceerden om uw job te redden: van tijdkrediet, over arbeidsduurvermindering tot collectieve looninlevering. “Zonder extra maatregelen waren er bij Samsonite banen gesneuveld”, verklaarde vicepresident Jan Meskens toen in ons magazine. De werknemers van het bedrijf uit Oudenaarde hadden ingestemd met werktijdverkorting en technische werkloosheid. Die maatregelen liepen in juli af. Op vrijdag 2 oktober kondigde de directie een collectief ontslag aan dat mogelijk 161 arbeiders en vijftig bedienden zal treffen. Dit is bijna een derde van de 700 werknemers. “Nu alle besparingsmaatregelen zijn uitgeput, moeten we snijden in het personeelsbestand om het bedrijf weer gezond te maken. We hadden

geen keuze meer. En dat doet pijn”, zegt woordvoerder Caroline Giraldo. “Bij de lancering van de tijdelijke maatregelen hoopten we dat ze zouden volstaan. Samsonite is immers nog door crisissen gegaan. Maar voorlopig zien we onze verkoop nog niet aantrekken. Dat verplicht ons structureel in te grijpen. We blijven verantwoordelijk voor de 500 overblijvende medewerkers. We kunnen niet blijven aanmodderen.” Ouderschapsverlof stimuleren Ook Siemens, Janssen Pharmaceutica en DHL hebben verdere saneringen aangekondigd. En Samsonite is niet de laatste in deze rij, nemen kenners aan. “Dit is geen verrassing”, meent Jo Van Biesebroeck, professor economie aan de K.U.Leuven: “Bij het begin van de crisis zijn de ondernemingen bereid om inspanningen te leveren om hun mensen te houden. Ontslaan is in België immers heel duur. Maar deze recessie is de diepste sinds 1945. Daarom hebben bedrijven als Samsonite het voorbije half jaar enorm veel werkkapitaal verbrand. Gelukkig stak de overheid een handje toe via de tijdelijke werkloosheid. Maar nu dwingt de terugval in de

internationale handel Samsonite in te grijpen.” De voorbije twaalf maanden stuurden Vlaamse bedrijven ongeveer 44.000 arbeiders op technische werkloosheid. Ze hanteerden ook het deeltijds werken (+ 2.061 werknemers in vergelijking met een jaar eerder) en het deeltijds tijdkrediet (+7.455 werknemers). “Wij merken dat werkgevers hun medewerkers ook stimuleren om het ouderschapsverlof en andere onderbrekingen te nemen”, zegt Kim Aerts van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Het aantal ouderschapsverloven steeg inderdaad met ongeveer 7.500. LMS, het Leuvense hightechbedrijf, maakte er gebruik van. “Afhankelijk van de lokale arbeidsreglementeringen hebben we specifieke maatregelen voorgelegd, zoals tijdkrediet, onbetaald verlof en het tijdelijk en vrijwillig nemen van extra onbezoldigde verlofdagen”, zegt Peter Van Lindt, vicepresident hr. “Een groot aantal van onze werknemers in Leuven heeft beslist om op vrijwillige basis van deze mogelijkheden gebruik te maken. Het proactief aanbieden van deze modaliteiten, de solidariteit onder de medewerkers en een strikte kostencontrole zorgen ervoor dat LMS nog steeds op strakke


007_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:51

Pagina 7

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Jobbehoud mislukt?

koers vaart. We voorzien voor 2010 opnieuw een voorzichtige groei.” Begin 2008 begon LMS al met het terugschroeven van de rekruteringen om in september een volledige aanwervingsstop af te kondigen. Peter Van Lindt: “Aangezien LMS zich vooral richt op innovatie en productontwikkeling, is onze groei enkel afgeremd in vergelijking met de vorige jaren. LMS rekent voor einde 2009 op een status quo in de omzet ten opzichte van 2008.” Maar niet alle technologiebedrijven zien de toekomst zo rooskleurig. Zo kampt Atlas Copco in Wilrijk nog steeds met een kleine orderportefeuille. Begin dit jaar spraken de bedienden zich uit voor een looninlevering van 1 procent in ruil voor één uur minder werk op vrijdag. Die afspraak loopt midden november af. “De zaken gaan iets

beter, maar de volumes blijven laag. We bekijken wat we de komende maanden het best kunnen doen. Daarna zullen we hierover onderhandelen met de vakbonden”, horen we bij de directie. Ook bij het staalbedrijf ArcelorMittal was er een akkoord over arbeidsduurvermindering. In juli werd in Gent de tweede hoogoven weer opgestart. De meeste werknemers zijn er weer voltijds aan de slag. Maar de onzekerheid op de internationale staalmarkt hangt als een zwaard van Damocles boven de fabriek in de Gentse haven. Het studiebureau Establis uit Roeselare kiest voor meer opleiding. Zaakvoerder Frederik Moortgat: “De voorbije maanden hadden we onze handen vol. De komende maanden zal die druk iets verminderen. We willen daarvan gebruik maken om vijf ingenieurs een nieuw teken-

“België heeft de keuze: ofwel de kosten van die jobreddende maatregelen dragen ofwel een massale faillissementsgolf.” JO VAN BIESEBROECK, PROFESSOR ECONOMIE K.U.LEUVEN

q

07


008_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:51

Pagina 8

ACTUA

q pakket aan te leren. Onze Belgische leverancier moet hiervoor een nieuwe methodiek uitwerken: we zullen die dus samen ontwikkelen. Dat opleidingstraject hebben we in november en december ingeboekt.” Maar Establis is een uitzondering. Weinig bedrijven kiezen voor het versterken van de competenties van hun medewerkers. Ze kunnen bovenop de Vlaamse overbruggingspremie bij arbeidsduurverkorting ook een premie aanvragen voor bijkomende opleidingen: amper 12 van de 314 bedrijven grepen die kans. Tijdelijke werkloosheid voor bedienden Er is natuurlijk ook de nieuwe ’tijdelijke werkloosheid voor bedienden’ die tot eind 2009 loopt. Volgens de bediendevakbonden waren er 8.000 aanvragen in juli en amper 4.000 in augustus. “Ik vermoed dat een reeks bedrijven die vandaag toch ontslagen aankondigen, niet

Wat kosten al die maatregelen om uw job te redden ons? Maatregel

Aantal werknemers (enkel Vlaams Gewest, situatie augustus 2009)

Evolutie 2008-2009

Uitgaven (van augustus 2008 tot augustus 2009)

MAATREGELEN GEFINANCIERD VIA HET VLAAMS SUBSIDIEAGENTSCHAP VOOR WERK EN SOCIALE ECONOMIE Arbeidsduurvermindering met aanmoedigingspremies van het Vlaams gewest

47.515

+ 47.515

30 miljoen euro

MAATREGELEN GEFINANCIERD VIA DE RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING (RVA) Tijdelijke werkloosheid

122.989

+ 44.019

584 miljoen euro

Deeltijds werken (met inkomensgarantie)

27.714

+ 2.061

124 miljoen euro

+8

2 miljoen euro

Halftijds brugpensioen

425

Loopbaanonderbreking (gedeeltelijk)

42.755

+ 680

125 miljoen euro

Loopbaanonderbreking (volledig)

4.667

- 407

21 miljoen euro

Ouderschapsverlof

40.825

+ 7.545

111 miljoen euro

Tijdkrediet (gedeeltelijk)

85.844

+ 7.455

255 miljoen euro

- 903

37 miljoen euro

+ 105.973

1.289 miljoen euro

Tijdkrediet (volledig) Totaal

6.010 376.744

de moeite namen om te kijken welke maatregelen ze konden nemen”, meent Ferre Wyckmans, algemeen secretaris van het LBC, de bediendencentrale van het ACV. “We hebben minister Milquet gepolst naar een analyse die ons kan vertellen of de maatregel erger heeft voorkomen. Hoe werden de regelingen toegepast? Hebben ze geleid tot minder naakte ontslagen? Ik weet ook wel dat het meten van de resultaten eeuwig moeilijk is bij tewerkstellingsmaatregelen. Maar we tasten nu in het duister.” Ook advocaat Willy van Eeckhoutte van het kantoor Van Eeckhoutte, Taquet & Clesse doet smalend over de technische werkloosheid voor bedienden: “De harde, politieke strijd rond de technische werkloosheid van bedienden was eerder een symbolenstrijd. Deze maatregel is ontstellend weinig toegepast. Natuurlijk viel de crisis veel erger uit dan we dachten. De maatregelen waren dan ook onvoldoende om het bloeden te stelpen. Het was niet meer dan de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat. Al die andere, tijdelijke maatregelen hebben niet veel geholpen. Nu halen de bedrijven het zware geschut boven. We behandelen meer collectieve maar ook meer individuele ontslagen. En dat men mij niet komt vertellen dat men oudere werknemers echt aan de slag wil houden. Dit is ook een vorm van collectief ontslag, namelijk de duurste gaan er uit.” Korte pijn Voor dit jaar rekent de Europese Commissie op 53.000 jobs minder voor België. Volgend jaar vallen er nog eens 65.000 weg of: heel wat bedrijven zullen nog groepen werknemers aan de deur zetten. Hadden de bedrijven in deze context niet beter al maanden geleden echt gesaneerd en voor de korte pijn gekozen? Econoom Jo Van Biesebroeck: “Natuurlijk, ik ben daar voorstander van. Maar in een Belgische context is dat zo moeilijk. De arbeidsmarkt is zo rigide dat een ontslagen werknemer niet snel een andere baan vindt. Zo heeft een vijftigplusser, eens ontslagen, nog heel weinig kans op aanwerving. Want door zijn anciënniteit verdient die een hoog salaris. Ik ben geen voorstander om die bescherming, dus dat hoge salaris, weg te halen, zonder ook aan de rest te raken. De loonindex, de sectorale cao’s, de binding tussen lonen en diploma’s (die soms dertig jaar oud zijn), de hoge ontslagvergoeding, … die verhinderen een vlotte doorstroom op de arbeidsmarkt. En door al die rigide regels hebben de Belgische kmo’s het bijzonder moeilijk om zich internationaal staande te houden. Zonder maatregelen als de tijdelijke werkloosheid zouden ze gewoon weggeblazen

(bron: Vlaams Subsidieagentschap Werk en Sociale Economie en RVA, oktober 2009)

9


009_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:52

Pagina 9

VACATURE 10 OKTOBER 2009

09

MARKTVERS Deze week in de actualiteit op de werkvloer 33% minder jobs via buitenlandse investeringen In België werden vorig jaar 33% minder jobs gecreëerd via investeringen door buitenlandse bedrijven. Ons land doet daarmee slechter dan de wereldwijde trend (- 25%). In totaal zorgden buitenlandse investeerders voor 6.700 jobs in 2008, tegenover 10.058 het jaar ervoor. Vooral de sectoren chemie en metaal trokken investeringen aan. De meeste jobs worden in Vlaanderen gecreëerd (65%). De resultaten komen uit de ‘Global Location Trends’, een jaarlijks internationaal onderzoek van dienstengroep IBM. Migranten zorgen wereldwijd voor meer jobs Migranten zorgen voor een economische boost, doen de werkgelegenheid stijgen en nemen geen jobs af van de lokale bevolking. Dat staat in het Human Development Report van de UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Door de vergrijzing in het Westen verwacht de VN dat de vraag naar migranten zal toenemen.

worden in deze crisistijd. Dus, deze dure maatregelen zijn nu nodig om onze bedrijven te beschermen, hoewel de kosten ervan zwaar zijn voor onze maatschappij. Maar ik ben zeker dat zonder die maatregelen Samsonite in Oudenaarde al een half jaar geleden zou gesnoeid hebben in het personeelsbestand. Want voor vele bedrijven is de situatie heel precair. België heeft de keuze: ofwel de kosten van die jobreddende maatregelen dragen ofwel een massale faillissementsgolf. Binnen enkele jaren zullen de onbetaalbare facturen de regering wel dwingen om het sociale systeem heel grondig aan te passen.” Ook advocaat Willy van Eeckhoutte wil veel meer ingrijpende maatregelen: “We moeten echt komaf maken met de bureaucratie waaraan ons land ten onder gaat. Toen ik een jong advocaat was, publiceerde het Staatsblad al een eerbiedwaardige 13.000 pagina’s per jaar: dit jaar zitten we al aan 66.000 pagina’s. Dat leidt tot absurde situaties. Het is ontstellend hoeveel paperassen je moet verwerken om een jobstudent enkele weken aan het werk te zetten. Die papierberg staat niet in verhouding tot hun economisch nut. Het is helemaal absurd. Als jurist kan ik daar wel goed van leven, want de omzet van ons kantoor stijgt nog. Daarom moeten we eens fundamenteel nadenken hoe bij ons de jobs moeten worden ingevuld. En welke bescherming de werknemers echt nodig hebben.” tekst Erik Verreet D

Uitzendwerk helpt ook laaggeschoolden en allochtonen Dat uitzendarbeid een opstap is naar vast werk, geldt ook voor ‘probleemgroepen’ als laaggeschoolden en allochtonen. Vooral laaggeschoolden stromen sneller door naar een contract van onbepaalde duur in vergelijking met de laaggeschoolde werkzoekenden die niet aan de slag gaan als uitzendkracht. Dat blijkt uit een onderzoek van Idea Consult, waarvan minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) deze week de belangrijkste resultaten bekend maakte. Werkzekerheid belangrijkst voor Belg Wanneer Belgen zoeken naar een nieuwe job hechten ze meer belang aan werkzekerheid dan aan loon. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Werkzekerheid stond met 60% op de eerste plaats. Daarna volgden loon (44%), veilige en gezonde werkomstandigheden (33%) en uurrooster (25%). (DS) D

POLL

In crisistijd neemt het presenteïsme toe op de werkvloer, het lichamelijk wel aanwezig zijn, maar geestelijk niet. Met andere woorden: mensen die niet meer gemotiveerd zijn, komen gewoon opdagen zonder te presteren.

REDDEN MAATREGELEN ALS ARBEIDSDUURVERMINDERING JOBS OF KIEZEN BEDRIJVEN BETER VOOR DE KORTE PIJN, DUS NAAKTE ONTSLAGEN?

9 Vacature.com/maatregelen

HEEFT U LAST VAN PRESENTHEÏSME? LAAT HET ONS WETEN OP

vacature.com/poll

9


eland

58.8 53.7 010_GPV1QU_20091010_VMGBI 58.1 43.9

08-10-2009

19:39

Pagina 10

CIJFERWERK

1 op 5 Belgische jongeren werkloos

Vrees voor verloren generatie 2 Experts vrezen voor een nieuwe verloren generatie jongeren in België. In augustus bedroeg de jeugdwerkloosheid in ons land 21,2 procent. Dat is bijna het driedubbele van de algemene werkloosheidsgraad en een stuk boven het Europees gemiddelde.

Moeten we vrezen voor een verloren generatie? Ludo Struyven van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) van de K.U.Leuven: “Ja en nee. Jongeren worden als eerste getroffen door de crisis, maar zodra de economie weer aantrekt, gaan zij ook heel snel terug aan de slag. We mogen dat niet dramatiseren. Maar een deel van die jongeren blijft in de werkloosheid hangen. Dat is wel een drama. We weten dat vooral jongeren met weinig of geen opleiding, die dikwijls ook kampen met andere problemen (sociale problemen, drugs), moeilijk een nieuwe baan vinden. Omdat ze lang werkloos blijven, groeien hun handicaps verder aan. Volgens de meest recente gegevens van Eurostat is de Belgische jeugdwerkloosheid intussen opgelopen tot 21,2 procent. Minister van Werk Milquet noemt dat ‘maar’ een lichte stijging tegenover vorig jaar (20,9 procent), maar dat is absoluut geen reden om ons geen zorgen te maken: het cijfer was al hoog.” Vlaanderen scoort slecht Struyven vindt het frappant dat vandaag de grootste klappen in Vlaanderen vallen. “Het Vlaamse Gewest scoorde voor de crisis heel goed: in 2007 bedroeg de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen 12 procent, tegenover 28 procent in Wallonië en 34 procent in Brussel. Daar zijn verschillende redenen voor: de betere economische conjunctuur in Vlaanderen, maar ook de aanpak van de jeugdwerkloosheid via het jeugdwerkplan, dat jongeren heel strikt opvolgt.” Een gelijkaardige opstoot van de jeugdwerkloosheid ziet Ludo Struyven ook in landen als Denemarken: “Daar verdubbelde de jeugdwerkloosheid in een jaar. Wanneer je laag scoort op jeugdwerkloosheid is het terugvalpotentieel ook veel groter. Al zijn er bij ons

WERKLOOSHEIDCIJFER IN EUROPA BIJ JONGEREN EN ALGEMEEN (08/2009) WERKLOOSHEIDSCIJFER

Spanje Zweden Ierland Frankrijk Finland Luxemburg België Polen Portugal Verenigde Staten Bulgarije Tsjechië Denemarken Duitsland Oostenrijk Nederland

ONDER 25 JAAR

ALGEMEEN

39,2% 27,3% 26,4% 24,4% 23,2% 21,8% 21,2% 19,5% 18,5% 18,2% 16,3% 16,0% 11,0% 10,8% 10,0% 6,3%

18,9% 9,4% 12,5% 9,9% 8,7% 6,6% 7,9% 8,0% 9,1% 9,7% 7,1% 6,9% 5,9% 7,7% 4,7% 3,5% (bron: Eurostat)

nog andere redenen. De Vlaamse economie is conjunctuurgevoeliger. Daarnaast speelt het Vlaamse fenomeen van de uitzendarbeid, waarbij 60 procent van de uitzendkrachten jonger is dan dertig. Ook zijn in Vlaanderen onderwijs en arbeidsmarkt slecht op elkaar afgestemd: we zitten met een heel hoog percentage vroegtijdige schoolverlaters (10 procent volgens Eurostat).” Wallonië is aan een inhaalbeweging bezig, zegt Ludo Struyven. “De opvolging van werklozen wordt strikter in Wallonië. Alleen Brussel hinkt zwaar achterop. De hoofdstad zit met een hardnekkige groep van allochtonen die onder meer niet aan primaire eisen voldoen, zoals Nederlands spreken. Aparte cijfers voor die groep bestaan er niet, omdat

die in Wallonië en Brussel niet geregistreerd worden. Ook laaggeschoolden zijn een kwetsbare groep, in alle gewesten, maar sinds de crisis zijn er ook meer hooggeschoolde jonge werklozen. Volgens cijfers van de VDAB steeg de werkloosheid bij universitair geschoolden tijdens de eerste twee maanden van dit jaar met 21 procent, een veel sterkere stijging dan bij laaggeschoolden. Maar problematisch hoeft dat niet te zijn: na de crisis beredderen die zich wel. We focussen ons nu beter op laaggeschoolden en allochtonen.” tekst Dominique Soenens D

TOP-10 LIMBURGSE WERKGEVERS (CIJFERS OVER 2008, GECONSOLIDEERD) RANG

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

BEDRIJF

Ford Genk Center Parcs Holding Bewel Tessenderlo Chemie ArcelorMittal Genk – Stainless Europe Tenneco Automotive Europe H. Essers en Zonen Internationaal Transport VCST Industrial Products Alro Holdings Interelectra

SECTOR

AANTAL WERKNEMERS 2008

Autoproductie Vrije tijd Beschutte werkplaatsen Chemie Staal Schokdempers Transport Auto-onderdelen Lakken van metaal en kunststoffen Energie

5.884 1.869 1.771 1.480 1.301 1.233 1.095 948 906 742

AANTAL WERKNEMERS 2007 VERSUS 2008

-97 -75 -18 -43 -8 +7 +37 -65 -197 -27

U U U U U W W U U U

(bron: VKW Limburg, Top 500, september 2009)

Met hun 80.472 werknemers vertegenwoordigen de 500 grootste privébedrijven van Limburg 30 procent van tewerkstelling in de provincie. Over 2008 kenden 178 top 500-bedrijven een daling van het personeelsaantal en wierven 223 bedrijven personeel aan. De gemiddelde jaarlijkse personeelskost per werknemer is lichtjes gestegen tot 49.320 euro (+ 1,99 procent). 2008 was nog een vrij goed jaar voor de Limburgse economie.


011_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:57

Pagina 11

COVERSTORY

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Vrouwen aan de top In de Belgische raden van bestuur en directiecomités blijven vrouwen dungezaaid. Waarom stromen er toch zo weinig vrouwen door naar de bedrijfstop? Bestaat het glazen plafond nog steeds of hebben vrouwen gewoon minder ambitie en grinta om aan de top te geraken? En moeten er quota komen voor meer vrouwen in de raden van bestuur, zoals in Noorwegen?

> p. 11-15

De ongezouten mening van Marike Stellinga, Nederlandse econome en journaliste:

“De meeste vrouwen willen geen carrière maken”

> p. 16-20

Lieve Mostrey (BNP Paribas Fortis), Christine Van den Eynde (Secretary Plus Europe) en Caroline Ven (kabinetschef premier), 3 Belgische topvrouwen over hun weg naar de top, de zin of onzin van quota en de evenwichtsoefening tussen carrière en gezin.

11


012_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:26

Pagina 12

COVERSTORY

Nederlandse econome Marike Stellinga slaat glazen plafond aan diggelen

Het glazen plafond bestaat niet (meer) 2 Ze heeft het niet begrepen op het feministische discours, wegens beledigend voor de grote meerderheid van de vrouwen. En het beruchte glazen plafond, dat verwijst ze met plezier naar het rijk der fabelen. Gaat u even zitten voor de Nederlandse econome en journaliste Marike Stellinga.

Perfectie is niet van deze wereld, maar als er op aarde al zoiets als een vrouwenparadijs bestaat, dan moet Noorwegen bovenaan de shortlist staan. De absolute gelijkheid tussen man en vrouw werd er de voorbije jaren tot norm verheven. Zo pompte de overheid er massaal geld in een innovatief gezinsbeleid. Kwestie van werkende vrouwen met kinderen net zoveel carrièrekansen te bieden als hun mannelijke wederhelft. In de royaal gesubsidieerde crèches worden kinderen ook zo sekseneutraal mogelijk grootgebracht. Kwestie van de toekomstige generaties niet al te sterk te bezwaren met achterhaalde clichés of ongezonde rolmodellen. En als de Noren iets doen, dan doen ze het grondig: sinds vorig jaar

moeten de raden van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen er voor minstens 40 procent uit vrouwen bestaan. Maar zie, daar stokt het fraaie verhaal plots. Want tot voor de invoering van de Noorse quotaregeling telde Nederland veel meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven dan Noorwegen. En tot vandaag scoort de VS, waar quota simpelweg verboden zijn en er amper een gezinsbeleid bestaat, nog eens stukken beter dan Nederland of Noorwegen. Voor uw boek deed u onder meer in Noorwegen en Nederland uitgebreid onderzoek naar de carrièrekansen van vrouwen. Wat hebben de Amerikaanse vrouwen dat hun Europese seksegenoten niet hebben? Marike Stellinga, Nederlandse journaliste en econome: “Daar ligt het kalf volgens mij niet gebonden. Hamvraag is eerder wat landen als Nederland of Noorwegen met dat zogenaamd vrouwvriendelijke

beleid bereiken. Mijn conclusie is dat het zijn doel eenvoudigweg voorbijschiet. Zowel in Nederland als in Noorwegen heeft de overheid de voorbije jaren vrouwen naar de arbeidsmarkt gelokt die eigenlijk geen carrière willen maken. Zij kiezen voor een lichte baan of voor deeltijdse arbeid als de kinderopvang en aanverwante diensten maar voldoende goedkoop worden gemaakt. Nu, dat soort vrouwen zou in de VS wellicht nooit aan de slag gaan, omdat hun motivatie om te werken te laag is. Daarnaast heeft dat zogenaamde vrouwvriendelijke beleid een tweede, haast pervers, neveneffect: bedrijven zouden vrouwelijke werknemers wel eens bewust kunnen gaan mijden. In Noorwegen heb je bijvoorbeeld niet enkel recht op een volledig jaar bevallingsverlof. In Zweden krijg je 120 dagen ziekteverlof per jaar ingeval je kroost ziek valt. Je zal een vrouwelijke werknemer dan maar een baan met veel verantwoordelijkheid gegeven hebben. Ik vrees dus dat we carrièrevrouwen zo eerder stokken in de wielen steken.”

“Meer dan wat ook remt een nijpend gebrek aan ambitie vrouwen in hun opmars naar de top.” NEDERLANDSE ECONOME EN JOURNALISTE MARIKE STELLINGA


013_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:26

Pagina 13

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Je zou de redenering natuurlijk ook kunnen omdraaien: we moeten het vrouwen die absoluut carrière willen maken maar tegelijk ook kinderen willen grootbrengen, een stukje eenvoudiger maken om beide zaken te combineren? Marike Stellinga: “Ik vrees dat het een bitter weinig met het andere te maken heeft. Carrièrevrouwen gaan er sowieso voor, en hebben het tot vandaag ook altijd wel geregeld kunnen krijgen. Zij huren desnoods wel een au pair of een dure oppas in. Misschien ook niet ideaal, maar ik heb in Nederland voldoende carrièrevrouwen geïnterviewd om te kunnen besluiten dat zij dergelijke offers meestal wel willen brengen.”

28 biljoen dollar (= 28.000.000.000.000), zoveel zullen vrouwen de komende vijf jaar wereldwijd besteden. Vandaag verdienen vrouwen over de hele wereld 13 biljoen dollar; binnen vijf jaar is dat al 18 biljoen dollar. Of, vrouwen vertegenwoordigen een groeimarkt groter dan India en China samen. (bron: Boston Consulting Group, Women want more, 2009)

10

Maar toch: vanwaar dat grote verschil tussen de VS en pakweg Nederland? Waarom staan er aan de overkant van de oceaan zoveel meer vrouwen aan de top dan hier? Marike Stellinga: “Ik vermoed dat daarin verschillende factoren meespelen. Economische noodzaak is er ongetwijfeld één van: in Nederland kunnen de meeste gezinnen een mooi leven leiden op basis van één voltijdse, goed betaalde baan voor de doorgaans mannelijke kostwinner en een deeltijds baantje voor de vrouw. Daarnaast is er de culturele factor: in Nederland wordt carrière maken beschouwd als keuze tegen je kinderen, in de VS is het eerder een keuze voor het welzijn van gezin en kinderen.” Is het op termijn in West-Europa wel economisch houdbaar om carrière maken voor de vrouw als een luxestrategie te blijven beschouwen? Marike Stellinga: “Daar heb je zeker een punt. Ik acht het best mogelijk dat de huidige crisis meer vrouwen op de arbeidsmarkt gaat duwen, bijvoorbeeld omdat de mannelijke kostwinner zijn baan kwijtgespeeld is en het gezinsinkomen zo zwaar onder druk komt. Alleen: dat is zeker niet wat vrouwen in Nederland willen. De overgrote meerderheid is best tevreden met een leuke, deeltijdse baan.” In uw boek komt Nederland naar voor als een soort van vrouwenparadijs? Marike Stellinga: “Dat is ook zo. In tegenstelling tot nogal wat andere Europese landen zijn deeltijdse banen in Nederland ook echt volwaardige banen, met alle ontplooiingskansen die daar bij horen. Wie in Nederland voltijds werkt, heeft in principe altijd het recht dat contract te laten omzetten naar een deeltijds contract. De werkgever kan zich daar enkel in hoogst uitzonderlijke omstandigheden tegen verzetten. Dat heeft ervoor gezorgd dat je in Nederland perfect enkele dagen per week voor je kinderen kan zorgen en tegelijk een mooie, uitdagende job kan hebben. De adjunct-hoofdredacteur van De Volkskrant kan er perfect vier dagen per week werken. Als je dat in de VS op een krantenredactie gaat vertellen, valt hun mond wijd open. Dit is de droom van heel wat vrouwen waar ook ter wereld.”

De machtigste zakenvrouwen (ceo’s) ter wereld (N°1: INDRA NOOYI)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

(N°2: ANDREA JUNG)

(N°3: ANNE LAUVERGEON)

NAAM

BEDRIJF

SECTOR

LAND

Indra Nooyi

Pepsico

Drank

VS

Andrea Jung

Avon Products

Persoonlijke verzorging VS

Anne Lauvergeon

Areva

Energie

Frankrijk

Irene Rosenfeld

Kraft Foods

Voeding

VS

Güler Sabanci

Sabanci Groep

Industrie

Turkije

Gail Kelly

Westpac

Bank

Zuid-Afrika

Annika Falkengren

SEB

Bank

Zweden

Yoshiko Shinohara

Temp Holdings

Uitzendarbeid

Japan

Dong Mingzhu

Gree Electric Appliances

Airco

China

Ho Ching

Temasek Holdings

Financiële diensten

Singapore

(bron: Financial Times, 26 september 2009)

Mannen verdienen meer dan hun partner Vrouwen met een werkende partner Mannen met een werkende partner

Mijn partner verdient ongeveer evenveel als ik (verschil is kleiner dan 100 euro)

23,3% 15,0% 21,8%

Mijn partner verdient minder dan ik

70,6%

Mijn partner verdient meer dan ik Nu kost het Noorse en het gehele West-Europese model natuurlijk ook een bom geld. Het is de belastingbetaler die de massale kinderopvangfaciliteiten en het knuffelbeleid naar vrouwen toe moet betalen? Marike Stellinga: “Dat klopt. Die goedkope kinderop-

q

13

Ik ken het loon van mijn partner niet

13,8%

53,1%

1,8% 0,6% (bron: Vacature & K.U.Leuven Grote Salarisenquête)


014_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:01

Pagina 14

COVERSTORY

q vang wordt deels mogelijk gemaakt door een hogere belasting op onder meer inkomen, waardoor je als overheid arbeid uiteraard ontmoedigt. Daarom zie ik zelf ook meer heil in het Amerikaanse model, met lagere inkomensbelastingen en weinig specifieke faciliteiten naar werkende vrouwen toe. Vrouwen zullen dan vaak vlugger geneigd zijn om aan de slag te gaan, omdat arbeid beter rendeert. Bovendien verstoor je zo minder het hele arbeidsmarktsysteem. Kijk, in de Scandinavische landen besteedt de overheid 4 procent van het beschikbare budget aan gezinsbeleid. In Nederland schommelt dat bedrag rond twee procent, in de VS is het zowat één procent. De verschillen zijn dus gigantisch, maar toch telt de VS een pak meer vrouwen in topfuncties dan West-Europa.” U bent een radicaal tegenstander van quota als glijmiddel voor meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven. Zijn quota geen noodzakelijk kwaad, om een bestaande kloof te overbruggen? Marike Stellinga: “Ik geloof daar niet in. In de eerste plaats omdat quota simpelweg discriminerend zijn voor mannen. Je wil een bestaande wantoestand opheffen door er een nieuwe te creëren en bovendien ga je de lat ook lager leggen omdat je niet langer op basis van objectieve criteria handelt. Absurd toch? Ten tweede bewijst het Noorse voorbeeld dat quota dan misschien wel voor meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgeno-

teerde bedrijven zorgen – de bedrijven in kwestie kunnen ook moeilijk anders – maar dat er maatschappelijk niets verandert. Het aantal vrouwen in topposities bij nietbeursgenoteerde bedrijven ligt er ontstellend laag. Ik ben dus absoluut gekant tegen quota, omdat je daar een scheve positie wil rechttrekken via een aantal ingrepen van bovenaf. In de VS, waar quota zelfs wettelijk verboden zijn, pakt men het veel intelligenter aan. Via de zogenaamde ‘affirmative action’ probeert men de instroom aan de basis te faciliteren, en daar de kansen voor mannen en vrouwen gelijk te schakelen. Vanaf dat moment komt de kwaliteit bovendrijven, en halen de besten, mannen of vrouwen, de top.” Hoe ziet u dat concreet in West-Europa? Marike Stellinga: “We moeten het paard voor de kar spannen, niet andersom. Alles begint met de wil van vrouwen om carrière te maken. Pas daarna, en in functie daarvan, moet de overheid ook een aantal voorzieningen uitbouwen, maar wat mij betreft is dat vandaag in WestEuropa al heel goed geregeld. Ik geloof niet in het verhaaltje van vrouwen die vastzitten in een rollenpatroon en plots carrière zouden willen maken als er voldoende kinderopvang komt.” Heeft het glazen plafond dan nooit bestaan? Marike Stellinga: “Zover wil ik niet gaan. Vrouwen hebben in de jaren zeventig en tachtig zeker hun stekje op de

Belgische vrouwen: de grote afwezigen in Als er ergens nog een glazen plafond bestaat, dan is het wel in de raden van bestuur van grote ondernemingen. Vacature nam de raden van bestuur van de Bel-20 bedrijven onder de loep en telde bijzonder weinig vrouwen: 23 op 260 leden of slechts 8,8%. Hoewel vrouwen gemiddeld een hoger onderwijsniveau halen dan mannen en steeds meer actief zijn op onze arbeidsmarkt, krijgen ze blijkbaar nog altijd moeilijk toegang tot het niveau waarop de beslis-singen worden genomen. BEL-20 BEDRIJVEN

Belgacom GDF Suez Dexia Mobistar NPM (Nationale Portefeuillemaatschappij) UCB Bekaert Cofinimmo Delhaize Groep KBC Groep Solvay Telenet Group Holding Umicore AB InBev Ackermans & van Haaren Befimmo Sicafi Colruyt Fortis Holding GBL Omega Pharma Totaal

VROUWEN IN RVB TOTAAL AANTAL LEDEN RVB

5/15 3/23 2/17 2/12 2/12 2/14 1/14 1/12 1/12 1/25 1/16 1/16 1/10 0/13 0/8 0/10 0/7 0/3 0/15 0/6 23/260

COLRUYT: 0 VROUWEN IN RAAD VAN BESTUUR 0 VROUWEN IN DIRECTIECOMITE

Bij Colruyt schitteren vrouwen door afwezigheid. Noch in de raad van bestuur, noch in het directiecomité van de distributieketen valt ook maar één vrouw te bespeuren. Geen ideale situatie, geeft directeur Mens & Organisatie Koen De Maesschalk toe, maar

wel één die historisch te verklaren is. “Colruyt is zeer lang een bedrijf geweest met vooral blanke, voltijds werkende mannen. Wij zijn echter overtuigd van de meerwaarde van diversiteit, en hebben de voorbije jaren veel inspanningen gedaan om die diversiteit te verhogen, in alle geledingen van het bedrijf. We hebben het dan niet enkel over het evenwicht mannen-vrouwen, maar ook over de verhouding tussen jong en oud, autochtoon en allochtoon enzovoort. Wat de genderproblematiek betreft, zijn we nu aan het onderzoeken welke factoren de doorstroming van vrouwen afremmen, bewust of onbewust, zodat we daaraan kunnen werken. We evolueren in ieder geval in de goede richting: 4 op 10 werknemers zijn vrouwen, en die stoten ook steeds vaker door naar hogere kaderfuncties. De afdeling personeelszaken telt evenveel vrouwelijke als mannelijke chefs. Alleen in de allerhoogste regionen van het bedrijf zijn de resultaten van onze inspanningen nog niet te zien. Maar ik maak me sterk dat dit binnen de drie jaar wél het geval zal zijn.”


015_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:26

Pagina 15

VACATURE 10 OKTOBER 2009

arbeidsmarkt moeten veroveren, maar ik vind niet dat we dat glazen plafond kunnen blijven inroepen als excuus. Ook vandaag bestaan er ongetwijfeld nog bedrijven waar vrouwen het een pak moeilijker hebben om echt door te stoten naar de top, maar dat is geen glazen plafond meer. Een glazen plafond is een maatschappelijk gegeven, waarmee je impliceert dat alle mannen alle vrouwen bewust zouden discrimineren. Anno 2009 is dat je reinste onzin. De cijfers in Nederland tonen dat overigens ook aan: in verhouding tot het aantal vrouwen dat voltijds werkt, ligt het percentage onder hen dat de absolute top bereikt zelfs iets hoger dan het percentage mannen dat aan de top komt. Alleen blijkt dat niet meteen uit de absolute cijfers, omdat er nu eenmaal bijzonder weinig vrouwen zijn die voltijds willen werken.” Moraal van dit verhaal: we moeten leren aanvaarden dat een flink gedeelte van de vrouwen helemaal geen ambitie koestert om echt carrière te maken, alle positieve discriminatie ten spijt? Marike Stellinga: “Absoluut, dat is de kern van mijn verhaal! Uit mijn onderzoek blijkt dat minstens 70 procent van de vrouwen niet bereid is al die offers te brengen die nodig zijn om de top te bereiken. En ja, dat is natuurlijk een pijnlijk ontwaken voor de feministen. Zij gaan er al decennia van uit dat vrouwen met dezelfde kansen zich ook zouden gedragen als mannen. Niet dus. Laat vrouwen vrij om hun eigen leven te leiden, zoals zij

dat graag willen. En schilder die ambitieloze vrouwen dan zeker niet af als slachtoffers van hun omgeving. Dat is namelijk grof en beledigend. En geloof me vrij: vrouwen die echt aan de top willen komen, doen dat liever op eigen kracht. Die willen zelf aantonen dat ze beter zijn dan potentiële mannelijke concurrenten (lacht). Daarom pleit ik voor een scheiding tussen feminisme en staat. Feminisme is namelijk een ideologie die ingaat tegen wat het gros van de vrouwen wil.” En wat dan met de loonkloof tussen mannen en vrouwen, die blijft toch bestaan? Marike Stellinga: “Ja, maar ik wil ze graag nuanceren. Ze is namelijk grotendeels te wijten aan een aantal externe factoren. Zo zijn er meer mannen die op oudere leeftijd nog werken dan vrouwen. Zij verdienen meer, en vertekenen zo de cijfers. Ook andere objectieve factoren zoals gemiddeld opleidingsniveau, deeltijds werk en loopbaanonderbreking halen het gemiddeld loon van vrouwen naar beneden. Daar komt nog bij dat vrouwen vaker kiezen voor overheidsbanen of voor jobs in sectoren zoals de gezondheidszorg, waar de lonen lager liggen. De objectief echt niet verklaarbare loonverschillen tussen man en vrouw komen haast niet meer voor. Ik ben trouwens niet de enige die dat zegt. Voor mijn boek heb ik ook onderzoek gedaan naar de situatie in België, en iemand als professor Luc Sels van de K.U.Leuven beweert daar net hetzelfde.” tekst Filip Michiels | foto Allard de Witte D

onze raden van bestuur

SOLVAY: 1 VROUW IN RAAD VAN BESTUUR 0 VROUWEN IN DIRECTIECOMITE

Ook Solvay scoort niet bijzonder goed, met slechts één vrouw in de raad van bestuur, en geen enkele in het directiecomité. Volgens Erik De Leye, corporate press officer, zou Solvay best meer vrouwen willen in die bestuursorganen. “Maar het probleem is dat er op dat niveau nu eenmaal minder vrouwen met mooie cv’s beschikbaar zijn. De gemiddelde leeftijd van bestuursleden ligt vrij hoog. Het gaat meestal om mensen met dertig jaar en meer ervaring, en in die generatie was het zo dat weinig vrouwen uit werken gingen. De eerste golf van vrouwen met ervaring zien we nu wel doorstromen naar hogere functies, maar het zal nog even duren voor die evolutie zich ook doorzet in directiecomités en raden van bestuur. Verder mag je ook niet vergeten dat de chemiesector, waartoe een deel van onze activiteiten behoort, traditioneel altijd een mannenbastion is geweest.”

OMEGA PHARMA: 0 VROUWEN IN RAAD VAN BESTUUR 1 VROUW IN DIRECTIECOMITE

Ook bij Omega Pharma geen vrouwen in de raad van bestuur, en slechts één in het directiecomité. Volgens Chris Van Raemdonck, verantwoordelijke investor relations, is dit niet echt een aandachtspunt. “Wij kiezen de leden van onze raad van bestuur in functie van hun kennis en ervaring. Nationaliteit, leeftijd of geslacht spelen daarbij geen rol. Wij zijn geen voorstander van positieve discriminatie of van opgelegde quota.” tekst Karin Eeckhout D

15


016_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:26

Pagina 16


017_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:27

Pagina 17

VACATURE 10 OKTOBER 2009

3 Belgische topvrouwen over het glazen plafond Caroline Ven is amper 38, en al kabinetschef van premier Van Rompuy. Lieve Mostrey is als enige vrouw lid van het Executive Committee van BNP Paribas Fortis. En sinds juli van dit jaar mag Christine Van den Eynde zich vicepresident Europe van het rekruteringsbureau Secretary Plus noemen. 3 vrouwen over hun race naar de top en de obstakels onderweg.

Caroline Ven,

1. kabinetschef premier Van Rompuy Amper 38 is ze, maar haar cv past al lang niet meer op een A-viertje. Met een diploma toegepaste economische wetenschappen op zak belandde Caroline Ven in 1993 op de studiedienst van de toenmalige Kredietbank. Vandaar ging het in 1998 naar het VBO, waar ze na enkele jaren prompt tot directeur van alle interne diensten gepromoveerd werd. Nauwelijks anderhalf jaar later kon ze aan de slag als directeur van het economische departement van de werkgeversfederatie. “In 2007 kreeg ik het aanbod directeur te worden van Metena, de denktank van het ondernemersplatform VKW. Nog eens een jaar later rinkelde de telefoon opnieuw. Ditmaal kreeg ze kersvers premier Yves Leterme aan de lijn, met de vraag of ze een overstap naar zijn kabinet als sociaal-economische kabinetschef zag zitten. “Dat was toen geen evidente keuze, waar ik lang over heb nagedacht. Mijn zoontje was toen nog bijzonder jong, en als kabinetschef heb je eenvoudigweg geen agenda, je moet zowat permanent beschikbaar zijn. Gelukkig toonde mijn moeder zich toen bereid om heel frequent in te springen. Pas toen dat aspect geregeld was, heb ik ja gezegd.”

Quota neen, flexibele kinderopvang ja Vandaag resideert Caroline nog altijd in de Wetstraat 16, zij het onder een andere eerste minister. “Als mijn carrière één ding illustreert dan is het wel dat je niet al te planmatig bezig mag zijn met je loopbaan. Ik vind dat je kansen moet grijpen als ze zich aandienen. Als je goed bezig bent, komen die kansen meestal ook wel vanzelf, en ze laten je toe om je inhoudelijk te verrijken en te verbreden. Toen ik gevraagd werd om de interne diensten van het VBO te gaan leiden, was dat niet meteen een onvoorstelbaar sexy baan die nauw aansloot bij mijn opleiding. Toch ben ik op dat

voorstel ingegaan, en achteraf bekeken heb ik net daar gigantisch veel algemene managementervaring opgedaan.” Offers brengen voor je carrière, daar weet Caroline alles van. Het glazen plafond daarentegen roept niet meteen pijnlijke herinneringen op. “Tegenwoordig vertrek ik om 7 uur naar Brussel. Met wat meeval ben ik ’s avonds tussen 20 en 21 uur opnieuw thuis. Vorig jaar was het stukken erger, je hoort me nu dus zeker niet klagen Mijn zoontje is een vroege vogel, zodat ik hem ’s morgens gelukkig nog even zie (lacht). En natuurlijk beweeg ik me zeker nu professioneel gezien voornamelijk in een mannenwereld, dat klopt, maar zelf heb ik van dat glazen plafond nooit echt last gehad. Wat niet belet dat mijn carrièrekeuze wel degelijk gevolgen had en heeft. Zo zie ik niet in wanneer ik vandaag nog tijd zou vinden voor een tweede kind. Idem dito overigens voor hobby’s. Ik kan alleen maar vaststellen dat dit bij mannelijke collega’s soms toch anders ligt. Op dat vlak speelt het klassieke rollenpatroon ons vrouwen dus wel degelijk parten. Ik heb net evenveel kansen gehad als anderen, lees mannen, met dezelfde achtergrond of competenties. Alleen was het niet altijd even gemakkelijk of voor de hand liggend om die ook te grijpen.” Het nut van quota, daar twijfelt ze zelf ook aan. “Ik weet ook niet of die wel een oplossing zijn: ze helpen misschien wel de klassieke hegemonie – man kiest andere

man voor die functie , omdat dat nu eenmaal altijd al zo was – te doorbreken. Maar ze hebben ook een pervers neveneffect: quota gaan meestal ten nadele van wie het best geschikt is voor een bepaalde functie. Dus zie ik meer heil in promotie aan de bron, gelijke kansen aan de toegang tot de arbeidsmarkt of tot bepaalde functies. Met verplichte quota ben je meestal ook als vrouw niet echt gebaat. Ik heb het vroeger meer dan eens meegemaakt dat ik getest werd. In de zin van ‘daar zit de vleesgeworden positieve discriminatie’, even kijken welk vlees we in de kuip hebben. Tegelijk, en dat is echt wel essentieel, pleit ik voor een nog betere omkadering voor vrouwen die echt wel carrière willen maken: flexibele kinderopvang, vergaderingen op aanvaardbare uren, dat soort dingen. Enkel dan wordt het voor beide partners in een relatie mogelijk om zonder druk van buitenaf keuzes te maken, in functie van hun eigen dromen en ambities.” Tekst Filip Michiels | foto Griet Dekoninck D

“ ‘s Morgens vertrek ik om 7 uur, ‘s avonds ben ik met wat meeval thuis om 21 uur.”

Caroline Ven, kabinetschef premier Van Rompuy: “Quota gaan meestal ten nadele van wie het best geschikt is voor een bepaalde functie. Dus zie ik meer heil in gelijke kansen aan de toegang tot de arbeidsmarkt.”

17


018_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:27

Pagina 18

In het gezin

beslist de vrouw over de aankoop van: D D D D D

94% Vakantie: 92% Huis: 91% Auto: 60% Meubels:

Consumentenelektronica:

51%

25% van de Canadese vrouwen en 21% van de Amerikaanse vrouwen bekleedt topmanagementfuncties. In Europa en Azië is dit amper 10%. Japanse vrouwen hebben het nog moeilijker om in topposities te geraken: slechts 2 op de 100 Japanse topmanagers zijn vrouwelijk.

VROUWELIJKE TOPMANAGERS IN ...

Azië Canada Europa Japan Verenigde Staten

10% 25% 10% 2% 21%

Bedrijven, focus op vrouwen Bedrijven die in hun businessmodel de vrouw als een echte doelgroep beschouwen, doen daar hun voordeel mee. De Zweedse kledingketen H&M speelt in op het gevoel dat bij vrouwen leeft, dat kledij duur is. Daarom ontwikkelde H&M een goedkope, trendy kledinglijn die regelmatig wisselt. 8 op 10 werknemers zijn vrouwen. Ook zijn er onder de 11 leden van de raad van bestuur 7 vrouwen. (bron: Boston Consulting Group, Women Want More, 2009)

Lieve Mostrey,

2. chief it & operations officer van BNP Paribas Fortis Meer dan 25 jaar geleden studeerde Lieve Mostrey af als burgerlijk ingenieur. "Er waren in mijn familie nogal wat ingenieurs en in de humaniora had ik een wiskundeleraar die me in die richting stimuleerde", zegt ze. "Toen ik afstudeerde, was ik als vrouwelijke ingenieur bijna een unicum. Sindsdien is er jammer genoeg nog niet veel veranderd, want ook nu studeren er bitter weinig vrouwelijke burgerlijk ingenieurs af." Hoe lastig was de weg naar de top voor Lieve Mostrey? "Een vrouw is vooral bezig met haar job en wil die goed doen. Een man is meer bezig met zijn eigen ambities op lange termijn. Ik wou altijd wel opklimmen naar een niveau hoger. Ik heb de grote stappen in mijn carrière kunnen zetten op momenten dat ik bazen had die meer openstonden voor 'vrouwelijke waarden'. Ik heb in mijn carrière vaak het gevoel gehad dat er als vrouw meer van mij verwacht werd dan van een man. Als een vrouw echt wil, kan ze de top bereiken. Alleen betaalt ze daar een veel hogere prijs voor dan een man." Niet tegen quota Bijna de helft van het personeelsbestand van BNP Paribas Fortis is vrouwelijk. 64 procent van de bedienden zijn vrouwen; 78 procent van de managers zijn mannen. "Het seniormanagement bestaat voor ongeveer 9 procent uit vrouwen", vult Lieve Mostrey aan. Van het elfkoppige Executive Committee is zij de enige vrouw. "We zijn er duidelijk nog niet", zegt ze. "Ik vind dat de hele samenleving er een punt van zou moeten maken dat vrouwen actiever in de arbeidsmarkt aanwezig moeten zijn. Er is een tekort aan talent en daarom is het onze plicht om alle talenten te mobili-

seren, ook die van de vrouwen. Onze maatschappij investeert trouwens veel in vrouwen. Meer dan de helft van de studenten aan de universiteit zijn meisjes. Het zou toch jammer zijn als al die hoogopgeleide, afgestudeerde vrouwen hun talent niet voluit zouden benutten? Ik ben er trouwens van overtuigd dat onze ondernemingen beter zullen draaien als er meer vrouwen aan de top komen. Als een onderneming een zo divers mogelijk managementteam heeft, kan dat de besluitvorming alleen maar ten goede komen." Moet de overheid quota invoeren om vrouwen aan de top te krijgen? "Ik geloof niet meer dat het vanzelf goed komt. Een groot bedrijf houdt bij een promotie altijd rekening met evenwicht in leeftijd, taal, afkomst… Is het dan zo verkeerd om ook een afweging naar geslacht te maken? 'Quota' klinkt verschrikkelijk, maar ik ben er niet tegen. Waarom zou je bedrijven niet fiscaal kunnen belonen als ze rekening houden met het evenwicht in gender op alle niveaus?" Stoer gebluf bij mannen "De combinatie gezin-carrière is voor een vrouw zwaarder dan voor een man. Je kunt het als vrouw alleen maar maken als je je gezin goed organiseert en bereid bent om te betalen voor hulp. Dat georganiseer blijft wel in je hoofd spoken en is een extra last. Daar komt bij dat ambitieuze vrouwen vanuit de samenleving vaak impliciet veroordeeld worden, waardoor ze schuldgevoelens krijgen. Ik heb het grote geluk gehad dat mijn kinderen goede studenten waren. Maar stel je eens voor dat je een werkende moeder bent met kinderen die het op school lastiger hebben. Dan zal je snel te horen krijgen: 'Wat wil je,

“Ik ben ervan overtuigd dat onze ondernemingen beter zullen draaien met meer vrouwen aan de top.”


019_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:27

Pagina 19

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Lieve Mostrey, chief it & operations officer van BNP Paribas Fortis: “Waarom zou je bedrijven niet fiscaal kunnen belonen als ze rekening houden met het evenwicht in gender op alle niveaus?”

met een moeder die nooit thuis is?'" Zijn er grote verschillen tussen topmannen en –vrouwen? "Vrouwen kunnen beter luisteren naar wat er gezegd wordt en voelen de dynamiek van een gebeurtenis sneller aan. Dat zorgt er natuurlijk voor dat ze vaak anders oordelen dan hun mannelijke collega's. Mannen stellen zichzelf minder in vraag. Veel mannen hebben er geen moeite mee om stoere uitspraken te doen over onderwerpen waar ze geen kaas van gegeten hebben. Een vrouw doet zoiets niet. Die zal zeggen: 'Ik zal dat eens opzoeken en nakijken.' Mannen doorprikken het gebluf van andere mannen niet en reageren

dan met: 'Hoe kan dat nu? Zij weet het niet!' Terwijl die vrouw het misschien wel beter weet. Ik heb mannen soms zware statements horen afleggen over dossiers waarvan achteraf bleek dat ze er nauwelijks iets van afwisten. Ik liet me daar vroeger door van de wijs brengen. Nu gebeurt dat nog maar zelden." Moet je een haai zijn om het te maken aan de top? "Je moet kunnen incasseren. Crisissen vergroten natuurlijk de competitie. Zolang er groei is, kan er veel. Maar in een krimpscenario geldt snel de wet van de sterkste. Met die druk moet je overweg kunnen." Tekst Jan Stevens | foto Griet Dekoninck D

q

19


020_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:27

Pagina 20

COVERSTORY

veel ambitie en intelligentie. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen nu evenveel kansen krijgen als mannen. Je moet die kansen natuurlijk wel grijpen en er ook iets mee aanvangen." Aan de top van de meeste bedrijven zijn het vaak toch nog steeds de mannen die de plak zwaaien? "Dat is zo, al wil dat niet zeggen dat die functies niet voor vrouwen toegankelijk zijn. Misschien hebben vrouwen door een gebrek aan ambitie er zelf ook een beetje schuld aan dat ze niet op die plaatsen zitten."

Christine Van den Eynde, vicepresident Europe bij Secretary Plus Europe: “Misschien hebben vrouwen door een gebrek aan ambitie er zelf ook een beetje schuld aan dat ze niet op die topplaatsen zitten.”

Christine Van den Eynde,

3. vicepresident Secretary Plus Europe De ouders van Christine Van den Eynde waren hardwerkende ondernemers. "Vader en moeder waren dag en nacht in de weer", zegt ze. "Ik denk dat mijn ambitie om topmanager te worden daar vandaan komt. Ik heb het later altijd raar gevonden dat mensen 38, of soms maar 35 uur per week werkten. In die tijd was het normaal dat ik als oudste van het gezin de verantwoordelijk had over mijn jongere zusjes. Dat verantwoordelijkheidsgevoel zit er dus echt al van jongs af aan ingebakken." Christine Van den Eynde begon haar carrière als managementassistent bij een wervingsen selectiebureau. "Ik raakte er gefascineerd door het werk van de consultants. Zij kwamen in contact met de klanten en dat wou ik ook heel graag. Op een bepaald moment heb ik zelf gevraagd of ik op zoek mocht naar nieuwe klanten. Dat lukte bijzonder goed. Ik heb toen een hele tijd in de sales gewerkt."

In 1995 kreeg ze haar eerste managersfunctie aangeboden. "Ik was toen helemaal niet op zoek naar een nieuwe job, want ik was best tevreden. Maar ik werd door iemand gecontacteerd, we zijn beginnen praten en van het een kwam het ander." Christine Van den Eynde werkt nu vijftien jaar bij USG People, het moederbedrijf achter Secretary Plus. "Eerst als salesdirecteur voor een andere werkmaatschappij van de groep, dan als general manager en sinds kort in een internationale topfunctie als vicepresident Europe. Ik heb nooit het gevoel gehad dat de mannen aan de top me probeerden tegen te houden, integendeel. Ik heb natuurlijk geluk dat ik terechtgekomen ben in een bedrijf waar competenties primeren. Vrouwen moeten oppassen dat ze niet nog eens extra de nadruk leggen op dat fameuze 'glazen plafond'." Bestaat het dan niet? "Ik heb er eerlijk gezegd zelf nog niet veel van gemerkt. Ik werk met heel veel vrouwen rondom mij. Ik zie zeer

Begripvolle man Is een carrière uitbouwen voor een vrouw niet extra moeilijk omdat ze er vaak ook de zorg voor de kinderen en voor het huishouden moet bijnemen? "Onze kinderen zijn nu het huis uit, maar ik heb mijn loopbaan nooit voor hen onderbroken. Een carrière in combinatie met een gezin is vooral een kwestie van organisatie en van het stellen van prioriteiten. Een aantal dingen besteden we uit. Dat moet gewoon. Je kan niet aan de top staan als je je ook nog moet bezighouden met wie de strijk zal doen. Mannen aan de top moeten een vrouw hebben die begripvol is, maar omgekeerd geldt dat ook. Als ik niet met een verstandige, begripvolle man getrouwd was, had ik deze job nooit kunnen doen. Ik ben soms in één week in drie verschillende landen. Een paar dagen per week ben ik gewoon helemaal niet thuis. Ik beweer niet dat er bij ons nooit spanningen zijn, maar door goed te organiseren, wordt er veel mogelijk. Mijn man werkt als salesmanager in een groot bedrijf en af en toe zijn we allebei weg. Dan moet er ook voor de hond gezorgd worden. Maar dat zijn kleine praktische zaken die gemakkelijk geregeld kunnen worden. Een vrouw die er bewust voor kiest om thuis te blijven, de kinderen op te voeden en het huishouden te regelen zodat haar partner een carrière kan uitbouwen, vind ik trouwens ook een topmanager." Moet je een haai zijn om aan de top te geraken? Christine Van den Eynde: "Helemaal niet. Je moet goed communiceren en je door bekwame medewerkers omringen zodat je het overzicht bewaart. Af en toe moet je compromissen sluiten. Ik ken nogal wat mannelijke collega's met een grote dosis emotionele intelligentie. Een bully als baas maakt nu geen enkele kans meer. Werknemers zijn heel mondig en willen met respect behandeld worden. Als leidinggevende geef je je medewerkers inspraak, want zij maken een bedrijf groot. Als je hun talent niet tot ontwikkeling laat komen, bewijs je als manager de hele onderneming een slechte dienst." Tekst Jan Stevens | foto Griet Dekoninck D

BENT U VOORSTANDER VAN QUOTA VOOR MEER VROUWEN IN HET TOPMANAGEMENT?

9 vacature.com/quota


021_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:37

Pagina 21

DUBBELCHECK

VACATURE 10 OKTOBER 2009

vraagt koppels afzonderlijk uit over hoe ze hun carrière en privéleven op elkaar afstemmen

Naam: Maarten Fröberg • Leeftijd: 48 Functie: Operations director bij TelelinQ Kinderen: Twee zonen van 14 en 19 jaar

Naam: Nadine Vandendriessche • Leeftijd: 50 Functie: Schooldirecteur KTA Wollemarkt, Mechelen

“Ik ben niet zo’n moderne man”

“Mama heeft geen tijd meer om boterhammen te smeren”

“Bij Telelinq ben ik verantwoordelijk voor alles wat business development, controlling en processen betreft. Ik woon in Boortmeerbeek en mijn kantoor ligt in Aartselaar: door de ochtendfiles doe ik daar drie kwartier over. ’s Avonds ben ik rond 19 uur weer thuis. Alles in totaal werk ik zo’n vijftig uur per week, hoewel mijn vrouw het daar niet mee eens is: volgens haar is het een pak meer (lacht).”

“Half augustus startte ik in mijn nieuwe job als schooldirecteur. Die heeft nogal wat gevolgen voor het huishouden. Het is niet makkelijk voor mijn kinderen en man. Ik heb altijd mijn werk gepland in functie van de kinderen. Maar die worden ondertussen een jaartje ouder. Ik was voordien docent, waarbij ik flexibele uren en heel wat mogelijkheid had om thuis te werken. Maar ik kreeg de kans om directeur te worden in een school vlakbij mij thuis. De tijd was rijp om te zeggen: ik doe het.”

“Ik ben niet zo’n moderne man, het merendeel van het huishouden valt op de schouders van mijn vrouw. Ik neem vooral de studiebegeleiding van de kinderen voor mijn rekening. Sinds mijn vrouw een nieuwe job heeft, is er echter veel veranderd. Zij moet nu vroeger de deur uit. Vroeger stond ’s morgens de ontbijttafel gedekt en ’s avonds was het eten klaar. Nu moet ik daar zelf voor zorgen. Het is wennen, dat geef ik grif toe. Maar ik stel me flexibel op.” “Concrete afspraken over onze carrières hebben we niet gemaakt: in een goede relatie voel je zoiets zelf aan. Als we enkele maanden verder zijn, zal alles wel weer in de plooi vallen. In mijn vrije tijd hou ik van schaken, gitaarspelen, een goed glas wijn, sportzeilen, tango dansen of eens naar de film gaan. Ik heb niet het gevoel dat ik te weinig tijd heb voor ontspanning. Er zijn vele uren in een dag. In de toekomst deeltijds werken? Geen sprake van, dat is niet aan mij besteed.”

“Sindsdien werk ik alle dagen minstens tien uur. Dat klinkt overdreven, maar het is echt zo, ook op zondag. Bovendien moet ik op school nu altijd aanwezig zijn. Gecombineerd met de drukke baan van mijn echtgenoot, is dat niet eenvoudig. Mijn jongste zoon moet in sneltempo zelfstandig worden: mama heeft geen tijd meer om boterhammen te smeren. Tot nu toe trok ik de taken in het huishouden naar mij toe. Mijn man is eerder van de oude stempel. En ik deed graag het huishouden op mijn manier. Nu moet de rest van het gezin zijn plan trekken. Maar ik blijf wel degene die alle dagen kookt.” “Ik vind het maar normaal dat je respect hebt voor de carrière van je partner. Mijn man is ontzettend gedreven, daar heb ik bewondering voor. Ik kon er ook mee van genieten. Maar nu heb ik zelf behoefte om nog dingen te realiseren. Andere leeftijdsgenoten spreken over uitbollen, maar ik ben blijkbaar een laatbloeier. Ondanks het harde werken, geniet ik ten volle van de euforie over deze nieuwe uitdaging. Het evenwicht vinden we wel terug. Op dit moment is er vooral te weinig tijd om eens iets leuks te doen. Dat is een verwijt dat de kinderen ons wel eens maken. En daar willen we wat meer ons best voor doen.” tekst Ann Lemaître | foto Griet Dekoninck D

Checklist: Meer dan 50 uur/week < Af en toe < “Ik ben altijd bereikbaar.” < 30 km < “Ik werk regelmatig een dagje thuis.” < “Geen sprake van” <

Werkuren Avond- en weekendwerk Overuren Woon-werktraject Thuiswerk Minder werken?

> 70 uur/week > Dagelijks > Ja > 12 km > “Minder dan vroeger” > “Integendeel”

7,5/10 Balans-score 8/10

21


022_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:33

Pagina 22

SUCCESTAPES

Belgische toparchitecte Leen Vandaele richt interieurs in van sjeiks en dure hotels in het Midden-Oosten

Kind aan huis bij de sjeiks in het Midden-Oosten 2 Acht jaar geleden vertrok Leen Vandaele naar Dubai, overmand door verdriet na de plotse dood van haar echtgenoot. Een jaar lang zag ze er zwarte sneeuw, maar vandaag is de Vlaamse binnenhuisarchitecte er kind aan huis bij de allerrijksten van het golfstaatje. Dubai Creek, een soort kanaal dat Dubai stad netjes doormidden snijdt, ligt er opvallend rustig bij, al is dat bij een temperatuur die vlotjes de veertig graden overschrijdt niet zo verwonderlijk. Pal voor ons, als een oogverblindend wit anachronisme te midden van de verweerde houten, traditioneel Arabische dhows, rijst de ‘O’ De Squisito uit het water op. Half boot, half huis, maar vooral een opvallende symfonie van grote glaspartijen, een glanzend witte romp en een minimalistisch interieur. Droom, levenswerk en visitekaartje van de Belgische binnenhuisarchitecte Leen Vandaele. “Toen ik hier enkele jaren geleden mijn zelfgetekende plannen voor een ultramodern boothuis voorstelde, verklaarde half Dubai me gek. Aanvankelijk vond ik niemand bereid om eraan te beginnen. Voor de bouw klopte ik aan bij tal van scheepswerven buiten Dubai; nagenoeg alle materialen liet ik uit Europa overvliegen. Het is natuurlijk een echt

prototype geworden; niemand heeft ooit zoiets gezien. Het besturingssysteem is volledig vanop afstand bedienbaar; ik kan de boot rustig besturen terwijl ik op het achterdek lig te zonnen.” Na anderhalf jaar zwoegen groeide haar opvallende creatie in ijltempo uit tot een populaire stek voor hippe feestjes, fotoshoots, modeshows en andere bedrijfsvoorstellingen. Over het totale prijskaartje houdt ze zich liever op de vlakte. “Veel te duur, laat het ons daar maar op houden”, klinkt het. Om toch een idee te geven: wie de ‘O’ de Squisito een dagje wil huren, betaalt 3.000 euro. Lang niet slecht dus als extra bron van inkomsten, al was het Leen daar aanvankelijk helemaal niet om te doen. “Ik verblijf hier al enkele jaren in een riant appartement in het Fairmont Hotel. Mooi en met een schitterend uitzicht op de Arabische Golf, maar ik snak er naar buitenlucht. Die hoopte ik te vinden in een optrekje op het water. Helaas, toen de boot goed en wel klaar was, kreeg ik te horen dat het hier in Dubai niet toegestaan is om permanent op het water te wonen. Ik was dus wel genoodzaakt er een andere bestemming voor te vinden.” Op zoek naar geluk in Dubai Het was een wrede speling van het lot die Leen acht jaar

geleden naar het Midden-Oosten dreef. Begin 2000 vroeg haar vriend Frank haar in Dubai ten huwelijk. Als epiloog bij een onvergetelijke trip rond de wereld. Amper een maand later zeeg Frank in elkaar, geveld door een hersenbloeding. Op 14 februari overleed hij. “Mijn wereld stortte in. En Dubai, dat was voor mij de plek waar ik de gelukkigste dag van mijn leven had beleefd. De herinnering daaraan bleef na de dood van Frank als een wervelstorm door mijn hoofd razen. Exact een jaar nadat we samen voor het eerst richting Dubai vertrokken waren, heb ik mijn koffers gepakt en ben ik vertrokken. Zomaar, zonder plan, zonder vooruitzichten, en dat terwijl ik in België een eigen architectenbureau had. Dat eerste jaar in Dubai heb ik echt afgezien. Ik kende niemand, kon mijn verdriet met niemand delen en leefde soms wekenlang als een zombie. Pas na enkele maanden voelde ik me sterk genoeg om de draad van mijn leven weer op te nemen en ben ik hier en daar mijn diensten gaan aanbieden als freelancer. Ik had al vlug door dat dat mijn ding niet was en besloot in Dubai een eigen architectenbureau op te richten. De eerste maanden heb ik vanuit mijn eigen appartementje gewerkt, maar dat bleek niet toegestaan. Daarop ben ik op zoek gegaan naar een bescheiden pand om mijn bedrijfje onder te brengen. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar dat is het allesbehalve.

q

Leen Vandaele, succesvolle Belgische binnenhuisarchitecte in Dubai: “Buitenlandse arbeiders leven ver van de glitter en de glamour waarmee Dubai doorgaans geassocieerd wordt. Ik ken Indiërs die werken voor een maandloon van nog geen 200 euro.”


023_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:37

Pagina 23


024_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:38

Pagina 24

SUCCESTAPES

“Lokale klanten komen nooit hun afspraken na, maar zijn bijzonder veeleisend. Dat maakt het voor buitenlanders lastig werken.” LEEN VANDAELE, BINNENHUISARCHITECTE IN DUBAI

q Dubai is peperduur, vastgoed is zo goed Begin er maar aan: vrouw, buitenlander en alleenstaand, in een land waar heel wat mannen een vrouw amper zien staan en waar het latente racisme tegenover niet-Arabieren soms stuitende vormen aanneemt. “Ik had één gigantisch voordeel”, blikt Leen terug. “Toen ik 27 was, ben ik helemaal in mijn eentje naar Saoedi-Arabië vertrokken. Daar heb ik heel veel geleerd over de Arabische cultuur, en die ervaring is me hier bijzonder goed van pas gekomen. Bovendien ben ik grootgebracht in een traditioneel gezin met acht kinderen. Strenge regels en een groot aanpassingsvermogen waren me dus niet vreemd, en ik ben ook niet bepaald het type dat vlug revolteert. Anders hou je het hier geen twee maanden vol en kan je het als vrouw wel vergeten ooit het nodige respect af te dwingen.”

Arabië en was op zoek naar een geschikte binnenhuisarchitect. Plaats van afspraak: een grote designbeurs in Milaan. Toen ik me aan de man, een beer van een vent, voorstelde, bekeek hij me van top tot teen, draaide zich om en wandelde rustig weg. ‘Jij bent een vrouw, daar kan ik geen zaken mee doen’, klonk het. Ik wist aanvankelijk niet waar ik het had en liep achter hem aan, terwijl ik hem smeekte mij een kans te geven. Pas enkele beurshallen verderop slaagde ik erin hem te overtuigen. Drie weken later moest ik een ontwerp voorstellen voor de inrichting van een gigantisch Arabisch paleis. Ik ben als een gek aan de slag gegaan, stuurde hem alles op, en enkele weken later rinkelde de telefoon. ‘Jouw project heeft het gehaald’, kreeg ik te horen, ‘maar dat maakt het voor mij alleen maar erger. Jij bent immers een vrouw, hoe moet ik dit nu in hemelsnaam verkopen?’ Enkele weken later herhaalde dit scenario zich in Saoedi-Arabië. Mijn Egyptenaar, intussen een goede vriend, had nog vlug een sluier en een zwart gewaad voor me gekocht, maar toen ik voorgesteld werd aan de opdrachtgevers viel de mond van al die mannen wagenwijd open van verbazing: een vrouw, hoe was het mogelijk? Nu, uiteindelijk is het daar allemaal heel goed afgelopen, maar zonder die leerschool zat ik hier vandaag wellicht niet.”

Het scheelde geen haar of Leens internationale carrière zat er op nog voor ze goed en wel begonnen was. “Die dag zal ik nooit vergeten. Ik werkte nog niet overdreven lang als architecte, toen ik via een tussenpersoon in contact kwam met een Egyptenaar. Hij moest een groot project aansturen in Saoedi-

Aan de slag voor koninklijke familie In Dubai ging de bal definitief aan het rollen toen Leen gecontacteerd werd door een vrouw uit de familie van de lokale emir. “Op een mooie dag kreeg ik een telefoontje van een van haar medewerksters. Zij had ergens gelezen dat ik een bepaald meubelmerk in Dubai invoerde en dat had blijkbaar haar interesse gewekt. ‘Of we elkaar eens konden ontmoeten voor

als onbetaalbaar.”

een babbel?’, vroeg ze. Doodzenuwachtig was ik die dag. Zij zat daar maar en luisterde vooral. Op het einde van de ontmoeting kreeg ik te horen dat ze me graag nog eens wilde ontmoeten. Amper twee dagen later hing ze zelf aan de telefoon om een lunchafspraak te maken. Het werd een memorabele lunch: van twee tot acht. Sindsdien zijn we bevriend, en zij heeft hier intussen al heel wat deuren voor mij geopend. Zo heb ik bijvoorbeeld het restaurant van het World Trade Center hier volledig mogen herinrichten, een unicum voor een niet-moslimvrouw in een moslimland.” Met haar bedrijfje Squisito, intussen goed voor een tiental medewerkers, wedt Leen vandaag resoluut op meerdere paarden. “Ik vertegenwoordig onder meer een aantal Belgische producenten van interieurinrichting, stoffen en wandbekleding. Er wonen hier heel kapitaalkrachtige mensen, en dat lokt natuurlijk buitenlanders met een goede neus voor zaken. Aanvankelijk had ik het bijzonder lastig met die concurrentie, maar intussen heb ik gemerkt dat er op kwalitatief vlak een gat in de markt was. Daar ben ik ingedoken. Intussen heeft mijn werkterrein zich uitgebreid naar een aantal andere landen in het MiddenOosten. Zo ben ik nu bijvoorbeeld aan de slag voor de koninklijke familie van Koeweit, die me een groot project in Londen toegewezen heeft.” De voorbije jaren legde Leen zich almaar meer toe op de lucratieve hotelscène in Dubai. “We hebben een aantal grote hotels aangekleed of heringericht, zowel hier als in Abu Dhabi. Dat gaat van een volledige make-over tot de inrichting van enkele suites en de hotellobby. Ik


025_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:38

Pagina 25

VACATURE 10 OKTOBER 2009

‘O’ De Squisito, zo heet dit visitekaartje van de Belgische binnenhuisarchitecte Leen Vandaele. “Half Dubai verklaarde me gek toen ik de plannen van dit boothuis voorstelde.”

Dubai in 5 cijfers

300.000

van de 1,5 miljoen inwoners van het kleine stadsstaatje zijn emirati. De rest van de bevolking bestaat uit expats en goedkope arbeidskrachten uit India, Pakistan en het Verre Oosten.

95

Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, telt 95 procent van de oliereserves en genereert op haar eentje de helft van het bruto binnenlands product van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai beschikt over weinig olievoorraden, het haalt zijn inkomsten uit (zaken)toerisme en de vastgoedmarkt.

818

meter, zo hoog is de de Burj Dubai wolkenkrabber, hét symbool van de sky is the limit-sfeer die Dubai kenmerkte, tot de economische crisis ook daar keihard toesloeg.

60

De waarde van de villa’s en appartementen op Palm Island slonk met 60 procent in een paar maand tijd. Analisten voorspellen een algemene daling van de vastgoedwaarde in Dubai van 50 procent.

200

euro, het maandsalaris van Indiase arbeiders in de bouwsector. Velen verdienen nog minder.

werk met exclusieve stoffen en materialen, en dat heeft uiteraard zijn prijs.” “Last but not least is er natuurlijk nog de ‘O’ De Squisito, die ik verhuur voor allerlei speciale evenementen. Dat gaat van modeshows over filmopnames tot een exclusieve presentatie van diamantreus De Beers. Ik zou hem nog veel meer kunnen verhuren dan vandaag al het geval is, maar ik ben daar heel selectief in. Zo had ik ooit een Rus die me schandalig veel geld bood voor een privéfeestje op de boot. Nu weet ik intussen wel waar dat soort feestjes meestal op uitdraait, en dus heb ik geweigerd. Je mag niet vergeten dat ik tussen de boten van de lokale sjeiks aangemeerd ligt. Eén misstap kan voldoende zijn om mijn business en toekomst hier vaarwel te zwaaien.” Oppervlakkig leven Werken en leven in Dubai, het vergt nogal wat mentale elasticiteit. “Dit land zit boordevol verrassingen, en de wetgeving en het verwachtingspatroon veranderen even snel als het weer in België. Wie daar niet mee omkan, blijft hier beter weg. In Dubai heb je niets zelf in de hand; braaf en gehoorzaam zijn, daar komt het op aan. Ik herinner me nog goed hoe ik twee jaar geleden terugkwam na een verblijf in België. Ik sla een lokale krant open en lees daar tot mijn verbazing dat het weekeind voortaan niet meer op donderdag en vrijdag maar wel op vrijdag en zaterdag zal vallen. Zomaar. Je past je aan en slikt af en toe eens, of je vertrekt hier, zo eenvoudig ligt dat. En dat geldt net zo goed voor de business. Lokale klanten komen nooit hun afspraken na, maar tonen zich tegelijk bijzonder veeleisend. Dat maakt het hier voor buitenlanders vaak heel lastig werken.”

“Wat me hier nog het meest irriteert is de oppervlakkigheid van het leven, en de wijze waarop de buitenlandse arbeiders hier behandeld worden. Zij leven ver van de glitter en de glamour waarmee Dubai doorgaans geassocieerd wordt, en nu het wat minder gaat, delen zij als eersten in de klappen. In het gebouw waar mijn bedrijf gevestigd is, ken ik Indiërs die werken voor een maandloon van nog geen 200 euro. Probeer daar maar eens mee rond te komen in Dubai, terwijl de familie in India op het einde van de maand natuurlijk ook wat centen verwacht. Veel van die arbeiders houden op het einde van de maand geen geld meer over om eten te kopen. Ik trakteer hen dan wel eens op een maaltijd naar keuze, al blijft dat een druppel op een hete plaat. Twee jaar geleden ben ik hier ernstig ziek geworden. Toen had ik voor mezelf uitgemaakt ermee te kappen. Uiteindelijk waren het mijn medewerkers - Filipijnen, Iraniërs, noem maar op - die me over de streep getrokken hebben om door te gaan. Ik kreeg het niet over mijn hart om hen in de steek te laten. Toch sluit ik zeker niet uit dat ik het hier vroeg of laat definitief voor bekeken hou. De verkeersdrukte, de stress, het lawaai: dit land vreet aan je.” tekst Filip Michiels, Dubai | foto Isabel Pousset D

25


026_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:54

Pagina 26

REGIOREEKS LIMBURG EN ANTWERPEN

Op zoek naar lichtpunten in onze provincies

Deel 1: Limburg en Antwerpen

“Het is te vroeg om 2 De wereldwijde crisis slaat diepe wonden, ook in Limburg en Antwerpen. Maar sommige bedrijven weten het hoofd wonderwel boven water te houden. Hier en daar is er zelfs eentje die de recessie enkel kent van ‘horen zeggen’.

In Limburg geldt al lang een vaste regel. “Als het goed gaat in Vlaanderen en België, gaat het beter in Limburg. Maar als het slecht gaat, doen wij het nog slechter”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. De meest oostelijke Vlaamse provincie is zeer exportgericht. Liefst 77 procent van de productie is bestemd voor het buitenland. “De laatste tijd hebben we de fysionomie van ons bedrijfsleven wel enigzins kunnen veranderen”, zegt Leten. “Daardoor hadden we gehoopt dat we iets resistenter zouden zijn tegen een grote crisis. Helaas is dat niet gebleken.” De Limburgse conjunctuurcurve maakte het voorbije jaar een bijzonder diepe duik. “Sinds we met onze conjunctuurbarometer gestart zijn achttien jaar geleden, hebben nog nooit zo’n grote achteruitgang beleefd”, weet Leten. Vooral de automobiel- en de logistieke sector zijn zwaar getroffen. Het goede nieuws voor Limburg is dat de autoverkoop de voorbije maanden weer aan het aantrekken is, al houden veel analisten hun hart vast voor het

ogenblik waarop de erg gunstige CO2- en schrootpremie tot schroot worden herleid. Economische werkloosheid In de voormalige mijnprovincie is het lang niet allemaal kommer en kwel. Telenet opende deze zomer een callcenter in Sint-Truiden waar sindsdien 92 nieuwe werknemers aan de slag zijn. De telecomoperator was al een tijdje van plan om zelf meer callcenters op te richten. Het had gemerkt dat eigen callcenters een hogere klantentevredenheid opleveren dan deze die via outsourcing de klantendienst voor Telenet verzorgen. Dat SintTruiden werd uitgekozen is niet enkel te danken aan de vlotte bereikbaarheid. Het is in de eerste plaats een regio die kampt met een hoge werkloosheid. “In Limburg zijn er momenteel voldoende rekruteringsmogelijkheden”, zegt Jorgen Vranken, sourcing&development manager bij Telenet. “Bovendien zijn we op zoek naar een zo groot mogelijke regionale spreiding van onze medewerkers. In Sint-Truiden hadden we specifiek medewerkers voor ogen die dichtbij huis willen werken en die zich met het openbaar vervoer verplaatsen.” Telenet levert producten waar consumenten tegenwoordig niet graag meer op besparen. Bedrijven in andere sectoren hebben het veel lastiger om de verkoop op peil te houden. Laat staan dat ze nieuwe werknemers zouden kunnen aanwerven. Om haar leden de crisis te hel-

pen overleven, organiseerde Voka Limburg een aantal sessies waarin werd uitgelegd hoe er kon worden bespaard op loonkosten zonder mensen te ontslaan. “Veel bedrijven hebben gekozen voor arbeidsduurvermindering of economische werkloosheid”, zegt Leten. Zoals Vaessen Industries, het bedrijf van de flamboyante ceo Jos Vaessen, dat dit jaar genomineerd is voor de titel ‘Onderneming van het Jaar’. “In België zijn de personeelskosten heel zwaar om dragen”, zegt Vaessen. “Maar daar staat tegenover dat je in mindere periodes uitvoerig gebruik kan maken van de economische werkloosheid. We hebben daar het afgelopen jaar veelvuldig naar teruggegrepen. Het gevolg daarvan is dat er ondanks een omzetverlies van bijna 20 procent en op een totaal van 1.250 werknemers nog maar twaalf ontslagen zijn gevallen.” Tweede ontslagronde? Voka-topman Leten waarschuwt wel voor de fragiele fase waarin veel Limburgse ondernemingen zich momenteel bevinden. “Puur economisch gesproken zijn er veel bedrijven die, vooral in het voorjaar, hun werknemers te lang gehouden hebben. Ze konden dat doen dankzij de economische werkloosheid, maar ook door andere gunstige overheidsmaatregelen, zoals het uitstel van de belastingsinningen, en door zelf diep in hun reserves te tasten. Het nadeel daarvan is dat ze nu nog


027_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:55

Pagina 27

VACATURE 27 OKTOBER 2009

De Limburgse conjunctuurcurve maakte het voorbije jaar een bijzonder diepe duik. Veel ondernemingen zitten nog steeds op hun tandvlees.

te zegevieren” altijd op hun tandvlees zitten. Als de economie nog eens serieus zou sputteren, wat velen vrezen, zouden er wel eens serieus veel ontslagen kunnen volgen.” Vaessen ontkent dat dat het geval is in zijn bedrijven. “Het is te vroeg om te zegevieren, maar we hebben de zwaarste periode toch achter de rug. Ik zie zelfs positieve effecten van de crisis. Een jaar geleden, toen de crisis in volle hevigheid uitbarstte, hebben we kordaat beslist om te besparen waar we konden, behalve in twee afdelingen: de verkoop en onderzoek & ontwikkeling. Die eerste omdat het natuurlijk helpt om je producten aan de man te brengen, die laatste omdat we weten dat nieuwe producten voor een extra omzet zorgen.” Grete Remen, wier groothandel in gespecialiseerde voeding Damhert vorig jaar door Unizo werd uitgeroepen tot kmo van het jaar, onderschrijft dat laatste niet helemaal. “Als we iets nieuws willen lanceren, merken we wel dat de consument momenteel sneller teruggrijpt naar vertrouwde producten.” Maar ook voor Remen is dat geen argument om te stoppen met innovaties. “Voor het overige hebben wij eigenlijk geen last van de crisis. We zitten in een nichemarkt. Mensen die ziek zijn of moeten diëten, stoppen niet met onze producten te kopen vanwege de crisis. Bovendien zijn we een kmo en kunnen we ons sneller aanpassen aan wisselende omstandigheden. Onze medewerkers moeten natuurlijk scherp staan, net zoals de bedrijfsleiding. Maar we kun-

nen nog altijd mensen aanwerven, dus dat valt allemaal bijzonder goed mee.” HET LIMBURGS RAPPORT Werkloosheidscijfer augustus 2009 (vergeleken met augustus 2008) Limburg

Mannen Vrouwen Totaal

Vlaanderen

7,8% (+2,50) 7,3% (+1,85) 10,2% (+0,85) 8,6% (+0,77) 8,9% (+1,76) 7,9% (+1,36)

Ondanks behoorlijk wat positieve signalen –een ceo van een groot Limburgs internationaal bedrijf wilde zelfs niet aan het woord komen omdat hij de voorbije maanden iets te vaak geroemd was omwille van zijn goede resultaten!- heeft Limburg het lastiger dan de rest van Vlaanderen. De werkloosheid lag in augustus 2009 1,8 procent hoger dan diezelfde maand vorig jaar en volgens Voka-ceo Johann Leten zal ze de komende maanden nog toenemen. Dat er in de conjunctuurbarometer voor het eerst sinds 2007 een positieve knik merkbaar is voor eind dit jaar, stemt hem dan weer tevreden.

q

27


028_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:55

Pagina 28

REGIOREEKS LIMBURG EN ANTWERPEN

q Net als in de rest van het land hangen ook in de provincie Antwerpen al geruime tijd donkere economische wolken. Toch verwachten de meeste ondernemers opklaringen voor volgend jaar. Hier en daar zorgt nu al een enkel bedrijf voor iets mooier weer. In de zwaar getroffen automobielsector zijn er bedrijven, zoals bijvoorbeeld Cardoen, die nog nooit zo goed geboerd hebben als het voorbije jaar. Ook volgens een Mechelse Voka-peiling bij 1.200 leden verwachten de meeste ondernemers dat het volgend jaar op economisch vlak beter zal gaan. Jens Joossens: “Slechts 10 procent van de deelnemers aan de enquête meent dat het economisch landschap volgend jaar zal verslechteren. Daartegenover staat dat bijna 60 procent van de Mechelse ondernemers groei verwacht in zijn bedrijf, mét omzetstijging en aanwervingen.” Een belangrijke motor voor de provincie is de Antwerpse haven maar daar is de storm nog niet gaan liggen. De goederenoverslag daalde in de haven tijdens de eerste jaarhelft met 20 procent. Carl Van Dyck, directeur van werkgeversorganisatie VKW ziet ook hier en daar een lichtpuntje. “De werkloosheidscijfers in de arrondissementen zijn slecht en zullen waarschijnlijk nog stijgen maar tussen de vele nieuwsberichten met x aantal ontslagen duikt af en toe toch ook een bericht op waarin een bedrijf een behoorlijk aantal aanwervingen aankondigt, zoals onlangs bijvoorbeeld bij Sitel in Geel.” In dit callcenter kunnen op korte termijn zestig extra mensen aan de slag. Annemie Kinoo, contact center manager bij Sitel in Geel: “Door de crisis gaan bedrijven meer activiteiten outsourcen. Bedrijven willen efficiënter werken om kosten te besparen en daar kunnen bijvoorbeeld callcenters als het onze een belangrijke rol in spelen.” Sectoren die het in de hele provincie Antwerpen moeilijk hadden de voorbije maanden zijn transport en logistiek, toeleveranciers naar autofabrikanten, de financiële sector, producenten van luxegoederen, de vastgoedmarkt en de interimsector. Maar veralgemenen is gevaarlijk. Kijk

maar naar autoverkoper Cardoen. De goedkopere auto’s liggen goed in de markt bij de consument. Gevolg? Een omzetgroei van 50 procent het voorbije jaar. “Natuurlijk zit de crisis er voor iets tussen waardoor de mensen prijsbewuster gaan kopen. Maar daar komt ook een innovatieve marketing bij kijken.” Karel Cardoen, de gedelegeerd bestuurder, verwijst daarmee naar de opvallende marketingacties die zijn bedrijf het voorbije jaar lanceerde. “De actie waarbij je één auto kocht en een tweede gratis kreeg, viel natuurlijk erg op. Net als de recyclagepremie van 5.000 euro die we nu aanbieden bij de aankoop van een nieuwe auto.” Maar ook in transport en logistiek zijn er spelers die blijven geloven in de toekomst én blijven aanwerven. Zoals Van Dievel uit Mechelen, ‘transporteur van het jaar 2009’. Managing director Louis De Wael: “Je moet blijven investeren in je wagenpark en software om klaar te staan wanneer het opnieuw economisch beter gaat. Bovendien werven we verder aan. Tot voor de crisis was het moeilijker om in deze sector geschikt personeel te vinden. Nu hebben we meer keuze. Het voorbije jaar passeerden hier 500 sollicitanten. Er is ook redelijk wat verloop in deze sector waardoor we continu mensen moeten vervangen.” Voorzichtig herstel in interim Net als de automobielsector en transport en logistiek is ook de interimwereld erg crisisgevoelig. De sector deelt als eerste in de klappen, maar een lente in de uitzendsector kondigt meestal bredere opklaringen in de hele eco-

Jobs in Limburg en Antwerpen vindt u vanaf pagina p39


029_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:55

Pagina 29

VACATURE 10 OKTOBER 2009

De haven is een belangrijke motor voor de provincie Antwerpen. Jammer genoeg daalde de goederenoverslag tijdens de eerste jaarhelft met 20 procent.

nomie aan. Het uitzendbureau Ritmo werd onlangs verkozen tot excellentste onderneming van Antwerpen. Christel Van den Bossche, marketingmanager bij Ritmo: “Naast een instroom van medewerkers is er nu ook een duidelijke uitstroom begonnen. Onze outplacementservice helpt bedrijven die met ontslagen geconfronteerd worden.” Volgens haar is de grote terugval gestabiliseerd. “We zien voorzichtige signalen van beterschap. We hebben meer gesprekken met nieuwe klanten, die zich voorbereiden op het moment dat de economie terug aantrekt en ze volop arbeidskrachten zullen nodig hebben. Op die manier weten ze perfect wie ze kunnen bellen als het zover is.” Soms is het in deze tijden al een overwinning als je je personeelbestand op peil kan houden. Dat ondervond men bij de Human Interface Group in Mechelen, dat onder meer via handleidingen technologie gebruiksvriendelijk maakt. “We hebben een zestigtal werknemers. Het is een bewuste

keuze om al onze medewerkers in dienst te houden. Omdat we in een groeiscenario zaten, ben ik ervan overtuigd dat we onmiddellijk opnieuw zullen kunnen aanwerven zodra de economie opnieuw aantrekt. Alleen heb ik geen glazen bol om dat moment te voorspellen. Intussen zetten we erg in op competentiemanagement om ons personeelbestand op peil te houden”, zegt bedrijfsleidster Christel De Haes. HET ANTWERPS RAPPORT Algemeen geven de naakte cijfers aan dat het in de Kempen en in het arrondissement Mechelen beter, of minder slecht, gaat dan in het arrondissement Antwerpen. Dat het werkloosheidspercentage in de provincie Antwerpen met 9,3 procent boven het Vlaamse gemiddelde zit (7,90%) is volledig op rekening te schrijven van het arrondissement Antwerpen. Zowel het arrondissement Turnhout (7.6%) en het arrondissement Mechelen (7,6%) zitten onder het Vlaamse gemiddelde. tekst Hannes Cattebeke en Bart Declerck| foto Griet Dekoninck D

DEZE WEEK OP VACATURE.COM VACATURE.COM GEEFT ADVIES

10 tips voor telewerkers

LEES ZE OP

vacature.com/telewerken

IN DE KIJKER

VRAAG EN ANTWOORD

Verdienen "Ik wil tijdkrediet politici te nemen. Klopt het dat veel? ik recht heb op een aanmoedigingspremie?" DISCUSSIEER OP

vacature.com/premie

DISCUSSIEER OP

vacature.com/politici

29


030_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:35

Pagina 30

OVERWERK

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks

GLOBETROTTER praat met expats in België

een vraag vanop de werkvloer

Verliest u loon als u te laat bent wegens een treinstaking? Vraag: Een tijdje geleden kwam ik enkele uren te laat op het werk wegens een treinstaking. Mijn baas weigert mijn volledig loon voor die dag te betalen. Kan dat? Antwoord: Als u te laat of zelfs helemaal niet op uw werk aankomt is uw werkgever toch verplicht om een dagloon uit te betalen. Dat u niet of slechts een beperkt aantal uren aanwezig was, speelt hierbij geen enkele rol. Maar volgende vier voorwaarden moeten wel vervuld zijn: > 1. U moet zich normaal naar het werk begeven, dus een weg nemen waarlangs u redelijkerwijze op uw bestemming kan komen. Het moet ook een normale arbeidsdag zijn. Als u zich in een verstrooide bui op het werk aanbiedt, terwijl u wel degelijk vooraf verwittigd was dat er die dag niet gewerkt moest worden (bijvoorbeeld tijdelijke werkloosheid), dan heeft u geen recht op een gewaarborgd dagloon. > 2. U moet arbeidsgeschikt zijn op het ogenblik dat u vertrekt. U moet dus lichamelijk en geestelijk bekwaam zijn om normale arbeid te verrichten. > 3. De oorzaak van de vertraging of afwezigheid moet de werknemer overkomen op de weg naar het werk. Treinstaking, file, sneeuwval, autopech zijn allemaal geldige redenen zolang het maar op de weg naar het werk is. Maar als u zich bijvoorbeeld overslaapt, heeft u die dag geen recht op loon.

“Brussel is onze thuis, Mauritius ons vakantieparadijs” D Naam: Shameema Jeetoo D Leeftijd: 27 D Afkomstig uit: Mauritius D Woont in: Brussel D Werkte eerder in: Mauritius D Beroep: Project office coordinator, bij Atos Origin, een it-services en consultingbedrijf. D

“Ik wou in geen geval huisvrouw worden, toen ik in 2006 met mijn man van Mauritius naar België verhuisde omdat hij hier een job in audit en accounting kreeg aangeboden. Ik werkte een tijdlang als administratieve kracht voor zijn bedrijf, tot ik - na een cursus Nederlands – een job vond bij Atos Origin. Belgen vragen ons altijd waarom we een zonovergoten eiland verlieten om hierheen te komen. Ik denk dat we een uitdaging zochten en mensen wilden leren kennen. In sommige opzichten is Mauritius het paradijs. Op andere dagen voelde het als een piepklein eiland, verloren in een grote oceaan.” “Ik werk bij nu bij de telecomtak van Atos Origin, waar ik it-projecten voor klanten coördineer en dagelijks in contact sta met het management. Mijn directe collega’s zijn bijna allemaal mannen. Natuurlijk merk je het wanneer je als enige vrouw een vergaderzaal binnenstapt, maar dat stoort mij niet. Ik heb nooit het gevoel dat ik anders word behandeld als vrouw of als buitenlandse.” “Mijn opleiding in Mauritius bereidde mij inhoudelijk uitstekend voor op mijn functie. We hebben het Britse schoolsysteem en leren verplicht

Engels en Frans; mijn moedertaal is Creools. Ik koos er zelfs nog een taal bij: Urdu. Mauritius is dan wel maar vijftig kilometer in doorsnede, het is een heuse smeltkroes van culturen.” “Voor ons lijkt België groot. Ik vind het fantastisch dat je hier tweehonderd kilometer kunt rijden zonder een absolute grens tegen te komen. Tegelijkertijd missen we de zee. Op Mauritius gingen we regelmatig vissen - al dan niet om de vangst daarna op te eten – wat aan de Belgische kust minder gemakkelijk is. Ook de kleur van het water en de schelpen op het strand zijn anders. Daar staat tegenover dat we nu weekendtrips maken in heel Europa.” “Op dagen dat het weer meevalt, zou ik best voorgoed in België willen blijven. Ik voel mij heel gemotiveerd in mijn job omdat mijn relatie met mijn leidinggevenden bijzonder open is. We hebben regelmatig informele lunches en dat vind ik leuk. Geleidelijk krijgen mijn man en ik het Belgische perspectief: we beschouwen Brussel als een goede thuis om te wonen en te werken en Mauritius als een vakantieparadijs.” tekst Barbara De Munnynck | foto Tiny Bogaerts D

> 4. De oorzaak van de vertraging of afwezigheid is onafhankelijk van de wil van de werknemer. U moet dus al het mogelijke doen om toch op tijd op het werk te geraken. De werkgever kan nagaan of u wel voldoende inspanningen heeft geleverd om het werk te bereiken. Hierbij moet hij uiteraard rekening houden met alle omstandigheden en voorwaarden. Zo zal u uw privéwagen die u normaal niet gebruikt om op het werk te geraken, wel van stal moeten halen indien u geen ander vervoermiddel kunt gebruiken. Heeft u aan deze voorwaarden voldaan, dan heeft u recht op een dagloon en mag uw baas uw loon niet weigeren. tekst Jan Vanthournout (met medewerking van SD Worx) D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/recht

Shameema Jeetoo, Mauritiaanse in België: “Ik vind het fantastisch dat je hier tweehonderd kilometer kunt rijden zonder een absolute grens tegen te komen.”


031_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:41

Pagina 31

COLUMN

VACATURE 10 OKTOBER 2009

An Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

An Olaerts D

Vanmorgen hing er in de keuken een ansichtkaart op de deur. Van de baas. Die is weg naar IJsland. Voor drie weken. De baas houdt nu eenmaal niet van populair gewemel in de zomer. Hij gaat liever naar het noorden, los van het hoogseizoen. Zo komt het dat de baas nu pas op vakantie is terwijl wij er al heel lang opnieuw aan toe zijn. Over Blue Lagoon had hij ons al voor zijn vertrek verteld. Bleu Lagoon is een dampende brobbelpoel in de vulkanische oksel van Reykjavik. Bláa Lóni? zeggen ze daar. En in de cafetaria kun je yoghurt met bláa bessen bestellen. Schijnt feeëriek te zijn allemaal. Of toch zolang je er de baas en zijn zwembroek er van af denkt. Geen mens wil zich inbeelden hoe de baas in het warme water van Blue Lagoon ronddrijft. Met alleen zijn natte krullen en zijn ingegroeide teennagels in de openlucht.

31

“Niemand was gediend van de de poëzie van de baas” Laat staan dat we willen weten hoe hij na een uurtje Blue Lagoon slapgerelaxeerd en verrimpeld terug naar zijn kleedkamer trippelt. Niet dat wij iets tegen de baas hebben. Hoegenaamd niet. Hij moet alleen zijn kleren aanhouden en uit de buurt blijven van aandoenlijke landschappen. Hij staat nu eenmaal beter met schoenen en confectie bij de gorgelende koffiemachine in de keuken. De ansichtkaart op de deur was iedereen een doorn in het oog. Op de voorkant stond een rood schip met half in de blauwe golven de witte, gepokte staart van een walvis. Op de achterkant had de baas geschreven dat hij donderdag vijf bultruggen had gezien en hoe stil hij daarvan was geworden. De grootse schoonheid van de natuur, een mens wordt er tegelijk klein en lyrisch van. Groeten in Diegem, besloot de baas nog. En tot over veertien dagen. Niemand werd vrolijk van de kaart. Want terwijl de baas op de IJslandse wateren genoot van de stilte en het grote niets, keken wij door het raam naar de koplampen in de ochtendmist op de buitenring.

Bovendien was niemand gediend van de poëzie van de baas. De grootse schoonheid van de natuur in combinatie met de kleine mens op een rood schip, zo platgetrapt hadden wij het al een tijdje niet meer bekeken. Komt bij dat wij de bewondering voor het grootste zoogdier ter wereld nooit helemaal goed hebben begrepen. Want hoeveel kubiek een walvis lost bij een louter kleine boodschap, dat vertellen de gidsen van de walvissafari er nooit bij natuurlijk. Nee, over de stoelgang van een walvis wordt met geen woord gerept. Anders had de baas wel geweten dat hij met de rode de boot op de schuimkoppen van de drie opgemerkte walvissen voer. Hoe lyrisch kan een mens daarvan worden. En dan mag de baas nog van geluk spreken dat walvissen wel zo netjes zijn om zich voornamelijk vloeibaar te ontlasten. Hij had zich de averij van de walvisboot niet kunnen voorstellen. En de ellendige vakantiegroeten zouden het nooit gehaald hebben tot op de deur van de keuken. D

REAGEREN?

9 vacature.com/column


032_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:08

Pagina 32

VACATURE 10 OKTOBER 2009

VLERICK update Informeert u over opleidingen, activiteiten en onderzoek

Talent gezocht! Van blind date tot wederzijds engagement Hoe trek je de juiste medewerkers aan en vooral: hoe houd je hen aan boord?

KOM NAAR ONZE EVENTS! Business Process Innovation Conference De kracht van Business Process

Het juiste talent aantrekken en ervoor zorgen dat dit talent een sterk engagement vertoont ten opzichte van de organisatie is één van de belangrijkste doelstellingen van elke HR professional. Om talent aan

Management (BPM), Enterprise Project Management (EPM) en Business Intelligence (BI) in één

te trekken werken HR-managers, marketeers en communicatiespecialisten vandaag steeds meer inter-

conferentie

disciplinair samen om een sterk werkgeversmerk te creëren. Een must voor elke organisatie!

Wanneer?

Employer branding: het nieuwe toverwoord op vlak van rekrutering?

nen geeft wat ze van haar medewerkers

wat helpt om nieuwe werknemers aan te

verwacht en wat ze te bieden heeft. Hoe

Waar?

trekken.”

scherper de employee value proposition,

Crowne Plaza, Brussel

hoe groter de kans op een reëel engageMenselijk kapitaal is een essentiële bouwsteen van elk bedrijf. Nieuw talent aantrekken, betekent niet alleen zoeken naar bekwame en professionele mensen. De werknemers moeten ook passen binnen het bedrijfsconcept, zich ermee identificeren en de waarden van het bedrijf uitdragen. Employer branding is de ideale hefboom om je te profileren als een aantrekkelijke werkgever en zo de juiste mensen aan te trekken. Onder employer branding verstaan we alle merkacties die gericht zijn op medewerkers. In de prak-

13 & 14 oktober 2009

weer een soort van bedrijfsambassadeurs

What you see is what you get

ment van je medewerkers”. Draagkracht en levensduur van een goed merk worden ook bepaald door een lan-

Zeker in deze tijden van crisis heb-

getermijnvisie, besluit Frank Goedertier.

ben bedrijven die naar hun (potentiële)

“Vertrouwen winnen is een proces van

medewerkers een positief verhaal kun-

jaren. Het merkkapitaal dat je opgebouwd

nen brengen meer kans op engagement.

hebt, is een garantie om ook in mindere

Maar dat verhaal moet ook kloppen.

tijden medewerkers aan te trekken en…

Frank Goedertier: “Het vertrekpunt voor

te houden”.

grondig na waar je als bedrijf voor staat.

gaetane.beernaert@vlerick.be

Belgian Consumer Goods Conference Dé jaarlijkse afspraak van de Consumer Goods sector Wanneer? 27 oktober 2009

branding zijn altijd de basiswaarden van je onderneming. Je gaat dus best eerst

Meer info:

Het psychologisch contract

Waar? De Montil, Affligem

De identiteit die je neerzet, schept immers

Eenmaal het talent binnen is, moet je ze

verwachtingen bij werknemers en die

ook aan boord kunnen houden om com-

Meer info:

zogenaamde employee value proposition

petitief te blijven binnen de markt. De

isabelle.deganck@vlerick.be

moet dan ook stroken met de realiteit.

nieuwe medewerkers hebben beloftes

Extern en intern moeten op één lijn zit-

gekregen en starten met grote verwach-

ten. Wie zich bv. profileert als een jong,

tingen ten opzichte van de werkgever.

dynamisch bedrijf, moet dus ook starters

Maar ook de werkgever legt de lat hoog

Hét event voor koppige, andere,

de nodige kansen geven”. Professor Dirk

en zit met onzekerheden. Professor Ans

excellente én innovatieve leiders!

Buyens vult aan: “Een employee value pro-

De Vos verduidelijkt: “Eigenlijk is het een

Wanneer?

position is niet zomaar een leuke reclame

soort van blind date. Wie die verwachtin-

one-liner, maar wel een authentieke bood-

gen inlost, kan rekenen op een stabiele en

schap waarin de onderneming te ken-

langdurige relatie. Loyaliteit en toewijding

Waar?

moet je verdienen via de juiste mix van

Vlerick Campus Gent

arbeidscondities, waarden en attitudes.

Meer info:

NIEUW! Opleiding Employer Branding & Employee Engagement

Geëngageerde medewerkers presteren

inge.degraeve@vlerick.be

Professoren van Vlerick Leuven Gent Management School en specialisten uit de dage-

cepties, verwachtingen en engagement

tijk moeten we een onderscheid maken tussen recruitment branding en internal branding. Dr. Frank Goedertier van het Vlerick Brand Management Centre verduidelijkt: “Recruitment branding heeft als doel het aantrekken van nieuwe mensen door je bedrijf aantrekkelijk te positioneren. Via internal branding bespeel je de huidige werknemers met als doel hen aan het bedrijf te binden. Bovendien zijn tevreden werknemers op hun beurt dan

lijkse praktijk leveren hands-on advies om succesvolle initiatieven op vlak van employer branding & employee engagement op te zetten. Ze doen dit aan de hand van workshops, benchmark resultaten, tools, oefeningen en praktijkcases, die de verschillende stappen en componenten in dit proces illustreren. Uiteraard spelen ook de ervaringen van de

State-of-the-art

27 oktober 2009

doorgaans beter en blijven langer trouw aan de organisatie. Dit geheel van per-

Vlerick Finance Academy

staat ook bekend als het psychologisch

Dé place-to-be voor accounting

contract. Werknemers die dat contract als

en finance professionals

positief ervaren, zijn bereid om meer te

deelnemers een centrale rol. De opleiding is immers een ideale gelegenheid om de eigen

investeren en blijven het bedrijf langer

praktijkervaring te toetsen aan die van collega’s in andere bedrijven.

trouw. Het managen van employee enga-

Wanneer? 18 november 2009

gement heeft in die zin ook veel te maken

Praktisch

Waar?

met het managen van verwachtingen, en

Vlerick Campus Gent

Vier modules op 28 & 29 oktober, 19 & 20 november 2009,

dit doorheen de hele employee lifecycle.”

telkens van 9u00 tot 17u30 Locatie: Campus Gent Taal:

Nederlands

Info:

Katrien Schelstraete - tel. + 32 9 210 98 61 katrien.schelstraete@vlerick.be – www.vlerick.be/employerbranding

Meer info: anniek.devos@vlerick.be

www.vlerick.com


033_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:10

Pagina 33

VACATURE 28 FEBRUARI 2009

VLAANDEREN Onze klant is een innovatieve internationale speler met meer dan 75 jaar ervaring in de groothandel van beslag en toebehoren voor winkelinrichting en meubelbouw. Om de Benelux-markt te ontwikkelen, wordt er een nieuw filiaal geopend in Vlaanderen. Om deze opstart succesvol te implementeren en uit te bouwen, kijken wij voor onze klant uit naar een (m/v)

Business Development Manager Entrepreneur met sterk engagement Je functie

Je profiel

Ons aanbod

Interesse? Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en een Nederlands- en Franstalig cv met vermelding van referentie BE587542 naar Hudson, t.a.v. Mevr. Yeter Simsek, Joe Englishstraat 56, 2140 Antwerpen, tel. 03 217 21 50, fax 03 236 24 39, e-mail yeter.simsek@jobs.hudson.com, www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

NINOVE LA LORRAINE BAKERY GROUP (www.llbg.com) is de grootste bakkerijgroep van België. Deze sterke familieonderneming, met 7 productievestigingen in Europa, levert dagelijks dagvers brood, viennoiserie en patisserie aan zo’n 1.200 supermarkten in België. Ook in het professionele bake-off (diepvries) kanaal staat La Lorraine Bakery Group zowel nationaal als internationaal sterk. In de andere huismarkten, zoals Tsjechië en Polen, is de groep eveneens marktleider. La Lorraine Bakery Group tracht, via vernieuwende ontwikkelingen, continu te innoveren en zo haar klanten optimaal te bedienen. Je kent de groep vast via de merken La Lorraine, Panos, Roscam en Franz patisserie. In het professionele kanaal worden de producten verkocht onder de merknamen Dauphine en Panesco. In 2008 realiseerde de groep een omzet van zo’n 385 miljoen euro met 2.100 medewerkers. In het kader van de verdere groei en professionalisering is onze klant op zoek naar nieuwe medewerkers (m/v).

Account Manager Je functie

Je profiel

HR Administration Manager Je functie

Je profiel

Accounting Manager Je functie

Je profiel

Voor meer informatie over deze functies: www.jobs.hudson.com Interesse? Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE581401 voor Account Ons aanbod Manager, referentie BE581403 voor HR Administration Manager en referentie BE573857 voor Accounting Manager naar Hudson, t.a.v. An Bels, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. 09 222 26 95, fax 09 221 23 55, e-mail an.bels@jobs.hudson.com, www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

www.jobs.hudson.com


034_GPV1QU_20091010_VMGBI

34

08-10-2009

20:11

Pagina 34

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Bouw mee aan het Vlaanderen van morgen Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) biedt, naast de realisatie van heel wat projecten, beleidsondersteuning op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, investering, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur. Binnen het Departement MOW biedt de afdeling Algemene Technische Ondersteuning (ATO) te Brussel dienstverlening in onder andere het domein van prijsadvies, ICT-ondersteuning, standaardbestekken en kwaliteitszorg. Om deze dienstverlening gefundeerd te onderbouwen is de afdeling ATO zeer dringend op zoek naar een (m/v):

jurist

(ref. vac 6001)

Jouw functie: als jurist coördineer je de opmaak van de administratieve bepalingen van technische standaardbestekken. Je verstrekt juridisch advies bij het behandelen van aanbestedingsdossiers, verrekeningsdossiers en schadeclaims op het gebied van de wetgeving op overheidsopdrachten. Je geeft juridische ondersteuning aan de applicatiebeheerder Delta (applicatie voor de opvolging van overheidsopdrachten) en bij de implementatie van Public e-procurement (digitaal aanbestedingsproces). Je werkt een medium uit om dienstorders en omzendbrie-

ven te inventariseren en ter beschikking te stellen. Je volgt de veranderingen in de wetgeving op overheidsopdrachten op de voet op. Je organiseert veelvuldig overleg via werkgroepen en overlegfora. Jouw profiel: je hebt een masterdiploma in de rechten. Je hebt kennis van de regelgeving over overheidsopdrachten of je bent bereid je hierin grondig in te werken.

Wil je op de hoogte blijven van vacatures bij Mobiliteit en Openbare Werken? Surf naar www.bouwmeeaanvlaanderen.be Wij bieden jou: een boeiende job met een afwisselend takenpakket • een contract van onbepaalde duur • een minimumbrutosalaris van 2 789,78 euro per maand. Relevante beroepservaring in de privésector of als zelfstandige kan verloond worden tot maximaal 9 jaar • gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer, hospitalisatieverzekering, een aantrekkelijke vakantieregeling, maaltijdcheques …

Interesse? De uitgebreide functiebeschrijving met voorwaarden vind je op www.bouwmeeaanvlaanderen.be of op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’. Je sollicitatiebrief met uitgebreid cv stuur je uiterlijk op 3 november 2009 bij voorkeur via mail naar jobs@mow.vlaanderen.be of per post naar de afdeling Personeel en Logistiek, t.a.v. team HRM – sollicitaties, Koning Albert II-laan 20 bus 2, lokaal 10P41, 1000 Brussel.

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor ze zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.

Talentum wordt verschrikkelijk interessant dit jaar. Er is de gezellige drukte. Er zijn de boeiende contacten. En er is het gevoel dat de job van je leven misschien binnen handbereik ligt. Kortom, een editie van Talentum is altijd een belevenis. Vergeet dus niet woensdag 21 oktober in je agenda aan te stippen. Schrijf er ook meteen bij dat een bezoek aan de stand van ING niet mag ontbreken.

Voor onze bank zijn openheid, directheid en een bekommernis om de essentie altijd fundamenteel geweest. Maar even belangrijk zijn medewerkers met frisse ideeën en een onblusbaar enthousiasme. Als jij die in huis hebt, ben je wellicht ook klaar voor een veelzijdig en ambitieus bedrijf. Zullen we het er op 21 oktober samen over hebben ? Tijdens Talentum verwelkomt ING je op haar stand.

www.jobs.ing.be DOING WELL BY DOING RIGHT

IN SU RA N CE

BA N KI N G

A S S E T M ANAGE M E NT


035_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:13

Pagina 35

VACATURE 10 OKTOBER 2009

35

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum is een open en geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum dat zich richt tot elke persoon in psychische nood. Het aanbieden van gespecialiseerde zorg en ondersteuning gekaderd in een verregaand streven naar openheid en integratie typeert de Geelse aanpak. Ruim 615 personeelsleden en 916 plaatsen en bedden verdeeld over vier divisies richten zich, elk met hun eigen aanpak en expertise naar de specifieke doelgroepen Volwassenen, Ouderen, Jongeren en Rehabilitatie. Meer informatie over de organisatie en haar werking kunt u vinden op www.opzgeel.be. Ter ondersteuning van onze afdeling patiëntenzorg, zijn wij op zoek naar een (m/v):

paramedisch directeur Uw functie: u superviseert de organisatie van de paramedische activiteit binnen OPZ Geel en borgt met de verpleegkundige directie en de artsen, in uitvoering van het klinische beleidsplan, de patiëntenzorg binnen het globale kwaliteitsbeleid van de organisatie. U hebt de dagelijkse inhoudelijke leiding over het paramedisch en therapeutisch personeel van OPZ Geel. U stimuleert samenwerking binnen de diverse vakgroepen; u weet draagvlak te creëren en hanteert een open communicatiestijl. Als lid van de directieraad bepaalt u mee het beleid; u rapporteert aan de algemeen directeur. Uw profiel: u bent in het bezit van een diploma op masterniveau in een paramedische richting of een diploma op masterniveau dat toegang geeft tot de uitoefening van een gezondheidsberoep. Daarnaast kunt u terugblikken op een aantoonbare relevante beroepservaring van minstens 6 jaar. Als relevante beroepservaring wordt beschouwd ervaring in de zorgsector, aangevuld met het aansturen van medewerkers. Ervaring binnen een overheidscontext strekt tot aanbeveling. Verloning: u wordt verloond in de graad van directeur (statutair - A211) waarbij relevante ervaring conform de voorwaarden van de Vlaamse overheid wordt gehonoreerd. Interesse? Uw kandidaatstellingsformulier stuurt u uiterlijk op 18 oktober 2009 naar het OPZ Geel, t.a.v. Brigitte Leysen, Dr. Sanodreef 4, 2440 Geel of via e-mail naar Brigitte.Leysen@opzgeel.be. Voor meer informatie over de functie kunt u terecht bij Hans Verbiest, algemeen directeur, op het nummer 014 57 90 22. Een uitgebreide functiebeschrijving incl. selectiereglement en het kandidaatstellingsformulier zijn terug te vinden op de website van Jobpunt Vlaanderen (www.jobpunt.be) onder de knop ‘vacatures’ en de site van OPZ Geel (www.opzgeel.be). De verkennende gesprekken vinden plaats op 28 of 29 oktober 2009. De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

www.jobpunt.be

TOURING staat niet graag aan de kant! Sinds meer dan 100 jaar zijn we een toonaangevende speler in de boeiende wereld van mobiliteit en reizen. Onze 700 medewerkers zetten zich dagelijks vol enthousiasme in voor een professionele en innovatieve dienstverlening. Als lid van het ARC netwerk, garanderen we een internationale service aan al onze leden. Voor ons hoofdkantoor in Brussel zijn we op zoek naar een Accounting Manager (m/v) voor het realiseren van onze ambitieuze doelstellingen.

Het Havenbedrijf Gent agh is een Autonoom Gemeentelijk Havenbedrijf. Het bedrijf wil, in nauwe samenwerking met zijn klanten, op een duurzame wijze welvaart en groei creëren door de ontwikkeling van de zeehaven als multimodaal platform en door het ter beschikking stellen van kaaien en bedrijfsterreinen voor maritieme en clusterconcepten. Om het Havenbedrijf Gent agh te versterken en deze missie te realiseren zijn we op zoek naar een (m/v):

adjunct van de directie - cel financiën JOUW FUNCTIE: je coördineert en geeft leiding aan de 3 eenheden van de cel financiën (bedrijfsboekhouding, analyse en facturatie, thesaurie) zodat deadlines gehaald worden, wettelijk vereiste documenten en rapporten vlot en correct opgeleverd worden. Je zorgt voor de nodige planning en controles en enthousiasmeert je team waardoor het dagelijkse werk efficiënt en klantvriendelijk verloopt. Je rapporteert dagelijks aan de financieeladministratief directeur, volgt zelf een aantal dossiers op en vertegenwoordigt je dienst in werkgroepen en vergaderingen. JOUW PROFIEL: je hebt een master in de bedrijfseconomische wetenschappen of toegepaste economische wetenschappen en een eerste relevante werkervaring. Kennis van de wetgeving overheidsopdrachten is een pluspunt. Als motiverende leidinggevende ben je een echte teamspeler. Je bent loyaal en communiceert vlot. Je combineert een stevige portie planning- en organisatietalent met probleemoplossend denken.

adjunct contractbeheerder JOUW FUNCTIE: binnen de cel concessiebeheer voer je administratief werk uit betreffende onroerend goed dat zich zowel in de private als in de publieke sfeer situeert. Meer concreet controleer je bankgaranties en verzekeringsattesten, lees je contracten in detail na, stel je brieven en verslagen op, hou je klassementen bij … Je werkt in een klein team en rapporteert aan de contractbeheerder.

Nathalie

Functie

Boekhouder

Profiel

Communicat positief ing ief, flexibel, esteld

Vaardighed

en Tweetalig Nl &

Bij Touring

JOUW PROFIEL: je hebt een bachelordiploma en bent bereid om de opleiding vastgoedmakelaar te volgen. Je combineert een hoge mate van nauwkeurigheid met een nieuwsgierige geest en de nodige dosis klantgerichtheid. Je bent een echte teamspeler die zich snel aan nieuwe omstandigheden kan aanpassen.

Fr, resultaatgeric analytisch, ht boekhouding en natuurlijk! houd ik de cijfers in bal ans

Accounting Manager Gedreven expert en ervaren people manager Je verantwoordelijkheid: • Na een grondige introductieperiode beheer je de boekhouding van 3 verschillende entiteiten. • Met je team van 6 medewerkers sta je in voor de maandelijkse afsluitingen, de controle van de resultaten en balansrekeningen, de financiële verslagen, de jaarafsluiting. • Je bent eindverantwoordelijk voor alle fiscale aspecten. • Je motiveert en leidt je team bij het realiseren van de doelstellingen. • Je rapporteert aan de Directeur Finance & Administration.

Jouw profiel: • Je bent expert-boekhouder (IAB) en hebt minimum een masterdiploma accountancy en fiscaliteit. Je kan terugblikken op meerdere jaren leidinggevende ervaring binnen een boekhoudafdeling. • Je bent communicatief, hebt oog voor verbetering en neemt initiatieven in functie van de verdere optimalisatie van de werking van de dienst. • Je bent organisatorisch sterk onderlegd, je behoudt het overzicht. • Je werkt nauwgezet en stelt prioriteiten. • Je communiceert vlot in NL/FR en hebt een basiskennis van het Engels. • Je hebt ervaring met SAP en andere, aan de functie gebonden softwaresystemen (Accon, MS Office).

Wij bieden: • De kans om je naam te verbinden aan de uitstraling en de stabiliteit van een marktleider. • Een gedreven team en een informele stimulerende sfeer. • Een zelfstandige en verantwoordelijke functie met ruimte voor initiatief en optimalisatie. • Een marktconform salaris dat aangevuld wordt met diverse extralegale voordelen.

administratief coördinator technische dienst JOUW FUNCTIE: je bent het administratieve aanspreekpunt van de technische dienst. Je coördineert aanbestedingsdossiers voor de diverse onderhouds-, vernieuwings- en investeringswerken. Je vraagt subsidies aan en volgt maandelijkse betalingsplannen en vorderingsstaten nauwgezet op. Je stelt besluiten op voor de raad van bestuur en zorgt dat deadlines in het kader van de verschillende bouwdossiers gehaald worden. JOUW PROFIEL: je hebt een bachelordiploma en bent bereid je snel in te werken in de wetgeving overheidsopdrachten. Kennis van bouwprojecten en technische feeling zijn pluspunten. Je werkt zelfstandig en bent uitermate punctueel. Organisatorisch ben je erg sterk en je blijft goed functioneren onder tijdsdruk.

ONS AANBOD: een contractuele aanstelling in een stabiele en boeiende werkomgeving. Je krijgt ruime opleidingskansen, een interessant salarispakket met maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering. INTERESSE? Meer informatie over de functies, de voorwaarden, het selectieprogramma en de manier waarop je kunt solliciteren, is terug te vinden op de website www.portofghent.be Wij staan open voor diversiteit op de werkvloer.

Interesse? Mail naar jobs@touring.be Vermeld de referentie: VAC/REF 10.09

www.touring.be/jobs

J. Kennedylaan 32 - 9042 Gent - België tel. + 32 (0)9 251 05 50 - www.portofghent.be


036_GPV1QU_20091010_VMGBI

36

08-10-2009

20:28

Pagina 36

VACATURE 10 OKTOBER 2009

samen voor kinderen

Coordinator sales & marketing (M/V) Voltijds Onbepaalde duur

Een verantwoordelijke voor het Peterschapsprogramma (M/V) Voltijds Onbepaalde duur

Uw taak: Uw taak bestaat erin de verkoop van UNICEF-producten te coördineren en de verworven inkomsten te maximaliseren, onder het toezicht van de directeur van de fondsenwerving. UNICEF is vandaag zowel actief op de B2B- als de B2C-markt. De producten worden via verschillende kanalen op de markt gezet: postorder, e-commerce, in de grootdistributie en via een eigen netwerk (vrijwilligers). Inhoud van de functie: - Coördinatie van de salesploeg (een sales officer) - Opvolging van de relatie met logistieke partners en de transporteurs - Toezicht van de direct marketingactiviteiten - Maximaliseren van de inkomsten door licentieovereenkomsten - Opvolging van de budgetten en de KPI’s - Uitvoering van de «e-kaarten» - Commerciële opvolging van de prospects - Stockbeheer - Coördinatie van de relaties met de moederafdeling - Problem shooting Uw profiel: - Minimum 10 jaar overtuigende ervaring in een gelijkaardige functie - Algemeen profiel met commerciële ervaring - Autonoom en result driven - Leiderschapskwaliteiten - Drietalig NL/FR/ENG - Snel beschikbaar (zo snel mogelijke indiensttreding)

Uw taak: U heeft als taak om in het kader van onze strategie de verschillende marketingactiviteiten en promotie van ons peterschapsprogramma te ontwikkelen en te optimaliseren, en dit onder het toezicht van de coördinator en de directeur van de fondsenwerving. Inhoud van de functie: - Strategie en planning van de acties onder het toezicht van de coördinator en van de directeur van de fondsenwerving - Organisatie, planning, uitwerking van de concepten en opvolgen van de telemarketingacties - Organisatie en praktisch beheer van het straatwervingsprogramma in nauwe samenwerking met onze partner - Zoeken naar nieuwe concepten en ideeën, coördinatie en administratieve opvolging en customer care - Redactie en productie van de nieuwsbrief - Organisatie van een evenement voor de Meters en Peters - Ontwikkeling van het online peterschap met de E-Marketeer Uw profiel: - U heeft minimum 2 jaar ervaring in direct marketing - U bent perfect tweetalig NL/FR met een goede kennis van het Engels - U bent creatief en kunt binnen een ploeg autonoom werken - U beheerst Microsoft Office - Snel beschikbaar - Gemotiveerd door ontwikkelingssamenwerking en de plaats van kinderen in de wereld

Een verantwoordelijke voor de mailings (DM) en voor de marketing FR-Sales (M/V) Voltijds Onbepaalde duur Uw taak: U zal als taak de mailings en de promotie van de fondsenwervingsactiviteiten in het kader van onze strategie ontwikkelen en optimaliseren, en dit onder het toezicht van de coördinator en de directeur van de fondsenwerving Inhoud van de functie: Mailings: - Planning van de mailings (DM), regelmatige fondsenoproepen, noodoproepen, oproep voor verkoop van producten, in de algemene planning van de organisatie (link met andere programma’s bij UNICEF België) - Segmentatie en voorbereiding van de selecties - Organisatie van de tests in DM (gebruik van incentives, telemarketingactiviteiten, enz.) - Zoeken naar concepten, thema’s, opzoeken van informatie (inhoud, foto’s, getuigenissen) - Technische briefing voor de partners - Technische en financiële opvolging (kosten, ROI) van de mailings - Evaluatie Marketingtaken: promotie van de fondsenwervingsactiviteiten in samenwerking met de communicatiedienst, en dit per project (planning, organisatie, beheer van externe partners, opvolging, evaluatie): - Realisatie van brochures: creatie, contacten, verdeling - Realisatie van verschillende advertenties: pers, radio, tv - Samenwerking met de geschreven en audiovisuele pers Uw profiel: - U heeft minimum 3 jaar ervaring in marketing en DM - U bent perfect tweetalig NL/FR en heeft een goede kennis van het Engels - U bent creatief en kunt binnen een ploeg autonoom werken - U beheerst Microsoft Office - Snel beschikbaar - Gemotiveerd door ontwikkelingssamenwerking en de plaats van kinderen in de wereld

Geïnteresseerd? Stuur uw motivatiebrief met cv naar UNICEF België met de titel van de functie waarvoor u zich kandidaat stelt, ter attentie van Michel Degaillier, Directeur Administratie en Personeelszaken, Lenniksebaan 451, bus 4, 1070 Brussel of per e-mail naar mdegaillier@unicef.be vóór 31 oktober 2009.

Belisol is reeds 30 jaar een toonaangevende speler op de markt van ramen en deuren. Wij ontwerpen onze eigen exclusieve modellen, geïnspireerd door de wensen van onze klanten. Momenteel bestaat ons netwerk reeds uit 57 verkooppunten, verspreid over België, Nederland en Frankrijk en plaatsen wij meer dan 800 ramen en deuren per dag. Voor Belisol Sint-Pieters-Leeuw zijn we momenteel op zoek naar (m/v):

COMMERCIEEL ADVISEUR regio Brussel-Halle-Vilvoorde Functie:

Profiel:

-

Ben je klaar voor deze uitdaging? Stuur vandaag nog je kandidatuur naar: Belisol Sint-Pieters-Leeuw, t.a.v. Katia Lambin, Bergensesteenweg 46-48, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. E-mail: katia.lambin@belisol.com

www.belisol.com De expertise van Belisol gaat een leven lang mee. Aalst Antwerpen Asse Brugge Brussel Charleroi Gent Sint-Pieters-Leeuw Sint-Truiden Turnhout Waterloo Wavre

Hasselt

Leuven

Liège

Maaseik

Mechelen

Mol

Namur

Oostende Oudenaarde Roeselare Sint-Niklaas Belisol staat open voor diversiteit op de werkvloer


037_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:40

Pagina 37

VACATURE 10 OKTOBER 2009

37

Als marktleider in outdoor en actieve vrije tijd biedt A.S.Adventure een brede waaier aan producten en diensten voor zowel de recreatieve als veelei sende buitensporter. A.S.Adventure telt mom entee l 28 vestigingen in de BeLux en staat voor een manier van leven gericht op contact met de natuur en een sportieve, gezonde vrijetijdsbeleving voor jong en oud. Dagelijks staan onze enthousiaste medewerke rs klaar om met volle overgave en expertise de visie van A.S.A dventure uit te dragen. En intussen groeit onze doelg roep en ons aantal stores! Voor de regio Antwerpen zijn wij op zoek naar een (m/v):

STORE MANAGER regio Antwerpen Het avontuur: Als Store Manager draag je de eindverantwoordelijkheid over het reilen en zeilen in jouw winkel. Uitstekende resultaten, een aantrekkelijk winkelbeeld, een leuke werksfeer en een optimale klantenservice, daarvoor zijn we bij jou aan het juiste adres! • Je staat in voor het uitdragen van onze filosofie en visie, waarbij je steeds het maximum nastreeft in kwaliteit en uitstraling van onze producten • Op de winkelvloer stuur je een team van enthousiaste medewerkers aan, waarbij je hen dagelijks motiveert om de vooropgestelde doelstellingen te behalen • Je bent verantwoordelijk voor een goede werkplanning en organisatie (uurrooster, interne communicatie, lokale marketing, ...) • Het spreekt voor zich dat je bij dit alles omzet en productiviteit nooit uit het oog verliest • Je rapporteert rechtstreeks aan de District Manager die je gesprekspartner is voor alle uitdagingen op je weg. Je uitrusting: Na je hogere opleiding deed je minstens 5 jaar leidinggevende ervaring op, bij voorkeur in de retailsector/winkelverkoop • Je bent een charismatische en energieke peoplemanager, positief ingesteld en steeds aanspreekbaar voor je medewerkers en klanten • Je bent resultaatgericht, komt met innovatieve ideeën en hebt een uitgesproken kostenbewustzijn • Klantenservice en kwaliteit draag je hoog in het vaandel • Je combineert een goede communicatie en samenwerking met een commerciële ingesteldheid en organisatiezin • Je bent hands-on en weet op stressmomenten het hoofd koel te houden • Daarnaast ben je jong van geest en sportief aangelegd. Bovendien heb je interesse in alles wat met outdoor te maken heeft • Zaterdag- en eventueel zondagwerk schrikken je niet af. Onze troeven: Een functie boordevol afwisseling met ruime verantwoordelijkheid in een sterk groeiende en innovatieve retailketen • Aantrekkelijke productopleidingen, avontuurlijke collega’s en een gedreven managementteam • De kans om jezelf te ontplooien in de boeiende wereld van outdoor en actieve vrije tijd • Bovendien kan je rekenen op een aantrekkelijk salarispakket aangepast aan je competenties en ervaring.

Ga jij de uitdaging aan? VG. 185/B

Stuur dan vandaag je sollicitatiebrief met cv en gsm-nummer naar jobs@derveaux-select.be Derveaux Select, Blekersdijk 35, 9000 Gent (Tel 09 223 50 36 - Fax 09 225 30 08).

Voor de opening van onze nieuwe store in LIER zijn wij momenteel op zoek naar: ASSISTANT STORE MANAGER/ AFDELINGSVERANTWOORDELIJKEN / VERKOOPMEDEWERKERS • Voor meer info: www.asadventure.com Antwerpen – Aalst – Brugge (Sint-Kruis) – Brussel (Basilix) – Drogenbos – Gent – Harelbeke – Hasselt – Hognoul – Knokke – Leuven – Luik – Marche-en-Famenne Mechelen – Namen – Oostende – Roeselare – Schoten – Schmiede – Sint-Denijs-Westrem – St. Niklaas – Turnhout – Waterloo – Waver – Wilrijk – Zaventem – Luxemburg (Howald)

JWT Group

HR INSURANCE

Voor ieder type onderneming en afhankelijk van uw behoeften heeft Securex de beste verzekeringsproducten in huis. Samen met uw werknemers verdient u de beste professionele verzekeringen. Securex heeft de modernste verzekeringsproducten, aangepast aan uw statuut, de behoeften van uw bedrijf en de sector waarin u actief bent. Grote onderneming, KMO of zelfstandige? Securex is de ideale partner voor uw human capital management.

Meer info op www.humancapitalmatters.be

HR SERVICES HEALTH & SAFETY HR INSURANCE HR CONSULTING SOCIAL ADMIN HR RESEARCH


038_GPV1QU_20091010_VMGBI

38

08-10-2009

20:36

Pagina 38

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Een loopbaan in de Healthcare Industry? Wie houdt de vinger aan je pols? Wie voelt je aan? Wie kent je, oriënteert je? Wie informeert je? De consultants van Hudson Healthcare. Dankzij hun jarenlange ervaring en grote expertise in de healthcare-sector (Medical Devices, Pharma en Hospital), zijn deze mensen perfect geplaatst om je te begeleiden in de opeenvolgende fases van een rekruteringsproces.

Zowel voor de Medical Devices-, Pharma- als Hospital-sector zijn wij continu op zoek naar de volgende profielen:

Wat kan Hudson voor jou doen? transparante feedback en informatie over culturele en persoonlijke fit. en gevalideerde assessmentmethode.

meer functies op

WWW.JOBS.HUDSON.COM

Hudson is Belgisch marktleider in human capital solutions:

Hudson Healthcare | Marcel Thirylaan 75

|

| Tel 02 610 27 57 | Fax 02 610 27 01

B-CONSTRUCT (www.bconstruct.be) is een bedrijf gespecialiseerd in staalbouwtechnologie. De activiteiten concentreren zich op twee domeinen: het produceren van staalconstructies voor openbare en private werken, zoals bruggen, sluisdeuren, stuwdeuren, kunstwerken, luifels, dakspanten, industriële schouwen en tal van andere constructies op maat en volgens plan voor private toepassingen.

Technisch Directeur (m/v)

JACK WOLFSKIN is één van de meest succesvolle outdoormerken ter wereld. Met onze kleding, schoenen en uitrustingen bepalen wij de norm; onze lat ligt erg hoog. Voor de nieuwe JACK WOLFSKIN STORES in Antwerpen/Meir en Oostende zoeken wij per begin januari 2010 een m/v

STORE MANAGER, ASSISTANT STORE MANAGER, VERKOPER/VERKOOPSTER en HULPKRACHTEN

Functie: problemen in het atelier of op de werven snel, efficiënt en autonoom oplossen. Daarnaast bewaak je van dichtbij de kwaliteits- en veiligheidsprocedures en ben je zorgzaam voor van het managementcomité. Profiel:

is jouw verantwoordelijkheid, vandaar dat communicatie- en organisatievaardigheden Engels. Uiteraard beheers je alle Office-producten van Microsoft en heb je een gedegen

Interesse? Stuur meteen je sollicitatiebrief met cv naar B-CONSTRUCT, info@bconstruct.be

STORE en ASSISTANT STORE MANAGER (m/v) Uw taken: I Leiding van de winkel I Verkoop en uitvoering van verkoopbevorderende maatregelen I Vorming en leiding van het verkoopteam I Optimalisering van de exploitatie van de goederen I Inkoopplanning I Budgetcontrole Uw profiel: I Een handelsopleiding is een troef I Minstens enkele jaren beroepservaring in de detailhandel (bij voorkeur in textiel of outdoor/sport) met aantoonbare ervaring als leidinggevende in een store I Communicatief, doel- en resultaatgericht I Geëngageerd en flexibel I Vertrouwd met bedrijfseconomische en gangbare communicatiesystemen (MS Office) I Vloeiende kennis van het Engels (geschreven/gesproken), kennis van het Duits is een voordeel Flexibele VERKOPER/VERKOOPSTER (voltijd/deeltijd) Uw taken: I Klantgericht verkopen en de verkoopdoelen bereiken I Presentatie en beheer van de goederen I Omgang met POS en kassasysteem

regionaal ziekenhuis Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen vzw is een modern uitgerust ziekenhuis met een regionale uitstraling in het Hageland en in Wallonië. Met 331 ziekenhuis- en een 50-tal dagziekenhuisbedden, 800 medewerkers en een 100-tal artsen verspreid over 3 campussen, Mariëndal en Sint - Jan in Tienen en het Medisch Centrum in Aarschot, is het een middelgroot regionaal ziekenhuis waar kwaliteitsvolle en persoonlijke patiëntenzorg centraal staat. Wij zoeken voor op onze Campus Mariëndal, Campus Sint-Jan in Tienen en Campus Medisch Centrum Aarschot een (m/v):

www.rztienen.be Verpleegkundig zorgcoördinator Functie: Je bent verantwoordelijk voor de globale organisatie en dagelijkse leiding van een zorgterrein. Hierbij geef je op een motiverende wijze leiding aan een team. Er wordt tevens verwacht dat je beleidsvoorbereidende initiatieven neemt. Profiel: Je bent in het bezit van een diploma bachelor (of gelijkgesteld) of gegradueerde in de verpleegkunde en/of vroedkunde (A1). Daarenboven heb je een bijkomende licentie of master in de ziekenhuiswetenschappen, of ben je bereid deze te behalen. Je hebt minstens 7 jaar ervaring als leidinggevende in een ziekenhuisomgeving.

Uw profiel: I Beroepservaring in de textiel-detailhandel (mode/sport) I Communicatief, geëngageerd, flexibel, teamgeest I Plezier in outdooractiviteiten I Kennis van PC (MS Word, internet, enz.) I Kennis van het Engels HULPKRACHTEN (m/v) Uw taken omvatten verkoop en het adviseren van klanten. U moet beschikken over hulpvaardigheid, flexibiliteit en teamgeest. Ervaring met outdoor-/sportartikelen is een voordeel. Gelieve uw sollicitatie, per brief en per e-mail, naar het volgende adres te sturen: JACK WOLFSKIN Ausrüstung für Draussen GmbH & Co. KGaA · Alain Duerinck B.I.T.M. Atomium Belgium · Bern 376C/377A · P.B. 163 · 1020 Brussel · België of alain_duerinck@jack-wolfskin.com

Aanbod: Wij bieden een voltijds contract van onbepaalde duur, met een correcte verloning volgens de functie en ervaring. Je kunt toetreden tot een hospitalisatieverzekering en collectieve verzekering gewaarborgd inkomen. Interesse? Stuur je motivatiebrief en cv naar: RZ Heilig Hart Tienen vzw, t.a.v. Silvia Vandael, Kliniekstraat 45, 3300 Tienen of mail naar sollicitaties@rztienen.be. Voor bijkomende info kan je contact opnemen met Silvia Vandael op tel. 016 80 92 56.

www.jack-wolfskin.com


039_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:42

Pagina 39

VACATURE 10 OKTOBER 2009

OOK ONLINE VIND JE 1.665 JOBS IN ANTWERPEN & LIMBURG

9 vacature.com/zoeker

39

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

ANTWERPEN & LIMBURG VAN PAGINA 40 TOT 51 Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve jobaanbod. Dit overzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine te vinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elke onderneming online heeft staan op vacature.com. Let zeker ook op de icoontjes: zij geven aan of er online ook extra informatie te vinden is, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilmpje.

Nog meer boeiende uitdagingen in Antwerpen & Limburg via Jobpunt Vlaanderen bij OPZ Geel. Kijk vooraan in het Vacature magazine.

LEGENDE

f b

Fiche/Site Extra bedrijfsinformatie Talentblog De werkweek van een M/V met talent van dit bedrijf

t a w

Vacature TV Bekijk de reportage Vacature Live Een blik achter de schermen van dit bedrijf Webinar Al jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

A.Z. KLINA AANNEMINGEN VAN WELLEN ACERTYS ADVIESBUREAU DREESSEN AQUAFIN BESTSELLER BIGBROTHER BP BELGIUM COLLETTE CORILUS DL CHEMICALS FEDERALE VERZEKERING FRED & GINGER FRIESLAND DRINKS GEM AUTONOOM PARKEERBEDR GEMEENTE KALMTHOUT GEMEENTE OLEN HANS ANDERS INVENTI IOK KATZ LEO PAPER GROUP M&C PRODUCTS OCMW ANTWERPEN OCMW LINT PIDPA PITTSBURGH CORNING EUROPE PRODAC RCA THE COMMUNICATION GR SAMENLEVINGSOPBOUW A’ PEN STAD LIER STAD TURNHOUT ZELLIEN-FABRI

PAGINA ADVERTENTIE

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFO ONLINE

s

s

s

pag. 40 pag. 51 pag. 41 pag. 51 pag. 40 pag. 49 pag. 47 pag. 43 pag. 47 pag. 48 pag. 45 pag. 50 pag. 45 pag. 49 pag. 48 pag. 47 pag. 49 pag. 46 pag. 46 pag. 42 pag. 45 pag. 47 pag. 43 pag. 42 pag. 43 pag. 44 pag. 50 pag. 45 pag. 44 pag. 47 pag. 48 pag. 41 pag. 43

8 1 2 2 10 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 7 4 8 1 1 2 1 7 3 2 1 2 2 4 1

Het grootste carrière-event van België

Vacature Talentum Woensdag 21 oktober 2009 Brussels Expo

SCHRIJF U GRATIS IN OP

9 vacature.com/talentum

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Zet uw talent om in een succesvolle toekomst


040_GPV1QU_20091010_VMGBI

40

08-10-2009

20:02

Pagina 40

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Meer dan 900 mensen werken bij ons elke dag aan zuiver water. Reageer op ons jobaanbod en misschien word ook jij (m/v) 1 van hen.

Voor ons labo in Aalst:

Voor diverse regio’s:

Wij bieden je:

Kom boven water!

Werken bij Aquafin geeft je bovendien de unieke voldoening dat je écht bijdraagt tot een beter leefmilieu!

Aquafin Rekrutering en Selectie, Dijkstraat 8, 2630 Aartselaar, tel. 03 450 41 29.

w w w. w e r k e n a a n z u i ve r wa t e r. b e

ademgevende jobs

We zoeken nog nieuwe, toffe collega’s (m/v) voor de volgende functies:

-

Klopt je hart al sneller? www.klina.be


041_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:17

Pagina 41

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG Turnhout is een stad op mensenmaat, die haar regionale roeping verder uitbouwt. De hoofdstad van de Kempen vernieuwt zich in een snel tempo. De combinatie van de landelijke groene omgeving en de stedelijke drukte geven de stad haar eigenheid. Woonstad, creërende stad en belevingsstad zijn de drie werkvelden voor de toekomst. Om daaraan verder te werken kijken we momenteel uit naar de volgende (m/v) kandidaten:

VACATURE 10 OKTOBER 2009

41

ADVISEUR FINANCIËN STATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1 Je geeft het financiële beleid van de stad mee vorm. Als teamleider stuur je medewerkers aan, organiseer en superviseer je. Je functie beslaat beleidsvoorbereiding, implementatie, kwaliteitscontrole, advies, ondersteuning, middelen- en projectbeheer, netwerken, plannen en organiseren. Je hebt een universitair of daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type. Je hebt een grondige kennis van overheidsopdrachten, gemeenteboekhouding, gemeentedecreet, overheidsfinanciën, planning en controle. Daarbij beheers je managementtechnieken.

ADVISEUR HR STATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1 Je geeft vorm aan de werking en uitbouw van het HR-beleid. Implementatie en kwaliteitscontrole van het uitgestippelde HR-beleid is een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Jouw expertise maakt je tot aanspreekpunt voor vragen over HR. Je adviseert en ondersteunt interne en externe klanten en coacht de medewerkers van de dienst Personeelsmanagement. Daarnaast organiseer en superviseer je de cel Loopbaanbegeleiding, waar je een team van deskundigen en medewerkers leidt. Je hebt een universitair of daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type. Je hebt inzicht in competentiemanagement en selectietechnieken. Kennis van organisatieen veranderingsmanagement is een troef. Je motiveert en stimuleert mensen door jouw manier van leidinggeven.

BELEIDSADVISEUR WELZIJN STATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A1 Je ontwikkelt het welzijnsbeleid. Daarnaast stuur je binnen de dienst Welzijn consulenten aan met als werkthema’s onderwijs, gezondheid, diversiteit, internationale samenwerking, samenleving, ... Samen met het OCMW ontwikkel je een welzijnsplan voor de stad. Je integreert welzijn in diverse gemeentelijke taken. Jouw expertise maakt je tot aanspreekpunt voor het domein. Je adviseert en ondersteunt interne en externe klanten. Als universitair of houder van een daarmee gelijkgesteld diploma hoger onderwijs van het lange type heb je ook voeling met de verschillende aspecten van het welzijnsbeleid. Je bent op de hoogte van relevante decreten en uitvoeringsbesluiten. Je motiveert en stimuleert mensen door jouw manier van leidinggeven.

COÖRDINATOR RUIMTELIJKE ONTWIKKELING STATUTAIR – VOLTIJDS – NIVEAU A4 Als coördinator ruimtelijke ontwikkeling ben je diensthoofd van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit. Je brengt specialisten samen, stuurt de dienstverlening en coacht medewerkers. Projectmatig werken en goede communicatie draag je hoog in het vaandel. Je hoeft zelf geen specialist ruimtelijke ordening te zijn, maar hebt uiteraard wel oog voor en voeling met de materie. Je bent houder van een universitair diploma of van een diploma van hoger onderwijs van het lange type gelijkgesteld met universitair onderwijs. Je hebt twee jaar relevante beroepservaring. Daarnaast ben je vertrouwd met organisatie-, veranderings- en projectmanagement.

Geknipte kandidaat voor een van deze functies? Dan voldoe je bovendien aan de basiscompetenties van Stad Turnhout, nl. klantgerichtheid, samenwerken, voortdurend verbeteren, organisatiebetrokkenheid en betrouwbaarheid. Wij bieden alvast een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een fietsvergoeding. Voor deze vacatures wordt een wervingsreserve aangelegd van 2 jaar. Voor de volledige aanwervingsvoorwaarden en functieomschrijvingen contacteer je Personeelsmanagement (014 44 33 81) of surf je naar www.turnhout.be, rubriek vacatures. Stuur voor 7 november 2009 je sollicitatiebrief, je cv en een kopie van het gevraagde diploma naar: Stadsbestuur Turnhout, Personeelsmanagement, Stadskantoor, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout. De postdatum geldt als bewijs. Je kan je sollicitatie ook afgeven op het Stadskantoor of mailen naar solliciteren@turnhout.be.

T D U O H TURN JE VAN Acertys

zoekt

[ Divisie P&MS • België ] Functie Je maakt deel uit van het verkoopsteam van Protection & Medical Solutions.

Kandidaten die een diploma in het buitenland behaalden en laatstejaarsstudenten kunnen ook deelnemen aan de selectie. Het stadsbestuur streeft naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in zijn organisatie. Daarom moedigen we personen uit minderheidsgroepen extra aan te solliciteren.

nieuw

talent

(M/V)

!

De Acertys Groep is een dynamische organisatie met een gevestigde reputatie in de Benelux en is actief in consultancy, verkoop en integratie, opleiding en technische ondersteuning van:

-5 jaar ervaring in B2B omgeving -Flexibiliteit, organisatietalent, teamspirit -Technische feeling en perfect tweetalig (N/F) met rijbewijs B

o Medische technologie, apparatuur, software, en materiaal voor: • Ziekenhuizen • Spoedeisende hulp (ambulance, rampen & calamiteiten) • Medische praktijken • Verpleeg- & verzorgingshuizen • EHBO & bedrijfshulpverlening

Aanbod Competitief loon, bedrijfswagen, notebook en gsm

o Technische uitrusting van brandweer, politie, defensie en civiele bescherming. De Acertys Groep is actief in de Benelux

System Engineer [ Divisie CSS • Belux ] Functie Je maakt deel uit van het team van System Engineers dat instaat voor implementatie en support van medische informatiesystemen in ziekenhuizen. -Graduaat Informatica of gelijkwaardig door ervaring. -Je bent Nederlands- of Franstalig met goede kennis van de andere landstaal en hebt rijbewijs B Aanbod Competitief loon, bedrijfswagen, notebook en gsm

Alle details op www.acertys.be Acertys • Oeyvaersbosch 12, BE-2630 Aartselaar • Tel: +32 (0)3 870 11 11 • Fax: +32 (0)3 870 11 12 • jobs.be@acertys.com


042_GPV1QU_20091010_VMGBI

20:05

Pagina 42

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

VG.1246/BUOSAP - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148

42

08-10-2009

Ascento wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap. www.ascento.be

Lid van

recruitment, search & selection.

Ascento is een divisie van t-groep NV.

OCMW Antwerpen biedt werk aan 1 300 medewerkers We vinden je gedrag, vaardigheden, kennis en motivatie belangrijker dan je leeftijd, geslacht, etnische afkomst, lichamelijke beperkingen of nationaliteit.

OCMW Antwerpen zoekt

Hoofd-maatschappelijk-werker (B4-B5) Als hoofd van een team maatschappelijk werkers garandeer je aan inwoners van Antwerpen hun sociale grondrechten, zoals een minimuminkomen, betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting, goede gezondheidszorgen ... Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor) en minstens 1 jaar ervaring in een gelijkwaardige functie.

Deskundige arbeidsveiligheid (B1-B3) Als preventieadviseur ben je begaan met de veiligheid op het werk. In dat kader onderzoek je risico’s op de werkplek, analyseer je de arbeidsongevallen, onderzoek je klachten, formuleer je adviezen tot verhoging van de veiligheid … Je motiveert medewerkers tot veilig handelen in diverse situaties en neemt hiervoor de nodige stappen en initiatieven op alle niveaus en structuren van de opdrachtgevende organisatie. Je hebt een bachelordiploma (of gelijkwaardig aan bachelor). De volledige lijst met diploma’s en voorwaarden vind je terug op onze website.

Werken bij OCMW Antwerpen biedt een aantal voordelen

dag), een gratis hospitalisatieverzekering, een vergoeding voor verplaatsingen en 80 % terugbetaling van het woon-werkverkeer met openbaar vervoer.

Meer info Wil je meer info over de functie, de deelnamevoorwaarden en de selectieprocedure? Kijk dan op www.ocmw.antwerpen.be > Werken bij het OCMW > Vacatures > Hoofd-maatschappelijk-werker of Deskundige arbeidsveiligheid. Bel onze contactpersonen

of mail naar selecties@ocmw.antwerpen.be.

Inschrijven Inschrijven kan enkel met het verplichte inschrijvingsformulier (zie website). Bezorg ons je kandidatuur


043_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:01

Pagina 43

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

43

talent zkt talent Zellien is een dynamische, trendzettende onderneming in de Kempen met passie voor perfectie in badkamers, wellness, verwarming, airco .... Om onze groei te verstevigen zijn wij op zoek naar een gemotiveerde

verkoper/adviseur c.v. - verwarming - ventilatie - airco - pompen U bent een technisch opgeleide A1, in het bezit van een Bachelordiploma of gelijkwaardig door ervaring. Teamwork is een talent dat u ongetwijfeld bezit. U bent stipt en vertrouwd met computer in- en output. in een ERP-Systeem , werken met Excel files is voor u een koud kunstje. U maakt warmteverliesberekeningen en berekent ventilatie systemen. Kennis of interesse voor nieuwe technieken is een plus. U staat in voor advies naar onze klanten en brengt oplossingen voor hun technische vragen. Uw advies is uw visitekaartje en is een weerspiegeling van uw klantgerichte en op maatgerichte aanpak. Wij bieden een boeiende en afwisselende job in een jonge en dynamische omgeving.

Antwerpsestwg 45 2350 Vosselaar (Turnhout) tel 014 470 740 - info@zellien.be www.zellien.be

Hier kun je alle richtingen uit. Hier bij BP bewijzen we elke dag dat het ook anders kan. We werken in een bedrijf met een lange traditie, maar we zweren niet bij een traditionele aanpak. We stellen liever de dingen in vraag: diensten, producten, processen en onszelf. Het resultaat is een progressief team dat niet alleen gelooft in innovatie, maar ook in milieubewust en ethisch handelen. Een onderneming die uitstekend rendeert én een positieve bijdrage levert aan de toekomst. Momenteel zijn we op zoek naar een (m/v):

Volgende stop: een bediendenjob!

Tax Specialist België Beschrijving: Als Tax Specialist België is je belangrijkste verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat BP in compliance is met alle indirecte en directe tax verplichtingen in België. Je zal ondersteund worden door een regionaal tax team en rapporteren aan een European Tax Manager. Gedegen kennis van douane en accijnsmateries is een pluspunt; ook in deze belangrijke materie verzeker je dat alle tax aangelegenheden correct behandeld worden. Je treedt tevens op als de contactpersoon met de fiscale autoriteiten in België. Profiel: Je beschikt over een Bachelor in een economische, financiële of business richting met een opleiding in verschillende domeinen van het Belgisch belastingrecht. Je hebt minimum 4 jaar ervaring als belastingspecialist. Je bent een sterk gemotiveerd zelfstarter die kan werken onder minimale supervisie. Goede communicatievaardigheden in het Engels zijn noodzakelijk.

Ontdek ons uitgebreid aanbod van kosteloze opleidingen in uw regio op

www.cevora.be/inuwregio Een opleiding met bedrijfsstage!

ANKERSMID-M&C PRODUCTS Een gevestigde waarde in gas-en analysetechniek zoekt voor onmiddellijke indiensttreding

1 Meet en Regel Technieker (m/v) Kennis van elektronica en Franse taal

Interesse? Stuur je cv en motivatiebrief naar: M&C Products BVBA, Neerlandweg 22A, 2610 Wilrijk t.a.v. Anouk Stappers (Anouk.stappers@ankersmid.com) of maak een afspraak 0496/24 43 99 Bekijk voor meer info onze website www.mc-products.com Bekijk voor m

Wij bieden: Een uitdagende functie in een stimulerende en technisch vooruitstrevende omgeving, een motiverend remuneratiepakket en de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen in een bedrijf dat in zijn sector tot de wereldtop behoort. Interesse?:Laat het ons zo snel mogelijk weten! BP, t.a.v. Sofie Vanuytsel, Amocolaan 2, 2440 Geel, e-mail: Sofie.Vanuytsel@bp.com of via onze website www.bpgeel.be.

Het OCMW van Lint wenst over te gaan tot de aanwerving van een

ONTVANGER/FINANCIEEL BEHEERDER (m/v) – 19/38 – in statutair verband Uw taak: U bent belast met het financieel beheer van een dynamische organisatie met 8 diensten en 85 personeelsleden. U bent lid van het managementteam en mee verantwoordelijk voor het financieel en algemeen beleid van de organisatie. Uw profiel: U bent houder van een universitair diploma of gelijkwaardig. U bent dynamisch in het zoeken naar financiële optimalisaties voor de organisatie en u bent een teamplayer. U slaagt in de selectieprocedure. Ons aanbod: Een job voor 19 uren per week, flexibele arbeidsregeling, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, fietsvergoeding en een fijne werkomgeving. Interesse? Informatie (aanwervingsvoorwaarden, profiel, e.d.): Erik Prims – OCMW-secretaris – tel: 03/460 18 61 – erik.prims@ocmwlint.be. Op eenvoudig verzoek krijgt u de infobundel per mail toegestuurd. U stuurt uw kandidatuur naar het OCMW van Lint, t.a.v. Armand De Baets – OCMW-voorzitter – Liersesteenweg 62 – 2547 Lint. We verwachten de kandidaturen (brief met cv en kopie diploma) uiterlijk op 13/11/2009. Het schriftelijk examen zal georganiseerd worden op zaterdag 12/12/2009.


044_GPV1QU_20091010_VMGBI

44

08-10-2009

20:07

Pagina 44

VACATURE 10 OKTOBER 2009

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG om van te watertanden, het dynamische nutsbedrijf in de provincie Antwerpen dat aan meer dan 1 miljoen mensen een milieubewuste waterservice aanbiedt.

watertanden Pidpa zoekt gemotiveerde (m/v’s):

Projectingenieur rioleringen functie / uitvoeren en opvolgen van ontwerpen van rioleringsprojecten / begeleiding van de uitvoering van rioleringswerken / uitvoeren en opvolgen van het rioleringsbeheer / aanspreekpunt voor gemeentebesturen, vergunningverlenende instanties, studiebureaus en aannemers / diploma van industrieel ingenieur richting bouwkunde of master in de industriële wetenschappen richting bouwkunde of aantoonbare ervaring in wegenis- en rioleringswerken / kennis van rekenpakketten is een pluspunt

Financieel medewerker functie / ondersteuning bij opmaak van de begroting en de periodieke resultaten / aanleveren van rapporten in functie van de verschillende activiteiten en stakeholders binnen het rioleringsgebeuren / meehelpen bij het opmaken van diverse analyses / onderteuning bij (ad-hoc) projecten en opdrachten

Juridisch medewerker functie van geautomatiseerde bestanden / uitvoeren van juridische opzoekingen en analyses / opvolgen van akten en contracten, exploten en deurwaardersstukken / diploma niveau bachelor in de richting rechten of vastgoed of in een andere richting met 2 jaar ervaring in het vakgebied / brede kennis van en interesse voor informatievoorziening en -beheersing / expertise inzake juridische kwesties of inzake vastgoed / resultaatgericht / leergierig / gericht op het uitbouwen van relaties en een kennisnetwerk / analyse- en synthesevaardigheden

Verantwoordelijke facturatie functie / coördinatie van de cel facturatie binnen de directie klantenrelaties / coördinatie, uitvoering, controle en correctie voor het geheel en/of delen van het facturatieproces / aansturen en plannen / diploma niveau bachelor / ervaring als bediende binnen een facturatieomgeving / leidinggevende capaciteiten / inzicht in klantenservice / inzicht in de wetgeving in verband met

Aanbod & interesse: Naast een aantrekkelijk loon, aangevuld met maaltijdcheques en hospitalisatieverzekering, kan je bij ons rekenen op een uitdagende job met zaken van Pidpa op 03 216 89 06 of mail naar je ook terugvinden op onze website

WEBDEVELOPER PHP Functie:

Profiel:

Aanbod: legale voordelen en een degelijke begeleiding.

brands

www.rca.be

hr public

Mail je cv, sollicitatiebrief en eventueel een portfolio vóór 21/10/09 naar guy@rca.be. Discretie verzekerd, antwoord ook. www.rca.be

pr

Interesse? online

function employ() { if ($myCV == ‘WebDev’) return $newJob; }

RCA Group in Hasselt behoort tot de top 10 van de onafhankelijke communicatiehuizen in België en is actief in 5 business units: Online (webdesign & multimedia), Brands (reclame), HR (rekruteringscommunicatie), Public (overheidscommunicatie) en PR (persrelaties en crisiscommunicatie). Met 65 gedreven medewerkers bieden wij een 360° service in het communicatielandschap. Om de groeiende klantenkring van RCA Online professioneel te blijven begeleiden, kijken wij uit naar volgende nieuwe medewerker m/v:


045_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:08

Pagina 45

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG K

AMBITIEUS

VACATURE 10 OKTOBER 2009

T

45

Z

Katz. No-nonsense selection & screening www.katz.be

STAINLESS STEEL | WIRES AND WIRE RODS | CARBON STEEL PRODUCTS | TIN MILL PRODUCTS

Fred & Ginger met hoofdzetel nabij Mechelen, brengt eigenwijze kinderkleding in meer dan 20 eigen winkels op toplocaties in België. Met een multimerkenstrategie werkt Fred & Ginger dynamisch verder aan haar exponentiële groei. De bedrijvengroep achter deze merken is beursgenoteerd en weet commerciële dynamiek en KMO-spirit te koppelen aan administratieve nauwkeurigheid.

Prodac (www.prodac.be) is an established trading company with over 40 years of experience in the international stainless steel industry. Prodac is headquartered in Zwijndrecht, Belgium. As a mid-corporate internationally oriented company, Prodac is continuously expanding its market share through innovation and business development. To support their ambitious growth strategy, Prodac is looking for an (m/f)

We zoeken een master in financiële/economische wetenschappen voor de functie van

Your function: • As an international sales executive you are selling Prodac’s (steel) products and related services worldwide. • In this highly dynamic market you are constantly looking for business opportunities in different markets and segments. • You are responsible for growing your portfolio of (international) accounts. • A wide variety of clients require a flexible and professional approach to be successful. • You will be working mainly at the head office and from time to time you travel to your clients. • You are part of an energetic team and at the same time you are able to work in a self-governing manner.

Jr Accountant (m,v) In een functie, gekenmerkt door veelzijdigheid en groei, sta je de eerste jaren zelf in voor de uitvoerende werkzaamheden binnen de boekhouding en payroll. Je neemt ook steeds meer het beheer van de boekhouding onder je, inclusief aangiftes en afsluitingen. Je vormt een team met de financieel manager. Flexibiliteit in taken en tijdsbesteding is vanzelfsprekend. Initiatiefname, betrokkenheid en persoonlijke groei zijn jouw tweede natuur.

Zin om je als accountant snel in te werken bij Fred & Ginger? Reageer dan via Veris HR-consult: selectie@veris-hr.be of Veris, Frans Halsvest 2, 2800 Mechelen

International Sales Executive Target-driven commercial talent

Your profile: • You have 2 to 5 years proven sales experience. • You find energy in realizing ambitious targets, you have excellent communication skills and English will be your working language. All foreign languages you master in addition (German, French, Spanish, EastEuropean languages…) will be considered as strong assets. • You are flexible and open to travel (up to 25%). Our offer: • You will be operating within a challenging, thought-provoking and fast-paced working environment in an energetic, growing and international company. Besides real responsibilities, you are offered an attractive salary package, including extra legal benefits. Interested? Please send your application and cv to Prodac NV, attn. of Ms Caroline Goedemont, Vitshoekstraat 1, 2070 Zwijndrecht, tel. 03/252 20 18, fax 03/250 66 09, e-mail carolineg@prodac.be, www.prodac.be. Replies will be dealt with swiftly and in strictest confidence.

DL Chemicals nv (www.dl-chem.com), gevestigd in Waregem, is toonaangevend in Europa op het gebied van de productie en de verkoop van een uitgebreid gamma siliconen, MS-polymeren en voegkitten. We zijn een sterk internationaal georiënteerde familiale onderneming, en profileren ons door hoogkwalitatieve producten en een goede klantenservice. Onze klanten zijn actief in de bouwsector. Met een team van 100 werknemers realiseren we een omzet van ± 35 miljoen euro. Voor het invullen van een sleutelpositie zien we op korte termijn uit naar een uitstekend (m/v):

COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE siliconen en voegkitten • Antwerpen – Limburg – Vlaams Brabant

(Ref. 30 056)

Uw functie: • U leert onze producten en commerciële aanpak kennen tijdens een grondige introductie en opleiding. Daarna bent u verantwoordelijk voor de verkoop van sealants. • Door uw professionele aanpak bouwt u een langetermijnvertrouwensrelatie uit met uw klanten. • U stelt onze producten voor, geeft advies en zorgt voor een optimale klantenservice. • U legt actief nieuwe contacten en u breidt uw klantenbestand systematisch uit. • U werkt vanuit uw thuiskantoor. Uw profiel: • U genoot een hogere opleiding of bent gelijkgesteld door ervaring. • U hebt minimum tien jaar ervaring als verkoper. Ervaring in de goederendistributie is een extra troef. • U hebt een sterk commerciële persoonlijkheid, bent gefascineerd door verkoop en prospectie en gedreven door resultaat. • U bouwt goed relaties op en bent een goed onderhandelaar. • U bent actief, dynamisch en dienstverlenend. • U straalt vertrouwen uit en gaat vlot om met mensen op diverse niveaus. • U hebt een sterke interesse voor bouwtechnische producten. • U werkt zelfstandig met zin voor verantwoordelijkheid.

DE JUISTE BESLISSING OP HET JUISTE MOMENT!

Deze aanw erving wordt e xclusief

begeleid door ons personeelsadviesbureau.

INTERESSE? Bel: (056)53 11 80 of mail: verdonck.personeel@skynet.be of schrijf met cv naar Verdonck Personeelsmanagement bvba, Bruggestraat 232, 8930 Menen • www.verdonckpersoneel.com

VG. 602/B

DL Chemicals verzekert een uitstekend werknemer: • een goede opleiding • jobzekerheid in een dynamisch en mensgerichte omgeving • een competitief remuneratiepakket • een grote mate van zelfstandigheid • alle nodige tools om te slagen.


046_GPV1QU_20091010_VMGBI

46

08-10-2009

20:35

Pagina 46

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

consulta n ts in v er koop en v er koopm a n age m en t

dringende vacature inspirerende omgeving

MANAGEMENT ASSISTENT(E) VOOR DE COÖRDINATIE VAN TR AININGEN EN SELECTIES Functie:

Profiel:

U mag jong zijn.

Wat mag u van Inventi verwachten:

gevarieerd takenpakket. coördinatie van de trainingen de selectieprocedures.

goede uitstraling

goed inschattingsvermogen coördineert de agenda’s en mailberichten Hoe reageren: telefoneren zondag 11 oktober 2009 09 360 43 29. cv met motivatiebrief frank.depauw@inventi.be onthaal en de begeleiding klanten, trainees en kandidaten.

03 223 68 67.

w w w.invent i.be

Tr a i n i n g e n s e l e c t i e vo o r ve r ko o p e n ve r ko o p m a n a ge m e n t

Succesvol rekruteren? Contacteer Annemie Detroch op 02/482.03.68

DEZE WEEK OP

Boeiende uitdagingen als... INGENIEUR BOUW WERKVOORBEREIDER PIPING DOKMEESTER Bij Multi Surf naar vacature.com/multi EN ELKE WEEK DUIZENDEN ANDERE ACTUELE JOBS. WAAR WACHT JE NOG OP?

w w w. i nve n t i . b e / v a c a t u r e s

Hans Anders opticiens is de snelst groeiende optiekketen in België met meer dan 80 vestigingen. Voor de komende jaren is het doel gesteld de formule van Hans Anders verder uit te bouwen in België. Om deze groei te ondersteunen zijn we op zoek naar een fulltime medewerker (m/v):

Marketingmedewerker Voor de marketingafdeling in Hasselt Functie: In samenwerking met de marketing manager bouw je aan de doorvertaling en invulling van de Hans Anders-formule en de uitvoering van het marketingplan voor België. Zo ben je onder meer verantwoordelijk voor: De PR– en reclameactiviteiten bij de opening van Belgische winkels. De creatie, uitwerking en vertaling van advertenties en consumentenfolders. Het uitwerken van mailings. Het voorbereiden en begeleiden van promotieactiviteiten. Het updaten van de website. De interne communicatie en informatievoorziening. Het opvolgen van de administratie van de marketingafdeling. Aanwervingsvoorwaarden: Voor de invulling van deze functie zijn we op zoek naar een enthousiaste en ambitieuze teamplayer die beschikt over: Bachelor Marketing/Commerciële wetenschappen of gelijkwaardig door ervaring. Enkele jaren ervaring in marketing en sales. Perfecte kennis van de Franse taal (in woord en geschrift). Goede beheersing van de Nederlandse en eventueel Engelse taal. Communicatief, creatief en echt organisatietalent. Een flexibele en dienstverlenende instelling (klant is koning). Praktische kennis van Word, Excel en PowerPoint. In het bezit van een rijbewijs B. Wij bieden: Een afwisselende en veelzijdige functie in een internationale omgeving. Een aantrekkelijk salarispakket in functie van je ervaring en competenties. Interessante doorgroeimogelijkheden. Interesse? Stuur dan je sollicitatiebrief met cv en referentie ’VAC M 09/09’ naar het e-mailadres: g.cali@hansanders.be ofwel naar Hans Anders België, Kempische Steenweg 578 te 3500 Hasselt t.a.v. mevrouw Graziella Calì. Diversiteit op de werkvloer is belangrijk.

Surf naar www.hansanders.be voor meer info.


047_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:53

Pagina 47

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG We zijn het Europese verkoopkantoor van de Leo Paper Group. LEO is een grafisch bedrijf, gespecialiseerd in het drukken en vervaardigen van allerlei objecten uit papier en karton zoals boeken, kartonboeken, stationary, verpakkingen enz. (www.leo.com.hk) Onze klanten (uitgevers, distributeurs enz.) bevinden zich in alle delen van Europa.

Wie zoeken we? Een jonge, flexibele en positief ingestelde persoonlijkheid die zelfstandig kan werken en samen met de 24 andere collega’s de orders van onze klanten op een accurate en creatieve manier kan beheren en begeleiden. Een goede kennis van Frans, Engels en Duits is een must. Je moet vlot met een computer overweg kunnen, dus ook een goede kennis van Word en Excel is belangrijk.

47

BIGBROTHER Security Systems is een sterk groeiende Nederlandse onderneming met hoofdzetel in Ede (nabij Arnhem). Het bedrijf, actief in verschillende Europese landen, ontwikkelt en maakt gebruiksvriendelijke beveiligingsoplossingen voor de benzine- en retailsector. Zo gooit BigBrother hoge ogen met ‘PumpWatch’, een uniek camerabeveiligingssysteem voor benzinestations dat digitale camerabeelden op een intelligente wijze koppelt aan pompen kassagegevens. Om de expansieve groei te ondersteunen kijkt BigBrother, vanuit een nieuw bedrijfspand in Wilrijk, uit naar de versterking van een (m/v)

Programmeur - Ontwikkelaar

Om onze binnendienst te versterken zijn we op korte termijn op zoek naar een

Medewerker Binnendienst (m/v)

VACATURE 10 OKTOBER 2009

functie in het hart van ons bedrijf Maak mee met ons het verschil! Heb je interesse in een ontwikkel- en programmatiefunctie die je voeling laat houden met onze klantennoden? Werk je graag in team én zelfstandig? Heb je zin voor analyse en ben je pragmatisch? C++, Delphi en userinterfaces hebben nauwelijks geheimen voor jou?

Reageer dan meteen of kijk verder op www.vacature.com/signumhrm of www.signumhrm.be. Het samen verder ontwikkelen van de software voor onze digitale recorder en ondersteunende systemen (Windows besturingssysteem) is jouw uitdaging.

Reageren doe je onder referentie 3239V naar info2@signumhrm.be of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).

Indien je geïnteresseerd bent, stuur dan je volledige cv vóór 25 oktober naar: Leo Paper Products (Europe) bvba, Korte Leemstraat 3, 2018 Antwerpen t.a.v.: dhr. Eddy van Straelen - evs@leo-europe.com

www.kalmthout.be Het gemeentebestuur van Kalmthout gaat over tot de aanwerving van een (m/v):

COORDINATOR PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENHEDEN FUNCTIE:

gemeentesecretaris. AANWERVINGSVOORWAARDEN: vingsexamen. AANBOD:

De heidegemeente Kalmthout is gelegen in het groene noorden van de provincie Antwerpen. Zo’n 17.000 inwoners wonen er in een mooie en aangename omgeving. De toeristische en recreatieve mogelijkheden van Kalmthout lokken elk jaar opnieuw duizenden mensen, op zoek naar ontspanning.

INTERESSE? Voor alle inlichtingen i.v.m. de aanwervingsvoorwaarden, het indienen

Kansen creëren, grondrechten garanderen. Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw is erkend als regionaal instituut voor de samenlevingsopbouw. Als buurt- en opbouwwerkorganisatie organiseren we maatschappelijk kwetsbare mensen. Samen met hen pakken we problemen aan die te maken hebben met grondrechten en het samenleven tussen mensen. Momenteel hebben we een vacature voor een (m/v):

DIREC TEUR Uw functie U bent verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de organisatie. U bent verantwoordelijk voor het interne beleid op alle beleidsdomeinen (inhoud, kwaliteit, personeel, financiën, communicatie, administratie…). U stemt de organisatie af op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op stedelijk, Vlaams en federaal niveau. Als boegbeeld van de organisatie onderhoudt u contacten met relevante actoren. Uw profiel U hebt een masterdiploma (of gelijkwaardig door ervaring) aangevuld met 5 jaar werkervaring in een leidinggevende functie. U hebt affiniteit met buurt- en opbouwwerk en gelooft heel sterk in eerstelijnswerk. U bent op de hoogte van achterstellingsmechanismen en stedelijke samenlevingsproblemen. U bent allround ingesteld en hebt kennis en ervaring in: strategisch managment,

doel- en resultaatsgericht werken, procesmanagement, kwaliteitsbeheer, financieel management, hrm en communicatiebeleid. U bent een leidersfiguur die coacht en enthousiasmeert. Ons aanbod Een boeiende en uitdagende functie met verantwoordelijkheid en ruimte voor initiatief. Een stabiele en aangename werkomgeving binnen een innovatieve organisatie. De verloning wordt afgestemd op uw ervaring en competenties. Interesse? Stuur dan uiterlijk 5 november 2009 uw CV en motivatiebrief naar Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw, t.a.v. Aimé Heenevoorzitter, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen of mail naar info.antwerpenstad@ samenlevingsopbouw.be. Het uitgebreide functieprofiel vindt u op de vacaturepagina op www.samenlevingsopbouw.be/antwerpenstad.

COLLETTE in Wommelgem is een onderdeel van GEA, de wereldwijd opererende Duitse technologiegroep (19.000 medewerkers, 5 miljard euro zakencijfer). Collette ressorteert onder GEA PHARMA SYSTEMS, de divisie die zich toelegt op de engineering en de fabricatie van productieapparatuur (tot volledig geïntegreerde productielijnen toe) voor de farmaceutische industrie. De specifieke know-how van Collette ligt in het ontwerp en de fabricatie van op maat gemaakte granulatie-installaties. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld en jaarlijks worden er een 30-tal nieuwe projecten opgestart. Collette versterkt zijn engineering team met een (m/v)

Teamleader Mechanical Engineering productie-installaties voor de farma-industrie Je bent meewerkend teamleader van de mechanical engineers: de tekenaars die instaan voor het mechanisch ontwerp van de installaties, de belangrijke eerste fase in het ontwerpproces. Je hebt een ingenieursopleiding (of gelijkwaardig) en je hebt ervaring als tekenaar/ontwerper. Je wil dit tekenwerk graag verder blijven doen maar je

voelt je anderzijds ook klaar om een eerste verticale stap te zetten: de workflow organiseren en verdelen, een klein team aansturen en ondersteunen. Reageer onmiddellijk of kijk verder op www.vacature.com/signumhrm of www.signumhrm.be.

Reageren doe je onder referentie 3229V naar info2@signumhrm.be of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (015/450960).


048_GPV1QU_20091010_VMGBI

48

08-10-2009

20:13

Pagina 48

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Toonaangevend marktleider in medische informatica Corilus, met vestigingen in Nederland & België, is marktleider in verschillende segmenten van de medische informatica. Als leverancier van totaaloplossingen (software, hardware én bijhorende dienstverlening) voor de medische professional zijn wij thuis bij dierenartsen, specialisten, huisartsen, apothekers, opticiens, tandartsen en RVT’s. In totaliteit

zijn wij ICT-partner voor meer dan 12.000 klanten in de medische sector. Corilus stelt 200 gedreven en getalenteerde medewerkers tewerk en vormt één van de vier divisies van de Arseus groep. Bij Corilus heerst een prettige werksfeer, geen snel groeiende markt. Wegens de groei van onze activiteiten in de divisie dierenartsenpraktijken zijn wij voor Nederland en België op zoek naar een

Sales Manager Benelux van verkoopteam informatica-oplossingen aan dierenartsen Functie: team van 3 accountmanagers voor Nederland en België. verantwoordelijk voor een eigen regio in België en Zuidlende functie zijn je voornaamste taken: - Het dynamiseren van de divisie dierenartsen alsof het je eigen bedrijf is. Je zorgt voor een sterke groei in omzet en marge. - Coaching, begeleiding en opvolging van de bestaande salesploeg. klantenbestand via de salesploeg laten groeien met nieuwe klanten en het mee organiseren van de professionele opvolging van 200 bestaande klanten. infosessies naar dierenartsen en hun verenigingen. - U maakt deel uit van het management team en rapporteert rechtstreeks aan de CEO.

Wij bieden: informaticaconcept van de dierenartsenpraktijk, 5 jaar ervaring als accountmanager voor investeringsgoederen of in de veterinaire sector, waarvan minstens 2 jaar salesmanagement. ploeg zelfstandig te leiden en eigen initiatieven met een klein team uit te voeren.

zeer ervaren en betrokken marketing team ondersteunt zelfontplooiing en internationale carrièrekansen. basisloon aangevuld met een resultatenbonus, kostenvergoeding, laptop, gsm en een firmawagen. Loon- en groeipad voor de komende 3 jaar.

voor resultaat en niet voor een 9 to 5 job. regio’s uit te breiden. software- en informatica-oplossingen.

Nederlandse en Franse taal in woord en geschrift. voldoende centraal

Hoe reageren: tie naar dirk.spaepen@inventi.be of per fax naar 03 223 68 69. Bel op zondag 11 oktober 2009 (18u-19u) of op maandag 12 oktober 2009 0475 746 919 nummer 03 223 68 67

www.corilus.be w w w.i nve nt i .b e

Tr a i n i n g e n s e l e c t i e vo o r ve r ko o p e n ve r ko o p m a n a ge m e n t

Bouw mee aan van morgen De stad Lier is op zoek naar een

BIBLIOTHECARIS (niveau A) - voltijds in contractueel dienstverband

Je werkt rechtstreeks onder het afdelingshoofd cultuur en vrije tijd en je hebt de algemene leiding over de openbare bibliotheek. De aanstelling loopt tijdens de loopbaanonderbreking van de titularis. Aanwervingsvoorwaarden: - houder zijn van een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van 2 cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs. - voldoen aan het functieprofiel - slagen voor een vergelijkend examen dat bestaat uit een schriftelijk en mondeling gedeelte en een proef in verband met de managements- en leiderschapscapaciteiten op het niveau van de functie - een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie - burgerlijke en politieke rechten genieten Wedde in weddenschaal A1a (bruto-geïndexeerd) : min.

2705 - max.

SYSTEEMVERANTWOORDELIJKE (niveau B) - voltijds in contractueel dienstverband

Je assisteert de ICT-verantwoordelijke bij de uitoefening van zijn functie. Je werkt mee aan het uitbouwen en onderhouden van het ICT-beleid en ICT- en computerpark. Aanwervingsvoorwaarden: - houder zijn van een diploma van hoger onderwijs korte type of daarmee gelijkgesteld - minstens 2 jaar nuttige en aantoonbare ervaring hebben indien men geen houder is van het diploma van graduaat informatica Wedde in weddenschaal B1 (bruto-geïndexeerd) : min.

2142,17 - max.

2891,31.

3 Medewerkers parkeerreglementering met een onderzoeksmentaliteit en juridische affiniteit Je functie: Je onderzoekt parkeersituaties in het veld naar aanleiding van concrete aanvragen van bewoners en bedrijven. Je stelt aanvullende verkeersreglementen op aan de hand van je onderzoek, het Antwerpse parkeerbeleid en het juridische kader. Je verleent advies over parkeerregelingen aan burgers, bedrijven, districtsraden, andere stadsdiensten. Je profiel: Je kan bogen op een bachelordiploma of je hebt door eerdere werkervaringen affiniteit met (verkeers)wetgeving en de administratieve processen die erbij komen kijken. Als je vertrouwd bent met de werking van de overheid is dat een stevig pluspunt. Je werkt nauwkeurig en hebt er geen moeite mee om op een gestructureerde manier te rapporteren. Je valt op door je assertieve en klantvriendelijke communicatiestijl. Je houdt van de boeiende afwisseling tussen actieve plaatsonderzoeken en administratief en juridisch werk.

4210.

De stad biedt: maaltijdcheques (6 euro), fietsvergoeding, woon-werkverkeer openbaar vervoer 100% terugbetaling, sociale premies, hospitalisatieverzekering vanaf een contract van 1 jaar. De stad stimuleert gelijke kansen en diversiteit. Je kandidaatstelling bezorg je samen met je cv en kopie diploma uiterlijk 30 oktober 2009 aan het stadsbestuur van Lier, Grote Markt 57, 2500 LIER.

Het Gemeentelijk Autonoom Parkeerbedrijf Antwerpen werd door de gemeenteraad van de stad Antwerpen opgericht om een duidelijk en eenduidig parkeerbeleid uit te tekenen en te handhaven. Het Parkeerbedrijf werpt zich op als contactpunt voor alle vragen en bedenkingen die te maken hebben met parkeren. Zeven jaar na de oprichting bestaat het Parkeerbedrijf uit een team van 35 parkeertoezichters en 21 administratieve medewerkers.

Ons aanbod: Je komt terecht in een jong en dynamisch bedrijf in volle evolutie. Er wordt een open en directe communicatie gehanteerd en sociale waarden draagt men hoog in het vaandel. Verschillende nationaliteiten die samenwerken in een vlakke structuur maken de bedrijfscultuur groot. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf verder te ontplooien met opleidingen. Je salarispakket wordt aangevuld met hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, een flexibel werkschema en andere voordelen. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan zo snel mogelijk je e-mail of brief met je motivatie en cv naar onze HR consultants GITP, t.a.v. Bea Janssens, Uitbreidingsstraat 10-16, 2600 Berchem, jobs@gitp.be

www.parkereninantwerpen.be 03 727 16 60

Met vragen kan je terecht bij de personeelsdienst : tel. 03 8000 320, personeelsdienst@lier.be Je kan er de volledige functiebeschrijving bekomen. Deze kan je ook terugvinden op www.lier.be.

112x166_GAPA_Vacature_02.indd 1

30-09-2009 14:39:18


049_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:19

Pagina 49

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

49

FrieslandCampina is een internationale onderneming vertegenwoordigd in meer dan 100 landen en telt zowat 20500 medewerkers. De business group Consumer Products Europe, met een omzet van 3 miljard €, richt zich op de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van een scala aan producten. Het assortiment bestaat uit consumptiemelk, zuiveldranken, yoghurts, desserts, koffieverrijkers, room, vruchtensappen en sportdranken. Onze vestiging in Bornem is meer dan 200 medewerkers sterk. Het Order Desk Team zoekt voor de locatie in Bornem een (m/v) collega.

Bestseller is een jonge, dynamische internationale textielgroothandel die wegens sterke groei op zoek is naar nieuwe collega’s voor het Antwerpse hoofdkantoor:

SALES VILA CLOTHES regio Wallonië • Sales voor het merk Vila Clothes, vanuit de showroom in ons Antwerpse hoofdkantoor • Prospectie en opvolging van het bestaande klantenportfolio • Kennis van Nederlands en Engels zijn een vereiste.

RECEPTIONISTE fulltime en parttime • Algemene administratie • Bijdragen tot de goede werking van het kantoor en tot het creëren van een positief imago van Bestseller door een vriendelijk onthaal van klanten en bezoekers • Beantwoorden en doorschakelen van alle inkomende telefoons, en zelf waar nodig inlichtingen verschaffen • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist.

SALES SUPPORT JACK & JONES • Klantenservice • Assistentie van de sales • Verkopen van stock aan ons cliënteel via e-mail en telefoon • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist.

Order Desk Medewerk(st)er administratie en actie bij marktleider Samen met je collega’s van het Order Desk Team ben je verantwoordelijk voor de behandeling van alle binnenkomende bestellingen, van input tot levering. Je hebt dan ook een neus voor cijfers en werkt erg accuraat. Je ziet de draagwijdte van je beslissingen in en stemt zowel met onze logistieke als met onze commerciële diensten

af en informeert onze klanten proactief (Nederlands en Frans). We bieden iedereen binnen het team de mogelijkheid om mee te werken aan de voortdurende optimalisatie van onze administratieve processen. Reageer meteen of kijk ook op www.vacature.com/signumhrm of op www.signumhrm.be.

Reageren doe je onder referentie 3169V naar info3@signumhrm.be of naar Signum HR & Management, Battelsesteenweg 455 E, 2800 Mechelen (tel.015/45 09 60).

SALES ONLY regio Vlaanderen • Voor een periode van 6 maanden, ter vervanging van een collega in zwangerschapsverlof • Verkoop van collecties en stock in showroom (beheer budget) • Een goede beheersing van Nederlands en Engels zijn vereist.

Gemeente e Olen

SALES SUPPLY (never out of stock) JACK & JONES • 80 % op kantoor, 20 % op baan • Verkopen van supply aan ons cliënteel via e-mail en telefoon • Een goede beheersing van het Nederlands, Frans en Engels zijn vereist. Wij bieden u een actieve job in een dynamische, sterke internationale onderneming waar een aangename werksfeer heerst die gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en normen en waar diversiteit op de werkvloer een plus is. Geïnteresseerden kunnen hun kandidatuur via post of e-mail opsturen naar: CORSTIAENS MARCUSSEN GEERS, ons selectiekantoor .Vg 1000/b Alsembergsesteenweg 995 bus 23 1180 Brussel 0475/94 51 69 www.workinfashion.be anne@workinfashion.be patsy@workinfashion.be Graag cv plus foto. De gesprekken kunnen in Antwerpen of in Brussel plaatsvinden.

Olen is een kleine, bruisende gemeente in de Antwerpse Kempen met ongeveer 11.500 inwoners.

www.bestseller.com

Om de NIEUWE DIENST VRIJE TIJD optimaal te laten functioneren zijn wij op zoek naar een (m/v)

coördinator vrije tijd voor een voltijdse tewerkstelling in vast dienstverband (niveau A), met een proeftijd van twaalf maanden. Hij of zij is het hoofd van de sector vrije tijd, diensthoofd van de dienst vrije tijd en lid van het managementteam. De coördinator is geïnteresseerd in de sector vrije tijd, met als onderdelen cultuur en het culturele en toeristische erfgoed, jeugd, welzijn en gezondheid, sport, ontwikkelingssamenwerking, senioren en feestelijkheden. Hij of zij is verantwoordelijk voor internationale samenwerking (jumelage) en de coördinatie van de dienstverlening aan organisatoren.We zoeken iemand met een open geest, politiek neutraal, maar toch met voeling voor politieke aangelegenheden en met een brede kijk op de wereld. Samen met het bestuur wil hij of zij meewerken aan een maatschappelijke meerwaarde voor Olen, zijn inwoners en zijn partners.

Voortdurend op zoek naar ambitieus en geëngageerd talent…

Kijk snel in Vacature.

Voorwaarden: • houder zijn van een diploma dat in aanmerking komt voor de aanwerving in de betrekkingen van niveau 1 in de rijksbesturen (universitair onderwijs) • slagen voor een aanwervingsexamen. Ter ondersteuning van de coördinator vrije tijd zoeken we (m/v)

3 beleidsmedewerkers vrije tijd voor een voltijdse tewerkstelling in contractueel dienstverband (niveau B), met een contract van onbepaalde duur met een proeftijd van tien maanden. Er zijn 3 verschillende plaatsen van beleidsmedewerker vrije tijd in te vullen: • jeugdconsulent, welzijn en gezondheid • sportconsulent • ontwikkelingssamenwerking, senioren en feestelijkheden. Ze zorgen voor de opmaak en uitvoering van een beleidsplanning m.b.t. hun sectoren en adviseren het beleid hierover. Ze coördineren, ondersteunen en realiseren mee de beleidsuitvoering.We zoeken administratief en organisatorisch sterke medewerkers, met een uitgesproken interesse voor het terrein waarin ze werken en een brede interesse voor de vrijetijdssector in de ruime zin van het woord. Voorwaarden: • houder zijn van een diploma dat in aanmerking komt voor de aanwerving in niveau B (hoger niet-universitair onderwijs of bachelor) • slagen voor een aanwervingsexamen • de beleidsmedewerker vrije tijd - sportconsulent moet bovendien houder zijn van het getuigschrift van sportfunctionaris, afgeleverd door de Vlaamse Trainersschool, of van één van de bekwaamheidsbewijzen die door de Vlaamse regering worden bepaald, of dit diploma behalen binnen een termijn van 5 jaar na de datum van indiensttreding.

Geïnteresseerden dienen hun kandidatuur schriftelijk in op volgend adres: Gemeentebestuur van Olen, t.a.v. het college van burgemeester en schepenen, Dorp 1 te 2250 Olen. Je sollicitatie moet samen met een kopie van je diploma en je uittreksel uit het strafregister ten laatste op 30 oktober 2009 bij het gemeentebestuur toekomen. Info: Sofie Verswyvel, telefoon: 014 27 95 03, e-mail: personeelsdienst@olen.be en www.olen.be (klik op werken en ondernemen, vacatures).


050_GPV1QU_20091010_VMGBI

50

08-10-2009

VACATURE 10 OKTOBER 2009

20:23

Pagina 50

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

Pittsburgh Corning Europe NV, gevestigd in Tessenderlo, is de toonaangevende producent van FOAMGLAS cellenglas isolatie in Europa. Het bedrijf levert aan meer dan 60 landen over de gehele wereld. FOAMGLAS is een thermische isolatie uit geschuimd glas met diverse toepassingen in bouw en industrie. Door het toenemende succes en de groei van het bedrijf is men voor onmiddellijke indiensttreding op zoek naar enkele

YOUNG POTENTIALS (M/V) R&D ENGINEER FUNCTIE: • Je taak bestaat erin om mee te werken aan optimalisatie van het product en het productieproces. • Je gaat hier verder dan het puur theoretische; je toetst immers permanent nieuwe inzichten en verbeteringen aan de dagelijkse realiteit op de werkvloer. • Hierbij sta je nauw in contact met de dagelijkse realiteit in de fabriek.

PROFIEL: • Je bent in het bezit van het masterdiploma in fysica of geologie. • Je bent een gedreven starter of bezit een eerste werkervaring. • Bovenal ben je gemotiveerd om je in deze context te bewijzen en heb je geen probleem met een industriële omgeving. • Door je creatief talent slaag je erin om out-of-thebox te denken. • Je bent voldoende assertief om voor je mening op te komen.

QUALITY ENGINEER FUNCTIE: • Je bent verantwoordelijk voor kwaliteitscontroles op de werkvloer. • Tevens verzamel je productiegegevens en verwerk je deze tot statistieken. • Je analyseert de output van de tests op de werkvloer en formuleert voorstellen om de proces- en productkwaliteit te verhogen. • Je taak vormt een evenwicht tussen het operationele op de werkvloer en de administratieve taken eigen aan kwaliteitsopvolging.

PROFIEL: • Je bent in het bezit van het diploma industrieel ingenieur of bachelor in de toegepaste wetenschappen. • Een eerste werkervaring rond kwaliteit is een troef. • Je beschikt over een sterk logisch denkvermogen en goede communicatieve vaardigheden.

MARKETING ASSISTANT FUNCTIE: • Je opdracht is het uitvoeren en opvolgen van marketingcampagnes met nadruk op het verwerken van technische realisaties en projecten in brochures, zowel digitaal (80 %) als in print (20%). • Het stijlvol, begrijpbaar en visueel aantrekkelijk toegankelijk maken van technische gegevens vormt de essentie van je opdracht.

PROFIEL: • Je bent een starter in het bezit van een bachelordiploma (zoals marketing, grafische vormgeving), hebt een goede kennis van de hedendaagse computertoepassingen en een duidelijk aanwijsbare technische feeling en interesse. • Je bent een teamspeler met sterke organisatorische vaardigheden en een klantgerichte attitude. • Je krijgt na een stevige opleiding de kans je functie zelf uit te bouwen en je toekomst vorm te geven.

Lid Federgon VG 1321/B • B-AB05.013 • W.RS.269

Voor de drie vacatures is de wil om te leren en te groeien in de job van primordiaal belang. Voor elke functie is een goede kennis van het Engels noodzakelijk, evenals noties van het Frans en indien mogelijk het Duits. WE ZOEKEN MENSEN DIE MET ONS WILLEN VERDER BOUWEN! Wij bieden: Een sterk, internationaal en toonaangevend bedrijf waar gedreven en startende mensen kansen krijgen. Aantrekkelijke verloning.

w w w. m e n t . b e

INTERESSE? Deze aanwerving wordt in goede banen geleid door AdvertiseMenT. Stuur snel je gemotiveerde sollicitatie met cv naar Advertisement, t.a.v. Caroline Vissers, Grote Steenweg 651, 2600 Antwerpen Berchem. e-mail: caroline.vissers@ment.be. • Tel. 03/242 49 70 • fax 03/ 242 49 79. Je mag rekenen op een vlotte en discrete behandeling van je sollicitatie.

Federale Verzekering onderscheidt zich van andere verzekeraars door hun originele en zelfstandige structuur van het type “onderlinge verzekeringsmaatschappij”. Door deze vorm laten zij hun klanten delen in de winst, de restorno’s. Dit is – meer dan ooit – een echte succesformule! Als verzekeraar garanderen zij bovendien de beste service voor hun klanten en spelen ze voortdurend in op hun behoeften en verwachtingen. Om dit te realiseren, kunnen ze steeds gedreven talenten gebruiken. Uw talent. Daarom kijken zij uit naar een enthousiaste

Staffing as you MenT it.

w w w. f e d e r a l e . b e

COMMERCIEEL ADVISEUR regio Antwerpen

Lid Federgon VG 1321/B • B-AB05.013 • W.RS.269

FUNCTIE: • Uw uitdaging ligt in het realiseren van de groeiobjectieven binnen de vermelde regio. Daartoe onderhoudt u de commerciële relaties met bestaande klanten (zowel ondernemingen als particulieren), en prospecteert u actief naar nieuwe accounts. • De doeltreffendheid van uw contacten wordt vanuit Federale Verzekering onderbouwd door hun sterk imago en een breed gamma van producten en diensten waarvan u gedurende een grondige opleiding van 4 maanden alle technische aspecten zal leren kennen. • U werkt vanuit uw home office.

w w w. m e n t . be

ww w. m e n t . b e

PROFIEL: • U bent een resultaatgericht en enthousiast onderhandelaar met een hogere opleiding en een succesvolle verkoopervaring. U vindt steeds de juiste argumenten om mensen te overtuigen en contracten af te sluiten op verschillende niveaus. Door uw commerciële feeling slaagt u erin om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de klant. U organiseert graag zelf uw werk en hebt zeker geen 9-to-5 mentaliteit. Ten slotte bent u afkomstig uit de bovenvermelde regio.

WIJ BIEDEN: • een bediendecontract waar u kunt rekenen op een vast salaris met extralegale voordelen, gekoppeld aan een interessant systeem van premies en bonussen, in verhouding tot uw prestaties • een gedegen opleiding • de kans om uw kennis en talenten te ontplooien bij een maatschappij waar rechtstreeks contact en menselijkheid centraal staan • afwisselend en boeiend werk. INTERESSE? Deze aanwerving wordt in goede banen geleid door AdvertiseMenT. Stuur snel uw gemotiveerde sollicitatie met cv naar Advertisement, t.a.v. Caroline Vissers, Grote Steenweg 651, 2600 Berchem email: caroline.vissers@ment.be. • Tel. 03/242 49 70 • fax 03/ 242 49 79. U mag rekenen op een vlotte en discrete behandeling van uw sollicitatie.


051_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:28

Pagina 51

DOSSIER ANTWERPEN & LIMBURG

VACATURE 10 OKTOBER 2009

51

24 jaar ervaring en specialisatie in de technischcommerciële sector resulteren in de hoogste Q*For-klantentevredenheid. werving, selectie en onderzoek van commercieel-technische medewerkers opleiding: maatwerkprojecten, open training en teamcoaching advies en consultancy toegespitst op de B2B technisch-commerciële sector lid van Federgon - Erkend voor het Vlaams/Waals/Brussels Gewest - kmo-portefeuille KANTOREN: C. Marckxlaan 25, 2550 Kontich TRAININGSCENTRUM: Kon. Astridlaan 9, 2550 Kontich

www.dreessen.be gespecialiseerd in commercieel-technische niveaufuncties

Voor de afdeling wegenbouw zoeken wij dringend een (m/v):

Logic brings you

Calculator/Aankoper

from A to B,

Functie:

A. Einstein

a priori.be

ALTIJD EEN GOEDE INDRUK NV Aannemingen Van Wellen is een algemeen aannemingsbedrijf dat actief is op vlak van zowel wegenbouw als woning- en utiliteitsbouw. Meer dan een halve eeuw aan ervaring als algemeen aannemer heeft ertoe geleid dat de naam Van Wellen borg staat voor kwaliteit en vertrouwen.

Advertising isn’t a science. It’s persuasion. And persuasion is an art William Bernbach

Wij bieden:

INTERESSE?

www.vanwellen.be

NV AANNEMINGEN VAN WELLEN wegenbouw - bouwwerken - industriebouw - asfaltcentrale - betoncentrale - projectontwikkeling

takes you anywhere.

VG.2/B – B-AB04.028 – W.RS141

Profiel:

De ‘de facto groep’ is actief op verschillende terreinen waaronder communicatie, online, video, PR en events. Wegens verdere uitbreiding van de commerciële activiteiten zoeken we momenteel een (m/v)

Sales Manager (zelfstandige basis) Voor de regio Oost-Vlaanderen / Vlaams-Brabant Je bouwt je eigen portefeuille uit van klanten en prospecten. Als Sales Manager ben je uitermate flexibel en maak je makkelijk nieuwe contacten. Je werkt voorstellen op maat van de klant uit en volgt deze verder op. Klanten met vragen help je snel verder en hou je proactief op de hoogte van bepaalde commerciële acties. Ervaring in een gelijkaardige commerciële functie binnen de media is een voordeel. Je bent hands-on, werkt resultaatgericht en bent uitermate klant- en servicegericht. Je bent een verkoper in hart en nieren. Kennis van of feeling met de advertising business is een must. Je werkt snel, efficiënt en administratief nauwkeurig. Je komt terecht in een boeiende en gevarieerde functie in een moderne omgeving met ruime ontplooiingsmogelijkheden. Interesse? Reageer dan uitsluitend per mail en stuur je cv en motivatiebrief naar rudy@dfib.net


052_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:01

Pagina 52

ONLINE JOBS IN DE KIJKER De firma BSC, gevestigd te Anderlecht, is agent-invoerder van sanitair materiaal. Wij zijn op zoek naar een vertegenwoordiger voor de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant.

Chemresult / EcoChem is een sterk groeiende KMO die actief is in het ontwikkelen, produceren en vermarkten van brandvertragende chemische additieven.

Het Instituut voor de Overheid wil een wetenschappelijke onderbouwde bijdrage leveren tot een verbetering van het management en beleid van openbare besturen.

Commercieel Technisch Vertegenwoordiger

Aankoper (m/v)

Wetenschappelijk Medewerker (m/v)

Functieomschrijving Voor onze vestiging te Oevel - Westerlo zijn wij op zoek naar een ervaren medewerker die aankoop en administratie combineert met kennis van chemie.

Functieomschrijving U werkt mee aan projecten rondom auditing en modernisering van financiële systemen in de publieke sector. Wij bieden een boeiende job in een jong, multidisciplinair onderzoeksteam binnen K.U.Leuven.

(m/v) Functieomschrijving • U bezoekt studieburelen, architecten & groothandelaars in sanitair om onze producten voor te stellen • Follow-up van de bestaande en prospectie van potentiële klanten Profiel • Ervaring in een commerciële-technische functie • Autonoom, resultaatgericht, flexibel, dynamisch, assertief • Tweetalig N/F

Profiel Hogere opleiding Chemie; 5 jaar ervaring in aankoop en logistiek; kennis van Nederlands, Frans en Engels (Duits is pluspunt); kennis REACH is pluspunt

Meer info: inge@bsc.be

Meer info: www.ecochem.be

Profiel Universitair diploma met interesse voor financieel- en overheidsmanagement • Kennis van onderzoeksmethoden en -technieken • Vlotte schrijfstijl & presentatievaardigheden • Teamvaardig & zelfstandig • Goede kennis van Engels en Frans • Pas afgestudeerde kandidaten mogen solliciteren. Meer info: www.instituutvoordeoverheid.be

Accountantskantoor de Maagd-Bulteel Accountantskantoor de Maagd-Bulteel is gelegen aan de rand van Sint-Niklaas, Grote baan 2.

Boekhouder / Dossierbeheerder (m/v)

Post én Print a Job. Multimediaal adverteren met Vacature Magazine en Vacature.com

Functieomschrijving U zal instaan voor: • het opstellen van balansen en jaarrekeningen • het opmaken van fiscale aangiftes • verzorgen van boekhoudingen

Onze klant is een vaste waarde in vastgoed in de exclusieve omgeving van Knokke. Om het professioneel team te versterken kijken wij uit naar een

Commercieel - Administratief Medewerker (m/v) Functieomschrijving Je bent het aanspreekpunt en bouwt contacten met onze klanten op. Je staat in voor administratieve en commerciële opmaak van offertes en contracten. Profiel Hogere opleiding • Affiniteit voor vastgoed • Sterk in communicatie met klanten (Nl–Fr) • Nauwkeurige en systematische aanpak bij administratieve taken

Profiel U hebt minimum een diploma hoger onderwijs (boekhouden en/of accountancy). Ervaring in een accountantskantoor is een pluspunt.

Meer info: www.vacature.com/jobs/12086773

Meer info: www.vacature.com/jobs/12087121

BORDERLESS INFORMATION DESIGNERS

Connexion is a Belgian communications agency created in 1987, now specialized in multilingual interactive online and offline communication.

ABM Accountants is een dynamisch en regionaal kantoor dat zelfstandigen en kleine/middelgrote KMO’s wil voorzien in een betaalbare en professionele dienstverlening.

Iemants is een staalconstructiebedrijf met een sterke reputatie op vlak van ontwerpen en produceren van technisch complexe & architectonische staalconstructies.

(e)-Project Manager (m/f)

Dossierbeheerder / Junior Accountant (m/v)

Projectleider (staalconstructies) (m/v)

Function You will professionally organize, monitor, guide and follow-up (e)project execution in close collaboration with Connexion's and our client's teams. Profile You have expertise in: • Project Management for interactive marketing communication • Budget and Time Management. You also speak NL, FR and EN fluently. More info: www.connexion.eu

Functieomschrijving Verwerking & audit boekhouddossiers • Opstellen balansen, jaarrekeningen & BTW- en belastingaangiftes • Rapporteringen verzorgen via Office-applicaties • Eerste-lijnscontact met klanten. Profiel A1 boekhouding-fiscaliteit • 2-3 j ervaring is + • Teamvaardig & zelfstandig • Verantwoordelijkheidszin & positivisme • Werkt snel en accuraat • Kennis van courante informaticatoepassingen & boekhoudsoftware Meer info: dachan.segers@A-B-M.be

Functieomschrijving • Je leidt en coördineert projecten in binnen- en buitenland • Realisatie van de projecten op een veilige, kwaliteitsvolle en rendabele wijze door een goede planning, communicatie, coördinatie en samenwerking met alle betrokkenen. Profiel Ingenieur of gelijkwaardige ervaring • Ervaring met leiden & coördineren van bouwprojecten • Analytisch, organisatorisch, communicatief & hands-on mentaliteit • Kennis van staalconstructies is een + Meer info: www.goelen.be

Kijk voor de uitgebreide functieomschrijvingen op

Vacature.com

Extra impact voor uw online vacature? Contacteer Anke Blommaert op 02/482.03.45 anke@vacature.com


053_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:05

Pagina 53

VACATURE 10 OKTOBER 2009

JOBS om mee op te scheppen! NV Ysco maakt deel uit van de Milcobel-groep (grootste Belgische zuivelcoöperatie) en behoort tot de top van de Europese roomijsproducenten. In haar 2 productie-units gevestigd te Langemark en Argentan (Fr) wordt met ca. 650 medewerkers,150 miljoen liter roomijs op jaarbasis geproduceerd en wordt een omzet van 193 miljoen euro gerealiseerd. In het kader van de verdere professionalisering van onze diensten te LANGEMARK wensen wij over te gaan tot aanwerving van m/v:

TECHNICAL MANAGER Hij/zij zal instaan voor de organisatie, coördinatie en sturing van de diverse activiteiten binnen de technische dienst. Hij/zij voorziet in een efficiënt curatief en preventief onderhoud en garandeert dat verbeteringsprocessen beantwoorden aan alle eisen inzake rendement, productiviteit en veiligheid. FUNCTIE: • Je organiseert en stuurt de technische dienst (zowel mechanisch als elektrisch) zodat proceslijnen, productielijnen, koeltechnische installaties en interne logistiek optimaal functioneren. • Je organiseert het onderhoud van de gebouwen, terreinen en omgeving. • Je budgetteert alle activiteiten van de technische dienst (personeel en onderhoud van machines en gebouwen). • Je neemt actief deel aan diverse overlegmomenten zoals de dagelijkse technische briefings, de tweewekelijkse operations meeting, de maandelijkse vergadering met ploegbazen … en bent hierbij een stuwende kracht. • Je volgt en coacht het personeel van de technische dienst. • Je voorziet in de nodige vormingen en opleidingen voor je medewerkers. • Je ziet toe op een correcte naleving van alle bestaande veiligheidsprocedures binnen de onderneming. • Je rapporteert aan de Operations Directeur.

PROFIEL: • Je bent bij voorkeur industrieel ingenieur en/of bachelor electromechanica. • Je hebt bij voorkeur enkele jaren ervaring in een industriële onderhoudsdienst in een voedingsbedrijf. • Je bezit een grondige kennis van geautomatiseerde productielijnen, technische installaties (koeltechniek, perslucht, stoom …) en bouwtechnische voorschriften. • Je bent sociaal vaardig en je profileert je als people manager. • Je bezit een grote graad van autonomie en tegelijk ben je een echte team player. • Je bent een goede organisator en kan de nodige prioriteiten stellen. • Je bent bij voorkeur preventieadviseur niveau II of bent bereid dit te volgen. • Je bent communicatief en drukt je vlot uit in N/F/E. • Je bent vertrouwd met de courante PC-toepassingen (Word, Excel).

MEDEWERKER R&D Hij/zij zal instaan voor de introductie van nieuwe producten, het optimaliseren van bestaande producten binnen de bestaande kwaliteitssystemem en het beheren van alle bijhorende specificaties. FUNCTIE: • Je ontwikkelt nieuwe producten i.f.v. commerciële noodwendigheden, gewijzigde wetgeving of optimalisatie van het productieproces. • Je volgt het gehele gebeuren adequaat administratief op. • Je houdt rekening met deadlines. • Je verzorgt de nodige contacten met zowel de klanten als de leveranciers in binnen- en buitenland. • Je beheert de nodige productspecificaties van gronden hulpstoffen. • Je beheert de technische fiches. • Je werkt nauw samen met enerzijds jouw collega’s binnen de R&D en anderzijds alle divisies binnen de organisatie zodat de ontwikkelingsprojecten efficiënt en vlot verlopen. • Je rapporteert aan de R&D Manager.

PROFIEL: • Je bent industrieel ingenieur of graduaat in de richting voedingsleer, biochemie of dieetleer. • Je bent in staat op creatieve wijze ideeën te ontwikkelen die implementeerbaar zijn. • Je bent communicatief en drukt je vlot uit in N/F/E. • Je bent vertrouwd met de courante PC-toepassingen (Word, Excel). • Je bezit een grote graad van autonomie en tegelijk ben je een echte team player. • Je hebt bij voorkeur enkele jaren ervaring in een R&D-afdeling van een voedingsbedrijf.

ONS AANBOD: Een boeiende job in een jong en dynamisch team met veel contacten, een intensieve opleiding, een omgeving waarin je je kan ontplooien en een competitief loon aangevuld met extralegale voordelen.

http://jobs.milcobel.com INTERESSE?

Stuur dan zo snel mogelijk jouw motivatiebrief en cv naar Ysco t.a.v. Martin De Sutter, HR Manager Melkerijstraat 10, 8920 Langemark. Dit kan eveneens per fax 057 49 02 96 of via mail martin.de.sutter@milcobel.com

Zuivel van bij ons

53


054_GPV1QU_20091010_VMGBI

54

08-10-2009

20:58

Pagina 54

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Het WTCB is het onderzoeksinstituut voor de Belgische bouwwereld. Aannemers en andere bouwprofessionelen steunen op de adviezen en publicaties van het WTCB om de kwaliteit van de bebouwde omgeving permanent te verbeteren. Het WTCB is aldus actief in talrijke domeinen binnen de bouwsector, met vestigingen in Brussel, Sint-Stevens-Woluwe, Heusden-Zolder en Limelette.

WTCB

Om zijn multidisciplinair en dynamisch team uit te breiden, is het WTCB momenteel op zoek naar de volgende kandidaten (m/v) : Burgerlijk en Industrieel Ingenieurs, (Ingenieur-) Architecten, Doctors, Masters en Bachelors in de Bouwkunde en een Economist Industrieel Ingenieurs Bouwkunde, Architecten, Masters en Bachelors in de Bouwkunde Burgerlijk en Industrieel Ingenieurs, (Ingenieur-) Architecten, Masters U vindt de gedetailleerde functieomschrijvingen op : http://jobs.wtcb.be

WTCB, Algemeen Secretariaat, Lombardstraat 42 te 1000 Brussel of mail naar jobs@wtcb.be

AKOESTIEK

MILIEU

ENERGIE

STRUCTUREN

Je vindt je weg bij

MATERIALEN

Om ons team te versterken, zijn wij op zoek naar een m/v:

LANDMETER FUNCTIE:

PROFIEL: Verhaeren & Co is een vooraanstaand en onafhankelijk aannemingsbedrijf uit Zemst met een gezonde financiële structuur en een beleid dat gericht is op kwaliteit en veiligheid. Met een stabiele kern van 225 gekwalificeerde medewerkers voeren wij opdrachten uit in de private en de openbare sector. Ter ondersteuning van onze groei zoeken wij op korte termijn de beste mensen voor een langetermijnrelatie. Onze eenvoudige bedrijfsstructuur kent een directe en open communicatie. Creativiteit en gedrevenheid staan centraal in elke functie en zorgen voor reële doorgroeimogelijkheden.

Zin om erin te vliegen?

www.verhaeren.be

Our company active in the food sector and based in the area of Tournai (Belgium), is a world leader in dry special sugars. We are searching for an (M/F):

Think light. Think room - lots of it (305 rooms + 1300 m² of totally new meeting space for developing ideas and creativity!). Think smart solutions,

INTERNATIONAL SALES MANAGER

challenges, and positive atmosphere. Think of everything you wish for a truly motivating and refreshing work in Brussels and have a sneak preview at

Motivation letters and CV in French can be transmitted to Rue des Bergers 4HO 7500 TOURNAI - Belgique • Tél. : 069 22 24 31 • Fax : 069 45 68 55 • christophe@coquerelle-consultants.be

www.coquerelle-consultants.be

B-AB04.001

Function • Reports to the director of sales & marketing • Covers and develops the existing international customer base • Sales and marketing planning, defining distribution channels, price policy, product launching and promotional programming • Realizes commercial objectives in terms of turnover, volumes and margins • Presence at a variety of promotional events. Profile • Bachelor or master in commercial or/and biochemical engineering • Previous result oriented sales experience required • Fluent in French, Dutch and English • Excellent relational skills • Dynamic, disciplined and responsible personality • Willing to travel abroad frequently. Compensation package For this challenging position, we have foreseen a top salary with bonus system, company car, group pension, net allowance… with the possibility to evolve within the company.

www.hotelbloom.com Feel inspired. Feel innovative. Feel more productive. Feel all this and more when you work in

a hotel that is away from the ordinary…. VACANCIES AT HOTELBLOOM !

Restaurant Manager Receptionists Day and Night Fr/Dutch/Eng Chefs de Partie Commis Waiter/tress 1 Revenue Manager 1 Account Manager Fr/Dutch/Eng Trainees Challenge yourself for Great Spirit at work! Jump on your mobile and compose 02 220 69 27 and send your CV to marie-laure.varenne@hotelbloom.com


055_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:59

Pagina 55

VACATURE 10 OKTOBER 2009

55

Met talrijke catalogi voor verkoop op afstand en meer dan 60 winkels in de Benelux, is Damart Europese leider op zijn markt. We danken ons succes en onze groei vooral aan de inzet van onze teams, de productkwaliteit en - in het bijzonder - aan de permanente aandacht voor de verwachtingen en noden van onze klanten op het gebied van comfort en dagelijks welzijn. Damart gaat ervoor en werft aan! Voor onze hoofdzetel in Dottenijs hebben we volgende functies openstaan (m/v):

BEHEERSCONTROLLER Functie: Je bent verantwoordelijk voor de financiële rapporten voor het management, alsook voor de analyse daarvan. Je weet het beleid inzake kosten, prijzen en winstmarges in kaart te brengen. Hiervoor volg je nauwgezet de cijfers en marges op van de winkels en help je de verschillende afdelingen bij hun financiële analyses. Naast de opvolging van de budgetten maak je de forecastings op. Profiel: Je bent in het bezit van een universitair diploma in een financiële richting en je hebt minstens 3 jaar ervaring in een gelijkaardige functie.

VERANTWOORDELIJKE STOCKBEHEER EN BEVOORRADING Functie: Je zorgt voor een optimale dispatching van de opgeslagen goederen naar de verschillende winkels. Hierbij hou je zowel rekening met de merchandising en de collecties als met de winkelcapaciteiten. Je weet de juiste analyses en berekeningen te maken waardoor de leveringen zo efficiënt mogelijk gebeuren en er over- en onderstock vermeden wordt. Profiel: Een hogere opleiding is noodzakelijk, evenals ervaring in de logistiek of supply chain. Je weet een klein team aan te sturen en je hebt de maturiteit om dingen gedaan te krijgen.

VERANTWOORDELIJKE CATALOGUS EN COMMUNICATIE HR-OFFICER Functie: Samen met je team zorg je ervoor dat de catalogi op tijd drukklaar zijn. Hiervoor hou je rekening met het internationale kader en weet je de vertaling te maken naar de specifieke marktbehoeften op Benelux niveau. Door het kiezen van de gepaste foto’s en teksten en een attractieve opmaak zorg je er voor dat de publicatie bijdraagt aan het bereiken van de verkoopobjectieven. Je volgt budgetten op, maakt scherpe analyses en werkt proactief mee aan de optimalisering en vernieuwing van werkprocedures en -methodieken. In deze functie is het noodzakelijk met verschillende afdelingen (nationaal en internationaal) samen te werken. Naast je planmatige en analytische vaardigheden, weet je op alle niveaus in de firma de nodige impact te hebben.

Profiel: Je genoot een hogere opleiding, bij voorkeur bachelor Sociaal Werk optie personeelswerk of deed reeds een eerste ervaring op binnen het ruimere HR-gebeuren. Je werkt accuraat en kan vlot overweg met het Office pakket (met nadruk op Excel). Je hebt affiniteit met en kennis van verschillende HR-topics.

Wij bieden: Damart is een gerenommeerde en financieel gezonde internationale groep in volle expansie en biedt ruimte voor proactieve mensen met zin voor samenwerking, communicatie en initiatief. Het bedrijf draagt een goede werksfeer en permanente bijscholing hoog in het vaandel. Engels is de internationale voertaal. Een goede kennis van het Frans is voor alle medewerkers onontbeerlijk. Je remuneratiepakket is in overeenstemming met je competenties en wordt aangevuld met aantrekkelijke extralegale voordelen waaronder een 35-urige werkweek.

INTERESSE? Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onderstaand adres. Voor bijkomende informatie kan je steeds bellen. Je kandidatuur wordt professioneel en strikt vertrouwelijk behandeld. De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development. Doorniksesteenweg 81B/10 I B-8500 Kortrijk I Tel. 056/ 70 66 07 I Fax 056/70 65 97 I e-mail : info.kortrijk@sodevaconsulting.com I www.sodevaconsulting.com

ZORG OP MENSENMAAT

%

www.janpalfijn.be

Erkend bureau - VG.513/B - Lid Federgon

Profiel: Een hogere opleiding en ervaring in het domein publiciteit/ grafische media is noodzakelijk. Je weet eveneens een klein team efficiënt aan te sturen.

Functie: Als HR-Officer heb je een tweeledig takenpakket. Enerzijds word je betrokken bij allerhande HR-projecten en hun administratieve opvolging (competentie-management, opleidingsbeleid en -administratie, introductie, functionerings- en evaluatiegesprekken, interne communicatie, loonschalen, ...). Anderzijds ondersteun je de loonadministratie van een 400-tal werknemers in de Benelux. Hierbij sta je mee in voor het nauwgezet opvolgen van bijhorende sociale documenten, tijdsregistratie, arbeidsongevallen aangiftes, ... Een opleiding in payroll is voorzien. Je werkt nauw samen met je collega en rapporteert aan de HR-Manager.


056_GPV1QU_20091010_VMGBI

56

08-10-2009

21:07

Pagina 56

VACATURE 10 OKTOBER 2009

AN

S OP E

EN

K

www.cevora.be www.vdab.be

B

OB

78

ED

IENDEN

J

Volgende stop: een bediendenjob

Word PC- en Netwerkbeheerder

FSB is één van de marktleiders van hoogwaardig deur- en raambeslag én barrièrevrije greepsystemen. De spreekwoordelijke nabijheid van de onderneming tot architectuur is de impulsgever van onze producten en systeemoplossingen. Eén van onze succesfactoren is – naast de sterkte van het merk FSB – een dynamische marktbewerking die onze marktpartners ondersteunt van bij het begin tot het einde van het bouwproject. Ter intensivering van deze marktbewerking zijn wij voor de Belgische markt op zoek naar een

Projectadviseur

Torhout Leest u vol enthousiasme de vacatures voor Network & System Support, maar mist u de nodige praktische kennis om er een carrière van te maken? Bent u bereid hiervoor een intensieve cursus te volgen? Dan is deze kosteloze opleiding zeker iets voor u! Uw profiel: u bent werkzoekend met een passie voor informatica. U kunt functioneren op een niveau hoger secundair onderwijs (hetzij door beroepservaring, hetzij door uw studieverleden) en beschikt over een stevige basiskennis Office. U hebt een (passieve) kennis van het Engels. Programma: u krijgt een brede, praktijkgerichte opleiding met klemtonen op het configureren en onderhouden van pc’s, netwerken en servers. U leert de voornaamste besturingsystemen te doorgronden (Windows XP, Windows 7, 2003 en 2008 server, Linux…). Verder kunt u ook rekenen op een stevige basis mailservers, troubleshooting, Office en vooral netwerken. Praktische informatie: deze voltijdse dagopleiding in Torhout start op 12 november 2009 en eindigt in mei 2010 (incl. bedrijfsstage van 6 weken). Interesse? Kom naar de vrijblijvende infosessie op 20 oktober 2009 om 10u in De Avondschool in Torhout. Bel of mail voor een uitnodiging naar Ulrike Bonnier, tel. 056 43 80 87 of ulrike.bonnier@vdab.be. Reageer zo snel mogelijk!

Een opleiding met bedrijfsstage!

Door uw gefundeerde kennis en jarenlange ervaring heeft U de mogelijkheid om op verschillende bouwtechnische eisen in te gaan en aan de hand van ons productassortiment optimale oplossingen aan te bieden. U heeft ook grote interesse in architectuur en culturele thema’s en door uw professionele communicatiestijl kunt U gemakkelijk gesprekken aangaan bij architecten en bouwheren. Ook interieurarchitecten of architecten (M/V) die een nieuwe uitdaging zoeken bieden wij de mogelijkheid om uw capaciteiten in de verkoop te bewijzen of uit te bouwen. Indien U een gelijkaardige kennis heeft verworven door ervaring dan kunt U natuurlijk ook zonder deze studies een geschikte kandidaat zijn. Aan te bevelen voor deze functie zijn natuurlijk de goede kontakten bij architectenbureaus, studiebureaus, bouwheren zoals o.a. klinieken en rusthuizen, investeerders, etc. om via een doelgericht netwerk bestekomschrijvingen te integreren en via een verkoopsgericht partnership succesvol een project te kunnen genereren.

De verkoopsbasiskennis evenals de omgang met moderne communicatiemiddelen zijn een must, U beheerst de Nederlandse en Franse taal perfect en een goede kennis van Duits en/of Engels is een voordeel. Wanneer U zich aangetrokken voelt tot ons productassortiment en deel wil uitmaken van een internationale onderneming dan zou het ons verheugen persoonlijk met U kennis te kunnen maken. Verdere info vindt U terug op www.fsb.de. Voelt U zich geroepen tot deze job, stuur dan vandaag nog uw gemotiveerd schrijven en curriculum Vitae naar

Franz Schneider Brakel GmbH + Co KG Didier Baert Brugsestraat 151 8020 Oostkamp, Belgium www.fsb.de · didier.baert@fsb.de

Cevora vzw en VDAB willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

“Thuis in Zorg” Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is sedert 1937 een vaste waarde in de thuisverpleging.

Elke dag staan onze medewerkers garant voor deskundige en gespecialiseerde zorg van patiënten in hun vertrouwde thuisomgeving. Daarnaast bieden we ook kwalitatieve dienstverlening aan op vlak van voedingadvies, ziekenoppas, personenalarmering of CO-detectie. We investeren bewust in de uitbouw van referentiegebieden. Deze eigentijdse aanpak is enkel mogelijk door het engagement en de teamspirit van ruim 1500 personeelsleden die geïnspireerd worden door onze kernwaarden: kwaliteit, openheid, vernieuwing en samenwerking.

Om onze groei te versterken, zoeken we enthousiaste (m/v):

VERPLEEGKUNDIGEN Daarnaast zijn er vacante functies (m/v) voor:

HOOFDVERPLEEGKUNDIGE REGIOCOÖRDINATOR Wat bieden we: We bieden werk in eigen regio, gemotiveerde collega’s en ontplooiingsmogelijkheden. Je krijgt een loon volgens de wettelijke barema’s in ziekenhuizen en daarbovenop een groepsverzekering, maaltijdcheques, GSM en een dienstwagen. Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen besteed veel aandacht aan het menselijk aspect en een harmonieuze work-life balans.

Interesse? Geïnteresseerden kunnen hun cv en motivatiebrief bezorgen uiterlijk tegen 31/10/09 ter attentie van Danielle Van Landuyt, directeur personeel en organisatie, Jubileumlaan 111 te 9000 Gent of per mail naar jobs@wgkovl.be

Voor meer info, surf naar www.wgkovl.be


057_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

21:10

Pagina 57

VACATURE 10 OKTOBER 2009

DE VZW GOUVERNEUR KINSBERGEN GEHANDICAPTENZORG PROVINCIE ANTWERPEN

57

Het GielsBos, gevestigd te Gierle is een woongemeenschap voor 287 personen met een matige tot diepe verstandelijke beperking. Het GielsBos stelt 450 personen tewerk. Tengevolge van het brugpensioen van de huidige Algemeen Directeur, kijken we uit naar een (m/v)

ALGEMEEN DIRECTEUR Generalist met visie Functie: In nauwe samenwerking met de Raad Van Bestuur en de Directeur Zorg sta je in voor de dagelijkse werking en dit in functie van het behalen van de operationele en strategische doelstellingen. Vanuit je zin voor sociaal ondernemerschap sta je in voor de verdere ontwikkeling en uitbouw van de dienstverlening en de organisatie. Het accent ligt hier op het algemeen beheer en beleid. Je stuurt de administratieve, technische en logistieke diensten aan en je verzorgt de externe vertegenwoordiging naar de overheden.

Aanbod: We bieden een functie met grote verantwoordelijkheid binnen de gehandicaptensector evenals een correct salaris met extralegale voordelen, afgestemd op jouw ervaring en competenties.

INTERESSE? Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Het GielsBos, t.a.v. dhr. Piet De Roeck – Algemeen Directeur – op onderstaand adres. Meer informatie over Het GielsBos vind je op de website www.vzwkinsbergen.be

Erkend bureau - VG.513/B - Lid Federgon

Profiel: We kijken uit naar personen met een universitair diploma die een goede feeling hebben voor de leefwereld van personen met een verstandelijke beperking. Meerdere jaren leidinggevende en aanwijsbare ervaring in de social profit sector zijn noodzakelijk. Als persoon ben je een coach en een overlegfiguur. Je bent communicatief vaardig en hebt een ondersteunende en sturende attitude. Je kan beslissingen nemen en steunt daarbij op je synthetisch en strategisch vermogen.

Het GielsBos - Vosselaarseweg 1 - 2275 Gierle - e-mail: piet.deroeck@vzwkinsbergen.be - Tel. : 014/60 12 11

De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development

Grow into our jobs.

Bonar Technical Fabrics (www.bonartf.com) is een belangrijke speler op de Europese markt van technisch textiel. We realiseren een omzet van € 120 miljoen en hebben vestigingen in België (Zele en Lokeren), Hongarije en UK. Bonar TF richt zich voornamelijk op de marktsegmenten geotextiel en agrotextiel. We behoren tot de beursgenoteerde Low & Bonar groep (2000 werknemers waarvan 450 in België). Om onze internationale expansie in deze groeiende business te verwezenlijken zoeken wij voor onze vestiging in Lokeren een (m/v):

R&D PROJECT INGENIEUR

Technical Textiles

Je proÀel We zoeken een dynamische hands-on textielingenieur die met zijn knowhow op vlak van weef- en/of breitechniek een meerwaarde biedt voor ons R&D team. Verder ben je een creatief en ondernemend persoon met een gezonde portie ambitie. Een zekere werkervaring strekt tot voordeel, maar is geen absolute must. Wij staan ook open voor pas afgestudeerden met potentieel. Ons aanbod Bonar TF biedt je een boeiende functie in een dynamische internationale omgeving waar gedrevenheid en ondernemingszin sterk gewaardeerd worden. Je komt terecht in een Ànancieel kerngezonde en sterk groeiende groep. Wij bieden jou de kans om mee te groeien. In overeenstemming met jouw competenties, biedt Bonar TF een competitief salarispakket met extralegale voordelen (maaltijdcheques, groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, winstdeelname).

www.bonartf.com

Interesse? Stuur, bij voorkeur per e-mail, je sollicitatiebrief met cv naar Sodeva Consulting & Development op onderstaand adres. Voor bijkomende informatie kan je steeds bellen. Je kandidatuur wordt professioneel en strikt vertrouwelijk behandeld. De selectieprocedure wordt exclusief begeleid door Sodeva Consulting & Development. Doorniksesteenweg 81B/10 I B-8500 Kortrijk I Tel. 056 70 66 07 I Fax 056 70 65 97 info.kortrijk@sodevaconsulting.com I www.sodevaconsulting.com

Service engineers gezocht!

Staat techniek dagelijks op het menu bij jou?

Ben je pas afgestudeerd of heb je 1 à 2 jaar ervaring in een technisch georiënteerde opleiding. Ricoh, één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van hard- en software oplossingen voor de kantooromgeving en production printing, met een sterke klantgerichte houding is op zoek naar behulpzame en klantvriendelijke service engineers met een goede technische basiskennis en zin voor initiatief. Ben je leergierig, communicatief, in het bezit van een rijbewijs B en voel je je comfortabel met technische Engelse termen, dan bij jij onze geschikte kandidaat. Wij zoeken voor gans België werknemers en bieden je werk in eigen omgeving, een bedrijfswagen en een gevarieerde outdoorjob met klantencontact. Je komt terecht in een open-minded, dynamisch bedrijf en zal instaan voor het in optimale staat houden (onderhoud en herstellingen) van de bij de klant geleverde machines en producten.

Interesse? Stuur je motiveringsbrief en CV met vermelding van ref. vac005b naar talent@ricoh.be.

Moving Ideas Forward.

ricoh.be

Office Solutions

Production Printing

Managed Print Services

Erkend bureau - VG.513/B - Lid Federgon

Je functie Als R&D Project Ingenieur ben je de rechterhand van de R&D Manager, aan wie je rechtstreeks rapporteert. De innovatieplannen die op stapel staan help je mee concretiseren, door verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van ontwikkelingsprojecten. Innovatieve ideeën vertaal je in effectieve testschema’s, je geeft ze door aan productie en volgt de proeven verder op. Bovendien ontwikkel en organiseer je aangepaste meetmethodes voor het labo. Zo help je de productontwikkeling, aangestuurd door de R&D Manager, om te zetten in reële producten die beantwoorden aan de noden van de markt.


058_GPV1QU_20091010_VMGBI

58

08-10-2009

20:30

Pagina 58

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie is bevoegd voor cultuur, onderwijs, welzijn en gezondheid voor de Brusselse Vlamingen. Daarvoor hebben we voortdurend veel talent nodig. Is een gevarieerde job iets voor jou ? Doe dan mee aan onze selectieprocedures en maak kans op een van de mandaatfuncties.

3 Entiteitsmanagers (rang A2M) (m/v) Je fungeert als spilfiguur tussen de administratie en een van de volgende beleidsdomeinen : je zorgt voor de planning, organisatie, coördinatie en follow-up in het kader van de voorbereiding, uitvoering en evaluatie. Het domein “gezin” omvat o.a. kinderopvang, opvoedingsondersteuning, crisisopvang en kindermishandeling. je zorgt voor het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van het beleid voor het geheel van de gemeenschapscentra. Je draagt de verantwoordelijkheid over de implementatie van de hervorming van de gemeenschapscentra. je staat in voor het managen van het Onderwijscentrum Brussel (financieel, organisatorisch en administratief) en stuurt de verschillende onderwijsondersteunende dienstverleners aan. Voor deze functies beschik je over de nodige managementkwaliteiten en over kennis van het specifieke beleidsdomein.

(rang A2M) (m/v) je coördineert de beleidsvoorbereiding, -uitvoering, en -evaluatie van het stedelijk beleid, zowel intern als extern. je bouwt aan een transparant en efficiënt communicatie- en mediabeleid en je integreert er de ICT-toepassingen in. je organiseert en coördineert de financiële dienst. Je bent verantwoordelijk voor de correcte naleving van de financiële procedures in de organisatie en houdt toezicht op de opdrachten van de boekhouder en thesaurier. Voor deze functies beschik je over de nodige inhoudelijke kennis.

VOOR DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE ZIJN GELIJKE KANSEN BELANGRIJK. KWALITEITEN VAN MENSEN ZIJN

in ruil voor je talent en inzet krijg je een uitdagende functie met veel zelfstandigheid en ruime opleidings- en vormingsmogelijkheden. Verder bieden wij een sociale omkadering, een verhuis- en stadspremie voor de medewerkers die in Brussel komen wonen of er al gevestigd zijn, en een volledige terugbetaling van het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer. Een gratis MIVB-abonnement, hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques behoren eveneens tot de voordelen. dienst of hiermee gelijkgesteld, of in een organisatie uit de private sector, of acht jaar nuttige professionele ervaring. Voor de berekening van de hoofdstedelijk gewest is een troef.

DOORSLAGGEVEND, ONGEACHT GESLACHT, LEEFTIJD, AFKOMST

Iets voor jou ? Dan vind je meer informatie en een standaard-cv op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: www.vgc.be. Je kan de informatiebundel ook aanvragen op het nummer 02 208 02 73 of via e-mail: jobs@vgc.be, met vermelding “Entiteitsverantwoordelijke - Coördinator”.

OF HANDICAP.

Heel belangrijk: je kandidatuur (standaard-cv + kopie van je diploma) dient uiterlijk op 9 november 2009 per aangetekende brief te worden verstuurd.

De vzw FE.BI overkoepelt 16 sociale fondsen in de federale en bicommunautaire socialprofitsector. Om onze werking verder uit te bouwen zijn we op zoek naar een (m/v)

www.cevora.be

K

• Diploma van hoger of universitair onderwijs, liefst humane richting • Een zeer goede tweetaligheid (NL-FR) • Cijfermatige interesse en analytisch van geest • Kennis van de arbeidsmarktwerking en op de hoogte van bestaand cijfermateriaal erover • Goede beheersing van MS Office • Uitstekende beheersing van MS Excel • Ervaring in de socialprofitsector of de opleidingssector is een pluspunt • Dynamisch, creatief, communicatief in functie van uitwerken van en vertaalslag naar nieuwe voorstellen

Wat bieden we? • Een voltijds contract van onbepaalde duur (barema: 1.80 – PC 330 privé-ziekenhuizen, incl. maaltijdcheques) • Flexibele uurregeling • Een boeiende, afwisselende, sociaal nuttige job • Werken in een aangename werksfeer met tal van ontwikkelingsmogelijkheden Stuur uw gemotiveerde brief met gedetailleerd CV vóór 17 oktober 2009 naar de heer Luc VAN WAES, directeur van de vzw FE.BI, Handelskaai 48 te 1000 Brussel of per mail: luc.van.waes@fe-bi.org. Voor een uitgebreid profiel ga naar de website: www.fe-bi.org

OB

B

ED

IENDEN

J

Volgende stop: een bediendenjob

Taken:

Profiel:

S OP E

78

Onderzoek en ontwikkeling in functie van het verzamelen van sectoraal studiemateriaal en het opstarten & ondersteunen van nieuwe projecten/opleidingsinitiatieven. • Verzamelen van relevant cijfermateriaal over de federale (sub)sectoren waarvoor FEBI sociale fondsen coördineert (Ziekenhuizen, Ouderenzorg, Thuisverpleging…) • Organiseren van een informatie- en documentatiecentrum • Organiseren en verwerken van behoefteonderzoek bij werkgevers en werknemers van de verschillende deelsectoren • Voorstellen en - samen met andere medewerkers - uitwerken van nieuwe acties en vormingsinitiatieven • Mee nadenken over het opstellen en aanpassen van bestaande procedures in samenspraak met fondsen uit andere gelijkaardige sectoren

AN

EN

Projectverantwoordelijke

Word Uitzendconsulent(e) regio Hasselt Zoekt u een boeiende job? Bent u commercieel ingesteld en legt u graag contacten? Bent u bovendien stressbestendig en geïnteresseerd in de uitzendsector? Dan is deze opleiding beslist wat u zoekt! Uw profiel: u bent werkzoekend. U beschikt over commerciële feeling, bent communicatievaardig en stressbestendig. U hebt een eerste professionele ervaring of u bent ten minste in het bezit van een graduaatsdiploma. Praktische informatie: deze voltijdse dagopleiding in Hasselt start op 12 november 2009 en eindigt op 15 februari 2010 (incl. bedrijfsstage van 6 weken). Interesse? Stuur dan uw cv naar Anne Van Den Broeck (ASAP), Goorbosstraat 22a, 2990 Wuustwezel of mail naar job.uitzend@cevora.be. U kunt ook telefonisch contact opnemen op het nummer 078 15 36 06 (zonaal tarief). U wordt dan vrijblijvend uitgenodigd voor een infosessie.

Een opleiding met bedrijfsstage! Cevora vzw wil gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.


059_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:42

Pagina 59

VACATURE 10 OKTOBER 2009

59

<

MEDEWERKER COMMUNICATIE Gymna verdeelt professionele apparatuur en producten gericht op het verbeteren van de menselijke bewegingskwaliteit. Haar klanten zijn onder meer zelfstandige kinesitherapeuten, ziekenhuizen, rusthuizen, medische diensten van ondernemingen, scholen, sportverenigingen, fitnesscentra en particulieren. De hoofdzetel van Gymna is gevestigd in Bilzen en in Gentbrugge heeft zij een filiaal.

Functie:

Profiel:

U staat in voor de invulling van verschillende deelaspecten van de communicatie: website, catalogus, brochures, uitnodigingen, mailings, nieuwsbrieven en advertenties. U draagt zorg voor het beheer van de productinformatie, de databank klanteninformatie en zorgt ervoor dat de medewerkers de nodige informatie krijgen omtrent de nieuwe producten.

interesse hebben voor hedendaagse internettoepassingen.

Aanbod: Een gevarieerde job, een dynamisch bedrijfsklimaat, ontplooiingskansen en een salaris, aangevuld met extralegale voordelen, in verhouding tot de toegekende verantwoordelijkheid.

Interesse? Stuur uw sollicitatiebrief met vermelding van de geambieerde functie samen met een gedetailleerd curriculum vitae naar Van Baelen HR Services, Leuvensesteenweg 281, 1910 Kampenhout (Buken) (016 60 80 09) of mail naar frank.vanbaelen@scarlet.be. U kan rekenen op een discrete behandeling van uw kandidatuur.

Meer informatie over Gymna en haar producten vindt u op www.gymna.be. Momenteel is zij op zoek naar een (m/v):

VAN BAELEN HR SERVICES Logic brings you from A to B, VG.2/B – B-AB04.028 – W.RS141

takes you anywhere. A. Einstein a priori.be

Met een zakencijfer van 180 miljoen euro, meer dan 125 verkooppunten in Vlaanderen en Brussel en meer dan 600 medewerkers is Standaard Boekhandel uitgesproken marktleider. Onze dienstverlening aan het onderwijs, openbare bibliotheken, bedrijven en particuliere klanten is toonaangevend. Om onze groei te continueren zijn wij voor Standaard Boekhandel Gent Kouter en de Standaard Student Shops in Gent op zoek naar een m/v:

FILIAALDIRECTEUR Functie: U bent een inspirerend manager en geeft leiding aan een team van een 15-tal medewerkers. U bent verantwoordelijk voor de resultaten van de betrokken verkooppunten en stelt alles in het werk om de vooropgestelde objectieven te realiseren. U staat in voor de coördinatie van de institutionele verkoop: aan het onderwijs, openbare bibliotheken, bedrijven en overheidsinstellingen. Profiel: U bent een people manager met een sterke commerciële en zakelijke ingesteldheid. U hebt een brede algemene vorming op A1 of universitair niveau of gelijkwaardig door ervaring. U heeft minimum 5 jaar werkervaring in een commerciële omgeving en/of leidinggevende functie. U neemt graag initiatief en bent een voorbeeld in klantvriendelijkheid. U communiceert sterk en u heeft affiniteit met boeken. Wij bieden: De leiding over één van de belangrijkste vestigingen van Standaard Boekhandel. Een uitdagende functie met veel ruimte voor initiatief in een sterk groeiende, motiverende en gezonde onderneming. Een aantrekkelijk salaris met extralegale voordelen, waaronder een bedrijfswagen.

Eerste in de categorie

Boeken en Tijdschriften

Herkent u zichzelf in dit profiel? Stuur of e-mail uw motivatiebrief + cv naar Standaard Boekhandel t.a.v. Ann De Graeve, Human Resources Manager, Industriepark Noord 28A, 9100 Sint-Niklaas, mail naar ann.degraeve@standaardboek.com of raadpleeg www.standaardboek.com Wij zien uw kandidatuur met belangstelling tegemoet.

Je vindt er meer dan je zoekt

De Interhospitalenkoepel van de Regio voor Infrastructurele Samenwerking (IRIS) is het koepelorgaan van de vijf Brusselse openbare ziekenhuizen. IRIS telt om en bij de 2.500 bedden, stelt 9.000 mensen te werk en heeft een omzet van 700 miljoen euro. IRIS werd in 1996 in het leven geroepen met als opdracht de strategie van het openbaar net te bepalen, de coördinatie tussen de instellingen in goede banen te leiden en toezicht uit te oefenen over de strategische en financiële beslissingen van de ziekenhuizen.

IRIS is op zoek naar een :

PROJECTDIRECTEUR LABORATORIUM (m/v) Nadere inlichtingen over de opdracht van projectdirecteur laboratorium, het gevraagde profiel en wat we te bieden hebben, kunnen worden verkregen op de website www.iris-ziekenhuizen.be of op het adres iris@iris-hopitaux.be.

Erkenningsnummer VG.574/B

met een grondige kennis van marketing


060_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

19:48

Pagina 60

VACATURE EN CO

Marc Timmerman (Executive Director Talent Management EMEA Hudson Groep)

Hoe koester je Talent in crisistijd? Afgelopen donderdag was de theaterzolder van Capitole Gent het decor voor de ontbijtworkshop van Vacature rond het koesteren van Talent. De rol van Talent is immers voor elke organisatie essentieel, zowel tijdens als na deze economisch moeilijke periode. Tijdens de workshop onderstreepten specialisten en ervaringsdeskundigen het belang van talent management, en hoe organisaties ervoor kunt zorgen dat talentvolle medewerkers zich kunnen blijven ontplooien. Keynote speaker Marc Timmerman (Executive Director Talent Management EMEA van de Hudson Groep) schetste het grote dilemma voor leidinggevenden vandaag: ze moeten kiezen tussen kostenreducerende kortetermijnmaatregelen en langetermijninvesteringen in talent management. Timmerman hield een pleidooi voor het laatste en gaf het publiek een aantal concrete aanbevelingen mee voor retentie van Talent in crisistijd. Speciale aandacht ging naar het segmenteren van het Talent aan boord: “HR-managers moeten leren denken als marketeers. Deel je populatie van medewerkers op in verschillende groepen en benader die vervolgens heel gericht vanuit hun specifieke

Ilse Claes (Business Group Talent Manager – Chemicals Tessenderlo Group)

motivatie en drijfveren”, aldus Timmerman. “De grootste ongelijkheid is immers de gelijke behandeling van ongelijken.” Lieve Theunis (Directeur Personeelsadvies KBC)

Na de keynote speech volgden twee testimonials vanop de werkvloer. Bij KBC gebeurt talent management in het licht van een loopbaanlange inzetbaarheid van medewerkers. Lieve Theunis (Directeur Personeelsadvies) benadrukte dan ook het belang van een nauwgezette opvolging van elke medewerker in elke fase van zijn carrière. En de vele inspanningen werpen hun vruchten af: “KBC is trots op zijn erg laag turnover-percentage. Wat echter niet betekent dat we op onze lauweren kunnen rusten. We moeten eraan blijven werken om talent management zo goed mogelijk in te bedden in de volledige HR-cyclus”, aldus Theunis. Een heel andere werkvloer is deze van Tessenderlo Group. Ilse Claes (Business Group Talent Manager – Chemicals) schetste de (r)evolutie die haar organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: “Bij Tessenderlo is er een uitgesproken focus op productieprocessen. Maar de mensen die de producten maken, zijn lang buiten beeld gebleven. Vandaag houden we in het oog dat het Talent dat we aan boord hebben zich optimaal verder kan ontwikkelen.” tekst Marjan Desmedt | foto Griet Dekoninck D


061_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:39

Pagina 61

VACATURE 10 OKTOBER 2009

61

GP Batteries is wereldwijd een topspeler. De organisatie is toonaangevend in de ontwikkeling, fabricage en marketing van batterijen en aanverwante producten. In België is het merk inmiddels uitgegroeid tot marktleider in oplaadbare batterijen en laders. Met GP Lighting worden nu ook spaarlampen aan de productportefeuille toegevoegd. Deze ambitieuze organisatie met een jong en enthousiast team is op zoek naar een gedreven collega (m/v) voor de functie van:

Marketing & Sales Officer Tijdens een praktische inwerkperiode maakt u kennis met de organisatie, producten, klanten en medewerkers. Vervolgens wordt u verantwoordelijk voor een zeer divers takenpakket. Samen met uw Nederlandse collega’s bepaalt u de marketingstrategie en voert u deze uit. Tot uw verantwoordelijkheid behoren taken als het afstemmen van marketingacties op de Belgische markt, het opmaken van presentaties, organiseren van beurzen en het onderhouden van websites en brochures. U maakt klantenanalyses en wordt verantwoordelijk voor een klantenportefeuille die u zelf gaat opvolgen. Verder staat u ook in voor de voorbereiding en opvolging van de sales meetings. U werkt vanuit het kantoor te Temse en rapporteren doet u rechtstreeks aan de General Manager. Uw profiel • Zelfstandig, initiatiefrijk en proactief • Commerciële werkervaring in FMCG • Kennis van marketing • A1 werk- en denkniveau • Servicegericht, flexibel en ondernemend • Uitstekende kennis van het Frans, goede werkkennis van het Engels

Uitbreidingstraat 84/3 2600 Antwerpen-Berchem Telefoon 03 218 2180 • www.velde.be Erkenning VG.665/B

BEMIDDELING EN ASSESSMENT VOOR VERKOOP-, MARKETING-, INKOOP- EN DIRECTIEPOSITIES VUGHT | ZALTBOMMEL | ANTWERPEN | DÜSSELDORF

Wat biedt GP Batteries & Lighting? • Dynamische jonge organisatie • Werken met kwalitatief hoogwaardige producten • Concrete doorgroeimogelijkheden • Uitdagende functie met veel ruimte voor initiatief • Goede arbeidsvoorwaarden, inclusief firmawagen, hospitalisatie- en groepsverzekering

Interesse? Reageer dan binnen 10 dagen via www.velde.be. Voor meer informatie over deze vacature met referentienummer GPB092 kunt u contact opnemen met Valerie Maes of Veronik van Landeghem, telefoon 03 218 21 80. Meer informatie over GP Batteries vindt u op www. gpbatteries.com.

armonea is de nieuwe referentie in de seniorenzorg in België. In 52 rustoorden, serviceflats en serviceresidenties bieden wij onze gasten een excellente en persoonlijke service en dit dankzij het enthousiasme en de professionele inzet van onze medewerkers.

armonea zoekt ter versterking van zowel haar nieuwe als bestaande woonzorgcentra in verschillende regio’s m/v:

• REGIO MANAGER

• VERPLEEGKUNDIGEN

• DIRECTEUR WOONZORGCENTRUM

• VERZORGENDEN/ZORGKUNDIGEN

• HOOFDVERPLEEGKUNDIGEN

• ERGOTHERAPEUT/ANIMATOR

Doka, de specialist in aannemersmateriaal en bekistingstechniek in de bouwsector, zoekt wegens voortdurende uitbreiding een (M/V)

A. PROJECT LEADER Ingenieur (bouw of mechanica) voor studiedienst Functiebeschrijving:

Profiel:

• Tekenen en ontwerpen van bekistingen voor betonnen bouwprojecten in nauw overleg met onze vertegenwoordigers en samen met aannemers en bouwconducteurs. • Opmaken van prijsoffertes.

• Ervaring in de bekistingsbranche of met bouwwerven is gewenst. • Liefst tweetalig met eventuele kennis van Duits.

B. Administratief Medewerker Functiebeschrijving:

Profiel:

• Telefonisch klantencontact en prijsopgaves. • Opstellen van brieven, facturatie en stockbeheer.

• Tweetalig Nederlands / Frans, gesproken en geschreven. • Kennis van Duits is gewenst. • Diploma: A1 of A2.

Wij bieden: • Een stabiele job met afwisselend werk als teamplayer in een jonge, aangename en enthousiaste werkomgeving. • Een motiverend vast salaris met vele extralegale voordelen. • Permanente opleiding. • Vlottende uurregeling. Schrijf of mail naar Doka nv, Handelsstraat 3, 1740 Ternat, ter attentie van Dhr. J. Van Hecke (tel: 02/582.02.70) of mail naar Belgium@doka.com

G o n t r o d e H e i r w e g 1 3 8 - 9 0 9 0 M e l l e - Te l 0 9 2 7 2 5 0 0 0 - i n f o @ b e l i m . b e

Geïnteresseerd? Surf naar http://jobs.armonea.be

P r i v a t e

b u i l d i n g

s i n c e

1 9 7 9

Belim Bouwteam staat al méér dan 30 jaar gekend als dé exclusieve bouwpartner voor de realisatie van exclusieve villa’s en hoogstaande residentiële projecten.

Zoekt dringend

1 Senior Projectleider Functie: Coördinatie en begeleiding van klanten bij de uitvoering van hun bouwproject. Financieel opvolgen van het project. Profiel: Gegradueerde, industrieel of burgerlijk ingenieur bouw met min. 5 jaar relevante ervaring. Je kan zelfstandig werken en bent een assertieve doorzetter. Je denkt klantgericht, bent commercieel en begrijpt de kunst om met goed gevolg te onderhandelen.

1 Senior Calculator

Functie: Je berekent de kostprijs van villa’s en residentiële appartementen, nieuwbouw en exclusieve renovatie. Profiel: Je genoot een hogere technische opleiding, bij voorkeur industrieel ingenieur bouwkunde en je hebt min. 5 jaar relevante ervaring. Je beschikt over een sterk cijfermatig en analytisch vermogen. Je werkt nauwkeurig en met zin voor detail. Werfervaring, kennis van C3A-werkwijze en Autocad zijn pluspunten. Veel meer info op www.belim.be/vacatures Contact: Stefaan Snijders - T 09 272 50 00 - stefaan.snijders@belim.be


062_GPV1QU_20091010_VMGBI

62

08-10-2009

21:42

Pagina 62

P L

VACATURE 10 OKTOBER 2009

Overzicht per functie DIRECTIE & TOPMANAGEMENT ALGEMEEN DIRECTEUR BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER DIRECTEUR DIRECTEUR WOONZORGCENTRUM FILIAALDIRECTEUR PARAMEDISCH DIRECTEUR PROJECTDIRECTEUR LABORATORIUM TECHNISCH DIRECTEUR

HET GIELSBOS ANONIEM SAMENLEVINGSOPBOUW A’ PEN ARMONEA6 STANDAARD BOEKHANDEL OPZ GEEL IRIS B-CONSTRUCT

SODEVA CONSULTING HUDSON

JOBPUNT VLAANDEREN ISW ADMB SELECT

57 33 47 61 59 35 59 38

INGENIEURS ADVISEUR GRONDVERWERVING (LANDMETER) BURGERLIJK INGENIEURS INDUSTRIEEL INGENIEURS INGENIEUR ONDERHOUDSMETHODEN INGENIEURS BOUWKUNDIGE PROJECTEN PROJECT LEADER (INGENIEUR) PROJECTADVISEUR PROJECTINGENIEUR RIOLERINGEN PROJECTLEIDER (STAALCONSTRUCTIES) PROJECTLEIDERS HYDRAULISCHE STUDIES QUALITY ENGINEER SR PROJECTLEIDER TEAMLEADER MECHANICAL ENGINEERING TECHNICAL MANAGER

AQUAFIN WTCB WTCB AQUAFIN AQUAFIN DOKA FRANZ SCHNEIDER BRAKEL PIDPA IEMANTS AQUAFIN PITTSBURGH CORNING EUROPE BELIM BOUWTEAM COLLETTE YSCO / MILCOBEL

ADVERTISEMENT SIGNUM HR & MANAGEMENT

40 54 54 40 40 61 56 44 52 40 50 61 47 53

TECHNIEK & PRODUCTIE BACHELOR BIOMEDISCHE TECHNISCHE DIENST BACHELOR FACILITY MANAGEMENT MEET EN REGEL TECHNIEKER SERVICE ENGINEERS SR CALCULATOR TECHNISCH MEDEWERKERS TOEZICHTER BOUWKUNDIGE ONDERHOUDSPROJ.

UZ GENT UZ GENT M&C PRODUCTS RICOH BELGIUM BELIM BOUWTEAM AQUAFIN AQUAFIN

66 66 43 57 61 40 40

WETENSCHAP ENERGIECOORDINATOR LABORANT LIMS & KWALITEITSVERANTWOORDELIJKE

UZ GENT AQUAFIN AQUAFIN

66 40 40

REDACTIE & COMMUNICATIE (E)- PROJECT MANAGER COMMUNICATION OFFICER MEDEWERKER COMMUNICATIE

CONNEXION BD - BELG DISTRIBUTIE GYMNA UNIPHY

SODEVA CONSULT. EN DEVELOPM VAN BAELEN HR SERVICES

52 53 59

SALES & MARKETING

INTERNATIONAL SALES EXECUTIVE INTERNATIONAL SALES MANAGER MARKETING & SALES OFFICER MARKETING ASSISTANT MARKETINGMEDEWERKER SALES MANAGER SALES MANAGER SALES ONLY SALES SUPPLY JACK & JONES SALES SUPPORT JACK & JONES SALES VILA CLOTHES STORE MANAGER STORE MANAGER VERKOOPMEDEWERKERS VERKOPER / ADVISEUR VERKOPER / VERKOOPSTER

PRODAC COUPLET GP BATTERIES PITTSBURGH CORNING EUROPE HANS ANDERS CORILUS DE FACTO IMAGE BUILDING BESTSELLER BESTSELLER BESTSELLER BESTSELLER JACK WOLFSKIN AS ADVENTURE AS ADVENTURE ZELLIEN-FABRI JACK WOLFSKIN

CHR. COQUERELLE CONSULTANTS VAN DER VELDE GROEP ADVERTISEMENT INVENTI

DERVEAUX SELECT DERVEAUX SELECT

45 54 61 50 46 48 51 49 49 49 49 38 37 37 43 38

HR MANAGEMENT ADVISEUR HR HR ADMINISTRATION MANAGER HR OFFICER MEDEW LOONSADMINISTRATIE

STAD TURNHOUT LA LORRAINE DAMART UZ GENT

HUDSON SODEVA CONSULTING

41 33 55 66

JURISTIEK JURIDISCH MEDEWERKER JURIST JURIST

PIDPA MOW MOBILITEIT & OPENBARE WERKEN UZ GENT

JOBPUNT VLAANDEREN

44 34 66

FINANCIËN ACCOUNTING MANAGER ACCOUNTING MANAGER ADJ CONTRACTBEHEERDER ADJ DIRECTIE-CEL FINANCIEN ADVISEUR FINANCIEN BEHEERSCONTROLLER BOEKHOUDER / DOSSIERBEHEERDER DOSSIERBEHEERDER / JR ACCOUNTANT DOSSIERBEHEERDER ENERGIEBESPARINGSFOND ECONOMIST FINANCIEEL MEDEWERKER FINANCIEEL VERANTW VZW RECYCLANT JR ACCOUNTANT ONTVANGER / FINANCIEEL BEHEERDER STAFMEDEW BELEID TAX SPECIALIST VERANTW FACTURATIE WETENSCHAPPELIJK MEDEWERKER

TOURING LA LORRAINE HAVENBEDRIJF GENT HAVENBEDRIJF GENT STAD TURNHOUT DAMART DE MAAGD - BULTEEL ACCOUNT. ABM RECYCLANT WTCB PIDPA RECYCLANT FRED & GINGER OCMW LINT AZ JAN PALFIJN BP BELGIUM PIDPA INST VOOR DE OVERHEID

HUDSON JOBPUNT VLAANDEREN JOBPUNT VLAANDEREN SODEVA CONSULTING

35 33 35 35 41 55 52 52 54 54 44 54 45 43 55 43 44 52

LOGISTIEK & DISTRIBUTIE AANKOPER CALCULATOR / AANKOPER REGIOCOORDINATOR VERANTW STOCKBEHEER & BEVOORRADING

ECOCHEM AANNEMINGEN VAN WELLEN WIT-GELE KRUIS DAMART

SODEVA CONSULTING

52 51 56 55

ADMINISTRATIE www.velde.be BD - BELG DISTRIBUTIE ACCOUNT MANAGER AIR LIQUIDE ACCOUNT MANAGER HOTEL BLOOM ACCOUNT MANAGER LA LORRAINE ACCOUNT MANAGER AS ADVENTURE AFDELINGSVERANTWOORDELIJKEN AS ADVENTURE ASSISTANT STORE MANAGER JACK WOLFSKIN ASSISTANT STORE MANAGER COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF MEDEWERKER ANONIEM FEDERALE VERZEKERING COMMERCIEEL ADVISEUR BELISOL COMMERCIEEL ADVISEUR ACERTYS COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE DL CHEMICALS COMMERCIEEL AFGEVAARDIGDE BSO COMMERCIEEL TECHNISCH VERTEGENW. UNICEF BELGIE COORDINATOR SALES & MARKETING JACK WOLFSKIN HULPKRACHTEN

SODEVA CONSULT. EN DEVELOPM. 53 SUCCESS MANAGEMENT 59 54 HUDSON 33 DERVEAUX SELECT 37 DERVEAUX SELECT 37 38 52 ADVERTISEMENT 50 36 41 VERDONCK PERSONEELSMANAG. 45 52 36 38

ADM COORDINATOR TECHNISCHE DIENST ADMINISTRATIEF MEDEWERKER ADMINISTRATIEF MEDEWERKER ADMINISTRATIEF MEDEWERKER BIBLIOTHECARIS MEDEWERKER BINNENDIENST ORDER DESK MEDEWERK(ST)ER VERANTW MAILINGS & MARKETING FR SALES

HAVENBEDRIJF GENT IOK DOKA UZ GENT STAD LIER LEO PAPER GROUP FRIESLAND DRINKS UNICEF BELGIE

JOBPUNT VLAANDEREN ASCENTO

SIGNUM HR & MANAGEMENT

35 42 61 66 48 47 49 36

ANDERE 3 ENTITEITSMANAGERS 3 ERVAREN COORDINATOREN 3 MEDEW PARKEERREGLEMENTERING BELEIDSCOORDINATOR BELEIDSMEDEW ENERGIE & KLIMAAT BELEIDSMEDEW KEMPENS WOONPLATFORM COORDINATOR DUURZAME STAD COORD. PERSOONSGEBONDEN AANGELEGENH. COORDINATOR RUIMTELIJKE ONTWIKKELING

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMM. VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMM. GEM AUTONOOM PARKEERBEDR GITP RECYCLANT RECYCLANT IOK ASCENTO RECYCLANT GEMEENTE KALMTHOUT STAD TURNHOUT

58 58 48 54 54 42 54 47 41

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker


063_GPV1QU_20091010_VMGBI

08-10-2009

20:45

Startpagina Profiel

Pagina 63

Vrienden

Postvak IN

Accent Jfp

Instellingen Afmelden Accent ZoekenJfp VACATURE 10 OKTOBER 2009

Accent Jobs For People Weâ&#x20AC;&#x2122;ll keep on fighting! maandag

Prikbord

Info

Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s Maak een advertentie

Schrijf iets...

Social Media Expert (m/v) gezocht!

Bijlage

Accent Jobs For People Weâ&#x20AC;&#x2122;ll keep on fighting! Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s van Accent bekijken (101)

Ma om 15:46

Reactie Vind ik leuk

Prikbordfotoâ&#x20AC;&#x2122;s Door: Accent JFP

Accent een bericht sturen Accent porren!

Ken jij jouw weg in de virtuele wereld? Dan ben jij de e-boy/girl die we zoeken. Solliciteer via hrm@be.accent.jobs

Vind ik leuk

www.accent.jobs facebook@be.accent.jobs www.accentracingteam.be

Account Managers (m/v) gezocht!

Informatie Aantal medewerkers: 617 Aantal kantoren: 180

Regina Geerdens & 22 anderen vinden dit leuk.

Ineke Muylle De nieuwe campagne is super! Vrienden 767 vrienden

Alles weergeven

Ma om 16:03

Val je op door jouw spontaniteit en je commerciĂŤle skills? Dan is een job bij Accent iets voor jou!

Sigrid Anno De max !!!!!!!!!!!

Mail je cv naar hrm@be.accent.jobs

Vind ik leuk

Ma om 16:24

Nathalie Janssens Campagne met eigen medewerkers? Regina Geerdens

Merijn Ulrich Demuynck Tallieu

Ma om 16:54

Word vriend van Accent! Word vriend op facebook van Accent Jfp en kom meer te weten over onze spetterende bedrijfscultuur.

Sammy Belkassem idd... het was super! Ma om 17:17 Angela Cindy Mastronardi Demunter

Sofie-An De Geyter

RECENTE ACTIVITEITEN

Fotoâ&#x20AC;&#x2122;s 2 van 12 albums Alles weergeven Weâ&#x20AC;&#x2122;ll keep on fighting!

Maandag gemaakt Weekendseminarie 2009

Vrijdag gemaakt Links 3 van 20 links

Opmerking schrijven...

Accent Jobs For People heeft een nieuwe website: www.accent.jobs 5 oktober om 15:46

Reactie Vind ik leuk

Maarten Keirsebilck & 19 anderen vinden dit leuk.

Vind ik leuk Meer advertenties

Inge Segers strong...intens... professional! Sooo Accent! :-) 5 oktober om 16:47 Opmerking schrijven...

RECENTE ACTIVITEITEN

Alles weergeven

Are You Ready To Fight

28 september 14:27

Accent en Sarah Maelbrancke zijn nu vrienden.

Reactie Vind ik leuk

40 soortgelijke berichten

Accent Jobs For People Are You Ready To Fight Bron: www.youtube.com Weekendseminarie Lissewege 2009 - Accent Jobs For People

24u Zolder 2009 - Accent Racing Team

3 september 14:57 Vacature Blog - 5 cruciale sollicitatieblunders

17 september 16:15 28 september om 14:27

Vrienden voorstellen aan Accent Verwijderen uit Vrienden Delen

Reactie Vind ik leuk

Delen

Geoffrey Peeters & 20 anderen vinden dit leuk.

Bekijk alle 4 reacties Julie De Keer Mega Fantastich! Wie wil volgend jaar ook aanwezig zijn op dit feestje??!! We kunnen nog zotte collegaâ&#x20AC;&#x2122;s gebruiken... Mail dan naar hrm@be.accent.jobs 28 september om 20:53 Opmerking schrijven...

Oudere Berichten

Accent Jobs For People nv - VG.13/BUO - B-AA07.005 - W.RS.040 - T+32 51 460 500 - F +32 51 460 510 - info@be.accent.jobs - www.accent.jobs

$'9YDFDWXUHLQGG
064_GPV1QU_20091010_VMGBI

64

08-10-2009

21:42

Pagina 64

VACATURE 10 OKTOBER 2009

COORDINATOR VRIJE TIJD DESKUNDIGE ARBEIDSVEILIGHEID DOCTORS, MASTERS & BACHELORS BOUWK DR. MASTERS & BACHELORS BOUWKUNDE LANDMETER MEDEW KANKERREGISTR. & ZORGPROGRAMM REVENUE MANAGER SECURITY MEDEWERKER TEAMCOORDINATOREN TRAINEES VERANTW PETERSCHAPSPROGRAMMA

GEMEENTE OLEN OCMW ANTWERPEN WTCB WTCB VERHAEREN EN CO A.Z. KLINA HOTEL BLOOM UZ GENT AQUAFIN HOTEL BLOOM UNICEF BELGIE

49 42 54 54 54 40 54 66 40 54 36

GEZONDHEID ARBEIDSPSYCHOLOOG ERGOTHERAPEUT / ANIMATOR HOGERE MANAGEMENT PROFIELEN HOOFDVERPLEEGK MEDISCHE BEELDVORMING HOOFDVERPLEEGK VERSCHILLENDE DISCIPLIN HOOFDVERPLEEGKUNDIGE HOOFDVERPLEEGKUNDIGEN MODULEVERANTW KINDERDAGVERBLIJF PRODUCT / MARKETING MANAGER QUALITY ASSURANCE MANAGER REGIO MANAGER REGULATORY / GOVERNMENTAL AFFAIRS MANA SALES MANAGER SALES SPECIALIST STRALINGSFYSICUS VERPLEEGKUNDIG ZORGCOORDINATOR VERPLEEGKUNDIGE INTENSIEVE ZORGEN VERPLEEGKUNDIGE O K VERPLEEGKUNDIGE O K ROBOTICACHIRURGIE VERPLEEGKUNDIGEN VERPLEEGKUNDIGEN VERPLEEGKUNDIGEN VERZORGENDEN / ZORGKUNDIGEN ZIEKENHUISAPOTHEKER

AZ JAN PALFIJN ARMONEA6 ANONIEM AZ JAN PALFIJN AZ JAN PALFIJN WIT-GELE KRUIS ARMONEA6 UZ GENT ANONIEM ANONIEM ARMONEA6 ANONIEM ANONIEM ANONIEM UZ GENT AZ HEILIG HART TIENEN A.Z. KLINA A.Z. KLINA A.Z. KLINA ARMONEA6 WIT-GELE KRUIS AZ JAN PALFIJN ARMONEA6 AZ JAN PALFIJN

HUDSON BELGIUM

HUDSON BELGIUM HUDSON BELGIUM HUDSON BELGIUM HUDSON BELGIUM HUDSON BELGIUM

55 61 38 55 55 56 61 66 38 38 61 38 38 38 66 38 40 40 40 61 56 55 61 55

CREATIEVE BEROEPEN INGENIEUR ARCHITECTEN VERANTW CATALOGUS & COMMUNICATIE

WTCB DAMART

SODEVA CONSULTING

54 55

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING 3 BELEIDSMEDEW VRIJE TIJD BELEIDSADVISEUR WELZIJN HOOFD MAATSCHAPPELIJK WERKER

GEMEENTE OLEN STAD TURNHOUT OCMW ANTWERPEN

49 41 42

ICT & INTERNET ANALIST PROGRAMMEUR DIENSTH INFRASTRUCTUUR & EXPLOITATIE INFORMATICI PROGRAMMEUR - ONTWIKKELAAR SYSTEEMVERANTWOORDELIJKE SYSTEM ENGINEER WEBDEVELOPER PHP

AQUAFIN UZ GENT AZ JAN PALFIJN BIGBROTHER STAD LIER ACERTYS RCA THE COMMUNICATION GR

SIGNUM HR & MANAGEMENT

40 66 55 47 48 41 44

ONDERWIJS & OPLEIDING OPL TOT PC & NETWERKBEHEERDER OPL TOT UITZENDCONSULENT(E)

CEVORA CEVORA

Q Q COLOFON Algemeen directeur Christophe Glorieux Office manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution manager Inge Van den Bussche Rapporting & Analyse Dieter Vermander Redactie Hoofdredacteur Marian Kin (voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie Nico Schoofs, Filip Michiels, Hermien Vanoost Eindredactie Sam De Kegel 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, Karin Eeckhout, An Olaerts, Bart Cabanier, Evy Ballegeer, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, Marjorie Blomme Redactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), Johan Albrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt Vlaanderen), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër) Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici Patricia Kempeneers, Manu Degreef Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Sales managers Marijke Van Impe, Kevin Camerlinckx Account managers Ruth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Kim Claesen, Veerle Cajot, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert 02-482.03.50 Sales Assistants Annemie Detroch, Inge Seghers, Hilde De Wolf, Krista Verlaeckt, Anke Blommaert, Valerie De Valck 02-482.03.38 Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck, Lieve De Pauw 02-482.03.71 Marketing & research Marketing & research manager Diane Devriendt Research marketeer Marjan Desmedt Product managers Dries Mahieu, Brigitte Vermeulen Vacature/References Interactive Interactive Director Marianne Edlund Client Production Barbara Daelman, Liesbeth Teugels, Ahmed Ouarzazi Project management Josi Swerts, Inge Martens Web Designers Ward Meremans, Graham Freeman Product manager Florence Collard Gedelegeerd bestuurder Dirk Velghe Verantwoordelijke uitgever Christophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden Vacature C.V. is erkend als bureau voor private arbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onder het nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaat kunnen ten allen tijde worden geraadpleegd op www.vacature.com/rechtenkandidaat

56 58

RESEARCH & DEVELOPMENT MEDEWERKER R & D PROJECTVERANTW ONDERZ. & ONTWIKKELING R & D ENGINEER R & D PROJECT INGENIEUR

YSCO / MILCOBEL FE.BI PITTSBURGH CORNING EUROPE BONAR TECHNICAL FABRICS

ADVERTISEMENT SODEVA CONSULTING

53 58 50 57

ONTHAAL & SECRETARIAAT MANAGEMENT ASSISTENT(E) RECEPTIONISTE RECEPTIONISTS

INVENTI BESTSELLER HOTEL BLOOM

46 49 54

HORECAPERSONEEL CHEFS DE PARTIE COMMIS RESTAURANT MANAGER WAITER / TRESS

HOTEL BLOOM HOTEL BLOOM HOTEL BLOOM HOTEL BLOOM

54 54 54 54

9 Adverteren BEL 02-481.15.88

in Vacature?

MAIL commercieel@vacature.com


003_GPV1QU_20091010_VMGCO

07-10-2009

14:01

Pagina 3

9.514 jobs

Rechten en plichten

Salariskompas

Opleidingen Managementtips CV

Onderhandelen

m/v Opzegwijzer Test uzelf Sollicitatiebrief

Competence Indicator

Bruto-netto calculator

De snelste weg naar een succesvolle carrière Of u nu een jonge starter bent, een aankomende manager, of een doorwinterde professional: Vacature.com is er voor u. 24 uur op 24. En 7 dagen op 7. Met permanent het ruimste jobaanbod van de beste ondernemingen. Met een antwoord op elke mogelijke vraag die u zich rond ‘werk’ kunt stellen. Met uitgebreide informatie over verloning. Met online tools om uw competenties en vaardigheden te testen. En met de mogelijkheid om uw cv achter te laten en gecontacteerd te worden door potentiële nieuwe werkgevers. Ontdek alle mogelijkheden op vacature.com en neem de snelste weg naar een succesvolle carrière.

VACCOM_2314_METRO_DEF.indd 1

7/10/09 12:11


004_GPV1QU_20091010_VMGCO

07-10-2009

14:02

Pagina 4

rd o o h e g g a ra g l a a m n e e u n t rd o Talent w Er zit muziek in een carrière bij UZ Gent. Als Vlaamse Openbare instelling biedt het UZ Gent een innovatieve werkomgeving: hightech, een levendige academische werking, en met aandacht voor onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. Maar ook met aandacht voor jouw ambities. Momenteel kijken we uit naar diverse gemotiveerde medewerkers (m/v):

Diensthoofd infrastructuur en exploitatie Als diensthoofd sta je in voor de optimale werking van de IT- en telecominfrastructuur en zorg je ervoor dat deze de ziekenhuisactiviteiten maximaal ondersteunt. Je hebt een masterdiploma informatica of bent burgerlijk ingenieur. Je hebt een ruime ervaring met beveiliging en beheer van complexe ICT-infrastructuren en netwerkbeheer.

Energiecoördinator Je werkt inhoudelijk samen met 4 senior projectleiders technieken die je met de nodige ervaring de verschillende technische info en de energetische uitdagingen aanleveren. Daarop bouw en stuur je een toekomstgericht geïntegreerd energiebeheer voor de 285.000 m2 gebouwen op de campus. Je bent ingenieur in een relevante richting of met relevante ervaring.

Bachelor facility management Je staat in voor de implementatie en het beheer van een FMIS-pakket voor dienst Infrastructuur. Dit pakket omvat ondermeer de modules: gebouweninventaris en een inventaris van digitale plannen en technische uitrusting. Je beschikt over een bachelordiploma, bij voorkeur facility management.

Security medewerker Samen met de leidinggevenden van de cel veiligheid sta je in voor de verbetering van het veiligheidsbeleid in het UZ Gent en geef je leiding aan een 15-tal medewerkers van de interne bewakingsdienst. Je beschikt over een bachelor/graduaatsdiploma en hebt kennis van securitymanagement en de aanverwante wetgeving.

www.uzgent.be

Bachelor Biomedische-Technische dienst Je voert een inventarisatieproject uit en staat in voor herstelling en onderhoud, controle en calibratie van medische en sterilisatieapparatuur. Je beschikt over een diploma bachelor/graduaat elektromechanica bij voorkeur optie medische instrumentatie.

Stralingsfysicus Je bent mede verantwoordelijk voor het voorbereiden en uitvoeren van gespecialiseerde behandelingen, daarnaast sta je de klinische fysica bij voor het uitvoeren van routinetaken. Alle bijkomende voorwaarden vind je op onze website.

Het UZ Gent is op zoek naar de beste verpleegkundigen en vroedvrouwen, een hoofdverpleegkundige kinder- en jeugdpsychiatrie, een hoofdverpleegkundige bloedprikploeg en een tijdelijke ingenieur bouw.

Jurist Je analyseert de behoeften van de organisatie en de interne klanten op vlak van juridische ondersteuning en geeft een passende juridische dienstverlening. Je bezit een masterdiploma rechten.

Medewerker loonsadministratie Samen met je collega’s beheer je de loonsadministratie van 5700 personeelsleden en behandel je zowel individuele als algemene dossiers. Je bent bachelor/graduaat met een uitgebreide ervaring in loonsadministratie, kennis van boekhouden is een pluspunt.

Moduleverantwoordelijke Kinderdagverblijf Je zorgt voor een voortdurende ontwikkeling, implementatie én opvolging van het kwaliteitsbeleid én het pedagogisch beleid van één van de modules van ons kinderdagverblijf. Dit houdt in: contact met de coördinator, de ouders en hun kinderen en leiding geven aan een groep van 10 kinderverzorgsters. Je bent bachelor/graduaat in één van volgende richtingen: maatschappelijk werk, orthopedagogiek, gezinswetenschappen, ergotherapie of je bent sociaal verpleegkundige.

Administratief medewerker Als administratief medewerker kan je op allerlei diensten ingeschakeld worden. Je takenpakket kan bestaan uit onthaal of receptie (persoonlijk of telefonisch mensen ontvangen en informeren, afspraken en agendabeheer) of algemene administratie (input van gegevens, klassement & archivering). Je bent in het bezit van een diploma/getuigschrift hoger secundair onderwijs.

Laat van je horen! Op onze website vind je de uitgebreide functieen profielbeschrijvingen en ons aanbod. Solliciteer via www.uzgent.be

Uiterste inschrijvingsdatum:

Maandag 2 november 2009 (voor administratief medewerker en stralingsfysicus donderdag 22 oktober 2009) UZ Gent engageert zich voor diversiteit en gelijke kansen.

2009/10/10 - Vrouwen willen geen carrière maken - Vacature  

Glazen plafond aan diggelen. Het glazen plafond is niet meer. Wie als vrouw wil doorstoten naar de top, heeft geen excuses meer. Alleen zijn...